Nieuwsbrief december Op je kop in de prullenbak! Inzamelingsactie in Winsum. Gouden driehoek: Dans, duurzaamheid en educatie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief december 2014. Op je kop in de prullenbak! Inzamelingsactie in Winsum. Gouden driehoek: Dans, duurzaamheid en educatie!"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief december 2014 Op je kop in de prullenbak! Inzamelingsactie in Winsum. Gouden driehoek: Dans, duurzaamheid en educatie! Via het inzamelen van oude (afgedankte) elektrische apparaten gaan alle basisscholen in Winsum meehelpen om de wereld stelselmatig te verbeteren. De drie sleutelwoorden zijn dans, duurzaamheid en educatie. Het project, dat liefkozend op je kop in de prullenbak heet, is de kapstok waar deze thema s aan hangen. Het inzamelen van elektrische apparatuur ligt enigszins stil. Vele initiatieven worden gelanceerd. Echter, blijkt de methode van deze inzameling reactief. Dit moet anders, aldus Recycleplan. Na gesprekken met alle basisscholen in Winsum, besloten alle scholen mee te doen. De Tigeldobbe, De Piramiden, De Wierde, De Borgschool en De Negen Wieken waren allen overtuigd van het nut en belang van dit project. Op 6 januari zullen de presentaties aanvangen en zal er de drie weken daarop flink worden ingezameld in Winsum. Heeft u afgedankte elektronica liggen, geef dit aan de kinderen mee en zij zorgen, in samenwerking met Recycleplan, voor verantwoorde verwerking. Het project heeft drie stadia. Allereerst krijgen de leerlingen een enthousiasmerende educatie, in de vorm van een presentatie, waarin wordt uitgelegd wat de voordelen van recycling zijn. Als tegenprestatie zamelen de kinderen in. Omdat ze per product een bepaald aantal punten verdienen heeft het project een wedstrijdelement. Aangezien er tussen de scholen een harmonie heerst zullen de scholen niet tegen elkaar strijden! In de praktijk betekent dit dat zij gezamenlijk een doelstelling hebben. Kunnen zij het realiseren om het aantal punten te behalen dat is gesteld in de doelstelling? Als ze de doelstelling bereiken, zullen alle scholen op de Koningsspelen in april verrijkt worden met een leuke dans-clinic. Helpt u de kinderen aan deze fantastische clinic? Geef dan gehoor aan hun oproep en lever uw elektrische apparaten in.

2 Er zal op het schoolplein van elke school een container komen te staan, waar de oude apparaten netjes in worden opgestapeld. Dit laatste om eventuele ongewenste beschadigingen te voorkomen. (Tijdens de presentaties zullen de kinderen horen welke apparaten er allemaal ingeleverd kunnen worden.) Elke leerling schrijft op een groepslijst welke apparaat hij of zij heeft ingeleverd. Deze groepslijsten hangen in de gang en bij de kleuters. Op deze wijze wordt het puntenaantal bijgehouden. Het is een mooi gezamenlijk initiatief en we hopen op een succesvolle inzamelactie! Parkeerplaats De gemoederen houden ons nog steeds bezig en we zijn druk aan het nadenken hoe we de parkeerplaats veilig kunnen maken voor iedereen. Achteruitparkeren is al als goed oplossing aangedragen. Als je wegrijdt heb je goed zicht. Het is de moeite waard om het te proberen! 5 januari weer naar school 13 januari directie-overleg Agenda Werkdagen directeur maandag en woensdag Nieuws van groep 1 en 2 Splitsing: Zoals eerder vermeld krijgen we de gelegenheid om de kleutergroep te splitsen. Dit zal in februari ingaan, dan rondt tevens Yannick zijn LIO-stage af. Hoe de splitsing er uit zal zien is nog niet duidelijk. Uiteraard brengen we u zo snel mogelijk op de

3 hoogte. Welkom: Na de kerstvakantie zal Manu Kamps bij ons in de kleutergroep komen. We wensen je een hele fijne tijd op de Borgschool Manu! Iedereen een hele fijne vakantie en tot in 2015! Informatie over infectieziekten Hand-, voet- en mondziekte Hand-, voet- en mondziekte is een virusziekte die vooral bij kinderen, tussen 1 en 5 jaar oud, voorkomt. Mensen schrikken vaak als ze de naam horen, omdat ze denken dat het om een menselijke vorm van mond- en klauwzeer gaat. Dat is niet het geval. Mond- en klauwzeer wordt door een ander virus veroorzaakt. HVM-ziekte begint vaak met misselijkheid, koorts, keelpijn en hoesten. Er ontstaan rode vlekjes in de mond, die later blaasjes worden. De lymfeklieren in de hals kunnen daarbij gezwollen zijn. Er ontstaan ook plekjes op (vooral) handpalmen en voetzolen. De blaasjes in de mond kunnen pijnlijk zijn bij eten en drinken. Besmetting gebeurt door aanhoesten en door slijm uit neus of keel. Ook het vocht uit de blaasjes en ontlasting is een besmettingsbron. Een kind is al 7 dagen voor het verschijnselen heeft besmettelijk en kan dat maanden blijven. Daarom is weren van kinderen met HVM-ziekte niet zinvol. Bovendien gaat het om een meestal onschuldig verlopende infectieziekte. Voor pasgeboren baby s, tot 10 dagen oud, is er een verhoogde kans op complicaties. Indien er meer kinderen binnen een groep dezelfde klachten hebben, zal ons advies zijn om bij enkele kinderen een diagnose via de huisarts te laten stellen, zodat je zeker weet dat het om HVM-ziekte gaat. In sommige situaties kan het wenselijk zijn om ouders per brief of te informeren, maar dit kan ook voor meer onrust zorgen. Wij stellen het op prijs om ons te informeren als ouders per brief of op de hoogte gebracht worden, zodat wij ouders, die contact met ons op nemen, goed te woord kunnen staan over de betreffende situatie. Hersenvliesontsteking

4 Hersenvliesontsteking komt regelmatig voor en kan tot onrust leiden. Als een leerling van jouw school hersenvliesontsteking heeft of er gaan geruchten hierover, dan kun je het beste meteen contact opnemen met de GGD. Er zijn verschillende vormen van hersenvliesontsteking, ernstige en minder ernstige. Meestal is het niet nodig om als school maatregelen te nemen. Wel worden ouders vaak erg ongerust als op de school van hun kind een leerling hersenvliesontsteking heeft. Het kan daarom goed zijn om de ouders uitleg te geven over de situatie. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Zo kan veel onrust voorkomen worden. De GGD kan je hierover adviseren. Roodvonk Af en toe komt op scholen roodvonk voor. Vroeger moesten roodvonkpatiënten het bed houden en werden er in huis ontsmettingsmiddelen gebruikt. Intussen gebeurt dit niet meer. Wel is het verstandig de ouders van kinderen met roodvonkachtige verschijnselen met hun kind naar de huisarts te verwijzen. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie (streptokok). Soms geeft de huisarts een antibioticumkuur om de bacterie te bestrijden. De vlekjes bij roodvonk zijn kleine rode puntjes. Als je over de huid met uitslag strijkt, voelt die aan als schuurpapier. Een frambozentong is ook een van de verschijnselen. Als de uitslag verdwijnt, vervellen soms de handpalmen en voetzolen. Het is aan de huisarts om een juiste diagnose te stellen. Door druppeltjes die bij hoesten in de lucht komen, kan roodvonk op anderen worden overgedragen. Een kind met roodvonk dat zich niet ziek voelt, kan in principe gewoon naar school. Roodvonk is geen risico bij zwangerschap. Kinkhoest Vanaf oktober zijn er zo n 25 kinkhoest meldingen op onze afdeling binnen gekomen. Het werkelijk aantal zal veel hoger zijn, omdat veel huisartsen geen laboratoriumonderzoek verrichten voor de diagnose. Wij ontvangen alleen de meldingen waarbij het laboratorium onderzoek heeft gedaan. De meeste kinderen zijn gevaccineerd tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest veel voor. Vaccinatie voorkomt wel dat je er ernstig ziek van wordt.

5 Om de paar jaar zie je een piek in het aantal kinkhoestbesmettingen. De laatste (forse)piek was in de winter van 2011/2012. Ook dit jaar is er een groter aantal besmettingen. Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Vervolgens krijg je last van prikkelhoest die na één of twee weken over gaat in heftige hoestbuien. Deze hoestbuien, tot kokhalzen toe, houden ongeveer twee weken aan. Daarna kan een gewone, losse hoest nog wel een paar maanden aanhouden. Kinkhoest kun je overal oplopen. Je bent het meest besmettelijk als je een snotneus krijgt. De besmettelijkheid duurt daarna nog ongeveer een maand. Tegen de tijd dat kinkhoest door bloedonderzoek wordt aangetoond, is de besmettelijke periode meestal voorbij. Behandeling met een antibioticum is mogelijk, maar helpt alleen als er vroegtijdig mee begonnen wordt. Kinderen met kinkhoest kunnen, als ze zich niet ziek voelen, gewoon naar school. Meldingsplicht We willen de meldingsplicht voor scholen en kindercentra toch nog eens onder jouw aandacht brengen. Scholen, kinderdagverblijven en een aantal andere instellingen zijn verplicht om bepaalde infectieziekten bij de GGD in hun regio te melden. Dit is de zogenoemde Artikel 26 meldingsplicht. De reden voor deze meldingsplicht is dat GGD-en vroegtijdig op de hoogte worden gesteld van de infectieziekten die in instellingen in hun regio een rol spelen. De GGD kan adviezen geven of maatregelen nemen, waardoor de verspreiding van een ziekte beperkt wordt. Bovendien kan de GGD zorgen voor informatiemateriaal voor leerlingen, hun ouders en leerkrachten. Door scholen en kindercentra moeten de volgende infecties bij de GGD gemeld worden:

6 - maag-/darmklachten bij meer dan 1/3 van een groep (voor een school alleen als er voorafgaand aan de infectie iets bijzonders met de groep ondernomen is, zoals een schoolreisje of uitstapje) - 1 geval van geelzucht - 3 (mogelijke) gevallen van schurft in een groep - binnen twee weken bij 2 of meer kinderen plotseling optredende huiduitslag - andere ernstige aandoeningen Overigens kun je met elke vraag over infectieziekten met de GGD bellen of mailen. Klanttevredenheidsonderzoek. Als je de komende weken met de GGD belt met een melding van- of een vraag over infectieziekten, dan kan het gebeuren dat je gevraagd wordt of je mee wilt doen aan een klanttevredenheidsonderzoek. We willen namelijk graag weten of je tevreden bent over het contact met de GGD. Bij het onderzoek hoort een korte vragenlijst die je in ongeveer 5 minuten kunt invullen. Als je aan het onderzoek mee wilt doen, dan wordt je gevraagd om een adres te geven waar de vragenlijst naar toegestuurd kan worden. Voordat je de vragenlijst invult moet je hem eerst even opslaan op jouw eigen computer. Daarna stuur je de ingevulde lijst per naar de GGD. De antwoorden op de vragen worden anoniem verwerkt. Jouw adres wordt verder nergens voor gebruikt. MRSA MRSA wordt ook wel ziekenhuisbacterie genoemd. Het is een normale stafylokokbacterie, die ongevoelig is geworden voor de gangbare antibiotica. Een besmetting met MRSA is geen reden om maatregelen te nemen op school. De AIZB van de GGD krijgt af en toe vragen over de handelwijze bij kinderen die besmet zijn met bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor de gangbare antibiotica. De meest voorkomende is de MRSA, de zogenaamde ziekenhuisbacterie. Maatregelen zijn vrijwel nooit nodig. Bijna altijd betreft het een gezond kind dat drager is van de bacterie. Veel bacteriën komen van nature voor bij mensen, bijvoorbeeld op de huid of in de darmen. Dat geldt ook voor de stafylokok. De stafylokok, en dus ook de MRSA, kan soms klachten veroorzaken, bijvoorbeeld steenpuisten of wondinfecties na operaties. Bij besmetting met MRSA is de behandeling veel lastiger. Daarom willen de ziekenhuizen deze bacterie niet binnen

7 hun muren hebben en heet MRSA de ziekenhuisbacterie. Buiten ziekenhuizen en zorginstellingen zijn maatregelen alleen nodig als de persoon die de bacterie bij zich draagt zelf regelmatig in een ziekenhuis of verpleeghuis komt voor een behandeling of een verzorging. Ditzelfde geldt voor de andere resistente bacteriën. Bij vragen kun je uiteraard de GGD bellen. Meer informatie over infectieziekten kun je vinden op Voedselbank Wat zijn er veel boodschappen binnengekomen in de laatste week voor de vakantie. Geweldig! Wij willen u bedanken voor alle boodschappen, die u heeft meegenomen. Met een auto vol boodschappen ben ik naar Bedum gereden. Daar was Rob Mulder en onze actie is zelfs nog even op de radio geweest. Op de foto kunt u zien hoeveel er is weggebracht.

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken.

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken. ROODVONK (SCARLATINA) Roodvonk is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte duurt tien tot veertien dagen en is goed te behandelen met antibiotica. De bacterie die roodvonk

Nadere informatie

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD. Wat is bof? Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof komt regelmatig voor in Nederland. De meeste kinderen in Nederland

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S

De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S De Kan Z PROTOCOL GEZONDHEIDSRISICO S ALGEMENE REGEL: Als een kind ziek is;last heeft van het ziek zijn of zich niet lekker voelt en het kind het gewone programma van een dag niet aan kan, dan moet een

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Inleiding De kinderdagverblijven van Medisch Centrum Haaglanden bieden kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze aandacht en verzorging

Nadere informatie

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Als uw kind ziek is Inleiding Het kinderdagverblijf van Medisch Centrum Haaglanden biedt kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze

Nadere informatie

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en kinderopvang Inleiding Bij Kinderopvang Schoonhoven komen kinderen van 6 weken tot 13 jaar. Deze leeftijdsgroep is extra bevattelijk

Nadere informatie

Weekjournaal. Vragenlijst schooltijden

Weekjournaal. Vragenlijst schooltijden 1 OBS De Springplank Datum nieuwsbrief 23e jaargang nr 31 7 juni 2013 Agenda: Opgave 4 jarigen 10-12 juni kamp 7 12-14 juni kamp 8 Weekjournaal 4-jarigen schooljaar 2013-2014 Heeft u een kind dat het komende

Nadere informatie

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Kinkhoest In Nederland krijgen kinderen van drie, vier, vijf en elf maanden de zogenoemde DKTP-vaccinatie voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Door

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Via deze folder geven wij u antwoorden op de enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel gevallen

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie voor patiënten F0538-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg

Online nascholingsinstituut voor de gezondheidszorg CURSUS KINDERZIEKTEN SAMENVATTING Ziekte Beloop Koort s Uitslag Specifieke kenmerke n Besmetting Incubat ie tijd Melding huisarts Vacci n Mazelen beeld van verkoudheid witte vlekjes aan binnenkant wangen

Nadere informatie

Kinderopvang. houvast. Wet publieke gezondheid Artikel 26 meldingen instellingen. Noord- en Oost-Gelderland

Kinderopvang. houvast. Wet publieke gezondheid Artikel 26 meldingen instellingen. Noord- en Oost-Gelderland Nieuwsbrief Kinderopvang - Infectieziekten GGD, Jaargang 10, december 2014 Kinderopvang Van de redactie Met deze nieuwsbrief informeren wij u over infectieziekten en de bestrijding daarvan in kindercentra.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA PATIËNTEN INFORMATIE MRSA Meticilline Resistente Staphylococcus aureus Informatie voor dragers MRSA 2 PATIËNTENINFORMATIE U bent, of uw naaste is, drager van een voor antibiotica ongevoelige bacterie,

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie MRSA Ongevoelige of resistente bacterie Via deze folder proberen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel

Nadere informatie

Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte!

Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte! Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte! Informatiefolder over kinkhoest (preventie) Kinkhoest niet alleen een kinderziekte Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door de bacterie

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID BSO DE GROENE WEIDE Update februari 2014

ZIEKTEBELEID BSO DE GROENE WEIDE Update februari 2014 Ziektebeleid BSO Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt iets pas een

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE. Up date: april 13 Ziektebeleid

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE. Up date: april 13 Ziektebeleid Up date: april 13 Ziektebeleid Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE

ZIEKTEBELEID GROENE WEIDE Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de ander noemt iets pas een ziekte wanneer

Nadere informatie

Infectiepreventie MRSA.

Infectiepreventie MRSA. Infectiepreventie MRSA www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een MRSA-bacterie?... 4 Gevolgen van een MRSA-infectie... 4 Wie kan een MRSA bij zich dragen?... 4 Onderzoek naar de MRSA-bacterie... 5 Hoe

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015

Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015 1. dr. de Boerstraat 42 1511 VH Oostzaan tel. 075 6841468 info@korenaar.nl www.korenaar.nl #dekorenaarcbs Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015 A g e n d a 05 februari Afsluiting Project 09 t/m 19 februari 10-minutengesprekken

Nadere informatie

Acute keelpijn. Klachten en achtergronden

Acute keelpijn. Klachten en achtergronden Acute keelpijn Ilse Brouwers, 35 jaar, belt naar de praktijk. Ze heeft nu drie dagen erge keelpijn en heeft niet de indruk dat het beter wordt. Het lijkt haar zo n onzin om voor keelpijn naar de dokter

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie 00 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer

Nadere informatie

MRSA positief: wat betekent dat?

MRSA positief: wat betekent dat? MRSA positief: wat betekent dat? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Kennistoets acute keelpijn

Kennistoets acute keelpijn Acute keelpijn: kennistoets Aanvullende diagnostiek 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M11 van feb 2007 (tweede herziening) Het hoofdstuk Keelpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Kerstdiner op donderdag 18 december. o.a. in dit nummer: Op donderdag 18 december zijn alle kinderen vanaf 12.00 uur vrij.

Uiltje gemist? kalender. Kerstdiner op donderdag 18 december. o.a. in dit nummer: Op donderdag 18 december zijn alle kinderen vanaf 12.00 uur vrij. 10 december 2014 kalender Donderdag 11 december Kerstmusical groep 6 Lieke/ Hanneke Dinsdag 16 december Kerstmusical groep 6 Marian/Jorine Vergadering Leerlingenraad Donderdag 18 december Vrije middag

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor een zwangere en

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM Peuteropvang/peuterspeelzalen/peuterspeelzalen, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst

Nadere informatie

Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie

Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie Infectiepreventie Vragen en antwoorden Vragen en antwoorden m.b.t. de VRE-bacterie Juli 2015 Algemene vragen en antwoorden 1. Wat is een VRE-bacterie? VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. De

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis Infectiepreventie Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF006 / Screening BRMO na opname

Nadere informatie

Zieke kinderen Inhoudsopgave

Zieke kinderen Inhoudsopgave Zieke kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Wanneer kan een kind wel en niet naar t kidshofke komen? Gezondheid en welbevinden van het kind. Gezondheid van andere kinderen Groepsamenstelling en dagprogramma

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Patiënteninformatie Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie over een infectie met groep B streptokokken bij zwangerschap Inhoudsopgave Pagina Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 4 Hoe vaak

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM kinderdagverblijven, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM kinderdagverblijven, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM kinderdagverblijven, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking Kinderziekten In dit hoofdstuk beschrijven we de meest voorkomende kinderziekten. We geven daarbij aan wat de incubatietijd is, wat de verschijnselen zijn, wat u er zelf tegen kunt doen, wat de eventuele

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Maatregelen tegen besmetting

De ziekenhuisbacterie MRSA. Maatregelen tegen besmetting De ziekenhuisbacterie MRSA Maatregelen tegen besmetting Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk) met de ziekenhuisbacterie MRSA besmet bent. De afkorting MRSA staat voor de naam van de bacterie:

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Kinderziektes. Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken

Kinderziektes. Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken Kinderziektes Bof Gordelroos Kinkhoest Krentenbaard (Impetigo) Mazelen Ziekte van Pfeiffer Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte Waterpokken Bof Bof is een zeer besmettelijke virusziekte. Bij veel van de besmette

Nadere informatie

Algemene informatie. Datum: Nieuwsbrief: 05 Jaar:

Algemene informatie. Datum: Nieuwsbrief: 05 Jaar: Datum: 02-10-2017 Nieuwsbrief: 05 Jaar: 2017-2018 Algemene informatie Middels Klankbord laten wij u weten dat onderstaande 2 ziekten op De Tweeklank gemeld zijn. Enige medische informatie over het verloop

Nadere informatie

Informatie over Clostridium difficile

Informatie over Clostridium difficile Informatie over Clostridium difficile 2 Clostridium difficile is een bacterie die bij elk mens in de dikke darm voorkomt. Door toediening van antibiotica kan het evenwicht in de darmen verstoord raken.

Nadere informatie

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Antibiotica HOE GEBRUIKT U ANTIBIOTICA COMBINATIE MET ANDERE MIDDELEN BIJWERKINGEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN GEBRUIK TIJDENS ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING RESISTENTIE TEGEN ANTIBIOTICA VRAAG OVER

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348 ZIEKTEBELEID TUINHUIS BODEGRAVEN De mening van ons kindercentrum is dat zieke kinderen thuis horen; daar kunnen ze alle zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben, zonder daar de andere kinderen mee

Nadere informatie

Kinderziekten. Inhoudsopgave

Kinderziekten. Inhoudsopgave Kinderziekten Inhoudsopgave Inleiding Rijksvaccinatieprogramma Bof Mazelen Rodehond Kinkhoest Nekkramp Waterpokken Vijfde Ziekte Zesde Ziekte Roodvonk Pseudokroep Naar de huisarts bij Inleiding Kinderziekten.

Nadere informatie

Informatie over MRSA

Informatie over MRSA Informatie over MRSA Afdeling infectiepreventie Deze folder is bedoeld voor patiënten 1 en bezoekers die het Máxima Medisch Centrum bezoeken en geeft uitleg over de MRSA bacterie. In deze folder leest

Nadere informatie

Wie hebben een hoger risico op MRSA?

Wie hebben een hoger risico op MRSA? MRSA Via deze folder willen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Wat is MRSA? Staphylococcus

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen?

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? . Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? U bent zwanger. Het is daarom belangrijk dat u goed voor uzelf en uw ongeboren kind zorgt. U moet infecties voorkomen. Sommige infecties zijn slecht voor

Nadere informatie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Groep-Bstreptokokken en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze

Nadere informatie

Weeknieuws nr november 2018

Weeknieuws nr november 2018 Weeknieuws nr.12 30 november 2018 AGENDA Datum Activiteit 4 december Sinterklaas en de Pieten op school 11 december MR vergadering 20 december Kinderen om 11:45 uur vrij s avonds kerstviering 21 december

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Groep-B-streptokokken en zwangerschap GROEP-B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP INLEIDING De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede)

Nadere informatie

HET TOEKANNIEUWS. Schooljaar Nummer: 16. In dit nummer - Agenda - Kinkhoest - Directiepraat - Open Avond.

HET TOEKANNIEUWS. Schooljaar Nummer: 16. In dit nummer - Agenda - Kinkhoest - Directiepraat - Open Avond. - HET TOEKANNIEUWS Schooljaar 2015-2016 08-03-2016 Nummer: 16 In dit nummer - Agenda - Kinkhoest - Directiepraat - Open Avond Agenda 2015-2016 14 maart 2016 Start Project Zwerfafval 21 maart 2016 Studiemiddag

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM

Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM Informatie betreft een aantal infectieziekten waarbij we het beleid hanteren van het RIVM HOOFDLUIS Hoofdluizen zijn kleine, grauwe beestjes van twee à drie millimeter lengte. Luizen zitten het liefst

Nadere informatie

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting.

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. E. coli infecties (EHEC = Enterohemorragische Escherichia coli ) 1 Wat is het De E-coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E.coli bacteriën waarvan je ziek

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding In deze folder leest u informatie over Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO) en MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus)

Nadere informatie

Ziektebeleid KDV. Up date: februari 2018

Ziektebeleid KDV. Up date: februari 2018 Ziektebeleid KDV Up date: februari 2018 Kinderen die ziek zijn horen thuis. Wij realiseren ons dat het begrip ziek moeilijk precies te omschrijven is. De één vind een kind met een verkoudheid ziek, de

Nadere informatie

Zwangerschap en groep-bstreptokokken

Zwangerschap en groep-bstreptokokken Zwangerschap en groep-bstreptokokken Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat zijn Groep-B-streptokokken? 3 Hoe vaak komen Groep-B-streptokokken voor bij zwangeren? 3 De gevolgen van GBS voor

Nadere informatie

Groep-B streptokokken en zwangerschap

Groep-B streptokokken en zwangerschap Groep-B streptokokken en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt

Nadere informatie

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Waterpokken Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u of uw kind (mogelijk) het waterpokkenvirus aanwezig is. Net als alle andere Nederlandse

Nadere informatie

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon Protocol ziekte Ziekte Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 0546-623355 Bij spoed huisarts : 0546-623356 Ziekenhuis : 0546-693693 Ouders die gebruik maken van de kinderopvang worden vaak geconfronteerd

Nadere informatie

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen U heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk) drager bent van de ziekenhuisbacterie MRSA. De afkorting MRSA staat voor de naam van de bacterie: Methicilline Resistente

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 3 schooljaar

Nieuwsbrief nummer 3 schooljaar 19-09-2012 Nieuwsbrief nummer 3 schooljaar 2012-2013 Agenda voor de komende week: 19 september: start cultuurevenement Oktobermaand Kindermaand 20 september: Maurice de Hond komt naar het Talent! Talent

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Ziektebeleid kdv De Huiskamer.

Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Heeft u een ziek kind? Graag horen wij dit van u vóór 09.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit dan expliciet vermelden? Alvast

Nadere informatie

Beroepsmatig in aanraking komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens.

Beroepsmatig in aanraking komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens. MRSA 1 U wordt behandeld in een zorginstelling en bent mogelijk in contact gekomen met de MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Dit kan zijn doordat u Beroepsmatig in aanraking

Nadere informatie

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus.

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. 1. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

MRSA Radboud universitair medisch centrum

MRSA Radboud universitair medisch centrum MRSA U wordt behandeld in het Radboudumc en bent mogelijk in contact gekomen met de MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Dit kan zijn doordat u Beroepsmatig in aanraking komt

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over een BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Groep B-streptokokken en zwangerschap

Groep B-streptokokken en zwangerschap Groep B-streptokokken en zwangerschap GROEP B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP De groep B-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 1 Inleiding De ziekenhuisbacterie MRSA zorgt bij gezonde mensen meestal niet voor klachten. Maar mensen met een verminderde weerstand kunnen

Nadere informatie

Diarree. Hoofdluis. Wat is het? Wat is het? Hoe krijg je het? Hoe krijg je ze? Wat kun je als ouder doen? Wat kun je als ouder doen?

Diarree. Hoofdluis. Wat is het? Wat is het? Hoe krijg je het? Hoe krijg je ze? Wat kun je als ouder doen? Wat kun je als ouder doen? Ziek of niet ziek? Diarree Diarree kan veroorzaakt worden door verschillende soorten ziekteverwekkers. Meestal gaat het om virussen, maar ook sommige bacteriën en parasieten kunnen diarree veroorzaken.

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

t Houtkopertje Week 4 jaargang

t Houtkopertje Week 4 jaargang Schoolstraat 1, 4051AV Ochten 0344 641416 directie@houtkoperschool.nl mr@houtkoperschool.nl oudercommissie@houtkoperschool.nl www.houtkoperschool.nl t Houtkopertje Week 4 jaargang 2015-2016 Nationale voorleesdagen

Nadere informatie

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon /

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon / Protocol Ziekte Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij:

Kinderziekten. Mazelen (1) Mazelen (2) Mazelen (3) Roodvonk (1) In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Kinderziekten Verschijnselen, gevaren en Eerste hulp In deze gaat leren erkennen en hulpverlenen bij: Mazelen Roodvonk Rode hond Vijfde ziekte Zesde ziekte Waterpokken Bof Kinkhoest Valse kroep Hersenvlies

Nadere informatie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Locatie Hoorn/Enkhuizen GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?

Nadere informatie

Opgenomen in een isolatiekamer MRSA. WTK_Lizzit_Inprint Omslagen_b.indd :30

Opgenomen in een isolatiekamer MRSA. WTK_Lizzit_Inprint Omslagen_b.indd :30 Opgenomen in een isolatiekamer MRSA WTK_Lizzit_Inprint Omslagen_b.indd 2 08-05-15 12:30 20GR77_HVZ_folder_basisXM.indd 6 05-01-12 14:19 Inleiding U bent net opgenomen en wordt geïsoleerd verpleegd. Dat

Nadere informatie