GVKS t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart. vzw OZCS Midden-Kempen t Bosvriendje september bosvriendje@telenet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GVKS t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart. vzw OZCS Midden-Kempen t Bosvriendje september 2012. bosvriendje@telenet."

Transcriptie

1 GVKS t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart Ond.nr. 014/ bosvriendje@telenet.be

2

3 I N H O U D WELKOM SCHOOLBROCHURE MET SCHOOLREGLEMENT - versie september DEEL 1 PORTRET VAN ONZE SCHOOL DEEL 2 ONS OPVOEDINGSPROJECT 2.1 De pijlers van ons opvoedingsproject 2.2 Symboolverklaring van het schooleigen opvoedingsproject 2.3 Een oproep aan onze kinderen DEEL 3 WERKING VAN ONZE SCHOOL 3.1 Hoe ziet een dag eruit in onze school? 3.2 Toelichtingen bij onze pedagogische aanpak DEEL 4 INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING 1 Definities 2 Centrum leerlingenbegeleiding 3 Inschrijven van leerlingen 4 Afwezigheden 5 Onderwijs aan huis 6 Orde- en tuchtmaatregelen 7 Getuigschrift basisonderwijs 8 Financiële bijdrage 9 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen DEEL 5 SCHOOLREGLEMENT 5.1 Contact 5.2 Organisatie 5.3 Samenwerking 5.4 Inschrijven van leerlingen 5.5 Organisatie van de leerlingengroepen 5.6 Afwezigheden 5.7 Schooluitstappen 5.8 Onderwijs aan huis 5.9 Orde- en tuchtmaatregelen 5.10 Bijdrageregeling

4 5.11 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning 5.12 Vrijwilligers 5.13 Welzijnsbeleid 5.14 Schoolgebonden afspraken 5.15 Echtscheiding 5.16 Privacy 5.17 Infobrochure onderwijsregelgeving 5.18 Engagementsverklaring DEEL 6 NUTTIGE BIJLAGEN (zie aparte bundel) 6.1 Organogram van de school 6.2 Adressenboekje 6.3 Vakanties en vrije dagen Kalender van reeds geplande activiteiten 6.5 Instapdata voor nieuwe kleuters 6.6 Individueel oudercontact 6.7 Bereikbaarheid van de directie 6.8 Verjaardag vieren 6.9 Fruitdag 6.10 Bijdrageregeling voor de ouders

5 Schoolbrochure 5 WELKOM IN ONZE KLEUTERSCHOOL Dag Vriendje, Hartelijk welkom in onze school. We hopen dat je je snel thuis voelt in onze grote familie. We noemen ons Bosvriendjes omdat ons kleuterhuis zich midden tussen de bossen bevindt. Je kan hier samen met ons heerlijk ravotten, ontdekken, ervaren, genieten.... Samen willen we ons inzetten als echte natuurvriendjes voor al die mooie dingen die ons omringen. Veel pret in je nieuwe klas! Vanwege de kleuterleidsters Beste ouders, Wij zijn blij dat u voor onze school gekozen heeft. We beschouwen dit als een blijk van groot vertrouwen: we zien het als een voorrecht dat we mee mogen helpen bij de opvoeding van uw kind. We zullen uw kind goed onthalen. U mag erop rekenen dat we ons als schoolbestuur en schoolteam ten volle zullen inzetten om uw kind een eigentijdse opvoeding en degelijk onderwijs te geven. Vanzelfsprekend hopen we dat u uw kind zal aanmoedigen om met ons mee te werken en dat we dus goede bondgenoten zullen zijn in de opvoeding van uw kind. Aarzel ook niet met ons contact op te nemen indien er problemen zijn. We staan klaar om samen naar een oplossing te zoeken. Deze brochure bieden we aan als een basis voor een goede samenwerking tussen u en onze school.

6 Schoolbrochure 6 In het eerste deel schetsen we een klein portret van onze lokale school. In het tweede deel vragen we uw aandacht voor ons opvoedingsproject. Dit is het kerndocument voor onze school: het verwoordt vanuit welke inspiratie en bewogenheid wij uw kind willen opvoeden en onderwijzen. Wij vragen u dit project te onderschrijven: dit is erg belangrijk. Natuurlijk hebben we ook de medewerking en inzet van uw kind nodig. We zullen daar speels en tof, maar ook duidelijk en ernstig toe uitnodigen. Vandaar onze oproep aan de kinderen. In het derde deel wordt de werking van onze school besproken. In het vierde deel vindt u de bundel Onderwijsregelgeving terug. Hier leest u eerder in serieuze taal wat wij van rechtswege moeten meedelen. In deel vijf wordt het schoolreglement besproken. U vindt hier heel wat wetenswaardigheden over onze school. Het is prettig dat u een kijk krijgt op een doorsnee schooldag voor uw kind. Bovendien bieden we u in dit deel ook heel wat praktische informatie en maken we een paar concrete afspraken voor een vlotte samenwerking. In feite is de school immers een minimaatschappij en voor de kinderen een goede oefenplaats om te leren fijn samen te leven. Tenslotte bieden we u in het zesde deel in bijlagen informatie aan die vooral betrekking heeft op dit schooljaar zoals vb. bijdrageregeling, geplande activiteiten, vakantiedagen,. Het bestuur, de directie en het personeel van de school.

7 Schoolbrochure 7 DEEL 1 PORTRET VAN ONZE SCHOOL Onze school is een autonome kleuterschool die behoort tot het gesubsidieerd Vrij Onderwijs. De school behoort tot en wordt beheerd door: vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat Westmalle Ze werd opgericht op haar huidige plaats aan de Poederleesteenweg in Lichtaart in 1965 en grenst aan een natuurgebied met bossen en landduinen. Ze omvatte aanvankelijk drie klaslokalen. Door de uitbreiding van de woongelegenheid in deze omgeving groeide ook de schoolbevolking. In 1980 werden twee klaslokalen bijgebouwd. Zo telt onze school thans 4 ruime klaslokalen en een polyvalente zaal. Op 12 mei 1996 gaven wij onze school de naam t Bosvriendje. Sinds die dag heeft onze school ook een eigen logo en een eigen opvoedingsproject. Waarom kozen wij deze naam? De natuurlijke en bosrijke omgeving van onze school leent zich op een uitstekende manier tot milieubewustwording, gezonde bewegingskansen, waardevolle impressies in verband met de leefwereld van dieren en planten en de kringloop van het leven en de seizoenen. Onze kleuters leren met tact en bewondering omgaan met deze elementen. Natuurervaringen zien we als een waardevol gegeven om luisterbereidheid en rust te creëren. We leven ons in in de ons omringende natuur en worden zo elke dag een beetje meer Bosvriendjes.

8 Schoolbrochure 8 DEEL 2 ONS OPVOEDINGSPROJECT 2.1 De pijlers van ons opvoedingsproject We leven in een unieke tijd want de tijd kantelt. Daarom is dit bij uitstek een tijd om op te voeden. Iedereen is door deze kentering getekend: jong en oud. We staan dan ook voor de uitdaging - samen - te kiezen voor een nieuwe toekomst. Voor onze kinderen en voor onszelf. Vanuit de traditie van de Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar geloven we dat een opvoeding op de maat van morgen opvoeders nodig heeft die getuigen van hoop en... leven vanuit het evangelie. Daarom zien we Jezus als de inspirerende pedagoog en het fundament voor ons project. 1. Onze opvoeding is gericht op het leven Uw kind is op zoek naar geluk. Met andere kinderen kijkt het uit naar mensen die de weg tonen naar het goede leven. Daarom willen wij als opvoeders - zoals u thuis doet - hen waarden voorleven waarin we zelf geloven. Zin voor waarheid en schoonheid, verantwoordelijkheidsbesef, solidariteit, verdraagzaamheid, vrede en rechtvaardigheid en vele andere waarden. We zullen hen evenwel ook helpen zelf waarden te ontdekken. Onze kinderen moeten immers voelen dat we samen op zoek zijn naar waarden waar onze toekomst nood aan heeft. 2. Onze opvoeding streeft naar totale persoonsvorming Om gelukkig te worden heeft uw kind hoofd, hart en handen nodig. We streven er dus naar alle talenten van uw kind te ontdekken en te ontwikkelen. We zetten ons sterk in om onze kinderen veel te leren, maar we proberen ze vooral ook te leren hoe ze zelfstandig nu en later problemen kunnen aanpakken. We wensen ze ook te leren leven: zowel in de kleine kring als in de grote maatschappij.

9 Schoolbrochure 9 We hopen ze op weg te zetten naar persoonlijk geluk - we wensen ze ook uit te nodigen en voor te bereiden om straks als jonge burger mee te werken aan een meer rechtvaardige samenleving. We beginnen daarmee op het kleine oefenveld van de school. We hopen eveneens bij uw kind en de leeftijdgenootjes de verwondering te wekken voor wat schuilt achter de zichtbare kant van de dingen zodat ze leren aanvoelen welke Goedheid het leven draagt en ons veel vertrouwen kan schenken. 3. Onze opvoeding getuigt van een voorkeurliefde voor de zwaksten Alle kinderen zonder onderscheid van rang of stand, kleur of ras zijn bij ons welkom. We proberen oog te hebben voor wat elk kind nodig heeft. Voor kinderen die dat nodig hebben, zoeken we naar een aangepaste opvang. Natuurlijk rekenen we ook op een oprechte inzet van elk kind zelf. We merken ook dat kinderen soms lijden aan een vorm van moderne armoede : zij zijn arm aan relatiewarmte, arm aan cultuur, arm aan hoop of geluk. Voor deze armoede proberen we ook aandacht te hebben. Als opvoeders met een voorkeurliefde voor de zwaksten hebben we ook veel oog voor leerzwakke en leervertraagde leerlingen. Voor deze groep zoeken we naar aangepaste leerhulp en begeleiding, zonder onze sterke meisjes en jongens te vergeten. We pogen de armen in de eigen kring van de school te helpen. Tegelijk nodigen we uit oog te hebben voor de weerlozen, de meest kwetsbaren in onze maatschappij en gaan we de uitdagingaan om onze kinderen vanuit het evangelie te helpen opkomen voor een eerlijke wereld. 4. Onze opvoeding steunt op een persoonsbevorderende relatie Om uw kind te helpen groeien willen we nabij zijn, het warmte en aandacht bieden. Daarom kiezen we voor een relatiestijl die vrij is van overbodige macht en sterkte. We spreken een omkeerbare taal zodat kinderen die ons nadoen hoffelijk en tactvol zijn.

10 Schoolbrochure 10 We geloven sterk in de kracht van de hartelijkheid: kinderen moeten voelen dat we van harte les geven en moeten aanvoelen dat we een hart hebben voor wat hen raakt en bezig houdt. Deze tijd vraagt echter ook om vastberadenheid in de opvoeding: kinderen hebben nood aan opvoeders die neen durven zeggen en hen durven confronteren met grenzen. Van het kind verwachten we dat het onze neen ook leert aanvaarden en respecteren. 5. Onze opvoeding heeft zorg voor een eigentijdse geloofsopvoeding In onze school bekennen we kleur. We vinden het jammer dat in deze tijd God in sterke mate doodgezwegen wordt, want Hij toont vele wegwijzers naar groot en innig geluk. We geloven dat kleine en grote mensen door eerlijk en goed te leven elkaar veel te bieden hebben. Maar we willen de kinderen die ons worden toevertrouwd ook spreken over de ongeëvenaarde goedheid van God en hen helpen ontdekken hoe het evangelie een verrassende reisgids is naar een rijk en zalig leven. Hopelijk zullen uw kind en u dit ervaren door de levensstijl die we voorleven en de cultuur die op onze school voelbaar is. 6. Onze opvoeding haalt kracht uit een goede menwerking Als schoolbestuur en schoolteam zullen we hard werken om dit opvoedingsproject in praktijk om te zetten. Vanzelfsprekend rekenen we op de inzet en de goede wil van uw kind. Zonder deze samenwerking lukt het ons niet. Gelukkig kunnen we ook rekenen op vele deskundige helpers van het C.L.B. en steun van de lokale gemeenschap. Vooral ook hopen wij op uw individuele bereidheid als ouder en uw medewerking als oudergroep. Dit levens- en leerproject zal immers maar lukken als we samen streven naar eensgezindheid rond het essentiële en we elkaar bemoedigen om elk zijn of haar bijdrage te leveren in de opvoeding van onze kinderen. P.S.: Het integrale opvoedingsproject kan u ter inzage vragen bij de directie.

11 Schoolbrochure Symboolverklaring van het schooleigen opvoedingsproject Sinds het ontstaan van onze eigen schoolkrant in het schooljaar legden wij onze pedagogische aanpak vast in een symbolische tekening. 1.De boom symboliseert de ons omringende natuur. 2.Geborgenheid gesymboliseerd door een kind dat zich verbergt in de holte van een boom. Deze geborgenheid kunnen de kleuters ervaren in de hen omringende natuur. Voorbeeld: De botten van de bomen beschermen de nog te jonge blaadjes. De vogels bouwen een nest. De bomen bieden bescherming aan heel wat kleine insecten. De konijntjes kunnen zich verbergen in een holletje. Slakken voelen zich veilig in hun huisje. Ongeboren leven groeit veilig in het lichaam van de moeder. Dieren zorgen voor hun jongen. Die geborgenheid streven we ook na in de klassituatie en is een belangrijke voorwaarde voor een goede ontwikkeling. In de praktijk betekent dit: De kleuters voelen zich thuis in de klas en in heel de school. Er is een open contact tussen de leidster en de kleuters en tussen de kleuters onderling. Een knuffeltje of een positief woord verricht wonderen. De kleuters durven zich spontaan uiten bij plezierige gebeurtenissen, bij verdriet, een klein ongelukje,... De kleuters kunnen ten alle tijde op de leidster rekenen. De leidster staat open voor wensen, problemen, het welbevinden van de kleuters Ook klasafspraken en spelregels bieden geborgenheid. Kleuters gaan tactvol en vriendelijk om met elkaar.

12 Schoolbrochure 12 Als kleine school organiseren wij ook klasdoorbrekende activiteiten, zo kent iedereen iedereen. Dankzij de infrastructuur en de kleinschalige omvang van onze school vormen wij één grote familie waarin iedereen zich thuis, geborgen en gelukkig kan voelen. 3.Ontdekken, bewonderen, waarderen. Gesymboliseerd door een kind met een loep. Het kind heeft een spontane interesse voor al wat leeft en beweegt. Een eekhoorn op de stam van een boom, een konijn dat een holletje graaft, een spin die een web weeft en een vlieg vangt, een lieveheersbeestje, een pier ze kunnen er uren geboeid naar kijken. Deze natuurlijke leergierigheid willen we ook gaan benutten. Samen met hen willen we die ontdekkingen dieper gaan beleven, overdenken en verwoorden. De kinderen kunnen in bewondering komen voor bijvoorbeeld : de wind die met hun haren speelt of een ballon wegblaast in de bomen de bomen die naar hen wuiven, het heerlijke licht- en schaduwspel maar ook voor de frisse lucht die ze geven en voor het hout waar zoveel dingen van gemaakt kunnen worden. Ze ontdekken dat zand prettig is om in te spelen, maar dat zand ook een voedingsbodem is voor planten en een bergplaats voor dieren En bewondering wekt waardering. De kleuters bouwen verantwoordelijkheidszin op tegenover hun omgeving. Ze kunnen tot stilte komen, luisterbereidheid en rust. Ze leren tactvol omgaan met de natuur en worden milieubewust. Ook in hun houding tegenover elkaar komt deze waardering en dit respect tot uiting. Ze tonen dankbaarheid, zijn vergevingsgezind en kunnen elkaars werk waarderen. 4.Spel en beleving gesymboliseerd door een kind dat guitig vanachter een boom komt piepen. Spelen en bewegen is bij een kind een belangrijke vorm van leren. Via allerlei lichamelijke en zintuiglijke ervaringen komt een kind tot blijvende impressies, groeit zijn kennis en woordenschat en ontwikkelt het motorische vaardigheden. Hoe leer je best al die moeilijke begrippen : hoog, laag, over, dik, dun, boven, onder, naast, tussen, veel, weinig, eerste, laatste.? Niet op een prent of in een boek. Zie hoe kinderen deze begrippen moeiteloos verwerven als ze kans krijgen om te spelen. Voorbeeld: Ik loop op de berg. Ik sta heel hoog. Boven in de boom zit een vogel. Ik rol naar beneden. Ik heb veel denappels geraapt. Ik spring over een tak. Ik kruip achter de dikste boom. Ik maak in het zand een diepe put

13 Schoolbrochure 13 Wanneer een kleuter zich goed voelt in zijn spel, verloopt de ontwikkeling optimaal en groeit hij ook uit tot een sociaal wezen. Met deze gedachte bouwen we veel sport- en spelactiviteiten in ons programma en gaan we bewust spelsituaties creëren in onze kleuterklasjes. De kleuters krijgen de kans zich ten volle te ontplooien op gebied van denken, taal, motoriek en sociale omgang via spel en beleving. Ze worden aangemoedigd in zelfstandigheid en creativiteit. Ze krijgen voldoende ruimte voor initiatief. Door het stimuleren van het zelfvertrouwen en het beleven van succeservaringen ontwikkelt het kind een positief zelfbeeld. Er zijn voldoende kansen om spelend te leren. De speelhoeken in de klas zijn voor de kleuters een uitdaging, aangepast aan hun ontwikkelingsdrang. Elk kind kan zich op zijn eigen tempo ontwikkelen. Waar zich problemen voordoen is de leidster attent om hulp te bieden. 5. Verder kijken dan onze onmiddellijke omgeving gesymboliseerd door het kind met de verrekijker. Vanuit ons veilige en vertrouwde speelbos ligt er een weg open naar een veel grotere wereld die om ontdekking vraagt. Zo gaan we, vooral met onze grootste kleuters, op leerwandeling in de omgeving: natuurwandelingen, exploratietochten, bezoeken aan mensen of bedrijven o.a. de schrijnwerker, de drukker, de boerderij We bewegen, met de 5-jarigen ook maandelijks met de mensen van het rusthuis. We organiseren soms culturele uitstapjes zoals bezoek aan een tentoonstelling, de bibliotheek of een toneelvoorstelling. We nemen deel aan een gemeentelijke sportactiviteit. Soms nodigen we mensen uit bijvoorbeeld: de brandweer, de politie, de postbode, een metselaar, mama met een kleine baby, We steunen het parochiaal project van broederlijk delen. De overgang naar de lagere school wordt met veel zorg voorbereid. De kleuters mogen geen angst ontwikkelen maar zien het nieuwe als een boeiende uitdaging. Doorheen al deze contacten wensen we dat er voor onze kleuters een venster op de wereld open gaat, dat ze bewust verder leren kijken dan hun eigen kringetje, dat er ook respect groeit voor andere mensen, voor andere culturen.

14 Schoolbrochure Verwerking van impressies. Het 'bosvriendje' met potlood en papier staat symbool voor elk kindje dat deel uitmaakt van onze bosvriendjesfamilie. Gedurende zijn tijd in de kleuterschool krijgt een kind een heleboel prikkels te verwerken. Gevoelens, denken en handelen staan voortdurend in samenspel met elkaar en zorgen voor belangrijke blijvende impressies. Het leerproces is pas volledig als de kleuter zich ook kan uitdrukken. Zodra het er rijp voor is kan het kind via lichaamstaal, gesproken taal of beeldtaal ook weergeven wat het heeft beleefd. Om deze vaardigheid te stimuleren, krijgen onze kleuters in de klas voortdurend kansen tot expressie. Allerlei technieken en vaardigheden komen aan bod om de creativiteit en het denkvermogen te steunen zoals : boetseren, construeren, tekenen, schilderen, stempelen, knippen en kleven, scheuren, prikken, vertellen, praten bij platen, dramatiseren, rollenspel, 2.3 Onze oproep aan de kinderen Op school respecteer ik de leefregels Algemeen Ik doe niet aan een ander wat ik zelf niet graag heb dat men aan mij doet. Ik probeer vriendelijk te zijn tegen de andere kinderen. Ik toon respect voor de anderen. Vechten of ruziemaken of pesten doe ik niet. Anderen aanzetten om iets fout te doen doe ik niet. Als ik onbeleefd was of iemand pijn deed, verontschuldig ik me. Eerlijk en behulpzaam zijn wordt erg gewaardeerd bij ons op school. Veiligheid Ik kom op tijd naar school. Als ik door omstandigheden toch te laat ben, laat ik mij tot bij de juf in de klas brengen. Ik steek de weg nooit over zonder begeleiding. Bij het oversteken gebruik ik steeds het zebrapad. Onderweg let ik erg goed op de verkeersregels, luister ik naar de goede raad van mama of papa. Ik verlaat de school nooit zonder toelating.

15 Schoolbrochure 15 Ik ga rustig door de gangen, zonder te lopen. Bij alarm luister ik heel goed naar wat de juf zegt. Als een vriendje zich pijn doet, verwittig ik meteen een juf in de school. Als ik zelf pijn heb, vertel ik het aan mijn juf. Na de klas wacht ik in de rij bij de juf, tot ik word opgehaald. Ik geef de juf dan eerst een handje. Ik ga nooit met vreemde mensen mee. Tijdens de speeltijden Tijdens de pauze blijf ik niet alleen in de klas. Ik speel sportief zonder ruw te zijn. Ik loop niet voorbij de witte lijn. Ik blijf niet rondhangen in de toiletten of de gangen. Ik draag mee zorg voor het groen op onze speelplaats en in de schooltuin. Afval sorteer ik netjes in de geschikte vuilnisbak. Problemen meld ik aan de juf op de speelplaats. Ik speel waar het van de juf mag: speeltuin, speelplaats, bos of onder het afdak. Bij het belsignaal stop ik met spelen en ga ik meteen naar de rij. Als ik dorst heb, drink ik aan het waterfonteintje zonder water te verspillen. In de eetzaal Mijn eten breng ik mee in een brooddoos met mijn naam er op. Ik breng alleen gezonde versnapering mee. Aan tafel blijf ik rustig en beleefd en verzorg ik mijn houding. Ik breng zelf geen drankjes mee.

16 Schoolbrochure 16 DEEL 3 WERKING VAN ONZE SCHOOL 3.1 Hoe ziet een dag eruit in onze school? Schooluren Vanaf 8.15 uur gaat de poort open. De kleuters worden tot aan de witte lijn van de speelplaats gebracht en toevertrouwd aan het toezicht van de kleuterleidsters. De nieuwe kleuters mogen de eerste week van hun nieuwe instap steeds tot in de klas gebracht worden. Om 8.30 uur gaat de bel en gaan we naar ons klasje. Van uur tot uur is het speeltijd. Daarna weer spelend leren met de juf uur einde van de voormiddag. Ouders die hun kinderen ophalen, wachten aan de witte lijn op de speelplaats. Opgelet! Op woensdag eindigt de school om 12 uur. Voor de kleuters die in de school blijven eten: uur tot uur :eetzaal uur tot uur: Vrij spel in openlucht onder toezicht. Bij guur of nat weer blijven de kinderen langer binnen uur aanvang van de amiddagactiviteiten uur tot uur is het speeltijd uur einde van de schooldag. De kleuterleidsters begeleiden de kleuters naar buiten waar ze in de rij wachten tot de ouders hen komen halen. Zij geven de juf een handje vooraleer ze vertrekken. Er is toezicht 15 minuten na de klastijd. Zo kan er vlot ingespeeld worden op ouders die ook in een andere school kinderen moeten ophalen.

17 Schoolbrochure 17 Wat beleeft een kleuter zoal tijdens een gewone klasdag? Morgenonthaal en kringgesprek Klasritueel Catechese Themaverdieping en activiteitenaanbod Toiletbezoek speeltijd Activiteitenaanbod (gedifferentieerd werken) Gezamenlijke afsluiting van de voormiddag Middagpauze Onthaal evaluatie Keuzeactiviteiten in de verschillende speelhoeken Toiletbezoek speeltijd Verteluurtje taalactiviteiten Welke activiteiten komen aan bod? Godsdienstige vorming: catechetisch moment, gesprekje, expressie, verhaal Hygiëne en sanitaire opvoeding Waarneming en spreken: in de omgeving, dingen in de klas, platen,prenten Taalvorming: vertellen, dramatiseren, rollenspel, poppenkast voor kleuters, poppenspel door kleuters, praatjes bij plaatjes, versjes aanleren, uitspraakoefening, kleuterbib, Denkvorming: sorteren, identificeren, rangschikken, associëren, rubriceren, puzzelen, Zintuiglijke vorming: gezicht, gehoor, tast- en spierzin, psychomotorische opvoeding Constructie: met grote blokken, kleine blokken, knutselblokken, lego, mozaïeken, Vormgeving: boetseren, tekenen en kleuren, schilderen, papier (vouwen, scheuren, knippen, kleven), groepsrealisaties, Handvaardigheid: parels, kralen en schakels, weven, timmeren, tuinieren, huishoudelijk spel, Voorbereiden tot: schrijven, rekenen, lezen Muzikale vorming: lied aanleren en zingen, ritmiek, kleuterorkest, Lichamelijke opvoeding: lichaams- en ruimtebeheersing, kleutergymnastiek, rondedansjes, grove motoriek, Allerlei: verkeersveiligheid, vrij bezig zijn (kieshalfuurtje), gezelschapsspel, feestvieren, nabootsingspel, creatieve activiteiten ICT: computervaardigheden aanleren Sociale vaardigheden: op een positieve manier gepast met elkaar leren omgaan, beleefdheid,

18 Schoolbrochure Toelichtingen bij onze pedagogische aanpak In het tweede deel hebben we een uitgebreide visie gegeven op ons opvoedingsproject. Hierbij aansluitend willen we onze aanpak concreter toelichten. Wat willen wij? Waarden beleven Geïnspireerd door het christelijk geloof willen we de ons toevertrouwde kleuters voorleven in onderlinge waardering, respect, aanmoediging, dankbaarheid, verwondering, vergevingsgezindheid, samenhorigheid, verantwoordelijkheid, wellevendheid We durven deze waarden op kindermaat met onze kleuters verwoorden in sfeervolle gebedsmomenten. Met leerkrachten een team vormen Als team willen we zeker hecht samenwerken om in onze school een open en ontspannen klimaat te creëren waarin kinderen zich veilig en thuis voelen. We hechten heel veel belang aan onderlinge afspraken en maken tijd voor overlegmomenten met elkaar, waarbij problemen eerlijk en open kunnen besproken worden. We willen samen op een enthousiaste manier werken aan een levende en creatieve school waarin kinderen de kans krijgen om zich evenwichtig te ontplooien. We willen ook openstaan voor vernieuwing en tijd vrijmaken voor bijscholingen. Kleuters op de voorgrond In de overtuiging dat spelen een centraal gegeven is bij een kind en de beste manier van leren willen we onze beste krachten gebruiken om aangename spelsituaties te creëren die aan onze kleuters optimale ontwikkelingskansen bieden voor hoofd, hart en handen. Het kind mag zich bij ons nog kind voelen en kind zijn. We willen ruimte scheppen voor kleuterinitiatief en de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen stimuleren. Wij zijn er ons van bewust dat welbevinden en betrokkenheid noodzakelijke gegevens zijn om te komen tot zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Met respect voor de eigenheid, de capaciteiten en het tempo van ieder kind willen we met de grootste zorg het kind volgen in zijn groei en ontwikkeling. Waar nodig willen wij gaan differentiëren. We maken in het bijzonder tijd vrij voor zowel ontwikkelingsvertraagde kleuters, als kleuters met een

19 Schoolbrochure 19 ontwikkelingsvoorsprong en plegen samen overleg om hulp te bieden aan kleuters met problemen. Onderwijsaanbod De school streeft een aantal ontwikkelingsdoelen na op het vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Het onderwijsaanbod in de kleuterschool omvat in samenhang - verplicht- volgende leergebieden : Godsdienst Nederlands - taal Wiskundige initiatie Wereldoriëntatie - technologie Bewegingsopvoeding Muzische vorming Sociale vaardigheden Zelfstandigheidtraining ICT Persoonsvorming Om een beeld te krijgen van de harmonische ontwikkeling van een kind hebben we aandacht voor volgende ontwikkelingsgebieden: Gevoelsleven We aanvaarden de kleuters zoals ze zijn. We staan open voor de gevoelens en noden bij het verwerken van de dingen. We vinden het belangrijk dat het kind zich goed voelt en een positief zelfbeeld ontwikkelt. Daarbij verliezen we niet uit het oog dat het zich dus ontwikkelt tot een sociaal wezen. Motoriek Kleuters zijn handelend bezig met dingen. Zo ontdekken ze hun wereld. Wij bieden hen de kans om zowel grove als fijne motoriek te ontwikkelen. Taalontwikkeling Kleuters leren zich zo uitdrukken dat de anderen hen begrijpen. Communicatie is belangrijk. Dit ontwikkelingsgebied komt in verschillende activiteiten aan bod : lichaamsexpressie, mimiek, beeldend werken, knutselen, muziek, taalspelletjes, versjes, verhalen, gesprekjes in de vertelhoek. In de verschillende leeftijdsgroepen wordt deze ontwikkeling gevolgd. Bij eventuele problemen met articulatie of zinsbouw wordt verwezen naar bijkomende hulp. Denken en begripsvorming Bij kleuters is het denken sterk gebonden aan handelingen en materialen. We bieden een rijk en gevarieerd aanbod dat juist bij hun niveau van denken aansluit. Zie activiteitenoverzicht.

20 Schoolbrochure 20 Zelfsturing en zelfredzaamheid Vanaf de eerste kleuterklas worden kleuters gestimuleerd in zelfstandig handelen. Voorbeeld: zelf jas aan- en uitdoen, zichzelf behelpen op het toilet, materialen nemen en wegbergen op de juiste plaats. Grotere kleuters leren veters binden Kleuters krijgen binnen de activiteiten in de klas veel kansen tot initiatief nemen en kiezen. Zo leren ze stilaan hun spel zelf organiseren en durven beslissingen nemen. Thema s Uitgaande van de interesse en het ontwikkelingsniveau wordt er in alle klassen gewerkt met thema s of belangstellingspunten. Een thema kan bepaald worden door : de kleuters zelf vb. een kind brengt een diertje mee. een actualiteit of gebeurtenis vb. een kindje wordt geboren de leefwereld van de kleuters vb. verjaardag de tijd van het jaar vb. Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, moederdag op vraag van de kleuters a.h.v. brainstorming: spoken, vuurspuwende bergen Klasinrichting De kleuterklasjes zijn ingedeeld in hoekjes die voldoende uitdagend materiaal bevatten om alle leer- en ontwikkelingsgebieden op een speelse manier aan bod te laten komen. We noemen hier enkele voorbeelden : bouwhoek, leeshoek, luisterhoek, poppenhoek, knutselen schilderhoek, zandtafel, watertafel, bewegingshoek, winkelhoek, ontdekhoek, schrijfhoek, computerhoek,. Mediatheek Het klasmilieu kan verrijkt worden met andere materialen die afstemmen op elk ontwikkelingsniveau, dus zowel voor de zwak- als hoogbegaafde kinderen. Vele materialen o.a. constructiespellen, denkspelletjes, cassettes, videobanden, prenten, gezelschapsspelen zijn verzameld in de mediatheek. Hier kunnen de leidsters materialen ontlenen om zo variatie te brengen in het klasaanbod. Klasdoorbrekende activiteiten Projectwerking Soms kan een thema uitgroeien tot een project. Voorbeeld : het bos, water, dieren,. Bij een project werkt heel de school aan de uitdieping van een thema. Hierbij wordt een groeilijn gerespecteerd voor elk ontwikkelingsniveau. De mogelijkheid bestaat hier dat er gewerkt wordt met gemengde leeftijdsgroepen.

21 Schoolbrochure 21 Klasdoorbrekend kiesuur: LACHEBEKJES In de kleutermond heet deze activiteit : lachebekjes. Deze naam komt voort uit de manier waarop de kleuters kunnen kiezen voor de groep waarin ze willen gaan spelen. Ze kiezen dan een kleurenkaartje waarop een Lachebekje is afgebeeld. Afhankelijk van de kleur worden ze ingedeeld in een of andere groep. De groepen zijn : geel, groen, blauw en rood. De bedoeling hiervan is dat de jongste kleuters drempels overwinnen en iedereen zich thuis gaat voelen in heel de school. Oudere kleuters leren omgaan met jongeren. Ze oefenen sociale vaardigheden en leren elkaar beter kennen. De kinderen ontdekken nieuwe materialen in een andere omgeving en voelen zich er vooral prettig bij. Vijfjarige kleuters Wanneer de groep van de vijfjarige kleuters gespreid is over meer dan één klas, worden er activiteiten georganiseerd waarbij heel de groep betrokken is. Hierbij horen vooral de leeruitstappen en de specifieke voorbereidingen i.v.m. voorbereidend lezen, schrijven, rekenen. In samenspraak wordt hiervoor op bepaalde dagen klasdoorbrekend gewerkt. Feestcultuur Tijdens een schooljaar zijn er steeds weerkerende feesten die enthousiast door de kleuters beleefd worden. Tweejaarlijks is er een grootouderfeest of een schoolfeest. Jaarlijks vieren we Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar met peter en meter van t Bosvriendje, het bezoek van de gilden, carnaval, vaderdag, Pasen, moederdag, de verjaardag van ons Bosvriendje op 12 mei, de verjaardag van elke kleuter en dan is er natuurlijk nog het afscheid van onze grootste kleuters bij het einde van het schooljaar. Zorgwerking We werken mee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Omdat het kind centraal staat zullen we trachten de grootste zorg te besteden aan zijn/haar ontwikkeling. Hiervoor volgen we een gericht kindvolgsysteem. Signaleren Enkele malen per jaar doen we een klasscreening waarbij de kleuters geobserveerd worden op het welbevinden ( hoe voelt de kleuter zich in de klas, in de school?) en op de verschillende ontwikkelingsdomeinen. Na elke klasscreening volgt een teambespreking. Indien nodig wordt externe begeleiding gevraagd van het C.L.B. of de pedagogische begeleiders van onze inrichtende macht.

22 Schoolbrochure 22 Analyseren Vanuit de klasscreening en de teambespreking zoeken we naar aangepaste maatregelen en werkpunten. Bijvoorbeeld: klasinrichting wijzigen, nieuwe materialen aanbrengen die inspelen op de specifieke noden van de kleuters, extra aangepaste opdrachtjes via het takenbord, Handelen Kleuters met moeilijkheden worden extra geobserveerd en besproken. Vanuit een diepere analyse moeten we tot gerichte werkpunten en een betere aanpak komen. Reeds vanaf de eerste kleuterklas maken we voor elke kleuter een dossier dat de hele kleutertijd wordt bijgehouden en bijgestuurd. Voor de risicokleuters stellen we een handelingsplan op waarin de verschillende stappen van hulp bieden verder worden uitgewerkt. Binnen elke klas is er een niveauverschil in de ontwikkeling van kinderen. Bovendien moet elke kleuter de kans krijgen om op een eigen tempo te ontwikkelen. We willen tegemoet komen aan de noden van elk kind afzonderlijk. Voor een goede begeleiding en een gerichte aanpak is het belangrijk om voortdurend te overleggen. Daarom organiseren we regelmatig een M.D.O. (multidisciplinair overleg). Evalueren Vanuit het kindvolgsysteem worden onze kleuters geregeld geëvalueerd. Gaan de kleuters vooruit in hun ontwikkeling of is er een stilstand en moeten we onze aanpak herzien? Moeten we eventueel een stapje terug of mogen we een stapje vooruit? Indien nodig worden de ouders ook bij de bespreking uitgenodigd. We houden dan geregeld contact door tussentijdse gesprekjes. Ouders worden tijdig op de hoogte gebracht van een nieuwe aanpak. We houden ook rekening met het aanvaardingsproces dat de ouders van kinderen met moeilijkheden doormaken. Overgang naar de lagere school In de kleuterschool worden de kinderen op een speelse wijze voorbereid op het echte leren dat vanaf de lagere school verplicht is. Tal van vaardigheden en attitudes worden aangekweekt zodat het kind de overgang naar de lagere school zonder moeilijkheden kan maken. De vijfjarige kleuters maken gedurende het laatste jaar in de kleuterschool een programma door dat speciaal ontworpen is om ze voor te bereiden op het eerste leerjaar. Door intensieve observatie, aangevuld met enkele schoolrijpheidstesten, trachten de kleuterleidsters en C.L.B. in overleg met de ouders eventuele tekortkomingen tijdig op te vangen. Er vinden ook regelmatig integratieactiviteiten plaats vb. integratiespel op het natuurleerpad, fotozoektocht, Gedurende de laatste maand van het schooljaar brengen de vijfjarigen een bezoek (inleefdag) aan het eerste leerjaar.

23 Schoolbrochure 23 DEEL 4 INFOBROCHURE ONDERWIJSREGELGEVING De school stelt de ouders bij inschrijving in kennis van de infobrochure onderwijsregelgeving. Dat document biedt een overzicht van de relevante regelgeving met betrekking tot de items die opgenomen zijn in dit schoolreglement. Een actuele digitale versie van het document is beschikbaar op de website van de school De inhoud van de infobundel kan te allen tijde gewijzigd worden zonder de instemming van de ouders. Bij elke wijziging van de inhoud van de bundel, verwittigt de school de ouders via de maandelijkse nieuwsbrief. Op hun verzoek ontvangen de ouders een papieren versie van het document. De infobrochure onderwijsregelgeving bevat de volgende items: 1. Definities 2. Centrum voor leerlingbegeleiding 3. Inschrijven van leerlingen 4. Afwezigheden 5. Onderwijs aan huis 6. Orde- en tuchtmaatregelen 7. Getuigschrift basisonderwijs 8. Financiële bijdrage 9. geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen (reclame- en sponsorbeleid)

24 Schoolbrochure 24 DEEL 5 SCHOOLREGLEMENT 5.1 Contact Schoolbestuur vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat Westmalle Tel.: 03/ ozcs.midden-kempen@vorselaaroi.be Voorzitter: Peter Crab Afgevaardigd bestuurder: Dhr. A. Laridon Ledenlijst ter inzage in het bureel. Het schoolbestuur is de eindverantwoordelijke van het schoolgebeuren. Onze school bouwt haar werking uit mede dankzij een goede begeleiding die het schoolbestuur organiseert voor haar scholen. De personeelsleden worden door de inrichtende macht aangeworven en benoemd. Scholen-gemeenschap Katholiek Basisonderwijs Kasterlee K(w)ALITI Contactadres: Mgr. Cardijnstraat Kasterlee Tel.: 014/ School Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart Tel./Fax: 014/ bosvriendje@telenet.be website: Tot onze scholengemeenschap behoren de Vrije Scholen van Kasterlee-Lichtaart- Tielen nl. de Klimtoren (kleuterschool), de Waaier (lagere school), de Parel (basisschool), de Omnibus (basisschool) en t Bosvriendje onze school. Door een samenwerking met de SG hebben wij de mogelijkheid om de administratieve en pedagogische omkadering beter uit te werken. Directie Ingrid Sas Molenhei Vorselaar Tel.: 014/ bosvriendje@telenet.be

25 Schoolbrochure 25 Secretariaat Katrien Van de Sande Marianne Leysen Tel.: 014/ Organogram personeel De leerkrachten, administratieve medewerkers, middagmoeders, onderhoudspersoneel en de directeur vormen samen ons schoolteam. Ieder personeelslid heeft zijn eigen specifieke taak in de school. De volledige personeelslijst met de bijbehorende opdrach-ten vindt u uitgebreid terug in onze nuttige bijlage (6). 5.2 Organisatie Schooluren voormiddag: uur uur (op woensdag hebben we les tot uur) namiddag: uur uur Nieuwe kleuters mogen tijdens de eerste week na hun instap bij de leidster in de kleuterklas gebracht worden. De ondervinding heeft geleerd dat hierdoor de drempelvrees vlugger overwonnen wordt. Het kind dient zo snel mogelijk in zijn spel opgenomen te worden. Daarom is het aangeraden dat de ouders niet blijven toekijken. Maak het afscheid zo kort mogelijk! Breng uw kind op tijd en regelmatig naar school. Dit is tussen 8.15 uur en 8.30 uur. We doen hierbij een oproep aan alle ouders om niet te blijven staan aan de lijn van de speelplaats. Zo vermijden we samen de gevoelige momenten waarbij kleuters hun mama weer missen en de kleine drama s die daaruit voortvloeien. Het is aangenaam om met heel de klasgroep samen aan een nieuwe dag te beginnen. Telaatkomers missen het onthaalmoment en storen bovendien de klas. Tijdig aanwezig zijn is veelal een kwestie van goede gewoontevorming en getuigt van respect voor de anderen. Daarom: zorg er voor dat uw kleuter tijdig op school is. Middagpauze van uur tot uur (maandag-dinsdag-donderdag-vrijdag).

26 Schoolbrochure 26 De school biedt de kinderen de gelegenheid om tijdens de middagpauze in de school te verblijven en hun boterhammen op te eten. Volgende dranken worden aangeboden: AA-melk, chocomelk, appelsap, sinaasappelsap en bronwater. De drankprijzen vindt u terug in onze nuttige bijlagen (deel 6). Voor het middagtoezicht wordt remgeld gevraagd: zie eveneens deel 6. Buitenschoolse kinderopvang Kinderclub De Stepkes Plaats Lichtaart Tel.: 014/ Coördinator: Laurette Janssens Tel.: 014/ laurette.janssens@kasterlee.be In de kinderclub kan men terecht voor en na de schooluren, ook op woensdagnamiddag, tijdens vrije dagen en vakantie tussen uur en uur. Er wordt busvervoer voorzien tussen de opvang en de school. Voor meerdere inlichtingen: neem persoonlijk contact op op bovenstaand adres of vraag aan de directie naar de informatiefolder. Vakanties Vrije dagen Studiedagen De juiste data van vakanties, vrije dagen en studiedagen staan vermeld in de nuttige bijlagen - deel 6 Bewegingsopvoeding Tweemaal per week gaan onze kleuters turnen met juf Ilse Wuyts. Gelieve daarom op dinsdag en donderdag makkelijke kleding te voorzien. 5.3 Samenwerking Met ouders We benutten graag verschillende mogelijkheden om contact te houden met de ouders. Indien er vragen of problemen zijn, kan u altijd terecht bij de directie. Oudercontact In de loop van het schooljaar zal u uitgenodigd worden voor een persoonlijk contact met de leidster. Hier kan de evolutie van de ontwikkeling van het kind besproken worden of wordt er gezocht naar oplossingen voor eventuele problemen. U kan op deze uitnodiging ingaan via een aparte brief met

27 Schoolbrochure 27 inschrijvingsstrook. Indien u een persoonlijk niet-georganiseerd contact wenst met de directie of één van de kleuterleidsters, kan dat na overleg met de directie, tijdens de schooluren of op afspraak. Opendeurdag Op de laatste zondag van de zomervakantie organiseert de school een opendeurdag van 10 tot 12 u. Alle ingeschreven kleuters kunnen die dag een bezoek brengen aan de nieuwe klas en de juf om zo zonder vrees het nieuwe schooljaar te beginnen. Nieuwe inschrijvingen zijn dan ook nog mogelijk. Infobrochure Bij de inschrijving krijgen de ouders een infobrochure, waarin de werking van de school wordt uitgelegd. Ook de wettelijke bepalingen zijn hierin opgenomen. Infoavond Tijdens het eerste trimester worden de ouders uitgenodigd in de school. Daar wordt de algemene schoolwerking belicht en krijgen de ouders uitleg van de kleuterleidsters over de specifieke klaswerking. Schoolkrant Driemaal per jaar, d.w.z. op het einde van elk trimester, wordt de schoolkrant op de website gepubliceerd. Foto s, tekeningen, verslagen van schoolactiviteiten zorgen voor een fijne herinnering aan de voorbije periode. Maandelijks activiteitenoverzicht Elke maand geeft de school een overzicht van activiteiten die de volgende maand zullen doorgaan. Schooluitstapjes, feestjes, maar ook vergaderingen en verlofdagen worden hierop aangeduid. Brieven aan ouders Bij speciale gelegenheden worden de ouders per brief op de hoogte gebracht. We denken hierbij aan leerbezoeken (waar soms hulp bij het vervoer gevraagd wordt), feestjes waarvoor de kleuters iets extra nodig hebben (vb. kleding, materiaal ). Kleuterwerkjes Om de 2 maanden net voor een vakantieperiode wordt er een kleuterwerkbundel meegegeven. Dit is een bonte verzameling van kleuterwerkjes die een groeiende ontwikkeling van de kleuter weergeven. Knutselwerkjes Regelmatig worden knutselwerkjes in verband met het behandelde thema mee

28 Schoolbrochure 28 naar huis gegeven. Ook deze kunnen een band scheppen tussen school en gezin. Liedjes en versjes De kleuters krijgen regelmatig hun liedjes en versjes mee naar huis. Zo kunnen de ouders mee de thema s volgen die hun kleuters hebben beleefd. Schoolrijpheid Na de schoolrijpheidstesten bij de 5-jarigen volgt er een bespreking met de betrokken ouders. Hiervoor wordt een uitnodiging meegegeven. Ouderraad Het is een groep actieve ouders met een hart voor kinderen. Zij vergaderen regelmatig samen met enkele afgevaardigden van de school (directie en twee leerkrachten). Zij zijn ook luisterend oor voor de vragen en de noden van ouders. U kan als ouder ook meedoen op school: U kan lid worden van de ouderraad en daarin meewerken aan activiteiten die de school ondersteunen: Eindejaarsactie, kerstspel, schoolfeest, quiz, winterwandeling,. U kan hulp bieden bij: creatieve activiteiten, kleutersafari, vervoer, carnaval, bosvriendjesfeest, opendeurdagen,. Al wie zich vrijwillig inzet bij activiteiten, is verzekerd via de school. Schoolraad Een overlegorgaan bestaande uit vertegenwoordigers van de ouders (ouderraad), het personeel (pedagogische raad) en de lokale gemeenschap. In deze raad krijgen de leden informatie en inspraak in het dagelijkse onderwijsgebeuren in de school. Elk met hun eigen inbreng, komen zij samen op voor de christelijke opvoeding van onze kinderen. De taken en bevoegdheden liggen vast in een reglement van orde. De ledenlijst ligt ter inzage in het bureel van de directie. CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) De school werkt samen met: VCLB Kempen Vestigingsplaats te Geel Stationsstraat, GEEL Tel.: 014 / geel@clb-kempen.be Begeleiders in de school: zie Organogram (in bijlage) In een CLB werken artsen, maatschappelijk werkers, pedagogen, psychologen, psychologische assistenten, verpleegkundigen en administratief medewerkers. Elk vanuit hun eigen deskundigheid werken ze in een (multidisciplinair) team samen om bij te dragen tot het welbevinden van schoolgaande kinderen.

29 Schoolbrochure 29 Drie maal per schooljaar is er ook een overleg tussen CLB en de school. De directie komt samen met een team van klasleerkracht, zorgleerkracht en afgevaardigde van het CLB om individuele leerlingen of een leerlingengroep te bespreken. Jouw CLB: CLB-Kempen - Centrum voor leerlingenbegeleiding vestiging Geel Stationsstraat GEEL tel geel@clb-kempen.be Openingsuren: Het centrum is elke werkdag open van 9.00 tot uur en van tot uur. Elke 2 e en 4 e donderdag van de maand is het centrum tot uur geopend. Je kunt met de medewerkers ook (telefonisch) afspraken maken voor andere gespreksuren. Het CLB sluit van 15 juli tot en met 15 augustus en tijdens de kerst- en paasvakantie (met uitzondering van twee dagen in de kerstvakantie). Tot 15 juli en vanaf 16 augustus is er permanentie voorzien. Je belt best voor een afspraak, zodat de medewerkers je vlot kunnen verder helpen. We zijn er voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kind kan dus gerust los van de school bij ons aankloppen. Je kunt alleen naar het CLB stappen dat samenwerkt met de school waar je kind ingeschreven is. Waarvoor kan je bij ons terecht? Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) bieden gratis informatie, hulp en begeleiding voor leerlingen, ouders en scholen. Je kunt bij je CLB terecht met heel wat vragen. Je kunt naar het CLB... als je kind ergens mee zit of zich niet goed in zijn vel voelt; als je kind moeite heeft met leren; voor studie- en beroepskeuzehulp; als er vragen zijn over je kind zijn/haar gezondheid, lichaam... ; als je kind vragen heeft rond seks, vriendschap en verliefdheid; met vragen rond inentingen. Je kind moet naar het CLB... op medisch onderzoek; als het te vaak afwezig is op school (leerplicht);

30 Schoolbrochure 30 voor een overstap naar het buitengewoon onderwijs; om vroeger of net later aan de lagere school te beginnen; bij een niet zo voor de hand liggende instap in het eerste leerjaar A of B van het secundair onderwijs. Voor een CLB-tussenkomst is er een uitdrukkelijke toestemming nodig van de ouders als je kind jonger is dan 12 jaar. De leerlingen ouder dan 12 jaar kunnen dit zelf beslissen. Op onderzoek: het medisch consult Elke leerling moet verschillende keren op onderzoek bij de CLB-artsen en verpleegkundigen. Die onderzoeken zijn verplicht. In het gewoon onderwijs is dat in vaste leerjaren (1 ste en 2 de kleuterklas), in het buitengewoon onderwijs in de 1 ste en 2 de kleuterklas en verder om de twee jaar. Ook nog in het eerste jaar deeltijds onderwijs of erkende vorming. Tijdens het onderzoek mag je kind aan de verpleegkundige en de dokter altijd vragen stellen. Je kunt ook met de dokter een afspraak maken op een later tijdstip. De onderzoeken kunnen ook door een andere arts uitgevoerd worden maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Die vraag je best aan je CLB. Inentingen Het CLB biedt gratis inentingen aan. Daarbij volgen we het vaccinatieprogramma dat door de overheid is aanbevolen. Om ze te krijgen kunnen de ouders toestemming geven. Als de arts inschat dat de leerling bekwaam is kan die ook zelf toestemming geven. Welke inentingen kan je krijgen? 1 ste lagere school (6-7 jaar): Polio (Kinderverlamming), Difterie (Kroep), Tetanus (Klem), Kinkhoest 5 de lagere school (10-11 jaar): Mazelen, Bof (Dikoor), Rubella (Rode hond) 1 ste secundair (12-13 jaar): o Hepatitis B (Geelzucht): 2 inentingen als de vaccinatie nog niet in orde is. o HPV (preventie baarmoederhalskanker): 3 inentingen 3 de secundair (14-15 jaar): Difterie, Tetanus, Kinkhoest CLB-dossier Als je kind bij ons voor begeleiding komt, dan maken we een dossier. Daarin komt alles wat met jouw kind en de begeleiding te maken heeft. We houden ons uiteraard aan enkele regels: In het dossier komen enkel gegevens die nodig zijn voor de begeleiding.

31 Schoolbrochure 31 We behandelen de gegevens met de nodige discretie en zorgvuldigheid. We houden ons aan het beroepsgeheim en het decreet rechtspositie minderjarigen. Het dossier inkijken? Vanaf 12 jaar mag je kind dat meestal, maar hierop bestaan enkele uitzonderingen. Ouders of voogd mogen het dossier dan enkel inkijken met de toestemming van de leerling. Als jouw kind jonger dan 12 jaar is, dan mag je als ouders of voogd het dossier inkijken. Dat geldt niet altijd en ook niet voor het volledige dossier. Voor gezondheidsgegevens bijvoorbeeld beslist de arts. Je kunt een kopie vragen van de gegevens die je mag inkijken. Inkijken gebeurt altijd samen met een gesprek om uitleg te geven. Die kopie is erg vertrouwelijk en mag niet voor iets anders dienen dan jeugdhulp. Gegevens over jezelf mag je laten verbeteren en aanvullen. Je kunt ook vragen om sommige gegevens niet in het dossier op te nemen. Daarvoor moet je wel een ernstige reden hebben. Het mag bovendien niet gaan om gegevens die we verplicht verwerken, zoals de resultaten van de medische onderzoeken. Naar een andere school Als je kind naar een andere school gaat, dan gaat het dossier naar het CLB waar die school mee samenwerkt. Je kunt je daartegen verzetten maar sommige gegevens geven we verplicht door. Dit kan je niet weigeren: identificatiegegevens, gegevens over leerplicht, inentingen, medisch onderzoek en de opvolging hiervan. Als je niet wil dat het hele dossier naar het nieuwe CLB gaat dan moet je dat binnen de 10 dagen na je inschrijving in de andere school schriftelijk laten weten aan je (oude) CLB. Dat moet zo snel omdat je dossier anders automatisch verhuist met je inschrijving. En later? We houden het dossier van je kind minstens 10 jaar bij op het CLB, te tellen vanaf het laatste medisch consult. Een klacht? Heb je een klacht, dan luisteren we daar graag naar. Elk CLB heeft een vaste werkwijze om klachten te behandelen. Dat garandeert dat elke klacht de nodige aandacht krijgt en met zorg behandeld wordt. De procedure kan je vragen aan je CLB-medewerker of de directeur van je CLB. Werking CLB: zie ook deel 2 - infobrochure onderwijsregelgeving

32 Schoolbrochure 32 Beroepscommissie Indien u een beroep wenst te doen op de beroepscommisie dient u zich te wenden tot de voorzitter. DKO Beroepscommissie Basisonderwijs Otto Veniusstraat Antwerpen We hopen dat we het orde- en tuchtreglement - als middel om de goede gang van zaken in onze opvoedingsgemeenschap te vrijwaren - uiterst weinig of nooit zullen moeten gebruiken. De ouders hebben inzage in het orde- en tuchtdossier bij de directie. Door de kennisname in bijlage te handtekenen, verklaart u zich als ouders mede namens uw kind in ieder geval akkoord met ons opvoedingsproject, de voorgelegde afspraken en uw rechten en plichten. 5.4 Inschrijven van leerlingen (zie deel 3, infobrochure onderwijsregelgeving) Inschrijving Alle leerlingen kunnen inschrijven vanaf de eerste schooldag van het voorgaande schooljaar. Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont bv. SIS-kaart, kids ID,. De inschrijving geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school. Voor de nieuwe kleuters zijn er inschrijvingsdata en een opendeurdag voorzien. Deze data zijn terug te vinden op onze website en worden regelmatig meegedeeld in de plaatselijke krant De Postiljon. Weigeren Onze kleuterschool heeft een capaciteit van 120 kleuters. Vermits wij geen capaciteitsproblemen hebben, kunnen wij alle kleuters inschrijven vanaf de eerste schooldag van september van het voorafgaande schooljaar. Op het einde van het kleuteronderwijs Als de oudste kleuters onze school verlaten krijgen zij een kleuterdiploma. Dit is een getuigschrift dat geen wettelijk waarde heeft omdat er geen leerplicht is voor kleuters. Toch wil onze school met dit diploma een aandenken geven aan de kinderen als herinnering aan een bijzondere tijd in hun leven. De kleuterjaren zijn immers een belangrijke stap in de groei; een

Symboolverklaring van het schooleigen opvoedingsproject

Symboolverklaring van het schooleigen opvoedingsproject Symboolverklaring van het schooleigen opvoedingsproject Sinds het ontstaan van onze eigen schoolkrant in het schooljaar 1997-1998 legden wij onze pedagogische aanpak vast in een symbolische tekening. Deze

Nadere informatie

Schoolbrochure. met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie KLEUTERSCHOOL KASTERLEE. de Klimtoren

Schoolbrochure. met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie KLEUTERSCHOOL KASTERLEE. de Klimtoren Schoolbrochure met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie 2012 2013 KLEUTERSCHOOL KASTERLEE de Klimtoren Boslaan 2 Looiven 38 2460 Kasterlee 2460 Kasterlee Tel/Fax: 014 85 00 66 Tel:

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t We bieden gratis informatie, hulp en begeleiding aan leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Jij en je kind kunnen dus gerust los van

Nadere informatie

Deel 1. Informatie over onze school

Deel 1. Informatie over onze school Deel 1 Informatie over onze school vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat, 11 2390 Westmalle - 2016-2017 - 1 - Dit deel maakt strikt genomen geen deel uit van het schoolreglement. Wanneer het nodig is,

Nadere informatie

Informatie over onze school

Informatie over onze school Deel 1 Informatie over onze school vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat 11 2390 Westmalle 03 484 44 98 ond.nr.0865 396 287 ozcs.midden-kempen@vorselaaroi.be - 1 - Dit deel maakt strikt genomen geen

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

Portret van onze school Pedagogisch project

Portret van onze school Pedagogisch project Deel 2 Portret van onze school Pedagogisch project vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat, 11 2390 Westmalle - 2015-2016 - 1 - 2.1 Portret van onze school Hoe de school groeide 3 oktober 1906: Zuster

Nadere informatie

Opvoedingsproject Onze school

Opvoedingsproject Onze school Deel 1 Opvoedingsproject Onze school vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat, 11 2390 Westmalle - 2014-2015 - 1 - Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE SCHOOLREGLEMENT VRIJE BASISSCHOOL SINT-ANNA

SCHOOLBROCHURE SCHOOLREGLEMENT VRIJE BASISSCHOOL SINT-ANNA vzw Katholiek basisonderwijs Tremelo -Baal, afdeling Baal SCHOOLBROCHURE met SCHOOLREGLEMENT van de VRIJE BASISSCHOOL SINT-ANNA WELKOM We zijn blij dat u voor onze school gekozen heeft. We beschouwen dit

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

1 Wie is wie? 1.1 Het schoolbestuur, tevens onze scholengemeenschap

1 Wie is wie? 1.1 Het schoolbestuur, tevens onze scholengemeenschap 39 Deel III Informatie Dit derde deel is van meer informatieve aard. Het maakt strikt genomen geen deel uit van het schoolreglement. Wanneer dat nodig is, kunnen we informatie in dit deel in de loop van

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan.

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan. 1. Onze schoolvisie Wij zijn een vrije gemengde basisschool met een speelplaats voor kleuters en een speelplaats voor de lagere school. Als school leveren we een zeer sterke inspanning naar het ontwikkelen

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

WELKOM IN ONZE KLEUTERSCHOOL. Infobrochure

WELKOM IN ONZE KLEUTERSCHOOL. Infobrochure WELKOM IN ONZE KLEUTERSCHOOL Infobrochure Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014 55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Facebook: Het bosvriendje Door

Nadere informatie

REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL

REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL REGINA PACIS 1 KLEUTERSCHOOL CAMPUS Secundair Lagere school Kleuterschool: - Paddenstoel - Paviljoen 8 klassen: 1x Instapklas ORGANOGRAM 2x 1 e kleuterklas 2x 2 e kleuterklas 3x 3 e kleuterklas 1 slaapklas

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Ons opvoedingsproject Vrije Zelfstandige Kleuterschool Melsele Een school met kiemkracht Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Je bent onze partner in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij ons

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014/55 70 40 bosvriendje@telenet.be www.vks-bosvriendje.be

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014/55 70 40 bosvriendje@telenet.be www.vks-bosvriendje.be Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 014/55 70 40 bosvriendje@telenet.be www.vks-bosvriendje.be Nuttige bijlagen 2 DEEL 4 NUTTIGE BIJLAGEN 2014-2015 4.1 Organogram van de school Schoolbestuur

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe Opvoedingsproject Je mag zijn wie je bent En zoals je bent. Met fouten en gebreken. Om te kunnen worden Die je in je aanleg bent Maar zoals je je nog niet kunt vertonen En je mag het worden op jouw wijze

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt -

ALGEMENE INFORMATIE. - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt - ALGEMENE INFORMATIE - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt - ALGEMENE INFORMATIE 1. STRUCTUUR Onze school is samengesteld uit: - een gesubsidieerde vrije kleuterschool en - een gesubsidieerde

Nadere informatie

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K

D E K LE OPVOEDINGSPROJECT T E. Werken met een visie. R K D E K LE U TE T E R K OPVOEDINGSPROJECT Werken met een visie. O UT T E R OMDAT JE MET POËZIE ZOVEEL MEER ZEGT... Werken met visie Is als kijken in een spiegel. Als je in een spiegel kijkt, kijk je meestal

Nadere informatie

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal

Welkom. Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Welkom Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Paal Het team De directeur directie@vkspaal.be Opvoedingsproject, Respecteren algemeen reglement en arbeidsreglement, Pedagogisch beleid, Personeelsbeleid, Schoolorganisatie

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Jullie zijn onze partners in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE MET OPVOEDINGSPROJECT, SCHOOLREGLEMENT EN ALGEMENE INFORMATIE

SCHOOLBROCHURE MET OPVOEDINGSPROJECT, SCHOOLREGLEMENT EN ALGEMENE INFORMATIE SCHOOLBROCHURE MET OPVOEDINGSPROJECT, SCHOOLREGLEMENT EN ALGEMENE INFORMATIE Gesubsidieerde Vrije Basisschool Ter Laken 7-2221 Booischot Schooljaar 2017-2018 n Kind n Kind is zoveel meer dan een aanstaande

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Vrije basisschool Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke waarden voor onze school Waarom kozen we deze waarden? Ons inspiratieverhaal

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014 55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Het Bosvriendje 1 SCHOOLBROCHURE MET SCHOOLREGLEMENT - versie september

Nadere informatie

Welkom op onze school!

Welkom op onze school! Basisschool DE BRUG Statiestraat 35A 1740 Ternat 02 582 93 29 myriam.cobbaert@debrugternat.be pascal.blijkers@debrugternat.be Welkom op onze school! or Voor het eerst naar school is een grote stap! Met

Nadere informatie

Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon

Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon Schoolreglement schooljaar 2015-2016 1 Beste ouder, Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel bevat heel wat nuttige informatie en

Nadere informatie

Graag stellen we je de volgende organen en mensen voor die mee instaan voor de organisatie van onze school:

Graag stellen we je de volgende organen en mensen voor die mee instaan voor de organisatie van onze school: 1 Wie is wie? Voor je opleiding zijn vanzelfsprekend in de eerste plaats de leerkrachten verantwoordelijk. In onze school werken echter vele anderen mee om de studie, de administratie en het sociale leven

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING 1 bij de kleuters van basisschool De Letterboom. Wij, het team van De Letterboom, willen jullie graag laten kennismaken met onze kleuterafdeling. Wie zijn wij? is een

Nadere informatie

Infobrochure onthaalklas

Infobrochure onthaalklas Infobrochure onthaalklas Juf Kelly Schooljaar 2012-2013 Beste ouders, Met deze brochure wil ik jullie op de hoogte brengen hoe het er allemaal aan toe gaat in onze klas. Jullie krijgen een overzicht van

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken.

Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Visie kleuterschool Beste ouders, Graag willen wij met deze brochure onze visie over onze kleuterschool kenbaar maken. Daarom geven we graag wat meer informatie over hoe we werken in onze klas/school.

Nadere informatie

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 VCLB E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 E.1 Werking van het CLB p. 2 E.2 Openingsuren van het centrum p. 3 E.3 Samenwerking met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding p. 3 E.4 Belangrijk voor leerlingen

Nadere informatie

OUDERTEVREDENHEID SCHOLENGEMEENSCHAP EENSCHAP DE KRAAL SCHOOLJAAR 2007-2008

OUDERTEVREDENHEID SCHOLENGEMEENSCHAP EENSCHAP DE KRAAL SCHOOLJAAR 2007-2008 Scholengemeenschap DE KRAAL nr. Kleuteronderwijs en lager onderwijs nr. 120766 vzw Katholiek Onderwijs De Kraal /RPR Leuven 436.607.391 Van Bladelstraat 25 3020 Herent www.kraal.be OUDERTEVREDENHEID SCHOLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

Handleiding voor de begeleider: CLB-medewerker of leerkracht

Handleiding voor de begeleider: CLB-medewerker of leerkracht 1 Informatie over het medisch onderzoek door het CLB Handleiding voor de begeleider: CLB-medewerker of leerkracht Doel van deze flappenmap Tijdens hun schoolloopbaan komen kinderen en jongeren regelmatig

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Schoolbrochure. Nuttige bijlagen

Schoolbrochure. Nuttige bijlagen Schoolbrochure Nuttige bijlagen 2018-2019 Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014/55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Het Bosvriendje Nuttige bijlagen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

De vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar zijn opgelijst in dit nummer.

De vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar zijn opgelijst in dit nummer. Beste ouders, Op 15 juni besprak het inspectieteam met de schoolteamleden en het schoolbestuur het verslag van de doorlichting van onze school. Vol lof spraken ze over onze werking op klas- en schoolniveau.

Nadere informatie

VOOR HET EERST NAAR DE KLEUTERSCHOOL. Update 25 juni 2013

VOOR HET EERST NAAR DE KLEUTERSCHOOL. Update 25 juni 2013 VOOR HET EERST NAAR DE KLEUTERSCHOOL Update 25 juni 2013 Huis van Mini OCMW Kampenhout februari 2013 - Probeer zoveel mogelijk aandacht te hebben voor je nieuwe schoolgangertje. De meeste problemen gaan

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders ACTIVITEITENKALENDER voor ouders Einde schooljaar 2014 STEDELIJKE BASISSCHOOL TUILT Zoldersekiezel 86 3511 Hasselt tel. 011 25 17 57 e-mail: sbs.tuilt@hasselt.be www.sbstuilt.be Beste ouders, We zijn alweer

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

CLB Noordwest-Brabant

CLB Noordwest-Brabant 1 ALGEMEEN Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) biedt gratis informatie, hulp en begeleiding aan leerlingen, ouders en school en werkt op een discrete wijze. Het CLB werkt samen met de school,

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart

Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg Lichtaart Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 2460 Lichtaart 014 55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Het Bosvriendje 1 SCHOOLBROCHURE MET SCHOOLREGLEMENT - versie september

Nadere informatie

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67.

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67. Meersstraat 5 / Dahlialaan 1 1742 Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/582.18.84-053/66.67.27 www.dedroomgaard.be directie@dedroomgaard.be WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 Voor het eerst naar school is een

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

We wensen jullie van harte de tijd om rustig die mensen te ontmoeten, en die dingen te doen waar je tijdens het schooljaar te weinig tijd voor hebt.

We wensen jullie van harte de tijd om rustig die mensen te ontmoeten, en die dingen te doen waar je tijdens het schooljaar te weinig tijd voor hebt. Info nr.4 juni 2015 Ettelgem Beste ouders, grootouders, We wensen jullie van harte de tijd om rustig die mensen te ontmoeten, en die dingen te doen waar je tijdens het schooljaar te weinig tijd voor hebt.

Nadere informatie

Ik ga naar school! Infobrochure : 1 ste kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement.

Ik ga naar school! Infobrochure : 1 ste kleuterklas. Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement. Ik ga naar school! Infobrochure : 1 ste kleuterklas Algemene inlichtingen over de school vind je in de schoolbrochure en het schoolreglement. W a t z i t e r i n m i j n s c h o o l t a s? Lunchpakket

Nadere informatie

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/

Infobrochure. GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ Infobrochure GO! basisschool t Klavertje Diksmuidestraat 1, 8840 Staden Tel.: 051/ 70 12 48 e-mail: bs.staden@g-o.be Schooljaar 2018-2019 Beste ouders, Hartelijk dank voor de belangstelling die u toont

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Kiem

Vrije Basisschool De Kiem Vrije Basisschool De Kiem Pensionaatstraat 23, 8755 Ruiselede o tel 051 68 94 31 fax 051 72 25 99 dekiem.ruiselede@3span.be www.dekiemruiselede.be o Schoolbestuur: Scholengemeenschap Driespan: V.Z.W. Comité

Nadere informatie

Vooruitblik schooljaar

Vooruitblik schooljaar Vooruitblik schooljaar 2019-2020 Beste ouders De vakantie staat voor de deur, maar op school zijn we al druk bezig met de voorbereidingen van volgend schooljaar. Via deze brief hopen we u alvast op de

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Welkom in ons klasje. Voormiddag Welkom in ons klasje Iedere morgen worden onze kleinste kleuters opgevangen in ons klasje. Dit telkens van 8 uur tot 8.30 uur. Om 8.30 begint onze school. Wij starten eerst met een toiletbezoek. Voormiddag

Nadere informatie

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat Halle 02/ /

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat Halle   02/ / Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76 Ik ga naar school! Infobrochure : 1 ste kleuterklas Algemene inlichtingen

Nadere informatie

Julie Billiartplein 2 052/450388. Opvoedingsproject. B.V.A-wijk F132 052/446535. Samen op weg...

Julie Billiartplein 2 052/450388. Opvoedingsproject. B.V.A-wijk F132 052/446535. Samen op weg... Opvoedingsproject Julie Billiartplein 2 052/450388 B.V.A-wijk F132 052/446535 Samen op weg... Samen op weg... Opkomen voor alle kinderen Groeien Eigenheid Verantwoordelijkheid Opkomen voor alle kinderen.

Nadere informatie

Schoolbrochure Nuttige bijlagen

Schoolbrochure Nuttige bijlagen Schoolbrochure Nuttige bijlagen 2016-2017 Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 014 55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Het Bosvriendje Nuttige bijlagen 2 Nuttige bijlagen

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs

Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs datum: 23 februari 2010 Sint-Lievenscollege vzw schoolraad basisonderwijs Verslag ouderbevraging Sint-Lievenscollege 1. Huiswerkbeleid in de lagere school (evolutie sinds vorige bevraging) / veiligheid

Nadere informatie

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel.

KALENDER. Indien u een attest wenst i.v.m. voor-, nabewaking en middagtoezicht gelieve uw naam dan vóór 18 januari 2008 op te geven in het bureel. 2008 Zegersblaadje: januari 2008 KALENDER maandag 31 december 2007 dinsdag 01 januari 2008 woensdag 02 januari 2008 donderdag 03 januari 2008 vrijdag 04 januari 2008 zaterdag 05 januari 2008 zondag 06

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

1 PEDAGOGISCH PROJECT

1 PEDAGOGISCH PROJECT DEEL II: Pedagogisch project 1 PEDAGOGISCH PROJECT Een school is een levenloos gebouw. Onze school, De Kameleon, is een dynamische gemeenschap van personeel, kinderen, ouders, bestuur en andere participanten.

Nadere informatie

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel

Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel School Naam personeelslid Zelfreflectieformulier ondersteunend personeel PERSOONLIJKE STELLINGEN 1 voor ONDERSTEUNEND PERSONEEL ter voorbereiding van een FUNCTIONERINGSGESPREK 2. I Enkele richtlijnen en

Nadere informatie

Informatiebrochure van onze kleuterschool

Informatiebrochure van onze kleuterschool Vrije basisschool De Luchtballon Nieuwe Beggaardenstraat 50 2800 Mechelen 015/21 86 23 info@basisschooldeluchtballon.be www.basisschooldeluchtballon.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je

Nadere informatie

contactpersoon van de school Psycho-pedagogisch consulent goedele.seys@vclbweimeersen.be

contactpersoon van de school Psycho-pedagogisch consulent goedele.seys@vclbweimeersen.be CLB 1. De school werkt samen met het: Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB Weimeersen Zuiderlaan 42 8790 Waregem Tel. : 056 60 23 93 Fax. : 056 61 42 84 Directie : Mevr. Catteeuw Griet www.vclbweimeersen.be

Nadere informatie

Vooruitblik schooljaar

Vooruitblik schooljaar Vooruitblik schooljaar 2019-2020 Beste ouders De vakantie staat voor de deur, maar op school zijn we al druk bezig met de voorbereidingen van volgend schooljaar. Via deze brief hopen we u alvast op de

Nadere informatie

Voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Voor de eerste keer naar de kleuterklas! Voor de eerste keer naar de kleuterklas! Hallo, lieve kleuter, voor jou is het een grote dag,voor het eerst naar de kleuterklas. Een dag zonder mama en papa. Een dag tussen andere kindjes, Een dag met

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het:

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het: Groenveldstraat 46, 3001 Heverlee Tel. 016/ 20 80 26 Fax 016/23 60 46 basisschool@donboscoheverlee.be - www.donboscoheverlee.be Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op

Nadere informatie

Naar welke school stuur ik mijn kind?

Naar welke school stuur ik mijn kind? Naar welke school stuur ik mijn kind? Elk jaar weer staan tientallen ouders voor een moeilijke keuze: naar welke school stuur ik mijn kind? Een keuze waaraan heel wat discussie voorafgaat. Want... wat

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op school; met huiswerk willen we de ouders op de hoogte houden van datgene waarmee de kinderen in de klas bezig zijn. Huiswerk vormt

Nadere informatie

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool?

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool? Beste ouders Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool? Graag willen we onze instapkleuterklas aan jullie voorstellen. Beleef een boeiende dag en ervaar wat wij uw

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

INFOBOEKJE nieuwe kleuters

INFOBOEKJE nieuwe kleuters INFOBOEKJE nieuwe kleuters (Beknopte versie. De uitgebreide versie is te verkrijgen op school.) Beste ouders en kinderen, Met kleuters dag in dag uit samen leven, werken en spelen, vereist zoals jullie

Nadere informatie

De Zonnebloem, een school waar pit in zit

De Zonnebloem, een school waar pit in zit De Zonnebloem, een school waar pit in zit Zonnebloemen staan symbool voor opgewektheid, kleur, warmte en groeikracht. De pitten duiden op een grote eenheid in diversiteit. Een symboliek die onze school

Nadere informatie

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76 Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76 Ik ga naar school! Infobrochure : peuterklas Algemene inlichtingen over de

Nadere informatie

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur WELKOM Dag flinke jongen, grote meid, wij zijn heel blij dat je binnenkort naar onze school komt. In dit boekje vind je informatie over onze werking. Je ouders zullen dit samen met jou graag doornemen.

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

GEZINSBELEID. Het gezin in al zijn vormen

GEZINSBELEID. Het gezin in al zijn vormen VRIJE BASISSCHOOL HERZELE Kerkstraat 12 9550 Herzele Telfax: (053)62 36 98 info@vsbh.be www.vbsh.be Vestigingen: Kerkstraat Station Woubrechtegem GEZINSBELEID Het gezin in al zijn vormen Een groot aantal

Nadere informatie

Samen levings contract

Samen levings contract Het samenlevingscontract voor de kinderen van VLS Paal De Buiteling-onderbouw Samen levings contract Wat een moeilijk woord! En toch is het niet zo moeilijk. In een samen levings contract staan de afspraken

Nadere informatie

Schoolbrochure Nuttige bijlagen

Schoolbrochure Nuttige bijlagen Schoolbrochure Nuttige bijlagen 2017-2018 Vrije Kleuterschool t Bosvriendje Poederleesteenweg 67 014 55 70 40 info@vks-bosvriendje.be www.vks-bosvriendje.be Het Bosvriendje Nuttige bijlagen 2 Nuttige bijlagen

Nadere informatie

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON SBS De Horizon Rotem SBS DE HORIZON VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT Kleuterbrochure 2015-2016 Beste ouders, Welkom in onze school. We willen jullie danken voor het vertrouwen dat jullie in ons stellen. Met deze

Nadere informatie

nieuwsbrief september 2018

nieuwsbrief september 2018 nieuwsbrief september 2018 VZW KSRD Nieuwstraat 60 9800 Deinze Deinze, 1 september 2018 Beste ouder(s), Van harte welkom op onze school! Ik hoop dat alle kinderen, in het bijzonder de nieuwe kleuters en

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

Activiteitenplanning Juni 2016

Activiteitenplanning Juni 2016 Activiteitenplanning Juni 2016 Kleuterschool Woe 1 Tutti-frutti Do 2 NM: zwemmen Olifantjes- en 14.00 u.: Bijeenkomst oudercomité 16.30 u.: Afsluiter Vertelhuis (voor kinderen van 2,5 tot 8 jaar, met hun

Nadere informatie