mensen Persoonlijke ervaringen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mensen Persoonlijke ervaringen"

Transcriptie

1 mensen Persoonlijke ervaringen

2 Bestemming van de bestedingen in % 55% Nationaal Internationaal Hieronder kunt u de persoonlijke ervaringen vanuit het perspectief van de eindgebruiker lezen en zien welke impact uw donaties hebben. St. Rombo Kenya: Fr. Joseph Buzabaryaho Docent aan APJYT Technische School Ik ben erg blij met de donatie die stichting KICI aan ons heeft geschonken voor de bouw van een extra klaslokaal. Op onze school zitten jongeren afkomstig uit de arme sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Geld voor een middelbare schoolopleiding ontbreekt vaak. Met omliggende productiebedrijven hebben we afgesproken dat de jongeren er stage mogen lopen. De vaardigheden die geleerd worden zijn houtbewerking, mechanica, elektronica, ICT en kleren maken. Funcare4kids: Fenna Suiker Kind, 10 jaar, deelnemer aan de Fundag Mijn mama heeft een ernstige ziekte en ze heeft weinig tijd voor mij. Ik kan ook niet sporten omdat mama ons niet kan brengen. Maar deze fundag vind ik echt superleuk!! Tijdens de vorige fundag heb ik nieuwe vriendjes gemaakt en we zitten nu weer in dezelfde groep. We hebben met elkaar ballon gelopen, gegoocheld, gejongleerd en koord gedanst. Ik vergeet de dag zeker niet, heel gaaf!

3 Fonds Gehandicaptensport Licht gehandicapte sledgehockey speler Deze sport is prachtig omdat ik het kan doen ondanks mijn handicap. Sledgehockey is geschikt voor alle leeftijdsgroepen met een lichte/zware handicap en/of chronische aandoening. Elke week speel ik sledgehockey met veel plezier. Als team worden we steeds beter en op toernooien presteren we steeds beter! Right to Play: play to learn in Rwanda Leraar basisschool in Rwanda, Coach Normaal ben ik een docent op deze school in Rwanda. St. Right to Play benaderde ons met haar sport- en spelprogramma s. Ik ben net opgeleid door St. Right to Play als coach. Het is een professioneel opgezette cursus waarin kinderen centraal staan. Je kan kinderen door sport veel dingen leren, die informatie was nieuw voor mij! Zo kan je kinderen spelenderwijs belangrijke dingen leren over gezondheidskwesties, respect voor elkaar en samenwerken. Het biedt kinderen zelfvertrouwen en maakt ze meer weerbaar. Mesics Foundation Timau, Meru, Kenia Poshomill (maïsmolen) Chairlady Womengroup Timau: Met deze poshomill is eindelijk onze droom verwezenlijkt. Voorheen moest iedere vrouw van de vrouwengroep in Timau kilometers lopen om ergens in de omgeving maïs te vermalen. Nu kan dat gewoon centraal in de parochie van Timau. Dit scheelt tijd, die voortaan besteed kan worden aan de kinderen en aan de verdere verkoop van het maïs. Meer dan 100 vrouwen worden hiermee bereikt, en daarmee hun families.

4 St. Mariëtte s Child Care Marjo van Dijck, woonachtig in Ghana In 2006 zijn mijn man en ik het kindertehuis Hanukkah gestart in Ghana. In de buurt is geen medische post. Met hulp van KICI staat er nu op het terrein een gebouw waar medische hulp geboden kan worden. Er kunnen ook medicijnen worden gekocht tegen een zeer redelijke prijs. Je kan merken dat de lokale bevolking hier heel erg blij mee is. De mensen zijn erg dankbaar. Cliënt Voedselbank Waalre In mijn leven heeft veel tegen gezeten en ik zit absoluut niet ruim. Het is soms moeilijk om positief te blijven. Dat ik Voedselpakketten kan halen is echt heel fijn. Ook heeft de Voedselbank veel contacten waar ik terecht kan voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening of rechtsbijstand. Ik hoop zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Dat KICI de Voedselbank met goede tweedehands kleding steunt vind ik dan ook goed.

5 mensen Het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis heeft van KICI over 2010 een bedrag ontvangen van ,-. De lokale Rode Kruis afdelingen hebben in totaal een bedrag van ,- ontvangen.

6 Activiteiten 2010 De volgende activiteiten werden georganiseerd: Vrijwilligersdag NRK 8 mei KICI was die dag aanwezig om de samenwerking te bekrachtigen en organiseerde een kledingactie waarbij de vrijwilligers in ruil voor het inleveren van oude kleding een geldprijs konden winnen voor de eigen lokale afdeling. Deze kledingactie leverde ruim 2 volle containers textiel op en de gelukkige winnaars kregen uit handen van ambassadrice Irene Moors de geldprijzen van 1000, 500 en 250 uitgereikt. Afdeling Maasland en Uden werden hiermee in staat gesteld om hiermee een extra lokale activiteit te financieren. Inzameling met de lokale vereniging op afdelingen o.a. Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Voorschoten, Eindhoven, Deventer, Tilburg, Almelo, studentendesk Maastricht. De allereerste huis-aan-huisinzamelingen van 2010 werden georganiseerd specifiek ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis. Dit leverde in Amsterdam het bijzonder hoge resultaat op van maar liefst kilo totaal. Er is een bedrijfgerelateerde samenwerking via McGregor tot stand gekomen met: 2 inruilacties en 1x een ontvangen voorraaddonatie. De opbrengst van de inruilacties was helaas teleurstellend in verhouding met de inspanningen die gezamenlijk zijn verricht. De samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis levert ook onverwachte effecten op, zo was Leerdam reeds KICI-gemeente, zonder overeenkomst, nu is dit vastgelegd tot maart 2014 met als begunstigde de lokale Rode Kruis afdeling. De bedoeling is om samen, met inzet van de Rode Kruis afdeling, het inzamelresultaat te verhogen. Ook Leidschendam/Voorburg, kiest ervoor lokale Rode Kruis afdelingen, Leidschendam en Voorburg, structureel één van de jaarlijkse begunstigden te laten zijn. Het jaarlijkse Benefietgala van het Rode Kruis in Amsterdam. Er is in 2010 ook hard gewerkt aan communicatiemiddelen; websites, foldermateriaal, intranet, dit is inmiddels allemaal in place en de roll out kan dus beginnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, voor 2011 wordt opnieuw gemikt op een volume van 500 ton ingezameld textiel middels inzamelingacties in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, buiten de huis-aanhuisinzamelingen om.

7 mensen Het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis heeft van KICI over 2010 een bedrag ontvangen van ,-. De lokale Rode Kruis afdelingen hebben in totaal een bedrag van ,- ontvangen.

8 Sociale hulp Het Rode Kruis biedt op vele terreinen sociale hulp, bijvoorbeeld de cursus Vrienden maken kun je leren Taalcoaches Huisbezoek Computer en internetles Omgaan met een mobiele telefoon Mantelzorgondersteuning Telefooncirkel Sporten met een beperking Samen erop uit Persoonlijke omstandigheden zoals een handicap, het verlies van een dierbare of ouderdom, kunnen het moeilijk maken sociale contacten te onderhouden. Om gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen, organiseert het Rode Kruis allerlei activiteiten, uitstapjes en bijeenkomsten. Hier kunnen bezoekers leuke dingen doen, ervaringen delen én nieuwe mensen leren kennen. Door het organiseren van sociale activiteiten wil het Nederlandse Rode Kruis het sociale isolement van mensen doorbreken, eenzaamheid verminderen en zelfredzaamheid vergroten.

9 mensen CDVTA In Kameroen is KICI (co-financier) van het CDVTA-project en doneerde 3.500,-; Het totale projectbudget bedraagt ,-.

10 Met dit project worden volwassenen en kinderen bereikt in vijf arme dorpen, t.w.: Acha, Barakwe, Tugi, Njindom, Oshie en werden de volgende activiteiten ontwikkeld: Het planten van vijfduizend bomen in de omgeving van de vijf dorpen. Het inrichten van vijf imkerijen in de dorpen hetgeen werkgelegenheid en inkomen betekent. Het aanleggen van vijf tuinen met planten, waarvan medicijnen gemaakt kunnen worden. Hiermee verbetert de gezondheidszorg en wordt deze betaalbaar. Voorzien in trainingen over het (onder)houden en verzorgen van: bomen, tuinen en bijen. Resultaat Dit project biedt oplossingen voor mensen die te maken hebben met problemen die veroorzaakt worden door de natuur (droge seizoenen, mislukking van de oogst, erosie, houtkap, verlies van vruchtbare grond en klimaatverandering).

11 mensen REF (Rural Energy Foundation) KICI doneerde 3.500,- aan dit project en bereikte hiermee tweehonderd afnemers van de Firefly Mobile (Barefoot Power LTd), een lamp die opgeladen wordt door middel van zonne-energie.

12 RURAL ENERGY FOUNDATION In een district in Kampala werden tien scholen benaderd met minimaal twintig docenten. De school neemt het initiatief voor de bulkaankoop en de leraren betalen in drie tot zes termijnen af, bijvoorbeeld door een inhouding op het salaris. Na drie tot zes maanden is de lamp dan in eigendom verkregen en kan men het eerst zonder wekelijkse kosten voor kerosine, bij een goede verlichting het avondwerk doen. Ook kan men met het paneel een mobiele telefoon opladen, hetgeen weer een aanzienlijke besparing oplevert en zelfs een klein extra inkomen indien men telefoons voor derden oplaadt. Leraren hebben een belangrijke voorbeeldfunctie in deze gemeenschappen. Gebruik van de lampen door deze groep zal ongetwijfeld worden overgenomen door de studenten en wellicht ook door andere mensen in de gemeenschap.

13 mensen PUM Netherlands senior experts KICI doneerde 5.320,- aan dit project waarmee negen vrouwengroepen van elk vijf vrouwen bereikt worden in Niger (West Afrika).

14 doneerde 5.320,- aan dit project waarmee negen vrouwengroepen van elk vijf vrouwen bereikt worden in Niger (West Afrika). De vrouwen worden in staat gesteld een eigen inkomen te verdienen met het verven van textiel en het maken van zeep en cosmetica. Voor de laatste twee activiteiten is zelfgemaakte karité-boter een belangrijke grondstof. Deze wordt bereid uit de vrucht van de karité-boom welke groeit in een langgerekt gebied in Afrika tussen de savanne en het regenwoud. De boom levert een belangrijke bijdrage aan het natuurbehoud in deze regio. Het fijnstampen van vruchten in vijzels is arbeidsintensief werk. Door de aanschaf van een hamermolen met dieselmotor zal het rendement van de geplukte vruchten verdubbelen. KICI heeft dit door haar donatie mogelijk gemaakt. Hiemee hebben vijfenveertig vrouwen een vaste inkomsten bron verkregen door het produceren en verkopen van zeep en cosmetica en het verven van textiel.

15 mensen Dress for Success / KPMG De medewerkers van KPMG leveren al jaren hun nog nette businesskleding in om andere mensen te helpen aan een baan te komen.

16 De medewerkers van KPMG leveren al jaren hun nog nette businesskleding in om andere mensen te helpen aan een baan te komen. De kleding wordt gestoomd en daarna bij KICI gebracht. In de KICI loods wordt de kleding gesorteerd door een vrijwilligster en op aanvraag verzonden naar de Dress for Success filialen. In 2010 zijn 327 pakken afgeleverd bij verschillende Dress for Success filialen. Daarnaast doneerde KICI een bedrag van 3.000,-. Dit bedrag zal worden besteed aan: De aanschaf van nieuwe etalagepoppen (voor een betere uitstraling) De aanschaf van een sandwichbord (voor een betere bewegwijzering) De aanschaf vaneen klein assortiment herenschoenen (hiermee zien de cliënten er nóg beter uit)

17 mensen Mesics Foundation ziekenhuis, Meru KICI doneerde ,- voor een ziekenhuis met een capaciteit van 30 bedden c.q. patiënten. Er kunnen 70 mensen per dag worden behandeld.

18 doneerde ,- voor een ziekenhuis met een capaciteit van 30 bedden c.q. patiënten. Er kunnen 70 mensen per dag worden behandeld. De regio die de kliniek gaat bedienen wordt bewoond door ruim mensen! Activiteiten Drukke logistieke exercitie t.b.v. bouwmaterialen, bouwvakkers en diverse (onder)aannemers; Offertes aanvragen t.b.v. de inrichting; Rekruteren van toekomstig personeel. De laatste twee activiteiten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de medische afdeling van het Bisdom Meru (katholieke kerk), dat verantwoordelijk is voor de tien door het Bisdom gerunde ziekenhuis/klinieken. De verwachting is dat de bouw van het ziekenhuis eind 2011 gereed is.

19 mensen War Child KICI doneerde 8.700,-. In 2009 zijn kinderen bereikt door War Child. War Child verwacht in 2010 eenzelfde aantal kinderen te kunnen bereiken.

20 doneerde 8.700,-. In 2009 zijn kinderen bereikt door War Child. War Child verwacht in 2010 eenzelfde aantal kinderen te kunnen bereiken. Activiteiten / Educatieve activiteiten War Child gaat uit van de kracht van kinderen en wil hen in staat stellen om hun toekomst weer zelf vorm te geven. Zij helpen oorlogskinderen hun kracht terug te vinden met een grondige aanpak: Kinderen krijgen psychosociale steun zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken. Kinderen krijgen onderwijs zodat ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Kinderen worden beter beschermd tegen geweld in (na)oorlogse gebieden. Met de donatie van KICI kan er meer specifiek onderwijs gegeven worden gericht op alfabetisering en beroeps opleidingen om meer oorlogskinderen en jongeren te helpen en kansen te bieden. Wat een impact.

21 mensen Matopeni School, Ruiri In 2006 hebben de grootste weverij van Oost Afrika Spinners & Spinners en KICI Kleding inzameling besloten om de school naast de fabriek op te bouwen tot een prachtschool. De school heet Matopeni, hetgeen modder betekent.

22 In 2006 hebben de grootste weverij van Oost Afrika Spinners & Spinners en KICI Kleding inzameling besloten om de school naast de fabriek op te bouwen tot een prachtschool. De school heet Matopeni, hetgeen modder betekent. Dat kwam omdat er een paar oude gebouwen stonden op een modderige ondergrond. Anno 2010 zijn kan de school een prachtschool worden genoemd. Dit is te merken aan de prijs die is gewonnen voor de school met de meeste aandacht voor het milieu en omgeving. De school bestaat uit een peuterschool, een basisschool en een middelbare school. Tevens zijn de volgende projecten in 2009 en 2010 voltooid: In toiletten en renovatie van 20 toiletten 2 klaslokalen voor de primary Matopeni School Er is 1km weg aangelegd Er is elektriciteit aangelegd in de kantoren Punt voor drinkwater aangelegd bij de secundary School Publiek toilet in woonwijk naast de school Aanleggen van een park in de woonwijk naast de school Planten van 100 bomen op het terrein van de school In 2010 doneerde KICI een bedrag van ,- voor: Basketbalveld met baskets, netten en ballen Keuken Dining hall die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Ook voor activiteiten voor de community. Of voor educatieve doeleinden Licht in alle klaslokalen Reparatie van wegen die in 2009 zijn beschadigd door hevige regenval plus nog 1km weg in het dorp naast de school Een extra uitbreiding van het park voor de community naast de school

23 mensen Resto VanHarte KICI doneerde een bedrag van ,- aan Resto VanHarte. Op dit moment telt Resto VanHarte 25 Resto s, verspreid door heel Nederland. Jaarlijks worden er meer dan maaltijden geserveerd.

24 doneerde een bedrag van ,- aan Resto VanHarte. Het eerste restaurant werd in 2005 geopend in het Laakkwartier in Den Haag. Op dit moment telt Resto VanHarte 25 Resto s, verspreid door heel Nederland. Jaarlijks worden er meer dan maaltijden geserveerd. Resto VanHarte zet zich in voor leefbaarheid en dynamiek in de wijk. Want een wijk met dynamiek is een wijk die leeft. Een wijk waar mensen elkaar ontmoeten en uitsluiting geen kans krijgt. Waar men zich prettiger voelt en kennis maakt met elkaars cultuur en achtergronden. Waar mensen elkaar helpen en vriendschappen ontstaan. KICI draagt hierdoor bij aan activiteiten die de sociale cohesie bevorderen en de zelfredzaamheid van mensen verhogen. De donatie van KICI wordt gebruikt voor het organiseren van activiteiten in diverse Resto s in het land. Wekelijks schuiven honderden gasten aan, van verschillende komaf, voor een betaalbare en gezonde driegangen maaltijd. Regelmatig eten mensen mee die actief zijn in de wijk: de wijkagent, de huisarts, de ouderenconsulent, de wethouder, zorgverleners, welzijnswerkers of een Marokkaanse Buurtvader. Zo leren de diverse belanghebbenden wat er in de buurt leeft en kunnen zij vertellen wat ze voor de mensen kunnen betekenen. Mensen worden meer betrokken bij de buurt en geprikkeld om bijvoorbeeld een cursus te volgen, lid te worden van een club of (vrijwilligers) werk te zoeken. Resto VanHarte geeft deze mensen nieuwe kansen en helpt ze bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Zo voorkomt Resto VanHarte sociale uitsluiting. Er werken vrijwilligers, mensen in een reïntegratie- of reclasseringsproject en stagiaires van het VMBO/MBO. De inkopen worden zoveel mogelijk gedaan bij winkels in de buurt om de wijkeconomie te stimuleren

25 mensen Wat is er toch gebeurd in

26 mensen Wat is er toch gebeurd in Met kilo ingezameld textiel, is het niveau van 2009 met ruim 6% overschreden, maar het is vooral belangrijk dat de magische grens van ton ingezameld textiel voor het eerst in de KICI historie is doorbroken en dit ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Dit resultaat hebben wij kunnen realiseren dankzij onze donateurs; burgers, gemeenten, bedrijfsleven en andere partners. De dichtheid en intensiteit van het KICI containernetwerk is in 2010 vergroot door bijplaatsingen. Zo vinden steeds meer burgers een KICI-container in de buurt. KICI Kledinginzameling ledigt per jaar ruim keer een kledingcontainer bij u in de buurt; wilt u weten waar? De KICIcontainers zijn te vinden via en google-maps. Het aantal klachten, zoals volmelding van containers, nam af van 57 in 2009 naar 54 in KICI s maatregelen om brand in textielcontainers te voorkomen hebben geleid tot een verdere afname van uitgebrande containers in 2010 naar 23, ten opzichte van 44 in 2009 en 47 in In 2010 was er veel overlast vanwege nat textiel. De ondergrondse containers die door gemeenten worden ingezet, zijn vaak niet echt geschikt voor textiel. KICI heeft een technisch onderzoek uitgevoerd en nieuwe criteria voor aankopen door gemeenten van ondergrondse containers ontwikkeld. Deze criteria zijn verspreid en onder de aandacht gebracht van verschillende gemeenten. Nagenoeg alle gemeenten overwegen met textiel- en afvalinzameling ondergronds te gaan, vanwege de aanzienlijke investeringen die dit met zich mee brengt wordt te weinig aandacht aan de specificaties van de ondergrondse textielcontainer geschonken. Dit leidt tot een verdere (onnodige) verschraling van de kwaliteit van het ingezamelde textiel. KICI sloot begin 2010 een tienjarig contract af met Retourette voor de inzameling van textiel bij alle Retourette-punten in Nederland, de groei van nieuwe vestigingen gaat moeizamer dan verwacht vanwege een verdergaande vercommercialisering bij de lokale overheden. De samenwerking met actieve retailers en bedrijven ontwikkelt zich voorspoedig en gestaag, er is een duidelijke groei waarneembaar in het alternatieve inzamelkanaal, deze groei laat bovendien een veelbelovende stijging zien. De huis-aan-huisinzamelingen hebben met een volume van bijna 650 ton, samen met de bedrijfskledingdonaties er met name toe bijgedragen dat het totale volume van ingezameld textiel voor KICI uiteindelijk toch nog is vergroot ten opzichte van 2009.

27 organisaties Overheid Eind 2009 schreef Gemeente Gennep in samenwerking met de Synthese adviesgroep een offerte ronde uit voor de textielinzameling in haar Gemeente. KICI kreeg de opdracht omdat zij het beste scoorde op aandacht voor duurzaamheid, lokale goede doelen en innovatie.

28 Gemeente Gennep. Eind 2009 schreef Gemeente Gennep in samenwerking met de Synthese adviesgroep een offerte ronde uit voor de textielinzameling in haar Gemeente. KICI kreeg de opdracht omdat zij het beste scoorde op aandacht voor duurzaamheid, lokale goede doelen en innovatie. In tegenstelling tot andere gemeenten die afgelopen jaar ook offerterondes uitgeschreven, lag in de aanvraag van de gemeente Gennep de nadruk niet op de prijs maar op duurzaamheid, hergebruik, innovatie en de steun aan lokale goede doelen. In mei 2010 werden de containers omgewisseld voor de groene containers van KICI. Gemeente Gennep en KICI zullen zich in 2011 voornamelijk richten op het nog verder verbeteren van de inzamelresultaten. Elke kilo die KICI in Gennep inzamelt, draagt bij aan goede doelen in de regio. Met de opbrengst van het ingezamelde textiel steunt KICI lokale stichtingen en projecten. Deze samenwerking maakt het voor inwoners van Gennep heel tastbaar waar de opbrengst van hun overtollige kleding en schoenen aan bijdraagt. Gemeente Westvoorne KICI en de gemeente Westvoorne hebben zich ook in 2010 weer samen sterk gemaakt om veel textiel in te zamelen in de gemeente. De opbrengst van deze kleding wordt gebruikt om (lokale) goede doelen te steunen. In 2010 heeft de gemeente Westvoorne genoeg textiel ingezameld om drie goede doelen te steunen! Op 2 december 2010 heeft KICI twee cheques overhandigd aan de gemeente Westvoorne. Stichting Milieu Dichterbij De gemeente heeft gekozen om Stichting Milieu Dichterbij een cheque ter waarde van 3.000,- te geven. Stichting Milieu Dichterbij zet zich al jaren in voor de natuur- en milieueducatie in Westvoorne. Milieu Dichterbij zet zich in voor educatie, opvoeding en informatie aan kinderen en is buitengewoon actief in onderwijs en sociaal leven.

29 Medical Knowledge Institute Het Medical Knowledge Institute heeft een cheque mogen ontvangen van 1.000,-. Dit instituut is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening, vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. KICI ondersteunt de principes van het MKI van harte omdat zij zich met name inzet voor educatie aan (wees)kinderen in grote communities die hierdoor opvoeding krijgen, zichzelf leren te verzorgen en basisprincipes aangeleerd krijgen die voor onze kinderen zo normaal zijn. Gemeentelijke Kampioenen Rotterdam, grootste aantal kilo s totaal cheque 2.500,- ten bate van Dress for Success Diemen, snelste stijger in kilo s p.p. cheque 2.500,- ten bate van de Voedselbank Diemen Waalre, beste huis-aan-huisinzameling in 2009 cheque 1.000,- ten bate van: de stichting Voedselbank Waalre Kringloop Midden-Holland Ook in 2010 wist KICI samen met KMH meer dan kilo textiel in te zamelen. Een eclatant succes, een stijging van 25% in het ingezamelde volume! De samenwerking met KMH was in 2010 zeer actief, helaas werd de organisatie geplaagd door een groot verloop in personeel en management. Het voorraadbeheer was niet optimaal en ook de presentatie in de winkels verdiende verbetering. Gezamenlijk met de derde contractant in dit proces Wieland Textiles BV zijn ingrijpende voorstellen tot verbetering gepresenteerd. Deze zouden in 2011 een beter rendement moeten opleveren. Retourette Inzameling door KICI bij de Retourettes in Nederland is gestart in 2010 en de eerste resultaten beginnen zichtbaar te worden. Doch met een inzamelresultaat van zo n kilo zijn de verwachtingen niet gehaald. Er zijn eind 2010 onderhandelingen begonnen met de voormalige Nederlandse Antillen, Curaçao en St. Maarten. Het is de bedoeling om samen met het ministerie van VROM en het lokale bedrijfsleven te komen tot een volledige integratie van Retourettes op deze eilanden.

30 organisaties Innovatie In de zomer van 2010 werd Hans Markowski benaderd door omroep Llink voor het televisieprogramma de Vlinderrevolutie. In dit televisieprogramma worden mensen geportretteerd die een omslag in hun leven hebben gemaakt met als nieuwe focus duurzaamheid.

31 In de zomer van 2010 werd Hans Markowski benaderd door omroep Llink voor het televisieprogramma de Vlinderrevolutie. In dit televisieprogramma worden mensen geportretteerd die een omslag in hun leven hebben gemaakt met als nieuwe focus duurzaamheid. De gedachte is dat de vleugelslag van een vlinder ergens anders een orkaan teweeg zou kunnen brengen. Hans Markowski was voordat hij in 2003 directeur van KICI werd actief in het bankwezen en vervulde daarna diverse financiële en algemeen management functies in het internationale bedrijfsleven. De keuze voor stichting KICI is een hele bewuste geweest waar hij educatie, ontwikkeling en duurzaamheid als prioriteit op de agenda heeft gezet. Voor het programma is Hans Markowski gedurende een dag gevolgd om zo zijn passie voor duurzaamheid in beeld te brengen. Hans nam één project als voorbeeld, dit was het Recycled Denim project dat in samenwerking met G-Star en verschillende andere partners wordt uitgevoerd. Dit project toont aan dat producten die nu zeer laagwaardig worden hergebruikt of zelfs worden verbrand een waardevolle grondstof kunnen zijn. Dit zorgt voor een enorme winst met betrekking tot de impact op het milieu bij de productie van, in dit voorbeeld, een jeans. Begin 2011 ligt de eerste jeans die deels gemaakt is van gerecyclede vezels in de winkel onder de naam Raw Recycled. Eerst nog in een gelimiteerde serie maar in de toekomst is het doel om dit te gaan uitbreiden. Daarnaast zullen er verschillende andere projecten gelanceerd worden in 2011 waar niet opnieuw draagbare textiel als waardevolle grondstof zal worden ingezet.

32 organisaties Bedrijfsleven De samenwerking met alternatieve inzamelkanalen heeft zich in 2010 voorspoedig ontwikkeld. Er wordt in het alternatieve kanaal samengewerkt met het bedrijfsleven en/of goede doelen die voor het werven van fondsen gebruik willen maken van kleding inzamelactiviteiten. KICI voert daarbij doorgaans de regie. De opbrengsten komen ten gunste van het goede doel, geheel volgens de afspraken met het CBF.

33 organisaties Bedrijfsleven Schoenenreus inzamelactie van gebruikte schoenen, de opbrengst van deze actie is ten bate van SOS Kinderdorpen. De cheque van ,- wordt in 2011 in ontvangst genomen door de directeur van SOS Kinderdorpen (www.schoenenreus.nl). Stichting Kinder Opvang Nederland (SKON) kleding inzamelactie bij de kinderdagverblijven regio Den Haag de opbrengst is ook hier t.b.v. SOS Kinderdorpen (www.skon.nl). Inzameling reguliere bedrijfskleding bij Kwantum (www.kwantum.nl). Kledinginzameling in samenwerking met Terre des Hommes; inzameling bij 5 winkels.

34 organisaties Bedrijfsleven Kledinginzameling in samenwerking met Suit Supply, donatie overtollige voorraad (www.suitsupply.nl). Kledinginzamelingsactie in samenwerking met ABN Amro: donatie bedrijfstextiel. Clean-up actie in samenwerking met V&D: KICI ontvangt alle overtollige textielvoorraden en ten behoeve van haar weeshuizen in Kenia enkele overstock voorraden uit de serie Back-to-School (www.vd.nl). Er is een nieuwe relatie gelegd met de schoonmaak organisatie CSU die heeft geleid tot structurele inzameling middels containers bij de districtunits Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Uden en bij relatie HTM in Den Haag (7 containers) (www.csu.nl en En verder héél veel reguliere inzamelactiviteiten; inzamelen bij basisscholen, internationale scholen, sportverenigingen, lokale retailacties en samenwerking met verhuisorganisaties.

35 organisaties Wat we doen In Nederland ledigt KICI bijna kledingcontainers. Deze containers worden in overleg met de gemeenten geleegd volgens vaste schema s. In principe vindt er iedere week een lediging plaats, in sommige gemeenten zelfs twee of drie keer per week.

36 organisaties Wat we doen In 2010 waren dit ruim ledigingen. De containers zijn onderverdeeld in containers voor bovengrondse en ondergrondse opslag en voor binnen en buitengebruik. In 2010 zijn alle bovengrondse containers voor buitengebruik omgebouwd, gereviseerd en geschikt gemaakt voor zowel handmatige lossingen als ook onderlossingen. Dat laatste gebeurt met behulp van een kraanwagen. Sinds 2008 heeft KICI geen eigen transportwagens meer, er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de diensten van derden. Kledinginzameling kilo Gemeentelijk Huis-aan-huis inzamelingen Alternatieve- en retailacties NRK en Retourette Samenstelling ingezameld textielvolume Op logistiek gebied heeft KICI in 2010 de volgende ontwikkelingen doorgemaakt: Alle bovengrondse containers die eigendom zijn van KICI zijn geheel gereviseerd. Ondergrondse containers in eigendom van betreffende gemeenten zijn zo goed als mogelijk aangepast om wateroverlast te beperken met toestemming van gemeenten en containerfabrikanten. Het KICI logistiek en CRM systeem is verder ontwikkeld zodat gegevens logischer en sneller verwerkt kunnen worden. Veranderingen zijn aangebracht in het vervoerdersbestand om efficiënter te kunnen opereren op logistiek gebied. Een aanzet is gemaakt om bij KICI betrokken vervoerders kennis te laten maken met de methode Het Nieuwe Rijden. Het in de praktijk kunnen gaan brengen van een vulgraadsysteem voor KICI containers.

37 organisaties Wat we doen Het aantal container vernielingen en schade ontstaan door brand is in 2010 sterk afgenomen ten opzichte van De afname bedroeg maar liefst: 8%. Dit is voor een belangrijk gedeelte te wijten aan de verbetering van beveiliging, de algehele renovatie en de opknapbeurt heeft dus een merkbaar effect ook voor het behoud van het containerpark. Huis-aan-huis inzamelingen KICI NRK

38 organisaties Hoe we werken Vanwege een verregaande kostenbeheersing en een efficiënter gebruik van middelen en mensen wordt er in een aantal gebieden in Nederland samengewerkt met collega s in de inzamelingsbranche.

39 organisaties Hoe we werken Vanwege een verregaande kostenbeheersing en een efficiënter gebruik van middelen en mensen wordt er in een aantal gebieden in Nederland samengewerkt met collega s in de inzamelingsbranche die soortgelijke doelstellingen nastreven als de stichting KICI. Met deze organisaties zijn goede werkafspraken gemaakt om logistieke samenwerking te bevorderen. In de praktijk betekent dit dat er over en weer diensten worden verleend die uiteindelijk met elkaar worden verrekend. KICI zamelt in voor derden, derden zamelen in voor KICI. Indeling van Nederland in 12 provincies Rodenburg Onderlos Van Bemmel Onderlos + handlos PLQ Handlos Romika Handlos Humana Onderlos + handlos Wieland Kringtex Adatex Memotex O.A.K. Drietex in yo Tex Vernooy Listex

Slimme Boefjes is Voorburg, december 2014

Slimme Boefjes is Voorburg, december 2014 Slimme Boefjes is Voorburg, december 2014 1. Doel van Slimme Boefjes De doelstelling van de Stichting Slimme Boefjes is aanstaande ouders, die onvoldoende middelen hebben om een babyuitzet te kopen, te

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8.

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8. 2 INHOUD Voorwoord 4 Stichting Time to Help Nederland 6 Visie & Missie 6 Doelstellingen 6 Projecten & Campagnes 8 Time to Help Nederland Hang 4 3033 GG Rotterdam Telefoon: +31 0(10) 766 66 66 Mobiel: +31

Nadere informatie

Als één team achter de sporters met een handicap

Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

Alle Kinderboerderijen Duurzaam

Alle Kinderboerderijen Duurzaam Alle Kinderboerderijen Duurzaam Campagne samen met GDO = Gemeente voor duurzame Ontwikkeling club met wethouders Duurzaamheid, doel : GDO is een bestuurlijk netwerk dat zich inzet om vooral burgers te

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen Stichting Vrienden van Nadirkonyen Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Stichting Vrienden van Nadirkonyen Ringbaan West 116 5041 LS Tilburg

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Wat doe jij voor een ander? Tijdens de maatschappelijke stage zet je je in voor een ander en voor je omgeving. Je doet dat via vrijwilligerswerk. Je kunt op heel veel verschillende

Nadere informatie

Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel. DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1

Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel. DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1 Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1 Achtergrond 1 2 Productie en gebruik van textiel vormen een behoorlijke belasting van het milieu

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2009 tot 31 december 2009

Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2009 tot 31 december 2009 Stichting Wanawa Noordkade 64 2741 EZ Waddinxveen M 06-20006535 E info@wanawa.nl KVK 24 37 96 28 Rabobank 11.04.55.657 Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2009 tot 31 december 2009 Organisatie

Nadere informatie

Regio project: verbeterde textiel inzameling

Regio project: verbeterde textiel inzameling Regio project: verbeterde textiel inzameling Waarom hergebruik textiel Jaarlijks stijgt de vraag naar textiele vezels met 4%. Eenmalige inzet van virgin vezels wordt vervangen door hergebruikte vezels.

Nadere informatie

haarlem.nl/ fcorvers@haarlem.nl Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 38 RvO over textielinzameling in Haarlem

haarlem.nl/ fcorvers@haarlem.nl Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 38 RvO over textielinzameling in Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haariem Raadsfractie ChristenUnie T.a.v. de heer F. Visser Datum 19 augustus 2014 Onskenmerk GOB/2014/305943 Contactpersoon Peter Tobben/ Frank

Nadere informatie

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede Jaarverslag 2009 Inhoud 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van Stichting Kwasa. Met dit document willen wij donateurs en andere geïnteresseerden inzicht bieden in de werkzaamheden en financiën van

Nadere informatie

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten,

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten, Holland address: c/o J.W. de Rijke Wieldijk 5 3218 LL Heenvliet Telefoon +31 181 661451 of +31 10 2831105 Email: jan.derijke@nl.rmi-global.com ABN AMRO bank 50.07.96.009 ING bank 68.20.43.486 Stichting

Nadere informatie

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië!

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect SchoolConnect is een programma van stichting Joni. Het is een samenwerkingsverband tussen scholen in Nederland

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 082016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Stichting Vietnam. Continuïteit. Bestuursleden. Jaarverslag 2012

Stichting Vietnam. Continuïteit. Bestuursleden. Jaarverslag 2012 Stichting Vietnam Jaarverslag 2012 Bestuursleden Continuïteit Het jaar 2012 stond voor continuïteit. Voor het eerst sinds de oprichting zag de stichting een daling in inkomsten, met name uit georganiseerde

Nadere informatie

Van een lineaire naar een circulaire textielketen. Verslag Circular Economy Lab 9-30 maart 2015 - Utrecht

Van een lineaire naar een circulaire textielketen. Verslag Circular Economy Lab 9-30 maart 2015 - Utrecht Van een lineaire naar een circulaire textielketen. Verslag Circular Economy Lab 9-30 maart 2015 - Utrecht In Nederland komt jaarlijks 135 miljoen kilo textiel via het huishoudelijk afval in de verbrandingsoven

Nadere informatie

Stichting So Logical Foundation

Stichting So Logical Foundation Stichting So Logical Foundation BELEIDSPLAN 2015-2016 Stichting So Logical Foundation Postbus 5823 1410 GA Naarden Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 6 4. Organisatie 7 5. Financiën

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

GIP heeft uw hulp nodig...

GIP heeft uw hulp nodig... GIP heeft uw hulp nodig... Kinderen in Wa (Ghana) stichting Even voorstellen Wie is Stichting GIP? GIP is een kleine stichting met zeer enthousiaste vrijwilligers. Die 0% overhead kosten heeft, al het

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Stichting Blessed Sun. Jaarverslag 2013

Stichting Blessed Sun. Jaarverslag 2013 Stichting Blessed Sun Jaarverslag 2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Pagina 3 Activiteitien Pagina 4 Publiciteit Pagina 5 Interne organisatie Pagina 6 Financieel Jaaroverzicht Pagina 7 Conclusies en Aanbevelingen

Nadere informatie

Zelfredzaam, duurzaam

Zelfredzaam, duurzaam Zelfredzaam, duurzaam Marc Vooges/Bas Holvast 29 Augustus 2014 Visie De visie van SYMPANY heeft drie pijlers. SYMPANY werkt aan een betere toekomst voor mens en aarde, iedere dag. De duurzame verwerking

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 5

INHOUD. 1. Inleiding 5 2 INHOUD 1. Inleiding 5 2. SWOT-Analyse De Recyclemanager 6 2.1 Algemene SWOT-Analyse 6 2.2 Kleding & Textiel SWOT-Analyse 9 2.3 Confrontatie 11 2.4 Verbeteringen 12 3. Voorstel Kleding Recycling Website

Nadere informatie

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig.

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig. Maak het verschil Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig www.talentcoach.nl Het succes van Talentcoach Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G 2014 Stichting van katoen (kledingbank) Stichting van Katoen is bij notariële akte opgesteld in 2010.

J A A R V E R S L A G 2014 Stichting van katoen (kledingbank) Stichting van Katoen is bij notariële akte opgesteld in 2010. J A A R V E R S L A G 2014 Stichting van katoen (kledingbank) Stichting van Katoen is bij notariële akte opgesteld in 2010. Stichting van Katoen stelt als doel bruikbare kleding geven aan mensen die het

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 112016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org

Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org Jaarverslag 2012 www.durlstonefoundation.org De stichting Durlstone Foundation Zimbabwe heeft als doel: 1) kinderen uit kansarme gezinnen tenminste negen jaar basisonderwijs te geven in een veilige en

Nadere informatie

We willen u allen hartelijk danken voor uw (financiële) steun in 2014. We hopen in 2015 wederom op uw steun te kunnen rekenen.

We willen u allen hartelijk danken voor uw (financiële) steun in 2014. We hopen in 2015 wederom op uw steun te kunnen rekenen. Jaarverslag 2014 Voorwoord Dit is het jaarverslag van Voedselbank Noordwijk over het jaar 2014. Met dit verslag informeren we u over onze cliënten, de voedselpakketten, acties, publiciteit en de interne

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2014

Nieuwsbrief februari 2014 Nieuwsbrief februari 2014 OPENING ONDERSTEUNINGSHUIS Op 13 september jl. is het Ondersteuningshuis, Stationsplein 6, geopend door wethouder Suijker. In dit pand is de Non-foodbank en een deel van de Voedselbank,

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD 1. Missie en visie 2. Organisatie 3. Speerpunten 4. Activiteiten 5. Vrijwilligers 6. Contacten/IPSO/kwaliteitsproject 7. Public relation en donateurswerving

Nadere informatie

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Auteur: Barbara Griot Bonaire Maart 2017 Inleiding: Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien heeft in het gesprek op 8 maart 2017 duidelijk aangegeven

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

Textielinzameling op de kaart. NVRD Regiobijeenkomst Noord-Nederland Haaksbergen, 14 maart 2013

Textielinzameling op de kaart. NVRD Regiobijeenkomst Noord-Nederland Haaksbergen, 14 maart 2013 Textielinzameling op de kaart NVRD Regiobijeenkomst Noord-Nederland Haaksbergen, 14 maart 2013 Ketenoverleg duurzame mode en textiel Van afvalstoffenbeleid naar ketenbenadering Samenwerking van brancheorganisaties

Nadere informatie

Activiteiten verslag 2014

Activiteiten verslag 2014 Activiteiten verslag 2014 Voorwoord Stichting Talud richt zich op het ondersteunen van kleinschalige integrale kinderprojecten die voor ogen hebben de zelfredzaamheid van kinderen te vergoten. Dit doet

Nadere informatie

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd!

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Actualiteit en urgentie Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is, neemt nog steeds niet af. De situaties waaronder vluchtelingen en ontheemden

Nadere informatie

Textiel. De rol van kringloopbedrijven & de meerwaarde van samenwerking

Textiel. De rol van kringloopbedrijven & de meerwaarde van samenwerking Textiel De rol van kringloopbedrijven & de meerwaarde van samenwerking Inhoud 1. Kringlooporganisatie Het Goed 2. Belang van textiel voor kringloop en andersom 3. Twents Textielcirkel & Meerwaarde samenwerking

Nadere informatie

Informatiemap. Zorgbeleving De Blauwe Vlinder

Informatiemap. Zorgbeleving De Blauwe Vlinder Informatiemap Zorgbeleving De Blauwe Vlinder Even voorstellen In onze zorgbeleving spelen persoonlijke aandacht en betrokkenheid voor de zorgnemer een grote rol. Madhu & Patrick Brunner, initiatiefnemers

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland!

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland! Betrokken ondernemen Steun het sociaal initiatief in Nederland! Hartelijk dank voor uw belangstelling voor het Oranje Fonds. Uw hulp en betrokkenheid kunnen een wereld van verschil maken. Het Oranje Fonds

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. 2013 Jaarverlag AWF.doc Page 1 of 1

Jaarverslag 2013. 2013 Jaarverlag AWF.doc Page 1 of 1 Jaarverslag 2013 2013 Jaarverlag AWF.doc Page 1 of 1 Voorwoord Wij bedanken iedereen die de kinderen van Dima hebben geholpen met donaties. 2013 was ons eerste volle jaar. Onze motto is: Samen doen is

Nadere informatie

Stichting de Melkkan. Beleidsplan. Reglement als bedoeld in artikel 11, lid 1 van de Statuten van Stichting de Melkkan

Stichting de Melkkan. Beleidsplan. Reglement als bedoeld in artikel 11, lid 1 van de Statuten van Stichting de Melkkan Beleidsplan Reglement als bedoeld in artikel 11, lid 1 van de Statuten van Stichting de Melkkan Inleiding. In onderstaand beleidsplan legt het bestuur van Stichting de Melkkan het actuele beleid vast.

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2015 tot 31 december 2015

Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2015 tot 31 december 2015 Financieel verslag Stichting Wanawa 1 januari 2015 tot 31 december 2015 Organisatie en vestigingsplaats Stichting Wanawa, gevestigd in Waddinxveen, Kamer van Koophandel 24.37.96.28 Rotterdam. Bestuur:

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

STAP VOOR STAP. BOSA Bondgenoten Sociale Activering SOCIALE ACTIVERING IN S-HERTOGENBOSCH

STAP VOOR STAP. BOSA Bondgenoten Sociale Activering SOCIALE ACTIVERING IN S-HERTOGENBOSCH SOCIALE ACTIVERING IN S-HERTOGENBOSCH STAP VOOR STAP BOSA Bondgenoten Sociale Activering In het vinden van eigenwaarde telt elke stap In s-hertogenbosch leiden honderden inwoners een bestaan aan de rand

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2016 2017 Beleidsplan 2016-2017 Inhoudsopgave: 1. Doel en beleidsplan 2. Aanvragen 3. Historie van de Vrienden van het SBO 4. Beschrijving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding In dit jaarverslag worden de resultaten van de Stichting Return over

Nadere informatie

Lieve vrienden van El Manguaré,

Lieve vrienden van El Manguaré, Lieve vrienden van El Manguaré, Vanuit een warm en nat Iquitos... de eerste tamtam van 2013. Wij zijn dit jaar met veel energie en positiviteit gestart. Ons kleine, maar zeer enthousiaste, team en een

Nadere informatie

Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen

Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen AT Osborne, Kracht in NL, Groene Brein en Kennislab voor Urbanisme Utrecht, 9 december 2016 INHOUD Context maatschappelijk initiatief Introductie

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan Jaarplan 2017 www.kaalonederland.org Kaalo Nederland is een actieve organisatie van een aantal Nederlandse Somaliërs en initiator van verschillende wederopbouwprojecten. Kaalo Nederland heeft dankzij diverse

Nadere informatie

SWKV GEEFT WEESKINDEREN EEN TOEKOMST

SWKV GEEFT WEESKINDEREN EEN TOEKOMST JAARVERSLAG 2015 Het afgelopen jaar mochten wij ons gelukkig prijzen een zelfde resultaat te hebben geboekt als in 2014. Bijdragen van PKN De Fontein, PKN De Bron beide uit Groningen en enkele genereuze

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 19-1-2015

Jaarverslag 2014 19-1-2015 Jaarverslag 2014 19-1-2015 Voorwoord... 3 Het bestuur... 3 Het ontstaan van Stichting Estafetteloop... 4 De Stichting Estafetteloop... 4 De 100 van Spijkenisse... 5 Hoe werkt het... 5 Het goede doel...

Nadere informatie

B-142 Green Deal inzameling textiel

B-142 Green Deal inzameling textiel B-142 Green Deal inzameling textiel Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de heer J.J.

Nadere informatie

Jaarplan 2013. De stichting WWvK kent 4 pijlers:

Jaarplan 2013. De stichting WWvK kent 4 pijlers: Jaarplan 2013 De stichting WereldWijd voor Kinderen (WWvK) is in het jaar 2009 te Baarn opgericht en is een initiatief van Het Apostolisch Genootschap, gevestigd te Baarn. De stichting WWvK wil concreet

Nadere informatie

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2014

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2014 Stichting Lunga Foundation ANBI-Beleidsplan 2014 Versie 1.0 Inleiding Het jaar 2013 stond in het teken van de oprichting van Stichting Lunga Foundation. Met overtuiging en trots is Stichting Lunga Foundation

Nadere informatie

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245.

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245. Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245 Jaarplan 2014 INHOUD 1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT 2 ALGEMENE DOELSTELLING 2 2

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland

Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland Jaarplan 2014 Kameroen/Nederland LiveBuild Jaarplan 2014 Kameroen / Nederland Inleiding LiveBuild is een organisatie met veel ambitie, enthousiasme en passie. Wij geloven in de positieve kracht van eenieder

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken DutchSpirit vervaardigt duurzame maatpakken en richt zich op de doorontwikkeling van circulaire stoffen voor werkkleding. Met een vernieuwend businessconcept

Nadere informatie

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014 Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014 Stichting Gurmuu is opgericht in 2008 door een groep Oromos van Ethiopische afkomst die zich wilden inzetten voor landgenoten in zowel Ethiopië als Nederland. De Stichting

Nadere informatie

Stichting Labali Orphan Aids Foundation (LOAF)

Stichting Labali Orphan Aids Foundation (LOAF) Stichting Labali O Aids F (LOAF) Stichting LOAF is opgericht in 2003 Fiscaalnummer 8129.39.451 KVK 140.76 464 Correspondentieadres: Beekstraat 38, 6231 LG Meerssen Bankrekeningnummer: NL51 INGB 000 95

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 van Tanzania Stichting Tilburg

Jaarrekening 2016 van Tanzania Stichting Tilburg Bewust actief in Tilburg en in Same Jaarrekening van Tanzania Stichting Tilburg Stedenband Tilburg Same Tanzania Beneluxlaan 74 5042 WS Tilburg tel. (013) 7200820 E-mail. info@tilburgtanzania.nl www.tilburgtanzania.nl

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek. Beleidsplan 2013

Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek. Beleidsplan 2013 Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek Stichting Vrienden van Zorgboerderij Oliehoek S. Oliehoek Raaphorstlaan 20 2245 BJ Wassenaar RSIN 54119294 Inleiding De stichting Vrienden van Zorgboerderij

Nadere informatie

Stichting St. Luke's Hospital Malawi. Beleidsplan

Stichting St. Luke's Hospital Malawi. Beleidsplan Stichting St. Luke's Hospital Malawi Beleidsplan 2014-2016 INHOUD 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Doelstelling 4. Ondersteunen en organisatie projecten 5. Exploitatie: Fondsenwerving Besteding van de donaties,

Nadere informatie

www.thaichilddevelopment.org Thai Child Development Foundation 10 jaar TCDF Thailand/Nederland

www.thaichilddevelopment.org Thai Child Development Foundation 10 jaar TCDF Thailand/Nederland www.thaichilddevelopment.org Thai Child Development Foundation 10 jaar TCDF Thailand/Nederland Projecten EDUCATIE Speciale School Studie beurzen CLC: activiteiten in het weekend voor lokale kinderen Workshops

Nadere informatie

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Voorwoord. Het kalenderjaar 2012 was voor de Tilburgse Voedselbank een bewogen jaar. We ervaren meer waardering voor ons werk. Dit is voor ons hartverwarmend.

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Vrienden 2016

Jaarplan Stichting Vrienden 2016 Jaarplan Stichting Vrienden 2016 1. Prioriteiten 2016 2. Wat gaan we doen? 3. Focusthema s 2016 4. Doelstellingen 2016 1. Prioriteit 2016 Intensiveren en uitbreiden samenwerking met externe en interne

Nadere informatie

Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk.

Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk. Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk. Levens- / en zingevingvragen zijn op de achtergrond geraakt in onze samenleving, soms ook in het welzijnswerk. Toch zijn kwetsbaarheid en eenzaamheid

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2003

Stadsenquête Leiden 2003 Hoofdstuk 21. Milieu Samenvatting Zeven op de tien Leidenaren kent de Milieustraat, aan de J.C. de Rijpstraat, een voorziening waar inwoners van Leiden op vertoon van een legitimatie hun grof huishoudelijk

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN VAN READE 2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord van het bestuur 3 Stichting Vrienden van Reade 4 De organisatie 5 De projecten 6 Jaarrekening 8 2 VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Reade

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2013. Stichting Suvadra

Financieel Jaarverslag 2013. Stichting Suvadra Financieel Jaarverslag 2013 Stichting Suvadra 1 Algemeen De Stichting Suvadra is actief voor lichamelijk gehandicapte kinderen in Nepal. De doelstelling van de stichting is: helpen om lichamelijk gehandicapte

Nadere informatie

1 KLEERKAST. overvloed/verspilling

1 KLEERKAST. overvloed/verspilling 1 KLEERKAST overvloed/verspilling Als je je kleerkast open trekt, merk je het onmiddellijk: veel kleding die je hebt, draag je al lang niet meer of ga je niet meer dragen. Waarom zou je de kleding niet

Nadere informatie

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Stichting ASAP Projectvoorstel Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Februari 2012 Inhoud 1. Aanvrager... 2 2. Wie is stichting ASAP... 2 3. Doelstelling en werkwijze

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Inzamelingen in de maand juli Moldavië. 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding.

Inzamelingen in de maand juli Moldavië. 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding. Inzamelingen in de maand juli 2016. Datum 1e inzameling 3 Jeugdwerk Prot. Kerk, JOP. Vaders en Geloofsopvoeding. De collecte van vandaag is bestemd voor JOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk.

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

We willen u allen hartelijk danken voor uw (financiële) steun in We hopen in 2014 wederom op uw steun te kunnen rekenen.

We willen u allen hartelijk danken voor uw (financiële) steun in We hopen in 2014 wederom op uw steun te kunnen rekenen. Voorwoord Dit is het jaarverslag van over het jaar 2013. Met dit verslag informeren we u over onze cliënten, de voedselpakketten, acties, publiciteit en de interne organisatie. wordt mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie Plaatselijk Belang Scharsterbrug Missie, Visie en Strategie Missie Als Plaatselijk Belang hebben we bestaansrecht omdat we gezamenlijk en gecoördineerd meer kunnen bereiken voor het dorp Scharsterbrug

Nadere informatie

De missie van Eye Care Foundation is het toegankelijk maken van primaire oogzorg voor kansarme mensen in ontwikkelingslanden.

De missie van Eye Care Foundation is het toegankelijk maken van primaire oogzorg voor kansarme mensen in ontwikkelingslanden. Strategisch plan 2011-2015 Missie & Visie Eye Care Foundation handelt vanuit de overtuiging dat elk mens recht heeft op gezichtsvermogen. Het verlies aan gezichtvermogen kan voor blinden en slechtzienden

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2001

Stadsenquête Leiden 2001 Hoofdstuk 9. Milieu Samenvatting De Milieustraat is een (vrij nieuwe) voorziening waar bewoners zich kunnen ontdoen van hun grof huishoudelijk afval. Ruim twee op de tien Leidenaren heeft hier al eens

Nadere informatie