Inhoudstafel. Colofon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudstafel. Colofon"

Transcriptie

1 1 1 Handleiding2013

2 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Welzijnszorg 3. Voor wie 4. Aan de slag 4.1 De kaarten op tafel: korte modellen als starter 4.2 Troeven op tafel: lang model als educatief pakket 5. Extra informatie 2 Colofon Samenstelling 2012: Cindy Put Aanpassingen 2013: Frederik Gelorini, Marie Wattiez Met dank aan: Welzijnsschakels Foto s: Layla Aerts Verantwoordelijke uitgever: Welzijnszorg vzw, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel

3 1. Inleiding Het sociaal-cultureel volwassenenwerk telt 56 door de Vlaamse Overheid erkende en gesubsidieerde verenigingen in Vlaanderen. De sociaal-culturele verenigingen tellen vrijwilligers. Ruim 9 miljoen mensen nemen deel aan activiteiten. Een gemeente in Vlaanderen en Brussel telt gemiddeld 44 afdelingen van diverse verenigingen. Voor elk wat wils dus 1. Of toch niet? Deelnemen aan het verenigingsleven is niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor mensen in armoede is dit niet vanzelfsprekend. Zij ondervinden heel wat drempels die participeren moeilijk maken. In je vrije tijd kunnen deelnemen aan activiteiten is een recht voor iedereen. Dit recht in de praktijk waarmaken is echter niet zo eenvoudig 2. Hoewel het traditionele verenigingsleven vaak sterk verankerd is op het platteland, blijven bepaalde drempels hardnekkig bestaan. Denk bijvoorbeeld aan kostprijs, bereikbaarheid, vooroordelen en wantrouwen. Vrije tijd en sociale contacten zijn nochtans belangrijk. Je kan eens een babbeltje slaan. Je leert nieuwe dingen bij. Alle zorgen worden een namiddag of avond aan de kant gezet en de batterijen kunnen opgeladen worden. Weten dat je ergens bij hoort, doet goed aan het gemoed van de mens. Bij sociaal-culturele verenigingen is er een grote bereidheid om ook mensen in armoede te bereiken. Maar vaak weten ze niet hoe aan de slag te gaan. Zij worden ook met een aantal drempels geconfronteerd zoals vooroordelen, vrees om leden te verliezen, extra werk voor het bestuur 3 Heb je het armoedethema altijd al eens op de agenda willen zetten in je vereniging, maar weet je niet hoe je hierover het gesprek moet aanknopen? Of wil je samen met je vereniging actie ondernemen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat het kaartspel dan een duwtje in de rug zijn om aan de slag te gaan. Veel succes! 2. Welzijnszorg Welzijnszorg bestrijdt armoede en uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor zetten we jaarlijks een grootschalige informatiecampagne op, telkens vanuit een andere invalshoek. We steunen armoedeprojecten en trekken politici aan de mouw als de rechten van sociaal-kwetsbare mensen op de helling komen te staan. We geven vormingen aan organisaties en verenigingen waardoor hun werking toegankelijker wordt voor mensen in armoede. En we ontwikkelen educatief materiaal om de armoedeproblematiek bespreekbaar te maken in de groepen. Welzijnszorg heeft de afgelopen jaren ervaring opgebouwd in het geven van vorming aan organisaties die willen nadenken over de drempels die er bestaan in hun werking. Naast begeleide vormingen over een toegankelijk verenigingsleven, bundelen wij onze ervaringen in een educatief pakket. Dit pakket bieden wij lokale afdelingen aan om zelf aan de slag te gaan. 1. Cleynhens, K., et al. (2012). Boekstaven De staat van het sociaal-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen. Herenthout: Bulckens. 2. Fonds Vrijetijdsparticipatie (2011). De boer op met vrije tijd: houvast voor vrijwilligers in armoedeorganisaties.

4 3. Voor wie? Met het kaartspel en deze handleiding willen we voor sociaal-culturele verenigingen de problematiek rond armoede op het platteland bespreekbaar maken binnen de groep, om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Vooral voor de lokale groepen van onze campagnepartners, Landelijke Gilden en KVLV, kan dit kaartspel een goede insteek geven om het thema te bespreken. 4. Aan de slag 4 Heel wat verenigingen zijn begaan met armoedebestrijding. Jullie ook, bedankt! Met het kaartspel en handleiding biedt Welzijnszorg jullie een instrument aan. Hieronder staan verschillende methodieken om mee aan de slag te gaan. Eerst presenteren we twee korte modellen en vervolgens een langer model. Zo kan je zelf kiezen wat het beste past voor jou en je vereniging. Wil je meer weten over armoede op het platteland? Surf dan naar en download de achtergrondinformatie. Verder is ook het achtergronddossier Armoede (op den) buiten een aanrader. Je kan dit bestellen via De kaarten op tafel Wil je eens samen met je bestuur of andere vrijwilligers stilstaan rond de armoedeproblematiek op het platteland? Dan hebben wij twee modellen voor jou in de aanbieding. Met De sleutelkaart en Doorgestoken kaart kan je het armoedethema kort inleiden, een vergadering openen Deze modellen kan je als groep zelf gebruiken. Begeleiding van de educatief medewerker van je vereniging is niet nodig De sleutelkaart De spelers denken na over een situatie door zich af te vragen wat er zou gebeuren als zij in die situatie terecht zouden komen. De verschillende vragen hebben betrekking tot de knelpunten (mobiliteit, huisvesting, lokaal armoedebeleid en diensten en voorzieningen) waarvan werk moet gemaakt worden op het platteland. Materiaal: Willekeurig 2 ruitenkaarten, 2 hartenkaarten, 2 schoppenkaarten, 2 klaverenkaarten Aantal spelers: 4 tot 8. Vanaf 9 spelers speel je met 2 groepen. Dan heb je meerdere kaarten nodig. Duur: 15 minuten Symbolen: MOBILITEIT HUISVESTING LOKAAL ARMOEDEBELEID DIENSTEN & VOORZIENINGEN Begeleiding: Eén speler uit de groep Speluitleg: De jokers worden uit het kaartspel gehaald. De kaarten worden geschud. Elke speler trekt 1 kaart. Vervolgens wordt er per teken (harten, ruiten, schoppen, klaveren) de bijbehorende vraag voorgelezen. De spelers krijgen even bedenktijd en geven daarna om de beurt antwoord op hun vraag. Nadat iedereen geantwoord heeft, volgt er een nabespreking.

5 Wat als? RUITEN Wat als ik geen goede busverbinding zou hebben in mijn gemeente? Wat als ik slecht te been ben en bijgevolg niet met de fiets kan rijden? HARTEN Wat als ik de huur wel kan betalen, maar elke winter in de kou leef? Wat als ik mijn energiefactuur moeilijk kan betalen? SCHOPPEN Wat als de dienstverlening van het OCMW niet duidelijk is voor mij? Wat als ik meer dan 7km moet afleggen om naar het gemeentehuis te gaan? KLAVEREN Wat als ik geen brood zou kunnen kopen in het buurtwinkeltje? Wat als ik geen bankautomaat ter beschikking heb in een straal van 4km? Nabespreking Iedereen heeft op zijn vraag geantwoord. Misschien werden er serieuze antwoorden gegeven, misschien waren het grappige antwoorden. Voor mensen in armoede op het platteland komen de voorbeelden uit de vragen recht uit het leven. Mobiliteit, huisvesting, lokaal armoedebeleid en terugtrekkende diensten en voorzieningen zijn 4 levensdomeinen waar mensen in armoede die leven in landelijke gebieden moeilijkheden ondervinden. De begeleider leest per teken (harten, ruiten, schoppen, klaveren) de bijpassende toelichting voor. MOBILITEIT: Wat als ik geen goede busverbinding zou hebben in mijn gemeente? Wat als ik slecht te been ben en bijgevolg niet met de fiets kan rijden? 5 Als ik naar de mutualiteit moet om een briefje te innen dan ben ik 4 uur onderweg. 51% van de mensen in armoede op het platteland heeft mobiliteitsproblemen, waardoor het moeilijk is voor hen om hun werk te bereiken of werk te zoeken. Ook verplaatsingen in het kader van zorg, vrije tijd, boodschappen en familiebezoek worden door meer dan een kwart als problematisch ervaren. Ongeveer alle studies over plattelandsarmoede geven te kennen dat een gebrek aan transportmogelijkheden één van de belangrijkste factoren is van sociale uitsluiting. De toegang tot vervoer hangt samen met de toegang tot werk, opleiding, gezondheidzorg, vrije tijd, sociale contacten 3 Bovendien blijkt ook dat privévervoer noodzakelijk is als aanvulling op het niet adequate openbare vervoer. Dit komt overeen met wat in lokale Welzijnsschakels aangegeven werd en in eerdere onderzoeken zoals dit van Samenlevingsopbouw en Cera. Mobiliteit, het is iets dat je pas waardeert als je het eens een tijd moeten missen hebt. Bij veel mensen is dit een erg tijdelijk fenomeen: een gebroken been, een wagen die enkele dagen in de garage staat voor een herstelling Niet geraken waar je wilt zijn, of erg lang doen over een verplaatsing ergert ons allemaal. Denk maar aan een stakingsdag van de NMBS, lange files of een sneeuwdag. Op zo n moment is er plots erg veel aandacht voor moeilijkheden met mobiliteit. Veel te vaak vergeten we dat grote groepen mensen elke dag last hebben van mobiliteitsmoeilijkheden. 3. Marissal, P., May, X., & Lombillo, D.M. (2013). Stedelijke en Plattelandsarmoede. Steunpunt Armoedebestrijding en Federaal wetenschapsbeleid, p. 11.

6 HUISVESTING: Wat als ik de huur wel kan betalen, maar elke winter in de kou leef? Wat als ik mijn energiefactuur moeilijk kan betalen? Ik heb een woning gekocht om zelf af te werken. Ik krijg er geen orde in, het blijft een chaos. Op het platteland tref je, zoals overal, mensen aan die in de streek of gemeente geboren en getogen zijn en migranten. Bij beide groepen zijn er mensen in armoede. Mensen in armoede wijzen op een specifieke reden van migratie naar het platteland: de kostprijs. Een woning huren of kopen is vaak goedkoper in meer landelijk gebied. Jammer genoeg is deze goedkopere kostprijs vaak rechtstreeks gelinkt aan het gebrek aan kwaliteit of onaangepaste woningen. Oudere woningen met hoge energiekosten, ontbreken van basiscomfort, te grote woningen, gebrek aan kleine woongelegenheden, afgelegen woningen waardoor mobiliteit en dienstverlening problematisch wordt, ontbreken van sanitair, onafgewerkte woningen LOKAAL ARMOEDEBELEID: Wat als de dienstverlening van het OCMW niet duidelijk is voor mij? Wat als ik meer dan 7km moet afleggen om naar het gemeentehuis te gaan? 6 Communicatie is heel belangrijk. Er moet veel meer gecommuniceerd worden tussen het OCMW en de mensen. Het belang van het lokale niveau voor de armoedebestrijding kan moeilijk overschat worden. Zowel de lokale besturen als heel wat andere organisaties, verenigingen en groepen zijn dagelijks bezig met de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Het lokale niveau staat het dichtst bij de mensen, ook bij mensen in armoede. Dit niveau speelt dan ook een belangrijke rol inzake huisvestingsbeleid, energiemaatregelen, schuldhulpverlening Tegelijkertijd hebben plattelandsgemeenten echter hun eigen, specifieke kenmerken: de dunbevolktheid en het lage fiscaal draagvlak zorgen voor weinig inkomsten om veel werk te verrichten 4. Een doordacht sociaal beleid voeren is zowel een kwestie van politieke keuzes als van budgettaire ruimte. Niet alles hoeft noodzakelijk (veel) geld te kosten, maar je kunt niet heen om de kostprijs van bijvoorbeeld voldoende personeel of gebouwen. Dit heeft gevolgen voor de organisatie van de dienstverlening, het aantal beschikbare gebouwen Daarnaast zorgt de kleinschaligheid van plattelandsgemeenten voor een bestuur dat dicht staat bij de mensen, wat op zich een goede zaak is. Tegelijkertijd zijn hier ook een aantal nadelen aan verbonden: denk aan de grotere drempel om de stap te zetten naar hulpverlening (hulpverleners zijn geen onbekenden), moeilijkheid voor kleinere OCMW s om hun personeel te specialiseren, Socio-culturele verenigingen kunnen hierin hun rol spelen door samenwerkingsverbanden aan te gaan met de lokale overheden: het middenveld kan er als geen ander in slagen om het beleid tastbaar en toegankelijk te maken voor elke burger. 4. Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (2010). Manifest plattelandsgemeenten, p. 1.

7 DIENSTEN & VOORZIENINGEN: Wat als ik geen brood zou kunnen kopen in het buurtwinkeltje? Wat als ik geen bankautomaat ter beschikking heb in een straal van 4km? De mutualiteit en de bank zijn maar beperkt open s avonds: 1 avond is te weinig. Overdag ben ik aan het werk. Een terugtredende dienstverlening, zowel publiek als privaat, is jammer genoeg eigen aan het leven op het platteland. Denk aan de kleinschaliger werking van gemeentediensten en OCMW, het lager aantal kantoren van hulpverleningsdiensten op het platteland, maar ook aan de bereikbaarheid van scholen (vooral secundair onderwijs), kinderopvang en gezondheidszorg. Ook in de private sector is het opvallend dat steeds meer lokale middenstanders het platteland verlaten: buurtwinkels (en bijgevolg de toegang tot basisproducten) verdwijnen, wat uiteraard ook invloed heeft op het sociaal leven in het dorp. Denk ook aan de afbouw van het aantal financiële diensten: tussen 2001 en 2011 verdwenen bemande bankkantoren in België, in 2011 waren er nog over 5. Deze evolutie zal zich de komende jaren ook voortzetten. Daarnaast is de werkgelegenheid op het platteland schaars, hetgeen gevolgen heeft voor de lokale werkloosheidsgraad Doorgestoken kaart Werken met stellingen is erg geschikt om te polsen naar de verschillende meningen die leven in een groep. De stellingen maken het armoedethema bespreekbaar en kunnen een boeiende discussie opleveren. 7 Materiaal: Voor iedere speler een rode en zwarte kaart. Aantal spelers: 4 tot 12. Vanaf 13 spelers speel je met 2 groepen. Duur: 30 minuten Symbolen: MOBILITEIT HUISVESTING LOKAAL ARMOEDEBELEID DIENSTEN & VOORZIENINGEN Begeleiding: Eén speler uit de groep Speluitleg: Elke speler krijgt een rode en zwarte speelkaart: rood = niet akkoord, zwart = akkoord. Wanneer je een stelling voorleest, steekt elke speler zijn/haar speelkaart die aansluit met zijn/haar mening in de lucht. Na een korte discussie krijgt iedereen de mogelijkheid van speelkaart te veranderen. Zo zie je of de discussie een invloed heeft op de mening van de spelers. Hierna vertel je de toelichting die bij de stelling staat. Stellingen: Zonder transportmiddel kan ik me niet inschrijven voor activiteiten van een vereniging. Toelichting: Iedereen heeft nood aan ontspanning, van jong tot oud. Een vaak gehoorde klacht bij mensen in armoede is de bereikbaarheid van vrijetijdsinitiatieven. Een speelpleinwerking in de centrumgemeente zonder vervoersondersteuning, een cultureel centrum bereikbaar met de belbus maar waar je niet naar huis raakt na de voorstelling (dan helpt ook een lage ticketprijs niet), een jeugdhuis waar jongeren niet naartoe kunnen als hun ouders liever hebben dat ze s nachts niet alleen de fiets nemen, de sporthal Mobiliteit moet in een toegankelijkheidsbeleid steeds meegenomen worden. Soms zullen creatieve oplossingen helpen, soms zal een oplossing veel moeilijker te vinden zijn. Het recht op vrije tijd geldt voor iedereen. Dit neemt niet weg dat veel verenigingen inspanningen leveren om een activiteit voor iedereen toegankelijk te houden. Maar toegankelijkheid heeft met meer te maken dan kostprijs. Weeg dus voor de programmatie van de jaarkalender ook goed af wat de gevolgen zijn voor mobiliteit en hou hier rekening mee bij programmatie, praktische organisatie, 5.

8 Vastgoed is de beste investering. Toelichting: De Vlaamse woningmarkt is er één die vooral bestaat uit eigenaars. 77% van de gezinnen woont in een huis dat eigendom is van minstens één gezinslid. De sociale en private huurmarkt zijn met respectievelijk 8% en 15% een stuk kleiner. Hiermee scoren we internationaal gezien zeer hoog op eigenaarschap en erg laag op het percentage sociale woningen. Zelf kunnen investeren in een woning wil echter niet zeggen dat er automatisch ook een goede investering is gebeurd: als mensen in armoede er al in slagen om een huis aan te kopen, zal het vaak een lagere kostprijs hebben. Dit weerspiegelt zich echter in degelijkheid van de woning: de aankoop kan dus gevolgen hebben voor de energiefactuur, het waterverbruik, De aankoop van een huis in het platteland is bovendien onmiddellijk gelinkt aan andere problematieken: beperkte dienstverlening, ontbreken van voorzieningen, mobiliteitsproblemen, Wie hulp nodig heeft, kan steeds terecht bij het OCMW. Toelichting: Plattelandsgemeenten zijn vaak dunbevolkt, hebben zeer veel open ruimte en een laag fiscaal draagvlak 6. Dit resulteert in lage inkomsten om veel werk te verzetten. Met andere woorden: in plattelandsgemeenten moet er sowieso nagedacht worden over de aard van dienstverlening en de kostprijs daarvan. Maar de beperkte mogelijkheden van landelijke gemeenten en OCMW s mogen geen excuus zijn om geen armoedebeleid te voeren. Voldoende mensen met voldoende tijd en voldoende middelen zullen noodzakelijk zijn. Zeker in landelijk gebied is het outreachend werken van gemeenten en OCMW s belangrijk. De hulp bij de hulpvrager krijgen, mensen bewustmaken van rechten of premies, dienstverlening verzekeren voor burgers met een beperkte mobiliteit De opdrachten zijn niet min. 8 Lokale besturen staan op het platteland wel vaak dicht bij de mensen. Zeker in landelijke gemeenten is de burgemeester, een schepen, een gemeenteraadslid vaak een gekende figuur. Dit kan drempelverlagend werken. De dialoog met de inwoners kan zo zeer direct verlopen. Anderzijds zijn bijvoorbeeld ook hulpverleners vaak bekenden in het dorp. Dat maakt voor mensen in armoede dat de drempel in kleinere gemeenten om de stap te zetten naar het OCMW vaak groter dan in een anonieme grootstad: ons kent ons is onder den toren vaak nog van toepassing. Wie wil werken, kan werken. Toelichting: Werk heeft niet alleen een maatschappelijke functie, maar is ook individueel van belang: het geeft ons vaak een doel in het leven en bepaalt mee een stuk van onze identiteit. Vooraleer de stap te kunnen zetten naar een actief werkleven, zijn er echter heel wat randvoorwaarden die vervuld moeten zijn. Laat de gezondheid toe een actief werkleven aan te vangen? Is er voldoende werkgelegenheid in de buurt? Vormt de verplaatsing naar het werk of naar een sollicitatie een probleem? Kan je je vereenzelvigen met de aard van het werk? Is het werk combineerbaar met een gezin en de job van een eventuele partner? Heel wat vragen verhinderen een simpel zwart-wit-antwoord op deze vraag. Specifiek voor mensen in armoede spelen zeker ook factoren als mobiliteit en lokale werkgelegenheid een belangrijke rol. 6. Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (2010). Manifest plattelandsgemeenten, p. 1.

9 4.2 Troeven op tafel De vorige kaartspelen waren kort, ideaal om bv. een vergadering te openen. Maar misschien durven jij en je vereniging de uitdaging aan om open kaart te spelen. Dit spel duurt langer en gaat dieper in op de armoedeproblematiek. Hoe kijk je als vereniging naar armoede? Zijn mensen in armoede welkom bij ons? Welke acties kunnen we opzetten? En welke tips kunnen wij hierbij gebruiken? Voor dit educatief model raden we aan om de hulp in te schakelen van de educatief medewerker van je vereniging. Hij/zij kan dit spel in goede banen leiden. Wil je extra inhoudelijke achtergrondinformatie? Surf dan naar 9 Materiaal: Kaartspel zonder jokers Aantal spelers: 4 tot 8 Zijn er 9 of meer spelers? Dan spelen we in duo s. Is het een onpare groep? Dan gaat 1 speler alleen aan de slag. Duur: 1,5 uur Symbolen: MOBILITEIT HUISVESTING LOKAAL ARMOEDEBELEID DIENSTEN & VOORZIENINGEN Begeleiding: Educatief medewerker van je vereniging Speluitleg: De jokers worden uit het kaartspel gehaald. De kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld. Sommige spelers zullen 1 kaart meer hebben. De spelers nemen de kaarten in de hand en laten de kaarten aan niemand zien. Elke kaart maakt deel uit van een kwartet. De jongste speler mag beginnen. De beginnende speler vraagt aan een medespeler naar keuze een kaart van een kwartet. De speler moet ten minste 1 kaart zelf in handen hebben van de gevraagde kwartetkaart. Bv. je hebt schoppen 7 in je hand en vraagt aan een medespeler naar keuze harten 7. Als de medespeler de gevraagde kwartetkaart in handen heeft, moet hij deze afgeven. De speler die aan de beurt is, mag dan een volgende kwartetkaart vragen aan een medespeler naar keuze. Dit mag herhaald worden, totdat een medespeler de gevraagde kwartetkaart niet in handen heeft. Dan is de beurt voorbij en gaat de beurt naar de speler aan wie de laatste kwartetkaart is gevraagd. Wanneer een speler een kwartet (= 4 bij elkaar horende kaarten bv. 4 dames, 4 heren, 4 zessen) heeft verzameld, legt hij deze open voor zich neer. Bij elk kwartet dat neergelegd wordt, hoort een opdracht (zie hieronder). Tijdens de opdracht wordt het kaartspel even stilgelegd. Nadat de opdracht volbracht is, speelt de groep verder met het kwartetspel. Als een speler geen kaarten meer in de hand heeft, is het spel voor hem afgelopen. Hij/zij werkt wel nog mee aan de opdrachten. Het spel is afgelopen als geen enkele speler nog kaarten in de hand heeft. De speler met de meeste kwartetten is de winnaar. Opdrachten Kwartet van 2, 4, 6, 7, 8 en 9: Op deze kaarten staan algemene stellingen over armoede. De speler die een kwartet met deze cijfers neerlegt, leest de stelling op de kaart voor. De begeleider vraagt of de spelers hierop willen reageren. Hou de reactietijd kort. Als er geen reacties (meer) zijn, gaat het kwartetspel verder. Kwartet van 3, 5, en 10: Op deze kaarten staan stellingen over armoede op het platteland. De speler die een kwartet met deze cijfers neerlegt, leest de stelling op de kaart voor. Aangezien de stelling over armoede op het platteland gaat, blijven we hier wat langer bij stilstaan. De begeleider kan volgende vragen stellen om het gesprek op gang te brengen: Wat is je eerste reactie na het horen van de stelling? Vind je dit een hoog of laag cijfer? Waarom wel/niet? Verbaast dit cijfer jou? Het gesprek wordt na 5 minuten afgerond. Het kwartetspel gaat verder. Kwartet van Azen: Op deze kaarten staan tips om mensen in armoede welkom te laten voelen in je vereniging. De speler die dit kwartet neerlegt, leest de tips op de kaart voor. De begeleider licht toe wat de tips inhouden. Hierna vraagt de begeleider of de spelers nog andere tips hebben. Het gesprek wordt na 10 minuten afgerond. Het kwartetspel gaat verder.

10 Tips 7 : Mond-aan-mondreclame Stap zelf op de mensen in armoede af. Hiervoor contacteer je best armoedeorganisaties in je buurt. Je kan projecten van Welzijnszorg vinden op welzijnsschakels op en verenigingen waar armen het woord nemen vinden op Of je kan te rade gaan bij de educatief medewerker van Welzijnszorg in jouw regio. Mond-aan-mondreclame werkt goed, ook bij mensen in armoede. Zij hebben niet de gewoonte om ledenbladen te bekijken. Samenwerken Wil je een activiteit organiseren en je wil ook mensen in armoede bereiken? Werk dan samen met andere organisaties uit de buurt. Misschien hebben andere organisaties hier al ervaring mee. Of neem contact met organisaties die al mensen in armoede bereiken. Je spreekt ook best af wie de contactpersonen zijn. Een herkenbaar gezicht bevordert de contacten. De voornaamste voorwaarde om respectvol te kunnen samenwerken is het openstaan voor elkaars leefwereld. Taalgebruik Is het taalgebruik afgestemd op de doelgroep? Let er ook op dat je eenvoudige taal gebruikt en zo concreet mogelijk bent. Je kan ook met afbeeldingen werken. Soms wordt vergeten dat nog veel mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Voor hen is het niet eenvoudig om je ledenblad te lezen, een inschrijfstrook in te vullen en alle informatie te bemachtigen. Peter/meterschap Zorg voor een sfeer waar mensen in armoede zich thuis kunnen en mogen voelen. Het gewone verenigingsleven is vaak ongekend bij mensen in armoede. Je kan een peter of meter aanduiden die de begeleiding verzorgt voor mensen in armoede binnen je vereniging. Deze persoon kan ook als vertrouwenspersoon optreden. 10 Kwartet van Boeren: Op deze kaarten staan 4 knelpunten waarmee armen op het platteland te maken krijgen. De speler die dit kwartet neerlegt, leest de knelpunten op de kaart voor. De begeleider licht toe wat de knelpunten inhouden. Hierna vraagt de begeleider of de spelers hierop willen reageren. Het gesprek wordt na 10 minuten afgerond. Het kwartetspel gaat verder. Wil je meer lezen over deze knelpunten, surf dan naar waar je de volledige campagnetekst kan lezen. De medewerkers van Kind en Gezin komen aan huis als je het vraagt. Voor de spuitjes moet je wel naar het bureau van Kind en Gezin in het centrum. Ik kan niet met de auto rijden, dus ik zou met de bus naar het centrum moeten. Met 4 kinderen is dat niet simpel. Daarom ga ik voor de spuitjes naar de huisdokter hier dichtbij. Ik moet dan wel een consultatie betalen terwijl Kind en Gezin gratis is. Knelpunten: Diensten en voorzieningen Een klein buurtwinkeltje, de warme bakker, de groenteboer, de beenhouwer en het café verdwijnen her en der uit het dorpsbeeld. Mensen moeten richting de dichtstbijzijnde grotere gemeente of stad om hun boodschappen te doen. Ook post- en bankkantoren, zorg- en onderwijsinstellingen, sport- en culturele centra trekken weg. De bereikbaarheid van heel wat diensten en voorzieningen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Het sociale weefsel verzwakt op die manier. Diensten en voorzieningen zijn net die plaatsen waar mensen over koetjes en kalfjes kunnen praten, waar ze een sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Een zwakker sociaal netwerk verhoogt de kansen op vereenzaming en sociaal isolement. 7. OASeS (2005). Bruggen over woelig water. Geraadpleegd op 10 juni 2013, van Documents/brochure_armoede_bruggen_woelig_water.pdf

11 Voor mij is boodschappen doen een probleem. Ik heb rugproblemen, dus zware dingen kan ik niet zelf dragen. De buurtwinkel levert aan huis maar hij heeft geen drinken. Daarbij is het veel duurder dan het grootwarenhuis. Ik heb geen eigen wagen, ik ben aangewezen op openbaar vervoer. Een bus die stopt aan het goedkope warenhuis zou een oplossing zijn. Mobiliteit Voldoende mogelijkheden hebben om je te kunnen verplaatsen, is belangrijk voor de leefbaarheid van kleinere dorpen en gemeenten, zeker gezien het wegtrekken van diensten en voorzieningen. Niet iedereen beschikt over een wagen. De bus brengt mensen wel van en naar grotere steden, maar de verbindingen zijn vaak slecht en beperkt. Een belbus blijkt jammer genoeg geen soelaas te bieden. Op het platteland is er steeds meer sprake van vervoersarmoede. Vervoersproblemen beknotten mensen in het volwaardig kunnen deelnemen aan het openbare leven of zelfs te voorzien in hun basisbehoeften. Voor sommige bewoners is het dan ook een extra factor in het sociale isolement. 11 Je vindt nergens informatie over. Als je op het gemeentehuis iets vraagt, zullen ze antwoorden maar je moet het zelf eerst vragen. Wij zijn zelf moeten gaan vragen waar het OCMW is. Lokaal armoedebeleid Financieel hebben veel plattelandsgebieden het moeilijk, wat een invloed heeft op hun bestuurskracht. De keuze van een lokaal bestuur voor een sterk armoedebestrijdingsbeleid is niet steeds eenvoudig. Wanneer armoede minder zichtbaar is, leeft dit bovendien minder bij de inwoners. Toch moeten ook gemeenten op het platteland duidelijk kiezen om armoede uit te sluiten. Huisvesting Op het platteland zijn betaalbare huizen vaak talrijker in vergelijking met het aanbod in de steden. Dit trekt mensen in armoede aan. Maar de kwaliteit van de woningen weerspiegelt deze lage prijs. Extra hoge energieprijzen doen de lagere huurprijs teniet. Daarnaast is het aanbod op de sociale huisvestingsmarkt in landelijke gebieden erg beperkt en vallen veel kwetsbare mensen uit de boot. Werk maken van sociale woningbouw op het platteland moet wel hand in hand gaan met goede, en vlot bereikbare, dienstverlening. Vorig jaar met de vrieskou zat ik in temperaturen van 7 graden. Het huis is oud en niet afgewerkt. Deze winter heb ik me een tank stookolie kunnen aanschaffen. Die was jammer genoeg al op in januari. Nu heb ik een houtkachel en koop ik zakjes brandhout. Ik wacht tot s avonds 20 uur om de kachel aan te steken.

12 Kwartet van Dames: Op deze kaarten staan drempels waarmee mensen in armoede geconfronteerd worden in de toegankelijkheid van het verenigingsleven. De speler die dit kwartet neerlegt, leest de drempels op de kaart voor. De begeleider licht toe wat de drempels inhouden. Hierna vraagt de begeleider of de spelers nog andere drempels kennen. Het gesprek wordt na 15 minuten afgerond. Het kwartetspel gaat verder. Drempels bij mensen in armoede: Vooroordelen Mensen in armoede zijn in mindere mate bekend met het verenigingsleven. Daardoor ontstaan vooroordelen zoals Is dit wel iets voor mij? of Zijn dat geen dikkenekken daar? Eveneens bij verenigingen leven vooroordelen. Is ons aanbod wel geschikt voor mensen in armoede? of Moeten we nu alles gratis doen? Tijd om de vooroordelen te doorprikken en elkaar te ontmoeten. Wantrouwen Angst en wantrouwen zijn verborgen drempels en daardoor ook moeilijker weg te werken. Mensen in armoede zijn minder bekend met het verenigingsleven. Vaak weten ze niet wat ze moeten verwachten, wat de gang van zaken is, wat er van hen verwacht wordt Als vereniging kan je een klimaat scheppen waar mensen in armoede zichzelf mogen zijn en zich thuis mogen voelen. Kostprijs Lidgeld, deelname aan activiteiten, aankoop materiaal vormen een financiële drempel. Maar denk ook aan verborgen kosten zoals verplaatsing, koffie drinken tijdens een fietstocht, traktaties Vaak denken verenigingen dat alles gratis moet zijn voor mensen in armoede. Echter mensen in armoede verwachten niet dat alles gratis is. Graag willen zij wel betalen op maat van hun budget. Denk eens samen na over mogelijkheden zoals activiteiten via Fonds Vrijetijdsparticipatie, Steunpunt Vakantieparticipatie, lidgeld in stukken laten betalen Bereikbaarheid Vaak wordt er vanuit gegaan dat iedereen een wagen ter beschikking heeft. Echter veel mensen in armoede zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Probeer plaats en uur van je activiteit hierop af te stemmen. 12 Kwartet van Heren: Op deze kaarten staan mogelijke acties die jouw vereniging kan organiseren of aan deelnemen. De speler die dit kwartet neerlegt, leest de acties op de kaart voor. De begeleider licht toe wat de acties inhouden. Hierna vraagt de begeleider of er nog andere acties zijn die ze kunnen organiseren. Vervolgens vraagt de begeleider voor welke actie zij zich als vereniging kunnen/willen engageren. Het gesprek wordt na 10 minuten afgerond. Het kwartetspel gaat verder. Acties: Dag tegen armoede 8 : Hang een geknoopt laken uit het raam op 17 oktober. De lakens symboliseren de boodschap ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen. Het laken uit het raam verbeeldt de ontsnapping. De knoop erin verwijst naar de slogan Bind mee de strijd aan tegen armoede. Neem ook een kijkje voor acties in je buurt op Warme Babbel: De warme babbel is als het ware een homeparty over armoede, geïnspireerd op de alombekende Tupperware homeparty s. Een groep kan zo op een originele manier kennismaken met de boodschap van Welzijnszorg: armoede (in onze eigen samenleving) is een onrecht! Met je vereniging kan je ook zo n geëngageerde warme babbel organiseren. Je zorgt voor een knusse locatie, koekjes en koffie, nodigt eventueel nog enkele andere groepen, vrienden en kennissen uit én Welzijnszorg zorgt voor een boeiende spreker uit één van de armoedeprojecten die Welzijnszorg steunt. De spreker komt bij jullie in de groep vertellen over zijn ervaring of werk in de aanpak van armoede. Doorheen het verhaal willen we duidelijk maken wat armoede in onze samenleving betekent. 8. Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (z.d.). Historiek. Geraadpleegd op 10 juni 2013, van

13 Op bezoek: Mensen in armoede zetten moeilijk de eerste stap naar een vereniging. Ze voelen zich onzeker en stellen zich wantrouwig op. Vaak zijn ze ook niet vertrouwd met het gewone verenigingsleven. Zet daarom zelf de eerste stap naar hen toe. Neem eens deel aan een activiteit van een welzijnsschakel (www. welzijnsschakels.be). Ga eens lunchen in een sociaal of dorpsrestaurant. Ga op bezoek bij een project van Welzijnszorg ( ga eens op bezoek bij een vereniging waar armen het woord nemen ( Kijk vooral naar wat er in je eigen buurt leeft. Samen tegen armoede: Welzijnszorg wil verandering en beweging brengen in het Vlaamse en Brusselse landschap en zet daarom jaarlijks een grootschalige campagne op. Campagne voeren kan Welzijnszorg niet alleen. Ook jouw steun hebben we nodig! Daarom lanceren wij een driedubbele oproep: 1. Zet de campagne in de kijker! Deel onze boodschap, praat over de campagne en zwengel mee het debat aan. Er zijn vele mogelijkheden om onze campagneboodschap mee zichtbaar te maken. 2. Geef een signaal van protest en teken mee! Zet je naam en handtekening onder onze petitie en toon dat ook jullie armoede een onrecht vinden. 3. Doe mee! Zet je in voor één van de acties van Welzijnszorg en draag zo op jouw manier bij in de strijd tegen armoede. Met jouw steun stimuleert en ondersteunt Welzijnszorg lokale projecten die kansen geven aan mensen in armoede. Jouw warm hart hebben we niet alleen nodig om een jaarlijkse geslaagde campagne te hebben, maar ook om onze oproep mee warm te houden in je vereniging en blijvend aandacht te hebben voor mensen in armoede in je vereniging Extra informatie Welzijnszorg: Dossier 2013 Armoede (op den) buiten Armoede In-zicht: Welzijnsschakels: Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen: Fonds Vrijetijdsparticipatie: Steunpunt Vakantieparticipatie: Femma: Pak een stoel en zet u erbij!

14 Contactgegevens Welzijnszorg Huidevettersstraat Brussel T E info@welzijnszorg.be Facebook: Welzijnszorg, Samen tegen armoede 14

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

WELZIJNSZORG BINDT DE STRIJD AAN MET ARMOEDE OP DEN BUITEN

WELZIJNSZORG BINDT DE STRIJD AAN MET ARMOEDE OP DEN BUITEN WELZIJNSZORG BINDT DE STRIJD AAN MET ARMOEDE OP DEN BUITEN Bert D HONDT 1 De geur van vers gemaaid gras en pas geoogst koren. Genieten van mooie landschappen en vergezichten. Een toevluchtsoord van rust

Nadere informatie

Inhoudstafel. Colofon

Inhoudstafel. Colofon 1 1 Handleiding2014 Inhoudstafel 1. Het kaartspel: voor wie? 2. Over Welzijnszorg 3. De kaarten op tafel 3.1. Trek de kaart van de arme 3.2. Open kaart spelen 3.3. Troeven op tafel 3.4. Hoger lager 4.

Nadere informatie

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door BIJLAGEN De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door Zorgt de gemeente zelf voor huisvesting? En hoe? (Sociale woningen, noodopvang, ) Geeft het OCMW premies aan mensen die het moeilijk hebben

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Situatie 2. Situatie 1. Opdracht

Situatie 2. Situatie 1. Opdracht Budgetoefening Situering Als grootste armoedebestrijdingsorganisatie van Vlaanderen en Brussel laat Welzijnszorg niet los aan de armoedethematiek. Armoede is de dagelijkse realiteit voor 1 op 7 Belgen.

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie Normaal gezien sluit de netbeheerder de elektriciteit nooit af. Er zijn echter 3 uitzonderingen. De eerste uitzondering is als er gevaar is door technische

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) De deelnemers beslissen in kleine groepjes of ze akkoord gaan met stellingen over armoede in het Noorden. Onenigheid over bepaalde stellingen moet opgelost

Nadere informatie

Kerstbezinning laat ons paraplumensen worden

Kerstbezinning laat ons paraplumensen worden Kerstbezinning laat ons paraplumensen worden Beste begeleider, Deze bezinning is geschikt als bezinnend moment bij een kerstfeest. Ze legt de link tussen Kerstmis en de campagne van Welzijnszorg 2014 Iedereen

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette. In samenwerking met

Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette. In samenwerking met Hoe BlueAssist een succesvolle sociale-netwerksitecampagne opzette In samenwerking met INHOUD Wat is BlueAssist Bekendmaken algemeen Campagne Basisplan Concept Concrete uitwerking / Drempels Resultaat

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

Handleiding voor scholen

Handleiding voor scholen Lancering campagne 2018 1 op 5 loopt school in de buitenbaan 26/11/ 18 Handleiding voor scholen Beste schoolteam, Jullie school engageert zich om mee te weren aan de lancering van de campagne 1 op 5 loopt

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

DVD Jongeren en schulden

DVD Jongeren en schulden DVD Jongeren en schulden Werkwijze: De leerlingen bekijken het filmpje. Daarna krijgen zij een vragenlijst die ze beginnen invullen zo ver ze kunnen. Daarna wordt de film opnieuw bekeken in drie delen

Nadere informatie

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder?

Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bouwsteen 2: motivatie Waarom kies ik voor de job als onthaalouder? Bij de start als onthaalouder koos je om één of meerdere redenen voor deze job. Dit bepaalt mee wat voor jou belangrijk is in de job.

Nadere informatie

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979)

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) 30-12-2018 Den Haag Het st.kizilpar heeft in samenwerking met St.dialooghuis

Nadere informatie

Jongeren de nieuwe armen van morgen?

Jongeren de nieuwe armen van morgen? Jongeren de nieuwe armen van morgen? Groei van jongeren in armoede en rol van het jeugdwerk Leven leren werken in 2050 België heeft één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa Structureel strijden

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 1 } Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 2 } Locatie: Stationsstraat 1 te Puurs } Regio Klein-Brabant

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet.

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Hoe oud moet ik zijn om met een brommer te mogen rijden? Zijn mijn ouders over alles de baas? Waarover mag ik zelf beslissen? In dit boekje lees je er

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe DUURZAME MOBILITEIT Stappen, trappen, openbaar vervoer, privévervoer Lesfiche STOP-principe Doelgroep 2de graad lager onderwijs Eindtermen (ET) 6.15 De leerlingen kennen de belangrijkste gevolgen van het

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede? Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het

Nadere informatie

KVLV helpt vrouwen over de drempel naar beweging!

KVLV helpt vrouwen over de drempel naar beweging! 3 juni 2004 KVLV helpt vrouwen over de drempel naar beweging! IS ER POSITIEF NIEUWS? Recent interuniversitair onderzoek bij 12.000 Vlamingen tussen 10 en 75 jaar doet Minister Marino Keulen besluiten dat

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009 Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel ChanceArt 10 december 2009 Inhoud 1. De naakte cijfers 2. Decenniumdoelstellingen 3. Armoedebarometers 4. Armoede en cultuurparticipatie 5. Pleidooi

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE Kwaliteitenspel PLUS Versie in eenvoudig Nederlands KWALITEITENSPEL PLUS is een vereenvoudigde versie van het KWALITEITENSPEL en is bestemd

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Startopdracht. Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk.

Startopdracht. Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk. Agressiespel Startopdracht Iedereen die in Zorg en Welzijn werkt, krijgt te maken met agressie op het werk. Hoe vaak heb jij te maken met agressie op het werk, op een schaal van 0 (helemaal nooit) tot

Nadere informatie

Momenten sprak met Nathalie Debast

Momenten sprak met Nathalie Debast ocmw s slaan de brug OCMW s slaan de brug Momenten sprak met Nathalie Debast Binnen het lokale netwerk vrijetijdsparticipatie in het kader van het participatiedecreet is het OCMW een essentiële partner.

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Zelf aan de slag! Met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties Voorbeelden Voor het jeugdwerk Handige tips Spelen kostprijs? vertrouwens figuur www.jeugdwerkvoorallen.be vragen@jeugdwerkvoorallen.be

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009.

We stellen de resultaten graag aan u voor op een informatievergadering. U zult hiervoor worden uitgenodigd in de loop van het najaar van 2009. Betreft: bevraging jonge gezinnen in Herent Mogen wij een beetje van uw tijd vragen voor deze vragenlijst? Deze enquête kunt u anoniem invullen. De vragenlijst bestaat uit drie delen: een eerste algemeen

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties

Zelfdoding in het jeugdwerk. Crisissituaties Zelfdoding in het jeugdwerk Crisissituaties 18 Je kan heel wat uiteenlopende crisissituaties tegenkomen waarbij iemand denkt aan zelfmoord, een poging onderneemt of dreigt een poging te doen. Het is meestal

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Over de KLJ-leden. Nota s Hoofdanimator - Over de KLJ-leden - 1 -

Over de KLJ-leden. Nota s Hoofdanimator - Over de KLJ-leden - 1 - Over de KLJ-leden Boven alles willen we uiteraard alle kinderen en jongeren die lid zijn van KLJ een onvergetelijke KLJ-tijd bezorgen. Dit is en blijft het hoofddoel van elke KLJ-afdeling. Hoe je dat kan

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Armoede verjaart niet!

Armoede verjaart niet! Armoede verjaart niet 1 op 5 ouderen leeft in armoede. Armoede verjaart niet! De campagne-eisen in jouw gemeente V.U. Daniëlle Colsoul, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel - WZZ-2012-1001 De Welzijnszorgcampagne

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN We vragen ons vaak af hoe we op een goede manier kunnen omgaan met gekwetste mensen. Dit is een vraag waarop we geen pasklaar antwoord kunnen geven. We

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Collega s, Voorzitter, Armoede is moeilijk te bestrijden. Ook de collega s van de oppositie zullen dat moeten toegeven. Zo is mevrouw Lieten 5 jaar

Nadere informatie

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie?

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? In deze fiche vind je instrumenten om de interculturele competenties van personeelsleden op te bouwen en te vergroten zodat het diversiteitsbeleid

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

tekst voor voorbereiding forum visie

tekst voor voorbereiding forum visie + Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Inhoud. Voor wie is dit spel. Spelduur. Spelvoorbereiding

Inhoud. Voor wie is dit spel. Spelduur. Spelvoorbereiding Inhoud 1 spelregelboekje 2 score tabellen 1 circusdirectrice (met applaussymbool) 4 superartiesten (1 met applaussymbool) 8 tijgers (4 met voetstuk) 15 olifanten (7 met voetstuk) 16 trapeze (8 hangende

Nadere informatie

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy Dit jomeetje is voor: België-Belgique P.B. 8750 Wingene 3/8910 Verschijnt tweemaandelijks; 18de jaargang 2014-2015

Nadere informatie

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?...

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?... TAAK 1 Straatfeest U woont in de gemeente Bertem in Vlaanderen. U wilt graag een straatfeest organiseren. U zoekt informatie in de folder van de gemeente over de organisatie van straatfeesten. Lees het

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie