IJZER EN VUUR! VZW. Virtuoos met Vuur! OPLEIDINGSFICHE. versie 16 juli Met de steun van. In samenwerking met

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJZER EN VUUR! VZW. Virtuoos met Vuur! OPLEIDINGSFICHE. versie 16 juli 2015. Met de steun van. In samenwerking met"

Transcriptie

1 IJZER EN VUUR! VZW Virtuoos met Vuur! OPLEIDINGSFICHE versie 16 juli 2015 Met de steun van In samenwerking met

2 IJZER EN VUUR! VZW CONTEXT Ontstaansgeschiedenis De Koning Boudewijnstichting (KBS) en SOFINA, het Platform voor Erfgoed en Talent, stimuleren excellentie op het vlak van erfgoedberoepen. IJzer en Vuur! vzw heeft in 2014 een aanvraag ingediend bij de KBS en SOFINA om een voortgezette praktijkopleiding in het kunstsmeden te kunnen inrichten. Vooral in Vlaanderen bestaan er zeer goede basisopleidingen tot kunstsmid, maar een doorgedreven opleiding die verder bouwt op de opgedane kennis en sensibiliseert omtrent een hedendaagse aanpak die draagvlak en afzetmarkt voor kunstsmeden vandaag helpt vergroten, ontbreekt. IJzer en Vuur! vzw is opgericht in 2005 door inspirator Michel Mouton. De organisatie streeft ernaar om het kunstsmeden en het erfgoed van dit kunstambacht dichter bij de mensen te brengen. Meer informatie is te vinden op de website en Virtuoos met Vuur? De voortgezette praktijkopleiding Virtuoos met Vuur! zal plaatsvinden in Brussel (site La Fonderie, Museum voor Arbeid en Industrie, Ransfortstraat 27, 1080 Brussel) en is gespreid over drie jaar (2016, 2017 en 2018). Twee vooraanstaande kunstsmeden maken het docententeam uit: Pavel Tasovsky en Claudio Bottero, en dit onder begeleiding van opleidingscoördinatoren Michel Mouton en Joeri Januarius. De filosofie van de praktijkopleiding bestaat eruit (jonge) kunstsmeden die de ambitie hebben om door te groeien in het ambacht en hun kennis op termijn zelf door te geven, een extra stimulans te geven om zich te specialiseren in hedendaagse vormgeving en denkwijzen rond het ambacht. Dergelijke hedendaagse benadering is immers essentieel om het kunstsmeden te borgen en een toekomst te geven. Twee aspecten staan daarin centraal: design en moderne vormgeving enerzijds, en creatief kunnen tekenen anderzijds. De twee meesters geven elk tijdens hun opleidingsweken hun visie over moderne kunstsmederij mee aan de studenten (zie verder: inhoud van de opleiding): op die manier leggen de deelnemers gedurende drie jaar een persoonlijk traject af in het levenslang leren van een ambacht. Maar Virtuoos met Vuur! wil graag nog een stapje verder gaan. Tijdens de praktijk- en oefenweken staan visievorming, praktijkuitwisseling, netwerk uitbouwen en blikken verruimen centraal. Daarvoor worden in de oefenweken met Michel Mouton niet enkel de individuele benaderingen van de meesters en de opgedane praktijk actief in groep becommentarieerd. Daarnaast wordt ook, in samenspraak met de deelnemers, een randprogramma ontwikkeld van (avond)activiteiten, die verder ingaan op diverse (praktische) facetten van het smeedambacht, nieuwe contacten opleveren, verrassende inzichten en inspiratie bieden etc. (bvb. workshops, netwerkevents, discussiefora rond topics als marketing, diverse toepassingsgebieden, portfolio uitbouwen...) En uiteraard blijft er tijdens de oefenweken ook volop tijd en ruimte om te smeden!

3 IJZER EN VUUR! VZW INHOUD VAN DE OPLEIDING De opleiding bestaat uit drie jaar: elk opleidingsjaar bestaat uit vier weken onderricht door het docententeam in Brussel en vier weken praktijk of oefening. Jaarlijks zijn er dus twee opleidingsweken met Claudio Bottero en twee opleidingsweken met Pavel Tasovsky, aangevuld met vier oefenweken onder leiding van Michel Mouton. Claudio Bottero heeft een opleidingsschema uitgewerkt dat bestaat uit twee delen: drie weken doorgedreven basiskennis kunstsmeden en drie weken geavanceerd kunstsmeden, verspreid over drie jaar. Deel 1: doorgedreven basiskennis kunstsmeden Week 1: tekenen en overzicht van de kunstgeschiedenis Een zeer degelijke basiskennis van de kunstgeschiedenis en meest invloedrijke stijlen is cruciaal voor de werking van een hedendaagse kunstsmid. Alleen maar door een grondige kennis van diverse stijlen, kan de kunstsmid een eigen stijl en een eigen inzicht kweken. Tekenen is in dit creatieve proces een cruciale stap. De eerste week staat in het teken van het tekenen van ontwerpen en het ontwikkelen van een eigen stijl. Week 2: het maakproces van een kunstsmid Vanaf de tweede week wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: deelnemers worden ondergedompeld in materialen, technieken en houdingen. Week 3: het maken van gereedschap In het laatste luik van het eerste deel worden de verworven vaardigheden uit week 1 en 2 gecombineerd: deelnemers leren hun eigen gereedschap maken (tekenen + uitvoeren) dat in de loop van de cursus verder gebruikt zal worden. Deel 2: geavanceerd kunstsmeden Het tweede gedeelte van de opleiding staat in teken van de innovatie in het kunstsmeden! Week 4: structuren in het kunstsmeden In de eerste week van het tweede gedeelte van de opleiding staan structuren centraal, en manieren waarop dingen geassembleerd kunnen worden. Alles staat in functie van design en manieren om dit uit te voeren. Week 5: design en decoratie in het kunstsmeden Voor de opleider is het cruciaal dat de deelnemers een degelijke basis hebben en aangeleerd krijgen, maar nog belangrijker dat alles vanuit een hedendaagse en moderne bril wordt bekeken. In week 5 staan design en decoratieve structuren centraal.

4 Week 6: van A tot Z! De laatste week van deze opleiding staat in teken van assimilatie, of de combinatie van alle verworven competenties. Deelnemers werken hun eigen project uit, van A tot Z, in een context waar de lesgever de potentiële klant is (opstellen budget en zakelijk plan, tekenen en creëren van model, delen van het project uitvoeren ) Pavel Tasovsky heeft een opleidingsschema uitgewerkt verspreid over de drie jaar: 2016 De deelnemers nemen bij de start van de opleiding reeds eigen tekeningen en ontwerpen mee (de exacte details zullen nog worden gecommuniceerd). Die tekeningen zullen besproken worden, en deelnemers zullen nieuwe inzichten aangereikt krijgen in het creatieve tekenproces. Onmiddellijk ligt de aandacht op het maken van het gereedschap dat nodig is om die eigen ontwerpen uit te voeren. Met die uitrusting zal ook de uitvoering gebeuren (duur: 2 weken) 2017 De aandacht ligt in het tweede jaar op historisch smeedwerk: de deelnemers brengen documentatie mee (foto s, schetsen, ontwerpen) van uitvoeringen die hen aanspreken (de exacte details zullen nog worden gecommuniceerd). Dit historisch smeedwerk zal besproken worden, het gereedschap om het te maken wordt voorbereid en delen van het historisch smeedwerk of het gehele werk zullen gemaakt worden (duur: 2 weken) 2018 Het moderne smeedwerk staat centraal in het laatste jaar: deelnemers nemen opnieuw eigen ideeën en schetsen mee, die besproken, aangepast en uitgevoerd zullen worden in het laatste opleidingsjaar. In deze fase van de opleiding komen opnieuw alle verworven competenties samen (ontwerpen en tekenen, budget en uitvoering) (duur: 2 weken). PLANNING 2016 In 2016 ziet de planning er als volgt uit: - januari 2015: instapmoment opleiding, met uitgebreide praktische informatie over het verloop van het eerste opleidingsjaar - 11 tot en met 15 april 2016: week 1 uit het curriculum van Claudio Bottero - 18 tot en met 22 april 2016: 1 praktijkweek met Michel Mouton - 13 tot en met 17 juni 2016: week 1 uit het curriculum van Pavel Tasovsky

5 - 20 tot en met 24 juni 2016: 1 praktijkweek met Michel Mouton - 7 tot en met 11 september 2016: week 2 uit het curriculum van Claudio Bottero - 12 tot en met 16 september 2016: praktijkweek met Michel Mouton - 28 november tot en met 2 december 2016: week 2 uit curriculum van Pavel Tasovsky - 5 tot en met 9 december 2016: praktijkweek met Michel Mouton VERWORVEN COMPETENTIES Op het einde van de opleiding zullen de deelnemers: - nieuwe inzichten hebben in design en vormgeving van hedendaags smeedwerk - doorgedreven praktijkervaring hebben opgedaan met twee toonaangevende Europese meesters in het kunstsmeden - een eigen stijl of een eigen visie hebben ontwikkeld over modern en hedendaags smeedwerk - een netwerk hebben uitgebouwd in de Belgische smeedwereld en daarbuiten - het ambacht nog meer koesteren en inspanningen doen om het ambachten te borgen (de opgedane kennis over te dragen aan toekomstige leerlingen, en dus zelf meesters worden) TOELATINGSVOORWAARDEN Voor wie is de opleiding bedoeld? - Je woont in België, bent tussen de 21 en 45 jaar en hebt een opleiding in het kunstsmeden gevolgd aan een instelling of bij een kunstsmid. Je hebt dus al enige ervaring in het kunstsmeden. - Je bent bereid te investeren in jouw carrière als kunstsmid door in te stappen in een intensieve en veeleisende opleiding die drie jaar duurt. Dit betekent dat je je minstens 4 weken per jaar kan vrijmaken voor de training door ons opleidingsteam, en dat je nog eens 4 weken tijd vrij kan maken voor de praktijkweken. - Je bent geslaagd voor de toelatingsproef die op maandag 30 november georganiseerd zal worden.

6 KADERSTUK: toelatingsproef op maandag 30 november 2015 Er kunnen maximaal tien mensen deelnemen aan de opleiding. Om de selectie mogelijk te maken, voorziet het opleidingsteam, samen met de KBS en SOFINA, een toelatingsproef die uit verschillende delen bestaat: 1) Stuur jouw cv met motivatie en portfolio op met foto s en schetsen van jouw werk. Het portfolio moet bestaan uit enerzijds schetsen en tekeningen (max. 5) en anderzijds foto s van eigen werk (max. 5) die representatief zijn voor je huidige werk als smid. 2) Een praktische proef zal worden georganiseerd in het bijzijn van het opleidingsteam. Deze proef zal bestaan uit een vaardigheidstest aan het vuur en een tekentest die peilt naar de kennis van basisvormen. 3) Een gesprek met het opleidingsteam, de KBS en SOFINA zal plaatsvinden, waarin onder meer ook gepolst wordt naar de basiskennis van de kunstgeschiedenis en de bereidheid om de opgedane kennis te delen met anderen. PRAKTISCH Het inschrijvingsgeld is vastgesteld op 100 euro per opleidingsjaar (de volledige opleiding kost dus 300 euro) en wordt betaald aan de start van de opleiding. De deelnemers krijgen na afloop van de opleiding een attest van deelname aan de opleiding. De website bundelt alle praktische en inhoudelijke informatie over de opleiding. Ook het in te vullen kandidaatsdossier is er terug te vinden. Deadline voor het indienen van dit dossier is 15 oktober Deelnemers zijn vrij om dagelijks te pendelen naar de opleidingsplek in Brussel (Site La Fonderie). De mogelijkheid bestaat evenwel om vlakbij de opleidingsplek goedkoop te overnachten (voor meer informatie: contacteer Joeri Januarius of Michel Mouton). Deelnemers dienen rekening te houden met goed gevulde opleidingsdagen van 9u tot 17u (naast het randprogramma dat nog ontwikkeld zal worden). OPGELET! Het opleidingsteam vraagt uitdrukkelijk dat er tijdens de opleidingsuren geen alcohol gedronken zou worden. INTERESSE? Stuur dan jouw dossier (cv met motivatie en portfolio met foto s en schetsen) door naar joeri@kunstsmeden.be en info@feuetfer.be VOOR 15 oktober Nog vragen? Neem dan contact op met Joeri Januarius en/of Michel Mouton via de bovenvermelde mailadressen.

Naar een brandend actueel ambacht

Naar een brandend actueel ambacht Naar een brandend actueel ambacht Erfgoedproject creëert nieuwe impulsen voor het ambacht kunstsmeden tekst Joeri Januarius en Michel Mouton Hoe kan je een ambacht zoals het kunstsmeden nieuwe impulsen

Nadere informatie

3de graad Mode en Design

3de graad Mode en Design STUDIERICHTING Deze studierichting richt zich tot creatieve, modebewuste en dynamische jongeren. In de derde graad Mode en Design, waar grafische programma s de presentatie van een modeconcept een extra

Nadere informatie

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 Visie Voor wie? Voor iedereen met een interesse in de professionele fotografie, met aanleg voor beeld, en met een goede motivatie. Iedereen? Iedereen lijkt te kunnen

Nadere informatie

Voorbereiding hbo kunstonderwijs

Voorbereiding hbo kunstonderwijs Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo kunstonderwijs gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0184 Penvoerder: Sectorkamer ICT en creatieve industrie Gevalideerd door: Sectorkamer ICT en creatieve

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure EVC procedure 1. Inleiding... 2 1.1. Wat zijn EVC = Elders Verworven Competenties?... 2 1.2. Wat is EVK = Elders Verworven Kennis?... 2 2. Welke stappen?... 2 3. Informeren... 2 4. De aanmelding... 3 4.1.

Nadere informatie

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk.

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. 6Educatieve en culturele dienst Beste leraren, De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. De educatieve dienst

Nadere informatie

Call for ideas: sollicitatiefeedback

Call for ideas: sollicitatiefeedback Call for ideas: sollicitatiefeedback Probleemstelling Een centrale component in de dienstverlening van VDAB is de bemiddeling naar werk. VDAB leidt geschikte kandidaten toe naar werkgevers die hun vacatures

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs

Voorstel van resolutie. betreffende het verplicht aanbieden van cursussen eerste hulp bij ongevallen (EHBO) in het lager en secundair onderwijs stuk ingediend op 1224 (2010-2011) Nr. 1 6 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de heer Jean-Jacques De Gucht, de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten en Elisabeth Meuleman, de heren Boudewijn

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015 Projectsubsidies cultureel eerste ronde 2015 Aanvrager Titel Korte omschrijving Toegekend bedrag Type project Design Museum Gent Tentoonstelling 'Design Derby België- Nederland 1815-2015' Design museum

Nadere informatie

Editie 3 wil nog meer aandacht geven aan deze groep jongeren, met als doel hun creativiteit en economische waarde duidelijk te stellen.

Editie 3 wil nog meer aandacht geven aan deze groep jongeren, met als doel hun creativiteit en economische waarde duidelijk te stellen. JONG TEXTIEL (met nieuwe deadline!) Visie en Doel JONG TEXTIEL, editie 3 focust zich op pas afgestudeerden, of max. 5 jaar afgestudeerd aan één of meerdere Vlaamse, Waalse of internationale instituten

Nadere informatie

Expert Protocollen en Beraadslagingen

Expert Protocollen en Beraadslagingen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB is Vlaanderen connect op zoek

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

IJZER & VUUR! VZW. Programma workshops 2015

IJZER & VUUR! VZW. Programma workshops 2015 IJZER & VUUR! VZW Programma workshops 2015 - Traditioneel bronsgieten met een Afrikaans meester-bronsgieter - Zilversmeden met een Tuareg meester-zilversmid - Creatief Assembleren: kunst uit schroot! -

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

2 jobstudenten Administratief medewerker Team Collecties

2 jobstudenten Administratief medewerker Team Collecties / werft aan in contractueel dienstverband 2 jobstudenten Administratief medewerker Team Collecties Afdeling: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) Beleidsdomein: Cultuur, Jeugd, Sport

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen

1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// werft aan in contractueel dienstverband 1 jobstudent Administratief ondersteuner Alden Biesen Afdeling: Cultureel

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Inkoop en distributie. Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting. 2. Planning ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module Inkoop en distributie Code A1 Lestijden 60 Studiepunten Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

JOB DESCRIPTION. Plaats van tewerkstelling. The Shift - Espace Jacqmotte - Hoogstraat 139 (b14) Brussel

JOB DESCRIPTION. Plaats van tewerkstelling. The Shift - Espace Jacqmotte - Hoogstraat 139 (b14) Brussel JOB DESCRIPTION Titel van de functie Organisatie Project Manager Talent2Connect is een nieuw initiatief. Het wil bijdragen aan de professionele integratie van personen met een afstand tot de Belgische

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1605425 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Reglement met betrekking tot de subsidiëring van techniekacademies

Nadere informatie

Opleiding Leidinggeven

Opleiding Leidinggeven Opleiding Leidinggeven Voor wie? De Opleiding Leidinggeven richt zich naar (bege)leiders van teams, organisaties en bedrijven: managers, directeuren, HR-managers, projectleiders, coördinatoren, teamcoaches

Nadere informatie

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling.

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling. Succes inspireert! Ben jij (binnenkort) HBO/WO student en is voor jou alleen de sky the limit? Heb jij ambitie en talent, en wil je leren nog krachtiger te worden om je ambitie daadwerkelijk waar te maken?

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Uitstekend isoleren, een prioriteit CP 130 & Hi-Finity

Uitstekend isoleren, een prioriteit CP 130 & Hi-Finity how! EDITIE VOORJAAR 2015 Creatief verbouwen Van donker naar licht Het exterieur, een vervolg van het interieur Uitstekend isoleren, een prioriteit CP 130 & Hi-Finity Ontvouw je leefruimte met de magische

Nadere informatie

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.

gids en reisleider Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie. gids en reisleider Campus Diest Campus Aarschot Boudewijnvest 3 Schoolstraat 1 3290 DIEST 3200 AARSCHOT 013 35 09 90 016 55 34 23 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be INHOUDSTAFEL 1. Voorwoord... pg.

Nadere informatie

2 jobstudenten Baliebediende Alden Biesen

2 jobstudenten Baliebediende Alden Biesen / werft aan in contractueel dienstverband 2 jobstudenten Baliebediende Alden Biesen Afdeling: Cultureel Erfgoed Beleidsdomein: Cultuur, Jeugd en Media Standplaats: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat

Nadere informatie

De blijft je hele leven een rol spelen

De blijft je hele leven een rol spelen Laat je zien. In de Theaterklas. Stilletjes zijn we er heel trots op: onze Theaterklas. Omdat we ernstig vermoeden dat geen enkele andere middelbare onderwijsinstelling op dit hoge niveau programma s aanbiedt

Nadere informatie

Vacature juridisch adviseur (Consulent, A1a-A3a)

Vacature juridisch adviseur (Consulent, A1a-A3a) Vacature juridisch adviseur (Consulent, A1a-A3a) Brandweer Zone Antwerpen streeft naar een degelijke bescherming voor haar burgers, bedrijven en andere maatschappelijke partners. Om een goede dienstverlening

Nadere informatie

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Traineeship Hemmink B.V. Pagina 2 Is dit iets voor jou? Dit traineeship biedt je een unieke kans om het werkveld, jezelf en Hemmink te ontdekken. Je doet

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

2 jobstudenten baliebediende

2 jobstudenten baliebediende / Departement Cultuur, Jeugd en Media werft aan in contractueel dienstverband 2 jobstudenten baliebediende Afdeling: Waarborgen en beheren Alden Biesen Beleidsdomein: Cultuur, Jeugd en Media Standplaats:

Nadere informatie

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten YoungWorks Academy weet wat jongeren beweegt ONderwijs & leerconcepten InhoudsOpgave 5 YoungWorks Academy, onderwijs en leerconcepten 9 Thema s & Lezingen en presentaties 10 Workshops en trainingen 12

Nadere informatie

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meesterleerling-traject Nieuw subsidiereglement: de essentie Beurzen Meester-leerling-trajecten Focus op doorgeven van vakmanschap Experimenteel Indieningsdatum

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding fashion designer

Voltijdse dagopleiding fashion designer Voltijdse dagopleiding fashion designer Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

ECTS Fiche. 1. Identificatie. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2. Planning. 3. Inhoud

ECTS Fiche. 1. Identificatie. Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting. 2. Planning. 3. Inhoud ECTS Fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Marketing Module B2B Marketing Code A10 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 80 studiebelasting (in uren) 1 2. Planning Lesdag + tijdstip maandag,

Nadere informatie

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste;

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste; N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 3 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine LINKEDIN N E D E R L A N D E R S O M A R M E N L I N K E D I N #B2P Z Ó O N D E R S C H E I D T J E J E D I E N S T V E R L E N

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Instituut Spijker te Hoogstraten

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Instituut Spijker te Hoogstraten Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Examenwijzer. Praktijkopleiding AA

Examenwijzer. Praktijkopleiding AA Examenwijzer Praktijkopleiding AA 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij

Nadere informatie

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum Mirjam Amajjar HRM adviseur Het loopbaancentrum Activiteiten waar het loopbaancentrum zich op richt: Ontwikkeling van de medewerkers. Het bevorderen van de

Nadere informatie

Coördinator Wetenschap en Techniek

Coördinator Wetenschap en Techniek Coördinator Wetenschap en Techniek De post-hbo opleiding Coördinator Wetenschap en Techniek heeft tot doel leraren en middenkaderfunctionarissen toe te rusten met inzichten en vaardigheden op het gebied

Nadere informatie

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training

DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN. Intensieve training DE KUNST VAN HET VRAGEN STELLEN Intensieve training De la Salle Centrum, Brussel-Dilbeek, 6-8 mei 2016 Waarom een training in vragen stellen? In het gesprek met een cliënt, collega, student of patiënt

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter

Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Voltijdse dagopleiding interieurinrichter Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Mentorprogramma. Algemene informatie voor mentoren. Stichting FRESH mentorprogramma +31 (0)

Mentorprogramma. Algemene informatie voor mentoren. Stichting FRESH mentorprogramma +31 (0) Mentorprogramma Algemene informatie voor mentoren Stichting FRESH mentorprogramma mentor@freshstudents.nl +31 (0)6 212 469 95 Voorwoord Als voorbereiding op de arbeidsmarkt is het voor studenten van cruciaal

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE

REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE Het hoofddoel van deze module is de registratie van vormings- en evaluatieresultaten. Wat vorming betreft, kunnen we de doelstelling verder specificeren tot het continu

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 3: niveau 7 en 8 (ERK = Vantage) code module 6014/6015 en 6016/6017 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni.

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni. HOE WORDT DE STUDENT BEGELEID EN BEOORDEELD? Studenten doen clusters van onderzoeksdagen en eindigen met een langere stage. Tijdens het praktijktraject worden studenten begeleid door de mentor, de leergroepbegeleider

Nadere informatie

DOEL EN OPZET PROGRAMMA

DOEL EN OPZET PROGRAMMA Groeiprogramma 4 DOEL EN OPZET PROGRAMMA Wat willen we met het programma bereiken? Wie kunnen deelnemen? Wat bieden we de deelnemers? Wat verwachten we van de deelnemers? Hoe ziet het programma er op hoofdlijnen

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 4: niveaus 9 en 10 (ERK = Effectiveness) code module 6046/6047 en 6048/6049 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden

Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Infobundel organisatoren opleiding Aspirant-initiator Paardrijden Inhoud Inleiding... 3 Organisatie van de opleiding... 4 Wie kan een opleiding organiseren?... 4 Wie kan deelnemen aan de opleiding aspirant-initiator

Nadere informatie

Medewerker human resource management

Medewerker human resource management Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Medewerker human resource management Studierichting Juridisch Locatie Venlo - Hagerhofweg Weert - Drakesteyn Niveau 4 Leerweg

Nadere informatie

Ik innovatief, mijn organisatie innovatief

Ik innovatief, mijn organisatie innovatief Ik innovatief, mijn organisatie innovatief Workshop - 28 februari 2011 Koningssteen People practices in innovation Energize your professional growth programma Ik innovatief, mijn organisatie innovatief

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding kapper

Voltijdse dagopleiding kapper Voltijdse dagopleiding kapper #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus. Een coach

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

VEREISTEN EN VOORKENNIS

VEREISTEN EN VOORKENNIS VEREISTEN EN VOORKENNIS Je zoekt informatie over cursussen. Wat moet je weten? Wat leer je in de cursus? Wat zijn de condities? Op welke manier heb je les? Wat moet je doen? 1. Lees eerst de woordenschat

Nadere informatie

Factsheet LABS Mirabeau

Factsheet LABS Mirabeau Factsheet LABS Mirabeau LABS We helpen u met nieuwe innovaties om relevant te blijven in de digitale wereld De digitale transformatie is in volle gang. Consumenten sluiten nieuwe technologie tegenwoordig

Nadere informatie

1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen

1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// werft aan in contractueel dienstverband 1 jobstudent Logistiek assistent Alden Biesen Afdeling: Cultureel Erfgoed

Nadere informatie

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn

Nadere informatie

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V)

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Scholengroep 19 Dender wenst op korte termijn volgende vacature in te vullen: Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Als coördinator psychosociaal welzijn ben je begaan met welzijn op het werk. In dat

Nadere informatie

Perfect geïsoleerd in alle openheid

Perfect geïsoleerd in alle openheid Editie VOORJAAR 2016 r a m e n & d e u r e n FIRMA VAMA RAMEN EN DEUREN BVBA Reynaers Installer in Lanaken Tom van den Branden & Andy Massot, zaakvoerders: Onze passie voor perfectie vinden we ook terug

Nadere informatie

Workshop Lunteren. 23 maart Like onze Facebook pagina: Stichting leerkracht. Volg ons op Tweet met #leerkracht

Workshop Lunteren. 23 maart Like onze Facebook pagina: Stichting leerkracht. Volg ons op Tweet met #leerkracht Workshop Lunteren Like onze Facebook pagina: Stichting leerkracht 23 maart 2016 Volg ons op twitter @St_leerKRACHT Tweet met #leerkracht Informatie op ons platform: Stichtingleerkracht.sharepoint.com AUTEURSRECHTELIJK

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround Kapper Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 3 Leerweg bbl Sector Hospitality & Wellness

Nadere informatie

De Digitale Academie. Grafische & Webdesign opleidingen. Opleidingsoverzicht

De Digitale Academie. Grafische & Webdesign opleidingen. Opleidingsoverzicht De Digitale Academie Grafische & Webdesign opleidingen Opleidingsoverzicht Opleiding DTP met InDesign & vormgeven met Creative Suite Opleiding DTP met InDesign & vormgeven met Creative Suite Door personeel

Nadere informatie

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS 31/10/ 13 INTRODUCTIE Welkom! Vandaag gaan we gezamenlijk ervaringen delen over de vorige bijeenkomst. Jullie hebben in groepjes

Nadere informatie

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Nieuwe ontwikkelingen en impulsen op sociaal, cultureel,

Nadere informatie

Van. inzicht. naar. uitzicht. Loopbaanbegeleiding & coaching

Van. inzicht. naar. uitzicht. Loopbaanbegeleiding & coaching Van inzicht naar uitzicht Loopbaanbegeleiding & coaching La Vuelta is Spaans voor keerpunt. Een loopbaanbegeleidings- of coaching s- traject is vaak een keerpunt in je leven, door stil te staan bij jezelf,

Nadere informatie

De wervende verenigingsadviseur

De wervende verenigingsadviseur De wervende verenigingsadviseur Inzet op energie en wervend vermogen van de vereniging WHISE ACADEMY De wervende verenigingsadviseur Het boeien en binden van mensen en organisaties in de lokale samenleving

Nadere informatie

Om aangeworven te worden in deze betrekking gelden volgende toelatings- en aanwervingsvoorwaarden:

Om aangeworven te worden in deze betrekking gelden volgende toelatings- en aanwervingsvoorwaarden: Bundel aanwervingsexamen voor het vaststellen van een wervingsreserve voor 2 jaar Administratieve medewerker C1-C3 voltijds/deeltijds onbepaalde/bepaalde duur/vervanging Toelatings- en aanwervingsvoorwaarden

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit

Huis voor omgevingskwaliteit Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken Missie Ad hok, het Huis voor OmgevingsKwaliteit, heeft de missie om kwaliteit van de leefomgeving te verhogen. Het wil bijdragen

Nadere informatie

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 Voorwoord Politiek heeft veel te maken met goed leiderschap: mensen volgen dan het voorbeeld van hun leider. Martin Luther King, Majoor Bosshardt en Koning David zijn voor mij

Nadere informatie

REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE

REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE REGISTRATIE VAN VORMING EN EVALUATIE I. WAT? Het hoofddoel van deze module is de registratie van vormings- en evaluatieresultaten. Wat vorming betreft, kunnen we de doelstelling verder specificeren tot

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

15% Modulair traject Technisch Operator. korting *

15% Modulair traject Technisch Operator. korting * Modulair traject Technisch Operator 15% korting * 1 Onderhoudsmechanica - Basis 2 Pneumatica 3 Onderhoudselektriciteit - Basis 4 Machineveiligheid en Kwaliteitsvol Werken I 5 Onderhoudsmechanica - Gevorderd

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 4

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 4 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Logistiek supervisor Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 4 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O. 2012-2013 CultuurlinC, marktplaats cultuureducatie Roosendaal biedt de cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw Voortgezet Onderwijs aan. Aanleiding

Nadere informatie