Zaterdag 14 september Udenhout Zondag 15 september Berkel-Enschot Tilburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zaterdag 14 september Udenhout Zondag 15 september Berkel-Enschot Tilburg"

Transcriptie

1 Zaterdag 14 september Udenhout Zondag 15 september Berkel-Enschot Tilburg

2 Open Monumentendag 2013 Meer informatie over de Open Monumentendag kunt u vinden op: Alle informatie en routes zijn terug te vinden op U kunt ook contact opnemen met Ari van Valen van de Werkgroep Open Monumentendag Tilburg via telefoonnummer en per a.vv@planet.nl. Zaterdag 14 september Udenhout Zondag 15 september Berkel-Enschot Tilburg Dit jaar is thema van Open Monumentendag Macht & Pracht. We staan daarom stil bij Tilburgse geschiedenis en de macht en pracht die hierin terug te vinden is. Zo heeft Tilburg bijvoorbeeld een paleis en vele mooie villa s van de vroegere textielfabrikanten. Ook de katholieke kerk heeft duidelijk een belangrijke rol gespeeld in het verleden. THEMA-AVOND Donderdag 12 september 2013 bent u vanaf uur van harte welkom op de thema-avond Macht & Pracht in de aula in het Cobbenhagen gebouw van de Universiteit van Tilburg (UvT), Warandelaan 2 in Tilburg. Het programma begint om uur. Er zijn boeiende lezingen over het thema van de Open Monumentendag. Kijk voor meer informatie ook op In Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg is op 14 en 15 september een groot aantal monumenten gratis open voor publiek en vinden er verschillende activiteiten plaats, zoals optredens van verschillende gildes. U krijgt volop de gelegenheid om u te laten informeren over en inspireren door mooie monumenten. We wensen u dan ook een verrassende dag toe! Meer informatie In deze brochure vindt u informatie over de opengestelde monumenten, de openingstijden en extra activiteiten. De locaties staan op de plattegrond. Hiermee kunt u zelf de monumenten te voet of op de fiets bezoeken. Natuurlijk kunnen er altijd nog op het laatste moment wijzigingen optreden in het programma. Het laatste nieuws over de Open Monumentendag vindt u daarom in het Stadsnieuws van zaterdag 7 september. Berkel-Enschot heeft op de dag zelf een centraal informatiepunt. Rondleiding Expositie Demonstratie

3 Zaterdag 14 september 2013 UDENHOUT 1 Oude Raadhuis Slimstraat 2 Dit gebouw is ontworpen door Arnoldus van Veggel en gebouwd in Het bestaat uit een voor- en een achtergebouw, die door een lager gebouwd middendeel met elkaar verbonden worden. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Onder de dakrand bevindt zich een decoratief rondboogmotief. De ramen beslaan een groot deel van de gevel en hebben neogotische kenmerken. Oorspronkelijk was in het gebouw ook de openbare school en de onderwijzerswoning gevestigd. De hoofdingang van het raadhuis was aan de Slimstraat. Aan de Schoorstraat was de hoofdingang van de school terwijl aan de achterzijde de scholieren naar binnen konden. Aan de zijde van de Slimstraat is in 1972 naar ontwerp van Edmond Nijsten, een moderne aanbouw gerealiseerd. Het oude raadhuis kan tegenwoordig gehuurd worden voor huwelijksvoltrekkingen en sociaal-culturele activiteiten. Open van tot uur. In het Raadhuis is een expositie te zien met vaandels en vendels, boeken en andere geschriften. Gilde Sint Joris en Gilde Sint Antonius-Sint Sebastiaan geven in vol ornaat tekst en uitleg.

4 UDENHOUT Zaterdag 14 september 2013 Zondag 15 september 2013 BERKEL-ENSCHOT 2 Sint Lambertuskerk Slimstraat 9 Gebouwd in in waterstaatsstijl. Samen met de naastgelegen pastorie, de begraafplaats en het verderop gelegen klooster Sint Petrus vormt het een bijzondere getuige van de opleving die het katholicisme rond het midden van de 19e eeuw in Noord-Brabant doormaakte. In 1951 is de kerk flink verbouwd en vergroot tot een kruiskerk. Het Maria hoogaltaar, het orgel, de preekstoel en de kerkbanken zijn stuk voor stuk evenals de kerk zelf monumentaal. De Antwerpse beeldhouwer J.J. Peeters en de Boxmeerse schrijnwerker J.F. Beuijssen zijn verantwoordelijk voor de altaren, de communiebanken en heiligenbeelden. De Beierse beeldhouwer Leo Bäumler heeft rond 1957 de kerkbanken gemaakt. Open van tot uur. Rondleiding. 3 Abdij Koningshoeven (trappistenabdij) Eindhovenseweg 3 Een aantal cisterciënzer monniken uit Frankrijk -trappistenvestigde zich in 1881 in drie voormalige hoeven van koning Willem II. In 1893 werd het klooster in gebruik genomen. De abdij is vooral bekend van het trappistenbier. Wereldwijd zijn er slechts zes trappistenabdijen waar bier wordt gebrouwen. De abdij van Koningshoeven is de enige in Nederland. De andere vijf staan in België. Open van tot uur. De abdijkerk en kloostergang, oblatentuin en de gastentuin zijn open. Er is een kleine expositie van liturgische gewaden en voorwerpen. De bierbrouwerij is niet toegankelijk, het proeflokaal wel. Schoorstraat 1 Slimstraat 2 Groenstraat Kreitenmolenstraat 4 St. Caeciliakerk Kerkstraat 2 Deze driebeukige neogotische kruiskerk werd in 1898 ontworpen door de Roermondse architect C. Franssen, in opdracht van bouwpastoor F. Corstens. Open van tot uur. Er zijn doorlopend rondleidingen door gidsen in de kerk. Ook een bezoek aan de klokkenzolder in de toren is mogelijk. Er is een tentoonstelling van de kerkschatten van de St. Caeciliakerk, van het Gilde St.Joris-Sebastiaan. Er is orgelspel met een toelichting. Kinderen kunnen leren vendelen en trommelen op het kerkplein.

5 Zondag 15 september 2013 BERKEL-ENSCHOT 5 Gemeentehuis Berkel-Enschot Raadhuisstraat 56 De officiële opening van dit gemeentehuis was in mei Het is ontworpen door architect Constant Panis uit Tilburg en bezit kenmerken van de Amsterdamse school. Aan de rechterzijde van de hoofdingang bevindt zich de raadszaal met mooie gebrandschilderde ramen. Open van tot uur. Exterieur en hal zijn te bezichtigen (geen privé-vertrekken). Een gids vertelt over burgemeesters en het gemeentehuis. Er is een kleine foto-expositie te bekijken. Ringbaan Ringbaan-Oost Hoevenseweg Koningshoeven Eindhovenseweg 3 4 Raadhuisstraat Kerkstraat St. Willibrordstraat 5 weg Eikenboschweg Molenstraat 6 Gen. Gen. Eisenhowerweg Eisenhowerweg Durendaelweg 6 St. Willibrorduskerk St. Willibrordusstraat 1 In 1910 werd de huidige basilicale kerk gebouwd door architect Jan Stuyt ( ).De neogotische toren van Henri van Tulder uit 1857 werd ommetseld door de nieuwe toren. In de toren hangen twee laatmiddeleeuwse klokken: Willibrordus (1501) en Maria (1524). Open van tot uur. Er zijn doorlopend rondleidingen door kerkgidsen. Ook een bezoek aan de klokkenzolder is mogelijk. De kerkschatten zijn te zien en er is een tentoonstelling van het Gilde St. Hubertus. Orgelbespeling van het Loretorgel. Vendelen en trommelen door kinderen op het kerkplein.

6 Zondag 15 september 2013 TILBURG 7 Regionaal Archief Tilburg Kazernehof 75 In het gebouw van Regionaal Archief Tilburg stonden ooit 200 paarden gestald. Koning Willem II liet dit pand in 1842 bouwen als paardenstal bij de cavaleriekazerne. Later werd het omgebouwd tot de textielfabriek van BeKa, waarvan nu de schoorsteen nog te zien is. Open van tot uur. Kom op de thee bij Willem II. Hij vertelt over de veranderingen van paardenstal tot textielfabriek tot archief. Ontmoet Willem II om uur, uur en vanaf uur elk heel uur en 20 minuten na elk heel uur. Voor kinderen heeft hij een mooie verrassing! 9 Vincents Tekenlokaal Stadhuisplein 128 Op 15 september 1866 kwam Vincent van Gogh naar Tilburg om naar de HBS te gaan. Deze school zat toen in het Paleis- Raadhuis. Als dertienjarige jongen kreeg hij hier zijn eerste tekenlessen. Slechts voor één dag is de originele inschrijving in het bevolkingsregister uit dat jaar te zien in Vincents Tekenlokaal. Open van tot uur. Bezoek het nagebouwde klaslokaal van vroeger en het moderne tekenlokaal van deze tijd. Het potlood van toen is nu een digitale tekenpen. Geïnspireerd? Kom Vincents Tekenlokaal. 8 Paleis-Raadhuis WIllemsplein 1 Voor koning Willem II in gebouwd paleis in Engels romantische stijl naar een ontwerp van Jan C. Boon. Het is een gepleisterd rechthoekig gebouw met vier ronde hoektorens en aan de lange zijden uitspringende middenpartijen. Willem II heeft er nooit gewoond, want kort voor de oplevering overleed hij. Nadat het meer dan vijftien jaar leeg heeft gestaan, wordt hier in 1866 de rijks hogere burgerschool gevestigd. Toen deze school in 1934 verhuisde kreeg het gebouw de bestemming van raadhuis. De Nijmeegse architect Oscar Leeuw pakt zowel het interieur als het exterieur grondig aan. Dit interieur in art deco-stijl uit 1936 is nog vrijwel geheel intact. Het Paleis-Raadhuis heeft twee kleine trouwzalen en een grote ontvangstzaal die ook regelmatig als trouwzaal wordt gebruikt. In 2009 komt in de voormalige wethouderskamer Vincents Tekenlokaal. Open van tot uur. In verschillende zalen worden de schatten en de vaandels getoond van de drie Tilburgse gilden Sint Sebastiaan van Willem III, Sint Dionysius en Sint Joris. 10 Kantongerecht Stadhuisplein 75 In 1969 werd dit door de Tilburgse architect Jos. Bedaux ( ) ontworpen gebouw geopend. De gevels van het rechthoekige gebouw zijn bekleed met muschelkalksteen. De gevels zijn alle vier verschillend, maar kennen toch sterke overeenkomsten. De sobere entree bevindt zich in de noordgevel. De noord- en westgevel hebben beide grote raampartijen. In de zuid- en oostgevel bevinden zich verdiept liggende bakstenen gevelvlakken, waarin in reliëf abstracte kunstwerken zijn aangebracht van Luc van Hoek ( ), de Tilburgse kunstenaar waar Bedaux vaker mee samenwerkte. Open van tot uur. Er worden zittingen van de rechtbank nagespeeld.

7 Zondag 15 september 2013 TILBURG 12 Klooster zusters van liefde Oude Dijk 1 Joannes Zwijsen, pastoor van het Heike en later bisschop en aartsbisschop, was de oprichter van de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid. In Tilburg beter bekend als de zusters van liefde. In 1832 vestigden de eerste zusters zich in Tilburg, en in 1834 betrokken zij er waren er inmiddels dertien aan de Oude Dijk een kloosterhuis, dat het huis met de dertien celletjes genoemd werd. Dit huis vormde de basis voor het moederhuis van de zusters, dat zou uitgroeien tot een omvangrijk complex. De zusters van liefde hielden zich vooral bezig met onderwijs (aan meisjes). Naast het lesgeven waren de zusters belast met de zorg voor zieken, ouden van dagen en weeskinderen. Het in neorenaissancestijl gebouwde klooster, het eigenlijke moederhuis, kwam tussen ca en 1916 in verschillende fasen tot stand. Dit is nog te zien aan de verschillende goothoogten en dakvormen. Open van tot uur. De grote kapel, bidkapel en Mariakapel zijn open. Er worden rondleidingen verzorgd door de zusters. 11 Heikese Kerk Stadhuisstraat 6 Deze kerk is gewijd aan St. Dionysius, de patroon van Tilburg. Ongeveer op dezelfde plaats stond vermoedelijk al in de dertiende eeuw een kerkgebouw. Omstreeks 1430 verrees hier een nieuwe kerk, die in 1595 door de Staatse troepen in brand werd gestoken. Na 1628 verviel de inmiddels herbouwde kerk aan de protestanten. Pas in 1824 kregen de katholieken hun kerk weer terug. De huidige kerk dateert van de jaren , want de oude kerk werd met uitzondering van de toren gesloopt, en vervangen door een nieuw kerkgebouw in neoclassicistische stijl. Het ontwerp was van Justinus Backx en Frederik Willem Conrad. Het is een zogeheten waterstaatskerk, dat wil zeggen dat de kerk is gebouwd onder toezicht van het ministerie van Waterstaat. In onderging de voorgevel een verbouwing door architect C.F. van Hoof ( ), terwijl de toren opnieuw werd ommanteld. Het interieur van de kerk is bijzonder rijk aan kerkschatten. Open van tot uur. Er worden oude paramenten getoond in vitrines. Ook is er aandacht voor bedevaarten vanuit deze kerk. Er zijn vaandels en een beeld van een fietsbedevaart naar Scherpenheuvel. Op verzoek zijn er rondleidingen.

8 Zondag 15 september 2013 TILBURG 13 Nederlands Hervormde Kerk (Pauluskerk) Heuvelstraat 141 Omdat de Heikese kerk moest worden teruggegeven aan de katholieken, werd in deze achtkantige zaalkerk met koepelvormig torentje gebouwd naar een ontwerp van Justinus Backx. Het Bätz-orgel uit 1765 is afkomstig van de Heikese kerk. Het gebouw was al enkele jaren niet meer in gebruik voor de eredienst. In 2010 werd het gebouw eigendom van de Stichting Pauluskerk Gereja Kristen Indonesia Nederland, waardoor het zijn functie als kerkgebouw terugkreeg. Open van tot uur. Er worden rondleidingen gegeven en er is orgelspel. 14 Stadscafé De Spaarbank Noordstraat 125 Dit pand in neorenaissancestijl is in 1910 gebouwd als bankgebouw met bovenwoning naar een ontwerp van de Tilburgse architect C.F. van Hoof. Opdrachtgever was het bestuur van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank. Heel kenmerkend is de zeskantige hoektoren. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is het pand van binnen verbouwd. Het was lange tijd een interieurwinkel. Sinds enige jaren heeft het pand een horecafunctie. Open van tot uur. Powerpoint-presentatie met interieurs van een aantal historische panden in de Noordstraat.

9 Zondag 15 september 2013 TILBURG 15 Noordstraat Gemeentelijk monument Drie woonhuizen in Jugendstil, gebouwd in opdracht van H.J. en A.H. Weijers. De huizen hebben een terug liggende entree in een portiek waarboven een boogfries is aangebracht met glas-in-lood in jugendstilmotief. De twee buitenste woningen zijn identiek in spiegelbeeld en hebben typerende houten erkers op de eerste verdieping, waarop een balkon met houten balustrade net onder de spitse topgevels. Onder de dakrand zijn boogfriezen en halfronde rollagen toegepast. Open van tot uur. De begane grond van de woningen 88 en 92 is tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen. 17 CVB Ecologistics Wilhelminapark (nummer 31), beeldbepalend (nummer 33) Deze fabrikantenvilla werd in voor de textielfabrikant Arn. Eras gebouwd in expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. de Lugt. Rond 1993 werd het poortje met het linkerbuurpand afgebroken om een nieuwe hoofdingang te bouwen. Het pand dient sinds 1999 als kantoor. Open van tot uur. Rondleiding. 16 Voormalig winkelpand van De Gruyter Gasthuisring 5 Dit pand is in1933 gebouw in expressionistische stijl en heeft de vorm van een kubus. Het is een ontwerp van de huisarchitect van de firma P. de Gruyter & Zoon, Willem G. Welsing. Opvallend is de kleurrijke gevel met goudkleurige letters, de groene glazen bouwstenen en de blauwe keramische tegels. In het pand is tegenwoordig tuin- en landschapsarchitectenbureau van Rob Wagemakers gehuisvest. Open van tot uur. Powerpoint-presentatie van een aantal historische panden in de Gasthuisring en omgeving. 18 GITP Wilhelminapark 25 Gemeentelijk monument De herenhuizen Wilhelminapark 25 en 26 zijn in 1901 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Mommers en Swagemakers. De vrij strakke ordening van de panden wordt met name op huisnummer 25 doorbroken door decoratieve elementen in art nouveau stijl. Het gehele pand is nu in gebruik als kantoorruimte. Aan de achterzijde is het pand in 1996 uitgebreid met extra kantoorruimte en leslokalen. Dit vroege werk van de Tilburgse architect Jan van der Valk diende als voorbeeld voor de woningen die rond 1900 aan de rand van het in 1897 aangelegde Wilhelminapark gebouwd werden. Open van tot uur. Rondleiding, informatie over de geschiedenis van het pand.

10 Zondag 15 september 2013 TILBURG 19 TextielMuseum Tilburg Goirkestraat 96 Het TextielMuseum, in 1958 opgericht aan de Gasthuisring, is sinds 1986 gevestigd in het complex van de voormalige wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co. Het TextielMuseum heeft zich ontwikkeld tot een museum in bedrijf waar techniek en kunst en vakmanschap en creativiteit hand in hand gaan. Sinds 2008 is het nieuwe, geheel transparante entreegebouw het boegbeeld van het museum. Achter de bestaande damastweverij is een archiefdepot gebouwd. Open van tot uur. Rondleiding, extra publieksactiviteiten. 20 Galerie Pjotr Goirkestraat 78 Gemeentelijk monument Dit voormalig koopmanshuis annex bedrijfsruimte is een van de oudste panden in de Goirkestraat. Het is omstreeks 1780 gebouwd voor Norbert Schoffers ( ), koopman en boomkweker. De achterbouw met remise dateert van Gedurende vele tientallen jaren is het huis bewoond geweest door de fabrikantenfamilies Pessers en daarna Franken. Galerie Pjotr is opgericht in Naast de galerie beschikt Pjotr over een atelier, waar ook cursussen worden gehouden, en een beeldentuin. Open van tot uur. Rondleiding. 21 Goirkese Kerk Goirkestraat 68 Door de stichting van een schuurkerk in 1715 werd het Goirke het tweede kerkelijk centrum van Tilburg. Het lemen gebouw werd reeds in 1724 vervangen door een stenen schuurkerk die in gebruik bleef tot 1839, toen de huidige kerk werd ingewijd. De pastorie, gebouwd in 1718, bleef in gebruik tot Het enige dat nog rest van de oude pastorie is het in 1988 gerestaureerde Norbertijnenpoortje met beeld van Sint Dionysius. Ook dit poortje heeft de status van rijksmonument. Door de vestiging van de pastorie werd het Goirke het bestuurlijke en administratieve centrum van de (toen nog ongedeelde) parochie Tilburg. Het Goirke is sinds 1797 een zelfstandige parochie. Het kerkhof is in 1816 aangelegd naast de schuurkerk. Enkele graven en het hekwerk met gietijzeren beelden hebben de status van rijksmonument. Open van tot uur.

11 22 Wijkcentrum De Poorten Hasseltstraat 194 Precies honderd jaar na de consecratie in 1898 werd de Hasseltse kerk gesloten. De geplande sloop kon worden voorkomen door het gebouw in te richten tot multifunctionele ruimte. In de nacht van 10 op 11 juli 2003 werd de kerk door een grote brand getroffen. Dit was tijdens de renovatie. De schade werd hersteld en in juni 2005 kon het gebouw geopend worden. Open van tot uur. Presentatie door gebruikers van het centrum, rondleidingen, wandelingen in de omgeving, expositie van het kasteel van Tilburg en zijn bewoners.

12 Ringbaan Noord Ringbaan West Goirkestraat Reitse Hoevenstraat Hasseltstraat Ringbaan Ringbaan-Oost Veldhovenring Besterdring Kuiperstraat Wilhelminapark Gasthuisring Lange euwstraat Ni Ringbaan Ringbaan-Oost Bredaseweg Noordhoekring Noordstraat Noordstraat Nieuwland- Tuinstraat straat straat 13 Schouwburgring Spoorlaan Willem IIstraat Heuvelstraat Paleisring Heuvelring 7 Sint Josephstraat Piushaven Hoevenseweg B. Zwijsenstraat LEGENDA 7 Tilburg Regionaal Archief Tilburg 15 Noordstraat Paleis-Raadhuis 16 Voormalig winkelpand De Gruyter 9 Vincents tekenlokaal Kantongerecht 18 GITP 11 Heikese kerk Klooster Zusters van Liefde 20 Galerie Pjotr 13 Nederlands Hervormde Kerk (Pauluskerk) 21 Goirkese Kerk 14 Stadscafé De Spaarbank 22 Wijkcentrum De Poorten Broekhovenseweg

13 Colofon Gemeente Tilburg Tekst: Werkgroep Open Monumentendag Tilburg Vormgeving: gemeente Tilburg Fotografie: Werkgroep Open Monumentendag gemeente Tilburg Druk: Drukkerij Gianotten Oplage: 1500 Augustus

OPEN MONUMENTENDAG 2015

OPEN MONUMENTENDAG 2015 OPEN MONUMENTENDAG 2015 Colofon Gemeente Tilburg Tekst: Werkgroep Open Monumentendag Tilburg Vormgeving: gemeente Tilburg Fotografie: Werkgroep Open Monumentendag, gemeente Tilburg, Ernest Potters en Rijksdienst

Nadere informatie

Open Monumentendag Tilburg en Berkel-Enschot

Open Monumentendag Tilburg en Berkel-Enschot zondag 14 september 2008 Open Monumentendag Tilburg en Berkel-Enschot Zaterdag 13 september Udenhout SPOREN Open Monumentendag Zaterdag 13 september 2008 Udenhout Zondag 14 september 2008 Tilburg en Berkel-Enschot

Nadere informatie

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans 1911 2011 honderd jaar geleden. De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Van woensdag 9 tot zondag 13 augustus 1911 was er een hete golf. Sint-Lambertus de parochiepatroon en heilige van kerk in

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Made Adelstraat 17 Karakteristiek woonhuis onder Mansardedak, ca. 1930. Detailleringen in o.a. het metselwerk zijn kenmerkend voor de bouwperiode en omgeving.

Nadere informatie

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen

Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen. Markt 19, Zevenbergen Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Markt 19, Zevenbergen Foto's Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeus te Zevenbergen Kenmerken Adres Markt 19 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM086 Naam monument : Pand 'Schlangen' Adres : Rijksweg 1 Postcode en plaats : 6085 AA Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1993 Coördinaten

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 510671 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Aantal complexonderdelen 2 510672,

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Gereformeerde kerk te Fijnaart. Wilhelminastraat 64, Fijnaart

Gereformeerde kerk te Fijnaart. Wilhelminastraat 64, Fijnaart Gereformeerde kerk te Fijnaart Wilhelminastraat 64, Fijnaart Foto's Fijnaart Gereformeerde kerk te Fijnaart Kenmerken Adres Wilhelminastraat 64 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Kerkplein 2. : Neorenaissancetrant Oorspronkelijke functie : Pastorie. Datum foto : 20-07-2010

Kerkplein 2. : Neorenaissancetrant Oorspronkelijke functie : Pastorie. Datum foto : 20-07-2010 Kerkplein 2 Straat en huisnummer : Kerkplein 2 Postcode en plaats : 2061 JC Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F73 Complexonderdeel : Nederlands Hervormde Kerk Bloemendaal Naam object : Bouwjaar : 1875

Nadere informatie

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw TE KOOP Sint Clemenskerk Loeffstraat 50-52 te Waalwijk Hierbij wordt aangeboden de prachtige neogotische Clemenskerk met pastorie en wijkgebouw in Waalwijk.. Kerk, pastorie en wijkgebouw Vraagprijs: 725.000

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Samenstelling: Projectgroep Naoorlogs Erfgoed, samenwerkingsverband van Heemkundekring Tilborgh, Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut.

Samenstelling: Projectgroep Naoorlogs Erfgoed, samenwerkingsverband van Heemkundekring Tilborgh, Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut. Top 40 wederopbouw-erfgoed Tilburg 1940-1970 1/8 Samenstelling: Projectgroep Naoorlogs Erfgoed, samenwerkingsverband van Heemkundekring Tilborgh, Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut. Auteurslaan 19

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k.

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. TE KOOP Petrus en Pauluskerk Westvoorstraat 2 te Dinteloord Hierbij wordt aangeboden de prachtige naoorlogse kerk met pastorie en nevenruimten, in sobere neogotische stijl in Dinteloord. Dinteloord is

Nadere informatie

VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN

VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN TE KOOP VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN Omschrijving Object Uniek, spectaculair, monumentaal en gelegen in een prachtige landelijke omgeving. De Hubertuskerk in Dongen Vaart betreft een zeer

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM053 Naam monument : "De Kamp" Adres : Napoleonsweg 72 Postcode en plaats : 6081 AE Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten

Nadere informatie

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017 KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD 8 september 2017 Karakteristieke objecten Winschoten Noord 8 september 2017 Inhoud 1. Lijst karakteristieke objecten Winschoten Noord 2. Waarderingscriteria WINSCHOTEN

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 522705 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Sonneheerdt Aantal complexonderdelen:

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem Kerkgebouw + dienstwoning met ruime bestemming herontwikkeling tot woningbouw mogelijk Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige

Nadere informatie

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving.

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM092 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 13 Postcode en plaats : 6014 AE Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1237 Coördinaten

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 501 postcode + plaats : 8091 CN WEZEP naam object : Liquenda kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie M, nr. 4307 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus.

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. TE KOOP Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. Omschrijving In het schitterende open landschap van Friesland staat, dominant op een terp, de eeuwenoude Hervormde kerk van het dorpje Wetsens. Deze

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Klooster Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa en Klooster Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Klooster Walenburg Factsheet Opdrachtgever:

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 521251 Smallepad 5 Woonhuis/tabakskerverij Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 521253, 521252 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs:

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs: TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert Vraagprijs: 265.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Hauwert 93 Hauwert. Op het terrein zijn ook aanwezig een begraafplaats, kosterswoning

Nadere informatie

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM060 Naam monument : Aerenkapel Adres : Moosterstraat bij 15 Postcode en plaats : 6012 RC Haler Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie G nr(s) 145 Coördinaten

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

MONUMENTENZORG PANDEN EN GEBIEDEN IN DE KOM MET EEN BESCHERMING D.D. 15/09/04

MONUMENTENZORG PANDEN EN GEBIEDEN IN DE KOM MET EEN BESCHERMING D.D. 15/09/04 Bijlage monumentenlijst de kom\blz. 1 MONUMENTENZORG PANDEN EN GEBIEDEN IN DE KOM MET EEN BESCHERMING D.D. 15/09/04 31257 Dekanijstraat 2 woonhuis RM 31259 Dekanijstraat 3 woonhuis RM 31325 Dekanijstraat

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN KORTEZWAAG Bouwgeschiedenis In de Middeleeuwen werd op de plaats van de huidige kerk een kapel gebouwd

Nadere informatie

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning Aan deze verkoopinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige Nederlands

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

wandelroute jutphaas fietsroute jutphaas zaterdag 10 september starttijd 13:00u

wandelroute jutphaas fietsroute jutphaas zaterdag 10 september starttijd 13:00u 2016 wandelroute jutphaas zaterdag 10 september starttijd 13:00u fietsroute jutphaas OVER DE CLUB Rijnhuizen heeft fraaie natuur, water om in te varen en te vissen, een fort met park en een historisch

Nadere informatie

Rozenvendreef 1, Roosendaal

Rozenvendreef 1, Roosendaal Rozenvendreef 1, Roosendaal Bouwjaar: midden/einde 18e eeuw Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bouwjaar: Rozenvendreef 1, 4707 PD Roosendaal Boerderijcomplex midden/einde 18e eeuw Architect: Soort

Nadere informatie

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object betreft een voormalige RK kerk. Ligging - De locatie is gelegen aan de Kometensingel 152 in Amsterdam

Nadere informatie

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Begraven in Haarlem kan op drie gemeentelijke begraafplaatsen: het monumentale begraafpark Kleverlaan aan de Kleverlaan, de katholieke

Nadere informatie

TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder. Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl

TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder. Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl TE KOOP Pastorie Wezenstraat 70 Den Helder Vraagprijs: 365.000,- k.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit object betreft de pastorie van de voormalige Evangelisch Lutherse Kerk. Ligging Het object is gelegen

Nadere informatie

TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren. Vraagprijs:

TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren. Vraagprijs: TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren Vraagprijs: 250.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Haarensteijnstraat 2 Haaren. Metrage perceel 628 m² - kapel circa 180

Nadere informatie

TE KOOP. Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem. Vraagprijs: k.k.

TE KOOP. Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem. Vraagprijs: k.k. TE KOOP Voormalig kerkgebouw Berkenstraat 10 - Haarlem Vraagprijs: 850.000 k.k. www.reliplan.nl 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Berkenstraat 10 Haarlem. Perceel perceel 330 m² Oppervlakte

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Gemeente s-hertogenbosch december 2016 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 1.2 Aanleiding 1.3 Vigerend

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM078 Naam monument : n.v.t. Adres : Eindstraat 11 Postcode en plaats : 6085 AE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1403 Coördinaten :

Nadere informatie

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658.

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658. 2. Huidige kasteel Anders dan in het verleden vaak gedacht is, heeft het kasteel van Helmond een eeuwenlange bouwgeschiedenis gekend. Begonnen in het tweede kwart van de veertiende eeuw (ca. 1325) werd

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman)

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) Tussen juli 2009 en januari 2010 is de oude aula op begraafplaats De Essenhof gerestaureerd. De aula heeft meer dan 20 jaar leeg gestaan, met name omdat

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl.

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM081 Naam monument : Pand 'Peeters' Adres : Kasteelstraat 9 Postcode en plaats : 6085 BH Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 2105 Coördinaten

Nadere informatie

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam

156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam 156 Abraham & Boddaert Verbouwing van monumentale school tot woongroep met ateliers en Boddaertcentrum Oosterparkbuurt, Amsterdam VILLANOVA architecten, Rotterdam, 1996 Project 156 - Abraham/Boddaert Verbouwing

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 230 postcode + plaats : 8096 CH OLDEBROEK naam object : kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie AF, nr. 275 bescherming : gemeentelijk monument registratienummer

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn De bescherming betreft de voormalige tuinderswoning uit 1929 aan de Lookwatering 1. De recente serre valt niet onder de bescherming. De tuinderswoning is gelegen in het

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord Voorwoord Analyse Steenstraat 12 te Leiden Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Steenstraat 12 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel van de realisatie van de

Nadere informatie

Bijzonder woonhuis TE KOOP k.k. Bisschopstraat 52 VOLLENHOVE

Bijzonder woonhuis TE KOOP k.k. Bisschopstraat 52 VOLLENHOVE Bijzonder woonhuis 795.000 k.k. Bisschopstraat 52 VOLLENHOVE Plattenburg is een zestiende eeuws Rijksmonument. Het linkerdeel van de voorgevel - met zijn renaissanceboogjes laat dat goed ziet. Pas in 1715

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525745 Smallepad 5 Schoolcomplex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 525761, 525743 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Jan Smitzlaan

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop TE KOOP Sint Jozefplein 2 te Geldrop Hierbij wordt aangeboden de mooie volkskerk uit het innterbellum in traditionalistische trant in Geldrop. Geldrop is een plaats bij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat Zaandam. Vraagprijs: n.o.t.k.

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat Zaandam. Vraagprijs: n.o.t.k. TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat 112-114 - Zaandam Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object bestaat uit een kerk, consistorie (uitbouw) en kosterswoning Ligging - De locatie

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

NOORDWEG 2 8262 BS KAMPEN

NOORDWEG 2 8262 BS KAMPEN NOORDWEG 2 8262 BS KAMPEN Een uniek pand met een rijke historie! Voormalige directeurswoning/kantoorruimte van de gemeentelijke glasfabriek van Kampen. Het pand dateert van 1870-1874 en is gebouwd in een

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 508565 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Heilige Willibrordus

Nadere informatie

Brederodelaan 50, 50a

Brederodelaan 50, 50a Brederodelaan 50, 50a Straat en huisnummer : Brederodelaan 50, 50a Postcode en plaats : 2061 KK Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11414 Complexonderdeel : Meer en Berg Naam object : Hoogzicht Bouwjaar

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur Molenweg 1 Langgevelboerderij, ca. 1850. Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het gebouw is volledig in gebruik als woonhuis. Hiertoe zijn in het dak van het voormalige bedrijfsgedeelte dakramen aangebracht.

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 514503 Smallepad 5 Wooncomplex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 3 514505, 514504, 8164 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: BY Loseweg

Nadere informatie

herbestemming muurhuizen 102 TOEN NU STRAKS

herbestemming muurhuizen 102 TOEN NU STRAKS 2012 herbestemming muurhuizen 102 TOEN NU STRAKS deze presentatie eindigt met een 10 MINUTEN durende film over de stad van cahen MET ABEL CAHEN ZELF. LIGGING 3 / 50 LIGGING situatie 4 / 50 LIGGING situatie

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938 Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1 Buurt: Effen-Rith Wijk: West Gemeente: Breda Denominatie: Rooms Katholiek Type: Pastorie Bouwjaar: 1938 Architect: J. Hurks Monumentenstatus: Geen Huidige functie:

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Grote Bartholomaeuskerk. Kerkberg 1 Beek-Ubbergen

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Grote Bartholomaeuskerk. Kerkberg 1 Beek-Ubbergen TE KOOP Grote Bartholomaeuskerk Kerkberg 1 Beek-Ubbergen Op deze bijzondere plek wordt aangeboden de Grote Bartholomaeuskerk met een bijzonder rijk interieur. Kerkgebouw Vraagprijs: 345.000 k.k. ACHTERGROND

Nadere informatie

Perger en Festge maakten 150 jaar geleden de eerste foto's In Tilburg. Wandel- en fietsroute Oude Markt-Goirke. 150 jaar geleden Tilburg aan het spoor

Perger en Festge maakten 150 jaar geleden de eerste foto's In Tilburg. Wandel- en fietsroute Oude Markt-Goirke. 150 jaar geleden Tilburg aan het spoor Perger en Festge maakten 150 jaar geleden de eerste foto's In Tilburg Wandel- en fietsroute Oude Markt-Goirke 150 jaar geleden Tilburg aan het spoor Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 516227 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Begraafplaatscomplex met woning Aantal

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 482940 Smallepad 5 NH. Kerk Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 482949, 482941 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Hoofdweg 186 Complexomschrijving:

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Parallelweg 2

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Parallelweg 2 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM012 Naam monument : n.v.t. Adres : Parallelweg 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 84 Coördinaten :

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk

Modern gebouw in 2 bouwlagen met steen en glas Midden in het dorp Midden in het dorp Midden in het dorp Nabij de rivier de Aa, in een woonwijk Vraag Synagoge Hervormde kerk H. Lambertuskerk Moskee BUITENKANT GEBOUW DE EERSTE INDRUK 1 Waardoor valt het gebouw op? 2 Staat het gebouw midden in het dorp / de stad? 3 Bij welk geloof denk je dat het

Nadere informatie

Iepenlaan 2. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan 2. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan 2 Straat en huisnummer : Iepenlaan 2 Postcode en plaats : 2061 GK Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A8609 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1923 Architect : Architectenbureau Mulder

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Beemderhoekweg 1

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Beemderhoekweg 1 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM001 Naam monument : n.v.t. Adres : Beemderhoekweg 1 Postcode en plaats : 6095 NS Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie D, nr(s) 292 Coördinaten

Nadere informatie

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving)

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Straat en huisnummer : Sparrenlaan 9 Postcode en plaats : 2111 AE Aerdenhout Kadastrale aanduiding : B3856 Complexonderdeel : Naam object : Antonius van

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie