L+TABC VOORWOORD 7E JAARGANG NUMMER 3

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "L+TABC VOORWOORD 7E JAARGANG NUMMER 3"

Transcriptie

1 \ \ + :,', i

2 7E JAARGANG NUMMER 3 REDAKTIE Han Gootzen Jos van Kollenburg Jacqueline Matthijsse Renate de Mooij Dirk Moree REDAKTIE-ADRES L+ T Informatica B.V. Afd. PR & Marketing Services Postbus BC Eindhoven INHOUD Voorwoord - 1 Mededelingen direktie - 2 Nieuws Branche Overheid - 4 Nieuws Engineering Center - 4 Nieuws Branche Industrie - 5 Een dag uit het leven van M/V-top-10-8 Personalia - 9 Status Nieuwbouw L+ T - 13 PeeVee-nieuws - 14 Even Puzzelen - 15 OR-nieuws - 16 L + T "in the picture" - 17 Wist u dat VOORWOORD Het redaktieteam is na een zonnige vakantieperiode weer met frisse moed gestart. Voor jullie ligt het eerste exemplaar van het vernieuwde L + T ABC. Allereerst valt natuurlijk de fraai gekleurde voorkant op. Geheel in L + T stijl. Klasse dus!! Kijken we links onder in de hoek dan zien we dat het L + T ABC nog steeds L + T ABC heet. Voor ons was het best moeilijk om afscheid van deze naam te nemen. En, verzin maar eens een nieuwe naam! Wat mankeert er eigenlijk aan de naam L + T ABC? Niets toch! Zeker weten! Dus, nog steeds L+ T ABC. Gaan we het L + T ABC doorbladeren dan vallen verschillende dingen op. Allereerst de foto's, die zijn gerasterd zodat ze goed te kopiêren zijn. Nu kunnen we bv. duidelijk zien wie onze nieuwe kollega's zijn; althans diegenen waarvan een foto voorradig was. Op deze manier gaan we voortaan de nieuwe L+ T medewerk(st)ers voorstellen. Verder valt de rubriek "L + T in de picture" op. Elke maand plaatsen wij de belangrijkste artikelen uit de pers in het L + T ABC. Deze rubriek vervangt de L+ T-persmonitor. En dan hebben we natuurlijk ook nog de al bekende rubrieken zoals "Een dag uit het leven van... ", "Peevee-nieuws", "ORnieuws" en de "Wist-u-datjes". Tenslotte zit er in het midden van deze L+ T ABC een kaart van Nederland. Hierop zijn alle L+ T-gemeenten (S/36 en AS/400) aangegeven. Kortom een L + T ABC die kwalitatief verbeterd is en boordevol informatie zit voor iedereen. Wij wensen iedereen veel leesplezier. De redaktie.

3 MEDEDELINGEN DIREKTIE Tijdens uw vakantie heeft de redaktie van het L+ T ABC gezorgd voor een nieuw, schitterend en bijzonder informatief exemplaar. Ik neem dat u dat met mij zeer waardeert en dank de redaktie voor hun suksesvolle inspanningen. Vele van u zullen prettige herinneringen (foto's of films) kunnen opbergen onder het etiket "zomer 1989". Een zomer die we ons zullen heugen als een zomer met veel zon en weinig regen; een zomer met omstandigheden waarin het goed vertoeven is. Wij hopen dat u ervan heeft genoten. Na deze zomervakantie kunnen we, of zijn we, met z'n allen weer aan de slag om de tweede helft van het jaar minstens zo suksesvol als de eerste helft te maken. Als we er met dit idee en deze betrokkenheid tegen aan gaan, zal het voor iedereen ook een prettige tijd zijn. Een tijd die we kunnen opbergen onder het etiket "L+ T-jaar 1989; een goed jaar". Op veel plaatsen in de organisatie bruist het van aktiviteiten. Wij noemen er u enkelen: AFDELING FINANCIEN, EKONOMIE EN PERSONEEL. Samen met het nieuwe management de juiste verslaglegging en ondersteuning leveren, juist ook in de gewijzigde organisatie, en de voorbereidingen treffen voor het volgende jaar. Denk aan de nieuwbouw, systeembeheer, nieuw budgetteringssysteem en realisering informatieplan. AFDELING MARKETING. Samen met beide branche-organisaties aan de grootse L+ T Informatica-beurs en komende produktannonceringen gestalte geven. BRANCHE INDUSTRIE. Het nieuwe management van deze branche zal snel de draad van de bestaande business op pakken en tegelijkertijd een basis weten te leggen tot exponentieel sterke groei van de branche. SALES- EN ACCOUNTMANAGEMENT INDUSTRIE. Naast de gerealiseerde hogere penetratie bij een aantal grote opdrachtgevers zal met name acquisitie zich richten op uitbreiding van het aantal opdrachtgevers. MARKETING EN SERVICE INDUSTRIE. Zal de huidige dienstverlening versterkt moeten kunnen profileren en tegelijkertijd de voorbereidingen tot het annonceren en voeren van het nieuwe, enorme L+ T-softwareprodukt "Ratio" (integraal bedrijfssysteem voor industriêle bedrijven) realiseren. ENGINEERING PROJEKT- EN PRODUKTMANAGEMENT. Zal de reeds ingezette professionalisering verder doorzetten; dit door middel van verder gebruik van projektevaluatie, opleiding en inzet van tools. Tevens zal een aparte ondersteuningsgroep voor "secondline" support op reeds operationele systemen worden geformeerd. GROEP ENGINEERING. Is nog bezig met de integratie van de medewerkers van de "oude" afdelingen ontwikkeling Software en Professional Services. Zij zal de resultaten van de verschillende task forces verwerken en opnemen in verder te ontwikkelen professional tools.

4 BRANCHE OVERHEID. Kan het sukses van de eerste helft van het jaar prolongeren in de tweede helft. Tegelijkertijd zal de toegenomen dienstverleningsmogelijkheden (advies, projekten) goed ingebed moeten geraken. MARKETING OVERHEID. Heeft o.a. de uitdaging tot het mede invullen van de enorme L+ T Informatica beurs, het voortzetten van de Geovas-promotie alsook de nieuwe dienstverleningsmogelijkheden duidelijk en aanlokkelijk te profileren. DIREKTIE EN MANAGEMENT L+ T TOTAAL Zal meewerken waar nodig aan het realiseren van alle doelstellingen en zal tevens plannen maken en maatregelen nemen om te zorgen ook de komende jaren met z'n allen het nodige werk te hebben. WANT: MET ELKAAR ZIJN WE NOG TOT VEEL IN STAAT. SALES- EN ACCOUNTMANAGEMENT OVERHEID. Kan door op de ingeslagen weg van het binnenhalen van de verschillende grote orders. Tevens heeft zij tot taak nieuwe relaties aan te gaan voor uitbreiding van het marktgebied in Wij wensen u veel succes. Met vriendelijke groet. SERVICES OVERHEID. Heeft, ook dit jaar weer, met name in de tweede helft van het jaar nog erg veel werk te verzetten. Veel reeds genoteerde opdrachten, moeten nog worden getnstalleerd waarbij geldt dat er nog een behoorlijk aantal orders aan toegevoegd gaat worden. Desondanks moet ook Services deze tweede helft van het jaar een invulling geven aan het meer projektmatig implementeren van gemeenten. Met de toenemende komplexiteit van materie, gemeente-organisaties en software is dit zeker geen sinecure. ADVIES OVERHEID. Heeft een behoorlijke opdrachten portefeuille af te werken en tevens zal zij in samenwerking met de afdeling Marketing de basis leggen voor verdere groei van deze dienstverlening.

5 NIEUWS BRANCHE OVERHEID Situatie per 31 juli 1989 IN 7 MAANDEN TIJD 35 GEMEENTEN GESCOORD! De volgende 35 gemeenten zijn vanaf 1 januari 1989 toegevoegd aan de L + T klantenkring. Aarle-Rixtel, Akersloot, Bergh, Berlicum, Bladel en Netersel, Boekel, Borne, Brederwiede, Deurne, Dinxperlo, Dodewaard, Heemskerk, Heesch, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido Ambacht, Hoeven, Hoogeloon, Luykgestel, Maassluis, Nuenen, Oisterwijk, Putte, Reusel, Schoonebeek, Son en Breugel, Ubbergen, Vianen, Vierlingsbeek, Vledder, Westerbork, Willemstad, Wognum, Zierikzeer, Riethoven, Westerhoven. Het aantal L+ T-gemeenten ligt nu op 268. Daarvan hebben 60 gemeenten reeds gekozen voor de AS/ gemeenten werken nog met een S/36. De kaart midden in dit L + T ABC geeft de regionale verdeling weer van de gemeenten in Nederland. Branche Overheid NIEUWS ENGINEERING CENTER Binnen het Engineering Center is de ommezwaai van detacheringen naar projektmatig werken in volle gang. Op de helft van 1989 is een aantal projekten reeds met sukses afgerond. Een groot deel is nog in uitvoering; het aantal prospekts neemt toe. Hieronder zijn de highlights van de diverse projekten genoemd. HITS AFGEROND. Huizen-Inventarisatie en TaxatieSysteem voor de gemeente Apeldoorn. Een en ander is gebouwd op S/36 met Cobol. MEGADOS AFGEROND. Megados is een afgeleide van GIDA-DOS. Het is gebouwd voor de SVB in Amsterdam op een PC-netwerk met Clipper. SRS AFGEROND. Het Stuwmeer Registratie Systeem, opgeleverd in 3 fasen, is ook voor de SVB in Amsterdam. SRS is gebouwd op S/36 met Cobol en heeft betrekking op het Fonds Voorheffing Pensioenpremie. BBA AFGEROND. Voor de Gemeentebelastingen Amsterdam is een systeem ontwikkeld op token ring met DBase IV voor registratie van de grondslagberekening BWZK (bijzondere waterzuiveringskosten) en de interface met het centrale belastingensysteem. VAN BESOUW. Bij de firma Van Besouw in Goirle is de fase invoering gestart voor het systeem "kunststoffen", gebouwd op S/38 met RPG-ili.

6 EIS-3. Voor Philips is een projektgroep EIS-3 gestart met de ontwikkeling in Clipper van het Environmentallnformation System dat betrekking heeft op milieuzorg (zie Informagazine juni). DEELRADEN AMSTERDAM. De implementatie van het automatiseren van de 7 deelraden in Amsterdam (7x AS/400 gekoppeld) is ook van start gegaan in een samenwerkingsverband met het GCEI. UA GEMEENTE HENGELO. Voor de gemeente Hengelo is de implementatie in uitvoering van het UA-pakket op een Dit in een samenwerkingsverband van OP, Cullinet, Rekencentrum Leiden en L+ T. L+ T draagt hierbij de eindverantwoordelijkheid Lo.m. gemeente Hengelo. SEGMOSfWAS. Voor Philips Concern Services worden de systemen Segmos en Was ontwikkeld op het AS/400-systeem in native mode met Cobol. Dit systeem dient 1 december a.s. operationeel te zijn. Naast de genoemde projekten zijn enkele L+ T-medewerkers de tooi Synon/2 aan het onderzoeken. Synon/2 is een source-generator waarmee het werk van de programmeur volledig wordt overgenomen. De onderzoekers zijn zeer tevreden over de gedane proefprojekten waarbij aangemerkt dient te worden dat ook Synon/2 zijn beperkingen heeft. Engineering Center NIEUWS BRANCHE INDUSTRIE INDUSTRIE IN BEWEGING. Begin mei werd in de Schalm in Veldhoven de aftrap gegeven voor de nieuwe organisatiestruktuur van L+ T. Aangegeven werd toen dat de branche Industrie nog een sterke ontwikkeling door zou gaan maken. Een van de kernitems in de kenschetsing van de huidige situatie van de branche was het beperkte produktaanbod. Hierbij is toen opgemerkt dat naarstig werd gezocht naar toepassingen die goed naast de huidige zouden passen of deze zouden kunnen gaan vervangen. RATIOPLAN. Op 14 juli jl. is door de direktie van L + T Informatica een intentieverklaring tot samenwerking afgegeven aan het Zuid-Duitse bedrijf Ratioplan. Deze organisatie die op IBM S/38 heeft ontwikkeld vanaf het eerste uur, brengt reeds sinds enige jaren een zeer suksesvol pakket op de Duitse markt. Het woord pakket is eigenlijk niet geheel passend voor deze toepassing, daar feitelijk sprake is van een bundeling van een aantal applikaties tot één informatiesysteem. Het informatiesysteem dat in Nederland de naam Ratio zal gaan dragen, bestaat momenteel uit een achttal modules. De modules kunnen ook geheel zelfstandig funktioneren. De funktiegebieden die afgedekt worden, zijn: Inkoop, Produktieplanning en -besturing, Verkoop, Financiêle administratie, Investeringsrekening, Salarisadministratie, Kostenkalkulatie, Tools S/38, AS/400, met hierin o.a. een eigen 3GL generator. De aandacht van L + T zal in eerste instantie vooral uitgaan naar de logistieke modules (Inkoop, Verkoop en Produktie) en Tools en in mindere mate naar de financiêle modules. Het gehele systeem zal de eerste jaren worden ondergebracht in de branche Indu-

7 strie. Om deze pakketten goed en daadkrachtig in de Nederlandse markt te kunnen positioneren, gaat met ingang van begin september 1989 een viertal medewerkers van L + T opgeleid worden in deze systemen. Zij worden fulltime voor dit systeem geallokeerd en zullen een gedeelte van hun opleiding in Zuid Duitsland doorbrengen. Het informatiesysteem is geselekteerd op basis van de niches in het aanbod van de huidige systemen. Hoewel het systeem ook een goede oplossing is voor de produktiebe - sturing in de assemblerende en repetetieve industrie ligt de grote kracht van het systeem in de proces- en batch/mix-industrie. Hierbij moet worden gedacht aan: voedings- en genotmiddelen industrie, papierindustrie, chemische en farmaceutische industrie, kunststoffen industrie, aardewerk en glasindustrie en de groothandel. Deze industriên zijn ook relatief sterker vertegenwoordigd dan de metaal-, machine en elektro-industrie. Het systeem beantwoordt aan de vraag van bedrijven naar integratie in automatisering en geeft een antwoord op problematieken als kapaciteitsplanning, partijregistratie, divergente produktstrukturen, bijprodukten, kwaliteitsregistratie, houdbaarheid produkten, etc. Het systeem waarvan de beeldschermdialoog en de gebruikersdokumentatie naar het Nederlands vertaald wordt, zal na de annoncering eind dit jaar door L + T op de markt worden gebracht. Hiermee hebt u een eerste algemene indruk gekregen van wat het systeem Ratio inhoudt en hoe u het kan positioneren. Het systeem zal naast TOF komen staan en de basis gaan vormen voor het kunnen "bouwen en verbouwen" binnen een door L + T Industrie aan te geven Informatie- en Organisatie- architektuur. aangevangen, zal worden uitgevoerd door Ad Kolsteren en Michel van Lieshout. Marketing Industrie Ratio LlKO B.V. Het systeem TOF is verkocht aan een werkmaatschappij van de Menken Landbouw Holding, namelijk Liko B.V. te Bodegraven. De implementatie waarmee op 1 augustus jl. is

8 EEN DAG UIT HET LEVEN VAN.. CINDY VAN DER STEIJN Toen Renate mij vroeg om een dag uit mijn leven te beschrijven, rezen er toch wel een paar vraagtekens. Moest dit een dag uit mijn privéleven zijn of uit mijn werkleven? De eerste keuze viel al gauw af omdat ik weinig zin had om na verschijning van dit L + T ABC overstelpt te worden met vragen zoals waarom op zondag om uur de gordijnen van mijn slaapkamer nog gesloten zijn. Mijn keuze viel dus op het laatste. Om 6.30 uur word ik wreed uit mijn slaap gewekt door de wekker. Na het gebruikelijke ritueel of ik wel of niet nog een snelle douche zal nemen, of ik wel of niet nog zal eten en of ik wel of niet nog tijd heb voor de krant van gisteren, stap ik om 7.30 uur in de auto. Om 7.45 uur arriveer ik bij L+ T. Velen onder jullie zullen zich afvragen waarom zo vroeg? Nou, om de eenvoudige reden dat ik nog een van de weinige L + T -ers ben die de keuze moet maken of met iemand meerijden die vroeg moet beginnen, of lopen. Die keuze is voor mij dus zo gemaakt. Om 7.45 uur betreed ik dus het koele en in diepe rust verkerende L+ T-pand. Nu begint voor mij dus het meest ideale werkuurtje van de hele dag. Deze besteed ik met het doorlopen van de eventuele post, het kopiêren van diskettes en het doorlezen van de agenda van de afdeling Service (aan die naam kan ik nog steeds maar niet wennen). Van 8.30 uur tot 9.10 druppelen mijn kollega's binnen (hoezo heeft L + T geen variabele werktijden?). Nu is het dus gedaan met de rust en trek ik mij terug op de afdeling Service om de supervisors achter hun vodden te zitten (is overigens één van mijn leukste taken). Om uur ben ik toe aan een lekker bakkie automatenkoffie en begin ik aan mijn dagelijkse telefoonronde. Aangezien ik de agenda van de afdeling Service beheer, moet ik nogal wat telefoongesprekken met klanten voeren. Ik geef een voorbeeld van zo'n gesprek. "Goeiemorgen Cindy met Jan Kramer van de gemeente Heemstede." "Werken jullie nog met dit mooie weer?" "Ik zal wel een berichtje sturen aan jullie direktie dat ze jullie vandaag maar vrijaf moeten geven." Als ik de hoorn heb neergelegd, is mijn humeur al aanzienlijk opgeklaard, alhoewel ik me afvraag of mijnheer Kramer de instemming zal krijgen van de direktie. Inmiddels begint de temperatuur in het pand al flink op te lopen. Hopelijk zijn we in het nieuwe pand van dit probleem af. Tot de middagpauze vul ik mijn tijd met het omzetten van tapes voor gemeentelijke belastingen of bevolkingsgegevens. Aangezien het weer het toelaat, besteed ik mijn pauze met het vertoeven op het terras van "Queen Bee" (zal ik overigens in het nieuwe pand best missen). Teruggekeerd bij L+ T begin ik aan men tweede telefoonronde en om uur is er een overleg met het bedrijfsburo over de te faktureren pakketten voor de komende maanden. Na dit overleg moeten de sales heel wat akties gaan ondernemen! Om uur is de temperatuur tot kookpuncgestegen en overal zie je oververhitte gezichten achter oververhitte PC's zitten. Het laatste half uur van de dag besteed ik aan het versturen van post, het plegen van evt. telefoontjes en het kopiêren en versturen van pakketten. Om staat mijn chauffeur weer klaar voor de dagelijkse rit naar huis. Thuisgekomen plof ik neer op de bank en overdenk mijn bezigheden van die dag. Soms denk ik wel eens, als er nu eens geen L + T was, dan zou ik bij een heel groot beroemd bedrijf gaan werken. Een bedrijf waar ze je een gouden toekomst bieden. Een bedrijf met een paar duizend werknemers (want dat geeft garanties). Een bedrijf waar de direkteur je niet eens van naam kent, laat staan van nummer. Waar je alleen je vijf naaste kollega's kent en waar je alleen mag doen wat je opgedragen wordt. Hebben we het eigenlijk wel zo slecht bij

9 L+T? Morgen toch maar weer naar dat warme pand? Graag zelfs! Ps. Voor de volgende editie van "een dag uit het leven van" is Godfried Hendricx het slachtoffer geworden. Godfried, dit is moeilijker dan je denkt. Cindy van der Steijn MjV-TOP 10 Begin dit jaar heeft het Provinciaal Opbouworgaan Noord Brabant in opdracht van Stichting VrouwenNetwerk Noord-Brabant een enquete gehouden onder alle partikuliere bedrijven in het oostelijk deel van Noord-Brabant met een personeelsbestand van meer can 100 personen. Onderzocht werd in hoeverre bedrijven in Noord-Brabant werkelijk van het vrouwelijk arbeidspotentieel gebruik maken. Belangrijke invalshoek voor het onderzoek was niet te meten hoeveel vrouwen er in bedrijven werken, maar het aantal door vrouwen vervulde funkties te relateren aan de mate waarin vrouwen in die bedrijven doorstromen naar midden- en hogere funkties. DE MfV-TOP 10 ZIET ER ALS VOLGT UIT: 01. Laura Ashley Distribution B.V. uit Veldhoven 02. Elektrische apparatenfabriek Capax uit Eindhoven 03. Brabant Pers B.V. uit 's-hertogenbosch 04. L+ T INFORMATICA B.V. 05. Dexter Bentley Laboratories Europe B.V. uit Uden 06. Intervet International B.V. uit Boxmeer 07. Autotron Rosmalen B.V. uit Rosmalen 08. Rekreatiecentrum De Kempervennen uit Westerhoven 09. Organon International B.V. uit Oss 10. System House Comdes B.V. uit 's Hertogenbosch De ideale situatie bereikt men wanneer er "sprake is van een evenredige verdeling van mannen en vrouwen over alle funktienivo's. Uit de geretourneerde vragenlijst heeft men een top-10 samengesteld van bedrijven die het meeste de ideale situatie bereiken. Hierbij is L + T geêindigd op de. 4e plaats. Tijdens het lustrum-symposium van Stichting Vrouwen Netwerk zijn de prijzen hiervan uitgereikt. De nummer 1, Laura AShley, ontving uit handen van mevrouw Van Leeuwen, voorzitter van de Emancipatieraad, een beeld van de kontente vrouw. De andere bedrijven ontvingen een oorkonde.

10 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN JANUARI: Mark Kerkhoff, programmeur Engineering Center FEBRUARI: Mat Pijpers, technisch ontwerper, Engineering Center Freddy van den Berk, sr. technisch ontwerper, Engineering Center Huib Smeets, trainee professional, Engineering Centerl Werner Vliex, trainee professional, Engineering Center Mark Schlijper,. trainee professional, Engineering Center MAART:

11 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN APRIL: MEI:I Christ Drouen, I funktioneel ontwerper, \ Engineering Center I Mark Liebregts, I sr. instrukteur, I Service Overheid I JUNI: j "se Vervoort. sekretariaatsassistente,' Sprvir.,:o OVPrhpirl: Kor Meelker. 1 technisch ontwerper,! Fnnineprinn r,pntpr I Maarten Rutten, programmeur/technisch ontwerper,

12 PERSONALIA INDIENSTTREDINGEN JULI: Fred Mesritz, : sr. funktioneel ontwerper,. Engineering Center I Wim Smulders, hoofd administratie I AUGUSTUS:rHans Fontein, : applikatie engineer, I Service Overheid I Adrie Bragt; applikatie engineer, Serviëe Overheid I Erik Kamp, technisch ontwerper, Engineering Center I Monique Bellersen,: account executive,: Sales Overheid I Edwin de Groot, instrukteur, Service Overheid. Piet Smit, applikatie engineer, Service Overheid. Lizette Bastiaans, I technisch ontwerper, Engineering Centerl Wim van der Kroef" manager Branche Industrie. Peter Koppens, manager Branche Industrie

13 z w Z I- W Z I- W Z W W W ~ W ~ (9 w (9 0 0 <D ~ CV) Cf) Cf) «

14 PERSONALIA VERJAARDAGEN AUGUSTUS 01 Michael Leushuis Theo Mooren 05 Maarten Rutten 06 Frans Gooren 07 Ton de Wit 13 Toon Sweegers Willem Loos 16 Nathalie Verleijsdonk Luco Nijkamp 18 Leo Maas 22 Karin van Asperdt Renè Castermans 25 Dirk Moree 30 Hans Snijders 31 Diana van den Brink SEPTEMBER 02 Charles de Wufte I 05 Richard Kroon 09 Wim Verheijen 10 Jacco Cornelissen 11 Ron van den Enden 16 Esmeralda van der Zande 21 Michel van Lieshout 25 Cees van den Heijkant 26 Lizette Bastiaans 27 Jos van Lanen 28 Leo Settels Jan Leen 29 Annet van Schie 30 Paul de Roo GEBOORTE: 18 januari 1989 Jeffrey, zoon van Karin en Mike LObkeman (Mike is werkzaam bij Engineering Center) 2 februari 1989 Sander zoon van Andrè en Coby van der Zee (Andrè is werkzaam bij Engineering Center) 18 februari 1989 Rosanne, dochter van Herman en Terry Elderson (Herman is werkzaam bij Engineering Center) 15 maart 1989 Lars, zoon van Hans en Judith Manders (Hans is werkzaam bij Engineering Center) 11 april 1989 Dennis, zoon van Marina en Wim Heijmans (Marina is werkzaam bij Engineering Center) 26 april 1989 Claudia, dochter van Hennie en Els Jussen (Hennie is werkzaam bij Engineering Center) 15 mei 1989 Rik, zoon van Arie en Klazina van den Herik (Arie is werkzaam bij Service Overheid) 17 mei 1989 Bart, zoon van Ad en Gemma Kolsteren (Ad is werkzaam bij Advies Industrie) 26 juli 1989 Sophie, dochter van Peter en Anne-Mie Houben (Peter is werkzaam bij Engineering Center) HUWELIJK 14 april 1989 Ron van den Enden en Corrie Vogels (Ron is werkzaam bij Engineering Center) 14 april 1989 Emile Strik en Lian van den Boom (Emile is werkzaam bij Engineering Center) 20 april 1989 Wil van Krieken en Mia van der Sangen (Wil is werkzaam bij Engineering Center) 7 juli 1989 Henk Koops en Mieke de Regter (Henk is werkzaam bij Engineering Center)

15 7 juli 1989 Richard Suylen en Marita Sijstermans (Richard is werkzaam bij Engineering Center) STATUS NIEUWBOUW L+T GESLAAGD Ed Bleeker, NIMA-B Linda PIessers, HS2 Hennie Jussen, T2 Carl Stoepker, HS1 Maarten van Riel, HS1 Wil van Krieken, HS1 VAN HARTE PROFICIAT!! DE VERHUIZING KOMT SNEL NADERBIJ I De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van L+ T Informatica bij Eindhoven vordert gestaag. Zoals het er nu naar uitziet wordt de opleverdatum van 1 december 1989 volgens planning gehaald. Vanaf 1 januari 1990 is het gebouw toegankelijk voor klanten en relaties. De officiêle opening wordt half maart van het volgend jaar verwacht. Het doet de redaktie deugd u te kunnen mededelen dat op 1 december a.s. een "L+ T ABC Special" wordt uitgereikt aan alle L+ T-medewerk(st)ers. Deze "special" staat uiteraard totaal in het teken van de nieuwbouw. Informatie over aantallen, indelingen, huisregels, speciale voorzieningen e.d. wordt u kompakt in boekvorm aangeboden. Tevens zijn er voorbereidingen gestart om u in de maand oktober a.s., indien gewenst, een rondleiding te geven in de L+ T-nieuwbouw. Nu reeds willen wij u kort en bondig, puntsgewijs informeren over het nieuwe hoofdkantoor: - de verhuizing van het pand "Winkelcentrum Woensel staat gepland op 8, 9 en 10 december de verhuizing van de panden "Montgomerylaan en Croy" staan gepland voor 15, 16 en 17 december de kantoorruimten zijn voorzien van nieuw meubilair - de globale indeling is als volgt: Begane grond: entree en receptie, restaurant (ruim 110 zitplaatsen), kantoorruimten en magazijn "L+ T Hardware" 1 e verdieping: kantoorruimten branche industrie, kantoorruimten branche overheid, demonstratieruimten, instruktieruimte 2e verdieping: direktie, Financiên Ekonomie & Personeel, Public Relations & Marketing

16 Services, kantoorruimten Engineering Center - Buiten, rondom het gebouw hebben we de beschikking over 150 parkeerplaatsen en een aparte overdekte fietsenstalling. Het totale tuinplan is ontworpen door Ingenieursbureau Oranjewoud - Iedere werkplek is voorzien van een telefoontoestel - we hebben de beschikking over een grote digitale telefooncentrale met 24 ingaande- en 24 uitgaande lijnen - het pand is voorzien van moderne aircoinstallaties en is perfekt getsoleerd. Wij houden u op de hoogte. De Redaktie PEEVEE-NIEUWS ORIENTATIERIT Op 4 juni jl. is de traditionele oriêntatierit weer verreden personen gingen om uur van start. Het weer zat erg tegen die dag, zodat de mensen op de post nogal kou hebben geleden. Maar niettemin was de tocht zeer geslaagd. Tussen de middag kreeg iedereen een kop soep en broodjes, waarna de tocht weer verder ging door het mooie Brabantse land. De omschrijvingen bleken soms erg moeilijk te zijn. Het vinden van een post duurde daardoor langer dan werd verwacht. Vooral de stukken door het bos waren moeilijk begaanbaar door de zware regenval. Diversen hebben zich vastgereden in de blubber. Bij een enkeling moest een boer met traktor op komen dagen om de ongelukkige deelnemer uit de modder te trekken. Vanaf uur druppelde iedereen binnen in D'n Tref. Na het tellenvan de punten kon eindelijk de uitslag bekend worden gemaakt. Glorieuze winnaars waren Richard Bax en Jacky Gijsberts met hun partners. Na de prijsuitreiking kon iedereen zich nog tegoed doen aan een overheerlijk buffet. SPORTDAG BOUWFONDS Zaterdag 10 juni jl. vond in de Meern de "Bouwfonds Sportdag" plaats. Aan de sportdag namen de medewerkers van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en alle dochterondernemingen deel. Het weer kon niet beter zijn deze dag. Ideaal sportweer voor onze superchamps en voor de supporters. L + T Informatica was met 75 deelnemers sterk vertegenwoordigd en verdiende onder meer door een derde prijs bij het voetballen de nodige aandacht. De volleybalteams en de tennis(st}ers hebben de eer van L+ T Informatica weer hoog gehouden. Echte professionals. De sportdag werd afgesloten met een heerlijke barbeque. Wij kijken al weer uit naar de Bouwfonds sportdag in 1990 (onze teams zijn nu al in training). DE VOLGENDE AKTIVITEITEN VAN DE PEEVEE ZIJN: Zaterdag 16 september: kanotocht van Neerpelt naar Valkenswaard; aantal inschrijvingen December: Sinterklaas jkerstmiddag. De PeeVee

17 EVEN PUZZELEN Vanaf dit nummer van het L+ T ABC wordt er niet meer gepuzzeld om een prijs. Dit hebben we gedaan omdat het aantal inzendingen steeds zo minimaal is (ten opzichte van het totale personeelsbestand). De op- lossingen die we steeds mochten ontvangen, werden erg op prijs gesteld. Bedankt! We blijven natuurlijk wel steeds een of twee puzzels plaatsen in het L + T ABC. De echte puzzelfanaten kunnen dan toch vooruit. De oplossing publiceren wij dan in het eerstvolgende nummer. We maken uiteraard nog wel de prijswinnaar bekend van de puzzels uit het maart-nummer. In dit nummer stond een logikwiz en een leg letters-puzzel. We hebben zes oplossingen ontvangen waarvan er 3 helemaal goed waren. Deze 3 waren van Walter van de Kerkhof, Theo Mooren en Jos van Lanen. Na loting kwam als prijswinnaar uit de bus: JOS VAN LANEN Van harte gefeliciteerd. Je prijs kun je ophalen bij Jacqueline Matthijsse (Winkelcentrum Woensel). Mocht een van jullie nog een idee hebben voor een puzzel, aarzel dan niet maar stuur in!! De redaktie. ::E ~ Cl Cl El Q ::E..»qW3AOU6l Joqwol(bs 0< I!Jde11 U1'ww tt!jenuef9 JO)elU~~Jd~!S!A313~ Jalundod sro!l!1 d Ol 0 Ol: JOneqlOOA Ol u!lu!uo~sppquooq~ do~soop!a... ualapp!wsua.û1 Ol JIOl-lO~-OO(] '" Z ~ anb!lnog lopueq~oog c!( ii -" 2 c e. ~ ~ "! e ~ ~ ~ ::. e c.:l t=..: èî.( ::E ~ < Cl Cl i;3 :c Cl ~ 0 Ol: Ol... d :0: Z ~ IIVVN3:>13 wn.lvo 0I3110W Ol: < Z w!:2 '"

18 OR-NIEUWS We krijgen de laatste tijd steeds meer reakties vanuit de achterban op onze notulen. Deze zijn in de eerste plaats bedoeld voor de OR en direktie als verslaglegging van gehouden vergaderingen. Daarnaast dienen de notulen voor de medewerkers om een stuk openbaarheid te geven aan OR-zaken c.q. betrokkenheid te kweken voor relevante onderwerpen. De reakties hebben vooral betrekking op het inhoudelijke van de notulen. Men kan vaak niet achterhalen wat de probleemstelling is, wat het gevoerde beleid van de OR m.b.t. het genoemde onderwerp is, en wat eventueel de besluitvorming in deze is. Het is echter voor de sekretaris, gezien de tijd, moeilijk om van de notulen een zodanig üournalistiek) verslag te maken dat voor niet ingewijden alles klaar en duidelijk overkomt. We proberen dit probleem te ondervangen door in dit blad (komt voortaan 11 x per jaar uit) wat dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan. Door in de loop van de volgend edities steeds enkele andere zaken aan te snijden, komt het gehele OR-werk aan de beurt. Wat betreft het afgelopen jaar, kan het jaarverslag over 1988 dienen als bron van informatie. WERKGROEP PARTTIME Een van de initiatieven van de OR bestaat uit een onderzoek naar mogelijkheden van parttime werken. Er zijn meerdere medewerkers die vragen hebben gesteld aan de OR over dit onderwerp. Gezien de beperkte tijd van de OR-leden zelf, hebben we enkele medewerkers bereid gevonden om deze problematiek in een werkgroep uit te werken. Een eerste oriêntatie heeft hen doen besluiten om binnen deze opdracht meteen zwangerschapsverlof en kinderopvang mee te nemen. De opdracht behelst onder meer een onderzoek naar voor- en nadelen voor zowel werkgever als werknemer. De werkgroep rapporteert aan de OR en het eindresultaat zal in eerste instantie ook door de OR getoetst worden. We willen benadrukken dat onderzoek persè niet inhoudt dat parttime werken onderdeel gaat uitmaken van de arbeidsvoorwaarden. Het resultaat van het onderzoek kan straks slechts een eventueel onderzoek van de direktie ondersteunen danwel betnvloeden. Medewerkers die momenteel in deze werkgroep meedoen zijn lieve Dreesen, Esmeralda van de Zande, Connie van der Aalst en Chris Drouen. Er is nog ruimte voor belangstellenden. Deze kunnen zich bij voornoemde medewerkers melden. VERKIEZINGEN Sinds L+ T Hardware een zelfstandig onderdeel vormt van de Bouwfonds Informatica groep hebben we afscheid moeten nemen van Willem Verhoeven als OR-lid. Daarmee werd het aantal leden teruggebracht naar acht. Aangezien tijdens een zittingsperiode het aantal leden gelijk moet blijven, betekent dit een noodzakelijke aanvulling met een negende medewerker. Echter, een reservekandidaat hebben we niet (meer). Daardoor worden verkiezingen noodzakelijk. Hoe een en ander in de rit wordt gezet, wordt tezijnertijd bekend gemaakt omdat daarvoor een verkiezingskommissie nog voorwerk moet doen. Mochten er al medewerkers zijn die belangstelling hebben voor een plaats in de OR, dan kunnen ze kontakt opnemen met ons. VOLGENDE EDITIE L+T ABC Dan komt de problematiek met betrekking tot ondernemingsraad - groepsondernemingsraad - centrale ondernemingsraad aan de orde. Verder staan we zoals gewoonlijk altijd open voor vragen en suggesties. Namens de OR Jos van Kollenburg

19 L + T "IN THE PICTURE" De jaren negentig staan in het teken van geïntegreerde vastgoedsystemen. De honderden afzonderlijke registraties van wegen, groen, gebouwen en leidingen, die de gemeenten er nu op na houden, staan haaks op de eis tot een doeltreffender en doelmatiger besluitvorming. Computersystemen die met een druk op de knop toegang geven tot alle vastgoedsystemen, maken de felbegeerde integratie realiteit. men voor ee'n basisregistratie opgesteld. Idealiter zou ieder gegeven slechts één keer worden vastgelegd, de gegevens zouden direct maar geautoriseerd toegankelijk zijn en de vastgoed gegevens zouden geïntegreerd zijn met andere basisregistraties zoals de Basisregistratie Personen. Het idee voor een basisregistratie is lén, de concrete uitvoering daarvan is een tweede. De informatica-poot van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, L+ T Informatica, en Ingenieursbureau Oranjewoud, hebben in het verlengde van de Ideeën van de VNG een eigen concept ontwikkeld, het Gemeentlijk Vastgoed Informatiesysteem. L+ T Informatica heeft de geau Twintig jaar geleden wachtte de ge- NORMEN meente met het herstel aan een weg Een doorsnee gemeente 15 verant- totdat de weg defecten aan voertul-, woordelijk voor een veelvoud van gen begon te veroorzaken. De gedach- vastgoedobjecten. Negen "Van de tien tomatiseerde te dat preventief onderhoud efflclën-' hoofdfuncties van een gemeente hebter moest zijn, zorgde er In de jaren ben betrekking op gebouwen en weuchtlg voor dat de dienst Openbare gen, lantarenpalen en rloolleldlngen, Werken een extra slijtlaag aanbracht, plantsoenen en milieuzones. Kortom, wanneer dat uit de Jaarlijkse Inspectie alles wat een vaste verbinding heeft nodig bleek. In de nabije toekomst met de grond. In de loop der jaren zijn gaat de gemeente ook de renovatiebe- voor het beheer van deze onderdelen hoeftigheld van rioolleldlngen onder afzonderlijke computerprogramma's ' de weg bij de plannen betrekken. Ten- op de markt gekomen. Mogen voor de minste, dat is de inschatting van mr. beantwoording van specifieke vragen B.P.L. Sul van het Bouwfonds Neder-, afzonderlijke programma's voldoende landse Gemeenten: 'De gemeentebe- zijn, voor geïntegreerde vragen Is een stuurder kan zich geen beantwoording omvattend systeem nodig, dat bij van geïsoleerde vastgoedvraagstukken voorkeur ook {rafische afbeeldingen meer veroorloven. Verlenging van de: kan tonen. levensduur van een wegdek door kost- De Vereniging van Nederlandse Gebaar jaarlijks preventief onderhoud Is meenten Is het een doorn dat al die een goede nak als de weg er tenmln-: honderden registraties van vastgoedste niet binnen VIJf jaar wordt ultge- onderdelen, tot nu toe veel overlap, - - " '_ "'A ~. rl",l.. rlnpsrenovatie'. vertonen. De VNG heeft daarom nor- De '.nnoncerlngshandeling': van links naar rechts directeur van l+ T Informatica H.W. Gooskens, mr. B.P.l. Stal, lid van de Raad van B~stuur YIn Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, en Ir. G. Jacobs, directeur van Ingenieursbureau Oranlewoud. Informatievoorziening van 250 van de 700 gemeenten onder zijn hoede, Oranjewoud verleent zo'n I SO gemeenten diensten op het terrein van Inrichting, reconstructie en Instandhouding. GEOVAS Om de gemeenten niet met holle frasen op te zadelen, hebben L+ T en Oranjewoud hun 'maatschappelijke' verantwoordelijkheid' ~enomen door tegen een investering van over de tien miljoen gulden een 'Gemeentelijk Omvattend Vastgoed Automatisering Systeem' te ontwikkelen. Vorige week werd Geovas geannonceerd. Geovas bestaat uit drie systemen: een gemeentelijk vastgoed administratief systeem (kadaster, belastingen, wonlngkartotheek), een gemeentelijke grafisch Informatiesysteem (een CAO-

20 L+ T "IN THE PICTURE" Geovas ',' nl euw systeem systeem) Informatiesysteem en een gemeentelijk (riolen, ' wegen,! beheer: groen, gebouwen). I ~~~;~a~~~:s~~~:~ a;~~~e~i~~~o~~~ i CMG, onderscheiden doordat het ook; het adminstratleve gedeelte omvat. ' Geovas bestaat uit een reeks programma's, deels bestaand, deels herschreven volgens de normen van het GVI, (Gemeentlijk Vastgoed Informatlesy-! steem). Het Is de bedoeling dat een: gemeenteambtenaar door een druki op een toets een (grafisch) overzicht! krijgt van bijvoorbeeld de wegen In! een bepaald gebied en de leidingen diei eronder liggen. i Een gemeente die besluit tot aanschaf: van Geovas Is niet zomaar uit de zor-i gen. Allereerst Is nog niet het hele; pakket produkten van Geovas gereed.: Maar zelfs dan moeten de bestaande' registraties nog worden omgezet vol-: gens het nieuwe model. Voor het ad-: minlstratieve gedeelte en de beheer-! toepassingen zal de conversie niet veel meer dan enkele duizenden guldens gaan kosten. Voor het grafische Infor-; matlesysteem kan dit echter oplopen: tot enkele tonnen. Deze kosten ko-' men vooral voor rekening voor het digitaliseren van analoge kaarten. Daar komt bij dat Geovas In eerste Instantie op IBM Is geënt. Nu hebben de gemeenten waaraan het Bouwfonds diensten verleent, weliswaar' IBM-computersystemen maar niet de AS/400, die wenselijk Is om Geovas naar behoren te laten draaien. ' Een kleine gemeente zal de kosten voor het hele pakket dan ook moeilijk kunnen opbrengen. Zwolle begint niettemin dit jaar nog als eerste met de geleidelijke Invoering van Geovas. lm,vo or vastgoedregt stratl e door Geert KeUkens Onder de naam Geovas hebben L+ T Informatica en Irlgenieursbureau Oranjewoud gezamenlijk een systeem voor de informatievoorziening over vastgoed ontwikkeld. Het is gebaseerd op een functioneel ontwerp van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ' Voluit heet de nieuwe produktlijn 'Gemeente-omvattend vastgoed (informatie) automatisering systeem'. l+ T Informatica en Oranjewoud werken sinds eind 1985 samen op het gebied van de automatisering van gemeentelijke diensten voor openbare werken. Het in Eindhoven zetelende L+ T maakt sinds begin 1986 deel uit van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. In november vorig jaar ontvouwden beide partners hun concept voor een Gemeentelijk Vastgoed Informatiesysteem (GVJ). Dit systeem sluit aan bij een VNG-model voor de basisregistratie van gemeenten. Bij de presentatie van Geovas zei mr. B.P.L Stal, lid van de Raad van Bestuur van het Bouwfonds, dat in de jaren negentig veel hogere' eisen zullen worden gesteld aan de kwal i ieit van beleidsbeslissingen. Gemeenten kunnen alleen een succesvol vastgoed beleid voeren indien hun informatiesysteem geïntegreerde vragen kan beantwoorden, aldus Stal. Geovas moet de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk apparaat vergroten, zodat bijvoorbeeld een straat die kortgeleden van een nieuwe asfaltlaag is voorzien, niet opnieuw wordt opgebroken om kabels of riolering te vervangen. IBM-omgeving Geovas is ontwikkeld voor gebruik op de IBM AS/400 minicomputer, de RT/6150, e'n Token Ring-netwerken met PS/2-micro's. "Ongeveer 35 procent van de Nederlandse gemeenten beschikt ov~r een IBM systeem. Volgens l+ T -directeur H. Gooskens worden zo de gedane investeringen in IBM-apparatuur beschermd. De deur wordt echter opengehouden voor andere omgevingen zoals Risc-processoren, AIX '(IBM's Unix) en SQL Geovas is modulair opgebouwd. Het aanbod gaat in toual 65 produkten omvatten. Naast applicaties behoren daartoe opleidingen, adviesprojecten, uitvoerings- en assistentieprojecten en conversiesoftware. De produktlijn omvat vijf applicaties voor de administratie van onroerend goed, vijfmodulen voor het vastgoedbeheer en drie grafische toepassingen. Op dit moment is alleen de module voor thematische kaartvervaardiging (V ATK) leverbaar. De grafische modulen gaan uit van de standaardprogramma's Infocad, Digicad en Digimat en zijn derhalve ook reeds verkrijgbaar. Alle overige applicaties zullen vanaf midden 1990 op de markt komen, aldus L+ T -directeur Gooskens. De module V ABA, waarmee alle gemeentelijke heffingen waaronder de onroerend-goedbelasting kunnen worden geadministreerd, zal halverwege 1991 de rij sluiten. AlrroMATISr.RI~C CIDSr.u~. '"

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie

Preactor Case Study. Historie. Missie & Strategie Historie Royal Sens, opgericht in 1896, is werkzaam in de verpakking producerende sector en richt zich met name op de productie van papier- en kunststof etiketten, gesneden, gestanst én van de rol. De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf

GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf INTRODUCTIE Bas Kierkels en Dirk Wilmink Elke project is bijzonder maar de implementatie van Gekko

Nadere informatie

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak Willem Braak Maandag 15 oktober start Opleidingscentrum Granbeeuw met een fundraiser voor een nieuw initiatief: Vrienden van Opleidingscentrum Granbeeuw. Het bedrijfsleven zal benaderd en aangemoedigd

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

KAS BANK. Klant: KAS BANK. Locatie: Amsterdam, Nederland. Product: Common Ground, Monochrome. Aantal m2: 9.563 m2

KAS BANK. Klant: KAS BANK. Locatie: Amsterdam, Nederland. Product: Common Ground, Monochrome. Aantal m2: 9.563 m2 KAS BANK Klant: KAS BANK Locatie: Amsterdam, Nederland Product: Common Ground, Monochrome Aantal m2: 9.563 m2 Toegevoegde services: ReEntry TacTilesTM KAS BANK, een nieuw begin KAS BANK, opgericht in

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Koningsspelen 2015. Interessante informatie: April 2015. Jaargang 5, nr. 8. In dit nummer:

Nieuwsbrief. Koningsspelen 2015. Interessante informatie: April 2015. Jaargang 5, nr. 8. In dit nummer: April 2015 Jaargang 5, nr. 8 Nieuwsbrief In dit nummer: Koningsspelen 2015 Konings spelen 1 Ik in de MR? 2 Onze nieuwe conciërge 4 Op de ochtend van 24 april, de laatste vrijdag voor Koningsdag, vinden

Nadere informatie

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0

Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Verkooporganisatie van Danica maakt verkoopkansen inzichtelijk met Microsoft Dynamics CRM 3.0 Om betere verkoopresultaten te behalen koos Danica voor Microsoft Dynamics CRM 3.0. Vanaf de invoering zijn

Nadere informatie

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47

Huizen. Luxe keuken. Vrij uitzicht. Twee goede slaapkamers. Moderne bouw. Eigen parkeerplaats. Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort H47 H47 Huizen vanhendriks Ringweg-Kruiskamp 71 H, 3814 TE Amersfoort Vrij uitzicht Moderne bouw Twee goede slaapkamers Luxe keuken Eigen parkeerplaats H47 H47 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar

Nadere informatie

Customer Case CED. Feiten in het kort:

Customer Case CED. Feiten in het kort: Feiten in het kort: Bedrijf: European Claim Experts Branche: Verzekeringen Werknemers: 1.150 Activiteiten: Internationale Claims management en Expertise Oplossing: Opbouw Mendix-platform voor het flexibel

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Qurius heeft met Microsoft Dynamics CRM een kwaliteitsslag weten te maken. De onderlinge vestigingen communiceren nu beter

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

Medewerkers met schulden

Medewerkers met schulden Medewerkers met schulden oplossen en voorkomen Financieel inzicht met de digitale loonstrook We verkeren wereldwijd in een financiële crisis. Deze economische situatie heeft z n weerslag op ieder persoonlijk.

Nadere informatie

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW Nummer 4* mei 2015 Hallo collega s De kop is er af, de nieuwe OR is begonnen en inmiddels hebben we de taken en rollen verdeeld. In dit 4 de bulletin blikken we terug op de afgelopen periode van de nieuwe

Nadere informatie

Borghbericht. Belangrijke data:

Borghbericht. Belangrijke data: Borghbericht Info : 3 Jaargang 14 : 04-09-2015 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 7 september Informatie-avond groep 1 + 2 9 september Informatie-avond groep

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

nieuwsbrief Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Nummer 10, 20 juni 2014 Inhoud

nieuwsbrief Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Nummer 10, 20 juni 2014 Inhoud Inhoud Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Goede doelen actie Jaardag Formatie Schoolreis Theaterdag Vakantierooster 2014-2015 Formatie Schoolkamp groep 6/7/8 Rapportbesprekingen Volgende

Nadere informatie

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op.

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op. Oefenzinnen module 1 1. Ik schrijf me in bij de gemeente. 2. Wat is uw nieuwe adres? 3. Naar welke woonplaats verhuis jij? 4. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. 5. Ben jij getrouwd of gescheiden? 6.

Nadere informatie

Notulen MR vergadering 29 maart Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine

Notulen MR vergadering 29 maart Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine Notulen MR vergadering 29 maart 2016 Aanwezig:Peter, Bart, Sonja, Margret en Angelique Afwezig wegens ziekte:marijke Afwezig met bericht: Sabine 1. Opening. Bart opent de vergadering. De notulen van 4

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service

Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service Strategic Decisions Monitor Februari 2016 Trends in Customer Service In samenwerking met KIRC 2016 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere

Nadere informatie

Veldhovens Driebanden Toernooi Uitslagen Ronde 1

Veldhovens Driebanden Toernooi Uitslagen Ronde 1 Veldhovens Driebanden Toernooi 2017-2018 Uitslagen Ronde 1 Eindstand Poule - 1 Datum: 30-08-17 1 Mark Faassen ** 36 38 90 3 0.422 31.66 4.00 35.66 105.500% 2 Joop van Baren ** 42 42 90 4 0.467 30.00 6.00

Nadere informatie

HET BLOEMMODEL. Peter van Leeuwen Directeur Instellingen ING Mid Corporates

HET BLOEMMODEL. Peter van Leeuwen Directeur Instellingen ING Mid Corporates HET BLOEMMODEL Peter van Leeuwen Directeur Instellingen Mid Corporates MID CORPORATES Doelgroep Bedrijven met omzet > 5 en < 250 miljoen of > 50 werknemers Instellingen uit gezondheidszorg of Public Sector

Nadere informatie

TANDEMBERICHTEN. De Tandem. www.sbodetandemuden.nl www.sbodetandem.yurls.net www.tandemkrant.yurls.net. Oktober 2014 Jrg 13.

TANDEMBERICHTEN. De Tandem. www.sbodetandemuden.nl www.sbodetandem.yurls.net www.tandemkrant.yurls.net. Oktober 2014 Jrg 13. Aan het einde van de maand komt de Tandemberichten uit. Dit zijn de nieuwsbrieven van de school. Deze worden naar uw mailadres verstuurd. Hierin kunt u de missie en visie lezen van onze school en wordt

Nadere informatie

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!!

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!! Naam: Belia van den Beukel Werkzaam als: Medewerker Financiële Transacties Bij de afdeling: CFC/ Financial Accounting Verkiesbaar in Kiesgroep: 1 Ik stel mij kandidaat, omdat ik de Ondernemingsraad belangrijk

Nadere informatie

TSO pagina. Hallo allemaal.

TSO pagina. Hallo allemaal. TSO pagina Hallo allemaal. Na de laatste vrije dagen zijn we beland in de laatste race naar de zomervakantie. Het jaar vliegt voorbij, he. En wat is er nog veel te doen de laatste weken. Volop meeluisteren

Nadere informatie

Mobility....sleutel tot actueel voorraadbeheer en meer efficiency. Whitepaper

Mobility....sleutel tot actueel voorraadbeheer en meer efficiency. Whitepaper Mobility...sleutel tot actueel voorraadbeheer en meer efficiency Whitepaper UNIT4 Software B.V., 2013 Mobiel ondernemen: altijd en overal toegang tot bedrijfsgegevens Door nieuwe toetreders en afzetmarkten

Nadere informatie

Beste ouders, verzorgers,

Beste ouders, verzorgers, Nieuwsbrief VSO ZMLK en MG van Oostzanenstraat 11 1624 GJ Hoorn 0229 548560 www.vsodestormvogel.nl jaargang 13 nummer 1 augustus 2014 AGENDA 1 september Schoolfotograaf 4 september Info avond 5 september

Nadere informatie

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar Dick Bovekerk, 52 jaar Ruim 40 jaar woonachtig in Papendrecht. In 1982 begonnen bij de organisatie McDonald s, wat toen met 25 vestigingen een klein bedrijf was binnen Nederland, maar uitgegroeid tot een

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

CRM vanuit organisatorisch perspectief

CRM vanuit organisatorisch perspectief Highlights survey CRM in Nederland 2009/2010 CRM vanuit organisatorisch perspectief MarketCap International BV 13 Januari 2010 AGENDA o over de survey en de populatie o actief met en focus op CRM o hulp

Nadere informatie

Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing.

Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing. Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing. Datum vorige functioneringsgesprek: eerste functionering gesprek. Verslag

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Stb Nalatenschappen www.stb-goededoelen.nl

Stb Nalatenschappen www.stb-goededoelen.nl Stb Nalatenschappen www.stb-goededoelen.nl Manon Vollmann Sales Manager Goede Doelen E-mail: manon.vollmann@stb.nl Tel.: 06-868 4444 5 Pagina 1 van 7 Stb, het bedrijf Stb is een bedrijf dat organisaties

Nadere informatie

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k.

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k. PROGRAMMA Bouwen aan de ondernemingsraad Data: n.o.t.k. Accommodatie: n.o.t.k. Trainer/adviseur: n.o.t.k. Inleiding Welkom in de wereld van de medezeggenschap! Hoe ziet die wereld er eigenlijk uit? Voor

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Commissie Bestuur en Financiën 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de aanschaf en financiering van een nieuwe

Nadere informatie

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015.

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015. Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven was nog nooit zo positief als tijdens het tweede kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de

Nadere informatie

Groot in kleinschalige projecten

Groot in kleinschalige projecten Groot in kleinschalige projecten Beheer en onderhoud Verbouw en renovatie Kleinschalige nieuwbouw Gerritsen kleinbouw Nieuw bedrijfsonderdeel, vertrouwde naam In ruim 75 jaar heeft Gerritsen Bouwgroep

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Kerstdrive Een gelukkig 2017 voor iedereen!!! THE WINNER TAKES IT ALL

Kerstdrive Een gelukkig 2017 voor iedereen!!! THE WINNER TAKES IT ALL Kerstdrive 2016 Kerstdrive 2016 Een gelukkig 2017 voor iedereen!!! THE WINNER TAKES IT ALL K E R S T D R I V E 2 0 1 5 K e r s t d r i v e bij One Down is al jaren een feest maar hoe zou het er nu aan

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 IN DIT NUMMER: 2 INHOUD 3 GAGELLOOP 2012 4 MEDEDELINGEN UITNODIGING 5 VERJAARDAGEN 6 PAASMIDDAG 7 SPEELTUIN 8 ADRESSEN AGENDA MEI 2012 nr. 359 COLOFON

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Blijdschap, trots, historisch moment...

Blijdschap, trots, historisch moment... Mei 2006 De business case Treindienst Breukelen-Utrecht had meer procestijd nodig om tot een afronding te komen. Daarom is de bijeenkomst Randstadspoor op 22 maart niet doorgegaan. Ondertussen hebben alle

Nadere informatie

2 Nieuwe leerlingen De volgende nieuwe leerlingen zijn de afgelopen periode bij ons gestart.

2 Nieuwe leerlingen De volgende nieuwe leerlingen zijn de afgelopen periode bij ons gestart. 18 Pagina 1 Inleiding Nieuwe leerlingen Website Pagina 2 Nieuwe groepsverdeling Wel en wee Vanuit VVT Pagina 3 Open ochtend Avondvierdaagse Pagina 4 Laatste schooldag Belangrijke data Geachte ouders/verzorgers

Nadere informatie

Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht

Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht DE KERNREGISTRATIE OPENBARE RUIMTE IS EEN ONMISBAAR INSTRUMENT VOOR IEDERE OVERHEIDSORGANISATIE DIE BEHEERTAKEN IN DE OPENBARE RUIMTE HEEFT René

Nadere informatie

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867

Observatiestage 3/26/2013. Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 3/26/2013 Observatiestage Dennis Vanakker Beroepsgerichte communicatie 2TX3/5 537867 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding... 2 1.1 Waarom voor deze observatiestage gekozen?... 2 1.2 Wie en waar?... 2 2. Verloop en

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn.

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn. Beste lezer, Dit is de eerste editie van een heus informatiebulletin van de Stichting Porta da Vida in Limbricht. Waarom? Omdat de afgelopen tijd heel wat zaken binnen Porta da Vida zijn veranderd. Omdat

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

Orbis Software. Case. Study. Deze Case Study vertelt het succesverhaal van de samenwerking tussen Orbis Software Benelux BV en MiNiGRiP.

Orbis Software. Case. Study. Deze Case Study vertelt het succesverhaal van de samenwerking tussen Orbis Software Benelux BV en MiNiGRiP. Orbis Software Case Study Deze Case Study vertelt het succesverhaal van de samenwerking tussen Orbis Software Benelux BV en MiNiGRiP. P01 MiNiGRiP meer dan alleen verpakkingen Minigrip Nederland BV, met

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 februari 2015

Nieuwsbrief 9 februari 2015 Nieuwsbrief 9 februari 2015 Algemeen Vier keer wijzer Mensen leren op verschillende manieren. De een leert door doen, de ander moet het voor zich zien en een derde persoon moet de informatie eerst voor

Nadere informatie

De schakel tussen mens en techniek

De schakel tussen mens en techniek 3, 4 en 5 november 2015 Venray De schakel tussen mens en techniek voor Midden- en Zuidoost-Nederland Schrijf u nu online in! Evenementen HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Evenementenhal Venray De Voorde

Nadere informatie

Bestuursmededelingen - Denkt u aan het tijdig betalen van de contributie. - In de bijlage is het toer en wedstrijd programma opgenomen.

Bestuursmededelingen - Denkt u aan het tijdig betalen van de contributie. - In de bijlage is het toer en wedstrijd programma opgenomen. WV De Vrije Coureur Opgericht in 1972. NL 27 RABO 0145 1025 48 Nieuwsbrief, 18 februari 20154 www.wielerverenigingdevrijecoureur.nl Jarig in februari 3-2 Ron van der Maden 5-2 Remco van Loon 6-2 Leon Verheij

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten Jaargang 25 Nr. 3 Vrije dagen 17 okt. Groep 1-2-3 vrij 20-24 okt. Alle kinderen herfstvakantie Bijzondere activiteiten 14 okt. Kamp groep 1-2-3 15 okt. Kamp groep 1 t/m 8 16 okt. Kamp groep 4 t/m 8 17

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid

Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe - producent van vorkheftrucks - verhoogt klanttevredenheid Met een combinatie van Microsoft Dynamics CRM en een online besteltool krijgt MCFE niet alleen inzicht

Nadere informatie

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave TYPISCH YARDEN Typisch Yarden Nieuwsbrief Eerste editie, juni 2013 Eerste editie De Typisch Yarden nieuwsbrief verschijnt onregelmatig en is bedoeld voor alle collega s van de divisie Uitvaartverzorging

Nadere informatie

Geo informatieplan Koggenland op de kaart

Geo informatieplan Koggenland op de kaart Geo informatieplan 2014-2 7 Koggenland op de kaart Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Toelichting 2013 4 2.1 Kostensoort Diversen 4 2.2 Luchtfoto s 4 2.3 BAG Inspectie 5 2.4 Cyclorama s 5 2.5 I spiegel 6 2.6

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Warehouse Management Systems vandaag en morgen

Warehouse Management Systems vandaag en morgen Warehouse Management Systems vandaag en morgen Ervaringen vanuit het internationale pakketonderzoek IPL / IML Oliver Wolf, René van den Elsen MTL - Team warehouse logistics -http://www.warehouse-logistics.com

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

Door toenemende automatisering en slimmere tools verdwijnt het werk voor de klassieke IT beheerder

Door toenemende automatisering en slimmere tools verdwijnt het werk voor de klassieke IT beheerder IT beheerder als bedreigde diersoort: Door toenemende automatisering en slimmere tools verdwijnt het werk voor de klassieke IT beheerder Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

een besparing van 20% tot 65% in veel gevallen mogelijk is!

een besparing van 20% tot 65% in veel gevallen mogelijk is! Heeft u wèl inzicht in de ICT kosten? De laatste jaren vragen organisaties zich steeds vaker af waarom ICT toch altijd duurder uitvalt dan gedacht, en wat men daar als organisatie aan kan doen. Daarom

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV. Samen werkt beter!

Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV. Samen werkt beter! Jaarverslag 2012 Ondernemingsraad DSBV Samen werkt beter! Voorwoord Voor je ligt het jaarverslag van de ondernemingsraad (OR) van Delfluent Services BV. In het jaarverslag vermeld de OR welke zaken het

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2016

Nieuwsbrief februari 2016 Nieuwsbrief februari 2016 Inhoud Verhuizing NSA... 1 Licentiepunten... 2 LSR niveau 2 in P.I Nieuwegein... 2 Terugblik bijscholingen najaar 2015.... 2 Vernieuwde map LSR niveau 3... 3 Docentenbijscholing

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75 www.franchiseplus.nl 16e jaargang nummer 2 april 2008 losse nummers 6,75 Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer THEMA STARTERS Shoeby Fashion groeit gestaag In dit nummer: Bestaande vestiging

Nadere informatie

Kansrijke Samenwerking. Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten

Kansrijke Samenwerking. Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten Kansrijke Samenwerking Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten November 2012 Even voorstellen: Harrie van den Bergh Manager Facility Services, GGZ Oost Brabant Facility Services: Inkoop & Magazijn, Techniek

Nadere informatie

JAARVERSLAG. GMR STICHTING AKKOORD!-po. Beesel Horst a/d Maas Peel en Maas Venlo. Secretariaat p/a Omnibus Huissen 4 5991 PX Baarlo

JAARVERSLAG. GMR STICHTING AKKOORD!-po. Beesel Horst a/d Maas Peel en Maas Venlo. Secretariaat p/a Omnibus Huissen 4 5991 PX Baarlo Beesel Horst a/d Maas Peel en Maas Venlo Secretariaat p/a Omnibus Huissen 4 5991 PX Baarlo T (077) 4778239 E info@omnibus.akkoord-po.nl JAARVERSLAG GMR STICHTING AKKOORD!-po Inhoud Inleiding Samenstelling

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Als u op verder klikt verlaat u deze vragenlijst.

VRAGENLIJST. Als u op verder klikt verlaat u deze vragenlijst. VRAGENLIJST 1. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!! Allereerst een vraag om te bepalen of het onderzoek voor u relevant is. Welke van de onderstaande mogelijkheden is het meest op u van toepassing?

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn BSO Osseweide (BSO) Osseweide 1a 7943GG Meppel Registratienummer

Inspectierapport Doomijn BSO Osseweide (BSO) Osseweide 1a 7943GG Meppel Registratienummer Inspectierapport Doomijn BSO Osseweide (BSO) Osseweide 1a 7943GG Meppel Registratienummer 438205145 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: Meppel Datum inspectie: 17-03-2017 Type onderzoek

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Dankwoord (Acknowledgements)

Dankwoord (Acknowledgements) Dankwoord (Acknowledgements) Dankwoord (Acknowledgements) 245 Het heeft even geduurd maar daar ligt hij dan eindelijk, de gedrukte versie van mijn proefschrift! Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren

Nadere informatie

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015.

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015. Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. We hebben opnieuw een absoluut record te pakken sinds onze metingen begin 2002: het betaalgedrag

Nadere informatie

D E V R I E N D E N K R A N T

D E V R I E N D E N K R A N T J a a r g a n g 2, n u m m e r 8 D E V R I E N D E N K R A N T S e p t e m b e r 2 0 0 9 IN DEZE NIEUWSBRIEF VAN ONZE VOORZITTER JUBILEUMRECEPTIE EEN PAAR FOTO S NIEUW VOORZITTER JEUGDCOMMISSIE REGELING

Nadere informatie

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6 Inhoud Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 3 Relatie tussen ICT en 3 Outsourcen ICT: Wat? 3 Cloud Services 3 Service Level Agreement 3 Software

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

JACK RABBIT FOUNDATION IS BLIJ MET DE SAMENWERKING B. BRAUN MEDICAL

JACK RABBIT FOUNDATION IS BLIJ MET DE SAMENWERKING B. BRAUN MEDICAL JACK RABBIT FOUNDATION IS BLIJ MET DE SAMENWERKING B. BRAUN MEDICAL 4TH B. BRAUN EUROPEAN CHARITY GOLFCUP 2011 OFFICIËLE OVERHANDIGING SPEELELEMENTEN JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS PERSONEEL VAN DIMENSYS STEUNT

Nadere informatie

1997-1998 Logistiek Manager Hollands Winkel Bezit met formules Witteveen Mode, Adam Herenmode, McGregor en La Ligna (totaal 140 filialen).

1997-1998 Logistiek Manager Hollands Winkel Bezit met formules Witteveen Mode, Adam Herenmode, McGregor en La Ligna (totaal 140 filialen). Curriculum Vitae Personalia Bart Witteveen Rijksweg 94 4849 BR DORST Telefoon : 0031 (0) 161 413149 Mobiel 0031 (0) 6 1090 6268 Fax : 0031 (0) 161 412958 Geboren: 9 november 1965 Opleidingen diploma 1987

Nadere informatie

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Sigma distributiepartner Colours & Coatings wil alle klantgegevens centraal opslaan en op PDA's beschikbaar hebben voor de buitendienstmedewerkers.

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Case Studie: Groothandelsbedrijf. Hoe Kom Je Via Het Internet Aan Nieuwe Klanten?

Case Studie: Groothandelsbedrijf. Hoe Kom Je Via Het Internet Aan Nieuwe Klanten? Case Studie: Groothandelsbedrijf Hoe Kom Je Via Het Internet Aan Nieuwe Klanten? Voorwoord Welkom bij de case studie. Ik ga je aan de hand van een praktijk voorbeeld en 5 stappen laten zien hoe je als

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden naar aanleiding van Shell Engagement Sessies

Vragen en Antwoorden naar aanleiding van Shell Engagement Sessies HSE Q1. Dienen incidentmeldingen straks via het Shell systeem gedaan te worden of via het Johnson Controls systeem? A1. Incidenten dienen zowel aan Shell als binnen Johnson Controls gemeld te worden. Omdat

Nadere informatie

CRM. in Nederland. a teasing summary. CRM in Nederland. augustus 2009. Augustus 2009 pagina 0

CRM. in Nederland. a teasing summary. CRM in Nederland. augustus 2009. Augustus 2009 pagina 0 Augustus 2009 pagina 0 CRM in Nederland augustus 2009 a teasing summary Augustus 2009 pagina 1 Introductie Onlangs hebben ruim 1.000 managers meegewerkt aan een grootschalig onderzoek uitgevoerd door MarketCap

Nadere informatie

Netwerkdag donderdag 30 oktober 2014

Netwerkdag donderdag 30 oktober 2014 Netwerkdag donderdag 30 oktober 2014 Op deze dag zet jij je praktijk op de kaart. Tijdens de Netwerkdag van Het Gezonde Net ga jij, samen met de collega s uit het netwerk, bij GeoFort aan de slag om jezelf

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules Kracht door samenwerking VDL Industrial Modules IN DE HIGH-TECH WERELD WAARIN U EN WIJ OPEREREN, DRAAIT ALLES OM EFFICIENCY: STREVEN NAAR REDUCTIE VAN KOSTEN EN UITBESTEDING VAN NIET KERNCOMPETENTIES.

Nadere informatie

41 december 2010. MAT Afbouw Zaltbommel. Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave. MATinfo 1

41 december 2010. MAT Afbouw Zaltbommel. Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave. MATinfo 1 MAT Afbouw Zaltbommel # 41 december 2010 Ale van der Veen van Gerko Afbouw op het project Wave #37 - januari 2009 Hotel Zwolle MATinfo 1 Ale van der Veen 26 jaar, lts, werken/leren als timmerman, bij MAT

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief juni 2016 Nieuwsbrief 15 29 juni 2016 Beste jongens en meisjes, beste ouders, Allereerst goed nieuws! Dit betreft vooral de groepen 3-3+ en 4 : juf Marieke van de Velde en juf Janny Machielsen kunnen tot aan de

Nadere informatie

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 NIEUWSBRIEF Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 In dit nummer: - De jarigen - Update nieuwbouw - Groepsindeling - Mededeling Erna - Bedankochtend hulpouders - Groep 1-2 - Juffendag groep

Nadere informatie