L+TABC VOORWOORD 7E JAARGANG NUMMER 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "L+TABC VOORWOORD 7E JAARGANG NUMMER 3"

Transcriptie

1 \ \ + :,', i

2 7E JAARGANG NUMMER 3 REDAKTIE Han Gootzen Jos van Kollenburg Jacqueline Matthijsse Renate de Mooij Dirk Moree REDAKTIE-ADRES L+ T Informatica B.V. Afd. PR & Marketing Services Postbus BC Eindhoven INHOUD Voorwoord - 1 Mededelingen direktie - 2 Nieuws Branche Overheid - 4 Nieuws Engineering Center - 4 Nieuws Branche Industrie - 5 Een dag uit het leven van M/V-top-10-8 Personalia - 9 Status Nieuwbouw L+ T - 13 PeeVee-nieuws - 14 Even Puzzelen - 15 OR-nieuws - 16 L + T "in the picture" - 17 Wist u dat VOORWOORD Het redaktieteam is na een zonnige vakantieperiode weer met frisse moed gestart. Voor jullie ligt het eerste exemplaar van het vernieuwde L + T ABC. Allereerst valt natuurlijk de fraai gekleurde voorkant op. Geheel in L + T stijl. Klasse dus!! Kijken we links onder in de hoek dan zien we dat het L + T ABC nog steeds L + T ABC heet. Voor ons was het best moeilijk om afscheid van deze naam te nemen. En, verzin maar eens een nieuwe naam! Wat mankeert er eigenlijk aan de naam L + T ABC? Niets toch! Zeker weten! Dus, nog steeds L+ T ABC. Gaan we het L + T ABC doorbladeren dan vallen verschillende dingen op. Allereerst de foto's, die zijn gerasterd zodat ze goed te kopiêren zijn. Nu kunnen we bv. duidelijk zien wie onze nieuwe kollega's zijn; althans diegenen waarvan een foto voorradig was. Op deze manier gaan we voortaan de nieuwe L+ T medewerk(st)ers voorstellen. Verder valt de rubriek "L + T in de picture" op. Elke maand plaatsen wij de belangrijkste artikelen uit de pers in het L + T ABC. Deze rubriek vervangt de L+ T-persmonitor. En dan hebben we natuurlijk ook nog de al bekende rubrieken zoals "Een dag uit het leven van... ", "Peevee-nieuws", "ORnieuws" en de "Wist-u-datjes". Tenslotte zit er in het midden van deze L+ T ABC een kaart van Nederland. Hierop zijn alle L+ T-gemeenten (S/36 en AS/400) aangegeven. Kortom een L + T ABC die kwalitatief verbeterd is en boordevol informatie zit voor iedereen. Wij wensen iedereen veel leesplezier. De redaktie.

3 MEDEDELINGEN DIREKTIE Tijdens uw vakantie heeft de redaktie van het L+ T ABC gezorgd voor een nieuw, schitterend en bijzonder informatief exemplaar. Ik neem dat u dat met mij zeer waardeert en dank de redaktie voor hun suksesvolle inspanningen. Vele van u zullen prettige herinneringen (foto's of films) kunnen opbergen onder het etiket "zomer 1989". Een zomer die we ons zullen heugen als een zomer met veel zon en weinig regen; een zomer met omstandigheden waarin het goed vertoeven is. Wij hopen dat u ervan heeft genoten. Na deze zomervakantie kunnen we, of zijn we, met z'n allen weer aan de slag om de tweede helft van het jaar minstens zo suksesvol als de eerste helft te maken. Als we er met dit idee en deze betrokkenheid tegen aan gaan, zal het voor iedereen ook een prettige tijd zijn. Een tijd die we kunnen opbergen onder het etiket "L+ T-jaar 1989; een goed jaar". Op veel plaatsen in de organisatie bruist het van aktiviteiten. Wij noemen er u enkelen: AFDELING FINANCIEN, EKONOMIE EN PERSONEEL. Samen met het nieuwe management de juiste verslaglegging en ondersteuning leveren, juist ook in de gewijzigde organisatie, en de voorbereidingen treffen voor het volgende jaar. Denk aan de nieuwbouw, systeembeheer, nieuw budgetteringssysteem en realisering informatieplan. AFDELING MARKETING. Samen met beide branche-organisaties aan de grootse L+ T Informatica-beurs en komende produktannonceringen gestalte geven. BRANCHE INDUSTRIE. Het nieuwe management van deze branche zal snel de draad van de bestaande business op pakken en tegelijkertijd een basis weten te leggen tot exponentieel sterke groei van de branche. SALES- EN ACCOUNTMANAGEMENT INDUSTRIE. Naast de gerealiseerde hogere penetratie bij een aantal grote opdrachtgevers zal met name acquisitie zich richten op uitbreiding van het aantal opdrachtgevers. MARKETING EN SERVICE INDUSTRIE. Zal de huidige dienstverlening versterkt moeten kunnen profileren en tegelijkertijd de voorbereidingen tot het annonceren en voeren van het nieuwe, enorme L+ T-softwareprodukt "Ratio" (integraal bedrijfssysteem voor industriêle bedrijven) realiseren. ENGINEERING PROJEKT- EN PRODUKTMANAGEMENT. Zal de reeds ingezette professionalisering verder doorzetten; dit door middel van verder gebruik van projektevaluatie, opleiding en inzet van tools. Tevens zal een aparte ondersteuningsgroep voor "secondline" support op reeds operationele systemen worden geformeerd. GROEP ENGINEERING. Is nog bezig met de integratie van de medewerkers van de "oude" afdelingen ontwikkeling Software en Professional Services. Zij zal de resultaten van de verschillende task forces verwerken en opnemen in verder te ontwikkelen professional tools.

4 BRANCHE OVERHEID. Kan het sukses van de eerste helft van het jaar prolongeren in de tweede helft. Tegelijkertijd zal de toegenomen dienstverleningsmogelijkheden (advies, projekten) goed ingebed moeten geraken. MARKETING OVERHEID. Heeft o.a. de uitdaging tot het mede invullen van de enorme L+ T Informatica beurs, het voortzetten van de Geovas-promotie alsook de nieuwe dienstverleningsmogelijkheden duidelijk en aanlokkelijk te profileren. DIREKTIE EN MANAGEMENT L+ T TOTAAL Zal meewerken waar nodig aan het realiseren van alle doelstellingen en zal tevens plannen maken en maatregelen nemen om te zorgen ook de komende jaren met z'n allen het nodige werk te hebben. WANT: MET ELKAAR ZIJN WE NOG TOT VEEL IN STAAT. SALES- EN ACCOUNTMANAGEMENT OVERHEID. Kan door op de ingeslagen weg van het binnenhalen van de verschillende grote orders. Tevens heeft zij tot taak nieuwe relaties aan te gaan voor uitbreiding van het marktgebied in Wij wensen u veel succes. Met vriendelijke groet. SERVICES OVERHEID. Heeft, ook dit jaar weer, met name in de tweede helft van het jaar nog erg veel werk te verzetten. Veel reeds genoteerde opdrachten, moeten nog worden getnstalleerd waarbij geldt dat er nog een behoorlijk aantal orders aan toegevoegd gaat worden. Desondanks moet ook Services deze tweede helft van het jaar een invulling geven aan het meer projektmatig implementeren van gemeenten. Met de toenemende komplexiteit van materie, gemeente-organisaties en software is dit zeker geen sinecure. ADVIES OVERHEID. Heeft een behoorlijke opdrachten portefeuille af te werken en tevens zal zij in samenwerking met de afdeling Marketing de basis leggen voor verdere groei van deze dienstverlening.

5 NIEUWS BRANCHE OVERHEID Situatie per 31 juli 1989 IN 7 MAANDEN TIJD 35 GEMEENTEN GESCOORD! De volgende 35 gemeenten zijn vanaf 1 januari 1989 toegevoegd aan de L + T klantenkring. Aarle-Rixtel, Akersloot, Bergh, Berlicum, Bladel en Netersel, Boekel, Borne, Brederwiede, Deurne, Dinxperlo, Dodewaard, Heemskerk, Heesch, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido Ambacht, Hoeven, Hoogeloon, Luykgestel, Maassluis, Nuenen, Oisterwijk, Putte, Reusel, Schoonebeek, Son en Breugel, Ubbergen, Vianen, Vierlingsbeek, Vledder, Westerbork, Willemstad, Wognum, Zierikzeer, Riethoven, Westerhoven. Het aantal L+ T-gemeenten ligt nu op 268. Daarvan hebben 60 gemeenten reeds gekozen voor de AS/ gemeenten werken nog met een S/36. De kaart midden in dit L + T ABC geeft de regionale verdeling weer van de gemeenten in Nederland. Branche Overheid NIEUWS ENGINEERING CENTER Binnen het Engineering Center is de ommezwaai van detacheringen naar projektmatig werken in volle gang. Op de helft van 1989 is een aantal projekten reeds met sukses afgerond. Een groot deel is nog in uitvoering; het aantal prospekts neemt toe. Hieronder zijn de highlights van de diverse projekten genoemd. HITS AFGEROND. Huizen-Inventarisatie en TaxatieSysteem voor de gemeente Apeldoorn. Een en ander is gebouwd op S/36 met Cobol. MEGADOS AFGEROND. Megados is een afgeleide van GIDA-DOS. Het is gebouwd voor de SVB in Amsterdam op een PC-netwerk met Clipper. SRS AFGEROND. Het Stuwmeer Registratie Systeem, opgeleverd in 3 fasen, is ook voor de SVB in Amsterdam. SRS is gebouwd op S/36 met Cobol en heeft betrekking op het Fonds Voorheffing Pensioenpremie. BBA AFGEROND. Voor de Gemeentebelastingen Amsterdam is een systeem ontwikkeld op token ring met DBase IV voor registratie van de grondslagberekening BWZK (bijzondere waterzuiveringskosten) en de interface met het centrale belastingensysteem. VAN BESOUW. Bij de firma Van Besouw in Goirle is de fase invoering gestart voor het systeem "kunststoffen", gebouwd op S/38 met RPG-ili.

6 EIS-3. Voor Philips is een projektgroep EIS-3 gestart met de ontwikkeling in Clipper van het Environmentallnformation System dat betrekking heeft op milieuzorg (zie Informagazine juni). DEELRADEN AMSTERDAM. De implementatie van het automatiseren van de 7 deelraden in Amsterdam (7x AS/400 gekoppeld) is ook van start gegaan in een samenwerkingsverband met het GCEI. UA GEMEENTE HENGELO. Voor de gemeente Hengelo is de implementatie in uitvoering van het UA-pakket op een Dit in een samenwerkingsverband van OP, Cullinet, Rekencentrum Leiden en L+ T. L+ T draagt hierbij de eindverantwoordelijkheid Lo.m. gemeente Hengelo. SEGMOSfWAS. Voor Philips Concern Services worden de systemen Segmos en Was ontwikkeld op het AS/400-systeem in native mode met Cobol. Dit systeem dient 1 december a.s. operationeel te zijn. Naast de genoemde projekten zijn enkele L+ T-medewerkers de tooi Synon/2 aan het onderzoeken. Synon/2 is een source-generator waarmee het werk van de programmeur volledig wordt overgenomen. De onderzoekers zijn zeer tevreden over de gedane proefprojekten waarbij aangemerkt dient te worden dat ook Synon/2 zijn beperkingen heeft. Engineering Center NIEUWS BRANCHE INDUSTRIE INDUSTRIE IN BEWEGING. Begin mei werd in de Schalm in Veldhoven de aftrap gegeven voor de nieuwe organisatiestruktuur van L+ T. Aangegeven werd toen dat de branche Industrie nog een sterke ontwikkeling door zou gaan maken. Een van de kernitems in de kenschetsing van de huidige situatie van de branche was het beperkte produktaanbod. Hierbij is toen opgemerkt dat naarstig werd gezocht naar toepassingen die goed naast de huidige zouden passen of deze zouden kunnen gaan vervangen. RATIOPLAN. Op 14 juli jl. is door de direktie van L + T Informatica een intentieverklaring tot samenwerking afgegeven aan het Zuid-Duitse bedrijf Ratioplan. Deze organisatie die op IBM S/38 heeft ontwikkeld vanaf het eerste uur, brengt reeds sinds enige jaren een zeer suksesvol pakket op de Duitse markt. Het woord pakket is eigenlijk niet geheel passend voor deze toepassing, daar feitelijk sprake is van een bundeling van een aantal applikaties tot één informatiesysteem. Het informatiesysteem dat in Nederland de naam Ratio zal gaan dragen, bestaat momenteel uit een achttal modules. De modules kunnen ook geheel zelfstandig funktioneren. De funktiegebieden die afgedekt worden, zijn: Inkoop, Produktieplanning en -besturing, Verkoop, Financiêle administratie, Investeringsrekening, Salarisadministratie, Kostenkalkulatie, Tools S/38, AS/400, met hierin o.a. een eigen 3GL generator. De aandacht van L + T zal in eerste instantie vooral uitgaan naar de logistieke modules (Inkoop, Verkoop en Produktie) en Tools en in mindere mate naar de financiêle modules. Het gehele systeem zal de eerste jaren worden ondergebracht in de branche Indu-

7 strie. Om deze pakketten goed en daadkrachtig in de Nederlandse markt te kunnen positioneren, gaat met ingang van begin september 1989 een viertal medewerkers van L + T opgeleid worden in deze systemen. Zij worden fulltime voor dit systeem geallokeerd en zullen een gedeelte van hun opleiding in Zuid Duitsland doorbrengen. Het informatiesysteem is geselekteerd op basis van de niches in het aanbod van de huidige systemen. Hoewel het systeem ook een goede oplossing is voor de produktiebe - sturing in de assemblerende en repetetieve industrie ligt de grote kracht van het systeem in de proces- en batch/mix-industrie. Hierbij moet worden gedacht aan: voedings- en genotmiddelen industrie, papierindustrie, chemische en farmaceutische industrie, kunststoffen industrie, aardewerk en glasindustrie en de groothandel. Deze industriên zijn ook relatief sterker vertegenwoordigd dan de metaal-, machine en elektro-industrie. Het systeem beantwoordt aan de vraag van bedrijven naar integratie in automatisering en geeft een antwoord op problematieken als kapaciteitsplanning, partijregistratie, divergente produktstrukturen, bijprodukten, kwaliteitsregistratie, houdbaarheid produkten, etc. Het systeem waarvan de beeldschermdialoog en de gebruikersdokumentatie naar het Nederlands vertaald wordt, zal na de annoncering eind dit jaar door L + T op de markt worden gebracht. Hiermee hebt u een eerste algemene indruk gekregen van wat het systeem Ratio inhoudt en hoe u het kan positioneren. Het systeem zal naast TOF komen staan en de basis gaan vormen voor het kunnen "bouwen en verbouwen" binnen een door L + T Industrie aan te geven Informatie- en Organisatie- architektuur. aangevangen, zal worden uitgevoerd door Ad Kolsteren en Michel van Lieshout. Marketing Industrie Ratio LlKO B.V. Het systeem TOF is verkocht aan een werkmaatschappij van de Menken Landbouw Holding, namelijk Liko B.V. te Bodegraven. De implementatie waarmee op 1 augustus jl. is

8 EEN DAG UIT HET LEVEN VAN.. CINDY VAN DER STEIJN Toen Renate mij vroeg om een dag uit mijn leven te beschrijven, rezen er toch wel een paar vraagtekens. Moest dit een dag uit mijn privéleven zijn of uit mijn werkleven? De eerste keuze viel al gauw af omdat ik weinig zin had om na verschijning van dit L + T ABC overstelpt te worden met vragen zoals waarom op zondag om uur de gordijnen van mijn slaapkamer nog gesloten zijn. Mijn keuze viel dus op het laatste. Om 6.30 uur word ik wreed uit mijn slaap gewekt door de wekker. Na het gebruikelijke ritueel of ik wel of niet nog een snelle douche zal nemen, of ik wel of niet nog zal eten en of ik wel of niet nog tijd heb voor de krant van gisteren, stap ik om 7.30 uur in de auto. Om 7.45 uur arriveer ik bij L+ T. Velen onder jullie zullen zich afvragen waarom zo vroeg? Nou, om de eenvoudige reden dat ik nog een van de weinige L + T -ers ben die de keuze moet maken of met iemand meerijden die vroeg moet beginnen, of lopen. Die keuze is voor mij dus zo gemaakt. Om 7.45 uur betreed ik dus het koele en in diepe rust verkerende L+ T-pand. Nu begint voor mij dus het meest ideale werkuurtje van de hele dag. Deze besteed ik met het doorlopen van de eventuele post, het kopiêren van diskettes en het doorlezen van de agenda van de afdeling Service (aan die naam kan ik nog steeds maar niet wennen). Van 8.30 uur tot 9.10 druppelen mijn kollega's binnen (hoezo heeft L + T geen variabele werktijden?). Nu is het dus gedaan met de rust en trek ik mij terug op de afdeling Service om de supervisors achter hun vodden te zitten (is overigens één van mijn leukste taken). Om uur ben ik toe aan een lekker bakkie automatenkoffie en begin ik aan mijn dagelijkse telefoonronde. Aangezien ik de agenda van de afdeling Service beheer, moet ik nogal wat telefoongesprekken met klanten voeren. Ik geef een voorbeeld van zo'n gesprek. "Goeiemorgen Cindy met Jan Kramer van de gemeente Heemstede." "Werken jullie nog met dit mooie weer?" "Ik zal wel een berichtje sturen aan jullie direktie dat ze jullie vandaag maar vrijaf moeten geven." Als ik de hoorn heb neergelegd, is mijn humeur al aanzienlijk opgeklaard, alhoewel ik me afvraag of mijnheer Kramer de instemming zal krijgen van de direktie. Inmiddels begint de temperatuur in het pand al flink op te lopen. Hopelijk zijn we in het nieuwe pand van dit probleem af. Tot de middagpauze vul ik mijn tijd met het omzetten van tapes voor gemeentelijke belastingen of bevolkingsgegevens. Aangezien het weer het toelaat, besteed ik mijn pauze met het vertoeven op het terras van "Queen Bee" (zal ik overigens in het nieuwe pand best missen). Teruggekeerd bij L+ T begin ik aan men tweede telefoonronde en om uur is er een overleg met het bedrijfsburo over de te faktureren pakketten voor de komende maanden. Na dit overleg moeten de sales heel wat akties gaan ondernemen! Om uur is de temperatuur tot kookpuncgestegen en overal zie je oververhitte gezichten achter oververhitte PC's zitten. Het laatste half uur van de dag besteed ik aan het versturen van post, het plegen van evt. telefoontjes en het kopiêren en versturen van pakketten. Om staat mijn chauffeur weer klaar voor de dagelijkse rit naar huis. Thuisgekomen plof ik neer op de bank en overdenk mijn bezigheden van die dag. Soms denk ik wel eens, als er nu eens geen L + T was, dan zou ik bij een heel groot beroemd bedrijf gaan werken. Een bedrijf waar ze je een gouden toekomst bieden. Een bedrijf met een paar duizend werknemers (want dat geeft garanties). Een bedrijf waar de direkteur je niet eens van naam kent, laat staan van nummer. Waar je alleen je vijf naaste kollega's kent en waar je alleen mag doen wat je opgedragen wordt. Hebben we het eigenlijk wel zo slecht bij

9 L+T? Morgen toch maar weer naar dat warme pand? Graag zelfs! Ps. Voor de volgende editie van "een dag uit het leven van" is Godfried Hendricx het slachtoffer geworden. Godfried, dit is moeilijker dan je denkt. Cindy van der Steijn MjV-TOP 10 Begin dit jaar heeft het Provinciaal Opbouworgaan Noord Brabant in opdracht van Stichting VrouwenNetwerk Noord-Brabant een enquete gehouden onder alle partikuliere bedrijven in het oostelijk deel van Noord-Brabant met een personeelsbestand van meer can 100 personen. Onderzocht werd in hoeverre bedrijven in Noord-Brabant werkelijk van het vrouwelijk arbeidspotentieel gebruik maken. Belangrijke invalshoek voor het onderzoek was niet te meten hoeveel vrouwen er in bedrijven werken, maar het aantal door vrouwen vervulde funkties te relateren aan de mate waarin vrouwen in die bedrijven doorstromen naar midden- en hogere funkties. DE MfV-TOP 10 ZIET ER ALS VOLGT UIT: 01. Laura Ashley Distribution B.V. uit Veldhoven 02. Elektrische apparatenfabriek Capax uit Eindhoven 03. Brabant Pers B.V. uit 's-hertogenbosch 04. L+ T INFORMATICA B.V. 05. Dexter Bentley Laboratories Europe B.V. uit Uden 06. Intervet International B.V. uit Boxmeer 07. Autotron Rosmalen B.V. uit Rosmalen 08. Rekreatiecentrum De Kempervennen uit Westerhoven 09. Organon International B.V. uit Oss 10. System House Comdes B.V. uit 's Hertogenbosch De ideale situatie bereikt men wanneer er "sprake is van een evenredige verdeling van mannen en vrouwen over alle funktienivo's. Uit de geretourneerde vragenlijst heeft men een top-10 samengesteld van bedrijven die het meeste de ideale situatie bereiken. Hierbij is L + T geêindigd op de. 4e plaats. Tijdens het lustrum-symposium van Stichting Vrouwen Netwerk zijn de prijzen hiervan uitgereikt. De nummer 1, Laura AShley, ontving uit handen van mevrouw Van Leeuwen, voorzitter van de Emancipatieraad, een beeld van de kontente vrouw. De andere bedrijven ontvingen een oorkonde.

10 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN JANUARI: Mark Kerkhoff, programmeur Engineering Center FEBRUARI: Mat Pijpers, technisch ontwerper, Engineering Center Freddy van den Berk, sr. technisch ontwerper, Engineering Center Huib Smeets, trainee professional, Engineering Centerl Werner Vliex, trainee professional, Engineering Center Mark Schlijper,. trainee professional, Engineering Center MAART:

11 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN APRIL: MEI:I Christ Drouen, I funktioneel ontwerper, \ Engineering Center I Mark Liebregts, I sr. instrukteur, I Service Overheid I JUNI: j "se Vervoort. sekretariaatsassistente,' Sprvir.,:o OVPrhpirl: Kor Meelker. 1 technisch ontwerper,! Fnnineprinn r,pntpr I Maarten Rutten, programmeur/technisch ontwerper,

12 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN JULI: Fred Mesritz, : sr. funktioneel ontwerper,. Engineering Center I Wim Smulders, hoofd administratie I AUGUSTUS:rHans Fontein, : applikatie engineer, I Service Overheid I Adrie Bragt; applikatie engineer, Serviëe Overheid I Erik Kamp, technisch ontwerper, Engineering Center I Monique Bellersen,: account executive,: Sales Overheid I Edwin de Groot, instrukteur, Service Overheid. Piet Smit, applikatie engineer, Service Overheid. Lizette Bastiaans, I technisch ontwerper, Engineering Centerl Wim van der Kroef" manager Branche Industrie. Peter Koppens, manager Branche Industrie

13 z w Z I- W Z I- W Z W W W ~ W ~ (9 w (9 0 0 <D ~ CV) Cf) Cf) «

14 PERSONALIA VERJAARDAGEN AUGUSTUS 01 Michael Leushuis Theo Mooren 05 Maarten Rutten 06 Frans Gooren 07 Ton de Wit 13 Toon Sweegers Willem Loos 16 Nathalie Verleijsdonk Luco Nijkamp 18 Leo Maas 22 Karin van Asperdt Renè Castermans 25 Dirk Moree 30 Hans Snijders 31 Diana van den Brink SEPTEMBER 02 Charles de Wufte I 05 Richard Kroon 09 Wim Verheijen 10 Jacco Cornelissen 11 Ron van den Enden 16 Esmeralda van der Zande 21 Michel van Lieshout 25 Cees van den Heijkant 26 Lizette Bastiaans 27 Jos van Lanen 28 Leo Settels Jan Leen 29 Annet van Schie 30 Paul de Roo GEBOORTE: 18 januari 1989 Jeffrey, zoon van Karin en Mike LObkeman (Mike is werkzaam bij Engineering Center) 2 februari 1989 Sander zoon van Andrè en Coby van der Zee (Andrè is werkzaam bij Engineering Center) 18 februari 1989 Rosanne, dochter van Herman en Terry Elderson (Herman is werkzaam bij Engineering Center) 15 maart 1989 Lars, zoon van Hans en Judith Manders (Hans is werkzaam bij Engineering Center) 11 april 1989 Dennis, zoon van Marina en Wim Heijmans (Marina is werkzaam bij Engineering Center) 26 april 1989 Claudia, dochter van Hennie en Els Jussen (Hennie is werkzaam bij Engineering Center) 15 mei 1989 Rik, zoon van Arie en Klazina van den Herik (Arie is werkzaam bij Service Overheid) 17 mei 1989 Bart, zoon van Ad en Gemma Kolsteren (Ad is werkzaam bij Advies Industrie) 26 juli 1989 Sophie, dochter van Peter en Anne-Mie Houben (Peter is werkzaam bij Engineering Center) HUWELIJK 14 april 1989 Ron van den Enden en Corrie Vogels (Ron is werkzaam bij Engineering Center) 14 april 1989 Emile Strik en Lian van den Boom (Emile is werkzaam bij Engineering Center) 20 april 1989 Wil van Krieken en Mia van der Sangen (Wil is werkzaam bij Engineering Center) 7 juli 1989 Henk Koops en Mieke de Regter (Henk is werkzaam bij Engineering Center)

15 7 juli 1989 Richard Suylen en Marita Sijstermans (Richard is werkzaam bij Engineering Center) STATUS NIEUWBOUW L+T GESLAAGD Ed Bleeker, NIMA-B Linda PIessers, HS2 Hennie Jussen, T2 Carl Stoepker, HS1 Maarten van Riel, HS1 Wil van Krieken, HS1 VAN HARTE PROFICIAT!! DE VERHUIZING KOMT SNEL NADERBIJ I De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van L+ T Informatica bij Eindhoven vordert gestaag. Zoals het er nu naar uitziet wordt de opleverdatum van 1 december 1989 volgens planning gehaald. Vanaf 1 januari 1990 is het gebouw toegankelijk voor klanten en relaties. De officiêle opening wordt half maart van het volgend jaar verwacht. Het doet de redaktie deugd u te kunnen mededelen dat op 1 december a.s. een "L+ T ABC Special" wordt uitgereikt aan alle L+ T-medewerk(st)ers. Deze "special" staat uiteraard totaal in het teken van de nieuwbouw. Informatie over aantallen, indelingen, huisregels, speciale voorzieningen e.d. wordt u kompakt in boekvorm aangeboden. Tevens zijn er voorbereidingen gestart om u in de maand oktober a.s., indien gewenst, een rondleiding te geven in de L+ T-nieuwbouw. Nu reeds willen wij u kort en bondig, puntsgewijs informeren over het nieuwe hoofdkantoor: - de verhuizing van het pand "Winkelcentrum Woensel staat gepland op 8, 9 en 10 december de verhuizing van de panden "Montgomerylaan en Croy" staan gepland voor 15, 16 en 17 december de kantoorruimten zijn voorzien van nieuw meubilair - de globale indeling is als volgt: Begane grond: entree en receptie, restaurant (ruim 110 zitplaatsen), kantoorruimten en magazijn "L+ T Hardware" 1 e verdieping: kantoorruimten branche industrie, kantoorruimten branche overheid, demonstratieruimten, instruktieruimte 2e verdieping: direktie, Financiên Ekonomie & Personeel, Public Relations & Marketing

16 Services, kantoorruimten Engineering Center - Buiten, rondom het gebouw hebben we de beschikking over 150 parkeerplaatsen en een aparte overdekte fietsenstalling. Het totale tuinplan is ontworpen door Ingenieursbureau Oranjewoud - Iedere werkplek is voorzien van een telefoontoestel - we hebben de beschikking over een grote digitale telefooncentrale met 24 ingaande- en 24 uitgaande lijnen - het pand is voorzien van moderne aircoinstallaties en is perfekt getsoleerd. Wij houden u op de hoogte. De Redaktie PEEVEE-NIEUWS ORIENTATIERIT Op 4 juni jl. is de traditionele oriêntatierit weer verreden personen gingen om uur van start. Het weer zat erg tegen die dag, zodat de mensen op de post nogal kou hebben geleden. Maar niettemin was de tocht zeer geslaagd. Tussen de middag kreeg iedereen een kop soep en broodjes, waarna de tocht weer verder ging door het mooie Brabantse land. De omschrijvingen bleken soms erg moeilijk te zijn. Het vinden van een post duurde daardoor langer dan werd verwacht. Vooral de stukken door het bos waren moeilijk begaanbaar door de zware regenval. Diversen hebben zich vastgereden in de blubber. Bij een enkeling moest een boer met traktor op komen dagen om de ongelukkige deelnemer uit de modder te trekken. Vanaf uur druppelde iedereen binnen in D'n Tref. Na het tellenvan de punten kon eindelijk de uitslag bekend worden gemaakt. Glorieuze winnaars waren Richard Bax en Jacky Gijsberts met hun partners. Na de prijsuitreiking kon iedereen zich nog tegoed doen aan een overheerlijk buffet. SPORTDAG BOUWFONDS Zaterdag 10 juni jl. vond in de Meern de "Bouwfonds Sportdag" plaats. Aan de sportdag namen de medewerkers van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en alle dochterondernemingen deel. Het weer kon niet beter zijn deze dag. Ideaal sportweer voor onze superchamps en voor de supporters. L + T Informatica was met 75 deelnemers sterk vertegenwoordigd en verdiende onder meer door een derde prijs bij het voetballen de nodige aandacht. De volleybalteams en de tennis(st}ers hebben de eer van L+ T Informatica weer hoog gehouden. Echte professionals. De sportdag werd afgesloten met een heerlijke barbeque. Wij kijken al weer uit naar de Bouwfonds sportdag in 1990 (onze teams zijn nu al in training). DE VOLGENDE AKTIVITEITEN VAN DE PEEVEE ZIJN: Zaterdag 16 september: kanotocht van Neerpelt naar Valkenswaard; aantal inschrijvingen December: Sinterklaas jkerstmiddag. De PeeVee

17 EVEN PUZZELEN Vanaf dit nummer van het L+ T ABC wordt er niet meer gepuzzeld om een prijs. Dit hebben we gedaan omdat het aantal inzendingen steeds zo minimaal is (ten opzichte van het totale personeelsbestand). De op- lossingen die we steeds mochten ontvangen, werden erg op prijs gesteld. Bedankt! We blijven natuurlijk wel steeds een of twee puzzels plaatsen in het L + T ABC. De echte puzzelfanaten kunnen dan toch vooruit. De oplossing publiceren wij dan in het eerstvolgende nummer. We maken uiteraard nog wel de prijswinnaar bekend van de puzzels uit het maart-nummer. In dit nummer stond een logikwiz en een leg letters-puzzel. We hebben zes oplossingen ontvangen waarvan er 3 helemaal goed waren. Deze 3 waren van Walter van de Kerkhof, Theo Mooren en Jos van Lanen. Na loting kwam als prijswinnaar uit de bus: JOS VAN LANEN Van harte gefeliciteerd. Je prijs kun je ophalen bij Jacqueline Matthijsse (Winkelcentrum Woensel). Mocht een van jullie nog een idee hebben voor een puzzel, aarzel dan niet maar stuur in!! De redaktie. ::E ~ Cl Cl El Q ::E..»qW3AOU6l Joqwol(bs 0< I!Jde11 U1'ww tt!jenuef9 JO)elU~~Jd~!S!A313~ Jalundod sro!l!1 d Ol 0 Ol: JOneqlOOA Ol u!lu!uo~sppquooq~ do~soop!a... ualapp!wsua.û1 Ol JIOl-lO~-OO(] '" Z ~ anb!lnog lopueq~oog c!( ii -" 2 c e. ~ ~ "! e ~ ~ ~ ::. e c.:l t=..: èî.( ::E ~ < Cl Cl i;3 :c Cl ~ 0 Ol: Ol... d :0: Z ~ IIVVN3:>13 wn.lvo 0I3110W Ol: < Z w!:2 '"

18 OR-NIEUWS We krijgen de laatste tijd steeds meer reakties vanuit de achterban op onze notulen. Deze zijn in de eerste plaats bedoeld voor de OR en direktie als verslaglegging van gehouden vergaderingen. Daarnaast dienen de notulen voor de medewerkers om een stuk openbaarheid te geven aan OR-zaken c.q. betrokkenheid te kweken voor relevante onderwerpen. De reakties hebben vooral betrekking op het inhoudelijke van de notulen. Men kan vaak niet achterhalen wat de probleemstelling is, wat het gevoerde beleid van de OR m.b.t. het genoemde onderwerp is, en wat eventueel de besluitvorming in deze is. Het is echter voor de sekretaris, gezien de tijd, moeilijk om van de notulen een zodanig üournalistiek) verslag te maken dat voor niet ingewijden alles klaar en duidelijk overkomt. We proberen dit probleem te ondervangen door in dit blad (komt voortaan 11 x per jaar uit) wat dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan. Door in de loop van de volgend edities steeds enkele andere zaken aan te snijden, komt het gehele OR-werk aan de beurt. Wat betreft het afgelopen jaar, kan het jaarverslag over 1988 dienen als bron van informatie. WERKGROEP PARTTIME Een van de initiatieven van de OR bestaat uit een onderzoek naar mogelijkheden van parttime werken. Er zijn meerdere medewerkers die vragen hebben gesteld aan de OR over dit onderwerp. Gezien de beperkte tijd van de OR-leden zelf, hebben we enkele medewerkers bereid gevonden om deze problematiek in een werkgroep uit te werken. Een eerste oriêntatie heeft hen doen besluiten om binnen deze opdracht meteen zwangerschapsverlof en kinderopvang mee te nemen. De opdracht behelst onder meer een onderzoek naar voor- en nadelen voor zowel werkgever als werknemer. De werkgroep rapporteert aan de OR en het eindresultaat zal in eerste instantie ook door de OR getoetst worden. We willen benadrukken dat onderzoek persè niet inhoudt dat parttime werken onderdeel gaat uitmaken van de arbeidsvoorwaarden. Het resultaat van het onderzoek kan straks slechts een eventueel onderzoek van de direktie ondersteunen danwel betnvloeden. Medewerkers die momenteel in deze werkgroep meedoen zijn lieve Dreesen, Esmeralda van de Zande, Connie van der Aalst en Chris Drouen. Er is nog ruimte voor belangstellenden. Deze kunnen zich bij voornoemde medewerkers melden. VERKIEZINGEN Sinds L+ T Hardware een zelfstandig onderdeel vormt van de Bouwfonds Informatica groep hebben we afscheid moeten nemen van Willem Verhoeven als OR-lid. Daarmee werd het aantal leden teruggebracht naar acht. Aangezien tijdens een zittingsperiode het aantal leden gelijk moet blijven, betekent dit een noodzakelijke aanvulling met een negende medewerker. Echter, een reservekandidaat hebben we niet (meer). Daardoor worden verkiezingen noodzakelijk. Hoe een en ander in de rit wordt gezet, wordt tezijnertijd bekend gemaakt omdat daarvoor een verkiezingskommissie nog voorwerk moet doen. Mochten er al medewerkers zijn die belangstelling hebben voor een plaats in de OR, dan kunnen ze kontakt opnemen met ons. VOLGENDE EDITIE L+T ABC Dan komt de problematiek met betrekking tot ondernemingsraad - groepsondernemingsraad - centrale ondernemingsraad aan de orde. Verder staan we zoals gewoonlijk altijd open voor vragen en suggesties. Namens de OR Jos van Kollenburg

19 L + T "IN THE PICTURE" De jaren negentig staan in het teken van geïntegreerde vastgoedsystemen. De honderden afzonderlijke registraties van wegen, groen, gebouwen en leidingen, die de gemeenten er nu op na houden, staan haaks op de eis tot een doeltreffender en doelmatiger besluitvorming. Computersystemen die met een druk op de knop toegang geven tot alle vastgoedsystemen, maken de felbegeerde integratie realiteit. men voor ee'n basisregistratie opgesteld. Idealiter zou ieder gegeven slechts één keer worden vastgelegd, de gegevens zouden direct maar geautoriseerd toegankelijk zijn en de vastgoed gegevens zouden geïntegreerd zijn met andere basisregistraties zoals de Basisregistratie Personen. Het idee voor een basisregistratie is lén, de concrete uitvoering daarvan is een tweede. De informatica-poot van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, L+ T Informatica, en Ingenieursbureau Oranjewoud, hebben in het verlengde van de Ideeën van de VNG een eigen concept ontwikkeld, het Gemeentlijk Vastgoed Informatiesysteem. L+ T Informatica heeft de geau Twintig jaar geleden wachtte de ge- NORMEN meente met het herstel aan een weg Een doorsnee gemeente 15 verant- totdat de weg defecten aan voertul-, woordelijk voor een veelvoud van gen begon te veroorzaken. De gedach- vastgoedobjecten. Negen "Van de tien tomatiseerde te dat preventief onderhoud efflclën-' hoofdfuncties van een gemeente hebter moest zijn, zorgde er In de jaren ben betrekking op gebouwen en weuchtlg voor dat de dienst Openbare gen, lantarenpalen en rloolleldlngen, Werken een extra slijtlaag aanbracht, plantsoenen en milieuzones. Kortom, wanneer dat uit de Jaarlijkse Inspectie alles wat een vaste verbinding heeft nodig bleek. In de nabije toekomst met de grond. In de loop der jaren zijn gaat de gemeente ook de renovatiebe- voor het beheer van deze onderdelen hoeftigheld van rioolleldlngen onder afzonderlijke computerprogramma's ' de weg bij de plannen betrekken. Ten- op de markt gekomen. Mogen voor de minste, dat is de inschatting van mr. beantwoording van specifieke vragen B.P.L. Sul van het Bouwfonds Neder-, afzonderlijke programma's voldoende landse Gemeenten: 'De gemeentebe- zijn, voor geïntegreerde vragen Is een stuurder kan zich geen beantwoording omvattend systeem nodig, dat bij van geïsoleerde vastgoedvraagstukken voorkeur ook {rafische afbeeldingen meer veroorloven. Verlenging van de: kan tonen. levensduur van een wegdek door kost- De Vereniging van Nederlandse Gebaar jaarlijks preventief onderhoud Is meenten Is het een doorn dat al die een goede nak als de weg er tenmln-: honderden registraties van vastgoedste niet binnen VIJf jaar wordt ultge- onderdelen, tot nu toe veel overlap, - - " '_ "'A ~. rl",l.. rlnpsrenovatie'. vertonen. De VNG heeft daarom nor- De '.nnoncerlngshandeling': van links naar rechts directeur van l+ T Informatica H.W. Gooskens, mr. B.P.l. Stal, lid van de Raad van B~stuur YIn Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, en Ir. G. Jacobs, directeur van Ingenieursbureau Oranlewoud. Informatievoorziening van 250 van de 700 gemeenten onder zijn hoede, Oranjewoud verleent zo'n I SO gemeenten diensten op het terrein van Inrichting, reconstructie en Instandhouding. GEOVAS Om de gemeenten niet met holle frasen op te zadelen, hebben L+ T en Oranjewoud hun 'maatschappelijke' verantwoordelijkheid' ~enomen door tegen een investering van over de tien miljoen gulden een 'Gemeentelijk Omvattend Vastgoed Automatisering Systeem' te ontwikkelen. Vorige week werd Geovas geannonceerd. Geovas bestaat uit drie systemen: een gemeentelijk vastgoed administratief systeem (kadaster, belastingen, wonlngkartotheek), een gemeentelijke grafisch Informatiesysteem (een CAO-

20 L+ T "IN THE PICTURE" Geovas ',' nl euw systeem systeem) Informatiesysteem en een gemeentelijk (riolen, ' wegen,! beheer: groen, gebouwen). I ~~~;~a~~~:s~~~:~ a;~~~e~i~~~o~~~ i CMG, onderscheiden doordat het ook; het adminstratleve gedeelte omvat. ' Geovas bestaat uit een reeks programma's, deels bestaand, deels herschreven volgens de normen van het GVI, (Gemeentlijk Vastgoed Informatlesy-! steem). Het Is de bedoeling dat een: gemeenteambtenaar door een druki op een toets een (grafisch) overzicht! krijgt van bijvoorbeeld de wegen In! een bepaald gebied en de leidingen diei eronder liggen. i Een gemeente die besluit tot aanschaf: van Geovas Is niet zomaar uit de zor-i gen. Allereerst Is nog niet het hele; pakket produkten van Geovas gereed.: Maar zelfs dan moeten de bestaande' registraties nog worden omgezet vol-: gens het nieuwe model. Voor het ad-: minlstratieve gedeelte en de beheer-! toepassingen zal de conversie niet veel meer dan enkele duizenden guldens gaan kosten. Voor het grafische Infor-; matlesysteem kan dit echter oplopen: tot enkele tonnen. Deze kosten ko-' men vooral voor rekening voor het digitaliseren van analoge kaarten. Daar komt bij dat Geovas In eerste Instantie op IBM Is geënt. Nu hebben de gemeenten waaraan het Bouwfonds diensten verleent, weliswaar' IBM-computersystemen maar niet de AS/400, die wenselijk Is om Geovas naar behoren te laten draaien. ' Een kleine gemeente zal de kosten voor het hele pakket dan ook moeilijk kunnen opbrengen. Zwolle begint niettemin dit jaar nog als eerste met de geleidelijke Invoering van Geovas. lm,vo or vastgoedregt stratl e door Geert KeUkens Onder de naam Geovas hebben L+ T Informatica en Irlgenieursbureau Oranjewoud gezamenlijk een systeem voor de informatievoorziening over vastgoed ontwikkeld. Het is gebaseerd op een functioneel ontwerp van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ' Voluit heet de nieuwe produktlijn 'Gemeente-omvattend vastgoed (informatie) automatisering systeem'. l+ T Informatica en Oranjewoud werken sinds eind 1985 samen op het gebied van de automatisering van gemeentelijke diensten voor openbare werken. Het in Eindhoven zetelende L+ T maakt sinds begin 1986 deel uit van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. In november vorig jaar ontvouwden beide partners hun concept voor een Gemeentelijk Vastgoed Informatiesysteem (GVJ). Dit systeem sluit aan bij een VNG-model voor de basisregistratie van gemeenten. Bij de presentatie van Geovas zei mr. B.P.L Stal, lid van de Raad van Bestuur van het Bouwfonds, dat in de jaren negentig veel hogere' eisen zullen worden gesteld aan de kwal i ieit van beleidsbeslissingen. Gemeenten kunnen alleen een succesvol vastgoed beleid voeren indien hun informatiesysteem geïntegreerde vragen kan beantwoorden, aldus Stal. Geovas moet de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk apparaat vergroten, zodat bijvoorbeeld een straat die kortgeleden van een nieuwe asfaltlaag is voorzien, niet opnieuw wordt opgebroken om kabels of riolering te vervangen. IBM-omgeving Geovas is ontwikkeld voor gebruik op de IBM AS/400 minicomputer, de RT/6150, e'n Token Ring-netwerken met PS/2-micro's. "Ongeveer 35 procent van de Nederlandse gemeenten beschikt ov~r een IBM systeem. Volgens l+ T -directeur H. Gooskens worden zo de gedane investeringen in IBM-apparatuur beschermd. De deur wordt echter opengehouden voor andere omgevingen zoals Risc-processoren, AIX '(IBM's Unix) en SQL Geovas is modulair opgebouwd. Het aanbod gaat in toual 65 produkten omvatten. Naast applicaties behoren daartoe opleidingen, adviesprojecten, uitvoerings- en assistentieprojecten en conversiesoftware. De produktlijn omvat vijf applicaties voor de administratie van onroerend goed, vijfmodulen voor het vastgoedbeheer en drie grafische toepassingen. Op dit moment is alleen de module voor thematische kaartvervaardiging (V ATK) leverbaar. De grafische modulen gaan uit van de standaardprogramma's Infocad, Digicad en Digimat en zijn derhalve ook reeds verkrijgbaar. Alle overige applicaties zullen vanaf midden 1990 op de markt komen, aldus L+ T -directeur Gooskens. De module V ABA, waarmee alle gemeentelijke heffingen waaronder de onroerend-goedbelasting kunnen worden geadministreerd, zal halverwege 1991 de rij sluiten. AlrroMATISr.RI~C CIDSr.u~. '"

L+TABC 8E JAARGANG NUMMER 1 VOORWOORD. Voor jullie ligt het 1 e nummer van het L + T ABC in 1990 (8e jaargang).

L+TABC 8E JAARGANG NUMMER 1 VOORWOORD. Voor jullie ligt het 1 e nummer van het L + T ABC in 1990 (8e jaargang). \ \ +.::..., 8E JAARGANG NUMMER 1 REDAKTIE Han Gootzen Jos van Kollenburg Jacqueline Matthijsse Dirk Moree REDAKTIE-ADRES L+ T Informatica B.V. Afd. PR & Marketing Services Postbus 57010 5605 AA Eindhoven

Nadere informatie

TriageExpert kan scha delast voor werkgever enorm beperken

TriageExpert kan scha delast voor werkgever enorm beperken magazine VCD zomer 2010 23e jaargang nummer 2 Laboratorium voor Infectieziekten Rekencentrum verhuist naar VCD KDE Energy KDE Energy voert centrale rapportagehub in Biblionet Groningen VCD Business Intelligence

Nadere informatie

KingMagazine. Expert aan het woord. Schiefer Lighting. Uitgelicht. Ronnie Overgoor, internetcowboy. Lampen voor de professionele gebruiker

KingMagazine. Expert aan het woord. Schiefer Lighting. Uitgelicht. Ronnie Overgoor, internetcowboy. Lampen voor de professionele gebruiker Expert aan het woord Ronnie Overgoor, internetcowboy expert pagina 8 Schiefer Lighting Lampen voor de professionele gebruiker interview pagina 17 Uitgelicht King Liquiditeitsprognose uitgelicht pagina

Nadere informatie

Tijd voor de toekomst

Tijd voor de toekomst A D V i e s & o p l e i d i n g e n nummer 4, najaar 2013 Tijd voor de toekomst case uitgelicht Medezeggenschap in ontwikkeling OR Yulius werkt hard aan eigen ontwikkeling Wet op de Ondernemingsraden De

Nadere informatie

Plannen ontwikkelen en concretiseren

Plannen ontwikkelen en concretiseren VacatureMatch! Klik hier voor het volledige vacatureaanbod van GemeenteBanen.nl >> De GemeenteBanen Krant van Nederland Uitgave 4 - april 2010 kandidaat belicht Automonteur, banketbakker of toch brand

Nadere informatie

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten

business magazine prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Risicomanagement is kansen zien en benutten jaargang 6, juni 2009 prijs losse verkoop 5.95 Ondernemerschap prof. dr. A. Roy Thurik Ondernemerschap als wapen tegen de kredietcrisis Verder in dit nummer: Risicomanagement is kansen zien en benutten

Nadere informatie

Expertise. Op bezoek bij Von Essen Bank. In dit nummer:

Expertise. Op bezoek bij Von Essen Bank. In dit nummer: Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Expertise nummer 49, juni 2008 Klik op titel om direct naar de pagina te gaan In dit nummer: 1. Op bezoek bij Von Essen Bank 7.

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2011 Coöperatie UVIT UA. Oog voor talent

SOCIAAL JAARVERSLAG 2011 Coöperatie UVIT UA. Oog voor talent Coöperatie UVIT UA Oog voor talent 2 SOCIAAL JAARVERSLAG 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Grijp de kans om je te kunnen ontwikkelen 6 Het unieke DNA van Univé Schade 8 Het succesvol klant denken van SUR

Nadere informatie

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Avans ABC Projectgroep: P1D4 Namen: Frederique Vermeij 2055366 Mirthe van Gulik 2053813 Jens van der Struijk 2044834 Koen Voogd 2048438 Pascal Schonewille

Nadere informatie

Qm. Nieuw: Uren- en Projectenadministratie Internationaal met King Online King Maatwerkbox. quadrant magazine. 14 e jaargang no.

Qm. Nieuw: Uren- en Projectenadministratie Internationaal met King Online King Maatwerkbox. quadrant magazine. 14 e jaargang no. 1 Qm. augustus 2006 Qm. Qm quadrant magazine 14 e jaargang no.1 augustus 2006 is een uitgave van Quadrant Software bv voor gebruikers van King en Queen en voor relaties van Quadrant Nieuw: Uren- en Projectenadministratie

Nadere informatie

nieuwsbulletin voor de ondernemer in de gemeente Pijnacker-Nootdorp Van Haagen geeft antwoord Geslaagde Ledendag OVPN beelden dat aardig uit.

nieuwsbulletin voor de ondernemer in de gemeente Pijnacker-Nootdorp Van Haagen geeft antwoord Geslaagde Ledendag OVPN beelden dat aardig uit. ovpn it de gemeente Pijnacker-Nootdorp september 2011 nummer 24 nieuwsbulletin voor de ondernemer in de gemeente Pijnacker-Nootdorp 6 Van Haagen geeft antwoord 10 Geslaagde Ledendag 14 Samenwerking met

Nadere informatie

Sociale Kleefkracht congres 7 november 2014. 12.734 Facilitaire kosten /werkplek /jaar Uit: Facilitaire Kengetallen Gemeenten boekjaar 2013

Sociale Kleefkracht congres 7 november 2014. 12.734 Facilitaire kosten /werkplek /jaar Uit: Facilitaire Kengetallen Gemeenten boekjaar 2013 Focus!! Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 3 nr 2 2014 6e editie!. Digitale versie? Scan hier: Een organisatie waar met mensen voor mensen wordt gewerkt. Klaas van der Valk 12.734

Nadere informatie

Expertise. Huisvesting Fortis IT. In dit nummer: Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology

Expertise. Huisvesting Fortis IT. In dit nummer: Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Expertise nummer 44, maart 2007 In dit nummer: Huisvesting Fortis IT 1 Huisvesting Fortis IT 4 Jan van Rutte: in diversiteit zit

Nadere informatie

INGELICHT. Rapport Onderzoeksgroep Dessens gereed: Kwaliteit, Capaciteit en Samenwerking

INGELICHT. Rapport Onderzoeksgroep Dessens gereed: Kwaliteit, Capaciteit en Samenwerking INGELICHT Informatiemagazine voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst juni 2006 - Nr 3 Rapport Onderzoeksgroep Dessens gereed: Kwaliteit, Capaciteit en Samenwerking colofon INGELICHT wordt

Nadere informatie

Nieuw kantoor, betere faciliteiten

Nieuw kantoor, betere faciliteiten CaseWare Nieuws is een uitgave van CaseWare Nederland bv C ASEWARE Nieuws Nieuw kantoor, betere faciliteiten Een transparant interieur met veel licht en glas Johan Evers (links) en Sicco Ritsema André

Nadere informatie

Oktober 2013. Drechtsteden. een kansrijke regio. Innovatief ondernemen. (interne) status quo doorbreken. dinnerdaten. vorkje prikken in de regen 1

Oktober 2013. Drechtsteden. een kansrijke regio. Innovatief ondernemen. (interne) status quo doorbreken. dinnerdaten. vorkje prikken in de regen 1 Oktober 2013 Drechtsteden een kansrijke regio Innovatief ondernemen (interne) status quo doorbreken dinnerdaten vorkje prikken in de regen 1 ACTIVITEITEN AGENDA Leerparkpromenade 2013 31 oktober 14 november

Nadere informatie

MVO: People, Planet, Profit.

MVO: People, Planet, Profit. MVO: People, Planet, Profit. hét carrièremagazine voor salesprofessionals! september 2011 3 In gesprek met Getronics op jacht naar talent Bewust Bilderberg over MVO Intercity Zakelijk en hun groei Nsecure

Nadere informatie

Planbureau voor de leefomgeving kiest voor hosting EspritXB

Planbureau voor de leefomgeving kiest voor hosting EspritXB J A A R G A N G 2 N U M M E R 4 L E N T E 2 0 1 0 Planbureau voor de leefomgeving kiest voor hosting EspritXB Verder in dit nummer: Klantcase Bright Future NetCom Roadshow brengt resellers up-to-date VERBONDEN

Nadere informatie

Overal op de bres voor de Drechtsteden. de regiokracht. Succesvol van start in het nieuwe schooljaar1. Regionaal sectorplan maritiem

Overal op de bres voor de Drechtsteden. de regiokracht. Succesvol van start in het nieuwe schooljaar1. Regionaal sectorplan maritiem Oktober 2014 De missie van de WD Overal op de bres voor de Drechtsteden Samenwerken aan ambities Op duurzame wijze versterken van de regiokracht Regionaal sectorplan maritiem Succesvol van start in het

Nadere informatie

Verzekeraars werken aan inzetbaarheid

Verzekeraars werken aan inzetbaarheid Nieuwsuitgave van het Verbond van Verzekeraars Verzekerd! 11 Jaargang 6-29 mei 2008 Samen Duurzaam Inzetbaar: Best Practices was de titel van de themabijeenkomst die het Verbond vorige week organiseerde.

Nadere informatie

het ONDERNEMERS Westermaat koerst op goed vestigingsklimaat Super Boost Sales Power ONLINE In Flow: inspiratie zonder toegangsfee!!

het ONDERNEMERS Westermaat koerst op goed vestigingsklimaat Super Boost Sales Power ONLINE In Flow: inspiratie zonder toegangsfee!! NR. 5 2009 het ONDERNEMERS TWENTE B E L A N G Ambulance Oost: de rol van de AED binnen MVO DHL vormt één groot logistiek bolwerk Een blauwe kijkdoos vol auto s Jan Kamminga op de bres voor kennis en duurzaamheid

Nadere informatie

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE * Antwoordkaart op pagina 25 ocus! Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 2 nr 1 2013 Digitale versie? Scan hier: 1 2013 Incl. bijeenkomsten AGENDA 2013 DIV benchmark ook in 2013 Beheersing

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010. Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes

JAARVERSLAG 2010. Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes JAARVERSLAG 2010 Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes Bètatechniekloket en masterclasses brengen bedrijfsleven en onderwijs dichter bij elkaar KNCV laat haar gezicht

Nadere informatie

duurzame relaties, da s het betere werk

duurzame relaties, da s het betere werk endenburg nummer 6 zomer 2009 duurzame relaties, da s het betere werk (ook hier...) ...om trots op te zijn... Job Knoester Met een fantastisch gevoel Binnen Endenburg zijn wij bezig met de invoering van

Nadere informatie

Expertise. Frans Woelders: een mooie club om. voor te werken. In dit nummer:

Expertise. Frans Woelders: een mooie club om. voor te werken. In dit nummer: Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Expertise nummer 52, juni 2009 In dit nummer: 1. Frans Woelders: een mooie club om voor te werken 3. Kees Heijnen: kwaliteit hebben

Nadere informatie

The Dutch Weedburger

The Dutch Weedburger Magazine Nummer 1 Winter/Voorjaar 2014 Pensioenen 2013: Jaar van de wijzigingen in DGA-Pensioen Starters aan het Woord Tim van der Steen en Maikel van Halder twee jonge ambiteuze ondernemers The Dutch

Nadere informatie

C ASEWARE M AGAZINE. Elly Stroo Cloeck RE RA CIA CISA NBA pakt handschoen op met SBR Assurance

C ASEWARE M AGAZINE. Elly Stroo Cloeck RE RA CIA CISA NBA pakt handschoen op met SBR Assurance C ASEWARE CaseWareMagazine is een uitgave van CaseWare Nederland bv M AGAZINE Projectmanager SBR John Sloof, KvK Verplichte deponering Kamer van Koophandel via Digipoort komt eraan Wynke Möller, Witlox

Nadere informatie

Gesprek met Gertjan van der Leer. kansen met zich mee

Gesprek met Gertjan van der Leer. kansen met zich mee Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Expertise nummer 51, maart 2009 In dit nummer: 1. Veranderingen brengen ook nieuwe kansen met zich mee 3. Samen bouwen 4. Mainframe

Nadere informatie

Het jaar 2007. Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Het jaar 2007. Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB Het jaar 2007 Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB 3 Verandering Het jaar 2007 stond voor de ANWB in het teken van verandering. De voormalige organisatiestructuur met clusters werd met de reorganisatie

Nadere informatie

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels

Vinova debuteert. bij zorgorganisatie Middin. De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels Juni 2013 Jaargang 26 #2 De keuze voor onze Online Backup viel op VCD Paul Willems, Spar Winkels We nemen met een gerust hart afscheid van Unix Martin van den Bersselaar, Wédéflex Zekerheid in gegevens

Nadere informatie