Waarom u (veel) geld verliest op de beurs

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom u (veel) geld verliest op de beurs"

Transcriptie

1 Waarom u (veel) geld verliest op de beurs (en hoe u dat kunt voorkomen) Drs. Harm van Wijk Beleggen.com / BeursBulletin.nl

2 Beste lezer, Dit rapport heb ik speciaal voor u geschreven. Met Beleggen.com en BeursBulletin.nl wil ik zoveel mogelijk kennis delen met mijn trouwe schare lezers. Want elke keer schrik ik er weer van als ik lees dat 90% van de particuliere beleggers geld verliest op de beurs. Met de informatie in dit rapport kunt u heel concrete stappen maken. Het kan het verschil betekenen tussen wel of niet verliezen op de beurs Het gaat over de psychologie van beleggen. De drijfveren die we onbewust hebben, de keuzes die we maken en het waarom. Ik wens u veel plezier met dit rapport!

3 Psychologie van de belegger Voor de meeste beleggers geldt, dat het verslaan van de markt niet het grootste probleem is. Om succesvol te beleggen gaat het er om dat je jezelf verslaat. Dit betekent allereerst dat je je emoties onder controle moet hebben. Universiteit van Maastricht Jezelf goed kennen, is echter niet genoeg. Als belegger moet je ook onafhankelijk kunnen denken. Niet met alle winden meewaaien. Als je vertrouwt op je natuurlijke instincten, dan leidt dit onherroepelijk tot verlies. Dat is één van de redenen dat 90% van de particuliere beleggers niet in staat is om de index te verslaan. Met deze resultaten kwam de Universiteit van Maastricht na analyse van de data van Alex-klanten. Pijn vermijden Beleggers proberen pijn te vermijden. Dat betekent dat als je op winst staat, dan wil je niet de pijn ervaren om die winst weer te verliezen. Dat verlies doet pijn, dus de meeste beleggers nemen daarom maar snel winst als er een plusje is. Van winst nemen is nooit iemand armer geworden, toch? Vanuit de psychologie bezien, ook weer een prima manier om het voor jezelf goed te praten. Papieren verlies Aan de andere kant zorgt de emotie er voor dat wanneer een transactie op verlies staat, de verliezen veelal onbeperkt door lopen. Tot die tijd is het dan een papieren verlies, zo verkopen beleggers het aan zich zelf. Het probleem is echter dat tegenover deze kleine winsten, grote verliezen staan zodat onder aan de streep een verlies resteert. Onrealistische stijgingen Daarnaast zorgt het laten doorlopen van verliezen er voor dat er onrealistische stijgingen moeten volgen om weer in de plus te komen. Wanneer bijvoorbeeld een aandeel 50% is gedaald, dan zal een stijging van 100% moeten volgen om weer op het instapniveau te

4 komen. Daalt een aandeel 75%, dan zal het aandeel 300% moeten stijgen en als het aandeel 90% is gedaald, dan zal een stijging van 900% nodig zijn om het verlies weg te werken. Tegen je gevoel ingaan Bovendien kan het geld dat is geïnvesteerd, niet worden aangewend voor een belegging die een beter vooruitzicht biedt. Kortom de emotie om pijn te vermijden, zorgt er voor dat we structureel geld verliezen. Als belegger moet je dus tegen je gevoel in gaan om succesvol te zijn. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. En je moet dus eerst weten hoe dat psychologisch spelletje werkt. Ervaring om geld te verliezen Objectiviteit is van groot belang, maar onze angst, hebzucht en trots weerhouden ons ervan om rationele beslissingen te nemen. Alle kennis over beleggen is dan ook zinloos als je je emotie niet onder controle hebt. Overigens is het beheersen van je emotie geen garantie tot succes. Daarvoor is ervaring nodig en in het bijzonder ervaring om geld te verliezen. De toekomst voorspellen Geld verliezen hoort nu eenmaal bij beleggen omdat nu eenmaal niemand de toekomst kan voorspellen. Ik helaas ook niet. We hebben de afgelopen jaren de nodige zwarte zwanen gezien. Zelfs de meest succesvolle beleggers hebben in de afgelopen jaren regelmatig de plank volledig misgeslagen. Zwaargewichten Het komt ook zeer regelmatig voor dat beleggers met een enorme reputatie het volledig met elkaar oneens zijn. George Soros, één van de meest bekende beleggers, vertelde in een interview dat hij op dit moment geen enkel idee heeft wat ons te wachten staat. Misschien laat niet iedereen het achterste van hun tong zien, maar realiseer je wel dat u als belegger moet opboksen tegen dit soort zwaargewichten.

5 Voortgang en fouten beoordelen Als belangrijke eigenschappen voor beleggers worden genoemd: objectiviteit, geduld, bescheidenheid en discipline. Zelfgenoegzaamheid is een groot gevaar voor beleggers. Daarom is het van groot belang om je voortgang en je fouten op een continue basis te beoordelen. Iedereen denkt dat beleggen eenvoudig is. Maar niets is minder waar. Snel rijk worden Om succesvol te beleggen, moet je beleggen zien als een bedrijf, dat langzaam maar zeker wordt opgebouwd door hard te werken en goed te plannen. Het is zeker geen manier om snel rijk te worden. Toch besteden veel mensen meer tijd aan het uitzoeken van een vakantie, dan aan het selecteren van een aandeel. Bounded rationality Bij de keuze van een belegging komen vaak emoties kijken. Dit verschijnsel wordt in de psychologie mede verklaard door de bounded rationality. Omdat de rationationaliteit beperkt is, gaan mensen keuzes op hun gevoel maken. Het grote aantal factoren dat van invloed is op de toekomst, verhindert dan een rationele keuze. Plan your trade and trade your plan Een ijzeren wet bij het succesvol beleggen is plan your trade and trade your plan. Succes is voor een belangrijk deel afhankelijk van hoe zeer je gecommitteerd bent aan je (handels)plan. Een goed plan is van groot belang omdat je met vertrouwen dit plan moet volgen, juist als dit tegen je gevoel ingaat. Beleggen is geen gokken Veel mensen zeggen dat beleggen op gokken lijkt, maar er is een wezenlijk verschil. In de klassieker The ABC of stock speculation, definieert Samuel Nelson beleggen als een onderneming gebaseerd op berekeningen. Het onderscheid met gokken is dat bij gokken geen gebruik wordt gemaakt van berekeningen.

6 Uw volle aandacht Beleggen is een serieuze aangelegenheid, die het verdient om uw volle aandacht te krijgen. Het gaat immers (veelal) om uw zuurverdiende geld en steeds vaker is uw toekomst afhankelijk van uw beleggingsresultaten. Zeker nu steeds vaker zekerheden zoals AOW, pensioenen en verzekeraars, steeds minder zeker worden. Succesvol beleggen Uit de psychologie blijkt dat onze natuur, die gemaakt is om te overleven, ons financieel kan en zal ruïneren wanneer u uw emoties niet goed in de hand heeft. De belangrijkste les die ik hieruit heb geleerd, is dat het hebben van een goed systeem en naar het systeem te handelen, het beheersen van emoties, het onafhankelijk kunnen denken en het voortdurend meten, noodzakelijk zijn om succesvol te beleggen. Eeuwige zoektocht Een ander deel van de psychologie van de belegger gaat over de eeuwige zoektocht van beleggers naar de heilige graal. Veel mensen willen makkelijk rijk worden. Het liefst ook nog snel. Ervaren beleggers weten inmiddels dat er geen heilige graal bestaat. Het succes wordt alleen behaald door hard werken, gezond verstand, geduld en discipline, zo luidt de consensus van succesvolle beleggers. De heilige graal De heilige graal bestaat niet omdat de aandelenkoersen worden bepaald door de houding van beleggers. Deze houding is veelal consistent, maar ook regelmatig volstrekt irrationeel. Garfield Drew zei hierover: aandelen worden niet verhandeld voor wat ze waard zijn, maar wat mensen dènken dat ze waard zijn. Hoe kunnen we anders verklaren dat koersen de ene dag (veel) hoger of (veel) lager staan dan de andere dag?

7 Verschillende soorten beleggers De markt wordt gevormd door verschillende soorten beleggers. Zo zijn er aandeelhouders die beleggen voor de lange termijn. Anderen beleggen voor een termijn van enkele maanden. En er zijn natuurlijk beleggers die alleen kort op de bal spelen. Iedere groep beleggers reageert redelijk voorspelbaar op nieuws, maar omdat de samenstelling van de totale groep verandert, blijft de markt onvoorspelbaar. Jezelf verslaan En zelfs al ben je in staat om de markt te verslaan, dan nog is de grootste uitdaging om jezelf te overwinnen. Dit is vaak het meest lastig. Zoals vorige week aangehaald, probeert het onderbewustzijn pijn te vermijden. Daarom worden winsten afgekapt (je wilt die winst niet meer verliezen) en lopen verliezen te lang door (het komt wel weer goed), zodat 90% van de particuliere beleggers het minder goed doet dan de index. Sentiment Zijn de beleggers samen dan in staat om de beurs te voorspellen? Volgens IEX niet. In november 2011 werd teruggekeken op 10 jaar Bull/Bear Enquête. De conclusie luidde: in slechts 46,6% van de gevallen voorspelde u de juiste richting. Ofwel, dat een positieve indicator resulteerde in een stijgende AEX en vice versa. De juiste aandelen Zijn beleggers dan wel in staat om de juiste aandelen te kiezen? Ook niet, zo bleek uit de analyse van 10 jaar Bull/Bear Enquête. In de grafiek staat de AEX (roze), het resultaat van de profs (rood) en die van de IEX-beleggers (groen). De gestaag dalende AEX-index werd nog eens flink underperformed.

8 Contrair oogpunt Vanuit contrair oogpunt zou dit mogelijkheden bieden, maar zo consistent fout zitten beleggers helaas niet om hier nu je hele financiële toekomst aan op te hangen. Veel sentimentindicatoren zijn optimistisch op de top en pessimistisch op de bodem. Het probleem is echter dat er niet altijd extreme waarden rond belangrijke toppen en bodems worden bereikt. Nieuwsuur Top 5 Zijn alleen de IEX beleggers nu zulke slechte beleggers? Helaas staan de resultaten van de IEX Bull/Bear Enquête niet op zich. De Advisory Sentiment Indicator laat dezelfde conclusie trekken. Ik heb daarnaast ook al enkele malen (zie Analisten bakken er niks van: de resultaten van de Nova Top 5 / Nieuwsuur Top 5 belicht. De conclusie was dat sinds de start in 1994 jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter werd gescoord dan de AEX. De perfecte indicator

9 Bij de zoektocht naar de heilige graal, wordt ook altijd gezocht naar de perfecte indicator. Het probleem met de perfecte indicator is, dat als deze eenmaal uitlekt, dat beleggers dan gaan anticiperen op de signalen, waardoor de indicator waardeloos wordt. Vervolgens wordt geanticipeerd op de beleggers die anticiperen. Het gevolg is dat de perfecte indicator niet meer werkt. Verschillende omstandigheden Een ander probleem met de perfecte indicator is dat omstandigheden voortdurend veranderen. Om een goed beeld te hebben van de indicator, moet de indicator eenvoudig zijn en worden getest over meerdere jaren, onder verschillende omstandigheden. Een voorbeeld is het voortschrijdend gemiddelde, dat overall een goed resultaat geeft, maar in een zijwaartse markt slecht werkt. De huidige crisis De focus van beleggers wordt doorgaans verlegd naar de laatste ervaring. De gevaren komen echter vaak uit net weer een andere hoek. Garfield Drew zei hierover: Het normaal op een bepaald moment is het gemiddelde van het verleden. Het staat geen veranderende omstandigheden toe. Het huidige of toekomstige normaal zou echter totaal verschillend kunnen zijn. De huidige crisis is hiervan weer een goed voorbeeld. Imperfecte indicator is waardevol Hoe zou de perfecte indicator er dan uit moeten zien? Hamilton Bolton, een creatief genie en een meester in het ontwerpen van indicators, schreef hierover: De perfecte indicator zou, om enige waarde te hebben, verre van ideaal moeten zijn, controversieel moeten zijn en vaag zijn op het gebied van timing. De perfecte indicator is waardeloos en de imperfecte indicator is waardevol. Spreiden over strategieën1 Succesvol beleggen is daarom meer kunst dan wetenschap. De zoektocht naar de heilige graal heeft wel een belangrijk voordeel, namelijk dat ervaring wordt opgedaan. De meest

10 waardevolle les die geleerd kan worden, is dat de heilige graal niet bestaat. Een groot nadeel is dat voor deze zoektocht wel doorgaans (veel) leergeld moet worden betaald. Spreiden over strategieën 2 Ik concentreer mij op systemen die zichzelf hebben bewezen. Dat deze niet perfect zijn, is zeker. Het belangrijkste is dat deze systemen geld opleveren, ook al is dat niet onder alle marktomstandigheden. Het spreiden over strategieën verdient daarom mijn voorkeur. Het liefst gebruik ik dan strategieën die onderling een lage correlatie hebben. Niets is perfect, maar dat hoeft gelukkig ook niet om geld te verdienen. Objectiviteit van de belegger Als er geld in het spel is, dan is er ook altijd sprake van emotie. Een succesvolle belegger is hiervan op de hoogte en probeert psychologisch in balans te blijven. Omdat er veel krachten, zowel intern als extern, de belegger uit balans proberen te brengen, is het zaak om te leren omgaan met het bombardement van emotionele prikkels. Impulsief handelen De externe prikkels proberen de balans richting angst of hebzucht te laten doorslaan. Eenmaal uit balans, nemen je wil en logisch denkvermogen af en het resultaat is dat je, net als de meerderheid van beleggers, impulsief gaat handelen. Onafhankelijke mening Om tegenwicht te geven aan deze prikkels, moet je zo objectief mogelijk zijn. Het is dus zaak om (meningen van) mensen om je heen te negeren en een onafhankelijke mening te vormen. Omdat de markt wordt gedreven door emoties, is het resultaat dat je vaak een andere mening hebt dan de heersende consensus in de markt. Vooroordelen Vooroordelen zijn gevormd door onze ervaringen. Iemand die net veel geld heeft verloren, zal anders reageren dan iemand die net veel geld heeft verdiend. Waar de ene belegger wordt gedreven door angst, zal de andere de negatieve consequenties

11 ondervinden van overmoed. Beide beleggers hebben moeite om objectief naar de markt te kijken. Negatieve emoties Angst is een complexe emotie die zich in verschillende vormen zoals zorgen, paniek en ongerustheid, kan voordoen. Vaak komt angst voor in combinatie met andere negatieve emoties zoals haat, boosheid of wraak waardoor het een nog grotere verwoestende kracht heeft. Angst is besmettelijk Angst treedt zowel op bij de vrees om te verliezen, als de vrees om de boot te missen. Angst komt bovendien nooit alleen. Het is zeer besmettelijk. Iedereen, vaak gevoed door de media, steekt elkaar aan. Onbewust of bewust speelt het een rol in de beslissingen die beleggers nemen. Angst om de boot te missen De angst om de boot te missen, dwingt beleggers om alsnog in de markt te stappen, veelal als er al een behoorlijke stijging is geweest. Deze angst vertroebelt het beeld zodat geen objectieve beslissing meer wordt genomen. Het gevolg is vaak dat de uitkomst daardoor negatief is. Gebrek aan objectiviteit Het gebrek aan objectiviteit zorgt ervoor dat wordt geconcentreerd op positief nieuws en het slechte nieuws wordt genegeerd. En wie herkent zich niet in de volgende situatie? Een aandeel is fors opgelopen en de angst om deze winst weer te verliezen, neemt steeds verder toe. In het heetst van de strijd Een oplossing hiervoor is om gedeeltelijk winst te nemen, zodat er wat druk van de ketel komt. Een betere oplossing is om van te voren te beslissen wat het koersdoel en stop

12 loss-niveau is en op basis daarvan te handelen. Vooraf, zonder dat emoties een rol spelen, is het veel eenvoudiger om objectief te zijn dan in het heetst van de strijd. Hebzucht De tegenpool van angst is hebzucht. Hebzucht heeft overmoed tot gevolg en de wens om op korte termijn grote winsten te behalen. Deze aanpak leidt echter tot meer stress en tast de objectiviteit aan. Door dan met een (te grote) hefboom te gaan werken, is het resultaat nog al eens teleurstellend. Na een grote winst een vakantie Zelfvertrouwen neemt toe, naar mate de koersen verder oplopen. Het is zaak om hiermee goed om te gaan en beide benen op de grond te houden. Veel succesvolle beleggers lassen daarom na een grote winst een vakantie in om opnieuw emotioneel in balans te komen. Doen we dat niet, dan lopen we het risico om de scherpte te verliezen en minder voorzichtig te worden. Marketitis Veel beleggers willen voortdurend in de markt zijn. De ene belegger zoekt de spanning en de andere belegger gebruikt het beleggen om zijn hoop op vast te pinnen, vaak ter compensatie van frustraties. Voor weer andere beleggers speelt hebzucht een grote rol. H.J. Wolf noemde dit in zijn boek de Marketitis. Gokken Marketitis is te vergelijken met een persoon die in de trein stapt, zonder een idee te hebben welke kant de trein op gaat. Dit is puur gokken en heeft met beleggen niets te maken. Wolf schrijft dat beleggers niet in de markt actief moeten zijn als de situatie zeer onzeker is. Vertrouwen in onze positie

13 Als we bedenken dat één van de voorwaarden voor objectiviteit is dat we vertrouwen in onze positie hebben, dan snijdt dit zeker hout. In een onzekere situatie zouden we anders vrij snel van ons stuk worden gebracht, met alle (negatieve) gevolgen voor de bankrekening van dien. Het grotere plaatje Een andere consequentie van Marketitis is dat we perspectief verliezen. Als je continu in de markt zit, wordt je gedwongen om een korter time frame te kiezen, waardoor je het grotere plaatje uit het oog verliest. Tickeritis Ditzelfde geldt voor beleggers die de hele dag naar het scherm turen. Naast het feit dat dit emotioneel zeer belastend is, is de kans groot dat de grotere trend uit het oog wordt verloren. Net als een voorwerp dat onscherp is als je er te dicht bovenop zit, zo ook wordt het beeld van de markt verstoord als je de hele dag met je neus op het scherm zit. Hoop Naast angst en hebzucht kennen we natuurlijk de meer subtiele hoop. Hoop is één van de grootste obstakels om objectief te blijven. Hoop wordt gedefinieerd als de verwachting van het gewenste. Als een positie onder water staat, kan het helpen om je af te vragen wat je zou doen als al je geld op het spel zou staan. Positie zo snel mogelijk sluiten Als je je realiseert, dat je belegt op basis van hoop, dan is het zaak om deze positie zo snel mogelijk te sluiten. Enerzijds omdat hiermee een potentieel groot verlies wordt vermeden. Anderzijds krijg je hierdoor weer je balans terug zodat je weer objectief kunt oordelen.

14 Conclusie Er zijn veel psychologische valkuilen voor iedere belegger. Door de kennis in dit rapport structureel toe te passen, kunt u voorkomen dat u in veel van die valkuilen terechtkomt. Lees het rapport dus vooral nog een paar keer goed door en maak aantekeningen. Dat is dé manier om ervoor te zorgen dat u uw emoties de baas blijft. Uiteindelijk gaat het erom dat u mooie rendementen behaalt op de beurs. Wilt u mij een plezier doen? Dit rapport heb ik met veel plezier geschreven en ik deel het graag met u. Ik ben erg benieuwd naar uw mening. Heeft u er wat van opgestoken? Kunt u er iets mee? Helpt het u verder met uw beleggingen en uw resultaten? U kunt uw opmerkingen achterlaten in de box onder het artikel op deze pagina: Alvast hartelijk dank!

15 Nawoord Mijn naam is Harm van Wijk. Ik was al vroeg bezig met aandelen en opties en ik moet eerlijk toegeven dat het eerste geld dat ik verdiende min of meer per ongeluk ging. Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie kwam ik in aanraking met de wereld van opties en ik was direct gefascineerd. Ik opende een rekening en sloeg aan het handelen. Zonder uitvoerige kennis van zaken en zonder strategie ging dat nogal eens mis. Ik sloot mijn posities en besloot me weer volledig op mijn studie te concentreren. Tot ik een maand later een bericht kreeg van mijn bank wat er met de openstaande opties moest gebeuren Zonder het te weten, had ik dus (goed) geld verdiend met opties omdat ik vergeten was deze positie te sluiten. Zonder geluk vaart niemand wel. Na mijn studie ben ik de financiële wereld beland en ben me steeds meer met beleggen gaan bezig houden. Ik was eerder verantwoordelijk voor het opzetten van de beleggingssites van SNS Bank, verantwoordelijk voor marketing, verkoop en business development bij BinckBank, werkte mee aan het opstarten van SNS FundCoach en de ABN Amro Turbo s en was sitemanager van DFT.nl (De Financiële Telegraaf). Ik heb in de afgelopen jaren door de internetbubbel en de kredietcrisis wel het nodige voor mijn kiezen gehad. Ook hier geldt: als je er niet dood aan gaat, maakt het je sterker.

16 Ik ben als beleggingsexpert te gast geweest bij diverse programma s waaronder EenVandaag, Netwerk, Rondom10, Radio 1, Radio 2, BNR, FinanceTelevision en Business Class. Ik werk samen met onder meer SNS Bank, Binck, Alex, Citibank en Lynx en schrijf voor De Financiële Telegraaf, de website van Alex, Shares en Beurs.nl. Met al mijn kennis en ervaring als bagage ben ik aan de slag gegaan om BeursBulletin.nl en Beleggen.com op te zetten. Eerst als weekblad, maar al snel uitgebreid met abonnementen op portefeuilles en cursussen en later vermogensbeheer. Met de valkuilen en inzichten in dit rapport moet het u kunnen lukken om betere resultaten te behalen op de beurs. Ik wens u veel succes toe met uw beleggingen! Drs. Harm van Wijk Beleggen.com / BeursBulletin.nl Amsterdamsestraat BK te Muiden Tel.: (+31) (0) Fax.: (+31) (0) SNS Bank IBAN NL50 SNSB BIC SNSBNL2A KvK nr BTW NL B01 De informatie in dit rapport is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

17 Reacties van klanten Het gebeurt mij regelmatig dat ik mijn haren uit het hoofd trek als ik niet meteen een nieuwe tip uitvoer, lees koop. Ik kijk dan ook altijd met plezier uit naar hun tip die zij zo tegen uur verzenden naar mijn adres en per sms. BeursBulletin dwingt mij om gestructureerd te beleggen. Hoe? Door gewoonweg hun tip uit te voeren. Een prima service. Ik maak al jaren gebruik van hun diensten en ben dat ook nog jaren van plan te doen. De BeursBulletin van s ochtend lees ik altijd met plezier. Het is leerzaam. Het is voor mij een soort verplichte, aangename, kost geworden. Ik ben recentelijk geabonneerd op SuperMomentum en deze lijkt voor mij zeer belovend uit te pakken. Paul Mather, Driel Ik ben zeer content met Uw AandelenAlert. Via de eerste tip waren de kosten er voor mij al uit. Hans Holt, Haarlem Hierbij wil ik middels deze mail mijn tevredenheid uiten aan het team van BeursBulletin. Dankzij de adviezen van BeursBulletin en het BeursBulletin Beleggingsfonds heb ik goede beleggingsresultaten behaald. BeursBulletin betekent veel voor mij: het team is betrouwbaar en deskundig waardoor ik, ondanks de moeilijke markt, toch goede resultaten behaal." Jan Leliveld, Aalsmeer

18 BeursBulletin geeft een steun in de rug en de door hen verzorgde seminars zijn het bezoeken waard. In het algemeen kan gesteld worden dat de meeste tips geld opleveren. De instapkosten zijn gewoonlijk snel terugverdiend. Al vele, vele jaren werk ik met hun adviezen. Hans G. Koornstra, Zeewolde "Ben zeer tevreden over BeursBulletin.nl. Verliezen worden afgekapt, winsten vakkundig gemaximaliseerd en de medewerkers zijn goed bereikbaar en reageren snel op vragen. Flexibiliteit en meedenken bij afsluiten van abonnementen. Grote aanrader!" Martin Sijbolts, Groningen "Ik ben heel tevreden over uw tips. Het is voor mij als niet- professionele belegger duidelijk dat uw team heel zorgvuldig werkt zodat de tips op een verantwoorde wijze tot stand komen en naar de deelnemers gaan. De kwaliteit van de tips en de spreiding zorgt er voor dat het risico heel beperkt is en dat geeft in deze tijden een goed gevoel en ook nog een leuk resultaat." mr. Ad van der Aa, Sint-Oedenrode Sterk punt van BeursBulletin is het actieve beleid van in- en uitstappen. Ik vind BeursBulletin gewoon geweldig goed!!" Aloys Scholl, Venray

19 Ik ben zeer tevreden over jullie goede service! Vriendelijke groeten van een zeer tevreden klant. Will Verschoor, Tilburg BeursBulletin is een prima blad en geeft goede/uitstekende verwachtingen." Klaas van Schaik, Zoetermeer De ondersteuning via de wekelijkse uitgave van BeursBulletin voldoet aan mijn behoefte. Bovendien vind ik de wekelijkse rubrieken interessant en leerzaam. J.Mertens De informatie van BeursBulletin is een prima aanvulling op de andere informatie die op het internet te vinden is voor een beginnende belegger. Rob Engberts De producten van Beursbulletin hebben een goede indruk achtergelaten. Joan Busch, Pedreguer Spanje Beursbulletin gebruik ik als zeer gewaardeerde extra achtergrondinformatie, waarvoor dank! Johan Schelstraete Brussel, Belgie

20 Disclaimer BeursBulletin.nl beheert 11 beleggingsportefeuilles waarvan de informatie op is te vinden. Gezien het behaalde rendement van gemiddeld 25 procent per jaar, handelen medewerkers van BeursBulletin ook zelf op hun eigen adviezen. Zij stappen echter pas in ruim nadat de en/of sms-berichten zijn aangekomen, dat wil zeggen dat ze bij meerdere personen binnen het bedrijf zijn ontvangen. Alle rechten op de inhoud berusten bij BeursBulletin.nl, voorzover deze rechten niet berusten bij derden van wie materiaal beschikbaar is gesteld op BeursBulletin.nl Gebruiker erkent de (intellectuele) eigendomsrechten van BeursBulletin.nl en haar toeleveranciers op de inhoud van BeursBulletin.nl, zowel in haar geheel, als gedeelten daaruit, dan wel vervat in alle aantoonbaar daarop gebaseerde en/of daaraan ontleende informatie, ongeacht of zodanige daarop gebaseerde en/of ontleende informatie (mede) het product is van een bewerking, veredeling of prestatie door een ander dan BeursBulletin.nl c.q. haar toeleveranciers. Gebruiker mag de inhoud slechts voor eigen gebruik raadplegen en gebruiken. Het is gebruiker niet toegestaan om informatie verkregen uit BeursBulletin.nl op niet-incidentele basis openbaar te maken, te verveelvoudigen of te verkopen in welke vorm dan ook, daaronder begrepen het al dan niet na bewerking te integreren in netwerken of op meerdere beeldschermen te verschijnen of anderszins openbaar te maken. De verwerking van de gegevens op BeursBulletin.nl en de totstandkoming van BeursBulletin.nl is naar beste weten en met de grootste zorg uitgevoerd. BeursBulletin.nl, noch haar toeleveranciers kunnen evenwel instaan voor de juistheid en de volledigheid van de informatie die op BeursBulletin.nl is opgeslagen en zijn dan ook, behoudens opzet of grove schuld van BeursBulletin.nl c.q. haar toeleveranciers, niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid, onvolledigheid of onrechtmatigheid van de inhoud van de via BeursBulletin.nl aangeboden informatie. Informatie die van essentieel belang is voor gebruiker dient altijd door gebruiker op juistheid te worden geverifieerd. BeursBulletin.nl is niet aansprakelijk voor het als gevolg van een storing niet toegankelijk c.q. beschikbaar zijn van BeursBulletin.nl voor gebruiker. U gebruikt de diensten op eigen risico. BeursBulletin.nl en de bij deze uitgaven betrokken redactie en medewerkers zijn niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van het gebruik en/of de toegankelijkheid. Beleggen in effecten brengt risico's met zich mee. U bent als gebruiker zelf verantwoordelijk voor al uw beslissingen alsmede de daarmee samenhangende acties. De informatie is dus heel uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van effectenprodukten. Indien de lezer toch besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effectenprodukten, doet hij/zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording. Er wordt tevens met nadruk op gewezen dat het openen van iedere effectenpositie een zeker risico met zich meebrengt. Met name bij het ongedekt verkopen van optieposities kunnen de verliezen zeer aanzienlijk oplopen.

Psychologie van de belegger

Psychologie van de belegger Psychologie van de belegger Voor de meeste beleggers geldt, dat het verslaan van de markt niet het grootste probleem is. Om succesvol te beleggen gaat het er om dat je jezelf verslaat. Dit betekent allereerst

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis

AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis De AEX zit nog steeds ingeklemd tussen de 402 en de 409-puntengrens. Het wachten is op een uitbraak. Diverse indices zoals de Duitse DAX en de Portugese PSI

Nadere informatie

NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen

NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen NL Belegt beter! 1 NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen Sparen levert tegenwoordig te weinig op om uw vermogen te laten groeien. NL Belegt biedt een prima alternatief, afgestemd

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden Wijzelf

Gebruiksvoorwaarden Wijzelf Gebruiksvoorwaarden Wijzelf Welkom bij Wijzelf. Door gebruik te maken van de dienstverlening van Wijzelf en die van de Wijzelf zorgcoöperaties, onder andere door middel van de website van Wijzelf, gaat

Nadere informatie

Succesvol beleggen met BeursBulletin

Succesvol beleggen met BeursBulletin Succesvol beleggen met BeursBulletin door Harm van Wijk 10 april 2010 HCC Culemborg 1 Wat gaan we doen? Wat is BeursBulletin Hoe succesvol beleggen? Resultaten BeursBulletin Spreiding Hoe transacties uitvoeren

Nadere informatie

Voorwoord. Je eerste 500 euro verdienen met traden. Wil je ook leren traden & veel geld verdienen?

Voorwoord. Je eerste 500 euro verdienen met traden. Wil je ook leren traden & veel geld verdienen? J E E E R S T E 5 0 0 E U R O V E R D I E N E N M E T T R A D E N A L E X M O S T E R T Voorwoord Wil je ook leren traden & veel geld verdienen? Hoi, leuk dat je mijn ebook hebt gedownload. Laat ik me

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Trading Wat doen winnaars goed en verliezers fout?

Trading Wat doen winnaars goed en verliezers fout? Pagina 1 Trading Wat doen winnaars goed en verliezers fout? André Brouwers Disclaimer Pagina 2 Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

AIR FRANCE KLM EN SHELL FAVORIET

AIR FRANCE KLM EN SHELL FAVORIET BINCK BELEGGERSBAROMETER FEBRUARI 2017 AIR FRANCE KLM EN SHELL FAVORIET 7 FEBRUARI 2017 Air France KLM en Shell zijn in februari de favoriete aandelen van Nederlandse particuliere beleggers. KPN en TomTom

Nadere informatie

Nooit meer verliezen is een op/e

Nooit meer verliezen is een op/e Nooit meer verliezen is een op/e 12 december 2014 André Brouwers beleggingsinstituut.nl André Brouwers Educa6e en Informa6e Start 2011 15.000 beleggers getrained Training, coaching en beleggersinforma6e

Nadere informatie

Trade van de Week. Futures handelen. voor gevorderden

Trade van de Week. Futures handelen. voor gevorderden Trade van de Week Futures handelen voor gevorderden Het handelen van futures is een vak apart. Het maakt veel traders rijk, maar ook net zoveel traders arm. Wat is een future nu eigenlijk precies? Een

Nadere informatie

beleggingstips REGELS TOT SUCCES

beleggingstips REGELS TOT SUCCES beleggingstips REGELS TOT SUCCES #2 BELEGGEN IS SIMPEL MAAR NIET MAKKELIJK Beleggingen kopen en wachten tot ze stijgen is een veel gebruikte strategie. Het lijkt simpel en dat is het ook. Totdat er moet

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

Geld verdienen op de beurs. Frank Toxopeus. ZelfHandelen.nl

Geld verdienen op de beurs. Frank Toxopeus. ZelfHandelen.nl Geld verdienen op de beurs Frank Toxopeus In dit ebook: Traden of Beleggen? Waar kan je beleggen of traden? Belangrijk: voor je start Psychologie Money Management Trading Systeem 3 4 5 6 8 9 Introductie

Nadere informatie

Beursdagboek 10 September 2013.

Beursdagboek 10 September 2013. Beursdagboek 10 September 2013. Morgen is het al weer 12 jaar geleden. Gisterenavond Tijd 20:16 uur. Op het moment van sluiten van onze beurs gisteren stond de Dow op +86 punten. Op dit moment zien we

Nadere informatie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Dinsdag 22 september 2015 Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Wie geven deze presentatie? Tycho Schaaf Beleggingsspecialist LYNX Martijn Rozemuller Oprichter en directeur Think ETF s 1 De agenda

Nadere informatie

Sprinters Club 22/03/2011

Sprinters Club 22/03/2011 Sprinters Club 22/03/11 PORTEFEUILLE SPRINTERS Aankoop Sprinters Verkoop Sprinters Datum Markt LNG of SHT koers aantal totaal datum koers totaal AEX LNG 2 AEX SHT 9 9/3/11 OLIE LNG 69..02 71 2486.42 34.68

Nadere informatie

AEX op jacht naar hoogtepunt 2013

AEX op jacht naar hoogtepunt 2013 AEX op jacht naar hoogtepunt 2013 Sinds de AEX eind februari een dieptepunt voor dit jaar rond 333 punten bereikte, schoot de index als een raket omhoog. Het 61,8% Fibonacci retracement level, rond 349

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Geboden. Voor Succesvolle Handelaren. Door Marios Georgiou

Geboden. Voor Succesvolle Handelaren. Door Marios Georgiou De 10 Geboden Voor Succesvolle Handelaren Door Marios Georgiou 1 Inhoudsopgave Introductie 3 1. Leer voordat u verdient 4 2. Er is geen heilige graal 4 3. KISS (houd het simpel en effectief) 5 4. De trend

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Ontdek beleggingskansen met technische analyse

Ontdek beleggingskansen met technische analyse Online Seminar Beleggen Ontdek beleggingskansen met technische analyse Bas Heijink Technisch Analist ING Investment Office Bart-Jan Blom van Assendelft Manager ING Beleggen Amsterdam, 10 september 2013

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

For Tomorrow Beleggen voor Morgen 26 november 2015

For Tomorrow Beleggen voor Morgen 26 november 2015 For Tomorrow Beleggen voor Morgen 26 november 2015 Wie ben ik Wie zijn wij Zonder grote risico s beleggen? Aandachtspunten Performance Conclusie Gewerkt voor diverse grootbanken (ABN Amro, Mees-Pierson,

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-9-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-9-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-9-2011. 447 miljard dollar gaat Obama uitgeven voor banen. Tijd 09:03 uur. Vanaf vijf voor negen gaat de FTI snel omhoog van 281,20 tot nu 282,80. Dat is zuur

Nadere informatie

De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement afsluit op Tostrams.nl

De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement afsluit op Tostrams.nl Abonnementsvoorwaarden TOSTRAMS Groep BV TOSTRAMS Groep BV: Website: Abonnee: Abonnement: Gebruiker: Logingegevens: Uitgever van TOSTRAMS.nl www.tostrams.nl De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement

Nadere informatie

De Vries Investment Services, Voor objectief en onafhankelijk beleggingsadvies

De Vries Investment Services, Voor objectief en onafhankelijk beleggingsadvies De Vries Investment Services is een onafhankelijk en objectief beleggingsadvieskantoor. Wij begeleiden beleggers bij het realiseren van hun financiële doelstellingen en bieden een service die banken niet

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

STEEDS MEER VROUWEN BELEGGEN

STEEDS MEER VROUWEN BELEGGEN EMBARGO TOT VRIJDAG 12 MEI 2017 17.30 UUR STEEDS MEER VROUWEN BELEGGEN MANNEN NIPT VERSLAGEN OP DE BEURS Nog altijd zijn het vooral die beleggen, maar het aantal dat actief op de beurs handelt neemt de

Nadere informatie

ASML Call Spread. 15 januari Analyse:

ASML Call Spread. 15 januari Analyse: ASML Call Spread 15 januari 2016 Analyse: Volgende week komt ASML met kwartaalcijfers. De koers van het aandeel is de afgelopen maanden behoorlijk teruggezakt. Rond de zone 70-72 ligt een belangrijk steunniveau.

Nadere informatie

Beleggingsfondsanalyse door Morningstar

Beleggingsfondsanalyse door Morningstar Beleggingsfondsanalyse door Morningstar Trends Finance Day Brussel, 24 mei 2014 Ronald van Genderen, CFA Fund Analyst Morningstar Benelux 2013 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. Overzicht Morningstar

Nadere informatie

Welkom AEX DSM ING. Klik om u direct aan te melden voor een abonnement op http://www.wavisie.nl/ AEX brak wéér uit; klimt nu verder naar 375...

Welkom AEX DSM ING. Klik om u direct aan te melden voor een abonnement op http://www.wavisie.nl/ AEX brak wéér uit; klimt nu verder naar 375... Welkom AEX DSM ING Geachte lezer, December 2012 Speciaal voor de lezers van Wallstreetweb.nl presenteert WAvisie in dit rapport haar huidige visie op de AEX. Bovendien zijn twee aandelen geselecteerd met

Nadere informatie

Beursdagboek 29 Oktober 2013.

Beursdagboek 29 Oktober 2013. Beursdagboek 29 Oktober 2013. Niemand gelooft meer in een daling van de financiële markten. Tijd 11:20 uur. Na een week in de Turkse zon ben ik weer achter de schermen. Ik heb een week rustig kunnen nadenken

Nadere informatie

http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25

http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25 http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25 Succes op Lange Termijn Ik heb onlangs de Angie s Angels strategie besproken tijdens 1 van onze wekelijkse Strategie van de week video s, die enkel toegankelijk zijn

Nadere informatie

BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT

BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT BINCK BELEGGERSBAROMETER MAART 2017 BELEGGER BEDUCHT VOOR NEXIT 13 MAART 2017 De uitslag van de Nederlandse verkiezingen zal volgens beleggers deze maand weinig impact hebben op de beurs, maar een eventuele

Nadere informatie

Cursus Berekend Beleggen

Cursus Berekend Beleggen Auteur: Uitgever: Jan van Gemeren GannTrader Een unieke combinatie van leren beleggen met geavanceerde optieconstructies en over de schouder meekijken van Jan van Gemeren, een ervaren optiebelegger en

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

BELEGGER NIET OP VAKANTIE

BELEGGER NIET OP VAKANTIE BELEGGER NIET OP VAKANTIE Steeds meer handelen vanaf het strand EMBARGO TOT VRIJDAG 4 AUGUSTUS 09.30 UUR Beleggen vanaf het strand en vanuit het buitenland wordt steeds populairder. En daar is geen campingrally

Nadere informatie

Brochure Turbo s. TOSTRAMS Vermogensbeheer Turbo s

Brochure Turbo s. TOSTRAMS Vermogensbeheer Turbo s 0 Brochure Turbo s 1 Inhoud: 1. Waarom? pag. 3 2. Hoe kan ik deel nemen? 3 stappen. pag. 4 3. Wat zijn de kosten? pag. 5 2 Abcoude, 2015 Betreft: Geachte belegger, Hierbij informatie over. Met kunt u profiteren

Nadere informatie

De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement afsluit op Tostrams.nl

De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement afsluit op Tostrams.nl Abonnementsvoorwaarden TOSTRAMS Groep BV TOSTRAMS Groep BV: Website: Abonnee: Abonnement: Gebruiker: Logingegevens: Uitgever van TOSTRAMS.nl www.tostrams.nl De natuurlijke of rechtspersoon die een Abonnement

Nadere informatie

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN.

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. VERMOGENSBEHEER VOOR 0,10% PER MAAND (MET EEN MINIMUM VAN 20) KOEN belegt voor jou. Koen betekent dapper en bekwaam, dat is waar KOEN voor staat. Gewapend met de beste

Nadere informatie

EMOTIONELE INTELLIGENTIE

EMOTIONELE INTELLIGENTIE EMOTIONELE INTELLIGENTIE drs. S. van den Eshof 1 SITUATIE Wat zijn emoties en welke invloed hebben ze op ons leven? Sommige mensen worden bestempeld als over-emotioneel, terwijl anderen van zichzelf vinden

Nadere informatie

Commercieel Observatie Profiel

Commercieel Observatie Profiel Observatieprofiel van: Naam: Bedrijf: Functie/Rol: Focus: Petra Q4 Profiles inkoop Werk Geobserveerd door: Naam: Pieter de Jongh Datum: 22/08/2014 16:53 Commercieel Observatie Profiel Inhoud Commercieel

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

Indexabonnement analyse 20 mei 2006

Indexabonnement analyse 20 mei 2006 Indexabonnement analyse 20 mei 2006 20 mei 2006 Vanaf vandaag voegen we een onderdeel toe aan het marktbericht, namelijk de financiele astrologie. Niet dat we nu denken dat dit het helemaal is, maar we

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

De favoriete optiestrategie van André Brouwers

De favoriete optiestrategie van André Brouwers 2 De favoriete optiestrategie van André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het

Nadere informatie

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we die premies voor u beleggen.

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Uw vermogen verdient een veilig rendement

Uw vermogen verdient een veilig rendement Uw vermogen verdient een veilig rendement Welkom André Brouwers Oprichter & Fondsmanager Mijn naam is André Brouwers, graag vertel ik u meer over onze innovatieve beleggingsstrategie. U heeft uw vermogen

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 7. Epiloog: Makkelijker dan je dacht 91

Inhoud. Voorwoord 7. Epiloog: Makkelijker dan je dacht 91 Inhoud Voorwoord 7 1. Waarom ga je niet beleggen? 11 2. Rare jongens, die beursgoeroes 19 3. Sparen kost rendement 27 4. Zoek niet naar die ene speld 37 5. De lange termijn 45 6. Lage kosten 51 7. Welk

Nadere informatie

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken 10 goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken Intact Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten, ongeacht welke verslaving. De eerste stap

Nadere informatie

De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst!

De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst! De Zes Strategieën Van Andre Jansen Voor Gegarandeerde Winst! Ik hoef niet eens te weten hoevéél de koers stijgt of daalt. Als je me zou tegen komen op straat en me zou vragen hoe het met de dollar gaat-

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Beleggen met LG Partners

Beleggen met LG Partners Beleggen met LG Partners Voordat u met ons gaat beleggen wilt u weten waar u aan toe bent. Bij LG Partners begrijpen we dat. Daarom zetten wij in deze brochure op een rijtje hoe wij tegen beleggen aankijken.

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens Persoonlijkheidstest (MPT-BS) Status Voltooid Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres

Nadere informatie

Unlimited Speeders. Achieving more together

Unlimited Speeders. Achieving more together Unlimited Speeders Achieving more together Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom 3 Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom Snel en eenvoudig beleggen met een geringe investering? Inspelen op een

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan

Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan Welkom bij het affiliatie marketing systeem van Handelen in Voetbal. U heeft een unieke kans om inkomsten te genereren door deze unieke service aan te bieden op uw website of elders. U kunt zelfs maandelijkse

Nadere informatie

Als je de hele sector had gehad dan is dat veel minder een probleem dan als je alleen die specifieke aandelen in bezit had.

Als je de hele sector had gehad dan is dat veel minder een probleem dan als je alleen die specifieke aandelen in bezit had. Welkom terug bij Vergelijk Uw Vermogensbeheerder, we zitten hier weer met Marc Vijver van Index people. We gaan nu eens onderzoeken naar wat nou belangrijk is bij het selecteren van een vermogensbeheerder.

Nadere informatie

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 VFB DAG VAN DE TIPS 2017 RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 TOP 3 AANDELEN 2 DSM: op weg naar 100% Life Sciences Koers Target Potentieel KERNCIJFERS (EUR) Market Cap (miljoen EUR) K/W 2017 K/W 2018 Div. Yield

Nadere informatie

NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie

NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie 47% speelt om te leren beleggen met opties 25% zal meer gaan beleggen in opties 36% zal meer gebruik gaan maken van dagopties Samenvatting

Nadere informatie

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel Maandbeleggen Van punt tot punt sneller naar je doel Ook met een klein bedrag Geen aankoopkosten Betere spreiding Flexibel Elke maand dichter bij je doel Je legt geld opzij voor later. Om een onvergetelijke

Nadere informatie

Bouw je eigen pensioen Ontdek het licht aan het eind van de duistere tunnel

Bouw je eigen pensioen Ontdek het licht aan het eind van de duistere tunnel z Bouw je eigen pensioen Ontdek het licht aan het eind van de duistere tunnel Stephan Toom Inleiding Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit is geen eeboek om je te verleiden je aan te sluiten

Nadere informatie

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen 1. De kwartaalcijfers van de pensioenfondsen zijn negatief. Hoe komt dat? Het algemene beeld is dat het derde kwartaal, en dan in het bijzonder de maand

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

E-Book. Leren beleggen basis.

E-Book. Leren beleggen basis. E-Book Leren beleggen basis www.startenmetbeleggen.nu Leren beleggen Contents Inleiding... 3 Stijlen... 4 Speculeren of Investeren... 4 Agressief of Defensief... 5 Instrumenten... 5 Essentiele tips...

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Hoe ga jij om met gevoelens van falen of een verlieservaring?? Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken Er rust een taboe op dit onderwerp

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Annemarie van Gaal Ondernemer & financieel deskundige Bob Homan Manager ING Investment Office Amsterdam, 8 oktober 2013 Agenda 1. Wat is beleggen

Nadere informatie

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Basisstrategieën 2 2. Voorbeelden van toepassingen 2 3. Grafische

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

Het opzeggen van en het abonnement zelf kennen geen opzegtermijn, geen kosten en opzeggen kan op elk door u gewenste moment

Het opzeggen van en het abonnement zelf kennen geen opzegtermijn, geen kosten en opzeggen kan op elk door u gewenste moment Algemene voorwaarden Belangrijk: U gaat pas definitief akkoord met de algemene voorwaarden nadat u de bevestigingsmail van Inter Fibpres heeft geaccordeerd. Dit doet u door de klikken op de link die wij

Nadere informatie

Handelen met de SentimentIndicator 1 RendementMaken.com

Handelen met de SentimentIndicator 1 RendementMaken.com Dit zijn misschien wel de bekendste uitspraken op het gebied van beleggen. Je kan ze zó op een tegeltje aan de muur spijkeren. Degene die alleen deze twee regels consequent zou toepassen wordt op den duur

Nadere informatie

succesvol beleggen Zeven geheimen van De ultieme manier om geld voor je te laten werken In plaats van te werken voor je geld

succesvol beleggen Zeven geheimen van De ultieme manier om geld voor je te laten werken In plaats van te werken voor je geld Zeven geheimen van succesvol beleggen De ultieme manier om geld voor je te laten werken In plaats van te werken voor je geld Drs. Harm van Wijk www.beursbulletin.nl Pagina 2 van 39 Inhoudsopgave 1. Herinvesteren

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie