Cafetariaplannen : Toepasselijk belastingstelsel? 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cafetariaplannen : Toepasselijk belastingstelsel? 1"

Transcriptie

1 Cafetariaplannen : Toepasselijk belastingstelsel? 1 Een paar jaar geleden dook in het landschap van de aanvullende pensioenen een nieuw begrip op : de cafetariaplannen. Wat houden deze plannen in? Bieden ze fiscale zekerheid? Hoe worden ze behandeld in de nu al beruchte wet Vandenbroucke (WAP)? Dat zijn de vragen die we in dit artikel trachten te beantwoorden. 1. Definitie Op het stuk van de groepsverzekering kan een cafetariaplan worden gedefinieerd als een groepsverzekeringsplan waarbij de aangeslotene vrij over de aanwending van zijn budget kan beschikken, ofwel voor dekking bij leven, ofwel voor dekking bij overlijden, ofwel voor dekking bij invaliditeit..., volgens keuzenormen die hem eigen zijn als het binnen de door het plan geboden dekkingen kadert 2. Iedere aangeslotene bepaalt dus vrij de risico s en de bedragen waarvoor hij wenst verzekerd te zijn. Een cafetariaplan kan ook op andere punten flexibel zijn : op het stuk van de in de groepsverzekering uit te voeren beleggingen; op het stuk van de hoogte van de premie. Welk type van flexibel plan ook wordt gekozen, de keuze moet steeds in het groepsverzekeringsreglement worden ingeschreven. 2. Verzekeringsrecht In haar mededeling nr. D-119 van 11 februari 1994, heeft de Controledienst voor de Verzekeringen (CDV) bevestigd dat de cafetariaplannen in overeenstemming zijn met de wetgeving op de verzekeringen. De CDV stelt immers dat, voor zover de fiscale regels worden nageleefd en het stelsel geen antiselectie kan doen ontstaan, «het toegestaan is de door de premies verzekerde voordelen volgens verschillende verhoudingen te verdelen over prestaties bij leven, prestaties bij overlijden of prestaties in geval van invaliditeit». Het staat wel vast dat de keuzemogelijkheden slechts binnen de door het verzekeringsreglement vastgestelde grenzen kunnen worden uitgeoefend en op dezelfde wijze aan alle aangeslotenen van een zelfde categorie moeten worden aangeboden. 1 2 Bernard Mariscal en Léon Niessen (Deloitte & Touche) Jean-Michel Gindt, «L assurance de groupe en évolution : les plans cafétéria ont-ils un avenir?», Seminarie Skyroom, 16 juni 1998.

2 3. Sociaal stelsel De verwijzing, in de Memorie van Toelichting bij de WAP, naar «discriminatie naar geslacht», heeft betrekking op de cafetariaplannen. Eveneens wordt vermeld dat het verbod tot discriminatie tussen man en vrouw een weerslag heeft op bepaalde cafetariaplannen, met name die waarbij de werkgever een globaal budget aan de aangeslotene toekent, die de keuze heeft wat betreft de aanwending ervan (pensioen, overlijden, invaliditeit,...) maar met een verplichte minimale overlijdensdekking 3. In dit geval stelt zich het probleem van de discriminatie man-vrouw. De Memorie van Toelichting stelt echter dat dit niet het geval is wanneer de aangeslotene volledig vrij over de besteding van dat budget kan beschikken. U merkt dat de cafetariaplannen, mits ze geen discriminatie tot stand brengen, sociaalrechtelijk worden aanvaard. 4. Belastingstelsel 4.1. Huidig stelsel Het belastingstelsel van de cafetariaplannen of flexibele plannen is nooit zeer duidelijk geweest. De administratie lijkt in elk geval te aarzelen om de aftrek van de premies van dergelijke groepsverzekeringen te aanvaarden. De wettekst die het probleem veroorzaakt is artikel 35 2 van het KB/WIB 1992 : «De werkgeversbijdragen mogen slechts van de belastbare inkomsten worden afgetrokken gedurende de normale duur van de beroepswerkzaamheid van elke werknemer en in zover, per werknemer, de genoemde bijdragen, verhoogd met de persoonlijke bijdragen vermeld in artikel 145 1,1 WIB jaarlijks niet hoger zijn dan de bedragen verschuldigd krachtens reglementen van groepsverzekering, verzekeringscontracten of pensioenreglementen die op eenzelfde wijze voor het gehele personeel van de onderneming of voor een bijzondere categorie van dat personeel van toepassing zijn.» Zodra een veranderlijk gegeven aan de beoordeling van de aangeslotenen wordt overgelaten, moet de aftrek van de premie (of de belastingvermindering voor de persoonlijke bijdragen) worden geweigerd, aldus de administratie. De administratie is immers van mening dat, in dergelijk geval, de bijdragen niet meer op dezelfde wijze voor alle personeelsleden of voor de leden van een bepaalde personeelscategorie zijn vastgesteld. 3 Parl.St., Kamer, zitting , nr. 1340/001, p. 42.

3 Dat standpunt werd laatst bevestigd in de laatste aflevering van de administratieve commentaar 4 : «Wanneer een onderneming ten voordele van haar personeel een collectieve verzekering tegen hospitalisatie, ongevallen, invaliditeit, ouderdom en vroegtijdige dood afsluit, waarbij de dekking tegen hospitalisatie verplicht is voor alle aangeslotenen, terwijl de overige dekkingen een facultatief karakter hebben, beantwoorden de in het kader van die globale verzekering betaalde werkgeversbijdragen die verband houden met de dekkingen tegen ouderdom en vroegtijdige dood en die, afhankelijk van de door ieder personeelslid gekozen voormelde facultatieve dekkingen, onderling kunnen verschillen of in bepaalde gevallen zelfs kunnen ontbreken gelet op het ontbreken van enige uniformiteit inzake het gedeelte van die werkgeversbijdragen in die collectieve verzekering niet aan de in 59/114 gestelde voorwaarde volgens welke het contract moet van toepassing zijn op het gehele personeel van de onderneming of op een bijzondere categorie». Wat de «echte» cafetariaplannen betreft, is dit standpunt in strijd met de rechtsleer 5. Genoemd standpunt steunt hoofdzakelijk op drie argumenten : het KB op de levensverzekeringen 6 aanvaardt, naast de dekking voor pensioen en bij overlijden, de opneming van aanvullende verzekeringen in een groepsverzekeringsreglement; de aansluiting (en derhalve de betaling van de premie) is voor de betrokken werknemer in principe verplicht; het totale premiebudget wordt voor iedere aangeslotene op dezelfde manier vastgesteld; het «cafetaria»-groepsverzekeringsreglement is dus wel degelijk eenvormig van toepassing op het voltallige personeel of op een bijzondere categorie van het personeel. Merk ook op dat aanvullende verzekeringen op zich geen reden van bestaan hebben en dat een gedeelte van het premiebudget aan een dekking bij leven of bij overlijden moet worden besteed. Een aanvullende verzekering moet daarenboven personen verzekeren en forfaitair zijn (een hospitalisatieverzekering is dus in principe uitgesloten). Hoewel we voor de «echte» cafetariaplannen de rechtsleer volgen, geldt dat niet voor groepsverzekeringsplannen die flexibel zijn voor wat de premie betreft. Het komt voor dat een plan voor zijn aangeslotenen in verschillende premieniveaus (een percentage van de bonus, bijvoorbeeld) voorziet. Sommige verzekeraars menen dat de door de aangeslotene gekozen premie, zelfs in dergelijk geval, een ter uitvoering van een groepsverzekeringsreglement verschuldigd bedrag uitmaakt Com.IB 1992 nr. 59/117. Zie onder meer, Paul Van Eesbeeck, «Plan cafétéria, un menu trop varié au goût du fisc?», Life & Benefits, nr. 5, januari KB van 14 november 2003 betreffende de levensverzekeringsactiviteit (oud KB van 17 december 1992), B.S. van 14 november 2003.

4 Onzes inziens kan nochtans moeilijk worden voorgehouden dat er in dergelijk geval sprake is van eenvormigheid tussen de leden van het voltallig personeel of van een bepaalde personeelscategorie. Dergelijke praktijk zou, naar onze mening, zelfs strijdig zijn met de Wet Colla 7 en met de WAP Het stelsel na de WAP De cafetariaplannen worden in de Memorie van Toelichting bij de WAP gedefinieerd als collectieve pensioenplannen «waarbij de werkgever een globaal budget aan de aangeslotene toekent, die de keuze heeft wat betreft de aanwending ervan pensioen, overlijden, invaliditeit,... elk van die dekkingen met zijn specifiek fiscaal regime». Over het belastingstelsel werden amendementen ingediend; die het tweede deel van de WAP zijn geworden Directe belastingen Volgens de verantwoording van de fiscale amendementen 8 is het stelsel duidelijk : voor wat de regels betreffende de financiering van de toezeggingen betreft, blijven de verschillende bestanddelen van de premies het belastingstelsel volgen dat van toepassing is op de aard van de collectieve verzekeringen die ze financieren. Daaruit kan worden afgeleid dat de fiscale toestand van deze cafetariaplannen niet wezenlijk verschilt van deze die van toepassing is op klassieke pensioenregelingen met meervoudige prestaties, waarbij de aangeslotenen niet vrij kunnen beslissen over het relatief gewicht dat aan de verschillende soorten verzekeringen (pensioen, overlijden, invaliditeit, ernstige ziekte, ziekenhuisopname, enz.) moet worden toegekend. Niettemin dient de aandacht te worden gevestigd op enige bijzonderheden. A. Vrijstelling van de premies als voordeel van alle aard Het nieuwe artikel 38 3 WIB 9 bepaalt dat de vrijstelling van de premies als voordeel van alle aard, in het kader van cafetariaplannen, slechts van toepassing is voor zover dat plan door de verzekeringsonderneming of voorzorgsinstelling op een gedifferentieerde wijze wordt beheerd zodat te allen tijde voor elke belastingplichtige of belastingschuldige de toepassing van het specifieke regime inzake inkomstenbelastingen en met het zegel gelijkgestelde taksen kan worden gewaarborgd zowel inzake de behandeling van de bijdragen of premies als van de uitkeringen. Met andere woorden zonder gedifferentieerd beheer, geen vrijstelling van de premies betaald in het kader van een cafetariaplan Wet van 6 april 1995 zoals gewijzigd door het KB van 25 april Parl. St., Kamer, zitting , nr. 1340/007, p. 21. Zoals ingevoerd door art. 76 WAP.

5 Het feit de vrijstelling van de premies ten name van de werknemer afhankelijk te stellen van het goed dan wel slecht beheer door een derde (de verzekeringsonderneming of voorzorgsinstelling), werd in de rechtsleer al overvloedig bekritiseerd 10. Het slachtoffer van het geknoei van een derde wordt gestraft. Tijdens de voorbereidende besprekingen van de WAP, werd de Minister ondervraagd over de fiscale behandeling van bijdragen of premies zonder gedifferentieerd beheer 11. De Minister antwoordde dat, in dergelijk geval, de globale premie die niet individualiseerbaar is, als een sociaal voordeel zal worden aangemerkt dat niet als beroepskost aftrekbaar is bij de werkgever en dat bij de verkrijger van het voordeel niets wordt belast aangezien het voordeel niet individualiseerbaar is. Rekening gehouden met dit antwoord volstaat het dat de premie geïndividualiseerd is om de belasting als voordeel van alle aard te vermijden. Rest de vraag naar de belastbaarheid wanneer de globale premie geïndividualiseerd is. In principe wordt de premie belast als een voordeel van alle aard, tenzij bij gedifferentieerd beheer. B. Aftrek van de bijdragen of premies We herinneren eraan dat de enige moeilijkheid die de cafetariaplannen op het gebied van de directe belastingen tot dusver ondervonden, het gevolg is van de uiteenlopende interpretatie van artikel 35 2 van het KB/WIB dat bepaalt dat de werkgeversbijdragen moeten worden berekend krachtens reglementen «die op eenzelfde wijze voor het gehele personeel van toepassing zijn». Op zich levert de WAP geen oplossing voor de aftrek van de premies van een cafetariaplan, maar niettemin lijkt het probleem van de baan : immers, aangezien het principe van de cafetariaplannen werd aanvaard 12, zullen, volgens de aard van elke gewaarborgde dekking, dezelfde regels erop van toepassing zijn als op de collectieve plannen. Wel werd een bijkomstige vereiste gesteld : het plan moet op gedifferentieerde wijze worden beheerd. De verschillende dekkingen moeten zodanig gedifferentieerd zijn, dat voor iedere belastingplichtige het specifieke regime van de premies en prestaties kan worden gewaarborgd. Deze eis kan worden afgeleid uit artikel 38 1 en 3 WIB 1992, omdat voormeld artikel verwijst naar de voordelen die voortvloeien uit werkgeversbijdragen of premies, bedoeld bij artikel 52 3 b WIB 1992, welk artikel de aftrek regelt Zie Jean Baeten en Claude Devoet, «La nouvelle loi sur les pensions complémentaires : Cadre légal et aspects fiscaux en droits belge», Cahier de fiscalité pratique, Larcier, 2003, p en Corinne Merla, Le nouveau régime des pensions complémentaires, Aspects sociaux et fiscaux de la LPC, Editions Kluwer, 2003, p Parl. St., Kamer, Verslag van de Commissie voor de Financiën, nr. 1340/009, p. 61. Parl. St., Kamer, zitting , nr. 1340/007, p. 21.

6 C. Belasting van de prestaties Ook hier moet het gedifferentieerd beheer het mogelijk maken het belastingstelsel in verband met de afzonderlijke dekkingen te kennen. Rekening gehouden met het antwoord van de Minister in verband met de fiscale behandeling van de vrijstelling bij gebrek aan gedifferentieerd beheer, dient, tenzij de premie kan worden geïndividualiseerd, in principe te worden besloten dat belasting achterwege blijft, aangezien het een sociaal voordeel betreft 13. Maar wanneer de globale premie wordt geïndividualiseerd, is het toepasselijk belastingstelsel evenmin bekend. In dergelijk geval is het helemaal niet zo zeker dat de belasting van de premie als voordeel van alle aard, het achterwege blijven van belasting van de prestatie zal inhouden. We gaan het belastingstelsel van de bijdragen en prestaties in verband met elk verzekeringstype hier niet nader analyseren. Deze stof zal in andere artikels worden behandeld. Hier beperken we ons tot de bijzonderheden van de cafetariaplannen Indirecte belastingen Op het stuk van de directe belastingen blijft het toepasselijk regime inderdaad redelijk, maar op het stuk van de indirecte fiscaliteit krijgen de cafetariaplannen een flinke opdoffer toegediend. Het is immers op het stuk van de taks op de verzekeringscontracten dat de cafetariaplannen aan drastische voorwaarden worden onderworpen. Ter herinnering : het normaal tarief van deze taks bedraagt 9,25 %, terwijl aanvullende groepsverzekeringscontracten (of pensioenfondsen) bij pensionering of bij overlijden het verlaagd tarief van 4,40 % genieten. Overeenkomstig het beginsel dat de bijzaak de hoofdzaak volgt, komen de andere dekkingen eveneens voor dat verlaagd tarief in aanmerking. Inmiddels heeft de wetgever het begrip «collectief plan» ingevoerd : een collectief plan is een plan dat meerdere toezeggingen omvat (overlijden, pensioen, invaliditeit, enz.). Om elke verwarring met het begrip «collectieve toezegging» uit te sluiten, ware de uitdrukking «plan met meervoudige toezeggingen» echter beter geweest 14. Daarom zullen we in het vervolg van dit artikel ook deze laatste uitdrukking gebruiken. Hier weze vermeld dat de wetgever de cafetariaplannen (plan met een identiek premiebudget voor alle werknemers, dat laatstgenoemden toelaat de soort dekking te kiezen die hun het best bevalt) wou treffen, maar veel verder is gegaan, aangezien het begrip «plan met meervoudige prestaties» veel ruimer is Zie punt A. hiervoor. Zie Jean Baeten en Claude Devoet, p. 197.

7 Het merendeel van de huidige plannen voorziet immers in meervoudige prestaties. Een pensioenplan met een vrijstelling van premies in geval van invaliditeit van de begunstigde, is een plan met meervoudige prestaties, en zulks niettegenstaande de begunstigde geen enkele keuzemogelijkheid heeft met betrekking tot de dekking. Er zijn dus praktische mogelijkheden te voorzien, ook al verklaarde de Minister nogal verrassend dat een gemengde verzekering (waarborg bij overlijden en waarborg bij leven) geen collectief plan is 15. De rechtsleer heeft dienaangaande het ontoegankelijk karakter van de wetteksten en van de voorbereidende werkzaamheden al aan de kaak gesteld 16. Bij een plan met meervoudige prestaties zal de toekenning van het verlaagd tarief van 4,40 % aan de drie volgende voorwaarden worden onderworpen 17 : het collectief plan en de eventueel voorziene alternatieve individuele keuzemogelijkheden moeten op eenzelfde en niet-discriminerende wijze toegankelijk zijn voor alle aangeslotenen, zijnde alle werknemers of regelmatig bezoldigde bedrijfsleiders van eenzelfde onderneming of een bijzondere categorie ervan; de eventuele toezeggingen bij overlijden, bij arbeidsongeschiktheid en medische kosten moeten kunnen onderschreven worden zonder uitsluiting op basis van een medisch onderzoek indien meer dan tien personen bij dat collectief plan zijn aangesloten; het plan moet door de pensioeninstelling op een gedifferentieerde wijze worden beheerd 18. Deze voorwaarden zijn voor de cafetariaplannen nog verzwaard. In deze materie moet voortaan een onderscheid worden gemaakt tussen standaardtoezeggingen en standaarddekkingen Parl. St., Kamer, zitting , Verslag van de Commissie, nr. 1340/009, p. 93. Het gedifferentieerde beheer zou geen betrekking hebben op de soort toezegging maar op de soort van toepasselijk belastingstelsel. Dit standpunt lijkt strijdig te zijn met de verantwoording van amendement Parl. St., Kamer, Zitting , amendement nr nr. 1340/007, p. 78. J. Baeten en C. Devoet, o.c., p van het nieuwe art WZGT ingevoerd door art. 99 WAP. Gedifferentieerd beheer impliceert onder meer dat alle stortingen, contractuele reserves en vergoedingen in verband met de door het plan geboden toezeggingen en waarvoor een ander belastingstelsel is vastgesteld, de volledige duur van het plan onderscheiden blijven.

8 Standaardtoezeggingen zijn de dekkingen in verband met alle door het reglement voorziene dekkingen (overlijden, arbeidsongeschiktheid, enz.) die in afwachting van een keuze of wanneer de aangeslotene geen keuze maakt, worden toegepast. Wanneer de aangeslotene geen keuze maakt, zal de toezegging bijvoorbeeld gelijk zijn aan 1,5 maal het jaarloon van de aangeslotene. Standaarddekkingen zijn de dekkingen die de aangeslotene kan vragen bij een eventuele wijziging van zijn gezinstoestand. Als voorbeeld kunnen we een jongere vermelden die geen dekking bij overlijden aanvraagt, vóór zijn huwelijk of vóór de geboorte van een kind 19. Een cafetariaplan moet in een standaardtoezegging voorzien. Voor elke dekking moet in een standaarddekking worden voorzien. Het verbod op uitsluiting op grond van een medisch onderzoek geldt zowel voor deze standaarddekking als voor de standaardtoezeggingen. Een uitsluiting om financiële redenen (weigering van een standaardtoezegging wegens ontoereikendheid van het premiebudget) is daarentegen perfect mogelijk. Onthoud ook dat de standaardtoezeggingen en de standaarddekkingen in het reglement moeten worden omschreven en een betekenisvolle inhoud hebben. Het woord «betekenisvol» moet geïnterpreteerd worden vanuit de redelijke behoeften van de aangeslotene en rekening houdend met zijn premiebudget. Hieronder kan onder meer worden verstaan dat deze dekkingen kunnen beschouwd worden als een aanvulling op de sociale zekerheid 20. De Minister heeft verklaard dat over deze op zijn minst vage uitdrukking een ruling kan worden gesloten. Het antwoord dat in het kader van de rulingprocedure zal worden gegeven, zal automatisch kunnen worden toegepast op alle andere ondernemingen 21. Het wekt wel enige verwondering dat het aan de rulingcommissie toekomt om een vage wet te interpreteren. Gelukkig zal het uiteindelijk altijd de interpretatie van de rechter zijn die primeert. Op plannen die niet aan de gestelde voorwaarden beantwoorden, zal bijgevolg een verhoging van de taks op de verzekeringspremies worden toegepast, namelijk van 4,40 % naar 9,25 %, en zulks met inbegrip van de dekkingen bij leven, overlijden en invaliditeit Parl. St., Kamer, Zitting , amendement nr nr. 1340/007, p. 77. Zie ook P. Van Eesbeeck en L. Vereycken, «Wat biedt de nieuwe WAP voor zelfstandige bedrijfsleiders?», in Fiscoloog, nr. 894, p. 3. Parl. St., Kamer, Zitting , amendement nr nr. 1340/007, p. 77. Parl. St., Kamer, zitting , Verslag van de Commissie, nr. 1340/009, p. 91.

IAB-Info. Inhoud. IAB-Mededeling. Stage. Fiscaliteit. Economie

IAB-Info. Inhoud. IAB-Mededeling. Stage. Fiscaliteit. Economie Nummer 5 1 14 maart 2004 IAB-Info Inhoud 16e jaargang IAB-Mededeling c Herinnering ledenbijdragen Als er een wijziging optreedt in de hoedanigheid van een IAB-lid, dan heeft dat meestal ook invloed op

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003

COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003 COMMISSIE VOOR HET VRIJ AANVULLEND PENSIOEN VOOR ZELFSTANDIGEN ADVIES NR. 2 VAN 15 SEPTEMBER 2003 INVENTARIS VAN DE VRAGEN BETREFFENDE TITEL II, HOOFDSTUK I, AFDELING 4 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER

Nadere informatie

De individuele pensioentoezegging

De individuele pensioentoezegging CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De individuele pensioentoezegging info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN INDIVIDUELE

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Federale Overheidsdienst Financiën www.minfin.fgov.be Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.332/583.327 (AOIF Nr. 42/2010). Personenbelasting. Beroepskosten. Voordeel van alle aard. Niet-aftrekbare

Nadere informatie

Afdeling 6. Aftrekbaarheid van de uitkeringen in hoofde van de werkgever. Afdeling 7. Belastbaarheid van de uitkeringen in hoofde van de begunstigden

Afdeling 6. Aftrekbaarheid van de uitkeringen in hoofde van de werkgever. Afdeling 7. Belastbaarheid van de uitkeringen in hoofde van de begunstigden gen dan 1.990 EUR per jaar (2.080 EUR voor aanslagjaar 2010). Dat jaarbedrag wordt verminderd in verhouding tot de dagen van aansluiting tijdens hetzelfde jaar bij een pensioenstelsel 922. Afdeling 6.

Nadere informatie

SAMEN OP WEG NAAR EEN AANVULLEND PENSIOEN VOOR IEDEREEN

SAMEN OP WEG NAAR EEN AANVULLEND PENSIOEN VOOR IEDEREEN SAMEN OP WEG NAAR EEN AANVULLEND PENSIOEN VOOR IEDEREEN Frank Vandenbroucke Minister van sociale zaken en pensioenen Didier Reynders Minister van Financiën Een nieuw elan voor aanvullende pensioenen:!

Nadere informatie

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen.

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De groepsverzekering info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?

Nadere informatie

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Pensioenfonds info@claeysengels.be www.claeysengels.be Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) www.iuslaboris.com

Nadere informatie

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING 30.30.014/10 09/08 U bent bedrijfsleider en u wil een extra-legaal pensioenvoordeel - gefinancierd do of aan bepaalde personeelsleden.

Nadere informatie

De bedrijfsleidersverzekering is een levensverzekering gesloten door een onderneming in haar eigen voordeel, op het hoofd van een bedrijfsleider.

De bedrijfsleidersverzekering is een levensverzekering gesloten door een onderneming in haar eigen voordeel, op het hoofd van een bedrijfsleider. Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 www.claeysengels.be info@claeysengels.be DE BEDRIJFSLEIDERSVERZEKERING www.iuslaboris.com De bedrijfsleidersverzekering is een levensverzekering

Nadere informatie

Schematisch overzicht van het taxatiestelsel dat van toepassing is op aanvullende pensioenen van werknemers, bedrijfsleiders en zelfstandigen.

Schematisch overzicht van het taxatiestelsel dat van toepassing is op aanvullende pensioenen van werknemers, bedrijfsleiders en zelfstandigen. Algemene administratie van de FISCALITIT - Centrale diensten Directie I/5A Circulaire nr. Ci.RH.332/604.868 (AOIF Nr. 67/2010) dd 03.11.2010 Personenbelasting Belastingstelsel van het aanvullend pensioen

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden

Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden Samenvatting van de belangrijkste wijzigingen aan de algemene voorwaarden 1. Vereffening van de uitkering bij leven Sinds 1 januari 2016 kan in het stelsel van de loontrekkende werknemers het aanvullend

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES. nr. 15. de dato. 7 december 2006 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 15 de dato 7 december 2006 Gelet dat de commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007. Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 20 de dato 3 mei 2007 Gelet dat de Commissie voor aanvullende pensioenen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen In onderstaande memo lichten wij graag volgende alternatieve verloningsvormen inzake bonussen toe: 1) Loonbonus

Nadere informatie

Tak 23 en fiscaliteit : een voortdurend evoluerende combinatie

Tak 23 en fiscaliteit : een voortdurend evoluerende combinatie Tak 23 en fiscaliteit : een voortdurend evoluerende combinatie BERNARD MARISCAL Belastingconsulent, Senior Manager Deloitte Docent ESSF LÉON NIESSEN Belastingconsulent, Director Lane, Clark & Peacock De

Nadere informatie

Aanvullende pensioenen Het fiscale luik van de hervorming eindelijk in het parlement!

Aanvullende pensioenen Het fiscale luik van de hervorming eindelijk in het parlement! Aanvullende pensioenen Het fiscale luik van de hervorming eindelijk in het parlement! JEAN BAETEN Fiscaal adviseur van het VBO Belastingconsulent In het kader van de hervorming van de aanvullende pensioenen

Nadere informatie

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen.

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen. PC 216 NOTARIAAT AANVULLEND PENSIOEN DER NOTARISBEDIENDEN Woord Vooraf In het verleden (vóór 1987) bestond er voor de notarisbedienden een aanvullend pensioen volgens een repartitiesysteem, verspreid over

Nadere informatie

Kosten eigen aan de werkgever

Kosten eigen aan de werkgever CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Kosten eigen aan de werkgever info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com De bedragen die aan

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003

A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 A D V I E S Nr. 1.438 ------------------------------- Zitting van woensdag 19 maart 2003 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot

Nadere informatie

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING.

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING. WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING. HOOFDSTUK II. - Grondslag van de belasting. AFDELING IV. - Beroepsinkomen. ONDERAFDELING

Nadere informatie

Update@Work Februari 2014 Nummer 2 Jaargang 10

Update@Work Februari 2014 Nummer 2 Jaargang 10 Update@Work Februari 2014 Nummer 2 Jaargang 10 Uitkering van de verzekerde overlijdensprestaties: nalatenschap versus de wettelijke erfgenamen? Gevolgen voor de 2de pijler. Door de wet van 13.1.2012 1

Nadere informatie

(met inbegrip van de solidariteitstoezeggingen die tot doel hebben een aanvullend pensioen toe te kennen)

(met inbegrip van de solidariteitstoezeggingen die tot doel hebben een aanvullend pensioen toe te kennen) I. RUST - EN OVERLEVINGSPENSIOEN GROEPSVERZEKERING (met inbegrip van de solidariteitstoezeggingen die tot doel hebben een aanvullend pensioen toe te kennen) 1. Bijdrage van de werkgever / onderneming 1.1.

Nadere informatie

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits -VOLULIFE De groepsverzekering van de nieuwe generatie AG Employee Benefits -VOLULIFE Omdat elke werkgever die denkt in het belang van zijn onderneming, ook aan de toekomst van zijn medewerkers denkt.

Nadere informatie

Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering?

Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering? Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering? Sedert enkele jaren hebben zelfstandigen de mogelijkheid om via hun sociaal verzekeringsfonds een aanvullend pensioen op te bouwen, het zogenaamde

Nadere informatie

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016

Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 Nieuwe regels voor de aanvullende pensioenen vanaf 2016 De nouvelles règles pour les pensions complémentaires à partir de 2016 De wet van 18 december 2015 ter waarborging van de duurzaamheid en het sociale

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Capiplan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen

Capiplan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen Capiplan Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21 Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde op de einddatum van het contract waarborgt het contract de betaling van de totale

Nadere informatie

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche

Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche BV07083 24.05.2007 Verklarend lexicon van de gehanteerde begrippen in de jaarlijkse pensioenfiche Alle werknemers die aangesloten zijn bij een aanvullende pensioentoezegging ontvangen jaarlijks een pensioenfiche

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling FOD FINANCIËN Onderwerp Voorafgaande beslissing nr. 700.096. Personenbelasting.Vrijgesteld inkomen. Sociaal voordeel aan het personeel. Thuisoppas van zieke kinderen. Beroepskosten. Niet-aftrekbare

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

I. RUST- EN OVERLEVINGSPENSIOEN

I. RUST- EN OVERLEVINGSPENSIOEN I. RUST- EN OVERLEVINGSPENSIOEN De wetgeving legt voortaan de externe financiering van de individuele toezeggingen op (met naleving van bepaalde voorwaarden en beperkingen - cfr. infra). Sinds 16 november

Nadere informatie

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016 Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen Luc Maes 24/11/2016 1 1. Afbakening van het onderwerp Inkomstenbelastingen bedrijfsleiders van een handelsvennootschap recente rechtspraak:

Nadere informatie

De berekening van de 80%-grens gebeurt op basis van verscheidene parameters die hieronder toegelicht worden.

De berekening van de 80%-grens gebeurt op basis van verscheidene parameters die hieronder toegelicht worden. 8. PENSIOENPLAN Algemeen De vennootschap kan in het voordeel van de bedrijfsleider een extrawettelijk pensioen opbouwen en de lasten hiervan als beroepskost aanmerken. Zij kan dit echter niet onbeperkt.

Nadere informatie

80%-regel en vaste-bijdragenplannen: vaststelling van de percentages van de parameters bij KB laat op zich wachten

80%-regel en vaste-bijdragenplannen: vaststelling van de percentages van de parameters bij KB laat op zich wachten de percentages van de parameters bij KB laat op zich Chantal Hendrickx Advocaat, Vandendijk&Partners Advocaten Avocats 1. 80%-regel: inleidende beschouwingen Met de inwerkingtreding van de nieuwe wet op

Nadere informatie

III.3. Het fiscaal regime van de aanvullende pensioenen en sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid

III.3. Het fiscaal regime van de aanvullende pensioenen en sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid III.3. Aanvullende pensioenen en voordelen III.3. Het fiscaal regime van de aanvullende pensioenen en sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid a. Inleiding 1. Algemeenheden 1.1. Schematische

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Lydian Pensions www.lydian.be Onderwerp Werkgeversbijdrage in pensioenplan bij ontslag: betalen als opzeggingsvergoeding of storten in het pensioenplan? Datum mei 2014 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

MEMENTO VAN DE AANVULLENDE PENSIOENEN

MEMENTO VAN DE AANVULLENDE PENSIOENEN MEMENTO VAN DE AANVULLENDE PENSIOENEN April 2005 MEMENTO VAN DE AANVULLENDE PENSIOENEN April 2005 MEMENTO VAN DE AANVULLENDE PENSIOENEN Na een uiterst chaotisch parcours is de wet Vandenbroucke de afgelopen

Nadere informatie

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Samenvatting : Commentaar over de forfaitaire beroepskosten op winst ingevoerd door de wet van 26.03.2018

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

CAPIPLAN 1. Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen

CAPIPLAN 1. Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen CAPIPLAN 1 Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Waarborgen Hoofdwaarborg Bij leven van de verzekerde op de einddatum: Het contract waarborgt de betaling van de

Nadere informatie

FOD Sociale Zekerheid DG Zelfstandigen

FOD Sociale Zekerheid DG Zelfstandigen FOD Sociale Zekerheid DG Zelfstandigen NOTA OVER HET NIEUW STATUUT VOOR MEEWERKENDE ECHTGENOTEN Vanaf 1 juli 2005 zijn alle meewerkende echtgenoten verplicht onderworpen aan het volledig sociaal statuut

Nadere informatie

Voorafgaande beslissing nr dd

Voorafgaande beslissing nr dd Home > Modifications récentes > Voorafgaande beslissing nr. 2012.154 dd. 12.06.2012 Voorafgaande beslissing nr. 2012.154 dd. 05.06.2012 Aanvullende pensioentoezeggingen Toekenning winstdeelname door OFP

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Rolnummer 4024. Arrest nr. 42/2007 van 15 maart 2007 A R R E S T

Rolnummer 4024. Arrest nr. 42/2007 van 15 maart 2007 A R R E S T Rolnummer 4024 Arrest nr. 42/2007 van 15 maart 2007 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 102 van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact, ingesteld door Réginald

Nadere informatie

De juridische nieuwslijn Lexalert informeert u gratis en per e-mail over de juridische actualiteit. Schrijf gratis in via www.lexalert.

De juridische nieuwslijn Lexalert informeert u gratis en per e-mail over de juridische actualiteit. Schrijf gratis in via www.lexalert. Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Dienst Personenbelasting Circulaire nr. Ci.RH.332/621.312 (AAFisc Nr. 13/2013) dd. 23.04.2013 Personenbelasting Belastingstelsel van het aanvullend

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Allianz Employee Benefits. Praktische gids. voor het beheer van uw groepsverzekering

Allianz Employee Benefits. Praktische gids. voor het beheer van uw groepsverzekering Allianz Employee Benefits Praktische gids voor het beheer van uw groepsverzekering Contact Life Center Voorzorg voorzorg@allianz.be Tel.: 02/214.66.66 Fax: 02/214.71.21 Praktische gids voor het beheer

Nadere informatie

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels waarvan het beheer is toevertrouwd aan instellingen voor

Nadere informatie

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. http://minfin.fgov.be. Onderwerp

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. http://minfin.fgov.be. Onderwerp Auteur Federale Overheidsdienst Financiën http://minfin.fgov.be Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.26/586.459 (AOIF 43/2007). Aftrek voor enige woning. Belastingvermindering voor het lange termijnsparen. Kapitaalaflossing

Nadere informatie

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING.

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING. WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 VAN 10 APRIL 1992. (B.S. 30.07.1992) Uittreksel TITEL II. - PERSONENBELASTING. HOOFDSTUK II. - Grondslag van de belasting. AFDELING IV. - Beroepsinkomen. ONDERAFDELING

Nadere informatie

Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8

Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8 Update@Work Juli 2012 Nummer 3 Jaargang 8 Regeerakkoord Di Rupo (l): enkele fiscale maatregelen inzake de 2de pijler krijgen concrete vorm Via update@work van december 2011 informeerden wij u over de maatregelen

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Raad voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Brussel, 10 december 2003 ADVIES N 3

Raad voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Brussel, 10 december 2003 ADVIES N 3 Raad voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen Brussel, 10 december 2003 ADVIES N 3 Uitgebracht door de Raad voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen betreffende de vragen die door

Nadere informatie

Uitkeringsdatum aanvullend pensioen

Uitkeringsdatum aanvullend pensioen Uitkeringsdatum aanvullend pensioen wet 18/12/2015, vanaf 1/1/2016 Kempische Verzekeringskring Luc.Vereycken@Vereycken.be Inhoud workshop 2 Overzicht van het pensioenlandschap Nieuwe wet: uitkeren op pensioneringsdatum

Nadere informatie

Waarop moet u letten als u een groepsverzekering wilt aangaan?

Waarop moet u letten als u een groepsverzekering wilt aangaan? Inhoudstafel Deel 1. Waarop moet u letten als u een groepsverzekering wilt aangaan? 1. Waarom is een groepsverzekering interessant voor uzelf en voor uw vennootschap?... 1 1.1. Opbouw van een aanvullend

Nadere informatie

1. VOORTZETTING VAN EEN INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING Life & Benefits, april 2006; Les pensions complémentaires en pratique, deel 6

1. VOORTZETTING VAN EEN INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING Life & Benefits, april 2006; Les pensions complémentaires en pratique, deel 6 Nr 76 Mei 2006 Leven 1. VOORTZETTING VAN EEN INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING Life & Benefits, april 2006; Les pensions complémentaires en pratique, deel 6 De wet Vandenbroucke op de aanvullende pensioenen

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE

FINANCIËLE INFOFICHE FINANCIËLE INFOFICHE RENT LIFE - RENT FIX - RENT TEMPO Ethias nv Uw verzekeringsagent 2517-707 07/15 OM MEER TE WETEN OVER DE RENTEFORMULES EN VOOR EEN GRATIS OFFERTE, INFORMEER U VANAF VANDAAG: > Bezoek

Nadere informatie

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a.

ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT. P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. ONTHAALSTRUCTUUR REGLEMENT P&V VERZEKERINGEN c.v.b.a. Koningsstraat, 151 B-1210 Brussel Tel. 02-250 91 11 Fax 02-250 92 30 www.pv.be Bank 877-7939404-64 R.P.R./B.T.W. BE 0402.236.531 Verzekeringsonderneming

Nadere informatie

Rolnummer 5633. Arrest nr. 26/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T

Rolnummer 5633. Arrest nr. 26/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T Rolnummer 5633 Arrest nr. 26/2014 van 6 februari 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 4 van het koninklijk besluit van 18 november 1996 «houdende invoering van een sociale

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 1 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/A INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN 22 september 2015 Inleiding Definities Voor

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN Inhoudstafel Blz. Artikel 1 : Definities 4 Artikel 2 : Doel van het contract - Algemene beschrijving 4 Artikel 3 : Ingangsdatum van het contract

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW?

HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? HERVORMING VAN DE WET OP DE AANVULLENDE PENSIOENEN: WAT IS NIEUW? De hervorming van de aanvullende pensioenen die werd aangekondigd in aansluiting op de hervorming van de 1 ste pijler van de pensioenen

Nadere informatie

Aanvullend reglement Extra Pensioenopbouw Boven de Salarisgrens 2015

Aanvullend reglement Extra Pensioenopbouw Boven de Salarisgrens 2015 Aanvullend reglement 1 Aanvullend reglement Extra Pensioenopbouw Boven de Salarisgrens 2015 20150324 Reglement Pensioenopbouw Extra pensioenopbouw Boven de Salarisgrens 2015 Aanvullend reglement 2 Voorwoord

Nadere informatie

Gewaarborgd Inkomen: Luxe of noodzaak? Kempische Verzekeringskring. 22 oktober 2013 Dries Wouters

Gewaarborgd Inkomen: Luxe of noodzaak? Kempische Verzekeringskring. 22 oktober 2013 Dries Wouters Gewaarborgd Inkomen: Luxe of noodzaak? Kempische Verzekeringskring 22 oktober 2013 Dries Wouters ERGO slide master 2010 1 Sociale zekerheid 2 Financiering van de sociale zekerheid Werknemers 3 Financiering

Nadere informatie

Geschenken, geschenkcheques en premies

Geschenken, geschenkcheques en premies CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Geschenken, geschenkcheques en premies info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com De werkgever

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4452 Arrest nr. 65/2009 van 2 april 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 150 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, zoals van toepassing vanaf het aanslagjaar

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT pagina 1 1.) Auteursrechten, naburige rechten en loon. Analyse van het arrest van het Hof van Cassatie dd. 15 september 2014 Moeten naburige rechten onderworpen worden aan

Nadere informatie

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ;

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ; Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331.611.085 (AAFisc Nr. 41/2011) dd 22.08.2011 Personenbelasting Berekening van de belasting Berekening

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/141 BERAADSLAGING NR 10/080 VAN 7 DECEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Titel V. De overzeese sociale zekerheid

Titel V. De overzeese sociale zekerheid Titel V. De overzeese sociale zekerheid De twee socialezekerheidsstelsels die door de Dienst Overzeese Sociale Zekerheid (DOSZ) worden beheerd, vallen dan wel onder de Belgische binnenlandse wetten, toch

Nadere informatie

3. Tweede pijler : algemeenheden

3. Tweede pijler : algemeenheden 3. Tweede pijler : algemeenheden 15 Wat is het belang van een aanvullend pensioen? Het is de bedoeling om het wettelijk pensioen aan te vullen en, in het bijzonder voor de kaderleden, de levensstandaard

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen

Top-Hat Plus Plan. Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen Top-Hat Plus Plan Type levensverzekering Levensverzekering van het type tak 21. Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde op de einddatum van het contract waarborgt het contract de betaling van

Nadere informatie

Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering!

Opgelet voor de WAP-rendementsgarantie in uw groepsverzekering! Opgelet voor de "WAP-rendementsgarantie" in uw groepsverzekering! Mrs. Alexia Hoste alexia.hoste@marlex.be Heel wat grote bedrijven maar ook KMO s in Vlaanderen, hebben intussen wel één of meerdere aanvullende

Nadere informatie

Restaurantkosten. Wanneer overdreven?

Restaurantkosten. Wanneer overdreven? Restaurantkost met 'privékarakter' : GEHEIM COMMISSIELOON? Inhoud Restaurantkost met 'privékarakter' : GEHEIM COMMISSIELOON?... Restaurantkosten... Wanneer overdreven?... Geheim commissielonenaanslag...

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010

CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010 CIRCULAIRE AOIF Nr. 27/2010 Federale Overheidsdienst Brussel, 31 maart 2010 FINANCIEN ----------------------------------------- Personenbelasting. Administratie van de ondernemings- Bijzondere bijdrage

Nadere informatie

INHOUD. Huwelijk en fiscus

INHOUD. Huwelijk en fiscus Hoofdstuk 1. De periode voorafgaandelijk aan het huwelijk......... 1 Sectie 1. Het samenwonen van de toekomstige echtgenoten... 3 A. het vertrek uit de ouderlijke woonst... 3 B. Betaling van een onderhoudbijdrage....

Nadere informatie

Art. 132, eerste lid, 7 en 8, en tweede lid, WIB 92. zoals gewijzigd door art. 2, W en van toepassing vanaf aj. 2006

Art. 132, eerste lid, 7 en 8, en tweede lid, WIB 92. zoals gewijzigd door art. 2, W en van toepassing vanaf aj. 2006 Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331/594.501 (AOIF Nr. 65/2010) dd 25.10.2010 Personenbelasting Berekening van de belasting Belastingvrije

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/147 BERAADSLAGING NR 11/095 VAN 6 DECEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Federale Overheidsdienst Financiën www.minfin.fgov.be Onderwerp Circulaire nr. Ci. RH 331/598.621 (AOIF 37/2010). Personenbelasting. Kind ten laste. Alleenstaande belastingplichtige met kind.

Nadere informatie

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN (ingaand op 01/01/2015) Groepsverzekering overlijden Groepsverzekering pensioen Deze brochure vormt geen juridisch bindend

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/137 BERAADSLAGING NR 09/075 VAN 1 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086

SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 SECTORAAL PENSIOENPLAN ZEEVISSERIJ PAKHUIZEN PC143-086 1 Aanvullend pensioen? 3 PIJLERS VAN HET PENSIOEN 1 e pijler Wettelijk pensioen Overheid (arbeiders, bedienden,.) 2 e pijler Aanvullend pensioen Bedrijf

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/317 BERAADSLAGING NR. 12/095 VAN 6 NOVEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/046 BERAADSLAGING NR 11/032 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/007 1 BERAADSLAGING NR. 07/004 VAN 9 JANUARI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK CIMIRE AAN DE RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN MET HET

Nadere informatie

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6

Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Employee Benefits Update@Work September 2010 - Nummer 5 - Jaargang 6 Databank Aanvullende Pensioenen of DB2P: aangifte-instructies De Gegevensbank Opbouw Aanvullende Pensioenen die in het leven werd geroepen

Nadere informatie

AG Employee Benefits. Pension & Health Solutions. Wie zijn wij?

AG Employee Benefits. Pension & Health Solutions. Wie zijn wij? AG Employee Benefits AG Employee Benefits Wie zijn wij? AG Employee Benefits maakt deel uit van AG Insurance, de marktleider in de Belgische verzekeringsmarkt. Wij bieden u een compleet gamma van competitieve

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH Inhoudsopgave Artikel Titel 1. Algemene bepalingen 1 2. Deelnemers 1 3. Jaarsalaris 2 4. Arbeidsongeschiktheidspensioengrondslag

Nadere informatie

TopPerformance Plan Beloon uw medewerkers optimaal door minder belastingen te betalen.

TopPerformance Plan Beloon uw medewerkers optimaal door minder belastingen te betalen. TopPerformance Plan Beloon uw medewerkers optimaal door minder belastingen te betalen. Voor elke bonus die u aan uw medewerkers geeft, betaalt u het drievoudige. Vindt u dat normaal? Om de groei en de

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6 Inhoudstafel Voorwoord.... 1 Deel I - Groepsverzekering of IPT 1. Schema.................................................... 5 2. Algemeen.................................................. 6 2.1. Waarom

Nadere informatie

Onder voorbehoud van wat volgt onder 2.8. geldt ook hier wat staat in hoofdstuk 2 van de aangifteinstructies

Onder voorbehoud van wat volgt onder 2.8. geldt ook hier wat staat in hoofdstuk 2 van de aangifteinstructies Betreft Aangifte-instructies DB2P Datum 14/01/2013 Versie ZS 01.00 1. Inleiding 1.1. Algemeen Dit document beschrijft de aan de Databank Aanvullende Pensioenen (hierna DB2P) aan te geven gegevens zoals

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/023 BERAADSLAGING NR 11/018 VAN 1 MAART 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE METALEKTRO AANVULLEND REGLEMENT. Pensioenopbouw boven de Salarisgrens (hoog) voor het personeel van <naam onderneming>

STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE METALEKTRO AANVULLEND REGLEMENT. Pensioenopbouw boven de Salarisgrens (hoog) voor het personeel van <naam onderneming> STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE METALEKTRO AANVULLEND REGLEMENT Pensioenopbouw boven de Salarisgrens (hoog) voor het personeel van gevestigd te Legenda Blauw = invullen

Nadere informatie

Date de réception : 27/12/2011

Date de réception : 27/12/2011 Date de réception : 27/12/2011 Resumé C-577/11-1 Zaak C-577/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie