1. Minder leven. 2. Gebroken vliezen a terme. 3. Hoogstaand hoofd a terme. 4. Uitwendige versie. 5. Serotiniteit. 6. Fluxus i.a. 7.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Minder leven. 2. Gebroken vliezen a terme. 3. Hoogstaand hoofd a terme. 4. Uitwendige versie. 5. Serotiniteit. 6. Fluxus i.a. 7."

Transcriptie

1 1. Minder leven 2. Gebroken vliezen a terme 3. Hoogstaand hoofd a terme 4. Uitwendige versie 5. Serotiniteit 6. Fluxus i.a. 7. Sedatie 8. Sectiokraambed thuis 9. Termijnbepaling 10. H.I.V. en zwangerschap 11. Foetale hydronefrose 12. Psychofarmacagebruik 13. Schildklier 14. Zwangerschapsdiabetes 15. Obesitas

2 1. Van ieder consult van de tweede lijn voor de eerste lijn vindt altijd schriftelijke rapportage plaats. Hiervoor kan het snelbericht gebruikt worden. 2. Bij verwijzing van een patiënte vanuit de eerste lijn dient altijd een (kopie) zwangerschapskaart meegegeven te worden. 3. Heeft de eerste lijn een vraag betreffende een specifieke patiënte dan dient dit altijd middels een officieel consult te geschieden, zodat dit ook conform 1 schriftelijk kan worden vastgelegd. 4. Een verzoek van de eerste lijn tot overname van een patiënte wordt altijd gehonoreerd.

3 Indien de zwangere een duidelijke afname in het aantal en kracht van de kindsbewegingen bemerkt, wordt een consult tweede lijn aangeraden. Bij dit consult wordt minimaal een nauwkeurige obstetrische anamnese en standaard zwangerschapscontrole verricht. Tevens zal ter evaluatie altijd een cardiotocogram aangewezen zijn. Het verdient aanbeveling tevens echoscopisch onderzoek te verrichten ter beoordeling van de grootte van de foetus, de hoeveelheid vruchtwater en zo mogelijk ter detectie beoordeling van het aantal bewegingen. Afhankelijk van de bevindingen bij anamnese of onderzoek kan het onderzoek verder worden uitgebreid. Mocht het onderzoek geen enkele bijzonderheid opleveren, dan zal de zwangere terugverwezen worden naar de verloskundige/huisarts. In voorkomende gevallen kan een trappelkaart meegegeven worden. Is het leven voelen binnen 24 uur genormaliseerd, dan zal verdere actie in de regel niet nodig zijn. Is de hoeveelheid kindsbewegingen nog niet genormaliseerd, dan kan een hernieuwd consult overwogen worden.

4 Definitie: PROM : prelabour rupture of membranes, dat wil zeggen het spontaan breken van de vliezen na een zwangerschapsduur van 37 0/7 weken (=259 dagen) en voor het begin van de regelmatige uteruscontracties. Na het breken van de vliezen a terme bevalt % binnen 3 dagen. Beleid: Na 24 uur gebroken vliezen a terme is er een medische indicatie voor een klinische partus 1. Gebroken vliezen a terme met ingedaald hoofd, niet in partu en goede foetale conditie (geschat normaal geboortegewicht, reactief CTG) is op zich geen reden tot opname. 2. Patiënten met gebroken vliezen die niet in partu zijn moeten in principe niet worden getoucheerd 3. Bij gebroken vliezen a terme en de verwachting dat een kind niet binnen 24 uur geboren zal worden, wordt een distale vaginakweek afgenomen. Dit voornamelijk ter detectie van groep B streptokokken dragerschap. 4. Na 24 uur gebroken vliezen minimaal 2x daags temperaturen en 1x daags CTG. 5. Advies om af te zien van coitus en baden 6. Er wordt gestart met inleiden uiterlijk de ochtend na 48 uur gebroken vliezen.

5 Definitie: Er is sprake van een hoogstaand hoofd indien de ulnaire zijde van de hand tussen schedel en symfyse gebracht kan worden en het hoofd niet in contact te brengen is met het bekken. Uitgangspunt: Indien bij een primi gravida er sprake is van een niet ingedaalde schedel na de 38 ste zwangerschapsweek, is er verhoogde kans op problematiek tijdens de baring. Geadviseerd wordt in deze situatie in de 38 ste week een consult tweede lijn te laten verrichten. Inhoud consult: De gynaecoloog beoordeelt: a. de grootte van het kind b. het bekken c. de ligging van de placenta d. de aanwezigheid van een eventueel ruimte-innemend proces in het kleine bekken. Als regel zijn behalve het standaard obstetrisch onderzoek tevens een echo en een vaginaal toucher (evt bekkenonderzoek) nodig om bovenstaande zaken te kunnen objectiveren. Worden bij het onderzoek geen afwijkingen vastgesteld, dan wordt de zwangere terugverwezen naar de eerste lijn. De patiënte wordt geïnstrueerd bij het breken van de vliezen direct de verloskundige/huisarts te waarschuwen. Indien durante partu geen vordering van indaling c.q. ontsluiting optreedt, wordt patiënte overgedragen aan de tweede lijn. Transport niet noodzakelijk per ambulance en niet noodzakelijk liggend. Gebroken vliezen met hoogstaand hoofd = opname indicatie

6 Doel: Vermindering van het aantal stuitliggingen bij de partus om zo de kans op een sectio caesarea te verkleinen. Mogelijk is er ook een gunstig effect op de perinatale morbiditeit. Uitvoering: Patiënte wordt bij een zwangerschapsduur tussen 36 en 37 weken verwezen naar de polikliniek voor beoordeling. Hierbij komen aan de orde de grootte van het kind, de hoeveelheid vruchtwater, de soort stuitligging, de lokalisatie van de placenta, de mate van indaling en het bestaan van eventuele contra-indicaties voor een versie zoals uterus anomalie, oligohydramnion, gebroken vliezen, litteken uterus, pre-eclampsie, vermoeden op dysmaturiteit c.q. placenta insufficiëntie en bloedverlies in het 3 e trimester. Met de zwangere worden de voor- en nadelen en slagingskansen van de versie besproken. Tevens wordt de gang van zaken doorgenomen. De versie zelf wordt in principe op de verloskamers verricht. Zo mogelijk direct aansluitend aan het consult maar dit zal niet altijd mogelijk zijn. Procedure versie: Voor de versie wordt een cardiotocogram vervaardigd en wordt de ligging echoscopisch gecontroleerd. Eventueel wordt een tocolyticum toegediend. Na de versie wordt opnieuw de ligging echografisch gecontroleerd en wordt opnieuw een cardiotocogram vervaardigd. Indien de vrouw rhesus negatief is, wordt 1000 eenheden anti D toegediend. Patiënte wordt geïnstrueerd dat zij zich bij buikpijn of bloedverlies altijd weer bij de verloskamers moet melden. Is de versie gelukt, wordt patiënte terugverwezen naar de eerste lijn. Is de versie mislukt, dan wordt patiënte overgenomen door de tweede lijn.

7 Definitie: Serotiniteit is een zwangerschapsduur van 42 0/7 week oftewel groter of gelijk aan 294 dagen gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Voor de diagnose serotiniteit is het dus noodzakelijk dat er sprake is van een zekere termijn. Uitgangspunt: Bij serotiniteit is er een verhoogde kans op meconiumhoudend vruchtwater, asfyxie durante partu, macrosomie en met name bij primi para een verhoogde kans op perinatale sterfte. Een extra risico factor zijn zwangerschappen met intra-uteriene groeirestrictie. Controle bij dreigende serotiniteit: Geadviseerd wordt patiënten die onder controle zijn bij de eerste lijn, bij een termijn van /7 week voor consult aan de tweede lijn aan te bieden. Bij deze controle wordt behoudens de standaard zwangerschapscontrole tevens een CTG gemaakt en wordt echoscopisch de hoeveelheid vruchtwater bepaald. De grootste pocket moet dieper zijn dan 2 cm. Intra-uteriene groeirestrictie moet worden uitgesloten. Indien wordt vastgesteld dat er sprake is van een ongestoorde zwangerschap, wordt patiënte terugverwezen naar de eerste lijn. Bij 42 weken wordt patiënte door de eerste lijn overgedragen aan de tweede lijn. NB: een inwendig onderzoek hoort niet bij een routine serotiniteitscontrole.

8 Definitie: Van een fluxus wordt gesproken indien het totale bloedverlies tijdens de bevalling en de eerste 24 uur van het kraambed meer dan 1000 cc heeft bedragen. Oorzaken: Er kunnen een aantal oorzaken onderscheiden worden. 1. Bloeding uit ruptuur van cervix, vagina of perineum. 2. Fluxus bij vastzittende placenta(rest) waarvoor een manuele placentaverwijdering of curettage nodig is geweest. 3. Fluxus ten gevolge van stollingsstoornissen. 4. Fluxus ten gevolge van atone nabloeding. Beleid afhankelijk van oorzaak: Bij fluxus uit een ruptuur (oorzaak 1)kan de bevalling in de eerste lijn begeleid worden. Bij 2, 3 en 4 dient het advies van de tweede lijn gevraagd te worden om op grond van een zo goed mogelijke risico-inschatting de plaats van de bevalling en de begeleiding tijdens de bevalling te kunnen vaststellen. Hierbij zal vrijwel altijd tot een plaatsindicatie kunnen worden besloten, dat wil zeggen dat het gewenst is dat de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, maar dat de begeleiding door de eerste lijn plaats kan vinden. Uitvoering: Een tweedelijns obstetrisch professional ziet patiënte voor consult. Hierbij wordt het risico bepaald en een advies ten aanzien van het beleid afgegeven. Wordt besloten tot een plaatsindicatie, dan wordt tevens aangegeven of er maatregelen tijdens de bevalling nodig zijn zoals bij voorbeeld een waaknaald voor de uitdrijving en een actief nageboortetijdperk. De afspraken bij dit consult worden altijd schriftelijk vastgelegd. Controleren of bloedgroep bekend is in het ZIS systeem, zonodig laten prikken Komt de verloskundige/huisarts met een patiënte waarvoor een plaatsindicatie is afgesproken voor de bevalling naar de verloskamers, dan meldt de verloskundige/huisarts dit aan de verpleging zodat het dossier opgezocht kan worden. Bij problemen, zoals ruim bloedverlies, wordt direct de tweede lijn in consult geroepen. Afhankelijk van de situatie zal dit beperkt blijven tot een consult of zal besloten worden tot overname van de patiënte. Term BD is vervangen door plaatsindicatie

9 Definitie: Voor sedatie komen in aanmerking ongestoorde zwangerschappen waarbij sprake is van uitputting zonder dat patiënte in partu is. Deze richtlijn is dus niet van toepassing op de patiënten die verwezen worden voor de pijnstilling durante partu. Praktisch: De verwezen patiënte wordt door de tweedelijns obstetrisch professional beoordeeld (o.a. CTG). Is ook deze van mening dat patiënte in aanmerking komt voor sedatie, dan krijgt patiënte in principe de geëigende medicatie toegediend. Verantwoordelijkheden: Gedurende de beoordeling en tot minimaal 6 uur na het geven van de medicatie blijft patiënte de verantwoordelijkheid van de tweede lijn. Na afloop van deze periode wordt patiënte opnieuw beoordeeld door de tweedelijns obstetrisch professional. De uitkomst van dit onderzoek kan zijn dat een terugplaatsing naar de eerste lijn verantwoord is. Met de verwijzend verloskundige/huisarts wordt dan, voordat patiënte toezeggingen worden gedaan, overlegd of deze instemt met terugverwijzing. De verwijzing: Dient altijd gepaard te gaan met overdracht van (een kopie van) de kaart met prenatale controles. Tevens dient de verloskundige/huisarts aan te geven of de patiënte definitief wordt overgedragen of dat, zoals boven geschetst, een en ander na uitwerking van de sedatie beslist wordt..

10 Inleiding Een sectio caesarea of keizersnede is een bevalling via een buikoperatie. Men spreekt van een primaire sectio als de beslissing tot deze ingreep reeds voor het begin van de bevalling is genomen en van een secundaire sectio als deze beslissing pas tijdens de bevalling valt. Het litteken kan op 2 manieren gemaakt worden: 1. De mediane onderbuiksincisie, van de navel verticaal naar het schaambeen. 2. De pfannenstiel of bikinesnede, horizontaal boven het schaambeen Vanwege de in het algemeen fraaiere wondgenezing wordt de tweede methode het meest toegepast. Een keizersnede kan plaatsvinden onder narcose, epidurale of spinale anesthesie. De omstandigheden bepalen wat de voorkeur heeft. Ontslag naar huis De laatste jaren zien we een steeds korter postoperatief verblijf in het ziekenhuis. Dit betekent wel dat de patiënten de eerste dagen thuis meer controles en zorg nodig hebben. Voordat een patiënte na een sectio ontslagen kan worden dient aan de volgende voorwaarden te zijn voldaan: 1. Spontane mictie en defaecatie is mogelijk 2. Er zijn geen tekenen van ernstige anemie 3. De wondgenezing verloopt ongestoord 4. Patiënte is voldoende gemobiliseerd om zichzelf basaal te verzorgen 5. Het is minimaal 72 uur na de sectio Aandachtspunten Sectio patiënten hebben een groter risico op de volgende problemen/complicaties: 1. Wondproblemen: bloedingen en infecties 2. Darmklachten: kunnen voedsel minder goed verteren 3. Trombose en longembolie 4. Endometritis: geldt vooral voor de secundaire sectio 5. Vermoeidheid Praktische richtlijnen Aanvullende controles dag door de kraamverzorgende bij de sectiopatiënt 1. 2 maal daags controle temperatuur: 38 graden: bij een zieke patiënt of persisteren van de koorts altijd overleg met tweede lijn. 2. Inspectie wond op tekenen van ontsteking: bij roodheid of zwelling huisarts of verloskundige inlichten. Enig wondvocht is niet afwijkend. 3. Fundushoogte: moeilijk te beoordelen bij sectio patiënten door pijn van het litteken, dit is ook niet belangrijk als het vloeien en de temperatuur normaal zijn. Het is niet ongebruikelijk dat de fundushoogte in deze periode niet of nauwelijks daalt. Na de zevende dag zijn geen extra controles meer nodig.

11 Op de zevende dag mogen indien aanwezig de nietjes of hechtingen worden verwijderd door de verloskundige of huisarts. De wond kan ook onderhuids gehecht zijn, is dit met oplosbaar hecht materiaal gebeurd dan hoeven alleen eventuele knoopjes aan de buitenzijde te worden afgeknipt. Adviezen ten aanzien van het kraambed bij sectiopatiënten: - Er moet een evenwicht gevonden worden voor wat betreft de mobilisatie, enerzijds verhoogd geringe mobilisatie het tromboserisico anderzijds verhoogd excessieve mobilisatie de kans op problemen in de wondgenezing. Abrupte bewegingen moeten vermeden worden zolang de buikwond pijnlijk is. Dit maakt ook zaken als zelf autorijden en fietsen in de eerste 4 weken ongewenst. Bij rustig uitgevoerde bewegingen zal de pijnlijkheid van de wond zelf goed de grenzen van de mobilisatie bepalen - De wondverzorging bestaat uit minimaal 1 x daags douchen en daarna droogdeppen of (koud)föhnen van het litteken. Een afdekkend gaas is alleen nuttig als uit de wond nog vocht of bloed lekt - Trombose en longembolie zijn moeilijke diagnoses. Wel dient er alertheid hiervoor te bestaan. Bij een pijnlijk verdikt been of bij benauwdheid patiënt altijd insturen.

12 Uitgangspunt 1: a terme datum (AT) = 266 dagen (38 weken) na de conceptie Uitgangspunt 2: zwangerschapsduur = tijd verstreken vanaf de a terme datum minus 40 weken of 280 dagen (= amenorroeduur ) Afspraak 1 termijnecho Er wordt ernaar gestreeft om bij iedere zwangere een echo ter bepaling / bevestiging van de termijn te maken. De voorkeursperiode voor een termijnecho is tussen minimaal 8 en maximaal 12 weken. Afspraak 2 regulaire cyclus Er is sprake van een regulaire cyclus die kan dienen voor termijnbepaling als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan: 1. Minstens 3 cycli na stoppen cyclus beïnvloedende anticonceptie 2. Cyclusduur tussen 21 en 35 dagen 3. Laatste 3 cycli maximaal 3 dagen verschil in duur 4. Er is een zekere laatste menstuatie (LM) Formule voor termijn bepaling in deze omstandigheden: AT =LM dagen + (cyclus-28) Afspraak 3 termijncorrectie bij regulaire cyclus Het is gerechtvaardigd de termijn naar aanleiding van een echo onderzoek te corrigeren als: A. Er meer dan 7 dagen verschil is tussen de zwangerschapsduur berekend met de LM en de echometing van de kruin-romp lengte (CRL) tussen minimaal 8 en maximaal 12 6/7 weken B. Er meer dan 10 dagen verschil is tussen de zwangerschapsduur berekend met de LM en de echometing van de biparietale diameter (DBP) tussen minimaal 13 weken en maximaal 16 weken Afspraak 4 geen regulaire cyclus De a terme datum wordt berekend naar aanleiding van de echo verricht tussen minimaal 8 en maximaal 12 weken. Als deze niet beschikbaar is wordt de dichtst bij deze periode gemaakte echo gebruikt. Afspraak 5 neglectors Na een termijn van 16 weken is geen betrouwbare (<14dagen) termijnbepaling meer mogelijk op grond van echo onderzoek. De direct verantwoordelijke verloskundige zorgverlener bepaalt aan de hand van alle relevante gegevens de a terme datum Afspraak 6 Het laat in de zwangerschap veranderen van de a terme datum moet slechts gebeuren als hier zeer zwaar wegende argumenten voor bestaan. Het is een handeling die veel onrust veroorzaakt. Afspraak 7 Indien de termijn op geen enkele wijze in redelijkheid is te bepalen volgens afspraak 1 t/m6 dan worden door eerste en tweede lijn gezamenlijk afspraken gemaakt over de zwangerschapscontroles en de partus van de betreffende patiënt

13 In principe wordt aan iedere zwangere een HIV test aangeboden. Indien de zwangere niet op HIV getest wil worden wordt dit in de verloskundige status vermeld. Voorlichting middels de folder zwanger van de KNOV/NVOG is in principe voldoende. Het is bewezen dat er door behandeling en speciale voorzorgsmaatregelen tijdens de zwangerschap en de bevalling de kans op transmissie van moeder naar kind kan worden teruggebracht van 25 % naar minder dan 1-2%. Bij een positieve uitslag:. 1) overleg met verpleegkundig specialist HIV/Aids in het St. Elisabeth Ziekenhuis (=regionaal HIV centrum) deze regelt verdere afspraken met internist/gynaecoloog(tel of ). 2) uitslag bespreken 3) huisarts inlichten Prenatale zorg: -controles bij voorkeur door zelfde persoon -internist beoordeelt virologisch/immunologische status -anti-retrovirale therapie wordt bepaald door internist -bij 32 weken amenorroe regelt gynaecoloog consult kinderarts Modus partus is afhankelijk van de Viral load(vl) ten tijde van de partus Indien undetectable(<50 k/ml) is een vaginale partus verantwoord Medicatie kind wordt door de kinderarts geregeld Borstvoeding wordt afgeraden (transmissie risico 14%) Denk aan goede anticonceptie post partum

14 Antenataal: Indien er bij 20 weken zwangerschap sprake is van een milde nierbekkenverwijding * wordt er een artikel 2 echo verricht in het derde trimester (32-34 weken). Bij een nierbekkenverwijding die na 32 weken meer dan 10 mm bedraagt wordt na de geboorte de kinderarts in consult gevraagd. * Definitie milde nierbekkenverwijding: anteroposterior diameter van het nierbekken van 5-10 mm. Postnataal: Bij alle patiënten met een pyelumdilatatie van >10 mm wordt binnen 24 uur na de partus gestart met monotrimprofylaxe 1 dd 2mg/kg. Tussen 4-7 dagen postpartum wordt een echo van de nieren/blaas gemaakt; bij een normale uitslag wordt dit onderzoek herhaald op de leeftijd van 6 weken. Indien pyelumdilatatie postnataal wordt bevestigd: - mictiecystogram, kreatinine, urinesediment en kweek. Aandachtspunten: A. Bovenstaande protocol is alleen geldig bij een geïsoleerde eenzijdige foetale nierbekkenverwijding. B. Ernstige casus, zoals dubbelzijdige problematiek, worden antenataal met de kinderartsen besproken.

15 De afspraken spitsen zich toe op de acute neonatale intoxicatie en abstinentie verschijnselen. Om het risico op foetale en neonatale toxiciteit te minimaliseren ( inclusief een neonataal abstinentie syndroom) dient men de zwangere een zo laag mogelijke dosering voor te schrijven waarbij de psychiatrische stoornis nog adequaat wordt behandeld. De neonaat moet worden geobserveerd om neonatale toxiciteit uit te sluiten waarbij men bij gebruik van psychofarmaca tijdens het derde trimester rekening dient te houden met neonatale onthoudingsverschijnselen. In de praktijk wordt de volgende richtlijn aangehouden: Bij iedere zwangere, die tijdens de zwangerschap psychofarmaca heeft gebruikt, wordt de kinderarts in consult gevraagd. Indien er sprake is van een gezonde zuigeling wordt deze gedurende 48 opgenomen op de kraamafdeling waarbij de pasgeboren valt onder verantwoordelijkheid van de kinderarts. Bij de observatie dient men onder andere te letten op: alertheid, prikkelbaarheid, kleur, ademhaling en voedingsproblemen. Op advies van de kinderarts kan besloten worden de observatie plaats te laten vinden op de neonatologie afdeling met of zonder monitorbewaking. Het meest praktisch is om te kiezen voor een ziekenhuispartus met plaatsindicatie (BD). Het is aan te reden tijdens de zwangerschap een consult aan te vragen in de tweede lijn om te beoordelen of er aanvullende maatregelen zijn aangewezen tijdens of na de zwangerschap SSRI s: citalopram escitalopram fluvoxamine fluoxetine paroxetine sertraline venlafaxine trazodor duloxetine (Cipramil), (Lexapro), (Fevarin), (Prozac), (Seroxat), (Zoloft) (Efexor) (Trazolan) (Cymbalta)

16 1. Patient heeft hyperthyreoidie: begeleiding tweede lijn 2. Patient heeft hypotheoidie Altijd een consult tweede lijn in het begin van de zwangerschap. Er zal bloedonderzoek gedaan worden naar TSH-receptor antistoffen. Als TSH-receptor antistoffen aanwezig zijn volgt overname in de tweede lijn. Als TSH-receptor antistoffen ontbreken kan patiënte in eerste lijn worden begeleid, er zijn dan geen extra verloskundige of neonatale controles nodig. Wel dient de schildklierfunctie met regelmaat gecontroleerd te worden (minimaal per 6 weken). Vaak is aanpassing van de dosering nodig im de zwangerschap.

17 Definitie: Zwangerschapsdiabetes (ZDM) is iedere vorm van hyperglykemie die tijdens de zwangerschap ontdekt wordt, onafhankelijk of deze afwijking na de zwangerschap weer verdwijnt 1. Screening van asymptomatische zwangeren Onbehandelde ZDM gaat gepaard met toegenomen foetale morbiditeit, vooral ten gevolge van macrosomie en mogelijk ook met een verhoogde foetale mortaliteit. Het is zinvol om alle zwangeren vroeg in de zwangerschap te screenen op de aanwezigheid van ZDM. Dit gebeurt door middel van een random glucose bepaling. Het verdient aanbeveling de random glucose bepaling in het verloop van de zwangerschap 1 of 2 maal te herhalen. Uitvoering screening van een asymptomatische zwangere screening door random glucose < 6.1 mmol/l geen verdere actie mmol/l > 11 mmol/l ZDM tweede lijn Nuchtere glucose < 6.1 mmol/l geen verdere actie mmol/l > 6.9 mmol/l ZDM tweede lijn consult tweede lijn: orale-gtt negatief geen verdere actie positief ZDM tweede lijn Orale-GTT: Patiënt is nuchter vanaf 21:00. Nuchtere glucose bepaling. Daarna 300ml glucose oplossing (75 gram). Na 2 uur opnieuw glucose bepaling. Nuchtere waarde moet < 6.1 mmol/l zijn en de 2 uurs waarde < 7.9 mmol/l. (Folder KCHL beschikbaar)

18 2. Screening van patiënten met een verhoogd risico voor ZDM Bij deze patienten kan niet volstaan worden met een random glucose Het betreft de volgende patiënten groepen: - BMI > 30 - Eerder kind > 4500 gram aterme of >P90 preterme - ZDM in eerdere zwangerschap - eerste graads familielid met DM1 of DM2 - Afkomstig uit Zuid-Azie of Midden Oosten* - Onverklaarde IUVD na 36 weken - Hydramnion of FAC >P95 in huidige graviditeit Uitvoering screening van patiënten met verhoogd risico voor ZDM Consult tweede lijn voor 24 weken Zorgvuldige anamnese en evaluatie additionele risicofactoren en/of comorbiditeit Orale-GTT bij 24 weken: uitslag ook naar verwijzend verloskundige Telefonische afspraak met patiënt voor uitslag Bij ontbreken additionele risicofactoren en normale GTT: retour eerste lijn Bij afwijkende GTT: ZDM, overname door tweede lijn Bij additionele risicofactoren en/of comorbiditeit en normale GTT: beleid op maat 3. Behandeling ZDM in tweede lijn Consult internist / diëtiste voor aanpassen dieet Zorgvuldige monitoring glucose met dagcurves al dan niet door zelf monitoring Echoscopische controle van foetale groei bij 28 en 32 en 36 weken Indien goede instelling met dieet en normale groei inleiden weken Indien niet goede instelling of insuline nodig inleiden voor 40 weken CTG bewaking tijdens de partus Glucose controle bij de neonaat in overleg met kinderarts, minimaal 24 uur observatie Staken insuline direct post partum 4. Nazorg Nuchtere glucose bepaling 6 weken post partum. Indien hoger dan 6.0 mmol/l volgt verwijzing naar huisarts of internist

19 * India, Pakistan en Bangla Desh. Tevens hindoestaanse surinamers. Saoudi Arabie, Irak, Jordanie, Syrie, Libanon, Egypte en Koeweit Deze werkafspraak is gebaseerd op: - NVOG Richtlijn Diabetes Mellitus en zwangerschap maart EBRO - Orde Richtlijn Diabetes en zwangerschap NICE Richtlijn Diabetes and pregnancy juli 2008 Deze werkafspraak is geaccordeerd in de VSM vergadering op 25/09/2009 Beheer van deze werkafspraak: A.P. Drogtrop, gynaecoloog TweeSteden ziekenhuis Tilburg (adrogtrop@tsz.nl) Het is niet toegestaan in deze richtlijn veranderingen aan te brengen

20 BMI staat voor Body Mass Index: gewicht/ lengte in het kwadraat. Het bepaalt of een persoon onder-, normaal of overgewicht heeft. WHO classificatie BMI Ondergewicht <19 Normaal gewicht Overgewicht Klasse 1 obesitas Klasse 2 obesitas Klasse 3 obesitas >40 Obesitas is een onafhankelijke risicofactor voor problematiek rondom de zwangerschap: Maternaal: fertilliteitstoornissen, hypertensie en diabetes type 2 Foetaal: congenitale afwijkingen (hart-, neurale buisafwijkingen), macrosomie Graviditeit: verhoogde kans op abortus, PIH, IUVD, serotiniteit Partus: verhoogde kans op niet vorderen, kunstverlossingen, schouderdystocie en problemen met anesthesie bij pijnbehandeling en sectio Kraambed: verhoogde kans op hemorrhagie, endometritis, trombo-embolische processen BMI wordt berekend met het gewicht van de zwangere vlak voor de zwangerschap (< 2 maanden) of met het gewicht bij de intake.

21 Flowchart behandeling obese zwangere: BMI 1 e lijn 2 e lijn Consult 2 e lijn voor 24wkn Bij 24wkn orale GTT: retour 1 e lijn indien normale GTT (uitslag naar eerste lijn!) Foetale biometrie bij 30 en 34 weken: consult 2 e lijn bij AC > P95 of poly- Beoordeling; z.n. herhaling GTT hydramnion (AFI > P25) Consult 2 e lijn voor 24wkn Beoordeling extra complicaties zoals hypertensie en diabetes Bij 24wkn orale GTT: retour 1 e lijn indien normale GTT en ontbreken van additionele risicofactoren (uitslag naar eerste lijn!) Foetale biometrie bij 30 en 34 weken: consult 2 e lijn bij AC > P95 of polyhydramnion (AFI > P25) >40 Overdracht 2 e lijn, bij voorkeur vroeg in de zwangerschap Voor informatie over GTT zie protocol ZDM Beoordeling; z.n. herhaling GTT GTT 24wkn Inleiden tussen 40-41wkn Deze werkafspraak is gebaseerd op: Obesity and pregnancy, 19 november 2007 VSM protocol zwangerschapsdiabetes april 2009 Concept NVOG Richtlijn zwangerschap en obesitas 16 maart 2009 Deze werkafspraak is geaccordeerd in de VSM vergadering op 25/09/2009 Beheer van deze werkafspraak: A.P. Drogtrop, gynaecoloog TweeSteden ziekenhuis Tilburg (adrogtrop@tsz.nl) Het is niet toegestaan in deze richtlijn veranderingen aan te brengen Deze richtlijn wordt voor 1 maart 2009 gevalueerd

Obesitas en zwangerschap

Obesitas en zwangerschap Obesitas en zwangerschap Risico s en beleid Maaike Kloosterman-de Groot, verloskundige UMCG Casus G2P1 Algemene anamnese: BMI 42 (lengte 1.56 m en gewicht 102 kg) Reuma, zonder medicatie Primaire subfertiliteit

Nadere informatie

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A

Obesitas. Oktober. Zorgpad Low risk B en High risk A Obesitas Zorgpad Low risk B en High risk A Oktober Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Regionaal Protocol Obesitas

Regionaal Protocol Obesitas Regionaal Protocol Obesitas Inleiding Obesitas is een snelgroeiend gezondheidsprobleem in de Westerse wereld. Momenteel varieert in Nederland de prevalentie obesitas tussen de 6.5% en 15.5%, afhankelijk

Nadere informatie

Zwangerschap en overgewicht

Zwangerschap en overgewicht Zwangerschap en overgewicht Inleiding In deze folder leest u meer over de mogelijke gevolgen van overgewicht tijdens de zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap vormt overgewicht voor u en uw

Nadere informatie

BMI protocol. Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30.

BMI protocol. Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30. BMI protocol Doel protocol Gezamenlijk protocol van de 1 e en 2 e lijn met als doel een eenduidig beleid voor alle zwangeren met een BMI > 30. BMI onderverdeling (kg/m2) Ondergewicht: BMI

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Diabetes Gravidarum en zwangerschap Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie: Indicatie:

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

VSV Zoetermeer. Ketenprotocol. Diabetes gravidarum. Auteurs: Esther van Uffelen Ingrid Mourits. Versie 1.0

VSV Zoetermeer. Ketenprotocol. Diabetes gravidarum. Auteurs: Esther van Uffelen Ingrid Mourits. Versie 1.0 Ketenprotocol Auteurs: Esther van Uffelen Ingrid Mourits 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 opgericht ter verbetering van de verloskundige zorg in

Nadere informatie

Eerstelijns protocol Diabetes Gravidarum (DG) Zwolle en omstreken

Eerstelijns protocol Diabetes Gravidarum (DG) Zwolle en omstreken Eerstelijns protocol Diabetes Gravidarum (DG) Zwolle en omstreken Definitie Elke vorm van hyperglycemie die tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, onafhankelijk van het feit of deze aandoening na de zwangerschap

Nadere informatie

VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme

VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme VSV Samen Protocol: Langdurig gebroken vliezen a terme Documentgebied Groep(en) Autorisatie Beoordelaar(s) Documentbeheerder(s) Auteur Verloskunde, kraamzorg, kindergeneeskunde Alle leden aangesloten bij

Nadere informatie

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam

Ketenprotocol. Kraamconsulten kinderartsen. Auteurs: E.D. Stam Ketenprotocol Kraamconsulten kinderartsen Auteurs: E.D. Stam Datum: 19 januari 2017 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel opgericht ter verbetering

Nadere informatie

SSRI-gebruik tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed

SSRI-gebruik tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed SSRI-gebruik tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed Documentgebied Groep(en) Autorisatie Beoordelaar(s) Verloskunde Alle partijen aangesloten bij het VSV Nijmegen en omstreken F.Vandenbussche R. Verlaak,

Nadere informatie

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties

VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties VSV Achterhoek Oost Protocol Preventie en behandeling van early-onset neonatale infecties Doel Het doel van dit protocol is preventie, herkenning, optimalisering van diagnostiek en behandeling van early-onset

Nadere informatie

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede Zwangerschap en bevallen na eerdere keizersnede 1031 Inleiding Deze folder is ontwikkeld voor vrouwen die zwanger zijn nadat ze, in een eerdere zwangerschap met een keizersnede zijn bevallen. Het litteken

Nadere informatie

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas

Protocol Obesitas. 1.0 Definitie obesitas Protocol Obesitas 1.0 Definitie obesitas Obesitas is een abnormale gezondheidstoestand waarbij er een overschot aan vetweefsel is. De meest gebruikte definitie is gebaseerd op de Quetelet-index of Body

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker-

Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

SSRI. Protocol NVOG/NVK 2012 VSV Geert Jan Blok

SSRI. Protocol NVOG/NVK 2012 VSV Geert Jan Blok SSRI Protocol NVOG/NVK 2012 VSV 14-01-14 Geert Jan Blok Preconceptionele periode: Er bestaat geen duidelijke voorkeur voor een bepaalde SSRI. Indien een patiënte al goed is ingesteld op een bepaalde SSRI

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed

Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed Obesitas en zwangerschap, bevalling en kraambed Algemene informatie Obesitas is een van de snelst groeiende gezondheidsproblemen in de Westerse wereld. Naarmate de mate van obesitas onder vrouwen toeneemt,

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker-

Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

DIABETES GRAVIDARUM 13 APRIL 2011 I. VAN DER VEEN AIOS O&G UMCG

DIABETES GRAVIDARUM 13 APRIL 2011 I. VAN DER VEEN AIOS O&G UMCG DIABETES GRAVIDARUM 13 APRIL 2011 I. VAN DER VEEN AIOS O&G UMCG Inleiding Definitie Screenen vs diagnostiek 75 grams OGTT Zorgpaden UMCG/MZH Quiz Literatuurlijst Definitie Diabetes Gravidarum/Gestational

Nadere informatie

Diabetes Gravidarum Regioprotocol

Diabetes Gravidarum Regioprotocol Diabetes Gravidarum Regioprotocol Geboortezorg Consortium Midden Nederland Colofon Datum: 15.01.2015 Versie: 1 Protocolhouder: voorzitter commissie Protocollen & Registraties: Mw. S. Meijer Samenstelling

Nadere informatie

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Serotiniteit Wat gebeurt er na 41 weken zwangerschap Informatie voor patiënten F0174-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Werkafspraak SSRI in de zwangerschap oktober 2014

Werkafspraak SSRI in de zwangerschap oktober 2014 Werkafspraak SSRI in de zwangerschap oktober 2014 Doel: Praktische leidraad voor psychiaters, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, ziekenhuisapothekers en andere disciplines betrokken bij adviseren

Nadere informatie

VSV Samen protocol: Obesitas en zwangerschap, basiszorg

VSV Samen protocol: Obesitas en zwangerschap, basiszorg VSV Samen protocol: Obesitas en zwangerschap, basiszorg Documentgebied Groep(en) Autorisatie Beoordelaar(s) Documentbeheerder(s) Auteur Datum publicatie 08-04-2019 Openbaar document ja Controledatum 08-04-2020

Nadere informatie

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee

Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee Zwanger en bevallen na eerdere keizersnee Informatie voor patiënten F1147-0000 juli 2016 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Vroegtijdige weeën 1 Vroegtijdig gebroken vliezen 1 Oorzaken voor een vroegtijdige bevalling 2 Behandeling

Nadere informatie

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen

De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Serotiniteit Inhoudsopgave Inleiding...4 De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen...4 Wat is serotiniteit?...5 De gevolgen van serotiniteit...5 Verwijzing naar de gynaecoloog...5 Afwachten

Nadere informatie

PROTOCOL DREIGENDE PARTUS

PROTOCOL DREIGENDE PARTUS PROTOCOL DREIGENDE PARTUS PREMATURUS Definitie We spreken van een dreigende partus prematurus wanneer er sprake is van gebroken vliezen en/of contracties bij een amenorroeduur tussen de 24 en 36+6 weken.

Nadere informatie

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1

Ketenwerkafspraak. Pijnbestrijding. Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum. Versie 2.2 Februari 2016 1 Ketenwerkafspraak Pijnbestrijding Pijnbestrijding durante partu t/m de eerste 24 uur postpartum 1 Inleiding Het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) MCH-Bronovo heeft als visie versterking van de zorg

Nadere informatie

Protocol Diabetes. Definitie. Doel. Betrokkenen. Risicofactoren

Protocol Diabetes. Definitie. Doel. Betrokkenen. Risicofactoren Protocol Diabetes Definitie Diabetes Mellitus (DM) Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte die ontstaat als gevolg van een insulinetekort. Bij DM type 1 is er een absoluut insulinetekort ten gevolgde

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Serotiniteit / overdragenheid

Serotiniteit / overdragenheid Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie / overdragenheid 1 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De

Nadere informatie

Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag. Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis

Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag. Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis Is een goed kind ook een gezond kind, dat blijft altijd een vraag Dr. P.K. Flu Dr. J.W. de Leeuw Gynaecologen, Ikazia Ziekenhuis Casus U ziet op uw spreekuur een 35 jarige zwangere vrouw, gravida 4, para

Nadere informatie

Folder Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker-

Folder Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Folder Zwangerschapsdiabetes - Zwangerschapssuiker- Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale.

6 a 8 controles afhankelijk van professionele noodzaak en/of behoefte vrouw. -Er is aandacht gegeven aan medische en psychosociale. Time task matrix zorgproces SSRI gebruik in de zwangerschap Versie 10 maart 2015 Alles in rood is specifiek voor gebruik SSRI, alles in zwart is gebruikelijke zorg voor iedere zwangere (voor de meest recente

Nadere informatie

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Gebroken vliezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Langdurig gebroken vliezen 1 Een zwangerschap van minimaal 37 weken 1 Een zwangerschap van 34 tot 37 weken 3 Een zwangerschap tussen

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje. Een badbevalling in het

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Voorwoord 13. Hoofdstuk 1 Fysiologisch en anatomisch rappel 15

Voorwoord 13. Hoofdstuk 1 Fysiologisch en anatomisch rappel 15 Inhoudstafel Voorwoord 13 Hoofdstuk 1 Fysiologisch en anatomisch rappel 15 1.1 Menstruele cyclus 15 1.1.1 Ovulatie 15 1.1.2 Menstruele cyclus ter hoogte van het endometrium 17 1.2 Gametogenese 18 1.3 De

Nadere informatie

Serotiniteit. Versie November 17. Wens 41 weken inleiden. AD* (weken) Actie Beleid Informatie. Folder serotiniteit mee geven

Serotiniteit. Versie November 17. Wens 41 weken inleiden. AD* (weken) Actie Beleid Informatie. Folder serotiniteit mee geven Wens 41 weken inleiden AD* (weken) Actie Beleid Informatie 39 - Counselen volgens gezamenlijke voorlichting Folder serotiniteit mee geven - Folder mee geven 40 - Strippen overwegen - Consult serotiniteit

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Inleiding Dit protocol is samengesteld om de zorgverlener en de zwangere duidelijkheid te geven omtrent het te volgen beleid.

Inleiding Dit protocol is samengesteld om de zorgverlener en de zwangere duidelijkheid te geven omtrent het te volgen beleid. Zwangeren met hoge BMI Samengesteld door K. Aarts, E. Lemmens, C. Mulkens, C. Peters, J. ten Thije, D. Wollaert, M. Wassen, R. Aardenburg d.d. mei Geldigheidsduur protocol: jaar Inleiding Dit protocol

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede GYNAECOLOGIE Bevallen na een eerdere keizersnede Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. Voor uw huidige zwangerschap zal samen met uw gynaecoloog een

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Let op: Deze geprinte versie is 24 uur geldig. Parallelle acties verloskundige zorg regio Rivierenland Algemeen Inleidende gegevens Doel: Type: Handelingsclassificatie: Anatomische classificatie:

Nadere informatie

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot.

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot. Een stuitligging Inhoud Algemeen Wat is een stuitligging? Hoe vaak komt een stuitligging voor? Waarom ligt de baby in stuitligging? Als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging ligt Het draaien

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?...

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... STUITLIGGING 250 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... 5 Onderzoek bij een stuitligging... 5

Nadere informatie

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit Serotiniteit Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van serotiniteit worden beschreven. Ook komt aan bod welke medische zorg

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Serotiniteit. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Serotiniteit. rkz.nl Patiënteninformatie Serotiniteit rkz.nl Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Serotiniteit wordt gedefinieerd als een zwangerschapsduur van 42 weken of meer. De gevolgen van serotiniteit

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw

Nadere informatie

24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst

24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst 24 weken zwanger en dan? Kansen, onmogelijkheden, resultaten en toekomst Dr. J.J. Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Moeder en Kind Centrum subafdeling verloskunde en prenatale geneeskunde Erasmus MC, Rotterdam

Nadere informatie

Zorgpad bariatische operatie ia

Zorgpad bariatische operatie ia Zorgpad bariatische operatie ia Periode Professional Actie en Beleid Informatie Preconceptioneel Verloskundige - ZwangerWijzer bespreken en risicoschatting - Nagaan of zwangere nog gevolgd wordt door chirurg/diëtiste,

Nadere informatie

Preventie van groep B-streptokokken infectie

Preventie van groep B-streptokokken infectie Preventie van groep B-streptokokken infectie Het stroomdiagram dat is opgesteld door de NVOG en NvK vormt het uitgangspunt van dit lokale protocol (bijlage 1). Algemeen De vroege vorm van neonatale groep

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie 00 Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Poli Gynaecologie In het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van de zwangerschap berekend. De medische term hiervoor

Nadere informatie

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede 1 van 5 Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede.

Nadere informatie

Regionaal Protocol Verwijsbeleid 1 e lijn naar VC de Poort

Regionaal Protocol Verwijsbeleid 1 e lijn naar VC de Poort Regionaal Protocol Verwijsbeleid 1 e lijn naar VC de Poort Nadat de zwangere voor de eerste controle bij de verwijzer is geweest waar zij uitleg heeft gekregen over de procedure rondom de 1 e trimester

Nadere informatie

Stuitligging. Verloskunde. Locatie Langendijk

Stuitligging. Verloskunde. Locatie Langendijk Stuitligging Verloskunde Locatie Langendijk Deze folder is grotendeels gebaseerd op informatie die u terug kunt vinden op de website van de landelijke vereniging van gynaecologen (NVOG) en de verloskundigen

Nadere informatie

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger.

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger. Serotiniteit 42 weken of langer zwanger www.nwz.nl Inhoud Wat is serotiniteit? 3 Bent u 41 weken zwanger? 4 Alles op een rij 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 Bij een overdragen zwangerschap bent u 42 weken of

Nadere informatie

Basiszorgpad prenatale en postnatale zorg, 1 e en 2 e lijn VSV Boxmeer e.o. / Geboortezorg aan de Maas April 2018

Basiszorgpad prenatale en postnatale zorg, 1 e en 2 e lijn VSV Boxmeer e.o. / Geboortezorg aan de Maas April 2018 Basiszorgpad prenatale en postnatale zorg, 1 e en 2 e lijn VSV Boxmeer e.o. / Geboortezorg aan de Maas April 2018 Bij afwijkende uitslagen of controles volgt een consult, waarna iemand in een ander zorgpad

Nadere informatie

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn;

Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden bij dreigende serotiniteit. De mogelijkheden zijn; VSV ACHTERHOEK OOST PROTOCOL NADERENDE SEROTINITEIT Doel protocol Het stroomlijnen en eventueel beperken van serotintiteit. Aanbevelingen Vanaf 40 weken iedere zwangere voorlichten over de mogelijkheden

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een kind dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur. Een groeivertraging

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE

VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE VROEGTIJDIGE WEEËN EN DREIGENDE VROEGGEBOORTE 335 Inleiding Deze folder geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Zorgpad Zwangerschap, geboorte en kraamtijd VSV Boxmeer e.o. 1.2 Intake. 2.3 Zwangerschapscontroles. Evt. Overleg. Consulten

Zorgpad Zwangerschap, geboorte en kraamtijd VSV Boxmeer e.o. 1.2 Intake. 2.3 Zwangerschapscontroles. Evt. Overleg. Consulten Documenteigenaar Directie ZP-MOE-1 16-06-2015 Pagina 1 van 6 Cliënt heeft kinderwens 1.1 Positieve Zwangerschapstest 1.2 Intake 1.3 Behandelplan, zorgpad en geboorteplan 2.0 1 e LIJN Preconc advies 2.1

Nadere informatie

Het draaien van een kind in stuitligging

Het draaien van een kind in stuitligging Het draaien van een kind in stuitligging Afdeling gynaecologie en verloskunde Inhoud 1 Algemeen 1.1 Verschillende soorten stuitligging 1.2 Percentage stuitligging 1.3 Wat betekent een stuitligging voor

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Ketenprotocol. Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren. Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar

Ketenprotocol. Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren. Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar Ketenprotocol Langdurig gebroken vliezen bij a terme zwangeren Auteurs: J. Brevoord, D. Boezaard, E. Davelaar Datum: 15 December 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer

Nadere informatie

Bevalling na een keizersnede

Bevalling na een keizersnede Bevalling na een keizersnede Vrouw Moeder Kind-centrum U krijgt deze folder omdat een vorige bevalling is geëindigd in een keizersnede. Omdat u een keizersnede in de voorgeschiedenis heeft is het voor

Nadere informatie

serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit

serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit serotiniteit Patiënteninformatie Serotiniteit Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Uitgerekende datum 3 Serotiniteit 4 Gevolgen van serotiniteit 5 Verwijzing 6 Afwachten of inleiden 7 De bevalling 8 Wie zijn erbij

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Serotiniteit. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Serotiniteit i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van

Nadere informatie

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase

Fase Handeling Zorgverlener Preconceptiefase Bijlage. Procedurebeschrijving Zorgpad Welke stappen doorloopt de (aanstaande) zwangere tot en met de overdracht naar de jeugdverpleegkundige. Het proces start bij de intake. Index Zorgpad zwangere Netwerk

Nadere informatie

Het draaien van een kind in stuitligging

Het draaien van een kind in stuitligging Het draaien van een kind in stuitligging Afdeling gynaecologie en verloskunde Inhoud 1 Algemeen 1.1 Verschillende soorten stuitligging 1.2 Percentage stuitligging 1.3 Wat betekent een stuitligging voor

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes 11/2015 Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van JIJWIJ

Nadere informatie

Beleid bij Hemofiliedraagsters in de zwangerschap.

Beleid bij Hemofiliedraagsters in de zwangerschap. Beleid bij Hemofiliedraagsters in de zwangerschap. Kennisdomein Hemofilie is een erfelijke aandoening van het stollingssysteem waarbij factor VIII (Hemofilie A) of factor IX (hemofilie B) mist of verlaagd

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

Orale glucose tolerantietest (suikertest) bij een zwangere vrouw

Orale glucose tolerantietest (suikertest) bij een zwangere vrouw Orale glucose tolerantietest (suikertest) bij een zwangere vrouw 2 Inleiding De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt

Nadere informatie

De Multidisciplinaire Richtlijn SSRI s tijdens zwangerschap, kraambed en lactatie. Tom Schneider, gynaecoloog Mede namens de Richtlijncommissie

De Multidisciplinaire Richtlijn SSRI s tijdens zwangerschap, kraambed en lactatie. Tom Schneider, gynaecoloog Mede namens de Richtlijncommissie De Multidisciplinaire Richtlijn SSRI s tijdens zwangerschap, kraambed en lactatie Tom Schneider, gynaecoloog Mede namens de Richtlijncommissie Waarom een richtlijn Prevalentie depressie 20%, angststoornissen

Nadere informatie

Zorgpaden Indeling. Low risk A

Zorgpaden Indeling. Low risk A Zorgpaden Indeling Low risk A Zorg door 1 e lijnsverloskundige Kennismakings-, voorlichtingsconsult in het ziekenhuis indien gewenst Plaats partus te bepalen door zwangere Gezonde nullipara Gezonde zwangere

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes: diagnostische en beleidsmatige inzichten. Henk Bilo Opfrisdagen 15 & 16 december Risicofactoren.

Zwangerschapsdiabetes: diagnostische en beleidsmatige inzichten. Henk Bilo Opfrisdagen 15 & 16 december Risicofactoren. Zwangerschapsdiabetes: diagnostische en beleidsmatige inzichten Henk Bilo Opfrisdagen 15 & 16 december 2011 1 Risicofactoren BMI > 30 kg/m2 voor de zwangerschap Familiehistorie met diabetes mellitus of

Nadere informatie

Serotiniteit (overdragenheid)

Serotiniteit (overdragenheid) Gynaecologie Serotiniteit (overdragenheid) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen... 3 Wat is serotiniteit?... 3 De gevolgen van serotiniteit... 3 Verwijzing

Nadere informatie

Zwangerschap langer dan 42 weken

Zwangerschap langer dan 42 weken Zwangerschap langer dan 42 weken 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van serotiniteit worden beschreven. Ook komt aan bod

Nadere informatie

Hoogstaand caput à terme

Hoogstaand caput à terme Hoogstaand caput à terme Zorgpad low risk B oktober 2016 Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Inhoud. De gezonde vrouw 19. Factoren van de baring 31. Woord vooraf 13. Inleiding 15. uitdrijvingsfase 62 HOOFDSTUK Gezonde voeding 19

Inhoud. De gezonde vrouw 19. Factoren van de baring 31. Woord vooraf 13. Inleiding 15. uitdrijvingsfase 62 HOOFDSTUK Gezonde voeding 19 Inhoud Woord vooraf 13 Inleiding 15 HOOFDSTUK 1 De gezonde vrouw 19 1.1. Gezonde voeding 19 1.2. Gezonde psyche en gedrag van de vrouw tijdens de reproductieve leeftijd 22 1.3. Plaats van bevallen en zorgmodellen

Nadere informatie

Indicatie-stelling voor overleg en/of overdracht tussen de eerste lijns obstetrie en de tweede lijns obstetrie.

Indicatie-stelling voor overleg en/of overdracht tussen de eerste lijns obstetrie en de tweede lijns obstetrie. Doel Indicatie-stelling voor overleg en/of overdracht tussen de eerste lijns obstetrie en de tweede lijns obstetrie. Versie 2 Geaccordeerd 31 maart 2016 Verantwoordelijkheden Eerste lijns verloskundige:

Nadere informatie

Het Erasmus MC hartteam, vruchtbare samenwerking voor moeder en kind.

Het Erasmus MC hartteam, vruchtbare samenwerking voor moeder en kind. Het Erasmus MC hartteam, vruchtbare samenwerking voor moeder en kind. Dr. J.J. Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Moeder en Kind Centrum subafdeling verloskunde en prenatale geneeskunde Erasmus MC, Rotterdam

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Inleiding Voorlichting & infomarkt Waarom deze voorlichtingsavond?

Nadere informatie

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van uw zwangerschap berekend. Een normale zwangerschapsduur

Nadere informatie

Macrosomie ( i.a.) >P 95. Oktober 2015

Macrosomie ( i.a.) >P 95. Oktober 2015 Macrosomie ( i.a.) >P 95 Oktober 2015 Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Regionaal Protocol Preventie van perinatale GBS ziekte bij à terme zwangerschap

Regionaal Protocol Preventie van perinatale GBS ziekte bij à terme zwangerschap Regionaal Protocol Preventie van perinatale GBS ziekte bij à terme zwangerschap Achtergrond Streptococcus agalactiae, ook wel groep-b-streptococcus (GBS) genoemd, is een groep bacteriën die vaak in het

Nadere informatie

Ketenprotocol. Minder leven. Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt

Ketenprotocol. Minder leven. Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt Ketenprotocol Auteurs: E. Davelaar & S. van der Lugt Datum: September 2015 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel opgericht ter verbetering van

Nadere informatie

Uitwendige versie. Januari 2016

Uitwendige versie. Januari 2016 Uitwendige versie Januari 2016 Dit document bevat mogelijk vertrouwelijke informatie van JIJWIJ. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van JIJWIJ

Nadere informatie

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling

Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Registratieformulier voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling Beste collega, Hierbij treft u het registratieformulier aan voor de gegevens rondom de zwangerschap en bevalling van uw patiënte.

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap

Nadere informatie

Zwanger na de uitgerekende datum

Zwanger na de uitgerekende datum Zwanger na de uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u mee om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, of misschien valt het u zwaar. De meeste vrouwen bevallen in de periode

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Zwangerschapskaart een logboek van jouw zwangerschap

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Zwangerschapskaart een logboek van jouw zwangerschap Zwangerschapskaart een logboek van jouw zwangerschap TEAM A/ TEAM B G P AT datum: Gewicht 100 kg plaats partus Praktijkorganisatie en bereikbaarheid Student verloskundige: ja/ nee/ niet bij partus Prenatale

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën

Langdurig gebroken vliezen zonder weeën Langdurig gebroken vliezen zonder weeën Bij zwangerschap tussen de 37 en 42 weken BEHANDELING Langdurig gebroken vliezen zonder weeën In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken

Nadere informatie

Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016

Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016 Jaarverslag Versie Team VSV Kracht 2016 Auteurs: Selma Mourad, Brigitte Tebbe Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Versie Werkgroep VSV Kracht. Onze dank gaat ook dit jaar weer uit naar alle

Nadere informatie