Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:"

Transcriptie

1 Bouw & Techniek Technisch uitblinken met Sportfondsen Nederland NEDERLAND GROEP

2

3 Sportfondsen uw bouwkundig en installatietechnisch adviseur Sportfondsen Nederland exploiteert niet alleen ruim 300 uiteenlopende accommodaties, u kunt ons ook inschakelen als bouwkundig en/of installatietechnisch adviseur. Of het nu gaat om installatietechniek, renovatie, nieuwbouw, technisch management, energiebesparing of schoonmaak: Sportfondsen Nederland heeft vakkennis en jarenlange ervaring in huis. Onze deskundigen helpen u graag! Sportfondsen Nederland uw partner U wilt het beste uit uw exploitatie halen. Wij leveren diensten waarmee u optimale resultaten behaalt. Onze professionals ontwikkelen, verbeteren en adviseren, elk op hun eigen vakgebied. U kunt erop vertrouwen dat u steeds de beste dienst krijgt. En u kunt zich weer richten op uw kerntaken. Uw vraag centraal In deze brochure vindt u informatie over de bouwtechnische diensten van Sportfondsen Nederland. Deze diensten maken wij samen met u op maat voor uw accommodatie. U kunt kiezen voor één dienst of een compleet dienstenpakket. Uw keuzemogelijkheden zijn groot. Sportfondsen Nederland biedt onder andere diensten op het gebied van: Projectmanagement nieuwbouw en renovatie; Begeleiding planmatig onderhoud; Technisch Management; Bouwkundige en installatietechnische vragen: de helpdesk; Gecertificeerd legionellapreventie-advies; Energieadvies; Quickscan Energie Zwembaden; Schoonmaakadvies. Welke dienst u ook kiest, u profiteert van zowel up-to-date vakkennis als jarenlange ervaring.

4

5 Projectmanagement nieuwbouw en renovatie U kunt onze bouwkundige en technische adviseurs inschakelen voor aanbesteding, projectmanagement en bouwbegeleiding bij verbouw- en nieuwbouwprojecten. Dat geldt ook voor groot onderhoud aan een accommodatie. Op grond van vaste, heldere prijsafspraken zien wij scherp toe op prijs-kwaliteitverhouding, energieaspecten, onderhoudsgevoeligheid, veiligheid en te verwachten exploitatie- en onderhoudskosten. Sportfondsen Nederland heeft een lange traditie in bouw, beheer en onderhoud van accommodaties en vooral zwembaden. Gemeenten en stichtingen doen dus graag een beroep op onze adviseurs als het gaat om nieuwbouw en renovatie van een accommodatie. Of het nu gaat om deelopdrachten of het totale projectmanagement, onze adviseurs bewaken het traject op het gebied van de kosten, de kwaliteit en de planning. U kunt dan denken aan: Een haalbaarheidsonderzoek; De raming van de kosten; Het opstellen van programma van eisen; Het opstellen van werkomschrijvingen voor de uitvoering; De advisering en/of uitvoering van de aanbesteding; Het voorbereiden van de uitvoering; De begeleiding van de bouw en verbouwactiviteiten; De oplevering en de nazorg. Nieuwbouw Zwembad en Sporthal Bussum Aan de rand van Bussum, tegen de hei aan ligt het prachtige zwem- en sportcomplex De Zandzee. De gemeente Bussum heeft de nieuwbouw van het zwembad en de sporthal, mede vanwege de btw-voordelen, uitbesteed aan de Raad van Beheer van het Sportfondsenbad-Bussum. Het complex is ontworpen door de Wind Groep uit Drachten en Sportfondsen Nederland, Afdeling Bouw & Techniek verzorgde vanaf de initiatieffase tot en met de nazorg de directievoering en de advisering. Mede dankzij onze inbreng is het ontwerp, het materiaalgebruik en de keuze voor de installaties optimaal afgestemd op de toekomstige exploitatie van de accommodatie.

6 Exploitatiebril Sportfondsen Nederland heeft een eigen visie op zwem- en sportaccommodaties. Wat ons daarbij onderscheidt van andere aanbieders is dat we ook door een exploitatiebril naar uw project kijken. U wilt immers niet alleen de allerbeste accommodatie, maar ook een die klaar is voor de toekomst. Onze adviseurs zorgen er daarom voor dat u de juiste keuzes maakt, bijvoorbeeld op het gebied van energiebeheer, beheersbaarheid, personele inzet, materiaal en aantrekkelijkheid. Regelgeving De wet- en regelgeving voor sport- en zwemaccommodaties, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne en veiligheid, is complex. Onze adviseurs zijn exact op de hoogte van de actuele regelgeving. U hoeft zich geen zorgen te maken of uw nieuwbouw of renovatie voldoet aan de regelgeving. Wij helpen u bovendien bij het behalen van het Keurmerk Veilig & Schoon. Benchmark De omzet van de accommodatie is minstens even belangrijk. De (ver)bouw van een accommodatie drukt immers al zwaar genoeg op uw begroting. Sportfondsen Nederland beschikt over een uitgebreide benchmark met gegevens van meer dan 300 accommodaties. Dat stelt ons in staat om de juiste keuzes te maken op het gebied van de exploitatie. Leidende vragen hierin zijn het te verwachten aantal bezoekers, de nabijheid van andere accommodaties, de sfeer en de omzet die u wilt behalen. Dankzij onze benchmarkgegevens kunnen we zo precies de omvang en uitstraling van het project bepalen.

7

8

9 Begeleiding bij planmatig onderhoud Beheer en onderhoud van een accommodatie vereisen voortdurende aandacht. Dat weet u als geen ander. Met structureel beheer en onderhoud houdt u niet alleen de kosten in de hand, u verhoogt de waarde van de accommodatie, u verlaagt de exploitatiekosten en u bespaart op de energiekosten. U zorgt zelf voor het dagelijkse onderhoud, de adviseurs van Sportfondsen Nederland ondersteunen u graag met een planmatige aanpak van het beheer en onderhoud. U kunt de onderhoudskosten alleen laag houden als uw accommodatie goed is onderhouden. U wilt immers niet onverwacht voor hoge kosten komen te staan die voortvloeien uit ondoelmatig onderhoud. Met het dagelijkse beheer zorgt u er zelf voor dat het gebouw en de installaties in de conditie blijven die nodig is voor het dagelijks functioneren. Maar voor de langere termijn is planmatig onderhoud noodzakelijk. Sportfondsen Nederland heeft de kennis en ervaring in huis om u te ondersteunen met onderhoudsjaarplannen en een meerjarig onderhoudsplan. Planmatig onderhoud Met het dagelijkse beheer zorgt u ervoor dat storingen worden verholpen en dat kwaliteitsverlies wordt vertraagd. Planmatig onderhoud, vastgelegd in een onderhoudsplan, zorgt ervoor dat de accommodatie in de originele ontwerp-situatie blijft, c.q. wordt teruggebracht. Dat gebeurt onder meer via noodzakelijke technische ingrepen en meerjarig onderhoud aan gebouw en installaties. Sportfondsen Nederland is gespecialiseerd in het opstellen van jaarlijkse of meerjarige onderhoudsplannen.

10 Onderhoudsplannen Bij beheer en onderhoud maken we een onderscheid tussen een Meerjarig Onderhoud Plan (M.O.P.) en een Onderhoud Jaar Plan (O.J.P.). Het laatste plan schrijven we voor jaarlijks onderhoud op basis van het meerjarige plan dat een periode van tien jaar of langer omvat. In het Meerjarig Onderhoud Plan maken we een inventarisatie van installatie en gebouwen. Maatschappelijk verantwoord Optimaal beheer en onderhoud is noodzakelijk. U verhoogt niet alleen de economische waarde van een pand, u verlaagt ook de exploitatiekosten. Tot slot zorgt u met effectief onderhoud dat u ook energiekosten bespaart. Zo neemt uw bedrijf ook verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Uitbesteden U kunt het meerjarig onderhoud met een gerust hart uitbesteden aan de deskundigen van Sportfondsen Nederland. Wat valt eronder? Het opstellen van onderhoudsplannen. Presentatie van deze plannen aan bestuur en/ of gemeente. Voorbereiden van onderhoudswerkzaamheden: vergunningstraject, bestek, aanbesteding. Bouwbegeleiding: budgetbewaking, directievoering, oplevering en nazorg. MILIEU CENTRAAL GROENE STROOM SPORTFONDSEN GROEP Met Bouw en Techniek aan de hand hou je heel lang een goed pand. Leo de Haas, directeur Sportfondsen Amsterdam Oost.

11

12

13 Sportfondsen Technisch Management Energie en technisch onderhoud van uw accommodatie zijn een aanzienlijke kostenpost. Daar wilt u dus zo efficiënt mogelijk mee omgaan. U bent echter geen technisch expert. Gelukkig kan Sportfondsen u helpen. Onze professionals zorgen voor een technische langetermijnstrategie en optimale onderhoudsprocessen. Kies voor Technisch Management van Sportfondsen! Technische kennis is onmisbaar U wilt uw accommodatie succesvol exploiteren. Dat betekent dat uw gebouw en de techniek tiptop in orde en efficiënt moeten zijn. Goed technisch beleid vereist echter kennis van zaken. Bij techniek komt namelijk veel meer kijken dan alleen onderhoud. Uw zwembad moet bijvoorbeeld voldoen aan de nieuwste wetten en regels op het gebied van milieu en legionellapreventie. Met Sportfondsen ben ik zeker van een optimale omgeving Bas Corbijn, directeur Sportfondsen-Tiel B.V.: Sinds 2003 ben ik met Technisch Management van Sportfondsen verzekerd van een optimale omgeving. Gebouwen zijn veilig en schoon, het zwembadwater is van goede kwaliteit en de klimaatbeheersing is in orde. Ook heeft Sportfondsen oog voor detail als het gaat om energiebesparing. Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is veel aandacht. Technisch Management is belangrijk om de loyaliteit van onze bezoekers te vergroten. Het uiteindelijke doel? Groei!

14 Technisch Management voor echte ondersteuning Als u kiest voor Technisch Management van Sportfondsen, zorgt een technisch manager ervoor dat alle technische zaken in uw accommodatie in orde zijn. Dat betekent dat u zich volop kunt richten op uw corebusiness. De technisch manager is een professioneel adviseur. Hij zorgt ervoor dat uw zwembad: Optimale of lagere exploitatiekosten heeft. Altijd voldoet aan de nieuwste wetten en regels, bijvoorbeeld met het Keurmerk Veilig en Schoon. Technisch in orde is met gestructureerde werk processen. Wat haalt u in huis met Technisch Management? Met Technisch Management krijgt u altijd het beste advies voor een marktconforme prijs. Wat een technisch manager precies doet, ziet u in het schema.

15 De technisch medewerker Zorgt voor het dagelijks onderhoud (bijvoorbeeld kapotte lampen vervangen). Zorgt voor het preventief onderhoud (bijvoorbeeld luchtfilters vervangen). Zorgt voor de procesvoering, zodat de technische processen in het zwembad goed blijven lopen (bijvoorbeeld door filterspoelen). De technisch manager Beoordeelt of het energieverbruik optimaal is en waar besparingen mogelijk zijn. Kan zorgen voor collectieve inkoop van duurzame elektriciteit en gas, monstername en inspecties. Beheert het budget door prioriteiten te stellen en te begroten. Ook optimaliseert hij onderhoudscontracten, bijvoorbeeld door te onderhandelen. Overlegt met de gemeente, zodat er voldoende budget is voor groot onderhoud. Zorgt dat de accommodatie altijd voldoet aan alle wetten en regels, bijvoorbeeld met het Keurmerk Veilig en Schoon. Begeleidt en coacht de technisch medewerker en doet opleidingssuggesties. Ruim dertig sportaccommodaties maken gebruik van Technisch Management van Sportfondsen. Al 25% daarvan is geen Sportfondsenaccommodatie.

16 Kies voor een strategische aanpak Een strategische aanpak van de techniek bespaart veel tijd en geld. Als u kiest voor Technisch Management, kiest u voor structuur. De technisch manager heeft overzicht over alle technische processen in uw accommodatie en is op de hoogte van de laatste externe ontwikkelingen. Die kennis gebruikt hij om de technische processen in uw accommodatie strategisch en duurzaam in te richten. Bovendien heeft de technisch manager inzage in de gegevens van veel andere accommodaties. Zo kunt u uw accommodatie vergelijken met andere. Dat levert waardevolle inzichten op. Digitaal logboek voor meer overzicht Een digitaal logboek op de Sportfondsenportal biedt u en uw technisch manager of medewerker meer overzicht en structuur. In het logboek kan de technisch medewerker bijvoorbeeld zien welk onderhoud hij op een bepaalde dag moet uitvoeren. Ook bevat het logboek een digitaal archief met alle technische gegevens van uw zwembad. Technisch Management heeft meerwaarde voor mijn exploitatie Frank Holterhuës, directeur Sportcomplex De Hoge Devel in Zwijndrecht: Ik wil dat mijn gasten en mijn organisatie zo weinig mogelijk risico lopen. De structuur van Technisch Management waarborgt dat. Of het nu gaat om duurzaamheid, legionella of het onlangs geïmplementeerde digitale logboek, het zijn allemaal waardevolle zaken waarbij ik in de exploitatie baat heb. Kortom: technisch management ontzorgt en heeft een meerwaarde voor het exploitatierendement.

17

18

19 Helpdesk voor bouwkundige en installatietechnische vragen Accommodaties die van onze diensten gebruik maken, kunnen met al hun technische vragen terecht bij de Helpdesk voor bouwkundige en installatietechnische vragen. Sportfondsen Nederland beschikt over ervaren specialisten die bekend zijn met de laatste technologieën én de wet- en regelgeving waaraan uw accommodatie moet voldoen. Zij beantwoorden al uw vragen snel en adequaat. Wat betekent de nieuwe Drinkwaterwet voor de preventie tegen legionella? Welke regels gelden er bij de vervanging van een chemicaliëntank? De coating op de vloer laat op enkele plekken los, bij wie kan ik terecht voor reparatieadvies? Regelmatig stellen sport- en zwemaccommodaties dergelijke vragen aan onze helpdesk. Het beantwoorden van deze vragen behoort tot onze dienstverlening. Onze helpdesk beantwoordt niet alleen vragen die relatief snel te beantwoorden zijn. Ook bij calamiteiten of dringende problemen krijgt u direct stand-by telefonisch advies. Mocht een bezoek aan de accommodatie nodig zijn, dan berekenen wij de werkzaamheden op basis van een uurtarief.

20 Meer service Bij deze dienstverlening voor de aangesloten accommodatie behoort nog meer: Uw technisch personeel krijgt twee maal per jaar informatie en instructie via lezingen en/of excursies. Zo houden zij de vakkennis upto-date. U ontvangt vier maal per jaar een technische nieuwsbrief genaamd Technieuws, dat onder meer praktische aanwijzingen geeft en aandacht vraagt voor zaken als energiebesparing, marktinformatie en wetgeving (veiligheid en hygiëne). Op uw verzoek krijgt u inkoopadviezen, bijvoorbeeld op het gebied van de keuze van apparatuur, materialen, leveranciers en prijzen. Wij beoordelen uw offertes voor reparaties of vervangingsinvesteringen op prijs en kwaliteit tot een maximum van vier offertes per jaar. U kunt gebruik maken van onze collectieve inkopen. Sportfondsen Nederland heeft onder andere mantelovereenkomsten voor elektra, gas, schoonmaakmiddelen, filterzakken en diverse keuringen waaronder zwemwater, legionella, NEN 3140 (elektrische arbeidsmiddelen en installatie-inspectie) en ophangmaterialen.

21

22

23 Gecertificeerd Legionellapreventie-advies U wilt er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat uw gasten in het zwembad, onder de douche of via het drinkwater een legionellabesmetting oplopen. U bent als beheerder zelfs verplicht om een risicoanalyse uit te voeren voor uw accommodatie. En de drinkwaterinstallatie moet sinds 1 juli 2011 gecertificeerd zijn. Blijkt uit deze analyses dat er risicopunten zijn? Dan moet u een beheersplan en een logboek laten opstellen en risicopunten halfjaarlijks laten bemonsteren op legionellabacteriën. De meeste accommodaties voldoen inmiddels al geruime tijd aan hun zorgplicht. Maar voldoet u dan ook volledig aan de voorschriften? Voorschriften die ook nog regelmatig wijzigen. Risicoanalyse Komt uit uw risicoanalyse een risicofactor naar voren, dan moet u deze bij voorkeur door een technische aanpassing opheffen. Als zo n aanpassing niet kan, dan behoort u periodieke beheersmaatregelen uit te voeren. Dat is bijvoorbeeld thermische desinfectie van de drinkwaterinstallatie of doorspoelen van zwemwaterleidingen. Het risico op besmetting zit vooral bij de verneveling van water, bijvoorbeeld bij douches en speeltoestellen.

24 Beheersplan en logboek Op basis van de risicoanalyse laat u een beheersplan opstellen. Daarin staan de maatregelen die u eenmalig dan wel periodiek moet nemen om de risico s die in beeld zijn gebracht te ondervangen. Door de risico s in kaart te brengen en te beoordelen kunt u gerichte acties ondernemen om deze risico s te vermijden of te beheersen. Het beheersplan is de basis voor een legionellaveilig beheer. In het logboek legionellapreventie drinkwater en logboek legionellapreventie zwembadwater registreert u vervolgens systematisch wie welke maatregel heeft uitgevoerd. Ondersteuning van Sportfondsen Nederland Omdat Sportfondsen Nederland sinds 1 januari 2012 conform de BRL 6010 gecertificeerd is, kunnen wij voor uw accommodatie de risicoanalyse van het drinkwater opstellen, inclusief het bijbehorend beheersplan en het logboek. Ook kleine aanpassingen vallen onder de nieuwe BRL en kunnen wij zonder veel rompslomp voor u verzorgen. De leidraad voor legionellabeheer van zwemwater is het Modelplan Legionellapreventie in zwembadwater. U kunt dit plan downloaden vanaf de site van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar hiermee is nog niet gezegd dat u voor 100% voldoet aan de preventieve voorschriften voor bijvoorbeeld badinrichtingen. Gespecialiseerde adviseurs van Sportfondsen Dienstverlening ondersteunen uw lokale management bij het snel en efficiënt voldoen aan de geldende regels.

25

26

27 Energieinkoop Zo n 25 tot 30% van uw exploitatiekosten bestaat uit energie. Een flinke kostenpost dus. Bovendien wordt energie in de toekomst alleen maar duurder. Het goede nieuws is dat u uw energiekosten kunt verlagen. Hoe? Door gas en elektra efficiënt en milieuvriendelijk in te kopen bij Sportfondsen Nederland. Ook om het verbruik van water en chemicaliën terug te brengen hebben wij kennis van de nieuwste technieken. Efficiënt duurzame energie inkopen Als u kiest voor Sportfondsenenergie, kiest u voor gemak. Omdat Sportfondsen Nederland contracten afsluit met energieleveranciers, betaalt u bovendien vaak minder. Hoe werkt dat? Sportfondsen Nederland neemt grote hoeveelheden gas en elektriciteit af, waardoor de prijs per eenheid daalt. Ook leggen wij leveringsprijzen vast en beperken wij prijsstijgingen. U staat met Sportfondsenenergie dus nooit voor onaangename verrassingen. Bovendien hoeft u zich nooit te verdiepen in energieleveranciers, want dat doen wij voor u. Vaste prijzen De energiemarkt is constant in beweging. De gasprijs is afhankelijk van de olieprijs, en de prijs van elektriciteit hangt onder andere samen met de olie- en steenkoolprijs. Om onverwacht hoge kosten te voorkomen, koopt Sportfondsen Nederland duurzame energie zo efficiënt mogelijk en voor de langere termijn in. Op deze wijze worden extreme prijsstijgingen voorkomen en weet u wat u op langere termijn voor energie betaalt. Wij sluiten steeds voor minimaal twee jaar een contract om eventuele prijsstijgingen te minimaliseren. Energie van Sportfondsen Nederland is niet zomaar energie. Wij kiezen onze leveranciers op basis van strenge eisen. Zo profiteert u altijd van het meeste voordeel.

28 Een verstandige keuze Als u gas en elektriciteit inkoopt bij Sportfondsen Nederland, heeft dat voordelen: Altijd goede voorwaarden; Minder overheadkosten of kosten voor een energieadviesbureau; Gratis factuurcontrole en ondersteuning; Maatschappelijk verantwoord ondernemen met 100% groene stroom. De voordeligste leverancier kiezen Energie van Sportfondsen is niet zomaar energie. Wij kiezen onze leveranciers op basis van strenge eisen. Zo profiteert u altijd van het meeste voordeel. Bovendien is energie van Sportfondsen duurzame energie. Wij selecteren onze leveranciers door ze te vergelijken: Met welke formule berekent de leverancier de prijs? Welke administratieve voorwaarden hanteert de leverancier? Berekent de leverancier eventuele meerkosten voor duurzame energie? Hoeveel over- of onderschrijding van het contractvolume is toegestaan? People, Profit en Planet De Sportfondsen Groep wil op structurele wijze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daarbij zoeken wij steeds naar een optimale balans tussen economisch rendement en sociale en ecologische belangen. Sport-fondsen Nederland heeft voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen een lijst met eisen opgesteld. Als uw accommodatie aan alle MVO-eisen van Sportfondsen Nederland voldoet, ontvangt u het MVO-certificaat. Het certificaat is een bewijs waarmee u laat zien dat u niet alleen kijkt naar het economisch rendement van uw accommodatie. Iedere accommodatie die het certificaat behaalt, houdt zich aan alle eisen van de drie MVO-thema s People, Profit en Planet.

29

30

31 Quickscan Energie Zwembaden: makkelijk en milieubewust besparen Sportaccommodaties en vooral zwembaden verbruiken veel energie. Het ligt daarom voor de hand om het energieverbruik te monitoren en energieverlies te beperken. Sportfondsen Nederland doet meer. Via een QuickScan helpen wij u het energiegebruik te verlagen. Zo weet u zeker dat u met Sportfondsen Nederland méér in huis haalt. U spaart niet alleen geld, maar ook het milieu. Wat is de Quickscan Energie? Een expert van Sportfondsen Nederland inventariseert hoeveel energie, water en chemicaliën uw accommodatie verbruikt. Op basis van deze inventarisatie schat hij in hoeveel u daarop kunt besparen. Bij de Quickscan krijgt u natuurlijk ook advies met welke maatregelen u dat kunt doen. Hoe werkt de Quickscan Energie? De Quickscan heeft een doorlooptijd van vier weken en bestaat uit vier stappen: U vult een lijst in met vragen over het energieverbruik in uw accommodatie. Een technisch expert komt bij u langs om gegevens op te nemen. Wij vergelijken uw zwembad met de benchmark van Sportfondsen Nederland. Sportfondsen Nederland schrijft een rapport met de bevindingen, besparingspotentieel en maatregelen. Benchmark van Sportfondsen zwembaden Wij leggen van al onze zwembaden het energieverbruik vast van de afgelopen drie jaar. Met die gegevens vergelijken we uw energieverbruik. Zo weet u precies wat uw energieverbruik is vergeleken met soortgelijke zwembaden. U ziet dus in één oogopslag of uw zwembad energiezuinig is, terwijl verbruikscijfers dat niet meteen duidelijk maken.

32 Extra voordelen van de Quickscan Kiezen voor de Quickscan Energie is verstandig. U weet hoe u gemakkelijk energie kunt besparen, maar er is meer mogelijk. U kunt de Quickscan bijvoorbeeld gebruiken om bij uw gemeente aan te geven hoe groot het energieverbruik in uw accommodatie is ten opzichte van andere zwembaden. De Quickscan draagt bovendien bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Twee soorten maatregelen Uit de Quickscan Energie kunnen twee soorten besparingsmaatregelen komen: Procesgerichte maatregelen; Gebouwgebonden maatregelen. Procesgerichte maatregelen gaan over uw huidige installaties. U kunt bijvoorbeeld buiten openingstijden in uw bassins minder water laten rondpompen. Bij gebouwgebonden maatregelen kunt u denken aan energiezuinige verlichting of energiezuinige luchtbehandelingskasten.

33

34

35 Schoonmaakadvies: Optimale reiniging en hygiëne in uw accommodatie Wist u dat uw bezoekers goede hygiëne als een van de belangrijkste aspecten binnen een sportaccommodatie noemen? Zo blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek. Uiteraard is goede reiniging en hygiëne van groot belang, maar zoals u wellicht zelf ondervindt, kunnen schoonmaakkosten binnen een sportaccommodatie aardig oplopen. Van de totale kosten zijn 10% tot 15% schoonmaakkosten. Een lastige opgave om tussen kwaliteit en kosten de juiste balans te vinden, waarbij de maatschappelijk verantwoorde wijze vaak ook een grote rol speelt Graag laten wij u daarom kennismaken met het schoonmaakconcept van Sportfondsen Nederland en Diversey, specialist op het gebied van professionele hygiëne- en reinigingsoplossingen. Schoonmaakconcept Het schoonmaakconcept is gericht op optimale hygiëne. Uw sportaccommodatie wordt door toepassing van dit concept bewezen hygiënischer, de motivatie van uw medewerkers gaat omhoog, arbeid wordt effectiever ingezet en door (kleine) aanpassingen in uw reinigingsmethode kunt u bezuinigen op reinigingsmiddelen en duurzaam en veiliger schoonmaken. Het schoonmaakconcept biedt inzicht in de totale schoonmaakkosten, waarvan vaak meer dan 95% arbeidskosten zijn. In de meeste gevallen leidt inzicht en planning naast effectievere inzet ook tot aanzienlijke kostenreducties van 10-15% op de totale kosten (middelen, materiaal en arbeid). Dit inzicht geeft ook de mogelijkheid de schoonmaakkwaliteit te verantwoorden naar alle belanghebbenden zowel in- als extern.

36 In het kort De winst van het schoonmaakconcept zit onder andere in de arbeid. Met een schoonmaakplan, specifiek gericht op uw situatie, werken uw medewerkers efficiënter, optimaliseert u uw schoonmaakprocessen en boekt u tijdwinst. Sportfondsen Nederland laat u bovendien profiteren van de collectieve afspraak die gemaakt is met Diversey over duurzame reinigingsmiddelen. Schoonmaakplan op maat Samen met Diversey en Sportfondsen Nederland stelt u een schoonmaakplan op specifiek gericht op uw situatie. Hierbij worden uw methoden en systemen geïnventariseerd en optimaal op elkaar afgestemd. Uw medewerkers worden getraind en begeleid, een online schoonmaakplan op maat wordt opgesteld en de arbeidsuren van uw facilitaire dienst worden geoptimaliseerd. Het schoonmaakplan op maat is de basis voor het optimaal reinigen van uw accommodatie, zodat u een goede hygiëne kunt waarborgen. Jaarlijks wordt getoetst of het schoonmaakplan nog voldoet aan de gestelde eisen. Indien nodig kan het schoonmaakplan worden bijgesteld. De kwaliteit van uw schoonmaak is dus ook op langere termijn gewaarborgd. Benchmarking en monitoring Vanuit het schoonmaakplan komen gegevens naar voren zoals het aantal schoonmaakuren per ruimte. Deze gegevens kunt u online invoeren en opslaan. Sportfondsen Nederland verzamelt deze gegevens van alle sportaccommodaties. Op basis van de ingevoerde gegevens kunnen wij vaststellen waar uw accommodatie afwijkt van gemiddelden en uitlezen wat hiervan de oorzaak is. En uiteraard is dan de logische vervolgstap om de oorzaak van de afwijking aan te pakken. 4% 9% Materiaal Management Arbeid 87%

37 Het schoonmaakconcept in uw sportaccommodatie Wanneer u ervoor kiest het schoonmaakconcept in uw sportaccommodatie te implementeren, sluit u een overeenkomst af. Gedurende de overeenkomstperiode vinden de volgende stappen plaats: Methoden en systemen Doel: kwaliteitsverbetering door procesverbetering en keuze van middelen en materialen. Inventarisatie van en advies over uw methoden, materialen en middelen (situatieanalyse); Gezamenlijk bepalen van de doelstellingen voor uw accommodatie; Professionele ondersteuning en begeleiding bij het implementeren van materialen en middelen; Opstartinstructie voor uw medewerkers; Toegang tot het online schoonmaakwerkplan; Telefonische ondersteuning (helpdesk); Jaarlijks advies op locatie voor het opstellen van het schoonmaakwerkplan. Wij beschikken nu over gemotiveerde medewerkers en de hygiënebeleving door bezoekers en medewerkers is sterk verbeterd en dit met gelijk gebleven inzet van arbeid. Remco Pielstroom, manager Sportcentrum de Zandzee

38 Training & opleiding Doel: gemotiveerd en vakbekwaam personeel. Jaarlijks instructie en advies op locatie; Deelname aan de landelijke contactdag voor schoonmaakmedewerkers. Organisatie en calculatie Doel: inzicht in en optimalisering van de arbeidsuren. Opstartinstructie voor de medewerkers; Toegang tot het online calculatieprogramma van Sportfondsen Nederland: Telefonische ondersteuning (helpdesk). Kwaliteit & borging Doel: waarborgen van kwaliteit door continu te verbeteren en te vernieuwen. Jaarlijks kwaliteitsmeting; Mogelijke aanpassing van het schoonmaakwerkplan; Monitoren van de voorgenomen verbetervoorstellen. Optioneel Basisopleiding schoonmaakmedewerker; Begeleidingsprogramma op maat. Dankzij het schoonmaakconcept zijn de kosten voor de schoonmaakmiddelen en materialen met 20% gedaald. Paul Coster, hoofd Technische Dienst Sportcentrum de Zandzee

39 Meer weten over de diensten van Sportfondsen Nederland? Wilt u meer weten over onze diensten? Of heeft u interesse in een van onze producten? Neemt u dan gerust contact op met ons. Onze specialisten staan u graag bij met raad en daad. Sportfondsen Nederland B.V. Postbus AH Amsterdam Tel: Fax:

40 NEDERLAND CONCEPTEN B.V. NEDERLAND B.V. Sportfondsen Nederland B.V. Paasheuvelweg BG Amsterdam Postbus AH Amsterdam Tel: (020) Fax: (020)

41 NEDERLAND NEDERLAND GROEP DEELNEMINGEN BELGIE N.V. PENSIOENFONDS EXPLOITATIE BEHEER B.V. CONCEPTEN B.V. DEELNEMINGEN B.V. ZWEMLESKOMPAS Nationaal Zwemleskompas Zwem-ABC voor plezier en veiligheid n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - ACADEMIE Sportfondsen Nederland NV Paasheuvelweg BG Amsterdam ZO Postbus AH Amsterdam ZO Telefoon: (020) Fax: (020) ACADEMIE Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020)

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Is het echt nodig om de overstap te maken naar de nieuwste versie van onze applicatie? Volgens

Nadere informatie

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Kostenbesparing in het mkb

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Kostenbesparing in het mkb Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Kostenbesparing in het mkb Automatisering, Remote beheer & Cloud Besparen brandstofkosten Online administreren Voip HR Besparen op energie & Collectieve

Nadere informatie

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit?

Project- en programmamanagement survey 2012. Haalt u eruit wat erin zit? Project- en programmamanagement survey 2012 Haalt u eruit wat erin zit? Inhoudsopgave 05 Voorwoord 06 Managementsamenvatting 09 Belang neemt toe 35 Quality Assessments 43 Conclusies en vooruitblik Het

Nadere informatie

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche Colofon Inhoudsopgave De brochure Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche is een uitgave van Mitex. Realisatie: Mitex Branche Service

Nadere informatie

De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van

De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van De wereld verandert Stappenplan Duurzame Energie Achter de Meter (DEAM) in opdracht van 18 juni 2003 Wegwijzer (klik op de gekleurde teksten) Inleiding Als projectontwikkelaar wilt U op een locatie gaan

Nadere informatie

Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control

Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control Exact Financials Enterprise Risicobeheersing, compliance en control Inhoud 2 Passend bij uw behoeften 4 Exact Financials Enterprise, het product 6 Exact Financials Enterprise en u 8 Financieel management

Nadere informatie

Comfortabel in beweging

Comfortabel in beweging Comfortabel in beweging MKB Lease -1- Welkom bij MKB Lease MKB Lease Siliciumweg 4 3812 SX Amersfoort Postbus 3 3800 AA Amersfoort telefoon 033 42 24 888 fax 033 42 24 800 e-mail info@mkblease.nl www.mkblease.nl

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

Til de werkomgeving naar een hoger plan

Til de werkomgeving naar een hoger plan FACILITY MANAGEMENT juli 2015 Innovaties in facility management FM loont echt! Realtime gegevens zorgen voor transparantie Facility manager is spil in circulaire economie Beveiliging en veiligheid heeft

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

Na bouwen komt onderhouden Handreiking voor het opzetten van een onderhoudsplanning voor kleed- clubgebouwen van verenigingen in het amateurvoetbal.

Na bouwen komt onderhouden Handreiking voor het opzetten van een onderhoudsplanning voor kleed- clubgebouwen van verenigingen in het amateurvoetbal. Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Na bouwen komt onderhouden Handreiking voor het opzetten van een onderhoudsplanning voor kleed- clubgebouwen van verenigingen in het amateurvoetbal. KNVB Postbus 515

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Slim Samenwerken aan ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht

Nadere informatie

Quercus-PS. De operator Onderhoud in relatie tot de Ondernemingdoelstellingen

Quercus-PS. De operator Onderhoud in relatie tot de Ondernemingdoelstellingen Quercus-PS E E N V I S I E O P B E D R I J F S V O E R I N G N o 11 De operator Onderhoud in relatie tot de Ondernemingdoelstellingen Cursusplanner Een bijzondere training Onze dienstverlening Nova met

Nadere informatie

Ledenvoordeelkrant. Voordelen na-isolatie. Welke voordelen heeft een luchtdichte afwerking? Hallen en Stallen over het belang van na-isolatie.

Ledenvoordeelkrant. Voordelen na-isolatie. Welke voordelen heeft een luchtdichte afwerking? Hallen en Stallen over het belang van na-isolatie. Ledenvoordeelkrant samen kopen = samen delen Bekijk alle ledenvoordelen Goedkoop tanken? Tiny van der Valk en schoondochter Roxanne van Kwekerij De Bonfut over hun ervaring met de Total Tankpas. Voordelen

Nadere informatie

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling #trendingtopics Magazine inspire voor klanten van KPN Consulting Oktober 2014 De werkplek anno nu One size fits nobody Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead De transformatie van de ICTafdeling

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools

#trendingtopics. de cloud. In gesprek over. Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools #trendingtopics Magazine voor klanten van KPN Consulting In gesprek over de cloud Wat houdt bedrijven tegen? New Technology Adaptation Meer rendement met nieuwe tools Benefits Management Zorg dat u écht

Nadere informatie

Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014

Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014 Uitgangspunten en Doelen voor de Vereniging Blijstroom Werkplan voor 2014 en 2015 Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014 Datum: 6 februari 2014 2 3 Deel I: Uitgangspunten en doelen

Nadere informatie

TEAM FINANCIEEL De softwareoplossing voor de boekhouder

TEAM FINANCIEEL De softwareoplossing voor de boekhouder TEAM FINANCIEEL De softwareoplossing voor de boekhouder AccountView BV H.J.E. Wenckebachweg 200 Postbus 9400 1006 AK Amsterdam Tel. 020 355 29 10 Fax 020 617 14 78 E-mail: sales@accountview.com Internet:

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. 1 Inleiding 1.1 Externe ontwikkelingen 1.2 Interne ontwikkelingen 1.3 Thema s. 2 Opzet jaarplan

Inhoudsopgave. Voorwoord. 1 Inleiding 1.1 Externe ontwikkelingen 1.2 Interne ontwikkelingen 1.3 Thema s. 2 Opzet jaarplan Jaarplan 2015 Inhoudsopgave 5 Voorwoord 6 1 Inleiding 1.1 Externe ontwikkelingen 1.2 Interne ontwikkelingen 1.3 Thema s 7 6 7 8 2 Opzet jaarplan 3 Missie, visie, kernwaarden 3.1 Missie 3.2 Visie 3.3 Kernwaarden

Nadere informatie

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE * Antwoordkaart op pagina 25 ocus! Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 2 nr 1 2013 Digitale versie? Scan hier: 1 2013 Incl. bijeenkomsten AGENDA 2013 DIV benchmark ook in 2013 Beheersing

Nadere informatie

OBGB na tien jaar nog vol ambitie

OBGB na tien jaar nog vol ambitie van de kempen OBGB na tien jaar nog vol ambitie Grensoverschrijdend ondernemen betekent cultuurverschillen respecteren De accountant als matchmaker EDITIE 04 2013 De Wiek 8 5527 GN Hapert t: +31 (0)497

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

De bewuste bloemist. Tips en voorbeelden over MVO

De bewuste bloemist. Tips en voorbeelden over MVO De bewuste bloemist Tips en voorbeelden over MVO Vooraf Voor je ligt de brochure de bewuste bloemist. Deze brochure is ontwikkeld voor (ambulante) bloemisten die in hun bedrijf aan de slag willen met Maatschappelijk

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door!

ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door! ONDERNEMINGSPLAN 2.0 WIJeindhoven Van, voor en door! Eindhoven, 4 januari 2015 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Managementsamenvatting 2 1. Inleiding 4 1.1 Context en proces 4 1.2 Stand van zaken 5 1.3 Missie,

Nadere informatie

bulletin nr 4 2013 Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg Frank Rijnders, bestuurslid De Zorggroep: Maatwerk is de nieuwe uitdaging

bulletin nr 4 2013 Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg Frank Rijnders, bestuurslid De Zorggroep: Maatwerk is de nieuwe uitdaging nr 4 2013 bulletin Frank Rijnders, bestuurslid De Zorggroep: Maatwerk is de nieuwe uitdaging Inkoopsamenwerking biedt meer dan een scherpe inkoopprijs Stichting Valkenhof draagt de inkoopfunctie over aan

Nadere informatie

Handboek Online Dienstverlening

Handboek Online Dienstverlening Handboek Online Dienstverlening Ook op internet het belang van de klant centraal Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie