OVERLEG BIJ JONG NEDER- LAND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OVERLEG BIJ JONG NEDER- LAND"

Transcriptie

1 O Informatie Overleg OVERLEG BIJ JONG NEDER- LAND JONG NEDERLAND IS GEEN 'VERGADERCLUB' Maar er zijn momenten, dat overleg echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer: zaken op elkaar afgestemd moeten worden: gebruik van de tenten van de afde-ling tijdens de zomerkampen iedereen op de hoogte moet zijn: nieuwbouwplannen, programma op de clubbijeenkomst taken verdeeld moeten worden: wie doet wat op de opendag je ieders mening wilt horen: het veranderen van de clubtijden neuzen dezelfde kant op moeten staan: aanpak van leiding bij pesten en discriminatie Verschillende overleggen in Jong Nederland In Jong Nederland kun je te maken krijgen met: besprekingen met het leidingteam van je leeftijdsgroep (O1.1) de afdelingsvergadering (O1.2), in een aantal afdelingen wordt deze vooraf-gegaan door een bestuursvergadering. ouderavonden (C1.4) de districtsvergadering (O1.3) de landelijke afdelingsraad (O1.4) Zit je daarnaast nog in aparte werkgroepen, dan zul je ook daar met elkaar om de tafel gaan. Wat er op de diverse overleggen besproken wordt verschilt. Net zo als de manier waarop het overleg georganiseerd wordt. O1.1 BESPREKING IN JE LEIDINGTEAM Je bedenkt met elkaar de programma's voor een komende periode. In sommige teams wordt wekelijks samen het programma bedacht en uitgewerkt. In andere wordt bijvoor-beeld eens in de maand of soms eens in de drie manden een programmaopzet gemaakt voor meerdere bijeenkomsten. Daarna worden de taken verdeeld. groep Het is goed er af en toe bij stil te staan hoe het in jullie leeftijdsgroep draait: zijn de leden nog enthousiast? gaan er niet te veel met vage redenen van de club af? (W1.2) vindt de leiding het nog leuk? Gaat de samenwerking lekker? hoe is het contact met de kinderen in de groep? Zitten er moeilijke kinderen bij?

2 Moet er extra aandacht aan sommigen besteed (gaan) worden? Heeft iemand van de leiding moeite met een bepaald kind? Hoe los je dat op? Organisatie van overleg met leidingteam Je vergadert meestal bij iemand thuis of in de blokhut. In dit overleg is er geen voorzitter of geen agenda. Soms worden afspraken vastgelegd. Meestal noteert iedereen zelf wat hij moet doen. Je moet er wel samen voor zorgen, dat alle leiders van jullie team hun zegje kunnen doen. Daar waar de samenwerking goed is, levert dat zelden problemen op. Loopt het niet soepel dan is het goed dat iemand van het bestuur daar eens met het leidingteam over praat. O1.2 DE AFDELINGSVERGADERING Je praat met alle leiders van de Jong Nederland-afdeling over zaken, die in de afdeling spelen: over de open-jong Nederland-dag, over het gezamenlijk kamp, wie de kerstviering voorbereidt, maar ook over de contributie, het dragen van eenzelfde sweater met Kleppie erop, de aanschaf van nieuwe tenten, een ledentekort, wie naar welke cursus gaat en wie er naar de landelijke afdelingsraad gaan. Het is ook goed regelmatig stil te staan bij andere dan organisatorische zaken. Denk daarbij aan onderwerpen als: samenwerking in de leidingteams, opbouw in programma's van de leeftijdsgroepen, contacten met de ouders, betrekken van en luisteren naar de jeugdleden, opvang van kinderen die extra aandacht nodig hebben. Organisatie van de afdelingsvergadering De meeste afdelingen komen een keer per maand of per zes weken bij elkaar. Meestal in het eigen clubhuis. De ene afdeling doet dat op een vaste tijd: de eerste zaterdag van de maand na het club draaien, een andere plant na een vergadering een nieuwe datum. Omdat je nu met een grotere groep praat is een voorzitter belangrijk (O1.9). Van dit overleg worden ook notulen (O1.11) gemaakt, zodat iedereen na afloop weet wat er afgesproken is. De leiding moet van te voren weten wat er besproken gaat worden. Ze kunnen er dan in hun eigen leidingteam alvast over denken. Daarom wordt voor dit overleg een agenda (O1.7) gemaakt. Voorbereiden van de afdelingsvergadering Om deze vergadering goed voor te bereiden komt het afdelingsbestuur vaak een week of twee, drie daar voor bij elkaar. Zij bekijkt dan: welke punten op de agenda zullen komen de stand van de lopende zaken bereidt agendapunten voor, bijvoorbeeld jaarverslag (B4), begroting (B3) grotere activiteiten of discussieonderwerpen. O1.3

3 DE DISTRICTSVERGADERING Hier komen vertegenwoordigers van de afdelingen van het district (C2.2) bij elkaar om over districtszaken te praten: meestal welke districtsactiviteiten komen er? wie organiseert ze? gaan we gezamenlijk een landelijke activiteit organiseren, bijvoorbeeld een zwemfestijn, miniorendag of toernooi? (C2.12) zijn er cursussen, die we gezamenlijk in het district willen aanvragen (C2.2, C2.8): bijvoorbeeld een cursus beleidsplan schrijven, publiciteit, motiveren van leiding, ledenwerving of een lay-outcursus? en natuurlijk heeft ieder district nog eigen punten: verhalen van leuke afdelingsactiviteiten. Bijeenkomsten in districtsverband bieden de mogelijkheid om met afdelingen in de buurt ervaringen uit te wisselen en problemen te bespreken. Organisatie van de districtsvergadering Op de districtsvergaderingen worden alle afdelingen van het district vertegen-woordigd. Meestal is het de afdelingsvoorzitter die gaat. Wie gaat kan ook afhangen van het onderwerp, dat besproken wordt. De vergadering wordt meestal gehouden in een van de clubhuizen van afdelingen uit het district. Het moment van vergaderen is vaak gekoppeld aan activiteiten, die het district organiseert. Het (dagelijks) districtsbestuur zorgt voor uitnodigingen (O1.8) met een agenda (O1.7), die naar de afdelingen wordt gestuurd. De districtsvoorzitter (O1.9) leidt de vergadering. district district Na afloop volgen notulen (O1.11). Deze worden of door de secretaris van het district of bij toerbeurt door een van de deelnemers gemaakt. O1.4 DE LANDELIJKE AFDELINGSRAAD Hier zijn vertegenwoordigers van alle Jong Nederland-afdelingen welkom. Ook vrijwilligers uit de districten, van landelijke werkgroepen en beroepskrachten zijn aanwezig. Op de afdelingsraad wordt datgene besproken wat voor alle afdelingen belangrijk is en waar de afdelingen interesse in hebben (C2.1): over alles wat in de afgelopen periode is gebeurd over alles wat het Landelijk Bestuur wil gaan doen. district meestal land Organisatie van de afdelingsraad De landelijk afdelingsraad wordt twee maal per jaar gehouden. De locatie is iedere keer op een andere plaats in het land. Dit om zoveel mogelijk afdelingen in de gelegenheid te stellen de afdelingsraad te bezoeken. Alle afdelingen ontvangen zes weken voorafgaand aan de vergadering een uitnodiging en agenda (O1.8).

4 Met het inschrijfformulier 'afdelingsraad' kun je je opgeven. (C2.11) land Een afdelingsraad is een overleg met zo'n tachtig mensen. Dit moet goed geleid worden. Gebeurt dit niet dan hoort niemand wat gezegd wordt en is onduidelijk wat er afgesproken wordt. De voorzitter van het Landelijk Bestuur van Jong Nederland zit deze vergadering voor (O1.9). De notulen worden gemaakt door een medewerker van het Infocentrum, die daarvoor gevraagd is (O1.11). Alle afdelingen krijgen de notulen toegestuurd. O1.5 HOE VAAK GA JE OVERLEGGEN? Regelmatig, bij voorkeur op een vast tijdstip. Teveel vergaderingen demotiveren, net zoals vergaderingen met agendapunten die niet van belang zijn voor de aanwezigen. Zo kom je met je leidingteam wellicht wekelijks bij elkaar met de afdeling maandelijks met het district eens in de drie maanden en met de afdelingsraad twee keer per jaar. Wie leider is bij Jong Nederland, wil met of voor kinderen bezig zijn. Daarom moet je er naar streven een overleg praktisch en kort te houden. En er vooral niet meer te plannen dan nodig zijn. O1.6 EEN VERGADERING VOORBEREIDEN Om een overleg goed te laten verlopen is de voorbereiding ervan belangrijk. Zeker als er bij het overleg meer afdelingen betrokken zijn, zoals bij een districtsvergadering of de afdelingsraad. Reserveer tijdig een ruimte. Iedere keer kan een andere afdeling gastheer zijn. Verstuur minimaal vier weken van te voren de uitnodiging en de agenda. Er is dan nog tijd om in het eigen leidingteam of in de afdeling te overleggen. (O1.10) Neem de agenda en de notulen van vorige bijeenkomst goed door. Vertegenwoordig je jouw afdeling op een districtsvergadering of op de landelijk afdelingsraad bespreek dan de punten met de leiding in de groep. Luister goed naar wat zij te zeggen hebben en breng hun mening juist over.(o1.10) Kom ruim op tijd. zodat je kunt regelen of kunt checken of de gastgroep niets vergeten is: tafels en stoelen klaar gezet, koffie en thee gezet, een schaal koekjes erbij, de ruimte goed verwarmd. Begin de vergadering op tijd. Je zult merken dat de deelnemers een volgende keer vanzelf op tijd komen. Plan je vergaderingen ruim van te voren. Liefst over een half of heel jaar. Het bespaart eindeloos geblader aan het eind van het overleg. Bovendien voorkom je dat degene die er niet was, volgende keer weer niet kan.

5 O1.7 EEN AGENDA MAKEN Het bestuur stelt een lijst van punten op, die zij op de vergadering wil bespreken. We noemen dit de agenda. Op iedere agenda komt een aantal vaste punten voor. Daarnaast een aantal wisselende punten, die op dat moment besproken moeten worden. De volgorde van de agendapunten is belangrijk voor de aandacht en tijd die er aan besteed worden. Zet belangrijke punten voorin op de agenda. De secretaris zorgt dat de agenda samen met de uitnodiging voor de vergadering bij de deelnemers komt. Het voordeel van een agenda is dat iedereen weet wat aan de orde komt. In een eigen leidingteam, of in een afdeling kunnen onderwerpen alvast voorgepraat worden. Welke punten komen op de agenda? welkom en namenrondje: in de afdelings- of districtsvergadering alleen als er nieuwe mensen zijn wie notuleert: een notulist vragen om hetgeen besproken wordt vast te leggen of om alleen een actielijst samen te stellen. Als de secretaris de vaste notulist is, hoef je daar niet over te praten. (O1.11) de notulen van de vorige bijeenkomst: zijn er nog op- of aanmerkingen over? mededelingen ingekomen post verslag van de afgelopen activiteiten nalopen van acties voor komende activiteiten rondje langs de groepen of afdelingen informatief of meningvormend onderwerp. Dit kan gaan over nieuwe activiteiten, over alcoholgebruik door leiding en 16+ers, het starten van een nieuwe leeftijdsgroep. Probeer zo'n onderwerp praktisch en actief te presenteren. Vooral jonge leiding vindt vergaderingen veelal saai omdat er alleen maar gepraat wordt. Stuur vooraf materiaal mee, zodat iedereen er alvast over kan denken. volgend overleg: vaststellen van een nieuwe datum (als die nog niet gepland is) zijn er nog speciale onderwerpen voor het volgend overleg? afspreken welke afdeling de volgende keer gastheer wil zijn. Dit hoeft natuurlijk niet als het een afdelingsvergadering betreft of er een vaste vergaderruimte is. rondvraag sluiting

6 O1.8 EEN UITNODIGING MAKEN De secretaris verzorgt de uitnodiging en stuurt die samen met de agenda naar de deelnemers. In de uitnodiging staat: om welk overleg het gaat plaats waar het overleg gehouden wordt tijdstip waarop het overleg begint tijdstip waarop het overleg ongeveer afgelopen is een routebeschrijving, als de plek niet bij alle deelnemers bekend is Gebruik je voor deze uitnodiging je vignet en Jong Nederland-papier, dan is in een oogopslag duidelijk waar de uitnodiging vandaan komt. O1.9 HET OVERLEG VOORZITTEN De voorzitter heeft een belangrijke taak om een overleg zinvol te laten zijn. Hij geeft aan waar jullie het over gaan hebben zorgt dat niet iedereen door elkaar praat zorgt dat iedereen aan bod komt vat samen wat er besproken of besloten is. Om een overleg goed te kunnen voorzitten moet je je gedegen voorbereiden. Hier volgt een aantal tips, dat je helpt bij de voorbereiding. Vraag je bij elk agendapunt af wat je met de bespreking wilt bereiken: wil je brainstormen, moet er een beslissing genomen worden of wil je meningen over een onderwerp uitwisselen? Als je het belangrijk vindt dat de leiding zich vooraf in het onderwerp verdiept, stuur dan met de agenda materiaal mee of schrijf een korte toelichting. Bedenk eveneens bij elk punt hoe je het onderwerp wilt behandelen. Maak voor ieder onderwerp (eventueel voor jezelf op papier) een korte inleiding, waarin je duidelijk maakt wat het onderwerp is en wat je er mee wilt. Geef hierin ook aan hoe je het aan de orde wilt stellen: allemaal om de beurt, van iedere afdeling iemand, in kleine groepjes praten en de meningen op flaps noteren. Schat van te voren in hoeveel tijd je voor een onderwerp wilt uittrekken. Houd je ook globaal hieraan. Zo voorkom je dat onderwerpen aan het begin van de avond zeer uitgebreid besproken worden, terwijl punten aan het eind er door gejaagd worden. Vergader nooit langer dan twee uur achterelkaar. Na twee uur nemen de deelnemers niet meer goed op wat er wordt gezegd en besloten. Een vergadering op een avond stopt na die tijd, een dagvergadering wordt onderbroken door een lange lunch- of theepauze.

7 Tijdens het overleg kan de voorzitter een plezierig verloop bevorderen als hij aandacht heeft voor de volgende punten. Discussie of gesprek goed leiden: ruimte voor uitwisselen van gedachten geven het luisteren naar elkaar stimuleren ingrijpen wanneer iemand de discussie domineert, wanneer niemand meer weet wat er bedoeld wordt of wanneer men zijn standpunt gaat herhalen. Komen tot een goede besluitvorming: helderheid scheppen over het te nemen besluit en eventuele alternatieven besluit uitstellen als meer informatie nodig is of de discussie nog niet voldoende uitgekristalliseerd is. Bevorderen van de sfeer: zoeken naar een goed evenwicht tussen zakelijkheid en gezelligheid, of de gezelligheid bewaren tot na de vergadering. in overleg met deelnemers afspraken maken: wel of geen (rook, plas)pauze inlassen wel of niet roken tijdens de vergadering napraten is heel geschikt om kleine wrijvingen uit de wereld te helpen. Zorg ervoor dat op de vergadering voldoende interessante onderwerpen aan de orde komen of onderwerpen waar de groepen of afdelingen direct bij betrokken zijn. De deelnemers moeten enthousiast vertrekken en zin hebben om met de taak die ze op zich hebben genomen aan de slag te gaan. Deze twee punten kunnen bereikt worden door een vergadering goed voor te zitten. Wie zich meer wil verdiepen in het vergaderen kan de modules 'Effectief vergaderen' en 'communicatie en gesprekstechnieken', uitgegeven door Scouting Nederland bestellen ( ). O1.10 DEELNEMEN AAN EEN VERGADERING De voorzitter heeft een grote inbreng om een overleg goed te laten verlopen. Maar hij vergadert niet alleen. Iedereen die er aan deelneemt moet er aan meewerken het overleg zinvol te maken. Dat betekent dat je: goed moet luisteren naar elkaar niet door elkaar heen praat duidelijk en kort zegt wat je wilt geen andere verhalen tussendoor aan je buurman fluistert tijdens de vergadering commentaar of opbouwende kritiek geeft en je niet achteraf in het roddelcircuit stort de onderwerpen op de agenda voorbereidt, zodat je weet waar je over praat Vergaderingen hebben alleen nut als ze goed voorbereid zijn, goed geleid worden en wanneer de aanwezigen goed samenwerken en naar elkaar luisteren. Deelnemen als vertegenwoordiger Op een districtsvergadering of op een landelijke afdelingsraad zijn niet alle leiders en bestuursleden aanwezig. Hier komen vertegenwoordigers bij elkaar. Om je afdeling of

8 district goed te kunnen vertegenwoordigen moet je een agenda voor zo'n vergadering zeker vier tot zes weken voor de datum ontvangen. Dan heb je gelegenheid genoeg de punten met je leiding en bestuursleden door te praten. Dit kan op jullie afdelingsvergadering of op de districtsvergadering. Op de landelijk afdelingsraad of districtsvergadering is het jouw verantwoording, dat je de mening van je afdeling overbrengt en niet alleen jouw persoonlijke visie. Soms kunnen deze meningen botsen. je hetgeen op het overleg besproken en afgesproken wordt goed vertelt aan het thuisfront. Dit is niet altijd makkelijk. Daarom is het aan te raden om er met zijn tweeën naar toe te gaan. Bovendien is het veel gezelliger. O1.11 NOTULEN MAKEN Tijdens een overleg is het aan te bevelen dat een persoon aantekeningen maakt. Na afloop werkt hij deze aantekeningen uit en stuurt ze alle deelnemers toe. Naast de deelnemers worden notulen ook gestuurd naar iedereen voor wie ze belangrijk zijn: alle leiders van de afdeling ontvangen de notulen van de afdelingsvergadering alle afdelingen in het district ontvangen de notulen van de districtsvergadering alle afdelingen, districten, landelijke werkgroepen ontvangen het verslag van de landelijke afdelingsraad Of vrijwilliger De notulen kunnen ieder overleg door dezelfde persoon gemaakt worden. Vaak is dat de secretaris van het bestuur of de werkgroep. Er kan ook een wisselende notulist zijn. Ieder is bij toerbeurt de klos. Het nadeel hiervan is, dat het aan het begin van de vergadering tijd kost een slachtoffer te vinden het vergeten kan worden de kwaliteit heel wisselend is Bij een vergadering met veel deelnemers of met 'moeilijke' agendapunten wordt vaak al vooraf een aparte notulist gevraagd. Op de landelijke afdelingsraad is dit een medewerker van het Infocentrum. Het voordeel van notulen is: dat afspraken vast staan ook zij die er niet waren weten wat afgesproken is bekend is waarom beslissingen zijn genomen iedereen dezelfde informatie heeft het volgend overleg snel gekeken kan worden of ieder zijn 'huiswerk' gedaan heeft.

9 Er zijn verschillende soorten notulen: een actielijst een verslag een verslag met actielijst Actielijst Alleen afspraken worden genoteerd met erbij de naam wie de actie onderneemt. Handig bij een overleg waar praktische concrete zaken besproken worden. Bijvoorbeeld bij de organisatie van een districtstoernooi. Verslag Hierin wordt weergegeven wat gezegd en besloten is. Een verslag is uitgebreider dan een actielijst. Je kunt hierin diverse meningen terugvinden. Er is terug te zien waarom en hoe een besluit genomen is. Een verslag is prettig, als je brainstormend of meningvormend bezig bent. Ouders als kookstaf mee op kamp, kan zo'n onderwerp zijn. Voorbeeld van een actielijst bij het punt: voorbereiding districtstoernooi WAT WANNEER WIE uitnodigingen in thema 22 maart Jasper en Mirjam Infocentrum bellen zo gauw mogelijk Marijke herinnering voor deelnemers kopen voor 25 april Marjolijn en Eelco Voorbeeld van een verslag bij het punt: voorbereiding districtstoernooi, uitnodigingen in thema? Mirjam stelt voor de uitnodigingen voor het districtstoernooi in de sfeer van het thema te maken. Karel vindt dat onduidelijk w orden. Hij vindt een kam plijst en het adres voldoende. De anderen vinden het juist belangrijk dat de Junioren al vroeg de sfeer van het toernooi te pakken krijgen. Jasper w eet hoe je popupkaarten met een bew egende raket kan maken. Hij w il ze wel samen met Mirjam maken. Mirjam vindt het ook leuk om te doen. Ze moeten w el op 22 maart op de bus gedaan w orden.

10 Een verslag met actielijst Dit heeft zowel het voordeel van het verslag als van de actielijst. Deze vorm is prettig wanneer in een vergadering zowel gediscussieerd wordt, maar ook afspraken gemaakt worden. In het verslag van de landelijke afdelingsraad wordt deze combinatie gebruikt. Notulen verspreiden Notulen binnen twee weken na het overleg verzonden hebben is het meest effectief. Je wordt herinnerd aan je taken. Je kunt ze nog voor de volgende bijeenkomst uitvoeren. O1.12 SLUITING VAN HET OVERLEG Een overleg op een avond moet liefst om uur, maar uiterlijk om uur afgelopen zijn. De aanwezigen moeten de kans krijgen even te kunnen napraten of nog iets in de wandelgangen te kunnen regelen. O1.13 HET OVERLEG LOOPT NIET Natuurlijk verlopen overleggen niet altijd zoals je dat graag zou willen. Bijvoorbeeld: omdat er maar weinig leiders en bestuursleden aanwezig zijn omdat je een aantal afdelingen nooit ziet omdat er veel kritiek is op de activiteiten omdat er onvoldoende mensen zijn, die mee willen werken in een werkgroep. Als een overleg niet goed loopt, is het een moeizaam en vaak langdurig proces om dat te verbeteren. Oplossingen Hier een aantal suggesties, dat kan helpen problemen op te lossen of te voorkomen. Het is belangrijk dat je enthousiast bent en blijft en niet gauw de moed laat zakken. Geef de leiding het gevoel dat ze er bij hoort en probeer er een vriendenclub van te maken. Is er iemand zonder bericht afwezig? Bel eens op om te informeren wat er aan de hand is. Probeer met discussie- en informatieve onderwerpen op de overleggen aan te sluiten bij wat de leiders en afdelingen belangrijk vinden. Is een leider niet betrokken bij de afdeling of een afdeling niet betrokken bij het district of het land? Probeer dan in een persoonlijk contact er achter te komen wat de oorzaak is. Kijk wat er te veranderen is. Leiding beschouwt een districtsoverleg, het deel uit maken van een werkgroep en bijwonen van districts- of landelijke activiteiten vaak als een extra belasting. Het werk in de eigen groep en afdeling vraagt al meer dan genoeg tijd. Echter door in een district of in het land samen met andere afdelingen activiteiten te ondernemen, kun je in relatief weinig tijd iets bijzonders organiseren. Als leiding dat ontdekt is hun participatie vaak groter. Realiseer je, dat de landelijke organisatie en het district er zijn ten dienste van de afdelingen. Zij moeten zelf graag bijeenkomsten en activiteiten met andere afdelingen willen. Dat zul je leiding duidelijk moeten maken. Als zij geen activiteiten

11 willen, hoeft het niet. Alleen missen jeugd- en kaderleden dan wel iets aantrekkelijks van Jong Nederland. Vraag eens hulp via het Infocentrum (C2.2). O

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken

Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Belangrijke regels voor een vergadering 4 2.1 Vergaderregel 1: vergaderen doe je samen 4 2.1.2 Duidelijke regels helpen

Nadere informatie

Richtlijn voor het werkoverleg

Richtlijn voor het werkoverleg Richtlijn voor het werkoverleg Nummer: 11.0000274 Versie: 0.1 Vastgesteld door het CMT 10 maart 2011 doc.: pz_alle/regelingen/werkoverleg richtlijn Inleiding Communicatie is hét sleutelbegrip als het gaat

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette

Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette Notulen vergadering ouderraad, 1 oktober 2014 Aanwezigen: Sandra de W, Sandra H, Margo, Merel, Joyce, Simone, Gwen, Conny, Suzanne, Sjef, Joost en Antoinette Namens de MR sloot Hadeline het eerste half

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

3. Notulen vergadering 15 januari en actiepunten (bijlage)

3. Notulen vergadering 15 januari en actiepunten (bijlage) Aanwezig Afwezig Directie Locatie Bas ter Weel (voorzitter), Marian Pronk, Nienke Weelink, Ronkje Voogt, Ria van Eede, Marian Sempel, Mirjam Post, Clarissa Pahud de Mortanges, Jolanda Topfer, Simone Schreurs,

Nadere informatie

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Wet- en regelgeving Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Met dit uitgewerkt stellingenspel over alcohol en drugs kun je moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Jouw Scoutinggroep

Nadere informatie

Vergaderen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74582

Vergaderen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/74582 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74582 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Raadslid Jongerenraad

Raadslid Jongerenraad Raadslid Jongerenraad Over de Jongerenraad De Jongerenraad is een adviescommissie die is opgericht om de Raad van Bestuur van het Apostolisch Genootschap te ondersteunen. De jongerenraad brengt advies

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen Hand-out behorende bij de training Werkoverleg Voor iedereen, door iedereen Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten VERGADERTIPS Dit is een uitgave van het Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten. Het CBA ondersteunt de medezeggenschap en inspraak binnen Fontys Hogescholen en is betrokken bij: CMR, DMR-en, IMR-en, (G)OC

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering OBS De Regenboog Breukelen

Notulen MR-vergadering OBS De Regenboog Breukelen Notulen MR-vergadering OBS De Regenboog Breukelen Datum: 16 november 2011 Tijd: 20:00 22:00 uur Locatie: docentenkamer Aanwezig: Directie: Teamgeleding: Marije Wildschut Hans van Heusden, Evelien Jongeling,

Nadere informatie

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM?

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? VLAAMSE CONFEDERATIE VAN OUDERS EN OUDERVERENIGINGEN, 2006 GEBASEERD OP DE BROCHURE VAN SCHOOLOPBOUWWERK BRUSSEL WAT IS EEN OUDERRAAD? Een ouderraad is een

Nadere informatie

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Lesmateriaal Kindersekstoerisme Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Opdracht voor 4 personen HBO ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Deelnemen aan een 30vergadering

Deelnemen aan een 30vergadering DC Deelnemen aan een 30vergadering 1 Inleiding Als helpende zorg en welzijn zul je regelmatig deelnemen aan een vergadering. Bijvoorbeeld omdat cliënten besproken worden, of omdat taken verdeeld worden.

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

Aanwezig: Rianne van de Brink, Janita van den Brink, Eveline Timmer, Carolien van

Aanwezig: Rianne van de Brink, Janita van den Brink, Eveline Timmer, Carolien van Notulen vergadering oudercommissie Bijdehandjes, locatie het Kinderhuisje te Bennekom. Dinsdag 12 mei 2015 Voorzitter: Carolien van de Wakker Notulist: Susanne Zeggelaar 1 2 Aanwezig: Rianne van de Brink,

Nadere informatie

Coöperatief Vergaderen

Coöperatief Vergaderen Coöperatief Vergaderen Een complete aanpak voor actief vergaderen met betrokken deelnemers Dr. Spencer Kagan Met Betty de Jaeger en Dook Kopmels Inhoud Hoe dit boek tot stand kwam 4 Voorwoord 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie),

Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Notulen MR 1 dinsdag 13 september 2016 Aanwezig: Anne, Mirjana, Irene, Ilse, Florinde en Paul Maarten en Selma (directie), Afwezig met bericht: - 1.Opening, vaststelling agenda Agenda wordt goedgekeurd.

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Besturen van een stichting of vereniging

Besturen van een stichting of vereniging Besturen van een stichting of vereniging In dit document wordt ingegaan op een aantal aspecten die van belang zijn bij het goed besturen van een stichting of vereniging. De taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Notulen MR vergadering 14-09-2015

Notulen MR vergadering 14-09-2015 Notulen MR vergadering 14-09-2015 MR-leden: Annet Boomkamp, Onno Diekman, Nicolle Nijmeijer, Ellen Platenkamp, Ilse Stege, Maarten Wegdam. Afwezig m.k.: Denice Klein Haarhuis en Dirk Nolte Directie: Harrie

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf 2 Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia

Nadere informatie

EFFECTIEF VERGADEREN DOE JE ZO

EFFECTIEF VERGADEREN DOE JE ZO EFFECTIEF VERGADEREN DOE JE ZO Wie is wie? Jan von den Hoff En wie bent U: wie zijn er lid van het bestuur wie is er penningmeester in een bestuur wie is de secretaris van het bestuur wie is voorzitter

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Maart 2002 INLEIDING Deze brochure is ontwikkeld door vertegenwoordigers van medewerkers en werkgevers

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 0 Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 Het lokaal, een veel besproken onderwerp bij verschillende KLJafdelingen. Het is te klein, te rommelig, niet in orde Het betekent vaak een bron van zorgen voor de leiding.

Nadere informatie

Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 4

Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 4 Differentiatiemateriaal Hoofdstuk 4 Spreken, Kijken Luisteren: vergaderen Vergaderen Natuurlijk weet iedereen wat een vergadering is. Misschien heb je zelf wel eens aan een vergadering deelgenomen. Om

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

BELEIDSDOCUMENT JEUGDCOMMISSIE HANDBAL. Versie 15112012. O.Roukens. Algemeen

BELEIDSDOCUMENT JEUGDCOMMISSIE HANDBAL. Versie 15112012. O.Roukens. Algemeen 1 BELEIDSDOCUMENT JEUGDCOMMISSIE HANDBAL Versie 15112012 O.Roukens Algemeen In dit document worden taken en verantwoordelijkheden van de jeugdcommissie van de afdeling handbal van Avanti Wilskracht vastgelegd.

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

C Informatie Contact met...

C Informatie Contact met... Informatie Contact met... C CONTACT MET OU- DERS Dit hoofdstuk gaat over contacten met ouders. Het komt echter steeds meer voor, dat kinderen opgevoed worden door één ouder of door een verzorger. Vanwege

Nadere informatie

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30%

2. Jaarplan. 1. Meerjarenplan. 3. Jaarverslag. 4. Financieel jaarverslag. 5. Begroting. 6. Budget beheren 10% 10% 10% 30% 1. Meerjarenplan 2. Jaarplan 3. Jaarverslag 4. Financieel jaarverslag 5. Begroting 6. Budget beheren 30% 2. Jaarplan Beschrijving van het blok: het schrijven en uitvoeren van een jaarplan. In het jaarplan

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs

Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs Medezeggenschapsraad De Toverlaars openbare school voor basisonderwijs Aanvang: 19:30 uur Sluiting: 22.00 uur CONCEPT NOTULEN MR -VERGADERING 6 oktober 2015 Aanwezig: Liesbeth Bult, Marie-José Jaspers,

Nadere informatie

Efficiënt vergaderen. Hand-out bij de training Nederlands Debat Instituut. Kijk voor vergader- en overtuigtips op

Efficiënt vergaderen. Hand-out bij de training Nederlands Debat Instituut. Kijk voor vergader- en overtuigtips op Efficiënt vergaderen Hand-out bij de training Nederlands Debat Instituut Kijk voor vergader- en overtuigtips op www.debatinstituut.nl/bibliotheek 400 dagvoorzitterschappen per jaar, o.a. voor bedrijven,

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Vakkundig voorzitten. Taken van de voorzitter. Hand-out cursus Vakkundig voorzitten Nederlands Debat Instituut

Vakkundig voorzitten. Taken van de voorzitter. Hand-out cursus Vakkundig voorzitten Nederlands Debat Instituut Vakkundig voorzitten Hand-out cursus Vakkundig voorzitten Nederlands Debat Instituut www.debatinstituut.nl 400 dagvoorzitterschappen per jaar, o.a. voor bedrijven, ministeries en NGO s 5000 cursisten in

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Het organiseren van ontmoetingen

Het organiseren van ontmoetingen Het organiseren van ontmoetingen Als communicatieadviseur kijk je hoe de onderlinge informatie-uitwisseling beter kan. Dit is een extra uitdaging als Het Nieuwe Werken binnen je organisatie wordt ingevoerd.

Nadere informatie

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Profielen van bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform Schollevaar Dit document bevat een omschrijving van de diverse bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 12: Gespreks- en overlegvaardigheden - Groepsraad

Methodieken en werkvormen Module 12: Gespreks- en overlegvaardigheden - Groepsraad Methodieken en werkvormen Module 12: Gespreks- en overlegvaardigheden - Groepsraad Maker: Steunpunt Overijssel Functie: - Datum van productie: - Module 12 Gespreks- en overlegvaardigheden Leeftijd: Alle

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Informatie Vrijwilligerswerk 1 Stichting Vrije Tijd en Vorming Midden-Holland Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.vtvmiddenholland.nl E-mail info@vtvmiddenholland.nl

Nadere informatie

Scoutinggroep de IJmondtrekkers

Scoutinggroep de IJmondtrekkers Scoutinggroep de IJmondtrekkers www.ijmondtrekkers.nl Uitnodiging en agenda Algemene Ledenvergadering 26 maart 2012 Aanvang: Locatie: 20.00 uur Clubhuis aan de Heerenduinweg Het groepsbestuur nodigt u

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.deklupgouda.nl E-mail info@deklupgouda.nl Informatie Vrijwilligerswerk Welkom bij De Klup Om wat voor reden dan ook

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Notulen Oudercommissie BSO De Singel

Notulen Oudercommissie BSO De Singel Notulen Oudercommissie BSO De Singel Datum vergadering: dinsdag 15 februari 2011 Aanwezig: Esmee Kansil, Marloes Boter - de Vries, Barry Rats, Christianne van den Dungen, Anouk de Bont (notulen) Afwezig:

Nadere informatie

Vaardigheden - Vergaderen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/74500

Vaardigheden - Vergaderen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/74500 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 juli 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/74500 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie