Gereedschappen. Combinatietang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gereedschappen. Combinatietang"

Transcriptie

1 8 Gereedschappen Met welke tang mag ik staaldraad knippen? Wat is een griptang? De antwoorden op dit soort vragen vind je in het hoofdstuk Gereedschappen. Je vindt niet alleen de namen van de meestgebruikte gereedschappen, maar ook het gebruik ervan. Tangen Tangen gebruik je bij montagewerkzaamheden. Tangen zijn gemaakt van chroomvanadium (gereedschapsstaal). Dit staal is erg hard, sterk en taai. Combinatietang Combinatietang Een combinatietang is een buigtang, kniptang en klemtang samen. Met de kniptang in de bek mag je alleen koperdraad knippen. Platbektang Platbektang Een platbektang gebruik je voor het buigen en vasthouden van dun materiaal.

2 8 Gereedschappen 49 Rondbuigtang Rondbuigtang Buigen van een oogje Een rondbuigtang gebruik je voor het buigen van ogen aan een draad. Doordat de bekken conisch zijn (spits toelopen), kun je ogen van verschillende diameters buigen. Striptang Striptang Als je installatiedraad wilt aansluiten of lassen wilt maken, ga je eerst de isolatie verwijderen. Verwijderen (strippen) van de isolatie doe je met een striptang. Kopkniptang Kopkniptang Een kopkniptang gebruik je voor het afknippen van draad. Door de constructie van de tang oefen je een grote kracht uit. Deze tang gebruik je voor het afknippen van staaldraad.

3 50 8 Gereedschappen Zijkniptang Zijkniptang Een zijkniptang gebruik je voor het afknippen van bijvoorbeeld koperdraad. Waterpomptang Waterpomptang De waterpomptang gebruik je voor het vasthouden en voor het vast- en losdraaien van ronde voorwerpen. De tanden zijn gekarteld voor een goede grip. De bekwijdte is op verschillende maten in te stellen. Griptang Griptang Met een griptang klem je materiaal vast. Deze tang gebruik je om bijvoorbeeld veilig te boren.

4 8 Gereedschappen 51 Nijptang Nijptang Met een nijptang trek je spijkers uit hout. Je gebruikt de tang als een hefboom. Zo hoef je weinig kracht te gebruiken. Blindklinktang Blindklinktang Een blindklinktang gebruik je voor het inzetten van klinknagels. Met een klinknagel bevestig je materiaal aan elkaar. Met deze tang trek je de klinknagel vast. Schroevendraaiers Schroevendraaiers Schroevendraaiers heb je in veel verschillende soorten en maten. Je gebruikt een schroevendraaier die goed in de schroef past. Als de schroevendraaier niet goed in de kop van de schroef past, beschadigt de kop van de schroef.

5 52 8 Gereedschappen Kruiskopschroevendraaier Kruiskopschroevendraaiers Het bled van een kruiskopschroevendraaier heeft de vorm van een kruis. Met een kruiskopschroevendraaier heb je minder kans dat de schroefkop beschadigt. Bij een schroevendraaier met een plat bled heb je kans dat de schroevendraaier wegschiet. Bij een kruiskopschroevendraaier heb je minder kans dat de schroevendraaier wegschiet. Dit komt omdat je meer houvast hebt, als je tenminste de goede maat gebruikt. Je oefent dus meer kracht uit zonder dat de schroevendraaier wegschiet. Fittingschroevendraaier Fittingschroevendraaier Een fittingschroevendraaier gebruik je om kleine schroeven, bijvoorbeeld in lamphouders, los of vast te draaien. Het bled is even breed als de doorsnede van de steel. Horlogeschroevendraaier Horlogeschroevendraaiers Een horlogeschroevendraaier is een schroevendraaier voor het fijnere werk. In sommige apparaten zitten erg kleine schroefjes. Met de horlogeschroevendraaier draai je een kleine schroef los of vast.

6 8 Gereedschappen 53 Hamers Een hamer heeft een kop en een steel. De steel is van een taaie houtsoort. De kop van gehard staal. Bankhamer Bankhamer Een bankhamer gebruik je voor het bewerken van plaatmateriaal en montagewerkzaamheden. Klauwhamer Klauwhamer Met een klauwhamer sla je spijkers in hout. Bij het timmeren houd je de steel aan het eind vast. Zo gebruik je de steel als een hefboom en zet je meer kracht. Met een klauwhamer trek je ook spijkers uit het hout. Houten hamer Houten hamer Een houten hamer gebruik je om (houten) onderdelen in elkaar te zetten. Door de grote kop beschadigen de onderdelen minder snel. Een houten hamer gebruik je ook om met een beitel stukken uit het hout te kappen. Houd bij het timmeren de steel aan het eind vast. Zo oefen je meer kracht uit.

7 54 8 Gereedschappen Kunststof hamer Kunststof hamer Met een kunststof hamer bewerk je metaalplaat. Door de zachte kop beschadig je het materiaal niet. Sleutels Ringsleutel Ringsleutel Een ringsleutel heeft een rechte of een gebogen vorm. Met een ringsleutel met gebogen vorm bezeer je minder snel je vingers. De twee bekken zijn verschillend van maat. Bijvoorbeeld sleutel heeft één bek voor 10 mm en één voor 11 mm (dit noem je de sleutelwijdte). Doordat de vorm van de bek een twaalfkant is, worden de krachten over de zes kanten van de bout of moer verdeeld. De kans dat de bout of moer beschadigt, is dan ook erg klein. Door deze twaalfkant verplaats je een ringsleutel gemakkelijk. Met een kleine bewegingsruimte draai je een bout of moer toch los of vast. Steeksleutel Steeksleutel Bij de steeksleutel heeft de bek maar twee kanten. De afstand tussen de twee kanten noem je de sleutelwijdte. Omdat de krachten bij het losdraaien of vastdraaien nu maar over twee kanten verdeeld worden, kan de bout of moer beschadigen. De bek maakt een hoek van 15 met de steel waardoor de sleutel niet zo snel wegglijdt. Net als bij ringsleutels hebben de twee bekken van steeksleutels een verschillende maat.

