Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:"

Transcriptie

1 Bouw & Techniek Technisch uitblinken met Sportfondsen Nederland NEDERLAND GROEP

2

3 Sportfondsen uw bouwkundig en installatietechnisch adviseur Sportfondsen Nederland exploiteert niet alleen ruim 300 uiteenlopende accommodaties, u kunt ons ook inschakelen als bouwkundig en/of installatietechnisch adviseur. Of het nu gaat om installatietechniek, renovatie, nieuwbouw, technisch management, energiebesparing of schoonmaak: Sportfondsen Nederland heeft vakkennis en jarenlange ervaring in huis. Onze deskundigen helpen u graag! Sportfondsen Nederland uw partner U wilt het beste uit uw exploitatie halen. Wij leveren diensten waarmee u optimale resultaten behaalt. Onze professionals ontwikkelen, verbeteren en adviseren, elk op hun eigen vakgebied. U kunt erop vertrouwen dat u steeds de beste dienst krijgt. En u kunt zich weer richten op uw kerntaken. Uw vraag centraal In deze brochure vindt u informatie over de bouwtechnische diensten van Sportfondsen Nederland. Deze diensten maken wij samen met u op maat voor uw accommodatie. U kunt kiezen voor één dienst of een compleet dienstenpakket. Uw keuzemogelijkheden zijn groot. Sportfondsen Nederland biedt onder andere diensten op het gebied van: Projectmanagement nieuwbouw en renovatie; Begeleiding planmatig onderhoud; Technisch Management; Bouwkundige en installatietechnische vragen: de helpdesk; Gecertificeerd legionellapreventie-advies; Energieadvies; Quickscan Energie Zwembaden; Schoonmaakadvies. Welke dienst u ook kiest, u profiteert van zowel up-to-date vakkennis als jarenlange ervaring.

4

5 Projectmanagement nieuwbouw en renovatie U kunt onze bouwkundige en technische adviseurs inschakelen voor aanbesteding, projectmanagement en bouwbegeleiding bij verbouw- en nieuwbouwprojecten. Dat geldt ook voor groot onderhoud aan een accommodatie. Op grond van vaste, heldere prijsafspraken zien wij scherp toe op prijs-kwaliteitverhouding, energieaspecten, onderhoudsgevoeligheid, veiligheid en te verwachten exploitatie- en onderhoudskosten. Sportfondsen Nederland heeft een lange traditie in bouw, beheer en onderhoud van accommodaties en vooral zwembaden. Gemeenten en stichtingen doen dus graag een beroep op onze adviseurs als het gaat om nieuwbouw en renovatie van een accommodatie. Of het nu gaat om deelopdrachten of het totale projectmanagement, onze adviseurs bewaken het traject op het gebied van de kosten, de kwaliteit en de planning. U kunt dan denken aan: Een haalbaarheidsonderzoek; De raming van de kosten; Het opstellen van programma van eisen; Het opstellen van werkomschrijvingen voor de uitvoering; De advisering en/of uitvoering van de aanbesteding; Het voorbereiden van de uitvoering; De begeleiding van de bouw en verbouwactiviteiten; De oplevering en de nazorg. Nieuwbouw Zwembad en Sporthal Bussum Aan de rand van Bussum, tegen de hei aan ligt het prachtige zwem- en sportcomplex De Zandzee. De gemeente Bussum heeft de nieuwbouw van het zwembad en de sporthal, mede vanwege de btw-voordelen, uitbesteed aan de Raad van Beheer van het Sportfondsenbad-Bussum. Het complex is ontworpen door de Wind Groep uit Drachten en Sportfondsen Nederland, Afdeling Bouw & Techniek verzorgde vanaf de initiatieffase tot en met de nazorg de directievoering en de advisering. Mede dankzij onze inbreng is het ontwerp, het materiaalgebruik en de keuze voor de installaties optimaal afgestemd op de toekomstige exploitatie van de accommodatie.

6 Exploitatiebril Sportfondsen Nederland heeft een eigen visie op zwem- en sportaccommodaties. Wat ons daarbij onderscheidt van andere aanbieders is dat we ook door een exploitatiebril naar uw project kijken. U wilt immers niet alleen de allerbeste accommodatie, maar ook een die klaar is voor de toekomst. Onze adviseurs zorgen er daarom voor dat u de juiste keuzes maakt, bijvoorbeeld op het gebied van energiebeheer, beheersbaarheid, personele inzet, materiaal en aantrekkelijkheid. Regelgeving De wet- en regelgeving voor sport- en zwemaccommodaties, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne en veiligheid, is complex. Onze adviseurs zijn exact op de hoogte van de actuele regelgeving. U hoeft zich geen zorgen te maken of uw nieuwbouw of renovatie voldoet aan de regelgeving. Wij helpen u bovendien bij het behalen van het Keurmerk Veilig & Schoon. Benchmark De omzet van de accommodatie is minstens even belangrijk. De (ver)bouw van een accommodatie drukt immers al zwaar genoeg op uw begroting. Sportfondsen Nederland beschikt over een uitgebreide benchmark met gegevens van meer dan 300 accommodaties. Dat stelt ons in staat om de juiste keuzes te maken op het gebied van de exploitatie. Leidende vragen hierin zijn het te verwachten aantal bezoekers, de nabijheid van andere accommodaties, de sfeer en de omzet die u wilt behalen. Dankzij onze benchmarkgegevens kunnen we zo precies de omvang en uitstraling van het project bepalen.

7

8

9 Begeleiding bij planmatig onderhoud Beheer en onderhoud van een accommodatie vereisen voortdurende aandacht. Dat weet u als geen ander. Met structureel beheer en onderhoud houdt u niet alleen de kosten in de hand, u verhoogt de waarde van de accommodatie, u verlaagt de exploitatiekosten en u bespaart op de energiekosten. U zorgt zelf voor het dagelijkse onderhoud, de adviseurs van Sportfondsen Nederland ondersteunen u graag met een planmatige aanpak van het beheer en onderhoud. U kunt de onderhoudskosten alleen laag houden als uw accommodatie goed is onderhouden. U wilt immers niet onverwacht voor hoge kosten komen te staan die voortvloeien uit ondoelmatig onderhoud. Met het dagelijkse beheer zorgt u er zelf voor dat het gebouw en de installaties in de conditie blijven die nodig is voor het dagelijks functioneren. Maar voor de langere termijn is planmatig onderhoud noodzakelijk. Sportfondsen Nederland heeft de kennis en ervaring in huis om u te ondersteunen met onderhoudsjaarplannen en een meerjarig onderhoudsplan. Planmatig onderhoud Met het dagelijkse beheer zorgt u ervoor dat storingen worden verholpen en dat kwaliteitsverlies wordt vertraagd. Planmatig onderhoud, vastgelegd in een onderhoudsplan, zorgt ervoor dat de accommodatie in de originele ontwerp-situatie blijft, c.q. wordt teruggebracht. Dat gebeurt onder meer via noodzakelijke technische ingrepen en meerjarig onderhoud aan gebouw en installaties. Sportfondsen Nederland is gespecialiseerd in het opstellen van jaarlijkse of meerjarige onderhoudsplannen.

10 Onderhoudsplannen Bij beheer en onderhoud maken we een onderscheid tussen een Meerjarig Onderhoud Plan (M.O.P.) en een Onderhoud Jaar Plan (O.J.P.). Het laatste plan schrijven we voor jaarlijks onderhoud op basis van het meerjarige plan dat een periode van tien jaar of langer omvat. In het Meerjarig Onderhoud Plan maken we een inventarisatie van installatie en gebouwen. Maatschappelijk verantwoord Optimaal beheer en onderhoud is noodzakelijk. U verhoogt niet alleen de economische waarde van een pand, u verlaagt ook de exploitatiekosten. Tot slot zorgt u met effectief onderhoud dat u ook energiekosten bespaart. Zo neemt uw bedrijf ook verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Uitbesteden U kunt het meerjarig onderhoud met een gerust hart uitbesteden aan de deskundigen van Sportfondsen Nederland. Wat valt eronder? Het opstellen van onderhoudsplannen. Presentatie van deze plannen aan bestuur en/ of gemeente. Voorbereiden van onderhoudswerkzaamheden: vergunningstraject, bestek, aanbesteding. Bouwbegeleiding: budgetbewaking, directievoering, oplevering en nazorg. MILIEU CENTRAAL GROENE STROOM SPORTFONDSEN GROEP Met Bouw en Techniek aan de hand hou je heel lang een goed pand. Leo de Haas, directeur Sportfondsen Amsterdam Oost.

11

12

13 Sportfondsen Technisch Management Energie en technisch onderhoud van uw accommodatie zijn een aanzienlijke kostenpost. Daar wilt u dus zo efficiënt mogelijk mee omgaan. U bent echter geen technisch expert. Gelukkig kan Sportfondsen u helpen. Onze professionals zorgen voor een technische langetermijnstrategie en optimale onderhoudsprocessen. Kies voor Technisch Management van Sportfondsen! Technische kennis is onmisbaar U wilt uw accommodatie succesvol exploiteren. Dat betekent dat uw gebouw en de techniek tiptop in orde en efficiënt moeten zijn. Goed technisch beleid vereist echter kennis van zaken. Bij techniek komt namelijk veel meer kijken dan alleen onderhoud. Uw zwembad moet bijvoorbeeld voldoen aan de nieuwste wetten en regels op het gebied van milieu en legionellapreventie. Met Sportfondsen ben ik zeker van een optimale omgeving Bas Corbijn, directeur Sportfondsen-Tiel B.V.: Sinds 2003 ben ik met Technisch Management van Sportfondsen verzekerd van een optimale omgeving. Gebouwen zijn veilig en schoon, het zwembadwater is van goede kwaliteit en de klimaatbeheersing is in orde. Ook heeft Sportfondsen oog voor detail als het gaat om energiebesparing. Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is veel aandacht. Technisch Management is belangrijk om de loyaliteit van onze bezoekers te vergroten. Het uiteindelijke doel? Groei!

14 Technisch Management voor echte ondersteuning Als u kiest voor Technisch Management van Sportfondsen, zorgt een technisch manager ervoor dat alle technische zaken in uw accommodatie in orde zijn. Dat betekent dat u zich volop kunt richten op uw corebusiness. De technisch manager is een professioneel adviseur. Hij zorgt ervoor dat uw zwembad: Optimale of lagere exploitatiekosten heeft. Altijd voldoet aan de nieuwste wetten en regels, bijvoorbeeld met het Keurmerk Veilig en Schoon. Technisch in orde is met gestructureerde werk processen. Wat haalt u in huis met Technisch Management? Met Technisch Management krijgt u altijd het beste advies voor een marktconforme prijs. Wat een technisch manager precies doet, ziet u in het schema.

15 De technisch medewerker Zorgt voor het dagelijks onderhoud (bijvoorbeeld kapotte lampen vervangen). Zorgt voor het preventief onderhoud (bijvoorbeeld luchtfilters vervangen). Zorgt voor de procesvoering, zodat de technische processen in het zwembad goed blijven lopen (bijvoorbeeld door filterspoelen). De technisch manager Beoordeelt of het energieverbruik optimaal is en waar besparingen mogelijk zijn. Kan zorgen voor collectieve inkoop van duurzame elektriciteit en gas, monstername en inspecties. Beheert het budget door prioriteiten te stellen en te begroten. Ook optimaliseert hij onderhoudscontracten, bijvoorbeeld door te onderhandelen. Overlegt met de gemeente, zodat er voldoende budget is voor groot onderhoud. Zorgt dat de accommodatie altijd voldoet aan alle wetten en regels, bijvoorbeeld met het Keurmerk Veilig en Schoon. Begeleidt en coacht de technisch medewerker en doet opleidingssuggesties. Ruim dertig sportaccommodaties maken gebruik van Technisch Management van Sportfondsen. Al 25% daarvan is geen Sportfondsenaccommodatie.

16 Kies voor een strategische aanpak Een strategische aanpak van de techniek bespaart veel tijd en geld. Als u kiest voor Technisch Management, kiest u voor structuur. De technisch manager heeft overzicht over alle technische processen in uw accommodatie en is op de hoogte van de laatste externe ontwikkelingen. Die kennis gebruikt hij om de technische processen in uw accommodatie strategisch en duurzaam in te richten. Bovendien heeft de technisch manager inzage in de gegevens van veel andere accommodaties. Zo kunt u uw accommodatie vergelijken met andere. Dat levert waardevolle inzichten op. Digitaal logboek voor meer overzicht Een digitaal logboek op de Sportfondsenportal biedt u en uw technisch manager of medewerker meer overzicht en structuur. In het logboek kan de technisch medewerker bijvoorbeeld zien welk onderhoud hij op een bepaalde dag moet uitvoeren. Ook bevat het logboek een digitaal archief met alle technische gegevens van uw zwembad. Technisch Management heeft meerwaarde voor mijn exploitatie Frank Holterhuës, directeur Sportcomplex De Hoge Devel in Zwijndrecht: Ik wil dat mijn gasten en mijn organisatie zo weinig mogelijk risico lopen. De structuur van Technisch Management waarborgt dat. Of het nu gaat om duurzaamheid, legionella of het onlangs geïmplementeerde digitale logboek, het zijn allemaal waardevolle zaken waarbij ik in de exploitatie baat heb. Kortom: technisch management ontzorgt en heeft een meerwaarde voor het exploitatierendement.

17

18

19 Helpdesk voor bouwkundige en installatietechnische vragen Accommodaties die van onze diensten gebruik maken, kunnen met al hun technische vragen terecht bij de Helpdesk voor bouwkundige en installatietechnische vragen. Sportfondsen Nederland beschikt over ervaren specialisten die bekend zijn met de laatste technologieën én de wet- en regelgeving waaraan uw accommodatie moet voldoen. Zij beantwoorden al uw vragen snel en adequaat. Wat betekent de nieuwe Drinkwaterwet voor de preventie tegen legionella? Welke regels gelden er bij de vervanging van een chemicaliëntank? De coating op de vloer laat op enkele plekken los, bij wie kan ik terecht voor reparatieadvies? Regelmatig stellen sport- en zwemaccommodaties dergelijke vragen aan onze helpdesk. Het beantwoorden van deze vragen behoort tot onze dienstverlening. Onze helpdesk beantwoordt niet alleen vragen die relatief snel te beantwoorden zijn. Ook bij calamiteiten of dringende problemen krijgt u direct stand-by telefonisch advies. Mocht een bezoek aan de accommodatie nodig zijn, dan berekenen wij de werkzaamheden op basis van een uurtarief.

20 Meer service Bij deze dienstverlening voor de aangesloten accommodatie behoort nog meer: Uw technisch personeel krijgt twee maal per jaar informatie en instructie via lezingen en/of excursies. Zo houden zij de vakkennis upto-date. U ontvangt vier maal per jaar een technische nieuwsbrief genaamd Technieuws, dat onder meer praktische aanwijzingen geeft en aandacht vraagt voor zaken als energiebesparing, marktinformatie en wetgeving (veiligheid en hygiëne). Op uw verzoek krijgt u inkoopadviezen, bijvoorbeeld op het gebied van de keuze van apparatuur, materialen, leveranciers en prijzen. Wij beoordelen uw offertes voor reparaties of vervangingsinvesteringen op prijs en kwaliteit tot een maximum van vier offertes per jaar. U kunt gebruik maken van onze collectieve inkopen. Sportfondsen Nederland heeft onder andere mantelovereenkomsten voor elektra, gas, schoonmaakmiddelen, filterzakken en diverse keuringen waaronder zwemwater, legionella, NEN 3140 (elektrische arbeidsmiddelen en installatie-inspectie) en ophangmaterialen.

21

22

23 Gecertificeerd Legionellapreventie-advies U wilt er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat uw gasten in het zwembad, onder de douche of via het drinkwater een legionellabesmetting oplopen. U bent als beheerder zelfs verplicht om een risicoanalyse uit te voeren voor uw accommodatie. En de drinkwaterinstallatie moet sinds 1 juli 2011 gecertificeerd zijn. Blijkt uit deze analyses dat er risicopunten zijn? Dan moet u een beheersplan en een logboek laten opstellen en risicopunten halfjaarlijks laten bemonsteren op legionellabacteriën. De meeste accommodaties voldoen inmiddels al geruime tijd aan hun zorgplicht. Maar voldoet u dan ook volledig aan de voorschriften? Voorschriften die ook nog regelmatig wijzigen. Risicoanalyse Komt uit uw risicoanalyse een risicofactor naar voren, dan moet u deze bij voorkeur door een technische aanpassing opheffen. Als zo n aanpassing niet kan, dan behoort u periodieke beheersmaatregelen uit te voeren. Dat is bijvoorbeeld thermische desinfectie van de drinkwaterinstallatie of doorspoelen van zwemwaterleidingen. Het risico op besmetting zit vooral bij de verneveling van water, bijvoorbeeld bij douches en speeltoestellen.

24 Beheersplan en logboek Op basis van de risicoanalyse laat u een beheersplan opstellen. Daarin staan de maatregelen die u eenmalig dan wel periodiek moet nemen om de risico s die in beeld zijn gebracht te ondervangen. Door de risico s in kaart te brengen en te beoordelen kunt u gerichte acties ondernemen om deze risico s te vermijden of te beheersen. Het beheersplan is de basis voor een legionellaveilig beheer. In het logboek legionellapreventie drinkwater en logboek legionellapreventie zwembadwater registreert u vervolgens systematisch wie welke maatregel heeft uitgevoerd. Ondersteuning van Sportfondsen Nederland Omdat Sportfondsen Nederland sinds 1 januari 2012 conform de BRL 6010 gecertificeerd is, kunnen wij voor uw accommodatie de risicoanalyse van het drinkwater opstellen, inclusief het bijbehorend beheersplan en het logboek. Ook kleine aanpassingen vallen onder de nieuwe BRL en kunnen wij zonder veel rompslomp voor u verzorgen. De leidraad voor legionellabeheer van zwemwater is het Modelplan Legionellapreventie in zwembadwater. U kunt dit plan downloaden vanaf de site van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar hiermee is nog niet gezegd dat u voor 100% voldoet aan de preventieve voorschriften voor bijvoorbeeld badinrichtingen. Gespecialiseerde adviseurs van Sportfondsen Dienstverlening ondersteunen uw lokale management bij het snel en efficiënt voldoen aan de geldende regels.

25

26

27 Energieinkoop Zo n 25 tot 30% van uw exploitatiekosten bestaat uit energie. Een flinke kostenpost dus. Bovendien wordt energie in de toekomst alleen maar duurder. Het goede nieuws is dat u uw energiekosten kunt verlagen. Hoe? Door gas en elektra efficiënt en milieuvriendelijk in te kopen bij Sportfondsen Nederland. Ook om het verbruik van water en chemicaliën terug te brengen hebben wij kennis van de nieuwste technieken. Efficiënt duurzame energie inkopen Als u kiest voor Sportfondsenenergie, kiest u voor gemak. Omdat Sportfondsen Nederland contracten afsluit met energieleveranciers, betaalt u bovendien vaak minder. Hoe werkt dat? Sportfondsen Nederland neemt grote hoeveelheden gas en elektriciteit af, waardoor de prijs per eenheid daalt. Ook leggen wij leveringsprijzen vast en beperken wij prijsstijgingen. U staat met Sportfondsenenergie dus nooit voor onaangename verrassingen. Bovendien hoeft u zich nooit te verdiepen in energieleveranciers, want dat doen wij voor u. Vaste prijzen De energiemarkt is constant in beweging. De gasprijs is afhankelijk van de olieprijs, en de prijs van elektriciteit hangt onder andere samen met de olie- en steenkoolprijs. Om onverwacht hoge kosten te voorkomen, koopt Sportfondsen Nederland duurzame energie zo efficiënt mogelijk en voor de langere termijn in. Op deze wijze worden extreme prijsstijgingen voorkomen en weet u wat u op langere termijn voor energie betaalt. Wij sluiten steeds voor minimaal twee jaar een contract om eventuele prijsstijgingen te minimaliseren. Energie van Sportfondsen Nederland is niet zomaar energie. Wij kiezen onze leveranciers op basis van strenge eisen. Zo profiteert u altijd van het meeste voordeel.

28 Een verstandige keuze Als u gas en elektriciteit inkoopt bij Sportfondsen Nederland, heeft dat voordelen: Altijd goede voorwaarden; Minder overheadkosten of kosten voor een energieadviesbureau; Gratis factuurcontrole en ondersteuning; Maatschappelijk verantwoord ondernemen met 100% groene stroom. De voordeligste leverancier kiezen Energie van Sportfondsen is niet zomaar energie. Wij kiezen onze leveranciers op basis van strenge eisen. Zo profiteert u altijd van het meeste voordeel. Bovendien is energie van Sportfondsen duurzame energie. Wij selecteren onze leveranciers door ze te vergelijken: Met welke formule berekent de leverancier de prijs? Welke administratieve voorwaarden hanteert de leverancier? Berekent de leverancier eventuele meerkosten voor duurzame energie? Hoeveel over- of onderschrijding van het contractvolume is toegestaan? People, Profit en Planet De Sportfondsen Groep wil op structurele wijze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Daarbij zoeken wij steeds naar een optimale balans tussen economisch rendement en sociale en ecologische belangen. Sport-fondsen Nederland heeft voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen een lijst met eisen opgesteld. Als uw accommodatie aan alle MVO-eisen van Sportfondsen Nederland voldoet, ontvangt u het MVO-certificaat. Het certificaat is een bewijs waarmee u laat zien dat u niet alleen kijkt naar het economisch rendement van uw accommodatie. Iedere accommodatie die het certificaat behaalt, houdt zich aan alle eisen van de drie MVO-thema s People, Profit en Planet.

29

30

31 Quickscan Energie Zwembaden: makkelijk en milieubewust besparen Sportaccommodaties en vooral zwembaden verbruiken veel energie. Het ligt daarom voor de hand om het energieverbruik te monitoren en energieverlies te beperken. Sportfondsen Nederland doet meer. Via een QuickScan helpen wij u het energiegebruik te verlagen. Zo weet u zeker dat u met Sportfondsen Nederland méér in huis haalt. U spaart niet alleen geld, maar ook het milieu. Wat is de Quickscan Energie? Een expert van Sportfondsen Nederland inventariseert hoeveel energie, water en chemicaliën uw accommodatie verbruikt. Op basis van deze inventarisatie schat hij in hoeveel u daarop kunt besparen. Bij de Quickscan krijgt u natuurlijk ook advies met welke maatregelen u dat kunt doen. Hoe werkt de Quickscan Energie? De Quickscan heeft een doorlooptijd van vier weken en bestaat uit vier stappen: U vult een lijst in met vragen over het energieverbruik in uw accommodatie. Een technisch expert komt bij u langs om gegevens op te nemen. Wij vergelijken uw zwembad met de benchmark van Sportfondsen Nederland. Sportfondsen Nederland schrijft een rapport met de bevindingen, besparingspotentieel en maatregelen. Benchmark van Sportfondsen zwembaden Wij leggen van al onze zwembaden het energieverbruik vast van de afgelopen drie jaar. Met die gegevens vergelijken we uw energieverbruik. Zo weet u precies wat uw energieverbruik is vergeleken met soortgelijke zwembaden. U ziet dus in één oogopslag of uw zwembad energiezuinig is, terwijl verbruikscijfers dat niet meteen duidelijk maken.

32 Extra voordelen van de Quickscan Kiezen voor de Quickscan Energie is verstandig. U weet hoe u gemakkelijk energie kunt besparen, maar er is meer mogelijk. U kunt de Quickscan bijvoorbeeld gebruiken om bij uw gemeente aan te geven hoe groot het energieverbruik in uw accommodatie is ten opzichte van andere zwembaden. De Quickscan draagt bovendien bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Twee soorten maatregelen Uit de Quickscan Energie kunnen twee soorten besparingsmaatregelen komen: Procesgerichte maatregelen; Gebouwgebonden maatregelen. Procesgerichte maatregelen gaan over uw huidige installaties. U kunt bijvoorbeeld buiten openingstijden in uw bassins minder water laten rondpompen. Bij gebouwgebonden maatregelen kunt u denken aan energiezuinige verlichting of energiezuinige luchtbehandelingskasten.

33

34

35 Schoonmaakadvies: Optimale reiniging en hygiëne in uw accommodatie Wist u dat uw bezoekers goede hygiëne als een van de belangrijkste aspecten binnen een sportaccommodatie noemen? Zo blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek. Uiteraard is goede reiniging en hygiëne van groot belang, maar zoals u wellicht zelf ondervindt, kunnen schoonmaakkosten binnen een sportaccommodatie aardig oplopen. Van de totale kosten zijn 10% tot 15% schoonmaakkosten. Een lastige opgave om tussen kwaliteit en kosten de juiste balans te vinden, waarbij de maatschappelijk verantwoorde wijze vaak ook een grote rol speelt Graag laten wij u daarom kennismaken met het schoonmaakconcept van Sportfondsen Nederland en Diversey, specialist op het gebied van professionele hygiëne- en reinigingsoplossingen. Schoonmaakconcept Het schoonmaakconcept is gericht op optimale hygiëne. Uw sportaccommodatie wordt door toepassing van dit concept bewezen hygiënischer, de motivatie van uw medewerkers gaat omhoog, arbeid wordt effectiever ingezet en door (kleine) aanpassingen in uw reinigingsmethode kunt u bezuinigen op reinigingsmiddelen en duurzaam en veiliger schoonmaken. Het schoonmaakconcept biedt inzicht in de totale schoonmaakkosten, waarvan vaak meer dan 95% arbeidskosten zijn. In de meeste gevallen leidt inzicht en planning naast effectievere inzet ook tot aanzienlijke kostenreducties van 10-15% op de totale kosten (middelen, materiaal en arbeid). Dit inzicht geeft ook de mogelijkheid de schoonmaakkwaliteit te verantwoorden naar alle belanghebbenden zowel in- als extern.

36 In het kort De winst van het schoonmaakconcept zit onder andere in de arbeid. Met een schoonmaakplan, specifiek gericht op uw situatie, werken uw medewerkers efficiënter, optimaliseert u uw schoonmaakprocessen en boekt u tijdwinst. Sportfondsen Nederland laat u bovendien profiteren van de collectieve afspraak die gemaakt is met Diversey over duurzame reinigingsmiddelen. Schoonmaakplan op maat Samen met Diversey en Sportfondsen Nederland stelt u een schoonmaakplan op specifiek gericht op uw situatie. Hierbij worden uw methoden en systemen geïnventariseerd en optimaal op elkaar afgestemd. Uw medewerkers worden getraind en begeleid, een online schoonmaakplan op maat wordt opgesteld en de arbeidsuren van uw facilitaire dienst worden geoptimaliseerd. Het schoonmaakplan op maat is de basis voor het optimaal reinigen van uw accommodatie, zodat u een goede hygiëne kunt waarborgen. Jaarlijks wordt getoetst of het schoonmaakplan nog voldoet aan de gestelde eisen. Indien nodig kan het schoonmaakplan worden bijgesteld. De kwaliteit van uw schoonmaak is dus ook op langere termijn gewaarborgd. Benchmarking en monitoring Vanuit het schoonmaakplan komen gegevens naar voren zoals het aantal schoonmaakuren per ruimte. Deze gegevens kunt u online invoeren en opslaan. Sportfondsen Nederland verzamelt deze gegevens van alle sportaccommodaties. Op basis van de ingevoerde gegevens kunnen wij vaststellen waar uw accommodatie afwijkt van gemiddelden en uitlezen wat hiervan de oorzaak is. En uiteraard is dan de logische vervolgstap om de oorzaak van de afwijking aan te pakken. 4% 9% Materiaal Management Arbeid 87%

37 Het schoonmaakconcept in uw sportaccommodatie Wanneer u ervoor kiest het schoonmaakconcept in uw sportaccommodatie te implementeren, sluit u een overeenkomst af. Gedurende de overeenkomstperiode vinden de volgende stappen plaats: Methoden en systemen Doel: kwaliteitsverbetering door procesverbetering en keuze van middelen en materialen. Inventarisatie van en advies over uw methoden, materialen en middelen (situatieanalyse); Gezamenlijk bepalen van de doelstellingen voor uw accommodatie; Professionele ondersteuning en begeleiding bij het implementeren van materialen en middelen; Opstartinstructie voor uw medewerkers; Toegang tot het online schoonmaakwerkplan; Telefonische ondersteuning (helpdesk); Jaarlijks advies op locatie voor het opstellen van het schoonmaakwerkplan. Wij beschikken nu over gemotiveerde medewerkers en de hygiënebeleving door bezoekers en medewerkers is sterk verbeterd en dit met gelijk gebleven inzet van arbeid. Remco Pielstroom, manager Sportcentrum de Zandzee

38 Training & opleiding Doel: gemotiveerd en vakbekwaam personeel. Jaarlijks instructie en advies op locatie; Deelname aan de landelijke contactdag voor schoonmaakmedewerkers. Organisatie en calculatie Doel: inzicht in en optimalisering van de arbeidsuren. Opstartinstructie voor de medewerkers; Toegang tot het online calculatieprogramma van Sportfondsen Nederland: Telefonische ondersteuning (helpdesk). Kwaliteit & borging Doel: waarborgen van kwaliteit door continu te verbeteren en te vernieuwen. Jaarlijks kwaliteitsmeting; Mogelijke aanpassing van het schoonmaakwerkplan; Monitoren van de voorgenomen verbetervoorstellen. Optioneel Basisopleiding schoonmaakmedewerker; Begeleidingsprogramma op maat. Dankzij het schoonmaakconcept zijn de kosten voor de schoonmaakmiddelen en materialen met 20% gedaald. Paul Coster, hoofd Technische Dienst Sportcentrum de Zandzee

39 Meer weten over de diensten van Sportfondsen Nederland? Wilt u meer weten over onze diensten? Of heeft u interesse in een van onze producten? Neemt u dan gerust contact op met ons. Onze specialisten staan u graag bij met raad en daad. Sportfondsen Nederland B.V. Postbus AH Amsterdam Tel: Fax:

40 NEDERLAND CONCEPTEN B.V. NEDERLAND B.V. Sportfondsen Nederland B.V. Paasheuvelweg BG Amsterdam Postbus AH Amsterdam Tel: (020) Fax: (020)

41 NEDERLAND NEDERLAND GROEP DEELNEMINGEN BELGIE N.V. PENSIOENFONDS EXPLOITATIE BEHEER B.V. CONCEPTEN B.V. DEELNEMINGEN B.V. ZWEMLESKOMPAS Nationaal Zwemleskompas Zwem-ABC voor plezier en veiligheid n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - ACADEMIE Sportfondsen Nederland NV Paasheuvelweg BG Amsterdam ZO Postbus AH Amsterdam ZO Telefoon: (020) Fax: (020) ACADEMIE Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020)

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld Financiële Diensten Uw financiën efficiënt en goed geregeld n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - www.sportfondsen.nl Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020) 3550

Nadere informatie

CulturA Shared Services. Gespecialiseerde en hoog kwalitatieve dienstverlening

CulturA Shared Services. Gespecialiseerde en hoog kwalitatieve dienstverlening CulturA Shared Services Gespecialiseerde en hoog kwalitatieve dienstverlening n of diensten? Neem dan contact met ons op: edservices.nl - www.culturasharedservices.nl Wilt u meer weten over een van onze

Nadere informatie

VERBETER HET SPORTKLIMAAT IN UW GEMEENTE

VERBETER HET SPORTKLIMAAT IN UW GEMEENTE VERBETER HET SPORTKLIMAAT IN UW GEMEENTE Efficiënt ondernemen met Sportfondsen Nederland GROEP Uw sportvoorzieningen regelen? In uw gemeente wilt u alle sportvoorzieningen uitstekend voor elkaar hebben.

Nadere informatie

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest strooming Strooming onderzoekt, adviseert en beheert Strooming is specialist op het gebied van onderzoek, advies en beheer aangaande water, lucht

Nadere informatie

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu

ENERGIECONCEPTEN. Advies op maat. vandorp.eu ENERGIECONCEPTEN Advies op maat ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energiekosten zal dit in 10

Nadere informatie

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet School Info Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid

Nadere informatie

uw portaal voor technisch facilitair management unica online

uw portaal voor technisch facilitair management unica online uw portaal voor technisch facilitair management unica online , Altijd en overal inzicht in uw technische installaties Snel en eenvoudig een storing melden? Inzicht in het energiegebruik van uw installaties?

Nadere informatie

Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer

Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer Voor u ligt de brochure van Aqua Assistance, uw betrouwbare partner in (drink)waterveiligheid. In deze brochure leest u meer over onze adviesdiensten,

Nadere informatie

ENERGIE. besparen. vandorp.eu

ENERGIE. besparen. vandorp.eu ENERGIE besparen ENERGIE- KOSTEN Stelt u zich eens voor dat u 1,- per m 2 aan energiekosten kunt besparen in een pand van 5.000 m 2. In een tijd van stijgende energieprijzen zal dit in 10 jaar al gauw

Nadere informatie

CulturA Shared Services. Gespecialiseerde en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening

CulturA Shared Services. Gespecialiseerde en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening CulturA Shared Services Gespecialiseerde en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening n of diensten? Neem dan contact met ons op: edservices.nl - www.culturasharedservices.nl Wilt u meer weten over een

Nadere informatie

Teamplayers in sportaccommodatie beheer

Teamplayers in sportaccommodatie beheer Teamplayers in sportaccommodatie beheer De initiatiefnemers van SABsoftware hebben jarenlange ervaring met automatisering en beheer van accommodaties. Samen richtten zij in 2002 Facility Kwadraat op dat

Nadere informatie

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu

TECHNISCH BEHEER. Zorgeloze kwaliteit. vandorp.eu TECHNISCH BEHEER Zorgeloze kwaliteit TECHNISCH BEHEER Onze samenleving verandert snel. Waar in het verleden volstaan kon worden met een eenvoudig inspanningscontract voldoet dit veelal niet meer aan de

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer.

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. GRIP OP DE BEHEERSKOSTEN In de huidige economie is focus het sleutelwoord. Organisaties concentreren UW DOELEN CENTRAAL zich

Nadere informatie

SCHOLEN & HUISVESTING

SCHOLEN & HUISVESTING SCHOLEN & HUISVESTING Wij ontzorgen, u maakt de keuzes! Planmatig Onderhoud volgens NEN 2767 Niet Planmatig Onderhoud (Servicedesk) Shared Service Center Onderwijshuisvesting Projectbegeleiding nieuwbouw

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas

Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas Van asbestsanering tot zonnedak: een totaaloplossing zonder poespas Haal rendement uit uw nieuwe dakbedekking: kies voor de zon! Duurzaam ondernemen is van deze tijd. Groene energie is van deze tijd. Asbest

Nadere informatie

Sportief verduurzamen

Sportief verduurzamen Sportief verduurzamen Stelling Er zijn wel argumenten om niet te verduurzamen Deelnemers workshop Michel de Boer (GSF): Green Liz en de GSF Peter Smit (Green Liz): toelichting concept Guido Beijer (BAM):

Nadere informatie

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Onafhankelijk Bureau Onderhoud is een onafhankelijk adviesbureau. Wij geven advies, training en ondersteuning aan professionals in vastgoedbeheer en onderhoud

Nadere informatie

Construction Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet

Construction Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet Construction Info Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet ConstructionConnect is uniek voor uw branche. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten. ConstructionConnect biedt u diensten

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer.

NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. NIEUWE INZICHTEN. VERFRISSENDE UITKOMSTEN. Condiplan. Adviseurs gebouwenbeheer. GRIP OP DE BEHEERSKOSTEN In de huidige economie is focus het sleutelwoord. Organisaties concentreren zich op hun kernactiviteiten:

Nadere informatie

UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD

UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD Voorwoord Voor u ligt de brochure van Fm Portal Schoon BV (nader genoemd; FPS). In deze brochure treft u informatie aan over onze dienstverlening. Als uw interesse in

Nadere informatie

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK Doelstelling en budget Klant Technisch management Effectiviteit en zekerheid Serviceovereenkomst Onderhoudsplanning Contractbeheer Uitvoering Efficiëncy Kwaliteit service PMT Partners Medische Techniek

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

OVER ONS MISSIE VISIE VOORDELEN RADERADVIES

OVER ONS MISSIE VISIE VOORDELEN RADERADVIES ADVIES OP MAAT OVER ONS Raderadvies is een onafhankelijk inspectie-en adviesbureau, gespecialiseerd in onderhoud en beheer van vastgoed. Wij zijn multidisciplinair inzetbaar en richten ons op zowel bouwkundige

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie

de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie de dynamiek van water oplossingen voor legionella preventie 2 omgaan met legionella Zekerheid Schoon of besmet water, met het blote oog kunnen we het niet van elkaar onderscheiden. Toch willen we graag

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie

ManuPro. Vastgoedonderhoud in professionele handen.

ManuPro. Vastgoedonderhoud in professionele handen. ManuPro Vastgoedonderhoud in professionele handen. Vastgoedonderhoud in professionele handen... Vastgoed bezitten en beheren is één, het bouwkundig in topconditie houden van gebouwen is een ander verhaal.

Nadere informatie

Wetgevingen updates Inhoud presentatie:

Wetgevingen updates Inhoud presentatie: Inhoud presentatie: 1. Zwemwaterwet (Hygieneen VeiligheidsAnalyse) 2. Activiteitenbesluit 3. Samenvatting Zwemwaterwet: Hygieneen VeiligheidsAnalyse (HVA) Risico Analyse Hygiëne en Veiligheids Analyse:

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

Welkom bij VvE Beheer Den Haag. Waar staat VvE Beheer Den Haag voor? Beheer op maat, de visie van VvE Beheer Den Haag

Welkom bij VvE Beheer Den Haag. Waar staat VvE Beheer Den Haag voor? Beheer op maat, de visie van VvE Beheer Den Haag Welkom bij VvE Beheer Den Haag Allereerst danken wij u voor uw interesse in VvE Beheer Den Haag. Goed beheer van een vereniging van eigenaren begint volgens ons bij u, de bewoner. Dat dit een hele opgave

Nadere informatie

DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS. Service.

DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS. Service. DOCK EQUIPMENT & INDUSTRIAL DOORS Service www.loading-systems.com Service als stelregel Loading Systems is Europees marktleidende partij en pionier op het gebied van laden en lossen. Het inrichten van

Nadere informatie

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering?

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering? Welkom bij Oxxio! Uw overstap naar Oxxio: een slimme keuze Welkom bij Oxxio. Net als u hebben al vele particuliere en zakelijke klanten inmiddels ontdekt dat overstappen naar Oxxio een slimme keuze is.

Nadere informatie

Onafhankelijk adviesbureau met 26 jaren ervaring op het gebied van bouw, onderhoud en energie

Onafhankelijk adviesbureau met 26 jaren ervaring op het gebied van bouw, onderhoud en energie Onafhankelijk adviesbureau met 26 jaren ervaring op het gebied van bouw, onderhoud en energie Voor gemeente, onderwijs, winkels, zorg en MKB betrouwbare, beheersbare en betaalbare huisvesting! Koningsweg

Nadere informatie

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water WATER PAKKET U kent Brabant Water van een betrouwbare drinkwaterlevering, maar Brabant Water heeft zakelijke klanten zoals u nog veel meer te bieden. Onze jarenlange ervaring, innovatieve aard en servicegerichte

Nadere informatie

Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder. : gavilar B.V. Documentgegevens. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht. : QHSE-coördinator

Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder. : gavilar B.V. Documentgegevens. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht. : QHSE-coördinator Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder gavilar B.V. Documentgegevens Bedrijf Adres Opgesteld Functie Gecontroleerd Functie Akkoord Functie : gavilar B.V. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht

Nadere informatie

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl blauw is het nieuwe groen meer besparen met minderwatt dit is minderwatt minderwatt is een businessunit van het gerenommeerde Maas & Hagoort Lampen. Met een

Nadere informatie

Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel

Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel Cursus energiebesparing bij de dorpshuizen in Tytsjerksteradiel W2N advies bureau in Drachten Freerk Wiersum Inhoud Deel1 Deel2 - Trias energetica - Verbruik/kosten - Constructie/installatie - Monitoring

Nadere informatie

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst!

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst! Accountants controleren over het algemeen niet de energierekening van hun cliënten op fouten! Controleert u de energierekening op fouten? Uit onderzoek van de NMa blijkt dat meer dan 20% van energierekeningen

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

WETTELIJK KADER NEDERLAND ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING

WETTELIJK KADER NEDERLAND ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING WETTELIJK KADER NEDERLAND WHITE PAPER SAMENVATTING De Nederlandse regelgeving voor inspectie en onderhoud van noodverlichting is niet zo eenvoudig. Zo is vaak niet duidelijk wie welke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID Brandveiligheid is tegenwoordig een hot item. Vele droevige gebeurtenissen hebben hiertoe geleid en nog steeds blijkt de brandveiligheid,

Nadere informatie

AT OSBORNE. Masterclass Energiebesparing in de zorg. Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011. Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg

AT OSBORNE. Masterclass Energiebesparing in de zorg. Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011. Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg AT OSBORNE www.atosborne.nl Masterclass Energiebesparing in de zorg Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011 Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg AT Osborne Huisvesting en Vastgoed Infrastructuur

Nadere informatie

Tijdelijk beheer Pandcontrole Tijdelijke verhuur

Tijdelijk beheer Pandcontrole Tijdelijke verhuur Tijdelijk beheer Pandcontrole Tijdelijke verhuur Zekerheid door tijdelijk beheer Leegstaande kantoorpanden, scholen, winkelruimten, bedrijfspanden en woningen? Door het plaatsen van tijdelijke bewoners

Nadere informatie

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit VSK 2012: 7 februari 2012 De zorg voor de kwaliteit van drinkwater Legionellapreventie Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit Will Scheffer Het nieuwe Drinkwaterbesluit vraagt om een strakke regie van de

Nadere informatie

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU.

75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. 75% IS BEREID 1 MINUUT KORTER TE DOUCHEN VOOR HET MILIEU. HIER Klimaatcampagne Sanitair besturingssysteem INHOUD 1. Besparing als uitgangspunt 03 2. M-Check in het kort 04 3. Voordelen 06 4. Schema s praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Vakwerk Onderhoud is behoud

Vakwerk Onderhoud is behoud Vakwerk Onderhoud is behoud jorritsmabouw.nl Sinds 1880 de bouw meester Jorritsma Bouw is al vijf generaties een modern, vooruitstrevend familiebedrijf. De historie van ons bedrijf gaat terug tot 1880,

Nadere informatie

Klantgerichte levering van energie

Klantgerichte levering van energie the energy co. Deta Batterijen heet voortaan Celectric. Bewaar het goede en verander dat wat beter kan. We werken met meer en met nieuwe leveranciers. Een breder assortiment en continue kwaliteitsoptimalisatie

Nadere informatie

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES

CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES CERTIFICEREN IN GEBRUIK STELLEN SERVICE EN ONDERHOUD VERVANGINGSADVIES Hefas Branddetectie BV biedt u een breed spectrum aan diensten en service om brandmeld-en ontruimingssystemen in gebruik te stellen,

Nadere informatie

de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties

de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties 2 compact hydro-unit en veilig De Hydro-Unit drukverhogingsinstallaties zijn optimaal inzetbaar voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Brengt ideeën tot bloei. DLV glas & energie. Onafhankelijk. Deskundig. Internationaal. Keuze uit veel specialisten. Voor u één aanspreekpunt

Brengt ideeën tot bloei. DLV glas & energie. Onafhankelijk. Deskundig. Internationaal. Keuze uit veel specialisten. Voor u één aanspreekpunt Brengt ideeën tot bloei DLV glas & energie Onafhankelijk Deskundig Internationaal Keuze uit veel specialisten Voor u één aanspreekpunt www.dlvge.nl Als ondernemer investeert u voortdurend in de toekomst

Nadere informatie

Nuon Laadoplossingen. Overal uw elektrische auto eenvoudig opladen.

Nuon Laadoplossingen. Overal uw elektrische auto eenvoudig opladen. Nuon Laadoplossingen Overal uw elektrische auto eenvoudig opladen. De toekomst van mobiliteit Rijden in een elektrische auto is een slimme keuze. U verlaagt niet alleen uw impact op het milieu, het is

Nadere informatie

Vestigingen Nederland Vestiging België the energy co. www.celectric.nl www.celectric.be

Vestigingen Nederland Vestiging België the energy co. www.celectric.nl www.celectric.be the energy co. Vooruit kijken Celectric is de meest betrouwbare partner in de energievoorziening van uw intern transport en elke andere elektrische machine of toepassing. Met een breed assortiment aan

Nadere informatie

Een korte kennismaking..

Een korte kennismaking.. Een korte kennismaking.. 1 2 Kenni(smaken) Wie is Company Cook? Company Cook is een zelfstandig werkende cateraar met ruim 40 jaar kennis en ervaring in de exploitatie van bedrijfsrestaurants binnen Nederland

Nadere informatie

Succesvol uitbesteden doe je zo

Succesvol uitbesteden doe je zo Outsourcing Succesvol uitbesteden doe je zo Wat élke dakdekker moet weten over outsourcing Wat élke dakdekker moet weten over outsourcing Leuk dat u het eerste e-book van Dakadvies & Calculatie Veenendaal

Nadere informatie

de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties

de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties de dynamiek van water premium line compacte drukverhogingsinstallaties 2 compact hydro-unit en veilig Drukverhogingsinstallaties zijn optimaal inzetbaar voor verschillende doeleinden, zoals hotels, ziekenhuizen

Nadere informatie

www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems

www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems www.bamtechniek.nl Stappenplan voor energiemanagement in bestaand vastgoed BAM Techniek - Energy Systems BAM Techniek - Energy Systems Uw energie- en gebouwmanager Energie is absoluut onmisbaar voor de

Nadere informatie

totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid

totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid totaal dakonderhoud werkt aan innovatie, duurzaamheid, veiligheid Oranjedak Oranjedak is een van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche en onderscheidend in partnership en professionele

Nadere informatie

Wédéflex Established. Meesters in bewezen duurzaamheid

Wédéflex Established. Meesters in bewezen duurzaamheid Wédéflex Established Meesters in bewezen duurzaamheid Nog eens 10 jaar extra zekerheidsstelling Onze opdrachtgevers zijn het eens: kiezen voor Wédéflex Established is kiezen voor zekerheid. En dat bewijzen

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST!

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! MONTAGE DOOR KOMO GECERTIFICEERD DAKDEKKERS- BEDRIJF ADVISEREN LEVEREN INSTALLEREN ADVISEREN Green Power Systems is uw adviseur, leverancier en

Nadere informatie

fudura-enexis.nl Fudura, de nieuwe naam in energievoorziening

fudura-enexis.nl Fudura, de nieuwe naam in energievoorziening fudura-enexis.nl Fudura, de nieuwe naam in energievoorziening Wat er ook gebeurt, uw bedrijf heeft continuïteit nodig. Daarom wilt u zeker weten dat uw energievoorziening goed geregeld is. Betrouwbaar

Nadere informatie

zebs Een initiatief van PowerQ en Stichting ZEBS regie in energie Energiepartner met zorg

zebs Een initiatief van PowerQ en Stichting ZEBS regie in energie Energiepartner met zorg zebs Een initiatief van PowerQ en Stichting ZEBS Energiepartner met zorg Stichting ZEBS Stichting ZEBS is een initiatief van Peter Hofman, financieel directeur van de zorggroep Lentis. De ontwikkelingen

Nadere informatie

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder Dijksma Koudetechniek is specialist in het creëren van een optimaal bewaarklimaat voor producten in onder meer de agrarische sector

Nadere informatie

Energy Services heeft nieuws voor u!

Energy Services heeft nieuws voor u! Energy Services heeft nieuws voor u! Mobiele App voor uw Energiezaken Energiebesparende technieken en duurzame energie Nieuwe website, met nog meer informatie Energiebesparing in kantoren, bedrijfshallen

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN 2767-

Nadere informatie

Besparen op maatschappelijk vastgoed

Besparen op maatschappelijk vastgoed Besparen op maatschappelijk vastgoed Het gemeentehuis, de school, de brandweerkazerne, het zwembad, het buurthuis, begraafplaatsen, gemeentewerven, het gemaal en zelfs de kerktoren: het is allemaal eigendom

Nadere informatie

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig?

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Veelgestelde vragen De veilingmethode Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Het is voor u heel erg weinig moeite om tot een besparing op uw kosten te komen. 1. U schrijft

Nadere informatie

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand Learnshop EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand tel: 0416-543060 Fax: 0416-543098 email: Web: paul.van.wezel@nimaris.nl

Nadere informatie

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart www.zichtadviseurs.nl Het uitstippelen van een effectief risicoplan begint met elkaar leren kennen Ondernemen is risico lopen. Als ondernemer

Nadere informatie

Belicht uw bedrijf slimmer

Belicht uw bedrijf slimmer Belicht uw bedrijf slimmer Altijd optimale verlichting GRB Verlichtingsonderhoud helpt uw bedrijf slimmer, effectiever en goedkoper om te gaan met verlichting. Wij maken onderhoudsplannen en voeren die

Nadere informatie

Uw persoonlijk adviseur. Copyright 2002 TIAB.

Uw persoonlijk adviseur. Copyright 2002 TIAB. TIAB Uw persoonlijk adviseur Maak kennis met TIAB TIAB Uw persoonlijk adviseur TIAB DETACHERING Wij zijn uw persoonlijk adviseur, waar u op terug kunt vallen, in iedere discipline TIAB OPLEIDINGEN TIAB

Nadere informatie

de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven

de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven de dynamiek van water onderhoudsdiensten voor service- en installatiebedrijven 2 uitgebreide service Als professional in onderhoud vragen uw klanten flexibiliteit, kwaliteit en duidelijkheid van u. Op

Nadere informatie

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk!

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk! Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis Samen ondernemen, samen sterk! 1 2 3 Een eerste blik op het integrale bouw- en installatieproces Uw rol als opdrachtgever Actueel voorbeeld: uitbesteding bouwtechnische

Nadere informatie

De voordelen van het collectief

De voordelen van het collectief De voordelen van het collectief Energie inkopen is topsport! Intrakoop en Hellemans Consultancy, doen mee aan deze topsport. Door deze samenwerking profiteert u van een optimale energieprijs met zo min

Nadere informatie

Hoe hygiënisch is uw werkplek?

Hoe hygiënisch is uw werkplek? Hoe hygiënisch is uw werkplek? Bescherm uw computers met een speciale coating AL RUIM 1.500 ORGANISATIES GINGEN U VOOR Welk apparaat op uw werkplek gebruikt u het meest intensief? Zeer waarschijnlijk is

Nadere informatie

Van Beek. Grip op energie

Van Beek. Grip op energie Van Beek Grip op energie Van Beek: grip op energie Van Beek is specialist in het vertalen van meetgegevens naar concrete managementinformatie en adviezen. Wij doen dit bij uiteenlopende bedrijfsprocessen,

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS. Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR ADVIESBUREAUS Vergroot de kwaliteit van uw NEN 2767 of RgdBOEI inspecties en verbeter uw projectrendement De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN

Nadere informatie

VOLLEDIG NIEUWE SERVICE AFGESTEMD OP UW WENSEN. KONE Care

VOLLEDIG NIEUWE SERVICE AFGESTEMD OP UW WENSEN. KONE Care VOLLEDIG NIEUWE SERVICE AFGESTEMD OP UW WENSEN KONE Care KONE IN HET KORT DEDICATED TO PEOPLE FLOW De missie van KONE is het verbeteren van de flow van het stadsleven. Wij hebben ruim 100 jaar ervaring

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door de juiste CV-ketel. voltalimburg.nl/cvketels

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door de juiste CV-ketel. voltalimburg.nl/cvketels Meer wooncomfort en minder energieverbruik door de juiste CV-ketel voltalimburg.nl/cvketels Wist u dat... De nieuwste HR-ketels slim gebruik maken van restwarmte en daardoor al een rendement hebben dat

Nadere informatie

Raads Informatiebrief

Raads Informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r365.oox Inboeknummer osnoszo6s Classificatienummer x.zz4 Dossiernummer 306.55x 4 februari 2003 Raads Informatiebrief Betreft samenhangende aanpak legionellapreventie.

Nadere informatie

Projectbureau voor huisvesting & facility management

Projectbureau voor huisvesting & facility management Projectbureau voor huisvesting & facility management 2 Ondersteuning van huisvestingsprojecten Offace projectbegeleiding is een adviesbureau op het gebied van huisvesting en facility management. Wij ondersteunen

Nadere informatie

U en Oxxio: een goede zaak

U en Oxxio: een goede zaak U en Oxxio: een goede zaak Uw perfecte partner voor duurzame energie U doet graag zaken met professionele partners. Want u wilt ervan opaan kunnen dat ze doen wat ze beloven en een toegevoegde waarde leveren.

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Looptijd: 2016 t/m 2019 Opgesteld op 31 mei 2016 Auteurs Rianne van der Veen, adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular Jacqueline den

Nadere informatie

NIEUWE INZICHTEN. FRISSE SCHOLEN.

NIEUWE INZICHTEN. FRISSE SCHOLEN. NIEUWE INZICHTEN. FRISSE SCHOLEN. OP NAAR DE FRISSE SCHOOL Schoolbesturen zijn de coaches en beheerders van onze toekomst. Het is hun MET WELK GELD? taak om een omgeving te creëren waarin leerlingen en

Nadere informatie

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V.

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V. Van take off tot landing Begeleiding van A tot Z bij nieuwbouw, renovatie en restauratie Wie op zoek is naar het gemak van een en hetzelfde aanspreekpunt voor begeleiding bij alle disciplines in zowel

Nadere informatie

Doe ook mee met energie. 125 extra korting

Doe ook mee met energie. 125 extra korting Doe ook mee met energie 125 extra korting Profiteer van 125 extra korting Profiteer nu van GroenVast 3 jaar U staat op het punt een nieuwe cv-ketel te kopen of te huren. Bij Eneco Installatiebedrijven

Nadere informatie

Niet zómaar een servicebedrijf

Niet zómaar een servicebedrijf eenoorde ntw vera keuze Niet zómaar een servicebedrijf Horos Service kan met alle luchtbehan delings technieken overweg: verwarming, Horos Service heeft een breed assortiment aan spare parts voor alle

Nadere informatie

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg Evaluatie Beleidsuitgangspunten Openbare Verlichting Gemeente Geertruidenberg Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg Cluster Beheer en ontwikkeling Openbare Ruimte Nobra Technisch Adviesbureau B.V. Bunderstraat

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis ondersteunt op alle niveaus en neemt initiatief Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis is specialist op het gebied van beheer van vastgoed.

Nadere informatie