Waarom u (veel) geld verliest op de beurs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom u (veel) geld verliest op de beurs"

Transcriptie

1 Waarom u (veel) geld verliest op de beurs (en hoe u dat kunt voorkomen) Drs. Harm van Wijk Beleggen.com / BeursBulletin.nl

2 Beste lezer, Dit rapport heb ik speciaal voor u geschreven. Met Beleggen.com en BeursBulletin.nl wil ik zoveel mogelijk kennis delen met mijn trouwe schare lezers. Want elke keer schrik ik er weer van als ik lees dat 90% van de particuliere beleggers geld verliest op de beurs. Met de informatie in dit rapport kunt u heel concrete stappen maken. Het kan het verschil betekenen tussen wel of niet verliezen op de beurs Het gaat over de psychologie van beleggen. De drijfveren die we onbewust hebben, de keuzes die we maken en het waarom. Ik wens u veel plezier met dit rapport!

3 Psychologie van de belegger Voor de meeste beleggers geldt, dat het verslaan van de markt niet het grootste probleem is. Om succesvol te beleggen gaat het er om dat je jezelf verslaat. Dit betekent allereerst dat je je emoties onder controle moet hebben. Universiteit van Maastricht Jezelf goed kennen, is echter niet genoeg. Als belegger moet je ook onafhankelijk kunnen denken. Niet met alle winden meewaaien. Als je vertrouwt op je natuurlijke instincten, dan leidt dit onherroepelijk tot verlies. Dat is één van de redenen dat 90% van de particuliere beleggers niet in staat is om de index te verslaan. Met deze resultaten kwam de Universiteit van Maastricht na analyse van de data van Alex-klanten. Pijn vermijden Beleggers proberen pijn te vermijden. Dat betekent dat als je op winst staat, dan wil je niet de pijn ervaren om die winst weer te verliezen. Dat verlies doet pijn, dus de meeste beleggers nemen daarom maar snel winst als er een plusje is. Van winst nemen is nooit iemand armer geworden, toch? Vanuit de psychologie bezien, ook weer een prima manier om het voor jezelf goed te praten. Papieren verlies Aan de andere kant zorgt de emotie er voor dat wanneer een transactie op verlies staat, de verliezen veelal onbeperkt door lopen. Tot die tijd is het dan een papieren verlies, zo verkopen beleggers het aan zich zelf. Het probleem is echter dat tegenover deze kleine winsten, grote verliezen staan zodat onder aan de streep een verlies resteert. Onrealistische stijgingen Daarnaast zorgt het laten doorlopen van verliezen er voor dat er onrealistische stijgingen moeten volgen om weer in de plus te komen. Wanneer bijvoorbeeld een aandeel 50% is gedaald, dan zal een stijging van 100% moeten volgen om weer op het instapniveau te

4 komen. Daalt een aandeel 75%, dan zal het aandeel 300% moeten stijgen en als het aandeel 90% is gedaald, dan zal een stijging van 900% nodig zijn om het verlies weg te werken. Tegen je gevoel ingaan Bovendien kan het geld dat is geïnvesteerd, niet worden aangewend voor een belegging die een beter vooruitzicht biedt. Kortom de emotie om pijn te vermijden, zorgt er voor dat we structureel geld verliezen. Als belegger moet je dus tegen je gevoel in gaan om succesvol te zijn. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. En je moet dus eerst weten hoe dat psychologisch spelletje werkt. Ervaring om geld te verliezen Objectiviteit is van groot belang, maar onze angst, hebzucht en trots weerhouden ons ervan om rationele beslissingen te nemen. Alle kennis over beleggen is dan ook zinloos als je je emotie niet onder controle hebt. Overigens is het beheersen van je emotie geen garantie tot succes. Daarvoor is ervaring nodig en in het bijzonder ervaring om geld te verliezen. De toekomst voorspellen Geld verliezen hoort nu eenmaal bij beleggen omdat nu eenmaal niemand de toekomst kan voorspellen. Ik helaas ook niet. We hebben de afgelopen jaren de nodige zwarte zwanen gezien. Zelfs de meest succesvolle beleggers hebben in de afgelopen jaren regelmatig de plank volledig misgeslagen. Zwaargewichten Het komt ook zeer regelmatig voor dat beleggers met een enorme reputatie het volledig met elkaar oneens zijn. George Soros, één van de meest bekende beleggers, vertelde in een interview dat hij op dit moment geen enkel idee heeft wat ons te wachten staat. Misschien laat niet iedereen het achterste van hun tong zien, maar realiseer je wel dat u als belegger moet opboksen tegen dit soort zwaargewichten.

5 Voortgang en fouten beoordelen Als belangrijke eigenschappen voor beleggers worden genoemd: objectiviteit, geduld, bescheidenheid en discipline. Zelfgenoegzaamheid is een groot gevaar voor beleggers. Daarom is het van groot belang om je voortgang en je fouten op een continue basis te beoordelen. Iedereen denkt dat beleggen eenvoudig is. Maar niets is minder waar. Snel rijk worden Om succesvol te beleggen, moet je beleggen zien als een bedrijf, dat langzaam maar zeker wordt opgebouwd door hard te werken en goed te plannen. Het is zeker geen manier om snel rijk te worden. Toch besteden veel mensen meer tijd aan het uitzoeken van een vakantie, dan aan het selecteren van een aandeel. Bounded rationality Bij de keuze van een belegging komen vaak emoties kijken. Dit verschijnsel wordt in de psychologie mede verklaard door de bounded rationality. Omdat de rationationaliteit beperkt is, gaan mensen keuzes op hun gevoel maken. Het grote aantal factoren dat van invloed is op de toekomst, verhindert dan een rationele keuze. Plan your trade and trade your plan Een ijzeren wet bij het succesvol beleggen is plan your trade and trade your plan. Succes is voor een belangrijk deel afhankelijk van hoe zeer je gecommitteerd bent aan je (handels)plan. Een goed plan is van groot belang omdat je met vertrouwen dit plan moet volgen, juist als dit tegen je gevoel ingaat. Beleggen is geen gokken Veel mensen zeggen dat beleggen op gokken lijkt, maar er is een wezenlijk verschil. In de klassieker The ABC of stock speculation, definieert Samuel Nelson beleggen als een onderneming gebaseerd op berekeningen. Het onderscheid met gokken is dat bij gokken geen gebruik wordt gemaakt van berekeningen.

6 Uw volle aandacht Beleggen is een serieuze aangelegenheid, die het verdient om uw volle aandacht te krijgen. Het gaat immers (veelal) om uw zuurverdiende geld en steeds vaker is uw toekomst afhankelijk van uw beleggingsresultaten. Zeker nu steeds vaker zekerheden zoals AOW, pensioenen en verzekeraars, steeds minder zeker worden. Succesvol beleggen Uit de psychologie blijkt dat onze natuur, die gemaakt is om te overleven, ons financieel kan en zal ruïneren wanneer u uw emoties niet goed in de hand heeft. De belangrijkste les die ik hieruit heb geleerd, is dat het hebben van een goed systeem en naar het systeem te handelen, het beheersen van emoties, het onafhankelijk kunnen denken en het voortdurend meten, noodzakelijk zijn om succesvol te beleggen. Eeuwige zoektocht Een ander deel van de psychologie van de belegger gaat over de eeuwige zoektocht van beleggers naar de heilige graal. Veel mensen willen makkelijk rijk worden. Het liefst ook nog snel. Ervaren beleggers weten inmiddels dat er geen heilige graal bestaat. Het succes wordt alleen behaald door hard werken, gezond verstand, geduld en discipline, zo luidt de consensus van succesvolle beleggers. De heilige graal De heilige graal bestaat niet omdat de aandelenkoersen worden bepaald door de houding van beleggers. Deze houding is veelal consistent, maar ook regelmatig volstrekt irrationeel. Garfield Drew zei hierover: aandelen worden niet verhandeld voor wat ze waard zijn, maar wat mensen dènken dat ze waard zijn. Hoe kunnen we anders verklaren dat koersen de ene dag (veel) hoger of (veel) lager staan dan de andere dag?

7 Verschillende soorten beleggers De markt wordt gevormd door verschillende soorten beleggers. Zo zijn er aandeelhouders die beleggen voor de lange termijn. Anderen beleggen voor een termijn van enkele maanden. En er zijn natuurlijk beleggers die alleen kort op de bal spelen. Iedere groep beleggers reageert redelijk voorspelbaar op nieuws, maar omdat de samenstelling van de totale groep verandert, blijft de markt onvoorspelbaar. Jezelf verslaan En zelfs al ben je in staat om de markt te verslaan, dan nog is de grootste uitdaging om jezelf te overwinnen. Dit is vaak het meest lastig. Zoals vorige week aangehaald, probeert het onderbewustzijn pijn te vermijden. Daarom worden winsten afgekapt (je wilt die winst niet meer verliezen) en lopen verliezen te lang door (het komt wel weer goed), zodat 90% van de particuliere beleggers het minder goed doet dan de index. Sentiment Zijn de beleggers samen dan in staat om de beurs te voorspellen? Volgens IEX niet. In november 2011 werd teruggekeken op 10 jaar Bull/Bear Enquête. De conclusie luidde: in slechts 46,6% van de gevallen voorspelde u de juiste richting. Ofwel, dat een positieve indicator resulteerde in een stijgende AEX en vice versa. De juiste aandelen Zijn beleggers dan wel in staat om de juiste aandelen te kiezen? Ook niet, zo bleek uit de analyse van 10 jaar Bull/Bear Enquête. In de grafiek staat de AEX (roze), het resultaat van de profs (rood) en die van de IEX-beleggers (groen). De gestaag dalende AEX-index werd nog eens flink underperformed.

8 Contrair oogpunt Vanuit contrair oogpunt zou dit mogelijkheden bieden, maar zo consistent fout zitten beleggers helaas niet om hier nu je hele financiële toekomst aan op te hangen. Veel sentimentindicatoren zijn optimistisch op de top en pessimistisch op de bodem. Het probleem is echter dat er niet altijd extreme waarden rond belangrijke toppen en bodems worden bereikt. Nieuwsuur Top 5 Zijn alleen de IEX beleggers nu zulke slechte beleggers? Helaas staan de resultaten van de IEX Bull/Bear Enquête niet op zich. De Advisory Sentiment Indicator laat dezelfde conclusie trekken. Ik heb daarnaast ook al enkele malen (zie Analisten bakken er niks van: de resultaten van de Nova Top 5 / Nieuwsuur Top 5 belicht. De conclusie was dat sinds de start in 1994 jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter werd gescoord dan de AEX. De perfecte indicator

9 Bij de zoektocht naar de heilige graal, wordt ook altijd gezocht naar de perfecte indicator. Het probleem met de perfecte indicator is, dat als deze eenmaal uitlekt, dat beleggers dan gaan anticiperen op de signalen, waardoor de indicator waardeloos wordt. Vervolgens wordt geanticipeerd op de beleggers die anticiperen. Het gevolg is dat de perfecte indicator niet meer werkt. Verschillende omstandigheden Een ander probleem met de perfecte indicator is dat omstandigheden voortdurend veranderen. Om een goed beeld te hebben van de indicator, moet de indicator eenvoudig zijn en worden getest over meerdere jaren, onder verschillende omstandigheden. Een voorbeeld is het voortschrijdend gemiddelde, dat overall een goed resultaat geeft, maar in een zijwaartse markt slecht werkt. De huidige crisis De focus van beleggers wordt doorgaans verlegd naar de laatste ervaring. De gevaren komen echter vaak uit net weer een andere hoek. Garfield Drew zei hierover: Het normaal op een bepaald moment is het gemiddelde van het verleden. Het staat geen veranderende omstandigheden toe. Het huidige of toekomstige normaal zou echter totaal verschillend kunnen zijn. De huidige crisis is hiervan weer een goed voorbeeld. Imperfecte indicator is waardevol Hoe zou de perfecte indicator er dan uit moeten zien? Hamilton Bolton, een creatief genie en een meester in het ontwerpen van indicators, schreef hierover: De perfecte indicator zou, om enige waarde te hebben, verre van ideaal moeten zijn, controversieel moeten zijn en vaag zijn op het gebied van timing. De perfecte indicator is waardeloos en de imperfecte indicator is waardevol. Spreiden over strategieën1 Succesvol beleggen is daarom meer kunst dan wetenschap. De zoektocht naar de heilige graal heeft wel een belangrijk voordeel, namelijk dat ervaring wordt opgedaan. De meest

10 waardevolle les die geleerd kan worden, is dat de heilige graal niet bestaat. Een groot nadeel is dat voor deze zoektocht wel doorgaans (veel) leergeld moet worden betaald. Spreiden over strategieën 2 Ik concentreer mij op systemen die zichzelf hebben bewezen. Dat deze niet perfect zijn, is zeker. Het belangrijkste is dat deze systemen geld opleveren, ook al is dat niet onder alle marktomstandigheden. Het spreiden over strategieën verdient daarom mijn voorkeur. Het liefst gebruik ik dan strategieën die onderling een lage correlatie hebben. Niets is perfect, maar dat hoeft gelukkig ook niet om geld te verdienen. Objectiviteit van de belegger Als er geld in het spel is, dan is er ook altijd sprake van emotie. Een succesvolle belegger is hiervan op de hoogte en probeert psychologisch in balans te blijven. Omdat er veel krachten, zowel intern als extern, de belegger uit balans proberen te brengen, is het zaak om te leren omgaan met het bombardement van emotionele prikkels. Impulsief handelen De externe prikkels proberen de balans richting angst of hebzucht te laten doorslaan. Eenmaal uit balans, nemen je wil en logisch denkvermogen af en het resultaat is dat je, net als de meerderheid van beleggers, impulsief gaat handelen. Onafhankelijke mening Om tegenwicht te geven aan deze prikkels, moet je zo objectief mogelijk zijn. Het is dus zaak om (meningen van) mensen om je heen te negeren en een onafhankelijke mening te vormen. Omdat de markt wordt gedreven door emoties, is het resultaat dat je vaak een andere mening hebt dan de heersende consensus in de markt. Vooroordelen Vooroordelen zijn gevormd door onze ervaringen. Iemand die net veel geld heeft verloren, zal anders reageren dan iemand die net veel geld heeft verdiend. Waar de ene belegger wordt gedreven door angst, zal de andere de negatieve consequenties

11 ondervinden van overmoed. Beide beleggers hebben moeite om objectief naar de markt te kijken. Negatieve emoties Angst is een complexe emotie die zich in verschillende vormen zoals zorgen, paniek en ongerustheid, kan voordoen. Vaak komt angst voor in combinatie met andere negatieve emoties zoals haat, boosheid of wraak waardoor het een nog grotere verwoestende kracht heeft. Angst is besmettelijk Angst treedt zowel op bij de vrees om te verliezen, als de vrees om de boot te missen. Angst komt bovendien nooit alleen. Het is zeer besmettelijk. Iedereen, vaak gevoed door de media, steekt elkaar aan. Onbewust of bewust speelt het een rol in de beslissingen die beleggers nemen. Angst om de boot te missen De angst om de boot te missen, dwingt beleggers om alsnog in de markt te stappen, veelal als er al een behoorlijke stijging is geweest. Deze angst vertroebelt het beeld zodat geen objectieve beslissing meer wordt genomen. Het gevolg is vaak dat de uitkomst daardoor negatief is. Gebrek aan objectiviteit Het gebrek aan objectiviteit zorgt ervoor dat wordt geconcentreerd op positief nieuws en het slechte nieuws wordt genegeerd. En wie herkent zich niet in de volgende situatie? Een aandeel is fors opgelopen en de angst om deze winst weer te verliezen, neemt steeds verder toe. In het heetst van de strijd Een oplossing hiervoor is om gedeeltelijk winst te nemen, zodat er wat druk van de ketel komt. Een betere oplossing is om van te voren te beslissen wat het koersdoel en stop

12 loss-niveau is en op basis daarvan te handelen. Vooraf, zonder dat emoties een rol spelen, is het veel eenvoudiger om objectief te zijn dan in het heetst van de strijd. Hebzucht De tegenpool van angst is hebzucht. Hebzucht heeft overmoed tot gevolg en de wens om op korte termijn grote winsten te behalen. Deze aanpak leidt echter tot meer stress en tast de objectiviteit aan. Door dan met een (te grote) hefboom te gaan werken, is het resultaat nog al eens teleurstellend. Na een grote winst een vakantie Zelfvertrouwen neemt toe, naar mate de koersen verder oplopen. Het is zaak om hiermee goed om te gaan en beide benen op de grond te houden. Veel succesvolle beleggers lassen daarom na een grote winst een vakantie in om opnieuw emotioneel in balans te komen. Doen we dat niet, dan lopen we het risico om de scherpte te verliezen en minder voorzichtig te worden. Marketitis Veel beleggers willen voortdurend in de markt zijn. De ene belegger zoekt de spanning en de andere belegger gebruikt het beleggen om zijn hoop op vast te pinnen, vaak ter compensatie van frustraties. Voor weer andere beleggers speelt hebzucht een grote rol. H.J. Wolf noemde dit in zijn boek de Marketitis. Gokken Marketitis is te vergelijken met een persoon die in de trein stapt, zonder een idee te hebben welke kant de trein op gaat. Dit is puur gokken en heeft met beleggen niets te maken. Wolf schrijft dat beleggers niet in de markt actief moeten zijn als de situatie zeer onzeker is. Vertrouwen in onze positie

13 Als we bedenken dat één van de voorwaarden voor objectiviteit is dat we vertrouwen in onze positie hebben, dan snijdt dit zeker hout. In een onzekere situatie zouden we anders vrij snel van ons stuk worden gebracht, met alle (negatieve) gevolgen voor de bankrekening van dien. Het grotere plaatje Een andere consequentie van Marketitis is dat we perspectief verliezen. Als je continu in de markt zit, wordt je gedwongen om een korter time frame te kiezen, waardoor je het grotere plaatje uit het oog verliest. Tickeritis Ditzelfde geldt voor beleggers die de hele dag naar het scherm turen. Naast het feit dat dit emotioneel zeer belastend is, is de kans groot dat de grotere trend uit het oog wordt verloren. Net als een voorwerp dat onscherp is als je er te dicht bovenop zit, zo ook wordt het beeld van de markt verstoord als je de hele dag met je neus op het scherm zit. Hoop Naast angst en hebzucht kennen we natuurlijk de meer subtiele hoop. Hoop is één van de grootste obstakels om objectief te blijven. Hoop wordt gedefinieerd als de verwachting van het gewenste. Als een positie onder water staat, kan het helpen om je af te vragen wat je zou doen als al je geld op het spel zou staan. Positie zo snel mogelijk sluiten Als je je realiseert, dat je belegt op basis van hoop, dan is het zaak om deze positie zo snel mogelijk te sluiten. Enerzijds omdat hiermee een potentieel groot verlies wordt vermeden. Anderzijds krijg je hierdoor weer je balans terug zodat je weer objectief kunt oordelen.

14 Conclusie Er zijn veel psychologische valkuilen voor iedere belegger. Door de kennis in dit rapport structureel toe te passen, kunt u voorkomen dat u in veel van die valkuilen terechtkomt. Lees het rapport dus vooral nog een paar keer goed door en maak aantekeningen. Dat is dé manier om ervoor te zorgen dat u uw emoties de baas blijft. Uiteindelijk gaat het erom dat u mooie rendementen behaalt op de beurs. Wilt u mij een plezier doen? Dit rapport heb ik met veel plezier geschreven en ik deel het graag met u. Ik ben erg benieuwd naar uw mening. Heeft u er wat van opgestoken? Kunt u er iets mee? Helpt het u verder met uw beleggingen en uw resultaten? U kunt uw opmerkingen achterlaten in de box onder het artikel op deze pagina: Alvast hartelijk dank!

15 Nawoord Mijn naam is Harm van Wijk. Ik was al vroeg bezig met aandelen en opties en ik moet eerlijk toegeven dat het eerste geld dat ik verdiende min of meer per ongeluk ging. Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie kwam ik in aanraking met de wereld van opties en ik was direct gefascineerd. Ik opende een rekening en sloeg aan het handelen. Zonder uitvoerige kennis van zaken en zonder strategie ging dat nogal eens mis. Ik sloot mijn posities en besloot me weer volledig op mijn studie te concentreren. Tot ik een maand later een bericht kreeg van mijn bank wat er met de openstaande opties moest gebeuren Zonder het te weten, had ik dus (goed) geld verdiend met opties omdat ik vergeten was deze positie te sluiten. Zonder geluk vaart niemand wel. Na mijn studie ben ik de financiële wereld beland en ben me steeds meer met beleggen gaan bezig houden. Ik was eerder verantwoordelijk voor het opzetten van de beleggingssites van SNS Bank, verantwoordelijk voor marketing, verkoop en business development bij BinckBank, werkte mee aan het opstarten van SNS FundCoach en de ABN Amro Turbo s en was sitemanager van DFT.nl (De Financiële Telegraaf). Ik heb in de afgelopen jaren door de internetbubbel en de kredietcrisis wel het nodige voor mijn kiezen gehad. Ook hier geldt: als je er niet dood aan gaat, maakt het je sterker.

16 Ik ben als beleggingsexpert te gast geweest bij diverse programma s waaronder EenVandaag, Netwerk, Rondom10, Radio 1, Radio 2, BNR, FinanceTelevision en Business Class. Ik werk samen met onder meer SNS Bank, Binck, Alex, Citibank en Lynx en schrijf voor De Financiële Telegraaf, de website van Alex, Shares en Beurs.nl. Met al mijn kennis en ervaring als bagage ben ik aan de slag gegaan om BeursBulletin.nl en Beleggen.com op te zetten. Eerst als weekblad, maar al snel uitgebreid met abonnementen op portefeuilles en cursussen en later vermogensbeheer. Met de valkuilen en inzichten in dit rapport moet het u kunnen lukken om betere resultaten te behalen op de beurs. Ik wens u veel succes toe met uw beleggingen! Drs. Harm van Wijk Beleggen.com / BeursBulletin.nl Amsterdamsestraat BK te Muiden Tel.: (+31) (0) Fax.: (+31) (0) SNS Bank IBAN NL50 SNSB BIC SNSBNL2A KvK nr BTW NL B01 De informatie in dit rapport is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

17 Reacties van klanten Het gebeurt mij regelmatig dat ik mijn haren uit het hoofd trek als ik niet meteen een nieuwe tip uitvoer, lees koop. Ik kijk dan ook altijd met plezier uit naar hun tip die zij zo tegen uur verzenden naar mijn adres en per sms. BeursBulletin dwingt mij om gestructureerd te beleggen. Hoe? Door gewoonweg hun tip uit te voeren. Een prima service. Ik maak al jaren gebruik van hun diensten en ben dat ook nog jaren van plan te doen. De BeursBulletin van s ochtend lees ik altijd met plezier. Het is leerzaam. Het is voor mij een soort verplichte, aangename, kost geworden. Ik ben recentelijk geabonneerd op SuperMomentum en deze lijkt voor mij zeer belovend uit te pakken. Paul Mather, Driel Ik ben zeer content met Uw AandelenAlert. Via de eerste tip waren de kosten er voor mij al uit. Hans Holt, Haarlem Hierbij wil ik middels deze mail mijn tevredenheid uiten aan het team van BeursBulletin. Dankzij de adviezen van BeursBulletin en het BeursBulletin Beleggingsfonds heb ik goede beleggingsresultaten behaald. BeursBulletin betekent veel voor mij: het team is betrouwbaar en deskundig waardoor ik, ondanks de moeilijke markt, toch goede resultaten behaal." Jan Leliveld, Aalsmeer

18 BeursBulletin geeft een steun in de rug en de door hen verzorgde seminars zijn het bezoeken waard. In het algemeen kan gesteld worden dat de meeste tips geld opleveren. De instapkosten zijn gewoonlijk snel terugverdiend. Al vele, vele jaren werk ik met hun adviezen. Hans G. Koornstra, Zeewolde "Ben zeer tevreden over BeursBulletin.nl. Verliezen worden afgekapt, winsten vakkundig gemaximaliseerd en de medewerkers zijn goed bereikbaar en reageren snel op vragen. Flexibiliteit en meedenken bij afsluiten van abonnementen. Grote aanrader!" Martin Sijbolts, Groningen "Ik ben heel tevreden over uw tips. Het is voor mij als niet- professionele belegger duidelijk dat uw team heel zorgvuldig werkt zodat de tips op een verantwoorde wijze tot stand komen en naar de deelnemers gaan. De kwaliteit van de tips en de spreiding zorgt er voor dat het risico heel beperkt is en dat geeft in deze tijden een goed gevoel en ook nog een leuk resultaat." mr. Ad van der Aa, Sint-Oedenrode Sterk punt van BeursBulletin is het actieve beleid van in- en uitstappen. Ik vind BeursBulletin gewoon geweldig goed!!" Aloys Scholl, Venray

19 Ik ben zeer tevreden over jullie goede service! Vriendelijke groeten van een zeer tevreden klant. Will Verschoor, Tilburg BeursBulletin is een prima blad en geeft goede/uitstekende verwachtingen." Klaas van Schaik, Zoetermeer De ondersteuning via de wekelijkse uitgave van BeursBulletin voldoet aan mijn behoefte. Bovendien vind ik de wekelijkse rubrieken interessant en leerzaam. J.Mertens De informatie van BeursBulletin is een prima aanvulling op de andere informatie die op het internet te vinden is voor een beginnende belegger. Rob Engberts De producten van Beursbulletin hebben een goede indruk achtergelaten. Joan Busch, Pedreguer Spanje Beursbulletin gebruik ik als zeer gewaardeerde extra achtergrondinformatie, waarvoor dank! Johan Schelstraete Brussel, Belgie

20 Disclaimer BeursBulletin.nl beheert 11 beleggingsportefeuilles waarvan de informatie op is te vinden. Gezien het behaalde rendement van gemiddeld 25 procent per jaar, handelen medewerkers van BeursBulletin ook zelf op hun eigen adviezen. Zij stappen echter pas in ruim nadat de en/of sms-berichten zijn aangekomen, dat wil zeggen dat ze bij meerdere personen binnen het bedrijf zijn ontvangen. Alle rechten op de inhoud berusten bij BeursBulletin.nl, voorzover deze rechten niet berusten bij derden van wie materiaal beschikbaar is gesteld op BeursBulletin.nl Gebruiker erkent de (intellectuele) eigendomsrechten van BeursBulletin.nl en haar toeleveranciers op de inhoud van BeursBulletin.nl, zowel in haar geheel, als gedeelten daaruit, dan wel vervat in alle aantoonbaar daarop gebaseerde en/of daaraan ontleende informatie, ongeacht of zodanige daarop gebaseerde en/of ontleende informatie (mede) het product is van een bewerking, veredeling of prestatie door een ander dan BeursBulletin.nl c.q. haar toeleveranciers. Gebruiker mag de inhoud slechts voor eigen gebruik raadplegen en gebruiken. Het is gebruiker niet toegestaan om informatie verkregen uit BeursBulletin.nl op niet-incidentele basis openbaar te maken, te verveelvoudigen of te verkopen in welke vorm dan ook, daaronder begrepen het al dan niet na bewerking te integreren in netwerken of op meerdere beeldschermen te verschijnen of anderszins openbaar te maken. De verwerking van de gegevens op BeursBulletin.nl en de totstandkoming van BeursBulletin.nl is naar beste weten en met de grootste zorg uitgevoerd. BeursBulletin.nl, noch haar toeleveranciers kunnen evenwel instaan voor de juistheid en de volledigheid van de informatie die op BeursBulletin.nl is opgeslagen en zijn dan ook, behoudens opzet of grove schuld van BeursBulletin.nl c.q. haar toeleveranciers, niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid, onvolledigheid of onrechtmatigheid van de inhoud van de via BeursBulletin.nl aangeboden informatie. Informatie die van essentieel belang is voor gebruiker dient altijd door gebruiker op juistheid te worden geverifieerd. BeursBulletin.nl is niet aansprakelijk voor het als gevolg van een storing niet toegankelijk c.q. beschikbaar zijn van BeursBulletin.nl voor gebruiker. U gebruikt de diensten op eigen risico. BeursBulletin.nl en de bij deze uitgaven betrokken redactie en medewerkers zijn niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van het gebruik en/of de toegankelijkheid. Beleggen in effecten brengt risico's met zich mee. U bent als gebruiker zelf verantwoordelijk voor al uw beslissingen alsmede de daarmee samenhangende acties. De informatie is dus heel uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van effectenprodukten. Indien de lezer toch besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effectenprodukten, doet hij/zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording. Er wordt tevens met nadruk op gewezen dat het openen van iedere effectenpositie een zeker risico met zich meebrengt. Met name bij het ongedekt verkopen van optieposities kunnen de verliezen zeer aanzienlijk oplopen.

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen Succesvol Beleggen Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen door Harry Klip en Jan Robert Schutte OptieAcademy 0 Inhoudsopgave Voorwoord Hoofdstuk 1: Bouwstenen succesvol beleggen

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy

Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy Copyrght OptieAcademy Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe verdienen met aandelen 3. Beleggen of speculeren 4. Wat zijn opties? 5. Call en Put 6. Historie van opties

Nadere informatie

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 SCHOLENSTRIJD.NL Lesbrief Beleggen Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 Bewerkt van oorspronkelijke uitgave 2008 Stichting leerplanontwikkeling (), Enschede, IEX Mediagroep, Amsterdam Alle

Nadere informatie

Succesvol worden op de beurs!

Succesvol worden op de beurs! 2013 Succesvol worden op de beurs! Kom erachter hoe het mij is gelukt om 122.000, - winst te behalen in een periode van 5 jaar tijd! Puur en alleen door me te richten op het kopen en verkopen van aandelen,

Nadere informatie

rendement Pagina 9 Zeescheepvaart. Van toegevoegde waarde. Kijk op www.cvemissie.nl realistisch, transparant, betrokken

rendement Pagina 9 Zeescheepvaart. Van toegevoegde waarde. Kijk op www.cvemissie.nl realistisch, transparant, betrokken september 2008 rendement Beleggen in scheepvaart: Niet voor bange mensen Pagina 4 Beleggen vs sparen Pagina 9 Vier experts geven beleggingsadvies Pagina 10 Kijk verder dan de AEX: Emerging markets Pagina

Nadere informatie

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Opgemaakt 20 April 2014 Versie 04.2014 OPTIEBOX LAAT GELD VOOR JE WERKEN INHOUDSOPGAVE Het is aan te bevelen om deze handleiding te lezen VOORDAT u van

Nadere informatie

NIEUWSMAGAZINE Nr. 55, november 2010

NIEUWSMAGAZINE Nr. 55, november 2010 1 NIEUWSMAGAZINE Nr. 55, november 2010 INHOUD Pag. 2 Pag. 3 Pag. 11 Pag. 12 Pag. 13 Pag. 17 Pag. 20 Pag. 23 Pag. 23 Pag. 25 Pag. 26 Voorwoord Programma IG Noordbeleggen voor theorie en praktijk Risico

Nadere informatie

nr. 1 jaargang 9 april 2014

nr. 1 jaargang 9 april 2014 nr. 1 jaargang 9 april 2014 voor opdrachtgevers en relaties 4 Kosten op een gouden schaaltje Kosten staan niet los van hun context. Verantwoording wordt steeds belangrijker. 8 De mens is goed, de mens

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van DynaVision Management Consultancy, Wassenaar. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

De paradoxen van succesvol beleggen. Amerika staat er belabberd voor.. MAGAZINE. Technische analyses

De paradoxen van succesvol beleggen. Amerika staat er belabberd voor.. MAGAZINE. Technische analyses HET EINDE VAN DE AMERIKAANSE SUPERMACHT? Amerika staat er belabberd voor.. Technische analyses WORDT EEN BETERE BELEGGER De paradoxen van succesvol beleggen Verder in deze uitgave: GannTrader Index Trading

Nadere informatie

GEHEIMEN van SUCCES PHIL H. KLEINGELD

GEHEIMEN van SUCCES PHIL H. KLEINGELD Wilt u uw zakelijke succes vergroten? Lees dan dit boek! Voor geen enkele ondernemer is de weg naar succes gelijk. Succes hebben is van teveel verschillende factoren afhankelijk zoals de in dit boek geprofileerde

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Intraday traden met cycli

Intraday traden met cycli Balpen OKTOBER 2007 Toen de Amerikanen begonnen aan bemande ruimtevaart was er uiteraard ook behoefte aan schrijfgerei in de ruimte. Er werden door de Nasa miljoenen dollars gespendeerd aan de ontwikkeling

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Handleiding voor Effectief Coachen

Handleiding voor Effectief Coachen Handleiding voor Effectief Coachen Coaches Die Nooit Verliezen... Laat jonge sporters winnen, ongeacht het wedstrijdresultaat Inleiding Waarom coaches zo belangrijk zijn...2 De relatie tussen coach en

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Informatie betreffende NYSE Liffe

Informatie betreffende NYSE Liffe LESBRIEF OPTIES Informatie betreffende NYSE Liffe NYSE Liffe is de merknaam van de derivatenmarkt van Euronext een dochteronderneming van NYSE Euronext bestaande uit de derivatenmarkten in Amsterdam, Brussel,

Nadere informatie

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID Nr.1/september 2011 Informatie & Advies WEALTH MANAGEMENT 3TIPS HET BEGINT BIJ

Nadere informatie

Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl is opgezet door Maurice Flinterman.

Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl is opgezet door Maurice Flinterman. Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Vergelijkuwvermogensbeheerder.nl kan echter niet verantwoordelijk en/of

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

Aandelen selecteren als waardebelegger

Aandelen selecteren als waardebelegger Aandelen selecteren als waardebelegger Succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen Ruerd Heeg Maart 2013 Voor mijn kinderen Inkijkexemplaar! Opeenvolgende bladzijden in dit document zijn meestal niet

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad... 0 Woord vooraf... 3 Is CRM voor starters een must?... 4 Stap 1: Wat is CRM?... 5 Wat kun je bereiken met CRM?... 7 CRM is geen software... 8 De vier

Nadere informatie