HOLLAND BiCON Lekker Jezelf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOLLAND BiCON 2013 - Lekker Jezelf"

Transcriptie

1 programmaboek

2 Lekker jezelf op de Holland BiCon 2013 Met gepaste trots is hier het programma van alweer de vijfde Holland BiCon die het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) organiseert. Kun je jezelf zijn, hoe ben jezelf, wat betekent dit voor jezelf en voor je omgeving? Vragen waar iedereen mee te maken heeft. Maar biseksuele mannen en vrouwen wellicht nog net ietsje meer. Zo blijkt bijvoorbeeld jezelf zijn op je werk als biseksueel zeker niet vanzelfsprekend, volgens onderzoek van het SCP. Maar uiteraard is het wel belangrijk om jezelf te kunnen zijn, hoe je hier dan ook uiting aan geeft. Dat is dan ook de rode draad van de Holland BiCon dit jaar. Het forum gaat het over Coming Out en geheimen, diverse workshops focussen op je eigen ontwikkeling en gaan dieper in op je (bi)seksuele identiteit. Verder ben ik blij met alles wat er dit jaar bereikt is. De positie van biseksuele vrouwen, mannen en transgenders is diverse malen stevig op de kaart gezet. En in de toekomst gaan we daar zeker mee door. Want hoe meer aandacht er is voor biseksuelen, des te duidelijker ook dat er ok nog heel wat moet gebeuren aan maatschappelijke acceptatie, bewustwording en emancipatie. Erwin Heyl, voorzitter LNBi EEN GOED GESPREK 2 Het kan zijn dat je tijdens de Holland BiCon even behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek. Iets waartegen je tijdens de BiCon bent aangelopen of iets waar je al wat langer mee zit. Of gewoon, omdat je graag even een goede gedachtewisseling wilt hebben en niet iemand weet waarmee je kunt praten. Herman Heijermans en Maria Bosman, beide ervaren coach en zelf ook biseksueel zijn tijdens de Holland BiCon aanwezig. Je kunt ze bereiken via de infotafel voor een afspraak. Daarnaast zijn er twee vrijwilligers van Orpheus (vereniging voor mensen met homo/biseksuele gevoelens in een heterorelatie) aanwezig met informatiemateriaal en uiteraard zijn zij bereid om te vertellen wat de vereniging allemaal doet. VEILIG VRIJEN Eigenlijk vanzelfsprekend maar het gaat lang niet altijd vanzelf. Mensen van de GGD Rijnmond zijn aanwezig van 17:00 tot 20:30 om voorlichting te geven. En uiteraard ligt er materiaal waarmee de theorie van veilig in de praktijk kan worden omgezet.

3 Regels om te weten De Holland BiCon is er voor alle biseksuelen en hun vrienden: mannen, vrouwen, transgenders, kinky biʼs, ʻhuis- tuin- en keuken- biʼs, queers, radical faeries, ʻnet in het pakʼ biʼs, van elke leeftijd en achtergrond. Dat vinden we heel leuk! De Holland BiCon is een evenement waarop de verscheidenheid van de biʼs in Nederland in volle glorie naar buiten komt! Om te zorgen dat iedereen zich thuis voelt op de BiCon, houden wij enkele regels aan. Mocht je merken dat er mensen zijn die zich niet aan de regels houden, handel dan niet zelf, maar meldt het bij iemand van het organisatieteam. Respecteer elkaars grenzen! Niet iedereen is even vrijgevochten als jij. Wees tolerant naar de manier waarop anderen hun biseksualiteit willen vormgeven. Bedenk dat het hun manier is, en dat ook jij het volste recht hebt om je eigen wijze te kiezen. Wat er besproken wordt of gebeurt tijdens de workshops blijft tussen de deelnemers. Vertel anderen gerust over je eigen ervaringen, maar blijf bij algemene termen als het over andere deelnemers gaat. Het ligt voor de hand, maar tijdens de BiCon gelden gewone omgangsregels. Opdringerig gedrag wordt niet geaccepteerd. Nee is nee, onder alle omstandigheden. Mocht je klachten hebben over het gedrag van iemand, meld het dan even aan een van de vrijwilligers, die zal in dat geval handelen. Opdringerig gedrag kan leiden tot het ontzeggen van de toegang! 3 Roken is alleen buiten toegestaan. Drank en eten is alleen toegestaan in café Praag en Sissi. Tijdens de Holland BiCon worden fotoʼs en mogelijk filmopnames gemaakt. Uiteraard zoveel mogelijk met ieders respect voor privacy. Mocht je het idee hebben dat je op de foto staat maar je wilt dat echt niet geef dat dan even aan. Aan het eind van de zaterdagmiddag zal een groepsfoto worden gemaakt. Deze foto zal in het verslag van de BiCon op de website komen. Hou hier rekening mee als je meedoet. TELEFOONNUMMERS Mocht je de organisatie tijdens de Holland BiCon willen bereiken, bel dan: Het COC Rotterdam is te bereiken op: , adres: Schiedamsesingel 175, 3012 BB Het adres van de Holland BiCon is: info@hollandbicon.nl Het COC beschikt niet over een pinautomaat. Zorg voor contant en gepast geld om af te rekenen. Op onderstaande kaart kun je zien waar deze (niet) in de buurt zijn. De dichtstbijzijnde is momenteel aan het Vasteland (even voorbij de onderkant van de kaart)

4 RUIMTES In café Praag, de benedenbar, is de infotafel. Café Praag is tijdens de BiCon beschikbaar om wat te drinken, te kletsen, bij te komen of een spelletje te spelen. De eerste verdieping, danscafé Sissi, is uiteraard de plek van de disco op zaterdagavond. Ook zullen hier het forum en diverse workshops plaatsvinden. Op de tweede verdieping is het secretariaat, uitsluitend voor workshops. De derde verdieping heeft de grote vergaderzaal met veel ruimte. Ook hier zullen workshops plaatsvinden en zaterdagavond is dit de ruimte om te chillen. 4 VRIJDAGAVOND is het optreden van Perry Zuidam, de topper uit Rotterdam die veelvuldig optreedt in Spanje en de wijde omgeving van Rotterdam. DINER De Holland Bicon zorgt voor een maaltijd, Hieraan kunnen alleen mensen deelnemen die zich van te voren voor het diner hebben opgegeven. Mocht je dit niet gedaan hebben, dan zijn er in de omgeving vele restaurants te vinden, dus alternatieven zijn makkelijk voorhanden. Zorg er wel voor dat je op tijd terug bent voor het avondprogramma!

5 THE BAFFLING BARBARIAN BISEXUAL BALL HOLLAND BiCON Lekker Jezelf Het thema van het bal is dit jaar: Lekker Jezelf!? Lekker jezelf wezen, of juist als je eigen alter ego gaan. De keuze is helemaal aan jou. Laat je gaan, feest en geniet. Van jezelf en met elkaar. Als bi of als open-minded anders. Iedereen is welkom. Het optreden van het fameuze duo Dorka & Wessels, onder andere bekend van de Roze Zaterdag, opent de dansvloer. Daarna wordt de muziek verzorgd door draait door met vinyl. Al jarenlang ervaring met grootse feesten en geen onbekende op vrijwel elk Tijdens het feest zal de 3de verdieping open zijn. In de Winnie de Pooh Knuffellounge kun je je terug trekken om even bij te komen, te chillen en te knuffelen. HET GROTE BI-FORUM: Lekker Jezelf!? Geheimen en de rol van coming out. Het forum staat onder leiding van Wilma Ruis, trainer bij de Beuk en voormalig voorzitter van het COC Rotterdam. 5 In debat met elkaar en met de aanwezigen gaan Tanja Ineke, Andreas Wismeijer en Vreer Verkerke. Coming Out wordt veelal gezien als het sluitstuk van je zelfacceptatie en het begin van een duidelijke zichtbaarheid in het maatschappelijk leven als zijnde lhbt s. Voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in een relatie is coming out vrijwel niet te voorkomen. Voor biseksuelen ligt dit regelmatig anders. Veel biseksuelen zijn single of hebben een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Wat zijn de voordelen van coming out als biseksueel en wat zijn de kosten hiervan? Is coming out überhaupt (nog) nodig of moet iedereen maar uit zichzelf weten welke (seksuele) identiteit je hebt? Tanja is voorzitter van COC Nederland en directeur bestuurszaken UWV. COC Nederland is een groot pleitbezorger van coming out, Zichtbaarheid en acceptatie gaan hand in hand volgens COC Nederland en zonder deze coming out zul je niet je leven ten volle kunnen leiden. Andreas Wismeijer is sociaal psycholoog en wetenschapper en in Nederland de expert op het gebied van geheimen. In deze hoedanigheid beweerde hij in het AD vorig jaar dat coming out absoluut niet gelukkig hoeft te maken. Zijn recente onderzoek laat wel zien dat bdsm bevorderlijk is voor mentaal welbevinden, maar coming out schijnt minder van belang te zijn.

6 Vreer Verkerke is eigenaar van Vreerwerk, biseksueel transgenderactivist en heeft lak aan elk mogelijk hokje. Sterk in het creëren van genderneutrale taal en weet het denken over seksueel en genderdiversiteit elke keer weer van een nieuwe dimensie te voorzien. WORKSHOPS Vrijdag 20:15-21:30 1 e Workshopronde NewBi s, door Tijmetje Een workshop speciaal voor diegenen die voor het eerst keer op de BiCon zijn. Maak kennis met elkaar en deel je ervaringen en verwachtingen. De (on)zichtbaarheid van biseksualiteit door Emiel Biseksualiteit als onzichtbare seksuele identiteit? Uit voorlopig onderzoek blijkt dat biseksualiteit, bewust of onbewust, vaak wordt gezien als niet-authentiek, niet bestaand. Met als gevolg dat er geen erkennis van biseksualiteit is. Ik ben al lange tijd geinteresseerd in de mechanismen die biseksualiteit (on)zichtbaar maken, met name gericht op de functie van taal hierin. Deze workshop wil deelnemers meenemen naar de belangrijke rol van taal in het crëeren, negeren, ontkennen, bevestigen,uitdagen, overschrijden van seksuele identiteiten. Natuurlijk gericht op biseksualiteit en biseksuele identiteiten. Zo wil ik onder meer het emancipatiebeleid van OCW bestuderen, en ingaan op mijn huidige onderzoek Verhalen van Biseksuelen Emiel Maliepaard is onderzoeker aan deuniversiteit Utrecht, en doet op persoonlijke titel veel onderzoek naar biseksualiteit. Zaterdag 11:00-12:15 Ontspanningsoefeningen door Herman In deze workshop ga je (eenvoudige) adem- en ontspanningsinstructies doen. Dat is voor menigeen sowieso al prettig. En als je spanningsniveau verhoogd is, dan kunnen de oefeningen helpen om dit omlaag te brengen. Of het kan zijn dat je je meer bewust wordt van de spanning die er zit, of van andere zaken die bij jou aan de orde zijn. In feite kan het doen van adem- en ontspanningsinstructies allerlei gevolgen hebben voor een individu, daarom wordt niet van tevoren per se beloofd dat je er 'geheel ontspannen weer uitkomt'. Maar de moeite waard is het altijd! In ieder geval geldt dat in een meer ontspannen toestand hoofdlijnen helder worden. Je komt eenvoudiger tot de kern. Er is gelegenheid om tegen het einde van de workshop nog wat uit te wisselen. Herman Heijermans is loopbaancoach, lifecoach en ontspanningstherapeut. Hij heeft ook veel ervaring in de begeleiding van biseksuelen. Meer informatie over Herman, én over ontspanning, vind je op zijn websites en (speciaal voor biseksuelen) 6 Polyamorie door Leo Ben je verliefd op meerdere mensen tegelijk? Heb je een relatie met meer dan één persoon? Geniet je daar van of, fantaseer je daar wel eens over maar aarzel je de stap te nemen als zich de kans voordoet? Dan is deze workshop door Leo Goetstouwers over polyamorie iets voor jou. Leo Goetstouwers: ik ben biseksueel, leef een polyleven en werk als psychotherapeut in mijn eigen praktijk ( en bij een grote instelling. In deze workshop vertel ik wat ik van mijn clienten heb geleerd over hun polyleven, wat zij daar uit halen, hoe ze dit vormgeven, maar ook waar zij tegen aan lopen, hoe zij tot oplossingen komen en waaruit die oplossingen bestaan. Er is ruim tijd voor vragen, uitwisseling van ervaringen en je mag er ook alleen maar zijn en luisteren. Over mannelijkheid en vrouwelijkheid door Marc "Tegenwoordig hoor je wel spreken van het integreren van manlijke en vrouwelijke energie. Wat is dat eigenlijk, wat wordt er bedoeld? In deze workshop zullen we het hebben over Yin en Yang als archetypische energie-vorm, en hoe zich dat verhoudt tot de cultuur en de biologie van vrouw/man zijn.

7 Als androgyne man verbaast Marc Drost zich zijn leven lang al over wat hoort en niet hoort ivm man/vrouw-zijn. Hij is ook actief bij Faeries, en tijdens de BiCon van 2011 trad hij met zijn accordeon op tijdens het feest." 13:130-15:00 uur Lekker jezelf als of met een hoogsensitieve biseksueel in je (toekomstige) relatie?! door Maria Hoogsensitieve personen (afgekort HSP) hebben de (gewone) hersen-eigenschap dat ze veel en met details kunnen zien, horen, voelen, ruiken en/of proeven. Prikkels van buiten en binnen worden intens beleefd. Daarbij zijn ze vaak goed in het aanvoelen van andere mensen, het begrijpen van wat een ander nodig heeft en weten hoe ze het een ander naar de zin kunnen maken. Ze zijn op positieve verbinding met andere mensen gericht, hebben veelal een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en een slecht ontwikkeld gevoel van eigenwaarde. Ze laten zich gauw van de wijs brengen als ze hun doelen niet scherp voor ogen hebben, zijn zeer gevoelig voor kritiek en hun sterk ontwikkelde interne dialoog weerhoudt hen er nog al eens van om je eigen ding te doen en gezonde relaties aan te gaan. Deze workshop gaat over de aandachtspunten en de valkuilen in relaties als jij of je partner hoogsensitief is. Misschien ga je begrijpen wat er mis gaat/ging. Heb je (nog) geen relatie en ben je hoogsensitief? Doe dan mee! In elk geval: je huidige of je volgende/toekomstige relatie kan er beter door worden! Belangrijke tip: doe voordat je komt de HSP-PLUS TEST op en vraag de uitgebreide uitslag aan. Je bent al gelijk een stukje wijzer waarschijnlijk. Leer in deze workshop om beter jezelf te zijn en je verbeterde zelf te zijn. Maria Bosman is psycholoog, communicatietrainster, biseksueel, HSP-coach, hoogsensitief en creatieve onderneemster met sinds 1996 haar trainingsbureau Partners in Creation. Sinds 2007 geeft ze workshops over hoogsensitiviteit. Sinds april 2013 is haar tweede website ruimtevoorhooggevoeligheid.com naast die van partners-in-creation.nl online en komt gestaag alles erop wat ze al heeft kunnen betekenen voor hoogsensitieve personen en hun omgeving en gaan al haar HSP-ondersteunende creaties voor 2014 e.v. erop komen. Neem eens een kijkje en doe de online zelfhulptest. 7 Feel Flirty workshop, door Folkert Flirten kun je leren! Wat zijn jouw sterke kanten in contact maken? Weet je wanneer iemand met jou flirt? Is flirten anders bij mannen of vrouwen en maak je van flirten jouw levensstijl of gebruik je het alleen als je iemand echt leuk vindt. Kom naar de flirtworkshop en breng het s-avonds meteen in de praktijk. Folkert Kooistra geeft regelmatig workshops en trainingen op sociaal en theatraal gebied. De workshops zijn interactief en zitten vol met oefeningen. Je leert kennis, vaardigheden en een andere houding aan te nemen, die je direct zelf uit kunt proberen in de praktijk. Seks, en taboes doorbreken, door Erica Seks, wat betekent nu eigenlijk en welke taboes heersen er. Hoe bespreek je deze, wat geletekent een taboe op seks gebied voor jezelf, voor een ander, voor je relatie. Erica de Winter, sexpert coach en schrijfster, haar passie is het doorbreken van taboes 15:30 Spelletjesworkshop, door Tijmetje en Kruk Genoeg gezeten, uitgedacht? Kom in beweging! Laat je uitdagen, daag uit, win, verlies, maar vooral: speel mee! Inbreng van een groepsspel wordt erg gewaardeerd. Zondag vanaf 11:00 uur inloop bij en napraten onder het genot van taart en koeken, koffie en thee in café Praag waarna we om 12:30 uur bij het Centre of Contemporay Art Witte de With verwacht worden voor een rondleiding over de The Tempation of AA BRonson, We who feel differently. Vanaf16:15 is er nog een optreden van Mannenkoorts, vocaal dubbelkwartet uit Den Haag voor de zondagmiddagsalon van COC Rotterdam (toegankelijk voor een ieder)..

8 Tijd Programma plek vrijdag 18:00-24:00 Inloop COC Rotterdam inschrijven Praag 20:00 Officieuze opening Holland BiCon Praag 20:15-21:30 Workshop: De (on)zichtbaarheid van biseksualiteit vergaderzaal Workshop: NewBi s secretariaat 22:00 Optreden: PERRY ZUIDAM Praag zaterdag 10:00-10:30 Inloop COC Rotterdam inschrijven, koffie/thee Praag 10:30 Opening, door niemand minder dan Els Veenis Praag 11:00-12:15 Poly-amorie in je relatie(s) vergaderzaal workshops Ontspanningsademhaling secretariaat Over mannelijkheid en vrouwelijkheid Sissi 12:15-13:30 LUNCH (selfcatering) 13:30-15:00 Seks, en taboes doorbreken vergaderzaal workshops Hoogsensitiviteit secretariaat Flirten Sissi 15:00-15:30 Pauze 15:30-17:30 Forumdebat: Tanja Ineke, Andreas Wismeijer, Vreer Verkerke Sissi over Coming Out en Jezelf Zijn! Spelletjesworkshop vergaderzaal 17:30-19:30 Diner Sissi/Praag 19:30-20:30 Bijpraten/info veilig vrijen/pimpen voor het ball overal 20:30 Baffling Barbarian Bisexual Ball met optreden van Sissi DORKA en WESSELS. Daarna is de dansvloer volledig vrij en draait door met vinyl zondag 11:00 Koffie/thee-inloop/bijkomochtend Praag 12:30- Speciale rondleiding tentoonstelling The Temptation of AA Bronson Witte de With Vanaf 16:15 Mannenkoorts, een vocaal dubbelkwartet uit Den Haag treedt Sissi voor de zondagmiddagsalon op (toegankelijk voor een ieder) Praag BG; Sissi 1 ste verdieping; secretariaat 2 de verdieping; vergaderzaal 3 de verdieping 8 De Holland BiCon Lekker Jezelf!? is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Rotterdam en COC Nederland en de faciliteiten en vrijwilligers van COC Rotterdam en medewerking van Centre for Contemporary Art - Witte de With.

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen:

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: 1. Workshop: Ontdek jouw communicatietalent! Data: woensdag 10 september, woensdag 24 september, woensdag 29 oktober,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Nieuwsflits: Augustus 2014

Nieuwsflits: Augustus 2014 Nieuwsflits: Augustus 2014 MEER! met elkaar is een plek waar vrouwen van alle nationaliteiten en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Waar veel vrijwilligers actief zijn. Waar je elkaar kunt steunen, jezelf

Nadere informatie

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen?

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J=Joris K=Karin K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J: Een diagnose die ik kreeg als kleuter. Wat ik zelf niet wist in de lagere school en het begin van het

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

RELATIE COACH OPLEIDING WEEKEND 2016

RELATIE COACH OPLEIDING WEEKEND 2016 RELATIE COACH OPLEIDING WEEKEND 2016 Health Balance Group Generaal Eisenhowerweg 4, 5056 CR Berkel-Enschot, Nederland T: +31 6 11424494 - I: www.healthbalance.nu - E: info@healthbalance.nu Voorwoord Je

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Biseksueel in het (gemeente)beleid. Erwin Heyl Landelijk Netwerk Biseksualiteit met hulp van Èmiel Maliepaard Onderzoeker

Biseksueel in het (gemeente)beleid. Erwin Heyl Landelijk Netwerk Biseksualiteit met hulp van Èmiel Maliepaard Onderzoeker Biseksueel in het (gemeente)beleid Erwin Heyl Landelijk Netwerk Biseksualiteit met hulp van Èmiel Maliepaard Onderzoeker inhoud Het LNBi Definitie Onderzoek Oorzaken Aan de slag Wat wel en niet te doen

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen.

Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen. 2015/2016 Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen. Aansluiting en uitdaging weg. Ondervindt u ook vaak dat uw hoogbegaafde kind niet vanzelfsprekend makkelijk leert? Merkt u ook dat uw kind moeite

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Nypels Speelt 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Inleiding Het Nypels wordt steeds leuker, doe jij ook mee? Nypels Speelt, onder die titel wordt op een nieuwe manier gewerkt aan de betrokkenheid

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland.

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland. Informatiepakket: Voorlichting seksuele diversiteit voor middelbare scholen Lid van federatie COC Nederland St. Catharinaplaats 10 6811 BS Arnhem Postbus 359 6800 AJ Arnhem Telefoon: 026 442 31 61 E mail:

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Wervelende. Voorlichtingsshow

Wervelende. Voorlichtingsshow De Wervelende Voorlichtingsshow Introductieles/Omkadering 1. HINTS Doelstelling: Taal en termen kennen. Werkwijze: Om beurten krijgt men een woord in het oor gefluisterd door de begeleider De deelnemer

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN Bedenken wat je allemaal niet goed doet en wat er allemaal beter kan is voor de meeste van ons a piece of cake. Hoe vaak boren we onszelf niet de grond in.

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot.

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Rouw van naastbestaanden van personen met dementie Gerke VERTHRIEST Een pluim voor jou, mantelzorger! We staan stil bij: - Rouwen als iemand nog niet dood

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Hooggevoeligheid & Energie Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Thema s: Herkennen van & omgaan met (Hoog)gevoeligheid en spiritualiteit. Energetisch reinigen en

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt.

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld..

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld.. Hollaback! (= Roep terug) betekent : Reageren Tegen straatintimidatie, op jouw manier. Of je nu iemand vertelt wat je overkwam, je verhaal deelt online, het in kaart brengt via de Hollaback app, op het

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN Bedenken wat je allemaal niet goed doet en wat er allemaal beter kan is voor de meeste van ons a piece of cake. Hoe vaak boren we onszelf niet de grond in.

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

HELEMAAL JEZELF ZIJN; STA IN JOUW KRACHT, LEEF VANUIT JOUW HART.

HELEMAAL JEZELF ZIJN; STA IN JOUW KRACHT, LEEF VANUIT JOUW HART. Centrum Bergkristal A.A. Visser J. Nagelhoutlaan 39 8574 SR Bakhuizen 06-25312186 Overzicht November 7-11; Jouw manifestatiekracht; jezelf sterker neerzetten en manifesteren met behulp van positieve psychologie

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka

Training Innerlijke Balans. Hoera het is vandaag! Sepp Lifka Hoera het is vandaag! Een training voor ieder die wil leren hoe je in de waan van de dag de innerlijke rust en balans kunt bewaren. Warm welkom Hoera het is vandaag! Mijn naam is en in mijn dagelijks leven

Nadere informatie

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Dit document beschrijft kort de bevindingen uit het onderzoek over biseksualiteit van het AmsterdamPinkPanel.

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie