JAARPLAN AOS WEST BRABANT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARPLAN AOS WEST BRABANT 2014-2015"

Transcriptie

1 JAARPLAN AOS WEST BRABANT THEMA DOELEN EN ACTIVITEITEN 1 Organisatie/ aansturing / visie 1.0 Voorbereiding Toetsing AOS / accreditatie HR 2015 Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Het doel is een positieve beoordeling van de AOS door de NVAO op basis van een degelijk Kritisch Reflectie Document. Daarmee is voor de komende vier jaren de financiering van de AOS door min. Van OC&W veilig gesteld Het KRD wordt geschreven met behulp van het OMO format en de schrijfwijzer, gebaseerd op het toetsingskader van de NVAO. Er wordt een schrijfteam geformeerd dat teksten aanlevert. Voor het schrijven van het KRD zelf wordt een schrijver ingehuurd. Het schrijfproces moet direct na de kerstvakantie zijn afgerond In de loop van januari wordt een proefvisitatie gearrangeerd om te beoordelen of het KRD voldoende beantwoordt aan de gestelde criteria voor toetsing De stuurgroep stelt in het voorjaar het KRD document vast De beoordeling door de NVAO zal in het najaar plaats vinden in het verlengde van de accreditatie van de HR. 1.1 Evalueren Organogram / overlegstructuur AOS Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. De opdracht is het bestaande organogram te herzien in het licht van de ontwikkeling van de AOS in de afgelopen jaren en qua model ( overlegstructuur, taken en rollen) af te stemmen op de andere OMO AOS. Overleg met penvoerder, AOS coördinatoren en interne medewerkers over de kaders voor een intern transparant en herkenbaar en extern gemakkelijk duidelijk te maken organisatiemodel.

2 CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Binnen de gestelde kaders wordt vervolgens een organogram voor AOS WB gemaakt met beschrijving van de taken en rollen en de communicatie structuur annex de daarbij belegde verantwoordelijkheden. Medio 2015 is er een door de stuurgroep geaccordeerd organogram voor AOS WB dat met ingang van 1 september 2015 in werking gaat. Het resultaat wordt gedeeld met alle partners en medewerkers van de AOS, in de diverse publicaties ( website en gids) opgenomen en geborgd in het archief 1.2 Jaaragenda AOS Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Doel is elk schooljaar in september een jaaragenda met daarin alle relevante activiteiten van de AOS beschikbaar te hebben en actueel te houden. In samenwerking met de administratie van Sg Tongerlo een geschikt format maken en een procedure ontwerpen waarmee periodiek alle relevante data worden opgehaald, zodanig dat de agenda actueel blijft en jaarlijks opnieuw in september wordt uitgebracht. De jaaragenda wordt begin november uitgezet. Op basis van de reacties van medewerkers / gebruikers wordt het format aangepast en definitief gemaakt. Het opstellen en onderhouden van de jaaragenda wordt zelf tot onderdeel gemaakt van de jaaragenda. 1.3 Jaarplan Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Doel is om elk schooljaar in september een jaarplan te presenteren met een overzicht van de doelen resp. activiteiten voor dat schooljaar met een PDCA format De coördinator beschrijft het proces ( opstellen monitoren resultaat meting - tijdbalk) en maakt het format voor de beschrijving van doelen. Najaar 2014 CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Het opzet van het jaarplan AOS West Brabant wordt getoetst op hanteerbaarheid door het kernteam. Het proces van het opstellen monitoren resultaat meting - tijdbalk wordt in een notitie gehecht aan het jaarplan en mede beoordeelt door het kernteam. Najaar 2014 Het opstellen en de verdere procesgang van het jaarplan wordt opgenomen in de jaaragenda en wordt zo onderdeel van het reguliere werkproces van de AOS. Jan AOS Archief Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel Het opzetten van een digitaal archief met als doel dat officiële en andere relevante documenten op een redelijk eenvoudige wijze op een centrale en veilige plaats binnen het netwerk van sg Tongerlo te vinden zijn. De coördinator zoekt in samenspraak met intern ter zake deskundigen naar een geschikte

3 CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE mappenstructuur, begeleidt en faciliteert het proces van het verzamelen van documenten die daarin thuis horen, en zorgt vervolgens voor de gewenste ordening. Okt t/m dec De wijze waarop het archief wordt onderhouden wordt vastgelegd in een aantal afspraken ( notitie). Jan/febr Regelmatige gebruikers wordt gevraagd om de het digitale archief te bezoeken en te beoordelen. In de loop van 2015 wordt bezien of de afspraken m.b.t. tot het gebruik en aanvullen van het archief onderhouden worden, bijstelling behoeven of nog eens extra onder de aandacht moeten worden gebracht. Najaar 2015 wordt een besluit genomen over de definitieve vorm van het archief en de afspraken over de archivering en het gebruik. 1.5 Stimuleren betrokkenheid AOS partners Johan is verantwoordelijk voor het proces en resultaat. Partners: allen De ambitie is de betrokkenheid van partners in het netwerk AOS verder te stimuleren met als doel een verhoogde belangstelling en inzet voor en deelname aan de activiteiten binnen de AOS onder meer door een betere bekendheid met dat wat de AOS doet en onderscheiden partners kan bieden. Onderzoek naar bekendheid en affiniteit met de AOS als netwerkorganisatie en zijn drie functies ( opleiden onderzoek verdere professionalisering / schoolontwikkeling. ( dec 14 febr. 15) Op basis van de resultaten een plan van aanpak maken om de bekendheid te vergroten / betrokkenheid te stimuleren. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Het opleidingsoverleg en de stuurgroep wordt gevraagd naar hun bevinding van het onderzoeksresultaat en het plan van aanpak dat daarop is gebaseerd ( mrt april). De acties zoals die in het plan van aanpak worden genoemd, worden uitgewerkt en gaan onderdeel uitmaken van het jaarplan De onderzoeksresultaten worden gedeeld en gearchiveerd. De acties volgens het plan van aanpak komen terug in het jaarplan Samenwerking met nieuwe partners Johan is verantwoordelijk voor het proces en resultaat. Partners: allen CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Doel is om de samenwerking met Kwadrant en Langstraat verder te intensiveren en kennis te maken met de lerarenopleiding van de Radboud Universiteit. Het leveren van aanvullende informatie, afleggen bezoeken, gesprek met docenten-spd en schoolleiding van de nieuwe partners en wat verder kan bijdragen intensivering van het contact. In maart 2015 worden de rectoren en opleidingsdocenten van de beide scholen gevraagd naar hun eerste ervaring als partner in AOS WB.

4 Op basis van de uitwisseling van ervaringen wordt gerichte actie ondernomen. 1.7 Evaluatie strategisch beleidsplan AOS WB Marijke is verantwoordelijke, Johan is partner in dit proces. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Doel is om in de context van de huidige ontwikkeling in de activiteiten en de onderwijsomgeving van de AOS de koers voor de komende vier jaren uit te zetten. Het proces wordt in gang gezet door de penvoerder namens de stuurgroep die het nieuwe plan moet vaststellen De coördinator verzameld een team van medewerkers om dit plan met een tijdpad op te stellen. Het team maakt een tijdplanning voor het werkproces dat ruwweg de volgende stappen omvat: - ijken / herijken van de visie op opleiden in de school cq de AOS; - inventariseren van de behaalde resultaten in de afgelopen periode; - benoemen van relevante ontwikkelingen voor de nabije toekomst; - doen van voorstellen voor nieuwe ( lange termijn) doelen op basis van het voorgaande; - opstellen van eerste concept strategisch beleidsplan ; - organiseren van feed back op het concept door op relevante plekken in en buiten het AOS team te bespreken; - het voorleggen van een bijgesteld concept aan de stuurgroep die daarover eind 2015 een besluit neemt. De commissie oordeelt of het plan realistisch is qua doelen die worden gesteld en haalbaar is binnen de tijd en gegeven capaciteit ( mensen en middelen) van de AOS De stuurgroep stelt het Strategisch beleidsplan AOS West Brabant vast. Vervolgens wordt een samenvatting van het plan verspreid onder de medewerkers van het AOS team en wordt het plan gearchiveerd en publiek toegankelijk gemaakt op de website. 2 Onderzoek 2.0 Actualisering onderzoeksagenda Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Maarten is partner in deze Doel is om een kader vast te stellen waarbinnen onderzoek binnen AOS WB plaats vindt en richting wordt gegeven. Dit krijgt zijn beslag in een door de stuurgroep vast te stellen onderzoeksagenda AOS WB. In sept /okt 14 worden alle documenten verzameld van interne en of externe herkomst - die op dit moment van belang en of binnen de AOS in gebruik zijn bij het thema onderzoek.

5 CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE In nov / dec. Wordt met inzet van een schrijver een concept onderzoeksagenda geschreven, besproken, bijgesteld en aangevuld door direct betrokkenen bij onderzoek binnen AOS WB en wel zodanig dat er in jan 15 een concept ligt dat geagendeerd en besproken wordt in het opleidingsoverleg. Na het verwerken van het commentaar vanuit het opleidingsoverleg wordt een voorstel gemaakt voor de stuurgroep om de Onderzoeksagenda AOS WB vast te stellen ( voorjaar 2015) In het jaarplan wordt een toetsing van de onderzoeksagenda als activiteit opgenomen. Bij het op- en vaststellen van de onderzoeksagenda wordt meteen een besluit genomen over het werkproces van het onderhouden / actualiseren van deze agenda. Na vaststelling van de onderzoeksagenda wordt deze gedeeld met de direct en indirect bij onderzoek betrokken collega s binnen en buiten AOS WB. De onderzoeksagenda wordt op de website geplaats en in het archief vastgelegd. 3 Opleiden 3.0 Opleidingsplan OIDS 2015 Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partner in deze zijn Thea en Maarten Doel is een complete beschrijving te krijgen van alle geprogrammeerde leer- werkactiviteiten over alle studiejaren in het OIDS model van AOS WB. Studenten kunnen zich hiermee op een gemakkelijke manier een beeld vormen van het studieprogramma in een bepaald jaar. In het najaar 14 wordt met de direct betrokken kernteamleiders worden de vigerende studie programma s verzameld en logisch - op studiejaar en zo nodig per opleiding/instituut - in een digitaal opleidingsplan AO SWB ondergebracht. In het plan wordt het werkproces van het onderhouden/ actualiseren van dit plan beschreven. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE In januari 15 wordt de instituutsbegeleiders gevraagd om het digitale opleidingsplan te checken in het perspectief van de geldende en hun bekende afspraken en de actuele werkwijze in het onderwijsaanbod van AOS WB. In febr.- mrt 15 wordt het opleidingsplan AOS West Brabant op de website geplaatst en is het voor studenten, opleiders en elk ander geïnteresseerde eenvoudig digitaal te raadplegen. 3.1 Versterking Samenwerking Lerarenopleiding en Scholen Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Het doel van het project VSLS is : Een versterking van de samenwerking binnen de AOS en tussen AOS en enerzijds met de Lerarenopleidingen anderzijds.

6 Het tot stand brengen van schoolontwikkeling op de onderscheiden thema s binnen de betrokken scholen. Een concrete inhoudelijke bijdrage aan de initiële en post- initiële opleiding en verdere professionalisering van docenten. Coördineren van de uitvoering van het projectplan op basis van het projectplan CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE In het jaarlijks in te sturen verslag worden de voortgang van het project en de tussentijdse resultaten in beeld gebracht. Het overleg met de regiegroep op basis van de input van de plg s kan leiden tot bijstelling van de projectaanpak. Het project moet een concrete bijdrage leveren aan het opleidingsprogramma voor aankomende en zittende docenten. De intensere samenwerking is af te lezen uit nieuwe, concrete afspraken,wellicht een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. In het projectplan VSLS is de borging benoemd. 3.2 Programma eerstejaars FLOT Thea is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partner zijn Harry, Kees en Astrid Doel is een OIDS - programma ontwerpen voor de 1 e jaar studenten van FLOT met en rondom module APV De eerste uitvoering vindt plaats tijdens het OIDS traject van nov 14 eind april 15. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Na afloop van de module wordt studenten gevraagd naar hun bevindingen en suggesties tot verbetering aan de hand van een vragenlijst. Met de opbrengst daarvan wordt bezien of de module dient te worden bijgesteld De ontwikkelde modules worden opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant versie die op de website is te raadplegen. 3.3 Module sociale processen in de klas (2 e jaar FLOT) Thea is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partner is Harry Doel is om een OIDS programma te ontwerpen ( APV module 7) met als thema sociale processen in de klas ; okt. 14 Het programma wordt in het onderwijsprogramma van de 2 e jaar studenten uitgevoerd; nov eind januari 15 door Thea. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Eind jan. 15, na het volgen van de module wordt studenten gevraagd naar hun mening,

7 verbeterpunten op basis van een vragenlijst. Op basis van de evaluatie wordt ( febr. mrt 15) zo nodig de module bijgesteld. De bijgestelde module wordt opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant versie dat op de website is te raadplegen. 3.4 Module pedagogisch handelen van de docent ( jr. 4 HR) Thea is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partner is Michel Doel is het ontwerpen van een module pedagogisch handelen van de docent voor het 4 e jaar studieprogramma HR studenten; okt-nov 14 Het programma wordt in het onderwijsprogramma van de 4 e jaar studenten uitgevoerd. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Na het volgen van de module wordt studenten gevraagd naar hun mening en om verbeterpunten op basis van een vragenlijst. Op basis van de evaluatie wordt ( voorjaar 15) de module zo nodig bijgesteld. De bijgestelde module wordt opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant versie dat op de website is te raadplegen. 3.5 Didactiek_Integratie [ ULT] Maarten is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Johan is partner Het programma OidS, bijeenkomst 1 t/m 12, wordt meer afgestemd op de colleges algemene didactiek van de ULT, zodat de verticale leerlijn meer tot zijn recht komt, de studenten theorie en praktijk bewuster koppelen en de opleiding meer als samenhangend ervaren. Hierbij zijn de schoolopleiders van ULT/AOS West- en Midden-Brabant (als samenstellers van het OidSprogramma) en de docent algemene didactiek van de ULT betrokken. De inhoud (doelstellingen en programma) wordt per vier bijeenkomsten (in oktober, december en maart) in volgorde opnieuw vastgesteld, uitgevoerd en tussentijds bijgesteld door de schoolopleiders van West en Midden-Brabant. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE De bijeenkomsten worden apart en in blokken van vier bijeenkomsten bijgesteld op grond van de ervaringen. De bijgestelde OidS-bijeenkomsten worden opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant, ULT/Didactiek_Integratie/Opleiding in de school versie Portfolio [ ULT] Maarten is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Johan is partner Over het portfolio zijn afspraken gemaakt (wordt geïnitieerd en gevolgd door de schoolopleiders), maar in praktijk zijn er verschillen in de uitvoering. Dit jaar worden binnen de ULT afspraken gemaakt m.b.t. het beoordelingsproces aan de hand van de volgende vragen: wie begeleidt het portfolio, wie beoordeelt het portfolio, hoe wordt het beoordeeld, wordt het portfolio besproken in een eindgesprek en wie voert het eindgesprek.

8 Schoolopleider AOS West-Brabant neemt het initiatief hiertoe. De afspraken worden in november gemaakt in het kleine opleidingsoverleg van de ULT (algemeen en vakdidactici, schoolopleiders). CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE De afspraken worden in het grote opleidingsoverleg van de ULT van januari bevestigd (agenda, verslag). De afspraken m.b.t. begeleiding en beoordeling van het portfolio worden opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant, ULT/Opleiding in de school versie lesbezoeken [ULT] Maarten is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Johan is partner CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Studenten hebben recht op feedback op hun lespraktijk. Dit schooljaar wordt de volgende, nieuwe werkwijze geïntroduceerd.. De schoolopleider ULT-studenten bezoekt iedere student in het eerste semester. De schoolopleider bezoekt studenten in het tweede semester indien er aanleiding voor is. Dat wordt door spd, schoolopleider en vakdidacticus bepaald tijdens de studentbespreking aan het eind van het eerste semester. Schoolopleider AOS West-Brabant neemt initiatief voor de nieuwe werkwijze. De aanpak wordt in november besproken in het kleine opleidingsoverleg van de ULT (algemeen en vakdidactici, schoolopleiders). Per januari (vanaf de studentbespreking) wordt de afspraak binnen AOS West- Brabant uitgevoerd. Na afloop van het 2 e semester (juni) wordt de praktijk geëvalueerd door schoolopleider, spd s en studenten (tijdens eindgesprek of via de mail). De eventueel bijgestelde afspraak wordt opgenomen in het opleidingsplan AOS West- Brabant, ULT/Opleiding in de school versie Professionalisering 4.0 Evaluatie/actualisering opleidingsprogramma SPD /OD Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel samen met de AOS coördinatoren van AOS Midden en - Oost. Partners zijn Ad, Thea, Maarten Het doel is drieledig: - een duidelijk overzicht te krijgen van de specifieke kennis en vaardigheden die het adequaat begeleiden van studenten in het OIDS model van AOS West Brabant op dit moment van de spd-en vraagt; - op basis van dat overzicht wordt op hoofdlijnen ontwerp gemaakt van een opleidingsprogramma voor de huidige en toekomstige spd-en waarbij aandacht wordt geschonken aan de basis vaardigheden en kennis voor de startende spd en het

9 onderhouden c.q. uitbreiden daarvan voor de huidige spd; - in het verlengde van het te ontwikkelen opleidingsprogramma moet de certificering van de spd tegen het licht worden gehouden met als uitkomst een OMO breed besluit daarover. De OMO AOS- coördinatoren inventariseren de specifiek voor spd-en vereiste kennis en vaardigheden ( nov 15), checken die inventarisatie op volledigheid en uitvoerbaarheid bij de school- en instituutsopleiders ( dec 15), stellen zo nodig het overzicht bij en laten vervolgens een ontwerp op hoofdlijnen maken ( uitbesteden?) voor een opleidingsprogramma dat opnieuw voor commentaar wordt voorgelegd aan school en instituutsopleiders ( febr. mrt 15). In febr.- mrt 15 wordt een plan gemaakt voor de wijze waarop de opleiding c.q. verdere deskundigheidsbevordering van de spd in praktijk wordt gebracht. Het plan geeft antwoord op de vraag: door wie, hoe, wanneer, waar gaat de opleiding verzorgd worden? Is daar een certificering aan verbonden, zo ja, hoe en hoe is die te waarborgen? CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Het opleidingsprogramma met de afspraken rondom uitvoering en certificeren worden vastgelegd in een notitie aan het penvoerdersoverleg die besluit of de notitie met een positief advies aan alle stuurgroepen ter vaststelling wordt voorgelegd Na de vaststelling van de notitie het opleidingsprogramma spd door de stuurgroep wordt deze gedeeld met alle betrokkenen en gepubliceerd op de website. 4.1 Studiemiddag SPD sept 2015 Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partners zijn Ad, Thea, Maarten Doel is om de spd tijdens een studiemiddag - Mee te nemen in recente ontwikkelingen van AOS West Brabant, o.a. wat moeten spd - en weten van de NVAO -toets, het KRD en de rol van de de spd daarbij; - Een inhoudelijk programma te bieden gericht op verdere ontwikkeling van hun deskundigheid bij het werk als spd; - Als belangrijke medewerkers van de AOS een beetje te fêteren. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE In jan 15 bedenken we vorm en inhoud van het programma, leggen we contacten met degenen die we van buiten AOS WB willen betrekken bij de uitvoering, regelen we organisatorische zaken als tijd, plaats, inschrijving, middelen. De deelnemers wordt door middel van een vragenlijst gevraagd naar hun mening en ideeën over verbeter- of aandachtspunten. In de jaaragenda en in het jaarplan wordt om de twee jaren een studie(mid)dag opgenomen. 4.2 Introductie nieuwe medewerkers Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel.

10 CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE In de PLG Begeleiding Startende Leraren ( BSL) van de universiteit van Tilburg en in de PLG samenwerking begeleiding beginnende leraren in het kader van het eigen AOS WB project VSLS wordt respectievelijk onderzoek gedaan naar de begeleiding van de startende docent en worden programma s ontwikkeld voor de inductieperiode van het docentschap. Doel is om onder de partners binnen AOS WB te peilen of er überhaupt een wens is om bij dit IPB thema gezamenlijk op te trekken, en zo ja, vast te stellen binnen welke kaders en onder welke voorwaarden dit zou kunnen leiden tot een gemeenschappelijk inductieprogramma. Jan- febr. 15: op basis van tussentijdse resultaten in die PLG s die met het thema inductie aan de slag zijn en de inventarisatie van voor en nadelen van verdergaande samenwerking op dit gebied binnen AOS WB wordt een notitie gemaakt op basis waarvan de stuurgroep een besluit kan nemen over eventuele vervolgstappen. De stuurgroep beoordeelt of het beoogde traject van samenwerking voldoende kans op succes heeft en op instemming kan rekenen van de deelnemende VO scholen. Afhankelijk van het besluit van de stuurgroep wordt in het jaarplan een vervolg activiteit opgenomen. 5 Kwaliteitszorg 5.0 Evaluatie beleidsplan kwaliteitszorg Michelle is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Johan is partner Doel is het actualiseren van het bestaande beleidsplan kwaliteitszorgbeleid AOS WB. Daarbij wordt nagegaan of het bestaande kwaliteitszorgbeleid nog in voldoende mate aansluit bij het NVAO kader en de huidige werkprocessen in de AOS. Ook moet helder zijn of het beleidsplan de gewenste c.q. noodzakelijke bedrijfsinformatie genereert. Nov- dec: de auteurs (Tasmara v. Ginneken/FLOT en Michelle/OMO) vergelijken het huidige beleidsplan met het NVAO kader en de ambities van de AOS-en en doen voorstellen voor tekstwijzigingen. Febr.-mrt : in kleine kring evalueren en inventariseren over welke aspecten van het beleid minimaal bijv. het kernteam,het opleidingsoverleg en of de OMO AOS coördinatoren geraadpleegd moet worden. Vervolgens de relevante gremia raadplegen. Op en aanmerkingen en adviezen verzamelen en een voorstel maken voor wijziging van het vigerende beleidsplan. Apr mei 15. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE De stuurgroep stelt het geactualiseerde beleidsplan kwaliteitszorgplan AOS WB vast. Sept 15.

11 Het beleidsplan wordt gedeeld met de betrokken medewerkers binnen het netwerk en via de website publiek gemaakt. 6 Communicatie en kennisdeling 6.0 Website AOS Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partners Thea, Ad en Maarten De ambitie is om AOS WB via internet in het algemeen meer bekendheid te geven, bereikbaar te maken voor direct betrokkenen, studenten, opleiders en anderen die interesse hebben in het model opleiden in de school en niet in de laatste plaats om de binnen de AOS aanwezige kennis en informatie op een gemakkelijke wijze met een breed publiek te kunnen delen. Het schrijfteam dat al enkele maanden aan de slag is voor de opleidingsgids, heeft de basis gelegd voor de inhoud van de website. In okt 14 zijn een tekstschrijver en websitebouwer aan de slag gegaan met deskundige begeleiding door een van de ICT medewerker van sg Tongerlo om in november 14 de website te kunnen opleveren. Nov 14 wordt een werkplan gemaakt voor de lancering van de website en het werkproces van het onderhouden van de site In de loop van jan juni 2015 wordt de website steeds verder gevuld met eigen AOS- materiaal en foto s. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Op de site wordt gevraagd naar reacties en suggesties om te verbeteren: inhoudelijk en qua vormgeving. Op basis van alle binnenkomende reacties wordt beoordeeld of de website aangepast moet worden. De coördinator draagt zorg voor de continuïteit en de actualiteit van de website. 6.1 Opleidingsgids AOS Johan is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Partners Thea, Ad en Maarten Het doel is om een gids te maken waarmee we de bekendheid met het werk binnen AOS WB intern en extern vergroten en het model opleiden in de school als variant op de reguliere lerarenopleiding promoten. Het schrijfteam heeft alle relevante tekst aangeleverd. Een tekstschrijver zorgt voor de gewenste eenheid in schrijfstijl en vormgeving. De gids wordt in november 14 opgeleverd. CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE De reacties op de gids van binnen en buiten de AOS zijn indicatief voor het beantwoorden van de vraag of de gids aan zijn doel beantwoord. De reacties op het eerste concept zijn positief tot zeer positief.

12 De gids maakt na publicatie vast onderdeel uit van het PR c.q. informatiemateriaal van de AOS en wordt ook digitaal, publiek gedeeld via de website. 6.2 Promoten ontwerponderzoek Maarten is verantwoordelijk voor het proces en het halen van het doel. Johan is partner CHECK : Resultaat beoordelen/ criteria [ HOE / WIE Doel is om het belang van ontwerponderzoek door docenten bij schoolleiders en vaksecties stevig onder de aandacht te brengen door het verband te duiden tussen ontwerponderzoek en de persoonlijke, professionele ontwikkeling van de docent / sectie en vervolgens met de schoolontwikkeling. In willen we minstens dat in elke VO school in AOS WB twee vaksecties met bij voorkeur twee docent-onderzoekers met ontwerp onderzoek aan de slag gaan. Met de meest nauw betrokkenen wordt een inhoudelijke en organisatorische aanpak besproken en vastgesteld. dec 14 jan 15. Febr. Mrt 15 : plan ten uitvoer brengen ( met het oog op de voorbereiding voor het komende schooljaar 15 16) De reacties van schoolleiders en docenten kunnen aanleiding geven om de aanpak bij te stellen. Bij de aanmelding voor ontwerponderzoek zal blijken of de campagne succes heeft gehad, of herhaling nuttig en of nodig is. Het resultaat van de campagne wordt gedeeld met alle partners via een aparte en gerichte mailing en via de website.

Omgaan met verschillen

Omgaan met verschillen Omgaan met verschillen De ZAOS ontwikkelt een kenniskring binnen de opleidingsschool waar het thema 'omgaan met verschillen' in samenwerking met de opleidingsinstituten concreet zal worden uitgewerkt.

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst VO: Handreiking schrijven subsidieaanvraag toetredingsregeling nieuwe en niet-ocwbekostigde.

Voorlichtingsbijeenkomst VO: Handreiking schrijven subsidieaanvraag toetredingsregeling nieuwe en niet-ocwbekostigde. Voorlichtingsbijeenkomst VO: Handreiking schrijven subsidieaanvraag toetredingsregeling nieuwe en niet-ocwbekostigde opleidingsscholen September 2015 Programma 13.30 14.00 Inloop met koffie en thee 14.00

Nadere informatie

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS)

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS) Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische (RAOS) Wat? (Kwaliteitsstandaarden NVAO) Hoe? Wanneer? Door wie? Bij wie? Output Standaard 1: Beoogde eindkwalificaties 1. De heeft een geëxpliciteerde

Nadere informatie

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014 PEER REVIEWS Managementgroep Interactum September 2014 Met peer review wordt een systeem bedoeld waarbij de betreffende opleidingen structureel gebruik maken van elkaars deskundigheid en elkaars critical

Nadere informatie

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving

A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E. Wet- en regelgeving DEELPROJECT PUBERBREIN LOCATIE CHRISTOFFEL ACTIVITEIT NAAM DEELPROJECT DE MUSICAL KWALITEITSASPECT TOEZICHTKADER A. Opbrengsten B. Onderwijsleerproces nl. C. Zorg en begeleiding nl. D. Kwaliteitszorg E.

Nadere informatie

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015:

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015: 7.1.3 Jaarplan 2014-2015: Beleidsvoornemens Domein 1: Kwaliteitszorg Resultaat (Wanneer zijn we tevreden?) Stappen/ Acties Borging (vindplaats & systeem van bewaken en behouden) Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

TKAO. Visie op samen opleiden. Samenwerking en organisatiestructuur. Professionalisering. Kwaliteitszorg. Regionale spreiding

TKAO. Visie op samen opleiden. Samenwerking en organisatiestructuur. Professionalisering. Kwaliteitszorg. Regionale spreiding Beoordelingscriteria aspirant-opleidingsscholen Hieronder treft u een samenvatting van de criteria aan, die op de volgende pagina s verder worden uitgewerkt. Elk van de criteria wordt uitgewerkt op drie

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT

FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT FUNCTIEPROFIEL PROGRAMMADIRECTEUR ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL MIDDEN-BRABANT Inhoudsopgave 1 Academische Opleidingsschool Midden-Brabant 3 Academische Opleidingsschool 3 Visie en doelstelling 3 Organisatie

Nadere informatie

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback Aanleiding De lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan het SURF-project Nonsatis scire. In het kader van dit project wordt een pilot

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 17 18 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Okt2015 Uitgangspunten Het kwaliteitsbeleid van de (A)OSR is gebaseerd op de ontwikkeling van keurmerk naar alliantie die het ICLON aan de met hem samenwerkende scholen

Nadere informatie

TKAO. Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Gegevens aspirant-opleidingsschool. Visie op de opleidingsschool *

TKAO. Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Gegevens aspirant-opleidingsschool. Visie op de opleidingsschool * Ontwikkelplan Tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen TKAO Dit is het format voor het ontwikkelplan ten behoeve van de tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen. Beschrijf alle doelen,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort

Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort Samenwerkingsovereenkomst Opleidingsschool Utrecht Amersfoort 2016-2019 Opleiden doe je niet alleen Deze overeenkomst is een uitbreiding van het Convenant Academische basisschool Utrecht-Amersfoort 2012-2016

Nadere informatie

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen De commissie toetst de kwaliteit van alle aanvragen aan de inhoudelijke criteria (visie op samen opleiden, samenwerking en organisatiestructuur,

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

Toetsingskaders opleidingsschool en academische kop 2013

Toetsingskaders opleidingsschool en academische kop 2013 Toetsingskaders opleidingsschool en academische kop 2013 NVAO 10 juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Definitie 6 3 Toetsingskaders 7 4 Werkwijze 12 pagina 2 1 Inleiding 1.1 Vooraf Beoordeling kwaliteit opleidingsschool

Nadere informatie

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar

1. Omschrijving plan overbruggingsjaar 1. Omschrijving plan overbruggingsjaar De scholen voor voortgezet onderwijs in oostelijk West-Friesland hebben in samenwerking met de lerarenopleidingen in de periode 2006-2008 inhoud en vorm gegeven aan

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren

Begeleiding Startende Leraren Begeleiding Startende Leraren Afgestudeerd en minder dan twee jaar bevoegd (2015 2017) Melanchthon christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Rotterdam en Lansingerland Postbus 28211 3003

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017

Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017 Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017 Inleiding Het onderwijs verandert. En het toezicht verandert mee. Vanaf 1 augustus 2017 houden

Nadere informatie

OSR-regeling peer review-light Pagina 1 van 5

OSR-regeling peer review-light Pagina 1 van 5 Kwaliteit en keurmerk Regeling Peer review-light Versie 4, vastgesteld 19 december 2012 Schooljaar 2012-2013 Inleiding De scholen voor voortgezet onderwijs die vertegenwoordigd zijn in de Stuurgroep OSR

Nadere informatie

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2

Van ambitie naar collectief leren. Masterclass 2 Van ambitie naar collectief leren Masterclass 2 Cyclus op lokaal niveau check Ambitie ontwikkelen Product en proces evalueren Informatie verzamelen Actie uitvoeren Collectief leren studie/ analyse doen

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief

Kader kwaliteitszorg. Versie: 1.0 Datum: Status: Definitief Kader kwaliteitszorg Versie: 1.0 Datum: 26-06-2019 Status: Definitief Inhoudsopgave 1. Visie... 3 2. Inrichting kwaliteitszorg... 3 3. Borging... 4 4. Verantwoording... 5 5. Toekomst... 5 Bijlage 1...

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER JAARPLAN 2014 2015 OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER Zonnehof 1 1115 TZ Duivendrecht T. 020-6994997 E. info@obsdegrotebeer.nl I. www.obsdegrotebeer.nl INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE

PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE WELKOM! WAT GAAN WE VANMIDDAG DOEN? Programma: 15:30-15:50: Presentatie: terugblik afgelopen jaar en plannen 2019-2020

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017)

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) 1 1a) Leiderschap / Coachend leiderschap vormgeven vanuit de geformuleerde visie (sbf 1) 7.1 Project SPP: Basiscompetenties

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

Beleidsplan (concept)

Beleidsplan (concept) Inleiding Met ruim 40 scholen is de daltonregio Noord-Holland een belangrijke regio in ons land. De laatste jaren heeft het toenmalige bestuur van de regio Noord-Holland door diverse omstandigheden geen

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs. Maatwerk bij certificaat leraar dalton VO incompany trainingen schoolbrede daltonontwikkeling dalton kort Nunspeet tweedaagse

Voortgezet Onderwijs. Maatwerk bij certificaat leraar dalton VO incompany trainingen schoolbrede daltonontwikkeling dalton kort Nunspeet tweedaagse Voortgezet Onderwijs Maatwerk bij certificaat leraar dalton VO incompany trainingen schoolbrede daltonontwikkeling dalton kort Nunspeet tweedaagse NDV-certificaat Leraar VO De afgelopen jaren hebben al

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Rubrics onderzoeksopzet

Rubrics onderzoeksopzet Eindbeoordeling LA51 Praktijkgericht onderzoek 2012-2013 Naam: J. Rietjens Cijfer: 7.3 De beoordeling van de verschillende onderdelen zijn geel gemarkeerd. Door Eline Ossevoort en Hanneke Koopmans Feedback

Nadere informatie

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 Deze FAQ s richten zich alleen op de uitbreiding van het aantal bekostigde opleidingsscholen en niet op de verlenging en/of

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1.

Inhoudsopgave. Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar. Deel B Doelstellingen en jaarplan. Inleiding. School. 1. Inhoudsopgave Inleiding School Deel A Kengetallen en terugblik op het afgelopen schooljaar 1. Leerlinggegevens 1.1 Algemene gegevens 1.2 Gegevens m.b.t. passend onderwijs 2. Toezicht Onderwijsinspectie

Nadere informatie

Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017

Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017 Professionalisering in vraaggestuurd samen opleiden VELON CONGRES 2017 Onderwijsraad (2014): meer innovatieve onderwijsprofessionals door 1. Opleiden tot onderzoekende professionals 2. Versterken inbreng

Nadere informatie

Taken en competenties gecertificeerde secretarissen en coördinatoren

Taken en competenties gecertificeerde secretarissen en coördinatoren Taken en competenties gecertificeerde secretarissen en coördinatoren NVAO 17 augustus 2010 Inhoud 1 Certificering 3 2 Taken en competenties 3 2.1 Rapport 3 2.2 Procesgang 4 2.3 Vaardigheden 5 3 Gedragscode

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Voorloper Kwaliteit van lerarenopleiders Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de

Nadere informatie

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst WEL KOM Agenda - Kennismaking - Doelstelling - Aanpak - Vragen / afronding www.macoo.nl Dietmar Schrijnemakers Hoe realiseren we één centraal gelegen gemeenschapshuis indekernasten. Hoe realiseren we,

Nadere informatie

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie.

De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. ROWF Les op locatie in de beroepsopdracht van de HvA. De ROWF organiseert al vanaf het begin van de opleidingsschool onderdelen vanuit het generieke programma van de HvA Les op Locatie. Het doel is de

Nadere informatie

Strategische noodzaak om te differentieren

Strategische noodzaak om te differentieren Strategische noodzaak om te differentieren Studiemiddag ACTIS & APS 11 juni 2013 Vergroten deskundigheidsbevordering, professionaliteit en handelingsrepertoire onderwijspersoneel Het kabinet gaat bezuinigen

Nadere informatie

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6 Studiewijzer BACHELOR OPLEIDING KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Vak : Afstudeerproject BSc KI Opleiding : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : 2015-2016 semester 2, periode 5 en

Nadere informatie

Strategie en structuur IBT

Strategie en structuur IBT Strategie en structuur IBT Datum: Augustus 2014 De werkgroep Interbestuurlijke Trainees (IBT) brengt trainees van verschillende overheidslagen bij elkaar en laat deze over actuele onderwerpen nadenken,

Nadere informatie

Fase 1. Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes. Kennis over de praktijk

Fase 1. Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes. Kennis over de praktijk Fase 1 1 Analyse van onderwijs In kaart brengen behoeftes Kennis over de praktijk De school heeft een wens of behoefte en deze is gebaseerd op gezamenlijke data-analyse, op schoolontwikkeling of op visie-aspecten.

Nadere informatie

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

ONDERZOEK & ONTWIKKELING 1. DOEL & TOEPASSINGSGEBIED In deze procedure wordt de werkwijze omschreven, die gehanteerd wordt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten bij.. voor wat betreft de sector Kinderopvang. De beheersing van

Nadere informatie

Via-4 De school als professionele leergemeenschap organiseren

Via-4 De school als professionele leergemeenschap organiseren Via-4 De school als professionele leergemeenschap organiseren Voor toekomstbestendig onderwijs De school als professionele leergemeenschap Goed samenwerkende schoolteams zorgen voor goede leerresultaten

Nadere informatie

Toets uw eigen continuïteitsplan

Toets uw eigen continuïteitsplan Inspectiebericht Inspectie Openbare Orde en Veiligheid Jaargang 6, nummer 1 (maart 2010) 9 Toets uw eigen continuïteitsplan Deze vragenlijst is een gecomprimeerde en op onderdelen aangepaste versie van

Nadere informatie

Dit jaarplan bevat een overzicht van onderwerpen, die de GMR in het schooljaar 2019/2019 wil behandelen.

Dit jaarplan bevat een overzicht van onderwerpen, die de GMR in het schooljaar 2019/2019 wil behandelen. Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de GMR van Stichting Allure, het bevoegd gezag van de openbare scholen voor basisonderwijs in de gemeenten: Medemblik (cluster A), Koggeland (cluster B) en Opmeer

Nadere informatie

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn Bestuurlijke afspraken tussen de HBO-raad en de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, naar aanleiding van het advies Vreemde ogen dwingen van de Commissie externe validering examenkwaliteit hoger

Nadere informatie

klein, veilig, ondernemend

klein, veilig, ondernemend klein, veilig, ondernemend Talent optimaal ontwikkelen door uitdagend onderwijs op maat. Locatieplan 2013-2016 16-05-2013 1 Inhoud 1 Inleiding p. 3 2 Visie en ambities p. 3 3 Onderwijs p. 4 4 Personeel

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat Werkwijze 2004 publicatienr. 04-03 Ad Graafland Paul Schepers 3 maart 2004 abcdefgh Rijkswaterstaat Werkwijze 2/16 I Inleiding Verandering In 2003 is de organisatie van de ingrijpend veranderd. Twee belangrijke

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016 Ontwerpkaders: Onderwijs Versie 1.0/november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013

Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013 Handreiking Toetsingskaders Opleidingsschool en academische kop 2013 NVAO en OCW 30 augustus 2013 Inhoud 1 Algemeen 3 2 Toelichting op de toetsingskaders 5 3 Werkwijze beoordelingen 6 Bijlage Aanleveren

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Toetsing Let op! Belangrijke data:

Toetsing Let op! Belangrijke data: Toetsing De toetsing voor dit leerarrangement Praktijkgericht Onderzoek LA5-jaar 1, bestaat uit twee onderdelen: 1. Een (schriftelijke) onderzoeksopzet; 2. Een (mondelinge) presentatie van (de kern van)

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beschrijving werkwijze 3. Uitvoerige toelichting werkwijze Stap 1: Voor de start Stap 2: Intake Stap 3:

Nadere informatie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie

Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie Begeleiden en opleiden van studenten door partnerscholen van de Marnix Academie 2017-2018 Inhoudsopgave Intern Coördinator Opleiden in de school (ico)... 04 Update Intern Coördinator Opleiden in de school...

Nadere informatie

Inhoudsopgave van een levend Schoolplan: (dat tevens voldoet aan de wettelijke eisen, zie hiervoor de bijlage)

Inhoudsopgave van een levend Schoolplan: (dat tevens voldoet aan de wettelijke eisen, zie hiervoor de bijlage) Inhoudsopgave van een levend Schoolplan: (dat tevens voldoet aan de wettelijke eisen, zie hiervoor de bijlage) In het schoolplan staan twee zaken beschreven: hoe de school invulling geeft aan een aantal

Nadere informatie

Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen. Kennispunt Opleiden in de School mbo

Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen. Kennispunt Opleiden in de School mbo Bijeenkomst uitbreidingsregeling opleidingsscholen Kennispunt Opleiden in de School mbo Programma Welkom & introductie Toelichting regeling (DUO) Aanpak indienen aanvraag Lunch & vragen Ondersteuning bij

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

Bovenschools Jaarplan 2018

Bovenschools Jaarplan 2018 Bovenschools Jaarplan 2018 niet apart maar samen Slochteren AD 20170907 v1 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Terugblik afgelopen jaar 3 3. Verantwoording beleidsvoornemens 3 4. Beleidsvoornemens 4 4.1 beleid 4

Nadere informatie

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden ROWF Kwaliteitszorgsysteem, tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 Aan deze activiteit werken mee: Corrie van Breenen, locatie directeur Praktijkschool Hoorn Mireille Meyer, schoolopleider Oscar Romero

Nadere informatie

Pilot TRIASLegitimatiecheck

Pilot TRIASLegitimatiecheck De TRIASLegitimatiecheck is een instrument waarmee corporaties, samen met hun stakeholders, hun legitimatie kunnen vaststellen en versterken. Aedes en Atrivé zoeken vier of vijf corporaties die het instrument

Nadere informatie

Jaarplan De Berkel

Jaarplan De Berkel Jaarplan De Berkel 2016-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 School en positionering 5 Kwaliteit 5 Team en leiderschap 5 Onderwijs 6 Personeel 6 Administratie 6 Beheer 6 2 van 7 Voorwoord

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg

De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid. Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg De rol van de beroepsstandaard van lerarenopleiders in het personeelsbeleid Véronique van de Reijt en Quinta Kools Fontys Lerarenopleiding Tilburg Context van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT)

Nadere informatie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Inleiding U gaat als begeleider

Nadere informatie

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk De opdracht 1.1 Aanleiding In november 2010 heeft het POHO Ruimte Land van Cuijk besloten dat er een regionale agenda (visitekaartje/pamflet) moet komen voor zaken die

Nadere informatie

Een structurele en instellingsbrede aanpak voor studiesuccesverbetering. Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen

Een structurele en instellingsbrede aanpak voor studiesuccesverbetering. Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen Een structurele en instellingsbrede aanpak voor Jeanet Schuring Hanzehogeschool Groningen INHOUD 1. Visie op 2. Het speelveld: factoren voor studiesucces 3. Observaties in de hogeschool 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Opbrengsten studiereis

Opbrengsten studiereis Opbrengsten studiereis Finland 2013 Kwaliteitszorg met impact op de werkvloer Opzet Studiereis Centrale vraag: Hoe kunnen instellingen en teams kwaliteitszorg zo vormgeven dat dit een duurzaam effect heeft

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap. Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act.

Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap. Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act. Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act. Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen

Nadere informatie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie

Evaluatie P&C Cyclus Projectdefinitie Evaluatie P&C Cyclus 2014 Projectdefinitie februari 2015 INLEIDING Als onderdeel van het implementatietraject CGM is in 2013 in de 3 afzonderlijke raden van Cuijk, Grave en Mill en st Hubert besloten tot

Nadere informatie

Aanvraag subsidie verankering AOS t.b.v. Ministerie van OCW

Aanvraag subsidie verankering AOS t.b.v. Ministerie van OCW Aanvraagdossier ten behoeve van de verankering Academische opleidingsschool 2012-2016 Opleidingsschool Rotterdam (OSR, voorheen PDS Rijnmond) Projectnr. 804AO-20484 Aanvraag subsidie verankering AOS t.b.v.

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT School : Christelijke Basisschool De Poort Plaats : Bleiswijk BRIN-nummer : 07XM Onderzoeksnummer : 116787

Nadere informatie

Sjoerd de Jong. Van versterking samenwerking naar bekostiging opleidingsschool in het mbo

Sjoerd de Jong. Van versterking samenwerking naar bekostiging opleidingsschool in het mbo Van versterking samenwerking naar bekostiging opleidingsschool in het mbo Sjoerd de Jong Directie Hoger Onderwijs & Studiefinanciering s.n.dejong@minocw.nl 18-02-2016 Historie Opleiden in de School 2002-2009

Nadere informatie

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 Universitair Informatiemanagement Kenmerk: SECR/UIM/11/0914/FS Datum: 14-09-11 Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 1. Inleiding Begin 2011

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs

Bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs Bijzonder kenmerk Kleinschalig en intensief onderwijs 4 november 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Beoordelingskader 4 3 Procedure 6 pagina 2 1 Inleiding Instellingsbesturen kunnen voor opleidingen met kleinschalig,

Nadere informatie

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant

VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Agp. 3, bijlage 2 VOORBLAD Strategieconferentie strategische agenda West-Brabant Zorg, Welzijn, Onderwijs Datum 04 december 2011 Ter kennisname In juli 2012 is het Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda

Nadere informatie