Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV78turbo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV78turbo"

Transcriptie

1 Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV78turbo Geschreven door Erik van Heck en bronnen Versie 2.0 op zondag 1 december 2013

2 1.0 Introductietekst Welkom bij de 2de versie van deze handleiding! In dit document tref je stap-voor-stap aan hoe je gemakkelijk Ubuntu Server kunt installeren in een productie- en ontwikkelomgeving. Daarnaast kun je lezen hoe je de installatie configureert om KV78turbo te kunnen ontvangen en in een REST-API te verwerken. Deze handleiding is samengesteld met behulp van een aantal bronnen. Onder andere het Google Groups OpenOV en de website openov.nl. Hierbij wens ik je veel succes toe met het installeren van de server! Met vriendelijke groeten, Erik van Heck 1.1 Inhoud 1 Opstarten 2 Basisinstallatie 3.1 Ubuntu basisconfiguratie (benodigd) 3.7 Ubuntu basisconfiguratie (python) 3.* Ubuntu basisconfiguratie (optioneel) 4 KV7-database configureren 5 KV8 REST-API configureren 5.1 KV78turbo REST-API opstarten 6 Uitleg werking API 6.1 Hulp bij problemen of vragen over OV-data 7 Cronjobs instellen 1.2 Definities / afkortingen KV78turbo: KV7: OpenOV: GOVI: LAMP: FTP: PY: livefeed vanaf de openov.nl-server, met actuele reisinformatie statische dienstregeling vanaf de openov-server organisatie achter de connectie naar afnemers organisatie welke data levert aan OpenOV Linux-Apache-MySQL-PHP File Transfer Protocol (bestanden oversturen) Een Python-script-bestand 1.3 Benodigdheden Een omgeving (desktop of server) met minimale opslag van 20 GB en een geheugen van meer dan 500 MB. Daarnaast een werkende internetverbinding en een toetsenbord. Internet is ook handig.

3 1.4 Opstarten Start het programma VirtualBox. U dient een nieuwe virtuele computer aan te maken en een hardeschijf van minimaal 20 GB en met geheugen van 500 MB. Start de virtuele computer door middel van de start -knop bovenaan in VirtualBox. Als de virtuele computer gaat opstarten en het scherm komt te voorschijn, kiest u bovenin het menu voor Apparaten. Selecteer CD/DVDapparaten en kies voor Kies een virtuele CD-DVD-schijfbestand. Verken naar het.iso-bestand wat u gedownload heeft van de Ubuntu website en selecteer deze. Kies daarna onder Machine op Resetten. Het systeem word nu opnieuw opgestart. Kies de taal voor de installatie. In ons geval uiteraard Nederlands. Let op: in het gehele serversysteem van Ubuntu kunt u de muis niet gebruiken. Gebruik de pijltjestoetsen. Tik het pijltje naar beneden totdat u bij Nederlands bent en druk op Enter. Selecteer daarna Ubuntu Server installeren. Na een tijdje krijgt u de melding dat de taal Nederlands niet volledig beschikbaar is. Kies Ja. In het volgende scherm kiest u Nederland. Daarna krijgt u nog een melding om de toetsenbord indeling te decteren. Kies hiervoor ja. Blijf wachten totdat u alle vragen gehad heeft. Kies y en daarna w. Blijf dan Nee aangeven. Voor de meeste Nederlanders zal dit dan goed ingesteld staan. Het installatieprogramma gaat nu meerdere instellingen configureren en dit kan even duren. Na een tijdje kunt u een computernaam instellen voor de server. In deze handleiding nemen we VHSERVER-UBUNTU. Druk op Enter. Typ de volledige naam in en druk op Enter. Typ de gewenste gebruikersnaam in en druk weer op Enter. Typ tweemaal uw wachtwoord en druk op Enter. Als er een vraag komt over versleuteling van de persoonlijke map kiest u Nee. Bij de vraag of de time zone drukt u nogmaals op Enter. Kies Begeleid benut gehele schijf. Druk op Enter. Druk nogmaals op Enter. Bij het volgende scherm kiest u Ja en drukt u op Enter. Typ bij Proxy niets en druk op Enter. Selecteer Geen automatische updates. Kies voor software selectie: Manual package selection. En kies Enter.

4 Als het scherm vraagt of de GRUB-opstartlader in het MBR moet worden geinstalleerd drukt u op Ja. Uiteindelijk komt de melding Installatie is voltooid. Kies Volgende. Na een keer opnieuw opstarten is de Ubuntu Server installatie voltooid. We gaan nu verder met een aantal basis programmatjes voor de connectie naar de Koppelvlakken. 3 Ubuntu basisconfiguraties 3.1 PostgreSQL-server installeren Later in de handleiding gaan we databases gebruiken. Hiervoor gebruiken we voornamelijk PostreSQL (is stabieler dan MySQL). Dit moeten we apart installeren. We beginnen weer met het commando sudo apt-get install postgresql. Typ j bij de vraag om door te gaan. De installatie duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten. Typ sudo adduser tom. Typ sudo adduser tom. Nu is er een nieuwe gebruiker genaamd tom aangemaakt. Typ sudo su - postgres. Typ git clone https://gist.github.com/rolo/ Typ cd Typ dan sudo sh gistfile1.txt. Het systeem gaat nu een database aanmaken inclusief de benodigde rechten. Typ sudo psql template_postgis. Nu bent u ingelogd in de PostgreSQL-server. Typ CREATE USER tom WITH PASSWORD my- Password ;. Dan GRANT ALL PRIVILEGES ON DATABASE template_ postgis to tom;. Nu heeft u een gebruiker aangemaakt genaamd tom in de PostgreSQL-server. Daarna geeft u de gebruiker tom alle rechten tot de database template_postgis. Typ om af te sluiten \q.

5 De volgende onderdelen zijn handig voor je server, maar niet benodigd voor een KV78Turbo-feed. 3.2 Optioneel: LAMP-server installeren We gaan beginnen met de LAMP-server te installeren. Dit pakket bevat MySQL, Apache en PHP. Allereerst installeren we het programma Tasksel. Dit is een soort van installatieframework voor Ubuntu. Typ sudo apt-get install tasksel. Sudo betekend dat je het uitvoert als Administratie, apt-get is het installatieprogramma binnen Ubuntu en daarna install gevolgd door het programma welke je wilt installeren. Vul eventueel uw administratiewachtwoord in. Dit gaat best snel en nadat de instalaltie voltooid is typt u sudo tasksel install lamp-server. Dit op dezelfde manier als hiervoor. Dit is een wat groter pakket en er start een nieuw scherm. Allereerst laadt hij een aantal bestanden in en daarna dien je een MySQL root -gebruiker-wachtwoord in te voeren. Let op! Dit is een Administrator wachtwoord voor MySQL. Druk op Enter. Voor nogmaals hetzelfde wachtwoord in en druk weer op Enter. Na een tijdje is hij klaar met configureren. Typ sudo apt-get install php5-dev. Hiermee installeert u extra benodigheden voor de komende onderdelen. Na de installatie heeft u een werkende Apache, MySQL en PHP-server! U kunt rechtstreeks naar uw IP-adres browsen in een internetbrowser. Het IP-adres kunt u vinden met het commando ifconfig. 3.3 Optioneel: phppgadmin installeren Daarna gaan we phppgadmin installeren voor PostgreSQL. Typ sudo apt-get install phppgadmin. Typ weer j bij de vraag om door te gaan. De installatie duurt gemiddeld 5 minuten. Standaard is er alleen toegang tot /phppgadmin in de webbrowser vanaf de lokale computer (in dit geval de server). We moeten dus toegang gaan geven aan de rest van de computers in het netwerk. Typ sudo nano /etc/phppadmin/apache.conf. Zoek de regel allow from Zet hiervoor het teken #. De regel eronder staat allow from all met het tekentje # ervoor. Haal dit tekentje weg. Sla het bestand op door middel van CTRL + O en sluit het weer af door middel van CTRL + X. REstart Apache door middel van het commando sudo service apache2 reload.

6 3.4 Optioneel: FTP-server installeren voor bestanden Typ als commando sudo apt-get install vsftpd. Hiermee installeert het programma de FTP-server, waarmee we bestanden kunnen gaan aanpassen (zoals PHP-scripts). Druk weer j en Enter. De FTP-server is nu geinstalleerd. Je kunt dit uitproberen om met een FTP-client (bijvoorbeeld File- Zilla) verbinding te maken. De gebruikersnaam en wachtwoord zijn hetzelfde als in Ubuntu. Je zult zien dat hij de melding geeft: Only anonymous access. We moeten dus nog een aantal instellingen aanpassen. Typ sudo pico /etc/vsftpd.conf. Zoek de regel anonymous_enable=yes. Daaronder staat local_enable met een # ervoor. Haal dit teken weg. Hetzelfde ook bij write_enable. Sla het bestand op (CTRL + O) en sluit het af (CTRL + X). Restart de FTP-server door middel van sudo /etc/init.d/vsftpd restart. De hoofdgebruiker (van Ubuntu) heeft nu via de FTP-server toegang tot de bestanden. 3.5 Optioneel: Webmin: webinterface (extra) Om de server te kunnen controleren, qua geheugen, resterende opslag en eventuele processen is webmin handig. Hierop kun je met bijvoorbeeld grafiekjes bekijken. Typ in als commando: wget deb. Hij gaat nu de bestanden downloaden. Typ daarna sudo dpkg -install webmin_1.600_all.deb. Hij gaat nu de software installeren. Je kunt nu inloggen op IP-ADRES: Voor ons is dit Je kunt hiermee inloggen zoals in Ubuntu (administrator). 3.6 Optioneel: SSH-toegang Als je de server niet binnen handbereik hebt, zoals bijvoorbeeld in een Datacenter, kun je SSH-toegang installeren. Hiermee kun je thuis, of op het werk, door middel van Terminal (Mac) of Command Prompt (Windows) verbinding maken met je Ubuntu Server. Dit heet SSH. Als je dit wilt, kun je SSH installeren door het volgende te doen: typ sudo apt-get install ssh. De verbinding word automatisch geconfigureerd. Op de client (dus je eigen, desktop, normale computer) typ in je Terminal of Commandprompt: ssh In ons geval: ssh Nu heb je toegang tot het zelfde scherm zoals je rechtstreeks op de server bent.

7 De volgende onderdelen zijn benodigd voor een KV78Turbo-feed. 3.7 Python- en toebehoren installaties Normaal gesproken is Python geinstalleerd bij installatie van Ubuntu. Controleer dit altijd even door het commando python uit te voeren. Indien de volgende regels beginnen met >>> dan is het succesvol geinstalleerd. Indien niet installeert u Python door middel van het commando sudo apt-get install python. We gaan nu ZeroMQ installeren met de binding voor Python. Typ sudo apt-get install python-setuptools. Hiermee kunnen we straks een aantal commando s uitvoeren. Tik j en Enter. Het word nu geinstalleerd. Typ sudo apt-get install git. Tik j en Enter. Met dit programma kunnen we bestanden af gaan halen van OpenOV. Typ sudo apt-get install python-dev. Hiermee worden Python Developmenttools geinstalleerd. Typ het commando sudo apt-get install libzmq-dev Typ het commando sudo easy_install pyzmq. Hiermee word de binding geinstalleerd. We hebben nu de ZMQ-extensie geinstalleerd, maar we moeten ook de extensie python-psycopg2. Typ sudo apt-get install python-psycopg2. Typ j en Enter. De extensie is nu geinstalleerd. Typ sudo apt-get install python-pip. Typ sudo pip install uwsgi. 4.0 Script downloaden en configureren voor OpenOV We hebben nu de basisinstallatie (met een aantal uitbreidingen) van Ubuntu Server geinstalleerd. In de volgende hoofdstukken gaan we verbinding maken met OpenOV en starten we een aantal scripts. 4.1 KV7-database inladen We gaan eerst de statische data inladen, genaamd KV7. Installeer eerst het programma wget doormiddel van het commando sudo apt-get install wget. Typ git clone https://github.com/skywave/kv78turbo-ovapi. Hiermee worden de bestanden gekopieerd naar de server.

8 Typ git clone https://github.com/skywave/kv7tools. Hiermee worden de overige bestanden gekopieerd. Typ cd kv7tools. Typ wget -N --accept=gz -r -l 1 -e robots=off --wait 1 --limit-rate=1m. Dit kan een paar minuten duren. Typ wget -N --accept=gz -r -l 1 -e robots=off --wait 1 --limit-rate=1m. Dit kan ook even duren. We hebben nu de benodigde bestanden gedownload. Een korte uitleg: KV7planning bevat de laatste statische dienstregeling die beschikbaar is. Alleen er is niet altijd een nieuwe dienstregeling beschikbaar en in KV7kalender staat welke bestanden uit KV7planning moeten worden gedownload. We hebben nu even handmatig KV7planning en KV7kalender gedownload. Uiteraard moet dit in de toekomst automatisch gedaan worden, dat later. Typ python kv7kalender-index.py kv7.openov.nl/govi/kv7kalender. Je zult op het scherm een aantal regels met vervoerders zien. Om het volgende aan de gang te krijgen dienen we eerst een nieuw bestand te maken. Typ touch kv7planning.idx. Typ python kv7planning-index.py kv7.openov.nl/govi/kv7planning. Hiermee wordt er net zoals bij kv7planning een idx bestand gevuld met info. Typ python kv7-import2.py KV7kalender kv7.openov.nl/govi/kv7planning. Hiermee word er een bestand, genaamd kv7.sql gemaakt welke we straks gaan inladen in de databaseserver. We gaan nu de structuur van de database aanmaken. Typ psql -d template_postgis -f kv7_create.sql. Nu gaan we deze structuur vullen met data. Typ psql -d template_postgis -f kv7.sql.

9 5.0 KV8 REST API (JSON) We hebben in het vorige hoofdstuk de statische dienstregeling ingeladen via KV7 in PostgreSQL. Nu gaan we de KV8-client starten om de REST API te lanceren. Typ cd. Typ KV78Turbo-OVAPI. In het standaardscript word er vanuit gegaan dat er een bestand bestaat CURRENTDB. Dit gaan we wijzigen. Typ nano kv7-db-auto.py. Zoek, door middel van CTRL + W, naar database. Je krijgt dan de functie currentdatabase. Wijzig de variabele output naar template_postgis. Zie afbeelding hieronder. Typ nano kv78turbo-api.py en wijzig hier dezelfde variabele. 5.1 REST API opstarten Zoals je misschien al gemerkt hebt, stoppen de lopende scripts als je je Terminal sluit. Dit gaan we voorkomen door het programma screen. Dit zorgt ervoor dat als je niet ingelogd bent op je server, het script gewoon doorloopt. Typ sudo apt-get install screen. Daarna screen en enter. Typ python kv7-db-auto.py om de ritten 1 uur van ten voren in te laden. Zo heeft de gebruiker altijd een overzicht van de ritten tussen nu en een uur. Druk CTRL + A + C om een secondair scherm te openen. Typ python kv78turbo-api.py. Hiermee word het Pythonscript gestart welke er voor zorgt dat de webserver straks (UWSGI) de data binnen krijgt welke hij nodig heeft. Wacht todat het scherm aangeeft Loaded KV7 data. Als je eerder naar de volgende stap gaat, kan het zijn dat je foutmeldingen krijgt.

10 Druk weer CTRL + A + C om een derde scherm te openen. We gaan nu de interface starten voor het publiek, de webserver. Typ uwsgi --http-socket :8080 -w kv78turbo-client. Vervang :8080 door het IP-adres en poort die voor jou goed zijn. Wij hebben weer :8080. Ga nu vanaf een externe computer naar IPADRES:POORT. Dus in ons geval Als alles correct is ingesteld zie je: []. Je server is succesvol online gebracht! 6.0 Uitleg REST-API De KV78Turbo API, hierna genoemd de API, werkt met TimingPoint s. Een TimingPoint is simpelweg eigenlijk een halte- of stationsnummer. Je kunt informatie over deze TPC s opvragen via verschillende methode s: Per timingpoint (lees info op https://github.com/skywave/ KV78Turbo-OVAPI/wiki/TimingPointCode) Per stoparea (lees info op https://github.com/skywave/` KV78Turbo-OVAPI/wiki/StopAreaCode) Per lijn (lees info op https://github.com/skywave/ KV78Turbo-OVAPI/wiki/Line) Per journey (lees info op https://github.com/skywave/ KV78Turbo-OVAPI/wiki/Journey) 6.1 Hulp bij problemen Heb je vragen omtrent de data, de presentatie hiervan of andere OpenOV-gerelateerde onderwerpen? Je kunt hiervoor terecht op het forum via Let wel op; voor algemene vragen over programmeertalen en installatieinstructie s, raadpleeg hiervoor andere fora s. Vragen over deze onderwerpen worden niet beantwoord op het OpenOV-forum.

11 7.0 Cronjobs configureren Typ cd /home/erik/. We gaan een nieuw Bash-script aanmaken om de commando s erin te zetten. Typ touch script.sh. Hiermee wordt het script script.sh gemaakt. Typ sudo nano /home/erik/script.sh. Er opent nu een editor om het bestand te bewerken. We gaan de volgende commando s erin zetten: #!/bin/bash cd /home/erik/kv7tools/ wget -N --accept=gz -r -l 1 wget -N --accept=gz -r -l 1 cd /home/erik/kv7tools/ rm /home/erik/kv7tools/kv7kalender.idx rm /home/erik/kv7tools/kv7planning.idx touch /home/erik/kv7tools/kv7kalender.idx touch /home/erik/kv7tools/kv7planning.idx cd /home/erik/kv7tools/ python /home/erik/kv7tools/kv7kalender-index.py kv7.openov.nl/ GOVI/KV7kalender python /home/erik/kv7tools/kv7planning-index.py kv7.openov.nl/ GOVI/KV7planning python /home/erik/kv7tools/kv7-import2.py KV7kalender kv7.openov.nl/govi/kv7planning cd /home/erik/ psql -d template_postgis -f /home/erik/leegtabellen.sql cd /home/erik/kv7tools/ psql -d template_postgis -f /home/erik/kv7tools/kv7.sql We hebben nu het Bash-script aangemaakt. Dit Bash-script gaan we als een cronjob neerzetten zodat deze elke nacht om 04:00 uur worden uitgevoerd. Typ CTRL + O. Typ CTRL + X. Het scherm is nu opgeslagen en afgesloten. We gaan nu de cronjob instellen. Typ crontab -e. Ga helemaal naar onderen en typ: 0 4 * * * /home/erik/script.sh. Hiermee word er gezegd: minuut 0, het vierde uur, elke dag. Hij voert het script script.sh uit.

Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV7 & KV8 (Turbo)

Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV7 & KV8 (Turbo) Handleiding Ubuntu Server installeren en configureren voor KV7 & KV8 (Turbo) Geschreven door Erik van Heck en bronnen Versie 1.0 op zaterdag 17 november 2012 1.0 Introductietekst Welkom bij deze handleiding!

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie

Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL

Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL, PHP. In deze Les laat ik zien hoe je een een Apache2 webserver op een Ubuntu 12.04 LTS server met PHP5 support (mod_php) en MySQL

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

ISW Presents Debian Homeserver Workshop

ISW Presents Debian Homeserver Workshop ISW Presents Debian Homeserver Workshop Lucas Kauffman Vincent Andries Debian Homeserver Voorzitter ISW lucas@isw.student.khleuven.be serveradmin ISW goose@isw.student.khleuven.be Debian Homeserver Installatie

Nadere informatie

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server

Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Studietaak 5 Hoe installeer ik software? ProFTPD FTP-Server Opdracht Installeer op je Knoppix installatie de ProFTPD ftp-server. Doelstelling Het leren van: 1. het installeren van ProFTPD, en 2. de basis

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King 2.1 MU bijwerken Volg de onderstaande stappen om Factuur2King 2.1 MU te installeren of een bestaande installatie bij te werken. Werkt u op dit moment nog met Factuur2King

Nadere informatie

Externe Toegang installeren onder Linux

Externe Toegang installeren onder Linux Externe Toegang installeren onder Linux Deze handleiding beschrijft hoe u Externe Toegang installeert onder Linux. Er zijn aparte handleidingen voor Windows XP, Windows 7, Windows 8 en Mac OSX). Algemeen

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken

Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Nieuwe Installatie/Factuur2King bijwerken Volg de onderstaande stappen om een nieuwe versie van Factuur2King 2.1 te installeren of een bestaande installatie bij te werken. 1. Uitpakken zipbestanden Pak

Nadere informatie

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016 Linux Gevorderden Basis installatie Linux Elektronica-ICT Selina Oudermans 2ICT4 Academiejaar 2015-2016 Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel 65 3 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 3 INLEIDING... 4 1

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver.

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Deze handleiding beschrijft het inloggen in I-Muis voor Apple gebruikers. Belangrijk is dat u uw contract van First-line bij u heeft. Hierop staan de

Nadere informatie

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades)

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Pak het Factuur2King.zip bestand uit en plaats de bestanden op de gewenste locatie op de PC (de locatie maakt niet uit). Controleer dat de volgende twee

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Denit Backup instellen op een Linux server

Denit Backup instellen op een Linux server Denit Backup instellen op een Linux server Deze handleiding beschrijft de stappen om de back-up software van Ahsay in te stellen. AANMAKEN BACK-UP SET... 2 DE SCHEDULER INSTELLEN... 4 HET FILTER INSTELLEN...

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

Handleiding X-Lite Softphone

Handleiding X-Lite Softphone Handleiding X-Lite Softphone Inhoudsopgave Accountinformatie opvragen... 2 Aanmelding Controle... 7 12Connect Support... 8 Begrippenlijst... 9 Pagina 1 Accountinformatie opvragen 1. Start uw web browser,

Nadere informatie

Secure File Sync - Quick Start Guide

Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync - Quick Start Guide Secure File Sync Quick Start Guide 1. Installatie van de applicatie op een computer; 2. Gebruik van de applicatie; 3. Bestanden delen vanuit de applicatie; 4. Gebruik

Nadere informatie

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen

Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen Cursus Raspberry PI door: Mitchell Verbruggen 2014-2015 Inhoudsopgave Over Raspberry PI... 2 Wat is een Raspberry Pi?... 2 Mogelijkheden met de Raspberry Pi:... 2 Je hebt 2 types:... 3 A-type:... 3 Cursus

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet.

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet. Het installeren van WordPress Nu je een volledig werkende virtuele server hebt is het tijd om er een applicatie op te installeren. We beginnen met de blogtool WordPress. De database De eerste stap is het

Nadere informatie

WAVIX Installatie Handleiding

WAVIX Installatie Handleiding Modelit Rotterdamse Rijweg 126 3042 AS Rotterdam Telefoon +31 10 4623621 info@modelit.nl www.modelit.nl in opdracht van RIKZ WAVIX Installatie Handleiding Modelit KvK Rotterdam 24290229 Datum 27 September

Nadere informatie

Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0

Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0 Naam: Sander van Schie Datum: 28-03-2014 Klas: SBICO-IB2 Doel: Uitleg Toegang tot vcloud Doelgroep: Nieuwe cursisten Versie: 1.0.0 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Stap 1: Inloggegevens en wachtwoord...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Laatste versie : Filezilla Client 3.2.3.1. History Log : * HANDLEIDING FILEZILLA CLIENT 2009-05-22

INHOUDSOPGAVE. Laatste versie : Filezilla Client 3.2.3.1. History Log : * HANDLEIDING FILEZILLA CLIENT 2009-05-22 INHOUDSOPGAVE 1] Inleiding pagina 2 2] Installatie pagina 3 3] Aan de slag met Filezilla pagina 4 4] Toetsenbord Shortcuts pagina 9 5] Wil je vanuit ons nog verder hulp met het uploaden? pagina 9 6] Bronnen

Nadere informatie

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet.

Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Handleiding inloggen http://remote.ggnet.nl Deze handleiding beschrijft hoe u kunt inloggen middels http://remote.ggnet.nl vanaf een locatie buiten GGNet. Inhoudsopgave: 2 Inlogprocedure 7 Bijlagen 7 Bijlage

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren en Intramed

Nadere informatie

HANDLEIDING ENTERPRISE DRIVE. Laatst bijgewerkt: January 18, 2016

HANDLEIDING ENTERPRISE DRIVE. Laatst bijgewerkt: January 18, 2016 HANDLEIDING ENTERPRISE DRIVE Laatst bijgewerkt: January 18, 2016 Inhoudsopgave 1 Enterprise Drive installeren...3 2 Enterprise Drive voor de eerste maal opstarten...3 3 Deelnemen aan Spaces (Een uitnodiging

Nadere informatie

NovaStudio Gratis installeren

NovaStudio Gratis installeren NovaStudio Gratis installeren Om NovaStudio Gratis te installeren dienen we eerst een aantal stappen te doorlopen. Onderstaand een lijst van de stappen die u dient te doorlopen. Stap 1: NovaStudio Demo

Nadere informatie

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4

Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Installatie handleiding Telefoon Assistent v0.4 Inhoudsopgave - Inleiding Pagina 3 - Server installatie Pagina 4 - Server installatie Update Pagina 9 - Administrator installatie/update Pagina 10 - Cliënt

Nadere informatie

ClockWise 3.0 installatie handleiding

ClockWise 3.0 installatie handleiding ClockWise 3.0 installatie handleiding Amsterdam / Groningen, 12 februari 2008 Pagina 1 / 1 ClockWise 3.0 installatie handleiding Hieronder vindt u de stappen die gezet moeten worden voor een installatie

Nadere informatie

Linux Server Installatie

Linux Server Installatie Linux Server Installatie Debian 5 Lenny Installeer Debian zonder grafische omgeving. Minimum voorwaarden voor een Debian Server: Install Type Minimal RAM[114] Recommended RAM[114] Hard Drive space used[114]

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13 (xfce)

Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Als u eenmaal bent opgestart via een cd/dvd of een USB stick, dan heeft u het volgende scherm voor u. U kunt nu op uw gemak Linux Mint verkennen en start gerust een

Nadere informatie

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk

Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Handleiding installatie Kluwer Belastingpraktijk Inleiding Bij de installatie van Kluwer Belastingpraktijk (KBP) kunnen de volgende situaties (configuraties) van toepassing zijn op het systeem waarop het

Nadere informatie

Linux Quickstart Cygwin via HTTP

Linux Quickstart Cygwin via HTTP Linux Quickstart Cygwin via HTTP Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt.

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Mac - OSX 10.6 en hoger Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van de software 4 2.2 Installeren van de software

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

+XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH

+XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH +XLVZHUN:LQGRZV$SDFKHLQVWDOODWLH De Apache webserver is een typisch Linux projekt: geschreven onder copyleft en portable (draagbaar) naar andere besturingssystemen. Je kunt Apache dus ook installeren in

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon.

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Door Paul Driedijk Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Instructie: Thuiswerken / remote werken

Instructie: Thuiswerken / remote werken Instructie: Thuiswerken / remote werken Om vanaf thuis te kunnen werken zijn er wat extra stappen noodzakelijk. Zo dien je bijvoorbeeld naar een bepaalde internet pagina te gaan en éénmalig op iedere pc

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22)

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) De aanlog gegevens zijn altijd standaard gebruiker: pi password: raspberry Dit systeem heeft geen toetsenbord of beeldscherm nodig.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX KraamZorgCompleet OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX (Untitled) Voor Mac OSX Copyright 2012 Convenient en licentiegevers. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Installatie van WerkMeester

Installatie van WerkMeester Installatie van WerkMeester WerkMeester is een WIN32 database-applicatie op basis van een enkele executable, met een aantal werkbestanden en een MySQL database. De software is niet ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7

Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Howto make Exim work with Freesco 0.2.7 Bij het installeren van Exim liep ik niet echt tegen problemen aan, behalve dan dat de informatie die je nodig hebt om het geheel werkend te krijgen, niet op één

Nadere informatie

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders owncloud Het alternatief tegen grote gluurders Grote Clouds betekenen zwaar weer Cloud Systemen om bestanden centraal te beheren en te delen Wereldwijd Grote Clouds One Drive Microsof Google Drive icloud

Nadere informatie

Handleiding aanmaak CSR

Handleiding aanmaak CSR Handleiding aanmaak CSR Voordat u begint: Om een Certificate Signing Request (CSR) te maken moet het programma OpenSSL geïnstalleerd worden. Dit programma kan geheel gratis gedownload worden vanaf de OpenSSL

Nadere informatie

Linux Quickstart Cygwin

Linux Quickstart Cygwin Linux Quickstart Cygwin Deze Quickstart-installatie is bedoeld voor mensen welke overnieuw moeten beginnen omdat hun laptop is gecrashed, of op een andere manier hun gegevens zijn kwijtgeraakt. Let op:

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand:

Aanmelden Na installatie wordt de service automatisch gestart en kunt u meteen aanmelden van op afstand: Remote administratie Als administrator hebt u verschillende mogelijkheden om een Linux systeem van op afstand te beheren. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld Webmin en VNC. Het gebruik van deze twee

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Android tablet of telefoon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop

Nadere informatie

LES 3: XAMPP OF MAMP. Lesoverzicht:

LES 3: XAMPP OF MAMP. Lesoverzicht: LES 3: XAMPP OF MAMP Lesoverzicht: Aan de slag Wat is XAMPP (Windows & Linux) Installatie XAMPP Gebruik van XAMPP Wat is MAMP (Mac) Installatie MAMP Gebruik van MAMP Samenvatting Tijd: 15 minuten Doel:

Nadere informatie

Optifile Server Installatie

Optifile Server Installatie Optifile Server Installatie Datum: Versie: de koppeling tussen Essibox en 2 mei 2012 1.0 Omschrijving: Dit document beschrijft de installatieprocedure voor Optifile software op een nieuwe server. Optifile

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Handleiding inloggen op

Handleiding inloggen op ` Handleiding inloggen op Handleiding Honderdland 241 2676 LV Maasdijk T: 0174-615415 www.veneco.nl Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1 INLOGGEN OP MYEASYOFFICE... 3 1.1 MICROSOFT WINDOWS

Nadere informatie

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7 1. Upgraden naar Windows 7 Voorbereiding Als u straks gebruik wilt maken van een applicatie die nu op een andere computer draait, raden wij u aan om voordat u tot de installatie overgaat alle eventuele

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Handleiding FTP Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Inhoud Downloaden van FileZilla...2 Installatie en eerste gebruik van FileZilla...3 Installatie...3

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Modelit Elisabethdreef 5 4101 KN Culemborg Telefoon +31 345 521121 info@modelit.nl www.modelit.nl Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Datum 27 April 2007 Modelit KvK Rivierenland

Nadere informatie

Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011)

Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011) Handleiding installatie Hannôt Online (nieuwe omgeving 2011) Auteur : Hannot Finance Organisatie : Hannôt Finance Datum : 12 december 2010 Versie : 3.0 Handleiding installatie Hannôt Online 3.0 Pagina

Nadere informatie

Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers)

Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Handleiding - Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Onderwerp : Nieuwe werkomgeving (medewerkers) Datum : Januari 2014 Versie : 1.0 Auteur(s) Organisatie : Team Functioneel Applicatiebeheer : IT-Workz Dit

Nadere informatie

USB Webserver installatie en gebruik

USB Webserver installatie en gebruik 2014 USB Webserver installatie en gebruik F. Vonk versie 2 14-8-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... - 2-2. Installatie... - 3-3. USB Webserver... - 4-4. De MySQL omgeving... - 5-5. Een PHP script runnen...

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools) Firmware Upgrade Upgrade Utility (Router Tools) Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie in Windows 8/8.1 4 Computer configuratie

Nadere informatie

Wat te doen na de aanschaf van:

Wat te doen na de aanschaf van: Wat te doen na de aanschaf van: - Een nieuw werkstation - Een nieuwe server Inhoud Inleiding... 2 De juiste werkomgeving... 2 Eén computer, één gebruiker... 2 De database op een server en één of meerdere

Nadere informatie

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express!

Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Welkom, Wij heten u van harte welkom als nieuwe gebruiker van Cloud24You Express! Onze dienst Cloud24You Express is speciaal ontwikkeld voor klanten die wél kiezen voor een hoge kwaliteit en beschikbaarheid,

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Installatie Today s Pro

Installatie Today s Pro Installatie Today s Pro Ga je voor de eerste keer met Today s Pro aan de slag, heb je een nieuwe computer aangeschaft, of wil je Today s Pro gewoon opnieuw installeren? In deze instructie lees je hoe je

Nadere informatie

Customer Interface Technology. ExpressShipper Installatiehandleiding

Customer Interface Technology. ExpressShipper Installatiehandleiding Customer Interface Technology ExpressShipper Installatiehandleiding Revisie Historie Datum Versie Beschrijving Auteur 15 juli 2011 1.2 Def. versie FW Extern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Technische

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding H e t g e m a k v a n I n t r a m e d Inleiding Welkom bij Intramed. Met dit softwarepakket kunt u uw complete praktijkadministratie op eenvoudige en efficiënte wijze automatiseren.

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8 Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Back-up Online configureren... 7 4.1 Taakbalk optie

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

Handleiding Aastra 57i

Handleiding Aastra 57i Handleiding Aastra 57i Inhoudsopgave Account Informatie opvragen... 2 Web interface van het toestel openen... 4 Aanmelding Controle... 8 12Connect Support... 9 Begrippenlijst... 10 NB: Om gebruik te kunnen

Nadere informatie

Handleiding 3CX Centrale. Handleiding 3CX Centrale. Pagina 1. 12Connect 03/2011 versie2.1

Handleiding 3CX Centrale. Handleiding 3CX Centrale. Pagina 1. 12Connect 03/2011 versie2.1 Pagina 1 Handleiding 3CX Centrale Inhoudsopgave Accountinformatie opvragen... 3 3CX Downloaden en Installeren.... 5 3CX Wizzard... 7 3CX laten verbinden met 12Connect... 9 Aanmelding Controle... 11 12Connect

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl

Online Back-up installatie handleiding. Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl. E: info@winexpertise.nl Online Back-up installatie Sikkelstraat 2 4904 VB Oosterhout www.winexpertise.nl E: info@winexpertise.nl Datum: 1-10-2012 Document versie: V1.0 Versie en distributie geschiedenis Versie Datum Auteur Status

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE Versie: v

MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE Versie: v MySQL Server Installatie Handleiding RETSOFT ARCHIEF EXPERT VERSIE 3.0.4. Versie: v1.2-110716 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 DBMS Installatie voor RetSoft Archief Expert... 3 MySQL Installeren en configureren...

Nadere informatie

Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING

Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Citrix Installeren Windows... 4 Citrix Installeren Mac OSX... 9 Certificaten Installeren Mac OSX... 15 Inloggen via Windows of

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Gegevens. Cliënt met browser Server met Apache/IIS Databaseserver En PHP

Gegevens. Cliënt met browser Server met Apache/IIS Databaseserver En PHP Webservers inrichten Inleiding De webapplicatie die je hebt geschreven, is volgens het three-tier systeem ontwikkeld: 1. Gegevensopslag in een database 2. PHP voor de logica 3. XHTML (en CSS) voor de presentatie

Nadere informatie