Stamrecht BV en vrijstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stamrecht BV en vrijstellingen"

Transcriptie

1 Stamrecht BV en vrijstellingen Een werknemer kan een ontvangen ontslagvergoeding fiscaal aantrekkelijk inkleden door de te ontvangen vergoeding om te zetten in een aanspraak op periodieke uitkeringen. Een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon (gouden handdruk) wordt veelal stamrecht genoemd. Als een werknemer een aanspraak op periodieke uitkeringen geniet ter vervanging van gederfd of te derven loon, dan geldt de zgn. omkeerregel: de stamrechtaanspraak zelf (wat de werkgever betaalt voor de ontslagregeling) blijft dan onbelast, maar de later door de werknemer te ontvangen stamrechtuitkeringen worden belast. De werknemer kan de stamrecht onderbrengen bij: 1. een professionele verzekeraar via een stamrechtpolis; 2. een bank- of beleggingsinstelling via een bankspaar- of beleggingsproduct; 3. een eigen BV via een stamrechtovereenkomst. Voor elke variant gelden specifieke voorwaarden. Zo geldt voor een stamrechtaanspraak bij de eigen BV dat de stamrechtverplichting moet behoren tot het binnenlands ondernemingsvermogen van die BV. Dit, om misbruik te voorkomen door de BV in het buitenland te vestigen. Het stamrecht kan als instrument creatief worden ingezet om een inkomensoverbrugging bij de werknemer te realiseren, bijv. tot het ouderdomspensioen ingaat. Een stamrecht heeft een flexibele aanspraak: het moet gaan om ten minste twee uitkeringen (Art. 3.4 URBL 2011); die uitkeringen mogen variabel in hoogte zijn (niet afhankelijk van sociale uitkering); die uitkeringen mogen direct ingaand zijn of uitgesteld; die uitkeringen mogen tijdelijk of levenslang zijn; Een belangrijke toevoeging is de afhankelijkheid van een onzekere gebeurtenis, te weten de sterftekans van tenminste circa 1% met een exacte ondergrens van 0,94% (HR ).

2 Overige eisen stamrecht Er wordt slechts een beperkt aantal eisen aan het stamrecht gesteld: 1. de uitkeringen moeten toekomen aan: a. de (ex)werknemer en dan niet later ingaan dan in jaar waarin de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in art. 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet bereikt (voorheen 65 jaar); b. of na overlijden van de (ex)werknemer aan: (ex)echtgenoot of partner (wel gezamenlijke huishouding, maar geen bloed- of aanverwantschap in rechte lijn); of (pleeg)kinderen, mits de uitkeringen dan eindigen op 30-jarige leeftijd; 2. de aanspraak op periodieke uitkeringen dient ter vervanging van gederfd of te derven loon: a. het stamrecht moet dienen ter compensatie van te derven loon dat bij normale voortzetting van dienstbetrekking zou zijn genoten tot aan het reguliere einde daarvan, dan wel bij contract voor onbepaalde tijd tot reguliere ingangsdatum van een ouderdomsvoorziening (ouderdomspensioen, VUT, o.i.d.). Er wordt onderscheid gemaakt op de verschillende loononderdelen. Wat valt onder de stamrechtdefinitie? Schadevergoedingen door ontslag te derven toekomstige diensttijduitkering, door ontslag te derven loon als gevolg van het niet in acht nemen van een geldende opzegtermijn of vergoedingen omdat de werknemer zich moet houden aan een concurrentiebeding vallen onder de definitie stamrecht.. Vakantiegeld, tantièmes, provisies, niet-opgenomen vakantiedagen en diensttijduitkeringen vallen niet onder de stamrechtdefinitie. Voor de adviespraktijk is het van belang dat naar mening van de Belastingdienst de stamrechtvrijstelling verder niet aan de orde is bij: A. het voortbestaan van de dienstbetrekking (bijv. bij een vergoeding wegens loonsverlaging of als de werknemer parttime gaat werken waarbij de werknemer een vergoeding ontvangt voor het gedeeltelijk ontslag);

3 B. vrijwillig ontslag van de werknemer (bijv. als een werknemer vooruitlopend op een reorganisatie vrijwillig ontslag neemt en gebruik maakt van een vertrekregeling). In het V&A van 23 september 2013 heeft de belastingdienst overigens een specifieke casus benoemd, waarbij wel sprake was van vrijwillig ontslag (in het zicht van de pensioendatum) en géén RVU van toepassing was. Afschaffen stamrechtvrijstelling per 01 januari 2014 De stamrechtvrijstelling wordt voor nieuwe stamrechten afgeschaft. Vanaf 1 januari 2014 worden ontvangen ontslagvergoedingen ter vervanging van gederfd of te derven loon, in het jaar van ontvangst volledig in box I in de inkomstenbelastingheffing betrokken. Dat houdt in dat als een werknemer een gouden handdruk ontvangt, hij dat bedrag niet langer mag aanwenden voor: een stamrechtpolis bij een professionele verzekeraar; een bank- of beleggingsinstelling via een bankspaar- of beleggingsproduct; een stamrechtaanspraak bij een eigen BV. Elke ontvangen ontslagvergoeding wordt vanaf 2014 gewoon als loon volledig belast in box 1, wat betekent dat de werknemer maximaal 52% inkomstenbelasting over het ontvangen bedrag verschuldigd wordt. De afschaffing vindt plaats op basis van budgettaire (overheids)motieven, beperking van beklemde besparingen, vereenvoudigde wetgeving en lagere uitvoeringskosten voor de Belastingdienst. Oude rechten Alle vóór 01 januari 2014 toegekende stamrechten blijven onder het oude recht vallen. Dat betekent dat als een arbeidsovereenkomst is beëindigd vóór 01 januari 2014 én de werknemer vóór die datum zijn gouden handdruk heeft omgezet in een stamrecht, de huidige fiscale regelgeving ter zake van dat stamrecht ook na het jaar 2013 wordt geëerbiedigd.

4 De aanvullende eisen voor behoud van het overgangsregime zijn: 1. De arbeidsovereenkomst moet zijn ontbonden vóór 01 januari 2014; 2. Voor 01 januari 2014 dient het stamrecht bedongen te zijn bij: a. - een professionele verzekeraar als het gaat om een stamrechtpolis; b. - een bank- of beleggingsinstelling als het gaat om een bankspaar- of beleggingsproduct; c. - een eigen BV als het gaat om een stamrechtovereenkomst. De premie moet vóór 01 januari 2014 betaald zijn aan de professionele verzekeraar, bankinstelling of aan de eigen BV. Ook de mogelijkheid om de ontslagvergoeding vóór 01 januari 2014 te storten op een geblokkeerde rekening van een notaris in afwachting van de oprichting van een eigen BV, waarna (na 01 januari 2014) dit geld wordt aangewend voor een stamrecht bij de eigen BV is naar onze mening mogelijk. Fiscaal gefacilieerde afkoop stamrechten vanaf 2014 De eis dat alle op 1 januari 2014 bestaande, onder de stamrechtvrijstelling vallende, stamrechten in periodieke termijnen moeten worden uitgekeerd, vervalt. Dat wordt opgenomen in het nieuwe art. 39f Wet op de loonbelasting Lopende stamrechten kunnen daardoor, zonder heffing van revisierente, ineens worden uitgekeerd. Het maakt niet uit of het stamrecht is ondergebracht in een stamrechtpolis bij een professionele verzekeraar, een bankspaarproduct bij een bankinstelling, een beleggingsproduct bij een beleggingsinstelling of een stamrechtaanspraak bij een eigen BV. De uitkering ineens wordt bij de belastingplichtige in box I in de heffing van de inkomstenbelasting betrokken. Als de aanspraak in 2014 ineens wordt uitgekeerd, wordt slechts 80% van de uitkering in de heffing betrokken. Daardoor bedraagt het inkomstenbelastingtarief waartegen het stamrecht kan worden afgekocht maximaal 41,6%. Het woordje ineens houdt in dat de heffing over 80% niet van toepassing is als niet de gehele waarde van de aanspraak, het tegoed van de stamrechtspaarrekening of de waarde van het stamrechtbeleggingsrecht in één bedrag wordt uitgekeerd, maar slechts een gedeelte ervan. Het is ook niet zo dat de nominale waarde van alle toekomstige termijnen ineens wordt uitgekeerd, maar de actuariële waarde van die termijnen. Ofwel, rekening houdend met de contante waarde van die termijnen en de sterftekansen. Doelstelling van deze facilitering is het geven van een impuls om tot uitkering ineens over te gaan, waardoor het stamrecht te gelde wordt gemaakt en wordt aangewend voor consumptief gebruik, voor schuldafbouw of voor bufferopbouw (sparen).

5 De belastingdienst heeft 15 november aangegeven als laatste mogelijkheid om gebruik te maken van de 80%-eis. In kamerstukken (05 november 2013) zien wij overgangsdata tot 01 juli Kortom, ook hier is nog geen duidelijk over, op welke wijze het overgangsregime definitief tot stand gaat komen. Fiscale afkoop Deze fiscaal gefacilieerde afkoop geldt ook voor stamrechten die in 2013 zijn bedongen. Dus als een werknemer in december 2013 een gouden handdruk ontvangt, dan kan hij kiezen tussen dat bedrag in december 2013 regulier in box 1 laten belasten, met als gevolg een toptarief in box 1 van 52%, of in december 2013 een stamrecht bedingen en vervolgens dat stamrecht in januari 2014 afkopen, waarbij de afkoopsom wordt belast tegen maximaal 41,6%. In het wetsvoorstel is niet in dit oneigenlijk gebruik van de faciliteit voorzien al is recent de einddatum 15 november 2013 geïntroduceerd om teveel creativiteit te voorkomen. ZVW-bijdrage Daarnaast speelt de ZVW-bijdrage een rol. Over stamrechtuitkeringen wordt de lage inkomensafhankelijke bijdrage Zvw ingehouden: 5,65% over maximaal op jaarbasis (cijfers 2013). Door het stamrecht ineens in 2014 tot uitkering te laten komen i.p.v. periodieke uitkeringen te blijven genieten in meerdere kalenderjaren wordt de Zvw-bijdrage beperkt. Behalve een voordeel in de inkomstenbelasting kan daardoor ook een voordeel in de Zvw-bijdrage worden gerealiseerd, vooral als de slottermijn in 2014 hoger is dan de maximale grondslag. Eén uitkering in 2014 van kost minder inkomensafhankelijke bijdrage Zvw dan vier jaaruitkeringen van : dat scheelt nominaal aan Zvw-bijdrage, ofwel totaal 4,2% over de totale uitkering. Het is overigens niet verplicht om een op 31 december 2013 bestaand stamrecht af te kopen. De exwerknemer heeft het recht om het stamrecht af te kopen. En als hij dat in 2014 doet, dan krijgt hij 20% korting. Maar ook in de jaren vanaf 2015 mag de werknemer bestaande stamrechten afkopen, alleen wordt dan de volledige afkoopwaarde belast i.p.v. 80%. Als het stamrecht niet voor 31 december 2014 is afgekocht, dan blijft dat stamrecht ook vanaf 2015 vallen onder het huidige regime: de uitkeringen blijven regulier belast in box 1 en blijven getroffen met ZVW-bijdragen.

6 Verder is het van belang om op te merken dat alleen de eis vervalt dat het stamrecht in periodieke termijnen moeten worden uitgekeerd. Ook vanaf 2014 is het nog steeds niet toegestaan om: een stamrecht in eigen beheer prijs te geven; een stamrecht te vervreemden; Strikt formeel is geen sprake van een fiscale afkoop, maar wordt de waarde van de aanspraak, het tegoed van de stamrechtspaarrekening of de waarde van het stamrechtbeleggingsrecht in een bedrag ineens uitgekeerd. Prijsgeven of vervreemden heeft nog steeds de consequentie heffing in de inkomstenbelasting over de waarde van het stamrecht en heffing van 20% revisierente. Het prijsgeven van een stamrecht in eigen beheer wordt uitdrukkelijk niet gefacilieerd. Het prijsgeven heeft vaak de voorkeur boven een vervroegd uitkeren, omdat dan geen heffing van inkomstenbelasting plaatsvindt maar enkel en alleen vennootschapsbelastingheffing over de vrijval van de stamrechtvoorziening in combinatie met een aanmerkelijk belangheffing in box 2 over de netto winst in de BV door de vrijval. Ook aan het geheel van andere voorwaarden die aan een stamrecht worden gesteld moet vanaf 2014 nog steeds zijn voldaan, zoals de eis ter zake van de ingangsdatum. Zo mag ook na 2013 een stamrechtuitkering niet later ingaan dan in het jaar waarin de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en moet bij een stamrecht-bv die BV in Nederland gevestigd blijven, omdat anders sprake is van een (fictieve) afkoop van het stamrecht, met als gevolg maximaal 52% inkomstenbelastingheffing over de waarde van de stamrechtaanspraak op het moment van afkoop en 20% revisierente. Uitvoeringsproblemen bij eigen beheer Het belangrijk om stil te staan met wat wordt verstaan onder de waarde van de aanspraak die ineens wordt uitgekeerd. Dat speelt vooral bij loonstamrechten in eigen beheer. Dit, omdat de waarde van de aanspraak voor de werknemer niet hoeft overeen te stemmen met de fiscale boekwaarde van de stamrechtverplichting op de balans van de eigen BV. Onder de waarde moet worden verstaan de waarde in het economische verkeer. En die wordt actuarieel bepaald aan de hand van sterftekansen en marktrente. Dit, terwijl de rekenrente voor de bepaling van de hoogte van de voorziening op de balans van de BV voor zuivere stamrechten ten minste 4% moet zijn. Deze rekenrente is aanzienlijk hoger dan de actuele marktrente. Daardoor is waarde van de aanspraak voor de werknemer per definitie anders dan de (boek)waarde van de verplichting voor de BV.

7 Dat leidt tot een onbevredigend resultaat voor de DGA: A. de werknemer ontvangt een slotuitkering ter grootte van de resterende waarde in het economische verkeer van het stamrecht en betaalt in 2014 over 80% van die waarde inkomstenbelasting; B. waartegenover de BV aan haar stamrechtvoorziening dient te doteren een bedrag ter grootte van het verschil tussen de waarde in het economische verkeer van de stamrecht (berekend met de marktrente) en de fiscale boekwaarde ervan (berekend met een rente van 4%). In de praktijk kan dit leiden tot grote misverstanden. Er wordt immers geen inkomstenbelasting geheven over de stand van de voorziening in de BV, maar over een hoger bedrag. Terwijl de BV juist nog een aftrekpost krijgt omdat er eerst nog aan de voorziening dient te worden gedoteerd. Dit leidt ertoe dat afkoop van een stamrecht in eigen beheer veelal niet aantrekkelijk zal zijn. De omstandigheid dat inkomstenbelasting verschuldigd wordt over hoger bedrag dan de fiscale boekwaarde in de BV werkt prohibitief. Voorbeeld afboeking stamrecht Een BV heeft een stamrechtverplichting jegens haar directeur-grootaandeelhouder, waarvan de fiscale boekwaarde (rekening houdend met een rekenrente van 4%) bedraagt. De waarde in het economische verkeer van die aanspraak (rekening houdend met een lagere marktrente) van de DGA jegens zijn eigen BV bedraagt In die situatie is de DGA bij afkoop in 2014 inkomstenbelasting verschuldigd over 80% x = , wat bij een IB-tarief van 52% leidt tot een belastingheffing van Netto ontvangt de DGA dan Dit, terwijl de BV door de extra dotatie aan de stamrechtvoorziening een aftrekpost geniet van / , ofwel Bij een regulier VPB-tarief van 20% leidt dat tot een belastingrestitutie van En omdat de winstreserves van de BV slinken, later tot nog eens minder box 2 heffing. Het gevolg van deze operatie is dan ook dat de financiële positie van de BV door de afkoop van het stamrecht fors verslechtert.

8 Een nog complexere discussie speelt zich af bij gerichte stamrechten met een vaste rekenrente. Ook dan dient de waarde te worden bepaald van het stamrecht. Betekent dit eerst het stamkapitaal oprenten tegen de contractuele rente over de resterende rentevastperiode, gevolgd door het vervolgens contant maken naar de afkoopdatum van die theoretische eindwaarde tegen de marktrente? En vervolgens over die waarde, althans in 2014 over 80% daarvan, weer inkomstenbelasting betalen met een extra dotatie in de VPB-sfeer? Alternatieve mogelijkheden in pensioen De enige resterende mogelijkheid om ontslagvergoedingen voor de werknemer fiscaal vriendelijk in te kleden naast de mogelijkheid om de vergoeding tot 2014 om te zetten in een stamrecht is het afstorten van de ontslagvergoeding tot maximaal de fiscaal vrije ruimte in een pensioenpolis. Door deze storting krijgt de werknemer een hogere pensioenaanspraak over de diensttijd uit het verleden, te combineren met het eerder laten ingaan van het pensioen en een hoog/laag-constructie voor wat betreft de hoogte van de uitkeringen. Daarbij spelen de volgende aspecten: 1. de ouderdomspensioenaanspraak mag niet stijgen boven 100% van het laatst verdiend salaris op het ingangstijdstip; 2. het is toegestaan om een ouderdomspensioen eerder te laten ingaan dan de AOWgerechtigde leeftijd, alleen wordt de uitkering op jaarbasis dan wel actuarieel herrekend, zodat de uitkering op jaarbasis lager wordt; 3. de hoogste uitkering mag niet hoger zijn dan de laagste uitkering in de verhouding van 100:75, waarbij die variabiliteit uiterlijk op de pensioeningangsdatum moet zijn vastgesteld. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze fiscaal vriendelijke oplossing voor ontslagvergoedingen vanaf 2014 sterk in populariteit zal stijgen en pensioenspecialisten de pensioenregelingen scherp gaan doorgronden. Het inhaal- en inkoopbesluit wordt mogelijkerwijs hernieuwd zee r populair. Andere mogelijkheden om een ontslagvergoeding fiscaal vriendelijk in te kleden zijn zeer beperkt. (Bron fiscale rekenvoorbeelden: Marree & Van Uunen)

Notitie Gouden handdruk stamrecht of banksparen

Notitie Gouden handdruk stamrecht of banksparen Notitie Gouden handdruk stamrecht banksparen VWGNijh accountants en belastingadviseurs is een handelsnaam van VWGNijh Accountants en Belastingadviseurs B.V. De algemene voorwaarden van VWGNijh Accountants

Nadere informatie

Stamrecht: veel gestelde vragen. De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Stamrecht: veel gestelde vragen. De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten. Stamrecht Stamrecht: veel gestelde vragen De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten. De toepassing van stamrechtvrijstelling, zoals opgenomen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden op het gebied van stamrechten

Vragen en antwoorden op het gebied van stamrechten Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein belastingen op arbeid en vermogen Besluit van 27 november 2002, nr. CPP2002/896M De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als de Eerste kamer voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als het Parlement voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu?

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft per 1 april 2017. Tenminste als het Parlement voor die datum de novelle en het wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Nadere informatie

Gids Productfiscaliteiten 2013. 5 Gouden handdruk

Gids Productfiscaliteiten 2013. 5 Gouden handdruk Gids Productfiscaliteiten 2013 .1.2 Eenmalige uitkering.3 Periodieke uitkering.4 Toegestane inleg. Voorwaarden stamrecht.6 Reguliere belastingheffing.7 Regeling voor vervroegde uittreding (RVU).8 Overgangsrecht

Nadere informatie

Intermediairdagen 2011

Intermediairdagen 2011 Intermediairdagen 2011 De fiscale behandeling van ontslaguitkeringen Stamrechtvrijstelling of belast loon? November/december 2011 Stel: U wordt ontslagen U ontvangt wel een ontslaguitkering! En nu? Te

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen van BLG Wonen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

Fiscale aspecten van ontslagvergoedingen. Praktische informatie en checklisten ter voorkoming van fiscale claims

Fiscale aspecten van ontslagvergoedingen. Praktische informatie en checklisten ter voorkoming van fiscale claims Fiscale aspecten van ontslagvergoedingen Praktische informatie en checklisten ter voorkoming van fiscale claims Dit informatieboekje en de hierin opgenomen checklisten en modelovereenkomsten zijn met uiterste

Nadere informatie

Gouden handdruk en de stamrechtvrijstelling

Gouden handdruk en de stamrechtvrijstelling Fiscale Structurering Fusies & Overnames International Clients NGO's Memorandum Gouden handdruk en de stamrechtvrijstelling www.blueclue.nl Gouden handdruk en de stamrechtvrijstelling (2012v1) / 1/2012

Nadere informatie

CHECKLIST RVU-RISICO 52%

CHECKLIST RVU-RISICO 52% CHECKLIST RVU-RISICO 52% Voorkomen is goedkoper dan genezen CHECKLIST 52%-risico bij vervroegd uittreden 1. Inhoud en bedoeling van deze checklist Deze checklist is een praktische handleiding om vast te

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Kenmerken en risico s

Kenmerken en risico s Kenmerken en risico s OHRA Gouden Handdruk Spaarrekening Wat zijn de kenmerken van de OHRA Gouden Handdruk Spaarrekening? Algemeen Met een OHRA Gouden Handdruk Spaarrekening bouwt u vermogen op met als

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening van BLG Wonen. In dit document leest u

Nadere informatie

Claudia Duijndam en Ferd Beukers

Claudia Duijndam en Ferd Beukers Wetswijzigingen ontslagvergoeding en de rol van banken en verzekeraars bij het informeren en begeleiden van klanten in geval van veranderende wetgeving Claudia Duijndam en Ferd Beukers Programma Achtergrond

Nadere informatie

HANDREIKING GEDERFD OF TE DERVEN LOON (versie 7 december 2010)

HANDREIKING GEDERFD OF TE DERVEN LOON (versie 7 december 2010) 1 HANDREIKING GEDERFD OF TE DERVEN LOON (versie 7 december 2010) Lijst van gebruikte begrippen en afkortingen: DGA directeur-grootaandeelhouder RVU regeling voor vervroegde uittreding als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te

Nadere informatie

Beleids- en wetteksten loonstamrechten 2012

Beleids- en wetteksten loonstamrechten 2012 Beleids- en wetteksten loonstamrechten 2012 Samengesteld door: H. van Toledo Fiscaal Leven, Vlaardingen 2012 INHOUDSOPGAVE 2 Inhoudsopgave HANDWIJZER BIJ BUNDEL 4 A. BELEIDSBESLUITEN FINANCIËN A-1. Besluit

Nadere informatie

Intermediairdagen 2013 Loonheffingen

Intermediairdagen 2013 Loonheffingen Veelgestelde vragen en antwoorden Intermediairdagen 2013 Loonheffingen Premiekorting jonge werknemers Vraag 1 Geldt er een minimum duur voor de voorafgaande ww-periode of bijstandsperiode? nee, als een

Nadere informatie

Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening

Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Definities Aanvraag Het document op grond waarvan de Bank voor de Rekeninghouder een Rekening opent. De Bank ABN AMRO Bank N.V. Einddatum Uiterlijk 31

Nadere informatie

Naar een vrijwillig mobiliteitsbeleid..

Naar een vrijwillig mobiliteitsbeleid.. Versie 6 Naar een vrijwillig mobiliteitsbeleid.. Inleiding In de komende jaren zal de formatie-omvang van de scholen op Trivium-niveau onder druk staan. Als Trivium-organisatie neigen we naar het vasthouden

Nadere informatie

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per 1-4-2017 Inleiding Het oorspronkelijke wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer is in het najaar van 2016 aangenomen door de Tweede Kamer.

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2011 Actualiteiten pensioen Onderwerpen 1. Regeling voor vervroegde uittreding 2. Waardeoverdracht en de bijbetaalproblematiek 32 Regeling voor vervroegde

Nadere informatie

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377 Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 F 084-8671670 E info@hertgerspensioenadvies.nl I www.hertgerspensioenadvies.nl Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen.

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Sinds 1 juli 2017 is de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen, voor u als dga afgeschaft. Maar wat te doen met uw bestaande pensioenvoorziening in eigen beheer? U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017

Nadere informatie

Gouden handdruk. Gids Productfiscaliteiten 2015 HOOFDSTUK 5

Gouden handdruk. Gids Productfiscaliteiten 2015 HOOFDSTUK 5 Gids Productfiscaliteiten 2015 HOOFDSTUK 5 5.1 5.2 Eenmalige uitkering 5.3 Periodieke uitkering 5.4 Voorwaarden stamrecht 5.5 Omzetting en redelijke termijn 5.6 Toegestane uitvoerders 5.7 Belastingheffing

Nadere informatie

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot MFP Alumni Uitfasering Pensioen Eigen Beheer Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot Rotterdam, 9 November 2017 Uitfasering Pensioen eigen beheer, actualiteiten Pensioen en stamrecht, onderdekking

Nadere informatie

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 Inhoud 1 Veranderingen belastingtarieven en kortingen inkomstenbelasting... 3 a Belastingtarief eerste schijf verhoogd... 3

Nadere informatie

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Op 01 juli 2015 heeft de Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijke oplossingsrichtingen pensioen in eigen

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-8: Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder Algemeen Met RJ-Uiting 2017-3 ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk

Voorwaarden Gouden Handdruk Voorwaarden Gouden Handdruk BND.VW.GH.250917 Versie d.d. 25 september 2017 1 Algemeen en definities 1.1 De Voorwaarden Gouden Handdruk zijn een aanvulling op de Algemene Voorwaarden. De Voorwaarden Gouden

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes Bertine van Hoorn & Manuel Hayes 28 maart 2017 Agenda Wat is Pensioen in eigen beheer? Waar ging het fout? Hoofdlijnen wet - afkoop - omzetting oudedagsverplichting - niets doen - tijdspad Wat te doen?

Nadere informatie

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering Kerncijfers 2013 1. Levensverzekering kapitaalverzekering Kapitaalverzekering eigen woning Premiebetaling Lifetime vrijstelling Minimaal 20 jaar 157.000 Minimaal 15 jaar 35.700 Kapitaalverzekering Brede

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 De wetgever heeft besloten dat het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer met ingang van 1 april 2017 niet langer mogelijk is. Staatssecretaris Wiebes

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Leefrekening (in het kort)? 1. De Gouden Handdruk Leefrekening is een uitkering in termijnen. Het is een

Nadere informatie

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement Postbus 224 2700 AE Zoetermeer Tel. 085 111 88 88 Fax 085 111 88 80 E-mail info@scfb.nl Internet www.scfb.nl Bank ABN AMRO IBAN NL05ABNA0597042454 BIC ANBANL2A KvK Den Haag 27198895 FISCALE CIJFERS 2014

Nadere informatie

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer Bert Faber Fiscale Zaken Rabobank FFP Jaarcongres 5 oktober 2017 Klant en uitfasering PEB Welke wegwijzers ga jij invullen? Waar maak jij het verschil? 2 Toetsen

Nadere informatie

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Mogelijkheden bij een ontslagvergoeding Via nn.nl 2 Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Ontslag. Het kan iedereen overkomen. Uw wereld verandert. Maar voor iedereen

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast (in het kort)? 1. Met de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft Welke keuze maakt u? Bron: SRA- Publicatiedatum:29-08-2017 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer

Nadere informatie

Inkomstenbelasting. Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen

Inkomstenbelasting. Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen INHOUD Inleiding 3 Gebruikte begrippen en afkortingen 3 A. OVERBRUGGINGSLIJFRENTEN 3 1.

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2016-15: ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 17 november 2016 is het voorstel van de Wet uitfasering pensioen in eigen

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017 af te schaffen.

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te doen

Nadere informatie

Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling

Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling HANDREIKING GEDERFD OF TE DERVEN LOON (versie 10 januari 2012) Lijst van gebruikte begrippen en afkortingen: DGA RVU directeur-grootaandeelhouder regeling voor vervroegde uittreding als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Inhoud. V&A Afkoop i.c.m. stamrecht RB Studiekring Gelderland Wet uitfasering pensioen in eigen beheer september 2017

Inhoud. V&A Afkoop i.c.m. stamrecht RB Studiekring Gelderland Wet uitfasering pensioen in eigen beheer september 2017 RB Studiekring Gelderland Wet uitfasering pensioen in eigen beheer september 2017 Mr. Peter A. ter Beest MPLA info@pensioenpodium.nl Inhoud Wet Uitfasering pensioen in eigen beheer Inleiding V&A s belastingdienst

Nadere informatie

Wat moet ik doen met mijn pensioen?

Wat moet ik doen met mijn pensioen? Het Dilemma van de DGA: Wat moet ik doen met mijn pensioen? Disclaimer Deze uitgave is ontwikkeld om u te voorzien van competente en betrouwbare informatie omtrent het onderwerp dat behandeld wordt. Echter,

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-3: ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 27 maart 2017 is de gewijzigde Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige

Nadere informatie

Naar een fiscaal modern pensioen

Naar een fiscaal modern pensioen Naar een fiscaal modern pensioen Dr. A.H.H. Bollen-Vandenboorn 27 januari 2014 Department 1 Agenda Inleiding Probleem Waar staan we nu? Waar moeten we naar toe? Department 2 Doel: Adequaat pensioen voor

Nadere informatie

U kunt direct over de (netto)ontslagvergoeding beschikken.

U kunt direct over de (netto)ontslagvergoeding beschikken. Krijgt u een ontslagvergoeding? Dan moet uw werkgever hierover loonbelasting inhouden. De belasting wordt direct of in termijnen geheven. Wordt de ontslagvergoeding direct aan u uitbetaald, dan ontvangt

Nadere informatie

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer Rondweg 103 5406 NK Uden 0486 820 203 info@boekzo.nl www.boekzo.nl beconnummer 580.788 bank NL52RABO 0156 9798 45 BTW NL8221.75.307.B01 Kenmerk Behandeld door Datum Uitfaseren PEB mr. Paul L.J. Nielen

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening. In dit document leest u welke afspraken er gelden

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen (in het kort)? 1. Met de Gouden Handdruk Opbouwrekening

Nadere informatie

! S&O-inhoudingsplichtigen die minder S&O-uren realiseren dan was opgegeven, hebben

! S&O-inhoudingsplichtigen die minder S&O-uren realiseren dan was opgegeven, hebben Loonbelasting - eindejaarstips Aanpassingen in S&O-afdrachtvermindering Werkgevers met werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk (S&O), kunnen in aanmerking komen voor de S&O-afdrachtvermindering.

Nadere informatie

Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening

Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Voorwaarden ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Definities Aanvraag Het document op grond waarvan de Bank voor de Rekeninghouder een Rekening opent. De Bank ABN AMRO Bank N.V. Einddatum Contractsvervaldatum

Nadere informatie

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga Informatieblad 03-10-14 Uw positie als dga Als dga heeft u verschillende petten op. U bent bestuurder en aandeelhouder, maar ook werknemer en mogelijk stelt u ook nog vermogensbestanddelen ter beschikking

Nadere informatie

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-11-2016 Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 16.0 - Tekst van 21 december 2015 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden

AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening. Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening Voorwaarden Voorwaarden AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening De AEGON Direct uitkerende lijfrenterekening is een geblokkeerde spaarrekening. Artikel 1 Definities

Nadere informatie

SRA-Praktijkhandreiking

SRA-Praktijkhandreiking SRA-Praktijkhandreiking Levensloopregeling: nieuw overgangsrecht met ingang van 2013 Versie: 30 januari 2013 SRA-Vaktechniek Postbus 335 3430 AH NIEUWEGEIN T 030 656 60 60 F 030 656 60 66 E vaktechniek@sra.nl

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Kenmerken en voorwaarden regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN

REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN REGLEMENT AANVULLINGSREGELINGEN PER 1 JANUARI 2006 STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN Februari 2011 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Inleidende bepalingen 1.

Nadere informatie

Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst

Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst Begin tijdig met het optimaliseren van uw oudedagsvoorziening Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst De media staan er vol mee. Ons pensioen loopt gevaar. Door de economische crisis, tegenvallende

Nadere informatie

REGLEMENT. per 1 januari 2006. Stichting VUT fonds ECI

REGLEMENT. per 1 januari 2006. Stichting VUT fonds ECI REGLEMENT per 1 januari 2006 van Stichting VUT fonds ECI houdende de regeling vrijwillig vervroegde uittreding. Bladnummer 1 van 6 DEFINITIES Artikel 1 1. In,dit reglement wordt verstaan onder: Stichting:

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie

Nadere informatie

Maximaal profijt van uw ontslagvergoeding

Maximaal profijt van uw ontslagvergoeding Maximaal profijt van uw ontslagvergoeding INHOUDSOPGAVE Maximaal profijt van uw Centraal ontslagvergoeding Beheer Achmea maakt 3 het u graag gemakkelijk 3 Wat gaat u met uw Voordeel ontslagvergoeding via

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk

Voorwaarden Gouden Handdruk Voorwaarden Gouden Handdruk BND.VW.GH.0316 Versie d.d. 25 maart 2016 1 Algemeen en definities 1.1 De Voorwaarden Gouden Handdruk zijn een aanvulling op de Algemene Voorwaarden. De Voorwaarden Gouden Handdruk

Nadere informatie

Artikel Beursbengel: Einde deelname aan de pensioenregeling vóór pensioendatum

Artikel Beursbengel: Einde deelname aan de pensioenregeling vóór pensioendatum Artikel Beursbengel: Einde deelname aan de pensioenregeling vóór pensioendatum Zeker ook in de huidige economische crisis zal het nog meer voor gaan komen, dat werknemers niet tot hun pensioendatum kunnen

Nadere informatie

Fiscale informatie voor het jaar 2014. Onderwerpen. Boxenstelsel. uw verzekering en de inkomstenbelasting. Schijventarief 2014

Fiscale informatie voor het jaar 2014. Onderwerpen. Boxenstelsel. uw verzekering en de inkomstenbelasting. Schijventarief 2014 uw verzekering en de inkomstenbelasting Fiscale informatie voor het jaar 2014 In deze brochure vindt u algemene informatie over de fiscale behandeling van uw kapitaalverzekering of lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Ontslagvergoedingen. 4 november 2013 Utrecht. Mr. G (Gerrie) de Hoop

Ontslagvergoedingen. 4 november 2013 Utrecht. Mr. G (Gerrie) de Hoop Ontslagvergoedingen 4 november 2013 Utrecht Mr. G (Gerrie) de Hoop Dagindeling 09:30 uur: Aanvang 11:00 uur: Pauze (15 minuten) 12:30 uur: Lunch 13:30 uur: Vervolg 14:30 uur: Pauze (15 minuten) 16:30 uur:

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Inhoudsopgave:

Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino. Inhoudsopgave: 1 REGLEMENT VOOR VRIJWILLIGE EIGEN BIJDRAGEN Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Inhoudsopgave: Artikel 1 Definities 2 Artikel 2 Uitgangspunten van de regeling / omschrijving pensioenaanspraken

Nadere informatie

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu?

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Ondernemerszaken! Pensioen in Eigen Beheer afgeschaft. En nu? Inleiding Er zijn belangrijke wijzigingen voor DGA s die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd.

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 Op Prinsjesdag heeft de regering aangekondigd met ingang van 1 januari 2017 de mogelijkheid tot het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer af te schaffen.

Nadere informatie

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM

FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM FlexGarant Assuradeuren Gevolmachtigd Agent Postbus 2600 3000 CP ROTTERDAM De heer. Rotterdam Onderwerp : : polisnummer.. Geachte verzekeringnemer, Met betrekking tot de bovengenoemde stamrechtverzekering

Nadere informatie

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014.

In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan wij in op een aantal aandachtspunten en wijzigingen met betrekking tot de loonheffingen 2014. NIEUWJAARSBRIEF NEDERLANDSE PAYROLL 2014 Postbus 504 2300 AM Leiden t +31 71 750 68 00 w www.limes-int.com e info@limes-int.com Beconnummer 500495 In deze Nieuwjaarsbrief Nederlandse Payroll 2014 gaan

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

Aan Werkgevers & Werknemers

Aan Werkgevers & Werknemers Primair Arbeidsvoorwaarden Advies Employee Benefits Financiële Diensten Verzekeringen Aan Werkgevers & Werknemers Dobbedreef 135 Postbus 11111 2301 EC Leiden T 071 52 88 000 F 071 52 88 222 Behandeld door

Nadere informatie

Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast

Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast Introductie Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast Hierbij treft u een toelichting aan op de ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast. De informatie in deze productwijzer

Nadere informatie

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB 015 700 9714 info@pensioenberekening-dga.nl Vergelijking keuzemogelijkheden Algemene informatie Met ingang van 1 januari 2017 is het niet langer mogelijk om fiscaal

Nadere informatie

Gouden Handdruk 2014 v2 januari 2014. De Gouden Handdruk Fiscale aspecten van de gouden handdruk

Gouden Handdruk 2014 v2 januari 2014. De Gouden Handdruk Fiscale aspecten van de gouden handdruk De Gouden Handdruk Fiscale aspecten van de gouden handdruk januari 2014 v2 2014 Onze vestigingen: Amsterdam Jozef Israëlskade 46 NL-1072 SB AMSTERDAM T +31 (0)20 570 02 00 F +31 (0)20 676 44 78 Heemstede/Haarlem

Nadere informatie

Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, tijdelijke oudedagslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen

Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, tijdelijke oudedagslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen Belastingdienst Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, tijdelijke oudedagslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en lijfrentesparen Inhoud Inleiding 3 Gebruikte begrippen en

Nadere informatie

Financiële oplossingen bij stoppen met werken

Financiële oplossingen bij stoppen met werken Financiële oplossingen bij stoppen met werken voor werkgevers en werknemers die zijn aangesloten bij PFZW EIGEN INKOMEN VERGOEDING VAN DE WERKGEVER PFZW-pensioen Welke financiële oplossingen kunnen werkgevers

Nadere informatie

Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening

Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Introductie Productwijzer ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening Hierbij treft u een toelichting aan over de ABN AMRO Gouden Handdruk Opbouwrekening. De informatie in deze productwijzer is voor u relevant

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 760 Wijziging van de Wet op de loonbelasting 1964, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet arbeid en

Nadere informatie

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Pagina 1/6 Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Momenteel bouwt u pensioen op bij uw eigen vennootschap. Dit betekent dat de vennootschap recht heeft op premieaftrek voor uw

Nadere informatie

VOORWAARDEN SYNVEST LIJFRENTEBELEGGINGSRECHT

VOORWAARDEN SYNVEST LIJFRENTEBELEGGINGSRECHT Blad 1 van 5 Inhoudsopgave Artikel 1. Uitleg en definities... 1 2. Toepasselijkheid... 2 3. Inleg algemeen... 2 4. Inleg uitgesteld lijfrentebeleggingsrecht. 2 5. Inleg direct ingaand lijfrentebeleggingsrecht...

Nadere informatie

Ontslagvergoeding en Stamrecht BV s...een introductie

Ontslagvergoeding en Stamrecht BV s...een introductie Ontslagvergoeding en Stamrecht BV s...een introductie Even voorstellen Agenda Deel 1: Bestemmingen ontslagvergoeding Direct uitbetalen Lijfrente bij verzekeringsmaatschappij Banksparen Stamrecht BV Vergelijking

Nadere informatie

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven? Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming Wat zijn de alternatieven? 4 alternatieven Belicht vanuit verschillende invalshoeken 1 2 3 4 Korte omschrijving

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel

Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Stichting Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Reglement Fiscaal Onzuivere Aansprakenregeling Netto Aanvullende Pensioenregeling Versie 12.0 - Tekst van 6 december 2013 Karakteristiek van de regeling `Fiscaal

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Afgelopen dinsdag is de laatste miljoenennota van dit kabinet gepresenteerd. Daarin is

Nadere informatie

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting mr. Anthony van Venrooij Pensioen in eigen beheer (PEB) 2 Presentatie in twee delen: Deel 1 Historie pensioen in

Nadere informatie

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Productkenmerken regeling nettopartnerpensioen De regeling nettopartnerpensioen is een product van Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Over deze kenmerken en voorwaarden Het doel van dit document

Nadere informatie

Wet op de loonbelasting 1964

Wet op de loonbelasting 1964 Wet op de loonbelasting 1964 Wet van 16 december 1964, houdende vervanging van het Besluit op de Loonbelasting 1940 door een nieuwe wettelijke regeling Wij JULIANA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie