In dit derde en laatste rapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit derde en laatste rapport"

Transcriptie

1 Verkoopsignalen In 2010 gaat de strijd om de klant door, met verkopers aan de frontlinie. Daarom wijden Krauthammer en de Groupe ESC Clermont Graduate School of Management drie onderzoeksgebaseerde rapporten aan de staat van de verkoop. In dit derde en laatste rapport onderzoeken we rolspanningen en -helderheid, systemen en processen. We ontdekken dat de rollen relatief helder zijn (ondanks enige spanning), maar dat dit in mindere mate geldt voor autoriteit en tijdstoewijzing, terwijl budget en Human Resources ondermaats zijn. Voor wat betreft systemen en processen ontbreken er sommige cruciale basisvoorwaarden op het gebied van verkoopmanagement en presteren veel mechanismen onvoldoende. Het onderzoek wijst uit dat verkopers de effecten van slecht management, negatieve zelfanalyse (met betrekking tot hun verkoopcompetenties) en andere structurele tekortkomingen vaak compenseren. Er komt echter ooit een einde aan welwillendheid. Voor algemene cijfers raadpleegt u de samenvatting, alle tabellen en cijfers staan in het volledige rapport. Onderzoek in samenwerking met Dr. Pascal Brassier, Professor of Marketing, Negotiation and Sales Management, van de Groupe ESC Clermont Graduate School of Management

2 Samenvatting 1 Rolspanningen Rolspanning (conflict, ambiguïteit en roloverbelasting) kan ontstaan door de hiaten tussen of binnen rollen en kan een bron van stress vormen. Dit wordt bevestigd door het European Risk Observatory Report van Algemene bevindingen Ongeveer één op de tien verkopers (12%) ervaart aanhoudende rolspanningen. Ongeveer een derde (34%) meldt incidentele problemen. Slechts iets meer dan de helft (54%) heeft hier nauwelijks of nooit mee te maken. Inzoomen... belangrijkste uitkomsten Verkopers bevestigen hun veerkracht ten opzichte van negativiteit... 76% krijgt zelden of nooit opdrachten die men zinloos vindt. 74% krijgt zelden of nooit opdrachten zonder de competenties om deze uit te voeren. Bij eerdere, gedetailleerde vragen over deze competenties gaf echter slechts 27% aan deze volledig onder de knie te hebben... Slechts 46% ontvangt zelden of nooit tegenstrijdige eisen van verschillende mensen. Toch zegt 70% zelden of nooit te hoeven werken met mensen met een dusdanig andere aanpak dat ze niet kunnen worden gecoördineerd. Slechts 42% hoeft zelden of nooit bepaalde procedures te wijzigen om het werk te doen. 59% voelt zich zelden of nooit verplicht te werken op een manier die niet bij hen past. Slechts 41% heeft altijd of vaak voldoende budget en tijd om hun missie te voldoen, en slechts 45% kan hetzelfde over medewerkers zeggen. 19% heeft altijd of vaak te weinig budget, tijd of medewerkers.

3 Rolspanningen, boodschappen aan het management Zelfontwikkeling een zaak waarbij veerkracht ten opzichte van negativiteit een valkuil kan zijn? Veerkracht ten opzichte van negativiteit kan nuttig zijn! Ons onderzoek geeft echter aan dat verkopers snel de negatieve resultaten van hun zelfanalyse met betrekking tot specifieke competentietekortkomingen vergeten en concluderen dat ze over het algemeen competent genoeg zijn om hun missies te voldoen. Zelfontwikkeling vereist aanhoudend zelfbewustzijn en oefening. Enzovoort Organisatoren en uitvoerenden van verkooptraining en coaching moeten aandringen op een positieve, maar stevige confrontatie van verkoopdeelnemers, met name leidinggevenden, consistente toepassing van de nieuwe hulpmiddelen en attitudes en rapportage van de uitgevoerde handelingen om gedrag te wijzigen. Ook aan welwillendheid komt een einde. Eén op de vijf verkopers geeft aan te weinig mensen, tijd en budget te hebben. Verkopers lijken sterk in zelfmotivatie. En toch moeten managers de percepties en de realiteit met betrekking tot bronnen controleren en letten op tekenen die op burn-out wijzen, met name omdat we hebben vastgesteld dat één op de tien verkopers consistent negatieve signalen afgeeft. Een afkorting nemen, kan tot lange vertragingen leiden. Verkopers moeten bepaalde procedures aanpassen; velen van hen weten niet tot hoever hun autoriteit reikt. Hierdoor kunnen organisaties worden blootgesteld aan schadelijke risico s, zoals de recente bankencrisis heeft aangetoond. Managers, controleer of organisatienormen en gedragstandaarden, inclusief ethiek, volledig worden begrepen en nagevolgd.

4 2 Rolhelderheid Is rolhelderheid relevant in een tijd van creativiteits-, innovatie- en facilitymanagement? Jazeker! Doelen stellen, een belangrijk onderdeel, is potentieel een van de krachtigste hulpmiddelen voor veranderingsinterventie op de werkplek en is gekoppeld aan motivatie 2. De meeste mensen geven aan dat de factoren voor rolhelderheid aanwezig zijn (74%). Toch heeft 26% twijfels. Inzoomen... belangrijke uitkomsten Rollen zijn helder,maar autoriteit en tijdstoewijzing zijn dit minder 84% weet precies welke algemene verantwoordelijkheden men heeft. 78% weet precies wat de doelstellingen en verwachtingen zijn. 72% kent het bereik van de eigen autoriteit, de rest twijfelt. 69% weet precies hoe de tijd toe te wijzen, 31% weet dit in mindere mate. Rolhelderheid, boodschappen aan het management Maak tijd voor tijd. Verkopers weten niet precies hoe ze tijd moeten toewijzen. Mensen hebben individuele voorkeuren met betrekking tot de manier waarop ze hun tijd indelen, volgens Dr. Pascal Brassier. Mensen die de voorkeur geven aan een monochronisch systeem, willen één activiteit tegelijk uitvoeren. Hierdoor kunnen ze worden gezien/beoordeeld als inflexibel. Mensen die de voorkeur geven aan een polychronisch systeem, voeren veel activiteiten tegelijkertijd uit en kunnen hierdoor worden gezien/beoordeeld als chaotisch. Managercoaches dienen de voorkeuren van individuele verkopers in een nieuw licht te onderzoeken, dienovereenkomstig te coachen en de modus operandi van individuen te evalueren door rekening te houden met deze voorkeuren. Hoe kunnen de valkuilen van de beide methodes worden gecompenseerd? Hoe kan er maximaal gebruik gemaakt worden van de sterke punten? Controleer of taken helder zijn. Vaak zijn taken niet geheel duidelijk voor verkopers. Rollen kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd. Ongeacht volgroeidheid. Daarom is het met name in bepaalde sectoren met veel risico s (zoals financiën) zeer belangrijk om te controleren of de taken helder zijn!

5 3 Systemen en processen Recente onderzoeken 4, 5 brengen ernstige tekortkomingen op het gebied van coaching, accountmanagement en verkoopmethodologie aan het licht. Ongeveer de helft van de bedrijven volgt de eigen systemen niet. We hebben ons gericht op een reeks systemen en processen (zie hieronder) voor het bepalen van doelstellingen tot CRM. 66% van de onderzochte personen geeft aan dat deze systemen in gebruik zijn. 10% weet het niet. Hoewel de meeste mensen vinden dat systemen en processen helpen (61% denkt dat ze productiviteit ondersteunen), vindt 9% van niet. 30% kan of wil hier niets over zeggen. Inzoomen... belangrijke uitkomsten Sommige cruciale basisvoorwaarden op het gebied van verkoopmanagement zijn afwezig, en veel systemen presteren ondermaats 73% heeft een systeem voor het bepalen van doelstellingen, 66% hiervan vindt dit nuttig. 17% heeft dit niet. 72% heeft marketingprocessen en -hulpmiddelen, 54% hiervan zegt dat deze de productiviteit ondersteunen, 14% vindt van niet. 72% heeft een systeem voor prestatiemanagement, 52% vindt dat dit de productiviteit ondersteunt, 11% vindt van niet. 65% heeft een CRM-systeem, dezelfde cijfers gelden voor verkoopmetriek/rapportagesystemen. 58% vindt CRM-systemen nuttig, 14% vindt van niet. 60% vindt verkoopmetriek/rapportage nuttig, slechts 6% vindt van niet. Slechts 55% heeft verkoopmeetings en -beoordelingen, 71% hiervan vindt dat deze hun productiviteit ondersteunen. Slechts 55% heeft een funnel managementsysteem, 60% hiervan vindt dat dit hun productiviteit ondersteunt.

6 Systemen en processen, boodschappen aan het management Lanceren is wat anders dan binnenhalen. Blijf naar de bal kijken. CRM-systemen, verkoopmetriek en rapportagemiddelen vereisen de actieve ondersteuning van uw mensen. Het is essentieel voor: Het controleren en opnieuw controleren van de geldigheid van uw systemen, eigenaarschap en attitudes Hoeveel zicht op de realiteit hebben de managers die verantwoordelijk zijn voor systeemontwerp en -installatie? Gaan uw verantwoordelijken voor marketing net zo serieus om met hun interne publiek als met hun externe publiek? Worden coaches van verkoopmanagers getraind in systeemgebruik en houden ze zich hieraan? En als ze verkopers trainen over het gebruik van systemen, hoe upto-date zijn hun vaardigheden dan met betrekking tot kennisoverdracht? Terug naar de basis. Veel systemen en processen zijn eigenlijk basismanagement- en coachingroutines. Het stellen van doelen, persoonlijke ontwikkeling en beoordelingen, effectieve verkoopmeetings en beoordelingen. Andere systemen en processen, zoals funnel management, vormen wezenlijke onderdelen van accountmanagement en financieel management. Het is tijd om de accuratesse en kwaliteit van de managementprestaties te controleren en hulpmiddelen te installeren voor verkopers die, zoals we in een voorgaand rapport hebben aangegeven, vaak hun eigen broek ophouden. 1 Working on stress the European Agency for Safety and Health at Work en zie Inspiration bring yourself back from the edge, Krauthammer Sabine Sonnentag Psychological Management of Individual Performance, Wiley, Time management, activity selection and sales performance: a new way to reposition the role of management and salespeople. Brassier-Rodriguez, Brassier, , 5 Sandler Sales Institute survey, 2008, onderzoek van Performance Practitioners Ltd., 2004 Ga voor gedetailleerde resultaten naar het volledige rapport. Voor eerdere Verkoopsignalen -rapporten klikt u hier. Voor meer informatie over verkoopprestaties raadpleegt u 5 attitudes om uw commerciële prestaties te verhogen.

GETTING CRM RIGHT. Tips & Tricks voor een succesvolle CRM WHITE PAPER

GETTING CRM RIGHT. Tips & Tricks voor een succesvolle CRM WHITE PAPER WHITE PAPER GETTING CRM RIGHT Tips & Tricks voor een succesvolle CRM CRM (Customer Relationship Management) vindt vandaag de dag ook in de KMO steeds meer ingang bij de automatisering en stroomlijning

Nadere informatie

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen 7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen Organisaties die zich op dit moment (opnieuw) in een CRM software selectie traject begeven, hebben een grote uitdaging. Daar waar vroeger

Nadere informatie

Samenvatting Dossier Leidinggeven

Samenvatting Dossier Leidinggeven Samenvatting Dossier Leidinggeven Kader In dit kennisdossier gaat het over leidinggeven in relatie tot de arbeidsomstandigheden. Uitgangspunt bij de arbeidsomstandigheden is de gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Frank Voorbeeld. dinsdag 23 augustus 2011

Frank Voorbeeld. dinsdag 23 augustus 2011 dinsdag 23 augustus 2011 Basishoofdstuk Managementhoofdstuk Hoofdstuk Effectieve verkoop Hoofdstuk Persoonlijke ontwikkeling Hoofdstuk Interviews Inhoud Inleiding... 4 Overzicht... 5 Persoonlijke Stijl...

Nadere informatie

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit?

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit? Project- en programmamanagement survey 2012 Haalt u eruit wat erin zit? Inhoudsopgave 05 Voorwoord 06 Managementsamenvatting 09 Belang neemt toe 35 Quality Assessments 43 Conclusies en vooruitblik Het

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 1 Dit rapport geeft een overzicht op groepsniveau van hun bevlogenheid, energie- en stressbronnen en de gemiddelde

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Succesvol ondernemend zijn! Een onderzoek naar de kenmerken van ondernemers en ondernemende werknemers

Succesvol ondernemend zijn! Een onderzoek naar de kenmerken van ondernemers en ondernemende werknemers Succesvol ondernemend zijn! Een onderzoek naar de kenmerken van ondernemers en ondernemende werknemers Verkorte en bewerkte versie o.b.v. afstudeerscriptie Ondernemerschap in kaart gebracht door I. Dijkman

Nadere informatie

Werken aan bevlogenheid

Werken aan bevlogenheid Werken aan bevlogenheid Onderzoek onder gemeentelijke professionals Foto Sjaak van der Tak 4 voorwoord Ingrijpende ontwikkelingen als de decentralisaties en digitalisering van de dienstverlening stellen

Nadere informatie

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Management accounting control Resultaatverbetering en cultuurverandering OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Open-Book Management is een manier van bedrijfsvoering die past bij organisaties die

Nadere informatie

Situationeel Leidinggeven

Situationeel Leidinggeven Hand out behorende bij de training Situationeel Leidinggeven Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Onvoldoende groei door slechte organisatie van klantenacquisitie

Onvoldoende groei door slechte organisatie van klantenacquisitie Onvoldoende groei door slechte organisatie van klantenacquisitie Onderzoek Hoe heeft het bedrijfsleven haar acquisitie ingericht? Klantenwinkel Postbus 200 8330 AE Steenwijk Auteur: Ruud van der Splinter

Nadere informatie

6 Onafhankelijkheid is meer dan afstand alleen 1

6 Onafhankelijkheid is meer dan afstand alleen 1 6 Onafhankelijkheid is meer dan afstand alleen 1 Niels van Zijl 1. Inleiding Onafhankelijkheid van de Raad van Commissarissen (hierna: RvC) en van toezicht in het algemeen, wordt beschouwd als een belangrijke

Nadere informatie

Transitiescan 2014 door de BDO Branchegroep Zorg ZORG ÉN OPTIMISME

Transitiescan 2014 door de BDO Branchegroep Zorg ZORG ÉN OPTIMISME Transitiescan 2014 door de BDO Branchegroep Zorg ZORG ÉN OPTIMISME STAGNATIE DREIGT, ALERTHEID BLIJFT GEBODEN 'Zijn Nederlandse zorginstellingen klaar voor de aangekondigde transities in de zorgsector?'

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Sociale Innovatie Monitor Limburg 2013

Sociale Innovatie Monitor Limburg 2013 Network Social Innovation / NSI Sociale Innovatie Monitor Limburg 201 NSI Network Social Innovation School of Business and Economics Maastricht University Uitgevoerd door het NSI in samenwerking met LWV

Nadere informatie

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs 2 toezicht houden onder de loep Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Cyber Security Awareness

Cyber Security Awareness bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Cyber Security Awareness Een

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Timemanagement

Hand-out behorende bij de training. Timemanagement Hand-out behorende bij de training Timemanagement Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM 040-2115020

Nadere informatie

Toezicht op herbeoordelingen door banken van rentederivaten bij het nietprofessionele

Toezicht op herbeoordelingen door banken van rentederivaten bij het nietprofessionele Rapportage rentederivatendienstverlening aan het MKB Toezicht op herbeoordelingen door banken van rentederivaten bij het nietprofessionele MKB Maart 2015 3333 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert

Nadere informatie

De ROI van Human Capital volgens Jac Fitz-enz

De ROI van Human Capital volgens Jac Fitz-enz hr academy whitepaper toegevoegde waarde van hrm Met onder meer: inhoud p6 p3 P3 P6 P9 P12 De ROI van Human Capital volgens Jac Fitz-enz Debat: HR kan de directietafel overnemen Luk Smeyers: Analytics

Nadere informatie

Rapportage onderzoek Real-time Reputatiemanagement: (augustus, 2012)

Rapportage onderzoek Real-time Reputatiemanagement: (augustus, 2012) 1 Real-time reputatiemanagement Rapportage onderzoek Real-time Reputatiemanagement: (augustus, 2012) 2 Real-time reputatiemanagement Samenvatting Dit onderzoek is uitgevoerd door Allard Rustenhoven, student

Nadere informatie

COPOSO Train-de-trainer handboek

COPOSO Train-de-trainer handboek COPOSO Train-de-trainer handboek Contributing Positively to Society Creativiteit Bevrijdt! (Nederlands) Introductie Welkom, beste hoofdtrainer, bij de Training van Trainers (TvT) van het Young in Prison

Nadere informatie

People Management. Meer rendement uit talent. Verandering: het verhaal, de mens en het resultaat.

People Management. Meer rendement uit talent. Verandering: het verhaal, de mens en het resultaat. KANSEN VOOR MANAGERS december 2014 People Management Meer rendement uit talent pagina 4 Verandering: het verhaal, de mens en het resultaat. pagina 5 Als je overweegt een MBA te volgen is er een alternatief

Nadere informatie

De verborgen schatten van ERP Een onderzoek naar ERP-optimalisatie bij middelgrote bedrijven. succeed IT. better results together

De verborgen schatten van ERP Een onderzoek naar ERP-optimalisatie bij middelgrote bedrijven. succeed IT. better results together De verborgen schatten van ERP Een onderzoek naar ERP-optimalisatie bij middelgrote bedrijven succeed IT better results together Een onderzoek naar ERP-optimalisatie bij middelgrote bedrijven in handel

Nadere informatie

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema 0

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema 0 Voorblad 2009 Hans Meinema 0 Voorblad... 0 Woord vooraf... 3 Is CRM voor starters een must?... 4 Stap 1: Wat is CRM?... 5 Wat kun je bereiken met CRM?... 6 CRM is geen software... 7 Praktische voorbeelden

Nadere informatie

Mijn sales structureel new business cold calling laten doen? (Lead creatie en lead nurturing in een B2B omgeving)

Mijn sales structureel new business cold calling laten doen? (Lead creatie en lead nurturing in een B2B omgeving) Mijn sales structureel new business cold calling laten doen? (Lead creatie en lead nurturing in een B2B omgeving) Door Olivier Arnolds, Eigenaar Datum 1 September 2012 Radarweg 525 1043 NZ Amsterdam 020-4499400

Nadere informatie