Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Bank Nederlandse Gemeenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Bank Nederlandse Gemeenten Nieuwegei Wonen Contactpersoon Conny Hofstede Telefoon 1383 Fax C.HofStede@NIEUWEGEIN.NL Aan de leden van de gemeenteraad i 14 Juni 2012 Uw kenmer l Kenmerk - nderwerp ntwikkelingen bij Mitros en Portaal Geachte heer of mevrouw, Twee in Nieuwegein werkzame corporaties zijn in een lastige financiële situatie terecht gekomen. Hierover willen wij u hierbij nader informeren. Woningcorporatie Mitros heeft haar investeringsprogramma moeten heroverwegen. Hierover ontvingen wij bijgevoegde brief. Doordat corporaties moeten meebetalen aan de huurtoeslag, er mogelijk meebetaald moet worden aan het saneren van schulden van andere corporaties en er minder wordt verkocht, heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten dat Mitros minder kan lenen. In de bijlage van deze brief treft u de correspondentie aan die wij met Mitros hebben gevoerd over dit thema. Woningcorporatie Portaal is deze week onder verscherpt financieel toezicht gesteld. ok van Portaal ontvingen wij schriftelijke informatie, die u hierbij aantreft. Door de dalende rente loopt Portaal liquiditeitsrisico's met de derivatenportefeuille die ze in bezit heeft. Portaal beschikt over 1,2 miljard euro aan derivaten. De Minister schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat bij Portaal thans nog geen sprake is van een liquiditeitstekort. Het verscherpt toezicht van het Centraal Fonds van de Volkshuisvesting (CFV) heeft betrekking op de beheersing van de risico's van de derivatenportefeuille. Portaal heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen. ns is nog niet bekend wat de gevolgen zullen zijn van de maatregelen die Portaal gaat nemen.

2 Bladnummer 2/2 Kenmerk - nderwerp ntwikkelingen bij Mitros en Portaal Wij blijven nauw in gesprek met de corporaties over de gevolgen van bovenstaande maatregelen en houden de Nieuwegeinse belangen goed in de gaten. Wanneer hierover meer bekend is zullen wij u opnieuw informeren. Me:vriend«>et, burgemeester en wethouders, drs. P.C.M, van Elteren secretaris F.T.J.M. Backhuijs burgemeester Bijlagen div. Kopie aan

3 Mitros % Gemeente Nieuwegein College van B&W t.a.v. Wethouder H. Adriani Postbus AA NIEUWEGEIN Datum 12 juni 2012 Kenmerk C/bestuur/ Contactpersoon mevrouw Anco van der Veen Betreft Heroverwegingen investeringsprogramma Mitr Einsteindreef GB Utrecht Postbus RE Utrecht T F I KvKNr Geachte heer Adriani, In de afgelopen weken zijn er tussen u en Mitros gesprekken gevoerd over de financiële heroverwegingen ten aanzien van haar investeringsprogramma. In deze brief wordt nogmaals toegelicht waarom Mitros die heroverwegingen moet doen en wat dit betekent. Mitros licht dit op 13 juni toe in een brief die verstuurd wordt naar alle huurders en belangrijkste relaties. De brief voor de relaties - die ook verstuurd zal worden aan de raadsfracties van de gemeente Nieuwegein - is als bijlage opgenomen (bijlage 1). Met deze brief proberen wij u zo volledig mogelijk te informeren. Wij willen u vragen prudent met de verstrekte informatie om te gaan. Wij vinden het prettig als onze huurders als eersten en uit eerste hand vanuit ons geïnformeerd worden. Wat gebeurt er rond de corporaties? p dit moment zijn er drie belangrijke zaken gaande rond de woningcorporaties. Ten eerste moeten corporaties gaan meebetalen aan de huurtoeslag ('betaalbaarheidsheffing'). p dit moment betaalt het Rijk de huurtoeslag. Voor Mitros betekent dat een bijdrage van bijna 10 miljoen per jaar. Ten tweede moeten corporaties misschien gaan meebetalen aan het saneren van schulden van andere corporaties (zoals Vestia). Ten derde houdt de crisis op de woningmarkt langer aan dan verwacht, waardoor corporaties minder woningen kunnen verkopen. Kortom: woningcorporaties hebben veel minder geld om te kunnen investeren in hun vastgoedportefeuille.

4 Hoe gaat het met M it ros? Mitros is financieel gezond en blijft haar woningen verhuren en onderhouden. Maar onze huidige ambities voor nieuwbouw, renovatie en sloop blijken gegeven bovenstaande ontwikkelingen niet meer haalbaar. Waardoor komt dit? Door deze ontwikkelingen heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten de teugels stevig aan te trekken. De financiële eisen zijn verscherpt. Corporaties kunnen minder geld lenen om te investeren in hun vastgoedportefeuille, dan ze van plan waren. Volgens de nieuwe eisen is het investeringsprogramma van Mitros te ambitieus. Dit betekent dat het WSW ons niet de volledige ruimte geeft om het geld te lenen dat we nodig hebben om ons volledige investeringsprogramma uit te voeren. Keuzes maken Mitros gaat de komende weken keuzes maken en dit heeft gevolgen voor een aantal renovatie- en sloop/nieuwbouwprojecten. Mitros zal projecten die nu al uitgevoerd worden, of waarvooral juridische verplichtingen (zoals contracten) zijn aangegaan, gewoon verder uitvoeren. Voor deze projecten zal het WSW, zo verwacht Mitros, de financiering mogelijk maken. Voor andere woningen waarvoor renovatie- of sloop/nieuwbouw plannen waren, heeft dit wel gevolgen. Denkt u bijvoorbeeld aan het uitstellen of het veranderen van de plannen. Voor deze projecten geeft het WSW vooralsnog gi en financieringsruimte. Voor bewoners van wonir 'aarvoo n renovatie of sloop-nieuwbouwplannen waren, verandert er niets. Gesprei thou< ir en tros In het eerdere overleg met de wethouder hebben wij aangegeven waarom Mitros keuzes moet maken binnen haar investeringsprogramma in Utrecht en Nieuwegein. In dat overleg is richting de gemeente slieuwegein aangegeven dat Mitros het College de ruimte wil geven om haar zienswijzen hierop te geven. Tijdens dit overleg heeft Mitros aange jeven welke projecten in Nieuwegein juridische verplichtingen hebben en welke projecten van Mitros een hoge prioriteit meekrijgen. Een toelichting hierop is nogmaals weergegeven in bijlage 2. p 5 juni jl. heeft het College vervolgens haar zienswijze richting Mitros verstuurd (zie bijlage 3). p 6 juni. jl. is een spast invester Dgramma besproken in de Raad van Commissarissen (F van Mi os. I- rester sprog ma woi rgele rborgfonds Sociale Wc /litros :al hi e op e hoi :e stellen 3l van iet WSW ten aar en van dit nieuv e inv ssteringspr mma en wat d< effecten daai Effecten o ctniv Wat het uitstellen of ;sen van de tering exact op proj au be skent, wordt op dit moment door Mitros nog nader bekeken. Mitros wil voor die projecten waarbij de plannen uit worden gesteld of veranderd uiterlijk in september een stand van zaken communiceren naar de betrokken huurders en waar mogelijk al duidelijkheid geven.

5 Mitros ê verigens vindt er op projectniveau, na het versturen van de brieven van 13 juni, nog een uitgebreider communicatietraject plaats richting huurders om zo de situatie nader toe te lichten. Vragen Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, dan wil ik u vragen om contact op te nemen met Anco van der Veen, manager Nieuwegein a.i.. Met vriendelijke groet, Rob Rotscheid Voorzitter Bestuur a.i.

6

7 ' Mi tros % Bijlage 1 Brief relaties (o.a. raadsfracties gemeente Nieuwegein) Geachte heer/mevrouw, Misschien heeft u het al gehoord in de media, maar er is veel gaande rond woningcorporaties en de financiering van projecten. In deze brief leest u dat het met Mitros goed gaat, maar dat er wel maatregelen nodig zijn om dit zo te houden. Hierover hebben we vandaag al onze huurders geïnformeerd. Wat gebeurt er rond de corporaties? p dit moment zijn er drie belangrijke zaken gaande rond de woningcorporaties. Ten eerste moeten corporaties gaan meebetalen aan de huurtoeslag ('betaalbaarheidsheffing'). p dit moment betaalt het Rijk de huurtoeslag. Voor Mitros betekent dat een bijdrage van bijna 10 miljoen per jaar. Ten tweede moeten corporaties misschien gaan meebetalen aan het saneren van schulden van andere corporaties (zoals Vestia). Ten derde houdt de crisis op de woningmarkt langer aan dan verwacht, waardoor corporaties minder woningen kunnen verkopen. Kortom: woningcorporaties hebben veel minder geld om te kunnen investeren in hun vastgoedportefeuille. Hoe gaat het met Mitros? Mitros is financieel gezond en blijft haar woningen verhuren en onderhouden. Maar onze huidige ambities voor nieuwbouw, renovatie en sloop blijken gegeven bovenstaande ontwikkelingen niet meer haalbaar. Waardoor komt dit? Door deze ontwikkelingen heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) besloten de teugels stevig aan te trekken. De financiële eisen zijn verscherpt. Corporaties kunnen minder geld lenen om te investeren in hun vastgoedportefeuille, dan ze van plan waren. Volgens de nieuwe eisen is het investeringsprogramma van Mitros te ambitieus. Dit betekent dat het WSW ons niet de volledige ruimte geeft om het geld te lenen dat we nodig hebben om ons volledige investeringsprogramma uit te voeren. Keuzes maken Mitros gaat de komende weken keuzes maken en dit heeft gevolgen voor een aantal renovatie- en sloop/nieuwbouwprojecten. Mitros zal projecten die nu al uitgevoerd worden, of waarvoor al juridische verplichtingen (zoals contracten) zijn aangegaan, gewoon verder uitvoeren. Voor deze projecten zal het WSW, zo verwacht Mitros, de financiering mogelijk maken. Voor andere woningen waarvoor renovatie- of sloop/nieuwbouw plannen waren, heeft dit wel gevolgen. Denkt u bijvoorbeeld aan het uitstellen of het veranderen van de plannen. Voor deze projecten geeft het WSW vooralsnog geen financieringsruimte. Voor bewoners van woningen waarvoor geen renovatie of sloop-nieuwbouwplannen waren, verandert er niets. Al onze huurders zijn hierover geïnformeerd. Zij hebben in een brief kunnen lezen of dit voor hen persoonlijk gevolgen heeft of niet. Zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk in september, ontvangen de huurders van woningen waarvoor de renovatie- of sloopnieuwbouwplannen veranderen, meer informatie.

8 Tot slot Het maken van keuzes is pijnlijk. Voor de stad, voor de huurders die het aangaat en voor alle medewerkers van Mitros die zo hard werken aan mooie projecten. We hadden graag alle projecten uitgevoerd die we van plan waren, om onze huurders een betere of nieuwe woning te kunnen bieden. Toch moeten we nu deze keuzes maken. We zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk projecten door te laten gaan. Vragen over wat er gaat gebeuren met de renovatie- of nieuwbouwplannen die veranderen, kunnen we helaas nog niet beantwoorden. Hierover moet Mitros nog keuzes maken. Zodra dit duidelijk is, informeren met onze huurders als eerste. Met vriendelijke groet, Rob Rotscheid Voorzitter Bestuur a.i.

9 Mi tros 3 Bijlage 2 Toelichting en overzicht heroverwegingen investeringsprogramma Nieuwegein Inleiding Bij het heroverwegen van het investeringsprogramma maakt Mitros een onderscheid tussen projecten waar juridische verplichtingen op lopen en projecten waar wij hoge urgentie aan willen verlenen. De prioritering wordt meegenomen in een aangepast investeringsprogramma dat naar het WSW gaat. Het is dus nog geen vastgesteld investeringsprogramma waarvoor Mitros groen licht heeft gekregen voor het aangaan van (nieuwe) leningen. Juridische verplichtingen Er zijn een aantal projecten die of al vol in uitvoering zijn of waar juridisch bindende samenwerkingsafspraken zijn, de zogenaamde juridische verplichtingenlijst. Het gaat in Nieuwegein om de volgende projecten die reeds in uitvoering zijn: Nijpelsplantsoen (project reeds in uitvoering, naar verwachting vindt de oplevering van de laatste flat plaats in november 2012) Irenestraat (project is reeds gestart en moet voor de bouwvakvakantie zijn afgrond) Ter Borchhage (Boerderij Bos, opplusproject start na de zomer) Richterslaan (reeds gesloopt, nieuwbouw vertraagd door bezwaarprocedure, start naar verwachting eind 2012) Stadskwartier (bouw reeds gestart van 38 appartementen) Behalve de bovengenoemde projecten zijn er nog een aantal andere projecten waar we juridische bindende samenwerkingsafspraken hebben lopen. Het gaat in Nieuwegein om de projecten Blokhoeve, A Cappella/Zuilenstein, Muntplein en My Hyves. Aan de projecten in uitvoering en de juridisch bindende samenwerkingsafspraken zullen wij in principe niet tornen. Wel willen we met onze samenwerkingspartners onderzoeken of we bij een project als A Cappella/Zuilenstein nog eens kritisch naar de programmering en de wijze van financiering kunnen kijken. ok zullen wij met onze collega-corporaties in Nieuwegein in gesprek gaan om te verkennen of daar mogelijkheden voor samenwerking op projectniveau zijn. Mogelijk kan op deze wijze financiële ruimte ontstaan voor andere projecten. In haar reactie van 5 juni benoemd de gemeente Nieuwegein deze projecten als zijnde de A-lijst Prioritering Kijkend naar de prioritering van de projecten die niet op de lijst van juridische verplichtingen staan, dan kiest Mitros er eerst voor om de complexen met de meest urgente onderhoudsopgave het eerst aan te pakken. Daarbij wordt bij het prioriteren van deze complexen gekeken naar de gehele projectenportefeuille in zowel Utrecht als in Nieuwegein. De Sluijterslaan is een dergelijk complex die we daarmee ook topprioriteit meegeven. Daarnaast zijn er projecten die verhoudingsgewijs hoge prioriteit hebben omdat we daar bijvoorbeeld met huurders en gemeente in een intensief traject zitten. Hier valt het project de Driften onder. In haar reactie van 5 juni benoemd de gemeente Nieuwegein deze projecten als zijnde de B-lijst

10

11 Beheerdocument Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld te Nieuwegein Project nr. : Datum : 8 juni 2012 Versie : 4.0 Status : definitief concept

12 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 2 van 20 Beheerdocument versie 4.0 INHUDSPGAVE INHUDSPGAVE INLEIDING Doel document Status document Uitgangspunten BREDE SCHL CNCEPT Visie partners Brede school Doelstelling partners Brede school RGANISATIESTRUCTUUR Partners en organogram vereenkomsten BEHEER GEMEENSCHAPPELIJK DMEIN Gemeenschappelijke ruimten Beheer model Taken en verantwoordelijkheden Programmabeheer Gebruiksrooster Sleutelbeheer Calamiteitenbeheer Schade en vandalisme Huishoudelijk reglement Communicatie en overlegstructuur Verhuur gemeenschappelijke domein Leegstand gemeenschappelijke domein Personeel ten dienste van de brede school Buitenterrein Financiën Extra investering energiezuinige Brede school Verdeling gasverbruik Verdeling elektraverbruik Verdeling waterverbruik Verdeling kosten gemeenschappelijke ruimten BEHEER EIGEN DMEINEN Eigen ruimten Taken en verantwoordelijkheden Dagelijks onderhoud Groot onderhoud en servicekosten Verzekeringen, inboedel en opstal Inrichting van de ruimten Digitalisering/ICT Verhuur eigen domeinen Leegstand eigen domeinen...19 BIJLAGEN: 1 Ruimtestaat, d.d. 22 augustus Bolletjeslijst gemeente Nieuwegein (bolletjeslijst) 3 Plattegronden a. Demarcatietekening begane grond en 1 ste verdieping 4 Huurreglement Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld

13 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 3 van 20 Beheerdocument versie 4.0 Projectmanagement : Participanten : Smitshoek Melles & Partners B.V. De heer Drs. L.F.J. Uijting De heer Ir. D. Kloen Bezoekadres: Krijtwal 31 b 3432 ZT NIEUWEGEIN Postadres: Postbus AP NIEUWEGEIN Tel Fax Gemeente Nieuwegein Postbus AA NIEUWEGEIN Tel Protestants-christelijke basisschool Willem Alexander Lupinestraat HA NIEUWEGEIN Tel Rooms-katholieke basisschool De Tweeklank Lupinestraat HA NIEUWEGEIN Tel penbare basisschool ZieZo Lupinestraat HA NIEUWEGEIN Tel KMN Kind & Co Newtonbaan NK NIEUWEGEIN Tel Kinderopvang De Vrije Vogels Postbus AB NIEUWEGEIN Tel

14 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 4 van 20 Beheerdocument versie INLEIDING 1.1. Doel document Dit document is bedoeld om het beheer en de exploitatie te beschrijven voor de Brede school Lekboulevard - Hoog Zandveld te Nieuwegein. Voor alle partijen die participeren in de Brede school dient een goede leidraad beschikbaar te zijn voor het beheer en de exploitatie van de Brede school. nderhavig document geeft een beschrijving van alle relevante beheer en exploitatie aspecten voor zowel de eigen domeinen als de gemeenschappelijk domein. ok zal ingegaan worden op het Brede school concept en de organisatiestructuur. De inhoud van dit beheerdocument is mede gebaseerd op gesprekken met de gemeente Nieuwegein en de partners van de Brede school Status document p basis van dit document zal de invulling van het beheer verder worden vormgegeven. Dit betekent dat er contracten en afspraken worden gemaakt voor het beheer en de exploitatie van de Brede school. De afspraken over het beheer, die in dit document zijn verwoord, dienen jaarlijks te worden geëvalueerd naar werking in de praktijk. Zo nodig dienen afspraken te worden bijgesteld door de betrokken partijen (in onderling overleg). Dit beheerdocument is besproken in de werkgroep beheer en exploitatie en wordt geaccordeerd door de gemeente Nieuwegein en de besturen Mochten in dit document tegenstrijdigheden zijn opgenomen ten opzichte van een overeenkomst tussen partners en de gemeente Nieuwegein dan is de overeenkomst bepalend Uitgangspunten Voor het opstellen van dit beheerdocument zijn de volgende uitgangspunten aangehouden: Visienota brede school Lekboulevard Hoog Zandveld Nieuwegein (opgesteld door Sardes); Programma van Eisen, d.d. 9 september 2011 (opgesteld door Smitshoek Melles & Partners); Bolletjeslijst gemeente Nieuwegein; ntwerp Brede school; Ruimte om te leren (Laagland Advies); Afspraken gemeente Nieuwegein en partners; Stichtingskosten raming en exploitatie berekening (opgesteld door Smitshoek Melles & Partners).

15 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 5 van 20 Beheerdocument versie BREDE SCHL CNCEPT 2.1. Visie partners Brede school De partners hebben samen de volgende visie voor Brede school Lekboulevard - Hoog Zandveld opgesteld: De Brede school (aanpak) Lekboulevard - Hoog Zandveld is een plaats waar goed onderwijs, opvang en ontwikkeling samen gaan. De Brede school wil een (ontmoetings)plek in de buurt / wijk zijn waar ouders, kinderen en andere bewoners (jong en oud) terecht kunnen voor vragen, informatie, onderwijs, opvoeding en.meer! De Brede school aanpak levert een bijdrage aan gelijke kansen op welbevinden en ontwikkeling, bijvoorbeeld door het bevorderen van sport, bewegen en gezondheid. De talenten van kinderen worden er gestimuleerd. Door intensieve samenwerking worden de sterke kanten van alle partijen benut. Het totaalpakket van deze eigenschappen draagt zorg voor een centraal punt in de wijk waar kinderen met begeleiding waar nodig kunnen uitgroeien tot volwassenen en waar volwassenen zich kunnen ontwikkelen door een gepast aanbod van activiteiten Doelstelling partners Brede school De partners van de Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld kiezen hun accenten in de doelstellingen bij opvang, wijk en zorg, maar ook aandacht voor verrijking. 1. Het beiden van kwalitatief goed onderwijs en goede opvang in een afgestemd pedagogisch klimaat waarin kinderen veilig kunnen opgroeien. 2. Het bevorderen van dagarrangementen, van 7.30 tot uur, met een passend aanbod van activiteiten voor kinderen die dat willen, aangevuld met een aanbod voor jarigen; mogelijk ook een avondaanbod voor wijkbewoners. 3. Het bevorderen van een wijkfunctie voor kinderen, ouders en wijkbewoners. 4. Het bevorderen van een zorgfunctie met aandacht voor ouders, opvoedprocessen en kinderen. 5. Het bevorderen van een goede communicatiestructuur en interdisciplinaire samenwerking, gericht op een betere samenwerking. 6. Het bevorderen van een duurzame en effectieve beheerstructuur en dagelijkse zorg voor het beheer en de exploitatie. 7. ver het algemeen: werken vanuit een kwaliteitsbesef.

16 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 6 van 20 Beheerdocument versie RGANISATIESTRUCTUUR 3.1. Partners en organogram De volgende partijen participeren in de Brede school Lekboulevard - Hoog Zandveld: Gemeente Nieuwegein; Protestants-christelijke basisschool Willem Alexander; Rooms-katholieke basisschool De Tweeklank; penbare basisschool ZieZo; KMN Kind & Co; Kinderopvang De Vrije Vogels. In bijlage 3 zijn de plattegronden en demarcatietekeningen van de Brede school en het buitenterrein opgenomen. De gemeente Nieuwegein, de Protestants-christelijke basisschool Willem Alexander, de Roomskatholieke basisschool De Tweeklank, de penbare basisschool ZieZo, KMN Kind & Co en Kinderopvang De Vrije Vogels worden partners genoemd. Zij beschikken over een deel van het complex uitsluitend voor eigen gebruik. De partner heeft zijn eigen domein of exclusief ter beschikking gesteld gekregen (dit geldt voor de basisscholen) of gehuurd (KMN Kind en Co en Kinderopvang De Vrije Vogels). In onderstaand organogram is de eigendomssituatie van de Brede school weergegeven. De gemeente Nieuwegein is eigenaar van de Brede school. De gemeente verhuurt of stelt de Brede school ter beschikking aan ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels. Daarnaast is de gemeente Nieuwegein ook partner in het gemeenschappelijk domein vereenkomsten Tussen de verschillende partijen zijn de volgende overeenkomsten afgesloten: gebruiksovereenkomst tussen gemeente Nieuwegein en de basisscholen; huurovereenkomst tussen gemeente Nieuwegein en KMN Kind en Co; huurovereenkomst tussen gemeente Nieuwegein en De Vrije Vogels; samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen; overeenkomsten tussen gemeente Nieuwegein en nader te bepalen partij. De gemeente Nieuwegein stelt de verschillende overeenkomsten op.

17 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 7 van 20 Beheerdocument versie BEHEER GEMEENSCHAPPELIJK DMEIN 4.1. Gemeenschappelijke ruimten Binnen de Brede school maken de partners gebruik van de gemeenschappelijke ruimten, zie onderstaande plattegronden en bijlage 3. Plattegrond begane grond Plattegrond 1 ste verdieping nder de gemeenschappelijke ruimten worden de volgende ruimten verstaan: hoofdentree (tochtsluis); gemeenschappelijke atrium; speellokalen incl. berging; activiteitenruimte, mediatheek en ICT leeskamer; wissellokalen; centrale keuken; spreekkamer/wisselkantoor; reproruimte/papieropslag; serverruimte; gemeenschappelijke berging; werkkasten; toiletten; vuilcontainerruimte; technische ruimte; lift Beheer model Voor het uitvoeren van de beheertaken worden de volgende uitgangspunten aangehouden (zie ook de bolletjeslijst in bijlage 2): groot onderhoud aan het casco en de gebouwgebonde installaties door de gemeente Nieuwegein; de partners zijn verantwoordelijk voor het binnenpakket/dagelijks onderhoud. In onderstaand model is de beheersituatie schematisch weergegeven.

18 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 8 van 20 Beheerdocument versie Taken en verantwoordelijkheden nderstaande tabel geeft de principeverdeling van de verantwoordelijkheden en taken van de verschillende partijen voor het gemeenschappelijk domein weer. Taken ZieZo Willem Alexander Beheerplan gebouw Verhuur + contracten Afdracht huur Programmering Acquisitie verhuur Administratie verhuur Begeleiding avondverhuur/koffie pstellen gebruiksrooster Huishoudelijk reglement gezamenlijke ruimten Verhuurreglement gezamenlijke ruimten Beheer- en gebruikoverleg Externe communicatie De Tweeklank KMN Kind&Co De Vrije Vogels Partner Gemeente Nieuwegein Contractbeheer: verzekering inboeldel Contractbeheer: alarmopvolging Contractbeheer: schoonmaak en vuil Contractbeheer: gas, water, elektra Contractbeheer: internet pstal verzekeringen, belastingen Toezicht op uitvoering taken Aanspreekpunt informatie en storingsonderhoud Veiligheid, efening, ontruimingsplan, calamiteitenplan Bedrijfshulpverlening Afwerken storingsonderhoud (alleen gebouwgerelateerde) Sluiten en openen van ruimten Toezicht buitenruimte Groot onderhoud casco Dagelijks onderhoud (*1) (*2)

19 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 9 van 20 Beheerdocument versie 4.0 *1 = De gemeente Nieuwegein in contractleider voor de gas, water en elektra aansluitingen. Doorrekening van de kosten gaat via de verdeelsleutel. *2 = De gemeente Nieuwegein zal alleen ruimten in het gemeenschappelijke domein openen en sluiten bij gemeentelijke activiteiten in deze ruimten. De hierboven genoemde beheertaken concentreren zich tot het gemeenschappelijke ruimten. Het dagelijks beheer van het gemeenschappelijk domein wordt door ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels ingevuld. penstelling, dagelijks onderhoud, alarm, toezicht en dergelijke voor de gemeenschappelijke ruimten zijn allen een primaire taak van de partners. nderstaand zijn voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten de volgende partners aangewezen: Gezamenlijke ruimte Beheertaak (coördinator rol) hoofdentree (tochtsluis) Partners gemeenschappelijke atrium Partners speellokalen incl. berging Partners Activiteitenruimte, mediatheek en Partners ICT leeskamer Wissellokalen Partners centrale keuken Partners spreekkamer/wisselkantoor Partners reproruimte/papieropslag Partners Serverruimte Partners gemeenschappelijke berging Partners Werkkasten Partners Toiletten Partners Vuilcontainerruimte Partners technische ruimte Gemeente Lift Gemeente Verder invulling van bovenstaande tabel zal plaatsvinden in de Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld De partner verantwoordelijk voor het beheer voert de volgende taken uit: zorg dragen voor voldoende voorraad materialen in de betreffende ruimte; zorg dragen voor periodieke controle van inventaris; zorg dragen voor toezicht op het gebruik van de ruimte; aanspreekpunt voor klachten aangaande de ruimte. In de gemeenschappelijke ruimten verzorgen de partners gezamenlijk de inboedel. Dit heeft betrekking op de losse inrichting van alle gemeenschappelijke ruimten, bestaande uit: meubilair; apparaten; gebruiksmaterialen. In de onderstaande tabel zijn algemene beheerstaken die niet specifiek gekoppeld aan ruimte zijn weergegeven: verige beheerstaken niet gekoppeld aan ruimte Beheertaak Sleutelplan Gemeente Alarmopvolging (*1) Partners ntruimings- en calamiteitenplan Partners Coördinatie jaarlijkse ontruimingsoefening Partners Keuringen speeltoestellen (openbaar toegankelijk plein) (*2) Gemeente Telefonie en netwerksysteem (internet etc.) Partners Coördinatie dagelijks onderhoud Partners

20 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 10 van 20 Beheerdocument versie 4.0 Verhuur gemeenschappelijke ruimtes Website en beheer website Vuilafvoer pstellen jaarkalender Reserveringen buiten jaarkalender Coördinatie gebruikersoverleg (agenda en vastlegging) Coördinatie sluitingsronde s avonds Buitenruimte (bso/kleuterplein en openbare ruimte) wekelijks nalopen en waarnodig schoonmaken Gemeente en partners Partners Partners Gemeente en partners Partners Partners Partners en gemeente afhankelijk van de activiteit Partners, bij openbaar heeft de gemeente ook een rol (*3) (*1) = De gemeente Nieuwegein betaald het abonnement van de alarmopvolging. Bij aanwijsbare fouten zijn de daaruit volgende kosten voor de betreffende partner. (*2) = De gemeente Nieuwegein is verantwoordelijk voor de keuringen van de speeltoestellen op het openbaar toegankelijk speelplein. Het keuringen van de speeltoestellen op het speelplein van De Vrije Vogels (niet openbaar toegankelijk) en KMN Kind&Co (indien niet openbaar toegankelijk) is de verantwoordelijkheid van de Vrije Vogels en KMN Kind&Co. (*3) = De partners zijn verantwoordelijk voor het dagelijks nalopen van de buitenruimte en het waarnodig schoonmaken hiervan. De gemeente Nieuwegein zal jaarlijks het onkruid/blad weghalen. Dit wordt verder uitgewerkt in de Nota Grijs Gebied van de gemeente Nieuwegein. Verdere invulling van bovenstaande tabel zal plaatsvinden in de Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld. De volgende bijzonderheden aangaande het gehele gebouw hebben de partners afgestemd: de partners zorgen voor het gebruikersoverleg (agenda en verslaglegging); wijzigingen aan of in het gebouw moeten met de gemeente Nieuwegein worden overeengekomen; de partners mogen kosteloos gebruik maken van elkaars inventaris dat is ingebracht in de gemeenschappelijke ruimten en toestellen, zoals opgenomen in de gemeenschappelijke buitenruimten. Qua verbruiksmateriaal wordt gebruik gemaakt van apart van elkaar gescheiden bergingsruimten; De partners bewaken de uitvoering van het legionella beheersplan. Het legionella beheersplan is opgesteld door de aannemer. De volgende zaken zijn tussen de gemeente en de partners afgestemd: de aanslag voor de ZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing worden door de gemeente Nieuwegein direct aan de partners toegezonden (voor zover van toepassing); de ZB per partner wordt bepaald o.b.v. een waardetaxatie van het in gebruik zijnde deel van de betreffende partner. De taxatie wordt gedaan na de oplevering; rioolheffing en afvalstoffenheffing wordt o.b.v. de standaard gemeente Nieuwegein belasting verordening per partner direct in rekening gebracht bij de partner; de legionella beheersing ligt bij de partners (zie ook bijlage 2 bolletjeslijst); de servicekosten (volgen uit de Meerjaren nderhoudsplanning) Programmabeheer Het is de taak van de partners om de inhoudelijke samenwerking te stimuleren en faciliteren, zoals: onderlinge afstemming van activiteiten; onderling delen van ruimten; ter beschikking stellen ruimten. Zie hiervoor ook de rapportage Ruimte om te leren van Laagland Advies.

21 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 11 van 20 Beheerdocument versie 4.0 De programmering in de Brede school gebeurt in de Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld. Potentiële huurders (sportverenigingen, buurtbewoners, etc.) nemen contact op met de partners. De partners zijn verantwoordelijk voor de verhuur van de gemeenschappelijke ruimten. Inroostering vindt in overleg plaats tussen de partners in de Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld. Het is de verantwoording van de partners en de gemeente Nieuwegein om de mogelijkheden te onderzoeken om de multifunctionaliteit van de accommodatie zo optimaal mogelijk invulling te geven Gebruiksrooster Voor de gemeenschappelijke ruimten geldt een aantal spelregels. Het gaat om de volgende gemeenschappelijke ruimten: gemeenschappelijke atrium; speellokalen incl. berging; activiteitenruimte en medialandschap; wissellokalen; centrale keuken; spreekkamer/wisselkantoor. nderstaande uitgangspunten worden gehanteerd, waarbij nadere invulling verder kan plaatsvinden. 1. Mits twee weken vooruit gemeld hebben de partners het eerste recht van gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. Bij tegenstrijdige belangen van partners geldt in principe de volgorde van reservering. 2. ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels stellen onderling een jaarlijks rooster op voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. 3. De feitelijke partner zorgt zelf voor ondersteuning en bemensing van koffie en thee uitgiftepunten. De partners laten de ruimten in dezelfde staat achter als waarop zij de ruimte aantreffen. nvolkomenheden over de staat van ruimten en de gebruikersmaterialen, zoals tafels en stoelen, meldt de huurder direct bij de partner. Elke partner zorgt voor zijn eigen verbruiksmaterialen (koffie, papier, etc.). Gebruiksmaterialen als kopjes, borden, etc. worden schoon achtergelaten of voor rekening van de huurder gereinigd. In het geval van verhuur dienen de extra werkzaamheden additioneel op de (kale) huurprijs in rekening te worden gebracht. 4. Externe huurders betalen huur voor het gebruik van de ruimten in gemeenschappelijke ruimten. Er is sprake van een maatschappelijk en een commercieel huurtarief. 5. Het is in de Brede school niet toegestaan: schade aan te brengen; overlast te bezorgen aan andere partners; te roken; alcohol te gebruiken. In bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgeweken, bijvoorbeeld bij bijzondere festiviteiten of bijeenkomsten. Door partners dient dan wel een motivering aangegeven te worden. De gemeente Nieuwegein stelt zich zo veel mogelijk terughoudend op. 6. Derden die op regelmatige basis een ruimte huren bij de Brede school kunnen in overleg met de gemeente Nieuwegein de beschikking krijgen over een sleutel en alarmcode van het pand. Tijdens het uitvoeren van de activiteiten door deze derden hoeft dan geen partner aanwezig te zijn. In de overeenkomst die met iedere huurder wordt afgesloten zijn afspraken gemaakt over deze procedure en de daarbij geldende veiligheidsmaatregelen. Indien derden ruimten willen huren op niet regelmatige basis, is er in beginsel altijd een partner en/of contactpersoon aanwezig Sleutelbeheer De gemeente Nieuwegein beheert het sleutelplan en zorgt voor uitgifte van benodigde sleutels. Altijd dient een lijst aanwezig te zijn van de organisaties die een sleutel hebben en wie binnen die organisatie hiervoor verantwoordelijk is.

22 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 12 van 20 Beheerdocument versie 4.0 Zodra een sleutel is afgegeven, is de ontvanger verantwoordelijk voor het gebruik. Bij onjuist gebruik wordt de partner hierop aangesproken en eventueel hiermee gemoeide kosten worden verhaald op de veroorzaker. Partners en huurders zijn verantwoordelijk voor het sleutelgebruik binnen hun domein en de gemeenschappelijke ruimten. Dit geldt ook ten aanzien van de alarminstallatie Calamiteitenbeheer De partners binnen Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld stellen voor hun eigen domein een ontruimingsplan op. De partners verzamelen de ontruimingsplannen en stellen op basis hiervan een integraal ontruimingsplan en calamiteitenplan voor het gehele gebouw op. Het ontruimingsplan en calamiteitenplan worden afgestemd met de gemeente Nieuwegein en de partners (en eventuele andere huurders). Eenmaal per jaar wordt een integrale ontruimingsoefening georganiseerd. Dit wordt aangestuurd door de partners van de Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld Schade en vandalisme Bij schade en vandalisme dient alert te worden gereageerd. Indien er schade is aan of binnen het eigen domein, dan dient de schade te worden aangegeven. Dit dient altijd afgestemd te worden met de gemeente Nieuwegein. Voor de schadeaangifte dienen de onderstaande stappen te worden ondernomen. Hierbij dient de standaardprocedure van de gemeente Nieuwegein als leidraad. Schade aan de binnenzijde Schade aan de buitenzijde Lekkage/calamiteiten de school kan de schade conform hun eigen procedure afwerken (c.c. naar de gemeente Nieuwegein ter info). Huurders geven de schade en de oorzaak op aan de gemeente Nieuwegein en doet aangifte bij de politie en geeft de schade aan de verzekering op. de school geeft de schade via de reguliere procedure op. Huurders geven de schade met oorzaak op aan de gemeente Nieuwegein. direct gemeente Nieuwegein inschakelen en de schade achteraf afhandelen Huishoudelijk reglement Voor een goed en ordentelijk gebruik van het gebouw wordt een huishoudelijk reglement opgesteld door de partners. nderdeel van dit huishoudelijk reglement is het pedagogisch klimaat in de Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld. Dit huishoudelijk reglement dient voor iedere partner en/of huurder helder te zijn. Voorstel is om een reglement op diverse plaatsen neer te leggen of op te hangen. Bij huurcontracten dient het reglement als bijlage bijgevoegd te worden Communicatie en overlegstructuur De partners onderling hebben maandelijks overleg over de operationele gang van zaken. Dit overleg wordt geïnitieerd op basis van onderlinge afspraken met de partners van de Brede school. Deelnemers zijn ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels. Hier worden afspraken gemaakt over het gebruik van en de programmering van activiteiten binnen de gemeenschappelijke ruimten.

23 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 13 van 20 Beheerdocument versie 4.0 Voor de verschillende verantwoordelijkheden is een communicatiestructuur opgezet. Deze ziet er als volgt uit: Wat Wie Contactpersoon Afstemmingsoverleg Gemeente Nieuwegein Partners * Programmagroep Partners * Brede school Andere huurders Beheeroverleg Gemeente Nieuwegein Partners * Agenda (voorbeeld) nderlinge afstemming Financiën Dagelijks gebruik programmering Exploitatie (afstemming/contract bewaking) Technische beheer** Wanneer jaarlijks maandelijks halfjaarlijks Aanspreekpunt eigen domein Aanspreekpunt gemeenschappelijke ruimten Directeur/locatieleider Directeur/locatieleider Partners* Gemeente Nieuwegein Beheer, onderhoud, klachten, exploitatie dagelijks dagelijks *= De partners basisschool ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels voeren maandelijks met de overige huurders een gebruikersoverleg. **= Voor de school wordt een meerjaren onderhoudsplan opgesteld. Twee keer per jaar vindt er overleg plaats over het geplande groot onderhoud. Daar wordt het meerjarenonderhoudsplan besproken en wordt vastgesteld welke onderhoudswerkzaamheden zullen worden uitgevoerd Verhuur gemeenschappelijke domein De ruimten genoemd in paragraaf 4.1 zijn onderdeel van het gemeenschappelijk domein en kunnen door de partners zonder extra vergoeding worden gebruikt. Hiernaast kan het gemeenschappelijk domein verhuurd worden voor maatschappelijke en (semi) commerciële doeleinden met een maatschappelijke meerwaarde voor het Brede schoolconcept. Verhuur aan partijen mag niet strijdig zijn met de strekking en functies binnen de Brede school, of dat de continuïteit van (een of meer van) de partners in gevaar kan komen. Voor de verhuur van het gemeenschappelijk domein gelden de volgende regels: De verhuur van het gemeenschappelijk domein is gebaseerd op het huurreglement (zie bijlage 4). De partners hebben altijd voorrang op andere huurders van de ruimten in het gemeenschappelijk domein. Het maatschappelijk uurtarief voor het gemeenschappelijk domein is 20,- per uur (indicatief) inclusief exploitatiekosten (elektraverbruik, schoonmaak e.d.). Voor commerciële partijen gelden een hoger, nader te bepalen, commercieel uurtarief. De partners zijn verantwoordelijk voor de exploitatie en de verhuur van het gemeenschappelijk domein. De volgende regeling/verdeling van de opbrengsten uit verhuur geldt: - 25% van de opbrengsten is voor de partner die de externe huurder aandraagt. De partij die de huurder aanbrengt is ook verantwoordelijk voor de administratie, begeleiding avondverhuur, koffie etc.; - 75% van de opbrengsten zijn voor de bekosting van de exploitatie van het gezamenlijk domein. Huurders die structureel ruimten in het gemeenschappelijk domein huren kunnen de beschikking krijgen over een sleutel/kaartlezer.

24 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 14 van 20 Beheerdocument versie 4.0 De Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld bepaald de programmering van de ruimten in het gemeenschappelijke domein. In de Programmagroep Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld zit een afvaardiging van alle partners Leegstand gemeenschappelijke domein De verhuur van de mogelijk leegstaande ruimten in het gemeenschappelijk domein wordt gecoördineerd overeenkomstig het huidige maatschappelijk vastgoed beleid van de gemeente Nieuwegein. De opbrengsten uit de verhuur van de leegstande ruimten in het gemeenschappelijk domein komen volledig ten goede aan de gemeente Nieuwegein Personeel ten dienste van de brede school Dit onderdeel zal op een later moment ingevuld worden. Het gaat om een mogelijke beheerder/conciërge en een mogelijk gezamenlijk schoonmaakbedrijf Buitenterrein Het buitenterrein zal in een separaat overleg ingevuld worden Financiën In onderstaande tabel zijn de financiële verplichtingen van de partners weergegeven: Component nderwijs De Vrije Vogels / KMN Kind&Co 1 Huur Exploitatielasten (onderhoud obv bolletjeslijst) Energie (gas, water en elektra) Diversen: - Mop - tuinonderhoud - zandbak + + De onderdelen 2, 3 en 4 vormen de financiële afdracht van de exploitatie van de partners aan de gemeente Nieuwegein. Deze financiële afdracht is opgebouwd uit de volgende componenten: Vastbedrag conform CFI vergoeding; Energielasten (gas, water en elektra); Zandbak verversing; Tuinonderhoud; Bijdrage meerjarenonderhoudsplanning. Voor de verdeling van de kosten voor de gemeenschappelijke ruimten is in onderstaande tabel de verdeelsleutel op basis van de werkelijk gebruik weergegeven. Deze verdeling is gebaseerd op de situatie per 1 januari Deze verdeelsleutel zal worden herzien als er andere huurders komen of als de huidige huurders meer of minder oppervlakte in de Brede school gaan huren. Leegstaande ruimten zullen onder de gemeente Nieuwegein vallen. Willem Alexander De Tweeklank ZieZo KMN Kind&Co De Vrije Vogels Gemeente Totaal Verdeling in % 33,6% 33,6% 19,1% 4,0% 3,4% 6,3% 100% Bovenstaande verdeling volgt uit de ruimtestaat d.d. 22 augustus 2011.

25 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 15 van 20 Beheerdocument versie 4.0 In onderstaand figuur is bovenstaande verdeling schematisch weergegeven Extra investering energiezuinige Brede school De extra investering die de gemeente Nieuwegein doet voor de energiezuinige Brede school zal in 15 jaar via een toeslag op de werkelijke energielasten van de 3 basisscholen worden verrekend. Na ongeveer 15 jaar ontstaat winst voor de 3 basisscholen in de energielasten (bij gelijkblijvende uitgangspunten) Verdeling gasverbruik Gas wordt door de gemeente Nieuwegein ingekocht en vervolgens is gas onderdeel van de financiële afdracht van de exploitatie van de partners aan de gemeente Nieuwegein. Gas komt centraal binnen en vervolgens zijn er 5 tussenmeters (ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels) aanwezig. Voor de kosten van het gasverbruik van de gemeenschappelijke ruimten wordt de verdeelsleutel op basis van de werkelijk gebruik aangehouden Verdeling elektraverbruik De elektra wordt door de gemeente Nieuwegein ingekocht en vervolgens is elektra onderdeel van de financiële afdracht van de exploitatie van de partners aan de gemeente Nieuwegein. Elektra komt centraal binnen en vervolgens zijn er 5 tussenmeters (ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels) aanwezig. Voor de kosten van het elektraverbruik van de gemeenschappelijke ruimten wordt de verdeelsleutel op basis van de werkelijk gebruik aangehouden.

26 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 16 van 20 Beheerdocument versie Verdeling waterverbruik Het water wordt door de gemeente Nieuwegein ingekocht en vervolgens is water onderdeel van de financiële afdracht van de exploitatie van de partners aan de gemeente Nieuwegein. Water komt centraal binnen en vervolgens zijn er 5 tussenmeters (ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels) aanwezig. Voor de kosten van het waterverbruik van de gemeenschappelijke ruimten wordt de verdeelsleutel op basis van de werkelijk gebruik aangehouden Verdeling kosten gemeenschappelijke ruimten Voor de volgende facilitaire kosten zal de verdeelsleutel op basis van de gehuurde vierkante meters (BV) gelden: schoonmaakkosten; kosten voor netwerksysteem (internet etc.); kosten voor alarmopvolging; kosten voor dagelijks onderhoud. De kosten voor eventueel huishoudelijk personeel (beheerder/conciërge) heeft een nadere uitwerking nodig. Drank en voeding De bestellingen van drank en voeding vinden plaats door het huishoudelijk personeel waarin onderscheid wordt gemaakt in drie soorten bestellingen: a. gezamenlijke bestellingen koffie/thee/limonade/suiker en melk; b. bestellingen voor centrale keuken apart per partner; c. overige bestellingen apart per partner. Partners ontvangen voor bestellingen b en c een aparte factuur van de leverancier. Bestellingen genoemd onder a worden verrekend volgens de volgende verdeelsleutel: Investeringen in gemeenschappelijke ruimtes De inboedel voor de volgende gemeenschappelijke ruimten is onderdeel van het bouwbudget: hoofdentree (tochtsluis); gemeenschappelijke atrium; activiteitenruimte, mediatheek en ICT leeskamer; centrale keuken; spreekkamer/wisselkantoor; serverruimte; gemeenschappelijke berging; werkkasten; toiletten; technische ruimte; lift. Vervanging en onderhoud van de inboedel voor de gemeenschappelijke ruimten verzorgen de partners gezamenlijk. Dit heeft betrekking op de losse inrichting van bovenstaande gemeenschappelijke ruimten, bestaande uit: meubilair; apparaten; gebruiksmaterialen. De inrichting van de volgende ruimten is de verantwoordelijkheid van de partners: speellokaal incl. berging; reproruimte/papieropslag; wissellokalen; vuilcontainerruimte. Investeringen in de inboedel van de gemeenschappelijke ruimten worden in gezamenlijkheid gedaan in onderlinge overeenstemming en verdeeld op basis van verdeelsleutel op basis van de gehuurde vierkante meters (BV). Wanneer een partij een eigen investering wil doen in een gezamenlijke ruimte worden indien nodig aparte afspraken gemaakt over het gebruik.

27 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 17 van 20 Beheerdocument versie BEHEER EIGEN DMEINEN 5.1. Eigen ruimten Het oppervlakte van de eigen domeinen van de gebruikers is in bijlage 1 weergegeven. Jaarlijks zal tussen de partners en de gemeente Nieuwegein overleg plaatsvinden over de bezetting van de eigen ruimten. Bij eventuele structurele leegstand in de eigen domeinen is de Verordening onderwijshuisvesting van toepassing. Voor de overige niet-onderwijsruimten is de gemeente Nieuwegein van toepassing Taken en verantwoordelijkheden nderstaande tabel geeft de principeverdeling van de verantwoordelijkheden en taken van de verschillende partijen voor de eigen domeinen weer. Taken ZieZo Willem Alexander Beheerplan gebouw Verhuur + contracten Afdracht huur De Tweeklank KMN Kind&Co De Vrije Vogels Eigenaar Gemeente Nieuwegein Programmering pstellen gebruiksrooster Huishoudelijk reglement eigen domeinen verleg over de huur eigen domeinen Externe communicatie (pers, buurt) Contractbeheer: verzekering inboeldel (*1) Contractbeheer: alarmopvolging Contractbeheer: schoonmaak en vuil Contractbeheer: gas, water, elektra en internet pstal verzekeringen, belastingen schoonmaak, alarmering, vuil, energie e.d. Toezicht op uitvoering taken Aanspreekpunt informatie en storingsonderhoud Veiligheid, efening, ontruimingsplan, calamiteitenplan Bedrijfshulpverlening

28 Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein Pagina 18 van 20 Beheerdocument versie 4.0 Afwerken storingsonderhoud (alleen gebouwgerelateerde) Sluiten en openen van ruimten Toezicht buitenruimte Groot onderhoud casco Dagelijks onderhoud (*1) = De verzekering van de inboedel van het onderwijs- en het gemeenschappelijk deel is de verantwoordelijkheid van de gemeente Nieuwegein. De indeling naar domeinen/huurders geeft duidelijkheid over het gebruik van het gebouw. De partners regelen qua programmering alles zelf in hun eigen domeinen. Dat betekent dat ZieZo, Willem Alexander, De Tweeklank, KMN Kind&Co en De Vrije Vogels ieder hun eigen programma draaien. Als er sprake is van gezamenlijke activiteiten van één of meer partijen, dan wel één van de partijen bij een andere partij een ruimte wil gebruiken, dan gebeurt dit in onderling overleg. Gratis gebruik van elkaars ruimten is uiteraard niet verboden, maar ook geen automatisch recht. In de eigen domeinen zijn de verschillende partners geheel vrij in hun programmering, mits dit uitgangspunt niet strijdig is met (huur-/gebruik-) overeenkomsten. Deze ruimten zijn in principe niet te huur en altijd beschikbaar voor de partners. Iedere partners zal zo veel als mogelijk zelf de beheertaken van de eigen domeinen uitvoeren. De relatie tussen gemeente en scholen inzake eigendom en onderhoudsverplichtingen is voor de afzonderlijke schooldelen niet anders dan in het verleden, met dien verstande dat ten behoeve van het beheer van de buitengevel en eventuele gemeenschappelijke installatiedelen een verrekening plaatsvindt tussen partners en de gemeente Nieuwegein (zie paragraaf 4.8). KMN Kind&Co en De Vrije Vogels zullen hier niet in participeren, omdat ze als huurders optreden Dagelijks onderhoud Het dagelijks beheer (conciërgetaken, schoonmaak, kleine reparaties) wordt afzonderlijk uitgevoerd en is in ieder domein toebedeeld aan de partner. Uiteraard kan op vrijwillige basis worden samengewerkt, maar in principe is de afspraak dat iedere partij het dagelijks onderhoud zelf organiseert Groot onderhoud en servicekosten De gemeente is coördinator voor de onderdelen waarvoor zij via de standaard huurcontracten en de huisvestingsverordening van het onderwijs verantwoordelijk is. Dat betreft de volgende zaken (zie ook de bolletjeslijst in bijlage 2): KMN Kind&Co en De Vrije Vogels: Deze domeinen worden door de gemeente verhuurd en door de partners zelf dagelijks beheerd. De gemeente is derhalve verantwoordelijk voor al het groot onderhoud (onderhoud dak, gevel, vloer, w+e installatie) en het onderhoud van de installaties (lift, luchtbehandeling, ketel) wordt via de servicekosten te verrekenen. Schoonmaak en binnenschilderwerk worden door de partners zelf georganiseerd en betaald; voor de scholen geldt dat de gemeente verantwoordelijk is voor het onderhoud van gevel en dak met uitzondering van het buitenschilderwerk. De overige onderhoudswerkzaamheden komen voor rekening van de schoolbesturen. Voor het buitenschilderwerk wordt een meerjarenonderhoudsschema afgesproken. De daaruit voortvloeiende kosten worden door de schoolbesturen gefinancierd in de vorm van een afdracht (zie paragraaf 4.8). Voorgesteld wordt het onderhoud van de installaties (lift, luchtbehandeling, ketel) via servicekosten te verrekenen. De gemeente coördineert dan het onderhoud hieraan;

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Nieuwegei Wonen 2 0 12-246 Contactpersoon Conny Hofstede Telefoon 1383 Fax E-mail C.HofStede@NIEUWEGEIN.NL

Nadere informatie

Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld te Nieuwegein

Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld te Nieuwegein Beheerdocument Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld te Nieuwegein Project nr. : 115.03 Datum : 8 juni 2012 Versie : 4.0 Status : definitief concept Brede school Lekboulevard Hoog Zandveld, Nieuwegein

Nadere informatie

Servicekosten. Inhoud. Servicekosten...2 wijzigingen...2 Administratiekosten, leegstandskosten en huurtoeslag...3

Servicekosten. Inhoud. Servicekosten...2 wijzigingen...2 Administratiekosten, leegstandskosten en huurtoeslag...3 Servicekosten Inhoud Servicekosten...2 wijzigingen...2 Administratiekosten, leegstandskosten en huurtoeslag...3 De belangrijkste servicekosten op een rij...4 Begrippenlijst...6 Wilt u meer weten?...6 Servicekosten

Nadere informatie

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding Huurbeleid voor scholen 29 maart 2012 Karin Soldaat Inhoud Inleiding Huur en medegebruik door kinderopvang Wettelijk kader verhuur en medegebruik Hoogte huurtarief Belangrijke aspecten huurbeleid 2 Wie

Nadere informatie

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren Nieuwegein 20 14-378 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VVD dd 24-07-2014 inzake civiele kunstwerken (zie 2014-270) Afdeling Griffie Datum

Nadere informatie

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling "GGD regio Utrecht

1 Onderwerp Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht 2 O 1 4 -! s Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Begroting 2015 GGD ru Datum 19 mei 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Begroting

Nadere informatie

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?.

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?. Onderwerp: reactie op advies HAG Zonnepanelen Bijlage: reactie op deelvragen Geachte heer, mevrouw, In september is de eerste huurdersadviesgroep (HAG) van Acantus gestart. U heeft deelgenomen aan deze

Nadere informatie

Huurder. in een. VvE Complex

Huurder. in een. VvE Complex Huurder in een VvE Complex Wonen met huurders en eigenaren in een appartementencomplex Het komt vaak voor dat huurders en huiseigenaren samen in een appartementencomplex wonen. Dit noemen wij een gemengd

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor Huurders

gemengde complexen informatie voor Huurders VvE beheer gemengde complexen informatie voor Huurders inleiding Met deze brochure willen wij u als huurder van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke zaken. In een

Nadere informatie

De afrekening servicekosten, hoe zit dat?

De afrekening servicekosten, hoe zit dat? De afrekening servicekosten, hoe zit dat? In deze folder leest u over de afrekening van de servicekosten. Wat zijn servicekosten en hoe worden deze kosten in rekening gebracht? Servicekosten Het bedrag

Nadere informatie

stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G stbus 1 3430 AA Bezoekadres Stac lein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G m 20 15-104 Toezicht Veiligheid & Leefbaarheid Team Strategie & Ondersteuning Contactpersoon

Nadere informatie

TE HUUR KANTOORRUIMTE GELEGEN AAN DE JAN VAN DER HEIJDENSTRAAT 40 TE HILVERSUM

TE HUUR KANTOORRUIMTE GELEGEN AAN DE JAN VAN DER HEIJDENSTRAAT 40 TE HILVERSUM TE HUUR KANTOORRUIMTE GELEGEN AAN DE JAN VAN DER HEIJDENSTRAAT 40 TE HILVERSUM Object: In gebouw BW is de een deel van de begane grond (circa 550 m²) en een deel van de eerste verdieping (circa 75 m²)

Nadere informatie

beleid: maart 2007, versie: 2013

beleid: maart 2007, versie: 2013 Kopen van een woning beleid: maart 2007, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden

Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden Bijlage F Voorwaarden en tarieven gebruik van schoolgebouwen door derden 1. Wettelijk kader In de meeste gevallen is het schoolbestuur eigenaar van het schoolgebouw en het omliggende terrein. Het schoolbestuur

Nadere informatie

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan Aan Adres het CDA Oostzaan t.a.v. de heer E. de Jong Kerkbuurt 44 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075-684 7777 Fax 075-684 7778 E-mail

Nadere informatie

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht.

Geen zienswijzen indienen tegen de jaarrekening 2014 van de Afvalverwijdering Utrecht. 20 15*356 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Jaarrekening Afvalverwijdering Utrecht 2014 Datum 25 augustus 2015 Raadsvoorstel Afdeling Duurzame Ontwikkeling Portefeuillehouder mr. j n g PeterW.M. Snoeren

Nadere informatie

Toelichting op de Huurovereenkomst

Toelichting op de Huurovereenkomst Toelichting op de Huurovereenkomst In het eerste deel van de overeenkomst staat omschreven met welke huurder(s) Tiwos een huurovereenkomst heeft getekend. De genoemde personen zijn ieder voor de volle

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Onderwerp Samenwerking SKOBOS-Korein in de Antoniusschool

Nadere informatie

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012

B en W. nr d.d Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 B en W. nr. 12.0685 d.d. 3-7-2012 Onderwerp Brief aan de raad over ontwikkelingen in de huisvesting Maatschappelijke opvang 2012 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de raad

Nadere informatie

GGD Drenthe} College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden

GGD Drenthe} College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden GGD Drenthe} Bezoekadres Mien Ruysweg 1 9408 KA Assen Postadres Postbus 144 9400 AC Assen College van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten/ Leden van de Drentse gemeenteraden O 0592-30 63

Nadere informatie

1. de gemeente. te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door handelende ter uitvoering van het besluit van de raad van de gemeente d.d...

1. de gemeente. te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door handelende ter uitvoering van het besluit van de raad van de gemeente d.d... Overeenkomst bij ingebruikneming (variant I) De ondergetekenden: 1. de gemeente. te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door handelende ter uitvoering van het besluit van de raad van de gemeente d.d...

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TE HUUR STATIGE MONUMENTALE KANTOORVILLA IN HET CENTRUM VAN EINDHOVEN Ten Hagestraat 9 te Eindhoven Vrijblijvende informatie Ten Hagestraat 9 te Eindhoven 1/11 Vrijblijvende informatie

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor

gemengde complexen informatie voor VvE beheer gemengde complexen informatie voor k o p e r K o p e r s inleiding Met deze brochure willen wij u als eigenaar van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

Onderverdeeld in - Juridische vragen - Vragen over onderhoud - Financiële vragen. Juridische vragen:

Onderverdeeld in - Juridische vragen - Vragen over onderhoud - Financiële vragen. Juridische vragen: Onderverdeeld in - Juridische vragen - Vragen over onderhoud - Financiële vragen Juridische vragen: Kan ik mijn lidmaatschap van de VvE opzeggen? Nee. Als eigenaar van een appartement bent u verplicht

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

FLO/U Lbr. 12/057

FLO/U Lbr. 12/057 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen woningcorporatiesector uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201200941 Lbr. 12/057 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

KENNISNEMEN VAN De stand van zaken van het project Eemplein/Eemhuis en de daaruit voortvloeiende actualisatie van de risico s en kostenramingen.

KENNISNEMEN VAN De stand van zaken van het project Eemplein/Eemhuis en de daaruit voortvloeiende actualisatie van de risico s en kostenramingen. RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4405978 Aan : Gemeenteraad Datum : 18 juni 2013 : Wethouder P. van den Berg Portefeuillehouder TITEL Stand van zaken Eemplein/Eemhuis KENNISNEMEN

Nadere informatie

beantwoording schriftelijke vragen II III III 11 II II G

beantwoording schriftelijke vragen II III III 11 II II G Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Nieuwkoop T.a.v. gemeenteraad Postbus 1 2460 AA TER AAR ^ VERZOGEN 3o APR 2015 15.08284 beantwoording schriftelijke vragen II III III

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Projectinformatie. Hoofdweg 667. Hoofddorp

Projectinformatie. Hoofdweg 667. Hoofddorp Projectinformatie Hoofdweg 667 Hoofddorp VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE Object Te huur, diverse recent vernieuwde kantoorunits gelegen aan de Hoofdweg 667 te Hoofddorp. Locatie Het object ligt aan de

Nadere informatie

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 VNG Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 27 november 2018 Ons kenmerk TGW/U201801031 Lbr. 18/077 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) Onderwerp Ontwikkelingen

Nadere informatie

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning

Naam verhuurder:... Naam huurder:... Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de woning Ondergetekenden Naam verhuurder:... Naam huurder:... Adres:... Telefoon:... komen het volgende overeen: A. DE WOONRUIMTE Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van... 20... de kamer(s) in de

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Algemene huurvoorwaarden. De Nieuwe Hommel De Wiltstraat CE Arnhem

Algemene huurvoorwaarden. De Nieuwe Hommel De Wiltstraat CE Arnhem Algemene huurvoorwaarden De Nieuwe Hommel De Wiltstraat 6 6821 CE Arnhem 1 A) ALGEMENE BEPALINGEN 1) Definities Overeenkomst: de tussen De Nieuwe Hommel (verder: verhuurder) en wederpartij (verder: huurder)

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van zelfstandige

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE

VRIJBLIJVENDE INFORMATIE Stadion Galgenwaard, Herculesplein 353, 3584 AA Utrecht Postbus 85379, 3508 AJ Utrecht T (030) 23 22 303 F (030) 23 69 003 E bedrijven@ansdewijn.nl www.ansdewijn.nl KvK Utrecht nr. 30 10 42 03 Rabobank

Nadere informatie

ZORG VOOR MAATSCHAPPELIJK VASTGOED. Professioneel beheer voor beter rendement

ZORG VOOR MAATSCHAPPELIJK VASTGOED. Professioneel beheer voor beter rendement ZORG VOOR MAATSCHAPPELIJK VASTGOED Professioneel beheer voor beter rendement Een veranderende financiële omgeving vraagt om ander vastgoedbeheer Het onderwijsvastgoed, het zorgvastgoed, het gemeentelijk

Nadere informatie

Sociaal statuut. Algemeen. Procedure bij sloop en ingrijpende verbetering

Sociaal statuut. Algemeen. Procedure bij sloop en ingrijpende verbetering Sociaal statuut Het sociaal statuut is belangrijk voor huurders die te maken krijgen met de sloop of renovatie van hun woning. In een sociaal statuut zijn de rechten van huurder vastgelegd. Er staan afspraken

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van onzelfstandige woonruimte. 1 Bij enkele

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Stationsplein 9 te Gouda

PROJECT HUURINFORMATIE. Stationsplein 9 te Gouda PROJECT HUURINFORMATIE Stationsplein 9 te Gouda Object : In het kantoorgebouw Gouwespoor worden diverse turn-key kantoorunits aangeboden. Vloeroppervlakte : Begane grond : verhuurd Eerste verdieping :

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID

NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID HUURDERSBELANGENCOMMISSIE 212 GEEREN-ZUID NIEUWSBRIEF GEEREN-ZUID De afgelopen weken vonden de blokgesprekken plaats in uw buurt. Singelveste AlleeWonen heeft daarin informatie gegeven over het hoe en

Nadere informatie

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil GemeenteWATERLAND INFORMATIE RAAD DOCUMENT GEMEENTE WATERLAND Nummer 196-7 Onderwerp Portefeuillehouder Contactpersoon Afsluiting initiatieffase Brede School Scholeneiland in Monnickendam De heer B.G.

Nadere informatie

beleid: juli 2006, versie: 2014

beleid: juli 2006, versie: 2014 Zorgeloos huren beleid: juli 2006, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens die

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Kwaliteit, zo werkt het

Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Wonen Welzijn Zorg Werk Ontmoetingscentrum

Wonen Welzijn Zorg Werk Ontmoetingscentrum Beheer en Exploitatie Wonen Welzijn Zorg Werk Ontmoetingscentrum Geert Groteplein Overdie Datum: september 2008 Samenstelling: Werkgroep Beheer & Exploitatie Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Gemeente

Nadere informatie

Dienstenpakket De Rendant

Dienstenpakket De Rendant Dienstenpakket De Rendant A. Administratie en Financiën 1. Het uitvoeren van het administratief beheer, naar beste weten en kunnen en met inachtneming van de belangen van de vereniging. Ledenbestand en

Nadere informatie

Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray Toelichting tarieven voor verhuur.

Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray Toelichting tarieven voor verhuur. Bijlage bij Adviesnota Beleidsregels medegebruik en verhuur huisvesting basisonderwijs gemeente Venray 2011. Toelichting tarieven voor verhuur. Inleiding De afgelopen jaren is in Venray, net als in andere

Nadere informatie

3. Het overeengekomen tarief voor het voeren van het/de in beheer zijnde object(en) bedragen:

3. Het overeengekomen tarief voor het voeren van het/de in beheer zijnde object(en) bedragen: Beheerovereenkomst Ondergetekende, der van het huidige adres, verklaart hierbij dat De ondergetekende Wonende te Geboren te Gelegitimeerd met op nummer DD/MM/JJJJ,hierna te noemen opdrachtgever Opdrachtgever

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Situatie Laurentius

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Situatie Laurentius Raadsinformatiebrief Onderwerp Situatie Laurentius Inleiding/aanleiding Op 1 februari jl. hebt u een raadsinformatiebrief ontvangen over de situatie bij Laurentius naar aanleiding van een publicatie in

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 1 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 1 november 2016 2.1.9 Zienswijzen splitsingsvoorstel DAEB niet-daeb Wonen Zuid WoonGoed enz 1 Dossier 949 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 949 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.9

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, -

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G, - Nieuwegein 2014-030 Financiën Contactpersoon Geri de Vree Telefoon (030) 607 13 05 E-mail.devree@nieuwegein.nl

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad 2.2.8 Zienswijzen splitsingsvoorstel DAEB en niet-daeb woningcorporaties 1 Dossier 841 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 841 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 27 september 2016 Agendapunt 2.2.8

Nadere informatie

Algemene Gebruiksvoorwaarden Sarvata Versie 13-04-2012

Algemene Gebruiksvoorwaarden Sarvata Versie 13-04-2012 Algemene Gebruiksvoorwaarden Sarvata Versie 13-04-2012 1. Definities 1.1. Met ruimtebeheerder wordt SARVATA, Centrum voor Gezondheid en Welzijn bedoeld, hierna ook wel Sarvata genoemd. Aanspreekpunt van

Nadere informatie

Wijkaccommodaties Gemeente Nijmegen. Algemene huurvoorwaarden. Gemeente Nijmegen. Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties

Wijkaccommodaties Gemeente Nijmegen. Algemene huurvoorwaarden. Gemeente Nijmegen. Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties Wijkaccommodaties Gemeente Nijmegen Algemene huurvoorwaarden Gemeente Nijmegen Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties 1 A) ALGEMENE BEPALINGEN 1) Definities Overeenkomst: de tussen Gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst

Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Wanneer u gaat verhuizen Het opzeggen van de huurovereenkomst Woon zoals u wilt Wanneer u gaat verhuizen Bij een verhuizing komt heel wat kijken: uw huurovereenkomst opzeggen, uw nieuwe en misschien ook

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE (FLEXIBEL) en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE (FLEXIBEL) en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE (FLEXIBEL) en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30 juli 2003 vastgesteld. Verwijzing naar dit model

Nadere informatie

Kamer zonder wachtlijst

Kamer zonder wachtlijst Kamer zonder wachtlijst Uw kinderen zijn toch al druk genoeg? Onze kinderen hebben meer tijd voor hun studie Kees-Jan & Anneke Schultens uit Enschede Stichting Kamer zonder Wachtlijst (SKZW) Volkerakstraat

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 9 Steller / afdeling J. Louwsma / Beheer Openbaar Ja Bestuurder R.L.M. Sleijpen Bijlage(n) 2 Programma Bedrijfsvoering Registratiecode

Nadere informatie

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen.

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen. Gemeente Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 17 maart 2015 Ons kenmerk 2015/96569 Contactpersoon A.S. van der Wal Doorkiesnummer 023 511

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

Nieuwegein 013-1. Datum 12 maart 2013 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs

Nieuwegein 013-1. Datum 12 maart 2013 Portefeuillehouder F.T.J.M. Backhuijs Nieuwegein 013-1 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VSP dd 04-01-2013 inzake brandveilig gebruik Theater de Kom (zie 2013-051). Afdeling

Nadere informatie

Huisvestingsplan 8298,00 775, ,90

Huisvestingsplan 8298,00 775, ,90 Huisvestingsplan Gebruik vastgoed In overleg tussen de kwartiermaker van de GR Het Flevolands Archief en de directie van Batavialand is vastgesteld welke delen van het huidige gebouw van de GR Nieuw Land

Nadere informatie

Totaal inkomsten ,12

Totaal inkomsten ,12 Vereniging van Eigenaars Kleiburg 22-A tot en met 1032 (blok 72) te Amsterdam- Zuidoost Inkomsten A Voorschotbijdragen eigenaars 40.454,16 B Voorschotbijdragen eigenaars 52.497,48 C Voorschotbijdragen

Nadere informatie

Welzijnsaccommodaties Gemeente Nijmegen. Algemene huurvoorwaarden. Gemeente Nijmegen. Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties

Welzijnsaccommodaties Gemeente Nijmegen. Algemene huurvoorwaarden. Gemeente Nijmegen. Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties Welzijnsaccommodaties Gemeente Nijmegen Algemene huurvoorwaarden Gemeente Nijmegen Afdeling Vastgoed, Sport en Accommodaties 1 A) ALGEMENE BEPALINGEN 1) Definities Overeenkomst: de tussen Gemeente Nijmegen

Nadere informatie

TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint

TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint TE HUUR Spuiboulevard 314 372 te Dordrecht Representatieve kantoorruimte in Crownpoint Ooms Drechtsteden Bedrijfshuisvesting B.V. Spuiboulevard 4 Postbus 1106 3300 BC Dordrecht telefoon 078 614 43 33 fax

Nadere informatie

verrekenbare servicekosten

verrekenbare servicekosten Bij 3B Wonen betaalt u naast de huur ook servicekosten. Deze servicekosten betaalt u maandelijks via een voorschot, tegelijk met de huur. Voorbeelden van servicekosten zijn schoonmaken van de algemene

Nadere informatie

ons kenmerk uw kenmerk bijlage behandeld door BSN H,Vrieling fax (0591)685599

ons kenmerk uw kenmerk bijlage behandeld door BSN H,Vrieling fax (0591)685599 Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7811 AP Emmen 7800 RA Emmen u kil t. 140591 e. gemeente@emmen.nl f. 0591 685599 I. www.emmen,nl Aan de raad van de gemeente Emmen Team Ruimte ons kenmerk uw kenmerk bijlage

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 282625 De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Aan de raad, 1. Beslispunten 1. instemmen met het naar voren halen van extra (noodzakelijke)

Nadere informatie

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23 2 014-11 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Kredietaanvr ig sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan 23 Datum 24 maart 2014 Raadsvoorstel eling Grondbedrijf en Vastgoedzaken Portefeuillehouder J Gadella

Nadere informatie

20 15-184. Nieuwegein

20 15-184. Nieuwegein Nieuwegein 20 15-184 Aan De raad van de gemeente Nieuweqein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie CU d.d.07-04-15 inzake ouderbijdrage voor de jeugd GGZ (zie 2015-065). Afdeling Griffie

Nadere informatie

Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12

Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12 Collegenota Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12 Reg.nummer: 2014/360708 1 Inleiding Het college zoekt een geschikte locatie voor de

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Europaweg 151 te Zoetermeer

PROJECT HUURINFORMATIE. Europaweg 151 te Zoetermeer PROJECT HUURINFORMATIE Europaweg 151 te Zoetermeer Object : Representatieve kantoorunits in markant kantoorgebouw. Vloeroppervlakte : Thans zijn op de 1 e verdieping diversen units vanaf ca. 20 m² voor

Nadere informatie

MEMO HERZIENING WONINGWET

MEMO HERZIENING WONINGWET MEMO HERZIENING WONINGWET Nieuwe corporatiebestel van kracht op 1 juli 2015 Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de gewijzigde Woningwet 1 die tot doel heeft het functioneren van

Nadere informatie

Aanpak van het pand Nijlânsdyk Kenmerk

Aanpak van het pand Nijlânsdyk Kenmerk Aanpak van het pand Nijlânsdyk 4 ----------------------------------------------------------- Kenmerk Aan de gemeenteraad. Inleiding Op 1 oktober 2008 heeft de gemeente Leeuwarden het schoolgebouw aan de

Nadere informatie

Oss. Datum. Achtergrond. ln 2OL4 is in samenwerking met alle gebruikers van de 6 Horizonscholen in Oss een document. GTnnEENTE

Oss. Datum. Achtergrond. ln 2OL4 is in samenwerking met alle gebruikers van de 6 Horizonscholen in Oss een document. GTnnEENTE GTnnEENTE Oss Vastgoedmanagement Aan het bestuur van de stichting OOG T.a.v. mevrouw Beuving Postbus 4 5460 AA Veghel Raadhu slaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 6297 08 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl

Nadere informatie

WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN

WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN Partner voor Verenigingen van Eigenaren Zoekt u ondersteuning bij de organisatie van uw VvE en het onderhoud van uw pand? Wij zijn een onafhankelijke en professionele partner

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 februari 2012 Betreft Woningcorporatie Vestia

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 februari 2012 Betreft Woningcorporatie Vestia > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 8 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 november 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00867 Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Tielweg 3 te Gouda

PROJECT HUURINFORMATIE. Tielweg 3 te Gouda PROJECT HUURINFORMATIE Tielweg 3 te Gouda Object : Vrijstaand kantoorgebouw bestaande uit vijf verdiepingen (incl. begane grond) en een beveiligde parkeergarage, afgesloten middels slagboom. In het gebouw

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Burgemeester Brandtstraat 2 te Moordrecht

PROJECT HUURINFORMATIE. Burgemeester Brandtstraat 2 te Moordrecht PROJECT HUURINFORMATIE Burgemeester Brandtstraat 2 te Moordrecht Object : Een kantoorverzamelgebouw, welke zeer geschikt is voor startende en kleine zelfstandige ondernemers, vanwege onder meer de variabele

Nadere informatie

Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van?? maand1 2007 de kamer in de woning aan: Hoorneslaan 999 te: 2221??

Art. 1. Lid 1: De verhuurder verhuurt met ingang van?? maand1 2007 de kamer in de woning aan: Hoorneslaan 999 te: 2221?? Huurcontract Ondergetekenden Naam verhuurder: John... Adres: Hoorneslaan 999, 2221?? Katwijk zh Telefoon: 06-........ Naam huurder: VVV Naam, Adres 999, 9999 XX Woonplaats, geboren.. -.. 19.. komen het

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387!UWl Duurzame Ontwikkeling Contactpersoon Jeroen van Nistelrooy Telefoon (030) 607 15 77 Fax

Nadere informatie

Procesafspraken en plan van aanpak vrijwilligersbeheer buurthuizen

Procesafspraken en plan van aanpak vrijwilligersbeheer buurthuizen Zaaknummer 00444533 Onderwerp Procesafspraken en plan van aanpak vrijwilligersbeheer buurthuizen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 7 juli 2015 stemde de raad in met de actualisering van

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaars Kleiburg.. tot en met. (blok..) te Amsterdam-Zuidoost. Begroting op jaarbasis. A Voorschotbijdragen eigenaars 40.

Vereniging van Eigenaars Kleiburg.. tot en met. (blok..) te Amsterdam-Zuidoost. Begroting op jaarbasis. A Voorschotbijdragen eigenaars 40. Vereniging van Eigenaars Kleiburg.. tot en met. (blok..) te Amsterdam-Zuidoost Begroting op jaarbasis Inkomsten A Voorschotbijdragen eigenaars 40.455,24 B Voorschotbijdragen eigenaars 52.502,64 C Voorschotbijdragen

Nadere informatie

PROJECT HUURINFORMATIE. Bernadottelaan 77 te Gouda

PROJECT HUURINFORMATIE. Bernadottelaan 77 te Gouda PROJECT HUURINFORMATIE Bernadottelaan 77 te Gouda Object : In de nieuw gerealiseerde multifunctionele accommodatie Nelson Mandela Centrum wordt kantoor-/praktijkruimte op de eerste verdieping aangeboden

Nadere informatie

VASTGOED MET RENDEMENT. Heldere uitgangspunten voor de praktijk van vastgoed

VASTGOED MET RENDEMENT. Heldere uitgangspunten voor de praktijk van vastgoed VASTGOED MET RENDEMENT Heldere uitgangspunten voor de praktijk van vastgoed Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene uitgangspunten... 5 Verhuur... 7 Beheer en onderhoud... 8 Wijzigingen in de vastgoedportefeuille...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch

RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch Portefeuillehouder Wethouder Fluitman Ronde Tafel 05 september 2017 Opsteller R. Faems Debat 19 september 2017 Zaak/stuknummer 231576 Raadsvergadering

Nadere informatie