INFORMATIE VOOR DE OUDERE PATIËNT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIE VOOR DE OUDERE PATIËNT"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR DE OUDERE PATIËNT 799

2 Geachte heer/mevrouw, U wordt binnenkort opgenomen in het Sint Franciscus Gasthuis. Een ziekenhuisopname is voor de meeste mensen een ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt nog meer voor de oudere patiënt. Oudere patiënten hebben soms meer kans op het ontstaan van complicaties. Tijdens de intake voorafgaand aan de opname heeft de verpleegkundige met u een aantal vragen doorgenomen. Deze vragen geven de zorgverleners tijdens uw opname informatie over uw uitgangssituatie op het gebied van uw: Voedingstoestand Oriëntatie en geheugen Risico op vallen Problemen met het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten (zoals wassen, lopen en eten). Thuis kunt u zich goed voorbereiden op de opname. In deze folder vindt u informatie en tips over wat u thuis kunt doen om bijvoorbeeld ondervoeding of het risico op vallen te verminderen. Ook vindt u in de folder onderwerpen waar u rekening moet houden tijdens uw opname in het Sint Franciscus Gasthuis. Uit het gesprek met de intakeverpleegkundige is gebleken dat het voor u belangrijk is om de onderstaande informatie door te nemen: Voorkomen van ondervoeding Voorkomen van acute verwardheid (delier) Risico op vallen Problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Vragen Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts. Wij wensen u een prettig verblijf in ons ziekenhuis.

3 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING INFORMATIE VOOR PATIËNT EN FAMILIE/NAASTEN Inleiding Ondervoeding door ziekte is een veel voorkomend probleem. Door ondervoeding verloopt het herstel minder snel en kan de reactie op de behandeling niet optimaal zijn. Hoe kunt u ondervoeding herkennen? Wegen is een handige en snelle manier om vast te stellen of u risico loopt op ondervoeding. Het belangrijkste signaal van ondervoeding is ongewenst gewichtsverlies. Ongewenst gewichtsverlies van meer dan drie kilo in de afgelopen maand of meer dan zes kilo in de afgelopen zes maanden kan op ondervoeding duiden. Het is dan belangrijk aandacht te besteden aan uw voeding. Ook een te lage BMI (Body Mass Index) kan rond de operatie een grotere kans op complicaties en een minder snel herstel geven. Dit geldt voor een BMI kleiner dan 20 bij patiënten jonger dan 65 jaar en voor een BMI kleiner dan 18.5 bij patiënten die 65 jaar of ouder zijn. Om vast te stellen of u een verhoogd risico loopt op ondervoeding, heeft de verpleegkundige uw BMI berekend en een korte vragenlijst afgenomen, de SNAQ-score. Afhankelijk van de score volgt een actie: Score 0 of 1: Geen actie; Score 2: U leest in deze folder hoe u uw voedingstoestand verbetert, zodat u in een betere conditie geopereerd wordt; Score 3 of hoger of een te laag BMI: Naast deze folder krijgt u het advies contact op te nemen met een diëtist in uw omgeving. Uw SNAQ-score is:

4 Mogelijke adressen van diëtisten in de omgeving zijn: Focus diëtistenpraktijk Locaties in Schiebroek en Hillegersberg Telefoonnummer: Website: Diëtistenpraktijk HRC Locaties in Rotterdam Noord, Rotterdam Oost, Rotterdam West, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zwijndrecht Telefoonnummer: Website: Hoe kunt u gewichtsverlies voorkomen of behandelen? Als u gewicht verliest, is het aan te raden meer te eten. Vooral extra energie (=calorieën) en eiwitten zijn nodig. Een aantal tips die u hierbij kunnen helpen: Eet regelmatig. Probeer niet te veel in één keer te eten en spreid de maaltijden goed over de dag (drie hoofdmaaltijden en drie tot vier tussendoortjes). Dit kan een vol gevoel en misselijkheid voorkomen. Voorbeelden van energierijke tussendoortjes: o Een gevulde koek of een andere koek met amandelspijs en Snelle Jelle; o Een glas volle melk, yoghurtdrank, chocolademelk of een milkshake; o Een schaaltje volle (vruchten)kwark, volle (vruchten)yoghurt, roomvla, een ijsje; o Een handje pinda s, noten of studentenhaver; o Iets hartigs, zoals blokjes kaas, schijfjes worst, toastjes met Franse kaas of gerookte zalm; o Een tosti met ham en kaas. Maak ruim gebruik van eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals volle melk en melkproducten, hartig broodbeleg, vlees en vleesvervangers bij de warme maaltijd, eieren, noten en pinda s. Maak gebruik van energierijke dranken. Vloeibare voedingsmiddelen worden beter verdragen. Deze geven

5 minder snel (en lang) een vol gevoel en het kost minder moeite om deze te gebruiken. Voorbeelden zijn volle chocolademelk, vruchtensap met suiker (Dubbeldrank), sportdranken, milkshakes. Gebruik geen voedingsmiddelen die een vol gevoel geven en weinig energie leveren, zoals bouillon, soep, rauwkost, veel fruit (meer dan twee stuks per dag) en energiearme dranken. Voorbeelden van energiearme dranken zijn thee en koffie zonder suiker of melk, water en light frisdrank. Als er afleiding is, dan eet u ongemerkt meer, denk aan eten en drinken met andere mensen of bij de televisie. Maak uw maaltijden energierijker door: o Uw boterham ruim met roomboter of margarine te besmeren; o Suiker toe te voegen aan thee, koffie, yoghurt en pap; o Room, crème fraîche of zure room te verwerken in pap, vla, yoghurt, vruchtenmoes, gebonden soepen, sauzen en koffie; o Room of boter toe te voegen aan aardappelpuree en groente. Wat kunt u verder doen Het is belangrijk uw gewicht in de gaten te houden door minimaal één keer per week te wegen. Weeg uzelf op een vaste plek en een vaste tijd. Als uw gewicht meer dan drie kilo per maand of zes kilo in het half jaar daalt, dan is het verstandig dit te bespreken met uw behandelend (huis)arts of diëtist uit de eerste lijn (gezondheidscentrum).

6 VOORKOMEN VAN ACUTE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIËNT EN FAMILIE/NAASTEN Inleiding Een delier is een acuut optredende verwardheid en komt vaak voor bij ouderen met een lichamelijke ziekte. De acute verwardheid kan ontstaan door bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte (infectie), medicijngebruik of een operatie. Dit komt door ontregeling van de hersenen. Door overbelasting is het brein niet meer in staat om alle prikkels uit de buitenwereld en uit het lichaam zelf tot een juist beeld van de werkelijkheid samen te voegen. Voorkomen van een delier Sommige mensen (ouderen, mensen met geheugenproblemen, dementie of beroerte, mensen met verslavingsproblemen en mensen met psychoses) hebben een grotere kans op het ontstaan van een delier tijdens een opname in het ziekenhuis. In deze folder staan enkele praktische tips voor u als patiënt of familie/naasten, waarmee u al voor opname rekening kunt houden. Praktische tips voor opname Geef aan het ziekenhuis door welke medicijnen u gebruikt. Meld of er al eens eerder sprake is geweest van een delier. Dat wordt u al bij de intake gevraagd, maar er kan natuurlijk een verandering zijn ontstaan in de tussenliggende periode. Wees eerlijk over uw gebruik van alcohol, nicotine en drugs. Neem uw bril, contactlenzen en gehoorapparaat mee en gebruik deze tijdens de opname zoals u deze thuis gebruikt. Breng enkele vertrouwde zaken mee van huis, zoals een foto van vertrouwde familieleden of uw huisdier, een klok met een zichtbare wijzerplaat, een agenda of kalender. Tijdens de opname is rust belangrijk. U kunt uw naasten/familie vragen daar rekening mee te houden tijdens het bezoek en niet met teveel mensen tegelijk te komen. U kunt uw familie/naasten vragen om tijdens de opname extra te letten op veranderingen in uw geheugen, denken of oriëntatie. Zij kunnen dit doorgeven aan de verpleging.

7 RISICO OP VALLEN INFORMATIE VOOR PATIËNT EN FAMILIE/NAASTEN Een val zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld het breken van een been of heup, of een hersenschudding. Voorkomen is beter dan genezen. U krijgt deze informatie, omdat u een vergrote kans heeft om te vallen. Tijdens het gesprek met de verpleegkundige is duidelijk geworden dat u één of meerdere risicofactoren heeft. Deze risicofactoren zijn: een eerdere val; u heeft problemen met lopen; u verblijft langer dan twintig dagen in het ziekenhuis; u heeft een hart- en/of vaatziekte; u heeft last van duizeligheid bij opstaan of rechtop komen zitten; u bent soms verward; u gebruikt bepaalde risicomedicatie; u heeft problemen met zien en/of horen; u heeft de ziekte van Parkinson; u moet vaak naar het toilet; u bent bekend met alcohol- en/of drugsgebruik. In deze folder geven wij u tips om het risico op vallen te verkleinen. Dit kan al met wat kleine aanpassingen in uw woning en aandacht voor uw conditie en gewoontes. Hoe eerder u hiermee begint, hoe beter. Verklein het risico op vallen in de thuissituatie Blijf fit en actief De beste remedie om valincidenten te voorkomen is lichaamsbeweging. Door minstens 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen, neemt uw fysieke fitheid en uithoudingsvermogen toe en daalt uw valrisico. Ga bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen.

8 Deze activiteiten kunt u toepassen in uw dagelijkse activiteiten: Vaker te voet of met de fiets boodschappen doen; Een halte eerder van de bus uitstappen; De auto iets verder parkeren en een stukje wandelen; Zelf licht huishoudelijk werk doen en de post binnenhalen. Naast lichaamsbeweging is het doen van oefeningen om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren, ook belangrijk. Deze tips zijn niet alleen goed om vallen te voorkomen, maar u verkleint zo ook het risico op toenemende afhankelijkheid en bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien kunt u hiermee zorgen dat u langer thuis blijft wonen. Veilig bewegen in en om het huis De meeste ongevallen bij ouderen vinden thuis plaats (80%). Aanpassing(en) in huis om de veiligheid te vergroten zijn daarom altijd zinvol. Wat kunt u doen: Zorg ervoor dat er geen losliggende matten en tapijten in uw huis liggen; Kleef antislip op de traptreden; Haal los liggende snoeren weg; Zorg voor voldoende verlichting in en rond uw huis; Plaats dingen die u regelmatig gebruikt binnen handbereik; Gebruik een stevige en stabiele trapladder in plaats van een stoel als u iets op hoogte moet pakken of doen; Loop niet op natte vloeren; Laat niets rondslingeren; Zorg voor voldoende bewegingsruimte, zeker als u hulpmiddelen gebruikt, zoals een stok of rollator; Plaats stevige handgrepen bij de wc, het bad en/of de douche; Overweeg om een po-stoel of urinaal te gebruiken voor de nacht, deze kunt u naast het bed plaatsen; Let op drempels, laat deze verwijderen als het kan; Haast u niet naar de deur of telefoon als er wordt gebeld; Zorg voor een goed looppad door de tuin (schone, rechte en vastliggende tegels); Zo nodig kunt u bij de buitendeur of balkondeur een handgreep plaatsen.

9 Zorg voor uw voeten Problemen met de voeten, zoals eeltknobbels, blaren en ingegroeide teennagels, en het dragen van verkeerd schoeisel verhogen het risico op vallen. Bij problemen met uw voeten kunt u advies vragen bij uw huisarts of pedicure. Kenmerken van schoenen die u beter niet kunt dragen zijn: Een hoge hak; Hele zachte zolen; Te gladde zolen; Versleten en scheve zolen; Te weinig steun voor de hiel, bijv. sloffen; Slecht passend of knellend schoeisel; Versleten schoeisel. Wat zijn de kenmerken van goed schoeisel: Lage stevige hak; Goede steun aan de hiel; Dunne stevige zool met reliëf; Veterschoen; Goede pasvorm. Zorg voor goed zicht Slecht zicht kan zorgen dat u geen diepte meer ziet of dat het wazig is, met als gevolg dat u obstakels niet ziet staan. Draag daarom zorg voor uw ogen door: Een bril te dragen als u deze nodig heeft; Geen bril te dragen van iemand anders; Dagelijks uw brilglazen schoon te maken; Naar de oogarts te gaan als u voelt dat uw ogen achteruit gaan en ga regelmatig op controle; Leg uw bril op een vaste plaats of gebruik een brilkoordje. Let op uw medicijnen Hoe meer verschillende geneesmiddelen u moet innemen, hoe groter het risico om te vallen. Daarnaast verhogen sommige geneesmiddelen het valrisico, zoals slaapmiddelen. Enkele tips: Bespreek het gebruik van al uw geneesmiddelen met uw huisarts, ook diegene die u zonder recept gebruikt; Neem uw geneesmiddelen altijd in volgens voorschrift; Probeer kalmeer- en slaapmiddelen te vermijden.

10 Let op uw voeding Een gezonde voeding is belangrijk om de spieren en beenderen sterk te houden, denk hierbij aan het volgende: Eet voldoende voeding die rijk is aan calcium en vitamine D, bijvoorbeeld vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Verder melk, melkproducten, kaas, margarine, halvarine, bak- en braadproducten. Wees matig met alcohol. Hoe ouder u wordt, hoe gevoeliger u bent voor de negatieve gevolgen van alcohol. Rook niet, want roken verhoogt het risico op broze botten. Duizeligheid bij opstaan of rechtop komen zitten Duizeligheid kunt u verminderen: Beweeg voldoende; Bespreek terugkomende duizeligheid met uw arts; Kom niet te snel omhoog, blijf bij het uit bed komen eerst even zitten, haal een paar keer diep adem, plaats beide voeten naast elkaar plat op de grond, steun met uw handen op uw knieën en kom langzaam omhoog; Maak er een gewoonte van om het hoofdeinde van uw bed wat hoger te plaatsen; Vermijd snelle korte bewegingen, een te warme omgeving en langdurig liggen; Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag). Verklein het risico op vallen tijdens uw opname U bent of wordt opgenomen in het ziekenhuis. Een heleboel maatregelen die voor de thuissituatie gelden, gelden ook in het ziekenhuis: Neem goed schoeisel mee. Gladde sokken of pantoffels kunnen gevaarlijk zijn; Neem uw hulpmiddelen mee en gebruik deze, zoals uw bril of rollator; Zorg voor voldoende ruimte rondom het bed; Houd uw spullen binnen handbereik, zoals de alarmbel. Neem daarnaast de tips en adviezen van de fysiotherapeut, ergotherapeut en verpleegkundige ter harte. Maak gebruik van de alarmbel als het niet lukt, schaam u niet als u hulp nodig heeft. Op het juiste moment hulp vragen, kan een val voorkomen en in de toekomst uw hulpbehoefte verkleinen.

11 PROBLEMEN MET HET UITVOEREN VAN DAGELIJKSE ACTIVITEITEN INFORMATIE VOOR PATIËNT EN FAMILIE/NAASTEN Tijdens het intakegesprek is naar voren gekomen dat u problemen heeft met het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, zoals: wassen; aankleden; naar het toilet gaan; het gebruiken van incontinentiemateriaal; het verplaatsen van bed naar stoel; zelfstandig eten. Als u met twee of meer van deze activiteiten hulp nodig heeft, spreken we van een fysieke beperking met risico op functieverlies. In deze folder staan enkele praktische tips voor u als patiënt of familie/naasten, waarmee u al vóór opname rekening kunt houden. Praktische tips voor thuis U kunt bij uw huisarts aangeven dat u hulp nodig heeft bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. De huisarts kan voor u de thuiszorg regelen. Als u problemen ondervindt met lopen, kunt u natuurlijk naar de huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is. Ook kunt u een afspraak met een fysiotherapeut maken om met u te oefenen. Bewegingsadvies voor en na de opname Het herstel na de operatie gaat vlotter als u in goede conditie bent. U kunt daar zelf wat aan doen! De tijd die u moet wachten op de operatie kunt u prima benutten door extra aandacht te besteden aan uw lichamelijke conditie. Na de operatie bent u dan sneller uit uw bed en sneller mobiel. Dit kan ook complicaties die verband houden met bedlegerigheid voorkomen. Wij hebben een aantal adviezen voor u.

12 Beweeg regelmatig Ook als u minder mobiel bent en minder het huis uit kan komen, probeer dan toch regelmatig van uw stoel op te staan en een rondje of liefst meerdere rondjes door uw huis te lopen. Dit mag ook met een loophulpmiddel, zoals een rekje of rollator. Het gaat erom dat u blijft bewegen en niet teveel stil zit. Blijf zoveel mogelijk actief in uw huishouden en/of werk. Ga zoveel mogelijk door met sporten. Als u niet sport, bedenk dan dat wandelen en fietsen ook vormen van sport zijn. Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift. Ook activiteiten als tuinieren of andere arbeid met de armen (stevig stofzuigen, gewicht verplaatsen) passen bij deze beweging. Ademhaling Het voordeel van stevig bewegen is dat u hierbij ook uw ademhaling intensiveert en uw buikspieren gebruikt. Buikspieren heeft u nodig bij het hoesten. Na de operatie is het belangrijk dat u krachtig kunt hoesten om achterblijvend slijm te verwijderen en uw luchtwegen schoon te houden. Dan heeft u er voordeel van als de buikspieren in goede conditie zijn. Na de operatie kan dit hoesten wat pijnlijk zijn vanwege de wond. U kunt dan de wond steunen met uw handen. Het is aan te raden vooraf al met de ademhaling te oefenen. Leg uw handen links en rechts op de onderzijde van de ribbenkast tegen de buik aan. Voel hoe de handen schuin naar boven bewegen bij de inademing. Probeer nu eens zo diep mogelijk in te ademen en de ademhaling drie seconden vast te houden. Laat dan weer los en voel de ribben onder uw handen weer naar beneden gaan. Doe dit drie keer achter elkaar. Adem daarna weer normaal. Adem diep in en zucht door open mond krachtig en snel uit. Dit noemen we huffen. U zult merken dat u hierbij uw buikspieren nodig heeft. Deze techniek is ideaal om slijm uit de luchtwegen naar boven te verplaatsen.

13 Fysieke beperkingen tijdens en na opname in het ziekenhuis Het spreekt voor zich dat wij u tijdens de opname zoveel mogelijk helpen bij de problemen die u ervaart. Daarnaast doen wij er alles aan om u weer zo zelfstandig mogelijk te maken. Dit kan door het inschakelen van een fysiotherapeut en/of ergotherapeut. Deze oefent met u, zodat u herstelt of leert om met de nieuwe situatie om te gaan. Verloopt uw herstel tijdens uw opname minder spoedig? Dan kijken wij naar alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thuiszorg of revalidatie. De afdeling Bureau Nazorg van het Sint Franciscus Gasthuis kan hierin bemiddelen. Naast de beperkingen die u al ondervond voor u in het ziekenhuis kwam, of waarom u in het ziekenhuis ligt, kan de opname zelf ook voor beperkingen zorgen. Door het vele liggen kunt u doorligplekken krijgen. Het is dan ook noodzakelijk om zoveel mogelijk uit bed te zijn. Een opname in het ziekenhuis betekent niet dat u 24 uur op bed moet liggen. Het is juist van levensbelang om zoveel mogelijk uit bed te zijn, behalve voor een goede nachtrust. Regelmatig bewegen van de ledematen voorkomt dat uw spieren stijf worden en dat uw kracht vermindert. Mocht u om een of andere reden toch op bed moeten blijven, dan kunt u door het regelmatig bewegen van uw armen en benen toch de spieren soepel houden. Zodat als u weer uit bed mag, u nog voldoende spierkracht heeft om dit ook te doen. Februari 2014

Valpreventie. bij ouderen. Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen.

Valpreventie. bij ouderen. Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen. Valpreventie bij ouderen Informatie voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben om te vallen of die kort geleden zijn gevallen. Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding... 1 2 Risicofactoren... 1 3 Verklein

Nadere informatie

ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING

ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING 436 Inleiding Eten is niet alleen lekker en gezellig, maar eten is ook goed voor ons. Door te eten krijgen we allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals energie,

Nadere informatie

ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING

ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING ENERGIE- EN EIWITVERRIJKTE VOEDING Inleiding Eten is niet alleen lekker en gezellig, maar eten is ook goed voor ons. Door te eten krijgen we allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals energie,

Nadere informatie

SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS

SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Tijdens het opnamegesprek heeft de verpleegkundige een aantal vragen gesteld over uw voedingstoestand. Deze vragen gingen over eetlust, onbewust gewichtsverlies

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

Valpreventie kwetsbare ouderen

Valpreventie kwetsbare ouderen Valpreventie kwetsbare ouderen 2 Vallen komt veel voor. Eén op de drie thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Een dergelijke val kan nare gevolgen hebben. Het is dan

Nadere informatie

PRE-OPERATIEVE ADVIEZEN VOEDING EN BEWEGING

PRE-OPERATIEVE ADVIEZEN VOEDING EN BEWEGING PRE-OPERATIEVE ADVIEZEN VOEDING EN BEWEGING 563 Inleiding In deze folder wordt uitgelegd hoe u zich door goede voeding en beweging optimaal kunt voorbereiden op uw operatie en uw ziekte. Wanneer u, voorafgaand

Nadere informatie

Vallen voorkomen in het ziekenhuis

Vallen voorkomen in het ziekenhuis Vallen voorkomen in het ziekenhuis 2 Inleiding U bent opgenomen in CWZ. Wij willen weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. De verpleegkundige stelt u daarvoor een aantal vragen. Uit uw antwoorden

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt Deze folder is bedoeld voor patiënten en familieleden van patiënten waarbij ondervoeding is geconstateerd. Het doel is u schriftelijk te informeren

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed-

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- VOORKOM ONNODIGE ACHTERUITGANG IN HET ZIEKENHUIS -KOM UIT BED- INLEIDING U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag

Nadere informatie

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Stap dichter naar huis Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 2 Waarom deze folder? Een ziekenhuisverblijf is een hele gebeurtenis, waarbij onderzoek en behandeling veelal centraal

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Goede lichamelijke conditie Veel mensen met chronische longziekten (ook wel COPD genoemd) hebben voortdurend last van hun aandoening.

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname DIETETIEK Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname Deze folder is voor u en uw familieleden bestemd, omdat bij u (risico op) ondervoeding is geconstateerd. In deze folder is te lezen wat ondervoeding

Nadere informatie

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Stap dichter naar huis Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Waarom deze folder? Een ziekenhuisverblijf is een hele gebeurtenis, waarbij onderzoek en behandeling veelal centraal

Nadere informatie

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen

Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Informatiebrochure Valpreventie voor Patiënten in het ziekenhuis en thuis Ziekenhuis Maas en Kempen Inleiding U heeft dit boekje ontvangen omdat u deze informatie kan gebruiken om uw valrisico te verminderen

Nadere informatie

Wie beter eet, wordt sneller beter. Afdeling Diëtetiek

Wie beter eet, wordt sneller beter. Afdeling Diëtetiek 00 Wie beter eet, wordt sneller beter Afdeling Diëtetiek Tijdens uw bezoek aan de polikliniek zijn enkele vragen gesteld die verband houden met uw eetlust en uw gewicht. U ontvangt deze folder omdat uit

Nadere informatie

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Dieet bij COPD Informatie voor patiënten F0521-1011 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Met goede voeding op weg naar beterschap

Met goede voeding op weg naar beterschap Met goede voeding op weg naar beterschap Ondervoeding bij ziekte Tijdens ziekte kan de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn. Door het ziek zijn is de eetlust echter vaak verminderd, bent u misselijk

Nadere informatie

Goed eten en drinken in het CWZ

Goed eten en drinken in het CWZ Goed eten en drinken in het CWZ Als u de laatste maand(en) onbedoeld bent afgevallen en/of een verminderde eetlust heeft (gehad) kan het zijn dat u risico loopt op een slechte voedingstoestand of dat u

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te gaan. Waarom deze informatie? 2 Gebruiksaanwijzing 3 Cartoon 1 bereid uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Deze folder is bedoeld voor patiënten met een natrium en/of vochtbeperkt dieet waarbij ondervoeding

Nadere informatie

Ongewild afvallen. Dietetiek. gemini-ziekenhuis.nl

Ongewild afvallen. Dietetiek. gemini-ziekenhuis.nl Ongewild afvallen Dietetiek gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Ziek zijn is topsport 3 Gewicht 3 Wat doet het Gemini Ziekenhuis aan ondervoeding? 3 Wat is uw score? 4 Wat is goed eten en drinken? 4 Drink

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

Dieet bij decubitus (doorliggen)

Dieet bij decubitus (doorliggen) Dieet bij decubitus (doorliggen) Wat is decubitus In de volksmond wordt decubitus doorliggen genoemd. Decubitus ontstaat als door ziekte of ongeval het lichaam langdurig in dezelfde houding moet blijven,

Nadere informatie

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen

Tijdelijke verwardheid (delier) Ondervoeding Vallen Fysieke beperkingen Kwetsbare ouderen Het Van Weel Bethesda ziekenhuis zet zich extra in voor de zorg aan ouderen van 70 jaar en ouder. Het ziekenhuis volgt een landelijk Veiligheidsprogramma (VMS) gericht op Kwetsbare Ouderen.

Nadere informatie

Voeding bij ziekte en herstel

Voeding bij ziekte en herstel Diëtetiek Voeding bij ziekte en herstel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Als u ziek bent, is de kans groot dat u gewicht verliest. Dat komt doordat het lichaam meer energie en voedingsstoffen

Nadere informatie

Algemeen Vallen bij ouderen

Algemeen Vallen bij ouderen Algemeen Vallen bij ouderen Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis willen wij weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. Indien u al eens eerder bent gevallen, thuis of in het ziekenhuis, heeft

Nadere informatie

Adviezen bij ondervoeding

Adviezen bij ondervoeding Adviezen bij ondervoeding Bij ziekte en herstel heeft het lichaam extra energie en eiwitten nodig. Als u onbedoeld veel afvalt door ziekte is er sprake van ondervoeding. U krijgt dan onvoldoende energie

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Ondervoeding, wat nu? INFORMATIE EN PRAKTISCHE TIPS OVER ONDERVOEDING VOOR MEDEWERKERS, BEWONERS EN FAMILIE. Maartje is onderdeel van

Ondervoeding, wat nu? INFORMATIE EN PRAKTISCHE TIPS OVER ONDERVOEDING VOOR MEDEWERKERS, BEWONERS EN FAMILIE. Maartje is onderdeel van Ondervoeding, wat nu? INFORMATIE EN PRAKTISCHE TIPS OVER ONDERVOEDING VOOR MEDEWERKERS, BEWONERS EN FAMILIE Maartje is onderdeel van Ondervoeding, wat nu? WAT KAN DE DIËTIST VOOR U BETEKENEN BIJ (DREIGENDE)

Nadere informatie

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen H.40001.0915 Zorg voor kwetsbare ouderen 2 Inleiding Uw naaste is opgenomen in het ziekenhuis. Een oudere patiënt is kwetsbaar als er sprake is van een wankel evenwicht in de gezondheid en het dagelijks

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Ondervoeding een zaak van gewicht

Ondervoeding een zaak van gewicht Ondervoeding een zaak van gewicht 2 Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas hier extra aandacht aan onder

Nadere informatie

Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Ouderen in ziekenhuis Tjongerschans Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding... 1 Beter naar huis... 1 Tips... 2 Familieparticipatie... 9 Vragen... 9 Inleiding Ouderen lopen

Nadere informatie

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU)

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens de opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts of

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis.

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Uitleg over de brochure 3 Laat u ook uw naasten de brochure lezen 3 Bereid uw ziekenhuisopname voor 4 Blijf in beweging 5 Verminder uw

Nadere informatie

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep hieraan extra aandacht. Ziek zijn is topsport

Nadere informatie

Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen?

Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen? Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen? Tips om lichamelijke en geestelijke achteruitgang te voorkomen patiënteninformatie Inhoud Inleiding...4 Hoe werkt het?...4 Bereid uw ziekenhuisopname voor...6 Tips...

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek 00 Energie en eiwitverrijkt dieet Afdeling Diëtetiek 1 Wanneer is een energie- en eiwitverrijkt dieet nodig? Een energie- en eiwitverrijkt dieet is bestemd voor mensen met een te laag lichaamsgewicht of

Nadere informatie

Informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Inleiding Uit onderzoek blijkt dat sommige ouderen tijdens een ziekenhuisopname achteruit gaan in functioneren. Soms is de achteruitgang onnodig

Nadere informatie

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie.

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie. Voeding bij COPD Inleiding Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor iedereen goed. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Klachten als kortademigheid, vermoeidheid en hoesten kunnen uw lichamelijke

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen UMC Utrecht in beweging Wordt u binnenkort opgenomen in het UMC Utrecht? In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek

Energie en eiwitverrijkt dieet. Afdeling Diëtetiek 00 Energie en eiwitverrijkt dieet Afdeling Diëtetiek Wanneer is een energie- en eiwitverrijkt dieet nodig? Een energie- en eiwitverrijkt dieet is bestemd voor mensen met een te laag lichaamsgewicht of

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer één op de drie patiënten loopt risico

Nadere informatie

Tips om vallen te voorkomen

Tips om vallen te voorkomen Tips om vallen te voorkomen Tijdens uw opname bij HMC (Haaglanden Medisch Centrum) hebben we geconstateerd dat u een verhoogd risico heeft om te vallen. Het kan ook zijn dat u al vaker gevallen bent. In

Nadere informatie

Hoe voorkomt u dat u thuis valt?

Hoe voorkomt u dat u thuis valt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoe voorkomt u dat u thuis valt? z Bij het ouder worden loopt u een groter risico om te vallen. Een derde van de thuiswonende

Nadere informatie

Ouderen in het ziekenhuis. Tips om lichamelijk en geestelijke achteruitgang te voorkomen.

Ouderen in het ziekenhuis. Tips om lichamelijk en geestelijke achteruitgang te voorkomen. Ouderen in het ziekenhuis. om lichamelijk en geestelijke achteruitgang te voorkomen. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat sommige ouderen (> 70 jaar) tijdens een ziekenhuisopname achteruit gaan in functioneren.

Nadere informatie

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis

Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Vallen voorkomen Thuis en in het ziekenhuis Afdeling fysiotherapie Inleiding Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van de verpleeghuisbewoners valt minstens eenmaal per jaar. Jaarlijks vinden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Ongewild afvallen Diëtetiek.

Ongewild afvallen Diëtetiek. Ongewild afvallen Diëtetiek www.nwz.nl Ziek zijn is topsport 3 Gewicht 3 Wat doet Noordwest aan ondervoeding? 3 Wat is uw score? 4 Wat is goed eten en drinken? 4 Drink voldoende 5 Weinig trek? 5 Wat kunt

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0915 Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze folder leggen

Nadere informatie

Valpreventie. Beter voor elkaar

Valpreventie. Beter voor elkaar Valpreventie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u informatie over valrisico s en welke maatregelen u kunt nemen om vallen te voorkomen. Wat zijn valrisico s? Het risico op vallen is bij de één

Nadere informatie

Goede voeding vóór een operatie

Goede voeding vóór een operatie Goede voeding vóór een operatie Adviezen om uw conditie te verbeteren Inhoud Gewichtsverlies 3 Eiwitten 4 Calorieën 4 Vóór de opname 4 Gewichtsverloop 5 Meer informatie 5 Uw vragen 6 Notities 7 Een goede

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis. Handleiding voor patiënten

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis. Handleiding voor patiënten Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Waarom deze handleiding? Deze handleiding hoort bij de patiëntveiligheidskaart Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Nadere informatie

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen Ouder worden kan verschillende problemen op het gebied van voeding met zich meebrengen. Zo kan onder andere de eetlust afnemen en kunnen ouderen minder gaan drinken dan gewenst. Dit heeft gevolgen voor

Nadere informatie

Sneller herstellen door beter te eten

Sneller herstellen door beter te eten Sneller herstellen door beter te eten Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Telefoonnummer diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kunt

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen

Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen Veilig thuis: Concrete tips om vallen te voorkomen Valpartijen thuis Enkele cijfers Eén op de drie van de thuiswonende 65-plussers valt één maal per jaar. Bij personen ouder dan 80 jaar loopt dat percentage

Nadere informatie

Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis

Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis Verminder uw kans om te vallen in het ziekenhuis Inleiding Een opname in het ziekenhuis kan het risico op vallen doen vergroten. Bijvoorbeeld doordat u niet zo goed uit de voeten kunt wanneer u een infuus

Nadere informatie

H Ouderen in het ziekenhuis

H Ouderen in het ziekenhuis H.40045.1017 Ouderen in het ziekenhuis Inleiding Uit onderzoek blijkt dat sommige ouderen (> 70 jaar) tijdens een ziekenhuisopname achteruit gaan in hun functioneren. Zij hebben een verhoogd risico op

Nadere informatie

patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt?

patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt? patiëntenwijzer Hoe voorkomen dat u valt? Een val is snel gebeurd... Met het ouder worden, loopt u meer kans om te vallen. De meeste valpartijen gebeuren bij het doen van de dagelijkse taken: de brievenbus

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen Beter in beweging In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor u op een rij gezet. Zo kunt u lezen waarom het zo

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie Patiënteninformatie Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie rkz.nl De chirurg schrijft u na de operatie een voedingsadvies voor. Hierbij mag u de eerste week alleen dik vloeibaar en gemalen eten, zoals

Nadere informatie

Samen uw kans op vallen verminderen

Samen uw kans op vallen verminderen Algemeen Samen uw kans op vallen verminderen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG039 / Samen uw kans op vallen verminderen / 06-08-2018 2

Nadere informatie

Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde

Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde Wat is osteoporose? Osteoporose betekent letterlijk poreus of broos bot. De botten zijn broos doordat er te weinig mineralen, voornamelijk

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Geriatrie Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige en/of uw behandelend specialist

Nadere informatie

Be-Fit Aandacht voor ouderen tijdens de ziekenhuisopname

Be-Fit Aandacht voor ouderen tijdens de ziekenhuisopname Be-Fit Aandacht voor ouderen tijdens de ziekenhuisopname U bent opgenomen op de Acute Opname Afdeling (AOA), de afdeling Interne Geneeskunde, de Interdisciplinaire Afdeling (IDAZ) of de afdeling Geriatrie.

Nadere informatie

Behandeling van osteoporose Botontkalking.

Behandeling van osteoporose Botontkalking. Behandeling van osteoporose Botontkalking www.nwz.nl Inhoud Wat is osteoporose? 3 Wie krijgen osteoporose? 3 Behandeling van osteoporose 4 Wat kunt u doen om uw botten te beschermen? 4 Het is belangrijk

Nadere informatie

Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Fysiotherapie Ergotherapie Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens uw opname bent u minder actief

Nadere informatie

Behandeling van osteoporose

Behandeling van osteoporose Behandeling van osteoporose Botontkalking mca.nl Inhoudsopgave Wat is osteoporose? 3 Wie krijgen osteoporose? 3 Behandeling van osteoporose 4 Wat kunt u doen om uw botten te beschermen? 4 Het is belangrijk

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen ADRZ in beweging Deze folder geeft u informatie over bewegen voor, tijdens en na uw opname. Het is belangrijk om in beweging

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE

Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE Afdeling Diëtetiek ONDERVOEDING BIJ ZIEKTE U heeft vanwege uw ziekte misschien minder eetlust. Misschien bent u ook onbedoeld afgevallen. U loopt dan het risico ondervoed te raken. In deze folder leest

Nadere informatie

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voeding doet meer dan u denkt! Goede voeding is van levensbelang om gezond

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Energie- en eiwitverrijkte voeding

Energie- en eiwitverrijkte voeding Energie- en eiwitverrijkte voeding Wanneer is een energie- en eiwitverrijkte voeding nodig? Een energie-en eiwitverrijkte voeding is een voeding met extra veel calorieën en eiwitten en bedoeld voor mensen

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij ziekte verandert de lichamelijke

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Wat kunt u zelf doen? mca.nl Inhoudsopgave Patiëntveiligheidskaart 3 Gebruiksaanwijzing 3 Bereid uw ziekenhuisopname voor 4 Laat u ook uw naasten de brochure

Nadere informatie

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Adviezen voor een optimale voeding Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Optimale voeding Wanneer u de laatste maanden onbedoeld bent afgevallen en/of minder eetlust heeft gehad, heeft dit invloed

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Afdeling Geriatrie Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige en/of uw behandelend

Nadere informatie

Opname op de Geriatrie Trauma Unit

Opname op de Geriatrie Trauma Unit Opname op de Geriatrie Trauma Unit na een gebroken heup Hoofddorp U bent in ons ziekenhuis opgenomen op de Geriatrie Trauma Unit (GTU), omdat u uw heup gebroken heeft. In deze folder staat algemene informatie

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Infobrochure Valpreventie WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Kwaliteit en Veiligheid Wij doen mee! Onze kwaliteit aantoonbaar maken Ons ziekenhuis heeft zich geëngageerd om het accreditatielabel van

Nadere informatie

Voorkómen van ondervoeding bij ouderen

Voorkómen van ondervoeding bij ouderen Diëtetiek Voorkómen van ondervoeding bij ouderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft deze folder gekregen omdat u kans op ondervoeding heeft. De kans op ondervoeding bestaat bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

Ondervoeding door ziekte bij kinderen Kindergeneeskunde i Ondervoeding door ziekte bij kinderen Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Door ziekte eet uw kind (tijdelijk) minder of niet. Hierdoor krijgt uw kind mogelijk te weinig

Nadere informatie

Beweeg je beter! Blijf goed eten en bewegen, zo houdt u uw conditie op niveau

Beweeg je beter! Blijf goed eten en bewegen, zo houdt u uw conditie op niveau Beweeg je beter! Blijf goed eten en bewegen, zo houdt u uw conditie op niveau Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Waarom zou ik goed moeten eten? 4 Mag ik wel bewegen? 4 Tips om te bewegen en te eten

Nadere informatie

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen. Patiënteninformatie. Doorliggen. Voorkomen en behandelen. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Doorliggen i Patiënteninformatie Voorkomen en behandelen Slingeland Ziekenhuis Wat is doorliggen (decubitus) Een doorligplek is een plek waar de huid beschadigd is of beschadigd dreigt te gaan.

Nadere informatie

Dieetadviezen bij wondgenezing

Dieetadviezen bij wondgenezing Dieetadviezen bij wondgenezing Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076)

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname

Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname Informatie voor patiënten F1037-3505 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Energierijk voedingsadvies voor de operatie

Energierijk voedingsadvies voor de operatie Energierijk voedingsadvies voor de operatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Havenziekenhuis voor een operatie. Tijdens het intakegesprek op de polikliniek bent u gescreend op ondervoeding en hieruit

Nadere informatie

Peri-operatieve fysiotherapie. ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten

Peri-operatieve fysiotherapie. ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten Peri-operatieve fysiotherapie ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten Inleiding Binnenkort ondergaat u een buik- of longoperatie in Orbis Medisch Centrum. Afhankelijk van de soort operatie verblijft

Nadere informatie

Valpreventieparcours

Valpreventieparcours Valpreventieparcours Spreektekst voor de scheidsrechter 1. Ervaar hoe het voelt om een wankel gangpatroon te hebben en wandel met 'samengebonden' voeten tot aan de volgende kegel. 2. Zoals je ziet neemt

Nadere informatie