Pedagogisch werkplan voor de TussenSchoolse Opvang de Springplank van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan voor de TussenSchoolse Opvang de Springplank van"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan voor de TussenSchoolse Opvang de Springplank van VOORWOORD Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de TussenSchoolse Opvang (TSO) van, maatwerk in kinderopvang. Voor deze opvangvorm hebben wij één werkplan geschreven om de onderlinge samenhang en samenwerking te benadrukken en te bevorderen. Het werkplan is bedoeld voor (nieuwe) medewerkers en ouder(s)/verzorger(s) * van de geplaatste kinderen. Dit werkplan is geschreven door ons, coördinatoren van de TSO s, in samenwerking met de hoofdcoördinator TSO, de praktijkbegeleider pedagogiek en de manager pedagogiek. In het werkplan staan afspraken, die voortkomen uit het pedagogisch beleid. Daarbij gebruiken wij als leidraad de vier opvoedingsdoelen zoals die zijn geformuleerd door professor Riksen Walraven in de Wet basisvoorziening kinderopvang. Het gaat daarbij om: 1. het bieden van (emotionele) veiligheid, 2. kinderen de gelegenheid geven tot het ontwikkelen van sociale competentie, 3. kinderen de gelegenheid geven tot het ontwikkelen van persoonlijke competentie en 4. overdracht van waarden en normen. Kinderen stellen graag de waarom-vraag en dat is prima. Ze leren op die manier zelfstandig na te denken en eigen keuzes te maken. Die ruimte geven we ze graag. Voor ons zijn de pedagogische werkplannen bedoeld om de vraag te stellen: wat doen we?, hoe doen we het en waarom kiezen we hiervoor en waarom niet voor iets anders? Wij stellen dus ook graag die waarom-vraag, omdat we ons bewust willen zijn van ons handelen naar de kinderen toe, naar elkaar toe en naar de ouders toe. Omdat het de bedoeling is zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij de huidige situatie en bij de teams van de TSO s, wordt het werkplan jaarlijks geëvalueerd en herschreven. In 2011 is actief gewerkt aan verdieping van het pedagogisch handelen. Naast het pedagogisch werkplan wordt ook gewerkt met een werkboekje met opdrachten voor iedere TSO-medewerker. Wij hopen dat u het werkplan met belangstelling en plezier zult lezen! De coördinatoren van de TussenSchoolse Opvang Januari 2013 * daar waar wij spreken van ouders bedoelen wij ouder(s)/verzorger(s).

2 INHOUDSOPGAVE PEDAGOGISCH WERKPLAN TUSSENSCHOOLSE OPVANG de Springplank van VOORWOORD INHOUDSOPGAVE PEDAGOGISCH WERKPLAN TUSSENSCHOOLSE OPVANG 1. Algemene informatie Specifieke informatie TSO de Springplank 2. Normen, waarden en regels a. Het hoe en waarom van waarden, normen en regels b. Hoe doen we dat nu in de dagelijkse omgang met de kinderen? Door het goede voorbeeld te geven c. Hebben we ook regels op de TSO? d. Doelstellingen voor het komende jaar 3. We leren kinderen een aantal vaardigheden 4. Het maken van zelfstandige keuzen 5. Wat gaan we doen? 6. Hoe gaan we om met elkaar a. Vriendschappen, pesten en conflicten b. Stoeien heeft een functie Doelstellingen voor het komende jaar EN WAT VINDEN DE COORDINATOREN? BIJLAGEN: 1. Hoe zetten we met elkaar een goede TSO neer? 2. Protocol Vlietkinderen Tussenschoolse Opvang (TSO) 3. Kinderparticipatie 4. Wij hebben een leuke TSO, want 5. Stoeien heeft een functie 6. Corrigeren van ongewenst gedrag + tips.

3 PEDAGOGISCH WERKPLAN TUSSENSCHOOLSE OPVANG DE SPRINGPLANK 1. Algemene informatie: Sinds het schooljaar 2006/2007 is de TSO van de scholen in Leidschendam-Voorburg en den Haag (Leidschenveen), die vallen onder het schoolbestuur Panta Rhei, ondergebracht bij kinderopvangorganisatie. Op dit moment wordt er op 11 basisscholen (en 12 locaties) TSO aangeboden. Op elke school is een coördinator in dienst van Vlietkinderen verantwoordelijk voor de begeleiding van de vrijwilligers. Zij is niet alleen aanspreekpunt bij inhoudelijke knelpunten, maar zorgt ook voor het onderhouden van de communicatie met de school. TSO medewerkers krijgen opleidingen (zoals een BHV-cursus) aangeboden om hun deskundigheid te bevorderen. Wij vinden het belangrijk om alle kinderen die geplaatst zijn op een TSO van in een stabiele omgeving een gevoel van veiligheid en uitdaging te bieden. Dit geeft het kind een gevoel van (zelf)vertrouwen. Het kind krijgt zo de ruimte en gelegenheid om zich optimaal te ontwikkelen. Specifieke informatie TSO de Springplank: Dagelijkse gang van zaken De kinderen kunnen `s ochtends hun lunchpakket in de daarvoor bestemde krat doen, deze wordt uiterlijk 8.45u opgehaald door een van de TSO-medewerkers om in de koeling geplaatst te worden. De kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 komen om 12.00u zelfstandig naar de ruimten van de Naschoolse Opvang van de Zevensprong. Twee TSO-medewerkers halen de kinderen van groep 1 en 2 uit de klas en gezamenlijk lopen zij dan terug naar de ruimten van de Naschoolse Opvang. Het eten vind plaats in de lokalen van NSO de Zevensprong. In het ene lokaal eet groep 1 t/m groep 4, in het andere lokaal groep 5 t/m 8. Er staan altijd minimaal twee medewerkers op de groep. Dit zijn niet altijd dezelfde mensen, maar omdat ze verscheidene pedagogische cursussen hebben gevolgd, zullen ze allemaal hetzelfde met de kinderen omgaan. Dit is op een professionele en respectvolle manier. De snelle eter mag vanaf 12.15u naar buiten. Groep 1 / 2 gaat naar het kleuterplein en de kinderen vanaf groep 3 gaan naar het bovenplein. De kinderen die wat langer over hun lunch doen krijgen daarvoor gewoon de tijd. We proberen zo rond iedereen lekker buiten te hebben, zodat ze nog voldoende tijd hebben om hun energie kwijt te kunnen. Ze hebben de keuze uit allerlei speelmateriaal, zoals fietsjes, skelters en steppen, springtouwen en bordspelen. Bij slecht weer blijven we lekker binnen. Alle kinderen blijven in het lokaal waar ze hebben gegeten, soms kunnen we naar de gymzaal. Er is voor binnen voldoende speelmateriaal, zoals diverse (computer-)spelletjes, kleurplaten of constructiemateriaal. Om 12.50u gaat de 1 e schoolbel en de kinderen van groep 3 tot en met 8 gaan dan zelfstandig naar hun klas. De kleuters zetten om al het speelmateriaal bij de schuur en gaan gezamenlijk met de TSO-medewerkers naar binnen.

4 Gekoelde Lunch: Bij TSO de Springplank is er de mogelijkheid om het lunchpakket van de kinderen gekoeld te bewaren tijdens de ochtend. Bij TSO de Springplank komen maximaal 50 kinderen per dag, dus dit is een relatief kleine TSO in vergelijking tot andere TSO`s. Hierdoor is zoiets goed te organiseren. Een koelkast is voldoende voor alle lunches en het uitdelen van de lunch gaat relatief snel. Deze koelkast staat in de ruimte van NSO de Zevensprong, daar waar de kinderen uiteindelijk ook eten. De TSO wil hiermee een bijdrage leveren aan een goede en gezonde lunch voor de kinderen die gebruikmaken van de TSO. Het signaal wat wordt afgegeven aan ouders is het belang van een goede en vooral gezonde voeding, die aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet. Ouders kunnen nu kiezen uit een breder assortiment aan lunchproducten die buiten de koeling al gauw zouden bederven (denk aan zuivel en vleeswaren). Het is noodzakelijk dat de naam van het kind op de trommel en de beker/ het pakje drinken staat, om te zorgen dat iedereen om 12.00u netjes zijn lunch krijgt. Ook moeten ouders de lunch gescheiden van het 10-uurtje meegeven, anders eten kinderen alles al om 10 uur op en hebben ze niks meer tegen de tijd dat ze bij de TSO aan tafel gaan. Ook de rol van de leerkracht speelt een doorslaggevende rol, want in hun drukke agenda is het soms moeilijk om tijd vrij te maken om hier extra aandacht aan te besteden. De gekoelde lunch is een extra service van Vlietkinderen die bij TSO de Springplank prima werkt, we krijgen van veel ouders positieve signalen. Ook al blijft de kleffe boterham met lauwe limonade bij veel kinderen toch favoriet, ouders kunnen nu makkelijker kiezen voor gezonde groeten en fruit en een gevarieerd scala aan versproducten, kortom een lunch die past binnen het gezonde en verantwoorde voedingsbeleid van Vlietkinderen. Regels en afspraken: De Springplank heeft gedragsregels opgesteld voor de TSO. Deze zijn in te zien op de locatie. Basisregel voor gedrag zijn: JE MAG ELKAAR NIET STOREN DOOR JE GEDRAG HOUDING OF TAALGEBRUIK EN VOOR GROOT EN KLEIN ZULLEN WE AARDIG ZIJN Ook heeft de Springplank pleinregels opgesteld voor het kleuterplein en voor de bovenbouw. Handhaving 1. Regels uitleggen We leggen aan het begin van het jaar duidelijk de regels uit. Er wordt ook uitgelegd wat er gebeurt als de kinderen zich niet aan de regels houden (zie beleid Oeps-blad) 2. Waarschuwen Als TSO-kinderen zich niet aan de regels houden, waarschuwt de TSO-medewerker maximaal 3x per middagpauze. 3. Bijsturen Dit kan door middel van praten met het kind/de kinderen, even apart zetten op een stoel of buiten op een bankje. Als het echt niet goed gaat wordt een kind apart gezet of in een andere groep gezet. Bijvoorbeeld een kleuter naar een veel hogere groep en vice versa. 4. Sancties Als een kind herhaaldelijk de regels overtreedt ontvangt het een zogenaamd Oeps-blad.

5 2. WELKE REGELS KENNEN WE IN DE TSO EN HOE GAAN WE OM MET NORMEN EN WAARDEN? a. Het hoe en waarom van: waarden, normen en regels Als het gaat om het opstellen van regels, dan hebben deze altijd te maken met de waarden en normen die we binnen de TSO belangrijk vinden. Met elkaar hebben wij afspraken gemaakt over de manier waarop we met elkaar willen omgaan als collega s en als medewerkers TSO. Het zijn tien regels onder de naam: Hoe zetten we met elkaar een goede TSO neer. (zie bijlage 1) Leidraad daarvoor was het protocol Vlietkinderen TSO, zoals iedere medewerker dat uitgereikt krijgt als hij/zij gaat werken op die opvangvorm. (zie bijlage 2). Respect zien we als een van de belangrijkste waarden uit het pedagogisch beleid van en als de basis voor de omgang met elkaar en met de omgeving. In de praktijk van alledag, tijdens de heel normale dagelijkse dingen, proberen we kinderen ook iets te leren over normen en waarden. Waarden en normen worden vertaald in regels, deze geven houvast aan het kind. De kinderen weten wat er van hen verwacht wordt, ze geven duidelijkheid, veiligheid, structuur, maar ook stimulans (bijv. `fouten maken mag ). En, regels zijn er ook om af en toe te verbreken. De TSO medewerkers zijn in staat om op te merken wanneer dit gebeurt en kinderen hierop te wijzen. Want we blijven onszelf en elkaar voortdurend de vraag stellen: waarom doen we het zo en waarom doen we het niet anders? Dat vraagt een open communicatie, het vraagt afstemming, met elkaar en met de kinderen. Kinderen worden waar mogelijk betrokken bij het opstellen van regels. (zie de bijlage over kinderparticipatie 3) Kinderen stellen graag de waarom vraag. En dat is terecht, want zij leren op die manier zelfstandig te denken, eigen keuzen te maken en die ruimte geven we ze graag. Bij de uitvoering van de regels wordt er altijd rekening gehouden met het feit dat elk kind anders is en de situatie van moment tot moment kan verschillen. b. Hoe doen we dat nu in de dagelijkse omgang met de kinderen?: 1. Door het goede voorbeeld te geven. We proberen waarden op kinderen over te brengen door in ieder geval zelf het goede voorbeeld te geven. Dat doen we bijvoorbeeld door het naleven van bepaalde gewoonten en gebruiken. Zo spreken we de kinderen zoveel mogelijk aan op hun eigen naam. Dat geeft aan dat je elkaar belangrijk vindt. Het geeft aan dat je deel uit maakt van een groep. Met elkaar op een vast moment om tafel geeft aan dat je het met elkaar gezellig hebt. Het groepsgevoel draagt bij aan het ontwikkelen van normen en waarden. Ook beleefdheidsvormen als dank je wel zeggen, of eet smakelijk zeggen, geeft de kinderen een voorbeeld van hoe het hoort. c. Hebben we ook regels op de TSO s? Alle TSO s hebben een aantal algemene regels opgesteld (waar mogelijk samen met de kinderen) over een aantal onderwerpen. De eetsituatie: Voor het eten gaan we handen wassen. De TSO s vinden het belangrijk dat de kinderen de lunch ervaren als een rustmoment.

6 Er wordt niet onnodig gelopen en er is ruimte voor een gesprek. Rustmomenten ontstaan ook door af en toe eens voor te lezen tijdens of na het eten (ook de grote kinderen vinden voorlezen leuk!), door samen te zingen, door het opzetten van rustige muziek of door aan het begin en/of eind te bidden als dat gebruikelijk is. Als de kinderen iets willen vragen dan steken ze hun vinger op. Op die manier leren ze op hun beurt te wachten. Het geeft rust. Schreeuwen aan tafel staan we niet toe. Er wordt op een rustige manier met elkaar gepraat. Alle TSO s vinden het belangrijk dat alle kinderen iets eten. Het brood dat overblijft gaat weer mee in de trommel naar huis. Er wordt geen brood of drinken weggegooid. Heeft een kind zijn brood vergeten, dat worden de ouders daarop aangesproken en zorgen de begeleiders voor een alternatief, zoals een boterham, rijstwafel en wat drinken. Vlietkinderen vindt het niet verstandig kinderen snoep of koek mee te geven als lunch. Dit wordt vermeld in de huisregels. Door het geven van informatie over gezonde voeding wil Vlietkinderen haar visie daarin vorm geven. Om de zorg voor de groepsruimte te laten zien, vinden wij het belangrijk dat de kinderen na het eten meehelpen met opruimen van de tafel en de plaats waar gegeten is. Tip: laat eerst een prullenbak rondgaan waar de kinderen hun afval in kunnen doen, voordat ze van tafel gaan. Voor jongere en oudere kinderen gelden vaak dezelfde basisregels. De oudere kinderen worden aangesproken op hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. d. Doelstellingen voor het komende jaar: Vlietkinderen wil een visie ontwikkelen op gezonde voeding op de TSO. 3. We leren kinderen een aantal vaardigheden. We leren ze rekening te houden met anderen: bijvoorbeeld door ze uit te leggen dat je niet iets bij een ander moet doen, als je niet wilt dat dat bij jou ook gebeurt; we laten hen zien hoe zich in kunnen leven in anderen; - waardoor hun zelfvertrouwen wordt vergroot; - en waarbij er aandacht is voor positief gedrag. Op de TSO bevinden de kinderen zich altijd in een groep. Dat maakt dat kinderen leren om met elkaar om te gaan. Ze leren in spelsituaties om met elkaar te overleggen, naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en samen te delen. En het spelen van een spel verloopt meestal volgens bepaalde spelregels. Zo leren de kinderen dat ze op hun beurt moeten wachten, ze leren omgaan met winnen en verliezen, en ze leren dat ze invloed kunnen uitoefenen op anderen. We zorgen er voor dat de aangeboden spelmaterialen altijd heel zijn en compleet. We zorgen voor een verzorgde en sfeervolle overblijfruimte. Zorg voor de omgeving wordt door kinderen ook vaak uitgelegd als zorg voor hen zelf! 4. Het maken van zelfstandige keuzen; respect voor het kind als individu Kinderen willen erbij horen en geaccepteerd worden. Ze nemen dingen over als ze merken dat je daar als pedagogisch medewerker positief op reageert. En de gevolgen daarvan zijn prettig! Wie wil er nu niet een compliment of een aai over de bol. We zijn allemaal anders. In de benadering van de kinderen wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de behoeften van het kind en wordt gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de verschillende pedagogisch medewerkers.

7 We laten de kinderen regelmatig kiezen uit verschillende door ons aangegeven mogelijkheden. Bij TSO de Tandem kunnen kinderen bijvoorbeeld een keuze maken uit de aanwezige buitenspelmaterialen. Zij zijn zelf verantwoordelijke voor het terugbrengen ervan. Kinderen leren op die manier om te kiezen en ervaren dat hun keuze wordt gerespecteerd. We bieden kinderen ook niet teveel speelgoed aan. Zo krijgen zij een goed overzicht van de mogelijkheden en dat maakt dat zij beter hun keuze kunnen maken. Als je kinderen vraagt naar hun eigen mening, stimuleert ze dat om na te denken. Hun persoon en hun mening doet er iets toe. Op de TSO s wordt gewerkt met kinderparticipatie (zij bijlage 3) Voorbeeld: - er wordt ingegaan op bewegings- en knutselactiviteiten die door kinderen zelf bedacht worden; - kinderen worden aangesproken op hun vaardigheden zoals het maken van een nieuwskrant of een speciaal boekje voor de TSO; - kinderen worden betrokken bij de aanschaf van speelgoed (binnen de grenzen die door de volwassene worden aangegeven); - kinderen krijgen meerdere activiteiten aangeboden, waaruit ze kunnen kiezen. (dat kun je regelen door te werken met een binnenbeurt voor één van de medewerkers). Soms is de tijd te beperkt om een bepaalde activiteit met de kinderen te ondernemen. Bij sommige scholen moeten de kinderen verplicht buiten spelen als het brood op is. 5. Wat gaan we doen? Kinderen in de TSO bepalen over het algemeen zelf welke activiteiten ze willen ondernemen. Na een drukke schoolochtend is het belangrijk de kinderen de gelegenheid te geven op hun eigen manier te ontspannen en vrij te kunnen spelen. Kinderen kunnen zichzelf goed vermaken en moeten daartoe de kans krijgen en gestimuleerd worden. Sommige kinderen vinden het prettig om na een drukke ochtend een tijdje met rust gelaten te worden, door zich af te zonderen van de groep op een stille plek. Als TSO medewerker kun je je op een natuurlijke manier mengen in het spel om kinderen (nieuwe) ideeën aan te reiken. Wij houden de kinderen en hun behoeften goed in de gaten. We genieten van het spel van het kind; het gaat tenslotte om het plezier in de activiteit en niet om het eindresultaat. We proberen alle mogelijkheden van het plein, van het gebouw en van de materialen te benutten. In het afgelopen jaar hebben we met de coördinatoren hard gewerkt aan de ontwikkeling van een activiteitenaanbod. We hebben inspiratie gezocht en gevonden bij elkaar en we proberen de kwaliteiten van de TSO-medewerkers daarbij zo veel mogelijk te benutten. Er zit veel creativiteit in de teams; dat leidde tot onverwachte en verrijkende activiteiten. 6. Hoe gaan we om met elkaar? Tijdens het verblijf op de TSO wordt aandacht besteed aan het aanleren van omgangsvormen, normen en waarden. Met elkaar hebben we 10 omgangsregels opgesteld voor de kinderen. Onder de naam Wij hebben een leuke TSO, want (zie bijlage 4) Voor de kleuters is er een versie met plaatjes beschikbaar. a. Vriendschappen, pesten en conflicten: Kinderen uiten hun emoties regelmatig na schooltijd, tijdens de TSO. Een sluimerend ongenoegen of conflict komt dan nog wel eens naar buiten. Kinderen hebben regelmatig meningsverschillen en moeten leren om ruzies in alle redelijkheid op te lossen. Ze moeten leren opkomen voor zichzelf, maar ze moeten ook leren om grenzen te stellen. Een conflict hoeft niet gesust te worden. Als kinderen boos zijn mag dat best worden

8 uitgesproken. De TSO medewerker hoeft ook niet direct in te grijpen, kinderen kunnen dat meestal prima zelf. Een conflict gaat te ver als er fysiek geweld bij wordt gebruikt. Ook als er sprake is van verschillende leeftijden grijpt de medewerker in. Bespreek na een conflict, als de rust is weergekeerd, hoe je ruzies kunt voorkomen. Kinderen worden niet in het bijzijn van anderen tot de orde geroepen. Het corrigeren doen we met respect voor de identiteit van het kind. (Zie ook bijlage 6 Corrigeren van ongewenst gedrag). In 2012 is het gebruik van het zogenaamde Oeps-plan geïmplementeerd, om kinderen bewust te maken van ongewenst gedrag tijdens de TSO. b. Stoeien heeft een functie (zie bijlage 5) Stoeien is meer dan je uitleven en overtollige energie kwijt raken. Door te stoeien verbeteren kinderen hun motoriek, door het lichamelijk contact met anderen ontwikkelen ze hun sociale vermogen en bovendien krijgen ze er meer zelfvertrouwen door. Doelstelling voor het komende jaar: In het schooljaar diepen we het onderwerp Kind met andere kinderen verder uit.

9 En wat vinden de coördinatoren? ALS IK ALS KIND OP DE TSO ZAT ZOU IK WILLEN: - DAT IK BINNEN MAG BLIJVEN ALS IK GEEN ZIN HEB OM NAAR BUITEN TE GAAN - DAT HET GEZELLIG IS OP DE TSO - DAT ER LEUK SPEELGOED IS VOOR IEDEREEN - DAT ER GEEN STRENGE PEDAGOGISCH MEDEWERKERS ZIJN - DAT IK ZELF MAG KIEZEN IN WELKE KLAS IK OVERBLIJF - DAT IK ZELF MAG KIEZEN OP WELK SCHOOLPLEIN IK SPEEL - DAT IK OOK KAN KIEZEN VOOR THEE OF CHOCOMEL

10

Informatieboekje Tussenschoolse opvang Professor Casimirschool Voorburg

Informatieboekje Tussenschoolse opvang Professor Casimirschool Voorburg Informatieboekje Tussenschoolse opvang Professor Casimirschool Voorburg Inhoudsopgave Bladzijde Inleiding 3 Abonnementen en losse overblijf 4 Wat kunt u van ons verwachten 6 Wat verwachten wij van de kinderen

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 Welkom! Het verhaal van Vlietkinderen gaat over veel meer dan alleen opvang. Ons verhaal gaat over ontdekken, ontwikkelen, spelen,

Nadere informatie

Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang

Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 VOORWOORD Ontdek Vlietkinderen TSO! Colofon Redactie Robert Heusinkveld Yvonne Bood Vormgeving Dare to Design* Contact Tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum:

Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: Pedagogisch beleids- en werkplan overblijf Maerten van den Velde Versiedatum: 28-10-2016 A. Pedagogisch beleidsplan overblijf Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan maakt onderdeel uit van het pedagogisch

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

Lunchen op School. Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op ATB De Springplank

Lunchen op School. Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op ATB De Springplank Lunchen op School Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op ATB De Springplank Inhoudsopgave Inleiding pagina 2 Abonnementen en losse overblijf pagina 3 Wat kunt u van ons verwachten? pagina 4

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar 2013-2014. definitieve versie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar 2013-2014. definitieve versie Overblijfprotocol St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink Schooljaar 2013-2014 definitieve versie 1. Inleiding Stichting Boter Kaas & Overblijf (BKO) verzorgt per 2 september 2013 de Tussenschoolse

Nadere informatie

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids

Kinderkoepel. Pedagogisch werkplan. Lunchkids Kinderkoepel Pedagogisch werkplan Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Lunchkids onderdeel van de Kinderkoepel. Het pedagogisch werkplan is een afgeleide van het pedagogisch beleid

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen.

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. Versie april 2014 2Bevers Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. 1. Adresgegevens Naam: Kindercentrum

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang. De Klim

INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang. De Klim INFORMATIEBOEKJE tussenschoolse opvang De Klim juli 2018 Inhoud Voorwoord... 3 Contactgegevens... 4 Over Ludens... 5 Tussenschoolse opvang door Ludens... 5 Team TSO De Klim... 5 Tussenschoolse opvang op

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven

Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven Regels en afspraken met betrekking tot het overblijven Overblijftijden: De overblijftijd is van 12.00 tot 13.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De overblijfkracht voor groep 1/2 en 3 haalt

Nadere informatie

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010

Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld 2009-2010 Openbare basisschool Heuvellaan - Burglaan 44-7314 BM Apeldoorn tel. 055-5790668 - e-mail: heuvellaan@leerplein055.nl website: www.heuvellaan.nl Visie en Praktische uitwerking TSO obs Heuvellaan Opgesteld

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Lunchkids

Pedagogisch beleid Lunchkids Pedagogisch beleid Lunchkids 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid van Lunchkids onderdeel van De Kinderkoepel. Het pedagogisch beleid geeft aan ouders, scholen, medewerkers en andere betrokkenen

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang Visie en reglement van de tussenschoolse opvang visie en reglement T.S.O. de Caegh vastgesteld door MZR dd. 22 mei 2006 1 Doelstelling De tussenschoolse opvang van de R.K. basisschool de Caegh te Obdam

Nadere informatie

Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer.

Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer. Reglement Tussenschoolse Opvang Interconfessionele Basisschool Toermalijn te Wormerveer. 1. Wettelijk geregeld De volgende zaken zijn bij wet geregeld (verkorte weergave): Het bestuur van de school is

Nadere informatie

Overblijfprotocol Mariaschool

Overblijfprotocol Mariaschool Overblijfprotocol Mariaschool De wet op het primair onderwijs (WPO) voorziet in de mogelijkheid dat kinderen op school onder toezicht kunnen overblijven. De directie van basisschool Mariaschool heeft voor

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang

Visie en reglement van de tussenschoolse opvang Visie en reglement van de tussenschoolse opvang visie en reglement T.S.O. de Caegh, september 2016 1 Doelstelling De tussenschoolse opvang van de R.K. basisschool de Caegh te Obdam heeft als doel, tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck (buitenschoolse opvang) Versie september 2018 Dit pedagogisch werkplan is een uitwerking van ons pedagogisch beleid, die voor de gehele organisatie Kinderopvang

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Inhoudsopgave 1. De tussenschoolse opvang 2 1.1. Groepen 1 en 2 2 1.2. Groepen 3 t/m 8 3 2. Lunchpakket 3 3. Pedagogische uitgangspunten 4 4. Regels tijdens de

Nadere informatie

T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL. Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik

T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL. Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik T.S.O. OVERBLIJFPROTOCOL Tussenschoolse Opvang Organisatie De Leeuwerik 1.Inleiding Wij hanteren op onze school een continurooster, wat inhoudt dat alle leerlingen tussen de middag op school blijven om

Nadere informatie

Protocol continurooster

Protocol continurooster Protocol continurooster Obs Mathenesse Augustus 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 4. Uitwerking continurooster... 4 4.1 Regels en afspraken voor het eten en drinken... 4 4.2 De lunch... 4 4.2.1 Afspraken voor

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang op de Jozefschool

Tussen Schoolse Opvang op de Jozefschool Tussen Schoolse Opvang op de Jozefschool In dit informatieboekje kunt u als ouders lezen hoe de Tussen Schoolse Opvang op de Jozefschool is georganiseerd. U kunt lezen hoe de groepen samengesteld worden,

Nadere informatie

Informatieboekje. tussenschoolse opvang. De Klim

Informatieboekje. tussenschoolse opvang. De Klim Informatieboekje tussenschoolse opvang De Klim Inhoud Voorwoord, contactgegevens... 4 Over Ludens... 5 Tussenschoolse opvang door Ludens... 5 Team TSO De Klim... 5 Tussenschoolse opvang op De Klim...

Nadere informatie

Overblijfgids Basisschool De Zonnewijzer

Overblijfgids Basisschool De Zonnewijzer Overblijfgids Basisschool De Zonnewijzer Tussenschoolse opvang Spring Schooljaar 2015-2016 Inleiding Basisschool De Zonnewijzer biedt aan al haar leerlingen de mogelijkheid om tussen de middag over te

Nadere informatie

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang Handboek TMO Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten SKSG Kinderopvang Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 1. Wat is TMO? 4 2. Verloop van een TMO uur 4 3. Je taken 4 4. Regels voor kinderen 5 5. Regels

Nadere informatie

Tussenschoolse Opvang

Tussenschoolse Opvang Tussenschoolse Opvang Wat is Lunch @ Domino? Stichting Domino verzorgt al enkele jaren de opvang van kinderen tijdens de middagpauze voor basisschool De Appel in Roosendaal. De TSO wordt aangeboden op

Nadere informatie

Het Pedagogisch Beleidsplan

Het Pedagogisch Beleidsplan 2015 BSO de Bosplaats M Moura MSvan Wijnen Het Pedagogisch Beleidsplan 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van BSO de Bosplaats. Dit pedagogisch beleidsplan is een leidraad van waaruit

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Overblijfprotocol. obs De Zilvermeeuw. juni 2017

Overblijfprotocol. obs De Zilvermeeuw. juni 2017 Overblijfprotocol obs De Zilvermeeuw juni 2017 0 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Doelstelling... 2 4 De pedagogische visie in de praktijk... 3 5 De overblijfkrachten... 3 6 Organisatie... 3 7 Draaiboek... 3

Nadere informatie

Lunchen op School. Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op de Maria Bernadette school te Leidschendam

Lunchen op School. Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op de Maria Bernadette school te Leidschendam Lunchen op School Informatieboekje over de Tussenschoolse Opvang op de Maria Bernadette school te Leidschendam Inhoudsopgave Bladzijde Inleiding 3 Abonnementen en losse overblijf 4 Wat kunt u van ons verwachten

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN

Lucebertschool. Overblijfprotocol. TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Lucebertschool Overblijfprotocol TSO Zakedijkje 38ª 1862 HB BERGEN Hierbij ontvangt u informatie met betrekking tot de Tussen Schoolse Opvang. Hierin komen o.a. aan de orde hoe aanmelden, waar en hoe kunnen

Nadere informatie

Overblijfkrant. IKC Prins Claus

Overblijfkrant. IKC Prins Claus Overblijfkrant IKC Prins Claus Straspad 1 2719 VG Zoetermeer Telefoon: 079-3616009 juli 2018 TSO raad Basisscholen zijn sinds januari 2006 formeel verantwoordelijk de totale overblijfvoorziening voor hun

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag

Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag Plan van aanpak 4-gelijke-dagen en een korte woensdag 2017-2018 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 4-gelijke-dagenmodel? 3. Uitwerking 4-gelijke-dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS De Vijfmaster

Nadere informatie

Overblijfregeling van CBS Lingelaar

Overblijfregeling van CBS Lingelaar 1 Wettelijk geregeld Overblijfregeling van CBS Lingelaar De volgende zaken zijn bij wet geregeld (verkorte weergave): De school is verplicht tot het mogelijk maken van een overblijfgelegenheid. De kosten

Nadere informatie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar concept-versie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar concept-versie Overblijfprotocol St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink Schooljaar 2013-2014 concept-versie 1. Inleiding Stichting Boter Kaas & Overblijf (BKO) verzorgt per 2 september 2013 de Tussenschoolse

Nadere informatie

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Juli 2011. Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Inleiding Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de overblijf. De school bepaalt in overleg met de ouders de manier

Nadere informatie

Bij TSO de Vuurvlinder

Bij TSO de Vuurvlinder Bij TSO de Vuurvlinder Schooljaar 2013/2014 Inhoud Wat is TSO? - pagina 3 TSO Coördinatie - pagina 4 Financiën - pagina 5 Aanmeldingsformulier - pagina 8 Samen Lunchen - pagina 6 Samen Spelen - pagina

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

Aanmelden:... 4. Afmelden:... 5. Aanwezigheidsregistratie:... 5. Aanmeldingsformulier:... 5. Kosten TSO... 6. Betaling... 7

Aanmelden:... 4. Afmelden:... 5. Aanwezigheidsregistratie:... 5. Aanmeldingsformulier:... 5. Kosten TSO... 6. Betaling... 7 inhoudsopgave: Aanmelden:... 4 Afmelden:... 5 Aanwezigheidsregistratie:... 5 Aanmeldingsformulier:... 5 Kosten TSO... 6 Betaling... 7 Pedagogische visie van het overblijven... 8 Overblijfhulpen:... 9 Overblijfcoördinator:...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Protocol overblijven

Protocol overblijven Basisschool t Bossche Hart Protocol overblijven September 2014, opgesteld door overblijfcoördinator Danielle Tak Geactualiseerd april 2015 Inhoud Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten De pedagogische

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Informatie - Reglement TSO - Basisschool de Wereldwijzer

Informatie - Reglement TSO - Basisschool de Wereldwijzer Informatie - Reglement TSO - Basisschool de Wereldwijzer 1 Voorwoord Op onze school, Basisschool de Wereldwijzer, wordt de TSO begeleid door vrijwillige ouders die speciaal hiervoor een opleiding hebben

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

Informatieboekje Tussenschoolse Opvang Stichting Kinderopvang Roermond Neerstraat 61 6041 KB Roermond Telefoon: 0475-337049

Informatieboekje Tussenschoolse Opvang Stichting Kinderopvang Roermond Neerstraat 61 6041 KB Roermond Telefoon: 0475-337049 Informatieboekje Tussenschoolse Opvang Stichting Kinderopvang Roermond Neerstraat 61 6041 KB Roermond Telefoon: 0475-337049 Openbare Basisschool De Brink Smedenerf 2 6043 SG Roermond Telefoon: 0475-324669

Nadere informatie

De binnen- en buitenruimte zijn schoon en voorzien van voldoende meubilair (voor ieder overblijvend kind een tafel en stoel).

De binnen- en buitenruimte zijn schoon en voorzien van voldoende meubilair (voor ieder overblijvend kind een tafel en stoel). Overblijfprotocol Waarom een Overblijfprotocol? We verzorgen bij de koningsbeer het overblijven op basisschool de Vonder. Wij zien het als onze opdracht om de kinderen die aan onze zorg worden toevertrouwd

Nadere informatie

Huishoudelijkreglement Tussenschoolse Opvang (TSO)

Huishoudelijkreglement Tussenschoolse Opvang (TSO) Huishoudelijkreglement Tussenschoolse Opvang (TSO) Vita Veraschool Algemeen Het Huishoudelijk Reglement Tussenschoolse Opvang Vita Veraschool is een aanvulling/uitwerking op het Reglement Tussenschoolse

Nadere informatie

Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624

Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624 Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624 Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: HAARLEMMERMEER Datum inspectie: 11-08-2014

Nadere informatie

Pauze op School. Reglement Tussen Schoolse Opvang

Pauze op School. Reglement Tussen Schoolse Opvang - 1 - Pauze op School Reglement Tussen Schoolse Opvang Prins Willem-Alexander School te Sliedrecht - 2 - Inhoudsopgave 1 Algemeen 2 Aanmelden, wijzigen, opzeggen abonnement 3 Abonnementen en betalingen

Nadere informatie

Protocol continurooster. KBS Franciscus

Protocol continurooster. KBS Franciscus Protocol continurooster KBS Franciscus Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 70 2. Uitwerking continurooster 70 2.1 Tussen Schoolse Opvang (TSO) 70 2.2 Regels en afspraken voor het eten en drinken 71 2.3 De lunch

Nadere informatie

Handboek voor overblijven

Handboek voor overblijven Handboek voor overblijven 2016-2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Visie overblijven op de Prinses Amaliaschool... 4 Hoofdstuk 2 Organisatiestructuur van het overblijven... 4 Hoofdstuk 3 Taken

Nadere informatie

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert Overblijf De Kyckert In samenwerking met O.B.S. De Kyckert 1 Inhoudsopgave 1. De overblijf pag. 3 2. Lunchpakket pag. 3 3. Pedagogische uitgangspunten pag. 4 4. Regels pag. 4 5. Kosten pag. 5 6. Contracten

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang (TSO)

Tussen Schoolse Opvang (TSO) Aalsmeer, juni 2015 Tussen Schoolse Opvang (TSO) Deze brief gaat over de TSO in het schooljaar 2015-2016. Via de aanmeldstrook kunt u zich inschrijven voor de TSO na de zomervakantie. Dit geldt voor alle

Nadere informatie

Overblijfgids 2010-2011

Overblijfgids 2010-2011 Overblijfgids 2010-2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Bereikbaarheid overblijfcoördinator... 3 Overblijfdagen en tijden... 3 Overblijfruimtes... 3 Spelmaterialen... 3 Kosten en mogelijkheden...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Informatieboekje tussenschoolse opvang De Koekoek

Informatieboekje tussenschoolse opvang De Koekoek Informatieboekje tussenschoolse opvang De Koekoek 2 Inhoud Voorwoord ------------------------------------------------------------------------------------------ 4 Over Ludens ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Handboek voor Tussen Schoolse Opvang

Handboek voor Tussen Schoolse Opvang Handboek voor Tussen Schoolse Opvang Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Visie overblijven op de Koningin Julianaschool... 4 Hoofdstuk 2 Organisatiestructuur van het overblijven... 4 Hoofdstuk 3 Taken

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

5 pedagogisch medewerkers

5 pedagogisch medewerkers 5 pedagogisch medewerkers In dit hoofdstuk gaan we in op de pedagogisch medewerker. Zij heeft grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in de opvang. Door individuele interactie met

Nadere informatie

Overblijven op de Regenboogschool. Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016

Overblijven op de Regenboogschool. Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016 Overblijven op de Regenboogschool Informatie Tussenschoolse Opvang TSO 2015-2016 Christelijke Basisschool De Regenboog Hobbemastraat 1 3372 XG Hardinxveld-Giessendam Telefoon 0184-612345 Informatie TSO

Nadere informatie

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe De pedagogisch medewerkers: Jolanda Ingrid Silvia Veronique Coördinator: Marjolijn van den Berg OPVANG: De BSO De Kreeke biedt mogelijkheid tot opvang van 37 kinderen.

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Waarom 5 gelijke dagen?

1. Voorwoord. 2. Waarom 5 gelijke dagen? 1. Voorwoord Basisschool Eerschot gaat m.i.v. het schooljaar 2017-2018 het 5-gelijke dagen model invoeren. Dat betekent dat alle kinderen de lunch op school nuttigen. De middagpauze zal dan komen te vervallen.

Nadere informatie

NORLANDIA KINDEROPVANG. Overblijfgids de Fortgens

NORLANDIA KINDEROPVANG. Overblijfgids de Fortgens NORLANDIA KINDEROPVANG Overblijfgids de Fortgens Inhoud Waar bieden wij de tussenschoolse opvang (overblijf)?... 4 Wie werken er op de overblijf?... 4 Kennismaken... 4 Hoe verloopt een eerste keer overblijven?...

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus

Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus Openbare basisschool De Marske Irisstraat 2 1777 XP Hippolytushoef Tel. 0227 592043 Bijlage 7: Pedagogisch beleid van de Tussenschoolse Opvang Surplus 1. Inleiding Wij vinden het belangrijk dat de TSO

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Visie en Missie van de Tussen Schoolse Opvang (TSO): Er wordt tijdens het overblijven gestreefd naar een prettige, vriendelijke en veilige sfeer.

Visie en Missie van de Tussen Schoolse Opvang (TSO): Er wordt tijdens het overblijven gestreefd naar een prettige, vriendelijke en veilige sfeer. Protocol overblijven Overblijftijden en plaatsen Onderbouw : eten van 12.00uur tot 12.30uur, ieder in hun eigen klas daarna gelegenheid tot spel. Bovenbouw : eten van 12.30uur tot 12.50uur, allen in het

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2016-2017 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS de Zonnewijzer voert m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Locatie: Basisschool De Startbaan Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Versie 2, Datum: nov. 2013, Pagina 1 van 8 Inhoud Voorwoord:

Nadere informatie

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang

Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Pedagogisch beleid TSO Trias Kinderopvang Locatie: Basisschool De Rank Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Versie 2, Datum: nov. 2013, Pagina 1 van 8 Inhoud Voorwoord: 3

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Surplus Kinderopvang Juli 2010 03-01-2011 Versie 6 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Woord vooraf... 3 1. Pedagogisch beleid... 4 1.1 Doelstelling Tussenschoolse

Nadere informatie

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang

Welschap Kinderopvang Lauraplein GP Heemskerk T Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Welschap Kinderopvang Lauraplein 1 1961 GP Heemskerk T 025245464 www.welschapkinderopvang.nl Pedagogisch Beleid Tussenschoolse opvang Inhoud Inleiding 2 1. Visie op kinderopvang 3 2. Pedagogische werkwijze

Nadere informatie

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model

Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model Plan van aanpak 5-gelijke-dagen model 2016-2017 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Waarom het 5 gelijke dagenmodel? 3. Uitwerking 5 gelijke dagenmodel 4. Overig 1. Voorwoord BS Matthias voert m.i.v. schooljaar

Nadere informatie

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek

Inleiding Doelstelling Pedagogische uitgangspunten Regels en maatregelen Draaiboek Overblijfprotocol Inleiding De Wet op het Primair Onderwijs voorziet in de mogelijkheid dat leerlingen in de middagpauze op school onder toezicht kunnen overblijven. Dat betekent dat deze overblijfleerlingen

Nadere informatie

Informatie Tussenschoolse Opvang pcb De Stromen

Informatie Tussenschoolse Opvang pcb De Stromen Informatie Tussenschoolse Opvang pcb De Stromen 1 Tussenschoolse Opvang Hier vindt u allerlei informatie over de gang van zaken bij de tussenschoolse opvang (TSO). Heeft u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

OVERBLIJFGIDS ouders

OVERBLIJFGIDS ouders OVERBLIJFGIDS ouders Deze gids bevat alle informatie die noodzakelijk is om uw kind te laten deelnemen aan de tussenschoolse opvang van PCBS De Wegwijzer. Inleiding Uw kind blijft tussen de middag bij

Nadere informatie

Overblijfgids Samensprong Bergen. Tussenschoolse opvang

Overblijfgids Samensprong Bergen. Tussenschoolse opvang Overblijfgids Samensprong Bergen Tussenschoolse opvang 1 Inleiding De basisscholen, de Klimop en St. Jozef, hebben het overblijven samen geregeld. Een vast team van overblijfkrachten en een coördinator

Nadere informatie

TSO REGLEMENT TSO Haaksbergen

TSO REGLEMENT TSO Haaksbergen 1 TSO REGLEMENT TSO Haaksbergen Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Deelname 3 2.1 Aanmelden / Afmelden/ Opzeggen 3 2.1.1 Aanmelden TSO: 3 2.1.2 Afmelden abonnementsdagen TSO 3 2.1.3 (Gedeeltelijke) opzegging/wijziging

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Arnhemseweg 160, 7335 DN Apeldoorn Roerdompweg 3, 7331 CL Apeldoorn Telefoon 055-5424503 Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse opvang Deel 1: Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

1 Inleiding Contactgegevens Reglement Algemeen... 3 Organisatie... 3 Inschrijven en betalingen... 3 Veiligheid... 3 Klachten...

1 Inleiding Contactgegevens Reglement Algemeen... 3 Organisatie... 3 Inschrijven en betalingen... 3 Veiligheid... 3 Klachten... Juni 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 Contactgegevens... 2 2 Reglement... 3 Algemeen... 3 Organisatie... 3 Inschrijven en betalingen... 3 Veiligheid... 3 Klachten... 3 3 Praktische zaken... 4 s Morgens...

Nadere informatie