8 8 Gereedschappen 55 Dopsleutel Dopsleutels Een dopsleutel is een stuk gereedschap om bouten aan te draaien. Deze sleutels zijn meestal uitgerust met een ratel. Hierdoor kun je snel, zonder de dop er af te halen, een bout los- of vastdraaien. Inbussleutel Inbussleutel De inbussleutel gebruik je voor speciale (inbus)bouten. Deze bouten hebben een gat in de vorm van een zeskant. De inbussleutel is meestal haaks gebogen. Vaak zitten er meer inbussleutels van verschillende maten aan een ring of in een behuizing. De kleinste maten raak je hierdoor niet snel kwijt. Verstelbare sleutel Verstelbare sleutel Bij de verstelbare sleutel is de sleutelwijdte in te stellen met een gekartelde rol. De verstelbare sleutel noem je ook wel Bahco. Dit is een merknaam. De verstelbare sleutel heeft als nadeel dat er speling in de bekhelften zit. De bekhelften passen niet precies, waardoor je de bout of moer snel beschadigt. Je gebruikt deze sleutel dan ook alleen, als er geen andere passende sleutel aanwezig is.

9 56 8 Gereedschappen Verspanen en afkorten Vijlen Vijlen Er zijn veel verschillende modellen vijlen zoals: platte vijl, ronde vijl, halfronde vijl, driehoekvijl, vierkante vijl enzovoort. De vijlen hebben verschillende tanden zoals: zoetvijl (zeer veel tanden om glad te kunnen vijlen); half basterd vijl (iets grovere vijl); basterd vijl (grove vijl); houtrasp (zeer grove vijl en alleen voor hout te gebruiken). Wanneer je een oppervlak goed glad wilt vijlen, werk je van grof naar fijn. Je gebruikt dan eerst de meest grove vijl en eindigt met de meest fijne vijl. Steekbeitel Steekbeitel Een steekbeitel gebruik je voor het bewerken en afwerken van hout. Bijzonderheden van de steekbeitel zijn: zeer scherp gereedschap; alleen met een houten hamer op slaan; altijd van je af werken. Metaalboor Metaalboor

10 8 Gereedschappen 57 Een metaalboor (universele boor) gebruik je om te boren in: hout; metaal; kunststof. De boor zet je vast in de boorkop van een handboormachine of een kolomboormachine. De diameter van de boor staat op de boor (schacht). Houtboor Houtboor Een houtboor heeft een scherpe centerpunt. Hierdoor boor je nauwkeurig. Gebruik deze boor alleen voor hout. Zet de boor vast in de boorkop. Steenboor Steenboor Steenboren gebruik je om gaten in steen of beton te boren. Het is een boor met hardmetalen plaatjes aan de punt. Deze plaatjes zorgen ervoor dat je in steen en beton kunt boren. Plaats de steenboor in de boormachine. De maat van de boor staat op de boor (schacht). Speedboor Speedboren Met een speedboor maak je grote gaten in hout. Om beschadiging van het hout te voorkomen boor je op de volgende manier: eerst van de ene kant boren tot dat de centerpunt van de boor zichtbaar is; hout omdraaien en de centerpunt plaatsen in het gaatje en het gat doorboren. Zie ook hoofdstuk 10: Basisvaardigheden Boren

11 58 8 Gereedschappen Verzinkboor Een verzinkboor gebruik je als je een schroefkop gelijk wilt laten vallen met de bovenkant van het materiaal. Dit kan zowel in hout als metaal. Eerst boor je met een boor in het hout of metaal een gat met de gewenste diameter. Daarna gebruik je een verzinkboor om een uitsparing te boren voor de schroefkop. Verzinkboor Gatenzaag Gatenzagen Een gatenzaag is eigenlijk geen echte boor. Het is een zaag waarmee je grote ronde gaten zaagt in plaatmateriaal. Figuurzaag Figuurzaag

12 8 Gereedschappen 59 Voor het zagen van gebogen lijnen in triplex of kunststof gebruik je een figuurzaag. De tanden staan naar het heft. Het zaagje breekt gemakkelijk. Dus zaag voorzichtig. Handzaag Handzaag Voor het zagen van balken en plaatmateriaal gebruik je een handzaag. Door de grote vertanding heb je meer kans op splinters. De tanden zijn iets uitgebogen (gezet) om vastklemmen te voorkomen. Kapzaag Kapzaag Voor het zagen van balken en latten gebruik je een kapzaag. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splinters. Door de versterkte rug (de kap) zaag je heel nauwkeurig recht. Bij het zagen met een kapzaag gebruik je vaak een verstekbak. Verstekzaag Verstekzaag Een verstekzaag gebruik je voor het zagen van balken en latten. Door de fijne vertanding heb je weinig kans op splinters. Omdat je de zaag in elke willekeurige hoek vast kunt zetten werk je zeer nauwkeurig.

13 60 8 Gereedschappen Metaalzaag Metaalzaag Een metaalzaag gebruik je voor het zagen van ijzer, aluminium en kunststof. Door de fijne vertanding heb je minder kans op splintervorming. Juniorzaag Juniorzaag Deze juniorzaag gebruik je voor metaal, kunststof en hout. Door de fijne vertanding werk je nauwkeurig en heb je weinig kans op splintervorming. Kunststofsnijder Kunststofsnijder Een kunststofsnijder gebruik je om een groef in kunststof te krassen. Als de groef diep genoeg is breek je de kunststof.

14 8 Gereedschappen 61 Pijpensnijder Pijpensnijder Met de pijpensnijder kun je op eenvoudige wijze een pijp doorsnijden. Wanneer een pijp is doorgesneden, moet je altijd de braam aan de binnenzijde van de buis verwijderen. Blikschaar Blikschaar Een blikschaar gebruik je voor het knippen van dun plaatmateriaal tot ongeveer 1 mm. Hefboomplaatschaar Hefboomplaatschaar Met een hefboomplaatschaar knip je metaalplaat of dik metaaldraad af. Met de hefboom oefen je grote krachten uit. Plaatmateriaal knip je met de bek van de plaatschaar. Metaaldraad knip je met de zijkant van de plaatschaar.

15 62 8 Gereedschappen Meetgereedschap Duimstok Duimstok Een duimstok gebruik je meestal bij het meten van hout. Een duimstok bestaat uit meerdere delen. De duimstok is 1 meter lang en onderverdeeld in centimeters en millimeters. Begin bij het meten aan het begin van de duimstok. Maatlat Maatlat Met een maatlat meet je korte afstanden. De maatverdeling is aangebracht in millimeters en soms gedeeltelijk in halve millimeters. Een maatlat gebruik je bij het meten van bijvoorbeeld metaal en kunststof. Begin bij het meten aan het begin van de maatlat. Rolmaat Rolmaat Een rolmaat is een liniaal van dun metaal. De liniaal rol je op. Een rolmaat gebruik je voor het afmeten van grotere lengten.

16 8 Gereedschappen 63 Schuifmaat Voor het nauwkeurig meten van buitenmaten, binnenmaten en dieptematen gebruik je een schuifmaat. Er zijn ook digitale schuifmaten. Het voordeel hiervan is dat deze direct zijn af te lezen. Schuifmaat Digitale schuifmaat Waterpas Waterpas Met een waterpas meet je of een voorwerp precies horizontaal of vertikaal staat. Bij sommige waterpassen meet je ook onder een hoek van 45 graden. Laserwaterpas Er zijn ook lasergestuurde waterpassen. Deze staan op een statief, welke horizontaal gedraaid kan worden. Het lasergestuurde waterpas heeft nog steeds afleesglaasjes, met de libellen.

17 64 8 Gereedschappen Multimeter Multimeter Met een multimeter meet je: spanning in volt; stroomsterkte in ampère; weerstand in ohm. Aftekengereedschap Blokhaak Blokhaak Een blokhaak heeft een vaste hoek van 90 graden. Een blokhaak gebruik je voor het aftekenen van rechte hoeken op metaal of kunststof. Je gebruikt de blokhaak ook om te controleren of iets haaks is. Winkelhaak Winkelhaak Met een winkelhaak meet je of een hoek haaks is. Haaks is een hoek van 90 graden. Een winkelhaak gebruik je voor het aftekenen op hout.

18 8 Gereedschappen 65 Potlood, viltstift Potlood Viltstift Een potlood gebruik je voor het aftekenen op aluminium of hout. De stift bestaat uit mengsel van grafiet en klei. Dit mengsel wordt in een oven gebakken. Veel klei en weinig grafiet geeft een hard potlood. Veel grafiet en weinig klei geeft een zacht potlood. Bij het aftekenen op kunststof gebruik je een viltstift met verwijderbare inkt. Voor het aftekenen van metalen die niet mogen beschadigen zoals aluminium en verzinkt staal kun je ook een viltstift gebruiken. Kraspen Kraspen Een kraspen gebruik je voor het aftekenen van metaal. Met de scherpe punt kras je een lijn langs de maatlat of blokhaak. Centerpons Centerpons Met behulp van een centerpons sla je boorcenters en aftekencenters in een metalen werkstuk. Zo boor je nauwkeurig. Zet de centerpons op de juiste plaats en sla één maal hard met een bankhamer op de kop van de centerpons.

19 66 8 Gereedschappen Drevel Drevel Met een drevel sla je een spijker wat dieper in het hout, zodat de kop van de spijker nier meer zichtbaar is. Drevels kennen we met verschillende diameters van de kop. De drevel heeft aan het uiteinde een klein holletje, waar de kop van de spijker in past. Steekpasser Steekpasser Sla met een centerpons een klein putje in metaal en vervolgens teken je met de steekpasser een cirkel of een cirkelboog af. Klemgereedschap Machineklem Machineklem Met een machineklem zet je kleine werkstukken vast. Als het werkstuk niet in de machineklem past gebruik je een griptang. Zo boor je op een veilige manier.

20 8 Gereedschappen 67 Lijmklem Lijmtang Een lijmtang of lijmklem is een stuk gereedschap dat je gebruikt om delen die gelijmd zijn een tijd vast te klemmen, totdat de lijm droog is. De meeste lijmtangen bestaan uit een platte geleider met aan het eind haaks daarop een breder metalen houder. Over de geleider schuift een andere houder, hierin zit een schroefas met een handvat. Tussen de vaste houder en de losse houder klem je een werkstuk, door de schroef met het handvat vast te draaien. Een lijmklem heeft geen schroefas maar een klem. Bankschroef Bankschroef Met een bankschroef zet je materiaal vast. Zo werk je veilig en gemakkelijk. De bekken zijn gekarteld. Als je werkstuk niet mag beschadigen gebruik je spanplaten. Spanplaten zijn haaks gebogen platen metaal die je tussen je werkstuk en de bankschroef klemt.

21 68 8 Gereedschappen Elektrisch gereedschap Soldeerbout Soldeerbout Een soldeerbout gebruik je om twee metalen met elkaar te verbinden. Als verbinding gebruik je tin en een vloeimiddel. Bij het solderen van elektronica gebruikt je soldeertin met harskern. Je hoeft dan geen extra vloeimiddel te gebruiken, omdat hars het vloeimiddel is. Kolomboormachine Kolomboormachine Met een kolomboormachine boor je gaten in materiaal. Voor elk materiaal zijn er andere boren. De boor zet je vast in de boorkop en je werkstuk in de machineklem. Let bij het boren op de veiligheid. Zet je werkstuk vast in een machineklem. Draag een veiligheidbril. Laat je niet afleiden.

22 8 Gereedschappen 69 Decoupeerzaag Decoupeerzaag De decoupeerzaag gebruik je voor het zagen van figuren uit plaatmateriaal. Bij het zagen van kunststof mag de zaagbeweging niet te snel zijn, omdat anders de kunststof te heet wordt. De snelheid is in te stellen. De zaagjes zijn verwisselbaar. Accuschroefboormachine Accuschroefboormachine De elektrische schroevendraaier gebruik je tegenwoordig steeds vaker. Vooral als je veel moet schroeven, is deze schroevendraaier erg handig. Deze elektrische schroevendraaiers draaien linksom en rechtsom. De snelheid regel je meestal traploos. Elektrische schroevendraaiers zijn snoerloos en werken op een batterij in de handgreep. Een elektrische schroevendraaier noem je ook wel accuschroefboormachine.

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen)

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Gereedschapkennis Klas 2 Naam gereedschap Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het 1 Draadkniptang Knippen van t/m 5 mm 2 Nijptang Voor het

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech Je naam Je klas De datum Cijfer Vraag 1: Wanneer gebruik je een kruishout? In vraag 1 is één antwoord goed. Als je geen timmermanspotlood bij je hebt. Om evenwijdige lijnen op hout af te tekenen. Om sierranden

Nadere informatie

Bahco. Bahco. Magazijn Vormgeving

Bahco. Bahco. Magazijn Vormgeving Bahco Bahco Een bahco is een verstelbare moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte in grootte verstelbaar is met een wormwiel. De sleutel kan daarmee binnen

Nadere informatie

Gereedschappen. Technieklokaal.nl. Auteur: Jan Valk Datum:

Gereedschappen. Technieklokaal.nl. Auteur: Jan Valk Datum: Gereedschappen Naam Type Beschrijving Dit gereedschap is handig voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Hij kan gebruikt worden voor het knippen van touw, dunne houtjes, papier, karton enz. Bahco (Engelse

Nadere informatie

1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN

1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN 1 Handgereedschappen 10 HANDGEREEDSCHAPPEN Mike Vermeer loopt stage bij het akkerbouwbedrijf van John Hansen. Vandaag is zijn eerste dag. De werkplaats staat vol met machines en onderdelen. In de gereedschappenkast

Nadere informatie

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1

Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 Gereedschapsplakboek GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 1 2 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK Gereedschapsplakboek eerste druk, 2005 GEREEDSCHAPSPLAKBOEK 3 Artikelcode: 21098 2005 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Appelhuis. materiaal. gereedschap

Appelhuis. materiaal. gereedschap Appelhuis Prik een appel aan de pin en hang het Appelhuis buiten in een boom, zodat de vogels lekker kunnen smullen. Voor dit werkstuk heb je een zetbank, een puntlasmachine en een hefboomschaar nodig.

Nadere informatie

M4131 Antwoorden 1 Borenstandaard. Aluminium

M4131 Antwoorden 1 Borenstandaard. Aluminium 1 M4131 1 Hoeveel onderdelen heb je nodig om de borenstandaard te maken? 6 2 Van welk materiaal moet je de grondplaat maken? Aluminium 3 Streep het foute antwoord door. a. De dopmoer is gemaakt van staal

Nadere informatie

WERKSTUK. Houten letter

WERKSTUK. Houten letter Houten letter Triplex 50 x 80 x 3 mm Figuurzaag + plankje Schuurpapier Zoek in T0 Bouwstenen op hoe je een figuurzaag moet gebruiken. Als je nog nooit met een figuurzaag gewerkt hebt, vraag dan je docent

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

w 1.1 Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor

w 1.1 Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor Dobbelsteen werkstuk Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor Materiaal merk aantal omschrijving 1 blokje

Nadere informatie

Werk en veiligheidsfiches

Werk en veiligheidsfiches Werk en veiligheidsfiches Naam: Klas: 1A_ Nr: 2 Techniek 1: Aftekenen van loodrechte lijnen Benodigdheden Het werkstuk Een winkelhaak Een scherp potlood Werkwijze Duid de plaats aan waar je een loodrechte

Nadere informatie

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur LUCHTKSTEEL moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MTERILEN Materiaalkosten ca. 15,- antal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM Plank 1 Plank 2 1 Geïmpregneerde tuinplank 1,6 13,5 180 1 Geïmpregneerde tuinplank

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Metal-Box. materialen

Metal-Box. materialen Metal-Box Deze Metal-Box is gemaakt van 1 mm dik plaatmateriaal. Je kunt aluminium gebruiken, maar plaatstaal of zink kan ook. Wil je dat deze box mooi wordt en goed sluit, dan moet je wel heel nauwkeurig

Nadere informatie

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen WerkPortfolio Handleiding Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1 Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen 1 Inhoud Werken met Pro-Tech 1 en Home-Tech 1!... 2 Matrix!

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: Stuklijst:

Benodigd gereedschap: Stuklijst: is uniek 1 0. 3 1 5 M e t a l e n s t o o m w a l s Stuklijst: 1 x aluminium (1) 1,5 x 5 x 120 mm 1 x aluminium pijp (2) ø 1 x 30 mm 1 x aluminium pijp (3) ø X 35 mm 2 aluminium pijp () ø 35 x 12 mm 1

Nadere informatie

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:...

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... Metaal: FOTOBOS fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger fotokader fotobos digitaal fotokader Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Ik heb enkele mooie foto s van

Nadere informatie

Gereedschappen Algemeen

Gereedschappen Algemeen Naam: Adres: Postcode+Plaats: Contactpersoon: Gewijzigd: Referentie: Gereedschappen Algemeen Hamers HA01001 Engelse bankhamer 225gr Picard 20,31 - HA01005 Houtentonhamer 19,73 - HA02001 Duitse Bankhamer

Nadere informatie

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Home-Tech 2 & 3. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen

WerkPortfolio. Handleiding. Werken met Home-Tech 2 & 3. Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen WerkPortfolio Handleiding Werken met Home-Tech 2 & 3 Over de opdrachten/vaardigheden-matrix en de benodigde materialen en gereedschappen 1/10 Inhoud Werken met Pro-Tech 1 & 2 en Home-Tech 2 & 3!... 2 Matrix!

Nadere informatie

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502 Sleutelhouder Geluksbrenger Hier willen we het een keer niet over jou of het werkstuk hebben. Ja, je hebt gelijk, dat is ook heel belangrijk. Ook willen we niet praten over het opruimen of laten rondslingeren

Nadere informatie

Contact: Ronin International B.V. Marsweg PE Zwolle The Netherlands. +31 (0)

Contact: Ronin International B.V. Marsweg PE Zwolle The Netherlands. +31 (0) Inhoud 228-delige gereedschapskar Set Doppen set 1/4 drive (42st) Doppen set 1/2 drive (53st) Sleutel Tangen Sub-Set Ratel (72 tanden) Standard doppen Lange doppen Bit Doppen Bits Accessoires Ratel

Nadere informatie

1 Taken van de machinist

1 Taken van de machinist 1 Taken van de machinist 1.1 Zorgen voor een veilige werkomgeving Een van de belangrijkste taken van de machinist is de werkomgeving schoon en opgeruimd te houden. Je zorgt ervoor dat jij zelf, maar ook

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Gereedschappen Algemeen

Gereedschappen Algemeen Naam: Adres: Postcode+Plaats: Contactpersoon: Gewijzigd: Referentie: Gereedschappen Algemeen Hamers HA01001 Engelse bankhamer 225gr Picard 19.55 - HA01005 Houtentonhamer 19.04 - HA02001 Duitse Bankhamer

Nadere informatie

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren.

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren. 1. Boren Boren is het maken van ronde gaten in een materiaal met behulp van een boor. De boor wordt al draaiend in het materiaal geduwd. De twee snijkanten van de boor snijden stukjes van het materiaal

Nadere informatie

[ INLEIDING ] [ VEILIGHEID ]

[ INLEIDING ] [ VEILIGHEID ] 6 Naam:....................... Klas:............. Nr.:.................. Startdatum:........................................ Inleverdatum:.............................................. INLEIDING Veiligheid

Nadere informatie

Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen

Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen Stappenplannen Gereedschapswand maken en overzicht handgereedschappen Een gereedschapswand Gereedschap moet je snel kunnen pakken wanneer je het nodig hebt. Als je het gereedschap aan de muur hangt is

Nadere informatie

TECHNIEK THEMA: METAAL

TECHNIEK THEMA: METAAL TECHNIEK THEMA: METAAL Naam: School: Klas: Datum:.... METAAL Sleutelhanger uit aluminium Materiaal: Gereedschap: aluminium plaatje liniaal, potlood, schaar bankschroef met spanplaten sleutelhangerring

Nadere informatie

Metalen zonnewijzer

Metalen zonnewijzer is uniek 112.927 Metalen zonnewijzer Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren

Nadere informatie

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio)

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Dit boekje is van... Klas... Dit werkstuk moet af:... H. Oostendorp,. TechnaLab, maart 2003 Practicum 1: De kern voor de spoel Wat heb je nodig? een stukje installatiebuis

Nadere informatie

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Kennismaking met houtbewerking solderen electronica Magische lamp 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Semestertaak Techniek Praktisch werkstuk Matthias Spitael 23BALSO Biologie - Techniek Inhoudstafel

Nadere informatie

WORKSHOP 1. Dit is de werkbundel van:... Workshop 1 1

WORKSHOP 1. Dit is de werkbundel van:... Workshop 1 1 WORKSHOP 1 Dit is de werkbundel van:.... Workshop 1 1 Workshop 1 2 EXPERIMENT 1: ZAGEN Zagen is een verspanende bewerking die met de hand of met een machine kan worden uitgevoerd. Bij een verspanende bewerking

Nadere informatie

Even voorstellen. Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie

Even voorstellen. Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie Even voorstellen Verkenningsgebieden: Hout Informatie en communicatie Een nieuwe school, een nieuwe klas heel wat nieuwe gezichten! En al die namen moeilijk uit elkaar te houden. Dat duurt nog eventjes.

Nadere informatie

Behendigheidsspel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N104014#1

Behendigheidsspel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N104014#1 1 0. 0 1 Behendigheidsspel N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Houten bouwpakket model/gebruiksvoorwerp Techniek lessen. Materiaalkennis:.1.

Nadere informatie

Spijkermotor. Het maken van de stator

Spijkermotor. Het maken van de stator 1 Spijkermotor Het maken van de stator Materialen: 2 spijkers 5x120mm; Wikkeldraad van 0,5 mm doorsnede; Tape Gereedschap: Maatlat Potlood Hamer Mes Kniptang. Werkwijze: Buigen van de spijkers: Pak 2 spijkers

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

CATALOGUS HanDgereeDScHap voor De elektricien

CATALOGUS HanDgereeDScHap voor De elektricien CTLOGUS HanDgereeDScHap voor De elektricien Januari 2012 De populairste les modèles modellen les plus in één populaires oogopslag en un coup d'oeil 1000 V geïsoleerde platte 1000 V geïsoleerde Pozidriv

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Controle lijst gereedschapskisten (Totaal 545 stuks)

Controle lijst gereedschapskisten (Totaal 545 stuks) Controle lijst gereedschapskisten (Totaal 545 stuks) Lade Gereedschap Ontbreekt Artikelnummer La 1 Dopsleutelset 1/4" Kra-4900-01B Kruiskop bitje PZ1 Kruiskop bitje PZ2 Kruiskop bitje PZ3 Kruiskop bitje

Nadere informatie

Inhoudstafel. Probleemstelling... 3 Zoeken naar een oplossing... 3. Uitvoering... 16. Ingebruikname... 30 Evaluatie... 31

Inhoudstafel. Probleemstelling... 3 Zoeken naar een oplossing... 3. Uitvoering... 16. Ingebruikname... 30 Evaluatie... 31 Naam:... klas:... Inhoudstafel Probleemstelling... 3 Zoeken naar een oplossing... 3 o Ons werkstuk... 3 o Welke materialen gaan we gebruiken?... 4 o Invulbladen onderzoeksopdrachten.... 5 Onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

PAKKERS! 69, 95. 0, 90 122 delig 9, 95 7, 95 NU MET EEN GRATIS. 1. WISVO-profi-tools doppenset 1/4-1/2 chroom vanadium. 94 delig

PAKKERS! 69, 95. 0, 90 122 delig 9, 95 7, 95 NU MET EEN GRATIS. 1. WISVO-profi-tools doppenset 1/4-1/2 chroom vanadium. 94 delig PRIJS PAKKERS! PRIJS! NU MET EEN GRATIS HORLOGE 1. doppenset 1/4-1/2 chroom vanadium 94 delig 69, 95 2. bitset alle voorkomende bits, chroom vanadium kunststof veerklemmen 3. 65 mm 0,90 6. 165 mm 2,80

Nadere informatie

Tafelgrill. Stuklijst 0,5 x 200 x 400 mm

Tafelgrill. Stuklijst 0,5 x 200 x 400 mm is uniek 112.198 Tafelgrill Stuklijst 2x zwart 0,5 x 300 x 400 mm 2x zwart 0,5 x 0 x 400 mm 2x rondhout ø x 100 mm 1x spaanderplaatschroef 3 x 16 mm 4x bolkopschroef 3 x 16 mm 22x bout, cilinderkop 4 x

Nadere informatie

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang deel 8 gereedschapskisk vkn de Opdracht 1 1. Bekijk de 5 foto s gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina de naam tang op de foto. Tip: de naam tang kan

Nadere informatie

Onderhoud aan een machine

Onderhoud aan een machine Onderhoud aan een machine Aan machines wordt onderhoud gedaan. Een monteur voert dat uit en jij gaat hem assisteren. Bij een onderhoudsklus los je storingen aan machines op en voert het onderhoud uit.

Nadere informatie

Spijkers & Schroeven. Nummer 30

Spijkers & Schroeven. Nummer 30 Nummer 30 Art.nr. 912751 Er steekt meer achter een simpele spijker of schroef dan u denkt. In deze KlusZo folder leest u niet alleen hoe u beter en makkelijker met spijkers en schroeven werkt, maar vooral

Nadere informatie

Pakkers! 17, 95 1. WISVO-profi-tools, bitset 75 delig, chroom vanadium, alle voorkomende bits 24, 95 149, 95 16, 95 29, 95 49, 95 7, 95 9, 95

Pakkers! 17, 95 1. WISVO-profi-tools, bitset 75 delig, chroom vanadium, alle voorkomende bits 24, 95 149, 95 16, 95 29, 95 49, 95 7, 95 9, 95 www.wisvo.nl Prijs Pakkers! bitset 75-delig aluminium koffer prijspakker 17, 95 1. bitset 75 delig, chroom vanadium, alle voorkomende bits 24, 95 2. aluminium koffer met gereedschaptray, 45x33x15 cm, ronde

Nadere informatie

SET CM.160A MET WERKBANK 2000.BB1M3 EN KAST 2210

SET CM.160A MET WERKBANK 2000.BB1M3 EN KAST 2210 SET CM.160A MET WERKBANK 2000.BB1M3 EN KAST 2210 : Geleverd met hakenset CKS.2230-160. Gereedschapssets 2000.BB1M3 1 Werkbank voor zware belasting 2 m - 12 laden 2210 1 Kast met rolgordijn 2 m CKS.2230-160

Nadere informatie

Antwoorden B6-deel 5 Hoofdstuk 3: Bakfiets

Antwoorden B6-deel 5 Hoofdstuk 3: Bakfiets 1 Antwoorden 226055 B6-deel 5 Hoofdstuk 3: Bakfiets 1 Hoe moet je een houten duimstok onderhouden? De scharnieren af en toe smeren met een druppeltje olie. 2 Op welke manier controleer je of een schrijfhaak

Nadere informatie

TAnGEn. nijp- En KnIPtanGEn

TAnGEn. nijp- En KnIPtanGEn TAnGEn nijp En KnIPtanGEn DIn/ASo/AnSI normen PARAllEllE BEkkEn VooR EEn optimale GRIP Een gebalanceerde verdeling van druk over het geheel van het gereedschap zorgt voor een verminderde kans op aslijting

Nadere informatie

Docentenblad 4 Monteren 1

Docentenblad 4 Monteren 1 Docentenblad 4 In monteren 1 krijgt de leerling een overzicht van handboormachines, boorsoorten, boordiameters en plugdiameters. Vervolgens moet hij of zij gaten boren in een gipsmuur met massieve stenen.

Nadere informatie

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden

Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden Sleutelkastje Nietverliezen & Altijdvinden 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Witblik 200 / 200 / 0,6 mm Potlood, liniaal, passer 1 Koperblik 165 / 50 / 0,6

Nadere informatie

Nieuw assortiment gereedschap

Nieuw assortiment gereedschap Nieuw assortiment gereedschap www.santens.be SLEUTELS EN DOPPEN Vaste sleutels Steeksleutel Sleutel uit hooggelegeerd kwaliteitsstaal met twee maten. - mat verchroomd moer (mm) 6 x 7 122 ST 164183 8 x

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 140 minuten profielvak D&P CSPE BB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

LED-leeslamp metaal

LED-leeslamp metaal 111.264 LED-leeslamp metaal Benodigd gereedschap: Metaalboor ø2,/3/4/6 mm Draadsnijder M3mm 90 -verzinkboor IJzerzaag Werkplaatsvijl + sleutelvijl Bankschroef met beschermbekken Potlood Liniaal Soldeerbout,

Nadere informatie

7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN

7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN Naam Klas Datum Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 7A MATERIAALKENNIS EN NESTKASTJE MAKEN WETEN Aan het einde van deze les ben je in staat om de gereedschap te herkennen en te benoemen die we gebruiken

Nadere informatie

Installatie van. Installatie:

Installatie van. Installatie: -2- Installatie van SIGMA-schottensystemen Het doel van deze instructies is de installateur een idee geven van de correcte techniek die moet worden gebruikt voor de installatie en assemblage van een typisch

Nadere informatie

Wat is het?... 1. Waarmee doe je het?... 1. Hoe werk je met een boormachine?... 3. Hoe werk je met een gatzaag?... 4

Wat is het?... 1. Waarmee doe je het?... 1. Hoe werk je met een boormachine?... 3. Hoe werk je met een gatzaag?... 4 1 Boren Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een boormachine?... 3 Hoe werk je met een gatzaag?... 4 Wat zijn de randvoorwaarden?... 5 Hoe onderhoud je een ruimer?... 7 Hoe

Nadere informatie

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1 2. 4 Plakband rolhouder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. . Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Metalen gebruiksvoorwerp Technieklessen 2. Materiaalinformatie: 2..

Nadere informatie

PICK-UP OLDTIMER

PICK-UP OLDTIMER 108.97 PICK-UP OLDTIMER N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Schaar Stalen liniaal + potlood Figuurzaag met toebehoren + metaalzaagblad of Decoupeerzaag Fijne

Nadere informatie

Quad met elektro aandrijfmotor

Quad met elektro aandrijfmotor is uniek 114.044 Quad met elektro aandrijfmotor Benodigd gereedschap: Potlood en liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Werkplaatsvijl en schuurpapier Boortjes ø 1, of ø2, ø 3, ø 6mm Blikschaar, striptang

Nadere informatie

Knippen op maat TANGEN

Knippen op maat TANGEN Knippen op maat Het Bahco tangenprogramma voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die er momenteel aan professionele gereedschappen worden gesteld. De keuze van grondstoffen, moderne warmtebehandelingsmethoden

Nadere informatie

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Materialen Gereedschap Sencys elektrisch draad 'VOB 2,5 mm²' blauw 10 m Afplaktape 41,1 m x 24

Nadere informatie

Houten stormlantaarn

Houten stormlantaarn is uniek 112.961 Houten stormlantaarn Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren

Nadere informatie

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken.

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken. Voorwoord Beste leerling, Voor je ligt de map Stappenplan houtbewerken. Dit Stappenplan is speciaal geschreven voor leerlingen die praktijkonderwijs volgen, maar is ook te gebruiken in andere situaties.

Nadere informatie

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8 Lesfiche 8 De gereedschapskist van de elektricien R GEREEDSCHAPSTANGEN lesfiche 8 OPDRACHT Bekijk de 5 foto s van de gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Het bouwen van een bak

Het bouwen van een bak Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Carrosseriebouw Opdracht vmbo CB 1 Het bouwen van een bak 1. Stel je eens voor Je ziet ze elke dag voorbijrijden, de grote vrachtwagens. Hoe werkt

Nadere informatie

ZAGEN. 1 indeling zagen

ZAGEN. 1 indeling zagen Hoofdstuk 6 Zagen 1 ZAGEN 1. Indeling zagen 2. Hoe komen de zagen binnen 3. Het scherpen of vijlen van een afkortzaag 4. Wat als handvat los is/ handvat vervangen 5. Zagen die niet recht zijn 6. Vlakken

Nadere informatie

Vilvoorde Agenda deel 3

Vilvoorde Agenda deel 3 Agenda deel 3 Verstekzaag afkortzaag Bandzaag of Lintzaag Decoupeerzaag Trackzaag en invalzaag : Nagelen, schroeven, lijmen Deuvels, lamellen Tand en groef, stoot voeg Groefverbinding Liplassen Pen en

Nadere informatie

Schoenenkubus. Deze bouwtekening wordt je aangeboden door

Schoenenkubus. Deze bouwtekening wordt je aangeboden door Schoenenkubus Materialen MDF 18mm dik 1 = Ø 650mm, 1 stuk 2 = Ø 650mm, 1 stuk 3 = Ø 122mm, 2 stuks 4 = Ø 163mm, 5 stuks 5 = 700x682mm, 1 stuk 6 = 700x700mm, 1 stuk 7 = 682x664mm, 2 stuks 8 = 664x664mm,

Nadere informatie

Montage-instructie Screen

Montage-instructie Screen Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking Benodigd gereedschap 3 3 1. Montage (L)HTF geleider 4 1.1 4 1. Boren montage-gaten in geleiders 5 1.3 Monteren geleiders 6. Gat bediening 7 3. Plaatsen screenkast

Nadere informatie

Heftruck N 200.131. Inhoud

Heftruck N 200.131. Inhoud Heftruck Werkblad Naam: Inhoud Groep: Inhoud: Onderdelen: enodigd gereedschap: 1 Triplex 235 / 110 / 6 mm A Potlood, liniaal, fijnschrijver 1 Triplex 210 / 110 / 6 mm P chuurpapier, schaar 1 Triplex 90

Nadere informatie

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer Thema 0 Bouwstenen Naam Klas Startdatum / lesnr cijfer BOUWSTENEN NATUURKUNDE INSTRUCTIE GEREEDSCHAP Blokhaak gebruiken... 18 Figuurzagen... 19 Rillen en ritsen... 18 Stik-, Rijg en Festonsteek... 20 Solderen...

Nadere informatie

Knippen op maat TANGEN

Knippen op maat TANGEN Knippen op maat Het Bahco tangenprogramma voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die er momenteel aan professionele gereedschappen worden gesteld. De keuze van grondstoffen, moderne warmtebehandelingsmethoden

Nadere informatie

Savonius windvoertuig

Savonius windvoertuig is uniek 110.660 Savonius windvoertuig Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren

Nadere informatie

ALTIJD EEN GOED GRIP!...het nieuwe assortiment tangen van kwb voor iedereen.

ALTIJD EEN GOED GRIP!...het nieuwe assortiment tangen van kwb voor iedereen. ALTIJD EEN GOED GRIP!...het nieuwe assortiment tangen van kwb voor iedereen. www.kwb.eu Tangen De voordelen van onze tangen Tangen met ergonomische greep in 2 componentenuitvoering Krachtbesparend en ergonomisch

Nadere informatie

PAKKERS! 159, 95 29, 95 9, 95 8, 95 9, 95 9, 95 TOPPER TOPPER. KADOPRIJS 3. WISVO-profi-tools Verchroomde rolbandmaat 10 meter. 127 delig.

PAKKERS! 159, 95 29, 95 9, 95 8, 95 9, 95 9, 95 TOPPER TOPPER. KADOPRIJS 3. WISVO-profi-tools Verchroomde rolbandmaat 10 meter. 127 delig. PRIJS PAKKERS! PRIJS! 7. Gereedschappenset in aluminium koffer, zeer compleet 127 delig 15 TOPPER 1. Akoestische laserwaterpas set, aluminium base, statief 550-1300 mm, akoestisch signaal of groen licht

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

105.180. Reedcontact-motor. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N105180#1

105.180. Reedcontact-motor. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N105180#1 105.180 Reedcontact-motor N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Werkend bouwpakketmodel Technieklessen 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Plakband rolhouder. Benodigd gereedschap. Machinebankschroef Beschermbekken Ständerbohrmaschine Kolomboormachine

Plakband rolhouder. Benodigd gereedschap. Machinebankschroef Beschermbekken Ständerbohrmaschine Kolomboormachine is uniek. 0 2 Plakband rolhouder Benodigd gereedschap Machinebankschroef Beschermbekken Ständerbohrmaschine Kolomboormachine Boortjes ø,2; ; ; 8 mm Verzinkboor 0 Tapboor Wringijzer Winkelhaak Gabelschlüssel

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid grafimedia Veiligheid OPDRACHTKAART AK-04-01-01 Onderhoud en gereedschap Voorkennis: geen Intro: In een grafimedia-bedrijf hebben we te maken met dure machines. Deze machines moeten goed onderhouden worden.

Nadere informatie

Veilig werken met machines

Veilig werken met machines Veilig werken met machines VEILIGHEID IN HET TECHNIEKLOKAAL Werkboek antwoorden APG Veiligheid in het technieklokaal Opdracht 1 Kijk eens goed om je heen. a In wat voor een lokaal ben je? Techniek / praktijklokaal

Nadere informatie

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Materialen Gereedschap VD installatiedraad 2,5 blauw 10m Frogtape Multi-Surface schilderstape 41,1

Nadere informatie

werkstukmap Houtopdracht

werkstukmap Houtopdracht werkstukmap Houtopdracht Henze mussennestkast Samengesteld door J. van wijk - 2012 1 Verklaring gebruikte symbolen: Lees deze tekst aandachtig door. Probeer er iets van te onthouden Dit teken geeft aan

Nadere informatie

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Antwoorden 226055-B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Op voorgaand figuur zie je een klauwhamer. Schrijf de namen van de drie delen op. a. Steel b. Klauw c. Kop 2 Een timmerkracht trekt met een klauwhamer

Nadere informatie

Solar voertuig met aandrijfmotor

Solar voertuig met aandrijfmotor is uniek 109.793 Solar voertuig met aandrijfmotor Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen

Nadere informatie

Plexiglas - Chronograaf

Plexiglas - Chronograaf Ontwikkelt voor het heden, gebouwd voor de eeuwigheid! Plexiglas - hronograaf De tijd is noch grijpbaar noch conserveerbaar. Dat weet elk kind. Met de hronograaf kun je de tijd zichtbaar maken. Een modern

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens V585 V595

Montage-instructie. Screens V585 V595 Montage-instructie Screens V585 V595 Montage-instructie Screen V585 - Screen V595 Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking 2 Benodigd gereedschap 2 Specificaties screens 3 Specificaties geleiders 4 1. Montage

Nadere informatie

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl

klusopdracht 1 Kistje Ontdek www.ontdekhout.nl Inhoudsopgave Vraag je begeleider... 2 Inleiding... 2 Voorbereiding... 3 1. Hoeveel uren heb je nodig?... 3 2. Bekijk de werktekening... 3 3. Vul de materiaalstaat in... 3 4. Vraag je begeleider om de

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 - V599 - V599R - V599 L - V599 XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel

Nadere informatie

nr:... schooljaar

nr:... schooljaar klas: nr: schooljaar 20 20 Vakleerkrachten: B Coene/ S Weyts 10 TAAK 1 De werkbank en het opspannen van werkstukken (IF 18) 1 Schrijf naast de foto s: de juiste benaming het doel van het spangereedschap

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie