Peru. Landen waarin het Liliane Fonds zijn werk concentreert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Peru. Landen waarin het Liliane Fonds zijn werk concentreert"

Transcriptie

1 Peru Landen waarin het Liliane Fonds zijn werk concentreert

2 Algemene informatie Geschiedenis In 1976 ontmoette Liliane Brekelmans-Gronert tijdens een bezoek aan haar geboorte-eiland Sumatra in Indonesië de 15- jarige Agnes. Net als Liliane zelf heeft Agnes als gevolg van polio een handicap aan haar benen. Maar in tegenstelling tot Liliane heeft Agnes nooit de kans gekregen om zich te ontwikkelen. Agnes is door haar familie naar een weeshuis gebracht, waar Nederlandse zusters zich om haar bekommeren. Ze is nooit naar school gegaan. Ze heeft nooit de kans gekregen om mobieler en zelfstandiger te worden. Juist omdat Liliane zich zo goed kan verplaatsen in Agnes, weet ze hoe belangrijk het is dat het meisje haar eigen kracht ontdekt en dat ze zelfredzaam wordt. Liliane wil haar helpen met een naaimachine, waarmee ze in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Als blijkt dat er in Nederland geen organisatie is die zich bezighoudt met dit soort kleinschalige hulp, gaan Liliane en haar man Ignaas zelf voor de naaimachine en voor een naaicursus sparen. Vrienden en familieleden sparen mee. Als ze ruim 100 gulden (45 euro) bij elkaar hebben, maakt Liliane het geld over naar de zusters waar Agnes verblijft. Die schaffen van het geld een naaimachine aan. Niet alleen Agnes maar ook andere meisjes met een handicap die in het weeshuis wonen, leren werken met de machine. Liliane blijft het wel en wee van de meisjes volgen en spant zich in voor aanvullende hulp. Inmiddels krijgt ze ook hulpaanvragen uit andere landen. Het sparen houdt niet meer op. Het is het begin van de Stichting Liliane Fonds die op 14 maart 1980 officieel wordt opgericht. Hulp op maat Oprichtster Liliane Fonds Liliane Brekelmans De visie van het Liliane Fonds is zo basaal en zo vanzelfsprekend, dat het beschamend is, dat de werkelijkheid er nog zo veel van verschilt: Kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden moeten kunnen meedoen en meetellen in hun omgeving. Dit betekent dat ze thuis meedoen met het gezins- en familieleven, dat ze met de anderen eten, naar de markt gaan, lachen en feesten, dat er voor hen wordt gezorgd, dat er van hen wordt gehouden, dat ze er bij horen. Het betekent ook dat ze meedoen met activiteiten in de buurt, in de wijk of het dorp, dat ze spelen met leeftijdgenoten, dat ze naar school gaan, en later werk en een inkomen hebben - en dat iedereen dit ook gewoon vindt. Het betekent uiteindelijk, dat kinderen met een handicap meedoen en meetellen in 'de maatschappij' en dat er beleid is en wetten zijn om dit te garanderen. Om dit te bereiken biedt het Liliane Fonds directe kindhulp.

3 Directe kindhulp is hulp op maat, gericht op de individuele revalidatie van kinderen. Hulp die is afgestemd op de persoon en de omstandigheden van het kind. Uitgangspunt bij directe kindhulp is de holistische benadering: de ondersteuning die het Liliane Fonds mogelijk maakt, moet het kind sterker maken, niet enkel zijn arm, zijn been, of zijn oren. Het revalidatieplan voor het kind moet dit weerspiegelen. De directe kindhulp die het Liliane Fonds biedt, is een aanvulling op de inspanningen die ouders, de gemeenschap of andere organisaties al leveren om te bereiken, dat het kind kan meedoen met de wereld om hem heen. De hulp is gericht op de gezondheid, scholing, werk en inkomen en inclusie. Gezondheid: Een operatie of therapie. Een rolstoel of een prothese. Het is nooit een doel op zich. Wel is het is dikwijls een onmisbaar middel om mee te kúnnen doen. Daarom blijft het Liliane Fonds zich ook richten op functionele verbetering: als een kind beter kan lopen, zitten of eten, dan kan het ook gemakkelijker 'meedoen'. Scholing; In een informele training leren hoe je jezelf wast, aankleedt of naar de wc gaat of taal- en rekenlessen volgen op de basisschool. Wiskundeopgaven maken op de middelbare school. Kinderen met een handicap verschillen in hun vermogen zich verstandelijk te ontwikkelen. Maar ze hebben er allemaal recht op om dit vermogen en hun aanleg te benutten. Werk en inkomen: De werkeloosheid onder mensen met een handicap is overal ter wereld hoog. En eens te meer in ontwikkelingslanden. Ook mensen zonder handicap hebben daar vaak geen uitzicht op werk. Overheden in ontwikkelingslanden ontplooien in het algemeen weinig initiatieven om werkgelegenheid voor mensen met een handicap te bevorderen. Jongeren met een handicap kunnen dikwijls alleen terecht in onveilige, slechte banen met een lage status. Of ze belanden in de informele economie: ze helpen in het huishouden of bedelen op straat. Het Liliane Fonds helpt jongeren die hiertoe in staat zijn, op weg om zelf hun kost te verdienen. Daarnaast werken we aan de economische versterking van gezinnen met een kind dat blijvend zorg nodig heeft. Inclusie Kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden staan dikwijls buitenspel. Ze stuiten letterlijk en figuurlijk op obstakels, die hen verhinderen mee te doen. Door activiteiten zoals gezinsbegeleiding, ouderbijeenkomsten- en trainingen, van zelfhulpgroepen, draagt het Liliane Fonds eraan bij, dat deze obstakels worden geslecht. Dat de omgeving raakt ingesteld op kinderen met een handicap. Dat ze erbij horen en 'meegerekend worden'.

4 Organisatie Het Liliane Fonds is uitgegroeid tot een organisatie met 134 medewerkers op het hoofdkantoor in s-hertogenbosch, waarvan 44 medewerkers in dienstverband (33,5 fte) en 90 bureauvrijwilligers. Daarnaast zijn ongeveer 45 oproepvrijwilligers actief. Buiten het kantoor zijn nog eens 36 vrijwilligers beschikbaar voor voorlichting en representatie. In de 27 landen met een nationaal coördinatieteam zijn in totaal ongeveer 60 mensen werkzaam. Daarnaast zijn er nog lokale contactpersonen (mediators) actief. Donateurs Nationale Coördinatie-teams Partner Organisaties Omgeving van het kind Organisaties Mediators KIND Mediators Een mediator is een lokale contactpersoon die niet in dienst is van het Liliane Fonds maar verbonden is aan een lokale partnerorganisatie (ngo of congregatie). Deze partnerorganisatie onderschrijft de doelstelling en de visie van het Liliane Fonds. De samenwerking met mediators is een essentiële factor in de benadering van het Liliane Fonds. Deze mediators, onder wie bijvoorbeeld % % Aantal mediators maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen hebben rechtstreeks contact met de kinderen. Daarom kennen zij het kind goed en zijn zij op de hoogte van de gezinssituatie. Ze zien 'met eigen ogen' welke hulp het kind nodig heeft, om zich in zijn specifieke omgeving en omstandigheden beter te kunnen redden % Afrika Latijns-Amerika Azië

5 Inkomsten en bestedingen In het oprichtingsjaar 1980 kon het Liliane Fonds 14 kinderen helpen. In het jaar 2010 werden door onze mediators in totaal kinderen geholpen. Per kind droeg het Liliane Fonds gemiddeld 119,34 bij in de revalidatiekosten. Dat het Liliane Fonds hulp kan (blijven) geven aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden, is voor een belangrijk deel te danken aan de betrokkenheid en financiële steun van particuliere donateurs, maar ook van bedrijven, stichtingen, verenigingen en scholen. In het jaar 2010 bedroegen de directe wervingsen uitvoeringskosten 10 % van de eigen fondsenwerving % % Aantal geholpen kinderen % % % Afrika Verantwoord in euro's % Latijns-Amerika Azië Afrika Latijns-Amerika Azië De gemiddelde bijdrage in de revalidatiekosten per kind in 2010 Azië 86,43 Afrika 151,88 Latijns Amerika 135,73 Peru 231,95 Het begon allemaal met de speciale aandacht van Liliane Brekelmans-Gronert voor dat ene kind: Agnes. Nu, 30 jaar later zijn meer dan hulpaanvragen goedgekeurd, uitgevoerd en verantwoord.

6 Het Liliane Fonds in Peru Introductie land Peru ligt in Zuid-Amerika. De hoofdstad is Lima. Het land is 37,7 keer groter dan Nederland en heeft 29 miljoen inwoners. Men is overwegend rooms katholiek. De officiële talen zijn Spaans en Quechua (de Inca-taal). Belangrijke producten zijn goud, koper, vis en textiel. Voordat Columbus Amerika ontdekte was Peru het politieke centrum van het Inca-rijk, dat zich uitstrekte langs de Stille Oceaan en over het Andesgebergte van Chili tot in Colombia. Het Incarijk behoorde vanaf 1200 tot de grootste beschavingen op het Amerikaanse continent. Ten tijde van de Spaanse overheersing groeide Peru uit tot het centrum van de Spaanse macht in Zuid -Amerika dankzij de ontginning van goud en zilver. In 1821 werd Peru een onafhankelijke republiek. Voor de boeren en arbeiders bleef de situatie vrijwel hetzelfde: de armoede bleef. De macht was in handen van enkele machtige families. Het geld dat verdiend werd ging grotendeels naar de bezitters van de landerijen en buitenlandse investeerders uit Engeland en de Verenigde Staten. Vanaf 1990 veranderde deze situatie langzaam, onder gekozen presidenten. Terreurgroepen werden met succes bestreden en er werden handelscontracten gesloten met diverse landen. De rijkdom van het land (mineralen, vis, groenten en fruit) werd benut. De jaren 2002 tot en met 2006 kenden een economische groei van 6%. In 2006 werd Alan Garcia weer gekozen tot president. Ook de jaren daarna waren voor Peru voorspoedig, met in 2007 en 2008 resp. 9 en 10% economische groei. De recessie van 2009 liet ook Peru niet onberoerd, maar toch was er nog een groei van 1%. In 2010 bloeide de economie weer helemaal op (10% groei). Desondanks blijft er ongelijkheid bestaan: door de slechte infrastructuur zijn alleen de kustgebieden goed toegankelijk. De bevolking van het Andesgebied en het ten oosten daarvan gelegen Amazonegebied blijven verstoken van goede voorzieningen en gezondheidszorg. 35% van alle Peruanen leeft nog onder de armoedegrens.

7 Het werk van het Liliane Fonds in Peru Het Liliane Fonds is sinds 1981 in Peru actief. In 2010 kregen kinderen in Peru financiële ondersteuning van het Liliane Fonds. Gemiddeld was er per kind een bedrag van 231,95 nodig. Er werken 61 mediators. In de grafiek is voor de perioden van 2001 tot en met 2010 de ontwikkeling van het aantal geholpen kinderen en van het aantal mediators per jaar in Peru weergegeven. geholpen kinderen mediators aantal aantal jaar jaar Gezien de groei van het aantal geholpen kinderen werd in 2004 besloten om een nationale coördinator aan te stellen in Peru. De coördinator stuurt de mediators aan en bewaakt de kwaliteit van de hulpverlening. Dit gebeurt ondermeer door het bezoeken van de mediators en het verzorgen van bijeenkomsten en trainingen. Hieronder het verhaal van onze nationaal coördinator in Peru. Nationaal coördinator Mar Alonso García Mar Alonso García (Spanje, 1982) woont sinds 2006 in Lima, de hoofdstad van Peru. Ze is van beroep sociaalpedagoog en is gespecialiseerd in gezinscounseling en ontwikkelingswerk. Ze richt zich vanaf het begin van haar carrière op het werken met groepen die kwetsbaar zijn of waarvoor uitsluiting dreigt, zoals bijvoorbeeld drugsverslaafden die trachten terug te keren in de maatschappij en minderjarigen die in de opvang zitten. In Peru werkte ze vooral aan de sociale ontwikkeling van de bevolking van de bergstreken en van de sloppenwijken, waarbij ze zich vooral richtte op de emancipatie van vrouwen en op verbetering van de kwaliteit van leven van de allerjongsten. Naast dit werk in de direkte realiteit deed ze bestuurlijke ervaring op op lokaal niveau. Mar Alonso García vindt dat iedereen zijn steentje kan en moet bijdragen aan het verbeteren van de wereld. We kunnen allemaal iets zeggen of doen. Mar Alonso García werd in 2010 aangesteld als nationaal coördinator voor het Liliane Fonds.

8 Volgens de Peruaanse grondwet hebben mensen met een handicap recht op onderwijs, werk en gezondheidszorg. Er wordt gestreefd naar hun integratie in de samenleving. Daarnaast zijn media en websites van de overheid verplicht toegankelijk voor bijvoorbeeld slechtzienden en slechthorenden, net zoals overheidsgebouwen bereikbaar moeten zijn voor mensen met een beperking. In de praktijk besteedt de Peruaanse overheid slechts weinig geld aan beleid ten gunste van mensen met een handicap. Veel overheidsgebouwen zijn voor hen slecht toegankelijk en in de meeste overheidskantoren is geen doventolk beschikbaar en zijn er geen documenten in braille. De meeste websites van de overheid zijn niet toegankelijk voor mensen met een handicap en er is slechts één tv-kanaal met gebarentaal. Reguliere scholen zijn slecht toegerust om leerlingen met een handicap te begeleiden en deze leerlingen worden volgens de nationale ombudsvrouw geregeld gediscrimineerd, zowel in het reguliere als het speciale onderwijs. In 2009 kwam de Peruaanse organisatie MIMDES met een 'Nationaal plan voor gelijke kansen voor mensen met een handicap '. In 2010 uitte de nationale ombudsvrouw van Peru grote kritiek op het plan: het zou belangrijke pilaren missen, een budget zou ontbreken en in de monitorcommissie zit geen enkele vertegenwoordiger van gehandicaptenorganisaties. Op die manier is de ratificatie van het VN-Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap door Peru volgens haar vooral van papieren waarde. In elk geval hebben Peruaanse kinderen met een handicap nog veel baat bij het werk van hulporganisaties als het Liliane Fond s Het Liliane Fonds is in het bezit van het CBF-keurmerk. Het Centraal Bureau Fondsenwerving geeft hiermee aan dat het geld verantwoord besteed wordt. Het Liliane Fonds is een ANBI instelling. Het Liliane Fonds is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit biedt fiscale voordelen voor het Liliane Fonds en de donateur.

9 Voor meer informatie zie website: Stichting Liliane Fonds Afdeling Relatiemanagement Havensingel TX 's-hertogenbosch tel:

In Indonesië werkt het Liliane Fonds met 28 partnerorganisaties. Zij voeren het programma uit.

In Indonesië werkt het Liliane Fonds met 28 partnerorganisaties. Zij voeren het programma uit. Het Liliane Fonds in Indonesië In Indonesië werkt het Liliane Fonds met 28 partnerorganisaties. Zij voeren het programma uit. Per 1 januari 2014 ondersteunden zij samen 2.651 kinderen. Wisma voor kinderen

Nadere informatie

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven

Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Uw nalatenschap: een geschenk voor het leven Stichting Liliane Fonds Havensingel 26 5211 TX s-hertogenbosch Nederland T +31 (0)73-518 94 20 F +31 (0)73-518 94 21 Gratis infolijn: 0800-7 800 800 www.lilianefonds.nl

Nadere informatie

Beleidsplan stichting "Comedor Infantil" 2015-2020

Beleidsplan stichting Comedor Infantil 2015-2020 Uitgegeven door: Stichting Comedor Infantil Datum: december 2014 Status: Definitief Versienummer: 2.0 Beleidsplan stichting "Comedor Infantil" 2015-2020 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3

Nadere informatie

Verantwoording. Relatie: Kaag en Braassem poldertocht 2018 Land: Ethiopië Project: Versterken van kinderen met een handicap

Verantwoording. Relatie: Kaag en Braassem poldertocht 2018 Land: Ethiopië Project: Versterken van kinderen met een handicap Verantwoording Relatie: Kaag en Braassem poldertocht 2018 Land: Ethiopië Project: Versterken van kinderen met een handicap Ebrawuyan (21) kreeg door zijn moeilijke geboorte een hersenbeschadiging. Hij

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Heidi Hoogvliet +31 (0) Kinderen met lepra of een handicap horen erbij!

Heidi Hoogvliet +31 (0) Kinderen met lepra of een handicap horen erbij! Heidi Hoogvliet heidi@leprazending.nl +31 (0)55 7600 500 www.leprazending.nl Kinderen met lepra of een handicap horen erbij! Het probleem Lepra is een ziekte die nog jaarlijks honderdduizenden mensen treft

Nadere informatie

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 Stichting Home Sweet Home, notarieel opgericht op 27 mei 2008 Adres: Pr Margrietstraat 9 6096AX Grathem Nederland Statutaire zetel: gemeente Helmond Inschrijving KvK nr.:

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers 3. Project 4. Beleid 2014 5. Financiële verantwoording Postbus 3091 5203 DB s-hertogenbosch

Nadere informatie

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is Landen Groep 5 t/m 8 ZENDING IN ECUADOR Waar ligt Ecuador? Deze lesbrief gaat over Ecuador. Zoek het land maar eens op in de atlas. Ecuador ligt in het werelddeel Het grenst aan de landen en Waar komt

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa. KvK: 41003000. Tel: 070-5178477

Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa. KvK: 41003000. Tel: 070-5178477 Beleidsplan ANBI. Stichting Vrienden van Adesa KvK: 41003000 Adres: Postbus 490, 2240 AL Wassenaar Tel: 070-5178477 Inhoudsopgave. Het Beleidsplan....2 Werkzaamheden van de Stichting....3 Stichting Vrienden

Nadere informatie

MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015

MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015 MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015 Kijk met je hart, kijk verder dan je ogen zien Versie 28-12-2013 Auteur: Bettie Ratuhaling VOORWOORD Voorbij de horizon liggen kleine eilandjes als kiezelsteentjes verstrooid

Nadere informatie

Medisch onderzoek was tot voor kort buiten het bereik van de arme gezinnen op het platteland in Pakistan. Dankzij de medische zorg van NOAD ontwikkelen de kinderen zich enorm goed. Ook voor ouders maakt

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Aardrijkskunde, Godsdienst, Economie, Geschiedenis, Natuurwetenschappen, Handel, PAV, Humane Wetenschappen

Aardrijkskunde, Godsdienst, Economie, Geschiedenis, Natuurwetenschappen, Handel, PAV, Humane Wetenschappen Les 5 Peru actueel VAKKEN Aardrijkskunde, Godsdienst, Economie, Geschiedenis, Natuurwetenschappen, Handel, PAV, Humane Wetenschappen DOELSTELLINGEN EN EINDTERMEN Deze les draagt bij tot de algemene kennis

Nadere informatie

MEEDOEN Heitje voor een karweitje

MEEDOEN Heitje voor een karweitje MEEDOEN Heitje voor een karweitje Open de wereld voor een kind met een handicap Het Liliane Fonds zet zich in voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Wij willen ervoor zorgen

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru Jaarverslag van de Stichting Mariposa-Peru 2013 Algemeen. De doelstelling van de Stichting Mariposa-Peru, die op 28 februari 2006 is opgericht, is het financieren van relatief kleinschalige projecten in

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 van de Stichting Faniampiana Sekoly Malagasy

Jaarverslag 2017 van de Stichting Faniampiana Sekoly Malagasy Jaarverslag 2017 van de Stichting Faniampiana Sekoly Malagasy Amy en Rien de Kievit willen hulp verlenen aan onderwijs op Madagaskar. Om dat mogelijk te maken is gekozen voor een stichting. De Stichting

Nadere informatie

Salvatoriaanse Gezinsadoptie

Salvatoriaanse Gezinsadoptie Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Opgericht in 1980 - ANBI erkend Salvatoriaanse Gezinsadoptie Dr. Berlagelaan 34 5622 HD Eindhoven Telefoon: 040-244 68 54 info@gezinsadoptie.nl www.gezinsadoptie.nl

Nadere informatie

Stichting Garuda House Bali is door de

Stichting Garuda House Bali is door de Stichting Garuda House Bali I may be small, but I matter Stichting Garuda House Bali Groningerlaan 18 9501 SH Stadskanaal M 06-53656837 E: info@garudahouse.org Contactpersoon: Ivette Langeveld-Kamst Website:

Nadere informatie

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia?

Hoe kwam Colombia aan zijn naam? Wat is de officiële taal in Colombia? Hoe kwam Colombia aan zijn naam? a. er zijn veel kolommen (rotszuilen) in het land. b. het is de naam die de oorspronkelijke inwoners gaven. c. de naam verwijst naar ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus

Nadere informatie

Groepsdiscussie met stellingen

Groepsdiscussie met stellingen Groepsdiscussie met stellingen Wilt u met uw klas discussiëren over het belang van kinderrechten? Dan komen de prikkelende stellingen op www.kidsrights.nl ongetwijfeld van pas. Ze vormen een uitstekende

Nadere informatie

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Beleidsnotitie 2018-2022 Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Opgesteld door het bestuur van Stichting Vrienden van Park Vossenberg Kaatsheuvel, 29 maart 2018 Inleiding Stichting Maasduinen vervult een

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten Jaarverslag 2013/2014 Stichting Simbólica Projecten 1 maart 2013 28 februari 2014 Inhoud Algemeen 3 Beleid 4 Uitgevoerde projecten 6 Financieel overzicht 7 2 Algemeen Dit jaarverslag bestaat uit drie delen

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Opdracht Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De deskundigheid

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent?

Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Geeft u Afrika hoop op een betere toekomst? ook als u er niet meer bent? Beste lezer, De toekomst, denkt u daar vaak over na? Over de mooie dingen die nog in het verschiet liggen, maar ook het onvermijdelijke

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2015

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2015 Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers 3. Project 4. Beleid 2015 5. Financiële verantwoording Postbus 3091 5203 DB s-hertogenbosch

Nadere informatie

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen

Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis -doelstelling - missie - visie - werkgebieden - middelen Inhoudsopgaven I. Voorwoord II. Drijfveer III. Geschiedenis doelstelling missie visie werkgebieden middelen IV. Locatie V. Doelgroep VI. Activiteiten VII. Financiën VIII. Planning 20122013 1 Stichting

Nadere informatie

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen.

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april 2003 6,6 297 keer beoordeeld Vak Nederlands Kinderen in problemen. Er wonen veel meisjes op Haïti. Ze werken bij mensen in het huishouden. Sommige kinderen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS 2016 Leonie Jansen 2016 Inhoudsopgave 1. Gegevens stichting... 3 2. Raad van Toezicht, Bestuur en Vrijwilligers... 3 3. Visie en missie Stichting LMStandard Supports...

Nadere informatie

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent.

Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. Draag zorg voor een betere wereld ook als u er zelf niet meer bent. 1 INHOUD VOORWOORD Voorwoord 3 AMREF Flying Doctors? 5 Wat doen we? 6 De kracht van AMREF 8 Flying Doctors Hoe kunt u ons steunen? 11

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Afgesloten projecten 5 3.2

Nadere informatie

Als één team achter de sporters met een handicap

Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap Als één team achter de sporters met een handicap In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een handicap die, om te kunnen sporten, extra ondersteuning

Nadere informatie

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking

De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking De betekenis van het VN-verdrag voor mensen met een beperking Uitgelegd door de ervaringsdeskundigen Jeanet Wardenier en Henk van Dijk Voorwoord Beste lezer, Dit boekje is gemaakt door de VN ambassadeurs

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar 3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar Vrijwilligerswerk in Guatemala, Quetzaltenango In samenwerking met onze partnerorganisatie FDI hebben we subsidie

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru Jaarverslag van de Stichting Mariposa-Peru 2016 Algemeen. De doelstelling van de Stichting Mariposa-Peru, die op 28 februari 2006 is opgericht, is het financieren van relatief kleinschalige projecten in

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Sparrow

Jaarverslag 2014. Stichting Sparrow Jaarverslag 2014 Stichting Sparrow Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting Sparrow 2014. Een jaarverslag waar we aan de ene kant ontzettend trots op zijn. We hebben mensen geholpen. En voor

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland Stichtingsplan Stichting San Lucas Nederland Bestuur Stichting San Lucas Nederland Oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Visie, Missie, Doel & Resultaten...4 3. Activiteiten...5 4. Organisatie...6

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Visie Better Care Network Netherlands. Een gezin voor ieder kind. Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL

Visie Better Care Network Netherlands. Een gezin voor ieder kind. Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL Visie Better Care Network Netherlands Een gezin voor ieder kind Margot Klute, Wereldkinderen, namens Better Care Network NL Urgentie & Doel BCNI Urgentie: Er zijn miljoenen kinderen wereldwijd die onvoldoende

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1.

F Lees bron 1 en beantwoord daarna opdracht 1. Antwoordmodel: Expert Overheidsbeleid Het crisisteam is samengesteld. Jij bent als expert overheidsbeleid ingevlogen om vast te stellen wat de overheid doet om ruimtelijk ongelijkheid te verminderen. De

Nadere informatie

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation

Investeren in zelfredzaamheid. Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Rabobank Foundation Hoe help je mensen om zelfred zaam te worden? Dat is een vraagstuk waar Rabobank Foundation zich al ruim 40 jaar mee bezig houdt. Zelfredzaamheid bete

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Jaarverslag 2017 1 Dankzij de bijdragen van onze donateurs heeft de Stichting Meisjesonderwijs Pakistan (SOMOP) ook in 2017 weer vele kansarme meisjes in moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

Arbeid. 1. Vrijwilligerswerk. 2. Huishoudelijk werk. 3. Zorgarbeid

Arbeid. 1. Vrijwilligerswerk. 2. Huishoudelijk werk. 3. Zorgarbeid Arbeid Arbeid kunnen we indelen in twee verschillende soorten: betaalde en onbetaalde arbeid. Betaalde arbeid is werk waarvoor een vergoeding (loon) wordt betaald. Deze betaling ontbreekt bij onbetaalde

Nadere informatie

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Voorkomen is beter Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Postbus 545, 3500 AM UTRECHT www.loscachorros.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Informatie Academie Laerhuis Anna Flokstra school Zutphen Maandag 26 mei 2014. Hartelijk welkom!

Informatie Academie Laerhuis Anna Flokstra school Zutphen Maandag 26 mei 2014. Hartelijk welkom! Informatie Academie Laerhuis Anna Flokstra school Zutphen Maandag 26 mei 2014 Hartelijk welkom! Onze visie Mensen met een beperking hebben recht op onderwijs, werk en woonruimte en doen zo zelfstandig

Nadere informatie

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken!

Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME. U kunt het verschil maken! Opgericht 11 december 1984 door de heer Herman Steur FAMILY HELP PROGRAMME U kunt het verschil maken! U kunt het verschil maken! voor een alleenstaande moeder, zodat haar kinderen naar school kunnen gaan;

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2018 NETWERK NIEUW ROTTERDAM 1 INLEIDING Dit beleidsplan is op 23-11-2017 vastgesteld door het bestuur van stichting Netwerk Nieuw Rotterdam. 1.1 Bestuursleden Voorzitter: Piet Boekhoud

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014

Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014. Activiteiten Ethiopië 2013/2014 Verslag Stichting Gurmuu 2013/ 2014 Stichting Gurmuu is opgericht in 2008 door een groep Oromos van Ethiopische afkomst die zich wilden inzetten voor landgenoten in zowel Ethiopië als Nederland. De Stichting

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer

Beleidsplan Stichting Gelukskoffer Beleidsplan Stichting Gelukskoffer 2011-2015 Stichting Gelukskoffer te Amersfoort Bezoekadres: Printerweg 16, 3821 AD Amersfoort Handelsregisternummer 32169581 Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Werkzaamheden

Nadere informatie

Beleidsplan. Februari 2010

Beleidsplan. Februari 2010 Beleidsplan 2010 Februari 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie en doelen... 4 2.1 Missie en visie... 4 2.2 Uitgangspunten voor de projecten... 4 2.3 Overige waarden en overtuigingen... 5 3. Doelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 All Nations Business For Mission

Jaarverslag 2018 All Nations Business For Mission Jaarverslag 2018 All Nations Introductie All Nations zet zich sinds 1993 in voor het stichten van kerken en christelijke gemeenschappen, het maken van discipelen en trainen van leiders in hulpbehoevende

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek

Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek Leven met een handicap in Peru Samenvatting Verkenningsonderzoek Wensen, behoeften, belemmeringen en kansen van mensen met een lichamelijk handicap in Peru m.b.t. sociale en economische participatie Cisca

Nadere informatie

Quiz VENEZUELA ACTUEEL

Quiz VENEZUELA ACTUEEL Quiz VENEZUELA ACTUEEL Vraag 1: Hoe heeft Venezuela zijn naam gekregen? A) Venezuela betekent in het Spaans Land van het hart B) Vanwege zijn gelijkenis met Venetië C) Het land is genoemd naar zijn eerste

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 DESTINO. stichting. Geef een kind de toekomst! WWW.STICHTINGDESTINO.COM

JAARVERSLAG 2012 DESTINO. stichting. Geef een kind de toekomst! WWW.STICHTINGDESTINO.COM JAARVERSLAG 2012 DESTINO Geef een kind de toekomst! stichting WWW.STICHTINGDESTINO.COM Voorwoord Hierbij bieden wij u het Jaarverslag 2012 aan. Dit verslag is een verantwoording van de activiteiten en

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Jaarverslag 2018 1 Dankzij de bijdragen van onze donateurs heeft de Stichting Meisjesonderwijs Pakistan (SOMOP) ook in 2018 weer vele kansarme meisjes in moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika In het vroegere Amerika woonden Indianenstammen. Columbus ontdekte dit land van de Indianen in 1492. Het waren de Azteken, de Inca s

Nadere informatie

JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017

JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017 JAARPLAN 2017 Versie: 1.0 Datum: April 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. JAARPLAN 2016... 3 3. BEGROTING 2016... 3 4. ORGANISATIE... 4 Bijlagen I Begroting 2017 Stichting Huize Lydia Jaarplan 2017

Nadere informatie

Beleidsplan Liberi Foundation

Beleidsplan Liberi Foundation Beleidsplan 2016 2021 Liberi Foundation Inhoudsopgave 1. Over Liberi Foundation 2. Beleid 3. Ideologische grondslag 4. Communicatie 5. Inkomsten / uitgaven en vermogensbeheer 6. Bestuur Met dit beleidsplan

Nadere informatie

Kinderhulp. Zorg voor kwetsbaren

Kinderhulp. Zorg voor kwetsbaren Kinderhulp Nieuwsbrief voor Kinderhulp Sponsors - Mei 2013 Zorg voor kwetsbaren Gehandicapt in Oost-Europa Kindertehuis Vidrare Het verhaal van Todor Interview met een projectmedewerker Partner in beeld:

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Waar of niet waar? Zuid-Korea is een eiland. Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b. Pyongyang c. Peking. Niet waar.

Waar of niet waar? Zuid-Korea is een eiland. Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b. Pyongyang c. Peking. Niet waar. Zuid-Korea is een eiland. Zuid-Korea is een schiereiland. Dat betekent dat er nog één zijde van Zuid-Korea verbonden is met een ander land (Noord-Korea). Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b.

Nadere informatie

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika

Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Waar ligt Venezuela? a. in het noorden van Zuid-Amerika b. in het zuiden van Noord-Amerika c. in Centraal-Amerika Hoeveel buurlanden heeft Venezuela? a. één b. twee c. drie De buurlanden van Venezuela

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G

J A A R V E R S L A G J A A R V E R S L A G E N J A A R R E K E N I N G 2 0 1 3 Stichting Projectmatige Charitas Grubbenvorst Inhoudsopgave 1. Verslag over het jaar 2013 2. Jaarrekening 2013-1 - 1.1 Oprichting De Stichting

Nadere informatie

Sterke kinderen. Een toegankelijke omgeving.

Sterke kinderen. Een toegankelijke omgeving. Sterke kinderen. Een toegankelijke omgeving. Liliane Fonds Visie Onze toekomstdroom Kinderen met een handicap doen gelijkwaardig en zo volledig mogelijk mee in hun thuissituatie en hun gemeenschap. Hun

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze?

Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze? Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze? Radboud Universiteit Nijmegen Centre for International Development Issues Nijmegen Sara Kinsbergen, MSc Dr Lau

Nadere informatie

Beleidsplan Liberi Foundation

Beleidsplan Liberi Foundation Beleidsplan 2016 2021 Liberi Foundation Inhoudsopgave 1. Over Liberi Foundation 2. Beleid 3. Ideologische grondslag 4. Communicatie 5. Inkomsten / uitgaven en vermogensbeheer 6. Bestuur Met dit beleidsplan

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 Oktober 2014 Stichting Vrienden van Buro Lima, Fokkershoek 8b, 5473VD Heeswijk-Dinther. tel.: 0610001854 www.burolima.nl vrienden@burolima.nl KvK

Nadere informatie

Stichting The Next Stage

Stichting The Next Stage 14 november 2015 Stichting The Next Stage Beleidsplan Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Doel van de stichting... 3 2.1. Doel... 3 2.2 Visie... 3 2.3 Missie... 3 2.4 Doelstelling... 3 2.3 Resultaten... 4 3. Activiteiten...

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Present Assen 2015

Jaarplan Stichting Present Assen 2015 Jaarplan Stichting Present Assen 2015 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Algemene doelstelling 2015.3 1.2 Speerpunten 2015 3 1.2.1 Operationeel Team en Bestuur..4 1.2.2 Samenwerking met Partners

Nadere informatie

Er is een hoop werk verzet en een geweldig bedrag opgehaald voor Masakhane: 2500,-!

Er is een hoop werk verzet en een geweldig bedrag opgehaald voor Masakhane: 2500,-! Nieuwsbrief 19 maart 2015 Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden in actie voor Masakhane. Op de Johan Willem Friso school in Leeuwarden is met een spetterende opening op maandag 16 maart 2015 de projectweek

Nadere informatie

Inzamelingen in de maand november 2015. Fair Climate (2% fonds). 1 Najaarszendingsweek.

Inzamelingen in de maand november 2015. Fair Climate (2% fonds). 1 Najaarszendingsweek. Inzamelingen in de maand november 2015. Datum 1e inzameling 1 Najaarszendingsweek. Vandaag reizen we voor de collecte naar het verre oosten, naar Thailand. Slechts 1 procent van de Thaise bevolking is

Nadere informatie

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN?

RED EEN KIND ZOEKT MEER WETEN? RED EEN KIND ZOEKT kerken die wereldwijd verbonden willen zijn en het werk van AEE in Rwanda willen ondersteunen. Met als doel: nog meer kinderen een kansrijke toekomst geven. Doe mee met het diaconaal

Nadere informatie

Beleidsplan. van de. Stichting TIMALAWI

Beleidsplan. van de. Stichting TIMALAWI Stichting TIMALAWI - Toekomst Initiatief voor MALAWI Samen staan we sterker! Beleidsplan van de Stichting TIMALAWI augustus 2010 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Kita Juga!

Nieuwsbrief Stichting Kita Juga! December 2018 Stichting Kita Juga! Wilhelminalaan 7 5993 AB Maasbree E-mail: kitajuga@live.nl www.kitajuga.com Rekeningnummer: NL12 RABO 0130 821 799 In deze nieuwsbrief Beste vrienden Projecten Kita Juga

Nadere informatie

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË PROGRAMMA-UPDATE, MAART 2018 DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË Migratie is een belangrijke aanjager van sociale en economische verandering in Azië. De regio kent een van de grootste

Nadere informatie

Stichting Leven in Albanië. Jaarverslag 2014

Stichting Leven in Albanië. Jaarverslag 2014 Stichting Leven in Albanië 28-5-2015 Inhoud Inleiding... 2 Achtergrond stichting... 2 Doelstelling... 2 Bestuur en organisatie... 4 Uitgevoerde activiteiten... 5 Kindergarten Marikaj... 6 Schoolmiddelen...

Nadere informatie

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013

INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 INFO & VOORSTEL ZANZIBITS AUGUSTUS 2013 Voorstel Gevraagde bijdrage Eenmalige sponsoring voor Stichting Zanzibits Het gesponsorde bedrag zal worden verdubbeld door Stichting de Wilde Ganzen Stichting Zanzibits

Nadere informatie