Vademecum NAAM SCHOOL:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vademecum NAAM SCHOOL:"

Transcriptie

1 Vademecum Onderwerp : Frmat jaarplan /jaarverslag Vastgesteld in : BMT PO Datum : Juni 2010 Eigenaar : Peter van der Niet Laatst geactualiseerd p : Mei 2012 NAAM SCHOOL: Samenvatting schlplan (4 jaar) (kppeling tussen schlplan en jaarplan) Onderwijskundige delen wrden met een x aangegeven. Speerpunten van ieder beleidsterrein wrden gevet aangegeven: X Beleidsterrein Onderwijskundig & Pedaggisch 1. Ontwikkelingsvlgsysteem vr kleuters vernieuwen 2. Verbeteren van de technische leesvaardigheid in de grepen 3 Beschreven p pagina. van schlplan Uitveringsjaar delen jaarplan Subsidies en prjecten Aangeven met kruisjes Inkmsten Uitgaven Pag.20, X X X 4845,00 Pag. 19, 5.2 X X X 5000,00

2 3. Verbeteren van de technische Pag. 19, 5.2 X X X 6500,00 leesvaardigheid in grepen 4 4. Werken met ntwikkelingsprfielen en Pag.16, X X X referentieniveaus 5. Schling kanjertraining vr team Pag.13, 4.3 X X X X 3600,00 Persneel 1. Digitaal bekwaamheidsdssier Pag. 25, 6.2 X X X X Financieel Meerjarenbegrting Pag.27, 7.1 Huisvesting 1. Geen zaken Relatineel 1. Oudercmmunicatie Nieuw 2. Meldcde huiselijk geweld Pag. 16, 4.7 X X X 3. Gesprekstechnieken vr leerkrachten Nieuw X Kwaliteitsbeleid 1. Verbeterpunten welke in de afgenmen udertevredenheidspeiling ( ) naar vren kwamen. Pag. 5 X X

3 FORMAT JAARPLAN (= uitwerking van schlplan per nderwerp) facultatief te gebruiken Beleidsterrein Relatineel Eindverantwrdelijke Directie en MT Delgrep Ouders Onderwerp Startgesprekken met uders bij aanvang van een nieuw schljaar. en verige betrkkenen Budget Geen Achtergrnd c.q. aanleiding De gesprekkencyclus met uders ver hun kind, zals die al 10 jaar gehanteerd wrdt, zal kritisch nder de lep gehuden wrden. De gesprekken p de zgenaamde tafeltjesavnden wrden sterk geved vanuit de leerkracht aan de hand van het rapprt. We zuden aan het begin van een schljaar willen beginnen met een meer pen gesprek met uders, een zgenaamd startgesprek waarbij uders en leerkracht kennis maken met elkaar, uders hun verwachtingen ten aanzien van de ntwikkeling van hun kind kunnen uitspreken en schl en uders hun visie p een kind kunnen afstemmen. Het is de bedeling dat uders en leerkracht een meer gelijke inbreng hebben bij dit gesprek. Het is echter k geenszins de bedeling m de taak van de leerkracht te verzwaren, als we kijken naar de gesprekstijd p jaarbasis. Dit zu dan betekenen dat we de ruimte/cmpensatie in gesprekstijd vr de leerkracht meten gaan zeken bij andere geplande gesprekstijden, namelijk de 2 vaste tafeltjesavnden. Schljaar zal gebruikt wrden m de discussie te veren en dienen als een piltjaar. Bij aanvang van dit schljaar zijn er reeds dr verschillende leerkrachten startgesprekken geverd. Dit waren weliswaar gesprekken die geverd werden mdat er al direct bij aanvang van het schljaar knelpunten in de ntwikkeling van kinderen gesignaleerd waren. De gesprekken zijn geïnitieerd dr de schl. In alle gevallen werden deze gesprekken dr uders ten zeerste gewaardeerd. En we kunnen nu al wel cncluderen dat deze gesprekken een escalatie van bepaalde prblematieken hebben vrkmen. Tch stellen we nadrukkelijk dat niet een prbleem het uitgangspunt zu meten zijn maar dat wederzijdse kennismaking en afstemming het del is van deze startgesprekken. Delen Gewenst Maken van beleid ten aanzien van de gesprekkencyclus met uders. Vastleggen van beleid. Geen taakverzwaring vr de leerkrachten binnen de nieuwe gesprekkencyclus. Optimaliseren van de cmmunicatie tussen uders en schl.

4 JAARPLAN (= uitwerking van schlplan per nderwerp) facultatief te gebruiken Beleidsterrein Onderwijskundig Eindverantwrdelijke Directie en MT Delgrep Grepen 1 en 2 Onderwerp Leerlingvlgsysteem vr kleuters vernieuwen en verige betrkkenen Budget 4845,00 Achtergrnd c.q. Ruim 10 jaar werken we met de grepen 1-2 met het Guds Ontwikkeling Vlgsysteem vr Kleuters, het GOVK. aanleiding Het GOVK bevat 10 ntwikkelingslijnen met een beschrijving van de ntwikkeling die kleuters gemiddeld drmaken. Om redenen vldet het niet meer: Het systeem sluit nvldende aan bij de huidige ntwikkelingen in de grepen 1 en 2. Aan het eind van grep 2 wrdt inhudelijk meer van kinderen gevraagd dan een aantal jaren geleden. De GOVK begt met haar ntwikkelingslijnen een kapstk te bieden vr de vrmgeving van het kleuternderwijs. Kinderen van nu kunnen meer: wij menen dat steviger inhuden meten wrden aangebden. In de beschreven ntwikkelingslijnen was geen rekening gehuden met de huidige inzichten ver de ntwikkeling van het jnge kind en recent gefrmuleerde tussendelen (beginnende geletterdheid en gecijferdheid) Om die reden hebben we de afgelpen jaren zelf 4 van de 10 ntwikkelingslijnen aangepast (herschreven). Met een nieuw LOVS zijn we beter in staat m zgenaamde risicleerlingen tijdig te signaleren. Z kan het nderwijs aan kinderen met lees- en rekenprblemen wrden verbeterd. Bij een mdern LOVS hrt een digitaal administratiepakket, de uitgever MHR is sinds januari 2011 gestpt met het nderhuden en ndersteunen van het digitale pakket. Wij zuden graag beschikken ver een mdern instrument dat webbased wrdt ndersteund. Delen Leerkrachten kunnen kleuters bserveren, hun nderwijsbeheften bepalen en een beredeneerd aanbd pstellen. Ze huden zicht p de resultaten van het nderwijs aan kleuters. Zij beschikken ver een systeem met een duidelijke, vaste structuur dat rekening hudt met de huidige inzichten. Gewenst De leerkrachten van de kleutergrepen maken effectief gebruik van de gegevens, die met het leerlingvlgsysteem wrden verzameld. De leerkrachten zijn in staat m p basis van hun prfessinele bservatie aan te geven in welke ntwikkelingsfase een kind zich bevindt. Op basis van wat wrdt waargenmen wrden keuzen gemaakt vr het nderwijsaanbd De cyclus Waarnemen, Begrijpen, Plannen en Realiseren van Handelingsgericht werken, vrmt de basis.

5 JAARPLAN (= uitwerking van schlplan per nderwerp) facultatief te gebruiken Beleidsterrein Onderwerp Onderwijs Werken met Eindverantwrdelijke ntwikkelingsprfielen en referentieniveaus. en verige betrkkenen Achtergrnd c.q. aanleiding Directie en MT Delgrep Leerlingen met grte leerachterstanden. Budget Wat is een ntwikkelingsprfiel? Een ntwikkelingsprfiel, k wel een ntwikkelingsperspectief genemd, vlgt de ntwikkeling van de individuele leerling. De leerling die specifieke nderwijsbeheften heeft. Het ntwikkelingsprfiel zrgt ervr dat het nderwijs zicht heeft p f krijgt in het uitstrmprfiel van de individuele (zrg)leerling. Dr middel van dit prfiel kan het nderwijs beter wrden afgestemd p de behefte van de leerling. Ok is het mgelijk m de ntwikkeling van de leerling p een inzichtelijke wijze uit te leggen aan uders. Referentieniveau 1F is hierbij de leidraad. Er wrdt namelijk vanuit gegaan dat een leerling dit niveau bereikt aan het einde van grep 8. Vr de leerlingen met een vertraagde ntwikkeling in een f meerdere leerstfgebieden zal de schl in de tekmst ntwikkelingsprfielen gaan maken. Delen Deskundigheid van de intern begeleiders bevrderen zdat zij met ntwikkelingsprfielen te kunnen gaan werken. Gewenst Het kunnen gebruiken en maken van ntwikkelingsprfielen vr zrgleerlingen met een eigen leerlijn.

6 JAARPLAN (= uitwerking van schlplan per nderwerp) facultatief te gebruiken Beleidsterrein Relatineel Eindverantwrdelijke Onderwerp Gesprekstechnieken MT Delgrep Leraren Achtergrnd c.q. aanleiding en verige betrkkenen Budget Wij merken dat leraren, met name jnge en startende leerkrachten, het ingewikkeld vinden m lastige gesprekken met uders te veren. Daarnaast is de tijdgeest dat uders verwachtingen hebben van de schl. Dat kunnen verwachtingen zijn die niet waargemaakt kunnen wrden dr de schl. Ok kmt het vr dat er tijdens de gesprekken met uders weerstanden verwnnen meten wrden f er wrdt een slechtnieuwsgesprek geverd. Delen Leraren de kennis en vaardigheden aanreiken m ingewikkelde udergesprekken te kunnen veren. Gewenst Het beheersen van gesprekstechnieken waardr leraren zich beter tegerust velen m lastige gesprekken te kunnen veren met uders.

7 JAARPLAN (= uitwerking van schlplan per nderwerp) facultatief te gebruiken Beleidsterrein Kwaliteitsbeleid Eindverantwrdelijke MT en leraren Delgrep Ouders Onderwerp Verbeterpunten udertevredenheidspeiling en verige betrkkenen Budget Achtergrnd c.q. aanleiding Vanuit de Oudertevredenheidspeiling kwamen een aantal aandachts- en/f verbeterpunten naar vren. Veiligheid p weg naar schl (45%) Hygiëne en netheid binnen de schl (25%) Begeleiding leerlingen met prblemen (24%) Aandacht vr creatieve vakken (24%) Aandacht vr uitstapjes en excursies (22%) Infrmatievrziening ver het kind ( 21%) Overblijven tussen de middag (20 %) Aandacht vrsciaal-emtinele ntwikkeling (15%) Delen Gewenst Een aantal van de verbeterpunten hebben reeds aandacht gekregen en een aantal van deze punten, met name de Infrmatievrziening ver het kind is vr dit schljaar een belangrijk aandachtspunt. Verbeteren van de infrmatievrziening ver het kind vr uders in schljaar

8 JAARPLAN (BIJ INVULLING ALLEEN DE EERSTE KOLOM INVULLEN) Beleidsterrein Onderwijskundig & Pedaggisch Gewenst Wat wil(de) men bereiken? (PLAN - DO Behaald Wat is er bereikt? (CHECK) Telichting bij persnlijke nt Vervlg c.q. brging input nieuwe jaarplan (ACT) 1.Vernieuwen van het leerlingvlgsysteem in de grepen Verbeteren van de technische leesvaardigheid in de grepen 3 Oriënteren p aanschaf en implementeren van nieuw kleuter LOVS Leerkrachten schlen in de methdiek 80% van de leerlingen presteert p III-niveau f hger. 3. Verbeteren van de technische leesvaardigheid in grepen 4 80% van de leerlingen presteert p III-niveau f hger. Persneel 1. Digitaal bekwaamheidsdssier Het gebruiken van het prgramma vr invering in het digitaal bekwaamheidsdssier. 2. Financieel 1.Meerjarenbegrting Terugdringen van financieel tekrt. Huisvesting n.v.t. Relatineel 1. Meldcde huiselijk geweld Invering van de meldcde.

9 2. Gesprekstechnieken vr leraren Kwaliteitsbeleid 1. Verbeteren van de infrmatievrziening ver het kind naar de uders. Beheersen van gesprekstechnieken m ingewikkelde udergesprekken te kunnen veren. Dit schljaar zal gebruikt wrden als piltjaar vr een verandering in dit verbeterpunt en er zal beleid p wrden vastgesteld.

10 JAARVERSLAG (HIERBIJ BEHOEVEN ALLEEN DE KOLOMMEN DRIE, VIER EN VIJF NOG TE WORDEN INGEVULD) Beleidsterrein Onderwijskundig & Pedaggisch Gewenst Wat wil(de) men bereiken? (PLAN-DO) Behaald Wat is er bereikt? (CHECK) Telichting bij persnlijke nt Vervlg c.q. brging input nieuwe jaarplan (ACT) 1.Leesnderwijs grepen 3 80% van de leerlingen presteert p niveau III f hger. Resultaat aan eind ng niet behaald. Verbeteringstraject lpt ver 2 leerjaren. Verbeteringstraject lpt dr Leesnderwijs grepen 4 80% van de leerlingen presteert p niveau III f hger. Resultaat aan eind ng niet behaald. Verbeteringstraject lpt ver 2 leerjaren. Verbeteringstraject lpt dr in Kangeregrep Finetuning van nderwijs aan (hg)begaafde leerlingen. Is gerealiseerd. Beleid is uitgewerkt en gerealiseerd. Wrdt uitgeverd en zal jaarlijks geëvalueerd wrden. 4. SCOL Invering LOVS vr sciaal emtinele ntwikkeling. Is gerealiseerd. Is pgenmen in de tetskalender. Wrdt gebrgd. 5. Kanjertraining Gecertificeerd Kanjercach is aangesteld. Is gerealiseerd. Grte behefte vanuit leerkrachten aan begeleiding dr Kanjercach. Tijd vrijmaken vr kanjercach m leerkrachten te kunnen begeleiden en vrbeeldlessen te kunnen geven. Persneel 1. Digitaal bekwaamheidsdssier Oriënteren p digitaal systeem. Systeem is aangeschaft. Omschakeling kst veel administratieve tijd. Gefaseerde mschakeling van papier naar digitaal in 2 jaren.

11 2. Teamcmmunicatie Feedback geven en feedback krijgen. 3. Taakbeleid Werken met leerjaar cördinatren. Studiedag is gehuden. Leerzaam. Zal punt van aandacht blijven. Is gerealiseerd. Dit bevalt. Zal gecntinueerd wrden. Financieel 1.Meerjarenbegrting Financiële tekrten wegwerken. 1.Opsplitsen van 3 grepen acht naar 2 grte grepen acht. Pijnlijke maatregelen. Grepsgrtte zal k in de nabije tekmst punt van aandacht blijven. 2. Zeer kritisch uitgavenbeleid. Huisvesting Relatineel 1. Prtcl Schl en scheiding Aanscherpen Uitgeverd. Wrdt gebrgd. 2. Alpe D Huzes Maatschappelijke betrkkenheid en burgerschapszin stimuleren. Zes mensen van de schl hebben een geweldige sprtieve prestatie neergezet! Enrme betrkkenheid van alle kinderen, uders en persneelsleden. N.v.t. 3.Meldcde huiselijk geweld Inveren Niet gerealiseerd vanwege uitstel invering wet p de Meldcde dr de verheid. Zal gerealiseerd wrden in schljaar Catechese Kennis maken met wereldreligies. De methde Wereldwijd gelven is aangeschaft. Gede en infrmatieve methde. Wrdt gebrgd. Kwaliteitsbeleid 1. Werken met grepsplannen In alle grepen werken met grepsplannen. Dit is gerealiseerd. Werken met GP s brengt de administratieve werkdruk vr leerkrachten terug. GP s wrden gebruikt vr planmatig werken maar k Wrdt gebrgd.

12 2.Schlplan Schrijven van Schlplan. vr jaarverdracht en als leidraad bij grepsbesprekingen en evaluaties. Is gerealiseerd. Hele klus! Jaarlijkse evaluatie a.d.h.v. Jaarplan JAARVERSLAG (met schlspecifieke infrmatie) Tevreden blikken we terug p schljaar Er waren veel blije, leerzame maar k enkele verdrietige mmenten. De blije mmenten zijn vr ns de strm aan leerlingen die wrden aangemeld. Schljaar mchten wij wederm nze 700-ste leerling verwelkmen. De uitstrm naar het VO laat een gede pbrengst van ns nderwijs zien waarbij 60 % van de leerlingen een Hav/VWO advies heeft gekregen en 40 % een VMBO advies. De gemiddelde Cit-scre lag p 538,8 Cultureel hadden wij in 2012 een prachtig hgtepunt met daarbij het Schlpleinrkest. 2 weken lang stnde De Waterwilg in het teken van de muziek. Er werden wrkshps gegeven dr uders, instrumenten gemaakt en als afsluiting het rkest gevrmd dr alle leerlingen van De Waterwilg. Een unieke muzikale belevenis. Ok in sprtief pzicht liet De Waterwilg zich van een sterke kant zien. In juni 2012 nam er een team van Ntdrpse Basisschlleerkrachten deel aan de beklimming van de Alpe d Huez. Zes teamleden namen daarbij deel vanuit het team van De Waterwilg. Het was een enrme happening, gestart in september 2011 met als het hgtepunt: de beklimming en uiteraard het pgehaalde bedrag ,00 heeft het team zelf pgehaald via bekendmaking p de site, die daarvr ntwikkeld was. Ruim ,00 hebben de leerlingen van de 4 Ntdrpse basisschlen pgehaald. De helft van dit bedrag ging naar het KWF, ¼ deel van het bedrag ging naar het gede del van de schl en ¼ deel van het bedrag ging naar de schl zelf. In het kader van de maatschappelijke betrkkenheid, heeft De Waterwilg, daarnaast ng steeds het Kenia prject. In Kenia is er in 2012 gestart met de spnsring van een nieuwe schl, de Dzmb schl. Dankzij wandelen vr Water hebben de 67 leerlingen van De Waterwilg 2075,00 pgehaald. Dr de stichting Aqua vr All is dit bedrag verdubbeld. Hierdr is het mgelijk dat de leerlingen van de Dzmb schl nu gebruik kunnen maken van nieuwe tiletten. Het Makena prject, een specifieke spnsring van meisjes/vruwen in Kenia dr leerlingen van de grepen 8 gaf een bedrag van: 5859,92! Dr heel veel acties van leerlingen, spnsring en leuke activiteiten is dit bedrag bijeen gebracht. Z waren er initiatieven van leerlingen die een pppenkastvrstelling gaven, er is geschminkt en er zijn cup cakes verkcht dr leerlingen van de schl., Daarnaast hadden we de Makenamarkt en een markt bij de kerstbrrel. Maar k de verkp van de kerststukjes, een percentage van de aankp van prducten bij parfumerie Aad van Leeuwen, de flessenactie bij de Jumb, de verkp van sjaals/beken en znnebrillen. En er was de kledingactie bij Ryck.

13 Ok zijn er leuke individuele acties van leerlingen geweest, die in de spaarpt gingen. Natuurlijk was er weer het jaarlijkse Makenacncert en de verkp van de musicalbekjes. De leerzame mmenten zaten in de vlgende nderdelen: Brgen nieuwe taalmethde Taal in Beeld gr. 4 t/m 8 Verbeteren van het leesnderwijs in de grepen 3 en 4 Brgen methde vr zaakvakken: Tpndernemers. We huden daarbij nauw cntact met Marcel Oisterwijk van Schl in Balans. Er zijn een stuurgrep bijeenkmsten en teamleden wrden in de grep gevlgd. In grep 5 wrdt er vr het eerst kennis gemaakt met de methde Tpndernemers. Vrafgaand aan de infrmatieavnd van grep 5, wrden uders dr schl in Balans p de hgte gebracht van de werkwijze van De methde Tpndernemers. Dit initiatief wrdt zeer gewaardeerd en kent een hge pkmst. Inveren nieuwe rekenmethde Pluspunt, versie 3, vr de grepen en 8 Kwaliteitsverbetering van het taalnderwijs aan kleuters, drveren leerlijn beginnende geletterdheid Kwaliteit interne leerlingenzrg Begeleiding van (hg)begaafde kinderen. De kangeregrep telde ruim 60 leerlingen. De Waterwilg heeft met deze pzet een gede weg ingeslagen. Er is een apart lkaal vr nze Kangereleerlingen ingericht met daarin specifieke materialen vr kinderen met meerdere begaafdheden. Het ntwikkelen van een schlrapprtbijlage vr de leerlingen van de Kangereleerlingen. Brgen van het traject en invering rndm de Scl Brgen van De Escalatieladder/ Sciaal-emtinele ntwikkeling: De Kanjertraining. De Waterwilg heeft nu een leerkracht pgeleid tt Kanjercach Brgen van de meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling Waarbrg Kwaliteit TSO De Overblijf; de uders kregen een pfriscursus en een specifieke training cnflictbeheersing cnfrm nze Kanjertraining. Starten en implementeren van cachingtrajecten Infrmatievrziening Realiseren extra ruimte i.v.m. grei: huisvesting Realisatie van het schlplan Een verdrietig mment maakte wij mee, dr het pltseling verlijden, in de zmervakantie van nze grepsleerkracht Jeren de Lede. In de blei van zijn leven, in zijn geliefde Frankrijk verleed hij p 50 jarige leeftijd p dnderdag 12 juli Ongelf en verslagenheid verkwam ns De teamleden zijn in de vakantie telefnisch geïnfrmeerd en via een aparte nieuwsbrief en een, speciaal hiervr aangemaakt Htmailaccunt, werden de uders geïnfrmeerd. Het gaf een verdrietige zmervakantie.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 6 JAARPLAN 2016-2017 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2016-2017 blz. 3 matri blz. 6 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Branding Nieuws. De Branding : Doelgericht samen de wereld ontdekken. schooljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014

Branding Nieuws. De Branding : Doelgericht samen de wereld ontdekken. schooljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014 Branding Nieuws De Branding : Delgericht samen de wereld ntdekken schljaar 2013 2014 nieuwsbrief nummer 40 8 juli 2014 In deze nieuwsbrief nder andere: Geslaagd zmerpleinfeest Opgave verblijven Juf Wietske

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard

Werkblad ontwikkelwijzer Gouden Standaard Werkblad ntwikkelwijzer Guden Standaard Beeld van de leerling Vraag Opmerkingen/antwrden Actie He brengen wij nze leerlingen in beeld? (met g p telating tt gymnasiumstrm) Op welke manier maken wij ptimaal

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DE AANLOOP SCHOOLJAAR 2014/2015 1 Samenstelling MR Evelien Wubbels: Trea Kamps: Gerda de Ruiter: Geert Kst: Kim van Middendrp: Rik Tiezema: Vrzitter MR* MR-lid* MR-lid*

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Samenvatting van de Jaarrapportage Welzijn 2014. AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en organisatie

Samenvatting van de Jaarrapportage Welzijn 2014. AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en organisatie Samenvatting van de Jaarrapprtage Welzijn 2014 AKROS: ISO gecertificeerd Kwaliteit in dienstverlening en rganisatie Maart 2015 Algemeen Dit is de samenvatting van de Jaarrapprtage Welzijn 2014 van Stichting

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders

Kwaliteitsaspecten van onderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van opleiders Kwaliteitsaspecten van nderwijs Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders Clfn Titel Kwaliteitsaspecten van nderwijs. Wat vinden pedicures belangrijk aan kwaliteit van pleiders. Auteur

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016/2017

Jaarprogramma 2016/2017 Jaarprgramma 2016/2017 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2016/2017... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2016/2017... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Jaarprogramma 2017/2018

Jaarprogramma 2017/2018 Jaarprgramma 2017/2018 1. Medezeggenschapsraad (MR)... 2 2. Missie en visie... 2 3. Delen vr 2017/2018... 2 4. Werkwijze en samenstelling MR... 2 5. Planning 2017/2018... 3 6. Faciliteiten... 3 1. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Career & Kids Franchise Organisatie

Career & Kids Franchise Organisatie Cliëntenaudit rapprt Blik Op Werk Caching, Re-integratie, Lpbaanadvies, Outplacement, Training 11 28 februari 2013 DNV Team Leader Audit Team Tn Berema Tn Berema Clienten Audit Rapprt Blik p Werk keurmerk

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap

2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap 2015-2016 Jaarplan Medezeggenschap Medezeggenschapsraad de Bras mr@rkbsdebras.lucasnderwijs.nl 2015-2016 INHOUD Inleiding... 3 Algemeen... 3 Wat is de Medezeggenschapsraad (MR)... 3 Missie, Visie en speerpunten

Nadere informatie

Implementatie Leerlijnen

Implementatie Leerlijnen Nieuwsbrief nr. 6 December 2008 Implementatie Leerlijnen Wec-Raad, Pstbus 222, 3500 AE Utrecht, 030-276 9911 inf@wecraad.nl Inhudspgave Vanuit het KIT 1 Tetsntwikkeling speciaal nderwijs en speciaal basisnderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1

Schoolondersteuningsprofiel van: De scholen van Kind op 1 Schlndersteuningsprfiel van: De schlen van Kind p 1 Inleiding Smmige leerlingen hebben extra ndersteuning ndig m hun schllpbaan ged te drlpen. Wat die kinderen ndig hebben en wat de schl kan bieden is

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecmprimeerd Schlndersteuningsprfiel Naam Schl Algemene gegevens Schl Al-Ghazali BRIN 22NT Directeur Najiba Belah Adres Van lenneapstraat 17 Telefn 010-4152167 E-mail nbelah@sipr.nl Bestuur SIPOR Basisndersteuning

Nadere informatie

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014

Eindvaluatierapport Scalda - Groep 2 23 oktober januari 2014 Eindvaluatierapprt Scalda - Grep 2 23 ktber 2013 8 januari 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN

Huurdersvereniging In De Goede Woning ACTIVITEITENPLAN ACTIVITEITENPLAN 2014 Activiteitenplan 2014 : INLEIDING In 1997 werd de in Zetermeer pgericht met als del het behartigen van de belangen van huurders van de cmplexen van R.K. Wningbuwstichting De Gede

Nadere informatie

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs Zrgplan 1.Passend Onderwijs Passend Onderwijs betekent dat iedere leerling nderwijs krijgt dat het beste bij zijn f haar talenten en beperkingen past. Ok de leerlingen met een strnis, ernstige ziekte f

Nadere informatie

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5

JAARPLAN Inhoud. Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ontwikkelpunten schooljaar blz. 3 matrix blz. 5 JAARPLAN 2017-2018 Inhud Inleiding en analyse beginsituatie blz. 2 ntwikkelpunten schljaar 2017-2018 blz. 3 matri blz. 5 1 Inleiding en analyse beginsituatie In het strategisch beleidsplan van ns bestuur,

Nadere informatie

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders.

Een observatie door de IB-er en directeur. Bij kinderen die aangemeld worden voor de groepen 3 t/m 8: Een eerste gesprek met de ouders. Aannamebeleid Cbs Klaverblad is een basisschl vr vltijds nderwijs aan hgbegaafde leerlingen in de grepen 1 t/m 8. Ons aanname beleid is erp gericht kinderen p cbs Klaverblad aan te nemen die, p basis van

Nadere informatie

c. Relatiebeheer algemene en éénmalige groepen d. Relatiebeheer maatschappelijke organisaties e. Contacten en samenwerking met bedrijven

c. Relatiebeheer algemene en éénmalige groepen d. Relatiebeheer maatschappelijke organisaties e. Contacten en samenwerking met bedrijven Inhudspgave Inleiding 1. Huidige situatie 2. Delstellingen 2014 2.1 Algemeen Del 2.2 Jaarvisie 3. Actieplan 3.1 Algemeen Del 3.2 Jaarvisie a. Cördinatie b. Relatiebeheer kerken c. Relatiebeheer algemene

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014. IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabobank: NL87RABO0191281034 BIC Rabo: RABONL2U

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014. IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabobank: NL87RABO0191281034 BIC Rabo: RABONL2U Crrespndentieadres: Gasthuisring 54 5041 DT Tilburg OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE ITEMS VAN 2014 IBAN ING: NL11INGB0004359487 BIC ING: INGBNL2A - Rabbank: NL87RABO0191281034 BIC Rab: RABONL2U KvK nr.:41098168

Nadere informatie

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces list Veranderaanpak Inhud en Prces AdMva 2011 www.admva.nl www.arbcatalgusvvt.nl list Veranderaanpak Inhud en Prces www.arbcatalgusvvt.nl Clfn Sturen p Werkdrukbalans en Energie AdMva 2011 Erna van der

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3. Vrijdag 28 januari 2011. DE PIRAMIDE locatie BREDE SCHOOL MEERWIJK

NIEUWSBRIEF 3. Vrijdag 28 januari 2011. DE PIRAMIDE locatie BREDE SCHOOL MEERWIJK NIEUWSBRIEF 3 Vrijdag 28 januari 2011 DE PIRAMIDE lcatie BREDE SCHOOL MEERWIJK Belangrijke data de kmende peride....... Dinsdag 1 februari CITO Eindtets grep 8 p 1, 2 en 3 februari Maandag 7 februari Juf

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015

Opbrengsten VSO Panta Rhei College schooljaar 2014-2015 Opbrengsten VSO Panta Rhei Cllege schljaar 2014-2015 Inleiding Iedere schl heeft tt taak nderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en hudingen verwerven. Uitgangspunt vr dat aanbd zijn

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Protocol Meerbegaafden

Protocol Meerbegaafden Prtcl Meerbegaafden Maart 2013 Inhudspgave Inleiding 3 Visie meerbegaafdheid 3 Delstelling 3 Signalering 4 Diagnsticering 4 Cmpacten en Verrijken 5 Levelwerk en Talentenlijn 6 Bvenschlse Plusklas 7 Samenwerking

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Inschrijffrmulier C-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Algemeen LanguageOne zrgt vr passend, kwalitatief en eigentijds nderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur gericht p Nederlandstalige leerlingen

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

De missie van de school

De missie van de school De missie van de schl De kern van ns nderwijs is nze identiteit. Daarnaast willen wij als schl een veilige en gebrgen mgeving bieden waarin het kind zich geaccepteerd velt en ruimte ntvangt m zich verder

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home Jaarverslag Stichting Bys Industrial Hme 2013 Barneveld, februari 2014 1. Verslag van het bestuur Terugblik Heeft 2013 datgene pgeleverd wat we ervan verwacht hadden? Niets menselijks is ns vreemd, dus

Nadere informatie

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding

beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek op het Newmancollege. 1. Inleiding beta brugklas secties 2004 2005 1 Ontwikkeling bètatechniek p het Newmancllege. 1. Inleiding Het Newmancllege streeft naar een sterke prfilering p het gebied van de bètatechnische vakken. De argumenten

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio

Jaarverslag. Format jaarverslag 2013. Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivio Jaarverslag Frmat jaarverslag 2013 Ridderkerk, 13 januari 2014 VGS Adivi Inhudspgave VERSLAG VAN DE TOEZICHTHOUDER... 3 OVERVIEW & ALGEMEEN... 4 IDENTITEIT... 5 ONDERWIJS... 6 PERSONEEL... 7 HUISVESTING

Nadere informatie

Jaarverslag van de medezeggenschapsraad /2017

Jaarverslag van de medezeggenschapsraad /2017 Basisschl al hambra - Jaarverslag van de medezeggenschapsraad - 2016/2017 Basisschl Al Hambra Aziëlaan 157 3526 SG Utrecht 030-266 77 51 MR@alhambraschl.nl 2016-2017 1 P a g i n a Inhud Vrwrd... 3 Samenstelling...

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS

Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS Beleidsplan ICT ENMS 2016-2020 ENMS 1. Missie en visie van de schl vertaald naar ICT 1.1 Missie De Eerste Nederlandse Mntessri Schl wil kwalitatief ged, mdern mntessrinderwijs bieden. De schl gaat uit

Nadere informatie

Het project wisselt de gehanteerde methodieken, expertise en ervaring uit met de andere gemeenschapscentra.

Het project wisselt de gehanteerde methodieken, expertise en ervaring uit met de andere gemeenschapscentra. BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel prject: Caleidscp Initiatiefnemer: GC De Vaartkapen Prjectmschrijving Caleidscp is een zelfrganisatie die is ingebed in het gemeenschapscentrum. Het draagvlak wrdt gevrmd

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Gezondheid en welzijn Contract met de Arbo-dienst SKIPOS heeft een contract Human Capital Care uit Son.

Gezondheid en welzijn Contract met de Arbo-dienst SKIPOS heeft een contract Human Capital Care uit Son. Hfdstuk 3 Persneelsbeleid Inleiding Wij bieden de persneelsleden van SKIPOS een werkklimaat waarin zij zich veilig, geaccepteerd en gerespecteerd velen en een werkplek waar het prettig teven is. Onze medewerkers

Nadere informatie

De huidige wijze waarop de subsidiegelden worden uitgegeven is een verdeling van de subsidie ten behoeve van:

De huidige wijze waarop de subsidiegelden worden uitgegeven is een verdeling van de subsidie ten behoeve van: Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard Inhudelijk en financieel jaarverslag ver 2012 Was het jaar 2011 een jaar van nzekerheid en verleg met de gemeente he in de tekmst met ntwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Voor u ligt u het jaarplan 2012-2013 van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs te Spijkenisse.

Voor u ligt u het jaarplan 2012-2013 van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs te Spijkenisse. JAARPLAN 2012-2013 INLEIDING Vr u ligt u het jaarplan 2012-2013 van de Vereniging vr Christelijk Primair Onderwijs te Spijkenisse. In het jaarplan wrden de delstellingen en activiteiten beschreven, die

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding

Kwaliteitskaart Zorg en Begeleiding Zrg en Begeleiding nderwijsadvies 1.1 De schl gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en prcedures vr het vlgen van de prestaties en de ntwikkeling van leerlingen. Dit is een nrmindicatr. Telichting:

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S

D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S D i e n s t A m b u l a n t e B e g e l e i d i n g W S N S Tapirstraat 2 6532 AL - NIJMEGEN Tel: 024-35 90 930 WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF IN DE BASISSCHOOL INLEIDING Met de intrede van Passend

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Enquête ouders schooltijdmodellen

Enquête ouders schooltijdmodellen Enquête uders schltijdmdellen Geachte uders/verzrgers van Educatief Centrum t Sparrenbs, De afgelpen jaren is met regelmaat het punt wijziging van schltijden tijdens managementverleggen, vergaderingen

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Visie document Combinatiefuncties Brede school, Zwolle Van Sportservice Zwolle, De Muzerie, centrum voor de kunsten, Bibliotheek Zwolle

Visie document Combinatiefuncties Brede school, Zwolle Van Sportservice Zwolle, De Muzerie, centrum voor de kunsten, Bibliotheek Zwolle Visie dcument Cmbinatiefuncties Brede schl, Zwlle Van Sprtservice Zwlle, De Muzerie, centrum vr de kunsten, Biblitheek Zwlle Inleiding De gemeente Zwlle start in 2008 met de impuls brede schlen, sprt en

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Voorschool De Menorah en Voorschool De Schoof

Voorschool De Menorah en Voorschool De Schoof Vrschl De Menrah en Vrschl De Schf Addendum Pedaggisch beleidsplan Versie 20160616 Addendum Pedaggisch beleid Vrschl De Menrah / Vrschl De Schf Versiedatum: 16-06-2016 Het vier-genprincipe in de praktijk

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Derde Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Derde Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik p een van nderstaande linken m direct naar het betreffende nderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) p nderwijs- en persneelsbeleid pzet leertraject BDB (inclusief BKE) tetsing en berdeling

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Infrmatie grep 5 Algemene infrmatie Beste uder(s)/ verzrger(s) van grep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkm heten in grep 5. Het is altijd weer spannend m aan een nieuw schljaar

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Jaarverslag RENN4 De Atlas Assen 2014-2015

Jaarverslag RENN4 De Atlas Assen 2014-2015 Jaarverslag RENN4 De Atlas Assen 2014-2015 7 december 2015 Vr u ligt het jaarverslag van RENN4 De Atlas Assen van het schljaar 2014-2015. In het jaarverslag leest u een beschrijving van nze schl: he geven

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

.1-4- gemeente Eindhouen

.1-4- gemeente Eindhouen .1-4- gemeente Eindhuen Inleiding 3 3 Vr u ligt het Jaarverslag Leerplicht en Straks.nu 2008-2009. Qua vrm en pmaakeen ander jaarverslag dan u gewend bent. De vrij uitgebreide weergave van allerlei zaken

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

Notulen OR vergadering 7 september 2015

Notulen OR vergadering 7 september 2015 Ntulen OR vergadering 7 september 2015 Aan- en afwezigen Ouders Aanwezig Afwezig Ouders Aanwezig Afwezig E. Ackermans X M. Huijnen X F. Bakkers X C. Kneppen X M. Bsjes X M van der Laan X R. Brauer X F.

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie