Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang"

Transcriptie

1 Zorgopleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang Droom je van een job in de zorgsector, dan spreken onze zorgopleidingen je vast en zeker aan. Heb je een groot hart voor kinderen en droom je ervan te werken met jonge en/of schoolgaande kinderen van 0 tot 12 jaar? Kies dan voor de opleiding begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang of volg het kennismakingstraject gezinsopvang als je graag thuis kinderen wilt opvangen als onthaalouder. Misschien gaat je voorkeur eerder uit naar het verzorgen en/of begeleiden van ouderen in een rust en verzorgingsinstelling of in de thuiszorg? Volg dan de opleiding zorgkundige. Of werk je al in de kinderopvang of in de zorgsector en mis je het vereiste certificaat of diploma of wil je je nog verder bijscholen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden je voor elke opleiding een leertraject aan op maat. Interesse? Kom eens een kijkje nemen tijdens onze infodagen. OF Neem contact op met de opleidingscoördinator via polyvalent@hotmail.be. Wij maken dan een afspraak om samen met jou je individuele traject uit te stippelen en alle mogelijkheden te bekijken.

2 BEGELEIDER IN DE (BUITENSCHOOLSE) KINDEROPVANG De opleiding begeleider in de kinderopvang is bedoeld voor mensen die graag willen werken in kinderdagverblijven, in de buitenschoolse opvang, in het gewoon kleuteronderwijs, Stap met ons binnen in de wondere wereld van kinderen om hen op een deskundige wijze te leren begeleiden. Ouders willen hun kinderen immers met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan de kinderopvang. In deze opleiding ligt de nadruk vooral op het ontwikkelen van je pedagogische kwaliteiten, naast het leren samenwerken in een team en met ouders. Ook verzorgende vaardigheden komen ruim aan bod. Vermits je eigen functioneren erg belangrijk is in het aannemen van een gepaste begeleiderhouding naar kinderen, besteden we veel aandacht aan het kritisch leren kijken naar jezelf. TRAJECTEN Wij bieden 2 trajecten aan: 1. voltijdse dagopleiding begeleider in de kinderopvang 2. deeltijdse dagopleiding begeleider in de buitenschoolse kinderopvang Welk traject je kiest, hangt af van je thuissituatie, je werk, je persoonlijke keuze. ALGEMENE INFORMATIE De opleidingen zijn erkend door de werkgevers, de ministeries en Kind & Gezin. Ze situeren zich binnen het volwassenenonderwijs op niveau van beroepssecundair onderwijs. Na het beëindigen van een opleiding, ontvang je een certificaat of diploma. Beide trajecten worden georganiseerd volgens een modulair systeem. Er wordt steeds een standaardtraject aangeboden, maar je kan de opleidingen ook voltooien op eigen tempo en op zoek gaan naar een traject dat het best past bij jouw persoonlijke situatie. Werk je reeds in de kinderopvang en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Indien je kan aantonen dat je reeds een aantal competenties verworven hebt (op basis van vorige opleidingen, werkervaringen), kan je een aanvraag indienen voor een aangepast leertraject. Zo kan je vrijgesteld worden of een vrijstellingsproef afleggen voor een aantal modules waardoor je leertraject verkort. Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs stage lopen tijdens je werkuren op je eigen werkplaats.

3 KOSTPRIJS Je betaalt voor elke module inschrijvingsgeld (1.15 euro per lesuur) aangevuld met de kosten voor het cursusmateriaal. Je kan (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld niet van het cursusmateriaal- bekomen als je in een van de volgende situaties verkeert en hiervan het bewijs kan leveren: door het OCMW voor cursisten die een leefloon ontvangen door de VDAB voor cursisten die ingeschreven zijn als werkzoekende cursisten die werken via opleidingscheques Je kan volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld krijgen als je in een traject naar werk zit of als je werkt en niet in bezit bent van een secundair diploma. INSTAPVOORWAARDEN Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden om deze opleidingen te volgen: echt gemotiveerd zijn om te werken en om te gaan met kinderen 18 jaar zijn of worden in de loop van het jaar deelnemen aan de intakeprocedure een attest van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen een goede kennis van het Nederlands is noodzakelijk om de lessen te kunnen volgen of om op stage te gaan LESPLAATSEN De lessen gaan door bij voldoende inschrijvingen in onderstaande vestigingen: Vestiging Waterschei (deeltijdse en voltijdse dagopleiding) Halmstraat Genk Tel: +32 (0) Vestiging Bree (voltijdse dagopleiding) Millenstraat Bree Tel: +32 (0)

4 TRAJECT 1: VOLTIJDSE dagopleiding begeleider in de kinderopvang PROGRAMMA De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: Theoretische lessen In totaal volg je 16 theoretische modules van 40 lesuren voorzien van opdrachten en toetsen. Voor elke geslaagde module ontvang je een attest. Hierin komen de verschillende taakgebieden van een begeleider in de kinderopvang aan bod: omgaan met kinderen verzorging en EHBO begeleiden van activiteiten inrichten van en zorg dragen voor de ruimte samenwerken met ouders, collega s en externen kwaliteitszorg eigen deskundigheidsbevordering Intervisie Je deelt praktijkervaringen en individuele leerproblemen met je medecursisten. Zo leer je naar elkaars vragen/werkproblemen te luisteren, ze te verhelderen en te verdiepen en samen naar alternatieve aanpakken te zoeken. Stage (gesuperviseerde beroepspraktijk) Je loopt in totaal minstens 640 uur stage in verschillende kinderdagverblijven, IBO s en/of kleuterschool onderverdeeld in 4 verschillende praktijkperiodes van 160u. Je mag zelf je stageplaatsen zoeken in je eigen regio onder bepaalde voorwaarden. Wij zorgen voor de praktijkbegeleiding: Onderhouden van contacten tussen school en praktijk- of werksituatie Voorzien van aangepaste opdrachten Begeleiden en bijsturen van je individueel leerproces DUUR Het standaardtraject duurt 1 jaar. LESTIJDEN START IN SEPTEMBER Tijdens de theoretische modules: Ma-vrij: 8u30 tot 16u Woe: 8u30 tot 12u

5 Tijdens de gesuperviseerde beroepspraktijk: Ma-vrij: 8u stage Woe: 4u stage Deze uren worden flexibel en in overleg ingepland door de stageplaatsen. STRUCTUURSCHEMA TRAJECT 2: DEELTIJDSE dagopleiding begeleider in de buitenschoolse kinderopvang Deze opleiding is bedoeld voor mensen die de voorkeur geven aan werken met schoolgaande kinderen, namelijk van de eerste kleuterklas tot het zesde leerjaar. Zij kunnen enkel tewerkgesteld worden in de buitenschoolse opvang en in het gewoon kleuteronderwijs.

6 ORGANISATIE De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: Theoretische lessen In totaal volg je 11 theoretische modules van 40 lesuren voorzien van opdrachten en toetsen. Voor elke geslaagde module ontvang je een attest. Hierin komen de verschillende taakgebieden van een begeleider in de kinderopvang aan bod: omgaan met kinderen verzorging en EHBO begeleiden van activiteiten inrichten van en zorg dragen voor de ruimte samenwerken met ouders, collega s en externen kwaliteitszorg eigen deskundigheidsbevordering Intervisie Je deelt praktijkervaringen en individuele leerproblemen met je medecursisten. Zo leer je naar elkaars vragen/werkproblemen te luisteren, ze te verhelderen en te verdiepen en samen naar alternatieve aanpakken te zoeken. Stage (gesuperviseerde beroepspraktijk) Je loopt in totaal minstens 480 uur stage in verschillende IBO s en/of kleuterscholen onderverdeeld in 3 verschillende praktijkperiodes van 160u. Je mag zelf je stageplaatsen zoeken in je eigen regio onder bepaalde voorwaarden. Wij zorgen voor de praktijkbegeleiding: Onderhouden van contacten tussen school en praktijk- of werksituatie Voorzien van aangepaste opdrachten Begeleiden en bijsturen van je individueel leerproces Wanneer je reeds betaald werk hebt in een IBO, kan je onder bepaalde voorwaarden zelfs stage lopen tijdens je werkuren op je eigen werkplaats. DUUR Het standaardtraject duurt 1.5 jaar.

7 LESTIJDEN START IN SEPTEMBER Je volgt 1 dag per week les op maandag. De uren gesuperviseerde beroepspraktijk mogen flexibel ingepland worden in samenspraak met de praktijkplaatsen. STRUCTUURSCHEMA KENNISMAKINGSTRAJECT GEZINSOPVANG Onthaalouder, iets voor jou? Onthaalouder worden houdt veel mooie uitdagingen in, vooral als je graag bezig bent met kinderen. Je ziet de kinderen opgroeien, je oefent je job thuis uit, je kiest zelf je werkuren en dagen, je bepaalt zelf je vakantiedagen en je organiseert zelf je eigen werk en je dag. De job van onthaalouder is een heel mooie, maar ook zware job. Goede informatie is dan ook ontzettend belangrijk voor je aan de slag gaat als onthaalouder.

8 Vanaf 1 april 2014 gelden nieuwe startvoorwaarden voor onthaalouders. Wie wil starten als onthaalouder (kinderbegeleider gezinsopvang) moet beschikken over een attest van de module Kennismaken met de gezinsopvang. Deze module van 20 uren geeft de toekomstige onthaalouder inzicht in het werken in de gezinsopvang en laat toe de eigen situatie en competenties te evalueren. Daar bovenop moet iedereen die geen geldig kwalificatiebewijs heeft en wil starten tussen 2014 en 2024 een attest behalen van de module 'Werken in de Gezinsopvang'. Deze module van 20 uren geeft inzicht in veiligheidsaspecten, pedagogische aspecten en samenwerkingsaspecten, zodat het professioneel handelen van de kinderbegeleider versterkt wordt. Beide attesten kun je behalen door deel te nemen aan het Kennismakingstraject Gezinsopvang. Bovendien levert dit kennismakingstraject gezinsopvang jou een deelcertificaat op van de opleiding Begeleider in de Kinderopvang. Zo is de 1 ste stap in deze opleiding reeds gezet!! KOSTPRIJS Je betaalt voor elke module van 20 lesuren 25 euro inschrijvingsgeld. Je kan (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld niet van het cursusmateriaal- bekomen als je met opleidingscheques betaalt. DUUR Startende onthaalouders: 40 lesuren Onthaalouders zonder kwalificatiebewijs: 20 lesuren LESTIJDEN START IN SEPTEMBER Vestiging Waterschei: 10 za vm.: 8.30 tot 12 u 10 do av.: 18u30 tot 22u CURSUSROOSTER Wie enkel inschrijft voor de module kennismaken met de gezinsopvang, volgt thema 1, 4 en 6.

9 ZORGKUNDIGE Als zorgkundige sta je niet alleen in voor de lichamelijke verzorging van oudere zorgvragers, maar ook voor hun welzijn op sociaal en psychisch vlak. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het creëren van een aangenaam woon en leefklimaat. Hiermee waarborg je de zelfredzaamheid van de zorgvragers. Je werkt in een team onder de verantwoordelijkheid van een verpleegkundige. Als zorgkundige kan je werken in een woonzorgcentrum, in de thuiszorg, in een ziekenhuis, TRAJECTEN Wij bieden 3 trajecten aan: 1. voltijdse dagopleiding zorgkundige 2. avondopleiding zorgkundige 3. verkorte trajecten Welk traject je kiest, hangt af van je thuissituatie, je werk, je persoonlijke keuze, je vooropleiding, je werkervaring,... ALGEMENE INFORMATIE Het certificaat zorgkundige is erkend door de federale overheid volksgezondheid. Op basis van dit certificaat kan je definitief worden geregistreerd als zorgkundige. De opleiding situeert zich binnen het volwassenenonderwijs op niveau van beroepssecundair onderwijs. Na het beëindigen van de opleiding, ontvang je een certificaat of diploma. Alle trajecten worden georganiseerd volgens een modulair systeem. Er wordt steeds een standaardtraject aangeboden, maar je kan deze opleiding ook voltooien op eigen tempo en op zoek gaan naar een traject dat het best past bij jouw persoonlijke situatie. Werk je reeds in de zorgsector en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Indien je kan aantonen dat je reeds een aantal competenties verworven hebt (op basis van vorige opleidingen, werkervaringen), kan je een aanvraag indienen voor een aangepast leertraject. Zo kan je vrijgesteld worden of een vrijstellingsproef afleggen voor een aantal modules waardoor je leertraject verkort. Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs stage lopen tijdens je werkuren op je eigen werkplaats. KOSTPRIJS

10 Je betaalt voor elke module inschrijvingsgeld (1.15 euro per lesuur) aangevuld met de kosten voor het cursusmateriaal. Je kan (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld niet van het cursusmateriaal- bekomen als je in een van de volgende situaties verkeert en hiervan het bewijs kan leveren: door het OCMW voor cursisten die een leefloon ontvangen door de VDAB voor cursisten die ingeschreven zijn als werkzoekende cursisten die werken via opleidingscheques Je kan volledige vrijstelling van het inschrijvingsgeld krijgen als je in een traject naar werk zit of als je werkt en niet in bezit bent van een secundair diploma. INSTAPVOORWAARDEN Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden om een opleiding te volgen: echt gemotiveerd zijn om te werken en om te gaan met ouderen 18 jaar zijn of worden in de loop van het jaar deelnemen aan de intakeprocedure een goede kennis van het Nederlands is noodzakelijk om de lessen te kunnen volgen of om op stage te gaan LESPLAATSEN De lessen kunnen plaatsvinden in onderstaande vestigingen: Vestiging Bree (avondopleiding en verkorte opleiding) Millenstraat Bree Tel: +32 (0) Vestiging Waterschei (dagopleiding en verkorte opleiding) Halmstraat Genk Tel: +32 (0) Vestiging Eisden (dagopleiding) Onderwijsstraat Eisden Tel: +32 (0) Vestiging Maaseik (verkorte opleiding) B. Philipslaan 19b 3680 Maaseik

11 Tel: +32 (0) TRAJECT 1: VOLTIJDSE dagopleiding zorgkundige PROGRAMMA De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: Theoretische lessen In totaal volg je 20 theoretische modules van 20 of 40 lesuren voorzien van opdrachten en toetsen. Voor elke geslaagde module ontvang je een attest. Hierin komen de verschillende taakgebieden van een zorgkundige aan bod: Observeren en rapporteren Communicatie Verzorging van oudere zorgvragers Werken in complexe zorgsituaties begeleiden van activiteiten zorg dragen voor de leef en woonklimaat samenwerken met collega s en familieleden kwaliteitszorg eigen deskundigheidsbevordering Begeleide intervisie Tijdens de 5 modules begeleide intervisie deel je praktijkervaringen en individuele leerproblemen met je medecursisten. Zo leer je naar elkaars vragen/werkproblemen te luisteren, ze te verhelderen en te verdiepen en samen naar alternatieve aanpakken te zoeken. Stage (individuele praktijkbegeleiding) Je loopt in totaal minstens 650 uur stage in verschillende zorgsettings (dagcentrum, thuiszorg, woonzorgcentra, ziekenhuis, thuisverpleging, ) onderverdeeld in 5 verschillende praktijkperiodes. Wij zorgen voor de praktijkbegeleiding: Onderhouden van contacten tussen school en praktijk- of werksituatie Voorzien van aangepaste opdrachten Begeleiden en bijsturen van je individueel leerproces DUUR Het standaardtraject duurt 1 jaar. LESTIJDEN

12 START IN SEPTEMBER Tijdens de theoretische modules: Ma-vrij: 8u30 tot 16u Woe: 8u30 tot 12u Tijdens de stages: Ma-vrij: 8u stage Woe: 4u stage Deze uren worden flexibel ingepland door de stageplaatsen. STRUCTUURSCHEMA TRAJECT 2: AVONDOPLEIDING zorgkundige PROGRAMMA De opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

13 Theoretische lessen In totaal volg je 20 theoretische modules van 20 of 40 lesuren voorzien van opdrachten en toetsen. Voor elke geslaagde module ontvang je een attest. Hierin komen de verschillende taakgebieden van een zorgkundige aan bod: Observeren en rapporteren Communicatie Verzorging van oudere zorgvragers Werken in complexe zorgsituaties begeleiden van activiteiten zorg dragen voor de leef en woonklimaat samenwerken met collega s en familieleden kwaliteitszorg eigen deskundigheidsbevordering Begeleide intervisie Tijdens de 5 modules begeleide intervisie deel je praktijkervaringen en individuele leerproblemen met je medecursisten. Zo leer je naar elkaars vragen/werkproblemen te luisteren, ze te verhelderen en te verdiepen en samen naar alternatieve aanpakken te zoeken. Stage (individuele praktijkbegeleiding) Je loopt in totaal minstens 650 uur stage in verschillende zorgsettings (dagcentrum, thuiszorg, woonzorgcentra, ziekenhuis, thuisverpleging, ) onderverdeeld in 5 verschillende praktijkperiodes. Je mag zelf je stageplaatsen zoeken in je eigen regio onder bepaalde voorwaarden. Wij zorgen voor de praktijkbegeleiding: Onderhouden van contacten tussen school en praktijk- of werksituatie Voorzien van aangepaste opdrachten Begeleiden en bijsturen van je individueel leerproces Wanneer je reeds betaald werk hebt in de zorgsector, kan je onder bepaalde voorwaarden zelfs stage lopen tijdens je werkuren op je eigen werkplaats. DUUR Het standaardtraject duurt 1.5 jaar. LESTIJDEN OPLEIDING start in januari 2015 (instappen in de reeds gestarte opleiding is nog mogelijk voor de verkorte trajecten) Je volgt 3 avonden per week les. Ma-di-do: 18u30 tot 22u De stageuren per semester mogen flexibel ingepland worden in samenspraak met de praktijkplaatsen.

14 TRAJECT 3: VERKORT TRAJECT tot het certificaat zorgkundige Verkorte trajecten tot het certificaat van ''Zorgkundige'' zijn aangepaste opleidingstrajecten op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Deze verkorte trajecten zijn voor verschillende doelgroepen opgemaakt. De opleidingsinhouden van het verkort traject zijn gericht op het verwerven en uitdiepen van volgende competenties: organiseren van de eigen werkzaamheden methodisch werken werken in teamverband werken met en binnen het sociale netwerk van de zorgvrager de zorgvrager empathisch benaderen verplaatsen van de zorgvrager en hem begeleiden bij de beweging conform het zorgplan uitvoeren van verpleegkundige handelingen conform het zorgplan onder supervisie en toezicht van een verpleegkundige toedienen van EHBO Het verkort traject betreft zowel een gedeelte beroepstechnische vorming als een stagegedeelte. Op basis van je werksituatie en je werkervaring wordt er een onderscheid gemaakt om de totale duurtijd van de opleiding te bepalen. DUUR 3 maanden tot 1 jaar. LESTIJDEN START IN SEPTEMBER Je volgt 1 dag per week les van 8u tot 16u. Vestiging Waterschei: elke vrijdag Vestiging Maaseik: elke dinsdag De stageuren mogen flexibel ingepland worden in samenspraak met de praktijkplaatsen.

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang (ook gezinsopvang) Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang Tekening: Veerle De Raeve

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang (ook gezinsopvang) Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang Tekening: Veerle De Raeve Opleidingen Begeleider in de kinderopvang (ook gezinsopvang) Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang Tekening: Veerle De Raeve Met mogelijkheid tot flex-trajecten, of leertrajecten met ook afstandsleren

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG versie 14/06/2018 2... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG Beste cursist Begeleiders in de kinderopvang zijn vandaag de dag bijzonder in trek. Wat de vorm van die opvang ook is: kinderen hebben

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

GEZINSOPVANG KENNISMAKEN MET EN WERKEN IN DE GEZINSOPVANG

GEZINSOPVANG KENNISMAKEN MET EN WERKEN IN DE GEZINSOPVANG GEZINSOPVANG KENNISMAKEN MET EN WERKEN IN DE GEZINSOPVANG Doelgroep Een startende onthaalouder vanaf nu Gezinsopvang genoemd die beschikt over een geldig kwalificatiebewijs, moet vanaf april 2014 ook een

Nadere informatie

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs PERSONENZORG BEDRIJFSBEHEER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE INLICHTINGEN ENCORA Geef je talent een kans. Een nieuw vak leren of je loopbaan een andere richting

Nadere informatie

RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl 22 VERKORTE TRAJECTEN TOT HET CERTIFICAAT/DIPLOMA ZORGKUNDIGE

RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl 22 VERKORTE TRAJECTEN TOT HET CERTIFICAAT/DIPLOMA ZORGKUNDIGE RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl 22 Toelichting VERKORTE TRAJECTEN TOT HET CERTIFICAAT/DIPLOMA ZORGKUNDIGE De verkorte trajecten Zorgkundige zijn aangepaste trajecten op basis van de vooropleiding van de cursist.

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang

Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Met mogelijkheid tot flexibele leertrajecten op maat met gedeelte afstandsleren Inhoud Opleidingen Begeleider in de (Buitenschoolse ) KinderOpvang

Nadere informatie

2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G

2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G 1 S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O Pversie V A N05/06/2019 G 2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G Beste cursist Begeleiders

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Individuele

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Omgaan met complexe zorgsituaties (40lt) Certificaat

Nadere informatie

BEGELEIDER IN DE (BUITENSCHOOLSE) KINDEROPVANG

BEGELEIDER IN DE (BUITENSCHOOLSE) KINDEROPVANG BEGELEIDER IN DE (BUITENSCHOOLSE) KINDEROPVANG Contactgegevens CVO Tanera Ledebaan 101 9300 Aalst 053-77 20 70 info@tanera.be www.tanera.be Inhoud 1. Werkgelegenheid... 1 2. Kwalificatie... 1 3. Algemene

Nadere informatie

ONTDEK ONZE OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE/ZORGKUNDIGE!

ONTDEK ONZE OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE/ZORGKUNDIGE! ONTDEK ONZE OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE/ZORGKUNDIGE! é éé Meer info: 011 45 61 50 www.ocmwheusdenzolder.be 2 MISSIE OPLEIDING De opleiding wordt georganiseerd i.s.m. de VDAB Social Profit. De arbeidsgerichte

Nadere informatie

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,...

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Werk jij in de kinderopvang? Wil jij ook

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2017-2018 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 10/05/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Werk jij in een dienst thuiszorg van een gemeente of OMCW? Wil jij ook graag de

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding kinderopvang

Voltijdse dagopleiding kinderopvang Voltijdse dagopleiding kinderopvang Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les van

Nadere informatie

Medisch administratief bediende

Medisch administratief bediende Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2016-2017 CVO Kempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/32 68 17 014/490707 Geldig vanaf 01/01/2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding...

Nadere informatie

Lessenrooster NEDERLANDS ALS TWEEDE TAAL (NT2) NT2 RG 1.1 RG 1.2 WATERSCHEI. Les- tijden

Lessenrooster NEDERLANDS ALS TWEEDE TAAL (NT2) NT2 RG 1.1 RG 1.2 WATERSCHEI. Les- tijden CVO CTT Limburg Schooljaar 2018-2019, Versie 25/04/2018 Modules semester 1 adm@cttlimburg.be - www.cttlimburg.be Vestiging Waterschei Halmstraat 12 3600 Genk 089 84 99 03 Vestiging Eisden Onderwijsstraat

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Algemeen... 5 Gecombineerd onderwijs.... 5 Competentiegericht onderwijs... 5 OLC-café.... 5 Modulair systeem.... 6 Studieverkorting

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2018-2019 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

De opleiding Kraamzorg

De opleiding Kraamzorg De opleiding Kraamzorg Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord.... 3 2. Organisatie van de opleiding en de lessenroosters.... 4 2.1. Instapvoorwaarde... 4 2.2. Algemeen... 4 2.3. Naargelang je

Nadere informatie

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs.

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. Samen werken aan een diploma secundair onderwijs CVO VTI Brugge, CVOSG en CVO Spermalie, 3

Nadere informatie

VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN

VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN Woord vooraf Met de komst van de functie van zorgkundige wijzigde het zorglandschap aanzienlijk. Dit roept heel wat vragen op bij het werkveld, maar ook bij geïnteresseerde

Nadere informatie

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar

Infobrochure. Medisch administratief bediende. Schooljaar Infobrochure Medisch administratief bediende Schooljaar 2019-2020 EduKempen Leenhofstraat 33, 2400 Mol Tel: 014/490707 Geldig vanaf 28/05/2019 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 De opleiding... 2 Waarom kiezen

Nadere informatie

Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs. VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014

Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs. VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014 Opleidingen Social Profit in het volwassenenonderwijs VIVO Schaarbeek 09-10-2014 Gent 14-10-2014 Aanbod volwassenenonderwijs o op het niveau van het secundair volwassenenonderwijs o Op HBO5 niveau ( tussen

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende Werk jij in een dienst thuiszorg van een gemeente of OMCW? Wil jij ook graag de opleiding verzorgende

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

Info uitbreidingsmodule kraamzorg

Info uitbreidingsmodule kraamzorg Info uitbreidingsmodule kraamzorg Welkom in het Volwassenenonderwijs KRAAMZORG Waarom Kraamzorg? Moeders komen sneller naar huis maar moeten thuis beroep kunnen doen op extra hulp. Uitbouwen kraamzorg

Nadere informatie

Totaal 510 lestijden, waarvan 250 lestijden praktijk (wijzigingen zijn steeds mogelijk) Werken in de zorgsector 40 lestijden.

Totaal 510 lestijden, waarvan 250 lestijden praktijk (wijzigingen zijn steeds mogelijk) Werken in de zorgsector 40 lestijden. Inhoudsopgave 1. Semesterplanning... 3 2. Situering van de opleiding logistiek assistent... 4 3. Opleidingsprofiel... 4 3.1. Uitgangspunten... 4 3.2. Einddoelstellingen... 4 3.3. Inhoud opleiding Logistiek

Nadere informatie

CVO VOLT Tweedekansonderwijs Interleuvenlaan Heverlee Opleidingen Begeleider in de kinderopvang

CVO VOLT Tweedekansonderwijs Interleuvenlaan Heverlee Opleidingen Begeleider in de kinderopvang CVO VOLT Tweedekansonderwijs Interleuvenlaan 3-5 3001 Heverlee 016-22 45 46 www.cvovolt.be Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2019-2020 Inhoudsopgave Inhoud 1. Voorwoord... 4 2. Tewerkstellingsmogelijkheden...

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2017-2018 Inhoud 4.1. Algemeen... 5 4.2. Gecombineerd onderwijs.... 5 4.3. Competentiegericht onderwijs... 5 4.4. Aantal instapmomenten.... 6 4.5. Studieverkorting

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang

Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Opleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Met mogelijkheid tot flexibele leertrajecten op maat met gedeelte afstandsleren Schooljaar 2016-2017 Inhoud Opleidingen Begeleider in de (Buitenschoolse

Nadere informatie

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang

Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Opleidingen Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2016-2017 semester 2 Inhoud Voorwoord.... 3 Tewerkstellingsmogelijkheden van een kinderbegeleider.... 4 Toelatingsvoorwaarden.... 4 Organisatie van

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

diploma secundair onderwijs

diploma secundair onderwijs Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch werk - Gent Aanvullende Algemene Vorming Een 2 de kans voor het behalen van een diploma secundair onderwijs Met je vleugels open vlieg je beter en lichter Die

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Afsprakenkader tussen de sociale partners van de lokale besturen van 01.10.2013 betreffende de kwalificerende trajecten voor de deelsectoren

Nadere informatie

Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...4 1 Wat betekenen Modulair systeem en Eigen leertraject?...5 1.1 Wat vinden wij belangrijk in deze

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Zorgkundige Schooljaar 2015-2016 versie 12/2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 29 49-03 766

Nadere informatie

2016-2017. Opleiding tot zorgkundige Bijkomende module tot zorgkundige voor verzorgende WORD NU ZORGKUNDIGE IN 1 JAAR

2016-2017. Opleiding tot zorgkundige Bijkomende module tot zorgkundige voor verzorgende WORD NU ZORGKUNDIGE IN 1 JAAR 2016-2017 Opleiding tot zorgkundige Bijkomende module tot zorgkundige voor verzorgende WORD NU ZORGKUNDIGE IN 1 JAAR U HEBT REEDS HET DIPLOMA VERZORGENDE? BREID UW DIPLOMA UIT TOT ZORGKUNDIGE IN 1 SEMESTER

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang Werk jij in een initiatief voor buitenschoolse opvang? Wil jij ook

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@cvolethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2016-2017 Wil je leraar worden? Standaardtraject 2 jaar Versneld traject 1 jaar+ semester

Nadere informatie

AANVULLENDE ALGEMENE VORMING. Een tweedekans voor het behalen van een DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS

AANVULLENDE ALGEMENE VORMING. Een tweedekans voor het behalen van een DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS AANVULLENDE ALGEMENE VORMING Een tweedekans voor het behalen van een DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS Aanvullend! Aanvullende Algemene Vorming + beroepsspecifieke opleiding = DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS Beroepsspecifieke

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

diploma secundair onderwijs

diploma secundair onderwijs Vormingsleergang voor sociaal pedagogisch werk Gent Aanvullende Algemene Vorming Een 2 de kans voor het behalen van een diploma secundair onderwijs Met je vleugels open vlieg je beter en lichter Die competenties

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd

Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd Oog voor kwaliteit in de Vlaamse kinderopvang: elke kinderbegeleider en elke verantwoordelijke gekwalificeerd Evelien Van Vlasselaer Stafmedewerker K&G 17 november 2014 Inhoud 1. Decreet kinderopvang baby

Nadere informatie

VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN

VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN Woord vooraf Met de komst van de functie van zorgkundige wijzigde het zorglandschap aanzienlijk. Dit roept heel wat vragen op bij het werkveld, maar ook bij geïnteresseerde

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Zorgkundige. Verzorgende / Logistiek assistent. Dag- en avondopleiding. schooljaar DIEST

Zorgkundige. Verzorgende / Logistiek assistent. Dag- en avondopleiding. schooljaar DIEST Zorgkundige Verzorgende / Logistiek assistent Dag- en avondopleiding schooljaar 2018-2019 Campus Diest Boudewijnvest 3 3290 DIEST 013 35 09 90 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be Campus Diest Boudewijnvest

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Gezinsopvang en groepsopvang

Hoofdstuk 1. Gezinsopvang en groepsopvang 1 Ministerieel besluit van 23 mei 2014 tot uitvoering van het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en tot wijziging van artikel 5 van het ministerieel besluit van 27 februari 2014 ter

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen VI.6. MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen 1

Nadere informatie

diploma secundair onderwijs

diploma secundair onderwijs Vormingsleergang voor sociaal en pedagogisch werk Gent Aanvullende Algemene Vorming Een 2 de kans voor het behalen van een diploma secundair onderwijs Met je vleugels open vlieg je beter en lichter Die

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER ZORGKUNDIGE

... STUDIEWIJZER ZORGKUNDIGE versie 07-06-2018 2... STUDIEWIJZER ZORGKUNDIGE Beste cursist Met deze studiegids willen we jou graag wegwijs maken in de opleiding Zorgkundige. Je vindt hier heel wat informatie over de verschillende

Nadere informatie

PERSONENZORG ZORGKUNDIGE NINOVE OUDENAARDE ZOTTEGEM LOGISTIEK ASSISTENT VERZORGENDE

PERSONENZORG ZORGKUNDIGE NINOVE OUDENAARDE ZOTTEGEM  LOGISTIEK ASSISTENT VERZORGENDE PERSONENZORG LOGISTIEK ASSISTENT VERZORGENDE ZORGKUNDIGE WWW.PCVODENDERENSCHELDE.BE NINOVE OUDENAARDE ZOTTEGEM ZORGKUNDIGE De opleiding zorgkundige behoort tot het studiegebied Personenzorg. Het is een

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 20 maart 2014 HARTELIJK WELKOM OP DE VORMINGSACTIVITEITEN 1 AGENDA 1. Kennismaking Diverscity 2. VIA 4 3. 4. Bouwstenen voor vorming en opleiding 5. Bewust consumeren 6. Mentoropleidng

Nadere informatie

1. CVO Lethas Brussel

1. CVO Lethas Brussel 1. CVO Lethas Brussel Onze onderwijsinstelling wordt gesubsidieerd door het departement onderwijs van het ministerie van de Vlaamse gemeenschap in het kader van volwassenenonderwijs en reikt officiële

Nadere informatie

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE INFORMATIEBROCHURE SOCIAAL FONDS OUDERENZORG ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE WERK JE IN EEN WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VOLGEN TOT ZORGKUNDIGE? Het Sociaal Fonds betaalt de

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs!...1 Inhoudsopgave...2

Nadere informatie

INFORMATIEMAP. SCHOOLJAAR 2016 2017 (eerste semester) LOGISTIEK ASSISTENT. certificaat logistiek assistent VERZORGENDE. certificaat verzorgende

INFORMATIEMAP. SCHOOLJAAR 2016 2017 (eerste semester) LOGISTIEK ASSISTENT. certificaat logistiek assistent VERZORGENDE. certificaat verzorgende INFORMATIEMAP SCHOOLJAAR 2016 2017 (eerste semester) LOGISTIEK ASSISTENT certificaat logistiek assistent VERZORGENDE certificaat verzorgende ZORGKUNDIGE certificaat zorgkundige Beste, In deze bundel vind

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang INFORMATIEBUNDEL Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang Inhoudstafel 1 WAT IS HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 2 WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 3 HOE KAN JE HET ERVARINGSBEWIJS

Nadere informatie

Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Wat betekenen Modulair systeem en

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven

Nadere informatie

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen.

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Netwerken Module Communicatie- en organisatietechnieken Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden

Nadere informatie

Welkom. infosessie IT assistent

Welkom. infosessie IT assistent Welkom infosessie IT assistent IT assistent ICT besturingssystemen en netwerken Waag je kans in de wereld van computers en netwerken Combinatie met tweedekansonderwijs Doel: een diploma secundair onderwijs

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin, artikel 12;

Gelet op het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin, artikel 12; Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 3 maart 2010 tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen, wat betreft

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Zorgkundige. Verzorgende / Logistiek assistent. Dag- en avondopleiding. schooljaar DIEST

Zorgkundige. Verzorgende / Logistiek assistent. Dag- en avondopleiding. schooljaar DIEST Zorgkundige Verzorgende / Logistiek assistent Dag- en avondopleiding schooljaar 2016-2017 Campus Diest Boudewijnvest 3 3290 DIEST 013 35 09 90 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Afdeling 1. Attest van kennis van organisatorisch beheer

Afdeling 1. Attest van kennis van organisatorisch beheer 1 Ministerieel besluit van 27 februari 2014 ter uitvoering van artikel 8, 11, 40, 43 en 73, van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013, wat betreft de kwalificatiebewijzen en attesten 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Welkom. infosessie IT assistent

Welkom. infosessie IT assistent Welkom infosessie IT assistent IT assistent ICT besturingssystemen en netwerken Waag je kans in de wereld van computers en netwerken Combinatie met tweedekansonderwijs Doel: een diploma secundair onderwijs

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module A1 Basis Dubbel Boekhouden Plaats van de module in de opleiding: Een eerste kennismaking met boekhouden. Na

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris

Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Voltijdse dagopleiding medisch secretaresse/secretaris Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

Informatie in verband met de LIO-trajecten ( )

Informatie in verband met de LIO-trajecten ( ) Specifieke lerarenopleiding, LIO (Leerkracht in opleiding) Informatie in verband met de LIO-trajecten (2018-2019) LIO 1 Het LIO1-traject vormt een onderdeel van de Specifieke Lerarenopleiding. Binnen het

Nadere informatie

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS #KINDERZORG KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 665,50 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie In Vlaanderen zoekt de kinderopvangsector voortdurend naar goed opgeleide en

Nadere informatie

Kwalificaties en attesten in de kinderopvang

Kwalificaties en attesten in de kinderopvang Kwalificaties en attesten in de kinderopvang Kinderopvang is goed voor kinderen én voor hun ouders, als het goede kinderopvang is. De kwalificaties van de personen die in de kinderopvang werken, leveren

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen PLAATS BINNEN ONDERWIJSSTRUCTUUR KWALIFICATIEBEWIJS VROEGERE BENAMING Secundair

Nadere informatie

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs

in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs Het hoger beroepsonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel (2009-2010) Het hoger beroepsonderwijs van het volwassenenonderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel www.zeevanmogelijkheden.be (2009-2010) Deze brochure

Nadere informatie

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN

INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN INFORMATIE VRAGEN OVER CURSUSSEN Je wil een cursus volgen, maar je wil eerst meer informatie krijgen. Welke vragen moet je stellen? Wat moet je doen? 1 Lees de tekst op blad 2 en maak de oefening op blad

Nadere informatie

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be CVO Crescendo Leopoldstraat 42 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be HBO5 ELEKTROMECHANICA Infobrochure 2016-2017 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 WAT IS HBO5 ELEKTROMECHANICA...

Nadere informatie

Wegwijs in je opleiding

Wegwijs in je opleiding Wegwijs in je opleiding Diploma Secundair Onderwijs Versie 2015/10/30 Het algemeen centrumreglement van CVO Encora en de Wegwijs in je opleiding vind je op www.encora.be. Je kunt een geprint exemplaar

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier

INFORMATIEBROCHURE. SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier INFORMATIEBROCHURE SLO Specifieke Lerarenopleiding Campus Kluizeplein - Lier ACADEMIEJAAR 2015-2016 Pagina 2 van 7 Specifieke Lerarenopleiding DEEL 1 Algemeen Wat is de SLO? SLO is de afkorting voor Specifieke

Nadere informatie

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart

Sint-Norbertus Antwerpen. Verpleegkunde. Verpleegkunde: een opleiding met een hart Sint-Norbertus Antwerpen Verpleegkunde,, Verpleegkunde: een opleiding met een hart,, De ene helft van de tijd breng je door Het is leuk dat de lessen zo verschillend zijn. Het ene uur verdiep je je in

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs LEUVEN WAT DOET EEN OPVOEDER / Met een diploma van opvoeder/begeleider op zak kan je op heel diverse plaatsen terecht.

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Secretariaatsmedewerker Boekhoudkundig bediende Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan

Nadere informatie