Help voor het Verjaringsprogramma zeden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Help voor het Verjaringsprogramma zeden"

Transcriptie

1 Help voor het Verjaringsprogramma zeden Inleiding Het is voor de professional in het zedenvakgebied steeds gecompliceerder geworden om de verjaring van een zedenzaak te berekenen. Dit is het gevolg van de vele wetswijzigingen op het gebied van zowel verjaringstermijnen als in de zedentitel Het vraagt in veel gevallen meer dan gemiddelde juridische deskundigheid om de verjaring vast te stellen, wat kan leiden tot onduidelijkheid, onzekerheid en soms tot onjuiste conclusies over de datum waarop een zedenzaak verjaard is. Onjuiste conclusies hebben uiteraard grote gevolgen voor de betrokkenen (zowel voor aangever als voor verdachte) en kunnen leiden tot onjuiste beslissingen in de gang naar een rechtszaak. Dit programma helpt u om snel en relatief eenvoudig de verjaring van een zedenzaak te berekenen. U voert eerst een aantal gegevens in, waar het programma u per scherm om vraagt. Daarna toont het programma u de conclusie alsmede de toelichting daarop. In deze toelichtende helptekst vindt u per scherm de uitleg voor de gebruiker. Het programma is een hulpmiddel Het Verjaringsprogramma zeden is een hulpmiddel bij de berekening van de verjaringstermijn van een zedenzaak. Zoals in de disclaimer staat vermeld, is de Politieacademie niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in het systeem. Als een zedendelict strafrechtelijk verjaard is, hoeft dit niet te betekenen dat het ook civielrechtelijk verjaard is. Hiertoe dient betrokkene doorverwezen te worden naar een advocaat. Doelgroep Het programma is ontwikkeld als hulpmiddel voor de beroepspraktijk van professionals die zich bezig houden met zedenzaken. Hiermee worden bedoeld: - zedenrechercheurs van de politie en de Koninklijke Marechaussee - openbaar ministerie - advocatuur - overige juridische hulpverleners Belangrijk: Om dit programma optimaal te kunnen gebruiken is juridische kennis van de zedelijkheidswetgeving noodzakelijk. Het wordt afgeraden om het programma te gebruiken zonder de deskundigheid van een professional op het gebied van zedenzaken. Opbouw en structuur van het programma Het programma vraagt u als gebruiker eerst om een aantal gegevens in te voeren, te weten: pleegdatum of -periode van het strafbare feit geboortedatum slachtoffer geboortedatum of geschatte leeftijd verdachte selectie van het juiste wetsartikel controle op de toen geldende wettekst van het gekozen artikel en bevestiging of u voor het juiste artikel hebt gekozen

2 Hierna krijgt u het scherm te zien met de conclusie (verjaringsdatum of -periode) en de juridische onderbouwing van die conclusie. Uitleg functietoetsen Het startscherm geeft u informatie over ontstaan en doel van de software. Vanuit dit scherm (en alle overige schermen) kun u altijd gebruik maken van de navigatietoetsen home, help, colofon en disclaimer. Home Help Colofon Disclaimer Met deze functie kunt u op ieder gewenst moment terug naar het beginscherm van het programma Met deze functie kunt u op ieder gewenst moment gebruik maken van de helptekst voor een toelichting op het programma Hier vindt u informatie over de samenstelling van de werkgroep, de versiedatum van het programma, het internetadres en gegevens over beheer en foutmeldingen Hier vindt u gegevens met betrekking tot de verantwoording en de wijze waarop u eventueel geconstateerde fouten of omissies kunt melden De knoppen opnieuw, volgende en vorige Volgende: Vorige: Opnieuw: met deze toets gaat u door naar het eerstvolgende scherm met deze toets gaat u één stap terug in het programma; dat betekent dat u bij de berekening van meerdere zaken met een aantal gelijke gegevens, niet alle gegevens steeds opnieuw hoeft in te voeren. U kunt met vorige teruggaan tot het scherm waar u gegevens wilt wijzigen; in eerdere schermen ingevoerde gegevens blijven staan met deze toets kunt u vanuit elk scherm direct terug naar het beginscherm (zelfde functie als Home); in eerdere schermen ingevoerde gegevens gaan verloren

3 Pleegdatum of -periode van het strafbare feit Hier vult u de exacte datum in waarop het delict is gepleegd of een pleegperiode. De datum voert u als volgt in: dd-mm-jjjj U kunt kiezen voor een pleegperiode als de exacte datum van het delict niet bekend is (maar wel een geschatte periode) of in geval er sprake is van meerdere delicten in een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld bij incest aan de orde kan zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om incest gepleegd van 1986 tot 1989, dan voert u dat als volgt in: Pleegperiode van t/m Klik op volgende om door te gaan naar de volgende pagina.

4 Geboortedatum slachtoffer Hier vult u de exacte geboortedatum in van het slachtoffer. Ook hier geldt dat u de datum invoert als dd-mm-jjjj Er zijn situaties denkbaar waarbij u niet beschikt over de exacte geboortedatum van het slachtoffer. U kunt dan kiezen om een geboorteperiode in te voeren, waardoor het programma verder rekent met die gegevens (in verband met eventuele minderjarigheid van het slachtoffer). Klik op volgende om door te gaan naar de volgende pagina.

5 Geboortedatum of geschatte leeftijd verdachte Hier vult u de exacte geboortedatum in van de verdachte. Ook hier geldt dat u de datum invoert als dd-mm-jjjj Als u niet beschikt over de geboortedatum van de verdachte, moet u in elk geval een van de daaronder genoemde opties kiezen. Voor de berekening van de verjaringstermijn moet u minimaal invoeren of de verdachte <16 jaar was, 16 of 17 jaar was of meerderjarig (lees 18 jaar of ouder). Uitleg: Voor de verdachte <16 jaar geldt een kortere verjaringstermijn dan voor de meerderjarige verdachte. In een aantal gevallen geldt deze inkorting van de verjaringstermijn echter niet voor de 16/17-jarige verdachte. Derhalve moet u hier in elk geval een keuze maken. Mocht u hier onvoldoende gegevens voor hebben, dan is het aan te raden de berekening voor zowel de minderjarige als de meerderjarige verdachte uit te laten voeren en met het verschil in de conclusies rekening te houden. Klik op volgende om door te gaan naar de volgende pagina.

6 Selecteer het juiste wetsartikel U kiest hier het wetsartikel waarvan u in de betreffende zaak de verjaring wilt laten berekenen. Door op het pijltje rechts van de blauwe balk te klikken, krijgt u de mogelijkheid om het betreffende (huidige) wetsartikel te selecteren. U moet hier een keuze maken; u kunt maar van één wetsartikel tegelijk de verjaring laten berekenen, met de gegevens van één slachtoffer en één verdachte. Als u met meerdere verdachten en/of slachtoffers te maken heeft, moet u per slachtoffer en/of verdachte een nieuwe berekening laten uitvoeren. Het kan immers zo zijn dat er verschillende delicten gepleegd zijn door meerdere verdachten (met mogelijk andere verjaringstermijnen). Ook de leeftijd van verschillende slachtoffers en/of verdachten beïnvloeden de verjaringstermijn. U kunt derhalve geen berekening voor meerdere zaken tegelijk laten uitvoeren. Kies in eerste instantie voor het wetsartikel met de hoogste strafbedreiging. Uiteraard is het van groot juridisch belang dat u zich bewust bent van de elementen en bestanddelen die voor dat betreffende wetsartikel bewezen dienen te worden. Kies bij twijfel ook altijd voor het wetsartikel dat mogelijk eerder bewezen kan worden, maar misschien ook een lagere strafbedreiging kent. De kans bestaat dat u dan te maken heeft met een kortere verjaringstermijn. Overleg bij twijfel bijtijds met uw Officier van Justitie. Klik op volgende om door te gaan naar de volgende pagina.

7 Controlevraag gekozen wetsartikel Nadat u een wetsartikel heeft geselecteerd, krijgt u in het volgende scherm de wettekst van dat artikel te zien, zoals dat van toepassing was op/in de door u ingevoerde pleegdatum of periode. Er wordt u nu gevraagd om te controleren of u - gezien de toen geldende wettekst - voor het juiste wetsartikel hebt gekozen. Lees nu de toen geldende wettekst van het gekozen artikel door en bevestig als u voor het juiste artikel hebt gekozen. Voorbeeld: Als u hebt gekozen voor artikel 242 Sr. (verkrachting) gepleegd in 1990, maar het slachtoffer is een man, dan zult u door het lezen van de toen geldende wettekst tot de conclusie komen dat u niet het juiste artikel hebt geselecteerd. In 1990 stond in de wettekst van art. 242 namelijk "Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vrouw dwingt met hem buiten echt vleselijke gemeenschap te hebben U dient dan alsnog voor een ander artikel te kiezen. Zo dient de controlevraag ertoe u te attenderen op de geldende wettekst op/in de door u ingevoerde pleegdatum/-periode. Kies ja als u uw keuze wilt bevestigen. U gaat dan door naar het volgende scherm. Als u voor nee kiest, krijgt u een waarschuwing te zien met de opdracht om opnieuw met een ander artikel te starten. Door hier OK te kiezen, komt u wederom in het selectiescherm van de wetsartikelen. In sommige gevallen krijgt u een alternatief wetsartikel aangeboden.

8 Als u een berekening laat uitvoeren voor een bepaalde feit periode, kan het zijn dat u in dit scherm ook meerdere controlevragen te zien krijgt. Dit heeft te maken met het feit dat dan in de door u ingevoerde feitperiode een wetswijziging heeft plaatsgevonden, waardoor er dus verschillende wetteksten van toepassing zijn. U ziet in dat geval boven de controlevraag de betreffende periode genoemd staan, waarvoor deze wettekst van toepassing was. U dient dan voor de verschillende feitperiod en de berekening apart te laten uitvoeren. Strafverzwaring art. 248 Sr. In sommige gevallen krijgt u na de bevestiging van het geselecteerde wetsartikel de vraag: Heeft het feit zwaar lichamelijk letsel of de dood ten gevolge gehad? Deze vraag wordt u alleen getoond als bij het gekozen wetsartikel de strafverzwaring van art. 248 Sr. van toepassing zou kunnen zijn. Mocht dit aan de orde zijn, dan heeft dit gevolgen voor de verjaringstermijn. U kiest voor ja of nee en komt vervolgens in het scherm waar de conclusie getoond wordt. Klik op volgende om door te gaan naar de volgende pagina.

9 Conclusie In dit laatste scherm wordt de conclusie van de berekening aan u getoond. De conclusie is als volgt opgebouwd: Op de eerste regel vind t u het wetsartikel waarop de berekening heeft plaatsgevonden. Daaronder staan de door u ingevoerde gegevens op een rijtje. U kunt hier dus ook controleren of u de gegevens juist heeft ingevoerd. Vervolgens ziet u een rode of een groene balk met daarin de datum of periode van verjaring. Rood wil zeggen dat het feit reeds verjaard is, groen wil zeggen dat de verjaringsdatum/periode in de toekomst ligt. U kunt hier dus in één oogopslag zien of u met een reeds verjaard feit te maken hebt. Bij de kunt u teruglezen welke gegevens het programma gebruikt heeft om tot de berekening te komen. Direct daaronder kunt u op hier klikken voor de juridische verantwoording van de berekening alsmede de relevante wetsartikelen die daaraan ten grondslag liggen.

10 Het antwoord kan uit meerdere conclusies bestaan, afhankelijk van de door u ingevoerde feitperiode, de toen geldende wettekst en de relevante wetswijzigingen in die periode. Lees de conclusie daarom goed door. In sommige gevallen kan een delict dat gedurende een bepaalde periode is gepleegd, deels verjaard zijn en deels niet. Een scherm kan meerdere conclusies bevatten. U ziet dan per conclusie de gebruikte gegevens en daaronder de keuze om te klikken op hier waardoor u de juridische uitleg in beeld krijgt. Om een geheel nieuwe berekening te starten, kiest u nu voor Opnieuw of Home. Als u met eerder ingevoerde gegevens een nieuwe berekening wilt starten, kunt u met Vorige steeds één pagina teruggaan en waar nodig de ingevoerde gegevens wijzigen. Verwijzing naar de syllabus zedelijkheidswetgeving In alle gevallen is het van belang dat de gebruiker van dit programma kennis heeft van de zedelijkheidswetgeving. Daarbij kan het handig zijn om oude en nieuwe wetteksten van de zedenartikelen beschikbaar te hebben. Het Verjaringsprogramma Zeden kan bij een bepaalde casus berekenen of deze al dan niet verjaard is. Het programma toont ook de daarbij behorende wettekst. Het programma is echter niet geschikt om gestructureerd naar oude wetgeving te zoeken. Voor dat doel heeft de Politieacademie de Syllabus zedelijkheidswetgeving ontwikkeld. Daarin zijn zowel de oude als nieuwe wetgeving, de datum van tekstuele wetswijziging alsmede de besprekingen daarvan opgenomen. Deze syllabus is opgenomen op Politie Kennis Net op de volgende locatie: Criminaliteit > Zedendelicten > Zedenzaken > Regelgeving, of via onderstaande link: it/zedendelicten/syllabus_zedelijkheidswetgeving_augustus_2014.pdf De externe gebruiker kan de syllabus downloaden als pdf-bestand. Klik hiervoor op zeden syllabus bovenin het scherm.

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S.

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris invoerprogramma Drs ing. G. Schurer 1999-2008 Giant-Soft Emmakade 50 8933 AT Leeuwarden Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.1 Datum : mei 2015. Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.1 Datum : mei 2015. Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11 Handleiding Portero voor organisatiebeheerders Versie : 1.1 Datum : mei 2015 Portero Beheerdershandleiding v 1.0 28-5-2015 Pagina 1 van 11 Colofon Documenteigenaar : Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Nadere informatie

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging Handleiding Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging april 2014 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 3 Hulpmiddelen... 4 Verkort stappenplan... 4 1 Andere gebruikers van FRS uitnodigen tot

Nadere informatie

Verkorte handleiding uitstelregeling

Verkorte handleiding uitstelregeling Verkorte handleiding uitstelregeling Log in op Accept SBR en kies voor SBR Dossier Het SBR dossier programma wordt nu gestart. Het dossier dient als opslag voor uw SBR documenten. Druk hiervoor op de knop

Nadere informatie

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.3 Datum : juni Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 11

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.3 Datum : juni Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 11 Handleiding Portero voor organisatiebeheerders Versie : 1.3 Datum : juni 2017 Portero Beheerdershandleiding v 1.3 26-06-2017 Pagina 1 van 11 Colofon Documenteigenaar : Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Nadere informatie

Serieberekeningen. Serieberekenen in het kort. Inhoud

Serieberekeningen. Serieberekenen in het kort. Inhoud Serieberekeningen Inhoud Serieberekenen in het kort...1 Voordelen serieberekenen...2 Geen loonsoorten (maand, week) door elkaar...2 Serieberekening in Loon...3 Resultaten Serieberekening...6 Serieberekening

Nadere informatie

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.4 Datum : juli Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 12

Handleiding Portero. voor organisatiebeheerders. Versie : 1.4 Datum : juli Portero Beheerdershandleiding v Pagina 1 van 12 Handleiding Portero voor organisatiebeheerders Versie : 1.4 Datum : juli 2017 Portero Beheerdershandleiding v 1.4 15-07-2017 Pagina 1 van 12 Colofon Documenteigenaar : Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Nadere informatie

Kindvriendelijke verhoorstudio

Kindvriendelijke verhoorstudio Het horen van kinderen door de politie HET HOREN VAN KINDEREN DOOR DE POLITIE Jannie van der Sleen Binnen een strafrechtelijk onderzoek: Doel van het verhoor is waarheidsvinding/feiten: Is er al dan niet

Nadere informatie

Een gebruikersmenu maken

Een gebruikersmenu maken Inleiding U kunt per gebruiker of gebruikersgroep een eigen menu definiëren, met daarin de functies, welke de gebruiker of gebruikersgroep mag gebruiken. Dit is met name handig als een gebruiker of gebruikersgroep

Nadere informatie

Stappenplan DULT koppeling

Stappenplan DULT koppeling Stappenplan DULT koppeling Dit stappenplan helpt u om de toetsresultaten van de leerlingen in Cito LOVS over te zetten naar ESIS. Het is raadzaam dit stappenplan door te lezen voor u start met de DULT

Nadere informatie

WIS Collect Handleiding gebruiker

WIS Collect Handleiding gebruiker WIS Collect Handleiding gebruiker versie d.d. 23 juli 2013 Inhoud 1. Wat is WIS Collect?... 2 2. Inloggen... 3 3. Het startscherm... 4 4. Het plaatsen van een bestelling in de factuurlijst... 6 5. Betaling

Nadere informatie

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL DUTCH Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

Handleiding mijndienstrooster. voor medewerkers

Handleiding mijndienstrooster. voor medewerkers Handleiding mijndienstrooster voor medewerkers versie 1.2 19 maart 2015 Inhoudsopgave Inleiding...3 Aanmelden...3 Wachtwoord wijzigen...3 Homepage...4 Rooster bekijken...5 mijnrooster...6 Agenda...7 Verlof

Nadere informatie

Handleiding webshop. Om in te loggen gaat u naar de volgende website: http://webshop.sibo.nl.testbyte.nl

Handleiding webshop. Om in te loggen gaat u naar de volgende website: http://webshop.sibo.nl.testbyte.nl Om in te loggen gaat u naar de volgende website: http://webshop.sibo.nl.testbyte.nl Handleiding webshop Of klikt u op de SIBO Website http://www.sibo.nl/webshop.aspx op de Webshop button: U wordt dan verder

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland

Handicom. Symbol for Windows Gold. Pl@nner. Handicom, 2010, Nederland Handicom Symbol for Windows Gold Pl@nner Handicom, 2010, Nederland Inhoud 1 Weergaven... 4 1.1 Wisselen tussen RealTime en Plan-modus... 4 1.2 Dag-, Week- en eenvoudige weergave... 4 2 RealTime modus (de

Nadere informatie

Handleiding voor het aanvragen van exportinspecties

Handleiding voor het aanvragen van exportinspecties Handleiding voor het aanvragen van exportinspecties Plantenziektenkundige Dienst Mei 2006 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Beginscherm... 2 2 Aanvragen exportinspecties... 4 3 Aanvragen van export bloembollen

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Mailing maken: Onder Extra in de menu balk bevind zich de knoptekst Mailings...

Mailing maken: Onder Extra in de menu balk bevind zich de knoptekst Mailings... Mailing maken: Onder Extra in de menu balk bevind zich de knoptekst Mailings.... Mailings zijn het best uit te leggen middels voorbeelden. Mailings zijn opgebouwd uit zoekcriteria's welke werken volgens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

Handleiding LCC Benchmarking Tool

Handleiding LCC Benchmarking Tool Handleiding LCC Benchmarking Tool Stap1. De tool http://benchmarking.zorgenbouw.nl opent met de onderstaande pagina. Op de openingspagina voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in die u van de beheerder

Nadere informatie

Handleiding jaarrapportage ACT MicroHIS 8.5 en X

Handleiding jaarrapportage ACT MicroHIS 8.5 en X Hieronder wordt de selectie van de vier vragen van de jaarrapportage behandeld. Bij versie 8.5 zien de schermen er iets anders uit dan de illustraties in dit document. De handleiding is wel toe te passen

Nadere informatie

Handleiding Amyyon Care Plannen, registreren en rapporteren zorg. Rondomzorg

Handleiding Amyyon Care Plannen, registreren en rapporteren zorg. Rondomzorg Handleiding Amyyon Care Plannen, registreren en rapporteren zorg Inhoudsopgave 1 Zorg plannen vanuit de indicatie... 3 2 Private zorg... 8 3 Zorg toewijzen aan medewerkers... 9 1. Zorg toewijzen op cliënt

Nadere informatie

de rol van de forensisch arts

de rol van de forensisch arts de rol van de forensisch arts 16-02-2012 Arts en Strafrecht Peter Paul Bender forensisch arts KNMG Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond bender@farr.nl programma: - de forensisch arts - arts en strafrecht

Nadere informatie

Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen. Versie 1.3 20-04-2015 1

Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen. Versie 1.3 20-04-2015 1 Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen Versie 1.3 20-04-2015 1 PostBase (Mini) verbindingsinstellingen Deze handleiding zal u stapsgewijs door de verbindingsinstellingen helpen. Dit is een aanvulling

Nadere informatie

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Inloggen 4 3 Loonstroken inzien 5 4 Verlof 6 5 Verlofoverzicht afdeling / bedrijf 8 6 Verjaardagen 9 7 Declaraties en mutaties

Nadere informatie

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties:

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties: HOME Op deze pagina kunt u inloggen op het KledingManagementSysteem (KMS) van Buurman. Bent u uw wachtwoord vergeten? U kunt het via de link klik hier opvragen, het wordt u per e-mail toegezonden. Heeft

Nadere informatie

Nokia e71 mfe3 upgrade handleiding 20100407-001

Nokia e71 mfe3 upgrade handleiding 20100407-001 Nokia e71 mfe3 upgrade handleiding Eigenaar Jerry Onderwater Datum aanmaak maandag 5 april 2010 Datum laatste wijziging dinsdag 6 april 2010 Hieronder volgt de indeling van dit document, opgedeeld in hoofdstukken

Nadere informatie

HANDLEIDING BESCHIKBAARHEIDMODULE OPDRACHTGEVERS. 1. Inleiding

HANDLEIDING BESCHIKBAARHEIDMODULE OPDRACHTGEVERS. 1. Inleiding 1. Inleiding HANDLEIDING BESCHIKBAARHEIDMODULE OPDRACHTGEVERS HANDLEIDING Pagina 1 van 9 BESCHIKBAARHEIDMODULE OPDRACHTGEVERS De website van de Maatschap Spoorwegbeveiligers (www.maatschap-spoorwegbeveiligers)

Nadere informatie

Inleiding. Samenstellen controleprogramma

Inleiding. Samenstellen controleprogramma Inleiding Deze serie screenprints begint bij het scherm waar de controlerend ambtenaar een grove indeling maakt van het beoogde controleprogramma. Omdat we niet alles gaan toetsen maken we een selectie

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon?

Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Hoe doe ik digitale aangifte loonheffingen met Loon? Inhoud In het kort...... 1 1 Loon Aangifte-Service... 1 1.1 Aanmelden voor de Loon Aangifte-Service... 2 1.2 LoonBapi?... 2 2 Aangifte loonheffingen

Nadere informatie

Handleiding. Windows XP systeemherstel. Concept; ongecorrigeerde uitgave. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 27 maart 2010 Wijzigingen:

Handleiding. Windows XP systeemherstel. Concept; ongecorrigeerde uitgave. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 27 maart 2010 Wijzigingen: VOIP - SOFTWARE - HARDWARE - INTERNET - CONSULTANCY Handleiding Soft Solutions Ruijslaan 49 7003 BD Doetinchem Nederland Telefoon : 0314 36 04 47 Gsm : 06 55 806 940 Handelsreg. Arnhem nr. : 09051259 BTW

Nadere informatie

Opgave Loon en Premie via Netwerken voor zelfstandigen

Opgave Loon en Premie via Netwerken voor zelfstandigen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid mede namens de bedrijfstakeigen regelingen in uw sector Opgave Loon en Premie via Netwerken voor zelfstandigen De uitvoering van de pensioen- en

Nadere informatie

Korte praktische handleiding Inschrijf systeem Markten georganiseerd door de HOB Den Helder

Korte praktische handleiding Inschrijf systeem Markten georganiseerd door de HOB Den Helder Korte praktische handleiding Inschrijf systeem Markten georganiseerd door de HOB Den Helder Voor Ambulante handelaren en niet leden HOB: Algemene opmerking gehele website: U kunt pas klikken op een tekst

Nadere informatie

Opfrisdocument elektronische aangifte

Opfrisdocument elektronische aangifte Opfrisdocument elektronische aangifte Inleiding: Omdat wij regelmatig vragen krijgen over de elektronische aangifte, hebben wij e.e.a. maar eens voor u op een rijtje gezet. Uitgangspunt van dit document

Nadere informatie

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets

Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Leerlingen inschrijven portal Centrale Eindtoets Helpdesk Centrale Eindtoets Het gebruik van de portal Centrale Eindtoets wordt ondersteund door de helpdesk Centrale Eindtoets. Bereikbaar op werkdagen

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

Debiteuren Handleiding

Debiteuren Handleiding Debiteuren Handleiding Pagina 1 Voorwoord. In deze debiteuren handleiding leest u hoe u gebruik kunt maken van de debiteurenmodule. Omdat de mogelijkheden en werkwijze vrijwel eindeloos zijn zullen wij

Nadere informatie

Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden

Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden LICENTIE ACCOUNTVIEW 9.3 - NOI Installatie-instructie AccountView 9.3 met les- en examenbestanden bij de NOI-methode voor BKB en computerboekhouden 02-2014 Om AccountView 9.3 van Visma Software te installeren

Nadere informatie

Stappenplan DULT koppeling

Stappenplan DULT koppeling Stappenplan DULT koppeling Dit stappenplan helpt u om de toetsresultaten van de leerlingen in Cito LOVS over te zetten naar ESIS. Het is raadzaam dit stappenplan door te lezen voor u start met de DULT

Nadere informatie

Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus

Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus Beste klant, Met Centraal Dossierbeheer Plus bouwt u uw desktop om tot een fiscale werkomgeving. Naast het nieuwe Gebruikersbeheer en het centrale

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

Een wachtwoord instellen of wijzigen in Windows 10

Een wachtwoord instellen of wijzigen in Windows 10 Windows 10 W013 Een wachtwoord instellen of wijzigen in Windows 10 In dit document kunt U lezen hoe U een nieuw wachtwoord kunt instellen in Windows 10 of een bestaand wachtwoord kunt wijzigen. Nieuw in

Nadere informatie

U begint op uw bureaublad. Hier vindt u de app: Kiosk. Wanneer u op kiosk klikt vind u de kranten app. U klikt op de gedownloade app.

U begint op uw bureaublad. Hier vindt u de app: Kiosk. Wanneer u op kiosk klikt vind u de kranten app. U klikt op de gedownloade app. U begint op uw bureaublad. Hier vindt u de app: Kiosk Wanneer u op kiosk klikt vind u de kranten app. U klikt op de gedownloade app. Wanneer u op de app geklikt heeft ziet dit er zo uit: Rechts boven in

Nadere informatie

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Inloggen 2 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 3. Nieuwsbrieven 4 stap 1: voeg een nieuwsbrief

Nadere informatie

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality

Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Handleiding competitiesoftware verenigingen Visual Reality Via de website http://badmintonnederland.toernooi.nl kunt u de keuze maken voor de competitie. De online competities staan aan de linkerkant van

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak Handleiding Ouderportaal CBS De Lichtbaak 1 Handleiding Ouderportaal - Versie 24-9-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Wachtwoord wijzigen... 6 Uitleg menu ouderportaal...

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN DE UBO APPLICATIE VERSIE WETTELIJKE VERTEGENWOORDIGER

GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN DE UBO APPLICATIE VERSIE WETTELIJKE VERTEGENWOORDIGER GEBRUIKERSHANDLEIDING VAN DE UBO APPLICATIE VERSIE WETTELIJKE VERTEGENWOORDIGER 1. Introductie Deze gebruikershandleiding bij het register van de begunstigden, ook bekend als het "UBOregister", is bedoeld

Nadere informatie

Handleiding elektronische berichtverzending aan derden voor gebruikers MICROHIS

Handleiding elektronische berichtverzending aan derden voor gebruikers MICROHIS Handleiding elektronische berichtverzending aan derden voor gebruikers MICROHIS Stap 1. LifeLine invoeren als nieuwe derde Om een derde in te stellen in MicroHis gaat u in het hoofdmenu naar Registreren

Nadere informatie

Handleiding Online Ondernemingsplan IMK

Handleiding Online Ondernemingsplan IMK Handleiding Online Ondernemingsplan IMK voor de Gebruiker Versie 2.0 Ondanks dat er de grootst mogelijke zorg is besteed aan het 'Online Ondernemingsplan IMK' blijft er de kans bestaan op een technische

Nadere informatie

1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4

1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4 Inhoud 1 Algemene zoekopdracht - één zoekvraag in alle juridische bronnen 4 1.1 Zoekterm invullen 4 1.2 Treffers algemene zoekopdracht 5 1.3 Treffers per documentsoort 6 1.4 Artikelen in treffer 7 1.5

Nadere informatie

Handleiding Klant Portal

Handleiding Klant Portal Handleiding Klant Portal Copyright Copyright 2012 Milgro Versie 3.0 - juli 2013 Alle rechten voorbehouden. De in dit document vervatte informatie is eigendom van Milgro. Het wordt verstrekt overeenkomstig

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Handleiding invoeren webforms Landelijke Heelkunde Complicatie Registratie

Handleiding invoeren webforms Landelijke Heelkunde Complicatie Registratie Handleiding invoeren webforms Landelijke Heelkunde Complicatie Registratie 1 Internet explorer 1. Systeemeisen Om via het webbased formulier te kunnen registreren dient u te beschikken over een webbrowser.

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 2030, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL

EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL premie- en inningssystematiek EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL HANDLEIDING U ontvangt deze handleiding namens bpfbouw en de bedrijfstakeigen regelingen in uw sector. OVER DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

Downloaden en uitpakken van een retourbericht

Downloaden en uitpakken van een retourbericht Downloaden en uitpakken van een retourbericht Wanneer u een retourbericht van de instantie heeft terugontvangen, dan zijn dezen te downloaden op de website van Vecozo. Deze retourberichten zijn gecomprimeerd;

Nadere informatie

Handleiding Boeken hotelovernachting

Handleiding Boeken hotelovernachting Handleiding Boeken hotelovernachting Inhoud valk.com... 3 Reserveringen deel 1... 4 Stap 1 Controleer beschikbaarheid... 4 Stap 2 Kies kamertype... 5 Stap 3 Invullen en controleren gegevens... 6 Registreren

Nadere informatie

Handleiding voor het aanleveren van telefoonnummers voor Nummerherkenning

Handleiding voor het aanleveren van telefoonnummers voor Nummerherkenning Handleiding voor het aanleveren van telefoonnummers voor Nummerherkenning 1. Stap voor stap nummers aanleveren Stap 1) Inloggen op de website voor nummerherkenning Stap 2) Soort kantoor aangeven Stap 3)

Nadere informatie

Inschrijven via het digitaal inschrijfsysteem

Inschrijven via het digitaal inschrijfsysteem Inschrijven via het digitaal inschrijfsysteem Het digitaal systeem werkt volledig automatisch, dat wil zeggen dat er in de diverse stappen geen bemoeienis nodig is van medewerkers van de Champion Show.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Projectfiches

Gebruikershandleiding Projectfiches Gebruikershandleiding Projectfiches versie van 14.08.2015 Beheersapplicatie Interreg V FWVL Gebruikershandleiding projectpartner - projectfiches 1. Vooraf In de volgende paragrafen worden een aantal specifieke

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

Toevoegen vanuit de Studiegids: Gebruik de knop <Aanmelden>. Deze is zichtbaar in het scherm met de vakinformatie van ieder vak.

Toevoegen vanuit de Studiegids: Gebruik de knop <Aanmelden>. Deze is zichtbaar in het scherm met de vakinformatie van ieder vak. Met de applicatie Vakaanmelden meld je je in drie stappen aan voor onderdelen van vakken (werkgroepen, tentamens, hoorcolleges e.d.). Deze vakonderdelen worden ook studieactiviteiten genoemd. Deze applicatie

Nadere informatie

Handleiding digitale toetsafname

Handleiding digitale toetsafname Handleiding digitale toetsafname Creta staat voor Collectieve Reken- en Taaltoetsen AOC s. Creta is in 2008 gestart met het maken van digitale toetsen voor Nederlands, Engels en Rekenen. De toetsen worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Salesnavigator

Gebruikershandleiding Salesnavigator Gebruikershandleiding Salesnavigator Inhoudsopgave: 1: Beginnen... 2 2: Startscherm... 2 3: Hoe kan ik zoeken?... 3 4: Hoe kan ik filteren?... 3 5: Hoe kan ik gegevens bewerken?... 4 6: Hoe werkt de takenlijst?...

Nadere informatie

MBS Navision Release R13.001 (Mei 2013) LEDENBEHEER

MBS Navision Release R13.001 (Mei 2013) LEDENBEHEER MBS Navision Release R13.001 (Mei 2013) LEDENBEHEER INLEIDING Dit document beschrijft de wijzigingen die zijn doorgevoerd in de IPAL-release R13.001, module Ledenbeheer. In de versie zijn overwegend fouten

Nadere informatie

Instructie digitaal invoeren van CRF formulieren

Instructie digitaal invoeren van CRF formulieren Instructie digitaal invoeren van CRF formulieren Inhoud: Het programma openen... 2 De startpagina... 3 Een patiënt selecteren in de startpagina... 3 De patiëntpagina...4 Een CRF formulier selecteren...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding SIB op maat versie 3.0

Gebruikershandleiding SIB op maat versie 3.0 Gebruikershandleiding SIB op maat versie 3.0 Oktober 2009 Gebruikershandleiding SIB versie 3.0 Vereniging van Integrale Kankercentra Oktober 2009 3 Gebruikershandleiding SIB VIKC oktober 2009 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Een route downloaden en kopiëren naar uw TomTom

Hoofdstuk 2 Een route downloaden en kopiëren naar uw TomTom Mocht u een ander type TomTom hebben dan mijn XL Live IQ, dan kan de beschrijving iets afwijken. Hoofdstuk 2 Een route downloaden en kopiëren naar uw TomTom 01. Ga naar een website waar u routes voor uw

Nadere informatie

Website voor leerkrachten

Website voor leerkrachten Website voor leerkrachten 13 augustus 2013 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Website voor leerkrachten 2 1.1 Algemene termen en iconen........................... 3 1.2 Inloggen......................................

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Contactgegevens: Trombosedienst Elkerliek Ziekenhuis Telefoon: 0492-595973 e-mailadres: trombosedienst@elkerliek.nl 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...

Nadere informatie

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Standard. SnelStart 12 koppeling. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Standard SnelStart 12 koppeling WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Inleiding Deze module stelt u in staat om uw debiteuren, facturen, crediteuren en inkoopfacturen

Nadere informatie

Installatie uitleg van de update van DK7

Installatie uitleg van de update van DK7 Installatie uitleg van de update van DK7 U kunt uw versie van DesignaKnit updaten via http://www.designaknit.nl. Figuur 1 1. Als u de muis aanwijzer boven DK7 update plaatst, kun u zien wat de laatste

Nadere informatie

Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân

Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân Inhoudsopgave 1. Waar kunt u ViF ZiZeO vinden 2. Aanmelden / inloggen / verificatie 3 Menu 4 Zoeken 5 Resultaat zoeken en Signaleren

Nadere informatie

Opdrachtkaart Onderdeel Leerlingenbeheer van MOO

Opdrachtkaart Onderdeel Leerlingenbeheer van MOO Opdrachtkaart Onderdeel Leerlingenbeheer van MOO In het onderdeel Leerlingenbeheer kunt u: - Projectgroepen maken en daarin leerlingen plaatsen - De wachtwoorden van uw leerlingen beheren - Instellen of

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Uw eigen vragen maakt u eenmaal aan en kunt u gebruiken bij elke inspectie.

Uw eigen vragen maakt u eenmaal aan en kunt u gebruiken bij elke inspectie. Vanaf deze versie is het mogelijk uw inspectie uit te breiden met eigen vragen, uw eigen vragen kunt u koppelen aan bijvoorbeeld de vloeren, daken, gevels of installaties. Uw eigen vragen maakt u eenmaal

Nadere informatie

Werkinstructie vergunningcheck

Werkinstructie vergunningcheck Werkinstructie vergunningcheck 1 Voordat u een aanvraag indient kan het handig zijn om een vergunningcheck te doen. Met de vergunningcheck controleert u of een (of meerdere) activiteit(en) of werkzaamheid(heden)

Nadere informatie

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar:

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar: Module Functie Kaart Kantoorbeheer Agenda UR09070460 Agenda Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak De volgende schermen zijn beschikbaar: 1. Kalender

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Handleiding Leveranciersbeoordeling

Handleiding Leveranciersbeoordeling Handleiding Leveranciersbeoordeling Inhoud Inleiding... 3 1. Home... 4 2. Leverancier invoeren... 5 3. Leverancier wijzigen / verwijderen... 5 4. Leveranciersbeoordeling toevoegen... 6 5. Leveranciersbeoordeling

Nadere informatie

Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig:

Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig: HANDLEIDING OS-tool Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig: De bodemkwaliteit (fosfaattoestand, organische

Nadere informatie

Opgave Loon en Premie via Netwerken

Opgave Loon en Premie via Netwerken Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche Opgave Loon en Premie via Netwerken De uitvoering

Nadere informatie

Informatica Software PO: Excel

Informatica Software PO: Excel 2015 Informatica Software PO: Excel Casper Schulte Klas: C4V3 1-3-2015 INLEIDING Ik heb voor mijn Software PO Excel gekozen. Ik kon naast Excel ook andere software programma s kiezen zoals: video bewerking

Nadere informatie

Kalender tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Kalender tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Kalender tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 01D00 Inhoudsopgave 1. Doel van de tool - 3-2. Weergave van de kalender - 4-2.1 Standaard weergave...

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

1. Wat is WIS Collect? Inloggen Het startscherm Het plaatsen van een bestelling in de factuurlijst... 5

1. Wat is WIS Collect? Inloggen Het startscherm Het plaatsen van een bestelling in de factuurlijst... 5 WIS Collect Handleiding gebruiker Inhoud 1. Wat is WIS Collect?... 2 2. Inloggen... 3 3. Het startscherm... 3 4. Het plaatsen van een bestelling in de factuurlijst... 5 5. Betaling via ideal... 7 6. Betaling

Nadere informatie