Scholendossier Zuiddag 2013 Alles wat je als leerkracht moet weten over de organisatie van Zuiddag op school.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scholendossier Zuiddag 2013 Alles wat je als leerkracht moet weten over de organisatie van Zuiddag op school."

Transcriptie

1 Scholendossier Zuiddag 2013 Alles wat je als leerkracht moet weten over de organisatie van Zuiddag op school.

2 1 Inhoudstafel 1. De campagne Zuiddag Waarom deelnemen? Zuiddag 2013: in t kort Zuiddag 2013: in t lang Project Praktische organisatie educatief luik Praktische organisatie van de jobzoektocht Planning campagneperiode Zuiddag Juridisch aspect Time for Change Verleden en toekomst van Zuiddag Met wie organiseren we Zuiddag? Contacteer ons!... 46

3 2 1. De campagne Zuiddag Campagnemethodiek Work For Change Je leerlingen doen op donderdag 17 oktober 2013 één dag werkervaring op. De vergoeding die ze hiervoor ontvangen, staan ze af aan leeftijdsgenoten uit het Zuiden. In 2013 gaat de opbrengst naar een jongerenproject van Vredeseilanden in Peru. Zuiddag wordt sinds 2006 georganiseerd voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs (4 de, 5 de, 6 de, 7 de jaar ASO, TSO, BSO, KSO, BuSO, Deeltijds onderwijs). Door hun engagement kregen de afgelopen jaren jongeren uit Brazilië, Colombia, Oeganda, Indonesië, Tanzania en Venezuela de kans in hun land iets in beweging te zetten. De deelnemende leerlingen weten waarom ze gaan werken. Alle scholen ontvangen gratis een educatief pakket met lesmap, infopresentaties en films over Zuiddag en het thema. Elke jongeren ontvangt een inspirerend jongerenmagazine en infoflyer voor de werkgever. Enkele leerlingen per school kunnen deelnemen aan een VIP-dag. Daar krijgen ze tips en tricks om Zuiddag op hun school te doen leven. Bovendien kunnen alle leerlingen de jongeren van het project persoonlijk leren kennen. Tijdens de campagneperiode zijn ze in België om te vertellen over hun leven en het project. EDUCATIE: jongeren uit het Zuiden vertellen hun verhaal WERKDAG: jongeren doen sollicitatie- en werkervaring op

4 3 Onze missie Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Zuiddag versterkt het maatschappelijk bewustzijn en de competenties van jongeren om een actief engagement op te nemen. Zuiddag zorgt voor unieke ontmoetingen met een impact in het culturele, publieke en zakelijke leven.

5 4 Onze visie Zuiddag werkt op een actieve en ervaringsgerichte manier. Jongeren doén iets bij Zuiddag, tonen hun engagement en zetten stappen naar een maatschappelijk leiderschap. Zuiddag biedt jongeren de kans om zichzelf te ontplooien, om inzicht te verwerven in zichzelf in relatie tot de ander en de wereld. Jongeren ontwikkelen bij Zuiddag competenties in functie van een actief engagement voor de toekomst. Zuiddag waardeert de inzet van jongeren voor de samenleving. Zuiddag gelooft in de kracht van jongeren wereldwijd. Leeftijdsgenoten (peer-to-peer) uit verschillende contexten leren van elkaar en stimuleren elkaar om samen te werken op lokaal of (inter)nationaal niveau. Zuiddag wil dat de stem en daadkracht van jongeren de publieke opinie, relevante maatschappelijke actoren en beleidsmakers positief beïnvloedt. Zuiddag werkt aan een duurzame, rechtvaardige en solidaire samenleving waar mensen en organisaties verantwoordelijkheid opnemen voor elkaar, sociale ongelijkheid bestrijden en handelen binnen de ecologische grenzen. Zuiddag bouwt daarom een netwerk uit van pioniers en relevante maatschappelijke actoren om samen de toekomstdroom waar te maken.

6 5 2. Waarom deelnemen? Sollicitatie- en werkervaring voor je leerlingen Door op zoek te gaan naar een job voor één dag, leren jongeren solliciteren. Als hulpmiddel voorzien we een les solliciteren (ism VDAB). Alles wat je ze tijdens zo n les aanleert kunnen ze in de praktijk omzetten tijdens hun zoektocht naar een job voor Zuiddag. Bijvoorbeeld: motivatiebrief en een CV schrijven, hoe een werkgever aanspreken, hoe gedraag je je tijdens een sollicitatiegesprek, De werkdag zelf biedt hen dan weer een andere ervaring. Jongeren mogen zelf kiezen waar ze gaan werken. Weten ze al welk beroep ze later willen uitoefenen? Zuiddag biedt hen de kans de proef op de som te nemen. Of hebben ze absoluut nog geen idee? Dan is dit een stimulans om er serieus over na te denken en alvast eens een kijkje te Op het einde van de dag vroeg hij of ik nemen. volgende zaterdag ook wou komen werken. Daar kon ik geen nee tegen zeggen. 5 jaar Wat ze ook kiezen, ze krijgen er alvast een dag later ben ik nog steeds trouwe jobstudent in de werkervaring bij. En vaak gaat het niet alleen over wat ze winkel! die dag op de werkvloer doen, maar ook hoe ze met Elias Ouhammou (21) werkte voor Zuiddag collega s omgaan en hoe een gewone werkdag eruit ziet een dag in een sportwinkel. Sommige leerlingen houden aan hun werkdag interessante contacten voor de toekomst over, of zelfs een vakantiejob. Solidariteit op school Door deel te nemen aan Zuiddag steunt de school een goed doel. Elk jaar kiezen we een project waarbij jongeren centraal staan en ze actief deelnemen. We zoeken naar een relevant thema in de wereld van nu, met een link naar de Milleniumdoelstellingen en een sociale of ecologische invalshoek. Terwijl jouw leerlingen een dag werkervaring op doen, steunen ze leeftijdsgenoten in Peru, jongeren die beslisten om koffieboer te worden. Ze krijgen van Vredeseilanden informatie en scholing over het werken in de koffie- en cacaowereld om zo hun toekomst veilig te stellen. Meer hierover op pagina 12.

7 6 Maatschappelijk ondernemerschap binnen en buiten de schoolmuren Door een dag te werken leren jongeren ondernemen. Maar ook voor of na de werkdag kunnen scholieren die dat wensen in onze vrijwilligerswerking stappen en aansluiten bij onze activiteiten. Naast de werkdag Work for Change organiseren we ook Time for Change. Bij Zuiddag willen we de focus niet louter op de werkdag zelf leggen, maar ook op het proces naar de werkdag. De input van jongeren hierbij is belangrijk. En jongeren scherpen zo hun vaardigheden en competenties aan. Meer info over Time for Change op pagina 37. Persoonlijk contact met leeftijdsgenoten uit het Zuiden Net voor de werkdag zijn de jongeren van het Peruaanse project in België. Van 7 tot 16 oktober zijn ze op tournee langs deelnemende steden en scholen om hun verhaal te vertellen. Je leerlingen zien en voelen hoe het is om als jongere op te groeien op het platteland van Peru. Ze komen in contact met leeftijdsgenoten die met dezelfde keuzes als hen geconfronteerd worden (Welke job wil ik later doen? Studeer ik verder of niet?), maar in een andere context opgroeien. Hun blik op de wereld verruimt door het verhaal van deze jongeren te horen. Diegenen die dat willen kunnen hen nog beter leren kennen door een bezoekje te brengen aan de jongeren tijdens hun verblijf in België.

8 7 Zuiddag past perfect binnen EDO en de VoETen en andere eindtermen Zuiddag is als onderwijsproject heel geschikt om de doelstellingen in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen en de ontwikkeling van de Het is fantastisch deze job een dag leerling na te streven. We bieden een aantal hulpmiddelen en lang te ontdekken. concrete lesmaterialen aan om met scholieren te werken rond Jolien Roose, persfotograaf voor één het Zuiden, de millenniumdoelstellingen, EDO,... Het zoeken dag, in Het Nieuwsblad van 19 oktober naar een werkplek en de werkdag zelf biedt eveneens heel 2012 wat mogelijkheden. Een overzicht van welke stammen en contexten gerealiseerd worden door deelname aan Zuiddag, vind je hier. Brug tussen school, het bedrijfsleven en het stadsbestuur. Door deelname leg je makkelijk contact met bedrijven of organisaties in de buurt. Dit is dan weer interessant voor andere schoolactiviteiten zoals (sociale) stages. In de meeste steden waar scholen deelnemen aan Zuiddag, is het stadsbestuur ook bereid om deel te nemen. Zuiddag spreekt hen hier alleszins over aan, maar de vraag kan zeker ook vanuit de school gesteld worden. We stimuleren leerlingen op de werkvloer te vertellen over het project waarvoor ze werken.. Zo brengen leerlingen Noord-Zuid thema's binnen bij het bedrijf, organisatie of de particulier waar ze werken. Wat het concept van Zuiddag zo uniek maakt, is dat het een enorm breed maatschappelijk veld bereikt: duizenden enthousiaste leerlingen en werkgevers die het project genegen zijn. En vooral een groot aantal jongeren in het Zuiden die hun toekomst in eigen handen nemen. Lut Van Steen, leerkracht Paridaensinstituut Leuven (deelname in 2011 met 350 leerlingen)

9 8 Je leerlingen kunnen iets DOEN. Work for Change! Van leerlingen krijgen we vaak de opmerking dat ze blij zijn dat ze door de werkdag ook echt iets kunnen DOEN. Ze werken zelf voor hun bijdrage aan een goed doel. En bovendien zijn ze eens een dag weg van de schoolbanken en staan ze met beide voeten in het werkleven.

10 9 3. Zuiddag 2013: in t kort Door wie? Zuiddag vzw coördineert en organiseert de campagne. De verzamelde fondsen in 2013 gaan naar een jongerenproject van Vredeseilanden in Peru. Voor wie? Voor alle leerlingen uit het vierde, vijfde, zesde en zevende jaar ASO, BSO, TSO, KSO en BuSO Waar? In alle provincies van Vlaanderen en in Brussel. Wanneer? De hoogtepunten van Zuiddag 2013 vinden op volgende momenten plaats: Begin juli: Zuiddag trekt met een groepje jongeren en een filmploeg naar Peru contact Belgische en Peruaanse jongeren, culturele onderdompeling aanmaak educatieve film en jongerenmagazine omtrent het thema verdieping jaarlijks verkozen thema en project vormen van Zuiddag-ambassadeurs die later de pers te woord staan en leeftijdsgenoten warm maken om deel te nemen 7 tot 16 oktober 2013 (campagneperiode): Peruaanse jongeren/leeftijdsgenoten komen naar België en geven presentaties in verschillende scholen en steden in heel Vlaanderen.

11 10 Donderdag 17 oktober 2013: Work for Change! Werkdag voor Belgische scholieren

12 11 Gratis educatief materiaal voor alle deelnemende scholen? Film over het project van 2013, gemaakt door Belgische en Peruaanse jongeren Educatief jongerenmagazine gemaakt door Belgische jongeren Lesmap voor leerkrachten Overzicht educatief materiaal dat je kan ontlenen in de documentatiecentra van Kleur Bekennen. (ook te downloaden op Overzicht van de workshops die aangeboden worden in het thema van Peru en ondernemerschap. (ook te downloaden op op Voor meer workshops zoek in het aanbod begeleide activiteiten via Gratis communicatiemateriaal voor alle deelnemende scholen? Affiches om op school op te hangen Jobflyers voor leerlingen om werkgevers te informeren Buttons voor leerlingen om aan te doen op de werkdag zelf. Zo zijn ze herkenbaar.

13 12 4. Zuiddag 2013: in t lang Project 2013 Partners Zuiddag werkt dit jaar samen met de ngo Vredeseilanden. Vredeseilanden is een Vlaamse NGO met programma s in Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Azië. In Vlaanderen ondersteunen minstens vrijwilligers en donateurs de werking van Vredeseilanden. Vredeseilanden focust op het verbeteren van het leven van boerenfamilies. 1 miljard mensen leven in extreme armoede. Meer dan twee derde van hen zijn boeren en boerinnen. Mensen die verondersteld worden voedsel te produceren lijden honger. Hoe onzinnig is dat? Vredeseilanden kijkt voorbij het armoede- en hongerprobleem en zoekt mee naar oplossingen. Die arme boeren in het Zuiden zijn immers niet zomaar een probleem of trieste statistiek. Als we hun talenten mobiliseren, helpen ze niet alleen zichzelf, maar redden ze ook (een beetje) de wereld. Veco Andino is het regiokantoor (VredesEilanden Country Office) van Vredeseilanden in Peru en Ecuador. Zij volgen de projecten ter plekke op de voet op. Veco Andino werkt in Peru rond koffie samen met lokale partners ANPE, AGRECOL, Satipo en JNC. Lees meer over het werk van Vredeseilanden in Peru.

14 13 Het project: Proef je Passie! De opbrengst van Zuiddag 2013 gaat naar het project Proef je Passie in Peru. Achtergrond Jongeren in België vinden het op hun 18 de vaak moeilijk om te beslissen wat ze gaan studeren of welk beroep ze willen doen. In Peru is de keuze even moeilijk, maar beperkter. De meest logische keuze voor jongeren uit de provincie Satipo in Peru is om koffieboer te worden, net zoals hun ouders. Van kinds af aan leren ze hoe koffie groeit. Ze leren hoe ze de koffieplanten moeten verzorgen en helpen in de oogstmaanden om de rode besjes te plukken, te pellen en te drogen voor ze aan het buitenland verkocht worden. En op een dag zullen hun ouders de boerderij aan hen doorgeven. Maar veel Peruaanse jongeren zien een andere toekomst voor zich en krijgen van kinds af aan de boodschap dat ze hun best moeten doen om later aan dat leven te kunnen ontsnappen. Ouders, leerkrachten en iedereen rondom hen moedigt hen aan om goed te studeren en dromen waar te maken die buiten de landbouwsector liggen om een beter inkomen te hebben. Om verdere studies te kunnen volgen, heb je een goede basisopleiding nodig. En ook dat is in Peru eerder de uitzondering dan de regel. Slechts 6 op 10 leerlingen maken het secundair

15 14 onderwijs af. Sommigen slagen erin deze dromen waar te maken. Maar voor anderen is studeren te duur of moeten ze te ver weg. Dat leidt tot veel frustratie. Toch zijn er jongeren die ervoor kiezen om niet te migreren en in de voetsporen van hun ouders te treden. Sommigen volgen studies waar ze zich kunnen verdiepen in landbouwtechnieken. Daardoor kunnen ze later de productiviteit van hun plantages verbeteren. Anderen beslissen zich aan te sluiten bij een coöperatieve. Of ze doen beiden. Deze jongeren spreken met veel liefde over hun koffie en zijn trots op hun werk. Ze vertellen ons over de rijkdom van hun gronden en hoe ze ervan genieten daarvan te kunnen leven. Hoe meer ze leren en weten over koffie, hoe trotser ze zijn op wat zij doen en kunnen. Ze vertellen ons over de zoektocht naar betere technieken en hoeveel verschil het maakt om koffie van goede kwaliteit te kunnen produceren en verkopen. Ze leggen ons uit hoe je een boerderij kan beheren, net als een bedrijf, en zo met weinig grond toch winst kan maken. Koffie is een deel van hun cultuur en zij kiezen ervoor om die traditie verder te zetten en te verbeteren. Ook zij willen een beter leven. En ze geloven dat dat mogelijk is door te werken in de landbouw. Het project Met dit project krijgen jongeren in Peru die hun passie voor koffie willen volgen een duwtje in de rug. Ze worden uitgedaagd hun beroep op een innoverende, milieubewuste en winstgevende manier uit te bouwen. Peruaanse koffie is zowel in eigen land als in het buitenland populair, wat voor extra groeimogelijkheden zorgt.

16 15 Doelstellingen 1. Jongeren informeren over hun kansen en toekomstperspectieven in de koffie- en cacaowereld. Dit door samen te werken met overheden en te zorgen voor aangepaste scholing. 2. Jongeren die kiezen voor koffie of cacao ondersteunen door hen een plek te geven bij boerenorganisaties, hen technieken voor betere kwaliteit van koffie/cacao aan te leren en ondernemerschap te stimuleren.

17 16 Praktische organisatie educatief luik Wij zouden het fijn vinden als er voorafgaand de werkdag met de scholieren reeds gewerkt wordt rond Zuid-Amerika, Peru, de millenniumdoelstellingen of het campagnethema. Wij bieden een heleboel hulpmiddelen en concrete lesmaterialen aan om dat te doen. Aan de leerkrachten de vrije keuze hoe ze aan de slag willen gaan! Tegen 1 september ontvangt elke deelnemende school een educatief pakket met daarin heel wat educatieve en promo materialen. In het pakket vind je een checklist met een overzicht van welke materialen en momenten we aanbieden. We raden je aan de checklist te lezen voor je met de organisatie van Zuiddag op school begint. De checklist kan je nu al downloaden op onze website. Alle deelnemende scholen krijgen van Zuiddag sowieso: Een educatieve lesmap voor leerkrachten met kant-en-klare lessen, tips en praktische informatie voor in de klas Een lijst met workshops en uit te lenen lesmateriaal gelinkt aan het thema van 2013 De mogelijkheid om Peruaanse jongeren te ontmoeten in de week voorafgaand aan Zuiddag op 17 oktober Een film over het project, gemaakt in Peru door Belgische en Peruaanse jongeren Een aantal filmpjes over Zuiddag: Wat is Zuiddag, hoe zoek je een job,.. om in september het enthousiasme van de leerlingen te wekken. Een educatief jongerenmagazine voor alle deelnemende leerlingen Een Zuiddag-button voor alle deelnemende leerlingen, te dragen op de werkdag Lesmap voor leerkrachten Een kant en klare versie zal klaar zijn tegen 1 september Voordien kan een nietgelayoute, digitale versie verkregen worden op aanvraag. Alle lessen zullen op een leuke manier uitgewerkt worden en zijn mits kleine aanpassingen bruikbaar in het ASO, TSO, BSO, KSO. Alle lessen worden gemaakt voor één of twee lesuren en zijn gekoppeld aan (vakoverschrijdende) eindtermen.

18 17 U kunt de lessen downloaden op onze website Lijst educatief materiaal en workshops Kleur Bekennen Kleur Bekennen stimuleert, ondersteunt en begeleidt basisscholen (3 de graad), secundaire scholen en hogescholen op het vlak van mondiale vorming en wereldburgerschap. Kleur Bekennen is een federaal samenwerkingsprogramma van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, dat gecoördineerd wordt door de Belgische Technische Coöperatie (BTC) in partnership met de provincies. Bij Kleur Bekennen kunnen leerkrachten terecht voor advies op maat, een overzicht van workshops, educatief materiaal, nascholing en financiële ondersteuning. Meer informatie over deze ondersteuning vind je op Educatief materiaal: In de Kleur Bekennen documentatiecentra van Antwerpen en Gent vind je een schat aan boeken, lespakketten, films, achtergrondinformatie over allerhande thema s zoals Peru, mens- en kinderrechten, Noord-Zuid-verhoudingen, de millenniumdoelstellingen, enz... Daarnaast zijn er nog de provinciale documentatiecentra in Hasselt en Turnhout. Alle materialen kunnen GRATIS ontleend worden voor minstens drie weken. Via de website heb je toegang tot de zoekrobot en de catalogus. Ga naar Zoek in ons aanbod en klik op educatief materiaal. Op de website van Zuiddag vind je al een eerste selectie voor verschillende vakken.

19 18 Ben je op zoek naar workshops? Surf naar ga naar Zoek in ons aanbod en klik op begeleide activiteiten. De zoekrobot bevat heel wat door Kleur Bekennen gescreende workshops van educatieve organisaties en NGO s. Je kan zoeken door het thema of een trefwoord in te geven. Voor de activiteiten die je organiseert in het kader van Zuiddag kan je rekenen op financiële ondersteuning door Kleur Bekennen. Organiseer je enkel activiteiten in het kader van Zuiddag, dan schrijf je de school in voor een mondiaal project. Organiseer je ook voor of na Zuiddag nog mondiale activiteiten op school, dan schrijf je de school in voor een wereldburgertraject. Hoe groot de financiële steun zal zijn hangt af van het engagement dat de school neemt, van het aantal deelnemende leerlingen aan het project en van de reële ingebrachte kosten.

20 19 Vind je het allemaal nog wat ingewikkeld? Neem dan zeker contact op met Kleur Bekennen. De medewerkers beantwoorden al uw vragen omtrent de organisatie van uw project op school, informatie over lesmateriaal of workshops en aanvragen voor financiële ondersteuning. Ze komen ook langs op school of kunnen u ontvangen in het documentatiecentrum. Aarzel niet om hen te contacteren of een afspraak te maken.

21 20 Peruanen op bezoek In de weken voor de werkdag in oktober komt een groep Peruaanse jongeren op bezoek naar België. Zij logeren in gastgezinnen verspreid in Vlaanderen. Deze jongeren bezoeken scholen en steden en vertellen over hun leven en hun project. In Peru wordt alles grondig voorbereid om de presentatie zo aantrekkelijk en duidelijk mogelijk te maken voor de Belgische leerlingen. Zuiddag voorziet vertalers om het contact tussen België en Peru wat te faciliteren. We proberen de puzzel goed in elkaar te passen om zoveel mogelijk contacten mogelijk te maken. Er zijn slechts 12 Peruaanse jongeren in het land. We moeten hun tijd en dat van onze tolken en begeleiders zo goed mogelijk verdelen over zoveel mogelijk scholen. Ons doel is dat we zoveel mogelijk leerlingen kunnen bereiken tijdens deze 8 dagen. Om dit te kunnen bereiken, voorzien we verschillende mogelijkheden.

22 21 1. Interactieve sessie samen met Peruanen Wanneer? Dinsdag 8/10, donderdag 10/10, maandag 14/10, dinsdag 15/10 (exacte locatie en tijdstip worden binnenkort meegedeeld). Deze sessies gaan door in Leuven, Brugge, Antwerpen en Gent of Sint-Niklaas. Van 13h tot 16h. Reken op verplaatsingstijd. Wat? Een voorstelling van het project met daaraan gekoppeld een interactief discussie en debatmoment. We gaan dieper in op wat het betekent om jong te zijn in België en Peru. De aanwezige jongeren (Belgische en Peruaanse) staan allen op het punt om belangrijke keuzes te maken voor hun toekomst: wat willen ze later doen? Welke studies volgen ze? Of gaan ze direct aan het werk? En welke impact heeft de keuze die de jongeren maken op het leven van mensen aan de andere kant van de wereld. In groepen onderverdeeld nemen we enkele stellingen onder de loep. Voor wie? Voor scholen die wat meer willen doen, die door echt met de ander in contact en discussie te treden willen VOELEN wat de verschillen en gelijkenissen zijn tussen jongeren uit verschillende contexten.

23 22 De plaatsen voor deze sessies zijn beperkt. Wie eerst inschrijft, krijgt voorrang. Er kunnen verschillende scholen aanwezig zijn, naargelang de grootte van de groep. 2. Voorstelling door Peruanen Optie 1: op locatie Wanneer? Van maandag 7/10 tot woensdag 16/10. Exacte locaties worden tijdig meegedeeld. Één lesuur. Reken op verplaatsingstijd. Wat? Voorstelling van het project en thema. De film die in Peru gemaakt wordt, wordt tijdens de presentatie getoond. Erna is er mogelijkheid tot vragen. Voor wie? Voor iedereen. Naargelang de grootte van de zaal kunnen verschillende scholen aanwezig zijn. Zeker voor scholen die met niet veel leerlingen deelnemen aan Zuiddag raden we aan tijdig aan te sluiten bij een presentatie op locatie.

24 23 Optie 2: Voorstelling door Peruanen op school Wanneer? Van maandag 7/10 tot woensdag 16/10. Samen met jou leggen we een geschikt moment vast. Één lesuur. Wat? Voorstelling van het project en thema. De film die in Peru gemaakt wordt, wordt tijdens de presentatie getoond. Erna is er mogelijkheid tot vragen. Benodigdheden: zaal waar alle leerlingen tegelijkertijd de presentatie kunnen meevolgen, beamer en scherm, geluidsinstallatie en microfoon. Voor wie? Scholen die met 150 leerlingen of meer deelnemen aan Zuiddag kunnen bezoek op school zelf krijgen. Laat ons nu al jouw voorkeur weten. We leggen dan zo snel mogelijk een datum vast.

25 24 En wat als je met minder dan 150 leerlingen deelneemt maar toch niet naar één van de voorgestelde locaties kan komen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Kan je misschien met andere deelnemende scholen samenkomen bij jou op school of op die andere school? Daardoor gaat het deelnemersaantal omhoog en kunnen we nu al een datum vast leggen. Is er een zaal in jouw regio waar je met andere scholen kan samenkomen? Onderzoek zelf welke mogelijkheden er in jouw buurt zijn en laat het ons weten. Heb je zelf een idee of voorstel? Laat het ons zeker weten! Lukt geen van bovenstaande opties? Geef ons een seintje. We plaatsen je op de wachtlijst en wie weet kunnen we toch nog bij jou op school langskomen.

26 25 Praktische organisatie van de jobzoektocht Wie volgt Zuiddag op school op? Een job vinden voor Zuiddag is teamwork. De leerkrachten ondersteunen, Vip s motiveren en informeren de leerlingen en de leerlingen zelf, die zoeken uiteraard hun eigen job. De leerkrachten Zuiddag wordt op school opgevolgd door een of meerdere leerkrachten (vb VoEten-coördinator, graadcoördinator, leerlingenbegeleider, godsdienstleerkracht, ), bij voorkeur samen met Vip s. VOORAFGAAND DE WERKDAG: Leerkrachten op de hoogte brengen van Zuiddag + motiveren om de lesmap te gebruiken! We voorzien hiervoor een presentatie met handleiding. Ouders inlichten. We voorzien hiervoor een brief voor de ouders (personaliseerbaar voor de school), te downloaden op de site. Opvolgen dat alle deelnemende leerlingen zich registreren op de jobbank. Dit kan eventueel ook klassikaal gebeuren (vb tijdens een computerles). Donderdag 17 okt 2013 inschrijven als extra-muros + de schoolpolis verwittigen dat jullie deelnemen en met hoeveel VIP s op school zoeken die opvolgen wie werk heeft, de leerlingen motiveren, de infosessie geven, een moment prikken waarop de Zuiddag-VIP s in de deelnemende klassen de infopresentatie kunnen geven. Dit infomoment achten wij zeer belangrijk om de leerlingen enthousiast te maken over Zuiddag (adhv filmpjes en foto s) en om hen te informeren over hoe ze de zoektocht naar een job kunnen aanpakken. optioneel: workshops en lesmateriaal bestellen bij Kleur Bekennen TIJDENS DE WERKDAG Enkele leerlingen bezoeken of telefoneren. De leerlingen vinden het vaak leuk als iemand hen komt bezoeken tijdens het werk. Foto s nemen, filmpjes maken Kortom materiaal verzamelen voor de schoolwebsite, het krantje Het aanspreekpunt zijn voor leerlingen indien er zich problemen voordoen.

27 26 NA DE WERKDAG: De dag na de werkdag kan het leuk zijn om de reacties van de leerlingen te horen over hun werkdag. Zuiddag evalueren samen met de leerlingen Het evaluatieformulier van Zuiddag invullen Op de website vind je bij FAQ alle informatie omtrent wat je als leerkracht of directie allemaal kan doen bij bepaalde situaties, bvb als de leerling niet opdaagt op zijn werk. De Zuiddag-Vip s VIP s zijn leerlingen die zin hebben om mee Zuiddag te organiseren en de andere leerlingen te informeren en motiveren. Ze komen naar de regionale VIP-dagen in september waar ze presentatie-training krijgen en een VIP-actieplan opstellen. Ze ontdekken er hoe ze hun medeleerlingen kunnen informeren en motiveren, leren hoe ze de Zuiddag presentatie kunnen geven en maken van dichtbij kennis met Zuiddag, onze vrijwilligers en leerlingen uit andere deelnemende scholen. DE VIP-DAGEN Tijdens de Vipdagen stellen we samen met de Vip s een actieplan op. Het is niet de bedoeling dat de Vip s alle onderstaande activiteiten uitvoeren. Elke Vip bekijkt zelf wat binnen de school en zijn eigen mogelijkheden en persoonlijkheid past. We raden aan dat er per school minstens één leerling aanwezig is. Zo hebt u een Zuiddag VIP bij u op school die zijn medeleerlingen kan informeren en motiveren. Bovendien wordt zo het draagvlak van Zuiddag op school vergroot. Het wordt een project van de leerlingen. Praktisch: o Maximum 2 leerlingen per school o Data Vipdagen: 10/9: Leuven; 12/9: Gent; 13/9:

28 27 o o o Antwerpen; 16/9: Genk; 17/9: Roeselare Van 10h tot 16h De Vip kan komen naar de VIP-dag die het best voor hem uitkomt. Inschrijven kan nu al via Lies@zuiddag.be. Openbaar vervoer wordt volledig terugbetaald door Zuiddag. Als er geen Vip s op school aanwezig zijn, zullen bepaalde zaken (zoals het informeren van de leerlingen in september) door de leerkrachten zelf moeten gedaan worden. WAT KUNNEN VIP s ZOAL DOEN? Enkele ideeën. Meer tips krijgen ze tijdens de VIP-dag. Praktische voorbereidingen op school Presentatie aan leerlingen geven. Oprichten van Zuiddag-secretariaat over de middag waar leerlingen terecht kunnen om samen op de jobbank te surfen, op de Zuiddag-website kunnen, meer info kunnen krijgen over hoe ze Zuiddag aanpakken, infoflyers kunnen oppikken, promo Zuiddag bezorgen aan leerlingen Promo voeren in de buurt educatieve info Zuiddag bezorgen aan leerkrachten, optioneel: op voorhand de nodige formulieren uitdelen aan de leerlingen of een stapeltje klaarleggen op het secretariaat (brief voor stageplaatsen, brief om werk te zoeken, extra info documentje voor werkgever of stageplaats) optioneel: het overzichtsblad van wie waar werkt uitprinten en ophangen in alle deelnemende klassen Motiverende acties op poten zetten Een infobord organiseren op school met de affiches, foto s en getuigenissen van de voorbije jaren Een Zuiddag-wedstrijd op school organiseren: wie heeft de gekste job? Welke klas heeft als eerste een job voor elke leerling? Op zoek gaan naar jobs in de stad De lokale pers aanspreken.

29 28 VIP s op school = belangrijk! Uit de evaluaties van vorig jaar blijkt dat Vip s op school hebben belangrijk is voor het enthousiasme van de andere leerlingen. Het werkt voor de leerlingen motiverend als er enkele enthousiaste medeleerlingen zijn die hun tanden vastzetten in Zuiddag. Zij vormen een aanspreekpunt voor alle deelnemers op school.

30 29 Hoe vinden leerlingen een job? Eens de leerlingen geïnformeerd zijn is het aan hen. Ze moeten nu op zoek naar een job. Hoe pakken ze dit het beste aan? STAP 1: LEERLINGEN MOTIVEREN Een gemotiveerde leerling zal toch altijd iets makkelijker aan een job geraken. Motiverende factoren deelnemen = één dag (unieke) werkervaring op je CV deelnemen = met velen. Duizenden studenten zijn ingeschreven voor 17 oktober! misschien vind je wel een studentenjob of vakantiejob? je doet het voor leeftijdsgenoten uit het Zuiden die je zullen vertellen wat ze met het geld doen zoek een droomjob, een topjob voor één dag (leuker dan op schoolbanken te zitten ) en durf hoog te mikken (radio,tv-presentatrice, burgemeester voor één dag, dolfinarium, stewardess, ). Vanuit Zuiddag zelf moedigen we jongeren aan te zoeken naar hun eigen unieke job. Wij gaan zelf op zoek naar enkele topjobs. De voorbije jaren hadden we zo topjobs als trainer van GBA, werken op de vliegbasis van Koksijde, CEO van Colruyt, Presentator bij MNM, Veel deelnemende jongeren begrijpen dat ze zelf voor hun unieke dag moeten zorgen. Zo zagen we de voorbije jaren jongeren die spontaan aanklopten, en aangenomen werden, bij (toenmalig premier) Yves Leterme, zanger Bart Peeters, airhostess, topchef Guy Vancauteren, enzovoort. Dagje meedraaien op het circuit van Zolder, het was super. Koen en Kris Wauters ontmoet en zoals je kan zien op de foto, ook achter het stuur van deze Viper gekropen :). Thx Zuiddag!!! Kayleigh Degreef over haar Zuiddag op de facebookpagina van Zuiddag.

31 30 STAP 2: NADENKEN OVER WAT ZE WILLEN Zoeken ze iets dat aansluit bij de opleiding, stage of verdere studies? Of net iets helemaal anders Iets dat ze later willen worden, een beroep die ze willen uittesten? Of een organisatie of bedrijf die ze beter willen leren kennen? Misschien is er wel een bepaald profiel of persoon die ze eens een dag willen volgen? Je kan hier eventueel samen met de leerlingen tijdens een les over nadenken. Dit sluit ook mooi aan bij een les leren solliciteren. STAP 3: WAAR BEGINNEN? Er zijn verschillende mogelijkheden waar leerlingen kunnen starten. Leerlingen hebben vaak een groter netwerk dan ze zelf beseffen. Als ze weten welke job ze graag zouden doen, kunnen ze aan de slag en moeten ze nadenken waar en hoe ze die job het best te pakken kunnen krijgen. In de directe omgeving. Enkele voorbeelden: Buurtwinkels Lokale organisaties slagers, bakkers, kruideniers, rode kruis, vzw s,

32 31 Aan de gemeente of stad Via kennissen, familie of vrienden burgemeester of schepenen, opruimactie in de stad, Stageplaats Openbare diensten Het is de school en de stageplaats die beslissen of dit kan of niet. Op de website vind je een brief voor stageplaatsen om de campagne wat te kaderen. Brandweer, politie, op school, Grotere ketens: Vele van deze bedrijven posten zelf hun jobs op de jobbank Via het internet Jongeren die specifiek weten wat ze willen doen die dag, vinden via het internet vaak een contact Google is your friend bij dat bedrijf, die persoon of in die sector. Een beetje creativiteit helpt en dat sporen we ook aan!

33 32 We nemen graag deel aan Zuiddag, want bij VDAB weten we maar al te goed hoe belangrijk het is voor jongeren om de eerste verkennende stappen naar werk te zetten. Zuiddag geeft aan jongeren een uitgelezen kans om kort kennis te maken met de werkvloer. En daar steunen ze ook nog eens een goed doel mee. Twee vliegen in één klap! Via de jobbank Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB We voorzien een online jobbank via die voortdurend aangevuld en geüpdate wordt. Op de jobbank staan veel uiteenlopende soorten jobs: iemands tuin helpen opruimen, minister voor één dag, stewardess, tandartsassistente, werken in een grootwarenhuis, schilderwerken uitvoeren, En u kent misschien ook mensen die een job willen aanbieden voor Zuiddag? Vraag hen een job-voor-één-dag te posten op de jobbank van Zuiddag. Wij motiveren en raden aan dat leerlingen vooral zelf een werkplek zoeken en op deze manier hun engagement tonen. Aan de hand van infofilmpjes en presentaties gegeven door hun medeleerlingen in september wil Zuiddag alle leerlingen motiveren dit te doen. Zuiddag doet jaarlijks zijn best om de jobbank zo vol mogelijk te krijgen, maar er zijn nooit genoeg jobs in de jobbank voor alle leerlingen. STAP 4: WERKGEVER INFORMEREN EN OVERTUIGEN Voor jobs op de jobbank is het interessant een cv en motivatiebrief mee te sturen met de sollicitatie. Soms staat bij de vacature ook nog een extra opdracht vermeld. Jongeren die werkgevers buiten de jobbank een job zoeken, zullen vaak met mensen te maken krijgen die Zuiddag nog niet kennen. De leerlingen zullen dus eerst en vooral de potentiële werkgever moeten informeren over het concept. Een tip is om dit samen tijdens de lessen te oefenen. Als het concept duidelijk is, is het nog zaak van de werkgever te overtuigen. Enkele motiverende factoren: Een paar extra handen voor één dag. De werkgever biedt een werk- en sollicitatie ervaring aan een jongere De werkgever kan zijn bedrijf aan jongeren tonen. Jongeren leren een bedrijf van binnenuit kennen. Het bedrijf steunt op een unieke manier een goed doel. Bedrijven en organisaties kunnen ermee in de schijnwerpers komen.

34 33 Het ideale moment om ideeën over producten, promo of de reputatie van het bedrijf voor te leggen aan een jongerenpubliek! Welke hulpmiddelen zijn er voorhanden? Het magazine: vol met tips, motiverende interviews, info over het project en thema, Jobflyer: een informatieve flyer die de leerlingen kunnen tonen aan (potentiële) werkgevers. De digitale versie kunnen ze massaal verspreiden. Van de papieren versie krijgt elke leerling één. Maar je kan ze natuurlijk in veelvoud kopiëren, zodat je leerlingen of Vip s ze kunnen uitdelen. Brief voor werkgevers: op de site vind je een brief voor werkgevers, die je gerust kan personaliseren. Pers: op onze site hebben we een overzicht van artikels van vorige jaren. Voor sommige werkgevers kan mogelijke persaandacht een extra duwtje in de rug zijn. De jobbank. Hoe kan je opvolgen wie waar werkt? De jobbank: verplicht Zuiddag gebruikt sinds 2010 een digitaal platform, onze jobbank, waarbij leerlingen, leerkrachten en werkgevers zich registreren voor deelname. Zo kan je als leerkracht opvolgen wie werk heeft en waar die leerling aan het werk gaat. Via de jobbank kunnen individuele leerlingen laten weten waar ze gaan werken en leerkrachten het overzicht per school bekijken en aanpassen. Alle werkgevers-voor-één-dag worden gekoppeld aan de leerlingen. Op die manier hebben leerkrachten een overzicht van wie waar gaat werken en kan Zuiddag na de werkdag de werkgever contacteren met de betalingsinfo. De registratie van de school en de leerlingen op de jobbank is verplicht. De school registreren kan vanaf maart via de website. De leerlingen kunnen zich vanaf september registreren. Werkgevers die jobs willen posten kunnen dat vanaf april. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om op te volgen welke leerling werk heeft gevonden en wie niet. Elke school heeft een andere manier van werken, je kiest zelf welke het beste bij uw school past!

35 34 Het akkoordformulier: optioneel maar aan te raden Leerlingen laten VOORAF een akkoordformulier ondertekenen door hun werkgever en kunnen dat OP DE WERKDAG ZELF nog laten ondertekenen voor aanwezigheid. De Vip s (of leerkrachten) verzamelen de bovenste helft (akkoord) van de formulier voor 17 oktober en duiden aan op klassenlijst van wie ze ontvangen hebben en van wie niet. Na 17 oktober wordt het onderste deel verzameld (aanwezigheid). Het overzichtsformulier: optioneel De Zuiddag-VIP s of verantwoordelijken op school hangen in de gang of in de klassen een overzichtsblad op. Wanneer leerlingen een werkplek gevonden hebben, vullen zij hun gegevens in. Iedereen kan hierop aflezen wie werk heeft gevonden en wie niet. Dit kan motiverend werken. Hoe gebeurt de betaling? De betaling gebeurt via overschrijving via de jobbank. Na de werkdag, op vrijdag 18 oktober 2013, ontvangen de werkgevers een bericht van Zuiddag met de betalingsinfo. Bedrijven, organisaties en particulieren storten hierna de vergoeding van minstens 40 euro RECHTSTREEKS op de projectrekening van vzw Zuiddag.

36 35 Planning campagneperiode Zuiddag 2013 September 2013 Vanaf 1 september ontvang je het educatief pakket op school. Leerlingen registreren zich op jobbank: via de schoolcode die je ontvangt bij de schoolregistratie, kunnen de leerlingen zich registreren op de jobbank. Deze registratie is verplicht. Zo kunnen jij en je collega s opvolgen waar je leerlingen werken. Job zoeken! De leerlingen beginnen nu best met het zoeken naar een job! Mogelijkheid om een datum te prikken voor een bezoek op school of voor inschrijving op locatie voor de presentatie van Venezolaanse jongeren. VIP-dagen: meer info op pagina /9: Leuven 12/9: Gent 13/9: Antwerpen 16/9: Genk 17/9: Roeselare Oktober 2013 Wil je graag een ontmoeting organiseren tussen je leerlingen en de Venezolaanse jongeren? Dat kan! In de weken net voor de werkdag zijn ze in België. Meer info op pagina 19. Donderdag 17 oktober 2013: Work for Change - Zuiddag! Duizenden jongeren uit Vlaanderen gaan vandaag een dag werken in plaats van naar school te gaan. Hun vergoeding staan ze af aan een jongerenproject uit Peru.

37 36 5. Juridisch aspect Zijn de leerlingen verzekerd? De schooldag (17 oktober 2013) dat de leerlingen effectief in een onderneming gaan werken, moet door de school verplicht ingepland worden als een extra-muros activiteit. De leerlingen gaan dus niet aan de slag als werknemer, maar nemen een kijkje achter de schermen in het kader van een schoolproject. Dit heeft een aantal voordelen naar reglementering toe. Het is wel nodig dat de leerling onder toezicht staat van een volwassene en dat de leerling geen gevaarlijk werk doet. Zolang het om ongevaarlijk werk gaat en de school zich akkoord heeft verklaard + de activiteit heeft ingeschreven als een extra-muros-activiteit dekt de klassieke schoolpolis de risico s. Op (bij veelgestelde vragen ) vind je meer info over werkzaamheden die verboden zijn voor studenten (cfr. Jobstudenten). Over extra-muros activiteiten: Tijdens het schoolleven voorziet de schoolpolis een aantal waarborgen die door elke verzekeraar voorzien zijn, namelijk: Burgerrechtelijke aansprakelijkheid (van de school, de directie, de inrichtende macht, de leerlingen, ). Rechtsbijstand Ongevallenverzekering voor de leerlingen met volgende waarborgen: medische kosten, kapitaal bij blijvende invaliditeit, kapitaal bij overlijden. Wanneer het gaat over extra-muros activiteiten door de school georganiseerd of medegeorganiseerd wordt dit als een onderdeel van het schoolleven beschouwd en zijn de hoger genoemde waarborgen automatisch van toepassing. Wat als de leerling een voorwerp beschadigt tijdens de werkdag? Berokkent de student schade aan een voorwerp dat hem/haar wordt toevertrouwd (vb het laten vallen van een bedrijfslaptop), dan kan hij/zij persoonlijk aangesproken worden voor de vergoeding van de schade. Om de student te beschermen, biedt IC Verzekeringen hiervoor een gratis dekking met een maximum van per schadegeval.

38 37 IC verzekeringen is de huismakelaar van een groot aantal deelnemende scholen. Ter ondersteuning van dit project wenst IC Verzekeringen deze dekking niet enkel aan te bieden aan de bij haar verzekerde scholen, maar wel aan ALLE scholen. Wat moet de school dus doen? De school dient haar schoolpolis op de hoogte te brengen dat ze deelneemt aan de campagne. Bovendien dient zij te specificeren dat deze activiteit kadert binnen het schoolprogramma en beschouwd wordt als extra-muros activiteit. Bij inschrijving voor de campagne op het online registratiesysteem van Zuiddag bevestigt de school dat de directie donderdag 17 oktober 2013 inschrijft als extra-muros activiteit en dat de activiteit gedekt is door de schoolpolis.

39 38 6. Time for Change En wat na Zuiddag? Een aantal van de jongeren die ooit deelnamen aan Zuiddag (vaak de jongeren die Vip waren op school) hebben zin om samen met andere jongeren ook na Zuiddag nog te werken aan een rechtvaardige en duurzame samenleving. Daarom organiseren we naast Work for Change (de werkdag) ook Time for Change. Time for Change is er voor jongeren die tijd willen investeren en zich willen inzetten voor verandering. Maandelijks organiseren we activiteiten of vormingen waarbij jongeren kunnen aansluiten. We houden bij wie wanneer aanwezig was en aan welke competenties ze werkten door deel te nemen aan die bepaalde activiteit. Zo leren ze hun eigen talenten en verworvenheden benoemen.

40 39 Op het einde van het Zuiddagjaar ontvangen ze een attest en referentiebrieven. Hun ervaring en cv wordt erdoor verrijkt. Bovendien komen ze door time for Change vaak in contact met boeiende mensen en organisaties. Hun kijk op de wereld verbreedt. Welke activiteiten? In 2013 staan onder andere deze activiteiten op de Time for Change kalender: Workshops: creatief denken, schrijven met Loesje, vegetarisch koken, Kennismaken met interessante persoonlijkheden, zoals Majd Khalifeh, bekende journalisten, de low impact man, Uitwisselingen: Naar Peru op projectbezoek, naar Italië voor de jaarlijkse samenkomst met andere Europese Zuiddag-organisaties. Vormingen: creatief schrijven, Wat is je talent, Spaanse les, presentaties leren geven Bezoeken: VRT, armoedewandeling in Brussel Teambuildingsactiviteiten En nog veel meer! We polsen zelf bij de jongeren waar ze interesse in hebben. Een deel van de activiteiten sluit ook aan bij het verder uitbouwen van de Zuiddag-werking. Hoe kunnen mijn leerlingen aansluiten? Jongeren kunnen gedurende het hele jaar aansluiten. We maken onze activiteiten bekend via Facebook en de website: De activiteiten zijn gratis en ook openbaar vervoer wordt terugbetaald. Voor meer info kan je bij Lies Corneillie terecht. Zij is de educatief medewerker bij Zuiddag en organiseert de jongerenwerking. of

41 40 7. Verleden en toekomst van Zuiddag Geschiedenis We haalden de mosterd in Noorwegen. Daar bestaat al sinds 1964 de campagne Operation daywork, die op zijn beurt geïnspireerd is op een Zweedse campagne. Een groep Zweedse studenten wilden Dag Hammerskjöld herdenken. Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961 toen hij stierf in een vliegtuigongeval tijdens zijn vredesmissie in Congo. Vanaf dan werd er elk jaar een herdenkingsdag in het leven geroepen, één dag voor Dag, waarop studenten vrijwillig een dag gaan werken. De vrijwillige werkdag door studenten is niet alleen een dag om fondsen te werven maar vooral een dag van sensibilisering over de situatie van landen in het Zuiden. In 1964 werd in Noorwegen dollar verzameld en in 2004 bedroeg dit al 4 miljoen dollar. Het aantal deelnemende studenten steeg van naar Het project in Noorwegen is dan ook een zeer groot succes. Werking in Vlaanderen Het pilootproject in 2006 In samenwerking met de Braziliaanse organisatie Diaconia vond in oktober 2006 de eerste editie van de campagne Zuiddag plaats. Het thema van deze eerste actieweek was recht op kwaliteitsonderwijs. Tien Brazilianen kwamen presentaties en een themafilm hieromtrent tonen op 8 scholen. Workshops en culturele onderdompeling hoorden er op deze mondiale dagen ook bij. Duizenden leerlingen werden gesensibiliseerd, 550 leerlingen gingen effectief een dagje werken voor het Zuiden, meer dan 400 verschillende bedrijven, organisaties en particulieren stelden een werkplaats ter beschikking. De opbrengsten gingen voor 100% naar twee projecten van de Braziliaanse NGO Diaconia die o.a. werkt met kinderen en jongeren in volkswijken. Zuiddag De daaropvolgende jaren bleek het enthousiasme van de leerlingen en de interesse van de scholen groot genoeg om verder uit te breiden. Op zes jaar tijd is Zuiddag merkbaar gegroeid: van 1 stad naar meer dan 80 steden in alle Vlaamse provincies en Brussel

42 41 van 500 deelnemers naar meer dan deelnemers van 8 scholen naar 134 deelnemende scholen Volgende thema s kwamen reeds aan bod: 2006 in Brazilië: Recht op kwaliteitsonderwijs (i.s.m. NGO Diaconia) 2007 in Brazilië: Stop geweld tegen vrouwen (i.s.m. NGO Diaconia en Volens) 2008 in Colombia: Tegen militarisering en kindsoldaten (i.s.m. Volens en ACOOC) 2009 in Oeganda: Jonge boeren verdienen beter! (i.s.m. Vredeseilanden en VECO) 2010 in Indonesië: Healthy food, Healthy Living (i.s.m. Vredeseilanden en VECO) 2011 in Tanzania: Jonge ondernemers in Tanzania (i.s.m. Trias NGO en Mviwamo) 2012 in Venezuela: Verrijk je wijk in Caracas (i.s.m. Bello Belgo en Embajadores Comunitarios) Meer informatie over de vorige edities van Zuiddag kan je nalezen op Werking in Europa Niet enkel in Noorwegen en België is er een Work for Change-actie. Ook Denemarken, Duitsland, Finland, Zweden, Servië, Nederland en Italië namen het concept over. Het werd dus hoog tijd om de stap naar een internationale samenwerking te zetten. Sinds enkele jaren wordt in de zomer een kamp georganiseerd, waar ambassadeurs van de verschillende landen samenkomen. Ook Belgische jongeren gaan ernaar toe om onze Zuiddag te vertegenwoordigen. In 2012 werd op het zomerkamp de basis gelegd voor de internationale groep SAME: Solidarity Action day Movement in Europe. Door een netwerk uit te bouwen kunnen we met elkaar samenwerken en elkaar helpen groeien. De SAME groep zal een kwaliteitsleidraad uitwerken, startpakketten voor andere landen maken, uitwisselingen organiseren, Toekomst We willen blijven groeien! Naar het model van Operation dayswork in Noorwegen ( waar op één dag jongeren gaan werken en op die manier 4 miljoen dollar inzamelen voor het Zuiden, willen wij over enkele jaren een nationale campagne waarmaken in België. Op die manier kunnen wij elk jaar verschillende jongerenprojecten gedurende verschillende jaren steunen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

43 42 In de toekomst willen we jongeren nog meer betrekken bij de werking van Zuiddag. Samen met jongeren herwerkten we de structuur van Zuiddag: Vips: ondersteunen Zuiddag op school Projectgroepen: eenmalige activiteit of werkgroep met verschillende momenten (vb meeschrijven aan het magazine, jobs zoeken). Ook de meeste Time for Change activiteiten vallen hieronder Commissies: het beleid van een bepaald domein wordt binnen een commissie bepaald. Zo is er de commissie communicatie, educatie, vrijwilligerswerking, ). Het voorzitterschap van een commissie wordt gedeelt door een jongere en een bestuurder van Zuiddag. De jongerenvoorzitters zetelen ook in de raad van bestuur. Raad van Bestuur: heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid over de vzw Zudidag. Minderjarigen zetelen als waarnemend lid. VIP worden In een projectgroep stappen Commissi e lid worden Bestuurs lid worden Jongeren kunnen via de commissies en de raad van bestuur dus echt hun stempel drukken op het beleid. Voor meer info over de commissies en de leden van de raad van bestuur van Zuiddag, kan je surfen naar

44 43 8. Met wie organiseren we Zuiddag? Onze partners Van september 2008 tot en met december 2010 werd Zuiddag gesteund door de Vlaamse overheid (project ontwikkelingseducatie bij VAIS), waardoor zij een eerste fulltime werkkracht kon aannemen. Voordien steunde Zuiddag volledig op de kracht van vrijwilligers en projectsubsidies (bvb. Koning Boudewijnstichting winnaar project Buiten Categorie ). Ondertussen werkt Zuiddag samen met enkele structurele partners. Dankzij hun financiële ondersteuning werkt Zuiddag met 3 vaste werknemers. De Vlaamse overheid: De afdeling Jeugd van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen van de Vlaamse overheid ondersteunt de werking 'Time for Change' van Zuiddag. Het Vlaams Agentschap Internationale Samenwerking (VAIS) ondersteunt financieel de werkingsmiddelen voor het neerzetten van de campagne Work for Change in al haar aspecten. Group Colruyt: Adviseur Public Affairs bij de Groep Colruyt Mieke Vercaeren: "De Groep Colruyt steunt Zuiddag omdat het een zinvol en boeiend initiatief is van en voor jongeren. Niet in het minst omdat we geloven dat een uitwisseling van jongeren in het kader van een maatschappelijk project een verrijkende ervaring is, die hen zeker zal bijblijven."

45 44 Zij steunen ons BOSS paints: Lieve Bossuyt, directielid bij BOSS paints: "We voelen ons heel erg aangesproken door zowel het enthousiasme van het Zuiddag-team als hun missie en manier van aanpak. Zuiddag slaagt erin om jongeren, Noord en Zuid, engagement, fun, ondernemingszin, verbondenheid, solidariteit, bijleren en nog veel meer te mixen tot een prachtig project, waar we ons helemaal in kunnen vinden." Zij spreken over ons Zij ondersteunen ons NGO partner 2013 Vredeseilanden: algemene ondersteuning bij de actie 2013 (elk jaar wisselt de partner)

46 45 Kleur Bekennen: educatieve ondersteuning in aanbieden van lesmateriaal voor leerkrachten Maks! en TV.KLasse: Redactionele ondersteuning bij communicatie naar de scholieren en leerkrachten. Vertaler-tolken-hogescholen uit Vlaanderen en Brussel: het tolken van de infopresentaties gegeven door de jongeren uit het Zuiden (samenwerking met HIVT en Lessius uit Antwerpen, HU Brussel, HO Gent) Jaarlijks stellen honderden bedrijven en organisaties jobs voor één dag ter beschikking. De deelnemende scholen en steden.

Zuiddag. Work for Change

Zuiddag. Work for Change Zuiddag Work for Change Zuiddag = Work for Change EN Time for Change FILM Wat is Zuiddag? Work for change Work for Change Eén (school)dag werken op 17 oktober 2013 Minimum 40 verdienen Dat loon gaat naar

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Handleiding presentatie Zuiddag 2013

Handleiding presentatie Zuiddag 2013 Handleiding presentatie Zuiddag 2013 Ter info: Alle filmpjes die in de presentatie verwerkt zijn, worden afgespeeld door eenmaal te klikken op de afbeelding indien de DVD in de computer zit OF het volledige

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

Hebt u Work for Change?

Hebt u Work for Change? Jongeren werken bij bedrijven, organisaties, steden of particulieren. Hebt u Work for Change? Op 18 oktober steken 10.000 geëngageerde jongeren tussen 15 en 25 jaar voor één dag de handen uit de mouwen

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

ZUIDDAG 2015. Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld

ZUIDDAG 2015. Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld ZUIDDAG 2015 Scholieren werken een dag en strijden samen met hun leeftijdsgenoten uit het Zuiden voor een duurzame wereld Doe mee met 160 scholen in Vlaanderen & Brussel 79% van de deelnemende leerkrachten

Nadere informatie

Proef je passie voor Peru. Doe mee en post een job. Work for change 17 oktober ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven.

Proef je passie voor Peru. Doe mee en post een job. Work for change 17 oktober ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven. Work for change 17 oktober 2013 ZUIDDAG Zuiddag = scholieren 1 dag werk geven. Proef je passie voor Peru Doe mee en post een job Hun loon van 40 euro is voor jonge koffieboeren uit Peru. ZUIDDAG Alle info

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerlingen Inhoudstafel Account aanmaken Job zoeken in de jobbank Je wordt aanvaard voor een job Post je job op Facebook Je wordt geweigerd voor een job Een werkgever

Nadere informatie

ZUIDDAG. Work for change!

ZUIDDAG. Work for change! ZUIDDAG Work for change! Missie ZuidDag wil jongeren de kans geven het verschil te maken in de wereld door lokaal scholen, bedrijven, jongeren van Noord en Zuid bij elkaar te brengen. Campagnemethodiek

Nadere informatie

Prezi Work for Change Zuiddag 2015

Prezi Work for Change Zuiddag 2015 Prezi Work for Change Zuiddag 2015 Hej daar, Hartelijk bedankt om Zuiddag voor te stellen. Hier is nog even kort een checklist: Neem de prezi, samen met de filmpjes mee op USB (voor het geval er geen internet

Nadere informatie

ZUIDDAG Work for Change

ZUIDDAG Work for Change ZUIDDAG 2011 Work for Change Ik vind Zuiddag fantastisch omdat het zo innovatief is. Het is een hele nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking die veel verder gaat dan 100 euro aan een goed doel geven

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerkrachten Inhoudstafel Account aanmaken School inschrijven Collega s uitnodigen Leerlingen opvolgen Tips voor opvolging leerlingen Om de school in te schrijven,

Nadere informatie

ZUIDDAG OKTOBER

ZUIDDAG OKTOBER ZUIDDAG 2014 16 OKTOBER WORK FOR CHANGE WORK FOR CHANGE Geef jongeren uit uw buurt een job voor 1 dag. Beloon zo hun engagement en steun tegelijk een uniek goed doel. Wat is Zuiddag? Zuiddag is een organisatie

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2019

Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1 Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

Persdossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012

Persdossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012 Persdossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012 1 1. De campagne Zuiddag Missie Zuiddag Zuiddag geeft jongeren de kans om het verschil te maken in de wereld door lokaal scholen, bedrijven, steden en jongeren uit Noord

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor werkgevers Inhoudstafel Account aanmaken Organisatiegegevens ingeven Een job posten Post uw job op Facebook Een job kopiëren Collega s uitnodigen Job onzichtbaar maken

Nadere informatie

HANDLEIDING LEERKRACHTEN

HANDLEIDING LEERKRACHTEN HANDLEIDING LEERKRACHTEN Beste leerkracht, De YOUCA Action Day staat opnieuw voor de deur. Dit jaar gaan jouw leerlingen op 18 oktober 2018 een dag niet naar school. Wel gaan ze ergens werken, en het loon

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job?

WERK AAN DE WINKEL Hoe vind je een job? Hoe vind je een job? Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen De leerlingen exploreren de verschillende manieren om aan een baan te geraken. Ze vertrekken van hun eigen ervaringen, interviewen

Nadere informatie

Stedendossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012

Stedendossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012 Stedendossier CAMPAGNE ZUIDDAG 2012 1 1. De campagne Zuiddag Missie Zuiddag Zuiddag geeft jongeren de kans om het verschil te maken in de wereld door lokaal scholen, bedrijven, steden en jongeren uit Noord

Nadere informatie

19 OKTOBER 2017 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE

19 OKTOBER 2017 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY SCHOOLBROCHURE 2017 YOUCA.BE Onderaan: YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. www.youca.be 19 OKTOBER 2017 Wie zijn wij? Wat doen we? YOUCA, Youth for Change and Action

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België!

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! Omdat we het waard zijn Dankzij de Belgische bedrijven en hun werknemers bestaat onze economie. Dankzij

Nadere informatie

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE HANDBOEK 2019 HANDBOEK DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG MET DOCENTEN AAN DE SLAG MET Dance4Life werkt wereldwijd aan een gezonde seksuele toekomst voor jongeren. scholenactie.dance4life.nl HANDBOEK 2019 BETROKKENHEID

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2020

Projectoproep YOUCA Action Day 2020 Projectoproep YOUCA Action Day 2020 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018

HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018 1 HANDLEIDING LEERLINGEN YOUCA Action Day 2018 Inhoudsopgave 1. REGISTREREN EN AANMELDEN...2 2. OVERZICHT ACCOUNT...4 3. ZOEK EEN JOB...5 Een zelf gevonden job toevoegen met de jobflyer...5 Solliciteren

Nadere informatie

Handleiding PowerPoint

Handleiding PowerPoint Handleiding PowerPoint 2 Handleiding bij PowerPoint Wat is Zuiddag 2014 Inleidend Hieronder vind je een korte uitleg per slide. De PowerPoint is hoofdzakelijk opgebouwd rond eigen Zuiddag-medewerkers en

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Link met het secundair onderwijs

Link met het secundair onderwijs Link met het secundair onderwijs 1. Instroomprojecten 'Tutoraat' en 'Klimop' De moeizame doorstroom in het secundair onderwijs en de instroom naar het hoger onderwijs van kansarme en allochtone jongeren

Nadere informatie

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand

Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Tell Me and I Will Forget Show Me and I May Remember Involve Me and I Will Understand Confucius Wat doet dance4life? Informeren en activeren! Een wereld zonder hiv en aids is mogelijk. Voor de oplossingen

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

CASE 2.1 - Campagne Stad Genk

CASE 2.1 - Campagne Stad Genk CASE 2.1 - Campagne Stad Genk 1 2 Samen met Henk naar een groener Genk! marketingplan BRIEFING - OPDRACHT VAN STAD GENK De probleemstelling Mensen die een kapvergunning aanvragen en dus weinig belang hechten

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

MODE. Ingrid Casier. voor directies en leraren

MODE. Ingrid Casier. voor directies en leraren MODE Ingrid Casier voor directies en leraren 1 Workshop technische fiches Leraren die de workshop technische fiches volgden, zullen een individuele vraag krijgen naar het gebruik van deze fiches aan de

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Scholenwerking 2014-2015

Scholenwerking 2014-2015 Aanbod Scholenwerking 2014-2015 dé vakbond voor studenten www.acv-enter.be REGIO DIEST Beste leerkracht Als ACV vinden we het noodzakelijk dat toekomstige werknemers waaronder ook uw leerlingen - geïnformeerd

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag Handleiding voor werkgevers

Jobbank Zuiddag Handleiding voor werkgevers Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor werkgevers Inhoudstafel Account aanmaken Organisatiegegevens ingeven Een job posten Post uw job op Facebook Een job kopiëren Collega s uitnodigen Job onzichtbaar maken

Nadere informatie

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag?

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? Op 13 maart heeft de minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen Kathleen Van Brempt een mededeling gedaan over het Rijbewijs op school. Hierover

Nadere informatie

Handleiding ZUIDDAG jobbank 2016 voor leerkrachten

Handleiding ZUIDDAG jobbank 2016 voor leerkrachten Handleiding ZUIDDAG jobbank 2016 voor leerkrachten Surf naar jobbank.zuiddag.be Dan kom je op deze homepagina 1. Jezelf registreren of inloggen Is het de eerste keer dat je hier komt, klik dan op registreer

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Deel, leer en inspireer bij Artemis

Deel, leer en inspireer bij Artemis Deel, leer en inspireer bij Artemis Laat jij professioneel niets aan het toeval over? Bij Artemis ben je aan het juiste adres. Artemis is een netwerk waar je ervaringen uitwisselt met vrouwen die eenzelfde

Nadere informatie

Begeleid Werken HET ROER

Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken is een droomjob voor volwassenen met een verstandelijke beperking van Het Roer. Dagcentra, woonvormen, ambulante begeleiding Het Roer Unit Het Roer biedt zorg en

Nadere informatie

F4F-schoolprogramma voor basisscholen

F4F-schoolprogramma voor basisscholen F4F-schoolprogramma voor basisscholen Christophe Delen VZW Faces for Faces info@faces4faces.be 0498/487088 Beste directie en leerkrachten, VZW Faces for Faces nodigt jullie basisschool uit om deel te nemen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12. KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.1 Een boomhut bouwen; een berg beklimmen; naar een concert

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB

OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB studenten_brochure_v2.indd 1 11/08/16 16:08 Student en op zoek naar studentenjob? OCMW Gent ondersteunt jongeren die minder middelen hebben, maar wel willen studeren.

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

SOLLICITATIE (deel 1)

SOLLICITATIE (deel 1) SOLLICITATIE (deel 1) Je bent de werkgever van een voedingswinkel. Je bent op zoek naar een goede winkelbediende voor je zaak. Kan jij een sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je doen? 1 Zoek 2 gesprekspartners.

Nadere informatie

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt / De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /11.11.11 www.4depijler.be Wie we zijn! Filmpje 1 https://www.youtube.com/watch?v=rlqs_bpnsic Belgische ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Versterking in de zoektocht?

Versterking in de zoektocht? Contact: bram@co-searching.be In oktober 2016 rondden we onze online bevraging bij (ex-)deelnemers af. In deze bevraging gingen we na hoe zij de workshops van Co-Searching hebben ervaren. 37 deelnemers

Nadere informatie

Script Presentatie kort leerkrachten

Script Presentatie kort leerkrachten Script Presentatie kort leerkrachten Slide 1 Wie heeft al eens van YOUCA gehoord? Of van Zuiddag misschien? Wel, wij doen daar volgend jaar met onze school aan mee. Slide 2 De presentatie van vandaag bestaat

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË 2 Onze wereld is een wereld van verschil. Geen twee mensen zijn gelijk. Samenleven in diversiteit is de uitdagende maar verrijkende opdracht. Zo groeit, voorbij

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Jouw klas in de bib.

Jouw klas in de bib. SCHOOLJAAR 2019-2020 Jouw klas in de bib. Ons gratis aanbod voor het kleuter- en lager onderwijs in Haacht en Boortmeerbeek. Workshops, auteursbezoeken en lezingen op maat van kinderen en leerkrachten.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

ROAD OF CHANGE ON THE ROAD AGAIN ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA

ROAD OF CHANGE ON THE ROAD AGAIN ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA ROAD OF CHANGE ERVARINGSGERICHT LEERTRAJECT OVER ASIEL EN MIGRATIE LANGS DE GRENZEN VAN EUROPA FACEBOOK.COM/ROADOFCHANGE ROAD OF CHANGE WAT GAAN WE DOEN? We verzamelen achtergrondinformatie, vergelijken

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

algemene informatie Wist je dat?

algemene informatie Wist je dat? algemene informatie contact: openingsuren: ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. en 14-19.30 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Het aanbod in deze

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB

STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB Student en op zoek naar studentenjob? OCMW Gent ondersteunt jongeren die minder middelen hebben, maar wel willen studeren. Onderwijs kost geld, maar je staat er

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Handleiding: inschrijven voor de Missiodag

Handleiding: inschrijven voor de Missiodag Ik probeer mijn parochie/federatie in te schrijven, maar het lukt niet. Wat moet ik doen? Volg deze handleiding! Het inschrijven voor de Missiodag gebeurt via de administratieve site van IJD: 'Regi' (www.regi.ijd.be).

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE SAMWEEK HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE DAAR KOMT SAM DE VERKEERSSLANG! Beste campagneverantwoordelijke Fijn dat je weer meedoet om van de Samweek op je school een succes te maken. Dit jaar

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Januari 2011 VERWENMOMENT

Januari 2011 VERWENMOMENT Januari 2011 VERWENMOMENT Galerijtip van de maand: VERWENMOMENT Januari is voor heel wat jeugdleiders examenmaand. De ideale gelegenheid om de Jeugd Rode Kruiskindjes eens iets voor de leiding te laten

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature November 2014 Handleiding: Stap 1: Ga naar de website... 1 Stap 2: Ik ben een vrijwilligersorganisatie...

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Een nieuw licht op afvalbeheer

Een nieuw licht op afvalbeheer Een nieuw licht op afvalbeheer DOSSIER samen > motiveren Da s proper is een initiatief van FOST Plus vzw en komt voort uit de samenwerking tussen de gewesten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Breek taboe omtrent kansarme

Breek taboe omtrent kansarme ITINERA INSTITUTE FLASH Breek taboe omtrent kansarme versus kansrijke diploma s 03 07 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING De Europese leiders hebben een actieplan tegen jeugdwerkloosheid aangekondigd. Uiteraard

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie