Verslag visitatie opleidingsschool Driestar College. 16 maart 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag visitatie opleidingsschool Driestar College. 16 maart 2010"

Transcriptie

1 Verslag visitatie opleidingsschool Driestar College 16 maart 2010 Visitatiecommissie - dr. N.A. Broer (voorzitter) - S. Kroes (secretaris) - D.I. Geuze (Wartburg) - M. Harkema (Wartburg) Inleiding Op 16 maart 2010 heeft de visitatie van de opleidingsschool van het Driestar college plaatsgevonden met als doel het valideren van de gegevens die de commissie in de documenten (waaronder het zelfevaluatierapport) werden aangereikt. Voorzitter van de visitatiecommissie was dr. N.A. Broer (manager kwaliteitszorg bij Driestar Educatief). De medevisitatoren vanuit het Wartburg College waren D.I. Geuze (opleidingscoördinator) en M. Harkema (kwaliteitszorgmedewerker). Secretaris van de commissie was S. Kroes (onderwijskundig beleidsmedewerker LVO bij Driestar Educatief). Als voorbereiding op de visitatie zijn de volgende documenten door de commissie bestudeerd: het visitatieverslag van 2007, het zelfevaluatierapport van de opleidingsschool, het verbeterplan en een verslag van een tussentijds bezoek van J. Strijbis. De visitatie bestond uit drie gespreksrondes. We spraken in de eerste ronde met opleidingscoördinator P. Schakel en E. Korevaar (hoofd personeel & organisatie). In de tweede ronde spraken we met drie docentopleiders, namelijk C. Cammeraat (locatie Gouda), W. Olieman (locatie Gouda) en B. Remmelzwaal (locatie Leiden). In de derde ronde vond er een gesprek plaats met de studenten Jelle Spreij (1 e jaar, engels), Liesbeth Nieuwenhuis (2 e jaar, nederlands), Gerben de Jong (3 e jaar, natuurkunde) en Tineke den Engelsman-Nap (4 e jaar+, wiskunde). Deze duale studenten werken en studeren op de locaties Gouda en Leiden. Bij de nabespreking was drs. W. de Kloe (directeur onderwijs) aanwezig. De hoofdstukken in dit verslag zijn ontleend aan het Kwaliteitmanagementsplan van Driestar Educatief. In ieder hoofdstuk is verwerkt wat er in de drie gespreksronden door de gesprekpartners naar voren werd gebracht.

2 Visie Plaats en rol van de opleidingsschool in het geheel van de school De positionering van de opleidingsschool in de school is sterk verbeterd ten opzichte van de vorige visitatie. Volgens de opleidingscoördinator is het een verschil van dag en nacht. Momenteel is binnen de school bekend wie betrokken zijn bij de opleidingsschool, wat er gedaan wordt en waar men voor staat. Er zijn functiebeschrijvingen gemaakt voor de functie van opleidingscoördinator en docentopleider. Zoals blijkt uit de zelfevaluatie is niet de opleidingscoördinator, maar het hoofd van de afdeling personeel en organisatie (P&O) aanspreekbaar voor het functioneren van de medewerkers van de opleidingsschool. Hij wordt aangestuurd door de directeur bedrijfsvoering. Voor de opleidingsschool zijn docenten uit verschillende afdelingen van het Driestar College geworven om het effect van een olievlek te creëren. Dit lukt aardig. De docentopleiders worden bekender en collega s krijgen interesse om ook docentopleider te worden. Daarnaast wordt soms een beroep op de expertise van docentopleiders gedaan (bijvoorbeeld het begeleiden van een zijinstromer). Opleidingskarakter van de opleidingsschool De opleidingsschool organiseert centrale bijeenkomsten voor duale studenten zoals de dagopeningen op dinsdagmorgen. Daarnaast hebben de eerstejaarsstudenten acht keer en de tweedejaars vier keer per jaar intervisie. Volgens de docentopleiders is men in de duale opleiding heel sterk met de persoon bezig. De opdrachten worden met de studenten besproken waarbij één docentopleider aangeeft ook theorie en didactiek daarbij te betrekken. De studenten geven aan dat het nabespreken van een les hen het idee geeft dat ze opgeleid worden. Volgens hen worden ze in de opdrachten meer begeleid.

3 Programma HBO-niveau Studenten vinden de opdrachten vaak oppervlakkig en veel van hetzelfde. De opdrachten mogen van hen wel iets meer body krijgen. Tijdens het overleg met docentopleiders wordt gekeken of de opdrachten voldoende niveau hebben. Gebruik van het portfolio Een aantal studenten ervaren het portfolio als dwangbuis. Anderen vinden een aantal opdrachten onvoldoende relevant voor het werk in de klas. Volgens de opleidingscoördinator nemen docentopleiders misschien ook onvoldoende vrijheid met betrekking tot de opdrachten. Voor de docentopleiders is het problematisch dat niet alle opdrachten uitgelegd kunnen worden als zinvol. Studenten zijn erg druk met de opdrachten en sommigen komen niet in vier jaar klaar. Flexibiliteit wordt geboden door docentopleiders. Als dezelfde doelstellingen gehaald kunnen worden, mogen studenten de opdracht wel anders maken. Studenten geven aan dat de criteria voor opdrachten niet altijd even helder en beknopt weergegeven zijn in de gids. De voortgangsgesprekken over het portfolio worden gevoerd door de opleidingscoördinator. Bevorderen van samenhang programma Studenten vinden de verbinding tussen het pedagogisch/didactische en het vakinhoudelijke deel van de opleiding voldoende. Één student geeft aan dat ze het wel apart vind apart dat ze twee scripties moet maken: één voor de minor en één voor het vak. Dit zorgt voor veel werk. De samenwerking tussen Driestar Educatief en de Hogeschool Utrecht is waardeloos, aldus een student. Er zijn geen goede afspraken gemaakt wat tot gevolg heeft dat er naast een portfolio voor Driestar Educatief ook een portfolio voor de Hogeschool Utrecht gemaakt moet worden. Studeerbaarheid Volgens de opleidingscoördinator vinden studenten de portfolio-opdrachten individuaal getint en wordt samenwerking niet bevorderd. Docentopleiders proberen er op toe te zien dat studenten geen opdrachten van elkaar kopiëren. Uit het zelfevaluatierapport blijkt dat het onderwijsprogramma niet voor alle studenten helder is. Volgens de eerstejaarsstudenten moet de studielast beter over de verschillende perioden worden verdeeld.studenten vinden dat ze erg veel opdrachten moeten maken. Ze steken daar veel tijd in en vinden het plannen een lastige zaak. Als in het derde jaar meer lesgegeven gaat worden, neemt de druk toe. De facilitering voor nieuwe docenten laat soms nog wel te wensen over. Beoordeling en toetsing Volgens de studenten zijn de beoordelingcriteria van toetsen helder. Die worden in jaar 1 en 3 centraal nabesproken (en ook soms voorbesproken). Dan is er sprake van een soort instructiemoment.

4 Inzet van personeel Formele positie van de opleidingscoördinator De positionering van de opleidingscoördinator in de school is sterk verbeterd ten opzichte van de vorige visitatie. Door een wisseling van personen wordt de functie van de opleidingscoördinator meer gewaardeerd dan daarvoor. Rol van het management Vanuit de directie is de opleidingsschool momenteel een gewaardeerd onderdeel binnen de school. Bij de verhuizing wilde de bestuurder de opleidingsschool dichtbij zich hebben en is er letterlijk een plaats gecreëerd. Volgens de groendruk is men aan de slag gegaan. Er zijn ook formele functieomschrijvingen gemaakt zodat er sprake is van erkenning en beloning. Er is twee keer een uitbreiding geweest in aantallen van de docentopleiders. Nu zijn een aantal zaken formeel geregeld. Functioneringsgesprekken De opleidingscoördinator heeft zijn functioneringsgesprek met het hoofd van de afdeling personeel en organisatie (P&O). De docentopleiders hebben functioneringsgesprekken met hun direct leidinggevende. Ze zijn daar niet helemaal tevreden over, maar verschillen van mening over de partij die het gesprek wel met hen moet voeren. De één vind dat de kwaliteitszorgmedewerker (die tevens hoofd van P&O is) het moet doen terwijl de ander pleit voor een gespecialiseerd iemand. Voor de opleidingscoördinator is het onduidelijk of in de functioneringsgesprekken het functioneren binnen de opleidingsschool aan bod komt. De docentopleiders geven aan dat het verschilt per leidinggevende of hun docentopleiderschap aan bod komt in het functioneringsgesprek. De docentopleiders vinden dat de formele waardering binnen de school over het docentopleiderschap beter zou kunnen. Sommige leidinggevenden weten er niets van af. Overleg (intervisie) van docentopleiders en vakcoaches De opleidingscoördinator heeft regelmatig gepland overleg met de docentopleiders. In deze overlegmomenten is tijd voor intervisie waarin opdrachten besproken worden. Het is onduidelijk hoe de verhouding is tussen docentopleiders en vakcoaches en de functionering van hen richting duale studenten. Positie van docentopleiders en vakcoaches Ten opzichte van vijf jaar geleden genieten docentopleiders meer erkenning. Studenten vinden dat het niveau qua lesgeven van docentopleiders hoger is dan op de lerarenopleiding. Volgens de studenten krijgen ze zinvolle tips van docentopleiders en worden de lessen goed nabesproken. Uit het zelfevaluatierapport blijkt dat zowel docentopleiders als studenten niet allemaal tevreden zijn over de vakcoaches.

5 Scholing van docentopleiders en vakcoaches Alle docentopleiders volgen de training voor School Video Interactie Begeleiding (SVIB). Volgens de opleidingscoördinator vraagt deze training wel meer tijd dan van tevoren gedacht werd. Daarnaast kost het docentopleiders veel tijd om zich in te lezen in studiegidsen. De benodigde materialen zijn wel allemaal aangeschaft.

6 Voorzieningen Huisvesting en materiële voorzieningen De voorzieningen met name werkplekken is een groot probleem. Op de opleidingsdag voor duale studenten zijn vaak alle ruimtes bezet door orthopedagogen. Dit is lastig voor docentopleiders en studenten. Om het samenwerken met de verschillende locaties te bevorderen, is er om de vier weken overleg. Daarnaast is er mailverkeer van de opleidingscoördinator en bezoekt hij de andere locaties. Beschikbare tijd voor begeleiding Volgens de docentopleiders hebben ze voldoende uren voor het begeleiden van studenten. Vooral als ze meer studenten hebben, kunnen ze door compensatie genoeg tijd vinden om ze te begeleiden. Studenten geven echter aan dat docentopleiders niet altijd voldoende tijd hebben. Een eerstejaarsstudent heeft elke week een gesprek terwijl een tweedejaarsstudent geen vaste gespreksmomenten heeft. De docentopleiders begeleiden teveel mensen tegelijkertijd, aldus de studenten. Begeleiding van studenten Volgens de opleidingscoördinator zou het goed zijn als de structuur en de verantwoordelijkheden van de begeleiding beschreven worden zodat de taken duidelijk zijn. De opleidingsschool groeit hard en dan is een duidelijke afbakening (wat behoort bij wie) van belang. Volgens het zelfevaluatierapport heeft de opleidingsschool als doelstelling om in het voorjaar van 2010 de structuur en de verantwoordelijkheden te beschrijven. Volgens de opleidingscoördinator fungeert de school video interactiebegeleiding (SVIB) als kwaliteitsimpuls in de begeleiding van studenten. Docentopleiders vinden het leerzaam om studenten te begeleiden. Het begeleiden van duale studenten naast het zelf lesgeven, geeft hen veel voldoening doordat ze daarmee op een ander niveau bezig zijn. Volgens de docentopleiders gaat de begeleiding wel redelijk op dezelfde manier. Tijdens de vergaderingen met de opleidingscoördinator worden zowel studenten als opdrachten besproken en is er een redelijke consensus. De studenten kijken daar anders tegenaan. Volgens hen is de ene docentopleider veel kritischer dan de ander. Daarnaast zijn er ook docentopleiders die met weinig genoegen nemen. Niet elke student ervaart de begeleiding als voldoende. Eén student geeft dat ze elke week een reflectie moet inleveren terwijl andere studenten soms maar één keer per maand hoeven te reflecteren. Toen het gezegd werd, kreeg ze als reactie van docentopleiders terug dat ze die vrijheid hadden. Één student wordt niet door een vakcoach begeleidt waardoor ze een stukje begeleiding met vakkennis mist. De docentopleider observeert wel de lessen, maar kan alleen algemene feedback geven. Studenten krijgen geen hulp van docentopleiders en vakcoaches bij het plannen van de opdrachten. De docentopleiders hanteren geen strikte deadlines en laten hen behoorlijk vrij met

7 betrekking tot het inleveren van opdrachten. Dit maakt het voor studenten lastig maakt om alles op tijd in te leveren en af te ronden. Informatievoorziening Volgens de studenten is de informatievoorziening goed. Het schema van de opleidingscoördinator wordt aangehouden en deze is helder en duidelijk. Daarnaast is de opleidingscoördinator ook goed te bereiken. Dat in de vragenlijsten aangegeven werd dat verbeteringen niet duidelijk doorgegeven worden, wijt de opleidingscoördinator aan de forse uitbreiding van de opleidingsschool en de communicatie.

8 Interne kwaliteitszorg Systeem kwaliteitszorg en evaluatie resultaten Momenteel is kwaliteitszorg voor de opleidingsschool beter geregeld dan tijdens de vorige visitatie. Het Driestar College is in zijn geheel systematischer geworden en in het jaarverslag komt de opleidingsschool ook naar voren. Zoals ook uit het zelfevaluatierapport bleek, is de interne kwaliteitszorg echter nog niet cyclisch vormgegeven. Er is wel veel individueel overleg en de toetsresultaten worden besproken. Maatregelen ter verbetering Studenten geven aan dat ze wel eens evaluatieve opmerkingen maken, maar dat daar niet altijd wat mee wordt gedaan. Zo heeft één student eens gevraagd om opheldering van de scheiding tussen docentopleider en vakcoach. Daar is na een (redelijk lange) tijd iets mee gedaan. Een andere student heeft eens aangegeven dat ze graag een vakcoach zou willen voor begeleiding in de vakdidactiek, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Uit het zelfevaluatierapport blijkt dat er concrete plannen zijn voor verbetering van de opleidingsschool. Zo wil de opleidingsschool verschillende zaken beschrijven zoals: de structuur en de verantwoordelijkheden van de begeleiding, visie op het beroep van leraar en de doelen van de opleiding. Daarnaast verbindt de opleidingsschool conclusies en verbeteracties aan de ingevulde vragenlijsten.

9 Resultaten Gerealiseerd niveau Volgens de docentopleiders is de duale route in het algemeen een geschikte opleiding om te groeien in het leraarschap. Soms lijkt een student bij binnenkomst niet geschikt te zijn, maar ze hebben ervaren dat studenten in korte tijd een grote ontwikkeling kunnen doormaken. Volgens de studenten biedt de opleiding alles om van je een goede docent te maken. Ze leren om lesstof levendig over te brengen naar leerlingen en krijgen begeleiding in dagopeningen. Het duale karakter zorgt ervoor dat de opleiding praktisch is en dat de theoretische handvatten door studenten zelf toegepast moeten worden in de praktijk. Één student geeft aan dat hij veel handvatten in handen heeft gekregen en daardoor in de afgelopen jaren een grote ontwikkeling heeft kunnen doormaken.

10 Samenvatting en aanbevelingen ON DER DEEL visie Plaats en rol van de opleidingsschool in het geheel van de school Opleidingskarakter van de opleidingsschool programma HBO-niveau Gebruik van het portfolio Bevorderen van samenhang programma Studeerbaarheid Beoordeling en toetsing i nz et van personeel Formele positie van de opleidingscoördinator Rol van het management Functioneringsgesprekken Overleg van docentopleiders en vakcoaches Positie van docentopleiders en vakcoaches Scholing van docentopleiders en vakcoaches v oorzieni nge n Huisvesting en materiële voorzieningen Beschikbare tijd voor begeleiding Begeleiding van studenten Informatievoorziening i nte rne kwaliteitsz org Systeem kwaliteitszorg en evaluatie resultaten Maatregelen ter verbetering resul tate n Gerealiseerd niveau W AAR DER ING Voldoe nde Voldoe nde Voldoe nde Voldoe nde M a ti g Voldoe nde

11 Samenvatting en aanbevelingen 1. De positie van de opleidingsschool binnen het Driestar College is sterk verbeterd ten opzichte van de vorige visitatie. De opleidingsschool wordt herkend en erkend. Daarnaast zijn de doelstellingen verhelderd waardoor de positie binnen de school ook duidelijker wordt. 2. In de opleidingsschool ligt het accent sterk op de begeleiding van studenten. De opleiding wordt in deze opleidingsschool vooral gezien als begeleiding van (het uitvoeren van) opleidingsactiviteiten vanuit de lerarenopleiding. Er zijn wel centrale momenten, maar misschien moet dat wat zwaarder aangezet worden. 3. De functie van het portfolio is dat het een middel tot begeleiding is. Tijdens de visitatie werd duidelijk dat de opleidingscoördinator de portfoliogesprekken voert. De visitatiecommissie is van mening dat het een vraag blijft wat de precieze plaats is die de portfoliogesprekken en het begeleidingsaspect van het portfolio hebben in heel de opleidingsschool. De commissie beveelt aan om dit expliciet op papier te zetten en docentopleiders daar aan te houden. 4. Het management steunt en stimuleert de opleidingscoördinator en de opleidingsschool. Dit is te zien in formele functieomschrijvingen met de bijbehorende erkenning en beloning. 5. De cyclus en invulling voor functioneringsgesprekken van docentopleiders is nog niet helder. Tevens is het onduidelijk met wie de docentopleiders dat gesprek moeten voeren. 6. Het bestaan van centrale overlegmomenten tussen opleidingscoördinator en docentopleiders is positief. Daarmee wordt onder andere beoogd dat er stroomlijning zit in de begeleiding van studenten, maar er blijken nog behoorlijke verschillen te zijn. De visitatiecommissie is van mening dat de bespreking van opdrachten (intervisie) niet direct een homogene beoordeling tot gevolg heeft. De commissie beveelt aan om tijdens de intervisiemomenten onderwijsinhoudelijke zaken (zoals opdrachten) voor te bespreken en de criteria op de juiste wijze te hanteren. 7. De formele positie van de opleidingscoördinator en van docentopleiders is duidelijk verbeterd ten opzichte van de vorige visitatie. Dat is een positief punt. 8. De docentopleiders zijn enthousiast en bevlogen met betrekking tot het opleiden en begeleiden van studenten. Dit is positief. De visitatiecommissie vraagt zich wel af hoe de docentopleiders samen met de vakcoaches functioneren richting de studenten. Sommige studenten hebben geen vakcoach en krijgen daardoor geen vakdidactische feedback. Mede daardoor is de positie van vakcoaches onduidelijk binnen de opleidingsschool. De commissie beveelt aan om (eerstejaars)studenten een vakcoach te geven. Daarnaast beveelt de

12 commissie aan om duale studenten meer aan te bieden in de opleidingsschool door meer structuur in opleiding (en begeleiding) aan te brengen. 9. Duale studenten worden behoorlijk vrij gelaten en krijgen van sommige docentopleiders te weinig begeleiding. De visitatiecommissie is van mening dat er behoorlijke verschillen bestaan in de begeleiding van studenten, met name wat betreft de hoeveelheid tijd en het stellen van eisen aan opdrachten. Daarnaast bestaat er enige vrijblijvendheid in het inleveren van opdrachten en kan de begeleiding van het plannen beter. Studenten zijn ontevreden over de hoeveelheid tijd en zouden graag iets meer sturing ontvangen. De commissie beveelt aan om de begeleiding van duale studenten volgens vaste schoolbrede afspraken en structuren vorm te geven en de begeleiding af te stemmen op de behoefte van de student. 10. De opleidingsschool is voor deze visitatieronde geëvalueerd. De visitatiecommissie is van mening dat de interne kwaliteitszorg echter nog niet op een cyclische manier is vormgegeven. Dat kwam ook al uit het zelfevaluatierapport naar voren. De commissie beveelt aan om de kwaliteitszorg van de opleidingsschool systematischer (welk instrumentarium: hoe en wat?), planmatiger (wanneer?) en meer cyclisch te laten worden. Maak een plan met een tijdpad erbij waardoor dingen die gerealiseerd zijn, geëvalueerd en afgestreept kunnen worden. Bovendien is het raadzaam om daarbij alle betrokkenen een rol in te geven.

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS)

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS) Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische (RAOS) Wat? (Kwaliteitsstandaarden NVAO) Hoe? Wanneer? Door wie? Bij wie? Output Standaard 1: Beoogde eindkwalificaties 1. De heeft een geëxpliciteerde

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Uit de opmerkingen van de deelnemers blijkt dat zij de training als leerzaam, interactief en praktijkgericht

Nadere informatie

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding Evaluatie weblectures bij FLOT aanleiding In september 2013 is bij de lerarenopleiding wiskunde van FLOT gestart met het project weblectures. Het plan was om deze in te zetten bij de cursussen calculus

Nadere informatie

BSL De Zuid-Hollandse variant van het project Begeleiden Startende Leraren

BSL De Zuid-Hollandse variant van het project Begeleiden Startende Leraren BSL De Zuid-Hollandse variant van het project Begeleiden Startende Leraren Willem van der Wolk Leontine van den Berg BSL Lerarenagenda Verminderen uitval starters Ontwikkelen driejarige begeleidingstrajecten

Nadere informatie

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost Met Sprongen Vooruit Begeleiding startende leraren in regio Oost Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede, februari 2014. Deze

Nadere informatie

Lesson Study: leren van je leerlingen

Lesson Study: leren van je leerlingen 10-11-2017 1 Lesson Study: leren van je leerlingen Dag van de Vakdidactiek 8 november 2017 Siebrich de Vries, s.de.vries@rug.nl dd-mm-jj 2 Inhoud presentatie Wat is Lesson Study: kernaspecten en oorsprong

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT

PROFESSIONEEL STATUUT Voorblad Weert, juni 2018 PROFESSIONEEL STATUUT Scholen voor voortgezet onderwijs moeten met ingang van het nieuwe schooljaar een professioneel statuut hebben. Dat statuut gaat over de vraag wat de professionele

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksresultaten - 12-04-2016 Onderzoeksnaam 2015 12 Docentenpanel onderzoek De toekomst Selectiedatum 02-12-2015-02-02-2016 1. In deze korte enquête leggen we u een aantal vragen en stellingen voor

Nadere informatie

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST Met sprongen vooruit 2 Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede,

Nadere informatie

Informatiebrief voor scholen

Informatiebrief voor scholen Informatiebrief voor scholen Aan: Van : Datum: Onderwerp: Scholen die informatie willen over werkplekleren/begeleiding van deeltijdstudenten van Instituut Archimedes Bureau Ondersteuning Leerlijnen, Instituut

Nadere informatie

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding BUDDYSYSTEEM DOEL Studenten leerjaar 1 die problemen ervaren kunnen terugvallen op de hulp van medestudenten uit leerjaar 2. Hierdoor neemt de kans op voortijdig schoolverlaten af. SCHOOLSOORT VO en MBO

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO VOORTGANGSGESPREK het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO Plaats : Alphen aan den Rijn BRIN nummer : 04DF C1 BRIN nummer : 04DF 00 HAVO BRIN nummer : 04DF 00 VMBOGT BRIN nummer :

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren

Begeleiding Startende Leraren Begeleiding Startende Leraren Afgestudeerd en minder dan twee jaar bevoegd (2015 2017) Melanchthon christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Rotterdam en Lansingerland Postbus 28211 3003

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek als stimulans in de beroepsidentiteit

Het functioneringsgesprek als stimulans in de beroepsidentiteit Het functioneringsgesprek als stimulans in de beroepsidentiteit A.J. Verwijs Dit materiaal is onderdeel van het compendium over christelijk leraarschap, van het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Okt2015 Uitgangspunten Het kwaliteitsbeleid van de (A)OSR is gebaseerd op de ontwikkeling van keurmerk naar alliantie die het ICLON aan de met hem samenwerkende scholen

Nadere informatie

Cyclisch Systematisch Integraal Zelfevaluatie

Cyclisch Systematisch Integraal Zelfevaluatie Kwaliteitsimpuls op sectieniveau De KVLO is de eerste vakvereniging in Nederland die een systematisch kwaliteitszorgsysteem heeft ontwikkeld voor de praktijk. Het project bestaat uit twee krachtige instrumenten:

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE School : de New Cairo British International School, Cairo, Egypte Plaats : NASR CITY - CAÏRO - EGYPTE BRIN-nummer :

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool 1 ACCENT en de opleidingsschool Visie op opleiden Accentscholen staan midden in een dynamische samenleving. Van de medewerkers in de scholen wordt verwacht dat ze blijvend inzetbaar zijn. Accent voert

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen?

Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen? Vragenlijst Kwaliteitsgarantie economische vakken Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen? De definitieve vragenlijst voor economie is (in tijdsvolgorde

Nadere informatie

Maak je eigen professionaliseringsplan!

Maak je eigen professionaliseringsplan! DAG VAN DE LERAAR 5 OKTOBER 2013 Maak je eigen professionaliseringsplan! Een minicursus Sectorraad Hoger Onderwijs CNV Onderwijs Academie Maak je eigen professionaliseringsplan! 1. Inleiding In de CAO

Nadere informatie

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz.

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz. Standaardisatie en formulering stellingen en vragen voor module evaluaties VHL versie 27 maart 2011 Inleiding In het voorjaar van 2010 is het project Standaardiseren module evaluaties VHL breed o.l.v.

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Q&A Bestuurlijke visitatie

Q&A Bestuurlijke visitatie Q&A Bestuurlijke visitatie Waarom zou ik als schoolbestuur deelnemen aan een bestuurlijk visitatietraject? Het is dé manier om als schoolbestuur een spiegel voorgehouden te krijgen over het bestuurlijk

Nadere informatie

ICLON Powerpoint sjabloon

ICLON Powerpoint sjabloon ICLON Powerpoint sjabloon Een voorbeeld van een ICLON presentatie Piet Presentator & Co Copresentator (ICLON) Coby Collega (Leiden University) Max Medewerker (Instituut voor Cooperatie) [Congresnaam, Plaats,

Nadere informatie

JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE. JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en):

JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE. JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en): JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR 2017-2018 van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en): Educatieve master Geesteswetenschappen CROHO 68529 Leraar VHO in Engels Leraar

Nadere informatie

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving DEELPROJECT PUBERBREIN LOCATIE CHRISTOFFEL ACTIVITEIT NAAM DEELPROJECT DE MUSICAL KWALITEITSASPECT TOEZICHTKADER A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E.

Nadere informatie

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede.

Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. Jannetta van Campenhout-Timmer, school opleider, is het gezicht van het Samen Opleiden voor de locatie Harderwijk-A van Landstede. 34 Intervisiebijeenkomsten op de stageschool Werken en verwerken op de

Nadere informatie

Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem

Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem Docentevaluaties worden gebruikt om studenten feedback te laten geven op de kwaliteit van de docenten. In dit artikel wordt ingegaan op de randvoorwaarden

Nadere informatie

het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy

het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy het effect van Buro van Dormalen een onderzoek door dr. A. Dupuy als ons leven en, als onderdeel daarvan, ons werk in harmonie zijn met onszelf dan zijn we gelukkig en leveren we optimale prestaties het

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 2 2007 2008 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO2 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Begeleiding werknemer / docent

Begeleiding werknemer / docent Begeleidingsplan Uitgangspunt Elke docent die in dienst komt krijgt in principe drie jaar coaching. Ook docenten die langer in dienst zijn bij de organisatie kunnen in overleg met de leidinggevende aanspraak

Nadere informatie

(Samen)werken aan christelijk leraarschap

(Samen)werken aan christelijk leraarschap (Samen)werken aan christelijk leraarschap Laura Boele de Bruin MSc Dit materiaal is onderdeel van het compendium over christelijk leraarschap, van het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar hogeschool.

Nadere informatie

Kennismaking met Lesson Study

Kennismaking met Lesson Study 18-5-2018 1 Kennismaking met Lesson Study 3e landelijke Lesson Study-conferentie 8 mei 2018 18-5-2018 2 Wat is voor u professionalisering die werkt? Lesson Study is dd-mm-jj 3 een onderzoekscyclus met

Nadere informatie

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Samenvatting Beginmeting Monitor-en evaluatieonderzoek subsidieregeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Ditte Lockhorst Marleen Kieft Ineke van den Berg 2 De beginmeting

Nadere informatie

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek Prof. dr. Perry den Brok Betrokkenen Connect College (opdrachtgever) Kennisnet (subsidie onderzoek) Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS "VLEUTERWEIDE"

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS VLEUTERWEIDE RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK OBS "VLEUTERWEIDE" School : obs "Vleuterweide" Plaats : Vleuten BRIN-nummer : 27YF Onderzoeksnummer : 80394 Datum schoolbezoek : 24 augustus 2006 Datum vaststelling : 10 november

Nadere informatie

Evaluatierapport Module Consumentenproducten

Evaluatierapport Module Consumentenproducten Evaluatierapport Module 201500198 Consumentenproducten 201500198 G.T. Havinga Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen bevatten

Nadere informatie

Een leerwerkplaats voor lerarenopleiders

Een leerwerkplaats voor lerarenopleiders Tekst: Bob Schoorel Een leerwerkplaats voor lerarenopleiders Windesheim in Zwolle gaat aan de slag met de leerwerkplaats Handelingsgericht Werken (HGW). De leerwerkplaats HGW is een concept waarbij professionals

Nadere informatie

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit.

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. TRAINING Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. DAGAGENDA 09.00 09.15 uur: Inloop en koffie 09.15 09.30 uur: Kennismaking

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarverslag 2014-2015. Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarverslag 2014-2015 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO 2015-2016

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO 2015-2016 Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO 2015-2016 Opleidingsdeel voor de bachelor lerarenopleidingen voortgezet onderwijs van Driestar hogeschool (onderdeel van Driestar educatief)

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie (na herstel) aan de opleiding hbobachelor

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie (na herstel) aan de opleiding hbobachelor fnvao w nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie @S 1(UI ït Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie (na herstel) aan de opleiding hbobachelor Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel neutraal

Nadere informatie

Functiebeschrijving schoolcoördinator BO

Functiebeschrijving schoolcoördinator BO Functiebeschrijving schoolcoördinator BO FUNCTIE INFORMATIE Functienaam Schoolcoördinator PO (met lesgevende taken) Salarisschaal 10 Werkterrein Management -> schoolmanagement - lesgeven Activiteiten Beleids-

Nadere informatie

Handleiding bestuurlijke visitatie. Leren van een frisse blik van buiten

Handleiding bestuurlijke visitatie. Leren van een frisse blik van buiten Handleiding bestuurlijke visitatie Leren van een frisse blik van buiten Utrecht, 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding Een frisse blik van buiten 3 Bestuurlijk visitatietraject 4 Kosten 5 Leeswijzer 5 Visitatiekader

Nadere informatie

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018

Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Directiestatuut van de stichting Voortgezet Montessori Onderwijs Nijmegen en Groesbeek e.o. Herziene versie, 1 februari 2018 Preambule Dit reglement is een directiestatuut in de zin van artikel 32 van

Nadere informatie

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos.

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos. Uitdagingen voor de en de loopbaan van Geert Devos www.steunpuntssl.be Systeem van Effectieve Effectieve Focus op lespraktijk en leren van leerlingen Actief leren Observatie expert leraren met feedback

Nadere informatie

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg VERSLAG VOORTGANGSGESPREK 8e Montessorischool Zeeburg Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 22LE C1 Onderzoeksnummer : 291877 Datum onderzoek : 18 januari 2017 Datum vaststelling : 1 februari 2017 Pagina 2

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA School : Joodse basisschool Rosj Pina Plaats : Amsterdam BRIN-nummer : 04JA Onderzoeksnummer : 71267 Datum schoolbezoek : 8 september 2006 Datum

Nadere informatie

Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven

Basisschool de Krullevaar. Schoonhoven Jaarplan 2014-2015 Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Albert Plesmanstraat 17 Doelenplein 26 2871 HJ Schoonhoven 2871 CV Schoonhoven T 0182 384221 T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarplan wordt de concrete

Nadere informatie

Visie op Onderwijs en Onderzoek: Van strangers in the night naar een gelukkig huwelijk?

Visie op Onderwijs en Onderzoek: Van strangers in the night naar een gelukkig huwelijk? Visie op Onderwijs en Onderzoek: Van strangers in the night naar een gelukkig huwelijk? Sanneke Bolhuis Lector Fontys Lerarenopleiding Tilburg (www.fontys.nl/lectoraten/leerstrategieen) Conferentie Lessen

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

Beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek. Vincent Klabbers Hogeschool de Kempel

Beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek. Vincent Klabbers Hogeschool de Kempel Beeldbegeleiding als opleidingsdidactiek Vincent Klabbers Hogeschool de Kempel Context Keuzetraject rekenen-wiskunde voor vierdejaars studenten Opleidingsonderwijs K3-fase Accenten 1. Keuzetraject rekenen-wiskunde

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE TROUBADOUR

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE TROUBADOUR RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK BASISSCHOOL DE TROUBADOUR School : Basisschool De Troubadour Plaats : Arnhem BRIN-nummer : 04QY Onderzoeksnummer : 79475 Datum schoolbezoek : 1 juni 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis:

Introductie tot Project Stoer en OGW. Synopsis: Introductie tot Project Stoer en OGW Synopsis: In deze hand-out staat zo kort en bondig mogelijk uitgelegd vanuit welk project deze workshop en bronnenboek ontstaan is. Met welke doelen het project gestart

Nadere informatie

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING

LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING LESSON STUDY IN DE TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING Evelien van Geffen, MSc. Lerarenopleider HvA e.c.van.geffen@hva.nl Bron: www.loesje.nl 1 TRENDS IN LERAREN OPLEIDEN Lesgeven is sterk situationeel en contextueel

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015

Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Gespreksleidraad CAO-regelingen 2015 Doel van het document dat voor u ligt is om handvatten te bieden voor het voeren van de gesprekken binnen de schoolorganisatie naar aanleiding van de veranderingen

Nadere informatie

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie.

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. ROWF Les op locatie in de beroepsopdracht van de HvA. De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. Het doel is de

Nadere informatie

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Bijlage I Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Uit het onderzoek naar de ervaren regeldruk rondom kwaliteitszorg komt naar voren dat regeldruk niet zozeer in specifieke regels zit,

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL School : De Bosschool Plaats : Bergen Nh BRIN-nummer : 05JM Onderzoeksnummer : 108122 Datum schoolbezoek : 30 oktober 2008 Datum

Nadere informatie

Informatievergadering. Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding

Informatievergadering. Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding Informatievergadering Hervisitatie Specifieke lerarenopleiding Wie zijn we? Besluit Vlaamse Regering Visitatieprotocol Planning ZER en beoordelingskader Visitatieproces Visitatiecommissie 23/04/2014 2

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Hout- en Meubileringscollege ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Hout- en Meubileringscollege Werkvoorbereider houtbranche (Werkvoorbereider timmerindustrie) Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 02PG Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Lesson Study in de lerarenopleiding

Lesson Study in de lerarenopleiding Lesson Study in de lerarenopleiding Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom Lesson Study in de opleiding?

Nadere informatie

Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering

Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering Evaluatierapport Module 11 Production Systems Engineering 00313 dr.ir. W.W. Wits Disclaimer Samenvatting Voor de samenvattingen per moduleonderdeel in dit rapport geldt het volgende: De samenvattingen

Nadere informatie

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Actie onderzoek naar invloedrijke factoren en interventies Voorstellen Voorzitter: Prof. dr. Elly de Bruijn Lector Beroepsonderwijs Faculteit Educatie Hogeschool

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context?

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen Maart 2017 Inhoud presentatie

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken International School VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken International School VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Het Baken International School VWO Plaats : Almere BRIN nummer : 01FP C3 BRIN nummer : 01FP 06 VWO Onderzoeksnummer : 275538 Datum onderzoek : 15 april 2014

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING. Stichting Talent Leraar basisonderwijs LB

FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING. Stichting Talent Leraar basisonderwijs LB FUNCTIEBESCHRIJVING EN -WAARDERING Leraar basisonderwijs LB januari 2013 Opdrachtgever Nieuwstraat 23 A 1621 EA Hoorn Auteur Paul Janssen Project 5POBA4560 FUNCTIE INFORMATIE Functienaam Leraar basisonderwijs

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. De Passie Rotterdam Afdeling vwo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. De Passie Rotterdam Afdeling vwo RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK De Passie Rotterdam Afdeling vwo Plaats: Rotterdam BRIN-nummer: 27RW-0 HB: 3485035 Arrangementsnummer: 226237 Onderzoek uitgevoerd op: 22 november

Nadere informatie

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal

Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Professionalisering ontwikkelteam NID Duaal Heerlen, 18 oktober 2011, Hogeschool Zuyd, Heerlen Dr. Bert Hoogveld, Open Universiteit, CELSTEC Drs. Diny Ebrecht, Open Universitieit, CELSTEC. Visionen für

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

obs Willem Eggert Herstelonderzoek

obs Willem Eggert Herstelonderzoek obs Willem Eggert Herstelonderzoek Datum vaststelling: 4 april 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in november 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kwaliteit van de lessen onvoldoende

Nadere informatie

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. In 2007 is de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS) opgericht, het

Nadere informatie

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren Dossier opdracht 5 Kijk op leerlingen en leren Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 19 januari, 2008 Samenvatting Als voorbereiding op onze baan in

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SCHOOL MET DE BIJBEL

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SCHOOL MET DE BIJBEL RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK SCHOOL MET DE BIJBEL School : School met de Bijbel Plaats : Gouderak BRIN-nummer : 04PJ Onderzoeksnummer : 93993 Datum schoolbezoek : 16 mei 2007 Datum vaststelling : 28 juni

Nadere informatie

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen?

Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Gaan we professionaliseren of aan onderzoek (mee)doen? Sanneke Bolhuis emeritus lector Fontys Lerarenopleiding senior onderzoeker Radboudumc zetel praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek Stuurgroep

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Handleiding Docenten

Handleiding Docenten Handleiding Docenten In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor JOB klassikaal begeleidt. Algemene informatie:

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Na een afspraak niet terug naar kantoor, maar door naar huis waar je

Nadere informatie

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers 245 Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers Datum van het interview : Vensterschool: Introductie: Het GION doet onderzoek naar de ontwikkeling van vier Vensterscholen: Vinkhuizen,

Nadere informatie