VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!"

Transcriptie

1 VERKEERSQUIZZ In opdracht van VVN Brabant hebben jongeren van Plattelandsjongeren.nl een quiz over veilig verkeer samengesteld. Tijdens deze quiz stelt een quizmaster de vragen die door de kandidaten in teamverband beantwoord worden. De quiz bestaat uit verschillende rondes en de winnaars ontvangen natuurlijk een ludieke prijs. Deze quiz, of onderdelen ervan, zijn gratis te gebruiken, binnen je vereniging, op school of als aanvulling op een activiteit die je organiseert. Let op, de vragen zijn gebaseerd op de wetgeving van Veel plezier ermee!

2 RONDE 1 1. Is een boete 35,- als je zonder fietsverlichting rijdt als het donker is? 2. Is richting aangegeven op de fiets verplicht? 3. Kan mijn rijbewijs worden afgenomen als ik dronken op de fiets zit? 4. Mag ik tijdens het fietsen naar muziek luisteren of bellen? 5. Mag je overdag met een kapot licht rijden als het niet mistig of donker is? 6. Mag een fiets op het trottoir worden geparkeerd? 7. Je wil met een door disco-led-lampjes verlichte fiets én een werkend voor en achterlicht naar een discotheek fietsen in het donker. Mag dat? 8. Welk promillage alcohol mag je maximaal in je bloed hebben tijdens het fietsen of autorijden? 0 0,5 promille 0 0,8 promille 9. Overlijden er meer of minder dan 150 fietsers per jaar? 0 Meer 0 Minder 10. Wanneer werden de eerste, dan nog tweekleurige verkeerslichten (rood en groen), geplaatst?

3 ANTWOORDEN RONDE 1 1. Is een boete 35,- als je zonder fietsverlichting rijdt als het donker is? Nee, die is 50,-. 2. Is richting aangegeven op de fiets verplicht? Ja, alle bestuurders moeten richting aangeven. Als fietser ben je ook een bestuurder. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van 35,-. 3. Kan mijn rijbewijs worden afgenomen als ik dronken op de fiets zit? Nee, de politie kan jouw rijbewijs niet innemen als je dronken op de fiets wordt aangehouden. Je kunt wel een rijverbod voor enkele uren krijgen. 4. Mag ik tijdens het fietsen naar muziek luisteren of bellen? Ja, het is niet verboden, maar het kan wel gevaarlijke situaties opleveren omdat je wordt afgeleid. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de fiets, maar je mag het andere verkeer niet hinderen of in gevaar brengen. Als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kun je een bekeuring krijgen. 5. Mag je overdag met een kapot licht rijden als het niet mistig of donker is? Nee, wettelijk is het zo geregeld dat je overdag niet met kapotte verlichting mag rijden. Het is dus strafbaar! Het Openbaar Ministerie heeft wel bepaald dat de politie daar overdag geen bekeuring voor geeft, tenzij het gevaarlijk of hinderlijk is. 6. Mag een fiets op het trottoir worden geparkeerd? Ja, fietsen en bromfietsen worden geplaatst op het trottoir, op het voetpad of in de berm dan wel op andere door het bevoegde gezag aangewezen plaatsen. 7. Je wil met een door disco led-lampjes verlichte fiets én een werkend voor en achterlicht naar een discotheek fietsen in het donker. Mag dat? Nee, er mogen niet meer lichten worden gevoerd op een fiets, door de bestuurder daarvan of door een achter de bestuurder gezeten passagier, dan de voorgeschreven regels over voor- en achterverlichting. 8. Welk promillage alcohol mag je maximaal in je bloed hebben tijdens het fietsen of autorijden? Om te fietsen en auto te rijden, mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat zijn ongeveer twee alcoholische drankjes. 9. Overlijden er meer of minder dan 150 fietsers per jaar? Meer, namelijk Wanneer werden de eerste, dan nog tweekleurige verkeerslichten- (rood en groen), geplaatst? In 1914 in Cleveland, Ohio, VS.

4 RONDE 2 1. Mag je als 16-jarige op een trekker rijden? a. Ja. b. Nee. c. Als je je brommercertificaat hebt. 2. Hoe hard mag een trekker rijden op de openbare weg? a. 25 km/u b. 30 km/u c. 35 km/u 3. Hoeveel doden vallen er per jaar doordat iemand zich in de dode hoek van een vrachtwagen begeeft? a. 5 doden en zwaargewonden b. 20 doden en zwaargewonden c. 40 doden en zwaargewonden 4. Vanaf welke leeftijd mag je voorin de auto zitten zonder zitje? a. 12 jaar of groter dan 1,20 meter b. 15 jaar of groter dan 1,30 meter c. 18 jaar of groter dan 1,35 meter 5. Hoe hoog is de boete als je belt tijdens het rijden? a. 150,- b. 220,- c. 300,- 6. Hoeveel ongelukken gebeuren er jaarlijks? a. 1 miljoen b. 2 miljoen c. 3 miljoen 7. Mag je met drie personen op een scooter rijden? a. Ja. b. Nee. c. Alleen binnen de bebouwde kom. 8. Wat is de maximum snelheid voor de brommer, op de rijbaan en op het fietspad en binnen de bebouwde kom? a. Altijd 30 km/uur binnen en 45 km/uur buiten de bebouwde kom. b. Op het fietspad 30 km/uur binnen en 40 km/uur buiten de bebouwde kom en op de rijbaan 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. c. Op de rijbaan 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom en op het fietspad 30 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. 9. Hoe hard mag je met een wiellader of trekker rijden op een woonerf? a. Stapvoets (15 km/uur) b. 30 km/uur c. 40 km/uur 10. Moeten de aan een trekker gekoppelde werktuigen die buiten de trekker uitsteken worden gemarkeerd? a. Nee, niet nodig. Dat is bovendien vaak nogal moeilijk. b. Ja, als het werktuig 50 centimeter breder is dan de trekker. c. Ja, als het werktuig 10 centimeter breder is dan de trekker.

5 ANTWOORDEN RONDE 2 1. Mag je als 16-jarige op een trekker rijden? A, maar als je voor je werk op een trekker rijdt, moet je een zogenoemd trekkerrijbewijs hebben. Dit is geen officieel rijbewijs, maar een certificaat. 2. Hoe hard mag een trekker rijden op de openbare weg? A, volgens het huidige Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is de geldende maximumsnelheid voor landbouw- of bosbouwtrekkers in het verkeer 25 km/uur, ondanks de hoger liggende constructiesnelheden vermeld bij de voertuigcategorie in de Typegoedkeuringsrichtlijnen en de Regeling Voertuigen. 3. Hoeveel doden vallen er per jaar doordat iemand zich in de dode hoek van een vrachtwagen begeeft? B, er vallen 20 doden en zwaargewonden. 4. Vanaf welke leeftijd mag je voorin de auto zitten zonder zitje? C, je mag zonder zitje voorin de auto zitten als je ouder bent dan 18 jaar of als je groter bent dan 1,35 meter. 5. Wat is de boete als je belt tijdens het rijden? B, als je tijdens het rijden aan het bellen bent, is de boete 220,-. Er worden veel ongelukken veroorzaakt door niet handsfree bellen in de auto. Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar je brengt er ook andere mensen mee in gevaar. 6. Hoeveel ongelukken gebeuren er jaarlijks? C, meer, er gebeuren ongeveer 3 miljoen ongelukken op jaarbasis. Hierbij rekenen we ook aanrijdingen en parkeerschades. 7. Mag je met drie personen op een scooter rijden? B, je mag niet met drie personen achterop een scooter te zitten. Als een scooter twee zitplaatsen heeft, mogen er maar twee personen op zitten. Het is gevaarlijk om met meer dan twee personen op een scooter te rijden. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook het overige verkeer in gevaar. Je kunt hier dan ook een bekeuring voor krijgen. De Officier van Justitie bepaalt de boete. 8. Wat is de maximum snelheid voor de brommer, op de rijbaan en op het fietspad en binnen de bebouwde kom? B, als je op de rijbaan rijdt, is de maximumsnelheid 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. Als je op het fietspad rijdt, is de maximumsnelheid 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom. Het is belangrijk dat je je aanpast aan het verkeer. Is het druk op de weg, dan kan het zijn dat je langzamer moet rijden dan de maximumsnelheid, harder dan de maximumsnelheid mag echter nooit. 9. Hoe hard mag je met een wiellader of trekker rijden op een woonerf? A, stapvoets (15 km/uur) 10. Moeten de aan een trekker gekoppelde werktuigen die buiten de trekker uitsteken worden gemarkeerd? C, ja, als het werktuig 10 centimeter breder is dan de trekker

6 RONDE 3 1. Wat bevat meer alcohol, een glas bier of een glas wijn? a. Wijn. b. Bier. c. Evenveel. 2. Wat is de boete als je teveel (bij meer dan 0.54 promille) gedronken hebt op de fiets? a. 80,- b. 110,- c. 140,- 3. Hoe lang is je remweg als je 100 km per uur rijdt op een nat wegdek? a. 65 meter. b. 95 meter. c. 105 meter. 4. Hoeveel procent van alle doden en zwaargewonden onder invloed van alcohol en drugs zijn veroorzaakt door jongeren onder de 24 jaar a. 35% b. 60% c. 81% 5. BOB is de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden. BOB blijft nuchter en kan daardoor zijn vrienden veilig thuisbrengen met de auto. Waarvoor staat BOB? a. Bewust Onbeschonken Bestuurder. b. Niks, het is een verzonnen naam. c. Het is de naam van de bedenker van het concept. 6. Jonge mannen van 18 tot 24 jaar zijn sterk oververtegenwoordigd bij alcohol gerelateerde verkeersongevallen. Bij hoeveel procent van de alcoholongevallen zijn zij slachtoffer? a. 10% b. 17% c. 23% 7. Hoeveel trager is je reactiesnelheid (normaal is 0,2 0,3 sec.) bij alcohol/drugs gebruik? a. 0,2 sec. trager. b. 0,5 sec. trager. c. 0,7 sec. trager. 8. Hoeveel verkeersongevallen ontstaan onder invloed van alcohol en/of drugs? a % b % c % 9. Wanneer kan je een alcoholslot (ingevoerd in 2012) in de auto krijgen? a. Als je betrapt wordt met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. b. Als je betrapt wordt met meer dan 1,0 promille alcohol in het bloed. c. Als je betrapt wordt met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed. 10. Mag de passagier achterop de scooter onder invloed van alcohol zijn? a. Ja. b. Nee. c. Ja, mits je geen overlast veroorzaakt.

7 ANTWOORDEN RONDE 3 1. Wat bevat meer alcohol, een glas bier of een glas wijn. C, evenveel. 2. Hoeveel is de boete als je teveel (bij meer dan 0.54 promille) gedronken hebt op de fiets? C, 140,-, maar rijden onder invloed in combinatie met gevaarlijk rijgedrag wordt zwaarder bestraft. 3. Hoe lang is je remweg als je 100 km per uur rijdt op een nat wegdek? C, 105 meter. 4. Hoeveel procent van alle doden en zwaargewonden onder invloed van alcohol en drugs zijn veroorzaakt door jongeren onder de 24 jaar C, 81%. 5. Bob is de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden. Bob blijft nuchter en kan daardoor zijn vrienden veilig thuisbrengen met de auto. Waarvoor staat BOB? B, niks, het is een verzonnen naam. 6. Jonge mannen van 18 tot 24 jaar zijn sterk oververtegenwoordigd bij alcohol gerelateerde verkeersongevallen, bij hoeveel procent van de alcoholongevallen zijn zij slachtoffer? C, 23%. 7. Hoeveel trager is je reactiesnelheid (normaal is 0,2 0,3 sec.) met alcohol/ drugsgebruik? B, met alcohol/ drugs is dit 0,5 seconden meer. 8. Hoeveel verkeersongevallen ontstaan onder invloed van alcohol en/of drugs? B, 20-30% onder invloed van alcohol en/of drugs. (50% alcohol 25% drugs 25% beide). 9. Wanneer kan je een alcoholslot (ingevoerd in 2012), in de auto krijgen? C, automobilisten die worden betrapt met 1,3 promille alcohol in het bloed krijgen zo'n alcoholslot in de auto. Een alcoholslot werkt als startonderbreker. Bestuurders moeten dan blazen om de auto gestart te krijgen en onderweg enkele malen blazen om de auto aan de gang te houden. 10. Mag de passagier achterop de scooter onder invloed van alcohol zijn? C, de passagier mag 'aangeschoten' zijn, maar er bestaat ook zoiets als openbare dronkenschap en daar kan een proces-verbaal voor worden geschreven, afhankelijk van de staat van dronkenschap en de overlast die veroorzaakt wordt. Bovendien is het niet verstandig om met alcohol op achterop een scooter te gaan zitten.

8 RONDE 4 1. Veel trekkers zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS, waarvoor staat de afkorting GPS? 2. Op welke verkeersregels controleert de politie het meest? Bedenk meerdere antwoorden. 3. Waarvoor staat de afkorting APK? 4. Waarvoor staat de W in de afkorting ANWB? 5. Wat is de ergernis top 10 in het verkeer? 6. Waarom vallen er veel verkeersslachtoffers onder jongeren? 7. Bij welke snelheid krijg je een bekeuring met je bromfiets en bij welke snelheid met je snorfiets? 8. Wanneer kan een brommer in beslag genomen worden? 9. Om welke redenen kan je rijbewijs worden ingevorderd? Meerdere antwoorden mogelijk. 10. Wie is er bij het maken van een overtreding verantwoordelijk?

9 ANTWOORDEN RONDE 4 1. Veel trekkers zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS, waarvoor staat de afkorting GPS? Global Positioning System. 2. Op welke verkeersregels controleert de politie het meest? Bedenk meerdere antwoorden. Dragen bromfietsers en motorrijders een helm en dragen ze die goed? Hebben alle passagiers in een auto hun gordel om? Rijdt er niemand door rood? Hebben automobilisten, bromfietsers of fietsers alcohol gedronken? Houdt iedereen zich aan de snelheid? Is de fietsverlichting in orde? Belt er niemand achter het stuur met een telefoon in de hand? 3. Waarvoor staat de afkorting APK? Algemene Periodieke Keuring. 4. Waarvoor staat de W in de afkorting ANWB? Wielrijders. 5. Wat is de ergernis top 10 in het verkeer? Bumperkleven Met alcohol op rijden Agressief rijgedrag Onnodig links rijden Langzaam rijden Langdurige inhaalmanoeuvres Hinder bij in- en uitvoegen File voorbijrijden over vluchtstrook Hinderen bij wisselen rijstrook Onjuist gebruik richtingaanwijzer 6. Waarom vallen er veel verkeersslachtoffers onder jongeren? Gebrek aan ervaring Overschatting eigen vaardigheden Conformeren aan hun vriendengroep Nieuwe levensfase 7. Bij welke snelheid krijg je een bekeuring met je bromfiets en bij hoeveel met je snorfiets? Snorfiets: gaat je snorfiets 30 kilometer per uur of sneller? Dan kun je een bekeuring krijgen. Rijdt je snorfiets sneller dan 45 kilometer per uur? Dan wordt het rijbewijs ingevorderd. Bromfiets: met je bromfiets krijg je een bekeuring als deze 51 kilometer per uur (of nog sneller) kan rijden. Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur? Dan kan je kentekenbewijs ingevorderd worden. 8. Wanneer kan een brommer in beslag genomen worden? Als een bromfiets niet aan de eisen voldoet die in de Wegenverkeerswet staan beschreven kan deze in beslag worden genomen. Als de brommer harder gaat dan de toegestane snelheid, mag deze ook in beslag worden genomen. Deze snelheid staat ook in de Wegenverkeerswet. 9. Om welke redenen kan je rijbewijs worden ingevorderd? Meerdere antwoorden mogelijk. Als je een alcoholgehalte in je bloed hebt van meer dan 1,3 promille. Als je weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek. Als je 50 kilometer per uur of meer te hard rijdt met de auto. 10. Wie is er bij het maken van een overtreding verantwoordelijk? De bestuurder is verantwoordelijk voor het op de juiste wijze deelnemen aan het verkeer. Hij dient zich in de eerste plaats aan de verkeersregels te houden.

10 RONDE 5 1. Mag ik de politie bellen als ik iemand gevaarlijk verkeersgedrag zie vertonen? 2. Mag je zonder toestemming filmpjes van verkeersovertreders op tv uitzenden? 3. Worden de meeste ongelukken veroorzaakt door te hoge snelheid? 4. Mag ik autorijles nemen als mijn bromfietsbewijs ingevorderd is? 5. Mag je tijdens het rijden claxonneren naar je vrienden? 6. Als je als medepassagier redelijkerwijs kan weten dat de bestuurder te veel heeft gedronken, ben je dan medeschuldig als er wat gebeurt? 7. Mag je op het eigen terrein met een auto of motor rijden? 8. Mag je losse fietslampjes ook op een scooter gebruiken? 9. Is het strafbaar als je scooter is opgevoerd, dus als je harder kan dan 45 km/uur, ook al rijd je dit niet? 10. Mogen snorfietsers met zijn tweeën naast elkaar rijden?

11 ANTWOORDEN RONDE 5 1. Mag ik de politie bellen als ik iemand gevaarlijk verkeersgedrag zie vertonen? Ja, dat mag. Hierdoor kan de politie snel reageren op gevaarlijke rijgedrag. Als het zeer ernstig en gevaarlijk is, kun je 112 bellen. Bij minder ernstige situaties bel je Mag je zonder toestemming filmpjes van verkeersovertreders op tv uitzenden? Ja, alles wat op straat gebeurt mag gefilmd worden. Een portretshot mag niet gemaakt worden. Als iemand herkenbaar in beeld komt moet diegene toestemming geven. 3. Worden de meeste ongelukken veroorzaakt door te hoge snelheid? Ja, door te hoge snelheid en door onoplettendheid. 4. Mag ik autorijles nemen als mijn bromfietsbewijs ingevorderd is? Ja, dat mag. Je heb geen bromfietsrijbewijs nodig als je autorijles neemt. 5. Mag je tijdens het rijden claxonneren naar je vrienden? Nee, bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. 6. Als je als medepassagier redelijkerwijs kan weten dat de bestuurder te veel heeft gedronken, ben je dan medeschuldig als er wat gebeurt? Ja, 25% medeschuldig 7. Mag je op het eigen terrein met een auto of motor rijden? Ja, zolang je op eigen terrein rijdt, is een rijbewijs niet verplicht. 8. Mag je losse fietslampjes ook op een scooter gebruiken? Nee, losse lampjes zijn alleen op een echte fiets toegestaan, dus niet op een snorfiets. 9. Is het strafbaar als je scooter is opgevoerd, dus als je harder kan dan 45 km/uur, ook al rijd je dit niet? Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Zorg dus dat je niet op een opgevoerde scooter of bromfiets rijdt. 10. Mogen snorfietsers met zijn tweeën naast elkaar rijden? Nee, fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar rijden. Dit geldt niet voor snorfietsers.

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

videosurveillance minder doden en gewonden

videosurveillance minder doden en gewonden videosurveillance Een groep automobilisten en motorrijders rijdt véél te hard op de Nederlandse wegen. Daar blijft het vaak niet bij. Ze maken zich vaak ook schuldig aan bumperkleven, agressief rijden,

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

Achtergrond onderzoek & respons

Achtergrond onderzoek & respons Resultaten Brabantpanel-onderzoek Nulmeting Verkeersveiligheid oktober 2012 Achtergrond onderzoek & respons De provincie Noord-Brabant wil op weg naar nul verkeersslachtoffers. De provincie redeneert dat

Nadere informatie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie SPREEKBEURT POLITIE Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie Wat doet een politieagent? WELKOM DE POLITIEPRAKTIJK helpen bij een ongeluk pak de winkeldief! bekeuren en aanhouden

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten Verkeersboetes in 2015 weer hoger DEN HAAG - Wie een bekeuring krijgt, gaat dat nog harder in de portemonnee voelen. Een aantal boetes zijn per 1 januari 2014 verhoogd. Vanaf 2015 gaan de verkeersboetes

Nadere informatie

Theorieboek rijbewijs B

Theorieboek rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B theorieboek personenauto 1 Colofon 2019 ANWB bv, Den Haag, www.anwb.nl 2 e druk Alle rechten voorbehouden ISBN: 978-90-18-04554-8 theorieboek NUR: 462 Productie: Uitgeverij Smit

Nadere informatie

0% 10% 20% 30% 40% 50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 1 2 53% 5% 18% Ja, ik weet goed wat het programma inhoudt % Ja, ik weet een beetje wat het programma inhoudt % Ja, maar ik ken het alleen van naam % 24% Nee, ik ken het programma niet % Bekend met de slogan

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Alcohol

Werkstuk Maatschappijleer Alcohol Werkstuk Maatschappijleer Alcohol Werkstuk door een scholier 1502 woorden 27 april 2004 6,2 255 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoud Inleiding Alcohol door de jaren heen Wat is alcoholisme Is alcohol

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid

2 september Onderzoek: Verkeer en veiligheid 2 september 2017 Onderzoek: Verkeer en veiligheid Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Opdracht Tijdens deze bijeenkomst stond het Beleidsplan Verkeersveiligheid 2010-2020

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Wat je moet weten over alcohol

Wat je moet weten over alcohol Wat je moet weten over alcohol 1 2 Op een feestje of op café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken wel altijd zo gezellig? In deze folder vind je: wat alcohol met

Nadere informatie

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen?

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen? December, 2014 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52 Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober 2016 10:16:52 Laten we met het goede nieuws beginnen: de verkeersboetes zijn in 2017

Nadere informatie

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Sinds 1 juli 2017 worden speed pedelecs, fietsen die 45 km/h kunnen halen, als bromfietsen gezien. Veel mensen zijn hier boos over omdat ze hierdoor

Nadere informatie

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag 14 april 2015 Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Basisschool De Leemstee protocol vervoer

Basisschool De Leemstee protocol vervoer Basisschool De Leemstee protocol vervoer Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooltijden... 2 1. Vervoer per auto... 2 2. Vervoer per bus:... 4 3. Vervoer per fiets... 4 3.1 Vervoer per fiets in

Nadere informatie

Juli 2015. Vraag en antwoord

Juli 2015. Vraag en antwoord Juli 2015 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

Dossier : snelheid 1

Dossier : snelheid 1 Dossier : snelheid 1 Overdreven of onaangepaste snelheid verhoogt het risico op en de ernst van verkeersongevallen aanzienlijk. Niets nieuws, aangezien het om een basisgegeven van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Vraag en antwoord T-rijwijs

Vraag en antwoord T-rijwijs Vraag en antwoord T-rijwijs Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN, IN HET VERKEER

ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN, IN HET VERKEER Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Postbus 90156, 4800 RH Breda N: Kenneth Wilson T: 06 30735070 E: k.wilson@breda.nl W: www.breda.nl ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN,

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

1. Telefoneer of sms/app je tijdens het autorijden?

1. Telefoneer of sms/app je tijdens het autorijden? Autorijden Tijdens het autorijden is het alleen toegestaan om handsfree te bellen. Wie betrapt wordt op het niet handsfree bellen achter het stuur riskeert een boete van 230 euro. 8 7 6 5 4 3 2 1. Telefoneer

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015 Bibip Bibip Bibip Best even die GSM uitschakelen, dan word je straks niet gestoord. DE STRAATCODE ***De straat voor iedereen*** **Nieuwe verkeersregels** FILMS\Wie heeft er voorrang.mp4 3 maart 2015 Rudy

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen 3 1. Vervoer per auto 4 2. Vervoer per bus 6 3. Vervoer per fiets 7 3.1 Vervoer

Nadere informatie

De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau

De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau Aangeboden door www.bruseco.nl Bijgaande tarievenlijst is op sommige punten heel zinnig en goed voor uw veiligheid. Echter, sommige punten zijn

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders.

Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders. Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders. Aanleiding Het fietspad is te druk en/of te smal. Er zijn veel fietsers en andere gebruikers

Nadere informatie

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Mr. Bert Kabel (1) Inleiding In het hedendaagse verkeer komt het regelmatig voor dat verkeersdeelnemers elkaar geen voorrang verlenen. Gelukkig

Nadere informatie

Erratum 2 Tekstenbundel 2018 (mei)

Erratum 2 Tekstenbundel 2018 (mei) Erratum 2 Tekstenbundel 2018 (mei) LET OP! Het mailadres uld.klantenservice@politie.nl voor het bestellen van de Tekstenbundel en/of de Feitenboekjes is sinds januari gewijzigd in uld.relatiebeheer@politie.nl.

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De quiz 4 rondes - ronde 1 regels als je fietst - ronde 2 verkeersweetjes - ronde 3 regels als je loopt - ronde 4 borden en tekens 5 vragen per ronde 10 seconden denken

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 4

Brommertheorieboek Deel 4 Brommertheorieboek Deel 4 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen De zomervakantie is weer in aantocht en de wagen is nog steeds het populairste vervoermiddel om Europa te doorkruisen. In bepaalde

Nadere informatie

Erratum 3 Feitenboekje 2018 (mei)

Erratum 3 Feitenboekje 2018 (mei) Erratum 3 enboekje 2018 (mei) LET OP! Het mailadres uld.klantenservice@politie.nl voor het bestellen van de Tekstenbundel en/of de enboekjes is sinds januari gewijzigd in uld.relatiebeheer@politie.nl.

Nadere informatie

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje Lesonderwerp De leerlingen maken een sensibiliseringsfilmpje. Dit toont de risico s in het verkeer en de impact van een ongeval op het slachtoffer en zijn omgeving. De leerlingen stellen het filmpje op

Nadere informatie

1.3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid

1.3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid .3 Geestelijke en lichamelijke gesteldheid Als je barst van de hoofdpijn, koorts hebt, down bent of je hondsmoe voelt, ben je een minder goede verkeersdeelnemer dan wanneer je fit bent. En ook bepaalde

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland Wielersportbond NTFU Verkeersregels Nederland, België en Duitsland Verkeersregels Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste relevante verkeersregels m.b.t. de wielersport. Nederland Fietsers

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

Nieuwe verkeersregels

Nieuwe verkeersregels Nieuwe verkeersregels Kampioen september 2015 Nieuwe regels 2008-2016 23 december 2015 - De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe verkeersregels bijgekomen in Nederland. Van regels voor het doorkruisen

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Voor laten gaan Het begrip voorrang heeft betrekking op bestuurders die op een kruispunt aan kruisende bestuurders voorrang moeten verlenen. Het begrip voor laten gaan is in de

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Algemeen

Vraag en antwoord. Algemeen T-rijbewijs Rijd je wel eens op een trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid? Let dan op: in Nederland is per 1 juli 2015 het trekkerrijbewijs ingevoerd. Vanaf dan moet iedere bestuurder van een landbouwof

Nadere informatie

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 Op onze website www.vvn-zuidplas.nl kunt u zien waarmee we ons zoal mee bezighouden.

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. De gastouder neemt altijd de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders en kinderen vindt plaats

Nadere informatie

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 Memo Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 datum 27 oktober 2015 referentie 15-185(def-2) T-rijbewijs en TCVT betreft

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 803 Besluit van 3 december 2010 tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Autorij-examen: theorie en regels 2008 én nieuws voor 2009. Theorie en verkeer - aanpassingen en aanvullingen

Autorij-examen: theorie en regels 2008 én nieuws voor 2009. Theorie en verkeer - aanpassingen en aanvullingen In 2008 is het theorie- en praktijkexamen voor het rijbewijs B (auto) en het rijbewijs AM (brommer, scooter) op vele punten aangepast, danwel aangevuld. In (theorie) en Maart 2009 (gevaarherkenning) komt

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=78) 6 59% 5 4 3 27% 2 14% 1 Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen www.cbr.nl Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010

Nadere informatie

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto.

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto. 1 Dit onderhavige protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in het kader van schoolactiviteiten. Met dit

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Regelgeving 1. De kandidaat kan de inhoud van de volgende op het moment van examen geldende regelgeving beschrijven en op voorbeeldsituaties toepassen die specifieke

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd:

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Voertuigreglement in verband met het toestaan van fietsverlichting die niet op de fiets is bevestigd Op de

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010 zowel een

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Vervoer van kinderen Nederland

Vervoer van kinderen Nederland Vervoer van kinderen Nederland Hier een overzicht van de regels bij het vervoer van kinderen in de auto en op de motor, bromfiets en fiets. Hoofdregel voor vervoer van kinderen De basisregel is dat kinderen

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs De Druglijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren Advies

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES Samen verantwoordelijk Om ons onderwijsaanbod te verrijken en een zinvolle invulling te geven zullen er regelmatig kleine en grotere uitstapjes en excursies worden

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie