Mogelijkheden zonne-energie. Maar t 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mogelijkheden zonne-energie. Maar t 2014"

Transcriptie

1 Mogelijkheden zonne-energie Maar t 2014

2 INTRODUCTIE GREEN SPREAD

3 Onze missie: Het (helpen) realiseren van rendabele duurzame-energieprojecten. Wat doet Green Spread Onze focus: Ontwikkeling en exploitatie van kleinschalige en grootschalige projecten op gebied van zon-pv, wind, waterkracht, warmte-koude-opslagsystemen en energiebesparing. Onze kracht: Wij koppelen lokale productie van duurzame energie aan lokale afname en lokaal geld.

4 De mensen achter Green Spread Jan Willem Zwang (1971). Verantwoordelijk voor holdingactiviteiten en deelnames. Expertise in financiering, energiehandel en risicomanagement. Martin Marquering (1970). Verantwoordelijk voor Green Spread Advies & Ontwikkeling en InEnergie Projecten. Expertise in projectontwikkeling en consultancy. Michael Fraats (1974). Verantwoordelijk voor InEnergie Levering. Expertise in energiebedrijfsvoering. Jos Hovinga (1974). Verantwoordelijk voor Ecedo. Expertise in automatisering van bedrijfsprocessen en consultancy. Jan Willem Zwang Martin Marquering Michael Fraats Jos Hovinga

5 Samenwerkingen Green Spread Green Spread biedt ondersteuning aan lokale initiatieven bij de toetsing van de haalbaarheid van duurzame-energie-projecten

6 Klanten van Green Spread

7 MOGELIJKE ROLLEN GREEN SPREAD

8 Processtappen Doorlooptijd 1. Ideefase; wat wil je en waarom, wat kan er en mag er allemaal? 2. Haalbaarheid; is het technisch en financieel wel haalbaar? 3. Financiering; hoe ga je de investering betalen of laten betalen? 4. Inkoop en realisatie; hoe besteed je uit en aan wie? 5. Exploitatie; wie draagt de risico s en hoe groot zijn deze? Wat levert het op?

9 Ideefase Duurzame energie levert meer op dan alleen energetisch of financieel rendement. Drijfveren om te verduurzamen zijn daardoor niet altijd enkel financieel van aard, maar soms ook ideëel of in het kader van een voorbeeldfunctie. Wanneer het idee is ontstaan met zonne-energie aan de slag te gaan, kan Green Spread een hele goed rol spelen om samen te kijken hoe een dergelijk project het beste gerealiseerd kan worden. Is het financieel wel aantrekkelijk om alles met eigen geld te doen of kan er beter een deel van de investering gefinancierd worden, al dan niet met crowdfunding? Of is het slimmer een ander juist de investering te laten doen en zelf alleen maar de kilowatturen af te nemen? Mogelijkheden om duurzame-energie-projecten te ontwikkelen, zijn er in overvloed. De kunst is om uit al deze mogelijkheden snel de technisch en economische haalbare projecten te selecteren, zodat daadwerkelijk invulling kan worden gegeven aan de doelstellingen. Green Spread denkt graag met u mee.

10 Ideefase Gemeente Coevorden De gemeente Coevorden had 146 duizend euro budget om in totaal 216 zonnepanelen te plaatsen, verdeeld over 28 scholen (gemiddeld 7 per school, voorstel van een marktpartij). Green Spread heeft het project anders gestructureerd waardoor niet 46 kwp is gerealiseerd, maar 551 kwp. Green Spread heeft voor de gemeente 488 duizend euro SDE-subsidie aangevraagd en gegund gekregen voor in totaal 20 panden. Het totale project is uitgevoerd door een lokale installateur en deze exploiteert de installaties voor 15 jaar. Gemeente Groningen De gemeente Groningen heeft meer dan 600 panden. Green Spread heeft de totale portefeuille geanalyseerd en opgeknipt in vier kavels: zelf investeren (60), investering door derden (180), icoon-projecten (3) en ongeschikt (350). Aan alle kavels is invulling gegeven waarbij het Euroborg-voetbalstadion momenteel het meest bekende icoon-project is.

11 Haalbaarheid Green Spread ontwikkelt en exploiteert zonne-energie-installaties, zowel voor eigen exploitatie als gedelegeerd voor anderen. Dat doet zij al sinds Hierdoor heeft Green Spread een groot netwerk opgebouwd onder importeurs en leveranciers van zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen, maar ook onder zowel landelijke als regionale installateurs van zonnepanelen. Green Spread is en wordt goed geïnformeerd over de prijsontwikkeling van de verschillende onderdelen van zonneenergie-installaties en krijgt van verschillende leveranciers maandelijks de nieuwe prijslijsten. Green Spread wordt door producenten ook geïnformeerd over hun nieuwste producten en over ontwikkelingen waar zij mee bezig zijn. Op basis hiervan houdt Green Spread zelf de trends in de gaten. In combinatie met haar kennis van de markt voor zonne-energie en haar kennis over wet- en regelgeving, subsidies en fiscale mogelijkheden is Green Spread snel in staat een goede inschatting te maken van de technische en economische haalbaarheid van een zonne-energie-project. Quickscan Green Spread maakt een eerste inschatting van de haalbaarheid op basis van het energieverbruik van de locatie, de huidige energieprijzen en een inschatting van het vermogen op basis van Google Earth of de Zonatlas (indien aanwezig). Locatieonderzoek Green Spread bezoekt de locatie om te bepalen hoe en hoeveel vermogen er geplaatst kan worden en wat de kwaliteit van het dak is. Business case Green Spread stelt een business case op die gebaseerd is op minimaal drie offertes van leveranciers en installateurs. Hierbij wordt gerekend met de actuele energiecontracten van de locatie en de financieringsvoorwaarden waaronder de gebruiker van de duurzame energie zelf kan financieren, inclusief eventuele subsidies en/of fiscale maatregelen.

12 Haalbaarheid Quickscan Referenties o.a. Doetinchem, Groesbeek, Haagse Scholen, Maasdriel, Nijkerk, Putten Locatieonderzoek Referenties o.a. Aalsmeer, Arnhem, Bronckhorst, Huizen, Portaal, Woudenberg Business case Referenties o.a. Amsterdam, Attero, Brabanthallen, Neder-Betuwe, Rijnstate, Wonion

13 Financiering Investeren in duurzame-energie-projecten moet worden vergeleken met investeren in kapitaalsgoederen. De technische levensduur varieert, afhankelijk van het type installatie, tussen de 15 en 30 jaar. Terugverdientijden tussen de 8 en 12 jaar zijn eerder regel dan uitzondering. Op het gebied van financiering heeft Green Spread haar sporen ruimschoots verdiend; op het gebied van het aantrekken en verstrekken van eigen vermogen, maar ook op het gebied van het aantrekken van achtergesteld vermogen en van vreemd vermogen. Via stichting Greencrowd heeft Green Spread zelf al meer dan 275 duizend euro van haar eigen zonne-energie-projecten geherfinancierd. Green Spread ziet crowdfunding van duurzame energie dan ook als een perfect middel om meer draagvlak en betrokkenheid te creëren onder de lokale bevolking rondom een duurzaam project. Dankzij haar grote netwerk bij banken en (provinciale) fondsen, kredietverzekeraars en stichting Greencrowd is Green Spread in staat duurzame-energie-projecten snel en voordelig gefinancierd te krijgen. Eigen vermogen De crux zit altijd in het eigen-vermogen-deel: het rendement op het eigen vermogen moet hoog genoeg zijn, maar een project moet ook in staat zijn rente en aflossingen richting de financiers voldoende te dekken. Vreemd vermogen Het organiseren van achtergesteld of vreemd vermogen is één van de kernkwaliteiten van Green Spread. Dankzij jarenlange ervaring met financieringen weet Green Spread exact waar financiers op letten. Risicomanagement is cruciaal. Fiscaliteiten en subsidies Fiscaliteiten of subsidies kunnen een behoorlijke impact hebben op het rendement van een project. Sterker nog: projecten zijn vaak niet rendabel wanneer geen gebruik kan worden gemaakt van fiscale voordelen of subsidies.

14 Financiering Eigen vermogen Referenties o.a. Leeuwarden (210 duizend eigen vermogen Green Spread), Zonnig Onderwijs (1 miljoen eigen vermogen Green Spread). Vreemd vermogen Referenties o.a. Zonnig Onderwijs (1,5 miljoen achtergesteld PPM Oost, 2,5 miljoen vreemd Triodos), Rijnstate (93 duizend crowdfunding). Fiscaliteiten en subsidies Referenties o.a. Brabanthallen (SDE 715 duizend), Rijnstate (77 duizend provinciale subsidie), gemeentehuis Opheusden (EIA en SDE).

15 Inkoop en realisatie Het inkopen en laten installeren van zonne-energie-installaties is geen sinecure. Green Spread komt regelmatig voorbeelden tegen van projecten waar te veel is betaald of waarbij het energetisch, en dus financiële, rendement lager is dan verwacht. Green Spread gebruikt voor haar projecten alleen materialen die bankable zijn, oftewel materialen waarvan de banken zeggen dat zij deze wel willen financieren. Hierdoor is de kwaliteit van de onderdelen al geborgd. Bij de locatiestudie wordt goed naar de omgeving gekeken om onnodige beschaduwing te voorkomen. Oriëntatie en hellingshoek zijn van grote invloed op het rendement van het systeem en hiermee wordt daarom ook uitdrukkelijk rekening gehouden. Green Spread werkt bij voorkeur samen met lokale installateurs van zonnepanelen. Niet alleen wordt hiermee de lokale economie gestimuleerd, de installateur kan ook sneller ter plaatse zijn en er is sprake van minder uitstoot als gevolg van transport. De installateur moet uiteraard wel gekwalificeerd zijn om zonnepanelen te installeren en een track-record hebben. Materialen Green Spread ontwerpt zelf het systeem en vraagt op basis van haar eigen bestek minimaal drie offertes aan bij importeurs. Door haar grote volume kan Green Spread forse kortingen bedingen. Installatie Green Spread heeft een landelijk dekkend netwerk van erkende installateurs, maar werkt bij voorkeur samen met lokale partijen, mits deze gekwalificeerd zijn en marktconform aanbieden. Ook hier geldt dat minimaal drie offertes worden aangevraagd. Projectmanagement Green Spread voert het projectmanagement uit tijdens de gehele realisatiefase, zelfs wanneer er turn-key is gegund aan een partij. Bij oplevering laat Green Spread een proces-verbaal tekenen door zowel de installateur als de gebouweigenaar.

16 Inkoop en realisatie Materialen Referenties o.a. Arnhem, Herveld, Houten, Huizen, Ochten, Tiel. Installatie Referenties o.a. Rozet in Arnhem, brandweer Kesteren, sporthal Elderveld in Arnhem. Projectmanagement Referenties o.a. Coevorden (Green Spread heeft PvE aanbesteding geschreven, aanbiedingen beoordeeld en opleveringen gedaan), Arnhem.

17 Exploitatie Green Spread loopt continu voorop in de ontwikkeling van duurzameenergie-exploitatieconcepten waarbij steeds weer wordt ingespeeld op de veranderende wet- en regelgeving rondom duurzame energie. Green Spread is uitermate goed geïnformeerd over de verschillende regelingen rondom duurzame energie. Hierbij moet worden gedacht aan de landelijke Stimulering Duurzame Energie-subsidie (SDE+), de Wet belastingen op milieugrondslag (WBM), fiscale regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) maar bijvoorbeeld ook van de uitwerking van het in 2013 gesloten Energieakkoord. Dankzij een actieve samenwerking met organisaties als E-Decentraal, HIER opgewekt, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Belastingdienst is Green Spread ook goed geïnformeerd over de te verwachten wijzigingen in bestaande subsidieregelingen, belastingmaatregelen of andere relevante wet- en regelgeving. Dankzij dit hoge kennisniveau in combinatie met de expertise op het gebied van de exploitatie van duurzame energie, heeft Green Spread al verschillende exploitatieconcepten kunnen ontwikkelen. Zonder Zorgen Green Spread investeert zelf in de zonnepanelen op daken van maatschappelijk vastgoed en rekent af per duurzaam geproduceerde kilowattuur. Zonnig Onderwijs Green Spread investeert zelf maximaal 90% in de zonnepanelen op daken van scholen en rekent af per duurzaam geproduceerde kilowattuur of tegen een vast bedrag per maand (lease). Green Spread heeft een eigen les- en knutselpakket ontwikkeld dat zij hierbij aanbiedt. CoopDeZon Green Spread ontwikkelt een zonne-energieinstallatie op gemeentelijk vastgoed waarin inwoners van de gemeente kunnen investeren op basis van de postcoderoosregeling uit het Energieakkoord. Indien gewenst kan Green Spread ook de benodigde lokale coöperatie oprichten.

18 Exploitatie Zonder Zorgen Referenties o.a. Neder-Betuwe (6 panden 201 kwp), Ziekenhuis Rijnstate (157 kwp), Leeuwarden (38 panden, 800 kwp). Zonnig Onderwijs Nederland Referenties o.a. St. Willibrordusschool (29,5 kwp) in Herveld en De Achtbaan in Tiel (8,5 kwp). CoopDeZon Referenties o.a. Woudenberg (3 panden, 278 kwp), Amsterdam (2 panden, 235 kwp), Prins Bernardhoeve (ca. 2 MWp).

19 VOORBEELDEN REFERENTIEPROJECTEN

20 Pluslening SVn Gemeente Arnhem Green Spread heeft in september 2012 een aanvraag ingediend voor een Pluslening van 750 duizend euro bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voor de gemeente Arnhem. In de ronde van 2012 werd er 4 miljoen euro beschikbaar gesteld door SVn. De gemeente Arnhem gebruikt de Pluslening voor het realiseren van een lokale en duurzame energievoorziening door zes verschillende projecten. De gemeente wil samen met de Rijn en IJssel Energie Coöperatie een lokale en schone energievoorziening realiseren, met duurzame energie van eigen bodem. Dit wordt gerealiseerd met klein- en grootschalige projecten die aantoonbaar tot verduurzaming leiden. In totaal gaat het om zes projecten, waaronder het plaatsen van zonnepanelen op het dak van sporthal Elderveld en het aanbrengen van isolerend nanofolie. In 2013 heeft Green Spread het project op de sporthal Elderveld gerealiseerd.

21 Gemeente Putten Green Spread heeft voor de gemeente Putten het project Ondernemer Zoekt Zon uitgevoerd. In dit project heeft Green Spread in samenwerking met lokale accountantskantoren een shortlist gemaakt van bedrijven die een geschikt dakoppervlak hebben en voldoende winst maken om gebruik te maken van bepaalde fiscale voordelen. Green Spread heeft ruim 40 bedrijven bezocht en de business cases uitgerekend. Een groot aantal bedrijven is overgegaan tot investering waarbij gebruik is gemaakt van een lokale leverancier. Green Spread heeft voor de gemeente Putten tevens het Energieloket opgericht en onderhouden om inwoners op objectieve wijze te informeren over energiebesparing en duurzame opwek.

22 Gemeente Huizen Aanbesteding In 2013 heeft Green Spread de aanbesteding van de gemeente Huizen gewonnen om op zes van haargebouwen zonnepanelen te plaatsen, met een totaal vermogen van 112 kwp. De gemeente heeft de investering voor eigen rekening genomen. De panelen zijn inmiddels geplaatst.

23 Gemeente Leeuwarden Zonder Zorgen In 2013 heeft Green Spread de aanbesteding van de gemeente Leeuwarden gewonnen om 38 van haar panden voor een periode van tien jaar te voorzien van zonne-energie, waarna het eigendom van de zonne-energie-installatie aan de gemeente wordt overgedragen. Van de zes inschrijvers is Green Spread als meest voordelige uit de aanbesteding gekomen; de installaties gaan na tien jaar voor een symbolisch bedrag over naar de gemeente. De totale investering is begroot op 900 duizend euro. Hiervan wordt 210 duizend euro gefinancierd met eigen vermogen van Green Spread. De overige 690 duizend euro is al gegarandeerd door Triodos, maar een deel hiervan wordt momenteel nog gecrowdfund, met medeweten van Triodos. Green Spread mag maximaal 190 duizend euro crowdfunden, zodat Triodos minimaal 500 duizend euro kan financieren.

24 Gemeente Neder-Betuwe Zonder Zorgen In 2012 heeft Green Spread een zonnepaneleninstallatie op het dak van het gemeentehuis in Opheusden gerealiseerd. Dit project heeft Green Spread in eerste instantie met eigen vermogen gefinancierd en na oplevering geherfinancierd middels crowdfunding via Greencrowd. Met het geld dat weer beschikbaar is gekomen, heeft Green Spread vervolgens zonnepanelen op de brandweerkazerne in Kesteren gelegd en deze weer via Greencrowd geherfinancierd. Met dat geld zijn vervolgens zonnepanelen op de brandweerkazerne in Ochten gelegd. De gemeente betaalt per kilowattuur en is volledig ontzorgd door Green Spread. Recent heeft Green Spread 73 duizend euro opgehaald middels crowdfunding om ook nog de daken van drie sporthallen in de gemeente vol te leggen met zonnepanelen. Voor dit project is ook een provinciale subsidie aangevraagd.

25 Ziekenhuis Rijnstate Zonder Zorgen Green Spread heeft in oktober zonnepanelen op ziekenhuis Rijnstate laten installeren. Green Spread levert 10 jaar lang zonne-energie aan het ziekenhuis, waarna het eigendom van de installatie over wordt gedragen aan Rijnstate. Er wordt per kilowattuur afgerekend tegen de Niet Meer Dan Anders-prijs die Rijnstate in 2013 betaalde aan haar energieleverancier. De duurzaam opgewekte elektriciteit uit de zonnepanelen kost het ziekenhuis dus niets meer dan de elektriciteit die zij via het landelijke elektriciteitsnet afneemt van haar energieleverancier. Green Spread heeft een deel van de investering gefinancierd met eigen vermogen, een deel (93 duizend euro) met crowdfunding onder het personeel en omwonenden en een deel met de aanbetaling van Rijnstate voor de overname van het systeem na 10 jaar. Green Spread heeft tevens een provinciale subsidie aangevraagd en gegund gekregen. Via de Garanties van Oorsprong (GvO) wordt de duurzame stroom via de Rijn en IJssel Energie Coöperatie geleverd aan omwonenden van het ziekenhuis.

26 Woudenberg CoopDeZon Green Spread heeft CoopDeZon ontwikkeld; een concept waarmee invulling wordt gegeven aan de regeling Coöperatief Eigendom van het Energieakkoord. In Woudenberg kunnen in totaal zonnepanelen gerealiseerd worden op drie locaties, waarmee op jaarbasis een reductie van circa 114 ton CO2-uitstoot wordt gerealiseerd en jaarlijks ongeveer kilowattuur duurzaam wordt opgewekt. De eerste locatie (het Cultuurhuis) wordt op dit moment uitgewerkt als pilotobject om te zien hoeveel Woudenbergers geïnteresseerd zijn om voor 365 euro een zonnepaneel aan te schaffen via de energiecoöperatie.

27 Zonkwekerij Grondgebonden zonneparken Green Spread heeft voor grondgebonden zonneparken het concept de Zonkwekerij ontwikkeld. De Zonkwekerij is een plan van aanpak op basis waarvan braakliggende gronden ontwikkeld kunnen worden tot zonneparken waarin alle aspecten, zoals omgevingsvergunning, flora en fauna, beveiliging, aansluiting op het net en de energielevering, aan bod komen. Het uitgangspunt van het concept is lokale afname van de duurzaam opgewekte stroom in combinatie met lokale financiering zoals crowdfunding. Referentieprojecten zijn woningcorporatie Wonion en Attero (Wijster).

28 Contact Green Spread Advies & Ontwikkeling BV Utrechtseweg 310, gebouw H02 (Energyclub) 6812 AR Arnhem

Greenspread. realising sustainable connections

Greenspread. realising sustainable connections Greenspread realising sustainable connections Greenspread, het Energieakkoord en CoopDeZon Inleiding Inleiding Greenspread richt zich op het ontwikkelen van lokale duurzame-energieproductiemiddelen. Greenspread

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie 2 3 IDEE 6 ONTWIKKELING 10 CROWDFUNDING 14 REALISATIE 18 EXPLOITATIE 28 4 5 IDEE Rijnstate heeft maatschappelijk

Nadere informatie

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Haalbaarheid van Zon-PV 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Agenda Zon-PV Algemeen Business case Giesbers Business case Flynth Investeren door Green Spread Over Green Spread Zonnepanelen

Nadere informatie

Introductie Greenspread. Producten Greenspread Zon-PV. Referentieprojecten

Introductie Greenspread. Producten Greenspread Zon-PV. Referentieprojecten Introductie Greenspread Producten Greenspread Zon-PV Referentieprojecten 3 Greenspread realiseert en exploiteert gebouwgebonden energiesystemen waarmee op een schonere en goedkopere manier in de energiebehoefte

Nadere informatie

Introductie Greenspread. Producten Greenspread Zon-PV. Referentieprojecten

Introductie Greenspread. Producten Greenspread Zon-PV. Referentieprojecten Introductie Greenspread Producten Greenspread Zon-PV Referentieprojecten 3 Greenspread realiseert en exploiteert zon-pv-systemen waarmee op een schonere en goedkopere manier in de energiebehoefte kan worden

Nadere informatie

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Financiering en subsidie (SDE+) 9 juni 2016 Sander Huitink Agenda Over Greenspread Financiering zon-pv-projecten Salderen Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Nadere informatie

Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013

Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013 Crowdfunding Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013 Stichting Green Crowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 0285 4013 471 www.greencrowd.nl Agenda Korte introductie Wat is

Nadere informatie

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014 Zon-PV op ziekenhuizen September 2014 Inhoud Kennismaking Greenspread Het proces Haalbaarheid Scenario s Referentie: ziekenhuis Rijnstate Kennismaking Greenspread Wie we zijn Greenspread adviseert organisaties

Nadere informatie

Crowdfunding & Duurzame Energie

Crowdfunding & Duurzame Energie Crowdfunding & Duurzame Energie Van NIMBY (Not In My BackYard) naar OIIO (Only If I Own) Bijeenkomst Crowdfunding Werkt Stichting KIEN Sander Kooper, 10 maart 2014 Agenda Crowdfunding Stichting Greencrowd

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020)

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) (Voor)financiering door een derde 1. Zonline Doneer de zon: Zonline biedt in samenwerking met Urgenda de mogelijkheid om via crowdfunding zonnepanelen

Nadere informatie

HierOpgewekt. 16 april 2015

HierOpgewekt. 16 april 2015 HierOpgewekt 16 april 2015 Even voorstellen Algemeen Crowdfundingplatform voor duurzame energieprojecten Stichting opgericht door Jan Willem Zwang in juni 2012 Gevestigd te Arnhem Februari 2014 ontheffing

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatiememorandum Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan

Inhoudsopgave. Informatiememorandum Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan Samenvatting Het Greencrowd-project Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan heeft als doel het PV-systeem op het dak van deze school uit Tiel deels te herfinancieren. In mei 2013 is dit PV-systeem (34 panelen,

Nadere informatie

Zonnepanelen in de Zorg

Zonnepanelen in de Zorg GREENSPREAD Zonnepanelen in de Zorg Van idee tot exploitatie Zorginstellingen - 15 zonne-energie-projecten circa 15.000 zonnepanelen - ruim 4 MWp aan vermogen voldoende duurzame stroom voor circa 1.300

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatiememorandum Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan

Inhoudsopgave. Informatiememorandum Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan Samenvatting Het Greencrowd-project Zonnepanelen Basisschool De Achtbaan heeft als doel het PV-systeem op het dak van deze school uit Tiel deels te herfinancieren. In mei 2013 is dit PV-systeem (34 panelen,

Nadere informatie

Referenties Greenspread Solar

Referenties Greenspread Solar GREENSPREAD Referenties Greenspread Solar Lease Monitoring, beheer & onderhoud Gedelegeerde ontwikkeling Turn-key Greenspread 1 1 Lease Gemeente Neder-Betuwe - Gemeentehuis, 2012 Ontwikkeling, realisatie

Nadere informatie

Energieservice van Green Spread. Service-abonnementen duurzame energie voor gemeenten december 2013

Energieservice van Green Spread. Service-abonnementen duurzame energie voor gemeenten december 2013 Energieservice van Green Spread Service-abonnementen duurzame energie voor gemeenten december 2013 Energieadvies voor gemeenten Ervaring en producten Green Spread Quickscans Energiepotentiekaart Inzicht

Nadere informatie

Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen

Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Hoofdlijnen Besparing finale energieverbruik van 1,5% per jaar 100 Petajoule* aan energiebesparing in het finale

Nadere informatie

Thema Zonnestroom, Projectfinanciering. Onderdeel 1. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen

Thema Zonnestroom, Projectfinanciering. Onderdeel 1. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Thema Zonnestroom, Projectfinanciering Onderdeel 1 Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Inhoud Wat is projectfinanciering? Proces; opzetten van een business case Financieringsvormen -- Projectvoorbeeld:

Nadere informatie

Crowdfunding van zonne-energie-systemen op sporthallen in Dodewaard, Kesteren en Ochten

Crowdfunding van zonne-energie-systemen op sporthallen in Dodewaard, Kesteren en Ochten Informatiememorandum Crowdfunding van zonne-energie-systemen op sporthallen in Dodewaard, Kesteren en Ochten December 2013 Stichting Greencrowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 085-4013471 www.greencrowd.nl

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief

documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief *Z0177559055* documentnr.: INT/G/16/26104 zaaknr.: Z/G/16/33325 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Zonnepanelen op gemeentelijke daken Aard : Motie raad Portefeuillehouder : H.A.W.M. Daandels Datum college

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

Financieren zonder banken

Financieren zonder banken Financieren zonder banken Jan Willem Zwang 15 november 2012 Stichting Green Crowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 026 352 75 72 www.greencrowd.nl Wat is crowdfunding? 1 idee, veel financiers,

Nadere informatie

Realiseren met Realisme. Februari 2014

Realiseren met Realisme. Februari 2014 Realiseren met Realisme Februari 2014 Green Spread, het Energieakkoord en CoopDeZon INLEIDING Inleiding Green Spread InEnergie Holding BV (Green Spread) richt zich via Green Spread Advies & Ontwikkeling

Nadere informatie

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten

samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Diensten samen naar een zonnige toekomst Projectontwikkeling Consulting EPC Zonnepanelen Aankoopbegeleiding Financiële Financiële Introductie Met ruime ervaring in de advisering, ontwikkeling, aankoop en verkoop

Nadere informatie

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy.. regjw. /3. 00 0 60 3 5 proowverartw.: 'So ~- INQEKDMEN Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013 GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..si Zon Op School Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinl

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden

Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden Zonnevelden in Nederland (Toekoms(ge) mogelijkheden Den Bosch, 26 september 2013 TAB in Gelderland Tijdelijk Anders Bestemmen Grootste provincie van Nederland 56 gemeenten 4.975 km2 Gemeente in Gelderland

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas

Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas Haal rendement uit uw nieuwe dakbedekking: kies voor de zon! Duurzaam ondernemen is van deze tijd. Groene energie is van deze tijd. Asbest

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Programma. start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00

Programma. start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00 Programma start eind 1 18:00 18:05 2 18:05 19:00 3 19:00 19:20 4 19:20 19:40 5 19:40 20:00 6 20:00 20:55 7 20:55 21:00 Welkom,:mededelingen,:toelichting:programma Stand:van:zaken:initiatieven:/:projecten

Nadere informatie

Dienstverlening Greencrowd voor postcoderoosprojecten

Dienstverlening Greencrowd voor postcoderoosprojecten Dienstverlening Greencrowd voor postcoderoosprojecten De Regeling Verlaagd Tarief / Postcoderoos De Regeling Verlaagd Tarief is ingevoerd per 1 januari 2014 en komt voort uit het Energieakkoord dat in

Nadere informatie

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deze Monitor gaat over productie-installaties: windturbines, windparken collectieve zonprojecten andere productie-installaties alle productie-projecten waar jullie

Nadere informatie

Dan op een ander dak!

Dan op een ander dak! Geen zonnepanelen op eigen dak? Dan op een ander dak! Een initiatief van Zon op Nederland Wat is Zon op Nederland In het kort: Zon op is burgerinitiatief Buurtbewoners kopen gezamenlijk zonnepanelen Op

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

Zon op Heerjansdam daar krijgen we energie van! Samenwerkingsverband Wat/Wie Buurtbewoners is kopen van omwonende burgers/ondernemers Zon samen op in een Heerjansdam Op Dit is het het dak tweede van een

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht ZONNIG VOORDEEL ZON PRIVE 2013 Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht De actie loopt tot en met 30 september 2013 2 Zon-Privé Utrecht Schoon, Slim

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries Groothandel de Vries T.a.v. Piet de Vries Pollemaplein 14 2277 GG Zwolle Harderwijk, 18-01-18 Zonnestroom Nederland B.V. Ceintuurbaan 2-110b 3847 LG Harderwijk T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken

Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken 1. Aanleiding In december 2015 is door de gemeenteraad de Structuurvisie Emmen, Zonneakkers vastgesteld. In de structuurvisie zijn

Nadere informatie

Inventarisatie. Stap B: Beslissingsbevoegdheid. Stap A: Technisch. Nee. Nee

Inventarisatie. Stap B: Beslissingsbevoegdheid. Stap A: Technisch. Nee. Nee Handleiding 1 Inventarisatie Stap A: Technisch Zonatlas (VOORBEELD LINK) Ga naar: www.zonatlas.nl en voer postcode en huisnummer in Is het schoolgebouw geschikt? Nee Quickscan (VOORBEELD LINK) Vraag een

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014. Frans van Wieren. duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s

Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014. Frans van Wieren. duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s Provinsje Fryslan Leeuwarden, 25 maart 2014 Frans van Wieren duurzaam ondernemen en toch geld verdienen Presentatie Financiering Esco s Financiering Esco s Terugverdientijd Vormen van financiering Esco

Nadere informatie

toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander

toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander Collectieve Zon-PV installatie energiecoöperatie Groot-Bronswijk toelichting aanpak 2 september Open Poort Wagenborgen Richard Bevelander Zonnepanelen op Groot-Bronswijk voor iedereen! + = Zelf zonnestroom

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Energiek Alphen aan den Rijn AGENDA 1. Opening 2. Wie en wat is Energiek Alphen aan den Rijn 3. Gemeente

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam Zonnestroom voor VvE s Week van de VvE februari 2019 Amsterdam 1 Even voorstellen Joost de Valk Judith Roodenrijs Zonne-adviseurs coöperatie U.A. advies aan: VvE s, bedrijven, scholen > 160 VvE s in Amsterdam

Nadere informatie

Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam

Verkenning Zon op Bedrijfsdaken gemeente Schiedam [Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. Sleep dit tekstvak als u het ergens anders op de pagina wilt plaatsen.]

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak

Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Globaal denken, lokaal handelen Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. De hoeveelheid zoninstraling en de daaruit te halen energie is

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X Bedrijf X T.a.v. Henk de Vries Zonnelaan 18 1234 AB Amsterdam Leusden, 10-06-19 Zonnestroom Nederland B.V. Hamersveldseweg 120 3833 GT Leusden T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl www.zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Zon op Zwijndrecht daar krijg ik energie van Wij Buurtbewoners Wat/Wie Op het zijn dak een van burgerinitiatief kopen een samen in een coöperatie -zonnepanelen is openbaar Zon op gebouw Zwijndrecht Eerste

Nadere informatie

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads

CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven. Rogier Coenraads CoP Gelderse lokale duurzame energiebedrijven Rogier Coenraads Arnhem, 13 februari 2014 Regeling verlaagd tarief EB bron: www.belastingdienst.nl Regeling verlaagd tarief EB - Korting energiebelasting van

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016

Opgewekt in Lochem. Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 Opgewekt in Lochem Kennissessie HIER Opgewekt Paul Stolte 14 april 2016 LOCHEM ENERGIE ONTWIKKELT DOOR Lochem Energie heeft reeds verschillende zonneenergieprojecten gerealiseerd. Paul Stolte deelt graag

Nadere informatie

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Zonne-energie in Nederland Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Informatie Horizon Opgericht 2009 Veel ervaring in (duurzame) energie ca. 60 jaar Grootaandeelhouder HVC Groep in Alkmaar In

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON

Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Initiatiefvoorstel BESPAAR MET DE ZON Noordenveld Voorstel 1. Het college opdracht te geven een aanbesteding uit te laten werken voor de plaatsing van zonnepanelen op de (daarvoor geschikte) gemeentelijke

Nadere informatie

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013 Lokale duurzame energie ontwikkelen Derck Truijens 18 april 2013 Inhoud Windunie: samen voor de wind Lokale duurzame energie initiatieven Lokaal duurzame energie ontwikkelen Het begon in 2000... De energiemarkt

Nadere informatie

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege. g

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege.   g Samen in de zon Zonnedaken op onze school en de manege www.meerkracht.org info@meerkracht.or g Wij zijn Meerkracht! Visie Missie In de nabije toekomst is de energievoorziening duurzaam en voor een belangrijk

Nadere informatie

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy)

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Wie betaalt, bepaald Nieuws Games Energie Dankzij crowdfunding kan iedereen nu ook eenvoudig

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST!

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! MONTAGE DOOR KOMO GECERTIFICEERD DAKDEKKERS- BEDRIJF ADVISEREN LEVEREN INSTALLEREN ADVISEREN Green Power Systems is uw adviseur, leverancier en

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding. 1. VSU Energie. 2. Klimaatscan. 3. Isolatiemaatregelen. 4. Zonnepanelen en SDE+ 5. LED-verlichting. 6. Financiering.

Inhoud. Aanleiding. 1. VSU Energie. 2. Klimaatscan. 3. Isolatiemaatregelen. 4. Zonnepanelen en SDE+ 5. LED-verlichting. 6. Financiering. VSU Energie Inhoud Aanleiding 1. VSU Energie 2. Klimaatscan 3. Isolatiemaatregelen 4. Zonnepanelen en SDE+ 5. LED-verlichting 6. Financiering Tot slot Praktijkvoorbeelden door At Risk, Elinkwijk en STVU

Nadere informatie

Regeling verlaagd tarief bij collectieve opwekking

Regeling verlaagd tarief bij collectieve opwekking Regeling verlaagd tarief bij collectieve opwekking Energiecafé 12 december 2013 Johan de Kanter Salderen Het kunnen verrekenen van afname van en levering aan het net en de consequenties daarvan voor Energiebelasting

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Projec'inanciering duurzame en decentrale energie. Arnhem, november 2013

Projec'inanciering duurzame en decentrale energie. Arnhem, november 2013 Projec'inanciering duurzame en decentrale energie Arnhem, november 2013 Inhoud Terminologie Hoe maak je een business case Risico s Innova7eve financieringen Terminologie REV Mul7plier WACC Leverage Money

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CR5 Onderwerp : PV-project Den Bolder Aan de raad van de gemeente Waalwijk Waalwijk, 12 oktober 2010 0. Samenvatting De gemeente Waalwijk heeft een ambitieuze energie/klimaatdoelstelling,

Nadere informatie

MEI Westerkwartier 4 april 2011

MEI Westerkwartier 4 april 2011 Duurzame Energie veranderingen in de markt van Photo Voltaische systemen (PV) MEI Westerkwartier 4 april 2011 Frans Debets Duurzame energie 4 redenen om het te ontwikkelen 1. Klimaatbeleid, CO2 reductie

Nadere informatie

Financiering Duurzaamheid en Monumenten. Maarten Maresch (IBPM)

Financiering Duurzaamheid en Monumenten. Maarten Maresch (IBPM) Financiering Duurzaamheid en Monumenten Maarten Maresch (IBPM) Opbouw presentatie Europese subsidiemogelijkheden energie Nederlandse subsidie mogelijkheden energie Fiscale ondersteuning Financieringsondersteuning

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE ZONNEPARKEN DE OPTIES 16 APRIL 2015, DEVENTER

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE ZONNEPARKEN DE OPTIES 16 APRIL 2015, DEVENTER HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE ZONNEPARKEN DE OPTIES 16 APRIL 2015, DEVENTER Het realiseren van een zonnepark kan op verschillende manieren. De afgelopen maanden zijn vooral de (on)mogelijkheden van de postcoderoosregeling

Nadere informatie

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016 Kees Smitskamp Guido Weber 18 januari 2016 } 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo } 20.00 Presentatie Pure Energie uit Enschede } 20.15 Pauze } 20.45 Vragen } 21.30 Einde Zaalhuur, koffie,

Nadere informatie

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 Energie opwekken met kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor een duurzamere toekomst Inhoudsopgave Wie zijn wij? 3

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653 Zonnepanelen op het dak van uw VvE? Draagvlak creëren en offertes aanvragen en communiceren met de VvE (Nieuwsbrief) Kosten en baten analyse Berekenen terug verdien tijd Spreadsheet offerte gegevens Communicatie

Nadere informatie

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk 20 Juni 2013 That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Inhoud 1. Intro 2. Uw stroomprijs 3. Kabinetsbeleid & effect 4. Het project 5. De organisatie

Nadere informatie

Geen geschikt dak en toch zonne-energie?

Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Zon Delen in Berkelland: een aantrekkelijke investering! Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over het project. Voor wie het geschikt is, hoe

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

Potentieel zon corporatiesector 25-11-2013 1. Zonnig huren: Ronald Franken r.franken@atrive.nl

Potentieel zon corporatiesector 25-11-2013 1. Zonnig huren: Ronald Franken r.franken@atrive.nl Zonnig huren: Ronald Franken r.franken@atrive.nl ODE Voorzitter zon-sectie zon@duurzameenergie.org 06-31685246 25-11-2013 1 Potentieel zon corporatiesector 1,2 Miljoen eengezinswoningen 0.6 Miljoen goed

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE)

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Peter Nuijten Mob: 06-22811585 E-mail: peter.nuijten@hotmail.nl 1 Concept Energie coöperatie

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Rabobank met betrekking tot het Revolverend Fonds Energiebesparing 11 Juli 2013 Betrokken partijen Initiatiefnemer:

Nadere informatie

Hoe financier je een project; de opties op een rij. Pagina 1

Hoe financier je een project; de opties op een rij. Pagina 1 Hoe financier je een project; de opties op een rij Pagina 1 Bernard Stornebrink - Manager Project Finance - Business Development - Energiefonds Overijssel Pagina 2 Tim Lammers - Coördinatie lokale energieinitiatieven

Nadere informatie

Ben van der Aa / oktober 2018

Ben van der Aa / oktober 2018 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email Ben van der Aa 3628 ben.van.der.aa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder T. Geldens onderwerp Zonnepanelen

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK Wat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting 1miljoenwatt geeft samen met

Nadere informatie