Skool ThuisWerkPlek Skool BV Build 3.0.2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Skool ThuisWerkPlek. 2011 Skool BV Build 3.0.2"

Transcriptie

1

2 Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag voor eigen gebruik vermenigvuldigd worden in originele vorm. Het is niet toegestaan op eniger wijze wijzigingen aan te brengen in het document of layout zonder voorgaande schriftelijke toestemming van de Uitgever. Alle genoemde handelsmerken zijn eigendom van de desbetreffende eigenaar. Hoewel grote zorgvuldigheid is betracht bij het maken van deze handleiding kan de uitgever niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele fouten in deze handleiding en eventueel daaruitvoorvloeiende schade als gegevensverlies of andere gevolgschade. Eindhoven, maart 2011 Uitgever Sk ool BV Postbus SH EINDHOVEN ool.nl ool.nl Onderdeel van de Paradigit Groep

3 Inhoud I Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Inleiding Voor... u begint Basismogelijkheden Uitbreiden Skool TWP gebruiken 2.1 ICT installatie Gebruikers... installatie Verbinding... maken Verbinding... verbreken 11 3 Gebruikerstips 3.1 Installatie....NET Framework Windows... Verkenner Aangepaste... documenten op school niet aangepast Error... meldingen 17 Error Error Error Error Error Error I

4 Inleiding Deel I

5 1 Inleiding 1.1 Inleiding Inleiding 2 Met de opkomst van de breedband internet verbindingen is het steeds beter mogelijk om een werkbare verbinding met een bedrijfsnetwerk (of schoolnetwerk) op te zetten. Door de enorme vlucht die het internet de laatste jaren genomen heeft, worden de technieken ook steeds beter en vooral veiliger. Voor Skool is ook een programma ontwikkeld om een verbinding met uw schoolnetwerk te maken: de. De (kortweg Skool TWP) is een verbinding die gebruik maakt van Virtual Private Network (VPN) technologie. Een VPN is een afgeschermde verbinding over het niet afgeschermde internet. Er wordt als het ware een tunnel gemaakt tussen twee punten waartussen de communicatie plaatsvindt. Het is niet mogelijk om van buiten die tunnel in te breken op die communicatie. Het is niet nodig om poorten open te zetten op uw breedbandrouter. Ook de Skool TWP zelf zal geen poorten open zetten op uw breedbandrouter, waardoor de beveiliging van uw thuisnetwerk even veilig blijft als voorheen. 1.2 Voor u begint Voordat u met de Skool TWP kunt beginnen, dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Hieronder volgt een opsomming van de minimale eisen waaraan de school en uw thuissituatie moeten voldoen. Minimale eisen voor de school: Een beheerde internet verbinding die loopt via SkoolNet. Uw ICT-coördinator kan u deze informatie verstrekken. Minimale eisen thuissituatie: Besturingssysteem: Microsoft Windows XP SP2 (of hoger), Windows Vista SP1 (of hoger) of Windows 7 Een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels Werkende breedband internetverbinding Installatie.NET Framework 1.3 Basismogelijkheden Met een Skool TWP is het mogelijk om een verbinding met het schoolnetwerk te maken. Op die manier krijgt u toegang tot de Skool interface en is het mogelijk om bijvoorbeeld leerling resultaten in te zien, of om uw documenten te wijzigen. Het beheren van SkoolControl is met een Skool TWP identiek aan het beheren van SkoolControl vanaf een computer op de school zelf. U kunt dus vanaf uw computer thuis op dezelfde manier software aanvragen, profielen aanpassen en werkgroepen beheren als op school. Houdt u wel rekening met het feit dat de bandbreedte fors lager is dan binnen de school. Onder bandbreedte wordt de hoeveelheid beschikbare ruimte voor netwerkverkeer bedoeld. Dit is het best te vergelijken met een

6 Inleiding 3 autoweg: hoe breder de weg, des te meer auto s er over kunnen. Over een autosnelweg kunnen meer en sneller auto s rijden dan over een smalle straat in een drukke stad. In deze vergelijking is het netwerk op school een autosnelweg en de internet verbinding thuis een smalle straat in een drukke stad. Door de lagere bandbreedte duurt het laden en opslaan van bijvoorbeeld een Microsoft Word document langer. Ook het laden van de Skool interface zal daardoor trager gaan. 1.4 Uitbreiden Met Skool TWP alleen is het niet mogelijk om de specifieke programma s op te starten die ook op de school aanwezig zijn. De iconen van deze applicaties worden grijs weergegeven en wanneer er op geklikt wordt, verschijnt een melding dat het programma niet op de computer geïnstalleerd is. U kunt Skool TWP uitbreiden met Werken Op Afstand. Met deze extra dienst is het wel mogelijk om applicaties thuis te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een leerlingadministratie- of leerlingvolgsysteem. Multimediale software voor leerlingen is minder geschikt om buiten de school te gebruiken. Voor meer informatie over de dienst "Werken op afstand" kunt u contact met de binnendienst op nemen.

7 Skool TWP gebruiken Deel II

8 2 Skool TWP gebruiken 5 Skool TWP gebruiken De Remote Skool Desktop Client (RSDC) is software die er voor zorgt dat er een verbinding opgezet wordt naar de school. Hierna ziet u vervolgens de Skool interface, zoals u die ook op school zou zien. 2.1 ICT installatie De ICT-er activeert voor de gebruiker een thuiswerkplek. Er kunnen een onbeperkt aantal Skool TWP bestanden aangemaakt worden, er kunnen echter maximaal 10 gebruiker tegelijk gebruik maken van Skool TWP. 1. Ga naar ICT-Beheer en kies "Gebruikers & groepen beheer".

9 Skool TWP gebruiken 6 2. Kies "Groepen beheren", kies de groep waar de gebruiker onder valt en klik daarna op de gebruiker. 3. Vink bij "Extra" het "VPN-verbinding" aan en kies daarna voor "opslaan". 4. In de map "Mijn documenten" van de gebruiker verschijnt na 5 minuten het bestand "thuiswerkplek-gebruiker.exe, waar "gebruiker" de naam van aangemaakte persoon is. 5. De gebruiker kan het bestand installeren zoals beschreven staat in het volgende hoofdstuk.

10 2.2 Skool TWP gebruiken 7 Gebruikers installatie De installatie van de RSDC verloopt als volgt: 1. Nadat uw ICT-coördinator een Skool TWP voor u heeft geactiveerd, verschijnt in uw Mijn Documenten op het schoolnetwerk een bestand genaamd thuiswerkplek-.gebruiker.exe, waar gebruiker uw gebruikersnaam is. Dit bestand kunt u op bijvoorbeeld een USB geheugenstick mee naar huis nemen, zodat dit op de thuiscomputer geïnstalleerd kan worden. NB: Voor de Remote Skool Desktop Client is het noodzakelijk dat het Microsoft Windows.NET Framework geïnstalleerd is op de thuiscomputer van de gebruiker. De installatie controleert hierop en zal installatie instructies tonen indien het.net Framework niet geïnstalleerd is. Als het.net Framework niet geïnstalleerd is, dienen deze installatie instructies gevolgd te worden. Pas daarna kunt u de Remote Skool Desktop Client installeren. 2. Zodra u het thuiswerkplek-gebruiker.exe bestand hebt gekopieerd naar uw eigen computer thuis, start u de installatie van de RSDC door te dubbelklikken op het thuiswerkplek-test. gebruiker.exe icoon 3. Nu verschijnt het startscherm van de RSDC installatie. 4. Klik op Next om de installatie verder te laten gaan:

11 Skool TWP gebruiken 8 5. Klik op Next om de installatie te starten. De installatie begint: 6. Klik op Close om het laatste installatiescherm te sluiten.

12 2.3 Skool TWP gebruiken 9 Verbinding maken 1. Om daadwerkelijk een verbinding met uw school op te zetten dubbelklikt u op het Skool RSDC icoon op uw bureaublad. 2. Er start een inlogscherm, zorg ervoor dat bij "Skool verbinding" uw school geselecteerd is. 3. Controleer of bij "Account" uw gebruikersnaam is ingevuld. Let hierbij op dat de spatie in uw naam vervangen wordt door een punt. Als uw gebruikersnaam niet is ingevuld, dient u hier de gebruikersnaam in te vullen zoals u deze op school gebruikt. Ook nu dienen eventuele spaties te vervangen worden door een punt.

13 Skool TWP gebruiken Vul uw wachtwoord in en druk op OK. Het wachtwoord dat u hier gebruikt, is hetzelfde als het wachtwoord dat u op school gebruikt. Als u het wachtwoord op school wijzigt, dient u ook voor uw Skool TWP dit nieuwe wachtwoord te gebruiken. 5. De RSDC gaat verbinding maken. Als uw school gebruik maakt van SkoolNet DSL kan er een scherm van de SonicWALL Global VPN Client verschijnen. Dit verdwijnt automatisch, waarna de schermen zoals hieronder verschijnen. 6. De verbinding is tot stand gebracht. Er kan nu normaal met Skool gewerkt worden, mits de beperkingen uit hoofdstuk 1.3 in acht worden genomen. 7. Aan het Skool icoon rechtsonder in beeld kunt u zien dat er een verbinding met de school is.

14 2.4 Skool TWP gebruiken 11 Verbinding verbreken Wanneer u klaar bent met werken, dient u de verbinding te verbreken. Let er op dat u alle openstaande bestanden opgeslagen hebt en afgesloten, zodat wijzigingen niet verloren kunnen gaan. Door op het kruisje in de rechterbovenhoek te klikken, wordt de verbinding verbroken. Ook kunt u met de rechter muisknop op het Skool icoon in de rechter benedenhoek klikken en op "Afsluiten" klikken. Beide manieren hebben hetzelfde effect. Er verschijnt een melding dat u alle openstaande bestanden op moet slaan en afsluiten. Door op "Ja" te klikken wordt de verbinding verbroken. Kiest u voor "Nee" dan blijft de verbinding gehandhaafd.

15 Gebruikerstips Deel III

16 3 Gebruikerstips 3.1 Installatie.NET Framework Gebruikerstips 13 Als.NET Framework niet is geinstalleerd op de thuiswerkplek kunt u Skool TWP niet installeren. Zorg ervoor dat het systeem is voorzien van de nieuwste Windows updates. 1. De installatie van de Remote Skool Desktop Client verloopt vlekkeloos op het moment dat het Microsoft.NET Framework reeds op de thuiscomputer geïnstalleerd is. Als dit niet het geval is, is enig zoekwerk noodzakelijk om het Microsoft.NET Framework te vinden binnen Windows Update. Hieronder wat screenshots om de zoektocht te vergemakkelijken. 2. Ga naar 3. Klik op "Aangepast". Windows Update zal nu zoeken naar updates die beschikbaar zijn voor uw computer. NB: Als dit de eerste keer is, dat u gebruik maakt van de Windows Update site, zal eerst de validatiesoftware geïnstalleerd worden. Hiermee zal Windows Update bepalen of u een officiële versie van Windows gebruikt. Alleen officiële versie van Windows kunnen gebruik maken van Windows Update.

17 Gebruikerstips Klik vervolgens aan de linkerkant op de categorie Software, optioneel. Er verschijnt nu een lijst met daarin één of meer opties. 5. In deze lijst staat onder andere Microsoft.NET Framework versie 1.1 (Nederlands). Selecteer dit programma door het selectievakje links van dit programma te selecteren. 6. Klik vervolgens op de knop Updates weergeven en installeren. Er verschijnt een klein overzicht van alle updates die geselecteerd zijn voor installatie op uw werkstation.

18 Gebruikerstips Lees en accordeer de pop-up met EULA: 8. Het.NET Framework zal nu geïnstalleerd worden en uiteindelijk verschijnt een melding dat het installatieproces voltooid is:

19 Gebruikerstips Klik Sluiten om het venster te sluiten. De webpagina die vervolgens verschijnt rapporteert over de uitgevoerde taken. 3.2 Windows Verkenner Als u verbinding maakt met Skool TWP dan worden er 2 nieuwe schijven op u thuiswerkplek aangemaakt, namelijk de M en W schijf. Wij raden aan om documenten vanuit de Windows Verkenner te openen. Voor het openen van een document hoort de bijhorende software lokaal geïnstalleerd te zijn. Documenten kunt u als volgt openen vanuit de Windows Verkenner. U dient de Windows Verkenner op uw thuiscomputer te starten (Klik eenmaal met de rechtermuisknop op "Start" en

20 Gebruikerstips 17 kies "Verkennen"). U vindt uw documenten op schijf M:\ (Mijn Documenten) en W:\ (Groepen en Samenwerkingsgroepen). Deze schijven worden aangemaakt tijdens het maken van de verbinding met uw Skool server. Tevens worden in uw lokale Mijn Documenten map twee snelkoppelingen aangemaakt die direct linken naar de hierboven genoemde schijven. Op die manier kunt u gemakkelijk navigeren van lokale bestanden naar bestanden op de server van uw school. NB: Als op de thuiswerkplek de M en/of W schijf al in gebruik zijn door b.v. een DVD speler dan hoort u in schijfbeheer en andere letter aan dit apparaat te koppelen. 3.3 Aangepaste documenten op school niet aangepast U heeft documenten die op school gemaakt waren via uw aangepast en opgeslagen. Terug op school blijken de documenten niet veranderd te zijn. Mogelijk hebt u het bestand opgeslagen binnen uw Mijn Documenten map op uw thuiscomputer in plaats van op schijf M:\ (Mijn Documenten op school). Controleer of u het bestand inderdaad op een van de school (netwerk)schijven (M:\ of W:\) hebt opgeslagen. 3.4 Error meldingen Error 619 Mogelijke oorzaken zijn: - U draait een firewall die GRE pakketten blokkeert - Uw Service provider blokkeert GRE pakketten - Uw ADSL/Kabel router blokkeert GRE pakketten Probeer na te kijken of het hier aan kan liggen. Soms kan de fout met de connectie hersteld worden door het systeem te herstarten. Doordat dit op de thuiswerkplek van de gebruiker uitgevoerd wordt kan Skool dit dit niet op afstand oplossen. GRE = protocol om de VPN verbinding op te bouwen (data pakketten). U provider kan deze instelling op de thuis router aanpassen, dit kunt u niet zelf wijzigen. Op de thuis router moet de uitgaande poort 1723 en GRE open staan Error 623 Deze melding wordt veroorzaakt doordat de gebruiker niet goed aangemeld is op de radius (Remote Authentication Dial In User Service) server. Dit kan voorkomen bij nieuwe gebruikers, maar ook bij gebruikers die hun wachtwoord binnen Skool veranderd hebben. Dit kan opgelost worden door een nieuwe Skool TWP verbinding aan te maken en te installeren. ICT-er: Ga binnen SkoolControl naar "ICT Beheer" en klik "Gebruikers en groepen beheren". Klik op de gebruiker waarbij het probleem voorkomt, en haal het vinkje bij "VPN-verbinding"

21 Gebruikerstips 18 weg. Klik vervolgens op "opslaan". Klik nu nogmaals op dezelfde gebruikers, en plaats opnieuw het vinkje bij de "VPN-verbinding" aan en klik vervolgens op "opslaan". Gebruiker: Verwijder op de thuiswerkplek de oude installatie (Configuratiescherm, Software) en installeer Skool TWP opnieuw met het nieuwe thuiswerkplek.gebruiker.exe bestand dat door uw ICT-er is aangemaakt Error 691 Deze melding wordt veroorzaakt door de gebruiker niet goed aangemeld is op de radius server. Dit kan voorkomen met nieuwe gebruikers, maar ook met gebruikers die hun wachtwoord binnen Skool veranderd hebben. Dit kan opgelost worden door een nieuwe Skool TWP verbinding aan te maken en te installeren. ICT-er: Ga binnen SkoolControl naar "ICT Beheer" en klik "Gebruikers en groepen beheren". Klik op de gebruiker waarbij het probleem voorkomt, en haal het vinkje bij "VPN-verbinding" weg. Klik vervolgens op "opslaan". Klik nu nogmaals op dezelfde gebruikers, en plaats opnieuw het vinkje bij de "VPN-verbinding" aan en klik vervolgens op "opslaan". Gebruiker: Verwijder op de thuiswerkplek de oude installatie (Configuratiescherm, Software) en installeer Skool TWP opnieuw met het nieuwe thuiswerkplek.gebruiker.exe bestand dat door uw ICT-er is aangemaakt Error 781 Deze melding komt vaak voor als u thuis achter 2 routers zit. U zult misschien denken dat u maar 1 router heeft aangeschaft, maar vaak is het modem van uw provider ook uitgerust met een router functie. Het is noodzaak om 1 van deze routers passief (bridge of DMZ) in te stellen en te zorgen dat pptpd passtrough op beide aanstaat. Voor meer informatie hierover raden wij u aan contact op te nemen met uw Internet Service Provider Error 800 Deze melding kan twee oorzaken hebben. 1) Als de school een nieuw IP adres heeft (b.v. overgestapt naar een andere internet provider). a) Dit kan opgelost worden door een nieuwe Skool TWP verbinding aan te maken en te installeren. b) ICT-er: Ga binnen SkoolControl naar "ICT Beheer" en klik "Gebruikers en groepen beheren". Klik op de gebruiker waarbij het probleem voorkomt, en haal het vinkje bij "VPN-verbinding" weg. Klik vervolgens op "opslaan". Klik nu nogmaals op dezelfde gebruikers, en plaats opnieuw het vinkje bij de "VPN-verbinding" aan en klik vervolgens op "opslaan". c) Gebruiker: Verwijder op de thuiswerkplek de oude installatie (Configuratiescherm, Software) en installeer Skool TWP opnieuw met het nieuwe thuiswerkplek.gebruiker.exe bestand dat door uw ICT-er is aangemaakt. 2) De school maakt geen gebruik van een CISCO router maar een ander type router waardoor de verbinding met de VPN server is vast gelopen. a) De Skool servicedesk kan dit oplossen door de VPN server te herstarten. Laat u ICT-er een incident aanmaken.

22 3.4.6 Gebruikerstips 19 Error De oorzaak is onbekend. U kunt het probleem omzeilen door via de Windows Verkenner bestanden te openen.

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0 Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag voor eigen gebruik vermenigvuldigd worden in originele vorm. Het is niet toegestaan op eniger wijze wijzigingen aan te brengen in het document of layout zonder

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

CENTIS BACKUP GEBRUIKERSHANDLEIDING. versie 1.2.1. http://www.centis-backup.eu

CENTIS BACKUP GEBRUIKERSHANDLEIDING. versie 1.2.1. http://www.centis-backup.eu CENTIS BACKUP http://www.centis-backup.eu GEBRUIKERSHANDLEIDING versie 1.2.1 Juli 2007 1 Copyright 2006-2007 CareWorks Centis Backup betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1

Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1 Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1 UNIT4 Software B.V. Telefoon 0184 444444 Postbus 102 Telefax 0184 444445 3360 AC Sliedrecht Supportlijn 088 2472472 Supportfax 0184 414819 e-mail multivers.support@unit4.com

Nadere informatie

Informatiegids. Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker

Informatiegids. Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker I Informatiegids Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker titel Edugrip 2.0 Informatiegids voor de Oriënterende gebruiker versie februari 2013 auteur Unilogic redactie Interoffice & Management,

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater Bijlage Auto-Updater Auto-Updater Vanaf versie 3.2 bevat Scipio functionaliteit met betrekking tot het gebruik van een auto-updater. Deze software controleert elke keer als u Scipio start of er mogelijk

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING

INSTALLATIEHANDLEIDING INSTALLATIEHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 AANDACHTSPUNTEN 3 Veel gebruikte begrippen 3 VIRUSSCANNER 4 Tijdelijk uitschakelen 4 Configuratie virusscanner 4 FIREWALL 4 MICROSOFT SQL SERVER INSTALLATIE

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014

Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014 Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen 3 1.2 Opslagruimte vergroten 4 Hoofdstuk 2. Installatie

Nadere informatie

Handleiding MyBee voor de PC

Handleiding MyBee voor de PC Handleiding MyBee voor de PC Inhoud MyBee in vogelvlucht... 4 Basisprincipes... 4 Het whitelist-principe... 4 Twee whitelists... 4 Drie soorten ouders: tolerant, gemiddeld en streng.... 5 Privacy... 6

Nadere informatie

KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1

KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1 KPN Mobiel Internet Dashboard v2.1 Gebruikershandleiding 2.1.0 14.11.2008 Bryggegaten 7, N-0250 Oslo, Norway Tel: +47 24 13 47 00 Fax: +47 24 13 47 01 hello@birdstep.com www.birdstep.com Copyright 2008

Nadere informatie

Compad Bakkerij Support Handleiding

Compad Bakkerij Support Handleiding Compad Compad Bakkerij Support Handleiding Geldig tot en met: 8 augustus 2012 Latest Content: i:\handboek\compad bakkerij\compad bakkerij supportboek.docx Auteur: Carol Esmeijer, Compad Software Compad

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4)

Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Handleiding Cloud-oplossingen bij Ondernemerspakket Internet & Bellen en Alles-in-één Zakelijk Versie juli 2014 (V1.4) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de Cloud-oplossingen

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 Datum Versie 1-2-2011 1.0 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 1 1. Inleiding... 5 1.1. Functionaliteit CRM relatiebeheer...5 1.2. Single versus multi-user versie...6 2. De software

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Backup Zeker V1.3 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.0 Backup Zeker - Installatie... 4 1.1 Systeemeisen... 4 1.2 Setup / Installatie... 4 1.3 Eerste start - Registratie

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie