mensen Persoonlijke ervaringen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mensen Persoonlijke ervaringen"

Transcriptie

1 mensen Persoonlijke ervaringen

2 Bestemming van de bestedingen in % 55% Nationaal Internationaal Hieronder kunt u de persoonlijke ervaringen vanuit het perspectief van de eindgebruiker lezen en zien welke impact uw donaties hebben. St. Rombo Kenya: Fr. Joseph Buzabaryaho Docent aan APJYT Technische School Ik ben erg blij met de donatie die stichting KICI aan ons heeft geschonken voor de bouw van een extra klaslokaal. Op onze school zitten jongeren afkomstig uit de arme sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Geld voor een middelbare schoolopleiding ontbreekt vaak. Met omliggende productiebedrijven hebben we afgesproken dat de jongeren er stage mogen lopen. De vaardigheden die geleerd worden zijn houtbewerking, mechanica, elektronica, ICT en kleren maken. Funcare4kids: Fenna Suiker Kind, 10 jaar, deelnemer aan de Fundag Mijn mama heeft een ernstige ziekte en ze heeft weinig tijd voor mij. Ik kan ook niet sporten omdat mama ons niet kan brengen. Maar deze fundag vind ik echt superleuk!! Tijdens de vorige fundag heb ik nieuwe vriendjes gemaakt en we zitten nu weer in dezelfde groep. We hebben met elkaar ballon gelopen, gegoocheld, gejongleerd en koord gedanst. Ik vergeet de dag zeker niet, heel gaaf!

3 Fonds Gehandicaptensport Licht gehandicapte sledgehockey speler Deze sport is prachtig omdat ik het kan doen ondanks mijn handicap. Sledgehockey is geschikt voor alle leeftijdsgroepen met een lichte/zware handicap en/of chronische aandoening. Elke week speel ik sledgehockey met veel plezier. Als team worden we steeds beter en op toernooien presteren we steeds beter! Right to Play: play to learn in Rwanda Leraar basisschool in Rwanda, Coach Normaal ben ik een docent op deze school in Rwanda. St. Right to Play benaderde ons met haar sport- en spelprogramma s. Ik ben net opgeleid door St. Right to Play als coach. Het is een professioneel opgezette cursus waarin kinderen centraal staan. Je kan kinderen door sport veel dingen leren, die informatie was nieuw voor mij! Zo kan je kinderen spelenderwijs belangrijke dingen leren over gezondheidskwesties, respect voor elkaar en samenwerken. Het biedt kinderen zelfvertrouwen en maakt ze meer weerbaar. Mesics Foundation Timau, Meru, Kenia Poshomill (maïsmolen) Chairlady Womengroup Timau: Met deze poshomill is eindelijk onze droom verwezenlijkt. Voorheen moest iedere vrouw van de vrouwengroep in Timau kilometers lopen om ergens in de omgeving maïs te vermalen. Nu kan dat gewoon centraal in de parochie van Timau. Dit scheelt tijd, die voortaan besteed kan worden aan de kinderen en aan de verdere verkoop van het maïs. Meer dan 100 vrouwen worden hiermee bereikt, en daarmee hun families.

4 St. Mariëtte s Child Care Marjo van Dijck, woonachtig in Ghana In 2006 zijn mijn man en ik het kindertehuis Hanukkah gestart in Ghana. In de buurt is geen medische post. Met hulp van KICI staat er nu op het terrein een gebouw waar medische hulp geboden kan worden. Er kunnen ook medicijnen worden gekocht tegen een zeer redelijke prijs. Je kan merken dat de lokale bevolking hier heel erg blij mee is. De mensen zijn erg dankbaar. Cliënt Voedselbank Waalre In mijn leven heeft veel tegen gezeten en ik zit absoluut niet ruim. Het is soms moeilijk om positief te blijven. Dat ik Voedselpakketten kan halen is echt heel fijn. Ook heeft de Voedselbank veel contacten waar ik terecht kan voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening of rechtsbijstand. Ik hoop zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Dat KICI de Voedselbank met goede tweedehands kleding steunt vind ik dan ook goed.

5 mensen Het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis heeft van KICI over 2010 een bedrag ontvangen van ,-. De lokale Rode Kruis afdelingen hebben in totaal een bedrag van ,- ontvangen.

6 Activiteiten 2010 De volgende activiteiten werden georganiseerd: Vrijwilligersdag NRK 8 mei KICI was die dag aanwezig om de samenwerking te bekrachtigen en organiseerde een kledingactie waarbij de vrijwilligers in ruil voor het inleveren van oude kleding een geldprijs konden winnen voor de eigen lokale afdeling. Deze kledingactie leverde ruim 2 volle containers textiel op en de gelukkige winnaars kregen uit handen van ambassadrice Irene Moors de geldprijzen van 1000, 500 en 250 uitgereikt. Afdeling Maasland en Uden werden hiermee in staat gesteld om hiermee een extra lokale activiteit te financieren. Inzameling met de lokale vereniging op afdelingen o.a. Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Voorschoten, Eindhoven, Deventer, Tilburg, Almelo, studentendesk Maastricht. De allereerste huis-aan-huisinzamelingen van 2010 werden georganiseerd specifiek ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis. Dit leverde in Amsterdam het bijzonder hoge resultaat op van maar liefst kilo totaal. Er is een bedrijfgerelateerde samenwerking via McGregor tot stand gekomen met: 2 inruilacties en 1x een ontvangen voorraaddonatie. De opbrengst van de inruilacties was helaas teleurstellend in verhouding met de inspanningen die gezamenlijk zijn verricht. De samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis levert ook onverwachte effecten op, zo was Leerdam reeds KICI-gemeente, zonder overeenkomst, nu is dit vastgelegd tot maart 2014 met als begunstigde de lokale Rode Kruis afdeling. De bedoeling is om samen, met inzet van de Rode Kruis afdeling, het inzamelresultaat te verhogen. Ook Leidschendam/Voorburg, kiest ervoor lokale Rode Kruis afdelingen, Leidschendam en Voorburg, structureel één van de jaarlijkse begunstigden te laten zijn. Het jaarlijkse Benefietgala van het Rode Kruis in Amsterdam. Er is in 2010 ook hard gewerkt aan communicatiemiddelen; websites, foldermateriaal, intranet, dit is inmiddels allemaal in place en de roll out kan dus beginnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, voor 2011 wordt opnieuw gemikt op een volume van 500 ton ingezameld textiel middels inzamelingacties in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, buiten de huis-aanhuisinzamelingen om.

7 mensen Het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis heeft van KICI over 2010 een bedrag ontvangen van ,-. De lokale Rode Kruis afdelingen hebben in totaal een bedrag van ,- ontvangen.

8 Sociale hulp Het Rode Kruis biedt op vele terreinen sociale hulp, bijvoorbeeld de cursus Vrienden maken kun je leren Taalcoaches Huisbezoek Computer en internetles Omgaan met een mobiele telefoon Mantelzorgondersteuning Telefooncirkel Sporten met een beperking Samen erop uit Persoonlijke omstandigheden zoals een handicap, het verlies van een dierbare of ouderdom, kunnen het moeilijk maken sociale contacten te onderhouden. Om gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen, organiseert het Rode Kruis allerlei activiteiten, uitstapjes en bijeenkomsten. Hier kunnen bezoekers leuke dingen doen, ervaringen delen én nieuwe mensen leren kennen. Door het organiseren van sociale activiteiten wil het Nederlandse Rode Kruis het sociale isolement van mensen doorbreken, eenzaamheid verminderen en zelfredzaamheid vergroten.

9 mensen CDVTA In Kameroen is KICI (co-financier) van het CDVTA-project en doneerde 3.500,-; Het totale projectbudget bedraagt ,-.

10 Met dit project worden volwassenen en kinderen bereikt in vijf arme dorpen, t.w.: Acha, Barakwe, Tugi, Njindom, Oshie en werden de volgende activiteiten ontwikkeld: Het planten van vijfduizend bomen in de omgeving van de vijf dorpen. Het inrichten van vijf imkerijen in de dorpen hetgeen werkgelegenheid en inkomen betekent. Het aanleggen van vijf tuinen met planten, waarvan medicijnen gemaakt kunnen worden. Hiermee verbetert de gezondheidszorg en wordt deze betaalbaar. Voorzien in trainingen over het (onder)houden en verzorgen van: bomen, tuinen en bijen. Resultaat Dit project biedt oplossingen voor mensen die te maken hebben met problemen die veroorzaakt worden door de natuur (droge seizoenen, mislukking van de oogst, erosie, houtkap, verlies van vruchtbare grond en klimaatverandering).

11 mensen REF (Rural Energy Foundation) KICI doneerde 3.500,- aan dit project en bereikte hiermee tweehonderd afnemers van de Firefly Mobile (Barefoot Power LTd), een lamp die opgeladen wordt door middel van zonne-energie.

12 RURAL ENERGY FOUNDATION In een district in Kampala werden tien scholen benaderd met minimaal twintig docenten. De school neemt het initiatief voor de bulkaankoop en de leraren betalen in drie tot zes termijnen af, bijvoorbeeld door een inhouding op het salaris. Na drie tot zes maanden is de lamp dan in eigendom verkregen en kan men het eerst zonder wekelijkse kosten voor kerosine, bij een goede verlichting het avondwerk doen. Ook kan men met het paneel een mobiele telefoon opladen, hetgeen weer een aanzienlijke besparing oplevert en zelfs een klein extra inkomen indien men telefoons voor derden oplaadt. Leraren hebben een belangrijke voorbeeldfunctie in deze gemeenschappen. Gebruik van de lampen door deze groep zal ongetwijfeld worden overgenomen door de studenten en wellicht ook door andere mensen in de gemeenschap.

13 mensen PUM Netherlands senior experts KICI doneerde 5.320,- aan dit project waarmee negen vrouwengroepen van elk vijf vrouwen bereikt worden in Niger (West Afrika).

14 doneerde 5.320,- aan dit project waarmee negen vrouwengroepen van elk vijf vrouwen bereikt worden in Niger (West Afrika). De vrouwen worden in staat gesteld een eigen inkomen te verdienen met het verven van textiel en het maken van zeep en cosmetica. Voor de laatste twee activiteiten is zelfgemaakte karité-boter een belangrijke grondstof. Deze wordt bereid uit de vrucht van de karité-boom welke groeit in een langgerekt gebied in Afrika tussen de savanne en het regenwoud. De boom levert een belangrijke bijdrage aan het natuurbehoud in deze regio. Het fijnstampen van vruchten in vijzels is arbeidsintensief werk. Door de aanschaf van een hamermolen met dieselmotor zal het rendement van de geplukte vruchten verdubbelen. KICI heeft dit door haar donatie mogelijk gemaakt. Hiemee hebben vijfenveertig vrouwen een vaste inkomsten bron verkregen door het produceren en verkopen van zeep en cosmetica en het verven van textiel.

15 mensen Dress for Success / KPMG De medewerkers van KPMG leveren al jaren hun nog nette businesskleding in om andere mensen te helpen aan een baan te komen.

16 De medewerkers van KPMG leveren al jaren hun nog nette businesskleding in om andere mensen te helpen aan een baan te komen. De kleding wordt gestoomd en daarna bij KICI gebracht. In de KICI loods wordt de kleding gesorteerd door een vrijwilligster en op aanvraag verzonden naar de Dress for Success filialen. In 2010 zijn 327 pakken afgeleverd bij verschillende Dress for Success filialen. Daarnaast doneerde KICI een bedrag van 3.000,-. Dit bedrag zal worden besteed aan: De aanschaf van nieuwe etalagepoppen (voor een betere uitstraling) De aanschaf van een sandwichbord (voor een betere bewegwijzering) De aanschaf vaneen klein assortiment herenschoenen (hiermee zien de cliënten er nóg beter uit)

17 mensen Mesics Foundation ziekenhuis, Meru KICI doneerde ,- voor een ziekenhuis met een capaciteit van 30 bedden c.q. patiënten. Er kunnen 70 mensen per dag worden behandeld.

18 doneerde ,- voor een ziekenhuis met een capaciteit van 30 bedden c.q. patiënten. Er kunnen 70 mensen per dag worden behandeld. De regio die de kliniek gaat bedienen wordt bewoond door ruim mensen! Activiteiten Drukke logistieke exercitie t.b.v. bouwmaterialen, bouwvakkers en diverse (onder)aannemers; Offertes aanvragen t.b.v. de inrichting; Rekruteren van toekomstig personeel. De laatste twee activiteiten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de medische afdeling van het Bisdom Meru (katholieke kerk), dat verantwoordelijk is voor de tien door het Bisdom gerunde ziekenhuis/klinieken. De verwachting is dat de bouw van het ziekenhuis eind 2011 gereed is.

19 mensen War Child KICI doneerde 8.700,-. In 2009 zijn kinderen bereikt door War Child. War Child verwacht in 2010 eenzelfde aantal kinderen te kunnen bereiken.

20 doneerde 8.700,-. In 2009 zijn kinderen bereikt door War Child. War Child verwacht in 2010 eenzelfde aantal kinderen te kunnen bereiken. Activiteiten / Educatieve activiteiten War Child gaat uit van de kracht van kinderen en wil hen in staat stellen om hun toekomst weer zelf vorm te geven. Zij helpen oorlogskinderen hun kracht terug te vinden met een grondige aanpak: Kinderen krijgen psychosociale steun zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken. Kinderen krijgen onderwijs zodat ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Kinderen worden beter beschermd tegen geweld in (na)oorlogse gebieden. Met de donatie van KICI kan er meer specifiek onderwijs gegeven worden gericht op alfabetisering en beroeps opleidingen om meer oorlogskinderen en jongeren te helpen en kansen te bieden. Wat een impact.

21 mensen Matopeni School, Ruiri In 2006 hebben de grootste weverij van Oost Afrika Spinners & Spinners en KICI Kleding inzameling besloten om de school naast de fabriek op te bouwen tot een prachtschool. De school heet Matopeni, hetgeen modder betekent.

22 In 2006 hebben de grootste weverij van Oost Afrika Spinners & Spinners en KICI Kleding inzameling besloten om de school naast de fabriek op te bouwen tot een prachtschool. De school heet Matopeni, hetgeen modder betekent. Dat kwam omdat er een paar oude gebouwen stonden op een modderige ondergrond. Anno 2010 zijn kan de school een prachtschool worden genoemd. Dit is te merken aan de prijs die is gewonnen voor de school met de meeste aandacht voor het milieu en omgeving. De school bestaat uit een peuterschool, een basisschool en een middelbare school. Tevens zijn de volgende projecten in 2009 en 2010 voltooid: In toiletten en renovatie van 20 toiletten 2 klaslokalen voor de primary Matopeni School Er is 1km weg aangelegd Er is elektriciteit aangelegd in de kantoren Punt voor drinkwater aangelegd bij de secundary School Publiek toilet in woonwijk naast de school Aanleggen van een park in de woonwijk naast de school Planten van 100 bomen op het terrein van de school In 2010 doneerde KICI een bedrag van ,- voor: Basketbalveld met baskets, netten en ballen Keuken Dining hall die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Ook voor activiteiten voor de community. Of voor educatieve doeleinden Licht in alle klaslokalen Reparatie van wegen die in 2009 zijn beschadigd door hevige regenval plus nog 1km weg in het dorp naast de school Een extra uitbreiding van het park voor de community naast de school

23 mensen Resto VanHarte KICI doneerde een bedrag van ,- aan Resto VanHarte. Op dit moment telt Resto VanHarte 25 Resto s, verspreid door heel Nederland. Jaarlijks worden er meer dan maaltijden geserveerd.

24 doneerde een bedrag van ,- aan Resto VanHarte. Het eerste restaurant werd in 2005 geopend in het Laakkwartier in Den Haag. Op dit moment telt Resto VanHarte 25 Resto s, verspreid door heel Nederland. Jaarlijks worden er meer dan maaltijden geserveerd. Resto VanHarte zet zich in voor leefbaarheid en dynamiek in de wijk. Want een wijk met dynamiek is een wijk die leeft. Een wijk waar mensen elkaar ontmoeten en uitsluiting geen kans krijgt. Waar men zich prettiger voelt en kennis maakt met elkaars cultuur en achtergronden. Waar mensen elkaar helpen en vriendschappen ontstaan. KICI draagt hierdoor bij aan activiteiten die de sociale cohesie bevorderen en de zelfredzaamheid van mensen verhogen. De donatie van KICI wordt gebruikt voor het organiseren van activiteiten in diverse Resto s in het land. Wekelijks schuiven honderden gasten aan, van verschillende komaf, voor een betaalbare en gezonde driegangen maaltijd. Regelmatig eten mensen mee die actief zijn in de wijk: de wijkagent, de huisarts, de ouderenconsulent, de wethouder, zorgverleners, welzijnswerkers of een Marokkaanse Buurtvader. Zo leren de diverse belanghebbenden wat er in de buurt leeft en kunnen zij vertellen wat ze voor de mensen kunnen betekenen. Mensen worden meer betrokken bij de buurt en geprikkeld om bijvoorbeeld een cursus te volgen, lid te worden van een club of (vrijwilligers) werk te zoeken. Resto VanHarte geeft deze mensen nieuwe kansen en helpt ze bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Zo voorkomt Resto VanHarte sociale uitsluiting. Er werken vrijwilligers, mensen in een reïntegratie- of reclasseringsproject en stagiaires van het VMBO/MBO. De inkopen worden zoveel mogelijk gedaan bij winkels in de buurt om de wijkeconomie te stimuleren

25 mensen Wat is er toch gebeurd in

26 mensen Wat is er toch gebeurd in Met kilo ingezameld textiel, is het niveau van 2009 met ruim 6% overschreden, maar het is vooral belangrijk dat de magische grens van ton ingezameld textiel voor het eerst in de KICI historie is doorbroken en dit ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Dit resultaat hebben wij kunnen realiseren dankzij onze donateurs; burgers, gemeenten, bedrijfsleven en andere partners. De dichtheid en intensiteit van het KICI containernetwerk is in 2010 vergroot door bijplaatsingen. Zo vinden steeds meer burgers een KICI-container in de buurt. KICI Kledinginzameling ledigt per jaar ruim keer een kledingcontainer bij u in de buurt; wilt u weten waar? De KICIcontainers zijn te vinden via en google-maps. Het aantal klachten, zoals volmelding van containers, nam af van 57 in 2009 naar 54 in KICI s maatregelen om brand in textielcontainers te voorkomen hebben geleid tot een verdere afname van uitgebrande containers in 2010 naar 23, ten opzichte van 44 in 2009 en 47 in In 2010 was er veel overlast vanwege nat textiel. De ondergrondse containers die door gemeenten worden ingezet, zijn vaak niet echt geschikt voor textiel. KICI heeft een technisch onderzoek uitgevoerd en nieuwe criteria voor aankopen door gemeenten van ondergrondse containers ontwikkeld. Deze criteria zijn verspreid en onder de aandacht gebracht van verschillende gemeenten. Nagenoeg alle gemeenten overwegen met textiel- en afvalinzameling ondergronds te gaan, vanwege de aanzienlijke investeringen die dit met zich mee brengt wordt te weinig aandacht aan de specificaties van de ondergrondse textielcontainer geschonken. Dit leidt tot een verdere (onnodige) verschraling van de kwaliteit van het ingezamelde textiel. KICI sloot begin 2010 een tienjarig contract af met Retourette voor de inzameling van textiel bij alle Retourette-punten in Nederland, de groei van nieuwe vestigingen gaat moeizamer dan verwacht vanwege een verdergaande vercommercialisering bij de lokale overheden. De samenwerking met actieve retailers en bedrijven ontwikkelt zich voorspoedig en gestaag, er is een duidelijke groei waarneembaar in het alternatieve inzamelkanaal, deze groei laat bovendien een veelbelovende stijging zien. De huis-aan-huisinzamelingen hebben met een volume van bijna 650 ton, samen met de bedrijfskledingdonaties er met name toe bijgedragen dat het totale volume van ingezameld textiel voor KICI uiteindelijk toch nog is vergroot ten opzichte van 2009.

27 organisaties Overheid Eind 2009 schreef Gemeente Gennep in samenwerking met de Synthese adviesgroep een offerte ronde uit voor de textielinzameling in haar Gemeente. KICI kreeg de opdracht omdat zij het beste scoorde op aandacht voor duurzaamheid, lokale goede doelen en innovatie.

28 Gemeente Gennep. Eind 2009 schreef Gemeente Gennep in samenwerking met de Synthese adviesgroep een offerte ronde uit voor de textielinzameling in haar Gemeente. KICI kreeg de opdracht omdat zij het beste scoorde op aandacht voor duurzaamheid, lokale goede doelen en innovatie. In tegenstelling tot andere gemeenten die afgelopen jaar ook offerterondes uitgeschreven, lag in de aanvraag van de gemeente Gennep de nadruk niet op de prijs maar op duurzaamheid, hergebruik, innovatie en de steun aan lokale goede doelen. In mei 2010 werden de containers omgewisseld voor de groene containers van KICI. Gemeente Gennep en KICI zullen zich in 2011 voornamelijk richten op het nog verder verbeteren van de inzamelresultaten. Elke kilo die KICI in Gennep inzamelt, draagt bij aan goede doelen in de regio. Met de opbrengst van het ingezamelde textiel steunt KICI lokale stichtingen en projecten. Deze samenwerking maakt het voor inwoners van Gennep heel tastbaar waar de opbrengst van hun overtollige kleding en schoenen aan bijdraagt. Gemeente Westvoorne KICI en de gemeente Westvoorne hebben zich ook in 2010 weer samen sterk gemaakt om veel textiel in te zamelen in de gemeente. De opbrengst van deze kleding wordt gebruikt om (lokale) goede doelen te steunen. In 2010 heeft de gemeente Westvoorne genoeg textiel ingezameld om drie goede doelen te steunen! Op 2 december 2010 heeft KICI twee cheques overhandigd aan de gemeente Westvoorne. Stichting Milieu Dichterbij De gemeente heeft gekozen om Stichting Milieu Dichterbij een cheque ter waarde van 3.000,- te geven. Stichting Milieu Dichterbij zet zich al jaren in voor de natuur- en milieueducatie in Westvoorne. Milieu Dichterbij zet zich in voor educatie, opvoeding en informatie aan kinderen en is buitengewoon actief in onderwijs en sociaal leven.

29 Medical Knowledge Institute Het Medical Knowledge Institute heeft een cheque mogen ontvangen van 1.000,-. Dit instituut is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening, vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. KICI ondersteunt de principes van het MKI van harte omdat zij zich met name inzet voor educatie aan (wees)kinderen in grote communities die hierdoor opvoeding krijgen, zichzelf leren te verzorgen en basisprincipes aangeleerd krijgen die voor onze kinderen zo normaal zijn. Gemeentelijke Kampioenen Rotterdam, grootste aantal kilo s totaal cheque 2.500,- ten bate van Dress for Success Diemen, snelste stijger in kilo s p.p. cheque 2.500,- ten bate van de Voedselbank Diemen Waalre, beste huis-aan-huisinzameling in 2009 cheque 1.000,- ten bate van: de stichting Voedselbank Waalre Kringloop Midden-Holland Ook in 2010 wist KICI samen met KMH meer dan kilo textiel in te zamelen. Een eclatant succes, een stijging van 25% in het ingezamelde volume! De samenwerking met KMH was in 2010 zeer actief, helaas werd de organisatie geplaagd door een groot verloop in personeel en management. Het voorraadbeheer was niet optimaal en ook de presentatie in de winkels verdiende verbetering. Gezamenlijk met de derde contractant in dit proces Wieland Textiles BV zijn ingrijpende voorstellen tot verbetering gepresenteerd. Deze zouden in 2011 een beter rendement moeten opleveren. Retourette Inzameling door KICI bij de Retourettes in Nederland is gestart in 2010 en de eerste resultaten beginnen zichtbaar te worden. Doch met een inzamelresultaat van zo n kilo zijn de verwachtingen niet gehaald. Er zijn eind 2010 onderhandelingen begonnen met de voormalige Nederlandse Antillen, Curaçao en St. Maarten. Het is de bedoeling om samen met het ministerie van VROM en het lokale bedrijfsleven te komen tot een volledige integratie van Retourettes op deze eilanden.

30 organisaties Innovatie In de zomer van 2010 werd Hans Markowski benaderd door omroep Llink voor het televisieprogramma de Vlinderrevolutie. In dit televisieprogramma worden mensen geportretteerd die een omslag in hun leven hebben gemaakt met als nieuwe focus duurzaamheid.

31 In de zomer van 2010 werd Hans Markowski benaderd door omroep Llink voor het televisieprogramma de Vlinderrevolutie. In dit televisieprogramma worden mensen geportretteerd die een omslag in hun leven hebben gemaakt met als nieuwe focus duurzaamheid. De gedachte is dat de vleugelslag van een vlinder ergens anders een orkaan teweeg zou kunnen brengen. Hans Markowski was voordat hij in 2003 directeur van KICI werd actief in het bankwezen en vervulde daarna diverse financiële en algemeen management functies in het internationale bedrijfsleven. De keuze voor stichting KICI is een hele bewuste geweest waar hij educatie, ontwikkeling en duurzaamheid als prioriteit op de agenda heeft gezet. Voor het programma is Hans Markowski gedurende een dag gevolgd om zo zijn passie voor duurzaamheid in beeld te brengen. Hans nam één project als voorbeeld, dit was het Recycled Denim project dat in samenwerking met G-Star en verschillende andere partners wordt uitgevoerd. Dit project toont aan dat producten die nu zeer laagwaardig worden hergebruikt of zelfs worden verbrand een waardevolle grondstof kunnen zijn. Dit zorgt voor een enorme winst met betrekking tot de impact op het milieu bij de productie van, in dit voorbeeld, een jeans. Begin 2011 ligt de eerste jeans die deels gemaakt is van gerecyclede vezels in de winkel onder de naam Raw Recycled. Eerst nog in een gelimiteerde serie maar in de toekomst is het doel om dit te gaan uitbreiden. Daarnaast zullen er verschillende andere projecten gelanceerd worden in 2011 waar niet opnieuw draagbare textiel als waardevolle grondstof zal worden ingezet.

32 organisaties Bedrijfsleven De samenwerking met alternatieve inzamelkanalen heeft zich in 2010 voorspoedig ontwikkeld. Er wordt in het alternatieve kanaal samengewerkt met het bedrijfsleven en/of goede doelen die voor het werven van fondsen gebruik willen maken van kleding inzamelactiviteiten. KICI voert daarbij doorgaans de regie. De opbrengsten komen ten gunste van het goede doel, geheel volgens de afspraken met het CBF.

33 organisaties Bedrijfsleven Schoenenreus inzamelactie van gebruikte schoenen, de opbrengst van deze actie is ten bate van SOS Kinderdorpen. De cheque van ,- wordt in 2011 in ontvangst genomen door de directeur van SOS Kinderdorpen (www.schoenenreus.nl). Stichting Kinder Opvang Nederland (SKON) kleding inzamelactie bij de kinderdagverblijven regio Den Haag de opbrengst is ook hier t.b.v. SOS Kinderdorpen (www.skon.nl). Inzameling reguliere bedrijfskleding bij Kwantum (www.kwantum.nl). Kledinginzameling in samenwerking met Terre des Hommes; inzameling bij 5 winkels.

34 organisaties Bedrijfsleven Kledinginzameling in samenwerking met Suit Supply, donatie overtollige voorraad (www.suitsupply.nl). Kledinginzamelingsactie in samenwerking met ABN Amro: donatie bedrijfstextiel. Clean-up actie in samenwerking met V&D: KICI ontvangt alle overtollige textielvoorraden en ten behoeve van haar weeshuizen in Kenia enkele overstock voorraden uit de serie Back-to-School (www.vd.nl). Er is een nieuwe relatie gelegd met de schoonmaak organisatie CSU die heeft geleid tot structurele inzameling middels containers bij de districtunits Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Uden en bij relatie HTM in Den Haag (7 containers) (www.csu.nl en En verder héél veel reguliere inzamelactiviteiten; inzamelen bij basisscholen, internationale scholen, sportverenigingen, lokale retailacties en samenwerking met verhuisorganisaties.

35 organisaties Wat we doen In Nederland ledigt KICI bijna kledingcontainers. Deze containers worden in overleg met de gemeenten geleegd volgens vaste schema s. In principe vindt er iedere week een lediging plaats, in sommige gemeenten zelfs twee of drie keer per week.

36 organisaties Wat we doen In 2010 waren dit ruim ledigingen. De containers zijn onderverdeeld in containers voor bovengrondse en ondergrondse opslag en voor binnen en buitengebruik. In 2010 zijn alle bovengrondse containers voor buitengebruik omgebouwd, gereviseerd en geschikt gemaakt voor zowel handmatige lossingen als ook onderlossingen. Dat laatste gebeurt met behulp van een kraanwagen. Sinds 2008 heeft KICI geen eigen transportwagens meer, er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de diensten van derden. Kledinginzameling kilo Gemeentelijk Huis-aan-huis inzamelingen Alternatieve- en retailacties NRK en Retourette Samenstelling ingezameld textielvolume Op logistiek gebied heeft KICI in 2010 de volgende ontwikkelingen doorgemaakt: Alle bovengrondse containers die eigendom zijn van KICI zijn geheel gereviseerd. Ondergrondse containers in eigendom van betreffende gemeenten zijn zo goed als mogelijk aangepast om wateroverlast te beperken met toestemming van gemeenten en containerfabrikanten. Het KICI logistiek en CRM systeem is verder ontwikkeld zodat gegevens logischer en sneller verwerkt kunnen worden. Veranderingen zijn aangebracht in het vervoerdersbestand om efficiënter te kunnen opereren op logistiek gebied. Een aanzet is gemaakt om bij KICI betrokken vervoerders kennis te laten maken met de methode Het Nieuwe Rijden. Het in de praktijk kunnen gaan brengen van een vulgraadsysteem voor KICI containers.

37 organisaties Wat we doen Het aantal container vernielingen en schade ontstaan door brand is in 2010 sterk afgenomen ten opzichte van De afname bedroeg maar liefst: 8%. Dit is voor een belangrijk gedeelte te wijten aan de verbetering van beveiliging, de algehele renovatie en de opknapbeurt heeft dus een merkbaar effect ook voor het behoud van het containerpark. Huis-aan-huis inzamelingen KICI NRK

38 organisaties Hoe we werken Vanwege een verregaande kostenbeheersing en een efficiënter gebruik van middelen en mensen wordt er in een aantal gebieden in Nederland samengewerkt met collega s in de inzamelingsbranche.

39 organisaties Hoe we werken Vanwege een verregaande kostenbeheersing en een efficiënter gebruik van middelen en mensen wordt er in een aantal gebieden in Nederland samengewerkt met collega s in de inzamelingsbranche die soortgelijke doelstellingen nastreven als de stichting KICI. Met deze organisaties zijn goede werkafspraken gemaakt om logistieke samenwerking te bevorderen. In de praktijk betekent dit dat er over en weer diensten worden verleend die uiteindelijk met elkaar worden verrekend. KICI zamelt in voor derden, derden zamelen in voor KICI. Indeling van Nederland in 12 provincies Rodenburg Onderlos Van Bemmel Onderlos + handlos PLQ Handlos Romika Handlos Humana Onderlos + handlos Wieland Kringtex Adatex Memotex O.A.K. Drietex in yo Tex Vernooy Listex

TWEE GEZICHTEN, DRIE SPOREN ÉÉN DOEL! Samen goed voor elkaar.

TWEE GEZICHTEN, DRIE SPOREN ÉÉN DOEL! Samen goed voor elkaar. TWEE GEZICHTEN, DRIE SPOREN ÉÉN DOEL! Samen goed voor elkaar. Twee gezichten, drie sporen één doel! Geachte relatie, De cryptische titel van dit jaarverslag maakt u ongetwijfeld nieuwsgierig. Het vat

Nadere informatie

Samen. Inhoud. Leven in. Bronckhorst. Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018. Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving

Samen. Inhoud. Leven in. Bronckhorst. Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018. Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving Samen Leven in Bronckhorst Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018 Inhoud Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving Van grenzen naar ruimte: minder regels en meer mogelijkheden

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018

Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 Meer voor wie minder heeft! Minimabeleid 2015 2018 2 Voorwoord wethouder van der Zanden Zo n 10% van de Helmonders leeft op of onder de grens van het sociaal minimum. Zo n inkomensgrens is een hard, meetbaar

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

Duizend en één kansen op een nieuwe markt. Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet

Duizend en één kansen op een nieuwe markt. Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet Duizend en één kansen op een nieuwe markt Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet Auteur: Ina Wilbrink Eindredactie: Gerard Haverkamp Fotografie: Redmar Kruithof, omslag, foto bij hoofdstuk

Nadere informatie

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact Filantropie en de vermogenden in Nederland De brug tussen gever en impact Diana van Maasdijk Inhoudsopgave Voorwoord 2 Methodologie 3 Belangrijkste bevindingen 4 Introductie 5 Respondenten 7 Wat zij denken

Nadere informatie

Buurtenergie Nu. De volgende stap in 2013

Buurtenergie Nu. De volgende stap in 2013 Buurtenergie Nu De volgende stap in 2013 Jurgen van der Heijden voor Natuur & Milieu Overijssel en AT Osborne in opdracht van de Provincie Overijssel 1 Samenvatting Het buurtenergiebedrijf is in handen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Jaarverslag van het Fonds Slachtofferhulp d.d. 30 april 2014. Fonds Slachtofferhulp

Jaarverslag 2013. Jaarverslag van het Fonds Slachtofferhulp d.d. 30 april 2014. Fonds Slachtofferhulp Jaarverslag 2013 Jaarverslag van het Fonds Slachtofferhulp d.d. 30 april 2014 Fonds Slachtofferhulp Inhoud 1. Verantwoording... 3 Transparantie en verantwoording... 3 Strategie en activiteiten... 4 Doelstellingen

Nadere informatie

Werken@Breda Op weg naar werk

Werken@Breda Op weg naar werk Werken@Breda Op weg naar werk NOTA RE-INTEGRATIE / PARTICIPATIE 2013-2014 þgeschikt CONCEPT Werken@Breda Op weg naar werk Nota re-integratie/participatie 2013-2014 Concept Voorwoord > Voor u ligt de

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V.

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. over backstage BACK stage In dit verslag kijken we terug op vijf jaar Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group. We geven hierin uitleg van ons

Nadere informatie

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen

Nadere informatie

Stichting VanHarte brengt mensen bij elkaar. Kennismaking met stichting VanHarte

Stichting VanHarte brengt mensen bij elkaar. Kennismaking met stichting VanHarte Stichting VanHarte brengt mensen bij elkaar Kennismaking met stichting VanHarte 2 Inhoud Voorwoord 3 1 Dit is VanHarte 4 2 Resto s, KinderResto s en Reizend Resto 6 3 Wie zijn onze doelgroepen? 9 4 VanHarte

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2010 Save the Children Jaarverslag 2010 foto cover: foto save cover: the akash children / panos pictures foto: save foto: the save children the children Inhoudsopgave 1 Voorwoord van de voorzitter...

Nadere informatie

Over het Oranje Fonds Official partners

Over het Oranje Fonds Official partners Taal voor Twee Over het Oranje Fonds Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Jaarlijks besteedt het Fonds 30 miljoen aan ruim 7.000 sociale initiatieven die er actief

Nadere informatie

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven iedereen energie Impressum Projectnaam Liander LDE master denktank Locatie Arnhem Contact samen@liander.nl www.liander.nl/samen Auteurs Martijn Ahrens

Nadere informatie

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap MVO-jaarverslag Jumbo Supermarkten Een duurzame boodschap Onze MVO-strategie Inhoudsopgave Managementverklaring 3 Samenvatting 4 1 MVO-strategie 6 2 Energie 8 Vermindering CO 2 emissies 8 Energiebesparing

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

In 2008 is de organisatie dan ook een traject

In 2008 is de organisatie dan ook een traject Algemeen Financieel Jaarverslag 2008 2008 in vogelvlucht 2 De samenleving verandert en het Leger des Heils verandert mee. Toch is in 2008 de overtuiging gegroeid dat de organisatie dicht bij haar oorsprong

Nadere informatie

ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven. Naar meer strategische partnerships

ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven. Naar meer strategische partnerships ING Economisch Bureau Goede doelen en het bedrijfsleven Naar meer strategische partnerships Colofon Auteur Edse Dantuma ING Economisch Bureau Edse.Dantuma@ing.nl Redactie Ceel Elemans ING Sectormanagement

Nadere informatie

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering In het nieuwsd April 2009 In deze uitgave: Industriedag 2009 Bezoek stadsdepot Maatregelenpakket economische recessie Thema: Onderwijsleerbedrijven vergen tijd én geduld KvK en de Drechtsteden Kansen in

Nadere informatie

TlB Jaarverslag 2009

TlB Jaarverslag 2009 TlB Jaarverslag 2009 Kerncijfers bedragen in miljoenen euro s 2009 2008 2007 2006 2005 Financieel Eigen vermogen 314 204 200 124 120 Aantal certificaathouders 14.778 11.797 12.084 9.039 9.271 Toevertrouwde

Nadere informatie

Deventer. En Verder. Verkiezingsprogramma Gemeenteraad Deventer 2014-2018

Deventer. En Verder. Verkiezingsprogramma Gemeenteraad Deventer 2014-2018 Deventer En Verder Verkiezingsprogramma Gemeenteraad Deventer 2014-2018 Januari 2014 Verantwoording D66 is een partij van transparante politiek. Een partij die niet alleen open en eerlijk zegt waar zij

Nadere informatie

TLB Jaarverslag 2013

TLB Jaarverslag 2013 TLB Jaarverslag 2013 Het jaarverslag van Triodos Bank is ook online beschikbaar. Bezoek het Online Jaarverslag 2013 voor meer gedetailleerde informatie, inclusief interviews, samenvattingen van onze activiteiten

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 2009 2010 Een duurzame visie, een praktische aanpak. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Visie Door mensen dagelijks de zekerheid te bieden van goede hygiëne, dienen we direct hun gezondheid. We zien

Nadere informatie

...Over de EDBA. Henk Weyschedé, Directeur Economic Development Board Almere

...Over de EDBA. Henk Weyschedé, Directeur Economic Development Board Almere 2014/2030 ...Over de EDBA Het jaar 2014 is voor de EDBA het jaar van verdieping en focus, dat zich vertaalt in onze regieprogramma s. De EDBA ontwikkelt en realiseert innovatieve programma s samen met

Nadere informatie

Verkiezingsprogrammma 2014 PvdA Doetinchem

Verkiezingsprogrammma 2014 PvdA Doetinchem Verkiezingsprogrammma 2014 PvdA Doetinchem PvdA Werkt aan de toekomst Vraag aan de mensen op straat wat ze op dit moment persoonlijk bezighoudt en hoor terug over de onzekerheid over werk, inkomen en voorzieningen

Nadere informatie

Anders met minder in de Wmo

Anders met minder in de Wmo Anders met minder in de Wmo Zelforganiserend vermogen als kracht voor verandering en continuïteit Ilse Avontuur Ferry Knaack Olaf van Kolck Heleen Rijnkels Alwin Schortinghuis p1 BMC Anders met minder

Nadere informatie

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland

VITALE MENSEN KUNNEN LANGER DEELNEMEN AAN DE MAATSCHAPPIJ. nationaal congres active ageing 2015. Nieuwe website Active Ageing Nederland nationaal congres active ageing 2015 magazine voor active ageing professionals Nieuwe website Active Ageing Nederland Met robots langer zelfstandig WelkomLife, nieuwe website voor 50-plussers Zorgsector

Nadere informatie

Samen werken samen leven Beleidsprogramma Kabinet Balkenende IV 2007-2011

Samen werken samen leven Beleidsprogramma Kabinet Balkenende IV 2007-2011 Ministerie van Algemene Zaken Juni 2007 Beleidsprogramma 2007-2011 Samen werken samen leven Beleidsprogramma Kabinet Balkenende IV 2007-2011 Samen werken samen leven Beleidsprogramma Kabinet Balkenende

Nadere informatie