voor cliënten Contact Thema heeft een date Tara Contact betekent voor... Dagboek van Erica Carti

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voor cliënten Contact Thema heeft een date Tara Contact betekent voor... Dagboek van Erica Carti"

Transcriptie

1 voor cliënten 23 Thema Tara Contact Dagboek Contact heeft een date betekent voor... van Erica Carti

2 Inhoud 2 2 Vooraf Nieuws van de cliënten raden Van de makers van het blad Vraag en Antwoord Intranet Pluryn voor vrienden en informatie Contact betekent voor Boeken, film en uitgaan Nieuws van de terrein locaties Tara Lekker aan de slag Cliënten gezocht voor foto s Agenda Fotodagboek van Erica Carti Vooraf Contact tussen mensen Mensen met een handicap zijn veel alleen. Maar soms juist niet. Want begeleiders en groepbewoners zijn er ook altijd. Een cliënt vertelde mij deze week een verhaal. Hij reed met zijn scootmobiel in de sloot. Iemand hielp hem uit de sloot, Een ander haalde zijn scootmobiel uit het water. Hij had opeens veel contact. Maar het waren geen vrienden of familieleden. En hij koos de contacten niet zelf uit. Contacten met bekenden zijn toch anders dan met vreemden. Een knipoog, samen lachen, een fijn gesprek. Het soort contact maakt eigenlijk niet uit. Als het er maar is. Het is ook fijn dat je contacten soms zelf uitkiest. Daarover gaat dit blad. Ik wens je veel plezierige contacten!

3 Nieuws van de cliënten raden 3 Samen met de Hoenderloo Groep Pluryn en De Hoenderloo Groep willen samen gaan. Pluryn vroeg de CCR om een advies. De CCR vindt het samen gaan goed. Er komt dan meer zorg voor 1 groep: Dat zijn jongeren met licht verstandelijke handicap Zij hebben problemen met gedrag. De CCR heeft het advies klaar in september Afspraak met managers Wat doen managers met advies van de raden? Dat was niet duidelijk. Daarom schrijven de managers dat nu op. Zij beloofden dat aan de CCR en de lokale raden. Bureau (Mede) Zeggen-schap Bureau (Mede) Zeggen-schap is een kantoor. Het is voor cliënten raden en Zeggen-schap. Er werken 10 cliënten. Ze doen daar hun dagbesteding. Het bureau begon in Er was een proeftijd van 1 jaar. Het bureau deed het goed. Daarom blijft het nu bestaan. Met zijn eigen begeleider Marion Bulkens. Van de makers van het blad Contact is belangrijk. Met familie en vrienden en ook met vreemden. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek cliëntenblad@pluryn.nl

4 Vraag en Antwoord 4 Bureau Rechtop had een vraaggesprek met Hans van Schaik Het thema is deze keer contact. Hoe heeft de Raad van Bestuur contact met cliënten? Wij hebben contact door dit blad en de cliënten-raden. We komen ook cliënten tegen in Cardo. En als we op werkbezoek zijn. Ik vind contact met cliënten erg belangrijk. Hans van Schaik geeft antwoord op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. Het thema is deze keer: contact. Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek of mail naar: clientenblad@pluryn.nl Wat heb je nodig voor goed contact? Belangrijk is dat cliënten hun begeleider vertrouwen. Gaat het niet goed tussen cliënt en begeleider? Dan is een oplossing nodig. De cliënt kan met de teamleider praten. Of met een andere begeleider. Komt er zo geen oplossing? Dan is er de vertrouwenspersoon. Ook zijn er commissies voor klachten. Is een cliënt vrij in de keuze van de persoonlijk begeleider? Nee, Pluryn kiest de begeleider voor de cliënt. We letten wel goed op dingen. Bijvoorbeeld: passen cliënt en begeleider bij elkaar? Wat vind je van afspraakjes via internet? Je maakt makkelijk contact via internet. Zoekt een cliënt een geliefde via internet? Dan vindt Pluryn dat goed. Soms is contact op internet gevaarlijk. Pluryn legt de gevaren dan goed uit. Er zijn soms afspraken. Afspraken over wat wel en niet mag. Pluryn is een grote organisatie. Hoe probeert Pluryn met iedereen contact te houden? We hebben persoonlijk contact en nieuwsbrieven. Internet wordt steeds belangrijker voor contact. Iedere cliënt krijgt daarom toegang tot internet. Volgend jaar komt er intranet voor cliënten.

5 Intranet Pluryn voor vrienden en informatie 5 Er komt een intranet voor cliënten. Dat is internet waar anderen niet op kunnen. Pluryn is nu druk bezig met de bouw van intranet. Begin 2011 moet het klaar zijn. Een aantal cliënten doet al een proef in oktober. Het intranet is makkelijk om mee te werken. 8 plaatjes komen op de beginpagina van intranet. Je kunt erop klikken. Wat staat er achter ieder plaatje? Dat lees je hieronder. Wie ben ik? Hier vul je dingen over jezelf in. Bijvoorbeeld: je naam en waar je woont. Vrienden Je kunt hier vrienden toevoegen en zoeken. Mailen Je krijgt een eigen adres van Pluryn. Chatten Hier chat je veilig met andere cliënten. Kalender Je vindt alle activiteiten van Cardo en Pluryn in de kalender. Leuke evenementen in Nederland staan er ook in. Nieuws Volg je graag het nieuws over Pluryn of Nederland? Klik dan regelmatig op de button Nieuws. Pluryn Zoek je informatie over Pluryn? Hier staat heel veel. Plezier Onder plezier vind je leuke dingen: Spelletjes, filmpjes en foto s.

6 Contact betekent voor 6 Ik ben Rick Brinkman en ik heb online alleen contact met goede bekenden. Rick Brinkman (16) woont sinds 2 maanden in Haeghendal 2. Dat is een nieuwe woongroep in Renkum. Het contact met mijn ouders is goed. Ik bel ze 3 keer in de week. En ik ga 3 of 4 keer per maand naar huis. Ik kende veel jongeren van Haeghendal 2 al. Dat is een voordeel. Ik doe veel samen met een groepsgenoot: voetballen, computer spellen en tv kijken. Ik had 2 erg leuke begeleiders in Oosterbeek. In Renkum zijn de meeste begeleiders ook leuk. Mijn vriendin ken ik van school. Maar meestal ben ik heel verlegen tegen meisjes. Op internet gebruik ik Hyves en msn. Ik chat alleen met mensen die ik ken.

7 Contact betekent voor 7 Ik ben Mohammed S. Roble en contact is lekker chillen met vrienden Mohammed Sala Roble (17) woont zelfstandig in Apeldoorn. Hij krijgt begeleiding van De Beele. Ik heb nog steeds contact met vrienden bij De Beele. Mijn ouders wonen in Ede. Daar heb ik ook vrienden. Ik bel ze of stuur een sms je. We gaan dan lekker uit in de stad. Of ik nodig mijn vrienden hier uit. We gaan dan lekker chillen : praten en tv kijken. Ik msn en Hyve alleen met bekenden. Ik leerde nooit iemand via internet kennen. Mijn vriendin heet Ruguelle. We kwamen elkaar tegen bij De Beele. Allebei hebben we gevoel voor humor. We praten altijd alles met elkaar uit.

8 Contact betekent voor 8 Ik ben Rosita Vermeire en ik maak contact door te zwaaien. Rosita Vermeire (53) woont al 48 jaar bij De Winckelsteegh. Ze kreeg een beschadiging van hersenen na haar geboorte. Ze kent alleen de woorden Mama en papa. Rolien Vermeire is haar schoonzus: Wij bezoeken Rosita om de 2 weken. Rosita voelt zich thuis bij Woongroep Garion. Ze woont al heel lang samen met dezelfde cliënten. Rosita ging een keer op vakantie met een bewoner. Ze hadden goed contact met elkaar. Rosita s vader leeft niet meer. Ze wijst vaak naar zijn foto op haar kamer. Rosita is gek op kleine kinderen en katten. Ze knuffelt veel met poppen. Rosita zwaait naar iedereen. De meeste mensen vinden dat leuk.

9 Boeken, film en uitgaan 9 Boekentip Hoe maak je vrienden? Hoe maak je nieuwe vrienden? Daar is een boekje over. Het heet Vriendschap Hoe maak je vrienden? Er staan veel goede tips in. Bijvoorbeeld: waar ontmoet je veel nieuwe mensen? En hoe maak je dan contact? Het boekje kost 8,50 Het is te koop bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht DT Amsterdam Of kijk op de website: Filmtip Lang en gelukkig Er is een nieuwe film over sprookjes. De film heet Lang en gelukkig Er spelen bekende figuren uit sprookjes in deze film. Bijvoorbeeld: Assepoester en Roodkapje. De sprookjes figuren zijn wel anders dan vroeger. Roodkapje is nu ouder. Ze hebben ook problemen met hun familie. Lang en gelukkig is een grappige film. Arjen Ederveen speelt een hoofdrol. De film is vanaf 14 oktober in de bioscoop. Uitstapjestip Gratis naar het museum! Je kunt gratis naar een museum op zaterdag 23 oktober. Het is dan Gratis Museumdag in Gelderland. Er zijn ook leuke activiteiten in de musea. Je kunt kiezen uit 69 musea. Welke musea doen mee? Dat zie je op

10 Nieuws van de terrein locaties 10 Jan Pieter Heije Vitesse kwam weer naar Jan Pieter Heije. De jongeren wachtten in de Boerderij op het terrein. Om half 2 kwam Vitesse binnen. Trainer Theo Bos stelde alle spelers voor. De jongeren klapten hard voor de spelers. Zij sportten toen samen met Vitesse: Bijvoorbeeld touwtrekken, basketballen en voetballen. Iedereen had veel plezier. De jongeren kregen handtekeningen van de spelers. Ze kregen ook een t-shirt van de Sportief Tour. Het was een heel leuke middag. Het Hietveld Wat doen cliënten van Het Hietveld in hun vrije tijd? Een groepje cliënten zocht dit uit. Michael, Guus, Silvester en Lutfu zaten in dat groepje. Ze spraken met andere cliënten over vrije tijd. De uitkomst van het onderzoek vertelden zij aan de leiding. Moeten er nu dingen anders bij Het Hietveld? Het Hietveld denkt daarover na. Werkenrode Veel jongeren bij Werkenrode verhuizen. Dat komt door de nieuwbouw van Kemnade. Jongeren van De Larix verhuizen in september naar De Burcht. Naran vertelt over de verhuizing. We wisten in maart van de verhuizing. Onze nieuwe plek was pas in juni bekend. Het was allemaal zo geheimzinnig. Daar hou ik niet van. We gaan met de hele groep. Dat vind ik fijn. Het wordt een mooi gebouw. Er is een verdieping onder en boven. We krijgen grotere kamers en een eigen douche. De nieuwe kamers laten weinig geluid door. Dan draai ik lekker plaatjes op mijn kamer. En anderen hebben geen last van het lawaai.

11 11 De Beele Jongeren van De Beele hadden zomerkampen. Ze gingen naar Terschelling, de Ardennen of Zeeland. Bart van der Vijver ging naar de Ardennen: Ik vond het eerst heel eng. Want ik slaap niet vaak in een tent. Het ging gelukkig heel goed. We hadden s avonds een training met honden. Dat was heel erg mooi. We gingen de volgende dag naar de stad. Ik vond bergbeklimmen het leukste. Ik overwon mezelf. En ik klom tot boven op de berg. Het was een superkamp! Groesbeekse Tehuizen Het activiteitencentrum in Groesbeek verhuist na de zomer. Het komt dan in het gebouw van De Treffers. De Treffers is een club voor voetbal in Groesbeek. Het gebouw is nu bijna klaar. Een grote groep cliënten nam een kijkje. Cor zei: De lokalen zijn al klaar. Maar de tafels en stoelen moeten nog komen. Cor zag de voetbalvelden. Hij zei: Hier wil ik wel werken! De cliënten hadden feest op 14 en 16 september. Daarna gingen zij naar hun nieuwe gebouw. De Winckelsteegh Arico Schepers woont op De Steiger. Het was kermis op De Winckelsteegh op 29 augustus. Arico: De rups was een erg leuke attractie. Ik ging met mama Nicolette in de rups. Mijn broer en zijn vriendjes waren er ook. Ik won een mp3-speler met touwtje trekken. Maar iemand van mijn groep liet die vallen. Het regende heel veel op de kermis. Ze hadden lekker eten: suikerspinnen, ijs en popcorn. Ik at na de kermis bij de McDonald s.

12 Tara heeft een date 12 Tara wordt zo eenzaam achter die computer. Tara, ik zoek een maatje voor je. Dan doen jullie samen dingen. Ik had liever een jonger maatje voor deze romantische film. Laat me ook eens winnen. Steeds verliezen is saai. Deze dates waren helemaal niets. Ik zoek zelf wel iemand om mee te chillen. Wij hebben een date met Tara. Is ze thuis?

13 Lekker aan de slag 13 Wat wil jij graag doen? Weet je dat? Pluryn zoekt dan werk voor je. Dat kan betaald werk zijn. Maar ook werk voor vrijwilligers. Je werkt dan bij Pluryn. Of bij andere bedrijven. Je vindt hieronder allemaal banen. Deze banen zijn voor cliënten van Pluryn. Zit er leuk werk bij? Ga dan solliciteren. Vraag het aan je begeleider. Kijk ook op Klik op de knop vacatures. Werken bij kantoor Kerkenbos Pluryn heeft een nieuw kantoor in Nijmegen. Vind je het leuk om op een kantoor te werken? Je brengt de post rond op kantoor. Je werkt in de kantine. Je brengt koffie en thee. Werken bij voetbalclub de Treffers Werk je graag op een voetbalveld? Werk je ook graag buiten? Dan is dit je kans. Je kunt aan de slag bij De Treffers in Groesbeek. Je maakt dan het terrein schoon. Cliënten gezocht voor foto s Wil jij poseren voor de fotograaf? Jouw foto hangt dan op een expositie. De foto komt ook in een boek. De foto s gaan over zelfregie. En wat jij van zelfregie vindt. De fotograaf heet Wim van der Meer. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar communicatie@pluryn.nl En schrijf erbij Wim van der Meer.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda oktober december 2010 zaterdag 2 oktober Dierense Dierendag Jaarlijkse dierendag in Dieren bij Arnhem. Met onder andere een roofvogelshow, een demonstratie geleidehond voor blinden en een recordpoging met Sint Bernardhonden. Kijk voor meer info op 16 t/m 24 oktober Sprookjesfestival Verschillende locaties in Arnhem, Nijmegen, Lingewaard en Overbetuwe zijn in sprookjessferen. Er zijn voorstellingen, exposities en workshops. Kijk voor meer info op Maandag 8 november om uur Cardo Artiestenbureau & Nijmegen 4KidsRights in De Vereeniging Kaartjes kosten 12,50 (voor cliënten) Dinsdag 16 november om uur De Kast - 20 jaar Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten) Dinsdag 23 november om uur Dana Winner Kaartjes kosten 11,00 (voor cliënten) Cardo Dinsdag 5 oktober om uur Nederpopavond met Henk Westbroek & De Thuisband Kaartjes kosten 10,00 (voor cliënten) Woensdag 15 december om uur Kerstconcert Wolga Kozakken met Nezar Souri en Bob Bullee Kaartjes kosten 20,00 (voor cliënten)

15 Nu naar buiten. Het vervoer wacht al op me. Het eten smaakt goed na zo n drukke dag. Ik geef graag eten aan het hondje van de groepsleider. Na het werk speel ik graag een spelletje. Even bellen met mijn familie in Curaçao. Dit is DacArt. Hier maak ik schilderijen. Fotodagboek Erica Carti Gezellig samen thee drinken. Een mooi begin van de dag.

16 Inhoud 2 Column 9 3 Nieuws van de cliëntenraden 10 Van de redactie Vraag & Antwoord Vind vrienden en informatie op intranet cliënten Contact betekent voor Boeken, film en muziek Nieuws van de terreinlocaties Tara Lekker aan de slag Cliënten gezocht voor foto s over zelfregie Fotodagboek van Erica Carti Agenda Vooraf Contact tussen mensen Hebben jullie dat ook? Dat gevoel van jammer dat de zomer al weer op zijn eind is? Het was zo fijn, zonder jas naar buiten, een praatje maken met de buren, lekker met vrienden er op uit. Contacten genoeg. Of toch niet? Duurde de zomer lang omdat alle bekenden op vakantie waren en jij thuis moest blijven? Waren er veel vreemde ondersteuners omdat de vertrouwde gezichten hun vrije dagen op wilden nemen? Een handicap kan betekenen dat je veel alleen bent. Maar soms juist niet. Er zijn immers altijd mensen om je heen. Of je dat nou leuk vindt of niet. De computer kan een uitkomst zijn: chatten, Facebook. Bij Pluryn kun je binnenkort je eigen intranet netwerk opbouwen. Zie verderop in dit blad. Of Pluryn kan helpen om een maatje te vinden die met jou samen iets leuks doet. Gelukkig dat ze er zijn. Mensen die hulp willen geven, betaald of onbetaald. Maar het waren geen vrienden of familieleden. En ook niet zelf uitgekozen contacten. Er is dus verschil tussen contact en contact. Tussen een hulpverlener, een buur, een huisgenoot, een gezinslid en een vriend. Contact is belangrijk in het leven. Een knipoog, even een arm om je heen, samen lachen, een fijn gesprek. Het soort contact maakt eigenlijk niet uit. Als het er maar is. En ook dat je wel af en toe zelf kan kiezen met wie je contact hebt. Daarover gaat dit blad. Heel veel plezierige contacten gewenst! Van de week hoorde ik een verhaal van een cliënt. Die belandde op het vakantieadres met zijn scootmobiel in de sloot. Gelukkig waren er mensen in de buurt. Iemand hielp hem uit de sloot, een ander haalde zijn scootmobiel uit het water. Daarna moest hij een andere scootmobiel huren bij een verhuurbedrijf. En er moest een reparateur komen. Wat een contacten opeens. 2

17 Nieuws van de cliëntenraden Fusie met de Hoenderloo Groep Pluryn en De Hoenderloo Groep willen fuseren. Net voor de zomervakantie vroeg Pluryn de CCR officieel om een advies. De CCR had een lang gesprek over de fusie. Hierin stelden de CCR-leden zo n dertig vragen. De CCR vindt dat de fusie nuttig is. Hierdoor komt er meer zorg voor jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen. De CCR kreeg ook de financiële stukken. De CCR vindt: de zorg van Pluryn moet goed en betaalbaar blijven; Pluryn moet de bestaande bouwplannen gewoon uitvoeren. Het advies van de CCR is in september 2010 klaar. Bureau (Mede) Zeggenschap Bureau (Mede) Zeggenschap is het kantoor van alle cliëntenraden en Zeggenschap. Tien cliënten werken nu voor dit bureau. Ze doen daar hun dagbesteding. Samen werken zij 25 dagdelen in de week. Het bureau begon in Toen wilde Pluryn een jaar lang kijken of het kantoor goed liep. Pluryn nam begeleider Marion Bulkens vast in dienst vanaf 1 september Dat betekent dat het kantoor blijft bestaan. Samenwerkingsovereenkomsten Er zijn nieuwe afspraken gemaakt voor de samenwerking tussen de CCR, lokale cliëntenraden en managers. De managers en de raden ondertekenen samen een overeenkomst. Wat is nieuw? Managers schrijven voortaan op wat zij doen met de adviezen van de raden. Zorgkantoren willen dat weten. Schriftelijke reacties van managers maken het makkelijker om dat aan zorgkantoren te bewijzen. Van de redactie Contact is belangrijk. Een knipoog, samen lachen, een fijn gesprek. Met familie en vrienden en ook met vreemden. Het soort contact maakt eigenlijk niet uit. Als het er maar is. Heb je ook iets te vertellen? Neem dan contact op met: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek clientenblad@pluryn.nl 3

18 Vraag & Antwoord Bureau Rechtop had een interview met Hans van Schaik over het thema contact. Hans van Schaik is de collega van Rob de Jong. Hij zit ook in de Raad van Bestuur. 1. Hoe heeft de Raad van Bestuur contact met cliënten? De Raad van Bestuur heeft contact via dit blad en de cliëntenraden. Op de avonden in Cardo en tijdens de maandelijkse werkbezoeken komen we ook cliënten tegen. De afstand tussen de Raad van Bestuur en de cliënten moet zo klein mogelijk zijn. Ik vind het erg belangrijk om contact te hebben met de cliënten. 2. Wat heb je nodig voor goed contact? Dat je elkaar vertrouwt. Vertrouwen moet je verdienen. Dat kun je niet afspreken. Belangrijk is dat cliënten de mensen in hun omgeving vertrouwen, bijvoorbeeld de persoonlijk begeleider. Soms gaat het niet goed (meer) tussen cliënt en begeleider. Dan is een oplossing nodig. De cliënt kan naar de teamleider gaan om daarover te praten. Of naar een andere begeleider. Lukt het niet om het zo op te lossen? Dan is er de vertrouwenspersoon. Als de cliënt nog steeds niet tevreden is, dan kan hij/zij naar de bemiddelingscommissie of externe klachtencommissie gaan. In de rubriek Vraag & Antwoord geeft de Raad van Bestuur van Pluryn antwoorden op vragen van cliënten. Hans is bestuurder van Pluryn. Het thema is deze keer contact. Heb je vragen voor de Raad van Bestuur? Stuur die vraag of vragen dan naar de redactie van dit blad: We zijn heel benieuwd! De redactie bepaalt welke vragen we aan de Raad van Bestuur voorleggen. Soms duurt het even voordat we jouw vraag gebruiken. Wil je hierop reageren? Schrijf dan naar: Nieuws voor cliënten Postbus GC Groesbeek 3. Is een cliënt vrij in de keuze van de persoonlijk begeleider? Nee, Pluryn zegt welke begeleider een cliënt krijgt. We kijken dan naar efficiëntie en competenties. Passen de cliënt en de pb er bij elkaar? Daar letten we goed op. 4. Wat vind je van datingsites? Daar heb ik zelf geen mening over. Datingsites zijn er om elkaar te vinden. Als een cliënt dat wil, moet Pluryn dat ondersteunen. Tenzij iemand bescherming nodig heeft. Pluryn moet dan de gevaren uitleggen. In principe mogen cliënten datingsites gebruiken. Maar soms hebben we met de ouders afgesproken dat het niet mag. 5. Geeft Pluryn ook voorlichting over seks? Ja, we geven seksuele voorlichting op verschillende manieren. Wij richten ons op groepen cliënten. Jongeren bijvoorbeeld, maar ook volwassenen. 6. Pluryn is een grote organisatie. Hoe probeert men met iedereen contact te houden? We doen ons best om zo goed mogelijk contact met elkaar te houden: persoonlijk contact en door nieuwsbrieven en intranet. Internet wordt steeds belangrijker voor contact. Daarom krijgt iedere cliënt toegang tot internet. Volgend jaar komt er een intranet voor cliënten. Je leest hier meer over in dit blad. 4

19 Vind vrienden en informatie op intranet cliënten Je hebt het vast al eens in dit blad gelezen. Er komt een intranet voor cliënten. Dat is een plek op internet waar alleen mensen van Pluryn komen. Op dit moment is Pluryn druk bezig met het bouwen. Begin 2011 moet het klaar zijn. In oktober begint een aantal cliënten al proef te draaien. Wat kun je met intranet? Je kunt vrienden vinden op intranet. Chatten met andere cliënten. En je krijgt een eigen adres van Pluryn. Ook komen er filmpjes, spelletjes en foto s. Natuurlijk vind je er ook nuttige informatie. Het intranet is makkelijk te bedienen. Zoek je iets? Je hoeft niet meer dan drie keer op de goede buttons te klikken. Dan heb je het gevonden. Op de beginpagina van intranet vind je straks acht plaatjes. Dat zijn buttons waarop je kunt klikken. Hieronder lees je wat er achter iedere button staat. Wie ben ik? Hier vul je dingen over jezelf in. Je naam en waar je woont. Je kunt ook jouw foto erbij zetten. Heb je hobby s of doe je aan sport? Welke boeken lees je graag? Waar wil je op vakantie? Er is een vragenlijst over wat jij leuk vindt. Je kunt dan makkelijk cliënten met dezelfde interesses zoeken. Vrienden Onder de button Vrienden staat een adressenboek. Je kunt vrienden toevoegen en zoeken. Mailen Je krijgt een eigen adres van Pluryn. Hiermee mail je met mensen uit jouw intranet adressenboek. Chatten In de chatroom kun je veilig met andere cliënten chatten. Er zijn verschillenden onderwerpen: muziek, vakantie, politiek, sport en algemeen. Kalender In de kalender vind je alle activiteiten van Cardo en Pluryn. Leuke evenementen in Nederland staan ook in de kalender. Nieuws Volg je graag het nieuws over Pluryn of Nederland? Klik dan regelmatig op de button Nieuws. Pluryn Zoek je informatie over Pluryn? Waar kun je wonen, werken, leren of je vrije tijd besteden? Je vindt het als je op de button Pluryn klikt. Alle folders van Pluryn staan er. Ook lees je er informatie over de Cliëntenraden en de Vertrouwenspersoon. Plezier Onder plezier vind je leuke dingen. Je kunt er spelletjes spelen of naar filmpjes kijken. Er komen foto s op te staan van activiteiten binnen en buiten Pluryn. Zoek je iets of wil je iets verkopen? Zet dan je bericht op het Prikbord van intranet. 5

20 Contact betekent voor Ik ben Rick Brinkman en ik heb online alleen contact met goede bekenden. Rick Brinkman (16) woont in de nieuwe woongroep Haeghendal 2 in Renkum. Contact maken met de andere bewoners was niet moeilijk. Hij kende de meeste jongeren al. Rick is erg verlegen tegenover meisjes, maar heeft wel een vriendin. Ik kom uit Apeldoorn. Waarom ik niet meer thuis kan wonen? Pfff moeilijk ik heb een licht verstandelijke beperking. Daarom kunnen mijn ouders niet voor mij zorgen. Het contact met mijn ouders is goed. Ik bel ze drie keer in de week. En drie of vier weekenden in de maand ga ik naar huis. Dan gaan we samen winkelen en naar de markt. En bij familie op visite. Bij Haeghendal 2 ken ik veel jongeren al. Dat is een voordeel. Ik heb ook vrienden in dit huis. Met een groepsgenoot doe ik veel samen: voetballen, gamen en s avonds samen tv kijken. Vroeger zat ik ook in de clubjes van Jan Pieter Heije. Ik voetbalde, klom en bezocht het internetcafé. 6 Met sommige begeleiders kan ik beter opschieten dan met andere. Aan de Joubertweg waren er twee geweldige begeleiders: Arie en Evelien. Die bleven altijd heel rustig. In Renkum zijn de meeste begeleiders ook leuk. Ik ga vier dagen per week naar het vmbo. Na schooltijd ga ik wel eens samen met mijn vrienden de stad in. Of ik breng een vriend naar het station. Ik vind het wel belangrijk om goede contacten te hebben. Op de andere dagen werk ik als vakkenvuller bij een supermarkt. Met mijn collega s kan ik goed opschieten. Met het gedrag van de baas heb ik moeite. Daarom wil ik solliciteren bij Plus of Albert Heijn. Die zijn ook dichter in de buurt. Op internet gebruik ik Hyves en msn. Ik chat alleen met mensen die ik ken. Nee, datingsites gebruik ik niet. Ik heb al een vriendin. Die leerde ik gewoon in de klas kennen. Ik maak moeilijk contact met meisjes. Meestal ben ik heel verlegen. Maar ik ben nu bijna acht maanden met haar.

21 Contact betekent voor Ik ben Mohammed S. Roble en contact is voor mij lekker chillen met vrienden Mohammed Sala Roble (17) woont zelfstandig in een appartement van De Beele. Hij gaat graag met zijn vrienden naar de stad. Of hij nodigt ze thuis uit om lekker te chillen. Het liefst is Mohammed samen met zijn vriendin. Sinds juli woon ik zelfstandig in Apeldoorn met Begeleiding Op Locatie (BOL). De Beele huurt deze flat. Ik krijg zakgeld. En geld voor eten en kleding. Bij De Beele heb ik alle fasen naar meer zelfstandigheid heel snel doorlopen. Waarom ik bij De Beele ben gekomen? Een paar jaar geleden kwam ik met de politie in aanraking. Ook luisterde ik niet goed naar mijn ouders. Ik kwam vaak te laat thuis. Bij De Beele heb ik wat vrienden gemaakt. Daar heb ik nog steeds contact mee. Mijn ouders wonen in Ede. Daar heb ik ook vrienden. Als ik naar huis ga, neem ik contact op met mijn vrienden in Ede. Ik bel of stuur een sms je. Wat ik doe met mijn vrienden? Ik ga de stad in. Lekker uitgaan. Of ik nodig mijn vrienden hier uit. Lekker chillen : praten, muziek luisteren, tv kijken. Contact via internet lukt nu even niet. Ik heb nog geen aansluiting. Ik msn en Hyve alleen met bekenden. Ik heb nooit iemand via internet leren kennen. bij De Beele. Allebei hebben we gevoel voor humor. We lachen veel samen. Al 20 maanden hebben we nu verkering. Relaties bij De Beele duren normaal nooit lang. Er zijn daar zoveel roddels en ruzies. Bij ons gaat het wel goed. Als er iets is, praten we het met elkaar uit. Volgende week begin ik met een algemene opleiding bij het roc. Daarna wil ik de SPW-opleiding volgen. Ik wil later jongerenwerker worden in een jeugdgevangenis. Mijn vriendin heet Ruguelle. Ze komt vaak op bezoek. We hebben elkaar leren kennen 7

22 Contact betekent voor Ik ben Rosita Vermeire en ik maak contact door te zwaaien. Rosita Vermeire (53) woont al heel lang in woongroep Garion bij De Winckelsteegh. Negen maanden na haar geboorte liep ze een hersenbeschadiging op. Hierdoor kan ze niet praten. Ze heeft goed contact met haar (schoon)broers en (schoon)zussen. Rosita zwaait naar iedereen. Zo maakt ze contact. Schoonzus Rolien Vermeire vertelt: Rosita woont al 48 jaar bij De Winckelsteegh. Altijd bij dezelfde groep: Garion. Dit is haar thuis. Ze vindt het prima om met ons mee te gaan, maar komt ook graag terug in Garion. Met veel groepsgenoten woont ze al vanaf het begin samen. Laatst was Rosita op vakantie. Een andere bewoner ging mee. Ze trokken veel met elkaar op. Je kon zien dat ze goed contact met elkaar hadden. Ze zaten samen veel in het zwembad. Rosita krijgt eens in de twee weken bezoek van ons. Ze herkent ons wel. Dan roept ze mama of papa. Zo noemt ze alle bekenden. Het zijn de enige woorden die ze kent. Als ze weet dat we komen, staat ze voor het raam. Dan wijst ze op zichzelf: ze komen voor mij. Toen haar moeder overleed, was Rosita met een begeleider in de kerk. Op een gegeven moment was het doodstil in de kerk. Toen hoorde je haar zeggen mama. Ze reageert ook op de beelden van haar overleden vader. Op haar kamer hangt een foto van hem. Ze wijst er veel naar. Soms is het wel onhandig dat Rosita niet kan praten. Laatst was ze heel ziek. Het duurde heel lang voordat we wisten wat ze had. Haar blindedarm was geperforeerd. Zelf kon ze niet vertellen wat ze voelde. Gelukkig werd ze weer beter. Rosita is gek op kleine kinderen. Ze neemt graag baby s en katten op schoot. De hele tijd knuffelt ze met poppen. Zwaaien is haar favoriete bezigheid. Ze zwaait naar iedereen. De meeste mensen reageren daar heel positief op. 8

23 Boeken, film en uitgaan Boekentip Hoe maak je vrienden? In de serie Gewoon zo! verscheen een boekje over vriendschap. Het heet Vriendschap Hoe maak je vrienden? Hierin lees je informatie over het maken van nieuwe vrienden. Wat zijn bijvoorbeeld goede plaatsen om nieuwe mensen te ontmoeten. Hoe maak je contact? Dit boekje is een handige gids voor verschillende soorten vriendschap. Filmtip Het boekje kost 8,50 Het is te koop bij: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Keizersgracht 213, 1016 DT Amsterdam Of kijk op de website: Lang en gelukkig Lang en gelukkig is een unieke verzameling van klassieke sprookjes. We volgen de avonturen van de muizige Assepoester, de wat oudere Roodkapje en Prins Roderick. Ze hebben allemaal onzekerheden, verlangens en familieproblemen. Lang en gelukkig is een komische familiefilm met een knipoog naar de actualiteit. Arjen Ederveen speelt één van de hoofdrollen. De première in de bioscoop is op 14 oktober. Uitstapjestip Gratis naar het museum! Op zaterdag 23 oktober 2010 kun je gratis naar een museum. Voor de vijfde keer viert Gelderland de Gratis Museumdag. Iedereen mag gratis naar binnen bij maar liefst 69 musea. Je kunt meedoen aan de leuke, grappige en spannende activiteiten in één van de musea. Op internet kun je vinden welke musea hieraan meedoen. 9

24 Nieuws van de terreinlocaties Jan Pieter Heije Stichting Cardo organiseert ieder jaar de Sportief Tour. De trainer en spelers van Vitesse komen dan langs bij Jan Pieter Heije. De jongeren wachtten in de Boerderij op het terrein. Om half 2 kwam Vitesse binnen. Trainer Theo Bos stelde alle spelers voor. De jongeren gaven iedere speler een groot applaus. Daarna gingen de jongeren en Vitesse samen sporten. De spelen waren bij het Renessehuis. Je kon bijvoorbeeld touwtrekken, basketballen, voetballen en een hindernisbaan afleggen. Iedereen was heel actief bezig. En ook heel belangrijk iedereen had veel plezier. Om half 4 konden de jongeren foto s met handtekeningen aan de spelers vragen. Ze kregen ook een t-shirt van de Sportief Tour. Op dat shirt kwamen ook veel handtekeningen te staan. Het was een heel geslaagde middag. Het Hietveld Hoe besteden de cliënten van Het Hietveld hun vrije tijd? Een groepje cliënten onderzocht dit. Het groepje bestond uit Michael, Guus, Silvester en Lutfu. Het Hietveld leidde hen op tot cliëntonderzoeker. De onderzoekers hadden gesprekken met andere cliënten over besteding van vrije tijd. De resultaten presenteerden zij aan het management. Nu willen Michael, Guus, Silvester en Lutfu de uitkomst van hun onderzoek ook vertellen aan de cliënten. Het Hietveld kijkt na de zomervakantie hoe het verder gaat. Groesbeekse Tehuizen Het activiteitencentrum van De Groesbeekse Tehuizen verhuist na de zomervakantie. Ze komen dan in het gebouw van voetbalvereniging De Treffers. Het gebouw is nu bijna klaar. Een grote groep cliënten ging kijken. Het activiteitencentrum komt op de eerste verdieping. Cor zei: De lokalen zijn al klaar, maar de tafels en stoelen moeten nog komen. Cor genoot toen hij de voetbalvelden zag: Hier wil ik wel werken! Dien was ook blij dat ze het gebouw zag: De wc s zijn al klaar en er zijn ook twee douches. In de nieuwe gymzaal deden ze een oefening. Marijke en Frits konden op het balkon het voetbalveld goed zien. Op 14 en 16 september waren er twee feestelijke dagen voor cliënten. Daarna gingen zij naar hun nieuwe gebouw. 10

25 Werkenrode Door de bouw van Kemnade zijn er veel verhuizingen op het terrein van Werkenrode Jongeren. In september verhuizen jongeren van De Larix naar De Burcht. Naran vertelt wat hij van de verhuizing vindt. Hij is 14 jaar en in zijn vrije tijd DJ. Het was best lang duidelijk dat we gingen verhuizen, vanaf maart of zo. Maar in juni was de plek pas bekend. Het was allemaal zo geheimzinnig, daar hou ik niet zo van. Maar ik hecht me niet aan gebouwen. We gaan met z n allen, ik hoef mijn groepsgenoten niet te missen. We hebben een plattegrond gezien van de architect. We krijgen grotere kamers en een eigen douche. Het wordt een mooi gebouw met een boven- en een onderverdieping. De kamers zijn goed geïsoleerd. Nu kan ik op mijn kamer lekker plaatjes draaien zonder dat anderen daar last van hebben. De Beele Jongeren van De Beele hadden zomerkampen in Terschelling, de Ardennen en Zeeland. Bart van der Vijver ging naar de Ardennen: Vooraf vond ik het heel eng. Want ik heb niet vaak in een tent geslapen. Uiteindelijk viel dat allemaal reuze mee. We hadden s avonds een training met een hondenvereniging. Dat was heel erg indrukwekkend. De volgende dag ging ik met andere jongeren naar de stad. Het leukste vond ik het bergbeklimmen. Ik overwon mezelf en klom tot boven op de berg. Het was een superkamp. Om het in een paar woorden te zeggen: dit kamp kon niet beter! De Winckelsteegh Arico Schepers woont op De Steiger. Op 29 augustus was het kermis op de Winckelsteegh. Arico had s morgens al heel veel zin in de kermis. Arico: De rups was een erg leuke attractie. Ik ben met mama Nicolette in de rups geweest. Mijn broer en zijn vriendjes waren er ook. Met touwtje trekken heb ik een mp3-speler gewonnen, maar iemand van mijn groep heeft die laten vallen. Er is niks geks gebeurd op de kermis. Het regende wel veel, heel veel. Leuke mensen waren er ook. Op de kermis hadden ze lekker eten: suikerspinnen, ijs en popcorn. En na de kermis ging ik bij de McDonald s eten. Groetjes van Arico Schepers. Oh ja morgen ga ik naar de Efteling. En nu doei! 11

26 Tara heeft een date uter. p m co ie d r e ht ac l aa m le he t enzaam Tara vere e Hadden ze geentijoscngheer fimlmaa.tj voor deze roman lemaal niets. illen. Deze dates wareniehe ee te ch m om d an m l e w lf ze k e zo Ik 12 tje aa m n e e k e zo ik a, ar T r e st Lui doen. voor je om dingen samen te Laat me ook eensn iswinsaneain.. Steeds verlieze a. Wij hebben een date met Tar Is ze thuis?

27 Lekker aan de slag Denk jij wel eens na over je droombaan? Pluryn doet zijn best om dat mogelijk te maken. Dat kan betaald werk of vrijwilligerswerk zijn. Heb je die baan gevonden, dan blijft Pluryn je goed begeleiden. Pluryn heeft daarvoor een apart bureau opgericht: BAAS. Dat is een afkorting voor Begeleide Arbeid en Activiteiten in de Samenleving. Werken bij Huishoudelijke ondersteuning Kerkenbos Vind je het leuk om in een kantoor te werken? Dan is de huishoudelijke ondersteuning bij Kerkenbos misschien iets voor jou. Pluryn heeft een nieuw gebouw in Nijmegen. Het staat op het adres Kerkenbos Wat biedt deze baan jou? Eerst krijg je een training. Dan leer je het werk doen. Je doet huishoudelijk werk. Je verspreidt de interne post. Je werkt in de kantine en je brengt koffie en thee rond. Lijkt dit je leuk? Wil je dit werk doen? Bel dan Kris Lindner van Bureau B.A.A.S. Haar telefoonnummer is Je kunt ook mailen naar Of vraag het aan je begeleider. Werken bij de voetbalvereniging de Treffers Vind je het leuk om te werken op een voetbalveld? Wil je werken met meer mensen in een groep? Dan kun je aan de slag bij voetbalvereniging De Treffers in Groesbeek. Je onderhoudt dan het terrein. Je moet het wel leuk vinden om buiten te werken. Meer informatie Voor vragen kun je altijd bellen met Said Echarqui, tel Je kunt ook mailen naar Of vraag het aan je begeleider. Jouw foto op exposities en in boek? Cliënten gezocht voor foto s over zelfregie Pluryn en de fotograaf Wim van der Meer willen samen portretten van cliënten maken. De foto s gaan over zelfregie. En wat jij daarvan vindt. Wil jij poseren voor de fotograaf? Jouw foto komt dan op een expositie te hangen. Als er genoeg foto s zijn, komen deze samen in een boek. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar communicatie@pluryn.nl en vermeld erbij Wim van der Meer. 13

28 voor cliënten Thema Contact Contact is belangrijk. Een knipoog, samen lachen, een fijn gesprek. Met familie en vrienden en ook met vreemden. Het soort contact maakt eigenlijk niet uit. Als het er maar is. Als je af en toe zelf maar je contacten kunt kiezen. Betekent voor pagina 6-8 Tara pagina 12 Dagboek pagina 15 Nummer 3 najaar 2010

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt.

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving.

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Monique is maatje van Ellen. Een aantal keren per maand gaan ze samen leuke dingen doen. Dingen die Ellen door haar beperking

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes.

Kom je graag naar de regenboog? Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai. We spelen soms erg kinderachtige spelletjes. G. is een jongen van 12 jaar oud. Hij heeft geen handicap maar komt tijdens de vakanties wel naar de regenboog samen met zijn zus die wel een handicap heeft. Soms wel, maar ik vind het hier ook vaak saai.

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap Uitgebreide versie Inspraak van de cli nt bij Pluryn Inspraak van de clint bij Pluryn De besluiten van Pluryn hebben invloed op het leven van clinten. Ben jij een clint van Pluryn? Dan kun je meedenken

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar

KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar CASENUMMER: SAMPLE POINT NUMMER INTERVIEW ER NAAM ADRES: POSTCODE EN PLAATS TELEFOONNUMMER KINDEREN EN INTERNET 9-10 jaar HOE VUL JE DIT DEEL VAN DE VRAGENLIJST IN Hieronder wat eenvoudige instructies

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Op de volgende pagina volgen wat foto s

Op de volgende pagina volgen wat foto s Wat is een IT biografie?: In een IT biografie beschrijf je alles wat je kan op het gebied van IT en wat je nog wilt leren op het gebied van IT. Je leert de persoon kennen (mij) op het gebied van IT. In

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving.

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Eén ding is zeker: voor verveling heb je geen tijd bij Pluryn. Of je nu lekker wil sporten, hobbyen, muziek maken of uitgaan

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 KINDERATELIER oude knikkers Eens kijken wat je allemaal met oude knikkers kan maken! Zaterdag 9 april van 13.30-15.30 uur (groep 5 VO) Zaterdag 16 april van 13.30-15.00 uur

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen?

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen? Amarant Ben jij ook op zoek naar een maatje, vriendschap of relatie? Amarant en ABCDate helpen jou! Samen dingen doen is leuker dan alleen! Dat wisten we al bij Amarant. Daarom hebben we in het verleden

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH)

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Werkenrode Volwassenen Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Mensen met een handicap willen graag zo zelfstandig mogelijk leven. Meedoen in de maatschappij

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie