Milieujaarverslag. Bergh-Didam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieujaarverslag. Bergh-Didam"

Transcriptie

1 Milieujaarverslag Bergh-Didam 2004

2 Inhoudsopgave Inleiding Vergunningverlening Handhaving en klachtenbehandeling Bodembeleid en -uitvoering Natuur en landschap Gemeentelijke Interne Milieuzorg Klimaat- en DuBobeleid Geluidbeleid en -uitvoering Afval Lucht Milieu-communicatie Milieuprogramma Externe veiligheid Herindeling Personele en financiële aspecten Conclusie... 13

3 Inleiding Sinds de inwerkingtreding van de Wet milieubeheer in 1993 maakt het milieujaarverslag onderdeel uit van het gemeentelijke takenpakket. Artikel 21.1 van de Wet milieubeheer bepaalt dat Burgemeester en Wethouders jaarlijks verslag moeten doen aan onderscheidenlijk de gemeenteraad, provinciale staten en de VROM-Inspectie. Het milieujaarverslag biedt een beschrijving van de werkzaamheden die in het jaar 2004 in de voormalige gemeenten Bergh en Didam zijn uitgevoerd. Behalve een inhoudelijke verslaglegging van de activiteiten ten aanzien van het vakgebied milieu bevat het jaarverslag tevens een verantwoording van de financiën die in de begroting ten behoeve van milieubeheer zijn opgenomen. De betreffende hoofdstukken en paragraaf hebben betrekking op: hoofdstuk 8 Wet milieubeheerplichtige inrichtingen, vallend onder de vergunningsplicht danwel vallend onder algemene regels, de zogenaamde AMvB-inrichtingen hoofdstuk 13 De procedures voor vergunningen en/of ontheffingen hoofdstuk 8 De handhaving paragraaf 14.1 De coördinatie bij aanvragen om een vergunning in die gevallen, waarbij naast de gemeente tevens andere bevoegde gezagen vergunningen moeten afgeven (bijvoorbeeld Wet verontreiniging oppervlaktewateren) Naast de verslaggeving over de verplicht gestelde onderwerpen, wordt tevens verslag uitgebracht over de overige uitgevoerde milieutaken. Het jaarverslag verschaft inzicht in de mate waarin doelstellingen en taken wel of niet werden gerealiseerd en biedt als zodanig dus leermomenten. Het jaarverslag eindigt dan ook met een conclusie.

4 1 Vergunningverlening Algemeen Binnen de gebiedsdelen Bergh en Didam zijn meer dan 1100 inrichtingen aanwezig. Met inrichting wordt, conform artikel 1.1 van de Wet milieubeheer bedoeld elke door de mens bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was, ondernomen bedrijvigheid die binnen een zekere begrenzing pleegt te worden verricht. Een inrichting is vergunningplichtig ingevolge artikel 8.1 van de Wet milieubeheer, tenzij een inrichting onder de werkingssfeer van een Algemene Maatregel van Bestuur valt. In dat geval kan met een melding ingevolge artikel 8.40 of 8.44 van de Wet milieubeheer worden volstaan. Opvallend is dat in gebiedsdeel Didam duidelijk meer vergunningen zijn verleend en procedures doorlopen dan in gebiedsdeel Bergh. Dit wordt verklaard doordat in Didam een inhaalslag is gemaakt die in 2004 doorliep. Product Didam Bergh Totaal Vergunningverlening (inclusief oprichtings-, uitbreidings-, wijzigings- en revisievergunningen) Overige vergunningprocedures (inclusief intrekkingen, ambtshalve wijzigingen, weigeringen) Meldingen ex art. 8.40/8.44 Wm Meldingen ex art Wm Afhandelen bedenkingen op ontwerpbeschikkingen Afhandeling beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening Handhaving en klachtenbehandeling Handhaving De uitvoering van handhavingstaken is op grond van artikel 18.2 lid 1a van de Wet milieubeheer aan het gemeentebestuur opgedragen De in de onderstaande tabel benoemde periodieke controles betreffen integrale controles. Dit houdt in dat niet alleen constateringen op het werkgebied van milieu worden gedaan, maar de milieutoezichthouders vervullen eveneens een oog- en oorfunctie voor andere disciplines zoals ruimtelijke ordening, bouw- en woningtoezicht en openbare werken. In verband met de aanwezige interne personele capaciteit is in 2004 er voor gekozen om categorie 3 en -4 bedrijven planmatig te controleren en categorie 1- en 2-bedrijven volgens het piepsysteem (d.w.z. naar aanleiding van klachten). De in de onderstaande tabel genoemde uitgevoerde controles bij categorie-1 en categorie- 2 bedrijven maken onderdeel uit van een inhaalslag uit 2003 en zijn uitgevoerd door een extern bureau. Dit geldt eigenlijk voor zowel Bergh als Didam. De inhaalslag die in Didam in 2003 is begonnen, is in 2004 doorgelopen. Hier is uitvoering gegeven aan het Verbeterplan VROM. Conform het verbeterplan zijn 184 inrichtingen bezocht in Didam.

5 Product Didam Bergh Totaal Uitvoeren periodieke controles Uitvoeren periodieke controles Uitvoeren periodieke controles Uitvoeren periodieke controles Uitvoeren hercontroles Klachtenbehandeling Het in behandeling nemen van klachten die betrekking hebben op de naleving van milieurelevante wet- en regelgeving is een wettelijke taak van de gemeente, zoals beschreven in artikel 18.2 lid 1c van de Wet milieubeheer. In dit verband is het zinvol om het volgende op te merken. Een klacht kan terecht worden ingediend en gegrond worden verklaard, zonder dat sprake is van overtreding van de wet- en regelgeving door de veroorzaker. In een dergelijk geval kan alleen gezamenlijk overleg tussen veroorzaker en benadeelde tot een oplossing leiden. In die gevallen die wel te maken hebben met de naleving van milieurelevante wet- en regelgeving, wordt een handhavingstraject ingezet. De klachten worden doelmatig geregistreerd, opdat iedere klacht volgens het werkproces afgehandeld worden en er geen klachten blijven liggen. In 2004 hebben de klachten vooral betrekking gehad op geluidsoverlast en geurhinder. De klachten hebben niet geleid tot het inzetten van een handhavingstraject. Product Didam Bergh Totaal In behandeling genomen klachten Professionalisering milieuhandhaving Het in 2002 begonnen proces professionalisering milieuhandhaving is in 2004 grotendeels afgerond. Zowel in Didam als in Bergh is hard gewerkt om voor 100% aan de criteria te voldoen die aan een professionele handhavingsorganisatie worden gesteld. Uit de eindmeting in begin 2005 is een score van 100% behaald, onder een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden was het opstellen van een handhavingsuitvoeringsprogramma. Inmiddels is dit programma op 27 september 2005 vastgesteld. 3 Bodembeleid en -uitvoering Het onderwerp bodem heeft zowel een beleidsaspect als een uitvoerend aspect. Voor wat betreft het beleidsmatige aspect was voor gebiedsdeel Bergh het opstellen en vaststellen van een bodemkwaliteitskaart en bodembeheersplan een belangrijk onderdeel in het afgelopen jaar. De bodemkwaliteitskaart en het bodembeheersplan verwoorden een visie op welke wijze met de bodem moet worden omgegaan (het gebruik van de bodem, wijze van grondverzet). Grond die komt uit een gebied met een bepaalde bodemkwaliteit kan, mits het een onverdachte locatie betreft, vervolgens zonder onderzoek verplaatst worden naar een gebied van dezelfde bodemkwaliteit. Hierdoor kunnen particulieren vlotter werken en heeft de gemeente met minder administratieve rompslomp te maken dan wanneer steeds voorafgaand onderzoek noodzakelijk is. De bodemkwaliteitskaart en het bodembeheersplan zijn hiervoor belangrijke instrumenten. Voor gebiedsdeel Didam is er geen bodemkwaliteitskaart of een bodembeheersplan opgesteld. Na de herindeling zal dit worden opgepakt. Mede door informatie, verkregen door evaluatie van de Berghse bodemkwaliteitskaart en bodembeheersplan, zal dit voor Didam meegenomen worden.

6 Daarnaast hebben zowel Didam als Bergh bodemgegevens moeten aanleveren bij de provincie Gelderland ten behoeve van de totstandkoming van een landsdekkend beeld van de bodemkwaliteit, zoals dat in het Nationaal Milieubeleidsplan 3 als doelstelling is opgenomen. Op uitvoeringsniveau is in 2004 aandacht geweest voor de handhaving van de bodemregelgeving (Bouwstoffenbesluit, Besluit opslag in ondergrondse tanks 1998), het beoordelen van meldingen in het kader van het Bouwstoffenbesluit, het beoordelen van bodemonderzoeken die particulieren ten behoeve van een bouwvergunning hebben ingediend en het begeleiden van bodemonderzoeken die voor eigen gronduitgifte of aankoop zijn uitgevoerd. Tenslotte is het ook voor bepaalde bestemmingsplanprocedures noodzakelijk geweest om door middel van een onderzoek de bodemkwaliteit vast te stellen. 4 Natuur en landschap Eind 2003 is in voormalig Bergh besloten om het begrootte geld voor 2004 aan te wenden voor het aanvragen van provinciale subsidie. Er is voor 10 projecten een projectplan en uitvoeringsplan opgesteld voor een totaal bedrag van ,--. Aan de provincie is gevraagd om voor 75% hier aan bij te dragen. De projecten variëren van het aanleggen van een hoogstamboomgaard tot het inpassen van bedrijfsgebouwen. Uiteindelijk is door de provincie een bedrag van ,-- toegekend. De subsidievaststelling en uitbetaling zal plaatsvinden op basis van de werkelijk gemaakte kosten, aan de hand van een financieel verslag en een activiteitenverslag voor elk object. Naast het indienen van een verzoek om provinciale subsidie is voor het seizoen het financiële verslag en het activiteitenverslag opgesteld en ingediend bij de provincie. De provincie heeft uiteindelijk een bedrag van ,-- toegekend. Het opstellen van een subsidieverordening is uitgesteld tot na de herindeling. Na de herindeling zal er een keus moeten worden gemaakt of er een algemene subsidieverordening wordt opgesteld of per vakgebied. In 2004 zijn er verder diverse flora- en faunaonderzoeken beoordeeld. Deze onderzoeken zijn nodig om na te gaan of bij gewenste ruimtelijke ontwikkelingen soorten voorkomen die op grond van de Flora- en faunawet beschermd zijn. 5 Gemeentelijke Interne Milieuzorg In 2004 zijn het plan van aanpak en de uitvoeringsplannen GIM gemeente Bergh geëvalueerd. In drie gemeentelijke gebouwen, het gemeentehuis, de gemeentewerf en de brandweerkazerne, is GIM geïmplementeerd. In ieder gebouw werd naar eigen inzicht GIM opgepakt. De volgende milieuthema s zijn behandeld, papierbesparing, oud papier, energie en afval. Gebleken is dat GIM continu onder de aandacht moet blijven, communicatie is hierbij het belangrijkste middel. In 2005 zal voor de nieuwe gemeente Montferland een nieuw plan van aanpak worden opgesteld. In Didam moet nog een inhaalslag worden gemaakt met Gemeentelijke Interne Milieuzorg. Om te zorgen dat milieuzorg een vaste plaats krijgt in de organisatie en bij de medewerkers structureel onder de aandacht is zal milieuzorg in 2005 systematisch worden opgezet in de vorm van een milieuzorgsysteem. Sportcomplex Het sportcomplex is in het project GIM Bergh niet meegenomen, omdat er veel onzeker was over de toekomst van het complex. Nu men bezig is met de nieuwbouw van het sportcomplex worden vooral duurzame bouw-aspecten meegenomen in de advisering. Voor interne milieuzorg is het sportcomplex geen relevant gebouw meer, omdat het complex per 1 januari 2005 geprivatiseerd is. In de reguliere milieuvergunnings- en handhavingsprocedures zal milieuzorg een onderdeel vormen (verruimde reikwijdte).

7 6 Klimaat- en Duurzaam Bouwen-beleid Klimaatbeleid Op 24 juli 2003 is een klimaatscan voor de gemeente Bergh uitgevoerd door NOVEM. Vervolgens is met de uitkomsten uit de scan het ambitieniveau van de gemeente bepaald. Daarna is een werkgroep met mensen uit verschillende afdelingen begonnen met het ontwikkelen van een plan van aanpak (in 2003). Omdat klimaatbeleid in de nieuwe gemeente Montferland zou worden uitgevoerd is in Didam begin 2004 ook een scan uitgevoerd. Vervolgens hebben Bergh en Didam samen een plan van aanpak klimaat- en dubobeleid opgesteld. Dit is door beide gemeenteraden in de zomer van 2004 vastgesteld en in oktober 2004 is hiervoor subsidie verkregen van het ministerie van VROM. In 2005 is met de uitvoering gestart. In 2003 is ambtelijk afgesproken dat in het project Gouden Handen fase III ervaring met duurzaam bouwen zou worden opgedaan. Vanwege stagnatie bij het project ligt er nog niets concreets. Bij de nieuwbouw van het sportcomplex is meer succes geboekt. In het programma van eisen is duurzaam bouwen vastgelegd. Duurzame Energie Op regionaal niveau is in de voormalige gemeente Bergh deelgenomen aan het project Duurzame Energiescan. Het was een gezamenlijk initiatief van de Provincie, het Platform Duurzame Energie, de Regio Achterhoek en de Achterhoekse gemeenten. In 2003 is begonnen met een onderzoek naar de kansen voor biomassa, windenergie en energiebesparing in bestaande bebouwing. In juni 2004 is het project afgerond. De uitkomsten van dit project worden meegenomen bij de uitvoering van klimaatbeleid. 7 Geluidbeleid en -uitvoering Geluid is momenteel met name uitvoerend van aard. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het beoordelen van akoestische onderzoeken bij milieuvergunningaanvragen, het geven van adviezen in het kader van bestemmingsplanprocedures en het opstellen van geluidsvoorschriften voor evenementen. Daarnaast zijn in 2004 een aanzienlijk aantal geluidsmetingen uitgevoerd bij bedrijven (naar aanleiding van klachten) en evenementen. In 2002 heeft de Regio Achterhoek initiatief genomen voor het opstellen van een geluidsniveaukaart. De gemeente Bergh heeft deelgenomen aan het regionale project. De geluidsniveaukaart geeft een overzicht van alle geluidsproducerende objecten binnen Bergh en de knelpunten die deze met zich meebrengen ten aanzien van hun omgeving. In 2004 is de geluidsniveaukaart afgerond en in Bergh bestuurlijk vastgesteld. Ook heeft het college ingestemd om met de regio Achterhoek en alle gemeenten gezamenlijk geluidbeleid op te stellen. De geluidsniveaukaart vormt hier de basis voor. Vanwege de herindeling is Didam in 2004 aangesloten bij het project en is er versneld voor Didam ook een geluidsniveaukaart opgesteld. Door de herindeling heeft het project wat vertraging opgelopen. Momenteel is dan ook onduidelijk wanneer dit project gereed is.

8 8 Afval Afvalinzameling bij huishoudens is op grond van artikel van de Wet milieubeheer een taak van het gemeentebestuur. Het artikel geeft aan, dat ten minste eenmaal per week afval opgehaald dient te worden. Bergh Het ontwikkelen van beleid ten aanzien van afval was ondergebracht bij de afdeling Bouwen en Milieu, terwijl de uitvoering van dit beleid met name een taak is van de afdeling Openbare Werken. Eenmaal per twee weken wordt het groente-, tuin- en fruitafval (GFT-afval) en eenmaal per twee weken wordt het overige huishoudelijk restafval ingezameld. In 2004 is 4500 ton huishoudelijk restafval (243,8 kg per inwoner) en 2807 ton GFT-afval (152,4 kg per inwoner) ingezameld. Deze aantallen wijken niet af van de trend van de laatste jaren. Didam Beleidsmatige taken waren ondergebracht bij bureau VROM. Het inzamelen van het afgeval wordt door de Reinigingsdienst De Liemers uitgevoerd. In Didam wordt zowel het huishoudelijk restafval als het GFT-afval wekelijks ingezameld (duobak-systeem) In 2004 is 3068 ton huishoudelijk restafval (183,2 kg per inwoner) en 1853 ton GFT-afval (110,6 kg per inwoner) ingezameld. Deze aantallen liggen beduidend lager dan voor gebiedsdeel Bergh, hetgeen een mogelijk gevolg is van het in Didam al bestaande Diftar-systeem. De wijze van inzameling, het inzamelsysteem en de inzameldienst zijn in de twee voormalige gemeenten totaal verschillend. Hieronder een overzicht. X Bergh Didam Inzameldienst Particulier bedrijf Gemeenschappelijke regeling (RDL) Inzamelmiddel Alternerend systeem (een grijze en een groene bak) Duobak (grijs en groen geïntegreerd) Wijze van inzamelen Tweewekelijks de grijze dan Wekelijks legen van de duobak wel de groene bak Inzamelsysteem Traditioneel Diftar (differentiatie van afvaltarieven) Deze verschillen maken duidelijk dat vanaf 1 januari 2005 veel werk verzet moet worden om te komen tot een harmonisatie van de afvalinzameling. Deze harmonisatie moet, op grond van de Wet algemene regels herindeling, uiterlijk 1 januari 2007 (binnen 2 jaar na implementatiedatum) afgerond zijn. Wel is in 2004 de inzameling van een aantal kleinere afvalfracties geharmoniseerd, zoals de inzameling van klein chemisch afval en glas. 9 Lucht Het Besluit luchtkwaliteit is in 2001 in werking getreden. In 2004 is een rapportage luchtkwaliteit (over 2003) opgesteld. In deze rapportage is de luchtkwaliteit in de gebiedsdelen Bergh en Didam onderzocht. Gekeken is naar overschrijding van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen voor zwaveldioxide, lood, stikstofdioxide, zwevende deeltjes (fijn stof), koolmonoxide en benzeen. Gebleken is dat de grenswaarde van fijn stof in beide gebiedsdelen wordt overschreden, zoals in bijna geheel Nederland. Als gevolg van deze overschrijding moet ieder jaar opnieuw een rapportage over de luchtkwaliteit in de gemeente worden opgesteld. De rapportage is, na bestuurlijke vaststelling, aangeleverd bij de provincie Gelderland. De provincie heeft de rapportage vervolgens doorgestuurd naar het Ministerie van VROM, die de gegevens gebruikt om een landelijk beeld te vormen van de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit in de gebiedsdelen Bergh en Didam is over het algemeen goed te noemen.

9 10 Milieu-communicatie In 2004 zijn de gebruikelijke contacten met het NME-centrum (Doetinchem voor het Berghse gebiedsdeel en Zevenaar voor het Didamse gebiedsdeel) en scholen onderhouden en versterkt. In Bergh is visievorming en het opstellen van een milieucommunicatieplan (oude plan had een looptijd tot 2003) doorgeschoven naar 2005, vanwege de herindeling met Didam. Daarnaast hebben enkele artikelen op de gemeentepagina gestaan. In de nieuwe gemeente zal een nieuw communicatieplan worden opgesteld, waarin de verbeterpunten uit de evaluatie van 2003 meegenomen zullen worden. In voormalig Didam is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de dienst natuur en Milieuedcuatie van de gemeente Zevenaar voor het stimuleren van NME binnen het basisonderwijs. Scholen kunnen lespakketten afnemen en deelnemen aan excursies. 11 Milieuprogramma Op grond van artikel 4.20 respectievelijk artikel 21.1 van de Wet milieubeheer dient jaarlijks een Milieuprogramma en een milieujaarverslag te worden vastgesteld. In 2003 is in de voormalige gemeente Bergh een milieuprogramma voor het jaar 2004 opgesteld en op 5 november 2003 gelijktijdig met de ontwerp-begroting aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad heeft vervolgens het milieuprogramma vastgesteld. Ook voor de voormalige gemeente Didam is voor het jaar 2004 een milieuprogramma opgesteld, waarin eveneens rekening is gehouden met de verbeterpunten die zijn opgenomen in het rapport van de VROM-inspectie. Het milieuprogramma is de inhoudelijke vertaling van het gemeentelijk milieubeleid en dient voor het management als sturingsinstrument. In de loop der jaren is het milieutakenpakket van gemeenten zeer uitgebreid. Dit maakt het schrijven van een milieuprogramma niet alleen een wettelijke verplichting, maar is eveneens voor het cluster milieu onmisbaar. 12 Externe veiligheid Externe veiligheid heeft betrekking op de effecten van een inrichting op haar directe omgeving. Dit betekent dat locatie en bestemming van bedrijven en woningen belangrijke aandachtspunten zijn, hetgeen de relatie tussen milieu en ruimtelijke ontwikkeling nogmaals benadrukt. Externe veiligheid is een in het oog springend onderwerp. In de toekomst komt er een wettelijke registratieplicht ten aanzien van risicovolle situaties met betrekking tot gevaarlijke stoffen (Register Risicosituatie Gevaarlijke Stoffen RRGS), aangestuurd vanuit het Ministerie van VROM. In 2004 is reeds een begin gemaakt met het vullen van het register. Vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal de ontwikkeling van een Landelijk Model Risicokaart worden aangestuurd. Dit model zal primair bedoeld zijn om de communicatie over rampen(bestrijdings)plannen te ondersteunen. Gemeenten zullen verantwoordelijk worden voor het vullen van deze risico-informatiebronnen. Naast de genoemde acties zal externe veiligheid nadrukkelijk aandacht moeten blijven krijgen binnen de vergunningverlening en handhaving. Door de inwerkingtreding van het Besluit externe veiligheid (op 27 oktober 2004) zullen in de komende jaren een aantal inrichtingen, met name LPG-tankstations in zowel de voormalige gemeente Bergh als de voormalige gemeente Didam gesaneerd moeten worden. Hiervoor is in 2004 reeds een inventarisatie (van alle risiciovolle bedrijven) gemaakt in de voormalige gemeente Bergh en voor de voormalige gemeente Didam kan gebruik worden gemaakt van de meest actuele SIRA-rapportage.

10 13 Herindeling In 2004 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel Herindeling van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers. Vanaf dat moment heeft een groot deel van de tijd in het teken gestaan van de herindeling tussen de gemeenten Bergh en Didam. Het harmonisatietraject is gemeentebreed ingezet, dus ook voor de milieutaken. Het ging om: - Inventarisatie van milieutaken; - Opstellen van overzicht en planning inclusief prioritering; - Opstellen van harmonisatievoorstellen; - Uitvoeren van harmonisatiebesluiten Een groot aantal harmonisatievoorstellen zijn vastgesteld door de Stuurgroep. Dat betekent echter niet dat het harmonisatietraject daarmee afgerond is. Integendeel, na de implementatiedatum is de harmonisatie gewoon doorgegaan. Met name het op het gebied van afval moet nog veel geharmoniseerd worden.

11 14 Personele en financiële aspecten Personele capaciteit voormalig gemeente Bergh Functienaam Fte (1fte =1360 uur*) Juridisch-beleidsmedewerker 1.0 Beleidsmedewerker bodem 1.0 Beleidsmedewerker milieu 1.0 (incl. GIM-coördinatie) Beleidsmedewerker milieu 0.63 (incl. landschapscoördinatie) Administratief medewerker 0.5 Medewerker 0.5 vergunningverlening (agrarisch) Medewerker 0.67 vergunningverlening (industrieel) Medewerkers toezicht en 1.5 handhaving Totaal 6.8 fte * conform het VNG Kaderplan milieubeleid Personele capaciteit voormalig gemeente Didam Functienaam Fte Medewerkers 1.5 vergunningverlening Medewerkers handhaving 1.5 Beleidsmedewerker milieu 0.5 Vakspecialist bodem/geluid 1.0 Totaal 4.5 fte Naar aanleiding van de tekortkomingen die zoals die zijn verwoord in het VROM-Inspectierapport is in het daarop volgende Plan van Aanpak (verbeterplan) geconcludeerd dat ongeveer een personeel tekort van 2 full-timers aanwezig was.

12 Financieel overzicht Bergh Grootboeknr. Omschrijving Begroot 2004 Uitgaven 2004 (excl. BTW) (excl. BTW) GIM, advies- en beheerskosten GIM Milieuvergunningen, advieskosten Advies- en beheerskosten bodem (+ baten = 4.957) Advieskosten en saneringsplannen geluid Advieskosten t.b.v. geuronderzoek/emissiemetingen Natuur en landschap * * waarvan provinciale subsidie Financieel overzicht Didam Grootboeknr. Omschrijving Begroot 2004 Uitgaven 2004 (excl. BTW) (excl. BTW) Algemeen milieubeleid Bedrijfsinterne Milieuzorg Handhaving milieu * Vergunningverlening milieu * Bodembescherming Geluidhinderbestrijding Milieu-educatie Bestrijding hondenoverlast *In 2004 zijn aanzienlijk meer uren ingezet voor handhaving en vergunningverlening ten opzichte van de raming van Een extern bureau is ingehuurd om de achterstanden in controles van milieuvergunningen en milieuvergunningverlening zelf weg te werken. In 2004 was sprake van een hoog ziekteverzuim. Voor een groot deel is dit ook opgevangen door de inzet van externe krachten.

13 15 Conclusie In 2004 stond een groot deel van de tijd in het teken van de inhaalslag in de voormalige gemeente Didam. De inhaalslag is in 2004 afgerond. Het algemene beeld over 2004 is dat de milieutaken in de voormalige gemeente Bergh op een voldoende niveau worden uitgevoerd, ondanks het feit dat veel tijd is gestoken in de harmonisatievoorstellen die met name in het tweede deel van het jaar veel tijd hebben gevergd. Dit betekent dat vanaf 2005 de kwaliteit van de uitvoering van de milieutaken ook in de toekomst gewaarborgd kan worden.

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 RAADSVOORSTEL. Onderwerp : Milieujaarverslag 2001. Inleiding

Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 RAADSVOORSTEL. Onderwerp : Milieujaarverslag 2001. Inleiding Raad 2 juli 2002 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200208058 Afdeling: : Milieu RAADSVOORSTEL Onderwerp : Milieujaarverslag 2001 Inleiding Artikel 21.1 eerste lid uit de Wet milieubeheer bepaalt dat het college

Nadere informatie

III.3 Tabel: meerjarenprogramma en benodigde capaciteit milieubeleidsplan

III.3 Tabel: meerjarenprogramma en benodigde capaciteit milieubeleidsplan II.1 Woonomgeving II.1.1 Wettelijk verplichte taken II.1.1.1 Onderzoek mogelijkheden geluidbeleid 20 uur II.1.1.2 Saneren woningen met een te hoge 40 uur 0 0 geluidsbelasting II.1.1.3 Uitvoeren overige

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Uitvoering gemeentelijke milieutaken 2010 1. Inleiding Op grond van artikel 4.20 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad jaarlijks een gemeentelijk milieuprogramma

Nadere informatie

TEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN

TEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN BESCHIKKING D.D. 4 DECEMBER 2009 TEERDE STATEN VAN GELDERLAND - NR. MPM18173/2009-015262 VAN GEDEPU- Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN Onderwerp aanvraag Op 10 augustus 2009 hebben wij een

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 pagina 1 van 1 Rack, MJG, Marjolie `-~ _ ~ -U^~ w-2-~~ ~.~ Van: Rack, MJG, Marjolie Verzonden: donderdag 21 oktober 2010 13:49 Aan: 'info@st-ok.nl' Onderwerp: beantwoording brief uw kenmerk:2010/08/25/003/1

Nadere informatie

Milieuwerkprogramma 2013-2016. Afdeling Bouwen en Milieu, eenheid milieu

Milieuwerkprogramma 2013-2016. Afdeling Bouwen en Milieu, eenheid milieu Milieuwerkprogramma 2013-2016 Afdeling Bouwen en Milieu, eenheid milieu Oktober 2012 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel... 3 1.3 Inhoud van het milieuwerkprogramma... 3 1.4

Nadere informatie

Beschikking Wet milieubeheer

Beschikking Wet milieubeheer Beschikking Wet milieubeheer Besluit van burgemeester en wethouders van Woensdrecht. Datum beschikking: 16-12-2008 Onderwerp aanvraag Op 3 juli 2008 is een aanvraag om vergunning ingevolge de Wet milieubeheer

Nadere informatie

Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma.

Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma. Notitie ten behoeve van behandeling Gemeentelijk Milieubeleidsplan Woudrichem en het bijbehorende jaarprogramma. Inleiding In september is opdracht verleend voor het opstellen van een gemeentelijk milieubeleidsplan

Nadere informatie

De intrekking heeft betrekking op 203 schapen ouder dan 1 jaar, inclusief lammeren tot 45 kg (B1).

De intrekking heeft betrekking op 203 schapen ouder dan 1 jaar, inclusief lammeren tot 45 kg (B1). Intrekken van een omgevingsvergunning Beschikking 239446 *CONCEPT* INTREKKING OMGEVINGSVERGUNNING nr. 236760 Uitgebreide procedure Voor de inrichting gelegen aan Karlingerweg 9 te Uden, kadastraal bekend

Nadere informatie

Informatie Voor de feitelijke informatie wordt verwezen naar het milieujaarverslag.

Informatie Voor de feitelijke informatie wordt verwezen naar het milieujaarverslag. M E M O R A A D Aan: Van: de gemeenteraad college van Heusden Datum: 31 juli 2012 Onderwerp: Milieujaarverslag 2011 Doel: Aanleiding: Aard informatie: ter kennisname/ter informatie informatie (periodiek)

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: D.M. Vis. No. B Dronten, 14 juni Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT. Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: D.M. Vis. No. B Dronten, 14 juni Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT. Aan de gemeenteraad Portefeuille: D.M. Vis No. B16.001595 Dronten, 14 juni 2016 Verslag VH 2015, Jaarrapportage OFGV 2015 en IBT Aan de gemeenteraad VOORSTEL I. Wij bieden u hierbij ter kennisname aan, het Verslag Vergunningen

Nadere informatie

Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving

Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving Gemeente Lingewaal Milieu 2014 Uitvoeringsprogramma December 2013 Veiligheid, Vergunning en Handhaving 0. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Bestuurlijke verantwoordelijkheid 3 2. Milieubeleid

Nadere informatie

Aanmeldnotitie Besluit Mer

Aanmeldnotitie Besluit Mer Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Aanmeldnotitie Besluit Mer Geerlings Metaalrecycling BV te Venlo Zaaknummer 2012-0164 d.d. 5 april 2012 Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Besluit 3 2 Procedure 4 2.1

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435

Raadsstuk. Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 Raadsstuk Onderwerp: Omgevingsdienst IJmond. Jaarstukken 2014, Jaarverslag 2014 en ontwerpbegroting 2016 BBV nr: 2015/160435 1. Inleiding Per 1 januari 2014 zijn de Haarlemse taken voor milieutoezicht,

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Jaarverslag 2014 en 2015 Wabo en milieu Portefeuillehouder: Burgemeester Joosten Datum: 8 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling In juni 2011 is het Handhavingbeleidsplan 2011-2015 zichtbaar,

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving

Bijlagen. Gemeente Woensdrecht uitvoeringsprogramma handhaving Bijlagen 1 5.2 Milieu Voor de uitvoering van handhavingstaken met betrekking tot milieu zijn 1099 uren beschikbaar welke worden uitgevoerd door de omgevingsdienst (OMWB). Prioriteiten Het waarborgen van

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

Deze terreinen zijn als beheersproducten in de begroting genoemd.

Deze terreinen zijn als beheersproducten in de begroting genoemd. 1. Inleiding Op grond van artikel 12.1 van de Wet milieubeheer moet er jaarlijks een milieujaarverslag worden vastgesteld. Dit jaarverslag heeft een directe relatie met het milieuprogramma 2008 en het

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : AkzoNobel Polymer Chemicals B.V. Ingetrokken activiteiten : De intrekking omvat de (bulk)opslag en het gebruik

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout 1. Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma milieu van de gemeente Oosterhout. Dit uitvoeringsprogramma richt zich op vergunningen, toezicht en

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunnlngen@odhi.nl I www.odti.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00513389 ODH-2019-00004862

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving

INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL. Bestuur, Vergunning en Handhaving INTEGRAAL HANDHAVINGUITVOERINGSPROGRAMMA 2010 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving 23 maart 2010 1 Integraal handhavingsuitvoeringsprogramma (HUP) 2010 Inleiding Op 23 februari 2010 hebben

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : IJsbeer Energie Steenwijk B.V. Aangevraagde activiteiten : Gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning voor wat

Nadere informatie

Omgevingsdienst Brabant Noord

Omgevingsdienst Brabant Noord ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING WIJZIGEN Omgevingsdienst Brabant Noord Onderwerp Gemeente Uden heeft op 16 december 216 een verzoek ontvangen van de Provincie Noord-Brabant (hierna de provincie) voor

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VOORSTEL 1. Het vaststellen van het Milieubeleidsplan 2009 2012 een het daarin opgenomen milieu-uitvoeringsprogramma 2009; 2. Het beschikbaar stellen

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Wijzigingsplan Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord. Vastgesteld

GEMEENTE HOOGEVEEN. Wijzigingsplan Buitengebied Noord, deelplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord. Vastgesteld GEMEENTE HOOGEVEEN Wijzigingsplan Noorderhoofddiep 16 te Nieuweroord Vastgesteld 18 Mei 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende bestemmingsplan 3 2.3 Toelichting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op het op 14 augustus 2007 bij hen ingekomen verzoek van Gebr. Van Vijfeijken BV aan de Helmondsingel 131 te Deurne om wijziging van de op 21 september

Nadere informatie

Liquidatieplan Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Regio Arnhem. 26 maart 2015

Liquidatieplan Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Regio Arnhem. 26 maart 2015 Liquidatieplan Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Regio Arnhem 26 maart 2015 Inhoud Liquidatieplan Gemeenschappelijke regeling Milieusamenwerking Regio Arnhem... 1 Liquidatieplan Gemeenschappelijke

Nadere informatie

'Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat, tweede herziening'

'Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat, tweede herziening' 'Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat, tweede herziening' Kenmerk: BELEIDSREGEL OMGEKEERDE WERKING: WOON- EN LEEFKLIMAAT, TWEEDE HERZIENING Aanleiding. Op 22 april 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek. Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek. Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Achterhoek Behorende bij het Mandaatbesluit Omgevingsdienst Achterhoek gemeente Bronckhorst Wet Artikel Bevoegdheid Voorwaarden/ 1 Algemene wet 2:3 Doorzenden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011

OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011 OVERZICHT WETTELIJKE EN AUTONOME TAKEN MILIEUPROGRAMMA 2011 Milieubeheer algemeen Milieubeleidsplan Niet wettelijk Naar aanleiding van de onderzoeken door de VROM-inspectie (2000) heeft de toenmalige Raad

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015-2016 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) A herdruk 1 GEWIJZIGD

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen 1.1 Evaluatie 1.2 Nieuwe ontwikkelingen Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen 2.1 Prioriteiten 2.2. Doelstellingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen

Ruimtelijke onderbouwing. Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen Ruimtelijke onderbouwing Bouw zeven garageboxen achter Kerkstraat 18 Voorthuizen 1 2 Hoofdstuk 1 1.1 Aanleiding INLEIDING Op 4 maart 2011 is een aanvraag om een omgevingsvergunning binnengekomen voor het

Nadere informatie

Reinigingsbedrijf Midden Nederland. Soest

Reinigingsbedrijf Midden Nederland. Soest Afdeling Vergunningverlening BESCHIKKING van GS van Utrecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 http://www.provincie-utrecht.nl Datum 16 oktober 2007 Team Milieubeheer Nummer

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat:

Gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer besluiten wij dat: Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 www.provincie-utrecht.nl Datum 26 augustus 2008 Team Milieubeheer

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning > www.vrom.nl Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht, november 2008 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht,

Nadere informatie

Titel 2 Fysieke omgeving

Titel 2 Fysieke omgeving Titel 2 Fysieke omgeving Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2 bouwkosten: 2.1.1.3 sloopkosten: de aannemingssom

Nadere informatie

bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103

bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103 bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103 Rapport Dossier 22793 Zaaknummer 0109847 Kenmerk 2013002405 / CHK Opsteller mevrouw A. Celik-Ozbek

Nadere informatie

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal

Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving. Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal Handhaving van Bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving Jaarverslag 2015 gemeente Veenendaal 1 nhoudsopgave Samenvatting 3 1 2 3 Inleiding Stand van zaken gemeente Veenendaal 2.1 Bouwen/ruimtelijke ordening

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DE AFVALSTOFFENVERORDENING

HOOFDSTUK 1: DE AFVALSTOFFENVERORDENING HOOFDSTUK 1: DE AFVALSTOFFENVERORDENING Algemene toelichting De afvalstoffenverordening heeft betrekking op die bepalingen die worden gesteld voor het beheer van huishoudelijke en andere afvalstoffen.

Nadere informatie

!" # $ %&" ' ' ( %&% ) * +, & " ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %,

! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, &  ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, ! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, & ' ' # -., &! % / %*/ % 0 %*) %&% ) * +, & ' ' # % 12 % %*+ 32 4 ). % 4 %, + - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, 1 1. Evaluatie... 4 2.Inleiding... 5 2.2 Doel...

Nadere informatie

Ontwerp besluit UV

Ontwerp besluit UV Ontwerp besluit UV 20160070 Aanvraag en verzoek Op 3 mei 2016 is voor het adres Aan 't Ven 6 te Nederweert ingekomen: 1. Een omgevingsvergunning aanvraag voor het veranderen van een pluimveehouderij (OBM)

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2107629/3370006 op de op 18 januari 2013 bij hen ingekomen aanvraag van MSD Oss BV, om een vergunning krachtens de Wet

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Avri 2016

Afvalstoffenverordening Avri 2016 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Auteur Avri Versie 1 Datum 3 december 2015 Afvalstoffenverordening Avri 2016 Het algemeen bestuur van Avri besluit, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van

Nadere informatie

ADVIES OMGEVINGSVERGUNNING, ONDERDEEL MILIEU

ADVIES OMGEVINGSVERGUNNING, ONDERDEEL MILIEU *D152097259* D152097259 ADVIES OMGEVINGSVERGUNNING, ONDERDEEL MILIEU Aanvrager : P.C. van Tuijl Kesteren b.v. Datum besluit : Onderwerp : uitbreiding bedrijfsgebouw Van Tuijl Marsdijk Lienden Gemeente

Nadere informatie

Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Omschrijving heid Grondslag Thans Toezicht/ Het afgeven van persoonlijke wijzingsbesluiten art. 18.4 Wm, art. toezichthoudende ambtenaren terzake: 95 Wbb, art.

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Urgente sanering LPGtankstations

Urgente sanering LPGtankstations VROM-Inspectie Portefeuillehouder Veiligheid & Risico Urgente sanering LPGtankstations Een onderzoek naar de voortgang van de urgente sanering van LPG-tankstations Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM

Nadere informatie

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf

Nadere informatie

Definitieve beschikking

Definitieve beschikking Algemene wet bestuursrecht 1 Wet milieubeheer Definitieve i Aanleiding Aan NS Railinfiabeheer B.V., 1998 een revisievergunning ingevolge is beroep ingesteld op grond waarvan grond hiervan is de verlenen

Nadere informatie

Uitvoering VROM-regelgeving door de gemeente Tynaarlo Bestuurlijke rapportage. Datum 18 mei 2009 Status Definitief

Uitvoering VROM-regelgeving door de gemeente Tynaarlo Bestuurlijke rapportage. Datum 18 mei 2009 Status Definitief Uitvoering VROM-regelgeving door de gemeente Tynaarlo Bestuurlijke rapportage Datum 18 mei 2009 Status Definitief Colofon T 050-5992700 F 050-5992699 vin@minvrom.nl VROM-Inspectie Directie Uitvoering

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Schalkwijkseweg 22

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Schalkwijkseweg 22 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Schalkwijkseweg 22 2 10 COLOFON TITEL: Ruimtelijke Onderbouwing Schalkwijkseweg 22 STATUS: Definitief PROJECTNUMMER: NL.IMRO.0321.0012PBSCHLKWSWG22 DATUM: 11 februari 2010 AUTEUR:

Nadere informatie

Milieubeleidsplan gemeente Midden-Delfland, september

Milieubeleidsplan gemeente Midden-Delfland, september 1 2 Milieubeleidsplan 2011 2014 gemeente Midden-Delfland, september 2010 3 ï Milieubeleidsplan 2011 2014 gemeente Midden-Delfland, september 2010 4 ë Milieubeleidsplan 2011 2014 gemeente Midden-Delfland,

Nadere informatie

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel;

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; Mandaatbesluit Omgevingsdienst Brabant Noord 2014 De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende

Nadere informatie

I. BESLISSING HET VERZOEK. I.A. Algemeen. II.A. Beschrijving van het verzoek en de inrichting

I. BESLISSING HET VERZOEK. I.A. Algemeen. II.A. Beschrijving van het verzoek en de inrichting Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 26 mei 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT242647

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG GEMEENTE LINGEWAAL 2011

MILIEUJAARVERSLAG GEMEENTE LINGEWAAL 2011 MILIEUJAARVERSLAG GEMEENTE LINGEWAAL 2011 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GEMEENTELIJKE MILIEUTAKEN 4 2.1 Vergunningverlening 4 2.2 Toezicht en Handhaving 4 2.2.1 Regionale handhaving 5 2.2.2 Handhavingoverleggen

Nadere informatie

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen S R L G S A H R R U T Y O U A E E D R A F O R A S Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Eolus Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Het programma Eolus beantwoordt

Nadere informatie

Bodeminformatie. Elzenlaan 8 te Hilversum. Legenda. Wet milieubeheer bedrijven

Bodeminformatie. Elzenlaan 8 te Hilversum. Legenda. Wet milieubeheer bedrijven Elzenlaan 8 te Hilversum Bodeminformatie Legenda Geselecteerde locatie 50-meter straal Percelen Verontreinigingscontouren Saneringscontouren Gebouwen (c) 2013 Gemeente Hilversum - Pagina 1 van 7-14-04-2017

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

: Aanwijzing categorieën verklaring van geen bedenkingen (Wabo, artikel A. onder 3)

: Aanwijzing categorieën verklaring van geen bedenkingen (Wabo, artikel A. onder 3) Nummer : 10-01.2013 Onderwerp : Aanwijzing categorieën verklaring van geen bedenkingen (Wabo, artikel 2.12.1A. onder 3) Korte inhoud : De raad kan in het kader van een uitgebreide procedure op grond van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2005. Verantwoording volgens artikel 21.1 Wet milieubeheer

JAARVERSLAG 2005. Verantwoording volgens artikel 21.1 Wet milieubeheer JAARVERSLAG 2005 Verantwoording volgens artikel 21.1 Wet milieubeheer September 2006 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Algemeen...4 2.1. Personele bezetting milieutaken...4 2.2. Milieuprogramma en milieujaarverslag...4

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

2.1.2 lucht De luchtkwaliteit binnen Baarn wordt inzichtelijk gemaakt op de vmk (GVVP) X X

2.1.2 lucht De luchtkwaliteit binnen Baarn wordt inzichtelijk gemaakt op de vmk (GVVP) X X 3.4 Het Milieu Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Overzicht uren Overzicht budget 2.1.1 bodem 750 750 750 750 29.266 29.266 29.266 29.266 2.1.1.1 uiterlijk 2015 alle spoedeisende locaties in beeld en gesaneerd

Nadere informatie

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit TITEL 2 DIENSTVERLENING VALLEND ONDER FYSIEKE LEEFOMGEVING / OMGEVINGSVERGUNNING Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo:

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ambtshalve aanpassing omgevingsvergunning Zaaknummer: 1178985 De Nederlandsche Bank N.V. Het dagelijkse bestuur van de Nederlandsche

Nadere informatie

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf?

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wanneer u overlast heeft van een bedrijf, dan kunt u op een aantal manieren actie ondernemen.

Nadere informatie

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15.

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH Postregistratienummer 15.0014435 Vertrouwelijk Nee Sector Grondgebiedzaken Afdeling BWTM Medewerk(st)erZtel

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Klachten

Jaarverslag 2014 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2014 Klachten Datum 9 april 2014 Afdeling Afdeling Bestuursondersteuning Auteur C.E. van Dijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Hoofdstuk 5. Bestuursrechtelijke handhaving Algemene bepalingen

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Hoofdstuk 5. Bestuursrechtelijke handhaving Algemene bepalingen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Hoofdstuk 5. Bestuursrechtelijke handhaving 5.1. Algemene bepalingen Artikel 5.1 Dit hoofdstuk is van toepassing met betrekking tot de handhaving van het bij of krachtens

Nadere informatie

I. BESLISSING DE MELDING. II.A. Beschrijving van de melding en de inrichting

I. BESLISSING DE MELDING. II.A. Beschrijving van de melding en de inrichting Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 3 maart 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT238015

Nadere informatie

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op de op 23 mei 2013 bij hen binnengekomen aanvraag van de Stichting Vergunning Moleneind om vergunning

Nadere informatie

BESCHIKKING. Omgevingsvergunning (milieu) datum: 1 maart 2018 Gemeente Bronckhorst nr

BESCHIKKING. Omgevingsvergunning (milieu) datum: 1 maart 2018 Gemeente Bronckhorst nr BESCHIKKING Omgevingsvergunning (milieu) datum: 1 maart 2018 Gemeente Bronckhorst nr. 2017-2414 Aanvraag Op 13 november 2017 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van Enzerink B.V. Het

Nadere informatie

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel.

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel. Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 juni 2016; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede

Nadere informatie

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten Afvalstoffenverordening 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 30 oktober, no B18.002803.; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26 van de

Nadere informatie

RUD UTRECHT. MANDAATLIJST Gemeente, BEPERKT MANDAAT BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE (INSTRUCTIES) OPMERKING

RUD UTRECHT. MANDAATLIJST Gemeente, BEPERKT MANDAAT BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN VOORWAARDEN EN REIKWIJDTE (INSTRUCTIES) OPMERKING Mandaten voor combi Basis en Plustaken Mandaten voor Basistaken Mandaten voor Plustaken MANDAATLIJST Gemeente, BEPERKT MANDAAT Algemeen A01 Besluiten op grond van: A02 A03 a. art. 4:5 en 4:6 Awb (vereenvoudigde

Nadere informatie

Ondermandaatbesluit Directeur RUD Zuid-Limburg bevoegdheden burgemeester en wethouders van de gemeente Maastricht november 2014 2014/63720

Ondermandaatbesluit Directeur RUD Zuid-Limburg bevoegdheden burgemeester en wethouders van de gemeente Maastricht november 2014 2014/63720 Ondermandaatbesluit Directeur RUD Zuid-Limburg bevoegdheden burgemeester en wethouders van de gemeente Maastricht november 2014 2014/63720 De directeur van de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg Gelet

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA Het Uitvoeringsprogramma van het Milieubeleidsplan omvat negentien projecten waarin de verschillende milieurelevante thema s en de vier benoemde doelgroepen (inwoners, bedrijven, samenkomen.

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

3. Toekomstige situatie Milieuaspecten Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7

3. Toekomstige situatie Milieuaspecten Planbeschrijving Inspraak Voorschriften 7 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Bestaande situatie 3 2.1 Plangebied 3 2.2 Vigerende bestemmingsplan 3 2.3 bestaande situatie 4 3. Toekomstige situatie 4 4. Milieuaspecten 4 5. Planbeschrijving 4 6. Inspraak

Nadere informatie