D o m e i n e n, p a r t n e r i n v a s t g o e d

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D o m e i n e n, p a r t n e r i n v a s t g o e d"

Transcriptie

1 D o m e i n e n, p a r t n e r i n v a s t g o e d

2 W e t t e l i j k e t a k e n, d o e l s t e l l i n g, v e r k o o p p r o c e d u r e, s a m e n w e r k i n g Wordt Domeinen Onroerende Zaken (kor tweg: Domeinen) binnenkor t uw par tner in vastgoed? Dat is heel goed mogelijk. Een van de hoofdtaken van Domeinen is immers de verkoop van over tollig geworden rijksvastgoed. Ook aan mark tpar tijen! Lees in deze brochure wat Domeinen precies doet, met welk doel en volgens welke procedures de verkooptrajecten verlopen. Domeinen en de wet Het ministerie van Financiën ver tegenwoordig t de Staat als privaatrechtelijke eigenaar van gebouwen, gronden en andere rijksobjec ten. Dat is zo vastgelegd in de Comptabiliteitswet. De taken die uit deze ver tegenwoordiging voor vloeien, voer t Domeinen uit namens de minister van Financiën. Hoe de Staat precies omgaat met over tollig vastgoed is procedureel vastgelegd in de regeling materieelbeheer Rijksoverheid Domeinen volg t deze regels nauwgezet. Aankoop In de aankoop van vastgoed zijn depar tementen autonoom. Domeinen is door zijn privaatrechtelijke rol wel bij de aankooptransac ties betrokken en kan op ver zoek optreden als adviseur. Ook kan Domeinen op ver zoek van een depar tement een aankoop do en.

3 Beheer Domeinen beheer t al het rijksvastgoed dat andere depar tementen niet in beheer hebben. Het gaat om een kleine ha, nog afgezien van watergebieden. Dit vastgoed is staatsbezit dat door publieke af wegingen niet kan worden afgestoten, maar dat andere depar tementen niet (meer) nodig hebben voor de uitoefening van hun taken. Verkoop Naast het (tijdelijke) beheer van rijksvastgoed is de verkoop er van een van de hoofdtaken van Domeinen. Een zo gunstig mogelijk financieel resultaat voor de Staat is daarbij een belangrijk streven. Maar nooit het enige doel. Domeinen houdt bij de ver vreemding van onroerende goederen altijd rekening met het maatschappelijk belang en met belangen van andere overheidsdoelstellingen. Recente voorbeelden uit de praktijk laten dit duidelijk zien (zie volgende pagina s). Hoe is de verkoop van rijksvastgoed geregeld? Vastgoed dat depar tementen niet meer nodig hebben, stellen zij over tollig bij Domeinen. Dit is een verplichting. Domeinen onder zoek t eerst of het vastgoed nog een func tie kan ver vullen binnen de doelstellingen van een ander depar tement. Ook wordt onder zocht welke mogelijkheden een over tollig gesteld objec t heef t. Daarna volg t een besluit tot verkoop, verhuur of ingebruikgeving. Hierbij genieten sommige par tijen de voorkeur. Het te volgen voorkeurspad vinden we in ar tikel 9 van de Regeling Materieelbeheer Rijksoverheid : het vastgoed wordt eerst aangeboden aan minis teries en colleges; dan aan door het Rijk gesubsidieerde organisaties, indien een betrokken minister Domeinen ver zoek t om de betref fende organisatie een voorkeurpositie te geven; dan aan geme enten, provincies en waterschapp en; - en ten slot te aan mark tpar tijen. Domeinen kan van deze voorkeursregeling af wijken en daarover advies vragen aan de Raad voor Rijksvastgoed.

4 V o o r b e e l d e n v a n v e r k o o p s t r a t e g i e e n m a r k t b e n a d e r i n g D o m e i n e n Hoe Domeinen opereer t als par tner in de vastgoedmark t, leest u in de volgende, kor t weerge geven prak tijkcase s. Maatschappelijk belang weeg t soms zwaarder De Hoofdwacht aan het Maastrichtse Vrijthof raak te in zijn militaire bestemming kwijt. Daarmee k wam een einde aan drie eeuwen van militaire aanwezigheid in Maastricht en van exercities en parades op het Vrijthof. Domeinen kreeg het monumentale, beeldbepalende pand in beheer. Bij een eerste onderzoek naar de mogelijkheden maak te de gemeente duidelijk van haar voorkeursrecht gebruik te willen maken. Zij wilde voor het pand graag een publieke func tie zoeken. Uiteindelijk is de Hoofdwacht voor iets meer dan een miljoen euro aan de gemeente verkocht. Twee onaf hankelijk taxaties k wamen op dat bedrag uit. Niet heel veel geld maar het gebouw blijf t publiek bezit. De Hoofdwacht wordt een expositieruimte en het maatschappelijk belang krijg t hier voorrang boven een potentieel hogere prijs bij commerciële verkoop. Wel is een anti-speculatiebeding overeengekomen. Als de Hoofdwacht binnen 15 jaar na de overdracht alsnog een commerciële bestemming zou krijgen, dan incasseer t Domeinen namens de staat het eventuele verschil in opbrengst. Deze procedure is standaard bij de verkoop van monumenten en historische panden die in eerste instantie geen mark t func tie krijgen.

5 De mark t tegemoetkomen Door in de prijsstelling met de kostbare verbouwing rekening te houden is Domeinen een gemotiveerde mark tpar tij welwillend tegemoet getreden. Uiteindelijk is het pand met grond verkocht aan de gemeente Zwolle die het gebouw direc t doorverkocht aan De Librije. Volgens alle afspraken en gunstige voor waarden die Domeinen met de zaak waarnemer van Jonnie Boer had gemaak t. Vijf jaar heef t Domeinen de voormalige vrouwengevangenis in Zwolle in beheer gehad. Een arbo technisch afgekeurd pand met nog authentieke cachots en 15 cm dikke eikenhouten deuren. De gemeente toonde slechts interesse in enkele vierkante meters grond van het perceel die zij nodig had voor de ontsluiting van een nieuw cultureel centrum. Wat te doen met een dergelijk incourant pand? De oplossing kwam in zicht met de belangstelling van topkok Jonnie Boer van restaurant De Librije, die de gevangenis transformeer t tot restaurant, koksschool en hotelaccommodatie. Dat is geen eenvoudige operatie gezien de speciale voor waarden die de Rijksgebouwendienst en Monumentenzorg stellen. Zo moeten alle karak teristieken zoals de cachots, de buitenzijde en de toegang behouden blijven, maar moet het gebouw uiteraard wel worden aangepast aan alle moderne eisen van deze tijd. 5

6 Par tner in maatschappelijke ontwikkelingen Meer dan acht jaar beheerde Domeinen de Saksen Weimarkazerne in Arnhem. Nu is de kazerne onderdeel van een masterplan om het perceel samen met een groot stuk gemeentelijk terrein te ontwikkelen tot woonomgeving. Om een goede en reële prijs voor de kazerne te krijgen, heef t Domeinen voorgesteld bij de berekening van de opbrengst niet uit te gaan van de residuele waarde van het Staatsdeel, maar van de evenredig toe te delen complexwaarde. In dat geval namelijk prof iteer t de Staat mee van de hogere grondwaarde van het te ontwikkelen vrije sectordeel. 6 Afgesproken is dat Domeinen meegaat in het masterplan en volledig inzicht krijg t in de biedingen van de mark tpar tijen. Domeinen schakelde een ex terne planeconoom in om alle kosten in beeld te brengen, vooral van de noodzakelijke verplaatsing van spor t velden en een LPG-station. Dat is een forse rekenexercitie geworden die naast die van de gemeente is gelegd. In veel ver trouwen hebben gemeente en Domeinen elkaar uiteindelijk gevonden in de bandbreedtes van beide berekeningen. Het kazernecomplex heef t langs deze weg 5,7 miljoen opgebracht, een mooi resultaat voor de Staat. Behalve dat laat het projec t zien dat Domeinen als par tner meedenk t in maatschappelijke ont wikkelingen en meehelpt deze te realiseren.

7 Drempels wegnemen voor mark tpar tijen Van het ministerie van Defensie kreeg Domeinen in een over tollig vastgoedobject overgedragen in de Jan van Nassaustraat in Den Haag. Een locatie met monumentale uitstraling gelegen in een gewilde Haagse woonwijk, maar met een kantoorbestemming. En als bijkomende complicaties op het terrein: een te slopen bunker en bodemver vuiling. Na enige inventariserende discussies toonde ook de gemeente zich voorstander van verruiming van de bestemming van de locatie. Door er woningen te bouwen zou de wijk een kwaliteitsimpuls krijgen. Voor Domeinen betekent een woonbestemming een goede kans op een hogere opbrengst. Het voorstel dat Domeinen ver volgens schreef voor de herontwikkeling van de locatie kreeg na het nodige overleg een gemeentelijk akkoord. Achter de beschermde gevel komen zes appar tementen. Verder is er toestemming om op het terrein vier herenhuizen te bouwen en een woontoren met nog eens zes appar tementen te bouwen, inclusief parkeergarage. Domeinen heef t verder een sloopof fer te voor de bunker opgevraagd en is met de gemeentelijke milieudienst de voor waarden voor grondsanering overeengekomen, uitgaande van de te ontwikkelen nieuwbouwsituatie. Alle voor waarden en kosten vatte Domeinen samen in een uiterst transparant bidbook dat vergezeld ging van de gemeentelijke toestemmingsbrief. Na al deze voorbereidingen is de locatie per openbare inschrijving in de mark t gezet. Met succes én een fors hogere opbrengst omdat alle drempels voor mark tpar tijen waren weggenomen. 7

8 O r g a n i s a t i e Organisatie Domeinen maak t onderdeel uit van het Ministerie van Financiën. De wet telijke eigenaar van Domeinen is de plaatsver vangend Secretaris- Generaal van dit depar tement. De grootste opdrachtgever van Domeinen is het ministerie van Financiën zelf. Daarnaast werk t Domeinen op ver zoek voor andere depar tementen die gebruik willen maken van de specifieke kennis van Domeinen.

9 Domeinen he ef t een centrale directie in Den Haag en vier regionale directies. Directie Domeinen Den Haag Prinses Beatrixlaan 512 Postbus BL Den Haag tel f a x Medio november gaat de direc tie D omeinen ver huizen naar het Kor t e Voor hout 7 in Den Haag. Regionale directie Domeinen Zuid Beheersgebied: de provincies Noord- Brabant, Limburg en Zeeland. Stationsplein 3 Postbus CE Breda tel f a x Regionale directie Domeinen IJsselme erpolders Beheersgebied: de Noordoos tpolder, de Wieringermeer en Flevoland. Maerlant 1 Postbus BA Lelystad tel f a x Regionale directie Domeinen Noordoost Beheersgebied: de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Regionale directie Domeinen West Beheersgebied: provincies Noord-Holland (met uit zondering van de Wieringermeer), Zuid-Holland en Utrecht. Hanzelaan 310 Postbus AP Zwolle tel fax Schipholweg 11a Postbus AS Leiden tel f a x Medio febr uar i ver huis t de regionale direc tie Domeinen Wes t naar het Kor t e Voor hout 7 in Den Haag.

Doeltreffend participeren in veranderende omstandigheden. opbrengst en tevreden partijen als eindresultaat.

Doeltreffend participeren in veranderende omstandigheden. opbrengst en tevreden partijen als eindresultaat. Na acht jaar te zijn beheerd door is de Saksen Weimarkazerne in november 2007 verkocht aan de gemeente Arnhem. De herontwikkeling van het perceel tot woonomgeving maakt deel uit van een gemeentelijk masterplan

Nadere informatie

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Overzicht van contactpersonen bij: Provincie en Plusregio COA, team plaatsing Decentraal COA, contactpersonen bestuurlijke contacten COA, medewerkers helpdesk, ambtelijke contacten en servicelijn Ministerie

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

Steeds minder startersleningen beschikbaar

Steeds minder startersleningen beschikbaar RAPPORT Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar Uitgevoerd in opdracht van www.starteasy.nl INHOUD Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia Volume netwerk Horeca Doelgroep 13-49 Alkmaar 1 2 weken 34 17 10 950,- 135,- 495,- 115,- Almere 1 2 weken 17 8 5 475,- 115,- 250,- 110,- Amersfoort 1 2 weken 50 25 15 1.425,- 150,- 745,- 125,- Amsterdam

Nadere informatie

I. Regionale inspecties

I. Regionale inspecties Adressen van regionale inspecties voor de gezondheidszorg, Ministerie van VWS en van regionale patiëntenorganisaties. I. Regionale inspecties Werkgebied Noordoost (Overijssel, Groningen, Gelderland, Friesland,

Nadere informatie

12-05-2015 Nieuws Nieuwe afstootstrategie Rijksvastgoed en Rijksvastgoed krijgt geen prijskaartje

12-05-2015 Nieuws Nieuwe afstootstrategie Rijksvastgoed en Rijksvastgoed krijgt geen prijskaartje 12-05-2015 Nieuws Nieuwe afstootstrategie Rijksvastgoed en Rijksvastgoed krijgt geen prijskaartje 12-05-2015 Nieuws - Ingrid Koenen Interieur koepelgevangenis Breda, foto Ingrid Koenen Nieuwe afstootstrategie

Nadere informatie

Aantal hypotheken 3e kw 08. Totale hypotheeksom 3e kw 08

Aantal hypotheken 3e kw 08. Totale hypotheeksom 3e kw 08 Kwartaalbericht In het kwartaalbericht is informatie opgenomen over particuliere woning die ingeschreven zijn bij het Kadaster in het afgelopen kwartaal. Daarbij zijn geselecteerd die gevestigd zijn op

Nadere informatie

Aantal hypotheken 2e kw 09

Aantal hypotheken 2e kw 09 Persbericht Apeldoorn, 21 oktober 2009 Kwartaalbericht In het kwartaalbericht is informatie opgenomen over particuliere woning die ingeschreven zijn bij het Kadaster in het afgelopen kwartaal. Daarbij

Nadere informatie

Aantal hypotheken 3e kw 09

Aantal hypotheken 3e kw 09 Persbericht Apeldoorn, 21 januari 2010 Kwartaalbericht In het kwartaalbericht is informatie opgenomen over particuliere woning die ingeschreven zijn bij het Kadaster in het afgelopen kwartaal. Daarbij

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag.

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag. College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 7 juli 2015 NUMMER PS PS2015RGW11 AFDELING FLO COMMISSIE RGW STELLER Gerard Smit DOORKIESNUMMER 3391 DOCUMENTUMNUMMER 81574F6E PORTEFEUILLEHOUDER Verbeek-Nijhof

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 17 juli 2017 Betreft Monitor betaaltermijnen overheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 17 juli 2017 Betreft Monitor betaaltermijnen overheid > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36393 20 december 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 18 december 2013, nr. IENM/ILT-2013/74125,

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid in alle provincies gedaald

Persbericht. Werkloosheid in alle provincies gedaald Persbericht PB99-191 28 juli 1999 9.30 uur Werkloosheid in alle provincies gedaald De gunstige ontwikkeling op de arbeidsmarkt in 1998 leidde in alle provincies tot een daling van de werkloosheid en een

Nadere informatie

Aantal hypotheken 1e kw 09

Aantal hypotheken 1e kw 09 Kwartaalbericht In het kwartaalbericht is informatie opgenomen over particuliere woning die ingeschreven zijn bij het Kadaster in het afgelopen kwartaal. Daarbij zijn geselecteerd die gevestigd zijn op

Nadere informatie

Bijlage bij hoofdstuk 11 Wonen

Bijlage bij hoofdstuk 11 Wonen Bijlage bij hoofdstuk 11 Wonen Figuur B11.1 Woningvoorraad naar eigendom, en naar provincie, 1 januari 2008 % 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Groningen Friesland Drenthe Overijssel Flevoland Gelderland Utrecht

Nadere informatie

Bezoek cultuurinstellingen

Bezoek cultuurinstellingen Staat van 2014 Bezoek cultuurinstellingen Hoeveel cultuurinstellingen bezoekt een inwoner gemiddeld per jaar? Een inwoner bezoekt gemiddeld 2,23 cultuurinstellingen per jaar De bezoek cultuurinstellingen

Nadere informatie

Totaal geleverde zorg per zorgkantoor. DWH Bijgewerkt: 28 juli 2006

Totaal geleverde zorg per zorgkantoor. DWH Bijgewerkt: 28 juli 2006 Totaal geleverde zorg per zorgkantoor ** Het totaal aantal unieke personen wat in de eerste vijf periodes van het zorgjaar zorg heeft ontvangen. code Zorgkantoor 2004* 2005* 2006* Groei 2005 501 Zorgkantoor

Nadere informatie

Aanhangwagens en caravans trekken. Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Aanhangwagens en caravans trekken. Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen Aanhangwagens en caravans trekken Rijbewijs B of BE? Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen Bestuurders van een combinatie van een personenauto of bestelauto met aanhangwagen beschikken niet altijd over

Nadere informatie

Rijksmonumenten - nabijheid

Rijksmonumenten - nabijheid De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Rijksmonumenten - nabijheid Rijksmonumenten - nabijheid Publicatiedatum: 18 januari 2018 Rijksmonumenten zijn in Nederland, met uitzondering van Flevoland, bijna

Nadere informatie

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres.

Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Bestellen, versturen en betalen via Greetz.nl en Post NL bezorgd de kaart op het aangegeven adres. Je kunt via internet een Valentijnskaart bestellen, versturen en betalen. Deze kaart wordt gewoon met

Nadere informatie

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Stichting Duurzame Samenleving www.gdindex.nl info@gdindex.nl 0317-750645 1 De GDI omvat de 3 dimensies van duurzaamheid: Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

VERKOOPBROCHURE. Voormalige Sporthal Ellecom Eikenstraat 5. Vraagprijs: 575.000,-- K.K. REBO Bedrijfsmakelaars B.V. Dr. Klinkertweg 20a 8025 BS ZWOLLE

VERKOOPBROCHURE. Voormalige Sporthal Ellecom Eikenstraat 5. Vraagprijs: 575.000,-- K.K. REBO Bedrijfsmakelaars B.V. Dr. Klinkertweg 20a 8025 BS ZWOLLE VERKOOPBROCHURE Voormalige Sporthal Ellecom Eikenstraat 5 Vraagprijs: 575.000,-- K.K. REBO Bedrijfsmakelaars B.V. Dr. Klinkertweg 20a 8025 BS ZWOLLE Postbus 40056 8004 DB ZWOLLE Tel: 038 455 9 777 bedrijfsmakelaars@rebogroep.nl

Nadere informatie

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe Wijziging Reglement Waterschap Vallei en Veluwe Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 30 juni 2015 2015/0161612 mw. CL. Brunell, telefoon 038 499 78 03 e-mail CL.Brunell@overijssel.nl Aan Provinciale Staten

Nadere informatie

Beekerheide 43 beek en donk

Beekerheide 43 beek en donk Beekerheide 43 beek en donk te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een

Nadere informatie

Aanhangwagens en caravans trekken

Aanhangwagens en caravans trekken Aanhangwagens en caravans trekken Rijbewijs B en BE? Welk rijbewijs u nodig hebt om een aanhanger of een zware combinatie te trekken is niet altijd duidelijk. Deze folder zet de regels (bevoegdheden) van

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 MAAKT HET WAAR Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2017 vs 2016 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor

Nadere informatie

U heeft een klacht 1.

U heeft een klacht 1. U heeft een klacht 1. Inhoud Klagen helpt... 3 Waarover kunt u klagen?... 3 Waarover kunt u niet klagen?... 3 Hoe kunt u uw klacht indienen?... 3 Hoe wordt uw klacht afgehandeld?... 4 Naar wie kunt u uw

Nadere informatie

U kunt nog steeds subsidie aanvragen!

U kunt nog steeds subsidie aanvragen! U kunt nog steeds subsidie aanvragen! Het beste halen uit mensen en organisaties, zodat ze optimaal kunnen functioneren. Dat is het doel van het A+O fonds Gemeenten. Om dit doel te bereiken, ondersteunen

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2010

Vastgoedbericht november 2010 21 december 20 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Inkoop-, Facilitairen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Arbeidsmarkt: verschil tussen Utrecht en Noorden van het land blijft groot

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Arbeidsmarkt: verschil tussen Utrecht en Noorden van het land blijft groot Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-145 29 juni 2000 9.30 uur Arbeidsmarkt: verschil tussen Utrecht en Noorden van het land blijft groot Door de gunstige ontwikkeling op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen. Schadetaxaties Faunafonds

Nota van Inlichtingen. Schadetaxaties Faunafonds Nota van Inlichtingen Behorend bij de Europese aanbesteding Schade Faunafonds (Referentie: BIJ12.2015.0006.FF) Datum en versie: 17 februari 2015, definitief Inleiding In deze Nota van Inlichtingen worden

Nadere informatie

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Aanvullend advies aan het Interprovinciaal Overleg over de verdelingsvraagstukken samenhangend met de BBL-oud-grond Juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 2

Nadere informatie

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen:

Uitgangspunten Rondom de besluitvorming huisvesting statushouders is de volgende passage opgenomen: BIJLAGE 1 Notitie afstoten objecten Sassenheim/Voorhout De gemeente heeft een aantal gebouwen in bezit die leeg staan dan wel op korte termijn leeg kunnen worden gespeeld. Het gaat daarbij om de volgende

Nadere informatie

saam. Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties no AUS Datum 12 augustus 2013

saam. Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties no AUS Datum 12 augustus 2013 Rijksvastgoed- en > Retouradres Postbus 16700, 2500 BS Den Haag Aan het college van B&W van de gemeente IJsselstei i Postbus 26 3400 AA Dsselstein saam. QEMEENTE USSELSTEIN no.. 2 1 AUS. 2013 RAWBL: C5.!

Nadere informatie

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal)

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal) Persbericht In de bijlagen is een uitsplitsing per woningtype opgenomen! Datum Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in (daling in het 4 e kwartaal) De gemiddelde verkoopprijs van woonhuizen is in

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd Een overzicht van de spreiding van huursegmenten per provincie en voor een aantal steden Staf Depla, Lid Tweede Kamer

Nadere informatie

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel.

Drenthe. Meldpunt Discriminatie Drenthe. Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen. Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen. Tel. Drenthe Meldpunt Discriminatie Drenthe Bezoekadres: Eemland 5b, 9405 KD Assen Postadres: Postbus 954, 9400 A Assen Tel. 06 1357 48 87 info@meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl http://www.meldpuntdiscriminatiedrenthe.nl

Nadere informatie

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand.

De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. De intermediair voor verantwoord lenen. Leef met je hart, leen met verstand. Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden lening aanvragen in 2015 Onlangs is door Geldshop een grootschalig onderzoek

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19%

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19% 24 tember 20 Gemiddelde koopsom ustus stijgt met 3,19% Woningwaarde-index Kadaster ustus stijgt naar 298.8 De Woningwaarde-index van het Kadaster is in de maand ustus 298,8 tegeer 295,6 in i 20. Een stijging

Nadere informatie

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Aan de NVM Open Huizen Dag van 5 oktober 2013 deden 47.374 woningen mee, waarvan 1.192 nieuwbouwwoningen (2,9%). De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies

Nadere informatie

MAASTRICHT. 2. Limburg. 1. Limburg. Maastricht. 4. Limburg. 3. Limburg. 1. De provincie Limburg 2. Limburg en hoofdstad. 3. De hoofdstad Maastricht

MAASTRICHT. 2. Limburg. 1. Limburg. Maastricht. 4. Limburg. 3. Limburg. 1. De provincie Limburg 2. Limburg en hoofdstad. 3. De hoofdstad Maastricht 1. Limburg 2. Limburg Maastricht 1. De provincie Limburg 2. Limburg en hoofdstad 3. De hoofdstad Maastricht 1. De provincie Limburg 2. Limburg en hoofdstad 3. De hoofdstad Maastricht 3. Limburg 4. Limburg

Nadere informatie

Ontwikkeling naar duurzaamheid is te belangrijk om aan het toeval over te laten.

Ontwikkeling naar duurzaamheid is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Ing. maart 2014 PS2014-1 2014-0039 PS23/4 Van: geurt van de kerk Verzonden: maandag 10 maart 2014 9:44 Aan: info@gdindex.nl Onderwerp: Gemeentelijke duurzaamheidsindex GDI#2014

Nadere informatie

Vastgoedbericht mei 2010

Vastgoedbericht mei 2010 Vastgoedbericht mei 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag

.., Algemene Rekenkamer. BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Gen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Algemene Rekenkamer.., BEZORGEN De Voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGen era a Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 3424344 070 3424130 voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft)

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening via de gemeente (bijv. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Beantwoord: 2.458 Overgeslagen: 9 Ik maak

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 juli 2018 Betreft Monitor betaaltermijnen Overheid 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

januari 2007 Woningwaarde-index Kadaster (Nederland alle woningen jan 1995 = 100)

januari 2007 Woningwaarde-index Kadaster (Nederland alle woningen jan 1995 = 100) Persbericht Datum 14 20 augustus februari 2007 20 Gemiddelde koopsom januari stijgt met 2,21% Woningwaarde-index Kadaster januari stijgt tot 290,8 De Woningwaarde-index van het Kadaster is in de maand

Nadere informatie

Rapportage Sector Fiscaal

Rapportage Sector Fiscaal Rapportage Sector Fiscaal Gegevens belastingzaken ingekomen in de maand december 2017 Zaaknummer Naam vorige instantie Kenmerk VI Datum uitspraak Soort uitspraak Indiener 17/06109 Centrale Raad van Beroep

Nadere informatie

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015

Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Leenonderzoek Verbouwingen De cijfers 2016 vs 2015 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar leningaanvragen voor het leendoel

Nadere informatie

Vastgoedbericht juli 2010

Vastgoedbericht juli 2010 19 augustus 20 Vastgoedbericht juli 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het

Nadere informatie

Vastgoedbericht augustus 2010

Vastgoedbericht augustus 2010 Vastgoedbericht augustus 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht december 2010

Vastgoedbericht december 2010 Vastgoedbericht december 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2010

Vastgoedbericht oktober 2010 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen

Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen Subsidie voor bodemsanering bedrijfsterreinen In 2006 is de nieuwe subsidieregeling ten behoeve van bodemsaneringen op bedrijfsterreinen in werking getreden. De regeling vloeit voort uit de in 2001 gemaakte

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 2030 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Directie Weerbaarheidsverhoging Afdeling veiligheidsregio's Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden

Beschikbaarstelling van een krediet voor de aankoop van gronden in diverse plangebieden in de gemeente Heusden Raadsvoorstel Inleiding: Volgens het duale stelsel zijn wij bevoegd tot het aangaan van privaatrechtelijke rechtshandelingen. Als die rechtshandelingen van ingrijpende aard zijn, vragen wij uw raad vóóraf

Nadere informatie

Vastgoedbericht september 2010

Vastgoedbericht september 2010 Vastgoedbericht september 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact

HOLLAND ZUID. Lid Gedeputeerde Staten. R.A.Janssen. Contact p ZUID HOLLAND Lid Gedeputeerde Staten R.A.Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl C.J.F.M. van den Tillaar T 070-441 70 31 cjfm.vanden.tillaar@pzh.nl Dhr. J. Lodders Gedeputeerde provincie Flevoland

Nadere informatie

Verdeelplan PG Jaar 2018

Verdeelplan PG Jaar 2018 Verdeelplan PG Jaar 2018 ID Naam Plaats Specialisatie Instroom personen Instroom fte 2412004 Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond Rotterdam Jeugdarts 1e fase 6 6,00 2412004 Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

Week 10 6 maart 2012 C

Week 10 6 maart 2012 C De bereidheid tot staken is groot Opgave 1: Budget samenwerkingsverbanden Op dinsdag 6 maart staken tienduizenden leerkrachten uit het hele land tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op het

Nadere informatie

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2 1. Inleiding Voor de verdeling van de middelen uit de hoofdlijnennotitie van het ministerie van EZ ( 200 miljoen) is advies gevraagd aan onze commissie (Commissie Jansen-2). Dit advies is uitgebracht in

Nadere informatie

Vastgoedbericht april 2010

Vastgoedbericht april 2010 Vastgoedbericht april 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

thema 1 Nederland en het water topografie

thema 1 Nederland en het water topografie thema 1 Nederland en het water topografie Argus Clou Aardrijkskunde groep 6 oefenkaart met antwoorden Malmberg s-hertogenbosch thema 1 Nederland en het water topografie Gebergten Vaalserberg Plaatsen Almere

Nadere informatie

Verkoopplan. Gorsselse Heide ONTWIKKELING MILITAIRE TERREINEN

Verkoopplan. Gorsselse Heide ONTWIKKELING MILITAIRE TERREINEN Verkoopplan Gorsselse Heide ONTWIKKELING MILITAIRE TERREINEN Verkoopplan Gorsselse Heide tweede concept 210308 ONTWIKKELING MILITAIRE TERREINEN De h e r o n t w i k k e l i n g va n d e Gorsselse He

Nadere informatie

Resultaten enquête gemeenten en openbare oplaadpunten

Resultaten enquête gemeenten en openbare oplaadpunten Resultaten enquête gemeenten en openbare oplaadpunten Uitgevoerd door: 1 Colofon Uitgave Programma Elektrisch rijden Natuur&Milieu Postbus 1578 3500 BN Utrecht Hamburgerstraat 28a 3512 NS Utrecht Uitgevoerd

Nadere informatie

Ontwikkeling provinciale belasting

Ontwikkeling provinciale belasting Ontwikkeling provinciale belasting 2015-2019 C. Hoeben COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden COELO Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden Faculteit

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2018

Hypotheek Index Q1 2018 Hypotheek Index Q1 2018 De Hypotheker schetst de situatie op de huizenmarkt. Waterbedeffect goed zichtbaar in Randstad Huizenkopers wijken uit naar gemeenten rondom de grote steden. Zo steeg het aantal

Nadere informatie

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering

Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Overheid betaalt mee aan verplichte bodemsanering Informatieblad voor bedrijven In juni 2001 hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt over een nieuwe regeling voor bodemsaneringen op bedrijfsterreinen.

Nadere informatie

Zwaluwstaarten naar de BGT. Regio Brabant en Limburg 21 November 2013 Jan Bruijn, directeur SVB-BGT Martin Peersmann directeur LSV GBKN

Zwaluwstaarten naar de BGT. Regio Brabant en Limburg 21 November 2013 Jan Bruijn, directeur SVB-BGT Martin Peersmann directeur LSV GBKN Zwaluwstaarten naar de BGT Regio Brabant en Limburg 21 November 2013 Jan Bruijn, directeur SVB-BGT Martin Peersmann directeur LSV GBKN 2 Inhoud Oude versus nieuwe situatie SVB-BGT Gevolgen tijdens transitie

Nadere informatie

groeskuilen 124 gemert

groeskuilen 124 gemert groeskuilen 124 gemert te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een omschrijving,

Nadere informatie

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad Overdracht College-Raad Datum 14 april 2016 onderwerp Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- sloop bibliotheek Diezerstraat portefeuillehouder Jan Brink informant Ampt - van de Kamp, E (Erlinde) 5168

Nadere informatie

t.a.v. Gedeputeerde van onderwijs de heer A.J. van der Maas.

t.a.v. Gedeputeerde van onderwijs de heer A.J. van der Maas. Van: @live.nl> 897 Verzonden: vrijdag 6 oktober 08 :9 Aan: statengriffier @zeeland.nl> CC: Maas vd A.J. (Harry) @zeeland.nl> Onderwerp: 0806(6) STUDENTENSTEDEN OKTOBER 08 E-mail t.a.v. Gedeputeerde van

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2013

Regionale arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2013 ACHTERHOEK Regionale arbeidsmarktanalyse primair onderwijs leerlingen 29- -9, leerlingen 214-217 -11,1 2.6 2.44 2.28 2.12 1.96 1.8 1.64 1.48 1.32 1.16 1. 28 29 21 211 214 215 216 217 instellingsniveau

Nadere informatie

hortsedijk 81 helmond

hortsedijk 81 helmond hortsedijk 81 helmond te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een omschrijving,

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Analyse NVM openhuizendag

Analyse NVM openhuizendag Analyse NVM openhuizendag Gemaakt door: NVM Data & Research Datum: 1 juli 2011 Resultaten analyse Openhuizenbestand 26 maart 2011 Er doen steeds meer woningen mee aan de NVM-openhuizendag. Op 26 maart

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Reizen

Ik en de maatschappij. Reizen Ik en de maatschappij Reizen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ferry van de Put Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures

Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures Grond of opstallen verkopen aan Rijkswaterstaat? Wat u moet weten over regelingen en procedures Het land beschermen tegen overstromingen. Aanleg, reconstructie en onderhoud van rijkswegen. Het bevorderen

Nadere informatie

Klagen helpt 3. Waarover kunt u klagen? 3. Waarover kunt u niet klagen? 3. Hoe kunt u uw klacht indienen? 4. Hoe wordt uw klacht afgehandeld?

Klagen helpt 3. Waarover kunt u klagen? 3. Waarover kunt u niet klagen? 3. Hoe kunt u uw klacht indienen? 4. Hoe wordt uw klacht afgehandeld? U HEEFT EEN KLACHT INHOUD Klagen helpt 3 Waarover kunt u klagen? 3 Waarover kunt u niet klagen? 3 Hoe kunt u uw klacht indienen? 4 Hoe wordt uw klacht afgehandeld? 5 Naar wie kunt u uw klacht sturen? 6

Nadere informatie

zorg voor het beheer, de ingebruikgeving en vervreemding van onroerende zaken van de Staat;

zorg voor het beheer, de ingebruikgeving en vervreemding van onroerende zaken van de Staat; Bijlage 1 Organisatie en taken van de dienst Domeinen Dienst Domeinen De dienst Domeinen heeft de volgende hoofdtaken: het privaatrechtelijk beheer en -voor zover dat niet berust bij andere departementen-

Nadere informatie

Informatienotitie Veiligheidsregio Hollands Midden. Veiligheid Publieke Taak Opgesteld door: R. Bitter (BGC) H. Lenferink (DB)

Informatienotitie Veiligheidsregio Hollands Midden. Veiligheid Publieke Taak Opgesteld door: R. Bitter (BGC) H. Lenferink (DB) B.5 1. Algemeen Informatienotitie Veiligheidsregio Hollands Midden Onderwerp: Veiligheid Publieke Taak Opgesteld door: R. Bitter (BGC) (VPT) Voorstel t.b.v. Algemeen Bestuur Datum: 27 maart 2014 vergadering:

Nadere informatie

Adverteerder: OSB Campagne: OSB Keurmerk Schema voor week 14 op Radio 1 voglt medio maart

Adverteerder: OSB Campagne: OSB Keurmerk Schema voor week 14 op Radio 1 voglt medio maart Adverteerder: OSB Campagne: OSB Keurmerk Schema voor week 14 op Radio 1 voglt medio maart Dag Datum Tijd Lengte Zender Programma voor Programma na ma 4-3-2013 07:02 25 Radio Brabant Radio Brabant Radio

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 juli 2005 Rapportnummer: 2005/219

Rapport. Datum: 26 juli 2005 Rapportnummer: 2005/219 Rapport Datum: 26 juli 2005 Rapportnummer: 2005/219 2 Klacht Verzoeker klaagt, ook na het aanbieden van een overgangsregeling door de staatssecretaris van Financiën, over de door de Regionale directie

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006 Bedrijfsprofiel 1 & 2 sterrenhotels in beeld Van Spronsen & Partners horeca-advies December 26 In dit profiel: Aanbod - - - - - - - - - - - - - - - -2 Ontwikkeling - - - - - - - - - - - - 3 Branche onder

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Hypotheekschuld in Nederland:

Hypotheekschuld in Nederland: Hypotheekschuld in Nederland: Loan to value / loan to income Ruimteconferentie, 21 mei 2013 Marcel van Wijk Vastgoed en Woningmarkt ac.vanwijk@cbs.nl Agenda Recente ontwikkelingen Onderzoeksopzet Hypotheekschuld

Nadere informatie

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van Besluit van houdende aanwijzing van zittingsplaatsen van rechtbanken en gerechtshoven (Besluit zittingsplaatsen gerechten) Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2012, nr., Gelet

Nadere informatie

In onderstaande tabellen is de ontwikkeling van de werkgelegenheid per provincie per sector weergegeven. Het betreft:

In onderstaande tabellen is de ontwikkeling van de werkgelegenheid per provincie per sector weergegeven. Het betreft: Bijlage 1: Regionale werkgelegenheidscijfers per sector In onderstaande tabellen is de ontwikkeling van de werkgelegenheid per provincie per sector weergegeven. Het betreft: - Uit de kamerbrief van 2013:

Nadere informatie

Vincent van Goghstraat 16 Terneuzen

Vincent van Goghstraat 16 Terneuzen Vincent van Goghstraat 16 Terneuzen Van Gistellelaan 23 - Axel Instapklaar hoekappartement gelegen op de 1 e verdieping Gunstig gesitueerd in woonwijk Serlippens op loopafstand van sportvelden en de Scheldeboulevard

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 > Retouradres Postbus 16166 2500 BD Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 50 30 F 070 340

Nadere informatie

Revalidatiemogelijkheden in Nederland

Revalidatiemogelijkheden in Nederland Revalidatiemogelijkheden in Nederland De revalidatie heeft als doel om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij het omgaan met de beperkingen die zij tijdelijk of blijvend ondervinden als gevolg van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. 3. 1. Nooit meer militairen aan het Vrijthof. 5. 2. Meer dan 30.000 hectare landbouwgrond van eigenaar verwisseld.

Inhoudsopgave. Voorwoord. 3. 1. Nooit meer militairen aan het Vrijthof. 5. 2. Meer dan 30.000 hectare landbouwgrond van eigenaar verwisseld. 20 0 Jaarverslag 2006 Domeinen Voorwoord. 3 1. Nooit meer militairen aan het Vrijthof. 5 2. Meer dan 30.000 hectare landbouwgrond van eigenaar verwisseld. 7 3. Gevangenis wordt restaurant met koksschool.

Nadere informatie