Maar wat is eigenlijk een wereldoorlog?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maar wat is eigenlijk een wereldoorlog?"

Transcriptie

1 NAAM:.. Thema: VRIEND en VIJAND Werkblad: AIRGUNNER Hallo, mijn naam is Jack. Ik was 18 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar wat is eigenlijk een wereldoorlog? Een wereldoorlog is een oorlog waarbij meerdere landen bezet worden en heel veel landen tegen elkaar vechten. De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen in Europa, maar over de hele wereld uitgevochten. De Duitsers, Italianen en Japanners vochten tegen de rest van de wereld. 1. Hoelang is het geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak? Dat reken je uit door een aftreksom (eraf-som) te maken. Het is nu het jaar: Nederland werd in door de Duitsers bezet Antwoord: Het is jaar geleden dat de oorlog uitbrak. 2. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog ik als airgunner op een Britse bommenwerper. In het Nederlands kennen jullie twee woorden voor airgunner. Welke zijn dat? Vul de letters van het alfabet in

2 3. Waar denk je allemaal aan als je het woord airgunner hoort? Als je alle woorden die in je opkomen rondom het woord airgunner opschrijft maak je een woordveld. Lees het verhaal hieronder aandachtig door. De airgunner Door: S.Dirven Na de eerste wereldoorlog ontwikkelde de militaire luchtvaart zich in een rap tempo. De vliegtuigen werden groter. Naast jagers verschenen er bommenwerpers. Deze waren zo groot en zo log dat ze extra bewapening nodig hadden. In de neus van het vliegtuig nam een airgunner met een machinegeweer plaats. Daarnaast werden de bommenwerpers van geschuttorentjes voorzien. Ook de wapens maakten een verdere ontwikkeling door. Als de airgunner zijn werk goed wilde doen moest hij alles weten over het weer, de kogelbaan, de aanvangssnelheid, het bereik, de inslag en de kwetsbare plekken van vijandelijke toestellen, maar ook hoe de geschutstoren werkte.

3 Toen in de Tweede Wereldoorlog het aantal vier motorische bommenwerpers toenam, nam de vraag naar boordschutters toe. De taak van de airgunner was het verdedigen van zijn vliegtuig tegen vijandelijke aanvallen. Aangezien er ook s nachts werd gevlogen mocht de airgunner niet aan nachtblindheid lijden. Verder moest hij over voldoende uithoudingsvermogen beschikken om vele uren in de geschutstoren te zitten en dat alles bij extreem koude temperaturen. Het eenzame verblijf daar, de kou en het aldoor maar opletten of er geen vijand in de buurt is, maakten dat de airgunner na elke vlucht totaal uitgeput was. Dat alles weerhield ze niet om aan boord van een vliegtuig te stappen om in Duitsland en in bezet gebied doelen te bestoken. Het waren jonge mannen van tussen de 18 en 25 jaar oud. De vluchten werden gekenmerkt door spanning en angst. Voor het opstijgen schoten allerlei vragen door hun hoofd. Hebben we wel genoeg motorvermogen om met de zware lading bommen op tijd van de grond te komen, hoe zou het weer onderweg en boven het doel zijn, kon men al of niet zwaar luchtafweergeschut verwachten, zouden eigen jagers meevliegen om vijandelijke jagers van hun lijf te houden, wat te doen indien men neergeschoten zou worden of als ze bij veilige terugkeer al of niet in de mist zouden moeten landen. Allemaal vragen, maar die werden al snel met bravoure, die bij hun leeftijd hoorde, lachend opzij geschoven. Angst liet je niet merken, maar gespannen waren ze allemaal. De meesten waren wel degelijk bang. Langzaam stegen de vliegtuigen op. Boven de Noordzee vormden zich de formaties. Met hun dodelijke lading vloog men op het doel af. Ver weg waren de vegende stralen van zoeklichten te zien. Boven het vasteland nam de spanning toe. De staartschutter zat in een uiterst kleine ruimte achter zijn dubbele mitrailleurs en keek een diepe afgrond in. De vijandelijke aanval kwam vaak van achteren dus had hij het veelal het zwaarst te verduren. In het donker waren de jagers moeilijk te zien, terwijl de gloeiende uitlaten van hun eigen motoren een gemakkelijk doelwit vormden. Hij zat niet alleen op een gevaarlijke plaats, maar ook nog achter een stalen deur. In zijn kleine ruimte had hij geen direct contact met de rest van de bemanning. Met soms veertig graden onder nul was het er erg koud. De verwarming was zeer matig en dus onvoldoende. Tussen de zoeklichtstralen doemden de korte lichtflitsen van exploderende granaten op. De Duitse kanonnen zaaiden dood en verderf. Boven Nederland stond het ontvangstcomité al klaar. Het IJsselmeer zorgde voor even rust.

4 Het luchtafweer kon hier weinig uitrichten. Nachtjagers van de vliegbasis Twente namen hier meestal de rol van het geschut over. Hoe dichter men het doel naderde des te meer granaten werden afgeschoten. Scherven vlogen met harde klappen tegen het toestel en sloegen door de dunne aluminium huid heen. De kist werd onophoudelijk door de vele ontploffingen heen en weer geslingerd. Van de koers werd echter niet afgeweken. Onverstoorbaar leidde de bommenrichter het toestel met zijn dodelijke last naar het doel toe. De bomluiken openden zich. Nog één minuut werd geschreeuwd en de langste minuut van hun leven brak aan. Gespannen keken vlieger en bommenrichter op hun instrumenten, de anderen keken naar buiten, klaar om te schieten. Het verlossende bevel bommen los klonk en een schreeuw van ontspanning was luid boven de herrie uit te horen. Het vliegtuig schoot plotseling met een ruk omhoog toen het verlost was van zijn zware bommenlast. De terugreis kon beginnen. Maar ook nu zweeg het luchtafweer niet en waren ze nog niet van de nachtjagers af. Vele kisten werden alsnog neergeschoten. Vele bemanningsleden overleefden de crash niet. Ze sloegen te pletter of verdwenen met hun vliegtuig in het water. Zij die uiteindelijk Engeland bereikten werden begroet en zij die daarin niet slaagden betreurd. Na de landing werd de spanning met een sigaret weg gerookt. Daarna volgde een debriefing met vragen over eventuele technische problemen, over wat ze onderweg gezien hadden, of het doel bereikt was enz. enz. Daarna volgde de rust en in die rust moesten er brieven naar het thuisfront geschreven worden aan hun partner, geliefde, ouders, familieleden en vrienden. Een borrel in de mess of een door welzijnszorg opgezet amusementsprogramma moesten de herinnering aan de doorgestane angsten en de gedachten aan een komende vlucht doen vergeten. Het leven van een bemanningslid van een vliegtuig was gevaarlijk. De RAF maakte in de Tweede Wereldoorlog totaal vluchten waarbij vliegtuigen verloren gingen. 1. Bij de verliezen van de RAF en USAAF zijn 426 vliegtuigen inbegrepen, waarvan de gehele bemanning het er levend afbracht, gevangen werd genomen dan wel wist te ontkomen. 2. De RAF verloor in totaal man, waarvan er vermist worden. 3. In Nederland zijn van Groot Brittannië en de Britse Commonwealth man begraven, waarvan onbekenden, verspreid over 480 begraafplaatsen.

5 4. Wat was de taak van de airgunner aan boord van een bommenwerper? Ook al lieten ze dat niet blijken, de bemanningsleden van de bommenwerpers waren af en toe best wel bang. Kan je uitleggen waarvoor ze bang waren? In de Britse bommenwerpers zaten 3 airgunners. Eén schutter zat in de geschutskoepel voor in het toestel, de rugkoepelschutter zat in de geschutskoepel bovenop het vliegtuig en de staartschutter zat in de geschutskoepel in de staart. De bommenwerpers waren niet aan alle kanten bewapend. En dat wisten de Duitse jagers. Zij hadden een tactiek bedacht hoe zij buiten het schootveld van de schutters konden blijven als zij de bommenwerpers aanvielen. 6. Bedenk hoe de Duitse jagers de bommenwerpers aanvielen. Teken of beschrijf dat hieronder.

6 7. Hoeveel woorden kan je maken uit het woord BOORDSCHUTTER? Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren aan boord van de vliegtuigen nog weinig navigatiemiddelen. Tijdens de oorlog vlogen duizenden Britse en Amerikaanse vliegtuigen naar Duitsland om daar vliegvelden, fabrieken en steden te bombarderen. Terwijl de Engelsen s nachts hun bommen gooiden, vlogen de Amerikanen altijd overdag. Urk en de Noordoostpolder werden door de vliegers als navigatiepunten gebruikt, want zelfs in de donkerste nachten was het verschil tussen water en land vanuit de lucht duidelijk te zien. De vliegers vlogen ook over het IJsselmeer omdat daar geen luchtdoelgeschut stond. Wel raakte ze regelmatig in gevecht met Duitse jachtvliegtuigen die gestationeerd waren op de vliegvelden Leeuwarden, Bergen (NH) en Twente. Tijdens de luchtgevechten zijn duizenden toestellen boven Nederland neergehaald, zowel aan Duitse als geallieerde zijde. Ongeveer 250 vliegtuigen belandden in het IJsselmeer terwijl 29 vliegtuigen in de in 1942 drooggevallen Noordoostpolder zijn neergekomen. Als de bemanningsleden ongedeerd de grond bereikten werden ze meestal gearresteerd door de Duitsers, op een enkeling na.

7 maandag 28 april 2014 het urkerland pagina 8 De bommenwerper was na de noodlanding nog aardig intact. (Bron: Fries Verzetsmuseum) Noodlanding van Amerikaanse bommenwerper nabij Urk Terug naar 8 oktober 1943 Op 8 oktober 1943 maakt een Amerikaanse B-17 bommenwerper een noodlanding in de buurt van Urk. Urkers zien het gebeuren en raken zelfs betrokken bij de hulpverlening aan de bemanning. Anderen zijn getuigen van de paradetocht met de twee gewonde vliegeniers door de Urker straten. Kortom, dit vliegtuig en deze bemanning leven lang voort in de harten van de bevolking. In de aanloop naar 4 en 5 mei een terugblik op de gebeurtenissen. vijf kilometer ten noordoosten van Urk op kavel H-32. De onderste koepel is niet ingetrokken, waardoor het toestel in de zachte polderklei vertraagt. Bob Fortnam klimt uit het gebroken raam en valt op de grond. Daarna verlaten ook zijn collega s het vliegtuig: rechterboordschutter Theodore Sysol uit Michigan, Jimmy Strange uit Idaho - die zijn plaats in de neergelaten koepel had, navigator Ernie Shelander uit Minnesota, boordwerktuigkundige Joe Weiss uit Chicago, de jongste Henry Bessette uit Vermont - hij had zijn plaats achter de radio en linkerboordschutter Elton Kevil uit Texas. De twee gewonden komen ook naar buiten. J annetje Bakker fietst op die achtste oktober van 1943 van Urk naar Emmeloord, toen nog dorp A. Ze ziet het vliegtuig laag overkomen. Een andere Urker, Joh. Gerssen (de Bie), ziet eerst massa s bommenwerpers overkomen. Eén ervan cirkelt boven Urk en vliegt steeds lager. Plotseling begrijpt hij dat het om een noodlanding gaat. Hij gooit de trossen van zijn vlet los en steekt het kanaal over. Gerssen moet nog een stuk lopen, maar is als eerste bij het vliegtuig. Als Jannetje ook eindelijk de plek in het riet bereikt, zijn er al meer Urkers gearriveerd, onder anderen Jelle Pasterkamp, Jochem Post en Jaap Romkes. Wat ze zien is een vliegtuig nog redelijk intact, twee gewonde Amerikaanse vliegeniers en acht collega s van hen. Oorlog Verrast in actie komen, als de bommenwerpers een korte, maar hevige aanval krijgen te verduren van Focke-Wulf Fw-190 jagers van de Luftwaffe. Eén toestel wordt geraakt, dat van piloot Wally Emmert. Kogels treffen de cockpit en staart van het toestel. Vanuit de andere bommenwerpers is duidelijk te zien dat het vliegtuig in brand staat. Het cockpitraam naast copiloot Bob Fortnam uit Boston breekt in stukken. Wally Emmert is vrij ernstig gewond, met een schot in zijn onderbuik. Onder hem zit de tweede gewonde, de neusschutter Walter Fox uit Den- ver. Hij krijgt een kogel door zijn linkerbeen. Helemaal achterin het vliegtuig bevindt zich een derde gewonde, staartschutter Howard Newton. Zijn verwondingen zijn niet ernstig. Duidelijk is dat het vliegtuig niet verder kan en een noodlanding moet maken. Daarom buigt het af richting de nieuwe polder. Copiloot Bob Fortnam verricht de laatste handelingen om de noodlanding te maken. Om de kans op explosies te verkleinen, trekt hij een hendel over om de bommen los te laten. Het vliegtuig komt vrij goed terecht, Terug naar Amerika verklaart Japan na de aanval op Pearl Harbor de oorlog, en daarmee ook Duitsland. De regering roept haar jongens en mannen van 18 tot 50 jaar op te kiezen voor een carrière in het leger en deze tien geven daaraan met honderdduizenden anderen gehoor. Ze komen uit verschillende staten, variëren in leeftijd, maar streven hetzelfde doel na: vechten voor vrijheid. Amerika en haar bondgenoten voeren vanaf 1943 een 24-uurs luchtoffensief uit op de Duitse oorlogsindustrie en begin oktober maakt deze groep van tien vliegeniers daarvan voor het eerst deel uit. De missie slaagt, ze keren behouden terug op de Amerikaanse vliegbasis in Groot-Brittannië. Met de tweede missie een paar dagen later is havenstad Bremen het doelwit. Daar moet een formatie van 399 bommenwerpers het industriegebied uitschakelen. De achttien toestellen van 305 Bomb Group die hiervan deel uitmaken, stijgen vanaf kwart voor twaalf op met tussenpozen van een minuut. Boven het eiland Texel sluiten de P-47 Thunderbolt escortejagers zich aan om hen tegen vijandelijke jagers te beschermen. Deze kleine vrienden moeten boven Drachten Acht van de tien bemanningsleden. De groep veranderde vlak voor de tweede missie, die eindigde met de noodlanding nabij Urk. Onderste rij, van links naar rechts: Wally Emmert, Bob Fortnam, Ernie Shelander en Urb Klister (hij is vervangen door Theodore Sysol). Bovenste rij, van links naar rechts: Elton Kevil, Joe Weiss, Jimmy Strange, Virgil Bartels (hij is vervangen door Walter Fox) en Howard Newton. Bob Fortnam is verrast als hij de bommen ontdekt. Ze zitten nog in het vliegtuig, tussen de prut, omdat de luiken van het vliegtuig openstonden bij de landing. Fortnam heeft geen idee wat de oorzaak is van het feit dat de explosieven niet gevallen zijn. Omdat de Amerikanen geen informatie of bewijs in handen van de Duitsers willen geven, is het hun opdracht het vliegtuig te verwoesten. Fortnam gebaart naar de 14-jarige Urker Jochem Post met een pakje lucifers dat hij het toestel in de brand gaat steken. Om hem en de rest te waarschuwen, roept hij boom boom. Het lukt de bemanning niet om het vliegtuig in vlammen te laten opgaan. Daarom slepen ze zoveel mogelijk apparatuur naar buiten en beginnen ze er op te schieten. Ondertussen zijn de Duitsers vanaf de Staart richting Tollebeek vertrokken. Verzetsstrijder ingenieur Klazema is ook ter plaatse. Hij vraagt Urkers om te kijken of zij voor Wally en Walter medische verzorging kunnen regelen. Jammer genoeg kan hij niets voor hen betekenen. De twee gewonde bemanningsleden blijven bij het vliegtuig achter. De anderen verdwijnen tussen de toegestroomde Urkers en mensen uit de polder. De Duitsers zijn dan al dichtbij. Jelle Pasterkamp heeft een fonkelnieuwe gabardine regenjas aan en ook Jaap Romkes draagt een goede regenjas. Klazema vraagt aan beiden of ze deze willen afstaan voor het goede doel. Klazema zegt: Je loopt naar het bosje met je vriend en laat je jas van je afglijden op de grond. Dat doen ze. Kledingstukken verwisselen van eigenaar en zo trekken als burger vermomde vliegeniers het riet in, richting Emmeloord. Klazema bindt hen op het hart zich zo goed mogelijk te verbergen. Hij belooft bij het vallen van de avond met hulptroepen terug te komen.

8 maandag 28 april 2014 het urkerland pagina 9 7. Boordschutters Elton Kevil en Theodore Sysol (geen foto van) 1. Piloot Wally Emmert en copiloot Bob Fortnam 4. Boordwerktuigkundige Joe Weiss 5. Henry Bessette - achter de radio 8. Staartschutter Howard Newton. 3. Navigator Ernie Shelander 2. Neusschutter Walter Fox 6. Jimmy Strange - in de neergelaten koepel Duitsers Rond vijf uur, ongeveer anderhalf uur na de noodlanding, arriveren de Duitsers, luchtbeschermers en dokter Andriessen bij het vliegtuig. Zij treffen op de twee gewonden na, niemand van de bemanning aan. De Amerikanen zijn gevlogen. De Duitsers geven onmiddellijk opdracht om de gewonden naar een boot te brengen, zo n half uur van het vliegtuig vandaan. Omstanders worden weggestuurd en twee Duitse luchtwachters blijven ter bewaking bij het toestel achter. De rest trekt de polder in. Dokter Andriessen verleent eerste hulp aan Wally Emmert en Walter Fox. Inmiddels is er een vlet van Zuiderzeewerken gearriveerd. Ook aan boord zijn de twee Urkers, Joh. Gerssen en Maarten Schraal, en een opzichter van Zuiderzeewerken. Voorzichtig worden de gewonden in de vlet geladen, die terstond in de richting van Urk vertrekt. Het is de bedoeling om naar de sluisput te varen. De Duitsers halen vrachtrijder Klaas van Urk erbij, om de gewonden in paradetocht op zijn platte wagen met paard ervoor door het dorp te rijden. Het is een triomftocht. De bezetter showt de Urker bevolking graag de vangst van twee Amerikanen. De tocht gaat via de Sluisweg naar de kantine van Zuiderzeewerken, dan linksaf over de Klifweg en via de Raadhuisstraat naar Hotel van Woudenberg, het latere Wapen van Urk. Joh. Gerssen krijgt bij het afscheid een aandenken van piloot Wally Emmert: diens witte handschoenen. Doordat de dijken nog niet goed begaanbaar zijn, blijven de gewonden diezelfde avond nog op Urk. De volgende dag, in de vroege morgen, vervoeren de Duitsers hen per boot naar Amsterdam. Ondertussen zaten de overige Amerikanen verstopt in het riet. De Duitsers zijn naarstig naar hen op zoek. Drie van de bemanningsleden blijven in het riet wachten op hulp, zoals Klazema gezegd had. De anderen trekken zelf verder. Op een afgesproken sein komen Henry Bessette, Joe Weiss en Jimmy Strange s avonds tevoorschijn uit hun schuilplaats. Klazema brengt hen naar Urk, waar hij ze verbergt tussen de houtstapels op het hem welbekende bouwterrein rondom de sluis in aanbouw. Even later vindt hij een nog betere plek: op hun werkboot Argus in de werkhaven met schipper Jan van de Laar uit Enkhuizen. De Duitsers doorzoeken de sluisput, maar slaan de Argus over. Duikershol De zaterdag erop volgend, 9 oktober, brengt verzetsstrijder Hielke Vos de drie Amerikanen naar de scheepswerf van de gebroeders Hakvoort. Ze krijgen een schuilplaats in het Duikershol, een gat in de vloer in de timmerwerkplaats. De Hakvoorten dekken de toegang net op tijd af met een zware plaat hout. Plotseling dringt een groep van zeven Duitsers met het bajonet op het geweer de werkplaats binnen. In een hoek van de schuur rookt Lub Hakvoort paling. Hij is een koelbloedig man en met een grote tegenwoordigheid van geest vraagt hij de Duitsers op quasi verbaasde toon wat er aan de hand is: Wat zoeken jullie? Met gesnauw en driftige gebaren maken de Duitsers hem duidelijk dat ze die Flieger zoeken. Op meesterlijke wijze leidt Lub de aandacht van de Duitsers af, waarna ze vertrekken. Enkele uren later worden de bemanningsleden, na winkelsluiting, naar Piet Brouwer en zijn vrouw Nellie gebracht. Een week lang zijn de drie Amerikanen te gast bij het jonge Urker echtpaar. Meestal zitten zij evenwel verborgen in de kelder, omdat de Duitsers nog steeds fanatiek zoeken naar de gevluchte Amerikanen. Als dank voor de geboden hulp krijgen Piet en Nellie van één van de bemanningsleden een zogenoemde aircrewspeld. Op zaterdag 16 oktober brengt Piet Brouwer hen naar de Urkerboot. Jannetje Bakker, die getuige was van de noodlanding, herkent Boeiende lezing Robert Hofman Onderzoek Stichting Urk in Oorlogstijd Robert Hofman van Stichting Urk in Oorlogstijd hield in de bibliotheek en op uitnodiging van Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek een lezing over de voor Urk meest bekende noodlanding van een Amerikaanse bommenwerper. De stichting heeft in het afgelopen jaar grondig onderzoek gedaan naar de noodlanding en bracht daarbij ook in kaart welke hulp is geboden aan de gestrande bemanningsleden. Op deze pagina s een samenvatting van de lezing. Willem Pasterkamp (rechts) overhandigde Walter Fox in 1995 enkele brokstukken van de bommenwerper. de drie vliegeniers. Ze heeft de bootkaartjes voor ze gekocht en nu wisselen ze een blik van herkenning uit. De vliegers zeggen Thank you en Goodbye. Harmen Kramer en z n zwager Harm Gerssen begeleiden de Amerikanen op de passagiersboot naar Enkhuizen. Jochem Post, de jongen van 14 jaar die bij de noodlanding was, is ook op de boot. Hij herkent de Amerikanen en zet een Duits soldatenliedje in Denn wir fahren gegen Engeland. Harm Gerssen neemt Jochem op het achterdek onder handen en vraagt wie hij is en wat hij weet. Jochem ontkent iets te weten, maar voelt dan de loop van een revolver op zijn borst. Luister goed, zegt Gerssen tegen hem. Als je ook maar iets van de zaak vertelt, zal ik je eigenhandig neerschieten. Mijn leven is er mee gemoeid en dat van anderen. Jochem biecht alles op wat hij weet en belooft er met niemand over te praten - een belofte die hij tot aan de bevrijding nakomt. In Enkhuizen gaan de vliegeniers onder zijn begeleiding via de Koepoort naar Bovenkarspel. Daar stappen ze op de trein, omdat Duitsers op het station in Enkhuizen streng controleren. Harm Gerssen levert de vliegeniers af. Zijn taak zit erop. De volgende dag pikt hij een Amerikaan op in Kampen. Ook die brengt hij via het verzet weer verder. Krijgsgevangenen Toch is het uiteindelijk slechts één bemanningslid dat uit handen van de Duitsers blijft. Elton Kevil bereikt via Spanje Engeland. Ook de piloot Wally Emmert keert terug naar Engeland, maar wel met een verklaring van honderd procent arbeidsgeschiktheid op zak. In september 1944 komt hij terug in Amerika. De andere gewonde, Walter Fox, verhuist na zijn verblijf in het ziekenhuis naar een krijgsgevangenkamp, waar hij tot het eind van de oorlog blijft. Een lot, wat ook de andere zeven inzittenden van de bommenwerper beschoren is. Howard Newton wordt als eerste gepakt. Hij verliest in het riet het contact met de groep en is daardoor op zichzelf aangewezen. De volgende dag wordt hij in Emmeloord gearresteerd. Op de derde dag van hun vlucht lopen Fortnam en Shelander tegen de lamp, zeven kilometer ten zuiden van Apeldoorn, in Loenen. Bijzonder detail: Fortnam ontdekt tijdens zijn krijgsgevangenschap waarom de bommen bij de noodlanding niet uit het vliegtuig vielen. Hij had twee keer aan de hendel moeten trekken in plaats van één keer, iets wat hij niet wist doordat hij tijdens zijn opleiding een aantal lessen miste. Sysol is in eerste instantie samen met Kevil, maar wordt gearresteerd. De Duitsers pakken ook de drie Amerikanen op, die door Urkers verder geholpen zijn. Na de oorlog Alle tien Amerikanen uit het toestel dat de noodlanding bij Urk maakte, overleefden de oorlog. Jimmy Strange en Henry Bessette sturen nog foto s van zichzelf naar Piet en Nellie Brouwer. Piet is dan al niet meer in leven. De Duitsers arresteren hem in verband met zijn verzetswerkzaamheden. Kort na de bevrijding overlijdt hij aan de geleden ontberingen in het kamp Neuengamme. Ook scheepstimmerman Pieter Hakvoort overleeft de oorlog niet. Hij komt om in kamp Meppen-Versen. Twee van de Amerikanen, Walter Fox en Bob Fortnam, brengen in de jaren negentig een bezoek aan de polder en Urk. Bijzonder is dan dat Willem Pasterkamp hen brokstukken van de bommenwerper kan overhandigen. Hij was 13 jaar toen hij een dag nadat de Duitsers het toestel hadden opgeblazen, terugkwam naar de plaats van de noodlanding en enkele overblijfselen van het vliegtuig meenam naar huis. Fortnam en Fox zijn blij met het gebaar van Pasterkamp. Van de tien bemanningsleden zijn er momenteel nog twee in leven: piloot Wally Emmert - hij raakte bij de noodlanding het zwaarst gewond - en copiloot Bob Fortnam.

9 Groepsopdracht: Stel je voor dat jij in de Tweede Wereldoorlog op Urk woont. Een geallieerde bommenwerper wordt door luchtafweergeschut of een Duitse jager neergehaald. De bemanning weet zich op tijd te redden en landt veilig in de Noordoostpolder. Ze worden één voor één ingerekend door de Duitsers. Maar één van de bemanningsleden wordt niet gevangen genomen. Hij houdt zich schuil in het riet. Midden in de nacht klopt hij bij jullie huis aan. Hij vraagt of hij zich een tijdje bij jullie mag verstoppen. Wat doe je? Wijs je hem de deur of mag hij zich bij jullie thuis schuilhouden. Bedenk tenminste twee redenen waarom je hem een schuilplaats zou bieden. Leg ook uit waarom je dat zou doen. Argumenten waarom je hulp biedt: Bedenk tenminste twee redenen waarom je hem de deur wijst. Leg uit waarom je tot dit besluit gekomen zijn. Argumenten waarom je geen hulp biedt:

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

WERKBOEK. Lest we Forget

WERKBOEK. Lest we Forget 1 WERKBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Daarna is het weer donker Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Serie: Ontmoeting Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Douwe Drijver en Alexander Tuinhout Redactie: Hans Groeneweg Vormgeving: Richard Bos 2015.

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

BASISBOEK. Lest we Forget

BASISBOEK. Lest we Forget 1 BASISBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Deel 1. De eerste oorlogsdagen

Deel 1. De eerste oorlogsdagen Deel 1 De eerste oorlogsdagen Vrijdag 10 mei 1940, heel vroeg in de ochtend Luchtaanval Chris wordt wakker van harde dreunen en zwaar gebrom. Vliegtuigen, weet hij meteen. Zware vliegtuigen, bommenwerpers!

Nadere informatie

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten 1 Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten Dames en heren, Jongens en meisjes van het Broeklandcollege, Oorlog

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen,

Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen, 1 Beste overlevenden Beste nabestaanden, Beste mensen, 22 februari 1944 was zo n typische winterdag waarin je ondanks de kou voelt dat het voorjaar niet ver weg meer is. Met een felle zon aan een strakblauwe,

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Oorlogsverhaal Geert Loosman

Oorlogsverhaal Geert Loosman Oorlogsverhaal Geert Loosman De familie Loosman Geert wordt geboren op 3 november 1935 op Urk in het gezin van Jacob Loosman (Jawek 1904) en Aaltje Loosman-Kramer (1908) Naast Geert zijn er nog drie jongens:

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig. PrO -weekkrant Week 02 januari 2014 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 6-12 januari 2014 Eenvoudig Communiceren Winterweer in Amerika Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock In grote delen van Amerika

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Het was één groot feest!

Het was één groot feest! Het was één groot feest! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag door een scholier 1775 woorden 21 september 2004 7 206 keer beoordeeld Auteur Genre Ron Langenus Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Het ultimatum. Lesblad A. 14 mei 1940 tijd: 10:30

Het ultimatum. Lesblad A. 14 mei 1940 tijd: 10:30 lesbladen Lesblad A 14 mei 1940 tijd: 10:30 Het ultimatum Pieter Scharroo is in de Tweede Wereldoorlog kolonel bij het Nederlandse leger. Hij is de baas over de Nederlandse legertroepen in Rotterdam. Op

Nadere informatie

Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus

Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus Seksueel misbruik Eerste druk, februari 2011 2011 Elisabeth Nymus isbn: 978-90-484-1685-1 nur: 248 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Online Bijbel voor kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG Alfons Libert

PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG Alfons Libert PANZER GENERAL! WARGAMEREGELS VOOR 1/300 SCHAAL 2DE WERELDOORLOG 1999 Alfons Libert 2 Schalen... 3 Modellen... 3 Materiaal... 3 Afstanden... 3 Tijdschaal... 3 Spelvolgorde... 3 Moraal test... 3 Gevechtswaarde...

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie