De VVsG en UItGeVeRIJ PolIteIA DenKen AAn UW toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De VVsG en UItGeVeRIJ PolIteIA DenKen AAn UW toekomst"

Transcriptie

1 De VVsG en UItGeVeRIJ PolIteIA DenKen AAn UW toekomst InsPIRAtIe VooR De BeleIDsPeRIoDe

2 ISBN toekomsten VooR DIenstVeRlenInG en DUURZAAM BeleID WELKE ROL SPEELT DE INTERNE ORGANISATIE VAN EEN LOKAAL BESTUUR IN DE DIENSTVERLENING? res vollam sum essunt plitatis t lam dolorae rem. Rit a volupuae. Lectur, to occusti nciaero ndenihit eum qui imus ent et quati cullam quodit ma nullam, volores tioreped maximaio. Et nullecabo. Et aliquunt lacides ss itatur? Mentia quiam con et is ut in rerum quo invereicient aut rerspicil mos exere sequia DIENSTVERLENING BART NOELS DIENST- VERLENING INSPIRATIE HET VORMGEVEN EN ORGANISEREN VAN DIENSTVERLENING IN LOKALE BESTUREN toekomsten voor dienstverlening Auteur: Bart Noels Toekomsten voor dienstverlening bevat bouwstenen en strategie voor het uitbouwen van een sterke lokale dienstverlening. In dit handige boekje gaat auteur Bart Noels dieper in op het leren kennen van de gebruiker, het meten van de impact van de inspanningen en de interne organisatie in het lokale bestuur. De tekst is geen handleiding, maar biedt een aantal kaders. HOE KAN EEN LOKAAL BESTUUR EEN BELEID DUURZAME ONTWIKKELING VORMGEVEN? toekomsten voor duurzame ontwikkeling en strategie voor het uitbouwen per in op het leren kennen van de n, en de interne organisatie in het t een aantal kaders. en die inspiratie en een houvast DUURZAME ONTWIKKELING ALEX VERHOEVEN DUURZAME ONTWIKKELING Auteur: Alex Verhoeven Duurzame ontwikkeling, duurzaam beleid. Het gaat om meer dan dure woorden of vage engagementen. Hoe kan een lokaal bestuur langetermijndenken linken aan concrete projecten en de interne werking en organisatie van het bestuur? In deze pocket zet auteur Alex Verhoeven de lokale besturen op weg: van visie naar praktijk en naar een samenhangend en duurzaam beleid op het vlak van economie, welzijn, veiligheid, wonen, ruimtelijke ordening, mobiliteit en (interne) milieuzorg. De tekst wordt geïllustreerd door tal van praktijkvoorbeelden.

3 ISBN ISBN toekomsten VooR economie en HAnDHAVInG 3 WAT IS HET BELANG VAN EEN AMBITIEUS GEMEENTELIJK ECONOMISCH BELEID? en strategie voor het uitbouwen er in op het leren kennen van de, en de interne organisatie in het een aantal kaders. n die inspiratie en een houvast ECONOMIE PETER DOUCHY, BART PALMAERS, STEFAN THOMAS, LEEN VAN DER MEEREN ECONOMIE toekomsten voor economie Auteurs: Peter Douchy, Bart Palmaers, Stefan Thomas, Leen Van Der Meeren Met dank aan Jan Leroy De pocket Toekomsten voor economie staat stil bij de keuzes die lokale besturen de komende zes jaar zullen moeten maken. De toekomst brengt alvast een belangrijke uitdaging: de opmaak van een meerjarenplan voor de hele gemeentelijke legislatuur, waarbij de vele sectorale plannen moeten geïntegreerd worden in een globaal plan. Toekomsten voor economie brengt een horizontale benadering van economie als beleidsthema en benadrukt de verwevenheid met andere relevante beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening, milieu, mobiliteit, werkgelegenheid en fiscaliteit. Aantrekkelijke handelskernen en duurzame bedrijfshuisvesting krijgen bijzondere aandacht. De pocket presenteert ook vele sterke voorbeeldpraktijken van gemeenten. WAT MAAKT HANDHAVING ZO MOEILIJK? toekomsten voor handhaving en en strategie voor het uitbouwen ieper in op het leren kennen van de en, en de interne organisatie in het dt een aantal kaders. sten die inspiratie en een houvast HANDHAVING KOEN VAN HEDDEGHEM HANDHAVING Auteur: Koen Van Heddeghem Het beleid voor handhaving is verbonden met vele gemeentelijke thema s. Denken we maar aan ruimtelijke ordening, mobiliteit en milieu, publieke ruimte, horeca, (brand)veiligheid, wonen en sociaal beleid. Welke vormen van handhaving er zijn? Waarom is handhaving zo moeilijk? Zacht waar het kan, hard waar het moet, is dat het antwoord? Het boekje gaat ook in op het juridisch kader, de bestuurlijke handhaving en de rol van de burger. Auteur Koen Van Heddeghem houdt een pleidooi voor een helder en planmatig handhavingsbeleid. Heel wat praktijken van lokale besturen maken het verhaal concreet.

4 ISBN toekomsten VooR InVesteRen In PUBlIeKe RUIMte en PARtICIPAtIe HOE ZORGT EEN LOKAAL BESTUUR EEN AANGENAME PUBLIEKE RUIMTE? toekomsten voor investeren in publieke ruimte en strategie voor het uitbouwen per in op het leren kennen van de n, en de interne organisatie in het t een aantal kaders. en die inspiratie en een houvast INVESTEREN IN PUBLIEKE RUIMTE XAVIER BUIJS, ANNELIES VAN DER DONCK, PAUL WUILLAUME INVESTEREN IN PUBLIEKE RUIMTE Auteurs: Xavier Buijs, Annelies Van der Donckt en Paul Wuillaume De publieke ruimte is de plaats om samen te leven voor recreatie, mobiliteit en lokale handel. Onderzoek wijst uit de openbare ruimte voor burgers een van de belangrijkste criteria is om het gemeentelijk beleid op te beoordelen. In deze pocket geven auteurs Xavier Buijs, Annelies Van der Donckt en Paul Wuillaume een antwoord op de vraag hoe een gemeente geslaagde projecten kan realiseren. Daarbij gaat de aandacht onder meer naar goed opdrachtgeverschap, de coördinatie van beleid, de kwaliteitsbewaking (van ontwerp tot beheer) en de financiële aspecten. De theorie wordt geïllustreerd door vele voorbeelden uit de praktijk. HOE KUNNEN INWONERS AANGEZET WORDEN TOT PARTICIPATIE? toekomsten voor participatie en strategie voor het uitbouwen per in op het leren kennen van de n, en de interne organisatie in het t een aantal kaders. en die inspiratie en een houvast PARTICIPATIE MATTIE JACOBS PARTICIPATIE Auteur: Mattie Jacobs Participatie krijgt steeds meer aandacht van lokale besturen. Vaak zoeken besturen vertrouwde paden op en komen ze uit bij adviesraden, hoorzittingen of andere klassieke instrumenten. Er dient zich echter een heel nieuwe generatie van participatie-initiatieven aan, waarbij de klemtoon ligt op tweerichtingsverkeer en niet enkel meer op het betrekken van bewoners bij plannen van de gemeenten. Lokale overheden houden de vinger aan de pols bij de plannen en initiatieven van burgers. Hoe kunnen deze initiatieven versterkt worden en hoe kunnen inwoners aangezet worden tot zelfinitiatief? Auteur Mattie Jacobs gaat in deze pocket na hoe lokale besturen deze initiatieven kunnen versterken en inwoners kunnen aanzetten tot initiatief. Vele voorbeeldpraktijken maken de aanpak concreet.

5 ISBN toekomsten VooR sociaal en VRIJetIJDsBeleID 5 HOE MAAKT EEN LOKAAL BESTUUR EEN SAMENHANGEND BELEID DAT HET BESTE ANTWOORD BIEDT OP SOCIALE NODEN? toekomsten voor sociaal beleid d van wat een sterk sociaal beleid ert en Sabine Van Cauwenberge rbeid, recht op sociale zekerheid, uisvesting. De regelgeving maar Wat kan, wat moet het OCMW, geeft ook een aanzet voor een dering voorop staat. en die inspiratie en een houvast SOCIAAL BELEID PETER COUSAERT EN SABINE VAN CAUWENBERGE SOCIAAL BELEID Auteurs: Peter Cousaert en Sabine Van Cauwenberge De pocket Toekomsten voor sociaal beleid geeft een beeld van wat een sterk sociaal beleid van OCMW en gemeente kan zijn. Auteurs Peter Cousaert en Sabine Van Cauwenberge vertrekken van de sociale grondrechten zoals recht op arbeid, recht op sociale zekerheid, bescherming van de gezondheid, recht op behoorlijke huisvesting. De regelgeving maar vooral de rol van het lokale bestuur komen in beeld. Wat kan, wat moet het OCMW, de gemeente of het sociaal huis doen? De publicatie geeft ook een aanzet voor een toekomstgericht beleid waarbij een meer integrale benadering voorop staat. WAT IS HET BELANG VAN EEN STERK EN SAMENHANGEND VRIJETIJDSBELEID? toekomsten voor vrijetijdsbeleid en en strategie voor het uitbouwen ieper in op het leren kennen van de en, en de interne organisatie in het dt een aantal kaders. sten die inspiratie en een houvast VRIJETIJDSBELEID CHRIS PEETERS, HILDE PLAS VRIJETIJDS- BELEID Auteurs: Chris Peeters en Hilde Plas Lokaal vrijetijdsbeleid gaat in hoofdzaak om jeugd-, cultuur- en sportbeleid. Deze sectoren hebben zich de voorbije decennia stevig verankerd in het gemeentebeleid. Maar ook erfgoed, toerisme en het kunstenbeleid komen meer naar de voorgrond. Auteurs Chris Peeters en Hilde Plas reiken vele inzichten, ideeën, feiten en praktijkvoorbeelden aan, die gemeenten aanmoedigen de opbouw en ontwikkeling van een sterk en samenhangend vrijetijdsbeleid ter harte te nemen. Trends, doelgroepen, het ABC van de regelgeving, instrumenten, concrete handreikingen en vele praktijkvoorbeelden komen aan bod.

6 ISBN ISBN ISBN ISBN ISBN VolleDIGe toekomsten-reeks VooR 99 euro Bestel nu De VolleDIGe ReeKs PoCKets AAn 99 euro! profiteer NU VaN Dit UitZoNDeRliJKe aanbod Bestel alle acht samen voor 99 euro in plaats van 200 euro (VVSG-leden) of 232 euro (niet-leden)! Mus, ipsum aut estius comniae sereper ovitatur? Lore pores vollam sum essunt plitatis es et idellitiam, quidus rem volest, nescipsum rernam aut lam dolorae rem. Rit a voluptur? Qui volo mod eum, consequia eum dolupta tiostrum quae. Lectur, to occusti nciaero blaceris dolut et quideru ntiuntum labores esto enimusa ndenihit eum qui imus ent et officiet molum re cullum. Ovid ulluptatem latquata net deliqui sequia derorro consequati cullam quodit ma nullam, aut aliciaerum qui quis ut inci nim ne quunt, sero eos de volores tioreped maximaio. Et eat eum la qui sum, quunt, seque omnima pa acea venis nullecabo. Et aliquunt lacides tecus, et facestiorest ariam hilicitem apis dusandi taquoss itatur? Mentia quiam con et est que si dere eturis electo vendus. David Van Holsbeek puda sequibus ped qui blacimolupis ut in rerum quo invereicient alibus simpore pore latecab orerro dolo mod quidundi ant aut rerspicil mos exere sequia volenetur aut anihit et landus, culpa. DIENSTVERLENING BART NOELS aanreikt voor de DIENST- beleidsperiode VERLENING INSPIRATIE HET VORMGEVEN EN ORGANISEREN VAN DIENSTVERLENING IN LOKALE BESTUREN DUURZAME ONTWIKKELING ALEX VERHOEVEN aanreikt voor de beleidsperiode DUURZAME ONTWIKKELING ECONOMIE PETER DOUCHY, BART PALMAERS, STEFAN THOMAS, LEEN VAN DER MEEREN ECONOMIE aanreikt voor de beleidsperiode HANDHAVING KOEN VAN HEDDEGHEM aanreikt voor de beleidsperiode HANDHAVING INVESTEREN IN PUBLIEKE RUIMTE XAVIER BUIJS, ANNELIES VAN DER DONCK, PAUL WUILLAUME aanreikt voor de beleidsperiode INVESTEREN IN PUBLIEKE RUIMTE PARTICIPATIE MATTIE JACOBS PARTICIPATIE De pocket Toekomsten voor sociaal beleid geeft een beeld van wat een sterk sociaal beleid van OCMW en gemeente kan zijn. Auteurs Peter Cousaert en Sabine Van Cauwenberge vertrekken van de sociale grondrechten zoals recht op arbeid, recht op sociale zekerheid, bescherming van de gezondheid, recht op behoorlijke huisvesting. De regelgeving maar vooral de rol van het lokale bestuur komen in beeld. Wat kan, wat moet het OCMW, de gemeente of het sociaal huis doen? De publicatie geeft ook een aanzet voor een toekomstgericht beleid waarbij een meer integrale benadering voorop staat. aanreikt voor de beleidsperiode Andere publicaties in de reeks Toekomsten : Toekomsten voor duurzame ontwikkeling Toekomsten voor economie Toekomsten voor handhaving Toekomsten voor investeren in publieke ruimte Toekomsten voor participatie Toekomsten voor dienstverlening SOCIAAL BELEID PETER COUSAERT EN SABINE VAN CAUWENBERGE aanreikt voor de beleidsperiode SOCIAAL BELEID VRIJETIJDSBELEID CHRIS PEETERS, HILDE PLAS VRIJETIJDS- BELEID MeeR DAn 50% KoRtInG Toekomsten voor vrijetijdsbeleid

7 Bestelbon 7 Bij aankoop van 10 exemplaren van dezelfde pocket, krijgt u een korting van 10%. Wilt u van één van de onderwerpen die in een pocket aan bod komt uw speerpunt maken voor de gemeenteraadsverkiezingen en een pocket bestellen voor uw hele partij of fractie? Stuur een mailtje naar info@politeia.be. We maken u graag een vriendenprijsje. Maak uw Toekomsten -reeks volledig op Bestelbon Stuur of fax onderstaande bestelbon naar Politeia // Ravensteingalerij 28 // 1000 Brussel // Fax: Tel: Of bestel via // info@politeia.be Ja, ik bestel: Aantal Titel Prijs per ex.*... ex. Toekomsten voor dienstverlening E ex. Toekomsten voor duurzame ontwikkeling E ex. Toekomsten voor economie E ex. Toekomsten voor handhaving E ex. Toekomsten voor investeren in publieke ruimte E ex. Toekomsten voor participatie E ex. Toekomsten voor sociaal beleid E ex. Toekomsten voor vrijetijdsbeleid E ex. Alle acht aan de uitzonderlijke prijs van 99 euro! Bestuur/Organisatie:... Naam:... Functie:... Adres: Datum en handtekening: Tel. :... BTW:... * Alle prijzen zijn incl. btw, excl. verzendingskosten en geldig tot 31/10/2012. Consulteer voor actuele prijzen. Uw gegevens worden door ons in een bestand bijgehouden en niet aan derden doorgegeven. Overeenkomstig de wet op de privacy heeft u inzage- en correctierecht.

8 Hebt u al uw gratis verkiezingskalender? Op welke dag start de kiescampagne officieel? Tegen wanneer moeten de lijstnamen in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd zijn?... Deze handige verkiezingskalender bevat alle stappen die relevant zijn voor kandidaten die opkomen bij de verkiezingen van 14 oktober 2012, en is een onontbeerlijk instrument voor iedereen die geïnteresseerd is in of betrokken is bij de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen. Stuur een mailtje naar marie-lise.vanwassenhove@politeia.be en vraag nu uw gratis verkiezingskalender aan. ONNODIG TE FRANKEREN UITGEVERIJ POLITEIA Ravensteingalerij Brussel

online magazine vraagsturing details opmaak Kleuren Hexadecimaal RGB #ffe000 R 255 G 224 B 0 #28b8ce R 40 G 184 B 206 #893bbe R 137 G 59 B 190

online magazine vraagsturing details opmaak Kleuren Hexadecimaal RGB #ffe000 R 255 G 224 B 0 #28b8ce R 40 G 184 B 206 #893bbe R 137 G 59 B 190 online magazine vraagsturing details opmaak Kleuren Hexadecimaal RGB #ffe000 R G B 0 #bce R 0 G B 0 #bbe R G B #bedc R G B 0 #00e R 0 G B #ff0 R G B # R 0 G B #000ff R 0 G B #ea R 0 G B #ac00 R G 0 B 0

Nadere informatie

UNIEKE WANDEL- ROUTES HET VERHAAL ACHTER SISI EN PALEIS HET LOO. visitveluwe.nl VELUWE LIFESTYLE MAGAZINE. Met o.a. HOE SMAAKT VAN GOGH EIGENLIJK?

UNIEKE WANDEL- ROUTES HET VERHAAL ACHTER SISI EN PALEIS HET LOO. visitveluwe.nl VELUWE LIFESTYLE MAGAZINE. Met o.a. HOE SMAAKT VAN GOGH EIGENLIJK? 2016 Met o.a. HOE SMAAKT VAN GOGH EIGENLIJK? HET VERHAAL ACHTER SISI EN PALEIS HET LOO WANDEL- ROUTES visitveluwe.nl GELUKKIGE GEDACHTEN DIT IS EEN AANBIEDING VAN EEN VELUWE-PARTNER mo tet lab invenie

Nadere informatie

Identiteit. Change yourself Change the world

Identiteit. Change yourself Change the world Huisstijl handboek Inhoud Identiteit...3 Uitstraling...4 Kleurspecificaties...5 Typografie Lobster...6 Typografie Helvetica...7 Zakenkaartje...8 Briefpapier...9 Envelop...10 Desktop website...11 Mobiele

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

22 NOVEMBER 2017 VERKIEZINGEN GEMEENTERAAD TOOLKIT

22 NOVEMBER 2017 VERKIEZINGEN GEMEENTERAAD TOOLKIT 22 NOVEMBER 2017 TOOLKIT TYPOGRAFIE DIN Condensed Bold Wordt gebruikt voor de corporate uitingen en voor kopregels bij bodyteksten. Altijd kapitalen gebruiken. DIN Condensed Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Nadere informatie

H u i s s t i j l H a n d b o e k september 2013

H u i s s t i j l H a n d b o e k september 2013 H u i s s t i j l h a n d b o e k september 2013 2 Introductie 3 Waarom dit huisstijlhandboek? Index Logo 4 5 6 7 8 9 10 Lettertype 11 12 Huisstijldragers 13 14 15 16/18 19 20 21 22 23 Vormgeving Kleuren

Nadere informatie

MULTITECHNIEK Nieuwe huisstijl + ontwikkeling logo

MULTITECHNIEK Nieuwe huisstijl + ontwikkeling logo Nieuwe huisstijl + ontwikkeling logo Versie 2.0-17/10/2012 Create. Consult. Communicate. David Babylon Account Manager T 0468 146 166 david@bulletpoint.be Stefaan Parrein Creative Director T 0486 768 037

Nadere informatie

ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Hart voor Kinderen Alphen aan den Rijn, Postbus Kenmerk: AD LAREN Fake tekst Geachte heer/mevo

ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Hart voor Kinderen Alphen aan den Rijn, Postbus Kenmerk: AD LAREN Fake tekst Geachte heer/mevo ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Hart voor Kinderen Alphen aan den Rijn, 04-01-2016 Postbus 160 1250 Kenmerk: AD LAREN Fake tekst Geachte heer/mevouw, VERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan:

Nadere informatie

Hefbomen voor economie. De eerste 100 dagen, Gent, 07/03/2013

Hefbomen voor economie. De eerste 100 dagen, Gent, 07/03/2013 Hefbomen voor economie De eerste 100 dagen, Gent, 07/03/2013 In het kort Bouwstenen Horizontaal beleidsdomein Uitdagingen Uitsmijters Rondetafelgesprek Bouwstenen Schepen Aanspreekpunt / ambtenaar / dienst

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

Lesbrief De stoomtram in Alkmaar voor basisschool groep 6

Lesbrief De stoomtram in Alkmaar voor basisschool groep 6 Lesbrief De stoomtram in Alkmaar voor basisschool groep 6 Toelichting voor de leerkracht De lesbrief is ook te vinden op www.alkmaar.nl (zoekopdracht lesbrief stoomtram). Info: monumenten@alkmaar.nl Bijgevoegd:

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

HASSELT HUISSTIJL HANDBOEK TYPOGRAFIE DOWNLOAD BARLOW + BARLOW CONDENSED: U:\1_IEDEREEN\FAD\ECI\_LOGO_HASSELT_HEEFT_HET

HASSELT HUISSTIJL HANDBOEK TYPOGRAFIE DOWNLOAD BARLOW + BARLOW CONDENSED:   U:\1_IEDEREEN\FAD\ECI\_LOGO_HASSELT_HEEFT_HET TYPOGRAFIE DOWNLOAD BARLOW + BARLOW CONDENSED: HTTPS://FONTS.GOOGLE.COM U:\1_IEDEREEN\FAD\ECI\_LOGO HEEFT_HET 16 BARLOW Barlow is een modern en eigentijds font met een hoge leesbaarheid. Het is een Open

Nadere informatie

ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Cultuurhuis Garenspinnerij Turfsingel Alphen aan 34 den Rijn, Kenmerk: BC GOUDA Fake tekst Geachte

ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Cultuurhuis Garenspinnerij Turfsingel Alphen aan 34 den Rijn, Kenmerk: BC GOUDA Fake tekst Geachte ACCOUNTANTS IN NON-PROFIT Stichting Cultuurhuis Garenspinnerij Turfsingel Alphen aan 34 den Rijn, 04-01-2016 2802 Kenmerk: BC GOUDA Fake tekst Geachte heer/mevouw, CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE

Nadere informatie

16-02-12. Nieuwe NEN praktijkgids: Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten. Voorwoord. Ing. Mark van Abkoude

16-02-12. Nieuwe NEN praktijkgids: Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten. Voorwoord. Ing. Mark van Abkoude Nieuwe NEN praktijkgids: Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten Voorwoord Josée M.M. Hansen Pharm.D Hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie Eindredactie: Ir. Roelof Haak (NEN)

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

VR DOC.0988/2

VR DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 VR 2019 0207 DOC.0988/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van

Nadere informatie

huisstijlboek campagne 2014

huisstijlboek campagne 2014 huisstijlboek campagne 2014 inhoud LOGO + WEBSITE campagne campagnemateriaal affiche advertentie folder BEACHFLAG SPANDOEK ONLINE BANNERS E-MAILSIGNATUUR extra s facebook P3 P4 p5 P6 P7 p8 P9 P10 P11 P12

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de stad Waarom lokale besturen een rol spelen Kortrijk, 30 mei 2017 Karlien Gorissen, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten SDG's Waarom zijn steden en gemeenten

Nadere informatie

FACILITY MANAGEMENT. Duurzaam FM. Algemeen management. Mieke Pieters

FACILITY MANAGEMENT. Duurzaam FM. Algemeen management. Mieke Pieters FACILITY MANAGEMENT Algemeen management Duurzaam FM Mieke Pieters Colofon Duurzaam FM Auteur: Mieke Pieters Brussel, 2015 D/2015/8132/213 ISBN 978-2-509-02538-8 ISSN 2406-6311 NUR 800 De publicaties uit

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie juni 2015

Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie juni 2015 Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie juni 2015 Best Bijzonder! Voor u ligt de eerste (concept)versie van de richtlijnen voor het nieuwe logo Best Bijzonder!. Hierin vindt u informatie over het juiste

Nadere informatie

DMCS. Diensteenheid Marketing, Communicatie en Studentenzaken stelt zich voor. Professionaliseringsslag

DMCS. Diensteenheid Marketing, Communicatie en Studentenzaken stelt zich voor. Professionaliseringsslag DMCS Diensteenheid Marketing, Communicatie en Studentenzaken stelt zich voor Professionaliseringsslag Met de invoering van de nieuwe indeling maakt DMCS een professionaliseringsslag. Belangrijke elementen

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

MARKET GARDEN 70 jaar

MARKET GARDEN 70 jaar Logo s Elementen Als logo-elementen zijn de typisch herkenbare elementen gebruikt die men associeert bij de gedachte aan Operation Market Garden zoals de John Frost-brug, een jeep en de parachutisten met

Nadere informatie

Smeva Group Website design 14-03-2012. Versterk je merk

Smeva Group Website design 14-03-2012. Versterk je merk Smeva Group Website design 14-03-2012 Versterk je merk Geerlofs Homepage en marktpagina Smeva Group Login NL EN DU FR Vul hier uw zoekterm in... Home Over ons Nieuws en Service Vacatures Contact Geerlofs

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken

Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken Ontmoetingsavond Leiedal 28 mei 2013 Harelbeke Mark Suykens, algemeen directeur VVSG vzw Samenleving in verandering 2 - VVSG - Evoluties

Nadere informatie

Persmap Neutraal Bredene. Nieuwjaarsreceptie zondag 28 januari 2018 MEC Staf Versluys

Persmap Neutraal Bredene. Nieuwjaarsreceptie zondag 28 januari 2018 MEC Staf Versluys Persmap Neutraal Bredene Nieuwjaarsreceptie zondag 28 januari 2018 MEC Staf Versluys Ontstaan van Neutraal Bredene In 2011 startte Dirk Cattoir in Bredene N-VA op met het oog om in 2012 deel te nemen aan

Nadere informatie

IBAN NL09 INGB 0005 1466 78 t.n.v. ST CURSUS GODSDIENSTONDERWIJS

IBAN NL09 INGB 0005 1466 78 t.n.v. ST CURSUS GODSDIENSTONDERWIJS Hierbij geef ik de Cursus Godsdienst Onderwijs toestemming om eenmalig een incasso-opdracht te sturen naar mijn bank om een bedrag van van mijn rekening af te schrijven. Naam: Adres: PC/Plaats: IBAN-nr:

Nadere informatie

Naar een toegankelijke gemeente. Netwerkmoment 2. Kortrijk, donderdag 17 mei 2018 Kermt, maandag 28 mei 2018

Naar een toegankelijke gemeente. Netwerkmoment 2. Kortrijk, donderdag 17 mei 2018 Kermt, maandag 28 mei 2018 Naar een toegankelijke gemeente Netwerkmoment 2 Kortrijk, donderdag 17 mei 2018 Kermt, maandag 28 mei 2018 Programma 1. Welkom Chartergemeenten aan de slag Memorandum Samenwerken aan een toegankelijke

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Voer de ganse betaling van de bestelling uit met de mededeling : GEBRUIKERSBOEKJE + uw erkenningsnummer F.O.D. Binnenlandse Zaken

Voer de ganse betaling van de bestelling uit met de mededeling : GEBRUIKERSBOEKJE + uw erkenningsnummer F.O.D. Binnenlandse Zaken GEBRUIKERSBOEKJE VAN EEN ALARMSYSTEEM BESTELBON te faxen op het nummer 02/526.08.39 Het lid bestelt de hierna beschreven boekjes aan de LVMEB, die ze verkoopt aan de prijs aangeduid in de tarieven van

Nadere informatie

Nationaal tarief 2016

Nationaal tarief 2016 Nationaal tarief 2016 Business newsmagazine van de waalse Kamers van Koophandel & Industrie Vakblad n 1 van de belgische bedrijfspers Samet explit dis maximagnam, net omnisquam voluptas repta cor as incideliquis

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO

Dia 1. Dia 2. Dia 3 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN. Een keten perspectief. Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent BLOSO Dia 1 BESTUURLIJKE UITDAGINGEN VOOR LOKALE BESTUREN Professor Dr. E. Wayenberg HoGent & UGent Dia 2 2 Dia 3 Een keten perspectief BLOSO Gemeente/ Sportdienst Sportvereniging 3 Dia 4 Sectorale beleidsketen

Nadere informatie

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid voor burgemeesters seminaries maart mei 2013 De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid 1 burgemeester en lokaal integraal veiligheidsbeleid gent 12 maart 2013 mechelen 26 maart 2013

Nadere informatie

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) 1 Lokaal sociaal beleid: een sterk verhaal Decreet

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

Verslag gemeenteraad

Verslag gemeenteraad Verslag gemeenteraad 0/01/013 1. Opening, opmerkingen bij de notulen vorige gemeenteraad en loting van een voorstemmer. De gemeenteraad wordt officieel geopend door de burgemeester. Een voorstemmer wordt

Nadere informatie

Voorstelling UNIZO-PRIORITEITEN. Sint-Niklaas GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012

Voorstelling UNIZO-PRIORITEITEN. Sint-Niklaas GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 Voorstelling UNIZO-PRIORITEITEN Sint-Niklaas GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 Lokaal economisch beleid wordt steeds belangrijker In de UNIZO KMO-barometer* van maart 2011: het gemeentelijk niveau wordt door

Nadere informatie

GALLERIET GALLERIET.FINSE GALLERIET.ATELIER

GALLERIET GALLERIET.FINSE GALLERIET.ATELIER CIRKLEN CIRKLEN EXPO RCHIVE home beelden ad random uit alle beeldmateriaal met vermelding van de rubriek waaruit ze komen. op die manier ook een rechtstreekse link naar de betreffende pagina BIJ KLIK OP:

Nadere informatie

ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken

ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken ADVIES Beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken Op 27 oktober 2009 diende Hilde Crevits, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, haar beleidsnota Mobiliteit en Openbare Werken in bij het Vlaams Parlement.

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

V I N T A G E L E G E N D S AANKOOP 2014

V I N T A G E L E G E N D S AANKOOP 2014 VINTAGE LEGENDS AANKOOP 2014 1. KEUZE MATRAS De vintage collectie laat u volledig in de sfeer komen vansolor suntibero to ini to dolor sape volestiae nessect orupta imusant doluptas et et a Vintage dolo

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31

Pr ogramma 10 begr oting 2010 oting begr ogramma Pr Programmabegroting 2010 (aangepaste kleuren drukwerk).indd 1 07-12-2009 09:46:31 Programmabegroting 10 1 Bestuur en dienstverlening 39.079-10.327 38.801-11.471 39.561-11.551 39.612-11.560 39.139-11.290 28.751 27.329 28.009 28.051 27.848-2.999-24 28.725

Nadere informatie

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota

gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota gemeente Zwevegem RUP Omleidingsweg IMOG en Moen-Trekweg december 2017, startnota Colofon Dit document is een publicatie van: Dit ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) bestaat uit de volgende niet te scheiden

Nadere informatie

Nationaal tarief 2017

Nationaal tarief 2017 Nationaal tarief 2017 Business newsmagazine van de waalse Kamers van Koophandel & Industrie Vakblad n 1 van de belgische bedrijfspers www.ccimag.be Planning Uiterste termijn voor het indienen van uw materiaal!

Nadere informatie

Persdossier. belgopocket 2009

Persdossier. belgopocket 2009 Persdossier belgopocket 2009 Lancering Belgopocket 2009 * Bondige antwoorden op vele vragen Dit dossier informeert u over de doelstellingen van Belgopocket het boekje en de site Belgopocket de samenwerking

Nadere informatie

Nationaal tarief 2018

Nationaal tarief 2018 Nationaal tarief 2018 Business newsmagazine van de waalse Kamers van Koophandel & Industrie Vakblad n 1 van de belgische bedrijfspers www.ccimag.be Samet explit dis maximagnam, net omnisquam voluptas repta

Nadere informatie

Provincie West-Vlaanderen Laatste budgettaire journaalnummer: 2014003014 Koning Leopold III-laan 41 8200 Sint-Andries NIS-code : 30000

Provincie West-Vlaanderen Laatste budgettaire journaalnummer: 2014003014 Koning Leopold III-laan 41 8200 Sint-Andries NIS-code : 30000 Provincie West-Vlaanderen Laatste budgettaire journaalnummer: 214314 Koning Leopold III-laan 41 82 Sint-Andries NIS-code : 3 Toelichting bij het budget 214: Exploitatiebudget per beleidsdomein 214 TL1

Nadere informatie

HR-MANAGEMENT in de praktijk

HR-MANAGEMENT in de praktijk HR-MANAGEMENT in de praktijk Publicaties van WIVO en Politeia WIVO vzw inspireert en adviseert de overheid bij de uitbouw van een duurzaam human resources management. U kan bij WIVO terecht voor consulting,

Nadere informatie

Vlaams Evaluatieplatform: seminarie ex ante beleidsevaluatie: inleiding. Dieter Vanhee - Departement Kanselarij en Bestuur

Vlaams Evaluatieplatform: seminarie ex ante beleidsevaluatie: inleiding. Dieter Vanhee - Departement Kanselarij en Bestuur Vlaams Evaluatieplatform: seminarie ex ante beleidsevaluatie: inleiding Dieter Vanhee - Departement Kanselarij en Bestuur Welkom in het Herman Teirlinck-gebouw Het Vlaams Evaluatieplatform (VEP) is een

Nadere informatie

A. Jorritsma-Lebbink (Burgemeester) VEILIGHEID Jan Cocky Martine Gavin Jonathan Rob Kevin Coördinatie veiligheid Openbare orde, inclusief handhaving

A. Jorritsma-Lebbink (Burgemeester) VEILIGHEID Jan Cocky Martine Gavin Jonathan Rob Kevin Coördinatie veiligheid Openbare orde, inclusief handhaving A. Jorritsma-Lebbink (Burgemeester) VEILIGHEID Jan Cocky Martine Gavin Jonathan Rob Kevin Coördinatie veiligheid Openbare orde, inclusief handhaving APV, prostitutiebeleid en coffeeshopbeleid Politie Brandweer

Nadere informatie

5 ( ) Nr. 3 1 april 2014 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR

5 ( ) Nr. 3 1 april 2014 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR stuk ingediend op 5 (2013-2014) Nr. 3 1 april 2014 (2013-2014) Vlaamse Regering Samenstelling verzendcode: PAR 2 Stuk 5 (2013-2014) Nr. 3 V l a a m s Pa r l e m e n t 1011 B r u s s e l 0 2 / 5 5 2. 11.

Nadere informatie

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Leefmilieu Brussel Afd. Energie, Lucht, Klimaat et Geluid Dpt Ecoconstructie Sophie Duterne 21/04/09 Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Nadere informatie

5 ( ) Nr. 2 2 januari 2014 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR

5 ( ) Nr. 2 2 januari 2014 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR stuk ingediend op 5 (2013-2014) Nr. 2 2 januari 2014 (2013-2014) Vlaamse Regering Samenstelling verzendcode: PAR 2 Stuk 5 (2013-2014) Nr. 2 V l a a m s Pa r l e m e n t 1011 B r u s s e l 0 2 / 5 5 2.

Nadere informatie

Mix van acties. Diverse acties voor een maximaal resultaat.

Mix van acties. Diverse acties voor een maximaal resultaat. Mix van acties Diverse acties voor een maximaal resultaat www.gezondegemeente.be Belang van een mix van acties Het verbeteren van de gezondheid van je inwoners is een complexe uitdaging. Verschillende

Nadere informatie

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit zijn aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies

Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies Wijziging Reglement van Orde Algemeen Bestuur en Verordening op de voorbereidende commissies De veranderingen in de vergaderstructuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid, n.a.v. het voorstel van

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

De evolutie van de preventie in een Europees kader

De evolutie van de preventie in een Europees kader BBvAG LVII Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde Brussel 15 november 2018 De evolutie van de preventie in een Europees kader Luc Van Hamme Adviseur-generaal Arbeidsinspectie-TWW Hoofd van de regionale

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

1 - VVSG - Ronde van Vlaanderen sessie 7 Integratie gemeente en OCMW

1 - VVSG - Ronde van Vlaanderen sessie 7 Integratie gemeente en OCMW 1 - VVSG - Ronde van Vlaanderen 2016 - sessie 7 Integratie gemeente en OCMW Hoe bereidt uw bestuur zich voor op de integratie gemeente OCMW? Ronde van Vlaanderen Leuven 3 maart 2016 Hartelijk welkom! namens

Nadere informatie

Beleidsdomein economie in de gemeente. Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG

Beleidsdomein economie in de gemeente. Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG Beleidsdomein economie in de gemeente Pieter Van Sande Stafmedewerker VVSG 24.09.2009 Dienst lokale economie? Welke gemeente heeft een dienst lokale economie? Wat doet die dienst lokale economie? Lokale

Nadere informatie

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! Goed energiemanagement leidt tot hoge

Nadere informatie

Een vertrouwd beeld langs het Kanaal door Walcheren

Een vertrouwd beeld langs het Kanaal door Walcheren Een vertrouwd beeld langs het Kanaal door Walcheren Vanaf het Jaagpad zie je een lange rij abelen staan. Langs de Vogeldijk wandelen of mountainbiken mensen, of ze laten er hun hond uit. Het nu zo karakteristieke

Nadere informatie

ADVIES Vlaams Jongerenpact

ADVIES Vlaams Jongerenpact ADVIES Vlaams Jongerenpact In het regeerakkoord Vlaanderen 2009 2014 formuleert de Vlaamse Regering de ambitie om met de jongeren een toekomstgericht Jongerenpact op te maken. De Vlaamse Jeugdraad geeft

Nadere informatie

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen.

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen. Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen www.gezondegemeente.be Lokale acties integraal aanpakken De gezondheidsmatrix ken je al? Dit is een variant ervan. Het helpt je op weg naar een meer integrale

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD Voorwoord 9 Inleiding: de sociale grond rechten en het sociaal beleid onder druk? 11 1.1. De crisis en de druk op het sociaal beleid 11 1.2. Veranderende lokale omgeving 13 1 Sociaal beleid vanuit een

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Hier komt de titel van de presentatie

Beleidsparticipatie.  Hier komt de titel van de presentatie Beleidsparticipatie hannes.jossart@bataljong.be ellen.degrauwe@bataljong.be zita.depauw@bataljong.be Hier komt de titel van de presentatie 1 Participatie is een fundamenteel recht van kinderen en jongeren

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

5 ( ) Nr. 2 5 januari 2012 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR

5 ( ) Nr. 2 5 januari 2012 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR stuk ingediend op 5 (2011-2012) Nr. 2 5 januari 2012 (2011-2012) Vlaamse Regering Samenstelling verzendcode: PAR 2 Stuk 5 (2011-2012) Nr. 2 V l a a m s Pa r l e m e n t 1011 B r u s s e l 0 2 / 5 5 2.

Nadere informatie

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Koen Loete Voorzitter Resoc Meetjesland, Leiestreek en Schelde Welkom& inleiding Programma Kris Snijckers Raadgever binnenlands bestuur Kabinet Minister

Nadere informatie

Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie December 2016

Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie December 2016 Richtlijnen Best Bijzonder! Concept versie December 2016 Best Bijzonder! Voor u ligt de december versie van de richtlijnen voor het logo Best Bijzonder!. Hierin vindt u informa e over het juiste gebruik

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013 Samenvatting en conclusies Bart Meert Projectmanager Verkeer en Mobiliteit Imagine the result Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Eigen communicatiedragers

Eigen communicatiedragers 1 GO! huisstijlgids 2014 1. GO! logo Het logo is opgebouwd uit twee verschillende lettertypes: GO! staat in het lettertype VAG Rounded, staat in het lettertype Flanders Art. We reiken twee versies van

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

5 ( ) Nr. 1 1 oktober 2010 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR

5 ( ) Nr. 1 1 oktober 2010 ( ) stuk ingediend op. Vlaamse Regering. Samenstelling. verzendcode: PAR stuk ingediend op 5 (2010-2011) Nr. 1 1 oktober 2010 (2010-2011) Vlaamse Regering Samenstelling verzendcode: PAR 2 Stuk 5 (2010-2011) Nr. 1 V l a a m s Pa r l e m e n t 1011 B r u s s e l 0 2 / 5 5 2.

Nadere informatie

NT2. Natuurlijk leren en inburgeren. NT2 op maat. Bestel snel via www.nt2.nl. De complete voorbereiding op het staatsexamen!

NT2. Natuurlijk leren en inburgeren. NT2 op maat. Bestel snel via www.nt2.nl. De complete voorbereiding op het staatsexamen! NT2 Natuurlijk leren en inburgeren NT2 op maat De complete voorbereiding op het staatsexamen! Bestel snel via www.nt2.nl Welk materiaal heb ik nodig ter voorbereiding op het staatsexamen? Staatsexamen

Nadere informatie

Vlaams kunstenbeleid en kunstendecreet. Hoorzitting Vlaams parlement 18 april 2013

Vlaams kunstenbeleid en kunstendecreet. Hoorzitting Vlaams parlement 18 april 2013 Vlaams kunstenbeleid en kunstendecreet Hoorzitting Vlaams parlement 18 april 2013 Inhoud Aandachtspunten van de VVSG: Complementair beleid Landschapstekening Afstemming Vlaams & Lokaal beleid Strategische

Nadere informatie

Factoring Management (QFM)

Factoring Management (QFM) In deze brochure vind je alles over de opleiding Factoring Management (QFM) Dé praktijkgerichte opleiding tot Qualified Factoring Manager Opleiding Na de opleiding Ken je de verschillende vormen van factoring

Nadere informatie

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017 Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW Wetteren 16 mei 2017 Verwelkoming Infovergadering adviesraden 16 mei 2017 2 Agenda 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij de opmaak van een woonbeleidsplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Overheden

Hoofdstuk 1. Overheden INTERNE ANALYSE 7 Hoofdstuk 1. Overheden 1. Vlaamse overheid Het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed is één van de 13 beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Het bestaat

Nadere informatie

RVB 2017_29 Voorontwerp decreet Lokaal Sociaal Beleid

RVB 2017_29 Voorontwerp decreet Lokaal Sociaal Beleid RVB 2017_29 Voorontwerp decreet Lokaal Sociaal Beleid Nota voor de Raad van Bestuur van 3 mei 2017 1 Context In het Vlaams regeerakkoord toonden de meerderheidspartijen de ambitie om een hervorming door

Nadere informatie

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017

Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan! Oostende, 25 september 2017 Waarom een horecabeleidsplan? Waarom een horecabeleidsplan? Is er een duidelijke visie op de rol van horeca in je gemeente?

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

Preview. De vragenlijst kan uitsluitend online worden ingevuld.

Preview. De vragenlijst kan uitsluitend online worden ingevuld. Preview. De vragenlijst kan uitsluitend online worden ingevuld. Vragenlijst "Een tussentijdse herziening van Europa 2020 - het standpunt van de EU-regio's en -steden" Achtergrond De tussentijdse herziening

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Graadnaam: Deskundige Functienaam: Deskundige Vrije Tijd Functionele loopbaan: B1-B3 Functiegroep: Code: Afdeling: Vrije tijd Dienst: Subdienst: Doel van de entiteit De dienst Vrije tijd coördineert

Nadere informatie