Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek"

Transcriptie

1 Samenvatting ondersteuningsplan VO Midden Holland & Rijnstreek Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en het checken van een ondersteuningsplan. Basisondersteuning Dit gaat over het niveau van de basisondersteuning en de gevolgen hiervan voor de mogelijkheden voor, en de gewenste rol van, het (V)SO in de expertiseoverdracht naar het regulier onderwijs. Waar zitten de omissies in de expertise en vaardigheden van het regulier onderwijs? Welke resultaatafspraken kunnen hierover worden gemaakt? Hoe ziet het toewijzings- en toeleidingsproces eruit? Welke visie op (V)SO spreekt uit het document? Het niveau van de basisondersteuning moet geleidelijk worden versterkt en verhoogd. (p.12) Handelingsgericht werken vormt het uitgangspunt: de onderwijsbehoeften van de jongeren en de ondersteuning staan centraal in het realiseren van het onderwijs. (p.12) P.14: schema met voorwaardelijke basisactiviteiten voor elke school. Omschrijving afspraken over basisondersteuning op p.27. Als minimaal niveau van basiskwaliteit geldt de toekenning van een basisarrangement door de inspectie. De basiskwaliteit van het onderwijs op vrijwel alle scholen van het samenwerkingsverband is op een voldoende niveau. (p.28) Arrangementen kunnen opgesplitst worden in drie categorieën: o Begeleiding en ondersteuning (persoonlijke ondersteuning en meer specifiek beschreven begeleiding); o Begeleiding met betrekking tot het schoolwerk (en dergelijke); o Cursussen en trainingen. (p.29) Bij extra arrangementen kan het volgende onderscheid gemaakt worden: o Arrangementen in en om de school; o arrangementen van het SWV, bijv. gespecialiseerde (ambulante) begeleiding, trajectbegeleiding. o Individuele arrangementen. Voorbeelden op p.34, o.a. (tijdelijke) beschikbaarheid van specifieke hulpmiddelen voor leerlingen met een (meervoudige) lichamelijke handicap die de basisondersteuning overstijgt. (p.33)

2 Arrangeren De rol van het (V)SO bij de wijze van arrangeren en de invulling van het deskundigenadvies. Hoe ziet het proces eruit en op welke manier kan het (V)SO hier een bijdrage aan leveren? Welke verschillen in de wijze van uitvoering hiervan zijn wenselijk t.o.v. het oude systeem van slagboomindicering? Elke school heeft een schoolondersteuningsteam. De samenstelling van het schoolondersteuningsteam kan per school verschillend zijn, bijvoorbeeld zorgcoördinator, afdelingsleider, orthopedagoog, mentor, schoolmaatschappelijk werker. De school legt zelf vast in welke frequentie en samenstelling dit team bij elkaar komt. Het schoolondersteuningsteam wijst alle ondersteuning/arrangementen toe die behoren tot de basisondersteuning. (p.30) Als ondersteuning van leerling mogelijkheden basisondersteuning overstijgt, wordt leerling besproken in FlexZAT: schoolondersteuningsteam, uitgebreid met onderwijsspecialist van SWV en gezinsspecialist. Ook leerplichtambtenaar, (ambulant) begeleider en andere deskundigen kunnen, op verzoek voorzitter, deelnemen aan het FlexZAT. FlexZAT bepaalt welke extra ondersteuning nodig is. (p.34) Voor toelaatbaarheid tot VSO wordt onafhankelijke commissie aangesteld. (p.16) Het uitgangspunt is dat deze commissie procedureel toetst. Geen eenduidig dossier (ouders en school zijn het bijvoorbeeld oneens), dan vindt een inhoudelijke beoordeling plaats. (p.47). Bovenschools toelatingsoverleg binnen kamers. In dit overleg worden de leerlingen besproken die nog geen passende onderwijsplek hebben. Aan het overleg neemt van elke school een gemandateerde vertegenwoordiger deel. Mochten deze gemandateerde vertegenwoordigers niet tot een plaatsing van een leerling kunnen komen, dan zal het kameroverleg op basis van een advies van de PCL gezamenlijk invulling geven aan de doorzettingsmacht. (p.19) Werkgroep ondersteuningstoewijzing onderzoekt of VPI kan bijdragen aan goede toewijzing arrangementen en extra ondersteuning (p.48) Flexibilisering versus standaardisering Welke trajecten zijn wenselijk om te standaardiseren en dus efficiënter aan te bieden?

3 Extra ondersteuning Het desgewenst opnemen van bestaande arrangementen (bijv. Op de Rails/ Herstart) in de afspraken over voorzieningen voor extra ondersteuning. Welke voorzieningen dienen behouden te blijven? Welke aantoonbare resultaten en opbrengsten zijn hiervan beschikbaar? Mogelijke arrangementen van het SWV: vormen van tijdelijke, flexibele opvang op de Plusschool/De Rotonde (Rebound/Herstart/Op de Rails). (p.33) Zie ook beschrijving onderwijsopvangvoorzieningen p.39/40. Bezinning op taken en rol onderwijsopvangvoorziening i.v.m. veranderende rol en positie VSO: p.42. Aandacht voor specifieke doelgroepen (bijv. ZMOLK ers/emb) Hierbij valt te denken aan de richtlijn EMB van PO-Raad Het SWV hanteert vereenvoudigde procedure voor vaststellen toelaatbaarheid EMB-leerlingen- geldig voor hele verblijf op VSO. (p.52) Jeugdwet &Passend Onderwijs De afspraken over de verbinding tussen ondersteuning in het onderwijs en de jeugdwet vanuit de gemeente tijdens OOGO. Hebben de gemeenten de complexiteit van de doelgroepen voldoende in beeld? Welke behoeften heeft het (V)SO t.a.v. de aansluiting met de jeugdwet? In het schooljaar is gestart met gemeenschappelijk overleg op het niveau van de regio Holland Rijnland met zes samenwerkingsverbanden PO en VO en 16 gemeenten. Dit heeft geleid tot een gemeenschappelijke paragraaf over een integrale manier van werken. Deze gemeenschappelijke paragraaf is als bijlage bij ondersteuningsplan gevoegd. (p.8) Gekozen voor twee kamers (Midden-Holland en Rijnstreek). Deze kamers dragen zorg voor de samenwerking en afstemming met het primair onderwijs en de gemeenten. (p.16) Overleg met lokale overheden ten aanzien van jeugdzorg en arbeidsmarkt (p. 62). Overleg met gemeenten over jeugdhulp, jeugdzorg en jeugdhulpverlening, ontwikkelagenda's onderwijs, gemeenten, jeugdzorg en arbeid, VSV (p.63-65) Regionale samenwerking Gemeenschappelijk overleg zes samenwerkingsverbanden PO

4 Hoe is de afstemming met de aanpalende SWV-en georganiseerd? Op welke thema's wordt deze samenwerking gericht? Hoe wordt uitvoering gegeven aan de Tripartiete Overeenkomst? Hoe omgaan met AB komende periode? en VO en 16 gemeenten. Twee kamers (Midden-Holland en Rijnstreek). Deze kamers dragen zorg voor de samenwerking en afstemming met het primair onderwijs en de gemeenten. (p.16) SWV's PO en VO in regio MHR. Overleg over overstijgende commissie voor TLV met SWV regio Leiden en DBS. (p.47) Overleg over overstappen van of naar een school buiten het SWV. (p.60). PO en VO MHR: digitaal overdrachtsdossier, doorlopende leeren ondersteuningslijn (p.62). Jeugdhulp (p.63). Personeel Het samenwerkingsverband beziet de mogelijkheid om voor een langere periode diensten te betrekken van de huidige aanbieders. Daarbij worden de volgende uitgangspunten vooralsnog in acht genomen: o Voor de inrichting van de ondersteuningsstructuur is formatie onderwijsspecialisme nodig, welke functionarissen academisch geschoold moeten zijn in orthopedagogie en/of psychologie, waarvan de laatste bij voorkeur een GZ-aantekening heeft dan wel een BIGregistratie. o De ambulant begeleiders moeten bevoegd zijn voor het voortgezet onderwijs met aanvullende opleiding op het gebied van het speciaal onderwijs dan wel de opleiding SEN. o In richtinggevende zin moeten de ambulant begeleiders (aantoonbaar) bereid zijn om leerlingen en leraren te begeleiden in overstijgende zin van de domeinen die bekend staan als cluster 3 en cluster 4 als ook bereid zijn om met groepen leerlingen met een ondersteuningsvraag te werken. o Voor maximaal 0,4 fte zal er mogelijk behoefte zijn aan beleidscapaciteit, vooral gericht op de verbinding PO/SO VO/VSO. o Geen tot minimale formatie of deskundigheid zal nodig zijn op het gebied van management. o De bemensing van commissies zal bij voorkeur plaatsvinden op basis van freelancers. o Beperkte capaciteit zal nodig zijn voor de administratieve ondersteuning van de onderwijsloketfunctie. Inzet van experts (unit-assistent, ambulant begeleider) in primaire proces wordt door enkele scholen beschouwd als een groeimogelijkheid extra ondersteuning. (p.35) In het samenwerkingsverband is besloten om geen gebruik te maken van de opting outmogelijkheid. Dat betekent dat de ABgelden tussen augustus 2014 en augustus 2016 bij het voortgezet speciaal onderwijs worden herbesteed. (p.37)

5 Voor de langere termijn onderzoekt het samenwerkingsverband de mogelijkheden om een macrocontract af te sluiten met de AED in combinatie met andere aanbieders. (p.72) De huidige AB is eigenlijk altijd curatief van aard: de leerling heeft immers al een indicatie. Het streven is erop gericht om de ondersteuning van leerlingen die dat nodig hebben vooral preventief in te zetten. In dat kader is binnen het samenwerkingsverband gesproken over een andere inzet van de externe deskundigen van de huidige AB diensten. (p.37) De preventieve ambulante begeleiding zal niet meegaan in de overdracht, maar worden gebundeld en benut voor de formatie van de onderwijsspecialist(en). (p.37) In overleg met één van de AB-diensten in de regio, te weten AED, is het idee van een expertteam ontstaan. In de periode januari 2014 juli 2014 en in het schooljaar zullen via pilots ervaringen worden opgedaan met deze werkwijze. In deze periode zal ook verdere besluitvorming over organisatie en financiering van de ambulante begeleiding plaatsvinden (zie bijlage 10). (p.37/38) De kern van deze werkwijze is dat elke school vaste ambulant begeleiders heeft die op verzoek van de school aansluiten bij de besprekingen van het schoolondersteuningsteam. De inzet van deze ambulant begeleiders is vooral gericht op de basisondersteuning aan leerlingen. Meer leerlingen profiteren van de aanwezige ondersteuning (ook niet lgf-leerlingen). Het doel is om de ondersteuning sneller, breder en flexibeler in te zetten. Deskundigheidsbevordering van de leraar vindt bijvoorbeeld via co-teaching plaats. (p.73) Voor de periode 1 augustus augustus 2016 wordt de inzet van het huidige AB-personeel grosso modo gecontinueerd, met uitzondering van de preventieve ambulante begeleiding en de gelden voor terugplaatsing. Deze PAB- en TAB-middelen zullen benut worden voor de formatie van de onderwijsspecialisten in het kader van de ondersteuningstoewijzing. (p.73) Overige punten/onderdelen uit ondersteuningsplan, die relevant zijn voor het SO Overig Ondersteuningsplan is opgesteld voor vier jaren, in schooljaar een bijstelling: herziene versie voor periode (p.6) Visie SWV op p.11/12, o.a.: o o Voor zeer bijzondere vormen van speciaal onderwijs (niet aanwezig in de regio) worden afspraken gemaakt voor voorzieningen voor speciaal onderwijs in aangrenzende regio s. (p.12) Het niveau en volume van lichte en zware ondersteuning wordt minimaal gehandhaafd, maar kan in relatie met de versterking van het niveau van basisondersteuning wel andere accenten krijgen. (p.12)

6 Het samenwerkingsverband wordt belast met een loketfunctie ten aanzien van: o vervullen van een adviesfunctie voor ouders, leerlingen, scholen en leerplichtambtenaren; o leveren van bovenschoolse expertise, waaronder trajectbegeleiding (preventieve ambulante hulp); o toekenning van onderwijsarrangementen; o de toelaatbaarheid van leerlingen tot scholen voor VSO; o de functie van de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). (p.13) De onderwijsondersteuning is in beginsel gericht op leerlingen die niet ouder zijn dan 18 jaar, tenzij er zicht is op een diploma. (p.13) Aantallen 18-plussers in VSO oktober 2013 op p.22. Onderlinge afspraken tussen het VO en het VSO in de subregio vinden plaats binnen de vastgestelde kaders binnen het kameroverleg. Een kamer bestaat uit de directieleden van de scholen in de subregio. (p.16) P.18: organogram SWV. Deelnamepercentages LWOO, VSO en rugzakken onder landelijk gemiddelde. PrO iets hoger deelname percentage dan landelijk. (p.21) Nu geldt weliswaar de zorgplicht voor een bestuur, maar die verplichting is voor een bestuur van een VSO-school minder eenvoudig waar te maken als de ondersteuningsbekostiging door het samenwerkingsverband niet meer wordt toegekend. Een VSO-school is namelijk afhankelijk van de ondersteuningsbekostiging van het samenwerkingsverband. Als de deskundigen van mening zijn dat een langer verblijf van de leerling op een VSO-school niet noodzakelijk is, stopt de ondersteuningsbekostiging en is de leerling aangewezen op regulier onderwijs. Bij twijfel kan de PCL een zwaarwegend advies uitbrengen. (p.25) Besturen willen het volume van het VSO bevriezen op het niveau van 2011 en de trajecten voor leerlingen qua organisatie en qua verblijfsduur differentiëren. De verbinding tussen het regulier voortgezet onderwijs, de Plusscholen en het Park College VSO zal versterkt dienen te worden. (p.40) Omdat er in het samenwerkingsverband per november 2013 meer leerlingen in het VSO onderwijs volgen, impliceert dit dat er meer leerlingen in het regulier onderwijs opgenomen moeten worden. (p.41) In het verleden ontving een leerling met een ondersteuningsvraag een indicatie voor minimaal drie jaar. Dat hoeft niet meer. Dit maakt het mogelijk de omvang van het VSO-volume te beïnvloeden. (p.41) Onderzoek m.b.t. rol en taak onderwijsopvangvoorzieningen en VSO en wenselijkheid thuisnabije voorzieningen (p.42) Aanmelding bij VSO vanuit PO? In overleg met ouders TLV aanvragen. (p.51) Terugplaatsing naar het regulier onderwijs komt thans nog incidenteel voor. Het streven is erop gericht dat een leerling

7 eerder of vaker wordt teruggeplaatst naar het regulier onderwijs, uiteraard alleen als dit verantwoord is. (p.53) Handleiding voor terugplaatsing: bijlage 12. In begroting wordt een bedrag voor AWBZ opgenomen, toewijzing vooralsnog belegd bij PCL (p.53). De toekenning verloopt via het Onderwijsloket, waarbij de criteria die kort voor 1 augustus 2014 gelden, richtinggevend zullen zijn. (p.78) (Te) weinig maatwerk in eigen SWV voor leerlingen met ondersteuningsbehoefte cluster 4. Om lacunes te verminderen of op te heffen zou gedacht moeten worden aan andere organisatievorm VSO en meer samenwerking VO en VSO. (p.57) Ten aanzien van het schoolgebonden deel van de rugzak is reeds in een vroeg stadium de afspraak gemaakt dat deze middelen in het schooljaar aan de scholen zouden worden overgemaakt, minus een inhoudingspercentage van circa 5%. (p.72) Overzicht wie wel/geen automatische TLV vanaf tot Per 1 januari 2015 definitieve regeling. (pag. 74/75) O.a.: Voor leerlingen in het domein cluster 3 voor wie onmiskenbaar duidelijk is dat zij nimmer onderwijs in het regulier onderwijs kunnen volgen, zal de toelaatbaarheidsverklaring afgegeven worden tot en met het einde van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt. Dan geldt een tussentijdse evaluatie (school vraagt dit vier maanden voor het verlopen van de toelaatbaarheidsverklaring aan). (p.74) Monitoren resultaten p. 81/82 (o.a. aantal TLV, aantal terugplaatsingen en soort en aantal arrangementen). Aanbevelingen MR Over welke onderdelen kunnen MR-leden (vanuit RESPONZ-perspectief) vragen stellen of aanbevelingen geven in OPR? Mogelijke onderwerpen ter bespreking in de OPR: o De onderwijsondersteuning is in beginsel gericht op leerlingen die niet ouder zijn dan 18 jaar, tenzij er zicht is op een diploma. (p.13)- consequenties voor VSO en arbeidstoeleiding... o Voor leerlingen die voor 1 augustus op een school voor (V)SO onderwijs volgen met een geldige beschikking, verandert er in eerste instantie niet veel. De beschikking blijft geldig voor de periode zoals vermeld op de beschikking, doch tot uiterlijk tot 1 augustus (p.74)- Wettelijk gezien hebben alle leerlingen die op 1 augustus a.s. zijn ingeschreven op (V)SO met een geldige indicatie nog recht op twee jaar onderwijs op die school (dus ongeacht datum afloop van indicatie- als het maar geldig is op ).

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West (VO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Ondersteuningsplan VO Westland

Ondersteuningsplan VO Westland Ondersteuningsplan VO Westland Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en het checken

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen

Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Verklarende woordenlijst en lijst met afkortingen Adaptief onderwijs Onderwijs dat zich aanpast aan de ontwikkelingsmogelijkheden en behoeften van elk (individueel) kind. Arrangement Extra onderwijsondersteuning

Nadere informatie

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek Mei 2018 Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek In het samenwerkingsverband is voor ieder kind een plek en krijgt het de gelegenheid zich binnen zijn/haar

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 Algemene informatie In dit document geven de besturen van de cluster 2 scholen aan hoe zij omgaan met de geldigheid van de huidige beschikkingen leerlinggebonden financiering (het rugzakje) naar de nieuwe

Nadere informatie

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN Schema overgangsperiode zorgtoewijzing Huidig Vanaf 1 aug. 2014 Cluster Regulier/ huidige benaming TLV/arrangement Type Categorie/ Aanmelding loket SWV Plaatsing in speciaal Bekostiging door Cluster-3

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

InFORMATIE VOOR OUDERS

InFORMATIE VOOR OUDERS Samenwerkingsverband VO REGIO UTRECHT WEST Passend Onderwijs InFORMATIE VOOR OUDERS Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West mei 2014 1 Inleiding Uw kind volgt of gaat onderwijs volgen

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 1. Opening 2. Startactiviteit: Kennismaking 3. Doelstellingen en opbrengst van de dag 4. Kracht door verbinding Toelichting

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Protocol ondersteuningstoewijzing 1 mei 2016 Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs heeft een regionaal samenwerkingsverband de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Commissie Toewijzing. Inleiding

Commissie Toewijzing. Inleiding Commissie Toewijzing Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 krijgt het SWV Fultura de wettelijke taak om te bepalen of een leerling toelaatbaarheid is tot het voortgezet speciaal

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING De wet Op 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) onderdeel van

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!!

Passend Onderwijs in PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! Passend Onderwijs in 23-02 PO; de wereld verandert niet op 1 augustus 2014!! misverstanden 1. Zorgplicht is plaatsingsplicht en dus inclusief onderwijs 2. Er komt een buslading zorgleerlingen bij Maar

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam Werkwijze 2016-2017 Definitieve versie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Arrangementen 2016-2017 3 Individueel arrangement

Nadere informatie

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs

GMR, schoolbestuur en passend onderwijs GMR, schoolbestuur en passend onderwijs Jan de Vos Wms-congres-11-11-2015 ondersteuningsplan en onderdelen Wettelijk kader passend onderwijs in Wpo, Wvo en Wec en Wms organisatie en personeel ouders info

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT 9 februari 2015 Van toekenning middelen op basis van kindproblematiek naar.. toekenning van middelen op basis van ondersteuningsbehoefte: naar wat de leerling extra nodig heeft bovenop de basisondersteuning

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Noordwijkerhout, 3 maart 2015 Dick Rasenberg Algemeen directeur SWV 28-12 Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma;

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Uitwerking KPI's Indicator Hoe doen we dat? Waar ligt dat vast? Hoe brengen we het resultaat in beeld? Wat monitoren we? Kwaliteitsaspect 1 Resultaten

Nadere informatie

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs Kernbegrippen Passend Onderwijs (PaOn) Het zorgdragen voor een passend onderwijsaanbod aan zowel leerlingen die extra zorg nodig hebben als leerlingen die

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO/VSO REGIO VO 28-02

REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO/VSO REGIO VO 28-02 REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO/VSO REGIO VO 28-02 Correspondentieadres: Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda Tel. 0182 699765 e-mail:

Nadere informatie

PCL Extra steun. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht

PCL Extra steun. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht PCL Extra steun Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid- Utrecht Inleiding: Het samenwerkingsverband heeft in zijn ondersteuningsplan passend onderwijs vastgelegd hoe het de doelstelling van passend

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO Pagina 1 van 5 Ingangsdatum: 22 oktober 2018 1. Fasen in procedure TLV VSO De procedure voor het aanvragen en behandelen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO doorloopt de volgende fasen: Fase Omschrijving

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop).

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop). Visiedocument 1. Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek is een stichting waarbij 8 schoolbesturen zijn aangesloten met totaal 19 vestigingen van de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind

Passend Onderwijs voor uw kind Passend Onderwijs voor uw kind Hoe werkt het in het Samenwerkingsverband VO VSO Nijmegen en omgeving? Informatie voor ouders Nijmegen 14-8-2014 Passend Onderwijs voor uw kind... minder nieuw dan het lijkt

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie Algemene informatie Er gaat veel veranderen bij de invoering van passend onderwijs. Voor de leerlingen die nu een indicatie van cluster 2 hebben is een overgangsregeling gemaakt. Na de algemene informatie

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte)

Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte) Tijdelijke vacature(s): Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte) Context De Commissie Ondersteuningstoewijzing (COT) werkt

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Tijdelijke vacature ambtelijk secretaris i.v.m. vervanging tijdens zwangerschapsverlof

Tijdelijke vacature ambtelijk secretaris i.v.m. vervanging tijdens zwangerschapsverlof ` Tijdelijke vacature ambtelijk secretaris i.v.m. vervanging tijdens zwangerschapsverlof Werkveld: Aansturing: Omvang: Ingangsdatum: Einddatum: Aanstelling: Vooropleiding/ervaring Inschaling: Werkplek

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. iiiiin MIN min nun /03/2014. Beleid Cluster Maatschappij (071) Aan de gemeenteraad

Gemeente Leiderdorp. iiiiin MIN min nun /03/2014. Beleid Cluster Maatschappij (071) Aan de gemeenteraad Beleid Cluster Maatschappij (071)54 54 834 mmolenaar@leiderdorp.nl Ingekomen: Kopie ^ o ' i ' ^ Afdeling ; C^V A Gemeente Leiderdorp Aan de gemeenteraad iiiiin MIN min nun 2014 01342 13/03/2014 datum kenmerk

Nadere informatie

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen;

SWV Driegang heeft haar ambitie gelegd bij PO-kwaliteit. Wij willen daar in twee stappen komen; Schoolondersteuningsprofiel 2016-2017 1 Inleiding Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van obs Het Mozaïek In dit plan staat beschreven welke zorg en ondersteuning wij onze leerlingen kunnen

Nadere informatie

Publieksversie Ondersteuningsplan

Publieksversie Ondersteuningsplan samenwerkingsverband primair onderwijs Publieksversie Ondersteuningsplan Passenderwijs 26.0 Voor elk kind een passend aanbod Passenderwijs is het samenwerkingsverband van scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal

Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal Van: Anika Linger, coördinator SWV 25-11 versie 3, 28 oktober 2015 Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal Integratie

Nadere informatie

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Eemland, januari 2014 Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs per 1 augustus 2014 verandert

Nadere informatie

Ondersteuningsplan 2014 2018

Ondersteuningsplan 2014 2018 Ondersteuningsplan 2014 2018 Inclusief meerjarenraming Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek April 2014 INHOUD GEGEVENS SAMENWERKINGSVERBAND 5 VOORWOORD 6 1 INLEIDING 8 1.1 Ondersteuningsplan...

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving?

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? PASSEND ONDERWIJS... MINDER NIEUW DAN HET LIJKT De invoering van passend onderwijs. Al

Nadere informatie

Geformuleerde doelstelling voor het MultiDisciplinairOverleg (MDO) mbt Schooljaar 2014/ 2015:

Geformuleerde doelstelling voor het MultiDisciplinairOverleg (MDO) mbt Schooljaar 2014/ 2015: Betreft: Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (zittende) SO leerlingen in cluster 3 en 4 Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 is de landelijke indicatiestelling voor speciaal onderwijs

Nadere informatie

18 Begroting. Begroting

18 Begroting. Begroting 18 Begroting In deze bijlage wordt de begroting van samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei toegelicht. Het gaat hier niet om de basisbekostiging van alle scholen, maar alleen over de ondersteuningsbekostiging

Nadere informatie

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015

SWV PASSENDWIJS. JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 JAARPLANNING- WERKAGENDA augustus 2014 juli 2015 Versie 19 mei 2014 1 5.1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2014-2015 Onderstaande jaarplanning in de vorm van een werkagenda maakt inzichtelijk welke activiteiten

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?!

Week van de opvoeding. Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Week van de opvoeding 7 oktober 2015 Passend Onderwijs: Ieder kind is welkom!?! Aaldert van der Horst (VO) Mellani Miedema (PO) Programma Passend Onderwijs & belangrijkste veranderingen Passende ondersteuning:

Nadere informatie

Gemeenteraad Rhenen

Gemeenteraad Rhenen Gemeenteraad Rhenen 29 10 2014 Voorstellen Fransje van Veen: Directeur PPO de Link (Openbare scholen in Rhenen, Wageningen en Renkum) Voorzitter van oude SWV Veluwe Rijn Vallei tot 1 aug 2014 Bestuurslid

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg

Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO Midden-Limburg Samenvatting Ondersteuningsplan SWV Passend Onderwijs PO 31-02 Midden-Limburg Op 1 augustus 2014 gaat in Nederland de wet passend onderwijs van start. Dit betekent dat schoolbesturen de zorgplicht krijgen

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013

Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013 Voorlichting Passend Onderwijs juni 2013 Uw kind, is ons doel. Wat we ook doen, op welke laag van de organisatie dan ook. Het blijft gaan over uw kind! Doel van de bijeenkomst: Ik wil u uitleg geven over

Nadere informatie

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017 Commissie van Toewijzing Ingangsdatum 1 december 2017 1 Reglement CvT Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland bevattende bepalingen over de Commissie van Toewijzing (CvT).

Nadere informatie

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren SWV VO 20.02 Groningen Ommelanden november 2014 1 Gerelateerd aan de procesgang handelingsgericht arrangeren SWV PO 20.01 Het handelingsgericht arrangeren

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007)

Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) Samenvatting Jaarmonitor Passend onderwijs PO Eindhoven (3007) 2015-2016 Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Odysseuslaan 2 5631 JM Eindhoven Telefoon: 040-2968787 www.po-eindhoven.nl SWV

Nadere informatie

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 In deze samenvatting wordt eerst een overzicht gegeven van de algemene veranderingen in het onderwijsstelsel. Daarna

Nadere informatie

Ambulante begeleiding nieuwe stijl Het expertteam!

Ambulante begeleiding nieuwe stijl Het expertteam! Ambulante begeleiding nieuwe stijl Het expertteam! 10 o k t o b e r 2014 Pa s s e n d o n d e r w i j s N a o b e rschap m e e ste rs c h ap M i r j am M o o n s e n R i c h va n d e n B e rg Kennismaking

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal tel. 0318-508510 e-mail. De bron@shsveenendaal.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het ingaan van de Wet

Nadere informatie