STUDIE DAG I N T E G R A L E Z O R G E N O N D E R S T E U N I N G. - Area 42 Brussel. Donderdag 19 november 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE DAG I N T E G R A L E Z O R G E N O N D E R S T E U N I N G. - Area 42 Brussel. Donderdag 19 november 2015"

Transcriptie

1 Installatie: Tomas Saraceno (Biënnale Venetië, 2009) STUDIE DAG I N T E G R A L E Z O R G E N O N D E R S T E U N I N G Donderdag 19 november Area 42 Brussel

2

3 INHOUD PROGRAMMA INHOUD VAN DE WORKSHOPS LOCATIE INSCHRIJVING & BETALING MEER INFO

4

5 09u30 10u00 Onthaal met koffie 10u00-10u30 Verwelkoming en keynote lezing Integrale zorg en ondersteuning. Van theorie en praktijk naar integrale wetenschappelijke kennis. Prof. dr. Chantal Van Audenhove, promotor-coördinator Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 10u30-10u45 Workshopwissel 10u45-12u15 Workshop 1 Nieuwe toepassingen in de gezondheidspromotie Workshopleider: Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij Reflectie door een beleidsverantwoordelijke Workshop 2 Vermaatschappelijking van de zorg Workshopleiders: Prof. dr. Chantal Van Audenhove Prof. dr. Bert Aertgeerts Reflectie door een beleidsverantwoordelijke Workshop 3 Samenwerking tussen welzijn en gezondheid: the best of both worlds Workshopleiders: Prof. dr. Koen Hermans Prof. dr. Jan De Maeseneer Reflectie door een beleidsverantwoordelijke 12u15 13u40 Netwerklunch en posterpresentaties 13u40 14u00 Toespraak door Prof. dr. Wim Robberecht, vicerector van de groep biomedische wetenschappen 14u00-14u30 Toespraak door de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen 14u30-16u00 Workshop 5 Innovaties in de geestelijke gezondheidszorg Workshopleider: Prof. dr. Chantal Van Audenhove Reflectie door een beleidsverantwoordelijke Workshop 6 Een nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap Workshopleider: Prof. dr. Bea Maes Reflectie door een beleidsverantwoordelijke Workshop 7 Intersectorale monitoring en samenwerking Workshopleiders: Prof. dr. Koen Hermans Prof. dr. Johan Put Reflectie door een beleidsverantwoordelijke 16u00-17u00 Slotwoord gevolgd door een receptie PROGRAMMA Workshop 4 Kinderbijslag als een instrument voor integraal gezinsbeleid Workshopleider: Dr. Wim Van Lancker Reflectie door een beleidsverantwoordelijke Workshop 8 Financiering van de welzijnszorg: een transversaal perspectief Workshopleiders: Prof. dr. Jozef Pacolet, Dr. Sofie Kuppens Reflectie door een beleidsverantwoordelijke

6 Workshop 1 Nieuwe toepassingen in de gezondheidspromotie Workshopleider: Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij Tijdens deze workshop komen drie onderzoeken van het Steunpunt WVG aan bod die aansluiten op nieuwe ontwikkelingen en toepassingen in de gezondheidspromotie. U zal ook de gelegenheid krijgen om de ontwikkelde interventies te gebruiken of in te kijken. De ontwikkeling en implementatie van een self-management ehealth interventie in de eerste lijn Promotor: Copromotoren: Onderzoeker: Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij Prof. dr. Geert Crombez, prof. dr. Lieven Annemans, prof. dr. Steven Simoens Jolien Plaete Het sterftecijfer dat te wijten is aan chronische aandoeningen, is wereldwijd sterk gestegen. Uit onderzoek blijkt dat gezonde voeding en voldoende fysieke activiteit een belangrijke rol spelen in het voorkomen van deze aandoeningen. In dit onderzoeksproject is een evidence-based ehealth interventie ontwikkeld voor de promotie van gezonde voeding en beweging via de eerstelijnszorg. De interventie Mijn Actieplan richt zich op gezonde voeding (groenten en fruit) en fysieke activiteit bij Vlaamse volwassenen (18 tot 65 jaar) die op controle komen bij de huisarts. Dit instrument beoogt specifieke gedragsverandering en richt zich ook op het verhogen van empowerment, zelfregulatie skills en het probleemoplossend vermogen van patiënten/cliënten. Daartoe werd een interventie met drie pijlers opgebouwd: de zelfregulatie theorie (pijler 1), het gebruik van computer tailoring en ehealth middelen (pijler 2) en de toepassing bij de huisarts (pijler 3). Het onderzoek omvat een evidence-based ontwikkeling van de interventie, de evaluatie van het effect van de interventie en de haalbaarheid van de implementatie in Vlaamse huisartspraktijken.

7 Ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een interventie om veerkracht te bevorderen bij doelgroepwerknemers uit de sociale economie (StEIGERs) Promotoren: Copromotoren: Onderzoekers: Prof. dr. Lea Maes, prof. dr. Benedicte Deforche Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij, prof. dr. Lieven Annemans, prof. dr. Steven Simoens Jasmine Mommen, dr. Anne Hublet Ongelijkheid in gezondheid is een belangrijk thema binnen public health research. Personen met een beperking hebben een minder goede gezondheid dan de algemene populatie. In Vlaanderen worden personen met een beperking tewerkgesteld binnen sociale economie bedrijven. Bijgevolg is het mogelijk om de gezondheid van deze doelgroep te verbeteren via acties op de werkvloer. In het project StEIGERs is een interventie ontwikkeld om mentale gezondheid (veerkracht) te bevorderen bij doelgroepwerknemers uit de sociale economie. De interventie is gebaseerd op de Goed-Gevoel-Stoel, die uitgewerkt werd door VIGeZ, i.s.m. CEDES. Via het intervention mapping protocol werd deze interventie aangepast aan de noden van deze doelgroepwerknemers. De effectiviteit van de interventie werd onderzocht via een effect- en procesevaluatie. Economische evaluatie van welzijns en gezondheidsinterventies Promotoren: Onderzoeker: Prof. dr. Lieven Annemans, prof. dr. Steven Simoens Janne Schepers Beleidsmakers erkennen een nood aan gezondheids- en welzijnseconomische evaluaties van hun beleidsinitiatieven. De bijdrage van gezondheids- en welzijnseconomische evaluaties tot het besluitvormingsproces is nochtans eerder beperkt. Het Steunpunt WVG onderzocht via een literatuurstudie wat de belangrijkste knelpunten zijn voor het uitvoeren van economische evaluaties van welzijns- en gezondheidsinterventies. Deze knelpunten werden via een kwalitatief onderzoek getoetst bij zorgverleners. Dit onderzoek resulteert in oplossingen en suggesties om de knelpunten aan te pakken en te komen tot volledigere economische evaluaties van welzijns- en gezondheidsinterventies. Reflectie door een verantwoordelijke van het beleid en/of de praktijk.

8 Workshop 2 Vermaatschappelijking van de zorg Workshopleiders: Prof. dr. Chantal Van Audenhove en Prof. dr. Bert Aertgeerts Effectieve gemeenschapsgerichte zorg Promotoren: Copromotoren: Onderzoeker: Prof. dr. Chantal Van Audenhove Prof. dr. Bea Maes, prof. dr. Anja Declercq, prof. dr. Lieven Annemans, prof. dr. Steven Simoens Monia Vereecken De trend tot vermaatschappelijking impliceert dat men ook voor de meest kwetsbare doelgroepen streeft naar zorg (1) zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving van de persoon en (2) in aansluiting op de vraag van de persoon zelf en zijn omgeving. Hierdoor verandert ook de aard van de zorg zelf. Het Steunpunt WVG onderzoekt de gemeenschappelijke kenmerken van een goede zorg in de thuissituatie van drie doelgroepen: mensen met dementie, met een psychische kwetsbaarheid en met een verstandelijke beperking. Uit deze studie komen een aantal belangrijke eerste bevindingen die een vertrekbasis kunnen bieden voor het beleid. Er werden tien sleutelelementen uit de literatuur geselecteerd. Daarna werd nagegaan in welke mate deze sleutelelementen de facto als een cruciaal werkingselement in de drie sectoren aanvaard zijn. Vervolgens werd onderzocht op welke punten de effectiviteit van de thuiszorg verbeterd kan worden. Drie vormingsmodules werden ontwikkeld en getoetst in een pilootstudie. In de presentatie stellen we de resultaten voor van de studie en bediscussiëren we de bruikbaarheid ervan voor praktijk en beleid.

9 Kwetsbare ouderen in de eerstelijnszorg: too complex to manage? Promotoren: Copromotoren: Onderzoeker: Prof. dr. Bert Aertgeerts Prof. dr. Anja Declercq Leen De Coninck De vraag naar chronische zorg stijgt ten gevolge van de snelle veroudering van de Westerse bevolking en de langere levensverwachting van ouderen met multipele chronische problemen. De zorgvraag van deze populatie strekt ruimer dan de medische zorg. Zo betreft de zorgvraag van de kwetsbare oudere het totale functioneren in zijn/haar vertrouwde omgeving. Het Steunpunt WVG onderzoekt hoe de functionaliteit van de kwetsbare oudere kan behouden worden of verbeteren en welke de criteria zijn om het welslagen van de zorg rond de kwetsbare oudere te verhogen. We bestuderen ergotherapie als actor binnen een multidisciplinaire aanpak bij de kwetsbare oudere. Ook bekijken we de meerwaarde en knelpunten van IT. In de workshop presenteren we de resultaten van de studie en bediscussiëren we good practices. Reflectie door een verantwoordelijke van het beleid en/of de praktijk.

10 Workshop 3 Samenwerking tussen welzijn en gezondheid: the best of both worlds Workshopleiders: Prof. dr. Koen Hermans en Prof. dr. Jan De Maeseneer Deze workshop is geënt op diverse onderzoeken die in het kader van het Steunpunt WVG zijn uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Jan De Maeseneer, prof. dr. An De Sutter of prof. dr. Koen Hermans. Ze werden uitgevoerd door volgende onderzoekers: Jens Detollenaere, Jolien Vos, Charlotte Scheerens en Evy Meys. De eerste lijn in welzijn en gezondheid is in verandering. Vanuit de departementen huisartsengeneeskunde in Vlaanderen is een uitdagende visietekst Together we change neergelegd over de toekomst van de eerstelijnsgezondheidszorg. De nota bepleit een eerstelijnszorg die wordt georganiseerd in eerstelijnszones van tot inwoners. Binnen de eerstelijnszones zijn netwerken van interprofessionele eerstelijnszorgvoorzieningen actief. De minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wil dat er een betere afstemming komt binnen het eerstelijns welzijnswerk (OCMW, CAW, sociale diensten van de mutualiteit, opbouwwerk, justitiehuizen). In de afgelopen jaren werden een aantal onderzoeksprojecten uitgevoerd die dieper ingingen op de grootstedelijke organisatie van het eerstelijns welzijnswerk onder leiding van prof. dr. Koen Hermans, waaruit bleek dat alleen al samenwerking tussen de welzijnsactoren op de eerste lijn verre van evident is. We gaan in interactie over volgende vragen: (1) Wat zijn de mogelijkheden voor integratie tussen welzijn en gezondheid zijn mogelijk en wat verstaan we precies onder integratie? (2) Vinden we een gezamenlijke taal/classificatiesysteem? (3) Voor welke misstappen moeten we ons behoeden? Reflectie door de heer Tom Vermeire, afdelingshoofd afdeling Woonzorg en Eerstelijn van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en door mevrouw Marijke Enghien, afdelingshoofd van de afdeling Welzijn en Samenleving van het departement WVG.

11 Workshop 4 Kinderbijslag als een instrument voor een integraal gezinsbeleid Workshopleider: Dr. Wim Van Lancker Promotoren: Copromotor: Onderzoeker: Dr. Wim Van Lancker Dr. Gerlinde Verbist Julie Vinck De zesde staatshervorming zorgde ervoor dat de bevoegdheid inzake gezinsbijslagen werd overgeheveld van het federale niveau naar het niveau van de deelstaten. Sinds 1 juli 2014 is dit ook officieel een feit. Deze bevoegdheidsoverdracht geeft Vlaanderen de kans om het kinderbijslagstelsel grondig te hervormen, zo niet te vereenvoudigen. De implementatie van een nieuw kinderbijslagstelsel in Vlaanderen gaat echter gepaard met heel wat fundamentele vragen en kwesties. In deze workshop stellen we de eerste resultaten van het onderzoek een empirisch onderzoek naar de betaalbaarheid en wenselijkheid van hervormingen in de toekomstige Vlaamse kinderbijslag voor aan het grote publiek. Daarin schetsen we - op basis van wat theoretische inzichten en van een verkenning van 4 inkomensselectieve systemen - welke de uitdagingen zijn voor de nieuwe kinderbijslagregeling. Reflectie door de heer Diederik Vancoppenolle, wetenschappelijk adviseur van Kind & Gezin.

12 Workshop 5 Een nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap Workshopleider: Prof. dr. Bea Maes Deze workshop is gebaseerd op verschillende onderzoeken die in het kader van het Steunpunt WVG zijn uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Bea Maes of prof. dr. Koen Hermans. Ze werden uitgevoerd door volgende onderzoekers: Bram Vermeulen, Stephy Colla en Liesbeth Op de Beeck. Naar aanleiding van de beleidsnota Perspectief 2020 (Vandeurzen, 2010) is er heel wat in beweging gezet op het vlak van zorg en ondersteuning voor personen met een handicap. In de lijn van het VN-verdrag betreffende de rechten van personen met een handicap zijn volwaardig burgerschap en de regie over het eigen leven centrale elementen in dit vernieuwde ondersteuningsbeleid. De invoering van de persoonsvolgende financiering neemt daarbij een belangrijke plaats in. Ter ondersteuning van deze zorgvernieuwing zijn in het kader van het Steunpunt WVG verschillende korte termijnprojecten uitgevoerd, met name Nulmeting van het gebruik van reguliere diensten door personen met een handicap, Evaluatie Multifunctionele Centra voor kinderen en jongeren met een beperking, Evaluatie van de Diensten Ondersteuningsplan, Operationalisering van het begrip grootste ondersteuningsnood in het kader van de zorgregie en Organisatie van het voortraject voor personen met een handicap. We stellen deze onderzoeken kort voor. We gaan in op de belangrijkste resultaten en hun bijdrage aan het vernieuwde ondersteuningsbeleid. Ook maken we vanuit de onderzoeken enkele kritische kanttekeningen en benoemen we valkuilen aangaande het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap. Reflectie door de heer Jos Theunis, afdelingshoofd van de afdeling Zorg van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

13 Workshop 6 Innovaties in de geestelijke gezondheidszorg Workshopleider: Prof. dr. Chantal Van Audenhove Deze workshop is opgebouwd rond diverse onderzoeken die in het kader van het Steunpunt WVG zijn uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Chantal Van Audenhove en prof. dr. Koen Hermans of prof. dr. Omer Van den Bergh en prof. dr. Dirk Hermans. Ze werden uitgevoerd door volgende onderzoekers: Stephanie Vanclooster, dr. Tom Van Daele en dr. Evelien Coppens. Het Steunpunt WVG realiseerde drie projecten met betrekking tot de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De vermaatschappelijking van de GGZ brengt mee dat een aanbod van psychische hulpverlening in de eerste lijn sterker wordt uitgebouwd. Minister Jo Vandeurzen ontwikkelde een pilootproject met 7 eerstelijnspsychologen in opvolging van het GGZ congres van Het Steunpunt WVG evalueerde deze nieuwe ontwikkeling in het GGZ landschap. In de presentatie bieden we een antwoord op de vragen die aan de basis lagen van dit actieproject. Zo verneemt u welke doelgroep van deze nieuwe dienst gebruikt maakt, hoe het takenpakket en het netwerk van de eerstelijnspsycholoog er uit ziet, welke evaluaties men maakt van deze nieuwe functie vanuit diverse perspectieven en dergelijke meer. Daarnaast werkte het Steunpunt WVG aan (1) een adhoc onderzoek over de vraag hoe het aanbod van GGZ voorzieningen zich verhoudt ten opzichte van de noden die men op basis van prevalentiestudies bepaalt en (2) een tweejarig project over de preventie en vroegtijdige behandeling van comorbide depressie bij chronisch zieken in de thuissituatie. We presenteren kort de resultaten en discussiëren over de praktijk- en beleidsaanbevelingen. Reflectie door mevrouw Danielle Massant, Afdeling Woonzorg en Eerstelijn van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

14 Workshop 7 Intersectorale monitoring en samenwerking Workshopleiders: Prof. dr. Koen Hermans en Prof. dr. Johan Put Deze workshop is geënt op diverse onderzoeken die in het kader van het Steunpunt WVG zijn uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Johan Put en/of prof. dr. Koen Hermans. Ze werden uitgevoerd door volgende onderzoekers: Jasper De Witte, Hanne Op de Beeck en Lesley Bogaerts. In deze workshop vertrekken de onderzoekers van drie vragen, die voortbouwen op inzichten uit drie onderzoeken van het Steunpunt WVG: (1) het monitoren van intersectoraal zorggebruik, (2) informatiedeling tussen zorgverleners en (3) het cliëntenperspectief op samenwerking. We kiezen voor een interactieve aanpak waarin de deelnemers vanuit hun perspectief reflecteren en met elkaar in dialoog gaan. De drie vragen waarrond deze workshop is opgebouwd, zijn: (1) het monitoren van intersectoraal zorggebruik: rond welke cliënten is samenwerking nodig? (2) informatiedeling: welke informatie kan/mag gedeeld worden in geval van samenwerking, rekening houdend met het beroepsgeheim? (3) het cliëntenperspectief: hoe kan de samenwerking cliëntgericht worden? Reflectie door de heer Stefaan Van Mulders, administrateur-generaal van het Agentschap Jongerenwelzijn.

15 Workshop 8 Een transversaal perspectief op de financiering van de welzijnszorg in Vlaanderen Workshopleiders: Prof. dr. Jozef Pacolet en Dr. Sofie Kuppens Deze workshop is gebaseerd op diverse onderzoeken die in het kader van het Steunpunt WVG zijn uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Jozef Pacolet of dr. Sofie Kuppens. Ze werden uitgevoerd door volgende onderzoekers: Annelies De Coninck, Frederik De Wispelaere, Joris Vanormelingen en dr. Eva Vande Gaer. Vier weliswaar sterk uiteenlopende subsectoren van de welzijns- en gezondheidssector in Vlaanderen zijn in de loop van de voorbije jaren in een vergelijkbare benadering in beeld gebracht. Het betreft de thuiszorg (gezinszorg en aanvullende thuiszorg), de residentiële ouderenzorg, innovatieve zorgvormen voor personen met een handicap (i.c. kleinschalige woonprojecten) en de buitenschoolse kinderopvang. Telkens werden de financieringsmechanismen geïdentificeerd, en daarna werd bij voorkeur op basis van boekhoudkundige en andere administratieve informatie een zo exhaustief mogelijk beeld geschetst van de financieringsstromen, dit vanuit het perspectief van de voorzieningen. In het seminarie zetten we de resultaten naast elkaar om alzo een transversaal perspectief te krijgen dat voor eenieder herkenbaar of integendeel vernieuwend zal zijn. Juist omdat het (vaak versnipperde) beeld geschetst wordt van de situatie voor de 6de staatshervorming, zal deze analyse ontegensprekelijk inspirerend zijn voor keuzes naar de toekomst toe. Reflectie door een verantwoordelijke van het beleid.

16 Inschrijving Locatie U kan zich tot 9 november 2015 inschrijven via deze link Area 42 Paleizenstraat 46A 1030 BRUSSEL vindt u hier Prijs De kostprijs voor deelname aan deze studiedag bedraagt 65 euro. Betaling Betalen kan u door overschrijving van het bedrag op rekeningnummer BE (BIC KREDBEBB) van de KU Leuven met vermelding van "400/0012/48006_uw voornaam_uw naam". Wenst u een factuur? Kleur dan het bolletje in het inschrijvingsformulier zwart en vul de gevraagde gegevens in. Gelieve na ontvangst de factuur te betalen met de daarin vermelde gestructureerde code. Meer info Indien u vragen heeft over deze studiedag, kan u terecht bij het secretariaat van het Steunpunt WVG via swvg@med.kuleuven.be.

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( )

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( ) Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (2012-2015) Consortium SWVG KU Leuven LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy Instituut voor Sociaal Recht Dienst Jeugdgezondheidszorg HIVA, Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers

SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers Ben je geboeid door wetenschappelijk onderzoek? Voel je je uitgedaagd om wetenschappelijk onderzoek te verrichten en de minister hiermee te ondersteunen bij het

Nadere informatie

Een overzicht van het SWVG-onderzoek inzake kwaliteitsvolle zorg voor kinderen en jongeren in Vlaanderen ( )

Een overzicht van het SWVG-onderzoek inzake kwaliteitsvolle zorg voor kinderen en jongeren in Vlaanderen ( ) Een overzicht van het SWVG-onderzoek inzake kwaliteitsvolle zorg voor kinderen en jongeren in Vlaanderen (2012-2015) Prof. dr. Chantal Van Audenhove Promotor-coördinator SWVG & Valérie Carrette Coördinator

Nadere informatie

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse BRUGGEN BOUWEN WOONZORG EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SAMEN ONDERWEG NAAR 2025: NAAR EEN GEÏNTEGREERD WELZIJNS- EN

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door: Sociale EconomIe en GEzondheidspRomotie: StEIGERs Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij, Prof. dr. Benedicte Deforche, Prof. dr. Lea Maes, dr. Anne Hublet, Jasmine Mommen, Nele Huys Studiedag SWVG Integrale

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Beleidsnota Vandeurzen : hervorming van structuren

Beleidsnota Vandeurzen : hervorming van structuren Samenwerking tussen welzijn en gezondheid: the best of both worlds Prof. dr. Koen Hermans, Prof. dr. Jan De Maeseneer Studiedag SWVG Integrale zorg en ondersteuning 19 november 2015 - workshop 3 Beleidsevoluties

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Innovatie in de ouderenzorg in België Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Ouderen in België De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is in de eerste plaats een succes! 4 Beelden

Nadere informatie

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 ZORG IN EVOLUTIE 2 ZORG IN EVOLUTIE Professioneel gestuurde zorg Hospitalocentrisme Gezondheidszorg welzijn gescheiden Nadruk acute geneeskunde Aanbodgestuurde

Nadere informatie

Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Netwerkdag chronische zorg en zorgregio s Domus Medica 21 maart 2015 Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Beleidstraject eerste lijn in Vlaanderen tot 2014 6 e staatshervorming

Nadere informatie

Sociale EconomIe en GEzondheidspRomotie StEIGERs. Studiedag 14/01/2016

Sociale EconomIe en GEzondheidspRomotie StEIGERs. Studiedag 14/01/2016 Sociale EconomIe en GEzondheidspRomotie StEIGERs Studiedag 14/01/2016 StEiGERs Dit onderzoek wordt uitgevoerd door: Promotor: Prof. Ilse De Bourdeaudhuij Universiteit Gent Copromotor: Prof. Benedicte Deforche

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN. Naar een evidence based overleg tussen zorgverstrekker en patiënt. 21 november 2014

SAMEN KIEZEN. Naar een evidence based overleg tussen zorgverstrekker en patiënt. 21 november 2014 21 november 2014 Kiezen in overleg? Prof. dr. Chantal Van Audenhove directeur van LUCAS Kiezen in overleg? LUCAS kijkt vooruit LUCAS verbindt LUCAS onderzoekt LUCAS werkt! LUCAS kijkt vooruit Vergrijzing

Nadere informatie

Het Geïntegreerd Breed Onthaal. Een beschrijvend en evaluerend onderzoek

Het Geïntegreerd Breed Onthaal. Een beschrijvend en evaluerend onderzoek Het Geïntegreerd Breed Onthaal Een beschrijvend en evaluerend onderzoek Wie-is-wie? Didier Boost (onderzoeker) Universiteit Antwerpen, OASeS, Master Sociaal Werk Sara Elloukmani (onderzoeker) Universiteit

Nadere informatie

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019

OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 OP ÉÉN LIJN IN DE GEZONDHEIDSZORG VAN MORGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 23/02/2019 VERDELING BEVOEGDHEDEN Vlaamse sociale bescherming (CARE) Persoonsvolgende financiering

Nadere informatie

Advies. Over de financiering en de organisatie van de eerstelijnspsychologische interventies in Vlaanderen. Brussel, 27 september 2018

Advies. Over de financiering en de organisatie van de eerstelijnspsychologische interventies in Vlaanderen. Brussel, 27 september 2018 Advies Over de financiering en de organisatie van de eerstelijnspsychologische interventies in Vlaanderen Brussel, 27 september 2018 SARWGG_Raad_20180927_ELPF_ADV_DEF.docx Strategische Adviesraad Welzijn

Nadere informatie

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk

over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Advies over het Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het decreet algemeen welzijnswerk Brussel, 25 april 2013 SARWGG_ADV_20130425_BVR_AWW Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks Lieve Dekempeneer 1 Ø Vzw De Lork - sector personen met een beperking - Vaph - Verblijf - Dagactiviteiten (ontmoeten werken leren) - Mobiele ondersteuning Ø Vzw

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zorg om talent en slimmer zorgen Zorg om talent Een vd belangrijkste pijlers van Flanders Care Aandacht voor mensen die werken in zorg en welzijn

Nadere informatie

SWVG beleidsrelevant onderzoek met zicht op de eerste lijn

SWVG beleidsrelevant onderzoek met zicht op de eerste lijn SWVG beleidsrelevant onderzoek met zicht op de eerste lijn Steunpunt Beleidsrelevant Onderzoek Consortium: Partners: KU Leuven LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy Instituut voor Sociaal Recht

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken vermaatschappelijking en wonen. 7/06/2019 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg There is

Nadere informatie

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen!

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Studiedag Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vrijdag

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

betreffende een versterkt geestelijkegezondheidsbeleid

betreffende een versterkt geestelijkegezondheidsbeleid ingediend op 1319 (2017-2018) Nr. 1 25 oktober 2017 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Vera Jans, Björn Anseeuw, Martine Taelman, Piet De Bruyn, Katrien Schryvers en Peter Persyn betreffende een versterkt

Nadere informatie

STAP, STress AanPakken Psycho-educatief lesprogramma over. Procesevaluatie van een proefimplementatie. depressie. Cursus

STAP, STress AanPakken Psycho-educatief lesprogramma over. Procesevaluatie van een proefimplementatie. depressie. Cursus Inleiding Procesevaluatie van een proefimplementatie STAP als praktijkvoorbeeld Tom Van Daele Prof. dr. Omer Van den Bergh Prof. dr. Dirk Hermans Prof. dr. Chantal Van Audenhove STAP, STress AanPakken

Nadere informatie

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u?

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u? Reorganisatie van de eerste lijn Wat verandert er voor u? Verloop van de avond 20u: onthaal 20u30: verwelkoming en samenvatting van de Eerstelijnsconferentie 21u: lezing prof. Annemans 22u: netwerkdrink

Nadere informatie

NAAR EEN VLAAMS REVALIDATIEBELEID Dr. Dirk Dewolf - administrateur-generaal Zorg en Gezondheid

NAAR EEN VLAAMS REVALIDATIEBELEID Dr. Dirk Dewolf - administrateur-generaal Zorg en Gezondheid NAAR EEN VLAAMS REVALIDATIEBELEID Dr. Dirk Dewolf - administrateur-generaal Zorg en Gezondheid VLAAMS AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID 14.03.16 Agentschap Zorg en Gezondheid 2 CONTACTPERSONEN Teamverantwoordelijke

Nadere informatie

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen?

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? 2014-2019: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? Grote uitdagingen 1. Budgettaire krapte Toenemende zorgnoden 2. Staatshervorming: nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen 3. Zorgvernieuwing noodzakelijk

Nadere informatie

Integrale zorg en ondersteuning

Integrale zorg en ondersteuning Integrale zorg en ondersteuning Prof. dr. Chantal Van Audenhove Promotor-coördinator SWVG & Valérie Carrette Coördinator SWVG Steunpunt Beleidsrelevant Onderzoek Consortium: Partners: KU Leuven LUCAS,

Nadere informatie

Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk

Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Hedendaagse uitdagingen Hedendaagse uitdagingen Toenemende vergrijzing - multimorbiditeit Vermaatschappelijking

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 26 maart 2019 Agenda 1. Inleiding 2. Beslissing visie en waarden 3. Aanzet actieplan 4. Samenwerking in de regio 5. Verdere afspraken

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door: Economische evaluatie van 3 welzijnsinterventies in Vlaanderen Deelstudie Kwalitatief Onderzoek: knelpunten van economische evaluaties van welzijnsinterventies getest bij huisartsen en welzijnswerkers

Nadere informatie

Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden

Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden Integraal samenwerken om de behandelingskloof te bestrijden Preventie van uithuiszetting als succesvolle interventie Prof. dr. Koen Hermans Opbouw presentatie Vertrekpunt: treatment gap in de GGZ in Vlaanderen

Nadere informatie

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid

Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Garanties voor hulpcontinuïteit in de overgang naar meerderjarigheid Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 David Debrouwere Afdelingshoofd Voorzieningenbeleid Jongerenwelzijn Inhoud Actieplan jongvolwassenen

Nadere informatie

Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin

Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin Een organisatiemodel voor zorgzame buurten? Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin 1. Wat de overheid zich voornam Regeerakkoord 2014-2019 Nadruk op ondersteuning en zorg van

Nadere informatie

MDO in perspectief. Herentals, 22 november 2018

MDO in perspectief. Herentals, 22 november 2018 MDO in perspectief Herentals, 22 november 2018 Ann Baeyens, Raadgever Woonzorg, kabinet Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Plaats van het MDO in een vernieuwde zorgcontext

Nadere informatie

Antwerpen, Cultureel Congrescentrum Elzenveld

Antwerpen, Cultureel Congrescentrum Elzenveld Studiedag: Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Antwerpen, Cultureel Congrescentrum Elzenveld Organisatie door het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA-K.U.Leuven) Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Inspiria 3 in Doucheflux Volgende data: -Open Inspiria: 24 oktober -Inspiria 4: 12 december

Inspiria 3 in Doucheflux Volgende data: -Open Inspiria: 24 oktober -Inspiria 4: 12 december Inspiria 3 in Doucheflux Volgende data: -Open Inspiria: 24 oktober -Inspiria 4: 12 december Denk-Durf-Doe-Deel Verloop 9u 9u30: Ontvangst met koffie 9u30: Voorstelling nieuwe gezichten 9u30 10u15: Voorstelling

Nadere informatie

De patiënt als partner in zorg: ook in medicatie!

De patiënt als partner in zorg: ook in medicatie! De patiënt als partner in zorg: ook in medicatie! 13 november 1015 Studiedag MFC Ilse Weeghmans Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) (Fr tegenhanger LUSS) Platform van 100 patiëntenverenigingen

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR GEZONDHEIDSMEETING 2014 DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR Gebouw VGC administratie Emile Jacqmainlaan 135 1000 Brussel THEMA S WORKSHOP 1 Zorgdetectie zorgregie zorgweigering: welke wegen vinden hun bestemming?

Nadere informatie

Sociale economie en gezondheidspromotie: Steigers

Sociale economie en gezondheidspromotie: Steigers Steunpunt WVG Minderbroedersstraat 8 B-3000 Leuven +32 16 37 34 32 www.steunpuntwvg.be swvg@kuleuven.be Rapport 49/1 StEIGERs Op weg naar een goed gevoel - DEEL 1 - Ontwikkeling van een interventie om

Nadere informatie

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen Prof. Dr. Paul Van Royen Deze voordracht Enkele basiscijfers qua aanbod en gebruik van zorg Vijf uitdagingen voor de toekomst

Nadere informatie

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld.

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 502 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 23 maart 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Moeder-kindeenheden - Stand van zaken Voor de meeste vrouwen

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Social Profit. Over de kracht van de juiste mensen in Raad van Bestuur en organisatie. Donderdag 24 februari 2011 Salons Waerboom, Groot-Bijgaarden

Social Profit. Over de kracht van de juiste mensen in Raad van Bestuur en organisatie. Donderdag 24 februari 2011 Salons Waerboom, Groot-Bijgaarden Dagvan de Social Profit Over de kracht van de juiste mensen in Raad van Bestuur en organisatie P E R S O O N L I J K E U I T N O D I G I N G Donderdag 24 februari 2011 Salons Waerboom, Groot-Bijgaarden

Nadere informatie

Verwacht een dag waarop je:

Verwacht een dag waarop je: Vrijwilligerswerk: (er)vaar je mee? [1] Werk je met vrijwilligers in jouw organisatie of wil je er graag mee aan de slag? Vraag je je af hoe vrijwilligers er een volwaardige plek kunnen krijgen? Wil je

Nadere informatie

De ontwikkeling en implementatie van een selfmanagement ehealth interventie in de eerste lijn. Promotor: Prof. Dr. Ilse De Bourdeaudhuij

De ontwikkeling en implementatie van een selfmanagement ehealth interventie in de eerste lijn. Promotor: Prof. Dr. Ilse De Bourdeaudhuij De ontwikkeling en implementatie van een selfmanagement ehealth interventie in de eerste lijn Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij, Prof. dr. Geert Crombez, drs. Jolien Plaete Studiedag SWVG Integrale zorg

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen

De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) 1 Lokaal sociaal beleid: een sterk verhaal Decreet

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

Nieuwsbrief Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Steunpunt beleidsrelevant onderzoek. Minister Vandeurzen bezoekt het Steunpunt WVG

Nieuwsbrief Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Steunpunt beleidsrelevant onderzoek. Minister Vandeurzen bezoekt het Steunpunt WVG 2010 02 Steunpunt beleidsrelevant onderzoek Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Minister Vandeurzen bezoekt het Steunpunt WVG Op maandag 3 mei bezocht minister Jo Vandeurzen het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Preventie en vroegtijdige behandeling van comorbide depressie bij chronisch zieken in de Vlaamse eerstelijnszorg

Preventie en vroegtijdige behandeling van comorbide depressie bij chronisch zieken in de Vlaamse eerstelijnszorg Steunpunt WVG Kapucijnenvoer 39 B-3000 Leuven +32 16 33 70 70 www.steunpuntwvg.be swvg@med.kuleuven.be Preventie en vroegtijdige behandeling van comorbide depressie bij chronisch zieken in de Vlaamse eerstelijnszorg

Nadere informatie

Advies. Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid. Brussel, 26 mei 2015

Advies. Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid. Brussel, 26 mei 2015 Advies Conceptnota tripartite overlegstructuur voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Brussel, 26 mei 2015 SERV_20150526_conceptnota_overlegmodel_WVG_ADV Sociaal-Economische Raad van

Nadere informatie

Organisatie van de Zorg

Organisatie van de Zorg Organisatie van de Zorg Voorstelling Sabine Victor zorgcoach- casemanager 051 24 91 62 0492 58 01 95 sabine.victor@zbroeselare.be www.zbroeselare.be dienst Thuiszorg Zorgbedrijf directie dienstencentra

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

De verantwoordelijkheden van de thuisverpleegkundige in evolutie

De verantwoordelijkheden van de thuisverpleegkundige in evolutie De verantwoordelijkheden van de thuisverpleegkundige in evolutie Herman Nys KU Leuven Situering binnen Vlaamse beleidsvoornemens 1 Regeerakkoord 2014-2019 De zorg in Vlaanderen zal evolueren naar een meer

Nadere informatie

Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block

Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block Financiering psychologische zorg in de 1 ste lijn Inhoud 1. Retroacta 2. Doelgroep 3. Profiel zorgverstrekker 4. Modaliteiten voor (terug)betaling 4.1 Verbinding met ggz-netwerk 4.2 Toewijzing budget 4.3

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Met de kracht van de jeugd!

Met de kracht van de jeugd! Met de kracht van de jeugd! Programma Waar staat de jeugd in 2020? Hoe ziet de jeugd de jeugdhulp in 2020? De visie op de jeugdhulp in 2020 Parcours van de Staten-Generaal Visie op jeugdhulp 2020 Toespraak

Nadere informatie

PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden. Inhoud. 1. Algemeen

PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden. Inhoud. 1. Algemeen PVF 10 oktober Vragen en Antwoorden Inhoud 1. Algemeen... 1 2. Basisondersteuningsbudget (BOB)... 3 3. Persoonsvolgend Budget... 4 4. Overgaan naar het nieuwe systeem... 5 5. Hulp bij de overstap naar

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

11/12/2018 HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? Vraag van de FOD Volksgezondheid. onderzoekvragen en methode

11/12/2018 HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? Vraag van de FOD Volksgezondheid. onderzoekvragen en methode HOE DE ORGANISATIE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG VOOR OUDEREN VERBETEREN? JEF ADRIAENSSENS, MARIA-ISABEL FARFAN-PORTET, NADIA BENAHMED, LAURENCE KOHN, CÉCILE DUBOIS, STEPHAN DEVRIESE, MARIJKE EYSSEN,

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Haalbaarheidsstudie: een ehealth interventie voor gezondheidspromotie bij huisartsen

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Haalbaarheidsstudie: een ehealth interventie voor gezondheidspromotie bij huisartsen Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Haalbaarheidsstudie: een ehealth interventie voor gezondheidspromotie bij huisartsen Jolien Plaete Prof. dr. Ilse De Bourdeaudhuij Prof. dr. Geert Crombez Rapport

Nadere informatie

INNOVATIE OF INTEGRATIE?

INNOVATIE OF INTEGRATIE? INNOVATIE OF INTEGRATIE? Integratie van zorg in Vlaanderen Steven Dhondt KU Leuven Hanneke Molema TNO Bert Vrijhoef VUB PROGRAMMA Tijd Thema Presentator 12.00-12.20u 12.20-13.45u Welkom en samenvatting

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1; Besluit van de Vlaamse Regering van 13 januari 2006 betreffende de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

Zij volgen voor de boekhouding de federale regelgeving

Zij volgen voor de boekhouding de federale regelgeving DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR Door Marcel Lauwers, teamverantwoordelijke Algemene werking en financiën, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Auditorium 500 14/06/07 DE VLAAMSE WELZIJNS-

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Vlaamse Regering. en anderzijds het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg [Regio], hierna te noemen het OP

Vlaamse Regering. en anderzijds het Overlegplatform Geestelijke Gezondheidszorg [Regio], hierna te noemen het OP Vlaamse Regering OVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN HET OVERLEGPLATFORM GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG [ regio] OVER DE UITVOERING VAN ARTIKEL 37 VAN HET DECREET VAN 15 JULI 2016 HOUDENDE DIVERSE

Nadere informatie

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder Open oproep Pionieren in samenwerking Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder INLEIDING Vlaams minister Jo Vandeurzen streeft naar een sterkere samenwerking

Nadere informatie

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet-

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet- Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010 houdende de uitvoering van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de zorgverzekering,

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

Onderwerpen voor proactieve advisering januari juni 2016

Onderwerpen voor proactieve advisering januari juni 2016 Werkprogramma Onderwerpen voor proactieve advisering januari 2015 - juni 2016 5 februari 2015 Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 F +32 2 217

Nadere informatie

Bru-Stars Brussels netwerk geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. Réseau bruxellois en santé mentale pour enfants et adolescents

Bru-Stars Brussels netwerk geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. Réseau bruxellois en santé mentale pour enfants et adolescents Bru-Stars Brussels netwerk geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren Korte historiek Waarover gaat het? Hoe? De Gids www.psy0-18.be Gebaseerd op een aantal pijlers Globaal Geïntegreerd Vermaatschappelijking

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Sociaal kapitaal in het SWVG. Sara Willems, MA, PhD

Sociaal kapitaal in het SWVG. Sara Willems, MA, PhD Sociaal kapitaal in het SWVG Sara Willems, MA, PhD Inhoud presentatie Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Sociaal Kapitaal in het SWVG design in kaart brengen van contextvariabelen meten sociaal

Nadere informatie

Hervormingen in de eerste lijn. Zorgcircuit GGZ Ouderen 23 februari 2018

Hervormingen in de eerste lijn. Zorgcircuit GGZ Ouderen 23 februari 2018 Hervormingen in de eerste lijn Zorgcircuit GGZ Ouderen 23 februari 2018 Waar het begon? Zesde staatshervorming overdracht van bevoegdheden Eerstelijnsconferentie 16 februari 2017 hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Nieuwe gids GGB K&J 1

Nieuwe gids GGB K&J 1 Nieuwe gids GGB K&J 1 Waarom deze gids Missie en Visie 3 Visie: 7 uitgangspunten A. Het moet duidelijk zijn dat een geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren moet uitgaan van een globale aanpak

Nadere informatie

VR DOC.0952/2BIS

VR DOC.0952/2BIS VR 2018 2007 DOC.0952/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand

Nadere informatie

Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019

Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019 Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019 Waarom dit document? Positieve Gezondheid, persoonsgerichte zorg en ondersteunde zelfzorg zijn initiatieven die vanuit

Nadere informatie

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. StEIGERs Op weg naar een goed gevoel DEEL 1

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. StEIGERs Op weg naar een goed gevoel DEEL 1 Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin StEIGERs Op weg naar een goed gevoel DEEL 1 Ontwikkeling van een interventie om veerkracht te bevorderen bij doelgroepwerknemers uit de sociale economie Jasmine

Nadere informatie