VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!"

Transcriptie

1 VERKEERSQUIZZ In opdracht van VVN Brabant hebben jongeren van Plattelandsjongeren.nl een quiz over veilig verkeer samengesteld. Tijdens deze quiz stelt een quizmaster de vragen die door de kandidaten in teamverband beantwoord worden. De quiz bestaat uit verschillende rondes en de winnaars ontvangen natuurlijk een ludieke prijs. Deze quiz, of onderdelen ervan, zijn gratis te gebruiken, binnen je vereniging, op school of als aanvulling op een activiteit die je organiseert. Let op, de vragen zijn gebaseerd op de wetgeving van Veel plezier ermee!

2 RONDE 1 1. Is een boete 35,- als je zonder fietsverlichting rijdt als het donker is? 2. Is richting aangegeven op de fiets verplicht? 3. Kan mijn rijbewijs worden afgenomen als ik dronken op de fiets zit? 4. Mag ik tijdens het fietsen naar muziek luisteren of bellen? 5. Mag je overdag met een kapot licht rijden als het niet mistig of donker is? 6. Mag een fiets op het trottoir worden geparkeerd? 7. Je wil met een door disco-led-lampjes verlichte fiets én een werkend voor en achterlicht naar een discotheek fietsen in het donker. Mag dat? 8. Welk promillage alcohol mag je maximaal in je bloed hebben tijdens het fietsen of autorijden? 0 0,5 promille 0 0,8 promille 9. Overlijden er meer of minder dan 150 fietsers per jaar? 0 Meer 0 Minder 10. Wanneer werden de eerste, dan nog tweekleurige verkeerslichten (rood en groen), geplaatst?

3 ANTWOORDEN RONDE 1 1. Is een boete 35,- als je zonder fietsverlichting rijdt als het donker is? Nee, die is 50,-. 2. Is richting aangegeven op de fiets verplicht? Ja, alle bestuurders moeten richting aangeven. Als fietser ben je ook een bestuurder. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van 35,-. 3. Kan mijn rijbewijs worden afgenomen als ik dronken op de fiets zit? Nee, de politie kan jouw rijbewijs niet innemen als je dronken op de fiets wordt aangehouden. Je kunt wel een rijverbod voor enkele uren krijgen. 4. Mag ik tijdens het fietsen naar muziek luisteren of bellen? Ja, het is niet verboden, maar het kan wel gevaarlijke situaties opleveren omdat je wordt afgeleid. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid op de fiets, maar je mag het andere verkeer niet hinderen of in gevaar brengen. Als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kun je een bekeuring krijgen. 5. Mag je overdag met een kapot licht rijden als het niet mistig of donker is? Nee, wettelijk is het zo geregeld dat je overdag niet met kapotte verlichting mag rijden. Het is dus strafbaar! Het Openbaar Ministerie heeft wel bepaald dat de politie daar overdag geen bekeuring voor geeft, tenzij het gevaarlijk of hinderlijk is. 6. Mag een fiets op het trottoir worden geparkeerd? Ja, fietsen en bromfietsen worden geplaatst op het trottoir, op het voetpad of in de berm dan wel op andere door het bevoegde gezag aangewezen plaatsen. 7. Je wil met een door disco led-lampjes verlichte fiets én een werkend voor en achterlicht naar een discotheek fietsen in het donker. Mag dat? Nee, er mogen niet meer lichten worden gevoerd op een fiets, door de bestuurder daarvan of door een achter de bestuurder gezeten passagier, dan de voorgeschreven regels over voor- en achterverlichting. 8. Welk promillage alcohol mag je maximaal in je bloed hebben tijdens het fietsen of autorijden? Om te fietsen en auto te rijden, mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Dat zijn ongeveer twee alcoholische drankjes. 9. Overlijden er meer of minder dan 150 fietsers per jaar? Meer, namelijk Wanneer werden de eerste, dan nog tweekleurige verkeerslichten- (rood en groen), geplaatst? In 1914 in Cleveland, Ohio, VS.

4 RONDE 2 1. Mag je als 16-jarige op een trekker rijden? a. Ja. b. Nee. c. Als je je brommercertificaat hebt. 2. Hoe hard mag een trekker rijden op de openbare weg? a. 25 km/u b. 30 km/u c. 35 km/u 3. Hoeveel doden vallen er per jaar doordat iemand zich in de dode hoek van een vrachtwagen begeeft? a. 5 doden en zwaargewonden b. 20 doden en zwaargewonden c. 40 doden en zwaargewonden 4. Vanaf welke leeftijd mag je voorin de auto zitten zonder zitje? a. 12 jaar of groter dan 1,20 meter b. 15 jaar of groter dan 1,30 meter c. 18 jaar of groter dan 1,35 meter 5. Hoe hoog is de boete als je belt tijdens het rijden? a. 150,- b. 220,- c. 300,- 6. Hoeveel ongelukken gebeuren er jaarlijks? a. 1 miljoen b. 2 miljoen c. 3 miljoen 7. Mag je met drie personen op een scooter rijden? a. Ja. b. Nee. c. Alleen binnen de bebouwde kom. 8. Wat is de maximum snelheid voor de brommer, op de rijbaan en op het fietspad en binnen de bebouwde kom? a. Altijd 30 km/uur binnen en 45 km/uur buiten de bebouwde kom. b. Op het fietspad 30 km/uur binnen en 40 km/uur buiten de bebouwde kom en op de rijbaan 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. c. Op de rijbaan 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom en op het fietspad 30 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. 9. Hoe hard mag je met een wiellader of trekker rijden op een woonerf? a. Stapvoets (15 km/uur) b. 30 km/uur c. 40 km/uur 10. Moeten de aan een trekker gekoppelde werktuigen die buiten de trekker uitsteken worden gemarkeerd? a. Nee, niet nodig. Dat is bovendien vaak nogal moeilijk. b. Ja, als het werktuig 50 centimeter breder is dan de trekker. c. Ja, als het werktuig 10 centimeter breder is dan de trekker.

5 ANTWOORDEN RONDE 2 1. Mag je als 16-jarige op een trekker rijden? A, maar als je voor je werk op een trekker rijdt, moet je een zogenoemd trekkerrijbewijs hebben. Dit is geen officieel rijbewijs, maar een certificaat. 2. Hoe hard mag een trekker rijden op de openbare weg? A, volgens het huidige Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) is de geldende maximumsnelheid voor landbouw- of bosbouwtrekkers in het verkeer 25 km/uur, ondanks de hoger liggende constructiesnelheden vermeld bij de voertuigcategorie in de Typegoedkeuringsrichtlijnen en de Regeling Voertuigen. 3. Hoeveel doden vallen er per jaar doordat iemand zich in de dode hoek van een vrachtwagen begeeft? B, er vallen 20 doden en zwaargewonden. 4. Vanaf welke leeftijd mag je voorin de auto zitten zonder zitje? C, je mag zonder zitje voorin de auto zitten als je ouder bent dan 18 jaar of als je groter bent dan 1,35 meter. 5. Wat is de boete als je belt tijdens het rijden? B, als je tijdens het rijden aan het bellen bent, is de boete 220,-. Er worden veel ongelukken veroorzaakt door niet handsfree bellen in de auto. Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar je brengt er ook andere mensen mee in gevaar. 6. Hoeveel ongelukken gebeuren er jaarlijks? C, meer, er gebeuren ongeveer 3 miljoen ongelukken op jaarbasis. Hierbij rekenen we ook aanrijdingen en parkeerschades. 7. Mag je met drie personen op een scooter rijden? B, je mag niet met drie personen achterop een scooter te zitten. Als een scooter twee zitplaatsen heeft, mogen er maar twee personen op zitten. Het is gevaarlijk om met meer dan twee personen op een scooter te rijden. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook het overige verkeer in gevaar. Je kunt hier dan ook een bekeuring voor krijgen. De Officier van Justitie bepaalt de boete. 8. Wat is de maximum snelheid voor de brommer, op de rijbaan en op het fietspad en binnen de bebouwde kom? B, als je op de rijbaan rijdt, is de maximumsnelheid 45 km/uur binnen en buiten de bebouwde kom. Als je op het fietspad rijdt, is de maximumsnelheid 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom. Het is belangrijk dat je je aanpast aan het verkeer. Is het druk op de weg, dan kan het zijn dat je langzamer moet rijden dan de maximumsnelheid, harder dan de maximumsnelheid mag echter nooit. 9. Hoe hard mag je met een wiellader of trekker rijden op een woonerf? A, stapvoets (15 km/uur) 10. Moeten de aan een trekker gekoppelde werktuigen die buiten de trekker uitsteken worden gemarkeerd? C, ja, als het werktuig 10 centimeter breder is dan de trekker

6 RONDE 3 1. Wat bevat meer alcohol, een glas bier of een glas wijn? a. Wijn. b. Bier. c. Evenveel. 2. Wat is de boete als je teveel (bij meer dan 0.54 promille) gedronken hebt op de fiets? a. 80,- b. 110,- c. 140,- 3. Hoe lang is je remweg als je 100 km per uur rijdt op een nat wegdek? a. 65 meter. b. 95 meter. c. 105 meter. 4. Hoeveel procent van alle doden en zwaargewonden onder invloed van alcohol en drugs zijn veroorzaakt door jongeren onder de 24 jaar a. 35% b. 60% c. 81% 5. BOB is de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden. BOB blijft nuchter en kan daardoor zijn vrienden veilig thuisbrengen met de auto. Waarvoor staat BOB? a. Bewust Onbeschonken Bestuurder. b. Niks, het is een verzonnen naam. c. Het is de naam van de bedenker van het concept. 6. Jonge mannen van 18 tot 24 jaar zijn sterk oververtegenwoordigd bij alcohol gerelateerde verkeersongevallen. Bij hoeveel procent van de alcoholongevallen zijn zij slachtoffer? a. 10% b. 17% c. 23% 7. Hoeveel trager is je reactiesnelheid (normaal is 0,2 0,3 sec.) bij alcohol/drugs gebruik? a. 0,2 sec. trager. b. 0,5 sec. trager. c. 0,7 sec. trager. 8. Hoeveel verkeersongevallen ontstaan onder invloed van alcohol en/of drugs? a % b % c % 9. Wanneer kan je een alcoholslot (ingevoerd in 2012) in de auto krijgen? a. Als je betrapt wordt met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed. b. Als je betrapt wordt met meer dan 1,0 promille alcohol in het bloed. c. Als je betrapt wordt met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed. 10. Mag de passagier achterop de scooter onder invloed van alcohol zijn? a. Ja. b. Nee. c. Ja, mits je geen overlast veroorzaakt.

7 ANTWOORDEN RONDE 3 1. Wat bevat meer alcohol, een glas bier of een glas wijn. C, evenveel. 2. Hoeveel is de boete als je teveel (bij meer dan 0.54 promille) gedronken hebt op de fiets? C, 140,-, maar rijden onder invloed in combinatie met gevaarlijk rijgedrag wordt zwaarder bestraft. 3. Hoe lang is je remweg als je 100 km per uur rijdt op een nat wegdek? C, 105 meter. 4. Hoeveel procent van alle doden en zwaargewonden onder invloed van alcohol en drugs zijn veroorzaakt door jongeren onder de 24 jaar C, 81%. 5. Bob is de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden. Bob blijft nuchter en kan daardoor zijn vrienden veilig thuisbrengen met de auto. Waarvoor staat BOB? B, niks, het is een verzonnen naam. 6. Jonge mannen van 18 tot 24 jaar zijn sterk oververtegenwoordigd bij alcohol gerelateerde verkeersongevallen, bij hoeveel procent van de alcoholongevallen zijn zij slachtoffer? C, 23%. 7. Hoeveel trager is je reactiesnelheid (normaal is 0,2 0,3 sec.) met alcohol/ drugsgebruik? B, met alcohol/ drugs is dit 0,5 seconden meer. 8. Hoeveel verkeersongevallen ontstaan onder invloed van alcohol en/of drugs? B, 20-30% onder invloed van alcohol en/of drugs. (50% alcohol 25% drugs 25% beide). 9. Wanneer kan je een alcoholslot (ingevoerd in 2012), in de auto krijgen? C, automobilisten die worden betrapt met 1,3 promille alcohol in het bloed krijgen zo'n alcoholslot in de auto. Een alcoholslot werkt als startonderbreker. Bestuurders moeten dan blazen om de auto gestart te krijgen en onderweg enkele malen blazen om de auto aan de gang te houden. 10. Mag de passagier achterop de scooter onder invloed van alcohol zijn? C, de passagier mag 'aangeschoten' zijn, maar er bestaat ook zoiets als openbare dronkenschap en daar kan een proces-verbaal voor worden geschreven, afhankelijk van de staat van dronkenschap en de overlast die veroorzaakt wordt. Bovendien is het niet verstandig om met alcohol op achterop een scooter te gaan zitten.

8 RONDE 4 1. Veel trekkers zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS, waarvoor staat de afkorting GPS? 2. Op welke verkeersregels controleert de politie het meest? Bedenk meerdere antwoorden. 3. Waarvoor staat de afkorting APK? 4. Waarvoor staat de W in de afkorting ANWB? 5. Wat is de ergernis top 10 in het verkeer? 6. Waarom vallen er veel verkeersslachtoffers onder jongeren? 7. Bij welke snelheid krijg je een bekeuring met je bromfiets en bij welke snelheid met je snorfiets? 8. Wanneer kan een brommer in beslag genomen worden? 9. Om welke redenen kan je rijbewijs worden ingevorderd? Meerdere antwoorden mogelijk. 10. Wie is er bij het maken van een overtreding verantwoordelijk?

9 ANTWOORDEN RONDE 4 1. Veel trekkers zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS, waarvoor staat de afkorting GPS? Global Positioning System. 2. Op welke verkeersregels controleert de politie het meest? Bedenk meerdere antwoorden. Dragen bromfietsers en motorrijders een helm en dragen ze die goed? Hebben alle passagiers in een auto hun gordel om? Rijdt er niemand door rood? Hebben automobilisten, bromfietsers of fietsers alcohol gedronken? Houdt iedereen zich aan de snelheid? Is de fietsverlichting in orde? Belt er niemand achter het stuur met een telefoon in de hand? 3. Waarvoor staat de afkorting APK? Algemene Periodieke Keuring. 4. Waarvoor staat de W in de afkorting ANWB? Wielrijders. 5. Wat is de ergernis top 10 in het verkeer? Bumperkleven Met alcohol op rijden Agressief rijgedrag Onnodig links rijden Langzaam rijden Langdurige inhaalmanoeuvres Hinder bij in- en uitvoegen File voorbijrijden over vluchtstrook Hinderen bij wisselen rijstrook Onjuist gebruik richtingaanwijzer 6. Waarom vallen er veel verkeersslachtoffers onder jongeren? Gebrek aan ervaring Overschatting eigen vaardigheden Conformeren aan hun vriendengroep Nieuwe levensfase 7. Bij welke snelheid krijg je een bekeuring met je bromfiets en bij hoeveel met je snorfiets? Snorfiets: gaat je snorfiets 30 kilometer per uur of sneller? Dan kun je een bekeuring krijgen. Rijdt je snorfiets sneller dan 45 kilometer per uur? Dan wordt het rijbewijs ingevorderd. Bromfiets: met je bromfiets krijg je een bekeuring als deze 51 kilometer per uur (of nog sneller) kan rijden. Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur? Dan kan je kentekenbewijs ingevorderd worden. 8. Wanneer kan een brommer in beslag genomen worden? Als een bromfiets niet aan de eisen voldoet die in de Wegenverkeerswet staan beschreven kan deze in beslag worden genomen. Als de brommer harder gaat dan de toegestane snelheid, mag deze ook in beslag worden genomen. Deze snelheid staat ook in de Wegenverkeerswet. 9. Om welke redenen kan je rijbewijs worden ingevorderd? Meerdere antwoorden mogelijk. Als je een alcoholgehalte in je bloed hebt van meer dan 1,3 promille. Als je weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek. Als je 50 kilometer per uur of meer te hard rijdt met de auto. 10. Wie is er bij het maken van een overtreding verantwoordelijk? De bestuurder is verantwoordelijk voor het op de juiste wijze deelnemen aan het verkeer. Hij dient zich in de eerste plaats aan de verkeersregels te houden.

10 RONDE 5 1. Mag ik de politie bellen als ik iemand gevaarlijk verkeersgedrag zie vertonen? 2. Mag je zonder toestemming filmpjes van verkeersovertreders op tv uitzenden? 3. Worden de meeste ongelukken veroorzaakt door te hoge snelheid? 4. Mag ik autorijles nemen als mijn bromfietsbewijs ingevorderd is? 5. Mag je tijdens het rijden claxonneren naar je vrienden? 6. Als je als medepassagier redelijkerwijs kan weten dat de bestuurder te veel heeft gedronken, ben je dan medeschuldig als er wat gebeurt? 7. Mag je op het eigen terrein met een auto of motor rijden? 8. Mag je losse fietslampjes ook op een scooter gebruiken? 9. Is het strafbaar als je scooter is opgevoerd, dus als je harder kan dan 45 km/uur, ook al rijd je dit niet? 10. Mogen snorfietsers met zijn tweeën naast elkaar rijden?

11 ANTWOORDEN RONDE 5 1. Mag ik de politie bellen als ik iemand gevaarlijk verkeersgedrag zie vertonen? Ja, dat mag. Hierdoor kan de politie snel reageren op gevaarlijke rijgedrag. Als het zeer ernstig en gevaarlijk is, kun je 112 bellen. Bij minder ernstige situaties bel je Mag je zonder toestemming filmpjes van verkeersovertreders op tv uitzenden? Ja, alles wat op straat gebeurt mag gefilmd worden. Een portretshot mag niet gemaakt worden. Als iemand herkenbaar in beeld komt moet diegene toestemming geven. 3. Worden de meeste ongelukken veroorzaakt door te hoge snelheid? Ja, door te hoge snelheid en door onoplettendheid. 4. Mag ik autorijles nemen als mijn bromfietsbewijs ingevorderd is? Ja, dat mag. Je heb geen bromfietsrijbewijs nodig als je autorijles neemt. 5. Mag je tijdens het rijden claxonneren naar je vrienden? Nee, bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. 6. Als je als medepassagier redelijkerwijs kan weten dat de bestuurder te veel heeft gedronken, ben je dan medeschuldig als er wat gebeurt? Ja, 25% medeschuldig 7. Mag je op het eigen terrein met een auto of motor rijden? Ja, zolang je op eigen terrein rijdt, is een rijbewijs niet verplicht. 8. Mag je losse fietslampjes ook op een scooter gebruiken? Nee, losse lampjes zijn alleen op een echte fiets toegestaan, dus niet op een snorfiets. 9. Is het strafbaar als je scooter is opgevoerd, dus als je harder kan dan 45 km/uur, ook al rijd je dit niet? Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Zorg dus dat je niet op een opgevoerde scooter of bromfiets rijdt. 10. Mogen snorfietsers met zijn tweeën naast elkaar rijden? Nee, fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar rijden. Dit geldt niet voor snorfietsers.

videosurveillance minder doden en gewonden

videosurveillance minder doden en gewonden videosurveillance Een groep automobilisten en motorrijders rijdt véél te hard op de Nederlandse wegen. Daar blijft het vaak niet bij. Ze maken zich vaak ook schuldig aan bumperkleven, agressief rijden,

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

Achtergrond onderzoek & respons

Achtergrond onderzoek & respons Resultaten Brabantpanel-onderzoek Nulmeting Verkeersveiligheid oktober 2012 Achtergrond onderzoek & respons De provincie Noord-Brabant wil op weg naar nul verkeersslachtoffers. De provincie redeneert dat

Nadere informatie

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten Verkeersboetes in 2015 weer hoger DEN HAAG - Wie een bekeuring krijgt, gaat dat nog harder in de portemonnee voelen. Een aantal boetes zijn per 1 januari 2014 verhoogd. Vanaf 2015 gaan de verkeersboetes

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie SPREEKBEURT POLITIE Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie Wat doet een politieagent? WELKOM DE POLITIEPRAKTIJK helpen bij een ongeluk pak de winkeldief! bekeuren en aanhouden

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs

Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Verslag jongerendenktank over het beleidsplan Verkeersveiligheid datum 16 maart 2010, voor jongeren zonder autorijbewijs Opdracht Tijdens deze bijeenkomst stond het Beleidsplan Verkeersveiligheid 2010-2020

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Wat je moet weten over alcohol

Wat je moet weten over alcohol Wat je moet weten over alcohol 1 2 Op een feestje of op café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken wel altijd zo gezellig? In deze folder vind je: wat alcohol met

Nadere informatie

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen?

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen? December, 2014 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

Nieuwe verkeersregels

Nieuwe verkeersregels Nieuwe verkeersregels Kampioen september 2015 Nieuwe regels 2008-2016 23 december 2015 - De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe verkeersregels bijgekomen in Nederland. Van regels voor het doorkruisen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Basisschool De Leemstee protocol vervoer

Basisschool De Leemstee protocol vervoer Basisschool De Leemstee protocol vervoer Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooltijden... 2 1. Vervoer per auto... 2 2. Vervoer per bus:... 4 3. Vervoer per fiets... 4 3.1 Vervoer per fiets in

Nadere informatie

Autorij-examen: theorie en regels 2008 én nieuws voor 2009. Theorie en verkeer - aanpassingen en aanvullingen

Autorij-examen: theorie en regels 2008 én nieuws voor 2009. Theorie en verkeer - aanpassingen en aanvullingen In 2008 is het theorie- en praktijkexamen voor het rijbewijs B (auto) en het rijbewijs AM (brommer, scooter) op vele punten aangepast, danwel aangevuld. In (theorie) en Maart 2009 (gevaarherkenning) komt

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 4

Brommertheorieboek Deel 4 Brommertheorieboek Deel 4 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Mr. Bert Kabel (1) Inleiding In het hedendaagse verkeer komt het regelmatig voor dat verkeersdeelnemers elkaar geen voorrang verlenen. Gelukkig

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland Wielersportbond NTFU Verkeersregels Nederland, België en Duitsland Verkeersregels Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste relevante verkeersregels m.b.t. de wielersport. Nederland Fietsers

Nadere informatie

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De quiz 4 rondes - ronde 1 regels als je fietst - ronde 2 verkeersweetjes - ronde 3 regels als je loopt - ronde 4 borden en tekens 5 vragen per ronde 10 seconden denken

Nadere informatie

De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau

De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau De nieuwe prijslijst 2013 Centraal justitieel Incassobureau Aangeboden door www.bruseco.nl Bijgaande tarievenlijst is op sommige punten heel zinnig en goed voor uw veiligheid. Echter, sommige punten zijn

Nadere informatie

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES Samen verantwoordelijk Om ons onderwijsaanbod te verrijken en een zinvolle invulling te geven zullen er regelmatig kleine en grotere uitstapjes en excursies worden

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Juli 2015. Vraag en antwoord

Juli 2015. Vraag en antwoord Juli 2015 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag 14 april 2015 Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 2

Brommertheorieboek Deel 2 Brommertheorieboek Deel 2 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd:

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Voertuigreglement in verband met het toestaan van fietsverlichting die niet op de fiets is bevestigd Op de

Nadere informatie

27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN

27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN Hoofdstuk 27- Overtredingen van de 1 ste tot de 4 e graad 27 INDELING VAN DE OVERTREDINGEN De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren. Per graad gelden specifieke

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

Vervoer van kinderen Nederland

Vervoer van kinderen Nederland Vervoer van kinderen Nederland Hier een overzicht van de regels bij het vervoer van kinderen in de auto en op de motor, bromfiets en fiets. Hoofdregel voor vervoer van kinderen De basisregel is dat kinderen

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Algemeen

Vraag en antwoord. Algemeen T-rijbewijs Rijd je wel eens op een trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid? Let dan op: in Nederland is per 1 juli 2015 het trekkerrijbewijs ingevoerd. Vanaf dan moet iedere bestuurder van een landbouwof

Nadere informatie

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015

34% van alle doden en ernstig gewonden binnen bebouwde kom. BASISREGELS. ZWAKKE WEGGEBRUIKERS Voetgangers 5/03/2015 5/03/2015 Bibip Bibip Bibip Best even die GSM uitschakelen, dan word je straks niet gestoord. DE STRAATCODE ***De straat voor iedereen*** **Nieuwe verkeersregels** FILMS\Wie heeft er voorrang.mp4 3 maart 2015 Rudy

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 342 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480

Memo. Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 Memo Postbus 154 3990 DD Houten Telefoon 030 290 1624 Email info@tcvt.nl Web www.tcvt.nl BTW 8081.87.326.B01.1210 KvK 11046480 datum 27 oktober 2015 referentie 15-185(def-2) T-rijbewijs en TCVT betreft

Nadere informatie

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto Eisen aan bestuurder Geen gebruik maken van autogordels: 120,00 Kind voorin zonder speciaal beveiligingsmiddel:

Nadere informatie

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen

Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen Maak de VAB-vakantietest en vermijd dure boetes en kosten aan je wagen De zomervakantie is weer in aantocht en de wagen is nog steeds het populairste vervoermiddel om Europa te doorkruisen. In bepaalde

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Vraag en antwoord T-rijwijs

Vraag en antwoord T-rijwijs Vraag en antwoord T-rijwijs Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14

Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling verkeersovertredingen en alcohol, drugs en geneesmiddelen 14 Indeling van de verkeersovertredingen 14.1 De verkeerswet bepaalt vier graden van overtredingen, volgens het gevaar dat ze opleveren.

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG 4 april 2011 Betreft Snorfiets overlast Geachte Voorzitter,

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG 4 april 2011 Betreft Snorfiets overlast Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

1. Telefoneer of sms/app je tijdens het autorijden?

1. Telefoneer of sms/app je tijdens het autorijden? Autorijden Tijdens het autorijden is het alleen toegestaan om handsfree te bellen. Wie betrapt wordt op het niet handsfree bellen achter het stuur riskeert een boete van 230 euro. 8 7 6 5 4 3 2 1. Telefoneer

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. De gastouder neemt altijd de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders en kinderen vindt plaats

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel)

1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel) 1. WETTEN 9 1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel) Hoofdstuk I Begripsbepalingen Artikel 1 [Definities] 1 In deze wet wordt verstaan onder: Onze Minister: Onze

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto.

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto. 1 Dit onderhavige protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in het kader van schoolactiviteiten. Met dit

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN, IN HET VERKEER

ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN, IN HET VERKEER Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Postbus 90156, 4800 RH Breda N: Kenneth Wilson T: 06 30735070 E: k.wilson@breda.nl W: www.breda.nl ONDERZOEKSDOCUMENT: GEBRUIK VAN ALCOHOL ONDER JONGEREN,

Nadere informatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 1 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 1 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 1 Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Aantal dode bromfietsers/jaar

Aantal dode bromfietsers/jaar Brom- en snorfietsen De huidige snorfietsen rijden als bromfietsen Dus helm op En naar de rijbaan Dat is veiliger, ook voor de snorfietsers En ze mogen dan ook 45 rijden 1950 1952 1954 1956 1958 1960 1962

Nadere informatie

Veelplegers in verkeer steviger aangepakt

Veelplegers in verkeer steviger aangepakt Regelingen en voorzieningen CODE 6.8.2.351 Veelplegers in verkeer steviger aangepakt bronnen Nieuwsbericht ministerie van Veiligheid en Justitie 26.10.2012; www.rijksoverheid.nl Brief Tweede Kamer Aanpak

Nadere informatie

Verkeersveiligheid 2009

Verkeersveiligheid 2009 nipo Periodiek Regionaal Onderzoek Verkeersveiligheid 2009 Instructie voor het invullen van de vragenlijst Deze vragenlijst wordt geautomatiseerd verwerkt. Daarom is het belangrijk dat u: de vragenlijst

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 30 maart 2012 Agendapunt 24 Datum initiatiefvoorstel 20 januari 2011 Onderwerp Gewijzigd initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Kennis, gedrag en houding scooterrijders 2013 Gemeente Amsterdam, DIVV

Kennis, gedrag en houding scooterrijders 2013 Gemeente Amsterdam, DIVV Kennis, gedrag en houding scooterrijders Gemeente Amsterdam, DIVV Mare Veltman Maandag 21 Oktober GEM-1325_MBS 11270 Inhoudsopgave 1. Samenvatting en conclusies 4 2. Onderzoeksopzet 8 3. Uitgebreide Resultaten

Nadere informatie

Naar de website? Klik hier. WWW.veiligverkeernederland.nl

Naar de website? Klik hier. WWW.veiligverkeernederland.nl 1 Naar de website? Klik hier. WWW.veiligverkeernederland.nl VERKEER Mensen verplaatsen zich elke dag! Dat gebeurd te voet, op de fiets of met de auto. De openbare weg is er voor iedereen. Transport van

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen www.cbr.nl Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010

Nadere informatie

4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN

4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN 4 BEVELEN EN OVERTREDINGEN 46 4.1 Bevoegde personen Bevoegde personen kunnen het verkeer regelen en bevelen geven waaraan je onmiddellijk gevolg moet geven. Dit zijn de belangrijkste: Een arm of beide

Nadere informatie

Verklaring Vervoersregeling

Verklaring Vervoersregeling Onderdeel 9 - pagina 1 Verklaring Vervoersregeling Versie: 1.01 (DKK / S) Datum: 18 februari 2015 Pagina s: 1 Copyright 2015 Gastouderbureau De Kleine Kroon Sinds 1 mei 2008 zijn de regels voor het vervoer

Nadere informatie

AXA Rijgedragbarometer II

AXA Rijgedragbarometer II AXA Rijgedragbarometer II AXA Rijgedragbarometer Toelichting van de methodologie Onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van AXA in 0 Europese landen Steekproef België: 802 respondenten Deze 802 bestuurders

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010 zowel een

Nadere informatie

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd:

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd: Concept ten behoeve van internetconsultatie november 2015 Besluit van Houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in verband met het vaststellen van regels inzake de speed-pedelec

Nadere informatie

Verkeersveiligheid in Bronckhorst

Verkeersveiligheid in Bronckhorst Verkeersveiligheid in Bronckhorst Aanleiding De gemeente Bronckhorst wil graag achterhalen of er verkeersonveilige locaties zijn in de gemeente en zo ja, welke. Niet alle ongelukken die gebeuren zijn bekend

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23694 23 december 2011 Richtlijn rijden onder invloed, artt. 8 leden 2 t/m 4, 162 en 163 WVW 1994 (polarisnummer 5.22)

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B

Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B Regelmatig worden er door het CBR nieuwe vragen toegevoegd aan het theorie-examen B. Als aanvulling,

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV Verkeersreglement E.M. Treur en Zn. BV Versie 1 Januari 2012 Inhoudsopgave 1. Doel/toepassingsgebied 2. Definities 3. Verantwoordelijkheden 4. Maatregelen 4.1 Algemeen 4.2 Toelating tot het besturen van

Nadere informatie

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven:

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven: 3 Hoofdstuk 3 Verkeerstekens Algemene regel Je bent verplicht om verkeerstekens op te volgen. Ze kunnen een gebod of een verbod inhouden. Er zijn verschillende soorten verkeerstekens: < verkeersborden

Nadere informatie

Dossier : snelheid 1

Dossier : snelheid 1 Dossier : snelheid 1 Overdreven of onaangepaste snelheid verhoogt het risico op en de ernst van verkeersongevallen aanzienlijk. Niets nieuws, aangezien het om een basisgegeven van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Inzetten op gedrag ARTGINEERING Gemeente Groningen Postbus 30026 9700 RM Groningen +31 50 367 70 00 www.gemeente.groningen.nl Mullerkade

Nadere informatie

Overzicht ongevallen met doden en/of gewonden uitgesplitst per gemeente.

Overzicht ongevallen met doden en/of gewonden uitgesplitst per gemeente. Overzicht ongevallen met doden en/of gewonden uitgesplitst per gemeente. Onder voorbehoud van voorgaande beperkingen leverde dit volgende dataset voor de gemeente Essen: 2006 2007 2008 2009 200 Doden 0

Nadere informatie

ALCOHOL. Zonder flauwekul

ALCOHOL. Zonder flauwekul ALCOHOL Zonder flauwekul Op een feestje of in een café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken eigenlijk wel gezellig? Het is belangrijk dat je weet wat alcohol met

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik

Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik I.V.A. Instructie Verantwoord Alcoholgebruik Aanwezigheidseis leidinggevende of barvrijwilliger Horeca Tijdens het verstrekken van alcohol dient er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn. Deze persoon

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie