Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing"

Transcriptie

1 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing 1 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

2 Inhoud Voorwoord 3 1 Resultaten onderzoek cybersecurity in het MKB 5 2 Verhalen uit de praktijk 8 3 Ransomware: gijzeling in de virtuele wereld 10 4 Veilig wachtwoord, een open deur? 13 5 Tot slot

3 Voorwoord Het gebruik van ICT en internet groeit al jaren explosief in Nederland. Ruim 61% van de werknemers in Nederland gebruikt internet tijdens hun werkzaamheden. Door de steeds groter wordende afhankelijkheid van digitale systemen en netwerken ontstaan er nieuwe bedrijfsrisico s voor ondernemers. Digitale veiligheid is een ondergeschoven kindje Sommige ondernemers weten niet waar te beginnen met cybersecurity en schuiven het daarom op de lange baan. Anderen denken dat het voor hun bedrijf zo n vaart niet zal lopen, dat ze geen interessant doelwit zijn. Maar ze vergeten daarbij dat een virus niet per se een persoonlijke aanval is, criminelen schieten met hagel om zoveel mogelijk te raken. Cyberproblemen worden bovendien niet alleen door cybercrime veroorzaakt, ook door menselijke fouten, technisch falen en calamiteiten. Kortom, in deze tijd kun je als ondernemer niet meer om digitale veiligheid heen. Vergroot je kennis met dit e-book Definitie cybersecurity: Om je te helpen je kennis In dit e-book bedoelen over cybersecurity te we met cybersecurity vergroten, bieden we je of digitale veiligheid het dit e-book aan. Hierin beveiligen tegen gevaar of lees je over de meest schade door verstoring, voorkomende vormen uitval of misbruik van ICT. van cybercrime, krijg je praktische adviezen en handige tips om de basis van je beveiliging op orde te brengen. Daarnaast delen wij de resultaten van een onderzoek dat wij samen met onze partner Capgemini hielden onder ruim 500 ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf. Meer inzicht helpt ondernemers om risico s aan te pakken Samen met Capgemini zijn wij het erover eens: om cybersecurity kun je in deze tijd niet meer heen als ondernemer. Daarom pakken wij graag samen met jou jouw risico s aan. Maar alleen als je wéét welke risico s jouw bedrijf loopt, kun je 3 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

4 Voorwoord maatregelen treffen om ze te voorkomen of te beperken. We hopen dat dit e-book jouw inzicht in cybersecurity vergroot. Wil je alvast een snelle inschatting van hoe jouw bedrijf ervoor staat? Met de CyberPreventieCheck heb je in 1 minuut al inzicht in de cyberrisico s van jouw bedrijf. Wij wensen je veel leerzaam leesplezier! Sjak van Nieuwkuijk, namens de Interpolis Preventiedesk 4 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

5 1 Resultaten onderzoek cybersecurity in het MKB In het MKB staan veel digitale belangen op het spel. Ongeveer de helft van de door ons ondervraagde bedrijven gebruikt digitale betalingsvormen zoals creditcardbetalingen of online betalingsmogelijkheden. Ondernemers onderschatten het risico van digitale dreigingen Ongeveer 65% van de deelnemers aan ons onderzoek verwacht dat het cyberrisico dat zij lopen de komende 5 jaar gelijk blijft. Ook bewaart ongeveer de helft van de ondervraagde bedrijven intellectueel eigendom of vertrouwelijke gegevens. 40% van de bedrijven maakt gebruik van persoonsgegevens, terwijl ongeveer 20% gebruik maakt van computergestuurde machines. Cyberaanvallen, diefstal van gegevens of uitval van het netwerk kunnen daarom ernstige imago- of financiële schade veroorzaken. Ik verwacht dat het bedrijfsrisico dat ik loop met betrekking tot cybersecurity binnen nu en vijf jaar... stijgt gelijk blijft daalt 65% 3% 32% 5 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

6 1 Resultaten onderzoek cybersecurity in het MKB Van alle risico s waarvan ondernemers wakker liggen komen cyberverstoringen op de 6 e plaats en moedwillige cyberdreigingen op plaats 9. Hier is werk aan de winkel! Slechts 32% verwacht dat dit risico stijgt. Deelnemers die aangaven te verwachten dat het cyberrisico stijgt, maakten al eens een cyberverstoring of -dreiging mee. Het inzicht van ondernemers in cyberrisico lijkt beperkt Bewustwording van de afhankelijkheid van ICT-middelen en toepassingen en de daaraan verbonden risico s is noodzakelijk. Een eenvoudige audit of check kan deze blinde vlek bij de ondernemer wegnemen. Ondernemers nemen onvoldoende maatregelen Een aantal basale zaken, zoals het gebruik van firewalls en antivirussoftware, wordt wel toegepast maar is in veel gevallen niet afdoende om cybercriminaliteit te voorkomen. Onjuist gebruik van wachtwoorden is de achilleshiel. Hackers delen hun kennis over veelgebruikte wachtwoorden met elkaar. Op internet circuleren zelfs lijstjes van veelgebruikte Bedrijfsrisico's in het MKB Verzwakking van de economie Toenemende concurrentie Personele calamiteiten Veranderingen in weten regelgeving Bedrijfseconomische calamiteiten (Niet moedwillige) verstoring of uitval van ICT door menselijk falen, brand of wateroverlast Natuurlijke calamiteiten Ongelukken met uw auto( s) of andere vervoersmiddelen (Moedwillige dreigingen van criminelen) verstoring, uitval of misbruik ICT Prijsrisico grondstoffen % 50% 100% 6 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

7 1 Resultaten onderzoek cybersecurity in het MKB wachtwoorden. Doordachter gebruik van wachtwoorden is zeker een quick win. Beter inzicht in de risico s verlaagt de kans op incidenten De groeiende afhankelijkheid van ICT in onze maatschappij brengt een grotere impact bij verstoring met zich mee. Toepassingen beperken zich allang niet meer alleen tot de computer op het bureau, maar zitten ook in de productieomgeving, TIP Kies voor wachtwoorden met minimaal 8 tekens, voeg (hoofd)letters, leestekens en cijfers toe en wissel ze regelmatig. logistiek, mobiele apparaten, auto s, televisies en ga zo maar door. Met beter inzicht in de risico s die zijn bedrijf loopt, kan de ondernemer de kans op incidenten en de impact ervan verlagen. En dat vraagt lang niet altijd om grote investeringen. Met relatief eenvoudige middelen en discipline in het up-to-date houden van genomen maatregelen wordt de drempel voor verstoringen en cybercriminelen al een stuk verhoogd. Download het volledige rapport Cybersecurity in het MKB. 7 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

8 2 Verhalen uit de praktijk Volgens de politie en de overheid werd vorig jaar 40% van de Nederlandse ondernemers slachtoffer van cybercrime. Niemand loopt echter met de cijfers te koop, dus de omvang van de schade is moeilijk te bepalen. Naar verwachting gaat het om vele tientallen miljoenen euro s. Het meest onderschatte risico van cybercrime is de indirect schade, zoals de tijd die het je kost om het lek te dichten en de schade te herstellen. En vergeet de reputatieschade niet. Die is vaak onherstelbaar en heeft een enorme impact op de bedrijfscontinuïteit. Daar weten de volgende ondernemers alles van Financiële sector aantrekkelijk voor internetcriminelen Notaris De Groot had nooit gedacht dat zijn kantoor een aantrekkelijk doelwit kon zijn voor hackers. Want wat is er nou saaier dan een notariskantoor? Voor hem was het een ver-van-mijn-bed-show, totdat hij aan den lijve ondervond dat hacken al lang niet meer het domein is van verveelde pubers op zolderkamers. Zonder dat De Groot of zijn medewerkers er ook maar iets van merkten, wist een cybercrimineel namelijk de beveiliging van het computernetwerk te kraken en door te dringen tot het boekhoudsysteem. Daar snuffelde hij op zijn gemak rond, op zoek naar een op stapel staande transactie waarmee een groot geldbedrag gemoeid was. Toen hij die gevonden had, paste hij, vlak voor het passeren van de akte, het rekeningnummer van de begunstigde aan in het boekhoudsysteem. Met 1 simpele druk op de entertoets, maakte notaris De Groot op de dag van het passeren van de akte het daarbij behorende geldbedrag over. Naar het rekeningnummer van de crimineel Inmiddels heeft notaris De Groot de beveiliging van zijn boekhoudsysteem goed op orde, maar het kostte hem de nodige moeite om deze flater uit de publiciteit te houden! 8 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

9 2 Verhalen uit de praktijk Intellectueel eigendom en andere bedrijfsgeheimen Cybercriminelen zijn niet alleen uit op geld, maar steeds vaker ook op vertrouwelijke informatie zoals intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen. Bijna alle bedrijven hebben hun kennis tegenwoordig opgeslagen op een harde schijf of in een cloud. Dat dat niet altijd even veilig is, weet een Nederlands bedrijf dat hijskranen ontwikkelt inmiddels als geen ander! Jarenlang werkten ze gedreven aan het ontwerp van een nieuw type hijskraan. Eindelijk waren ze klaar en presenteerden ze vol trots hun nieuwe uitvinding op een beurs in Duitsland. 50 meter verderop blijkt een Aziatisch bedrijf met exact dezelfde uitvoering te staan. Tijdens het R&D traject is meegekeken en alle informatie is digitaal gestolen. En tot overmaat van ramp kan de kraan door het Aziatische bedrijf ook nog eens tegen lagere kosten gebouwd worden. Een enorme domper voor de mensen die er jarenlang met hart en ziel aan werkten. TIP Een firewall houdt de meeste aanvallen van hackers, computervirussen, spyware en ransomware buiten. Stel firewalls daarom goed in! Gijzeling van bedrijfssystemen Een van de medewerkers van een postorderbedrijf ontving een mail met een link. Nadat hij op die link klikte, blokkeerde het hele bedrijfssysteem. De directie kreeg vervolgens het verzoek om een bedrag over te boeken om zo de blokkade ongedaan te maken. Daar gingen ze niet op in, want ze realiseerden zich wel dat dan het hek van de dam was. Maar ze maakten wel veel kosten om alles weer op orde te krijgen. In het volgende hoofdstuk leggen we het begrip ransomware verder uit en geven we je tips om te voorkomen dat jouw bedrijf er slachtoffer van wordt. 9 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

10 3 Ransomware: gijzeling in de virtuele wereld Losgeld geëist voor gijzeling van computersysteem Het woord zegt het eigenlijk al. Ransomware is een chantagemethode waarmee criminelen losgeld (ransom) vragen voor gijzelingen in de virtuele wereld. Anders dan in de echte wereld gijzelt men niet een persoon, maar een computersysteem of één of meerdere bestanden. En dat gebeurt op een vernuftige manier. Welke vormen van ransomware zijn er? Er is ransomware dat de vorm van een antivirusprogramma aanneemt. Het laat je weten dat er een virus op je computer is aangetroffen en dat je direct moet handelen om erger te voorkomen. Om het probleem op te lossen moet je een programma kopen. Maar wat je op zo n moment eigenlijk doet, is losgeld betalen. Een andere veel voorkomende manier is aan het begin van dit artikel beschreven. Wees ook voorzichtig met het downloaden en installeren van programma s en software via internet. Want ook daar kan ransomware in versleuteld zijn. Ransomware wordt ook vaak verstopt in advertenties. Je hoeft niet eens altijd bewust op een advertentie te klikken: criminelen verstoppen hun kwaadaardige programmatuur op onzichtbare plekken op sites. Alleen al door een bezoek aan de pagina waarop de advertentie staat, raakt je computer besmet. Een drive-by-download noemt men dat. Kan ik voorkomen dat ik slachtoffer word van ransomware? Ransomware kun je overal in het digitale verkeer oplopen, besmetting is helaas nooit volledig te voorkomen. Een besmetting met ransomware zegt trouwens niets over het (surf)gedrag van de computergebruiker. Soms raken computers besmet via een reguliere website die door criminelen is gehackt. Wel bevatten pagina s met veel (seks)advertenties gemiddeld genomen vaker ransomware, websites van bekende sterke merken hebben er vaak minder last van. 10 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

11 3 Ransomware: gijzeling in de virtuele wereld Hoe kan ik de kans op besmetting verkleinen? Zorg ervoor dat je je besturingssysteem en programma s altijd up-to-date houdt. Surf alleen op het internet met antivirusprogramma. Open geen onbekende bijlagen van s. Geef nooit je gebruiksnaam, wachtwoord, of inlogcodes af. Wees alert bij het downloaden van bestanden. Zorg dat je computers goed beveiligd zijn Maak het cybercriminelen zo lastig mogelijk: Installeer een virusscanner, spamfilter en anti-spyware. Maak duidelijke afspraken met je medewerkers over het bezoeken van websites en social media. Beperk zo mogelijk de rechten van gewone gebruikers om zelf software te installeren op bedrijfscomputers. Beperk de zogenaamde admin-rechten tot degenen die ze echt nodig hebben. WEL NOOIT DOEN: LOSGELD BETALEN Betalen aan de cybercriminelen geeft je geen enkele garantie dat bestanden of de toegang tot je computers worden hersteld. Het maakt vaak alleen de kwetsbaarheid van je bedrijf groter: men weet dat je bereid bent om losgeld te betalen en dat maakt je een interessant slachtoffer, ook in de toekomst. DOEN: DE POLITIE WAARSCHUWEN Doe aangifte van cybercriminaliteit, dat kan bij ieder politiebureau in Nederland. Je kunt ook anoniem melding doen. Dit kan via Meld Misdaad Anoniem: of op meldmisdaadanoniem.nl. 11 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

12 3 Ransomware: gijzeling in de virtuele wereld Toch besmet? Zo verwijder je ransomware Veel ransomware is te verwijderen zonder gegevens kwijt te raken, maar voor de meeste ransomware geldt wel een specifieke aanpak. Soms werkt een gewone anti-virusscanner, maar meestal moet je (voor Windows) in de veilige modus werken om de malware succesvol te verwijderen. Op internet zijn verschillende stappenplannen te vinden, bijvoorbeeld op fraudehelpdesk.nl, pcwebplus.nl en computerworld.nl. Twijfel je? Haal er dan een deskundige computerreparateur bij. 12 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

13 4 Veilig wachtwoord, een open deur? Zeg eens eerlijk: kies jij online steeds weer een ander, ingewikkeld wachtwoord? Of gebruik je keer op keer zorgeloos hetzelfde? Dat laatste is wel de meest makkelijke, maar niet de meest veilige weg. Zeker als je wachtwoord toegang geeft tot vertrouwelijke, privacygevoelige of financiële informatie. Regelmatig je wachtwoorden aanpassen is dus noodzakelijk. Dat lijkt een open deur, maar de praktijk wijst uit dat dit bij veel bedrijven wordt vergeten. Jouw wachtwoord is geld waard Criminelen kunnen met jouw wachtwoord je bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie stelen. Die verkopen ze aan hun opdrachtgever of aan de hoogste bieder. En hebben ze je pincode achterhaald, dan is het een koud kunstje om jouw geld naar hun eigen rekeningen door te sluizen. Er zijn verschillende methodes om je wachtwoord te achterhalen Cybercriminelen gebruiken scripts dat automatisch ontelbare wachtwoorden uitprobeert. Net zolang tot het een keer raak is. Of ze versturen berichten met malware om computersystemen te infecteren. Zo verkrijgen ze op afstand toegang tot het computersysteem. Ze kijken als het ware met je mee en gaan vervolgens met je wachtwoorden en vertrouwelijke informatie aan de haal. TIP Een software-update is een gratis bescherming tegen beveiligingslekken. Voer daarom alle softwareupdates altijd direct uit! Hackers delen hun kennis over veelgebruikte wachtwoorden met elkaar Op internet circuleren zelfs lijstjes van veelgebruikte wachtwoorden. Zorg dat je deze in ieder geval niet gebruikt. Dat geldt uiteraard ook voor de fabrieksinstellingen (0000)! 13 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

14 4 Veilig wachtwoord, een open deur? Vermijd voorspelbare wachtwoorden De scripts die criminelen inzetten om je wachtwoord te achterhalen, werken volgens een bepaalde logica. Vermijd daarom altijd: woorden of tekens in een voorspelbare volgorde (12345, abcde) letters naast elkaar op he toetsenbord (qwert) een herhaling van tekens (22222) woorden uit een woordenboek, in welke taal dan ook woorden die achterstevoren zijn gespeld en afkortingen Bescherm zeer waardevolle informatie met tweestapsautorisatie Met tweestapsautorisatie of -verificatie plaats je een extra slot op de deur. Je legt als het ware een extra beschermlaag aan. Stel je dit in, dan wordt bij het inloggen niet alleen gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord als autorisatie. Maar bijvoorbeeld ook om een vingerafdruk of om een code die je per sms ontvangt. Tips voor een sterk wachtwoord Hoe korter het wachtwoord, hoe sneller het wordt gekraakt door automatisch scripts. Kies een woord van minimaal 8 tekens. Kies een wachtwoord dat je niet zomaar vergeet. Gebruik zoveel mogelijk verschillende tekens en symbolen (letters, hoofdletters, cijfers, leestekens). Vervang bijvoorbeeld een E door een 3 of een S door een $. Sluit het woord af met een symbool. Vervang je wachtwoorden regelmatig. En gebruik niet 1 standaard wachtwoord, maar varieer. Voor de toegang tot vertrouwelijke, financiële of privacygevoelige informatie gebruik je het liefst unieke wachtwoorden. Zet een wachtwoordkluis op je computer. Hierin sla je al je veilige wachtwoorden versleuteld op. Natuurlijk kies je voor deze kluis ook een veilig wachtwoord 14 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

15 5 Tot slot Je bent een ondernemer, dus je weet: risico s zijn er altijd. En natuurlijk laat je je daardoor het plezier van het ondernemerschap niet ontnemen! Maar het is goed om jezelf te realiseren dat cybercrime een bedrijf net zo goed kan platleggen als een grote brand of inbraak. Neem je cyberrisico s dus serieus. Evalueer periodiek en bepaal welke maatregelen er nodig zijn om jouw risico s te verkleinen of voorkomen. Precies zoals je doet met brandrisico s en inbraakrisico s. Zo ben TIP Zorg voor een noodplan voor als het toch je optimaal in control misgaat. Dan heb je snel je over de veiligheid van bedrijf weer op de rit! jouw bedrijf. Ook online. We geven je graag meer inzicht met de CyberPreventieDienst Interpolis helpt je graag jouw digitale weerbaarheid te vergroten om zo schade te voorkomen. In dit e-book kreeg je meer informatie en handige tips over cybersecurity en cyberrisico s. Samen met Capgemini bieden wij de Interpolis CyberPreventieDienst voor het MKB. Tijdens een gesprek met jou en je ICT-beheerder inventariseert onze cyberrisico-expert welke risico s specifiek voor jouw bedrijfssituatie gelden en of je daarvoor voldoende maatregelen hebt genomen. Je krijgt een rapport van eventuele zwakke plekken in je beveiliging en je processen. Met uiteraard praktische adviezen om jouw bedrijf nog beter te wapenen tegen cyberrisico s. Inzicht in 1 minuut Inzicht in je risico s helpt. De CyberPreventieCheck geeft je een eerste beeld van je cyberrisico s en je cybersecurity. Je vult een korte vragenlijst in en hebt direct een indicatie. Zodat je weet welke preventiemaatregelen (nog) nodig zijn om veilig online te ondernemen. 15 Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

16 6 Meer informatie Wil je meer informatie over cybersecurity voor jouw bedrijf of over de CyberPreventieDienst? Kijk op interpolis.nl/cyber of download het onderzoeksrapport Cybersecurity in het MKB. Wil je meer informatie over andere bedrijfsrisico s en preventietips? Kijk dan op interpolis.nl/bedrijfsrisico. Onderzoeksrapport Cybersecurity in het MKB Of neem contact op met de Interpolis Preventiedesk via telefoonnummer of per preventiedesk@interpolis.nl.

Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing

Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing Cybersecurity: hoe goed is jouw bedrijf beschermd? Inzicht is de sleutel tot de oplossing 1 Inhoud Voorwoord 3 1 Verhalen uit de praktijk 5 2 Wat is ransomware? 7 3 CEO-fraude 9 4 Phishing 12 5 Veilig

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Bewustwording Ransomware Virussen

Bewustwording Ransomware Virussen L'Unité, het Franse woord voor eenheid, oftewel 'Eenheid in Automatisering' sinds 1991... Virussen L Unité Groep Nijverheidsweg 18 info@lunite.nl 035 75 11 900 1271 EA Huizen www.lunite.nl Inleiding Gezien

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

HOE RANSOMWARE JOUW ORGANISATIE KAN GIJZELEN. Ransomware aanvallen en hoe deze worden uitgevoerd

HOE RANSOMWARE JOUW ORGANISATIE KAN GIJZELEN. Ransomware aanvallen en hoe deze worden uitgevoerd HOE RANSOMWARE JOUW ORGANISATIE KAN GIJZELEN Ransomware aanvallen en hoe deze worden uitgevoerd Ransomware is een vorm van malware die bij gebruikers de toegang tot gegevens of systemen blokkeert totdat

Nadere informatie

1 Ransomware Preventie Slachtoffer van ransomware?... 8

1 Ransomware Preventie Slachtoffer van ransomware?... 8 Inhoud 1 Ransomware... 3 Introductie... 3 Ransomware: een stijgende dreiging... 4 Wat is het losgeld dat gevraagd wordt bij ransomware?... 4 Hoe wordt een informaticasysteem geïnfecteerd... 5 Hoe gebeurt

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Kinderen van een jaar weten tegenwoordig al de weg op een tablet. De computer en het internet zijn niet

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging Praktische adviezen voor informatiebeveiliging waarmee je gelijk aan de slag kunt. Digitaal, maar ook op de werkvloer, thuis of op locatie bij een klant. Uitgave mei 2018 Totaal ontzorgd

Nadere informatie

Verbeter je cybersecurity

Verbeter je cybersecurity Verbeter je cybersecurity Cybercrime Cybercrime, computercriminaliteit, digitale criminaliteit: verschillende termen voor misdaad die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

RANSOMWARE. Informatiefolder voor melders

RANSOMWARE. Informatiefolder voor melders RANSOMWARE Informatiefolder voor melders INLEIDING Criminelen verdienen veel geld door computers, netwerken en mobiele telefoons te besmetten met ransomware. Dat is kwaadaardige software waarmee apparaten

Nadere informatie

Virussen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

Virussen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN Virussen VIRUSSEN Met dit werkblad leer je wat een virus is en wat de gevolgen kunnen zijn voor je computer. Je kunt de opdrachten alleen maken of samen met anderen. Opdracht 1 Zoek op internet de definitie

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Lesbrief 1 Inleiding Digiveilig en Mediawijs Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Cybersecurity in het MKB

Cybersecurity in het MKB Cybersecurity in het MKB HOE JE TE WAPENEN TEGEN CYBER GEWELD Cybersecurity in het MKB Matige beveiliging terwijl cybercriminaliteit groeit Cyberaanvallen, hacks en digitale lekken zijn regelmatig in het

Nadere informatie

SesamID Gebruikershandleiding

SesamID Gebruikershandleiding SesamID Gebruikershandleiding Documentnummer 3.0 Mei 2013 KPN Lokale Overheid 1 van 14 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Introductie 3 Hoofdstuk 2. Aanmaken account 4 Hoofdstuk 3. Activeren account 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware

Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware Opgesteld door: Politie, Landelijke Eenheid, Dienst landelijke Recherche, Team High Tech Crime & het Nationaal Cyber Security Centrum Driebergen, januari 2014

Nadere informatie

Hoe om te gaan met gevaren van internet.

Hoe om te gaan met gevaren van internet. Hoe om te gaan met gevaren van internet. Ben te Kulve 26-10-2017 https://www.alertonline.nl/ https://veiliginternetten.nl/ http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof Maak je computer schoon Dat

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed wachtwoord? Herken een

Nadere informatie

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen Als ondernemer in het midden- en klein bedrijf wilt u elke dag vooruit. Daarom omarmt u graag nieuwe ICTtoepassingen. De bijbehorende beveiliging krijgt alleen

Nadere informatie

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN?

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? EEN HANDIGE CHECKLIST In deze whitepaper bieden we u handvatten die u kunnen helpen bij de implementatie van de meldplicht datalekken binnen uw organisatie. We

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD: TRAINING VEILIGHEID

ANTWOORDBLAD: TRAINING VEILIGHEID ANTWOORDBLAD: TRAINING VEILIGHEID ANTWOORDBLAD TRAINING VEILIGHEID Hieronder worden de antwoorden gegeven op de elf opdrachten van de training Veiligheid. Controleer hier of je de goede antwoorden hebt

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave.

1. Inhoudsopgave. Cyber en Data Risks 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. U wilt weten waarom? 3 3. Belangrijkste redenen 4 4. 6 5. Meldplicht datalekken 7 6. De risico s 8 7. Welke gegevens zijn blootgesteld aan risico

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor medewerkers 2 Inleiding Iedereen maakt steeds

Nadere informatie

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt.

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Checklist cybersecurity Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Maak cybercrime belangrijk en bespreekbaar Zet cybersecurity

Nadere informatie

Digitale Veiligheid Presentatie: Naam

Digitale Veiligheid Presentatie: Naam Digitale Veiligheid Presentatie: Naam 1 Agenda Cybercrime; wat is dat? Digitale gevaren Beveiliging Wachtwoordbeheerders en Antiviruspakketten Bescherming Privacy Informatieve sites en Vragen? 2 Cybercrime

Nadere informatie

Cybersecurity in het MKB moet beter. Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit

Cybersecurity in het MKB moet beter. Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit Cybersecurity in het MKB moet beter Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit Cybersecurity in het MKB moet beter Ondernemers zijn matig beveiligd, terwijl cybercriminaliteit groeit

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor managers 2 Voorwoord Het cybersecuritybeeld van

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB

DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB Digitale veiligheidscheck MKB Digitale veiligheid is cruciaal in het bedrijfsleven. Niet alleen voor grote, internationale ondernemingen, maar ook voor mkb-bedrijven. Hacks

Nadere informatie

Onderzoek. juni 2015. Uitgevoerd in opdracht van Interpolis In samenwerking met

Onderzoek. juni 2015. Uitgevoerd in opdracht van Interpolis In samenwerking met juni 2015 Cybersecurity in het MKB Onderzoek Uitgevoerd in opdracht van Interpolis In samenwerking met 1 Capgemini Consulting (M. van den Berg & T. Reijmer) Cybersecurity in het MKB TNS NIPO Inhoud Managementsamenvatting

Nadere informatie

Security in het MKB: Windows 10

Security in het MKB: Windows 10 Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak om hun bedrijfsgegevens

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

Starterscommissie VOA

Starterscommissie VOA Starterscommissie VOA Team Alphen a/d Rijn John Nieumeijer, Teamchef Frank Heijmink, wijkagent Horeca & Ondernemers Groei van 88 naar 115 fte. 107.000 inwoners op 132 km 2 VOA -Starterscommissie 2 Feitjes

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

DE 5 VERBETERPUNTEN VAN UW SECURITY

DE 5 VERBETERPUNTEN VAN UW SECURITY WHITEPAPER: DE 5 VERBETERPUNTEN VAN UW SECURITY Moderne organisaties zijn een belangrijk doelwit van cybercriminelen. Dat is geen verrassing, want zij hebben veel gevoelige data in huis en daarmee veel

Nadere informatie

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl 10 security tips Security wordt vaak als hinderlijk ervaren. Wachtwoorden worden vergeten en software wordt niet geupdate. Kortom, men ziet niet altijd het belang van informatiebeveiliging en voelt zich

Nadere informatie

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord Dienst ICT Algemene Directie en Hogeschooldiensten Nationalestraat 5 B-2000 Antwerpen Dienst ICT T +32 3 613 11 51 F +32 3 613 13 52 Gebruikersnaam en paswoord Handleiding v1.3 12-4-2013 IDENTIFICATIEFICHE:

Nadere informatie

internet is gemakkelijk

internet is gemakkelijk internet is gemakkelijk september 2013 internet gids Inhoud tip 1: Bespreek met je ouders of begeleider als je op internet kan 4 tip 2: Maak samen internetafspraken waar iedereen zich kan in vinden 6 tip

Nadere informatie

Gebruik tweefactorauthenticatie

Gebruik tweefactorauthenticatie Gebruik tweefactorauthenticatie Overweeg een wachtwoordmanager, simpele wachtwoorden zijn onveilig Factsheet FS-2015-02 versie 1.0 24 maart 2015 Accounts worden beveiligd door middel van een gebruikersnaam

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA EN VEILIGEID Ben ik wel veilig als ik social media gebruik? Kan niemand mijn gegevens stelen? Of mijn foto misbruiken? Online veiligheid, en vooral het

Nadere informatie

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Helaas, 100% beveiliging bestaat niet. Kwetsbaarheden veranderen dagelijks en hackers zitten niet stil. Een datalek

Nadere informatie

Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten

Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten Veel beveiligingsincidenten zijn in te delen in één van onderstaande vijf categorieën. Openbaarmaking van niet-openbare informatie Het expres of onbedoeld

Nadere informatie

ICT Beveiliging DO s en DON Ts

ICT Beveiliging DO s en DON Ts ICT Beveiliging DO s en DON Ts wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onze beveiliging. Volg de tips in dit handboek

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend 1. Laat u niet misleiden door het weggeven van vertrouwelijke informatie Reageer nooit op e-mails of telefoontjes

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Infosessie Cybersecurity Prevor-dag Vorselaar. Bert Bleukx

Infosessie Cybersecurity Prevor-dag Vorselaar. Bert Bleukx Cybersecurity wordt al te vaak aanzien als een zuiver ICT-probleem. Het is zonder twijfel een gegeven waarbij ICT een cruciale rol speelt, maar juist doordat te veel zaakvoerders er op deze manier naar

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1687 woorden 9 juni keer beoordeeld. Informatica

6,2. Werkstuk door een scholier 1687 woorden 9 juni keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 1687 woorden 9 juni 2011 6,2 101 keer beoordeeld Vak Informatica Inleiding in de gevaren van het internet In ons dagelijks leven gaat er tegenwoordig bijna geen dag voorbij zonder

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

lyondellbasell.com Cyber Safety

lyondellbasell.com Cyber Safety Cyber Safety Hoe kwetsbaar is jouw Online Identity? Delen van de aanbevolen software en oplossingen, in deze presentatie, zijn ter informatie en kunnen alleen worden geinstalleerd op je persoonlijke computer

Nadere informatie

Protocol. Internet. Email. Mobile telefoon

Protocol. Internet. Email. Mobile telefoon Protocol Internet Email Mobile telefoon Directie ICT Marianne Boschman Paul van Aken Basisschool De Mijlpaal Brabantring 1 5672 EE Nuenen Tel: 040-2952279 E-mail info@obsdemijlpaal.nl Website www.obsdemijlpaal.nl

Nadere informatie

Privacy staat voorop!

Privacy staat voorop! Presentatie AVG Algemene Verordening Gegevensbescherming & veilig werken Privacy staat voorop! Persoonsgegevens komen in vele vormen binnen de organisatie voor Privacy gaat iedereen wat aan (Privacy Zeker)

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij Delta Lloyd Bank. Deze voorwaarden hebben wij zo duidelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS

INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS INFORMATIEBEVEILIGING VOOR WEBWINKELS HANDIGE CHECKLISTS In deze whitepaper bieden we u tips en checklists die kunnen bijdragen aan een optimale beveiliging van zowel uw eigen data als die van uw klanten.

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Juni 2014 1 Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Bescherming Verzekering Service Juni 2014 2 Inhoud 1. Waarom biedt Hiscox in samenwerking met ABN AMRO het Veilig Online Pakket aan? 3 2.

Nadere informatie

Digitale veiligheid. Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018

Digitale veiligheid. Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018 Digitale veiligheid Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018 1 Achtergrond Doel ABN AMRO Het thema digitale veiligheid is

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 door André van Brussel Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

w o r k s h o p s 2 0 1 5

w o r k s h o p s 2 0 1 5 workshops 2015 Security en social engineering Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: bankzaken, contacten, informatie zoeken, (ver)kopen, spelletjes en ander vermaak vinden via internet

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken

Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken 171018TZ Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken Werkplek Veilig en Mobiel Veilig (Protection Service for Business van F-Secure) Een dienst van Telfort Zakelijk Dienstbeschrijving Zakelijk Veilig Werken

Nadere informatie

Impact van de meldplicht datalekken

Impact van de meldplicht datalekken Impact van de meldplicht datalekken Vanaf 1 januari 2016 wordt het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als ieder kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens

Nadere informatie

Handleiding. Rijlesagenda.nl. Voor leerlingen. Rijlesagenda 1.3 Documentversie 1.4

Handleiding. Rijlesagenda.nl. Voor leerlingen. Rijlesagenda 1.3 Documentversie 1.4 Handleiding Voor leerlingen Rijlesagenda 1.3 Documentversie 1.4 Rijlesagenda.nl Inhoudsopgave Gebruikmaken van Rijlesagenda.nl...3 Rijlessen inplannen...4 Rittenoverzicht...5 Opties & Instellingen...6

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID TRAINING: VEILIGHEID TRAINING VEILIGHEID Bij deze training hoort de Factsheet Veiligheid. Lees deze eerst en gebruik deze bij de training. In de training over Veiligheid leer je hoe je veiliger om kunt

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Het is voorlopig nog onduidelijk wie achter deze aanvallen zit en wat de initiële infectievector is.

Het is voorlopig nog onduidelijk wie achter deze aanvallen zit en wat de initiële infectievector is. WannaCry TLP: Green 1 CONTEXT Op vrijdag 12/05/2017 is een besmetting met een variant van het WannaCrypt (of Wanna/WaCry) vastgesteld bij verschillende grote bedrijven in Spanje. Kort daarna heeft dezelfde

Nadere informatie

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s Bedrijfsverzekeringen CyberEdge van AIG Wat zijn cyber risico s? Cyber risico s zijn een vaststaand gegeven in een wereld van informatie, informatiesystemen

Nadere informatie

1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel

1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel 1 De privacy instellingen van mijn Facebook profiel Je Facebook profiel heeft vele privacy opties die je misschien nog niet kent. Sommige zijn duidelijk in beeld, sommige zitten verstopt. In hoofdlijnen

Nadere informatie

Cybersecuritybeeld Nederland

Cybersecuritybeeld Nederland Cybersecuritybeeld Nederland CSBN 2015 Pieter Rogaar 12 november 2015 CSBN 2015 in het kort Doel: inzicht bieden in ontwikkelingen, belangen, dreigingen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity

Nadere informatie

De ZZP-School. De ZZP-School/Renée Daniëls, ondernemerschapstrainer en -mentor voor ZZP ers

De ZZP-School. De ZZP-School/Renée Daniëls, ondernemerschapstrainer en -mentor voor ZZP ers Inhoudsopgave Eerst nog even dit... 3 Checklist voor een Locatie-onafhankelijk ZZP-bedrijf... 4 Wie ben ik eigenlijk?... 5 Tips en aanvullende info... 7 Heb je nog vragen?... 13-2 - Eerst nog even dit

Nadere informatie

Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware

Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware Inhoudsopgave 1 Office 365... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Eerste aanmelding wachtwoord vergeten... 4 1.2.1 Mogelijkheid 1: authenticatie voor telefoon...

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN. . Gebruik een sterk wachtwoord dat. . Gebruik wachtwoordsoftware

8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN. . Gebruik een sterk wachtwoord dat. . Gebruik wachtwoordsoftware 8.4 TIPS VOOR WACHTWOORDEN Wachtwoorden beschermen zo ongeveer uw hele privéleven, van uw Windows- of Mac-account, mailbox, onlinenetwerk tot uw bankrekening en wifiverbinding. Het is dus van groot belang

Nadere informatie

Technieken voor sterke wachtwoorden

Technieken voor sterke wachtwoorden Technieken voor sterke wachtwoorden Inhoud 1. Inleiding 2. Waarom zijn sterke wachtwoorden nodig? 3. Wie zijn kwetsbaar? 4. Tips voor het maken van sterke wachtwoorden 5. Ingewikkeld? Dat hoeft het niet

Nadere informatie

Uw cyberrisico s in beeld. Voorkom schade met de CyberPreventieDienst van Centraal Beheer

Uw cyberrisico s in beeld. Voorkom schade met de CyberPreventieDienst van Centraal Beheer Uw cyberrisico s in beeld. Voorkom schade met de CyberPreventieDienst van Centraal Beheer Inhoud. Uw cyberrisico s in beeld. 3 CyberPreventieDienst. 4 Preventietips. 5 Even uw voordelen op een rij. 6 Goed

Nadere informatie

Taak 1.4.14 Hoe moet dat Inhoud

Taak 1.4.14 Hoe moet dat Inhoud Taak 1.4.14 Hoe moet dat Inhoud Taak 1.4.14 Hoe moet dat... 1 Inhoud... 1 Inleiding... 2 Wat is cybercrime?... 3 Internetfraude... 3 Voorschotfraude... 3 Identiteitsfraude... 3 Omschrijving van computercriminaliteit...

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 2... Hoe in alle veiligheid surfen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 2 Een veilige computer moet gebruik maken van een goede virusscanner. Voor

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL INLEIDING INHOUD Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sinds de introductie ervan is er dan ook veel veranderd en de mogelijkheden worden

Nadere informatie

Cybersecurity & Ransomware Sebastiaan Kok. 1 juni 2017

Cybersecurity & Ransomware Sebastiaan Kok. 1 juni 2017 Cybersecurity & Ransomware Sebastiaan Kok 1 Ransomware Wat is het (niet)? Waarom nemen de aanvallen toe? Wat kunt u er tegen doen? Wat kunnen we nog verwachten? 2 Wat is het? Ransom = Losgeld bij gijzeling

Nadere informatie

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. DSE, 14 oktober 2010

Veilig op Internet. essentiële basiskennis. DSE, 14 oktober 2010 Veilig op Internet essentiële basiskennis DSE, 14 oktober 2010 1 Herken je deze berichten? gefeliciteerd: je hebt met jouw emailadres een prijs van 1 miljoen gewonnen. uw account is gehackt, geef s.v.p.

Nadere informatie

INSIGHT TRACKER ECP - WACHTWOORDEN. Copyright 2012 MeMo²

INSIGHT TRACKER ECP - WACHTWOORDEN. Copyright 2012 MeMo² INSIGHT TRACKER ECP - WACHTWOORDEN Copyright 2012 MeMo² Management Summary Bijna een tiende van de Nederlanders gebruikt bijna altijd één en hetzelfde wachtwoord. Slechts een op de tien Nederlanders wisselt

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY 15418-0317 Inleiding In deze voorwaarden staan de afspraken tussen u en Delta Lloyd Levensverzekering N.V., Delta Lloyd Schadeverzekering N.V.,

Nadere informatie