GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE"

Transcriptie

1 GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE

2 2 3 Samen werken aan slimme energieoplossingen Bedrijven en particulieren verder helpen met de juiste energie. Daarvoor zet GDF SUEZ zich al 200 jaar in. Om te groeien blijven we onze energie richten op innovatie. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst. Inhoudsopgave Samen werken aan slimme energieoplossingen Energie om doelen te bereiken Kwaliteit om te leveren Mensen om het verschil te maken Een toekomst om verder te komen Een toekomst vol mogelijkheden We zitten midden in een transformatie. Als energieproducent gaan wij van groot, ver en veel, naar klein, op maat en dichtbij. Die omslag is niet van de een op de andere dag gemaakt. Daarom zoeken we met de samenleving, overheden, partners en natuurlijk onze klanten stap voor stap naar slimme oplossingen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van vloeibaar gemaakt gas, energiebesparende projecten bij grote organisaties, terugdringen van het energieverbruik van consumenten en het ombouwen van productielocaties naar duurzame proeftuinen met onder meer zonneparken. dankzij een sterke afkomst Duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar. Dat zijn de kernbegrippen van onze kijk op energie. Dat brengen we in de praktijk dankzij onze ervaring en het feit dat we een internationaal en sterk bedrijf zijn. Bovendien hebben we altijd geïnvesteerd in alleen de beste kwaliteit. Onze centrales in Nederland zijn daardoor state of the art en zijn onderdeel van een uitgekiende mix (gas, zon, kolen, wind). Maar het begint allemaal met onze mensen. Dat zijn stuk voor stuk vak s pecialisten, door voort durende scholing en beleid dat gericht is op het bieden van kansen en ontwikkelmogelijkheden. In deze brochure leest u hier meer over.

3 4 5 Flexibel inspelen op pieken en dalen in energieafname Energie om doelen te bereiken Energie is voor onze klanten geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Wij zien onze taak dan ook breder dan het leveren van elektriciteit of gas. We willen onze klanten echt verder helpen. Dit doen we voor bedrijven onder de naam GDF SUEZ en voor particulieren onder de naam Electrabel. Voor bedrijven GDF SUEZ is er voor bedrijven en organisaties uit alle sectoren. Van industrie en land- en tuinbouw, tot onderwijs, zorg, retail en vastgoed. En of een organisatie nu groot is en veel aansluitingen heeft, of klein en bescheiden: we bieden altijd een energieoplossing die precies past. Dit komt doordat we samen optrekken met onze klanten: we luisteren goed, geven persoonlijke adviezen en praktische tips. Zo hebben we samen met onze klanten Encharge ontwikkeld, waarbij we flexibel inspelen op pieken en dalen in de energieafname. En waarmee onze klanten geld kunnen verdienen door bijvoorbeeld het productieproces tijdelijk stil te leggen.

4 6 7 Energie Water LNG LNG SOLUTIONS Technische dienstverlening GDF SUEZ: energie, water, afval en energiediensten Energie consumenten Technologie Afval management Voor particulieren Electrabel helpt klanten bij het maken van de best passende keuzes rondom energie. We leveren relevante producten en diensten tegen aantrekkelijke tarieven. We gaan daarbij verder dan de standaardproducten. Samen met Zonneplan ontzorgen we bijvoorbeeld klanten volledig die kiezen voor zonnepanelen. Daarnaast zijn we een vriendelijke en persoonlijke energie leverancier. Dit betekent dat we goed bereikbaar zijn, duidelijke informatie geven in begrijpelijke taal en direct hulp bieden als onze klanten dat nodig hebben. Met specialisme in energie, services, water en milieu GDF SUEZ is meer dan een leverancier van energie. We zijn specialist op het gebied van energie, services, water en milieu. Met die kennis en ervaring kunnen we totaaloplossingen bieden die onze klanten echt verder brengen. Gas & Olie GDF SUEZ Energie Nederland: energie voor bedrijven en particulieren. Electrabel: energieleverancier voor consumenten. SITA Nederland zamelt alle soorten afval in en verwerkt of recyclet het. Cofely Fabricom: service organisatie voor technische dienstverlening in olieen gasindustrie en duurzame alternatieve energiemarkt. GDF SUEZ E&P spoort aardgas en -olie op en brengt het via offshore pijpleidingsystemen aan land. Met de kracht van een wereld leider We staan in Nederland niet op onszelf, maar maken de gebruik van de kracht van de GDF SUEZ groep. Met bijna collega s in meer dan 70 landen zetten we ons in voor onze klanten en een duurzame toekomst. Wij zijn de grootste onafhankelijke elektriciteitsproducent ter wereld en de grootste dienstverlener op het gebied van energieoplossingen. Wij willen marktleider zijn in de energietransitie in Europa en dé toonaangevende energieonder neming in markten met een sterke groei. Om dit te realiseren hebben wij een fonds van 100 miljoen euro opgericht om innovatie te ondersteunen en nieuwe activiteiten in de energiesector te ontwikkelen. In 2013 realiseerden we een omzet van ruim 81 miljard euro. Onze organisatie staat genoteerd aan de beurzen in Brussel, Luxemburg en Parijs. Cofely Nederland is de expert op het gebied van technologie voor energiebesparing. Ondeo Industrial Solutions levert apparatuur, installaties en diensten voor waterbehandeling en slibmanagement. LNG SOLUTIONS LNG Solutions levert vloeibaar aardgas.

5 8 9 Wij ontwikkelen zonneparken in Zwolle en Nijmegen Kwaliteit om te leveren Voor economische groei en welvaart is een betrouwbare energievoorziening nodig. Fossiele brandstoffen zorgen voor deze betrouwbaarheid, maar hebben ook een belangrijk nadeel: ze zijn de grootste veroorzaker van het broeikaseffect. Wij zetten daarom vol in op duurzame energiebronnen. Op dit moment is het technisch en economisch nog niet mogelijk om alleen met duurzame energiebronnen energie op te wekken. Grote centrales blijven daardoor nog tientallen jaren nodig. Door een optimale energiemix en state of the art centrales zorgen we dat we het milieu zo min mogelijk belasten. Optimale energiemix GDF SUEZ wekt in Nederland met vier bronnen elektriciteit op: zon, wind, gas en kolen. Deze vier bronnen combineren we slim. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten altijd elektriciteit hebben ook als het niet waait of als de zon niet schijnt. Zon Zonnepanelen nemen in Nederland een enorme vlucht. Zonnepanelen zijn duurzaam omdat ze zon omzetten in stroom zonder CO 2 uit te stoten. Een ander voordeel is dat de opgewekte stroom direct kan worden gebruikt, wat voordelig is voor de energierekening. Wij bieden klanten ondersteuning bij het maken van de juiste keuze over zonne-energie en het installeren van panelen bij hun bedrijf of huis. Daarnaast willen wij klanten de mogelijkheid bieden zonnestroom af te nemen van de zonneparken die wij in Nederland ontwikkelen in Zwolle en Nijmegen.

6 10 11 Windpark Eems Wind Bij het opwekken van elektriciteit met windturbines komt geen CO 2 vrij. Windenergie is dan ook een zeer schone vorm van energie. Bovendien is wind gratis. Wind is daarom een belangrijke bouwsteen in de verduurzaming van de totale energiemix. Op het terrein van de Eemscentrale en in Delfzijl hebben we inmiddels 21 wind molens, met een totaal opgesteld vermogen van 56 MW: goed voor groene stroom voor zo n huishoudens. We hebben de ambitie om de hoeveelheid windenergie, fors te laten groeien. Op dit moment wordt in Nederland nog maar 1% van onze energie opgewekt met wind. Wij willen helpen dit aandeel te laten toenemen door 600 MW wind beschikbaar te hebben in Gas Van alle fossiele brandstoffen is gas de schoonste. Gascentrales spelen een belangrijke rol in de overgang naar een duurzame energievoorziening. Als de vraag naar energie een piek heeft (bijvoorbeeld als het heel koud is), kan een gas centrale snel meer vermogen leveren. Ook als het aanbod van wind- en zonne-energie terugvalt, kunnen we direct overschakelen op gas. Kolen Kolencentrales maken ook deel uit van onze energiemix om energie beschikbaar en betaalbaar te houden voor onze klanten. Bovendien investeren wij in hightech centrales met een hogere efficiëntie (waardoor minder kolen nodig zijn) en een lagere uitstoot. Centrale Bergum Eemscentrale Hoofdkantoor Zwolle Maxima-centrale Centrale Harculo Centrale Rotterdam Centrale Gelderland WKC Air Products Legenda Gas Kolen Biomassa Wind Hoofdkantoor State of the art Schoonste centrales ter wereld Op de eerste Maasvlakte hebben we een ultramoderne kolen/biomassacentrale gebouwd met een vermogen van 736 MW. Deze centrale is de schoonste ter wereld. De reden? Het energierendement is zeer hoog (46 procent) en de centrale kan naast kolen tot 50 procent biomassa meestoken. Bovendien liggen de rookgasemissies laag, brengen we de CO 2 -uitstoot omlaag en hergebruiken we restproducten, bijvoorbeeld voor de productie van gips. En we blijven investeren in nieuwe technologie en innovatie om uitstoot te verminderen. Ook de Maxima-centrale in Lelystad hoort tot de wereldtop als het gaat over schoon. Deze centrale is in 2010 in gebruik genomen en heeft twee ultra moderne en zeer efficiënte STEG (stoom en gas) eenheden. De eenheden hebben een totaal opgesteld vermogen van 878 MW en een hoog rendement van bijna 60 procent. De centrale kan jaarlijks 1,6 miljoen huishoudens van energie voorzien.

7 Blijven groeien Medewerkers van GDF SUEZ zijn vakspecialisten met passie voor hun werk en hart voor de klant. Ze krijgen de vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid om te excelleren op hun vakgebied en het maximale uit zichzelf te halen. Bovendien krijgen onze medewerkers de ruimte om persoonlijk en professioneel te blijven groeien. Dat doen we met opleidingen, persoonlijke begeleiding en de mogelijkheid om door te stromen naar een ander vakgebied in onze organisatie. Doordat we een groot bedrijf zijn, is er veel mogelijk: van techniek tot commercie en van LNG tot ICT. Midden in de maatschappij Onze medewerkers zijn onze ambassadeurs. Allereerst natuurlijk in hun dagelijkse werk, maar ook daarbuiten. Is een medewerker persoonlijk betrokken bij een initiatief in het verenigingsleven? Bijvoorbeeld op het gebied van solidariteit, sport, cultuur en milieu? Dan ondersteunen we dat met ons sponsor programma GDF SUEZ DOET! Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: we nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid en we slaan een brug tussen onze onderneming en de samenleving. Mensen om het verschil te maken Een sterke geschiedenis en organisatie, een optimale energiemix en state-of the art centrales zijn voorwaarden om onze klanten verder te helpen met de juiste energie. Maar dat is niet alles. Om de vraag van onze klanten echt goed te begrijpen én er een goed antwoord op te geven, zijn mensen nodig die het verschil maken. Die mensen werken bij GDF SUEZ. Daarnaast hebben we ons eigen Team GDF SUEZ: een groep medewerkers die elk jaar een sportieve uitdaging aangaat voor het goede doel. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan Alpe d HuZes en Mont Ventoux onder het motto Groot verzet tegen kanker. Kiran Fonds in Nepal: GDF SUEZ DOET!

8 14 15 Wij willen de leider zijn van de energie transitie Een toekomst om verder te komen Transitie, dat is waar het om draait in onze organisatie. Van fossiel naar duurzaam, van standaard naar op maat. Dit kunnen we niet alleen. We maken de omslag samen met overheden, partners en onze klanten. Zo realiseren we zonneparken op de terreinen van centrales, maken we vloeibaar gemaakt aardgas beschikbaar voor de transportsector en denken we mee over duurzaam ondernemen bij grote en kleine bedrijven. Centrales worden zonneparken Op de terreinen van de centrales in Zwolle en Nijmegen bouwen we zonnestroomparken. Deze parken horen bij de grootste van ons land, met per locatie ruim panelen die samen goed zijn voor 2 MW. We willen stroom van deze parken leveren aan Electrabel klanten. Zij kopen het recht op de opgewekte stroom en wij brengen dit bedrag in mindering op hun rekening. Zo vergroenen we samen een deel van de energie met lokaal opgewekte zonnestroom. Vloeibaar gemaakt aardgas: schoner en goedkoper Vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) is wat ons betreft dé brandstof voor de toekomst. LNG levert milieuwinst op én financieel voordeel voor de transportsector. De CO 2 -uitstoot en het fijnstofgehalte van LNG liggen veel lager dan bij diesel, en bovendien zijn motoren op LNG stiller.

9 16 17 Om LNG beschikbaar te maken voor de hele transportsector, hebben we samen met Cofely - GDF SUEZ LNG Solutions - opgericht. Het eerste LNG tankstation hebben we al geopend: in Duiven. De komende drie tot vijf jaar volgen er nog veertien. We weten wat we doen. We zijn Europees marktleider in LNG en hebben productielocaties in onder meer Noorwegen, Jemen, en Tobago. Daarnaast regelen we het vervoer. We maken aardgas vloeibaar, waardoor het ongeveer 600 keer kleiner wordt en in speciale LNG-tankers over zee kan worden getransporteerd. We hebben hiervoor eigen tankers en in West-Europa een aantal lange termijn opslag terminal. Encharge: slim stroom verdelen Voor een betrouwbare energievoorziening is een continue balans in vraag en aanbod van elektriciteit noodzakelijk. Tot voor kort was het aanpassen van het aanbod (door energiebedrijven) de enige mogelijkheid om een afwijking tussen vraag en aanbod te compenseren. Encharge biedt nu de mogelijkheid om ook door de afname van een klant aan te passen, een afwijking tussen vraag en aanbod te compenseren. Uiteraard altijd in overleg met die klant. Zo werken we samen met klanten aan een energie-zeker Nederland. Bovendien is deze dienst ook aantrekkelijk voor onze klanten omdat er een financiële vergoeding tegenover staat. LNG: een schone en milieuvriendelijke brandstof The Green Quest Duurzaam ondernemen levert ook financieel profijt op. Dat is onze overtuiging. Samen met Het Financieele Dagblad, BNR en zusterbedrijven Cofely en Sita, maken we daarom jaarlijks een zoektocht naar oplossingen om groener en duurzamer te gaan ondernemen. Dit doen we onder de noemer The Green Quest. In een landelijke campagne kan het publiek onze zoektocht volgen en meedenken over oplossingen. In eerdere edities brachten we onder meer de CO 2 -uitstoot van het Koninklijk Concert gebouw met de helft terug, en de hoeveelheid niet recyclebaar afval van het St. Elisabeth Ziekenhuis met 90%. Resultaat: een gezamenlijke besparing van bijna een miljoen euro.

10 18 19 Met ervaring de toekomst in Electrabel Société Lyonnaise des Eauz et de l Éclairage International Power Algemene Nederlandse Maatschappij Compagnie Mutuelle de Tramways Gaz de France GDF SUEZ Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez SUEZ Suez Lyonnaise des Eaux

11 onze waarden drive commitment daring cohesion Kijk voor meer informatie op: Hoofdkantoor Bezoekadres: Grote Voort BL Zwolle gdfsuez.nl Postadres: Postbus GB Zwolle Tel +31 (0) Zakelijke markt Afdeling Customer Support Tel +31 (0) Electrabel Nederland Consumenten en kleinzakelijk Tel +31 (0) C280814v01

LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar

LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar LNG is meer dan een nieuwe brandstof Het is pure concurrentiekracht... LNG, de brandstof van de toekomst is nu beschikbaar De transportsector stapt over op LNG... De brandstof van de toekomst Liquefied

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Energie voor morgen, vandaag bij GTI

Energie voor morgen, vandaag bij GTI Energie voor morgen, vandaag bij GTI Jet-Net docentendag 5 juni 2008 GTI. SMART & INVOLVED GTI is in 2009 van naam veranderd: GTI heet nu Cofely SLIMME ENERGIENETWERKEN, NU EN MORGEN 2008 2010 Centrale

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I Dertien vragen

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I  Dertien vragen RWE Power RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I www.rwe.com CCS Werbeagentur 10/07 Dertien vragen Een nieuwe elektriciteitscentrale op kolen en biomassa in Eemshaven RWE bouwt van 2008 tot 2013 een elektriciteitscentrale

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Factsheet: Dong Energy

Factsheet: Dong Energy Factsheet: Dong Energy Holding/bestuurder Type bedrijf Actief in Markt Bedrijfsprofiel Dong Energy Producent/leverancier elektriciteit (en aardgas) Europa Consumenten/zakelijk - Omzet 900 miljoen (NL)/9

Nadere informatie

Nederlandse Energie Maatschappij B.V.

Nederlandse Energie Maatschappij B.V. Factsheet: Nederlandse Energie Maatschappij B.V. Holding/bestuurder Type bedrijf Actief in Markt Bedrijfsprofiel De heer H. Swinkels en de heer P. Schoen Leverancier elektriciteit Nederland - Omzet 0,4

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen achtergrond Afscheid van fossiel kan Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Energie(on)zekerheid ook. Dat betekent dat een transitie naar een veel duurzamere economie noodzakelijk is. Het recept

Nadere informatie

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0)

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0) Gas op Maat De maatschappij is op weg naar een CO 2 -neutraal energiesysteem. De gassector wil graag bijdragen aan het behalen van deze doelstelling. In de transitieperiode is de rol van aardgas maatwerk:

Nadere informatie

Naar een duurzame energievoorziening

Naar een duurzame energievoorziening Naar een duurzame energievoorziening De schone taak van aardgas 1 2 We staan voor belangrijke keuzes De wereld staat voor dringende keuzes. Neem het energievraagstuk. De wereldbevolking groeit in korte

Nadere informatie

Kansen in technologie door wijzigende wetgeving. André Hof Cofely

Kansen in technologie door wijzigende wetgeving. André Hof Cofely Kansen in technologie door wijzigende wetgeving André Hof Cofely Cofely Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services GDF SUEZ omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche. Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs

Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche. Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs Inhoud Introductie Duurzame Energie Koepel en Sector beschrijving

Nadere informatie

Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik. ENGIE Infra & Mobility

Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik. ENGIE Infra & Mobility Smart Grids, bouwstenen voor slimmer energiegebruik ENGIE Infra & Mobility De daad bij het woord, de techniek bij de plannen Over een aantal jaren ziet de energievoorziening in Nederland er geheel anders

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

Nationale Energieverkenning 2014

Nationale Energieverkenning 2014 Nationale Energieverkenning 2014 Remko Ybema en Pieter Boot Den Haag 7 oktober 2014 www.ecn.nl Inhoud Opzet van de Nationale Energieverkenning (NEV) Omgevingsfactoren Resultaten Energieverbruik Hernieuwbare

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1 ENGIE. Hoofdstuk 2. ENGIE in Nederland. Hoofdstuk 3. Visie, missie en strategie. Hoofdstuk 4.

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1 ENGIE. Hoofdstuk 2. ENGIE in Nederland. Hoofdstuk 3. Visie, missie en strategie. Hoofdstuk 4. INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 ENGIE Hoofdstuk 2 ENGIE in Nederland Hoofdstuk 3 Visie, missie en strategie Hoofdstuk 4 Referenties Hoofdstuk 1 Wie is ENGIE? De kracht van ENGIE ENGIE ontwikkelt haar bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Onze kijk op provinciale energievraagstukken

Onze kijk op provinciale energievraagstukken Geachte heer De Bat, Essent levert elektriciteit en gas aan ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse klanten. Ons doel is om iedereen in staat te stellen op zijn eigen manier mee te doen aan het beter maken van

Nadere informatie

Ontwikkelingen Zonne-energie

Ontwikkelingen Zonne-energie Ontwikkelingen Zonne-energie : Energieke Samenleving onderweg naar morgen Bert Bakker NIEUW: Bezuidenhoutseweg 50 2594 AW Den Haag 070 3040114 De oorsprong van (duurzame) energie De zon als energieleverancier

Nadere informatie

LNG IS MEER DAN EEN NIEUWE BRANDSTOF... HET IS PURE CONCURRENTIEKRACHT DE LNG SPECIALIST LNG LNG, DE BRANDSTOF VAN DE TOEKOMST SOLUTIONS

LNG IS MEER DAN EEN NIEUWE BRANDSTOF... HET IS PURE CONCURRENTIEKRACHT DE LNG SPECIALIST LNG LNG, DE BRANDSTOF VAN DE TOEKOMST SOLUTIONS DE LNG SPECIALIST LNG IS MEER DAN EEN NIEUWE BRANDSTOF... HET IS PURE CONCURRENTIEKRACHT LNG, DE BRANDSTOF VAN DE TOEKOMST LNG SOLUTIONS DE TRANSPORTSECTOR STAPT OVER OP LNG... DE BRANDSTOF VAN DE TOEKOMST

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Symposium De Groene Delta van Nijmegen. Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014

Symposium De Groene Delta van Nijmegen. Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014 Symposium De Groene Delta van Nijmegen Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014 Noodzaak tot veranderen 13-10-2014 2 En toen was daar... http://www.energieakkoordser.nl/ https://energiekgelderland.nl/paginas/default.aspx

Nadere informatie

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019 ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED Maart 2019 Inleiding De concentratie van industrie in de Rotterdamse haven is een goede uitgangspositie voor het doen slagen van de energietransitie:

Nadere informatie

KEMPENENERGIE. samen groen

KEMPENENERGIE. samen groen KEMPENENERGIE samen groen De coöperatie KempenEnergie wil alle inwoners van de 5 Kempengemeenten toegang geven tot de maatschappelijke en financiële voordelen van lokaal opgewekte schone energie. KEMPENENERGIE

Nadere informatie

Jelle Vegt. Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg

Jelle Vegt. Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg Eigen duurzame energie Is dat mogelijk? Jelle Vegt Naam Medewerker Milieu en Duurzaamheid Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg Waarom zouden we? 2-6-2015 3 2-6-2015 4 2-6-2015 5 Olie en gasvoorraden

Nadere informatie

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Naam: Datum: Fossiele brandstoffen Energie laat apparaten werken. Veel apparaten gebruiken energie. Bijvoorbeeld de waterkoker, je telefoonoplader en het digibord.

Nadere informatie

EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE

EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE Een nieuwe ambitie in energie Verschuiving focus Noordwest-Europese markt naar regio Zuid-Holland Van elektriciteitsproductie naar energie Regionale binding MPP3 in nauwe

Nadere informatie

Power to gas onderdeel van de energietransitie

Power to gas onderdeel van de energietransitie Power to gas onderdeel van de energietransitie 10 oktober 2013 K.G. Wiersma Gasunie: gasinfrastructuur & gastransport 1 Gastransportnet in Nederland en Noord-Duitsland Volume ~125 mrd m 3 aardgas p/j Lengte

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

Windturbines: Dweilen met de kraan open op kosten van de burger!

Windturbines: Dweilen met de kraan open op kosten van de burger! Windturbines: Dweilen met de kraan open op kosten van de burger! Windturbines en economie Burgers en bedrijven dragen jaarlijks via belas/ngen en heffingen 7,5 miljard bij aan fossiele- en 1,4 miljard

Nadere informatie

Duurzame energie in balans

Duurzame energie in balans Duurzame energie in balans Duurzame energie produceren en leveren binnen Colruyt Group I. Globale energievraag staat onder druk II. Bewuste keuze van Colruyt Group III. Wat doet WE- Power? I. Globale energievraag

Nadere informatie

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz

Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz RAI PTM - bijeenkomst Amsterdam 9 mei 2017 Guy Konings, Joulz 1 Stedin Netbeheer is verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit in West Nederland Onze missie: duurzame energie voor iedereen

Nadere informatie

Energiek Gelderland. Gelders debat. 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen. www.gelderland.

Energiek Gelderland. Gelders debat. 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen. www.gelderland. Uitnodiging Energiek Gelderland Gelders debat 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen www.gelderland.nl/geldersdebat Provinciale Staten van Gelderland gaan graag met u in

Nadere informatie

Samen maken we Nederland aardgasvrij

Samen maken we Nederland aardgasvrij Samen maken we Nederland aardgasvrij Martien Visser, Lector Energietransitie & Netwerken Hanzehogeschool, Groningen Donderdag, 28 september, Bakkeveen Achtergrond Klimaatverdrag van Parijs: well below

Nadere informatie

MANAGEMENT SAMENVATTING MISSIE #7 CENTER PARCS

MANAGEMENT SAMENVATTING MISSIE #7 CENTER PARCS MANAGEMENT SAMENVATTING MISSIE #7 CENTER PARCS DUURZAME OPLOSSING 1 BANKJE VAN GERECYCLEDE PETFLESSEN DUURZAME OPLOSSING 2 FORSE BESPARING DOOR OPTIMALISATIE ENERGIETECHNIEK DUURZAME OPLOSSING 3 BESPARING

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Energietransitie bij Mobiliteit

Energietransitie bij Mobiliteit Energietransitie bij Mobiliteit Aanpak openbaar vervoer in Zuid-Holland Jan Ploeger Presentatie voor Inspiratiedag KPVV 15 oktober 2015 In Zuid-Holland is pas 2,2 % van het energieverbruik duurzaam. Nationale

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Les De productie van elektriciteit

Les De productie van elektriciteit LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De productie van elektriciteit Werkblad Doe de stekker in het stopcontact en je hebt licht, geluid, beeld, beweging... Allemaal dankzij elektriciteit. Maar waar komt dat

Nadere informatie

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Slimme Netten Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Netbeheer Nederland (1) Netbeheer Nederland brancheorganisatie van alle elektriciteit-

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013.

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013. Speech van Commissaris van de Koningin en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 8 januari 2013 Dames en heren, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 2 INHOUD Management samenvatting... 3 Respondenten... 3 Conclusies... 4 1. Inleiding... 6 2. Uitkomsten per vraag... 6 2.1 Energie en energiebesparing binnen de organisatie...

Nadere informatie

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers Net voor de Toekomst Frans Rooijers Net voor de Toekomst 1. Bepalende factoren voor energie-infrastructuur 2. Scenario s voor 2010 2050 3. Decentrale elektriciteitproductie 4. Noodzakelijke aanpassingen

Nadere informatie

Samen voor duurzaam. Jaarverslag 2013 Eneco Holding N.V.

Samen voor duurzaam. Jaarverslag 2013 Eneco Holding N.V. Samen voor duurzaam Jaarverslag 2013 Eneco Holding N.V. Strategie Trends en ontwikkelingen Ontwikkelingen in de energiemarkt De energiemarkten in Europa zijn in transitie van een centraal gestuurde energievoorziening,

Nadere informatie

Energieoplossingen van de toekomst

Energieoplossingen van de toekomst Energieoplossingen van de toekomst Duurzaam en innovatief Naast de transformatorstations die Alfen voornamelijk aan netbeheerders levert, leggen we complete elektriciteitsnetwerken aan bij klanten in de

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor het opwekken van je eigen energie en er ook voor betaald worden.

Een beginners handleiding voor het opwekken van je eigen energie en er ook voor betaald worden. Een beginners handleiding voor het opwekken van je eigen energie en er ook voor betaald worden. Waarom moet je leren over het opwekken van je eigen energie en er ook voor betaald worden! Het antwoord is

Nadere informatie

Presentatiegehoudenop 11 april2017 tijdensde bijpraatsessiemet de burenvan Aardgasbuffer Zuidwending

Presentatiegehoudenop 11 april2017 tijdensde bijpraatsessiemet de burenvan Aardgasbuffer Zuidwending Presentatiegehoudenop 11 april2017 tijdensde bijpraatsessiemet de burenvan Aardgasbuffer Zuidwending Zuidwending, 11 april 2017 1 Henk Abbing: directeur EnergyStock, een 100% Gasunie-dochteren eigenaar

Nadere informatie

PERSDOSSIER. Slimme energie voor A1 Bedrijvenpark Deventer

PERSDOSSIER. Slimme energie voor A1 Bedrijvenpark Deventer PERSDOSSIER Slimme energie voor A1 Bedrijvenpark Deventer Inleiding De gemeente Deventer heeft de ambitie een energieneutraal bedrijvenpark te ontwikkelen aan de A1 ten zuiden van Deventer. Op vrijdag

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

Roerige tijden in de wereld van koelen en verwarmen. Ir. Erik J. Hoogendoorn, ENGIE Refrigeration

Roerige tijden in de wereld van koelen en verwarmen. Ir. Erik J. Hoogendoorn, ENGIE Refrigeration Roerige tijden in de wereld van koelen en verwarmen Ir. Erik J. Hoogendoorn, ENGIE Refrigeration Even voorstellen Inhoud Koudemiddelen Energie transitie Even voorstellen Introductie Erik Hoogendoorn Manager

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Energieakkoord voor duurzame groei

Energieakkoord voor duurzame groei Energieakkoord voor duurzame groei Netwerkbijeenkomst Duurzame regionale energie Gelderland 15 januari 2014 Lodewijk de Waal Energieakkoord Wie zaten aan tafel? Inhoud presentatie Hoofdlijnen Energieakkoord

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie

Zonne-energie op kleine daken

Zonne-energie op kleine daken Zonne-energie op kleine daken Inhoud De energietransitie Energieneutraal De Glind Inventarisatie Glindse daken Mogelijkheden Kleine daken Vervolg Vragen De energietransitie Gebruik van fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Energy Services heeft nieuws voor u!

Energy Services heeft nieuws voor u! Energy Services heeft nieuws voor u! Mobiele App voor uw Energiezaken Energiebesparende technieken en duurzame energie Nieuwe website, met nog meer informatie Energiebesparing in kantoren, bedrijfshallen

Nadere informatie

Route naar een Duurzame Energievoorziening

Route naar een Duurzame Energievoorziening Route naar een Duurzame Energievoorziening Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel Bijeenkomst: 25 november 2013, Power Lab 5 / USI & KIVI-NIRIA Inhoud Energie-transitie Energieakkoord voor duurzame groei

Nadere informatie

Windenergie in Wijk bij Duurstede

Windenergie in Wijk bij Duurstede Windenergie in Wijk bij Duurstede J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Bruto opbrengst windenergie in Nederland en Wijk bij Duurstede Netto opbrengst Geluid windturbines

Nadere informatie

Inpassing van duurzame energie

Inpassing van duurzame energie Inpassing van duurzame energie TenneT Klantendag Erik van der Hoofd Arnhem, 4 maart 2014 doelstellingen en projecties In de transitie naar duurzame energie speelt duurzame elektriciteit een grote rol De

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

certificeert duurzame energie

certificeert duurzame energie certificeert duurzame energie Met het certificeren van duurzame energie voorzien we deze energieproductie van een echtheidscertificaat. Dit draagt wezenlijk bij aan het goed functioneren van de groeneenergiemarkt.

Nadere informatie

Middels deze brochure bieden we inzicht in:

Middels deze brochure bieden we inzicht in: 2 Daarom energieopslag In het energieakkoord van 2013 is afgesproken dat Nederland in 2050 volledig draait op duurzame energie. Zon en wind worden daarmee de belangrijkste bronnen van elektriciteit. Een

Nadere informatie

Lancering NVDE Question & Answers

Lancering NVDE Question & Answers Lancering NVDE Question & Answers Q: Waarom is NVDE opgericht? A: Met de oprichting van de NVDE is er nu een brede brancheorganisatie die de slagkracht van de sector zal vergroten. Negen verschillende

Nadere informatie

whitepaper zakelijke zonnepanelen

whitepaper zakelijke zonnepanelen whitepaper zakelijke zonnepanelen zonnepanelen zakelijk de zon onze meest krachtige natuurlijke energiebron De zon straalt in 45 minuten voldoende energie op de aarde om te voorzien in de totale energiebehoefte

Nadere informatie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie door Adriaan Wondergem 6 october 2010 De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie van 2008 tot 2050. De kernvragen zijn: Hoe ziet een (bijna) CO2-loze

Nadere informatie

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy.. regjw. /3. 00 0 60 3 5 proowverartw.: 'So ~- INQEKDMEN Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013 GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..si Zon Op School Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinl

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat.

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Informatie avond: Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Door: Buurteam Bunders-West Programma Opening Wat is onze opgave bij aardgasloos wonen? De toepassing en werking van de technische

Nadere informatie

DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING. Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix

DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING. Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix DE BELGISCHE ENERGIE- UITDAGING 2 De doelstellingen van het interfederale

Nadere informatie

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving Warmte en koude Kennis, advies, instrumenten en financiële steun EfficiEncy Duurzaam GebouwDe omgeving energie financiering KEnnis industrie instrumenten EnErgiEbEsparing De Nederlandse overheid streeft

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Het Energiebeleid van komende jaren dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Opbouw Ambities en hoofdlijnen Ontwikkelingen in het energieveld Keuzes van het kabinet Ambitie Regeerakkoord: 1. Minder

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD EEN De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst! Met de huidige discussies kunt u zich afvragen

Nadere informatie

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst!

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst! Accountants controleren over het algemeen niet de energierekening van hun cliënten op fouten! Controleert u de energierekening op fouten? Uit onderzoek van de NMa blijkt dat meer dan 20% van energierekeningen

Nadere informatie

Geachte mevrouw Schippers,

Geachte mevrouw Schippers, Betreft: NVDE voorstellen voor de formatie Utrecht, 6 april Geachte mevrouw Schippers, Alle seinen staan op groen om een historische doorbraak in duurzame energie te realiseren. De energietransitie kan

Nadere informatie

Energiecafé BECO. 16 Oktober 2014

Energiecafé BECO. 16 Oktober 2014 Energiecafé BECO 16 Oktober 2014 Programma Welkom Introductie Presentatie Voorzitter BECO Peer Verkuijlen Waarom BECO? Gemeente Bernheze wethouder Wijdeven Energiemarkt in beweging DE Unie Rense van Dijk

Nadere informatie

Regie op energie. Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen

Regie op energie. Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen Investeren in de productie van duurzame energie in de regio Arnhem-Nijmegen Regie op energie Wij, de 22 gemeenten in de regio Arnhem- Nijmegen, maken ons sterk voor een versnelde transitie van fossiele

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Windenergie in Utrecht

Windenergie in Utrecht Windenergie in Utrecht J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Smart Grids. Situering Eandis in energiemarkt. Hernieuwbare energie voor gebouwen 13 september Producenten elektriciteit

Smart Grids. Situering Eandis in energiemarkt. Hernieuwbare energie voor gebouwen 13 september Producenten elektriciteit Hernieuwbare energie voor gebouwen 13 september 2012 Situering Eandis in energiemarkt Producenten elektriciteit CREG / VREG Invoerders aardgas Elia Fluxys Distributienetbeheerders Leveranciers Klanten

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

Biobased economy in het Groene Hart

Biobased economy in het Groene Hart Biobased economy in het Groene Hart Energie & Bio/Groen Gas 27 juni 2013, Langeraar, Michiel van Galen Inhoud Landelijke doelen energie en beleid Stimuleringsbeleid Groen Gas Het proces Stand van zaken

Nadere informatie

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander

Uw logo. Pieter van der Ploeg. Strategie. Alliander Pieter van der Ploeg Strategie Alliander Inhoud 1. Wat is Alliander 2. Van ambitie naar concrete vraag 3. Van nu en hier naar daar en straks en hoe kom ik daar 4. Wie doen mee 5. Voorbeeld van belang van

Nadere informatie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie 1 Bosch Solar zonne-energie 2 Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag uit. Huishoudelijke apparaten,

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad Hier komt tekst Joop Oude Lohuis Hier 22 mei komt 2017 ook tekst Van Globaal Doel naar Lokaal aan de Slag Klimaatakkoord Parijs In 2050

Nadere informatie

Windenergie in Pijnacker-Nootdorp

Windenergie in Pijnacker-Nootdorp Windenergie in Pijnacker-Nootdorp J. H. Fred Jansen www.nkpw.nl Opbrengst windenergie in Nederland en Pijnacker-Nootdorp Bruto en netto opbrengst Geluidnorm windturbines Hinder door windturbinegeluid Waardedaling

Nadere informatie