De meeste telescopen die u vandaag de dag op internet en in de winkels kunt vinden zijn in te delen in drie soorten:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De meeste telescopen die u vandaag de dag op internet en in de winkels kunt vinden zijn in te delen in drie soorten:"

Transcriptie

1 Hoe werken telescopen? Waarschijnlijk heeft u 's nachts wel eens de hemel in gekeken en bent u op zoek gegaan naar sterrenbeelden, sterren of de maan. Misschien heeft u al geleerd hoe u een sterrenbeeld kunt opzoeken, en nu zou u wel eens de sterren of de maan of andere planeten van dichterbij willen zien. Dit kan met een telescoop. Foto 1: Verschillende soorten telescopen en statieven Een telescoop is een apparaat dat u in staat stelt om het verkregen beeld van objecten te vergroten. Er zijn vele verschillende telescopen en prijsklassen. Hoe bepaalt u welke telescoop de beste is voor u? En hoe zorgt u ervoor dat u niet teleurgesteld raakt als u de telescoop gebruikt om de sterren te observeren? Een telescoop is een fantastisch apparaat dat de kracht heeft om objecten die ver weg zijn te laten lijken alsof ze heel dicht bij zijn. Telescopen zijn er in verschillende afmetingen en uitvoeringen, van een kleine plastic buis die u kunt kopen in een kinderwinkel voor een euro, tot de Hubble Space telescoop die enkele miljarden euro's kost. Telescopen voor amateurs zitten hier ergens tussen in. Ondanks dat ze niet zo goed vergroten als de Hubble telescoop, kunnen ze toch ongelooflijke dingen doen. Met een kleine telescoop met een lengte van 15 cm kunt u al de cijfers lezen van een euro munt op 55 meter afstand! De meeste telescopen die u vandaag de dag op internet en in de winkels kunt vinden zijn in te delen in drie soorten: de refractortelescoop, deze telescoop heeft lenzen (netzo als in een verrekijker) de reflectortelescoop, deze telescoop heeft spiegels. Een combinatie van bovenstaande

2 Alle drie hebben hetzelfde resultaat, maar werken compleet verschillend. Om te begrijpen hoe een telescoop werkt, stellen we de volgende vraag: waarom kunt u de tekst op een euro munt niet lezen als deze zich 55 meter van u af bevindt? Het antwoord op deze vragen is simpel: de euro munt neemt niet genoeg plaats in op het scherm van uw oog (de iris). Om in digitale camera termen te spreken; de euro munt beslaat niet genoeg pixels op uw iris om de tekst te kunnen lezen. Als u een groter (fysiek) oog had, zou u meer licht kunnen verzamelen van de euro munt (het licht dat weerkaatst wordt door de euro munt) waardoor u een scherper beeld zou hebben van de euro munt. U zou dan kunnen inzoomen op de euro munt waardoor het meer pixels op uw iris bestrijkt. Er zijn twee delen in de telescoop die dit mogelijk maken: De lens (in refractortelescopen) of de spiegel (in reflectortelescopen) is in staat veel meer licht te verzamelen van een object dat ver weg is, en brengt dat licht (of beeld) samen tot 1 punt (brandpunt) Het oculair verzamelt dan dit licht vanuit het brandpunt van de telescoop en verspreidt het dan weer (vergroten) zodat het een groot gedeelte van uw iris in beslag neemt. Het oculair werkt ongeveer hetzelfde als een vergrootglas; het vergrootglas plaatst u op een stukje papier en vergroot dit dan zodat u het beter kunt lezen. Wanneer de hoofdlens (in een refractortelescoop) of de hoofdspiegel (in een reflectortelescoop) gecombineerd wordt met het oculair is het een telescoop. Het idee is simpel; zo veel mogelijk licht verzamelen en dit dan tot een scherp beeld in de telescoop weergeven (brandpunt) en vervolgens dit weer spreiden (met het oculair) zodat het voldoende ruimt inneemt op uw iris. Foto 2: Dit is het simpelste design van een telescoop.

3 Een grote lens verzamelt licht en brengt het vervolgens samen naar het brandpunt. Een kleinere lens (oculair) brengt het vervolgens naar uw oog. Een telescoop heeft twee belangrijke kenmerken: 1. Hoe goed hij licht kan verzamelen 2. Hoe goed de telescoop kan vergroten. De kracht van een telescoop om licht te verzamelen hangt helemaal af van de diameter van de lens of de spiegel dat gebruikt wordt om licht te verzamelen. Hoe groter de diameter van de lens of de spiegel hoe meer licht er verzameld kan worden en hoe scherper het uiteindelijke beeld zal zijn dat u kunt zien. De kracht van een telescoop om beelden te vergroten is afhankelijk van de lenzen die de telescoop gebruikt. Het oculair zorgt voor de vergroting. Aangezien vergroting afhankelijk is van het oculair en u het oculair in een telescoop kunt verwisselen en daardoor zelf de vergroting kunt bepalen is de diameter van een telescoop veel belangrijker dan de vergroting. Wat is een refractortelescoop? De refractortelescoop gebruikt lenzen om astronomische waarnemingen te doen en wordt ook wel een 'lenzentelescoop' of "refractor" genoemd. De refractor is het eerste optische instrument dat voor astronomische waarnemingen werd gebruikt ergens begin 1600 door Galileo. Foto 3: Een refractortelescoop (ook wel een lenzentelescoop genoemd) De refractor maakt gebruik van een voorin de buis geplaatste lens. Het licht gaat door de lens en wordt afgebogen naar een brandpunt waar het beeld wordt gevormd.de lenzenkijker is een simpel, degelijk en optisch (bijna) perfect instrument. Een goed gebouwde lenzenkijker heeft in feite maar een echte optische fout en die wordt aangeduid met de term 'chromatische aberratie'. Chromatische aberratie, ook wel kleurschifting genoemd, ontstaat doordat een enkelvoudige lens NIET in staat is om alle kleuren waaruit wit licht is opgebouwd samen te brengen in een brandpunt. Kortom, er ontstaat in feite een apart blauw, een rood en een groen plaatje van bijvoorbeeld de maan. Als u bijvoorbeeld op het blauw probeert scherp te stellen dan blijven het groene en rode maansbeeld onscherp. Dit is zichtbaar als een rode en/of groene lichtzweem langs de maanrand.

4 Om deze kleurfout tegen te gaan werden tot een jaar of tien geleden twee maatregelen genomen. De eerste was, de kijker zo lang mogelijk te houden (lange brandpuntsafstanden) om het licht maar zo weinig 'om het hoekje' naar het brandpunt te dwingen. De tweede maatregel was het toepassen van twee lenzen van verschillende glassoorten. Deze 'Achromatische lenzenkijkers' hebben een zogenaamde Fraunhoferlens. Voordelen van refractors Geeft goede beelden weer van planeten Planeetdetails worden fantastische weergegeven Goed betaalbaar voor lenzen die kleiner zijn dan 10 cm (100 mm) Nadelen van refractors Heeft last van kleurfouten (chromatische aberratie) Erg duur voor lenzen die groter zijn dan 10 cm (100 mm) Voor het bekijken van nevels is de refractor minder geschikt omdat de lichtopbrengst niet genoeg is. is een reflector telescoop? Een reflectortelescoop gebruikt spiegels om astronomische waarnemingen te doen en wordt ook wel een 'spiegeltelescoop' of 'reflector' genoemd. De eerste praktisch toepasbare reflector is ontwikkeld door Sir Isaac Newton in Foto 4: Design van een reflectortelescoop (ook wel een spiegel- of Newtontelescoop genoemd) De reflector maakt gebruik van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst en samenbrengt in een brandpunt op een hulpspiegeltje. Het hulpspiegeltje kaatst het licht vervolgens door naar een oculair waardoor u het heelal kunt observeren. Omdat een reflector gebruikt maakt van een 'hulpspiegeltje' wordt er vaak gezegd dat een reflector minder presteert dan een refractor omdat er een kleine verstoring opstreed, veel fabrikanten lossen dit echter op door een grotere spiegel achterin de telescoop te plaatsen waardoor deze verstoring geminimaliseerd wordt.

5 De echte reden waarom reflectors soms een mindere reputatie hebben dan de refractor is omdat de bouwkwaliteit soms te wensen overlaat. Bij de reflector is er maar een optisch werkzaam element aanwezig (de spiegel) waardoor hier hoge eisen aan gesteld moeten worden. Bij de refractor zijn er meerdere spiegels aanwezig. Als de eerste spiegel dus niet een perfect beeld weergeeft kan dit gecorrigeerd worden door de andere (overige) spiegels. Dit is dus niet mogelijk bij de reflector omdat alles gedaan wordt door één spiegel. Voordelen van reflectors Reflectors zijn goedkoper dan refractors (indien dezelfde grootte) Reflectors hebben geen last van kleurfouten Goed voor deep-sky observaties Nadelen van reflectors De telescoop moet zo nu en dan gecollimeerd worden (spiegels goed tegen over elkaar zetten) Omdat er gebruik gemaakt wordt van een 'hulpspiegeltje' is er minder detail voor planeten en bij een refractor (lenstelescoop) Minder goed voor planeet observatie Wat is een Maksutov- Cassegraintelescoop? Een Maksutov-Cassegraintelescoop gebruikt spiegels en lenzen om astronomische waarnemingen te doen en is dus een kruising van de reflector en de refractor. De Maksutov-Cassegraintelescoop is ontworpen door de heer Maksutov rond 1940 in Rusland. De gedachte achter dit type telescoop is om de voordelen van de spiegeltelescoop (reflector) te combineren met de voordelen van de lenstelescoop (refractor). Er is geprobeerd om een 'ideale' telescoop te ontwerpen; een telescoop zonder afbeeldingsfouten (chromatische abberatie, die wel aanwezig is bij refractors), een korte gesloten kijkerbuis (gemakkelijk mee te nemen in de auto), een lange brandpuntsafstand (grotere vergroting) en niet te duur om te produceren. Foto 5: Een Maksutov-Cassegraintelescoop (ook wel een catadioptrische telescoop genoemd)

6 De Maksutov-Cassegrain maakt gebruik van een holle spiegel achterin de telescoop die de invallende lichtstralen terugkaatst naar een dubbele holle lens (de Meniscus-lens). Aan de achterkant van de Meniscus-lens zit een klein laagje aluminium wat weer dienstdoet als een (vang)spiegel. De vangspiegel (het laagje aluminium achter de holle lens) kaatst het licht weer door naar een gat in de hoofdspiegel naar buiten, waardoor het bekeken kan worden door het oculair. Het voordeel van de Maksutov-Cassegrain is dat het licht eerst door de Meniscus-lens gaat waardoor beeldfouten worden gecorrigeerd. Voordelen van Maksutov-Cassegrain Goedkope spiegeltelescoop met dezelfde optische kwaliteit als een refractor. Geen zware lange telescoop buizen Geen kleurfouten die een refractor wel geeft. Een goede allrounder Compacte bouw Nadelen Maksutov-Cassegrain Reflectors zijn relatief goedkoper, er kan dus een reflector met een grotere diameter gekocht worden dan bij een Maksutov-Cassegrain. De correctielens aan de voorkant van de Maksutov-Cassegrain heeft de neiging om te beslaan als er geen afdoende maatregelen tegen worden genomen. at voor telescoop heb ik nodig? Zodra u besloten hebt om een telescoop te kopen, hebt u de keuze uit vele modellen. Wij zullen u in dit artikel helpen om een keuze te maken uit de verschillende soorten telescopen en daarna zullen we uitleggen wat de belangrijkste factoren zijn bij het aanschaffen van een telescoop. Het type telescoop is afhankelijk van het soort waarneming dat u graag wil doen. Veel amateurastronomen hebben meerdere telescopen, ieder telescoop voor een ander doel. Echter, als u een startende astronoom bent is het wellicht interessant om een telescoop te kopen die gebruikt kan worden voor meerder activiteiten. Onthoud dat er drie soorten telescopen zijn Refractor(telescoop die lenzen gebruikt om licht te verzamelen) Reflector(telescoop die spiegels gebruikt om licht te verzamelen) Catadioptrisch(telescoop die een combinatie van lenzen en spiegels gebruikt om licht te verzamelen) Ieder type telescoop heeft zijn voordelen en nadelen indien u kijkt naar de optische kwaliteit, mechanische kwaliteit, onderhoud, gemak in gebruik en prijs.

7 Om u te helpen een keuze te maken uit de verschillende soorten telescopen hebben we een tabel gemaakt die aangeeft welk type telescoop het beste is voor welk type observatie (maan, zon, planeten, etc.). Tabel 1: Kwaliteitseigenschappen van verschillende soorten telescopen Zoals u kunt zien gaat de kwaliteit van de waarneming omhoog als de diameter van lens/spiegel groter wordt. De prijs van de telescoop is echter ook hoger indien gekozen wordt voor een telescoop met een grote diameter. U moet dan ook zelf besluiten waar u de telescoop voor gaat gebruiken en hoeveel geld u voor een telescoop over hebt nl.levenhuk.com.com biedt telescopen aan in iedere prijs categorie. In het algemeen zijn refractors goed voor maansverduisteringen en planeet observatie, terwijl reflectors vaak gebruikt worden voor deep-sky observatie. Catadioptrische telescopen zijn all round telescopen en worden vaak gebruikt voor een combinatie van beide.

8 U moet ook rekening houden waar u het meeste gaat waarnemen: In Lichtvervuilde lucht van stedelijke gebieden Catadioptrische telescopen en refractors zijn dan meestal iets beter dan reflectors. Matig vervuilde lucht van voorstedelijke gebieden Alle type telescopen zijn ongeveer hetzelfde. Donker, afgelegen gebieden Catadioptrische telescopen en reflectors zijn iets beter dan refractors, omdat ze geschikter zijn om licht te verzamelen.heeft een telescoop? De kenmerken van een telescoop bepalen de prijs en de kwaliteit van uw observaties. We bespreken de volgende kenmerken van een telescoop die van belang zijn voor u om te overwegen welke telescoop geschikt is naargelang uw wensen: 1. Optische kenmerken (hoe een telescoop het licht opvangt) 2. Niet-optische kenmerken (de hardware, zoals het statief) 3. Statieven 4. Oculairs 5. View finder 6. Filters & andere accessoires 7. Praktische overwegingen (draagbaarheid, onderhoud, de opslag en de prijs) Optische kenmerken De hoeveelheid licht die een telescoop kan verzamelen is direct gerelateerd aan de optiek die in een telescoop zit. Telescopen die een slechte kwaliteit lens/spiegel hebben kunnen u zeer frustreren bij gebruik. Hieronder vindt u een aantal optische functies van een telescoop die belangrijk zijn om over na te denken wanneer u overgaat tot de aankoop van een telescoop: Diameter objectief Vergroting Brandpuntsafstand Openingsverhouding Diameter objectief De hoeveelheid licht die een telescoop kan verzamelen is direct gerelateerd aan de diameter van de primaire lens of spiegel. In het algemeen is het zo dat hoe groter de lens of de spiegel, hoe meer licht de telescoop kan verzamelen en hoe helderder de uiteindelijke observatie/afbeelding is. De diameter van de telescoop is wellicht de belangrijkste overweging bij de aankoop van een telescoop, maar het is niet de enige overweging. Wat u wilt proberen is zo veel mogelijk objectief voor uw geld te krijgen en dan wat u zich kunt veroorloven. Er zijn echter andere factoren die ook belangrijk zijn. Deze zullen wij hieronder bespreken, deze factoren zijn o.a. de grootte en gewicht van de telescoop, de opslagruimte en de draagbaarheid. De grootste telescoop is niet altijd de beste telescoop!

9 Vergroting De overweging om een telescoop te selecteren op de vergroting is één van de meest misleidende argumenten voor beginnende telescoop kopers. Fabrikanten van goedkope, warenhuistelescopen zetten vaak op de doos 200x vergroting of meer. De vergroting heeft echter niets te maken met de optische prestaties van een telescoop, en moet absoluut niet uw eerste overweging zijn om een telescoop te kopen! Het vermogen van een telescoop om te vergroten is afhankelijk van de combinatie van lenzen die gebuikt worden. De vergroting wordt meestal bewerkstelligd door de lange brandpuntsafstand van de telescoop in combinatie met een korte brandpuntsafstand van de oculair. Het probleem is echter dat hoe groter de vergroting, hoe kleiner het gezichtsveld en hoe minder de helderheid van het beeld wordt. Een algemene regel is dat de maximale vergroting 2x de diameter (in mm) van de telescoop is. Dus mocht een telescoop een diameter (doorsnede van de lens of spiegel) hebben van 114 mm dan is de maximale vergroting 228x. Sinds de vergroting beïnvloed kan worden (in bijna elke telescoop) door gebruik te maken van verschillende oculairs, is de opening (diameter) van de telescoop een veel belangrijker gegeven dan de vergroting van de telescoop. Daarnaast is het zo dat de meeste astronomische objecten het beste bekeken worden bij een lage vergroting, zodat het meeste licht opgevangen kan worden. Brandpuntsafstand De brandpuntsafstand is de afstand die het licht aflegt om samen te komen in één punt (brandpunt). Op nl.levenhuk.com.com hebben we bij de omschrijving van iedere telescoop aangegeven wat de brandpuntsafstand is. U kunt de brandpuntsafstand ook vinden op de telescoop of in de gebruiksaanwijzing van de telescoop. De brandpuntsafstand is een belangrijk getal om te weten. Zoals eerder beschreven is de vergroting afhankelijk van de afstand van het brandpunt. In het algemeen betekent een grotere brandpuntsafstand een grotere vergroting. U moet zich echter niet vergissen in de lengte van de buis, want een langere buis betekent niet altijd een grotere brandpuntsafstand. Omdat catadioptrische telescopen (telescopen die gebruik maken van lenzen en spiegels) de lichtweg enkele keren 'vouwen' totdat het licht bij het oculair komt, zorgt dit ervoor dat er toch een grotere brandpuntsafstand is met een relatief korte buis.

10 Openingsverhouding De openingsverhouding (deze kunt u vinden in de omschrijving van onze telescopen) wordt ook wel het f/nummer genoemd en heeft betrekking op de helderheid van het beeld en de breedte van het gezichtsveld. De openingsverhouding wordt berekend door het brandpunt van de telescoop te delen door de diameter van de telescoop. De term 'openingsverhouding' komt uit de camerawereld waar een kleine openingsverhouding een korte blootstelling van licht op de film betekent. Bij een kleine openingsverhouding werd dan ook wel gezegd dat een camera 'snel' is. Hetzelfde geldt voor telescopen, echter een 'langzame' telescoop (met een grote openingsverhouding) en een 'snelle' telescoop met beide dezelfde vergroting zullen hetzelfde presteren. In het algemeen is echter het volgende interessant: 1:10 of hoger - goed voor de waarneming van de maan, planeten en dubbele sterren (high power) 1:8 - goed voor all-round waarnemingen 1:6 of lager - goed voor het bekijken van deep-sky-objecten (low power) Niet optische kenmerken Er zijn ook andere onderdelen, afgezien van de optische onderdelen van een telescoop, die u in overweging kunt nemen: Oculairhouder Oculairs komen in drie diameters: inches (2.45 cm), 1.25 inches (3.18 cm) en 2 inches (5.08 cm). De houder in de telescoop heeft echter maar een van bovenstaande openingen en kan dus niet veranderd worden. Dit betekent dat mocht u later extra oculairs erbij willen kopen u rekening moet houden met de opening van de oculairhouder in uw telescoop. De meest gangbare internationale standaard is 1.25 inches. De meeste telescopen op nl.levenhuk.com.com.com zijn dan ook uitgerust met een oculairhouder van 1.25 inch. Wanneer u een telescoop gaat aanschaffen heeft u dus geen keuze uit verschillende oculairopeningen. U moet zich echter wel bewust van zijn dat dit invloed heeft op de rest van de beslissingen die u gaat nemen ten tijde van de aanschaf van de telescoop of later. U kunt de diameter van de oculairhouder vinden onder de beschrijving 'Diameter van het oculair' bij de omschrijving van iedere telescoop op nl.levenhuk.com.com.com

11 Statieven De telescoop moet ondersteund worden door een houder, of een statief, anders zou u de telescoop de hele tijd vast moeten houden. Het telescoopstatief zorgt ervoor dat u: De telescoop stabiel kunt houden De telescoop kunt richten op sterren en andere objecten (vogels) De telescoop aanpassen tijdens de waarnemingen van sterren om de rotatie van de Aarde te compenseren. Uw handen vrij te maken zodat u andere activiteiten kunt verrichten (het focussen, oculairs kunt verwisselen, belangrijke observaties op kunt schrijven of de sterren kunt tekenen.) Er zijn twee soorten statieven: Azimutaal Parallactisch Foto 6: Verschillende soorten telescopen en statieven Azimutaal Het azimutale statief heeft twee assen om te roteren; de horizontale as en de verticale as. Om uw telescoop op een object te richten, roteert u de telescoop via de horizontale as (ook wel de azimutale as genoemd), daarna roteert u de telescoop naar boven op de altitude (y) as, zodat het object ook op de verticale as waarneembaar is.

12 Het azimutale statief is gemakkelijk te gebruiken en wordt veel gebruikt op beginnertelescopen. Dit statief heeft twee variaties: Bal en sokkel wordt gebuikt in goedkope rich-fieldtelescopen. Het einde van het statief heeft een bolvormige vorm waardoor er in alle richtingen geroteerd kan worden. Rocker box wordt gebruikt voor dobsontelescopen en bestaat uit een houten statief met een laag zwaartepunt. Ondanks dat het azimutale statief een gemakkelijk en gebruiksvriendelijk statief is, is het moeilijk om de sterren perfect te volgen met dit statief. Als u een verplaatsende ster volgt dient u de telescoop continu 'op-en-neer' te bewegen in een soort zig-zag vorm in plaats van een vloeiende beweging. Hierdoor is dit soort statief niet geschikt om foto's te maken van sterren. Parallactisch Het parallactische statief heeft twee loodrecht op elkaar staande assen; rechte klimmingsas (ook wel RK- of uuras genoemd) en declinatie-as (ook wel DEC- of elevatie-as genoemd). Bij dit soort statief hoeft u dus niet de telescoop op en neer te bewegen (zoals bij de azimutale as), maar compenseert de telescoop vloeiend de aardomdraaiing in tegengestelde richting. Het parallactische statief wordt geleverd in twee varianten: Duits parallactisch statief heeft een vorm van een "T" De lange as van de "T' is uitgelijnd op de pool van de aarde Vork statief een tweedeldige vork die op een wig is gemonteerd en ook uitgelijnd is op de draaing van de aarde. Wanneer de telescoop uitgelijnd is met de polen van de aarde dan kunnen parallactische monteringen de sterren volgen met een vloeiende beweging. Daarnaast zijn sommige parallactische monteringen uitgerust met: Cirkels hierdoor kunt u gemakkelijk een ster opzoeken met de coördinaten van de ster (rechte klimming en declinatie) Gemotoriseerde as hiermee kunt met uw computer (laptop, desktop of PDA) continu de telescoop bijsturen om sterren te volgen U heeft een parallactische montering nodig voor astrofotografie.

13 Oculairs Een oculair is de tweede lens in een refractortelescoop, of de enige lens in een reflectortelescoop. Oculairs kunnen vele verschillende optische designs hebben en kunnen bestaan uit een of meerdere lenzen. Een oculair kunt u bijna beschouwen als een telescoop op zich. Het doel van een oculair is om: Het produceren van de vergroting alsmede het veranderen van de vergroting van de telescoop door te wisselen van oculair. Het produceren van een scherp beeld. U een comfortabele waarneming te geven (door de afstand tussen uw oog en het oculair wanneer het beeld scherp is) Het bepalen van de breedte van het beeld (beeldveld) door: o Schijnbaar beeldveld welke gedeelte van de lucht, in graden, waargenomen kan worden van rand tot rand door alleen het oculair te gebruiken (dit kunt u terugvinden op het oculair zelf) o Werkelijk beeldveld welk gedeelte van de lucht waarneembaar is wanneer het oculair in de telescoop wordt geplaatst (echt gedeelte = schijnbaar beeldveld/vergroting) Er zijn vele verschillende soorten oculairs te weten: Huygens (aangeduid met de letter H op nl.levenhuk.com.com.com) Ramsden (aangeduid met de letter R op nl.levenhuk.com.com.com) Orthoscopisch (aangeduid met de letter O op nl.levenhuk.com.com.com) Kellner en RKE (aangeduid met de letter K op nl.levenhuk.com.com.com) Erfle (aangeduid met de letter E op nl.levenhuk.com.com.com) Plössl (aangeduid met de letter P op nl.levenhuk.com.com.com) Nagler (aangeduid met de letter N op nl.levenhuk.com.com.com) Barlow (wordt gebruikt in combinatie met een tweede oculair om het beeld te vergroten met 2 of 3x

14 Foto 7: Schematisch overzicht van verschillende oculairs Huygens en Ramsden hebben het oudste design. Deze oculairs hebben last van chromatische abberatie (kleurschifting) en worden meestal geleverd bij de goedkoopste en minst effectieve telescopen (ze worden ook wel aangeduid met H oculair of R oculair) Orthoscopische oculairs zijn uitgevonden door Ernst Abbe in Deze oculairs hebben 4 elementen en een 45 graden beeldveld, wat soms te klein is. Het optische design is goed waardoor ze een scherp beeld geven. Ze worden beschouwd als zeer goede oculairs om planeten waar te nemen. Orthoscopische oculairs kosten ongeveer tussen de 25 euro en 75 euro per stuk. Kellner en RKE oculairs hebben drie elementen in hun design en kunnen een 45 graden beeld weergeven met een klein beetje chromatische abberatie (kleurschifting). Ze zijn echter prettig om te gebruiken en werken het beste in telescopen met een grote focuslengte. U krijgt bij deze oculairs waar voor uw geld en ze kosten tussen de 15 en 45 euro per stuk.

15 Foto 8: Set van verschillende oculairs Erfle oculairs zijn uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oculairs hebben 5 elementen in hun design en een heel breed (60 graden) beeldveld. Het probleem is dat ze onderhevig zijn aan spookbeelden en astigamatisme, waardoor ze niet te gebruiken zijn voor planeet waarnemeingen. Aanpassingen aan Erfle-oculairs worden ook wel wide-fieldoculairs genoemd. Plössloculairs hebben vier of vijf elementen in hun design. Ze hebben een 50 graden beeldveld en zijn gebruiksvriendelijk (Behalve voor de 10 mm en kortere lenzen). Ze zijn optimaal indien ze tussen de 15 en 30 mm zijn. De kwaliteit is goed, speciaal voor het observeren van planeten. Ze hebben een klein beetje last van astigmatisme, en dan vooral aan de randen van het beeldveld. Dit zijn echter één van de meest populaire oculairs. Nagleroculairs zijn geintroduceerd in 1982, en werden destijds geadverteerd als "like taking a spacewalk". Ze hebben een design met zeven elementen met een ongelooflijk breed beeldveld (82 graden). Ze worden alleen geleverd in 2 inch, en zijn zwaar (kunnen tot 1 kg wegen) daarnaast zijn ze ook duur. Barlowlenzen zijn een goedkope manier om de maximale vergroting van een telescoop nog verder te vergroten. U gebruikt een barlowlens door een ander oculair in de barlowlens te stoppen. Foto 9: Een oculair past in de Barlowlens zodat de vergroting toeneemt. Een andere categorie oculairs zijn oculairs met een verlichte iris. Deze oculairs kunnen verschillende designs hebben en worden exclusief gebruikt in astrofotografie. De oculairs worden gebruikt om de telescoop te ondersteunen terwijl er een foto wordt gemaakt. Het maken van een foto duurt gemiddeld tussen de 10 minuten en een uur.

16 View finder View finders worden gebruikt om de telescoop te richten op de plaats (bijv ster of planeet) die u wilt waarnemen. Een view finder werkt hetzelfde als het vizier op een geweer. View finders worden geleverd in drie typen: Peep sights cirkels die u helpen om u waarneming in beeld te krijgen. Reflex sights een spiegel box die de lucht laat zien en de waarneming verlicht met een rood led puntje, eigenlijk hetzelfde als een laserstraal op een geweer. Telescoop sight een klein, laag vergrotende (5x tot 10x) telescoop die gemonteerd is op de zijkant van de telescoop en een kruis heeft, en dus netzo werkt als een vizier van een geweer. Foto 10: View finder die op de zijkant van een telescoop gemonteerd kan worden. View finders worden meestal meegeleverd met de telescoop, sommige worden ook los verkocht. Filters & andere accessoires Filters zijn stukjes glas die u plaats in de buis van uw oculair. Hierdoor worden de lichtgolven gefilterd en ziet u bepaalde kleuren niet of anderen kleuren juist beter.

17 Foto 11: Set filters Filters worden gebruikt om: Het beeld van nevel te versterken bij een licht vervuilde lucht. Het contrast te verscherpen van kleine objecten en details van de maan en andere planeten te verscherpen. Om de zon te kunnen observeren (KIJK NOOIT RECHT IN DE ZON ZONDER EEN FILTER, HIERDOOR KUNNEN UW OGEN PERMANENT BESCHADIGD RAKEN) Foto 12: Het monteren van een filter in een oculair.

18 Foto 13: filter/oculair Dauwkappen Indien u 's nachts gaat observeren wanneer het koud is, kan de dauw uw telescoop condenseren en dan vooral rond of op de optische elementen (spiegel of lens). Om dit te voorkomen kunt u een dauwkap gebruiken. Deze wordt rond de voorkant van de telescoop gevouwen en verlengt dan de buis. Hierdoor wordt de condensatie opgevangen in de dauwkap in plaats van in de buis. Sommige dauwkappen kunnen zelfs verwarmd worden zodat dauw niet meer condenseert. Andere detectoren Uw oog is waarschijnlijk het meest noodzakelijke element om waarnemingen mee te doen. Voor de meeste amateurastronomen is dit waarschijnlijk de enige detector die ze ooit nodig zullen hebben. U kunt echter ook foto's nemen van uw waarnemingen. U kunt dit doen door een conventionele lens van een filmcamera te gebruiken of met CCD-apparaten en/of digitale camera's. Sommige astronomen gebruiken hun telescoop om hele exacte waarnemingen te doen met fotometers (apparaten om de lichtintensiteit te meten) of met spectroscopen (apparaten om de golflengtes en lichtintensiteiten van objecten te meten).

19 Praktische overwegingen Er zijn een aantal praktische overwegingen die u dient te nemen voordat u een telescoop aanschaft. Om uw telescoop in de toekomst optimaal te gaan gebruiken dient u de volgende factoren in overweging te nemen: Draagbaarheid Onderhoud Opslag Prijs Draagbaarheid Er zijn steeds minder vlaktes in Europa die helemaal donker zijn. Als u in een stad woont dan wilt u waarschijnlijk uw telescoop enkele kilometers uit de stad meenemen, zodat u de sterren kunt gaan waarnemen in een absoluut donkere omgeving. Mocht u dit willen gaan doen (of u wilt de telescoop meenemen op vakantietripjes) dan is het noodzakelijk dat de telescoop niet te zwaar is om uit uw huis naar uw auto te dragen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de telescoop in uw auto past. Ook is het handig als u de telescoop in een minimaal aantal handelingen in elkaar zet. Het in elkaar zetten van een telescoop in een donkere omgeving kan namelijk heel frustrerend zijn - Onderhoud Sommige telescopen zoals reflectors (spiegel- of Newtontelescopen) hebben periodiek onderhoud nodig. Het meest voorkomende onderhoud bij reflectors betreft het uitlijnen van de spiegels (ook wel collimatie genoemd). Het uitlijnen van spiegels kan zowel een simpele als een ingewikkelde procedure zijn, afhankelijk van iedere individuele telescoop. Soms, bij halfopen of zelfs compleet open telescopen, kunnen er vuildeeltjes terecht komen op de spiegels. Hierdoor zult u zo nu en dan de spiegels moeten uitlijnen en schoonmaken. Bij hele dure telescopen kan het de moeite waard zijn om na een lange tijd de spiegels te re-alumineren of zelfs te vervangen. Opslag Wanneer een telescoop niet gebruikt wordt moet de telescoop ergens opgeslagen worden. Dit kan een redelijk groot probleem zijn bij telescopen met grote afmetingen (zoals een 250 mm Dobsontelescoop). Voordat u besluit om een telescoop aan te schaffen is het dus belangrijk om te kijken wat een telescoop weegt en waar u de telescoop wilt opslaan als u hem niet gebruikt. De ruimte waar u de telescoop opslaat dient stofvrij en vochtvrij te zijn. Wij adviseren u om de telescoop af te dekken met een doek om zo te voorkomen dat er stof en viezigheid in de telescoop terecht komt.

20 Prijs Telescopen kunnen enorm variëren in prijs. Ze beginnen rond de 100 en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van het type: Kleine reflectors (150 mm of kleiner in doorsnede) 170 tot 670 Achromatische refractors (50 tot 80 mm in doorsnede) 170 tot 670 Grote Dobsonreflectors (150 mm tot 460 mm doorsnede) 200 tot 1300 Catadioptrische telescopen (150 tot 280 mm in doorsnede) 670 tot 2000 Apochromatische refractors (80 tot 127 mm in doorsnede) 1300 tot 7000 Als je zou kijken naar de prijs per diameter, dus voor elke mm die de spiegel of lens groter zou zijn, dan zouden de volgende telescopen ongeveer deze volgorde hebben (van hoog geprijsd naar laag geprijsd) 1. Apochromatische refractors (lenstelescopen) 2. Newtonreflectors, catadioptrische telescopen, achromatische refractors 3. Dobsonreflectors Twee dingen die u moet onthouden: 1. Hoe goed de telescoop ook is, u kunt waarschijnlijk niet genieten van de telescoop als u al uw spaargeld in de telescoop steekt of een extra hypotheek op uw huis neemt. 2. Naast de telescoop moet u waarschijnlijk andere accessoires kopen (zoals extra oculairs, een andere finder scope, filters of een motor zodat u uw telescoop automatische kan laten aansturen) In het algemeen is het verstandig om zoveel mogelijk 'diameter' te kopen die u zich kunt veroorloven, de volgende afmetingen zijn echter voldoende voor de meeste (beginnende) amateurastronomen: Refractortelescopen: 80mm Reflectortelescopen: 10 tot 20 cm Catadioptrische telescopen: 16 tot 20 cm

maksutov telescoop Maksutov telescoop

maksutov telescoop Maksutov telescoop maksutov telescoop Maksutov telescoop Deze blogpost gaat over de techniek van de Maksutov telescoop via een review van de National Geographic 90/1250 goto telescoop. Lenzen of spiegel? Grofweg onderscheiden

Nadere informatie

Beginnen met sterren kijken

Beginnen met sterren kijken Beginnen met sterren kijken Een gids voor kinderen Waar begin je en hoe vind je de beste sterrenkijker in het steeds maar meer uitgebreide telescopenbos wat je op internet kan vinden. Geen eenvoudige opgave,

Nadere informatie

Een refractor bestaat hoofdzakelijk uit twee lenzen, beide (bolvormige) positieve lenzen.

Een refractor bestaat hoofdzakelijk uit twee lenzen, beide (bolvormige) positieve lenzen. Werkstuk door een scholier 1485 woorden 28 februari 2002 5,6 104 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Sterrenkijker 1. Telescopen met refractor-werking Een sterrenkijker, ofwel telescoop, is een soort van grote

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Inhoud van de les Zijn er nog vragen n.a.v. de vorige les? Deze les: Komeet Wirtanen Sterrenhemel waarnemen Telescopen Komeet Wirtanen

Nadere informatie

De telescoop een seecker instrument om verre te sien

De telescoop een seecker instrument om verre te sien De telescoop een seecker instrument om verre te sien Robert Wielinga robert@sonnenborgh.nl 11 e eeuw: ontdekking van de leessteen een druppel water werkt als een vergrootglas brillen vanaf 1300 bolle lens:

Nadere informatie

Hoe werkt een TELESCOOP?

Hoe werkt een TELESCOOP? Hoe werkt een TELESCOOP? rits de Mul voor Cosmos Sterrenwacht okt 2013 Na start loopt presentatie automatisch door 1 De COSMOS Telescoop Meade LX200 AC 16 inch Stralengang: oculairlens bolle spiegel holle

Nadere informatie

Informatie over Lenzen

Informatie over Lenzen Informatie over Lenzen Camera CCD Sensor: De grootte van de camerabeeld sensor (CCD) beïnvloed ook de kijkhoek, waarbij de kleinere beeldsensoren een smallere kijkhoek creëren wanneer gebruikt met eenzelfde

Nadere informatie

Het ontwerpen van een Newtontelescoop

Het ontwerpen van een Newtontelescoop Het ontwerpen van een Newtontelescoop grootte van de vangspiegel gerelateerde afmetingen Jan van Gastel februari 2002 elangrijkste dimensies D= doorsnee hoofdspiegel 29.90 52.30 L F = brandpuntsafstand

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Plaats een vinger en een duim in de gaten en trek de binnenste doos uit de buitenste doos.

Plaats een vinger en een duim in de gaten en trek de binnenste doos uit de buitenste doos. Bouwhandleiding Galileoscope Open om te beginnen de zijkanten van de buitenste doos om bij de binnenste doos te komen. Onder een van de flappen vindt u twee gaten, zoals te zien op de afbeelding hieronder.

Nadere informatie

Het optimaliseren van een Newtontelescoop Voor het waarnemen van maan en planeten. Jan van Gastel (november 2014)

Het optimaliseren van een Newtontelescoop Voor het waarnemen van maan en planeten. Jan van Gastel (november 2014) Het optimaliseren van een Newtontelescoop Voor het waarnemen van maan en planeten Jan van Gastel (november 2014) Verschil deepsky maan en planeten Maan en planeten veel helderder Waarnemen met de kegeltjes

Nadere informatie

10/03/2016 Janos Barabas. Collimatie in alle geuren en kleuren

10/03/2016 Janos Barabas. Collimatie in alle geuren en kleuren 10/03/2016 Janos Barabas Collimatie in alle geuren en kleuren Om te beginnen.. I. De beeldvorming van een telescoop II. Wat is collimatie, waarom doen wij het III. Voorbereiding IV. Collimatie instrumenten

Nadere informatie

Telescopen. N.G. Schultheiss

Telescopen. N.G. Schultheiss 1 Telescopen N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module volgt op de module Lenzen of Lenzen slijpen. Deze module wordt vervolgd met de module Telescopen gebruiken. Je kunt met na deze module een telescoop

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be 14 inch Dobson enkele technische details paul.hellings@groept.be 1 ENIGE TECHNISCHE DETAILS Hoe bepaalde onderdelen gemaakt werden of aan elkaar bevestigd werden. Secundaire kooi Bestaat uit twee houten

Nadere informatie

Heliostaat voor de Leidse Sterrewacht

Heliostaat voor de Leidse Sterrewacht Heliostaat voor de Leidse Sterrewacht Kees Moddemeijer, 17 sept 2016 Inhoud: 1. Introductie, aanpassingen aan het gebouw. 2. Optisch ontwerp heliostaat. 3. Mechanisch ontwerp. 4. Integratie in het gebouw.

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat?

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe verplaatst licht zich? 1. Als je wel eens de lichtstraal van een zaklamp hebt gezien, weet

Nadere informatie

Verrekijkers en telescopen bekeken

Verrekijkers en telescopen bekeken Verrekijkers en telescopen bekeken Porro kijker Een verrekijker is een hulpmiddel voor het oog Dakkant kijker Oculair Coating is belangrijk Die voorkomt valse reflecties De coating boven is fel oranje

Nadere informatie

Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel)

Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel) Clear Skies Atlas voor de Hickson Catalogus of Compact Galaxy Groups (review door Jan van Gastel) Figuur 1: Clear Skies website Al enige tijd kunnen waarnemers van deepskyobjecten en carbonsterren via

Nadere informatie

Basiscursus astro-fotografie

Basiscursus astro-fotografie Basiscursus astro-fotografie Hoofdstuk 1: Astro-fotografie met DLSR camera Docent: Jan Vissers EDUCATIE-werkgroep Inleiding Inhoud van het hoofdstuk: Camera-instellingen Voorbeelden astro-fotografie met

Nadere informatie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van camerabewaking en daarom is het soms erg lastig om te weten waardoor er verschillen in kwaliteit en prijs ontstaan.

Nadere informatie

Thema 3 Verrekijkers. astronomische kijker

Thema 3 Verrekijkers. astronomische kijker 07-0-005 0: Pagina Verrekijkers Inleiding Om verre voorwerpen beter te kunnen zien, kun je gebruikmaken van verrekijkers. Die zijn er in vele soorten. De astronomische kijker wordt gebruikt voor het bekijken

Nadere informatie

Handleiding Optiekset met bank

Handleiding Optiekset met bank Handleiding Optiekset met bank 112110 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande Eurofysica optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset (112110) behandelt

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Bouw van een 200mmF4 newton-astrograaf.

Bouw van een 200mmF4 newton-astrograaf. Bouw van een 200mmF4 newton-astrograaf. Uitgangspunt is de spiegel van een Messier 200mm F 4 OTA. Van die OTA vond ik de mechanische eigenschappen onder de maat wat met deed besluiten daar een nieuw ota

Nadere informatie

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.)

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Euro Space Center 15/12/2013 1/5 ACTIVITEITENPROGRAMMA Astronomiestage 6 dagen - 5 nachten Duur 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Timing n Dag 1 17.00 u : Aankomst / onthaal

Nadere informatie

Fotograferen en beeldbewerken van een totale zonsverduistering. A. van Kranenburg

Fotograferen en beeldbewerken van een totale zonsverduistering. A. van Kranenburg Fotograferen en beeldbewerken van een totale zonsverduistering A. van Kranenburg Zonsverduistering: meest spectaculaire astronomische bezienswaardigheid! Ik heb er 4 opgezocht over de hele wereld: - 11

Nadere informatie

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Een platte tekening. Jij staat voor de spiegel, de

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen HVO 2008 tijdvak 1 vrijdag 23 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. ij dit examen

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Het collimeren van een Newton telescoop

Het collimeren van een Newton telescoop Het collimeren van een Newton telescoop Door: Jan van Gastel Om scherpe en contrastrijke beelden te krijgen met een telescoop is goede optiek noodzakelijk. Dit is voornamelijk een kwestie van geld of,

Nadere informatie

Kees Moddemeijer 18 mrt Schiefspiegler

Kees Moddemeijer 18 mrt Schiefspiegler Kees Moddemeijer 18 mrt 2017 Schiefspiegler Enkele bijzondere aspecten van schiefspiegler ontwerpen De Kutter telescoop Toepassen van een correctielens De heliostaat van de Leidse Sterrewacht Vergelijken

Nadere informatie

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel

Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Sterrenbeelden en sterrensporen. Orionnevel Je zet je camera op de M stand. ISO waarden zet je op 800. De sluitertijd op -25 Je camera blijft dan 25 seconden open staan. Je diafragma zet op als het kan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Gobo Image Projector. Gobo Image Projector

Gobo Image Projector. Gobo Image Projector Gobo Image Projector Gobo Image Projector Bij het ontwerp van de Gobo Image Projector is geen compromis gesloten. Het moderne design van de Gobo Image Projector is gecombineerd met uitstekende optische

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht?

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Alles noteren met significantie en in de standaard vorm ( in hoeverre dit lukt). Eerst opschrijven wat de gegevens en formules zijn en wat gevraagd wordt.

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN

INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN INVLOEDEN VAN BUITENAF OP TELESCOOP AFBEELDINGEN EN DE GEVOLGEN DAARVAN Kwaliteit Kwaliteit van telescopen wordt bepaalt door meerdere parameters n.l. Kwaliteit van het ontwerp. Kwaliteit van de optiek.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De titel van dit proefschrift luidt: Stars and planets at high spatial and spectral resolution, oftewel: Sterren en planeten bij hoge ruimtelijke en spectrale resolutie. Ruimtelijke

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Maak een tekening in bovenaanzicht. Jij staat voor

Nadere informatie

Officina Stellare Pro RC 250 LC - 250mm Ritchey Chretien - PRO. Robtics

Officina Stellare Pro RC 250 LC - 250mm Ritchey Chretien - PRO. Robtics Pro RC 250 LC - 250mm Ritchey Chretien - Model: OS_PRC250C-PRP Artikel: Fabrikant: Officina Stellare Officina Stellare Pro RC 250 met LK7 glas en gesloten buis - 250mm Ritchey Chretien - De Pro RC Series

Nadere informatie

Telescopen > Catadioptrisch Spiegel /lens > Sky-Watcher Mak-Newton > Sky-Watcher 190mm mak newton op NEQ6PRO complete fotoset

Telescopen > Catadioptrisch Spiegel /lens > Sky-Watcher Mak-Newton > Sky-Watcher 190mm mak newton op NEQ6PRO complete fotoset op NEQ6PRO complete Model: - Artikel: Fabrikant: Sky-Watcher Een compleet Robtis astrofotografisch syteem van zeer goede kwaliteit! 19cm Sky-Watcher Maksutov Newton F5, 2 op Sky-Watcher NEQ6PRO montering

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2

(c) Alle rechten voo. Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 (c) Alle rechten voo Cursus Praktische Sterrenkunde 2015 Deel 2 Cursus Praktische Sterrenkunde LES 1: 18 November (Jan Vanautgaerden) Wat is er aan de (sterren)hemel te zien? Sterrenbeelden, Welke ster

Nadere informatie

Kijken naar het heelal

Kijken naar het heelal Kijken naar het heelal GROEP 7-8 75 65 minuten 1 en 45 De leerling: weet dat de uitvinding van de telescoop voor bewijzen heeft gezorgd dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is weet dat je met

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Levenhuk Strike NG Telescopen

Levenhuk Strike NG Telescopen Levenhuk Strike NG Telescopen Levenhuk Strike 50 NG Levenhuk Strike 60 NG Levenhuk Strike 80 NG Gebruiksaanwijzing 1 2 1 14 6 13 12 3 4 5 15 7 10 16 9 8 Levenhuk Strike 50 NG / 60 NG / 80 NG 1. Optische

Nadere informatie

Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul

Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul Met de Kijker op Jacht, Universum 4, 2004 Door Wouter Verheul Nu de vakantie weer voorbij is, en de zomer op z'n einde loopt, zijn de Boogschutter en de Schorpioen met het centrum van de Melkweg onder

Nadere informatie

Het hoofdstuk is ontworpen voor een les van ongeveer 40 min.

Het hoofdstuk is ontworpen voor een les van ongeveer 40 min. Docentenhandleiding voor module 3 Lenzen en telescopen Lenzen zijn een basiscomponent voor de optica. Het is echter niet zo gemakkelijk om te begrijpen hoe ze werken! Lenzen kennen een breed toepassingsbereik.

Nadere informatie

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft.

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft. Opgave 1 Een auto Met een auto worden enkele proeven gedaan. De wrijvingskracht F w op de auto is daarbij gelijk aan de som van de rolwrijving F w,rol en de luchtwrijving F w,lucht. F w,rol heeft bij elke

Nadere informatie

Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING

Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING Zwart gat Simulatie KORTE BESCHRIJVING Veel kinderen hebben ooit al gehoord van een zwart gat, en ze weten dat het een bodemloze put is. Als iets in een zwart gat valt, kan het er onmogelijk uit ontsnappen

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 5-6 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46, 52, 53 en 56. Het bed hier is heel kort. Eise zelf was 1 meter 74. Hoe moest hij dan slapen? Mensen sliepen

Nadere informatie

Cameratechniek KENNISNET 2006

Cameratechniek KENNISNET 2006 Cameratechniek KENNISNET 2006 INLEIDING Met deze handleiding laten we je zien wat je kunt doen met behulp van een aantal cameratechnieken. Deze cameratechnieken zal je waarschijnlijk al eens hebben toegepast,

Nadere informatie

Sterren kijken met een verrekijker

Sterren kijken met een verrekijker Sterren kijken met een verrekijker Sterren kijken met een verrekijker Inleiding Sterren kijken met een verrekijker wordt nogal eens onderschat. Er wordt vaak gedacht dat een verrekijker niet aan een telescoop

Nadere informatie

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset () behandelt de ruimtelijke optiek en de uitbreidingset (112114) de

Nadere informatie

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet.

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet. NATUURKUNDE KLAS 5 ROEWERK H14-05/10/2011 PROEWERK Deze toets bestaat uit 3 opgaven (totaal 31 punten). Gebruik van eigen grafische rekenmachine en BINAS is toegestaan. Veel succes! ZET EERST JE NAAM OP

Nadere informatie

Het circulair polarisatiefilter

Het circulair polarisatiefilter Het circulair polarisatiefilter Soms zie je wel eens foto's met een schitterende diepblauwe lucht. Dit kun je doen met een nabewerkingprogramma als Photoshop, maar het kan ook al in de originele foto.

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Unidentified Aerospace Phenomena Waarneming Rapport Formulier

Unidentified Aerospace Phenomena Waarneming Rapport Formulier Unidentified Aerospace Phenomena Waarneming Rapport Formulier Wees zo nauwkeurig en compleet mogelijk, des te meer informatie over de waarneming we kunnen verzamelen des te beter zal onze analyse kunnen

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN. Opleiding Technische Natuurkunde TENTAMEN

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN. Opleiding Technische Natuurkunde TENTAMEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde TENTAMEN Vak : Inleiding Optica (19146011) Datum : 9 november 01 Tijd : 8:45 uur 1.15 uur Indien U een onderdeel van een vraagstuk

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen Golven & Optica 3AA70 Dinsdag 23 juni 2009 van 14.00 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s met

Nadere informatie

De European Extremely Large Telescope - een blik in het verre heelal

De European Extremely Large Telescope - een blik in het verre heelal De European Extremely Large Telescope - een blik in het verre heelal Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Onne Slooten 28 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/70955

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Optische systemen Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Optische systemen In het theater: Theaterlampen Projectoren Camera s (foto, video, film) In deze les worden achtereenvolgens behandeld: Eigenschappen

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 ISobjectief is een hoogwaardig zoomobjectief met een hoge vergroting uitgerust

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Beste jonge ontdekker! Beste jonge ontdekster!

Beste jonge ontdekker! Beste jonge ontdekster! Beste ouders, Dit product is ideaal voor kinderen die hun wereld op een nieuwe manier willen ontdekken. Daarom is hij gemakkelijk te bedienen en te onderhouden; hij is robuust en ziet er goed uit. Belangrijker

Nadere informatie

Kritische kanttekeningen bij het boek Kijk Omhoog! Alles over sterrenkijken en telescopen, van Philippe Mollet en Frank Deboosere

Kritische kanttekeningen bij het boek Kijk Omhoog! Alles over sterrenkijken en telescopen, van Philippe Mollet en Frank Deboosere Kritische kanttekeningen bij het boek Kijk Omhoog! Alles over sterrenkijken en telescopen, van Philippe Mollet en Frank Deboosere (door Jan van Gastel) Eindelijk weer eens een uitgebreid boek in de Nederlandse

Nadere informatie

Overzicht. Telescopen voor beginners tot gevorderen. Verrekijker Telescoop Montering Oculairen Barlows Filters

Overzicht. Telescopen voor beginners tot gevorderen. Verrekijker Telescoop Montering Oculairen Barlows Filters Telescopen voor beginners tot gevorderen (c) VVS Scheldeland David Erzeel 17 oktober 2008 Overzicht Verrekijker Telescoop Montering Oculairen Barlows Filters 1 Verrekijker Gemakkelijk te gebruiken en mee

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk

Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk Nederlands De Ruimte werkstuk Werkstuk door Denise 1472 woorden 24 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Het zonnestelsel Inhoudsopgave Inleiding Onderzoeksvraag Het ontstaan Planeten De

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER

OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER WWW.DE-AKSTER.NL OP ZOEK NAAR DE JUISTE VERREKIJKER EEN GOEDE KIJK OP EEN KIJKER INHOUDSOPGAVE De techniek 1. Verschillende typen verrekijkers. 2. Belangrijke termen. 3. De vergroting. 4. Het gezichtsveld.

Nadere informatie

Het testen van telescoopspiegels 1 : een inleiding voor gebruikers van telescopen en amateur spiegelmakers

Het testen van telescoopspiegels 1 : een inleiding voor gebruikers van telescopen en amateur spiegelmakers Het testen van telescoopspiegels 1 : een inleiding voor gebruikers van telescopen en amateur spiegelmakers (door Jan van Gastel) Deze notitie gaat over het testen van hoofdspiegels van telescopen. Hoe

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd.

Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Digitale fotografie, enkele stellingen ontzenuwd. Hans van Esdonk versie 2009-02-16#1 methodes om een onscherpe opname te maken... verkeerd scherpstellen bewegen tijdens de opname vieze lens verkeerde

Nadere informatie

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10)

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Pagina 1 van 6 Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Inleiding De Röntgen diffractie foto van DNA (Figuur 1), gemaakt in het laboratorium van Rosalind Franklin, staat bekend als Photo

Nadere informatie

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright N AT U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 2 LICHT EN ZIEN 2.1 Donkere lichamen en lichtbronnen 2.1.1 Donkere lichamen Donkere lichamen zijn lichamen die zichtbaar worden als er licht

Nadere informatie

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST Filmen doen we tegenwoordig steeds minder met een videocamera. Met de ontwikkeling van de filmmogelijkheden van DSLR s en mirrorless camera s hebben zij in

Nadere informatie

HumanWare ProDigi (0182) 52 58 89. HumanWare Prodigi Personal Vision Assistant (PVA) Bel voor persoonlijk advies direct(0182) 52 58 89

HumanWare ProDigi (0182) 52 58 89. HumanWare Prodigi Personal Vision Assistant (PVA) Bel voor persoonlijk advies direct(0182) 52 58 89 HumanWare Prodigi Personal Vision Assistant (PVA) ProDigi is de eerste Personal Vision Assistant. HumanWare heeft deze digitale loep ontwikkeld met vergroot en spraak functie: Eenvoudig Intelligent Uitneembaar

Nadere informatie

Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens.

Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Bolle en holle. Opgave 2 Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens. Opgave 4 Divergente, convergente en evenwijdige. Opgave 5 Een bolle

Nadere informatie

Lichtbreking en weerkaatsing

Lichtbreking en weerkaatsing Vuurtorens danken hun naam aan de vuren die vroeger branden om schepen in de nacht te helpen hun weg te vinden. De Brandaris op Terschelling is de oudste vuurtoren in Nederland. Het was ook de eerste vuurtoren

Nadere informatie

Handleiding 3D foto's maken.

Handleiding 3D foto's maken. 3d foto's maken met AnaMaker pag. 1 Handleiding 3D foto's maken. Je ziet diepte omdat je met twee ogen kijkt. Je linkeroog ziet een iets ander beeld dan je rechteroog. Probeer dat maar eens door telkens

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Tentamen Optica 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Zet je naam en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 8 opgaven eerst eens door. De opgaven kunnen in willekeurige volgorde gemaakt

Nadere informatie

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Lenzen. J. Kuiper. Transfer Database

Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Reader. Lenzen. J. Kuiper. Transfer Database Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal Reader Lenzen J. Kuiper Transfer Database ThiemeMeulenhoff ontwikkelt leermiddelen voor Primair nderwijs, Algemeen Voortgezet nderwijs, Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie

Nadere informatie

De maansverduistering fotograferen

De maansverduistering fotograferen Geplaatst op 22 september 2015 126 De maansverduistering fotograferen Op 28 september 2015 is het zover. Om 4:47 uur in de ochtend is er een volledige maansverduistering te zien. Onder voorwaarde dat het

Nadere informatie

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren 1 Inhoud Wat is de JWG Sterren en dwaalsterren Alles draait! De zon en de maan Het zonnestelsel Buiten het

Nadere informatie

SYSTOMATIC Endoscopie Technologie

SYSTOMATIC Endoscopie Technologie Definitie borescoop Zoals u kunt zien in deze tekening, is de borescoop een complete unit die bestaat uit verschillende materialen. Roestvast staal, glas, koper, glasvezels en allerlei hechtmiddelen vormen

Nadere informatie

Periodiek systeem voor amateurastronomen. Guido Gubbels

Periodiek systeem voor amateurastronomen. Guido Gubbels Periodiek systeem voor amateurastronomen Guido Gubbels Urania, WGAS, 27 sep 2018 Astronomie Sedert 1981 Visueel waarnemen Verenigingsleven 1981 - LVSW 1981 - VVS 1982 1995: JVS-VVS Triangulum 1989-2004:

Nadere informatie

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 6 6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht Opgave 1 Opgave 2 Bij diffuse terugkaatsing wordt opvallend licht in alle mogelijke richtingen teruggekaatst, zelfs als de opvallende

Nadere informatie