Anne: ik mis de verwijzing bij de projectplannen naar de speerpunten. 39: Dit zal dus duidelijker weergegeven worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anne: ik mis de verwijzing bij de projectplannen naar de speerpunten. 39: Dit zal dus duidelijker weergegeven worden."

Transcriptie

1 2e deel van de wissel ALV 39 aan het woord 1. welkom 2. installatie commissies, KVC, RdW 3. Speerpunten uitleg met daarbij de verwezenlijkingen De activiteiten en capaciteiten van Studievereniging i.d zichtbaar maken. Hierin is een passieve en actieve invulling. De vereniging letterlijk zichtbaarder maken en daarbij een consistente informatie verstrekking naar buiten creëren. Het tweede speerpunt: Het vakgebied naar de student brengen. Anne: ik mis de verwijzing bij de projectplannen naar de speerpunten. 39: Dit zal dus duidelijker weergegeven worden. Peter: waarom deze speerpunten? 39, Kasper: Wij zien een gemis wat betreft het curriculum vergroten, hier willen we op inspelen. Wat betreft de zichtbaarheid van buitenaf willen wij zorgen dat het voor alle leden duidelijk blijft waar i.d zit en wat i.d allemaal doet. Je wil de informele sfeer van i.d gebruiken om hierin de vereniging onder de aandacht te brengen I.v.m. de IOWorld: Timme: van bno Dutch creative heeft een platform waar verschillende informatie kanalen bij elkaar gebracht kunnen worden. Dit platform bestaat al en daar zouden wij als i.d mee kunnen gaan werken in plaats van dat het wiel voor een tweede keer uitgevonden wordt. Caroline: Die professionals die je bij de vereniging wil betrekken heeft dit ook te maken met het betrekken / aantrekken van de masters? 39: Die professionals zien wij als een aparte groep. Hieronder vallen docenten en professionals bij bedrijven. Eigenlijk alle mensen uit het vakgebied. De masters willen we ook bereiken. Deze zien we echter als een aparte groep. Wat betreft de zichtbaarheid van binnenuit; We willen een raam in ons bestuurshok en meer transparantie creëren. Wij denken dat dit in lijn licht met het huidige beleid van de faculteit. Hierbij wordt meer openheid gecreëerd. Ook met de plannen voor de duidelijk zichtbare design studio s beneden denken wij hierop aan te sluiten. Tommie: Gaan jullie het beplakken van de gevel in overleg met de faculteit doen? In het jaar van 37 is dat wel gedaan en daardoor is het er niet gekomen. Misschien moet je het dus gewoon doen, en dan misschien een gemakkelijk Peter: er moet een balans gemaakt worden van de uitstraling van i.d en het brengen van meer i.d in het Kafee. Ga naar paul met de boodschap dat je de

2 ruimte op wil knappen om het toonbaarder te maken, zeg hierbij niet dat je meer i.d in Kafee wil brengen. Timme: in principe is Angeline verantwoordelijk voor de uitstraling van de faculteit. Ga dus naar haar toe en niet naar Paul. Want als Angeline het tegen Paul zegt dan gebeurt het gewoon. Probeer Angeline te overtuigen van de verbeteringen in de uitstraling van de ruimtes. Mitra: Er zijn ook plekken waar i.d naar voren gebracht kan worden zonder dat je daar FMVG voor nodig hebt. Bijvoorbeeld de lege ruimte aan de bar opvullen. Timme: splits dit projectplan op in verschillende delen. 39, Mathijs: Een deel van dit projectplan is kortetermijn en een ander deel is langetermijn. Tommie: er is nu al zeer grote vraag naar algemene i.d posters. Ga dit dus zeker doen en kijk vantevoren naar hoeveel animo er is zodat je er een aantal extra besteld. Tommie: Op de balie wil je foto s ophangen van jullie zelf is dit niet een plek om meer van i.d s activiteiten duidelijk te maken. 39, Kas: Om de activiteiten duidelijk te maken hebben we o.a. de iday 0.0 gehad evenals de flyers waarop ook de commissie flowchart staat. IOB geldt voor volgend college jaar. Dit stond er nog niet duidelijk bij. Tommie: Het verplaatsen van de IOB kan ook van grote invloed zijn op de SpoRa. Voorbeelden met betrekking tot het docentencontact: tentoonstelling met docentewerk, meer docenten mee op reizen. Peter: loop hiervoor ook bij Angeline langs. Timme: ga je hierbij een verschil maken tussen parttime en fulltime docenten? 39, Kas: In principe is al het werk leuk want je wil natuurlijk gewoon het vakgebied dichter bij halen. Joost Huijberts: Er zijn niet alleen onderwijzende docenten maar ook docenten die allerlei onderzoek doen achter de schermen ook deze mensen kunnen erg interessant zijn. Tommie: Tot nu toe vinden de docenten het vooral leuk om mee te gaan. Je kan ook veel meer voordeel uit halen voor de student vanwege het feit dat er een docent mee gaat.

3 39, Manon: Je weet meestal niet wat voor iemand je les staat te geven. Dat kan heel interessant zijn voor de studenten. Dus ook op die manier wil je meer te zien krijgen van de docenten die hier rondlopen. Commissiecontact Carlo: Wat is het verschil met het goed QQ en van een commissie. In mijn ogen is dit meer iets wat op de QQ er aan komt. 39, Kas: in onze ogen is het te veel ondergesneeuwd en daarom willen we er extra op gaan letten. We willen hierbij ook het gehele proces bekijken. Dus vanaf het moment dat je op IO komt tot je klaar bent met commissie doen. Tommie: 38 had als projectplan het opruimen van de commissieruimtes. Ook dit was iets wat moest gebeuren. Maar zij hadden die kasten genoemd als iets wat structureel voor de komende jaren verandert. Wat gaan jullie daar aan doen, wat voor iets structureels stellen jullie voor? 39, Kas: We willen een algemene commissie zoek handleiding. Tommie: Er is in het jaar van 37 een boekje deels gemaakt met daarin van elke commissie uitleg. Zoiets zou nog uitgebreid kunnen worden. Mathijs: Hierbij zijn bijvoorbeeld de algemene posters gemaakt die op het blikje en in Kafee hebben gehangen. Deze posters werden enthousiast ontvangen, en motiveert mensen om een commissie te gaan doen. Zet deze concrete dingen in het beleid Peter: bij de posters stond een kopje social de commissies van Peter zouden daaruit blijkend helemaal niet social zijn. 39, Als deze posters opnieuw opgehangen gaan worden zal hier nog goed naar gekeken worden. Aimee: Het projectplan zou kunnen zijn dat je ook gaat onderzoeken waarom het versloft. In totaal zou dat dan een duidelijk projectplan worden. Guido: vindt het eigenlijk een super leuk projectplan. Het is belangrijk dat je elkaar scherp houdt met betrekking tot het QQ en van commissies. Probeer het concreter te maken door bijvoorbeeld commissies direct te vertellen waar ze recht op hebben. 4. Uitleg activiteitenpakket Geen via Milano en maar 1 CoT dit jaar. i.d-profession (waarvan de meeste ambassadeurs nu aanwezig zijn) is dit jaar de nieuwe commissie. Carlo: gaan de Actid en de i.d-profession elkaar niet in de weg zitten?

4 39, Kas: Actid is wat informeler je hebt bij de i.d-profession ook meer baggage nodig ( in de zin van een bepaald aantal punten wat je gehaald moet hebben). Tommie: hoe is het eigenlijk met de alumni 39, Kas: Wij willen o.a. verder gaan met de IO-world. Ook de alumni willen we meer bereiken. Ad: Die alumni zijn een manier om de professionals te bereiken. Timme: De alumni zijn niet gemakkelijk te bereiken. Maak een manier om ervoor te zorgen dat je als i.d voor de alumni interessant bent. Tommie: gaan jullie ook nog iets doen met coaches ofzoiets? 39: Hier kan in ieder geval naar gekeken worden. Peter: wat zijn de redenenen dat er überhaupt nog een IOF moet plaats vinden. Maik: is een fantastische redden om i.d duidelijk te maken. Joost: je hebt een heel belangrijke troef in handen Peter: als i.d nu ineens de beveiligingskosten moeten betalen wat doe je dan. Joost: die kans is nu erg klein. Timme: er is genoeg feedback over IOF hier kan een aparte input borrel voor gehouden worden. Manon: we willen meer IO in het festival brengen alleen hoe precies dat weten we nog niet. Mitra: Denk niet dat er ineens gezegd kan worden oh we doen IOF niet. Tommie: Research Project het kader is al gepresenteerd bij de vorige ALV. Ook hier moet goed naar gekeken worden. Het was twee jaar geleden ook de vraag of het wel door moet gaan, zorg dat je het goed blijft evalueren. Klaas: mooie plannen en heel benieuwd naar alle uitvoeringen. 5. financieel beleid 3e maandag van de maand. KVC: is afgelopen jaar een beetje achtergeraakt. De KVC moet duidelijker aangesproken worden door de commisies binnen twee weken na de aanstelling van de commissies. De KVC moet een actieve rol binnen de vereniging blijven spelen. De KVC wil hier zelf duidelijker in aanwezig zijn en zich hiervoor inzetten. Klaas: belastingsaangifte periodes moeten ook onder de aandacht gebracht worden. Met name in verband met i.d-kafee. Mathijs: dit is een functie die al beschreven staat bij de activiteiten van de KVC. Begroting i.d folders:

5 Volgende ALV zal het gehele plan gepresenteerd worden in verband met een meerjarige folder. Caroline: Je kunt het geld ook zo verdelen dat er iedere twee jaar een folder gemaakt kan worden. Caroline: blijven de i.d stickers hetzelfde of komt hier weer een nieuw ontwerp voor? Michiel: hier moet gewoon nog naar gekeken worden. Klaas: er is ergens nog een folder plan waarschijnlijk in de map van 32 kijk hiernaar. bus Timme: kijk goed naar de financiële boel omtrent de bus. Theoretisch gezien zou je een bus kunnen kopen nu. Maar misschien wil je eigenlijk een nieuwe betere bus kopen en niet weer zo n barrel ding hebben. Mitra: Let goed op want persoonlijk vind ik het nu al onverantwoord om mensen in die bus te laten rijden, er zit bijvoorbeeld al geen dode-hoekspiegel op zit. Commissiegeld: Hiermee wordt het geld bedoelt wat er beschikbaar is om met de commissie een afsluitend etentje te hebben. Hiervoor is minder inbegroot dan voorgaande jaren. Dit omdat er afgelopen jaren in de exploitatie veel minder aan uitgegeven is. Peter: Er komen natuurlijk nog een hoop dingen aan. De uitjes nu zijn er drastisch weinig. Maak gewoon een rekensommetje wat betreft het aantal commissieleden. Zorg dat er voor alle commissie leden geld beschikbaar is voor een afsluitend etentje. Waarom zou je de Actid bijdrage zo drastisch verlagen? Joost: We hebben ze echt moeten pushen om meer geld uit te geven dat is natuurlijk vreemd. Fleur: Je weet natuurlijk niet wat een commissie voor komend jaar verzint. Mathijs: wij denken dat we nu genoeg geld geven om de Actid vrij activiteiten te laten organiseren. Carlo: Het klinkt erg beperkend om ze zo weinig geld te geven. In zijn jaar van de BAC zijn ze beperkt in hun activiteiten. Tommie: het bedrag is zo vastgesteld omdat je met dit bedrag goede activiteiten kunt organiseren. Mathijs: wij denken dat het haalbaar is zo. Mitra: Het is een overgangscommissie: Stel dat er inderdaad meer geld nodig blijkt dan begroot, dan wordt dit besproken bij de volgende ALV. Dit is een nieuwe evaluatie puntje voor de volgende ALV.

6 i.d-profession zal ook ge-evalueerd worden bij de tweede ALV met betrekking tot de commissie bijdrage. Kafee: waarom zou kafee niet de gehele bijdrage van portiers betalen? Hier wil je een overgang hebben en niet in een keer de banden met i.d kwijtraken. Uiteindelijk zou Kafee wel de gehele bijdragen van de portiers kunnen betalen. Research Project: dat geld kun je beter in een keer op de begroting te zetten. Timme: raam is veel duurder dan er nu op de begroting staat. Wat er nu staat is wat we er voor over hebben. Mathijs: samen met de faculteit moet naar een oplossing gezocht worden. Aimee: als het ook echt euro kost, wil je dan deze schuld bij de faculteit neerzetten om het zo maar te noemen. Peter: wil je deze dan ook wel in een raam steken als je het op andere punten misschien harder nodig hebt. Tommie: waar zitten de stickers in Kafee bij? Mathijs: Hierbij hoort de gehele voorgevel en de zichtbaarheid van buitenaf. Klaas: advieskosten staan hier een beetje raar. Op de begroting zou ik een kopje maken van inrichtingen en onderhoud en daar dus alle plannen bijvoegen. Inkoop i.d-balie Ad: kijk goed dat je geen grote bergen aan gadgets bij i.d hebt liggen. reserveringen m.b.t. ledenpasjes Melvin: Je wil misschien niet dezelfde ledepasjes weer hebben. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een chip erin wilt hebben. Hiervoor kan een plan opgesteld worden voor volgend jaar. Klaas: er staat 2700 onderaan. Hier moet nog naar gekeken worden. Zijn er nog gewone leden: antwoord ja hoe zit het met belastingen van Kafee? gaat de KVC naar kijken. Timme: biercontract hoe zit dat? Mathijs: we zijn ons er van bewust. Dit jaar loopt het contract af, en zal er dus een nieuwe afgesloten moeten worden. Kasper (als QQ er van Kafee), oud QQ ers en de RdW zullen hier samen naar gaan kijken HR alleen het selectieschema van het Research Project hebben we besproken.

7 Joost: als je dus mensen hebt die CoT hebben gedaan dan hebben zij in principe meer kans om ingeloot te worden. Mitra: waarom zou je niet CoT helemaal weghalen Tommie: ja maar je wil ook leden hebben die verder nog geen eerdere reizen hebben gedaan. Jaap: let op dat je nu vantevoren voordeel hebt bij CoT. Tommie: Maak van de beste motivaties van CoT en de Spring Trip selectiegroep 2 zodat ze evenveel kans hebben als de mensen die niet in de beste 10 motivaties hebben geschreven. Je geeft ze op deze manier evenveel kans in plaats van ineens meer kans. Mischa: de versie die wij nu aangepast hebben was nu niet de laatste versie die Mischa en Marijn gemaakt hebben. Dus hier moet nog naar gekeken worden. De intentie waar nu op gestemd wordt is: dat iedereen een kans heeft om mee te doen. We willen dat mensen die nog geen andere reis hebben meegemaakt meer kans hebben om mee te doen door middel van de 10 beste motivaties. Mischa: wat doe je met oud-qq ers? Mitra: dit is al eerder besproken en die wil je verder niet meenemen. Het beleid is aangenomen waarbij de volgende voorwaardes zijn gesteld: De i.d-bijdrage van de Actid en i.d-profession zal bij de tweede ALV geëvalueerd worden. Wat betreft het HR moet het selectieschema van Research Project aangepast worden. Hierbij moeten niet mensen die CoT hebben gedaan voorrang krijgen dus let hierop. De overige wijzigingen in het HR worden bij de volgende ALV besproken.

Notulen wissel ALV 17-09-2012

Notulen wissel ALV 17-09-2012 Notulen wissel ALV 17-09-2012 Aanwezigen: Peter Blesgraaf, Guido Jetten, Jaap Gerritsen, Mitra Smit, Mischa Meekes, Ad van der Veer, Marijn Goemans, Kasper van der Knaap, Janne de Hoop, Mathijs Broekhuizen,

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering 3 38e bestuur 05-04

Notulen Algemene Ledenvergadering 3 38e bestuur 05-04 Notulen Algemene Ledenvergadering 3 38e bestuur 05-04 04-11 Aanwezig: Ad, Melvin, Joost, Marijn, Mischa, Aimée, Nina, Joost Huijberts, Mitra, Carlo, Peter, Timme, Job, Steffen, Jaap, Fleur, (16) Afwezig:

Nadere informatie

Visie IO Festival 2012/2013

Visie IO Festival 2012/2013 Visie IO Festival 2012/2013 Commissie 1. Voorzitter Matthijs van Leeuwen 2. Secretaris Renée Toussaint 3. Penningmeester Roeland Reitsema 4. Commissaris Bands & Acts Niels van Hasselt 5. Commissaris Bands

Nadere informatie

5. Notulen WisselALV Notulen altijd in de derde persoon. Stonden sommige stukken in de eerste persoon. 13 voor, 10 neutraal, 1 tegen. Goedgekeurd.

5. Notulen WisselALV Notulen altijd in de derde persoon. Stonden sommige stukken in de eerste persoon. 13 voor, 10 neutraal, 1 tegen. Goedgekeurd. Notulen Wissel Algemene Ledenvergadering 2 16 oktober 2012 i.d-kafee 1. Opening Sander heet iedereen welkom en opent de vergadering om 17.22 2. Aanwezig Sander van Welsem, Anouk Vergunst, Zoé Martial,

Nadere informatie

Voorstel Wijzigingen. Huishoudelijk Reglement 2011-2012

Voorstel Wijzigingen. Huishoudelijk Reglement 2011-2012 1 Voorstel Wijzigingen Huishoudelijk Reglement 2011-2012 3 Artikel 9b Specificatie types activiteiten: Type 6 activiteit Activiteit: i.d-profession Toelatingseisen: 120 ects behaald. Selectie: Afhankelijk

Nadere informatie

Beleidsstukken 2012-2013

Beleidsstukken 2012-2013 Beleidsstukken 2012-2013 Studievereniging i.d Faculteit Industrieel Ontwerpen Technische Universiteit Delft Landbergstraat 15 2628 CE Delft The Netherlands T +31 (0) 15 278 3012 E svid@tudelft.nl W www.id.tudelft.nl

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

Notulen ALV maandag 28 januari 13

Notulen ALV maandag 28 januari 13 Notulen ALV maandag 28 januari 13 Opening 17.17 Aanwezigen Pim van Schöll, Mathijs Broekhuizen, Guido Jetten, Peter Blesgraaf, Michèle de Reus, Janne de Hoop, Jord de Kat Angelino, Maaike Stoops, Maik

Nadere informatie

INTRO LOES THIERRY MARK

INTRO LOES THIERRY MARK INZICHTEN INTRO In dit document staan acht inzichten die de resultaten zijn van het onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Utrecht hebben gedaan naar de leden van WattsNext. De inzichten zijn

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Notulen ALV

Notulen ALV Notulen ALV 3 10-03-2012 Aanwezigen; Ad, Jaap, Aimee, Carlo, Melvin, Huijb, Steffen, Jord, Peter, Fleur, Linda, en wij natuurlijk. Stemming vorige notulen Notulen ALV 3 Daarbij nog even genoemd dat het

Nadere informatie

Notulen ALV 1 dit jaar en ALV 3 afgelopen dit jaar. Notulen wissel ALV zullen in de pauze nog uitgedeeld worden.

Notulen ALV 1 dit jaar en ALV 3 afgelopen dit jaar. Notulen wissel ALV zullen in de pauze nog uitgedeeld worden. Notulen ALV 2 10-01-2012 Aanwezigen: Ad vd Veer, Melvin Kaats, Caroline Beck, Anne Postma, Klaas Toemen, TImme Hovinga, Mitra Smit, Carlo den Dekker, Marijn GOemans, Leroh Huikeshoven, Sander van Welsem,

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Wat staat er in?

PROJECTPLAN. Wat staat er in? PROJECTPLAN Er zijn heel veel manieren hoe je een projectplan (of plan van aanpak) maakt. Een projectplan hoeft echt niet uit heel veel pagina s te bestaan, als je maar over een aantal dingen goed hebt

Nadere informatie

Meerjarenplan Studievereniging PAP

Meerjarenplan Studievereniging PAP Meerjarenplan 2016-2019 Studievereniging PAP 1 Voorwoord Beste bestuurslid of geïnteresseerde, In dit meerjarenplan zijn algemene doelen geformuleerd voor studievereniging PAP van de opleiding Pedagogische

Nadere informatie

De IenM Community. Continue dialoog met inwoners over beleid en communicatie. 4 februari 2015

De IenM Community. Continue dialoog met inwoners over beleid en communicatie. 4 februari 2015 De IenM Community Continue dialoog met inwoners over beleid en communicatie 4 februari 2015 I m Karen Hoogendam Research Manager InSites Consulting Karen.hoogendam@insites.eu I m Merlijn Wouters Coördinator

Nadere informatie

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016 ASSET MARKETING Asset Marketing is een studievereniging van de Universiteit van Tilburg die zich richt op studenten en alumni met een interesse in marketing, marktonderzoek of communicatie. Met een ledenbestand

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl HAND L E ID IN G behorende bij de website hoeradicaalbenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de quiz Hoe Radicaal Ben jij?. Deze quiz werd ontwikkeld

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement 2011-2012. Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement 2011-2012. Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement 2011-2012 Huishoudelijk Reglement 2011-2012 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Algemeen...3 3. Leden...3 4. Het bestuur...14 5. Commissies...17 Huishoudelijk Reglement 2011-2012 3 1. Inleiding

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid?

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Goede voornemens Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Wat zou je graag in 2013 willen doen? Eindelijk eens een ballonvlucht maken, bmx

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur Begroting 2014-2015 Studievereniging PAP 13 e bestuur Brenda Renes Hanneke Vingerling Anne Stevers Puck van den Bosch Myrthe Overbeek Laura Peters Roos Vandebriel Voorzitter Secretaris Penningmeester Vice-voorzitter

Nadere informatie

Beleidsstukken

Beleidsstukken Beleidsstukken 2012-2013 Studievereniging i.d Faculteit Industrieel Ontwerpen Technische Universiteit Delft Landbergstraat 15 2628 CE Delft The Netherlands T +31 (0) 15 278 3012 E svid@tudelft.nl W www.id.tudelft.nl

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Financieel jaarverslag der Studievereniging. i.d. tweeduizend elf tweeduizend twaalf

Financieel jaarverslag der Studievereniging. i.d. tweeduizend elf tweeduizend twaalf Financieel jaarverslag der Studievereniging i.d tweeduizend elf tweeduizend twaalf 2 Voorwoord Voor je ligt het financieel jaarverslag zoals opgesteld door Mathijs Broekhuizen, penningmeester van het negenendertigste

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt Evaluatie minor SportTechnologie 2006 Respons: 20 van 25 deelnemers (80%) Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht!

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! Thales HR-dag 24 september 2015 Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! De oplossing vind je nooit op het niveau van het probleem zelf Waar of Niet Waar? De kracht van systemische (organisatie)

Nadere informatie

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES E-blog HR special MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES In duurzaam inzetbaar Door Caroline Heijmans en Teresa Boons, INLEIDING Als je medewerkers en managers vraagt wat zij doen

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Het Certificeringsproces van Xplor Nederland

Het Certificeringsproces van Xplor Nederland Het Certificeringsproces van Xplor Nederland Hans Dickerscheid Dutch EDP Commissioner Datum: 11-03-2015 1 Inhoud Inleiding... 3 EDA... 3 EDP... 3 M-EDP... 4 Het EDP certificeringsprogramma in Nederland...

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Instructie U maakt 12 opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

verstuurd via de mail en zoals gebruikt in deze notulen. Josianne: Er zijn badges besteld voor de leden met daarop de naam van het lid en de

verstuurd via de mail en zoals gebruikt in deze notulen. Josianne: Er zijn badges besteld voor de leden met daarop de naam van het lid en de Notulen algemene ledenvergadering VCMS Nijmegen Genodigd Alle leden der VCMS Nijmegen Datum 07-10-2015 Locatie studiecentrum Radboudumc (precieze lokaal volgt) Aanvang 19:30 Aanwezigen: Josianne luijten,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016

Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016 Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016 VOORWOORD VUUR doet weer mee in de medezeggenschap van de faculteit Geesteswetenschappen. Een faculteit waarbinnen een grote

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat?

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe verplaatst licht zich? 1. Als je wel eens de lichtstraal van een zaklamp hebt gezien, weet

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Opzet beleidsplan Kandikandidaatsbestuur 14

Opzet beleidsplan Kandikandidaatsbestuur 14 Opzet beleidsplan Kandikandidaatsbestuur 14 Iris Meerman && Bas van den Heuvel && Victor Azizi && Micha de Groot && Bram van den Akker 2 december 2013 Introductie In dit visieplan zullen de functies worden

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 1. Hoe duidelijk was de aankondiging van de bijeenkomst? Uitermate duidelijk 40,0% 4 Zeer duidelijk 60,0% 6 Redelijk duidelijk 0,0% 0 Niet erg duidelijk 0,0% 0 Helemaal

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Bekijk deze e-mail in je browser

Bekijk deze e-mail in je browser Update SHC Bekijk deze e-mail in je browser Inhoudsopgave Inschrijvingen Kick-Off open! Programma Kick-Off SHC-Traject Nieuwe ambassadeurs Partnerblog Holtrop Ravesloot Beste lezer, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven?

Deze cirkel bestaat uit vijf stappen die u kunt doorlopen om uw wervingscampagne systematisch op te zetten. Waar wil je vrijwilligers voor werven? Werving U wilt nieuwe vrijwilligers werven. Mensen die één keer aan een actie meedoen, mensen waar u af en toe een beroep op kunt doen, of mensen die voor langere tijd willen meewerken. U wilt hen in elk

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Deel B: Schriftelijk gedeelte Voorbeeldexamen 3 Naam: Voornaam: Beginletter andere voornamen: Geboortedatum: Naam van de instelling waar het examen plaatsheeft:

Nadere informatie

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Verspreid onder informatiekunde bachelorstudenten, Mei 2010 31 respondenten Alle data is te vinden in het volgende bestand: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ahd6mpsqz7q1dhhur3zwauvztjzrt0dyvudvaupadve

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT TRACK 2012 POWERPOINT DREAMWEAVER FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken. Deze GPO telt één keer mee voor je schoolexamen

Nadere informatie

Op wat voor manier bent u de afgelopen maand in contact gekomen met HorSense? (meerdere opties mogelijk) Anders, namelijk.

Op wat voor manier bent u de afgelopen maand in contact gekomen met HorSense? (meerdere opties mogelijk) Anders, namelijk. Op wat voor manier bent u de afgelopen maand in contact gekomen met HorSense? (meerdere opties mogelijk) 9 8 7 6 5 4 1 Anders, namelijk. o op bezoek geweest bij de boerderij o leden vergadering o tijdens

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan

Persoonlijk Activiteiten Plan Persoonlijk Activiteiten Plan Junior Alves S1C 10045260 Studieloopbaan begeleider: E. Sengers Studentcoach: D. Oosterlaken Periode: Propedeuse / blok 4 / juni Inleiding Tijdens het maken van die Persoonlijke

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 01-01 1. Voorwoord Hierbij presenteren wij het ASCI beleidsplan voor het studiejaar 01-01. Met dit beleidsplan willen we inzicht geven in de richting die het bestuur komend jaar aan ASCI wil

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur

Vooruit. Laat weten wat je van de AV-OTT wil! Het Bestuur Inleiding Uiterst rustig, zo kan dit jaar beschreven worden. Qua acitiviteiten dan, binnen het bestuur was het alles behalve rustig. Er vond een groot aantal wisselingen plaats. Dat kan dat eerste ook

Nadere informatie

Agenda Algemene Ledenvergadering F.c. Sophia woensdag 26 augustus 2015

Agenda Algemene Ledenvergadering F.c. Sophia woensdag 26 augustus 2015 Agenda Algemene Ledenvergadering F.c. Sophia woensdag 26 augustus 2015 1. Opening: 18:06 Aanwezig: Rits Joosten, Kirsten Shuttleworth, Lorenzo Girardi, Shad Raoef, Tom Meijer, Hanneke Nooijen, Laura Govers,

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Vraagje. Een honkbalknuppel met bal kost 1,10 De knuppel kost één euro meer dan de bal Hoe duur is de bal? Wat komt er als eerste op in je hoofd?

Vraagje. Een honkbalknuppel met bal kost 1,10 De knuppel kost één euro meer dan de bal Hoe duur is de bal? Wat komt er als eerste op in je hoofd? Vraagje Een honkbalknuppel met bal kost 1,10 De knuppel kost één euro meer dan de bal Hoe duur is de bal? Wat komt er als eerste op in je hoofd? Voorstellen Marike Hendriks Erica Baarends Achtergrond:

Nadere informatie