Van de redactie: THEMANUMMER NIEUWJAARSCONCERT 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van de redactie: THEMANUMMER NIEUWJAARSCONCERT 2012"

Transcriptie

1 December e jaargang nummer 2. Van de redactie: THEMANUMMER NIEUWJAARSCONCERT 2012 Hier is dan het tweede nummer van De Partituur! Het was spannend om de reacties af te wachten na het verschijnen van het eerste nummer, maar enthousiaste mailtjes en positieve telefoontjes van de koorleden gaven me moed om door te gaan. Dank daarvoor, laat me vooral weten wat u vindt en als u suggesties heeft, laat horen! De Partituur is er immers voor de koorleden! Deze keer een extra dik themanummer dat geheel in het teken staat van het belangrijkste concert van het jaar, het nieuwjaarsconcert Er staat veel op het spel. Stelt de kaarverkoop niet teleur en komen we er financieel goed uit? Aan het programma zal het niet liggen, Ago heeft weer een prachtig programma samengesteld en er staan naast koor en orkest, maar liefst vier solisten op het podium. In dit nummer leest u over elke solist achtergrondinformatie, maar onze hoofdsoliste Annemarie Kremer komt zelf uitgebreid aan het woord. Vanuit haar huis in Zuid-Frankrijk had ik een interview met haar. Ook beschermheer van het ROK, burgemeester Aboutaleb, was tot een persoonlijk interview bereid. Het was even doorzetten, elk verzoek loopt immers via allerlei kanalen, zoals woordvoerders en afdeling communicatie, maar medewerking was er volop en uiteindelijk is het gelukt. De burgemeester is inmiddels een grote fan van het ROK. Studio Gwendolyn staat ook in de schijnwerpers. De studio begeleidt en ondersteunt het NJC dit jaar met dans. Reden genoeg om eens te horen hoe een en ander tot stand komt en wie de stuwende kracht achter deze dansstudio is. Vanuit de koorleden vertelt Pien Lobenstein, als een van de oudste leden van het ROK, hoe vroeger de voorbereidingen waren voor het NJC en of er in de jaren veel is veranderd. Zij is geboren in 1923 en is lid van het ROK sinds Pien behoort inmiddels tot het meubilair van het ROK, dat mag best (met alle

2 respect natuurlijk) gezegd worden. Het was een druk jaar met verschillende optredens en concerten en ter afsluiting de bonte avond met optredens van eigen koorleden. Het was een genot voor oog en oor. We hoorden onder andere de zoetgevooisde stem van Wil Buijs, de muzikale bijdrage van Hans Blokland, de prachtige stem van Anneke Ham en de (g)rap van de voorzitter. Zonder iemand te kort te willen doen, noem ik ook Mister Anonymus, alias Koos van der Klein. Hij gaf op ludieke wijze een prikkelend verslag vol zelfspot over de koorrepetities van het afgelopen jaar. Een staaltje cabaret van de hoogste orde, u zult er in de komende uitgaven van de Partituur nog regelmatig een vals nootje van meelezen. Gedenkwaardig was het optreden op de dag van de romantische muziek. Het was even wennen zonder Ago, maar als troost waren er romantische boa s en hoeden. Het werd een prachtig concert onder de plezierige en professionele leiding van Jurate Haasdijk. Verrassend dat niet alleen burgemeester Aboutaleb, maar ook minister Opstelten, oud- beschermheer van het ROK en oud-burgemeester op de eerste rij zaten. En dan als laatste opmaat naar het NJC het concert op 27 oktober jl. in Te Hoogerbrugge. Met Meike als soliste, verfrissend en met een fantastische stem! En nu maar hopen dat de bewoners met bussen vol naar de Doelen komen op 7 januari. Ik wens u veel leesplezier met deze tweede Partituur en vergeet vooral niet veel kaarten te verkopen! Uw redacteur, Liesbeth van den Boogaart. O, bent u daar alweer? Nogmaals 10 kaarten? Hoe krijgen we de Doelen vol? 7 Januari 2012 Nieuwjaarsconcert UITVERKOCHT.!

3 Annemarie Kremer ALS IK THUIS BEN IN ZUID-FRANKRIJK LUISTER IK NAAR DE MUZIEK VAN DE NATUUR. NET ALS BIJ ABBA: I COULD SING BEFORE I COULD SPEAK! JE MOOISTE ROL IS VAAK DE ROL DIE JE OP DAT MOMENT ZINGT. IK HEB VERTROUWEN IN AGO ALS DIRIGENT, HIJ STAAT GARANT VOOR EEN PROFESSIONEEL NIVEAU. HET ROTTERDAMS OPERA KOOR IS EEN GOED KOOR. Vanuit haar huis in Zuid-Frankrijk heb ik een telefonisch interview met Annemarie Kremer, de hoofdsoliste van het nieuwjaarsconcert Nog voor ik de eerste vraag kan stellen, valt ze me in de rede en zegt: Wacht even dan pak ik er een kop koffie bij. De sfeer is direct gezet, het wordt een warm en open gesprek. Annemarie Kremer is aardig, spontaan en bereid de leden van het Rotterdams Opera Koor uitgebreid te informeren over haar muzikale en succesvolle carrière. Ik krijg wat ik hebben wil: een beeld van de vrouw achter een mooie warme stem waarin ze zoveel gevoel legt. Waar komt uw liefde en talent voor muziek/zingen vandaan en hoe is die ontstaan? De liefde voor muziek zat er al vanaf het begin in, het zit in de genen. Als klein meisje was ik altijd aan het zingen. Net als bij ABBA: I could sing before I could speak!

4 Mijn moeder zong ook graag en had ook een prachtige sopraanstem, zij heeft mij enorm gestimuleerd. Ik zat al jong op een kinderkoor en werd al heel jong uitgekozen om solo s te zingen. Tijdens de middelbare school speelde ik klassiek piano, had een eigen bandje, zong en schreef mijn eigen liedjes. Op een podium staan vond ik het mooiste wat er was. Het was mijn moeder die mij en mijn zus herhaaldelijk vroeg mee te gaan naar het operettekoor. Het leek me niets, aarzelde lang, maar uiteindelijk -na lang aandringen- ben ik toch meegegaan en daar is mijn operastem, mijn natuurstem ontdekt. Ik kreeg dan ook direct een solo in Eine Nacht in Venedig, het was een bijzondere ervaring. Mijn zusje had ook een mooie stem, maar ik was gedrevener en wilde niets liever dan zingen en acteren. Mijn grootste wens was ooit een populaire zangeres te worden, maar ik werd uiteindelijk gelukkig een klassiek zangeres, daar zit toch veel meer uitdaging in. Mijn opleiding startte ik op het conservatorium in Zwolle, maar studeerde af in Maastricht, omdat ik wist dat daar een goede operaklas en een goede docente waren. Mijn carrière is daarna in één golvende beweging gegaan en is nu in volle bloei.

5 U zingt op bekende podia en vertolkt prachtige rollen in het buitenland. Tijdens het bevrijdingsconcert in Amsterdam was u te zien en te horen op televisie. Hoe ervaart u het om te zingen met het Rotterdams Opera Koor? Het koor heeft ten slotte een amateurstatus, waar ligt voor u de uitdaging? Ik heb al eens in het verleden met het Rotterdams Opera Koor gezongen en heb dit toen erg leuk gevonden. Er heerst een prettige sfeer bij het koor, dat vind ik belangrijk. En ik heb ook veel vertrouwen in jullie dirigent, Ago Verdonschot, hij staat garant voor een professioneel niveau. Ook is het fijn om weer in Nederland te zingen, de zaal is prettig en het repertoire is mooi. Ik vind het ook heerlijk om Norma weer te kunnen zingen! Voor mij is sfeer heel erg belangrijk, de randvoorwaarden moeten kloppen en bovendien is het Rotterdams Opera Koor een goed koor. Is er een speciale rol geweest die voor een doorbraak heeft gezorgd in uw carrière? Ik kreeg bekendheid in Nederland door mijn rol in de opera Agrippina van Händel. Die zong ik in het Concertgebouw in Amsterdam. In Frankrijk was dat in de rol van Donna Anna uit de opera Don Giovanni van Mozart. Deze voorstelling werd op de televisie uitgezonden en er werd een dvd van gemaakt. In Amerika werd ik bekend als Madama Butterfly van Puccini. Wat is uw mooiste rol? Het is meestal de rol waar ik op dat moment mee bezig ben en dat is nu Salome van Strauss, maar de karakters en muziek van Madama Butterfly, Tosca en Norma liggen me ook zeer na aan het hart.

6 Wie bewondert u of is uw grote voorbeeld? Ik bewonder Maria Callas en Virginia Zeani, maar ook onze eigen Nederlandse vedette Christina Deutekom. Omdat ik de eerste Nederlandse sopraan ben die, 35 jaar nadat Christina dat deed, de rol van Norma vorig jaar vertolkte in Nederland, mocht ik haar thuis bezoeken. Dat heeft een flinke indruk op me gemaakt. We hebben samen bij haar aan tafel de hele rol doorgezongen, ze is inmiddels een tachtiger, maar haar stem is nog krachtig. Ik kreeg tips van haar over mijn coloratuur waar ik veel aan heb gehad (coloratuur is de naam van een reeks versieringen in de muziek door snelle loopjes, sprongen, korte noten en tremelo s, red). Bijzonder was dat ik met Norma tijdens mijn theatertour in een aantal theaters heb gestaan waar destijds ook Christina Deutekom Norma heeft gezongen tijdens haar tour. Welke rol zou u nog eens willen zingen? Ik heb nog vele wensen. Er zijn zoveel prachtige rollen om te zingen, maar een aantal wensen heb ik al kunnen vervullen: Norma, Madama Butterfly en Tosca. Graag zou ik Arabella van Richard Strauss willen zingen, Fiordiligi uit Cosi fan tutte van Mozart en Senta uit der Fliegende Holländer van Wagner. Binnenkort zing ik de titelrol in de opera Salome van Richard Strauss in Wenen. Het is een schitterende rol en ik vind het een uitdaging om daar mijn weg in te vinden. Het gaat over een meisje van 16 jaar, die in onze tijd zo n beetje als psychiatrisch patiënt gezien zou worden. Dat staat ver van me af, dus je moet je daarin helemaal inleven. Het is ook prachtige muziek. Wat ik het liefste wil is mensen raken, emoties losmaken. Opera heeft een specifiek, vaak wat ouder publiek. Hoe kun je jongeren bereiken en ze enthousiast maken voor opera? Heeft u daar ideeën over? Nou, dat is niet makkelijk in deze tijd, een tijd waarin alles snel en heftig is. Hoewel, opera kan ook heftig zijn, maar het is toch minder flitsend. Ik denk dat het een kwestie van educatie is. Kijk maar naar de manier waarop dit in Duitsland gaat. Tijdens de schooltijd bezoekt ieder kind met de school regelmatig het theater. Ook vanuit de theaters zelf wordt er veel meer gepusht naar de jeugd toe. Het publiek is jonger dan in Nederland. Via de scholen kun je de jeugd al jong laten kennismaken met muziek. In Nederland gaat het nu precies de andere kant op en dat is vreselijk jammer. Welke muziek zou u meenemen naar een onbewoond eiland? Geen muziek! Als ik thuis ben in Zuid-Frankrijk luister ik het liefst naar de muziek van de natuur, de pure stilte. Ik woon op een berg en heb stilte om me heen, dat is heerlijk.

7 Houdt u ook van andere muziek dan opera, naar welke muziek luistert u zoal? Het moet toevallig voorbij komen op de radio, maar dan iets van Christine Aguilera of James Blunt. Ik houd ook erg van Zuid-Amerikaanse muziek. En het is misschien een beetje ouderwets, maar ook The Gipsy Kings vind ik geweldig en Sting. Het interview is afgelopen, de vragen zijn gesteld en ik heb genoeg op papier om uit te werken. We babbelen nog wat na en dan vertelt Annemarie terloops dat ze ook veel van dansen houdt. Ze heeft zelfs verschillende dansopleidingen gevolgd. Dan valt bij mij het kwartje en zie ik haar voor me, een zangeres die zich gracieus en erg makkelijk beweegt op het podium tijdens het zingen. De muziek lijkt verankerd te zijn in haar bewegingen. Is het de liefde voor dans die zorgt voor die extra dimensie tijdens haar optreden? Dat zeg ik haar, ze vindt het leuk dat ik die link leg en voelt zich zelfs vereerd. Als ik daarna het gesprek beëindig, realiseer ik me dat werken met deze soliste een eer is voor het Rotterdams Opera Koor. MEER NOTEN OP DE ZANG..WIE ZIJN DE ANDERE SOLISTEN? Jeroen Bik- tenor Na de middelbare school begon hij een studie lucht- en ruimtevaarttechniek aan de technische hogeschool te Delft. Na een jaar Delft werd hij toegelaten op het conservatorium te Enschede. Intussen nam hij privéles bij de Italiaanse bariton Scipio Colombo. Die ontdekte dat Jeroen Bik geen bariton is, maar een tenor. Als Piquillo in La Perichôle maakte Jeroen Bik zijn Nederlands debuut als tenor in Maastricht. Van 1998 tot en met 2001 was Jeroen Bik vast verbonden aan het Stadttheater van Giessen in Duitsland. Bij Opera Zuid zong hij in Die Zauberflöte de rollen van de priester en de eerste geharnischte en in Magdenburg de rol van Erik in Der Fliegende Holländer van Richard Wagner. Bij Operazuid heeft Jeroen Bik de hoofdrol gezongen in een opera van Prokofjev, namelijk Alexey in De Speler. Jeroen Bik speelde ook 14 keer de hoofdrol in

8 Tannhauser in Ulm. Helaas werd bij zijn vrouw in 2009 leukemie geconstateerd, waardoor hij niet meer beschikbaar was voor een productie tot eind Vanaf oktober 2010 heeft hij weer les van James McCray. In februari 2011 zong hij voor bij Gustav Kuhn in Erl en werd aangenomen als cover voor de rol van Tannhäuser bij de Tiroler Festspiele in Erl. Gert-Jan Alders bas De bas Gert-Jan Alders studeerde aan de conservatoria van Alkmaar en Amsterdam. Daarna heeft hij zich met diverse professionele cursussen bezig gehouden, onder andere die van het Internationaal Opera Centrum Nederland, waar hij deelnam aan de masterclass van Ekaterina Jofel, Russisch zangpedagoge. Naast zijn werk bij het Groot Omroepkoor en het ontwikkelen van lied- en oratoriumrepertoire houdt Gert-Jan zich bezig met het opbouwen van een omvangrijk operarepertoire. Een greep hieruit: Caronte uit 'Orfeo van C. Monteverdi, Don Pasquale, Boris Godoenov, Vorst Igor uit Prins Igor van A. Borodin, Philips II uit Don Carlos van G. Verdi en Escamillo uit Carmen van G. Bizet. Gert-Jan soleerde enkele malen tijdens de matinee op de vrije zaterdag in het Concertgebouw Amsterdam in Renard van I. Strawinsky, in Arabella van R. Strauss en met de rol van burgemeester in Kerstavond van N. Rimski-Korsakov o.l.v. Valery Giergiev.. Mylou Mazali -mezzo sopraan De mezzosopraan Mylou Mazali studeerde aanvankelijk Spaans, maar door een bijbaantje als figurant bij de Nederlandse Opera besloot zij haar studie om te zetten in een studie zang. Haar eerste werkervaring was als koorlid bij de New Israeli Opera in Tel Aviv, waarna zij aansluitend nog vier seizoenen lang bij de Nationale Reisopera in het koor zong. Als gastsoliste trad zij op met onder andere het West-Friesemannenkoor, Amsterdams operakoor, Volendams operakoor, Baarns mannenkoor en Haags Toonkunstkoor. Als soliste brak Mylou door in 1999 in Duitsland in

9 der Bettelstudent en zong zij regelmatig bij opera en oratoriumkoren. Sinds 2004 heeft zij haar eigen ensemble onder de naam Opera Laria. In 2006 richtte zij de stichting The Dutch Operasinger op, waarmee zij een nieuwe vorm van operaconcerten wilde opzetten. Inmiddels, onder haar eigen naam The Mazali Operasingers in samenwerking met Stadshersetl Amsterdam, verzorgt zij onder de naam Opera per Tutti iedere donderdagavond operaconcerten in de Vondelkerk. Inmiddels is Opera per Tutti een uniek fenomeen in Nederland geworden, waaraan meer dan 50 zangers, diverse pianisten en studenten verbonden zijn. Voor info: Bron internet Burgemeester A. Aboutaleb ALS HET JONGE PUBLIEK NIET NAAR DE OPERA KOMT, MOET DE OPERA NAAR HET JONGE PUBLIEK. WE ZIJN ER TROTS OP DAT ROTTERDAM EEN ECHT OPERAKOOR HEEFT! IK ZING WEL EENS SAMEN MET MIJN KINDEREN, MAAR DIE HEBBEN MIJ NOOIT AANGEMOEDIGD IETS MET MIJN ZANGTALENT TE GAAN DOEN Was u, voordat u beschermheer werd van het Rotterdams Opera Koor, al geïnteresseerd in opera? Toen ik nog in Amsterdam en Den Haag werkte, heb ik natuurlijk wel eens operavoorstellingen bezocht. Vaak krijg je als hoogwaardigheidsbekleder een uitnodiging voor belangrijke culturele evenementen in de stad. Daar ging ik met veel plezier naar toe,

10 maar een speciale interesse in opera had ik toen nog niet. Toen ik beschermheer werd van het Rotterdams Opera Koor ben ik me meer in de opera gaan verdiepen. Speelt muziek een rol in uw leven en van welke muziek houdt u in het bijzonder? Helaas heb ik een hele drukke agenda en niet zoveel tijd om concerten te bezoeken of thuis muziek te luisteren. Ambtshalve ben ik eigenlijk vaker bij concerten dan privé. Als ik thuis stukken lees, zet ik vaak wel achtergrondmuziek op. Dat is dan vaak klassiek of jazz. Mijn muziekbelangstelling is heel breed, maar niet ieder genre is even geschikt om bij te werken. Mijn kinderen maken ook graag muziek (een van mijn dochters treedt ook op) dus dat pik ik ook wel mee. Hoe hebben u en uw vrouw de afgelopen nieuwjaarsconcerten ervaren? Als hartverwarmend en enthousiasmerend. De concerten waren voor ons echt een aanleiding om ons in deze muziekvorm te verdiepen. We zijn er trots op dat Rotterdam een echt operakoor heeft. Is opera bekend in de Marokkaanse samenleving? Bij opera denkt iedereen natuurlijk in de eerste plaats aan Italië, waar deze muziekvorm oorspronkelijk vandaan komt. De combinatie van gezongen dichtregels met muzikale begeleiding en een decor, zie je in bijna alle culturen wel terug. Overal hebben componisten, musici en uitvoerende artiesten naar vormen gezocht om het publiek te vermaken, te onderwijzen of een boodschap mee te geven. Maar dat noem je geen opera, daarvoor is deze muziekvorm teveel ingebed in de klassieke westerse muziekgeschiedenis. Wij willen graag een jonger publiek laten kennismaken met opera. Heeft u ideeën hoe wij deze doelgroep kunnen bereiken? Onbekend maakt onbemind, zeggen ze wel eens. Als het jonge publiek niet naar de opera komt, moet de opera naar het jonge publiek. Hier in Rotterdam werken scholen samen met de SKVR ( Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, red) om kinderen te laten kennismaken met een koor of een instrument. Juist voor de kinderen die van huis uit niet gestimuleerd worden om muziek te maken. Zoiets kan ik mij ook voorstellen met opera.

11 Bent u muzikaal en kunt u zingen? Dat weet ik eigenlijk niet, ik heb nooit muziekles gehad en een instrument leren spelen. Mijn kinderen zijn wel heel muzikaal, wie weet hebben ze dat van mij. Ik luister wel graag naar muziek en mijn vrouw en ik gaan soms naar concerten van het RPHO. Ik zing wel eens samen met mijn kinderen, maar die hebben mij nooit aangemoedigd iets met mijn zangtalent te gaan doen Mogen wij u weer verwelkomen op 7 januari in de Doelen? Staat genoteerd in mijn agenda! (*) (*) Bij het ter perse gaan van De Partituur kwam het bericht dat de burgemeester op 7 januari met vakantie is. Wethouder Alexandra van Huffelen zal in zijn plaats het concert bezoeken. Red. Muzikale noot! Het ROK maakt een muzikale reis! Voorlopige informatie onder voorbehoud. Bestemming: Beieren Datum: Derde week van september 2012 Vervoer: Comfortabele bus. Voor wie: Leden van het ROK/partners/vrienden/supporters. Kosten: Ongeveer 400,- Aanmelden: Secretariaat ROK tel

12 Mister Anonymus, alias Koos Klein Het archiveren van de muziekmap Makkelijk genoeg zou u zeggen, maar schijn bedriegt! Waar de één het stuk binnen enkele seconden gevonden heeft, moet de ander minuten lang zoeken. Soms komt het stuk pas aan het einde van de repetitie boven water. Hoe kan dit? Leg gewoon alles op alfabet. Maar waar ga je dan van uit? Van de titel van de opera of van de naam van het te zingen stuk? Leg je alles van I Lombardi onder de I van Izaak of onder de L van Lombardi? Maar als de dirigent zegt: Visione dan moet je weer weten dat het een onderdeel is van I Lombardi. Ook hoorde ik de dirigent eens zeggen: we zingen nu het adrenaline stuk! Ik keek verwachtingsvol naar de deur in afwachting van het adrenaline stuk, maar zag niemand. Hij bedoelde echter het stuk Guerra, Guerra uit Norma. Waarom rusten? U heeft de hele dag al gerust en komt dus uitgerust naar het koor en je komt toch naar het koor om te zingen en niet om te rusten? Maar nee hoor, ben je net lekker op dreef, slaat de dirigent weer af want dan blijkt dat je een rust hebt gemist. Soms roept de dirigent: adem vast houden of ademsteun of doe uw mond wijd open. Koorleden die zangles hebben weten wel wat hij bedoelt maar anderen hebben geen idee, want uit een gesloten mond komt geen geluid. Er zijn namelijk koorleden die hun mond niet verder open doen dan de brievenbus op oudejaarsavond!! (Wordt vervolgd) Tijdens onze vakantie verlangden we alweer naar de repetities van het R.O.K! De koorleden, Janny en Adrie van Limborgh zonden bovenstaande foto naar de redactie.

13 Het Rotterdams Stedenlied mag nooit verdwijnen, het hoort er gewoon bij! PIEN LOBENSTEIN IS ÉÉN VAN DE OUDSTE LEDEN VAN HET ROK. ZIJ IS GEBOREN IN 1923 EN SINDS 1965 LID VAN HET ROK. Het ROK zonder Pien? Ondenkbaar! Het is een vertrouwd beeld, iedere donderdagavond stapt Pien aan de arm van haar persoonlijke chauffeur, beschermheer, steun en toeverlaat Hans Blokland, de Romeynshof binnen. Bescheiden, voor iedereen een lach, een vriendelijk woord en het haar altijd keurig in de krul. Pien ten voeten uit! Ik had een onderonsje met haar, want ik ben nieuwsgierig en wilde weten wat zij allemaal met het koor heeft meegemaakt. Pien is tenslotte de persoonlijke vertegenwoordiging van een groot gedeelte ROK geschiedenis. Zij wilde hierover best vertellen in De Partituur. HOE BEN JE BIJ HET KOOR TERECHT GEKOMEN EN WAT KUN JE ME ALLEMAAL VERTELLEN OVER DE NIEUWJAARSCONCERTEN VAN HET ROK? Ik ben lid geworden in 1965, dat is 46 jaar geleden. Ik had een kennis die tenor was bij het ROK. Ik ging een keer met hem mee en ben er niet meer weggegaan. Het nieuwjaarsconcert was toen nog in de Rivièrahal, want de Doelen bestond nog niet. Voor de pauze zongen we zwaardere operastukken, na de pauze was het allemaal wat luchtiger. Ik heb veel solisten meegemaakt, een aantal vergeet je nooit meer zoals Willy Caron, Jenny Veninga, maar ook Caroline Kaart. Haar man, Willy van Hemert, praatte destijds het concert aan elkaar en Caroline Kaart kwam dan op met haar twee poedeltjes. Die hield ze gewoon vast onder het zingen. Totdat die beestjes ineens begonnen te janken, toen werden ze direct afgevoerd. Een ander hoogtepunt was natuurlijk het 40-jarig bevrijdingsconcert met Vera Lynn, waarbij ook de koningin aanwezig was. Er was wel veel bewaking, ik herinner me nog dat ik naar de wc moest en dat daar zelfs bewaking stond. Ook hadden we eens een tenor, Geatano Bardini als solist die altijd een bepaald stuk wilde zingen uit de opera André Chenier. Tijdens het concert sloeg z n stem echter over, hij werd verschrikkelijk kwaad en liep weg. Even later kwam hij toch weer terug

14 en begon opnieuw. Dat ging gelukkig goed. De zaal werd zowat afgebroken, zo enthousiast was het publiek. Leuk om aan terug te denken. Ook Herman Hemmink herinner ik me en Peter van de Klerk, dat was een stijldanser, die danste tijdens het concert. Het verschil met vroeger is vooral de sfeer na de pauze, dan werd het drinklied gezongen en kwam er een wagentje het toneel op met drank. Piet Struik kreeg dan een flinke borrel, maar soms werd het wel eens te gezellig! Ik heb al drie dirigenten meegemaakt. Piet Struik was een echte operaman, hij was af en toe wel wat grof in de mond, maar hij had wel de wind eronder. Aad van de Hoeven was geen operaman en Ago onze huidige dirigent zet de puntjes op de i en haalt eruit wat erin zit. Ago wil ook nieuw repertoire, dat is begrijpelijk en dat vind ik leuk. Wel was het vroeger strenger. Nelly Snijder, secretaresse van het toenmalige bestuur regelde alles. Was je drie keer niet geweest op de repetitie, dan mocht je echt niet mee doen met het concert! PIEN, JE HEBT ONLANGS BESLOTEN NIET MEER MEE TE DOEN MET DE CONCERTEN, IS DAT EEN MOEILIJKE BESLISSING GEWEEST? Ja, dat is heel moeilijk geweest, maar ik ben 88 jaar en moest zelf de beslissing nemen. Ik wil niemand tot last zijn. Dat ik wel kan komen repeteren, vind ik erg fijn. Hans Blokland komt me altijd ophalen, als hij niet kan dan is Wim Bergsen eerste reserve en Janny Toppen tweede reserve. Dat ik van alle concerten het nieuwjaarsconcert niet meer mee kan doen, vind ik het ergste. Dat is toch het hoogtepunt in het jaar. Maar af en toe draai ik een oud cassettebandje hoor, laatst nog een uit 1985 en dan zit ik echt te genieten! Vooral Lombardi, Ernanie en La Forza del Destino. Ook vind ik dat het Rotterdams Stedenlied nooit mag verdwijnen, dat hoort er echt bij! Weet je trouwens dat ik al vijf voorzitters heb meegemaakt? Zelf heb ik nooit in het bestuur gewild, niets voor mij. Ik herinner me wel Nel van Es, destijds penningmeester in het bestuur. Zij was erg op de penning, maar er zat altijd geld in kas. Van de Nederlandse bevolking bezoekt slechts 8% opera!

15 VAN ROCKER NAAR ROKKER! (G)rap van de voorzitter. Joop Brands Het was september 1985 toen ik een tip kreeg van mijn grossier in bloemisterij-artikelen uit de Van der Sluisstraat in Rotterdam. Zijn bovenbuurtjes zochten een goede bloemist om het podium van de Doelen met bloemen te versieren voor het nieuwjaarsconcert. De bewuste buurtjes bleken de gezusters Snijders te zijn en vertegenwoordigden het secretariaat van het ROK. De vraag was om op het podium 24 bloembakken van 1 meter op te maken en een groot hangend bloemstuk. Dit enorme bloemstuk was rondom opgestoken met forsythiatakken van 1.50 meter lang die speciaal werden ingekocht in Aalsmeer. De opdracht betekende dat er twee dagen gewerkt moest worden met twee man. De rekening bedroeg 950 gulden een bedrag dat vervolgens de volgende twintig jaar niet meer verhoogd werd. Wij hadden de vrije keuze qua bloemkeuze en kleur en kregen na afloop van de concerten altijd veel waardering. De zaal werd meestal op oudejaarsdag in alle rust versierd, maar het tweede jaar moesten wij ons werk doen terwijl het koor met de generale repetitie bezig was. En toen gebeurde er iets met uw voorzitter, er sloeg een enorme muzikale vonk over! In de pauze raakte ik in gesprek met een van de koorleden, de inmiddels overleden bariton Jan van der Linden. Hij nodigde me uit om eens een repetitie in de Prinsenkerk bij te wonen. Het heeft enige maanden geduurd voordat ik die stap durfde wagen. Ik heb het geweten, het veroorzaakte een enorme muzikale cultuurschok! Partituren vol moeilijke noten, het onuitspreekbare Italiaans, de moed zonk me in de schoenen en ik kon alleen maar denken: Dat leer ik nooit! Ik heb echter toch doorgezet en het is gelukt op de manier zoals in die jaren alles werd geleerd. Goed luisteren en na drie repetities zaten die teksten in je hoofd. Al met al ben ik door een simpel telefoontje en het feit dat ik het mooie bloemenvak uitoefende, hopeloos besmet geraakt door het ROK virus. Er is geen kruid tegen gewassen en ik vrees dat het nooit meer over zal gaan. NOTEN KRAKEN: VRIEND VAN HET ROK! Het Rotterdams Opera Koor gaat extra aandacht besteden aan de Vrienden van het ROK, onze trouwe fans en ondersteuners. Voor wat hoort wat, voortaan valt bij hen De Partituur in de brievenbus. Bovendien krijgt iedereen die meer dan 10 kaarten bestelt een attentie thuis. Reden genoeg om toe te treden tot de Vrienden van het ROK. De kosten bedragen 25,- per jaar. Aanmelden bij het secretariaat van het ROK tel U dient er een muzikaal doel mee en wij hebben u broodnodig! Vernieuwde website!

16 STUDIO GWENDOLYN Plezier in het dansen is het enige dat telt! Gwendolyn de Jong-Verhulst Als TomTom de verlossende woorden bestemming bereikt laat horen, sta ik voor dansstudio Gwendolyn, midden in de weilanden van de Hoeksche Waard in het plaatsje s-gravendeel. Eigenaresse Gwendolyn leidt me trots rond, bij binnenkomst waan ik me even in een dansstudio in New York. Naast de prachtige balletzaal met enorme spiegels zie ik attributen van diverse decorstukken, indrukwekkende posters en gezellige zitjes met verse bloemen. Het kenmerkt de eigenaresse van de studio. Alles ademt hier perfectie uit. Gwendolyn is iemand met passie voor het dansvak en dat merk je. Als ze begint te vertellen, is ze niet te stoppen, de passie voor dans komt uit haar tenen. Haar studio telt 180 leden, het jongste lid telt vier lentes, de oudste is over de vijftig. Inmiddels een traditie, geeft ze ieder jaar een voorstelling in schouwburg de Kunstmin in Dordrecht, waarin alle leden meedansen. Het is niet niks, maar gesteund door haar ouders Cees en Trees Verhulst (alt en bas bij het ROK) lukt het. Ze zijn haar steun en toeverlaat. Gwendolyn is namelijk iemand die geboren is met balletschoenen aan, een sterke wil én een natuurtalent voor dans. Ga daar maar aan staan als ouder! Gwendolyn: Op driejarige leeftijd zat ik al op een balletschooltje, dat is het begin geweest van de weg naar mijn uiteindelijke beroepsopleiding. Ik studeerde af aan de dansacademie in Rotterdam met een eerste graad bevoegdheid met als hoofdvakken klassiek ballet, Jazzdance en tapdansen. Nog voor mijn eindexamen werd ik al aangenomen bij de musical Cabaret van Joop van der Ende met Willem Nijholt in de hoofdrol. Ik heb de musical 230 maal in Nederland en België gedanst, waarvan zes weken in Carré. Het was een bijzondere ervaring. Een plek in het Hollands showballet volgde en ook een bijrol in het toneelstuk Amadeus. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om docente te worden. Mijn wens was ooit een eigen dansschool te beginnen en die droom is uitgekomen. Mijn motto voor alle lessen in Studio Gwendolyn luidt: Geef iedere leerling een kans om met plezier te dansen. Dik of dun,

17 groot of klein, het maakt niet uit, ik pas gewoon de kostuums aan en zorg er hoogstpersoonlijk voor dat ze niet voor gek staan. Plezier in het dansen is het allerbelangrijkste dat hier telt. Onder het genot van een kopje koffie kijk ik ondertussen naar een video van De Zigeunerbaron, het thema van de voorstelling van het afgelopen jaar. Een wervelende show trekt aan mij voorbij. Danseressen in kleurrijke kostuums en prachtige decors vullen het videoscherm, het is een lust voor het oog. Gwendolyn: Mijn grootste passie is tapdansen, ik ben hiervoor zelfs naar Amerika geweest. Bij mijn lessen gebruik ik dan ook de invloeden van riverdance en rythmtap. Het aanbod in mijn balletschool is heel divers, je kunt hier terecht voor klassiek ballet, moderne dans, funky dance maar ook musicaltheater. Vader Cees verzorgt niet alleen de zanglessen, maar is ook regisseur, bouwt de decors en maakt een geluidsplan voor de microfoons die iedere danser, die zingt of spreekt tijdens de voorstelling, omheeft. Moeder Trees doet de administratie, is gastvrouw en vangt verder alles op wat op haar pad komt. Ik ben al volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwjaarsconcert met het showballet. Deze groep bestaat uit een selectie van mijn beste danseressen tussen zestien jaar en eind twintig. Ook bereid ik nog een verrassingselement voor waarover ik nu nog niet veel wil zeggen. Ik beloof je echter dat na de pauze de dans op een mooie manier door het concert heen wordt geweven. Ik zou nog wel uren naar Gwendolyn kunnen luisteren, ze is zo enthousiast en ik denk dat het een voorrecht is om hier als kind les te krijgen. Dans is een prachtige manier om je te uiten. Hier vertaalt men muziek met verhaal en beweging! Ik neem afscheid en ben nieuwsgierig geworden naar het resultaat op zeven januari! Ik heb er het volste vertrouwen in! 24 maart 2013 Uitvoering Kunstmin Dordrecht Studio Gwendolyn!

18 De Doelen moet vol, denk aan de verkoop van de kaarten! Fotograaf Henk Nentjes

19 Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Joop Brands Linda Nobels-de Swart Ton Kats T: T: T: E: E: E: Vice-voorzitter + pr Bibliothecaris: Dirigent: Dick Blom Carla Visser-vd Griendt Ago Verdonschot T: T: T: E: blomd00@tele2.nl E: carlagriendt@hotmail.com E: a.verdonschot@online.nl Ledenparticipatie: Ondersteuning secretariaat: Bep Kamm Simon Roelofs Ondersteuning penningmeester: Maarten Molenaar Onderst. techn. coördinatie: Rijk Gravesteijn Ondersteuning bibliothecaris: Ria van de Berg Ledencontactcommissie: - sopranen Yvonne Reudink alten Bep Kamm heren Jan van der Meer Kleding: Jannie Toppen PR commissie: Anna Veerkamp Marnel Kamer PR commissie/red. De Partituur: Liesbeth vd Boogaart l.vdboogaart@zonnet.nl

20

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Musical Lesdoelen: De kinderen leren welke aspecten van muziek er aan bod komen in een musical. De kinderen leren dat samenzang het zingen van meer stemmen (noten) tegelijk is en

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

DE CASEMBROOTKOORKRANT

DE CASEMBROOTKOORKRANT DE CASEMBROOTKOORKRANT Toen Nu 2002 2012 JUBILEUMJAAR!!! Ja Ja, het Casembrootkoor bestaat al weer 10 Jaar!!! Hoe het begon? Ik zal het je vertellen! De moeder van Quincy uit het koor nu, vroeg aan juf

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

Vergietpiet & Kwebbelpiet

Vergietpiet & Kwebbelpiet Vergietpiet & Kwebbelpiet Een onvergetelijke Sinterklaasviering Opzet van de show Vergietpiet en Kwebbelpiet brengen een fantastische meeleeftheater voorstelling waarbij ze al snel in de grootste problemen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?.

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. Amersfoort, 21 augustus 2007 John van den Hout Geachte aanwezigen, Toen ik me voorbereidde om voor u dit verhaal te houden, was mijn eerste gedachte: Wat

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Interview met Pam M Jones

Interview met Pam M Jones Interview met Pam M Jones Door Timen van Ark, Radio presentator bij www.countryland.nl Programma Countryland Café Uitzending 10-09-2016 We hebben vandaag hier een artiest die ook een beetje bekendheid

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat ik dit in mijn volleybalcarrière nog mee zou maken had

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Kikkerland country Interview Country Band Sundown

Kikkerland country Interview Country Band Sundown Kikkerland country Interview Country Band Sundown We zijn in gesprek met Charles Nefkens van Country Band "Sundown" Vertel eens Charles, hoe is de band tot stand gekomen? - Monique en ik zingen al country

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Opstartlessen. Lesbrief 9. Muziek. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 9. Muziek Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets mooi vindt. Een gesprek voeren over muziek. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Seizoen 2012-2013 Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Liefde voor muziek De Zeister Muziekschool is hèt trefpunt voor muziek in Zeist. Iedereen die iets met muziek wil doen - van spelen tot luisteren,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

Kringgesprek. september gestart met 14 deelnemers voor koken en streetdance.

Kringgesprek. september gestart met 14 deelnemers voor koken en streetdance. Kringgesprek Geachte ouders, 2013 2013--2014 De maand november komt alweer tot zijn einde. Sinds het begin van dit schooljaar verzorgt Buurtwerk Prins Alexander activiteiten op school op woensdagmiddag.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school!

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school! WAT EEN AFSCHEID! Er kan in de jaarplanning dan wel staan, dat er afscheid van meester Verduin wordt genomen, op de 2 e en 3 e juli, maar dan er ook nog voor zorgen dat dit perfect geregeld is, is andere

Nadere informatie

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je.

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. - Genesis 2:24 samen_bw_v3.indd

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie