Recruitment update Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk. Een uitgave van Adecco Group Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Recruitment update 2013. Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk. Een uitgave van Adecco Group Nederland"

Transcriptie

1 Recruitment update 2013 Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk Een uitgave van Adecco Group Nederland

2 Recruitment Update 2013 Een uitgave van Adecco Group Nederland 2013 Concept, interviews, tekst Ton Hilderink fr.linkedin.com/pub/ton-hilderink/18/885/566/nl twitter.com/thteksten Met dank aan Advies & redactie Nienke de Boer, Recruitment Projecten & Advies / nl.linkedin.com/in/nienkerdeboer/nl twitter.com/nienkedeboer Miranda Camu Manager Recruitment Adecco Group Nederland / nl.linkedin.com/in/mirandacamu twitter.com/mirandacamu Martijn Hemminga Nr29 Arbeidsmarktmanagement & arbeidsmarktcommunicatie / nl.linkedin.com/in/arbeidsmarktcommunicatie twitter.com/nr29 Rinus Wittenberg Marketing Manager Adecco Group Nederland / nl.linkedin.com/in/rinuswittenberg twitter.com/rinusw Bijdragen uit de advies- en werkpraktijk Fabian Benjamins Corporate Recruiter Wärtsilä nl.linkedin.com/in/fabianbenjamins twitter.com/fabianbenjamins Monique Bijl Talent Acquisition Manager Europe Nike nl.linkedin.com/pub/monique-bijl/1/a52/314 twitter.com/mobijl Marlous van Herpen Vestigingsmanager Adecco MKB Tilburg nl.linkedin.com/in/marlousvanherpen Annelien Jordense Manager Resources Enexis nl.linkedin.com/in/annelienjordense twitter.com/ajordense 2

3 Nynke Lagendijk Testing Specialist Adecco Group Nederland nl.linkedin.com/pub/nynke-lagendijk/1a/672/30 Michel de Lassacquère Director Professional Staffing nl.linkedin.com/in/micheldelassacquere Djoeke Leistra Senior Consultant Badenoch & Clark Maroesja Luiten Adviseur Recruitment MD&HRD Heineken Nederland nl.linkedin.com/in/maroesjaluiten twitter.com/maroesjaluiten Simone Mekel Brandmanager Adecco Top Secretaries nl.linkedin.com/pub/simone-mekel-linssen/6/377/29 twitter.com/simonemekel Jelena Pantelic Recruiter Workplace Business Expert Adecco Group Nederland nl.linkedin.com/in/jpantelic twitter.com/jelena22179 Edwin Ritmeester Director Global Talent Acquisition Bosal International nl.linkedin.com/in/edwinritmeester Roos van Vugt Corporate Social Media Strategist Social Embassy nl.linkedin.com/in/roosvanvugt twitter.com/roosvanvugt Bart Wolters Vestigingsmanager Adecco Eindhoven nl.linkedin.com/in/woltersbart Adecco Group Nederland Adecco Group Nederland is een full service HR-dienstverlener die zich onderscheidt in General Staffing (Adecco) en Professional Staffing (Ajilon, Badenoch & Clark, Modis). Daarnaast biedt Adecco Group Nederland onder het internationale label Lee Hecht Harrison services in outplacement, loopbaanverandering en talentontwikkeling. Adecco (uitzenden/detacheren, werving & selectie, testing, payrolling, RPO (Recruitment Process Outsoursing)) is actief in vrijwel alle sectoren, met extra nadruk op de marktsegmenten Publieke sector, Services, Retail, Logistiek en Industrie. Ajilon richt zich met Professional Staffing Services op de werkgebieden Young Professionals, IT, Engineering, Finance en Technology. In Nederland is Adecco actief met circa medewerkers vanuit ruim 150 vestigingen. Wereldwijd is de Adecco Group de grootste aanbieder van HR-oplossingen met meer dan medewerkers, actief vanuit ruim kantoren in meer dan 60 landen. adecco.nl ajilon.nl 3

4 Adecco Recruitment & Selection De ontwikkeling en realisatie van deze praktijkverkenning, is ingegeven door de actualiteit bij Adecco Group Nederland (AGN) zelf. Recruitment & Selection behoren tot de kernactiviteiten van AGN en een groeiend aantal opdrachtgevers weet de weg naar onze ervaren recruiters te vinden, in zowel General Staffing (Adecco) als Professional Staffing (Ajilon). Gepassioneerde recruitmentspecialisten verdiepen zich in uw organisatie en vacatureprofielen. Zij bewandelen efficiënte wegen naar een succesvolle match en houden u van de voortgang op de hoogte. Rechtstreeks naar uw doelgroep Ook bij AGN zijn de meeste wegen online. Geeft onze eigen landelijke, vanuit elke vestiging online toegankelijke database, geen directe match, dan schakelen we diverse jobboards en social media in. We laten ons zien op LinkedIn, Facebook, Twitter en Youtube, maken optimaal gebruik van alle beschikbare Google zoektechnieken en genereren traffic naar adecco.nl en ajilon.nl. Vraagt uw vacature om een andere aanpak? We volgen de weg die rechtstreeks naar uw doelgroep leidt. Nog cure, no pay tracking & tracing Met potentieel talent gaan we een zorgvuldig traject in, waarbij we uw Employer Brand in acht nemen. Onze recruiters voeren individuele searchopdrachten uit en zijn beschikbaar om bij u op locatie (deel)processen over te nemen (RPO), in samenwerking met uw HR-staf. En de factuur? Die komt niet eerder dan wanneer een geslaagde match gerealiseerd is. No cure, no pay. U weet van tevoren precies waar u aan toe bent en u kunt de voortgang op de voet volgen. Rinus Wittenberg, Marketing Manager Adecco Group Nederland: De recruitmentmarkt is een digitale markt geworden, die er met de social media weer een dimensie bij heeft gekregen. Ook op een staffing organisatie als de onze heeft dat een enorme impact. De inzet van social media levert binnen de operationele recruitmentprocessen significante voordelen op. Als ik de ervaringen van onze experts op een rij zet, geloof ik echt dat we het verschil kunnen maken. Tegelijkertijd stel ik vast dat van alle talentvolle kandidaten die zich bij ons inschrijven, bijna de helft nog steeds kiest voor een persoonlijk bezoek aan één van onze 150 vestigingen. Dat mogen we nooit onderschatten. Ik voorzie een situatie, waarin we bij alle denkbare routines dankbaar gebruikmaken van state of the art online technieken, maar waarin de persoonlijke ontmoeting de doorslag geeft als het aankomt op beslissingen die je leven sterk beïnvloeden. Dan heb ik het over de beslissingen over werk en werkgeverschap, maar ook over de keus van multinationals en MKB ers en alles daar tussenin voor een gecommitteerde partner in General en Professional Staffing. 4

5 Inhoud Persoonlijk aanbevolen 7 Woord vooraf door Patrick Bakker, Country Manager Adecco Group Nederland Waarom deze verkenning? 9 In minder dan 20 jaar zijn recruitmentprocessen voor meer dan 80% verschoven van offline naar online. Tijd voor een inventarisatie. Wie zoekt wie? 11 Werkgevers zoeken talent, maar talent zoekt evengoed naar dat ene mooie werkgeversmerk. De consequenties. Wie zoekt waar? 15 Jobboards, social media, specialistische groups, corporate recruitmentsites. Er bestaat maar één waarheid. Die van je doelgroep. Waar begin ik? 19 Van functieprofiel tot vacaturetekst. Van cv s lezen tot selecteren. Van testen tot contracteren. Recruitment is een specialisme dat vraagt om een planmatige aanpak. Zelf doen of uitbesteden? 23 Elke organisatie maakt zijn eigen afweging. Slaat de weegschaal door naar uitbesteden, weet dan met wie je in zee gaat! Social media 29 In de huidige recruitmentpraktijk zijn alle ogen gericht op de social media. Wat kun je ermee, hoe ver kun je gaan? Praktische informatie en heel veel tips. Employer Branding 35 De tweede prioriteit volgens de Recruitmentscan Wat spreekt de nieuwe generatie aan en wat kun je beter niet doen? Werken bij 39 Hoe maak je een effectieve eigen recruitmentsite? Praktische tips en een kijkje achter de schermen bij Enexis en Heineken. Referral Recruitment 43 Wat levert het op en hoe maak je van je medewerkers echte merkwerkers. Experts geven tips en tricks. Testen? Zeker weten! 47 Je hebt kosten nog moeite gespaard om de ideale kandidaat voor jouw vacature te vinden. Hoe kun je de kans op een geslaagde match vergroten? Simpel: testen. Tot slot 50 Missie geslaagd? 5

6 Vooraf Persoonlijk aanbevolen Wil je als organisatie een onderscheidende rol spelen, dan slaag je daar alleen in als je medewerkers weet aan te trekken die het verschil maken. Dat verschil kan zitten in aantoonbare technische vaardigheden of in specialistische kennis. Maar ook in competenties die in potentie aanwezig zijn en essentiële persoonlijke kwaliteiten als leervermogen, flexibiliteit, vernieuwingsgezindheid en creativiteit. Het is maar net de vraag waar je nu en in de toekomst heen wilt met je organisatie en welke aspecten bepalend zijn om op specifieke posities uit te blinken. Uitvoerders of uitdenkers, taalknobbels of rekenwonders, volgers of aanvoerders, wat telt is dat de juiste man of vrouw op de juiste plek terechtkomt om van daaruit toegevoegde waarde te leveren. Hoe vindt u die juiste man of vrouw en hoe overtuigt u hem of haar ervan dat uw organisatie de best place to work is? Waar moet u zoeken en waar moet u aan denken om het proces efficiënt uit te voeren, met de grootste kans op een perfect fit? Met die vragen als vertrekpunt, hebben we ons oor te luister gelegd bij de recruitmentspecialisten in onze eigen organisatie, diverse externe professionals en een aantal opdrachtgevers. Dat heeft een rijkdom aan ervaringen, meningen, voorbeelden en tips opgeleverd. Met als sterkste punt: ze zijn allemaal gerelateerd aan de dagelijkse werkpraktijk. Iedereen is het erover eens dat de verschuiving van offline naar online de recruitmentpraktijk op een revolutionaire manier heeft veranderd. Daarin vormt de snel groeiende rol van de social media, met LinkedIn voorop, de grootste uitdaging van dit moment. Er kan al ongelooflijk veel, er komen nog heel veel nieuwe opties aan. Met als veelgenoemde aandachtspunten: mobile recruitment, international sourcing, (big) data management. Het overweldigende succes van eerst de jobboards en nu de social media maakt de arbeidsmarkt voor iedereen transparant en toegankelijk. Een onmetelijk grote kaartenbak, zo wordt LinkedIn wel omschreven. Is recruitment hierdoor gemakkelijker geworden? Ik ben geneigd te denken van niet. Voor de perfect fit gelden meer succesbepalende factoren dan zichtbaarheid en toegankelijkheid. Hoe herken je in de hoorn des overvloed de betere profielen? Hoe lees en interpreteer je het cv? Hoe organiseer je selectie-, sollicitatie- en testprocedures die enerzijds borg staan voor een goede match en anderzijds bijdragen aan het gewenste werkgeversimago? Hoe kun je kandidaten tegelijkertijd afwijzen en toch warm houden voor een mogelijke toekomstige vacature? Recruitment is een vak een volwassen vak met heel veel haken en ogen. Het is een expertise die dicht is opgeschoven naar disciplines als marketing en sales. Recruitment vraagt om kennis van technieken en systemen en om psychologisch inzicht in mensen en een antenne voor talent. Zelf doen of uitbesteden, is een vraag die in deze praktijkverkenning aan de orde komt. Dat hangt af van veel factoren. Van het aantal vacatures dat op jaarbasis ingevuld moet worden, bijvoorbeeld, maar ook van de moeilijkheidsgraad van die vacatures. Een essentiële vraag is of je er als organisatie de kennis en capaciteit voor in huis hebt en of je de tijd en moeite, die recruitment absoluut kost, niet beter kunt investeren in je core business. Zo ja, dan is uitbesteden de aangewezen weg. Als u daar dan toch toe besluit, mag ik misschien een aanbeveling doen. Kies een kennispartner die de wereld omspant, tegelijkertijd uw lokale business en arbeidsmarkt kent, zich online indringend manifesteert, maar de bijzondere dimensie van het persoonlijke contact nooit uit het oog verliest. Adecco Group Nederland, bijvoorbeeld. Patrick Bakker Country Manager Adecco Group Nederland nl.linkedin.com/pub/dir/patrick/bakker twitter.com/patrickbakker68 7

7 8

8 1. Waarom deze verkenning? In 1994 had ondernemer Jeff Taylor een idee. Waarom gaan we internet niet gebruiken om banen aan te bieden? Aanleiding: talent opsporen via de geijkte kanalen werd steeds moeilijker. Een groot idee? Nee, a monster idea. En zo werd één van de eerste commerciële carrièresites ter wereld geboren: The Monster Board. De vermaarde jobsite is anno 2013 in meer dan vijftig landen actief. Duizenden mensen hebben er hun baan aan te danken. Maar de wereld staat niet stil. Monsterboard is nog steeds reusachtig, maar de hegemonie wankelt. Recruitmentspecialist Nienke de Boer heeft er in de pioniersjaren (van 2000 tot 2005) gewerkt. Ze adviseerde en trainde klanten. Het was een nieuw fenomeen, voor iedereen. Door het gemak en bereik beleefde Monsterboard een droomstart. In die jaren is de revolutie in de recruitmentindustrie begonnen. Intussen voelen de jobboards de hete adem van de social media in hun nek. Iedereen is vindbaar, je kunt direct met elkaar in contact treden. LinkedIn is één grote kaartenbak. Er blijft een rol voor de jobboards weggelegd, denk ik, op voorwaarde dat ze zich tijdig specialiseren. Er is maar één grote verliezer: de gedrukte media. 82% online Kranten en tijdschriften hebben inderdaad grote klappen gehad. En dat is niet te wijten aan de crisis. De dag- en vakbladen hebben terrein ingeleverd aan internet. Cijfers uit 2013 van onderzoekbureau Nielsen geven voor offline media een schrijnend beeld: 82% van de vacatures zetten we online. De dagbladen moeten zich tevreden stellen met iets meer dan 11%, de vakbladen met net geen 6%. Deze trend zet door. Daar is iedereen die heeft meegewerkt aan deze verkenning het over eens. Miranda Camu, Manager Recruitment bij Adecco Group Nederland: Begin 2007, toen ik bij Adecco kwam werken, was de kanteling een feit. We gingen al creatief met internet om, maar plaatsten nog veel offline advertenties, bijvoorbeeld in Intermediair. Nu grinniken we daar om en vinden we vacatures in print prehistorisch. Onhandig, tijdrovend Kleine en grote organisaties zetten hun vacatures online, talent zoekt online. Jobsites zijn nog steeds in zwang. Monsterboard.nl staat bovenaan, gevolgd door werk.nl, nationalevacaturebank.nl, jobtrack.nl en intermediair.nl. Maar hun zegetocht is tanende. De Intelligence Group, specialisten in arbeidsmarktonderzoek, geeft aan dat bezoekers beginnen af te haken. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien, relevante informatie ontbreekt of is slecht vindbaar, sollicitatieformulieren zijn onhandig en tijdrovend. Aldus de argumenten. Professionele recruiters profiteren in de tariefsfeer van de uitdagende tijd die de jobboards doormaken. De onderhandelingsruimte kent bijna geen grenzen, zo is de praktijkervaring. Focus op social media Het accent in online recruitment of e-recruitment verschuift naar de social media. Volgens de Intelligence Group Arbeidsmarktscan 2013 geeft 68% van de Nederlandse recruiters aan dat de strategische focus in 2013 op social media ligt. Daarna, op afstand, worden verbetering van het werkgeversimago (Employer Brand) en de eigen recruitmentsite benoemd als speerpunten. Andere aandachtspunten zijn, op nog grotere afstand: verbetering van de interne organisatie, doelgroepsegmentatie, retentie, sourcing, interne mobiliteit en flexibilisering. Met het monsteridee van Jeff Taylor, in 1994, is in het recruitmentlandschap een aardverschuiving ontstaan. Jobboards zorgden voor de eerste breuklijn. Social media voor de tweede. Aan social media gerelateerde procestechnieken en apps schieten als padden- 9

9 stoelen uit de grond. Het grote spel is nog maar net begonnen, zeggen de specialisten. De snelheid waarmee de ontwikkelingen zich voltrekken, verklaart misschien waarom er volgens de arbeidsmarktscan momenteel meer aandacht uitgaat naar puur praktische zaken dan strategische. Waar zit mijn doelgroep? Hoe zet ik de social media in om gemotiveerd talent aan te trekken? Aan welke voorwaarden moet mijn recruitmentsite voldoen? Dat zijn de vragen van dit moment. We zijn op zoek gegaan naar de antwoorden door ons oor te luister te leggen bij professionals die midden in de dagelijkse praktijk staan. 10

10 2. Wie zoekt wie? Werkgevers zoeken talent. Voor nu, voor morgen. Maar op de arbeidsmarkt is eenrichtingsverkeer verleden tijd. Talent zoekt even kritisch naar een passende werkgever. Een factor om bij stil te staan, als iedereen na de crisis weer in beweging komt. Ooit verliep het loven en bieden op de arbeidsmarkt gemakkelijk en overzichtelijk. Werkgevers lieten via de krant weten op zoek te zijn naar werknemers. In oudere films (niet eens zo heel oud) kom je het beeld wel tegen. Eén van de personages neemt bij een kop koffie de advertenties door, omcirkelt er een paar, gaat bellen, of gaat persoonlijk langs. Sollicitatiebrieven, handgeschreven soms, kwamen per ochtendpost binnen, belandden bij personeelszaken en werden in hanteerbare stapeltjes onderverdeeld: Geschikt, Misschien Geschikt, Niet Geschikt. Je was werkgever, je had letterlijk een baan te vergeven. Voor kandidaten gold in de meeste gevallen: take it or leave it. Dat ligt nu even anders. Door de crisis blijven we weliswaar zitten waar we zitten, maar na de crisis treedt de werkelijkheid van schaarste weer in. In verschillende segmenten en specialismen hield de schaarste tijdens de crisis trouwens gewoon aan. Het is onverstandig om achterover leunen. Martijn Hemminga, Expert Arbeidsmarktcommunicatie en management: Als je medewerkers op dit moment niet weglopen, zegt dat niets over jouw kwaliteiten als werkgever. Iedereen kiest nu nog voor zekerheid. Als de conjunctuur straks verbetert, komt alles en iedereen in beweging. Dan gaat het erom welke troef jij als werkgever op tafel legt. Onderbelicht Martijn heeft zijn eigen adviesbureau (Nr29), is oprichter van Werf&, hét vakblad voor recruiters, en van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Bij veel organisaties zijn HR en recruitment nog steeds onderbelicht. Het idee dat recruitment van grote invloed is op de prestaties van je organisatie, zie je nauwelijks terug in beleid. Kijk alleen al naar de non-professionaliteit van veel vacatureteksten. Daar wordt gewoon onvoldoende aandacht aan besteed. De toekomstige kwaliteit van je organisatie begint bij de kwaliteit van je werving & selectie, meent Martijn. Hij heeft daar een gouden rijtje voor: 1. Koppel je organisatiedoelstellingen aan je HR- en recruitmentdoelstellingen 2. Vraag je nu af waar je over een paar jaar wilt staan en wie je daar vanuit verschillende scenario s bij nodig gaat hebben 3. Geef HR een duidelijk mandaat en bepaal wat je speerpunten zijn binnen je interne arbeidsmarkt 4. Maak heldere keuzes voor de manier waarop je de externe arbeidsmarkt benadert Welke kanalen je kiest voor de externe arbeidsmarkt hangt af van je doelgroep. In vrijwel alle gevallen zal dit online zijn, maar als je een schoolverlater zoekt die je voor jouw plaatselijke bedrijf wilt opleiden tot monteur, dan is adverteren in de huis-aan-huiskrant verdedigbaar. Ouders die hun streekkrant op lokale berichten navlooien, geven je boodschap graag door. 11

11 De volgende vraag is: wil hun talentvolle zoon of dochter bij jou werken? Het rollenspel is drastisch veranderd. Waar het bij eerdere generaties vooral eenrichtingsverkeer was, werkgever zoekt werknemer, ontstaat meer en meer een situatie van gelijkwaardigheid: de werknemer zoekt evengoed zijn of haar werkgever. AGN heeft hier niet zo lang geleden een interessante studie over gepubliceerd: Wie kiest wie? Medewerkers in beweging (www.adecco.nl/kenniscentrum). Trends: - Loopbaangrenzen vervagen - Medewerkers worden onafhankelijker en kiezen vaker voor een nomadisch werkbestaan - De huidige generatie laat zich leiden door hun eigen waarden en wil zelf de regie houden - Mensen verbinden zich niet langer kritiekloos aan een organisatie of merk Waarachtig verhaal Martijn Hemminga: Talent haal je in de toekomst alleen nog binnen met een kloppend en waarachtig verhaal. Dat begint met goed werkgeverschap, inhoudelijk interessant werk en werkomstandigheden waarin mensen zich prettig en vrij kunnen bewegen. Doe je daar beloftes over die je vervolgens niet waarmaakt, dan val je door de mand. Daar is behoedzaamheid geboden, want negatieve verhalen reizen tegenwoordig in een dag de wereld rond. Employer Branding lijkt een nieuw begrip, maar is in feite zo oud als de weg naar Rome. De essentie is dat je verhaal moet aansluiten op wie je bent. Dat verhaal begint met excellent werkgeverschap en interessant werk. Heb je dat te bieden, dan vertellen je medewerkers dat graag door. Die zijn dan immers trots op waar ze werken. 12

12 Monique Bijl Talent Acquisition Manager Europe, Nike Sector: Kernproduct: Schaal: Design, Industry, Retail Sportswear & Fashion Wereldwijd Looking for the Nike Fit by Recruitment 3.0 Ons Europese hoofdkantoor in Hilversum is een afspiegeling van ons merk. Kosmopolitisch, dynamisch, energiek, fashionable. We zitten hier met zeventig nationaliteiten, schat ik. Die internationale spirit is onderdeel van wat wij noemen de Nike Fit. Dat is een sleutelbegrip in onze talentstrategie. De plek waar onze internationale recruitmentprocessen samen vallen, noemen we Center of Excellence. Dat geeft goed weer op welk niveau we inzetten. Net als de sportwereld drijft de wereld van Nike op talent. Talent Acquisition, Talent Development en Talent Planning zijn als in een driehoek binnen Talent Management met elkaar verbonden. Ons team richt zich op de faciliterende functies in Legal, Finance, HR, Operarations (Supply Chain & Logistics) en IT. Onze focus ligt op de inen externe arbeidsmarkt. We verkeren in de luxe positie dat we als wereldmerk op de wereldwijde arbeidsmarkt acteren. Daardoor is er altijd aanwas. Onze uitdaging is dat we daar de beste talenten uit selecteren. Voor nu, voor morgen. We kijken wat nieuwe collega s direct aan toegevoegde waarde kunnen inbrengen, we kijken naar potentiële ontwikkel- en carrièremogelijkheden. Nike blinkt uit in design, dat is bekend. Minder bekend is dat we daar in toenemende mate eigen retailconcepten aan verbinden, gebaseerd op geavanceerde modellen. Online marketing, mobile marketing, intelligente distributie-concepten, noem maar op. Dat brengt met zich mee dat we permanent actief hunten op talent dat het verschil niet maakt, maar is. Nike zet niet alleen de trend, Nike zet de norm. Als ik kijk naar onze grootste recruitmentuitdaging van dit moment, dan zeg ik meteen: global talent pooling. Ik weet haast zeker dat we daar wereldwijd ver mee voorop lopen. Met een geïntegreerd recruitmentsysteem waar alle continenten op aangesloten zijn, leggen we per land en per business unit vast welke specialisten in potentie de Nike Fit in zich hebben. Doen zich concrete vacatures voor, dan kunnen we direct 20 tot 25 duizend talentvolle specialisten selecteren en benaderen. Daar hebben we één groot voordeel bij. Iedereen vindt het geweldig om door Nike gevraagd te worden, ongeacht het momentum in je carrière. Met de systematiek die Nike wereldwijd hanteert, hebben we het tijdperk van Recruitment 3.0 betreden. Onze pool groeit, in te zetten tools worden krachtiger en verfijnder, de processen efficiënter en effectiever. Alles is te volgen en te meten. Geloof me, het is een unicum en een voorrecht om bij een brand als Nike actief deel uit te maken van deze ontwikkelingen! 13

13 14

14 3. Wie zoekt waar? Internet biedt 1001 mogelijkheden om je als werkgever te manifesteren. Al dan niet met concrete vacatures. De toegang tot profielen en cv s is grenzeloos. Om niet in de massa onder te gaan, is doelgroepsegmentatie de uitdaging van dit moment. Iedereen is vindbaar. Op de grote jobsites staan duizenden vacatures. LinkedIn is één grote kaartenbak. Tools om vacatures te posten op LinkedIn, Twitter en Facebook worden steeds slimmer. The sky is the limit. Dat maakt het recruitmentvak niet per se gemakkelijker. Op sites als Monsterboard, geeft de praktijk aan, neemt de kans dat je als werkzoekende verdwaalt toe. Op social media heerst zoveel drukte, dat het een hele kunst is om met je vacature bij de juiste mensen zichtbaar te zijn. Ook is de kans op irritatie niet ondenkbaar. Wat is wijsheid? Alle specialisten zijn het hierover eens: bij het snel groeiende media-aanbod is doelgroepsegmentatie één van de belangrijkste uitdagingen. Daarmee ontstijgt recruitment de traditionele kaders van HR min of meer. HR is per traditie naar binnen gericht, recruitment richt zich naar buiten en krijgt steeds meer raakvlakken met marketing, sales en communicatie. Wie, wat, waar? Denken in hokjes is zelden positief, maar bij recruitment en arbeidsmarktcommunicatie is het een cruciale succesfactor. Want daar komt doelgroepsegmentatie op neer: je (arbeids) markt opdelen in hokjes en per hokje inzichtelijk maken wat mensen boeit, waar ze zich bevinden, waar ze hun informatie zoeken en voor welke argumenten ze ontvankelijk zijn. Klinkt simpel, maar het is een wetenschap. Wie hier geen serieus werk van maakt, blijft met hagel schieten en verspilt geld en energie. Ook in het papieren tijdperk was doelgroepsegmentatie belangrijk. Voor bedienend personeel in het lokaal gerenommeerde restaurant De Goudfazant, had je al snel genoeg aan een advertentie in de regionale krant. Voor een managementfunctie binnen het landelijke concern waar De Goudfazant onderdeel van uitmaakt, lag adverteren in Intermediair of Misset Horeca meer voor de hand. Beide bladen zijn trouwens redelijk succesvol online gegaan met bijbehorende online advertentieruimte. Meerdere wegen leiden naar Rome De weg naar de ideale kandidaat is zelden één rechte weg. Recruiters maken nog steeds dankbaar gebruikt van generieke en specifieke jobsites. Social media zijn meer en meer koersbepalend. LinkedIn staat bovenaan, Facebook en Twitter zijn sterk in opmars. Andere wegen zijn: - De eigen wervingsite, werkenbij.nl - Inzet van Google Adwords en SEO technieken - Ambassadeurschap (oud-) medewerkers en/of klanten (Referral Recruitment) - Sourcing (opbouwen van pools) - Fysieke netwerk- en kennisevenementen - Deelname aan al dan niet gespecialiseerde jobevents - Samenwerking met onderwijsinstellingen, presentaties, stages - Campus Recruitment (afstudeerders, starters, young professionals) 15

15 Gezien of weggeklikt In ons huidige digitale tijdperk is doelgroepsegmentatie meer dan belangrijk. Niet alleen omdat het aantal kanalen stormenderhand toeneemt, ook omdat internetgebruikers hun specifieke eisen stellen. Segmenteren is niet alleen bepalen waar je vacatures uitzet, maar ook hoe je ze uitzet. De relevantie van je informatie en de toon van je verhaal maken het verschil tussen lezen of wegklikken. Om nog even bij De Goudfazant te blijven: wie een baan in de bediening zoekt, zal vooral nieuwsgierig zijn naar werksfeer, collega s, werktijden, betaling en toeslagen. De aspirant-manager wil ook weten wat hij gaat verdienen, maar zal nieuwsgieriger zijn naar vakinhoudelijke uitdagingen en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Miranda Camu: Voor een organisatie als de onze, met recruitment als kernactiviteit, is kennis van je doelgroepen het begin van alles. Wil je in contact komen met jongeren, dan moet je bijvoorbeeld niet op LinkedIn zijn, maar op Facebook. LinkedIn is het domein van dertigers tot the end of days. Twitter fietst weer overal tussendoor. AGN heeft haar dienstverlening onderverdeeld in General Staffing en Professional Staffing. Voor de eerste categorie kun je min of meer generieke media inzetten, waaronder op dit moment nog steeds de jobboards en onze eigen site, adecco.nl. Voor specialistische functies gelden weer hele andere uitgangspunten. Daar is deelname in LinkedIn groepen bijvoorbeeld effectief. Ook zien we een snelle opkomst van nichesites. Denk aan platforms voor professionals in IT, Engineering, Finance en Technology, maar ook aan specialistensites als medivacature.nl of docentenbank.nl. We brengen alle segmenten onafgebroken in kaart. Dat is een absolute voorwaarde om voor onze opdrachtgevers en onszelf snelle en duurzame verbindingen te leggen. Ken je doelgroep Traditionele offline media hebben het pleit verloren. Wie werk zoekt of een nieuwe carrièrestap overweegt, doet dat online. Voordeel: iedereen is zichtbaar en (in principe) benaderbaar. Nadeel: iedereen doet het. En er schuilt een gevaar. De internetgeneratie is ongeduldig en raadpleegt doorgaans een beperkt aantal bronnen. De bereidheid om generieke jobsites af te zoeken naar die ene baan lijkt af te nemen. Het is dus van eminent belang om letterlijk alles aan de weet te komen over je doelgroep(en). Zodat je weet waar je moet zijn en hoe je de kans op kwalitatieve respons maximaliseert. Wie hier in investeert, zet zichzelf op voorsprong. Samenwerking met specialisten kan hier een pre zijn. 16

16 Michel de Lassacquère Director Professional Staffing Labels: Werkgebieden: Core business: Ajilon, Badenoch & Clark en Modis IT, Engineering, Finance en Technology Professional Staffing en Career services Keep it personal Wij richten ons op ervaren professionals, young professionals en freelancers. Voor de eerste en laatste categorie is LinkedIn de eerst aangewezen bron. Young professionals bereik je beter via Twitter en Facebook, maar ook door ze persoonlijk op te zoeken, tijdens specialistische beroepsmanifestaties en in onderwijssituaties. Om de nieuwe generatie aan je te binden, moet je ze een uniek aanbod kunnen doen. In ons geval: dynamische traineeships met uitzonderlijke werkgaranties en personal coaching. Zichtbaar zijn, dat is een eerste vereiste. Bij talentvolle mensen die in onze werkgebieden en voor onze klanten het verschil kunnen maken. We werken vanuit heldere kaders: afgebakende vakgebieden, goed herkenbare functieprofielen. Door ons op deze manier te specialiseren, kunnen we ons onderscheiden. Naar de markt, naar professionals. Doordat we bewust kiezen voor specialisaties, is kennis van onze doelgroepsegmenten de ultieme succesfactor. We werken met consultants die de taal spreken en de wereld kennen van de experts die de ruggengraat van ons netwerk vormen. Talentvolle specialisten verbinden zich niet zomaar aan een naam of merk. Je verhaal moet aan alle kanten kloppen. De vorm waarin je het verhaal giet, moet aansluiten op de beleving van de mensen met wie je wilt werken. Je eigen carrièresite speelt daar natuurlijk een wezenlijke rol in. De site voor ons grootste label, Ajilon, is in april 2013 live gegaan. Een mijlpaal die een nieuwe fase inluidt en mooi aansluit op de werkelijkheid van online recruitment en communicatie. Online is de trend. Wij voegen daar altijd een dimensie aan toe. Die van het persoonlijke contact. We organiseren en bezoeken beroepsgerelateerde netwerkevents en gaan letterlijk met talentvolle kandidaten in gesprek. Ik ben trots op onze site. Ik ben elke keer minstens zo trots als ik na afloop van een persoonlijke ontmoeting kan vaststellen dat het klikte. Tussen mensen, tussen experts. 17

17 18

18 4. Waar begin ik? Talent ervan overtuigen dat ze bij jouw organisatie het gelukkigst worden, begint bij de basis. Bij goed werkgeverschap. Maar daar is een vacature nog niet mee ingevuld. Hoe maak je bijvoorbeeld een sluitend profiel van je gedroomde medewerker? Hoe leid je het proces in efficiënte banen en hoe voorkom je bloopers? Wie is geschikt voor de vacante werkzaamheden, wie past bij onze organisatie en hoe trekken we mensen aan die er werkelijk zin in hebben? Voor de ene vacature ligt de nadruk op aanwezige of te ontwikkelen kennis en vaardigheden, bij de andere om persoonlijke kwaliteiten. Bij de ene situatie past een echte project- en netwerker, in een andere situatie is een fit met de bedrijfscultuur essentieel. Hier kan nog een eindeloze rij wensen en criteria aan worden toegevoegd. Tips van de werkvloer Nienke de Boer en Miranda Camu geven bruikbare tips. - Verdiep je in je doelgroep en schakel daar eventueel specialisten bij in - Vraag je af hoe je als organisatie bekendstaat in je regio en/of bij de doelgroep en stem daar je strategie op af - Stel jezelf de kritische vraag van zelf doen of uitbesteden - Denk vooruit, bepaal wanneer je de vacature vervuld wilt hebben en welke stappen daar bij nodig zijn en verbind daar een tijdschema aan - Zorg voor een ondubbelzinnig functieprofiel met als vaste elementen: 1. De USP s van je organisatie 2. De USP s van je werkgeverschap 3. De USP s van de vacante functie 4. Specifieke triggers voor de doelgroep 5. Harde competenties (kennis, vaardigheden, ervaring, opleiding) 6. Zachte competenties als flexibiliteit, leervermogen, veranderingsgezindheid en dergelijke (vermijd containerbegrippen) - Zorg voor transparantie in de procedures - Betrek de betreffende manager en toekomstige collega s bij het proces - Stel bij zelf doen één centrale contactpersoon en coördinator aan - Maak bij interviews duidelijk onderscheid in need to have en nice to have - Vraag je vooral ook af wat voor mens je in je bedrijf wilt hebben - Gebruik checklists voor competenties en eigenschappen en zet daar kruisjes of cijfers bij - Let bij cv s goed op data en vraag bij gaten in de tijd om uitleg - Kijk of de stijl van het cv min of meer aansluit op de functie (voor IT ers zijn tien kantjes niet ongebruikelijk, van een marketeer mag je een strakke presentatie verwachten) - Leef bij het natrekken van referenties altijd de Sollicitatiecode na (nvp-plaza.nl) - Gebruik social media om meer aan de weet te komen over de mens achter de kandidaat - Besteed maximale aandacht aan afmeldingen en beargumenteer ze - Houd afgewezen sollicitanten in portefeuille en vraag ze of ze geïnformeerd willen blijven over je organisatie en eventuele toekomstige vacatures (sourcing) Wijs met afwijzen Bij de huidige laagconjunctuur en stijgende werkloosheid kan de respons op vacatures enorm zijn. Veel organisaties zien de kwantiteit toenemen bij een wisselende kwaliteit. Dat brengt een hoge administratieve druk met zich mee, wat een goed argument kan zijn om (delen van) het proces uit te besteden. Blijf hoe dan ook uiterst zorgvuldig omgaan met afwijzingen, adviseren alle specialisten. Kandidaten die voor de betreffende functie niet geschikt zijn, zijn dat voor een volgende functie bij krapte op de arbeidsmarkt misschien wel. Alle gegevens zitten dan al in je database! Kandidaten die een correcte en vlotte afwijzing hebben ontvangen, kunnen nieuwe ambassadeurs voor jou als werkgever zijn. Daar staat tegenover dat chagrijn lang blijft hangen en negatieve ervaringen snel via de sociale netwerken worden gedeeld. Daar gaan je likes. 19

19 Marlous van Herpen Vestigingsmanager Adecco MKB Tilburg Sector: MKB (Office en Industrial) Services: R&S, testen, uitzenden Schaal: Lokaal/regionaal Tijd en aandacht Ik zeg: beschouw je nieuwe medewerker als een cadeautje. Nieuw talent betekent nieuw elan. Het betekent ook dat je als onderneming in de lift zit en bezig bent met de toekomst. Een origineel cadeau uitkiezen vergt tijd en aandacht. Nieuwe medewerkers werven en selecteren ook. Binnen het MKB luistert de personeelskeuze extra nauw. Zelf doen kan, maar gaat snel ten koste van de core business. Nog los van de vraag of je er de expertise voor in huis hebt. En waarom zou je, als er specialisten zijn die er hun vak van gemaakt hebben? Onze database is enorm, ons lokale netwerk fijnmazig. Profiteer daarvan. Stel jezelf niet de vraag aan welke organisatie je vacatures toevertrouwt, maar aan welke mensen! Daag ze uit om je organisatie te leren kennen, ga na of ze een goede naam hebben op de plaatselijke arbeidsmarkt. En maak duidelijk wat je wensen zijn. Harde competenties zijn snel geformuleerd. Belangrijker is: wat voor karakter zoek je precies? Onze dienstverlening begint vaak met een functieprofiel advies. We houden je een spiegel voor. Zoek je een meegaand of assertief karakter? Zoek je iemand met gelijkwaardige of aanvullende kwaliteiten? Waar praat je personeel op maandagmorgen over en past de nieuwe collega daar straks bij? Werkverbintenissen duren weliswaar geen leven lang meer, maar zorg er tenminste voor dat je de eerstkomende vijf jaar optimaal plezier van elkaar hebt. Daar zetten wij met onze recruitmentdiensten op in. Daar gebruiken we de kanalen voor die op het functieprofiel aansluiten, ook social media. Maar de wervingstechniek is van secundair belang, vind ik. De passie, mensenkennis en goede gespreks- en testtechnieken van de recruiter zijn voor het MKB veel wezenlijker. Het gaat immers niet om volume. Het gaat om die ene getalenteerde man of vrouw die zich de komende jaren verheugt op de maandagochtend! Al is het maar één vacature per jaar, die is onze aandacht en expertise ten volle waard. 20

20 Online vacatures, online doorvragen Veel organisaties worstelen met hun vacatureteksten. Irrelevante informatie, vage begrippen, gebrekkige instructies en taalfouten zijn eerder regel dan uitzondering. Geen prioriteit, gebrek aan aandacht, onkunde, oordelen de specialisten. Het recruitmentteam van Enexis, in 2012 onderscheiden met de Digitaal Werven Award, doet geen concessies. Annelien Jordense, Manager Resources: Wij balanceren met onze vacatures op het snijvlak van mbo/hbo. Beide groepen moeten zich kunnen identificeren. De beschrijving moet begrijpelijk zijn, maar niet kinderachtig. We waken voor containerbegrippen. We proberen relevant en volledig te zijn. Onder onze vacatures op werkenbijenexis.nl staat een openbare mini-faq. Iedereen kan gericht vragen stellen en krijgt snel antwoord. De eerste online reacties uit het vak varieerden van onzin tot onwenselijk. Maar de kritiek is verstomd en het is een groot succes. En het belangrijkste is: we leren elke dag van de vragen, zodat we betere vacatureteksten kunnen maken. 21

Recruitment update 2013. Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk

Recruitment update 2013. Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk Recruitment update 2013 Ervaringen, gezichtspunten en perspectieven uit de actuele HR-werkpraktijk Recruitment Update 2013 Een uitgave van Adecco Group Nederland 2013 Concept, interviews, tekst Ton Hilderink

Nadere informatie

Recruitment Process Outsourcing

Recruitment Process Outsourcing Recruitment Process Outsourcing Whitepaper : Recruitment Process Outsourcing Auteur : Jacco Valkenburg RPO: Recruitment Process Outsourcing Nu organisaties weer aan groei durven denken kan het aantrekkelijk

Nadere informatie

Voorjaar 2016. Al 10 jaar welkom. Trainingen arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit

Voorjaar 2016. Al 10 jaar welkom. Trainingen arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit Voorjaar 2016 Al 10 jaar welkom Trainingen arbeidsmarktcommunicatie, recruitment en mobiliteit INHOUD DATUM P. Al 10 jaar welkom 3 Arbeidsmarktcommunicatie Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie 4+5 februari

Nadere informatie

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment hebbes! Herkenbaar? Het moment dat u met absolute zekerheid weet dat u de juiste kandidaat voor uw bedrijf heeft gevonden? Of dat u gewoon weet dit

Nadere informatie

Samenwerken bij mobiliteit en recruitment. Jan van Goch 20 mei 2011

Samenwerken bij mobiliteit en recruitment. Jan van Goch 20 mei 2011 Samenwerken bij mobiliteit en recruitment Jan van Goch 20 mei 2011 Agenda Voorstellen Inleiding Ontwikkelingen/innovaties Voorbeelden samenwerkingsverbanden Vragen Voorstellen Jan van Goch 2001 heden Connexys

Nadere informatie

Investeren in elkaar

Investeren in elkaar Investeren in elkaar Kwaliteit begint bij de bron U vindt bij Adecco Contact Center Solutions antwoorden en oplossingen. Van betrokken specialisten die zich sterk maken voor de kwaliteit en effectiviteit

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Passie, kennis en kernwaarden

Passie, kennis en kernwaarden Passie voor werk Passie, kennis en kernwaarden Onze passie Passie voor werk, passie voor mensen. Vanuit die basis denkt Adecco Group Nederland mee over manieren om werk beter te organiseren en mensen beter

Nadere informatie

Meet the global leader with the personal touch

Meet the global leader with the personal touch Meet the global leader with the personal touch Wereldwijd toonaangevend op het gebied van werving & selectie Sinds Michael Page in 1976 in Londen werd opgericht, heeft zij zich ontwikkeld tot een toonaangevende

Nadere informatie

Seminar Y-recruiter in een dag

Seminar Y-recruiter in een dag Datum: donderdag 5 april 2012 Tijd: Locatie: Kosten: Inschrijven: 11.00 21.00 uur Olympisch Stadion Amsterdam 895,- excl. BTW www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/inschrijven Leer in 10 uur alles op het gebied

Nadere informatie

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215 E: info@onlinemarketingvacatures.com De online marketing gespecialiseerde vacaturesite mét resultaat Wilt u in contact komen met online marketing specialisten?

Nadere informatie

Habilis Executive Search - Interim Management. Marketing, Sales en Communicatie

Habilis Executive Search - Interim Management. Marketing, Sales en Communicatie Habilis Executive Search - Interim Management Marketing, Sales en Communicatie Habilis Mens en Organisatie Mensen zijn voortdurend in beweging. Organisaties zijn continu in beweging. Met als hoogste doel

Nadere informatie

Executive Search & Interim Management

Executive Search & Interim Management Executive Search & Interim Management Van de Groep & Olsthoorn Executive Search Interim Management Nationaal en Internationaal Van eigenwijze zelfstandige tot een begrip in de industrie en techniek. Van

Nadere informatie

W: www.techniekvacatures.net T: 050 3050 215. E: info@techniekvacatures.net

W: www.techniekvacatures.net T: 050 3050 215. E: info@techniekvacatures.net W: www.techniekvacatures.net T: 050 3050 215 E: info@techniekvacatures.net Waarom techniekvacatures.net? Dè techniek vacaturesite mét resultaat Wilt u in contact komen met engineers en technisch specialisten?

Nadere informatie

StepStone in cijfers Juni 2015

StepStone in cijfers Juni 2015 StepStone in cijfers Juni 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.120.283 Aantal bezoeken 425.093 Unieke bezoekers 304.291 Aantal vacatures 1172

Nadere informatie

Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence

Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence Van de Groep Olsthoorn Finding Excellence technology / industry / logistics 2 1 Management search Executive search International management search Interim management Missie Van de Groep & Olsthoorn staat

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com

W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215. E: info@onlinemarketingvacatures.com W: www.onlinemarketingvacatures.com T: 050-3050 215 E: info@onlinemarketingvacatures.com Dè online marketing vacaturesite mét resultaat Wilt u in contact komen met online marketing specialisten? Dan bent

Nadere informatie

Referral recruitment

Referral recruitment whitepaper Referral recruitment Werven van nieuw talent via uw medewerkers: de 10 succesfactoren Versie 2.0: februari 2012 Auteur: Ben Verhagen Goals Arbeidsmarketing BV K l o o s t e r s t r a a t 1 0

Nadere informatie

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Student Recruitment 2.0 Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Inleiding Inhoudsopgave Ben jij op zoek naar jong talent? Zorg dan dat je up-to-date bent en vind de beste afstudeerders van top-universiteiten.

Nadere informatie

StepStone in cijfers September 2015

StepStone in cijfers September 2015 StepStone in cijfers September 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.077.987 Aantal bezoeken 384.782 Unieke bezoekers 275.829 Aantal vacatures

Nadere informatie

Ik wens je veel succes en plezier in Werk vinden met social media! Aaltje Vincent

Ik wens je veel succes en plezier in Werk vinden met social media! Aaltje Vincent Voorwoord Miljoenen mensen in Nederland maken gebruik van Facebook, Twitter en LinkedIn om met elkaar in contact te zijn. Professioneel gebruik van deze social media maakt dat je sneller nieuw werk vindt!

Nadere informatie

private label recruitment

private label recruitment private label recruitment Uw eigen recruitment afdeling voor 1 vacature of uw volledige wervingsproces. Investeer uw wervingsbudget in uw eigen organisatie! Innovatie maakt succesvolle organisaties nóg

Nadere informatie

Staffing Professionals On Site Services Payrolling

Staffing Professionals On Site Services Payrolling Staffing Professionals On Site Services Payrolling Logistiek Office Finance Industrie De heldere keuzes van Flexpoint flexpoint Dagelijks zijn meer dan 3000 Flexpoint medewerkers aan de slag bij onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Personeel rekruteren in KMO s

Personeel rekruteren in KMO s Verkoop uw bedrijf bij de sollicitant www.stepstone.be Inleiding In een klein bedrijf is er vaak geen specifieke personeelsmanager en heeft de ondernemer niet altijd de kennis, de mogelijkheden, de ervaring

Nadere informatie

Ordina ICT Talent Development. Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst?

Ordina ICT Talent Development. Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst? Ordina ICT Talent Development Zijn uw ICT medewerkers klaar voor de toekomst? Waarom het thema ICT Talent Development? 2 Onze klanten hebben een structurele behoefte aan gekwalificeerde ICT professionals

Nadere informatie

StepStone. Onze producten en tarieven

StepStone. Onze producten en tarieven StepStone Onze producten en tarieven Vacatures Onderstaande services zijn standaard inbegrepen in de tarieven van de vacatures: KWALITATIEVE KANDIDATEN MEER DAN 45 PARTNERS Uw vacature wordt gratis gepubliceerd

Nadere informatie

Behoefte aan een dienst die nog niet in het klikx menu staat? Wij sparren graag met je om deze dienst samen te ontwikkelen!

Behoefte aan een dienst die nog niet in het klikx menu staat? Wij sparren graag met je om deze dienst samen te ontwikkelen! MENU Introductie KLIKX Wij hebben goed naar onze klanten geluisterd. We hebben vaak gehoord: We willen niet van die forse tarieven betalen. Nu hebben wij altijd het credo gehad, eerste klas dienstverlening

Nadere informatie

Uitzenden Detacheren Werving+Selectie Payrolling

Uitzenden Detacheren Werving+Selectie Payrolling Onze specialistische vakkennis en toewijding voor zowel klant als kandidaat zijn evident. Wij zijn een uitzendbureau, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een degelijke en betrouwbare HR dienstverlener

Nadere informatie

maakt er werk van Europe s Leader in Online Career Services and Recruitment Solutions 2009, StepStone

maakt er werk van Europe s Leader in Online Career Services and Recruitment Solutions 2009, StepStone maakt er werk van 2009, StepStone StepStone maakt er werk van Laten we ons even voorstellen In 1996 ontstond StepStone in Noorwegen met de missie: het vervullen van de online rekruteringswensen van werkgevers.

Nadere informatie

Gastvrijheid. Snel schakelen in een dynamische wereld

Gastvrijheid. Snel schakelen in een dynamische wereld Gastvrijheid. Snel schakelen in een dynamische wereld Snel schakelen in een dynamisch wereld Adecco Hospitality, Events & Promotions houdt zich bezig met het mobiliseren, begeleiden en binden van zowel

Nadere informatie

Trends & Ontwikkelingen in RPO & Recruitment

Trends & Ontwikkelingen in RPO & Recruitment Trends & Ontwikkelingen in RPO & Recruitment voor Recruiters United June 30th, 2015 De agenda Introductie Beeld van de markt en de spelers RPO Services in Nederland. Wat drijft de klant en wat wil de supplier?

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Bij U-Boss word ik altijd warm ontvangen en doen ze echt hun best voor je. Pieter de Haan Uitzendkracht

Bij U-Boss word ik altijd warm ontvangen en doen ze echt hun best voor je. Pieter de Haan Uitzendkracht mijn hart ligt bij een kleinschalige organisatie met een hoogwaardige dienstverlening. Waar mensen hun klanten kennen en waar ze hart voor de zaak hebben Ed Bos Directeur U-Boss Uitzendbureau is de kleinschalige

Nadere informatie

Sociale Media voor werving en selectie

Sociale Media voor werving en selectie Sociale Media voor werving en selectie Door Niels van Berkel en Richard Steketee De opkomst van sociale media Bij de opkomst van het world wide web in het midden van de jaren 90 hadden sommigen al een

Nadere informatie

Slimmer en eenvoudiger werven

Slimmer en eenvoudiger werven Slimmer en eenvoudiger werven Hoe vindt u anno 2012 de juiste kandidaten zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan het eindeloos doorspitten van cv s? Dit whitepaper is bedoeld om u als (HR-)professional

Nadere informatie

Uw partner in personeel. PersonnelSearch WERVING EN SELECTIE INTERIM

Uw partner in personeel. PersonnelSearch WERVING EN SELECTIE INTERIM Uw partner in personeel PersonnelSearch WERVING EN SELECTIE INTERIM Personnel Search is een Werving & Selectie - Interim bureau opgericht in 2002 binnen de diciplines senior Finance & ICT. Door onze zeer

Nadere informatie

Profiling Elevate Consulting Group

Profiling Elevate Consulting Group Profiling Elevate Consulting Group Elevate Consulting Group Profiling Profiles Screening Elevate Consulting Group Stationsplein NO 422 1117 CL SCHIPHOL phone: 020-7951820 Fax: 020-7951829 Website: www.elevate-consulting.com

Nadere informatie

StepStone in cijfers April 2016

StepStone in cijfers April 2016 StepStone in cijfers April 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 5.579.141 Aantal bezoeken 1.394.184 Unieke bezoekers 803.439 Aantal jobs 5998 De

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING

SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING VINCO ENGINEERING SPECIALIST IN TECHNISCHE DIENSTVERLENING MENSEN MAKEN HET VERSCHIL Als ze op de juiste plek zitten. In het juiste team. Als zij hun talent kunnen omzetten in toegevoegde waarde. Wij adviseren, ondersteunen

Nadere informatie

Presentatie dotconnectgroup. Presentatie dotconnectgroup

Presentatie dotconnectgroup. Presentatie dotconnectgroup Presentatie dotconnectgroup Presentatie dotconnectgroup 1 Wat is Rent a-recruiter? Het uitbesteden van de werving-& selectie procedure voor één of meerdere specifieke vaste vacature(s) aan een ervaren

Nadere informatie

EISEN. recruitmentsysteem. aan het. van vandaag

EISEN. recruitmentsysteem. aan het. van vandaag 10 EISEN aan het recruitmentsysteem van vandaag Inhoudsopgave Robuuste technologie 1. Beveiligd op het hoogste niveau 2. Slimme matching technologie 3. Intuïtieve techniek 4. ATS ook beschikbaar via tablet

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

Financials met Meerwaarde

Financials met Meerwaarde Financials met Meerwaarde Bien Sûr Recruitment 2016 Bien Sûr Recruitment FINANCIELE KERNFUNCTIES Proactief financieel management en een alert risicomanagement is een dwingende noodzaak voor elke organisatie.

Nadere informatie

Highlights Workshopdag Online werven 29 juni 2010

Highlights Workshopdag Online werven 29 juni 2010 Highlights Workshopdag Online werven 29 juni 2010 A&O Provincies Programma Online werving, de stand van zaken Carmelcollege: Van traditioneel naar online werven De eigen werken bij -website Break-out ronde

Nadere informatie

EEN PARTNER DIE WERKT

EEN PARTNER DIE WERKT EEN PARTNER DIE WERKT Goed personeel bepaalt het succes van uw organisatie. Goed personeelsbeleid is daarbij essentieel. U zoekt dan ook een ervaren en betrouwbare HR partner. Een partner die u kan adviseren

Nadere informatie

De Arbeidsmarkt: Koning, keizer, kandidaat. Stefan van Hulst November 2007

De Arbeidsmarkt: Koning, keizer, kandidaat. Stefan van Hulst November 2007 De Arbeidsmarkt: Koning, keizer, kandidaat Stefan van Hulst November 2007 Agenda Wie is Stefan van Hulst? De markt en de trends Consequenties voor het bewerken van die markt De kandidaat is klant (en dus

Nadere informatie

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter 1 Huidig gebruik van social media LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter Huidig gebruik van social media % van respondenten, meerdere antwoorden

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Persbericht Yacht, 23 februari 2010 Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Hotsheet september 2013

Hotsheet september 2013 Hotsheet september 2013 StepStone feiten & cijfers StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1,649,870 Aantal bezoeken 535,112 Unieke bezoekers 348,222 Aantal vacatures 1,380 September

Nadere informatie

MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name. donderdag 25 oktober 12

MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name. donderdag 25 oktober 12 MSP & RPO: kiezen of combineren? Presenter s Name donderdag 25 oktober 12 Een nieuw 1jdperk: the Human Age Demografie & talent mismatch Toename van klant deskundigheid Keuze van het individu Technologische

Nadere informatie

47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt

47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt 47% van de Nederlandse marketeers vindt zijn marketingkennis van online mogelijkheden te beperkt 49% vindt dat mediabureaus tekort schieten in hun advies over online marketing Wat is de werkelijkheid van

Nadere informatie

Sara Geris Communication Manager

Sara Geris Communication Manager Sara Geris Communication Manager 1 2 100% familiebedrijf 3 Sites 11 Landen 32 Locaties 16 sites in België Bedienden Arbeiders Chauffeurs +3.700 collega s 4 Social Media bij H.Essers? SEO/ SEA Social Media

Nadere informatie

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN OPTIMALISEER UW EMPLOYER BRANDING, RESEARCH & TALENT ACQUISITION. is onderdeel van de Informatie Memory Gold & Platinum Abonnementen Memory Online: Gold & Platinum Abonnementen

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

RECRUITMENT. De stand van het werven. Door Geert-Jan Waasdorp

RECRUITMENT. De stand van het werven. Door Geert-Jan Waasdorp De stand van het werven Door Geert-Jan Waasdorp 28 AAN DE SLAG 1-2014 LinkedIn is het favoriete medium van recruiters. Toch is het niet per definitie de beste tool om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar wat

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

DUTCHWEBSHARK WHITEPAPER #1. Talentpooling. In 7 stappen naar een talentpool

DUTCHWEBSHARK WHITEPAPER #1. Talentpooling. In 7 stappen naar een talentpool DUTCHWEBSHARK WHITEPAPER #1 Talentpooling In 7 stappen naar een talentpool Ter introductie. Talent pooling. Talentpools, veel werk maar ook veelbelovend. Op welke manier is het voor een bedrijf mogelijk

Nadere informatie

Arbeidsmarktsituatie

Arbeidsmarktsituatie Informatiebrochure Arbeidsmarktsituatie De arbeidsmarkt kent een aantal bekende complexe vraagstukken, waaronder een oplopende werkloosheid, scholing en pensionering. Daarnaast heeft de arbeidsmarkt een

Nadere informatie

Tijdig inspelen op dynamische veranderingen en op technologische ontwikkelingen in de markt maakt uw bedrijf

Tijdig inspelen op dynamische veranderingen en op technologische ontwikkelingen in de markt maakt uw bedrijf it s in our nature Tijdig inspelen op dynamische veranderingen en op technologische ontwikkelingen in de markt maakt uw bedrijf tot een succesvolle onderneming. Ambitieus, deskundig en betrokken personeel

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Masterclass Recruitment Klantwaardenmodel en accountmanagementstrategie

Masterclass Recruitment Klantwaardenmodel en accountmanagementstrategie Opleiding Recruitment Business Partner De leergang Recruitment Business Partner is de eerste opleiding in Nederland die opleidt tot een strategisch niveau binnen het recruitmentvak. Door haar unieke karakter

Nadere informatie

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry

Leading Professional Recruitment in the Technology Industry Leading Professional Recruitment in the Technology Industry People Linking Performance Strategy Wie is Top Job TOP JOB is een Belgisch, internationaal wervings-en selectiekantoor gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

Habilis Executive Search. Productie en Techniek

Habilis Executive Search. Productie en Techniek Habilis Executive Search Productie en Techniek Habilis mens en organisatie Mensen zijn voortdurend in beweging. Organisaties zijn continu in beweging. Met als hoogste doel het meest optimale resultaat

Nadere informatie

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het.

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe ONDERSCHEIDEND kun jij zijn? Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe Krachtig kun jij zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. In onze geïntegreerde aanpak staat teamwork

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Heerlijk Wonen marketing

Heerlijk Wonen marketing Heerlijk Wonen marketing Succesvol toepassen van online marketing Lambert van der Plas - Adyta Wat doet Adyta? Adyta adviseert, assisteert en dirigeert online marketing strategieën voor kleine tot middelgrote

Nadere informatie

OUTPLACEMENT. Wij brengen talent in beweging

OUTPLACEMENT. Wij brengen talent in beweging OUTPLACEMENT Wij brengen talent in beweging Welkom! Lee Hecht Harrison begeleidt als wereldmarktleider meer dan 250.000 mensen en doet dit met de hoogste slagingspercentages. Talentontwikkeling en outplacement;

Nadere informatie

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van Juiste mens, juiste plek Maak er werk van Mens & werk De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk

Nadere informatie

Uitzenden Detacheren Werving+Selectie Payrolling

Uitzenden Detacheren Werving+Selectie Payrolling Uitzenden Detacheren Werving+Selectie Payrolling De economie is voortdurend in beweging. Voor de groei en continuïteit van uw bedrijf is het noodzakelijk snel en flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden.

Nadere informatie

Topcondities voor topsecretaresses

Topcondities voor topsecretaresses Straight to the top Topcondities voor topsecretaresses Top Secretaries is de specialist in detachering en werving & selectie van management ondersteunende professionals. Kennis van en waardering voor het

Nadere informatie

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS SUCCESVOLLE MISSIE DIE VERDER REIKT DAN DE HORIZON WERELDS BEMIDDELT, VERBINDT EN ONTWIKKELT PROFESSIONALS IN DE FINANCE, SALES & TECHNIEK VAN MBO+ TOT EN MET WO

Nadere informatie

hanzeland zwolle >> Capabel personeel, zó ingezet Personeel niet voor het oprapen? Neenee, daar hebben we kwalitatieve methoden voor.

hanzeland zwolle >> Capabel personeel, zó ingezet Personeel niet voor het oprapen? Neenee, daar hebben we kwalitatieve methoden voor. hanzeland personeel[s]diensten >> Capabel personeel, zó ingezet >> Grote kennis van de lokale arbeidsmarkt >> Grote betrokkenheid >> Korte lijnen >> Vaste contactpersonen >> Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog voor de (zelfstandig) professional Wat doe je wel en niet op: Online Strategie *beta* Etiquette op social media voor een goede persoonlijke

Nadere informatie

Whitepaper Recruitment: Zelf doen, uitbesteden of samen doen?

Whitepaper Recruitment: Zelf doen, uitbesteden of samen doen? Whitepaper Recruitment: Zelf doen, uitbesteden of samen doen? Voor het bieden van oplossingen op de terreinen in- door- en uitstroom van medewerkers. Deze oplossingen kunnen uit advies, mensen en middelen

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende visie op arbeid Traditionele organisatie modellen zijn

Nadere informatie

Seminar E-recruiter in een dag

Seminar E-recruiter in een dag Datum: dinsdag 27 november 2012 Tijd: Locatie: Kosten: Inschrijven: 11.00 21.00 uur Olympisch Stadion Amsterdam 895,- excl. BTW www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/inschrijven Leer in 10 uur alles op het gebied

Nadere informatie

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN

GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN GOLD & PLATINUM ABONNEMENTEN OPTIMALISEER UW EMPLOYER BRANDING, RESEARCH & TALENT ACQUISITION. is onderdeel van de Informatie Memory Gold & Platinum Abonnementen Memory Online: Gold & Platinum Abonnementen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 van 11

Inhoudsopgave. 1 van 11 Inhoudsopgave Leerlingen werven was nog nooit zo makkelijk... 2 Hoe komen we aan meer leerlingen? 2 Door wie wordt de schoolkeuze beïnvloed?. 2 Door wat wordt de schoolkeuze beïnvloed?...2 Hoe komen ouders

Nadere informatie

Allure Uitzendbureau

Allure Uitzendbureau Have a nice job! Allure Uitzendbureau De beste resultaten worden behaald door plezier in het werk en via de weg van persoonlijke betrokkenheid op alle fronten. Onder dat motto is Allure Uitzendbureau

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN

MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Online marketing in de bouw HOOFDSTUK 1 MARKETING ANNO NU: RELEVANT, OPRECHT EN KLANTGERICHT ZIJN Lange tijd werd gedacht: Als ik maar vaak genoeg vertel hoe fantastisch mijn product is, dan overtuig ik

Nadere informatie

Samen afrekenen... met laaggeletterdheid

Samen afrekenen... met laaggeletterdheid Samen afrekenen... met laaggeletterdheid Stichting Lezen & Schrijven Dagelijks lopen in Nederland ruim 1,5 miljoen volwassenen tegen lees- en schrijfproblemen aan! In alle lagen van de arbeidspopulatie.

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken (HNW) is een van de meest populaire trends op het gebied van organisatieontwikkeling van de laatste jaren; meer dan een kwart

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in onderwijs personeelsdiensten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in onderwijs personeelsdiensten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in onderwijs personeelsdiensten WAT DOET DIT IS WIJS? Bij DIT IS WIJS kunt u terecht voor vervanging van onderwijzend personeel al vanaf één dag. Heeft u behoefte aan

Nadere informatie

2013.08.01 Job profiel Web Analyst Nuon

2013.08.01 Job profiel Web Analyst Nuon Koningsstraat 53 1211 NK Hilversum Nederland Telefoon +31 35 6460343 Fax +31 35 6460345 www.careeropeners.nl 2013.08.01 Job profiel Web Analyst Career Openers puts a-players in contact with a-companies.

Nadere informatie

Resultaten Eerste Nederlandse grootschalige gebruikersonderzoek naar recruitmentsystemen

Resultaten Eerste Nederlandse grootschalige gebruikersonderzoek naar recruitmentsystemen Resultaten Eerste Nederlandse grootschalige gebruikersonderzoek naar recruitmentsystemen 2010, AMC Media. Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van AMC Media de inhoud

Nadere informatie

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau

BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR IN KANTOORPERSONEEL. Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau BAANBREKEND AL MEER DAN 50 JAAR BAANBREKEND Uitzenden, payrolling, werving & selectie voor werk op elk niveau IN KANTOORPERSONEEL De Koning uitzendbureau is een van de langst bestaande uitzendorganisaties

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende perceptie van arbeid Traditionele organisatie modellen

Nadere informatie

Zorgeloos jouw ideale stagiair.

Zorgeloos jouw ideale stagiair. Zorgeloos jouw ideale stagiair. Stagebemiddeling Natural Talent Contactpersoon: Vincent Broeckaert t +31 (0)6 23 65 28 56 e v.broeckaert@naturaltalent.nl Zoek je voor jouw bedrijf één of meerdere geschikte

Nadere informatie

Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa

Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa consulting - sourcing - solutions Azure in de praktijk o.a. case van Heineken en Talpa Marcel van Rijn Marco van Veen 9 januari 2014 Marcel van Rijn Mede oprichter Connect2Crowd Meer dan 15 jaar corporate

Nadere informatie