Aansluiting bij Instituut Sportrechtspraak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aansluiting bij Instituut Sportrechtspraak"

Transcriptie

1 Agendapunt 7.1 Aansluiting bij Instituut Sportrechtspraak Aanleiding Per 1 januari 2013 moeten de bij NOC*NSF aangesloten sportbonden, om voor Lottofinanciering in aanmerking te komen, voldoen aan de zogenaamde minimale kwaliteitseisen voor tuchtrechtspraak inzake seksuele intimidatie. Daartoe zijn nieuwe regels opgesteld die binnen de bonden moeten worden toegevoegd aan het Tuchtreglement. Omdat tuchtrechtspraak op het terrein van seksuele intimidatie specifieke deskundigheid vereist en die in Tuchtcommissies bij bonden veelal niet voorhanden is, adviseert NOC*NSF bonden hiertoe aan te sluiten bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Daarbij wordt tevens aanbevolen dit te doen voor de Dopingrechtspraak. Het bestuur heeft dit advies overgenomen en stelt de Jaarvergadering voor aan te sluiten bij het ISR voor de tuchtrechtspaak inzake seksuele intimidatie en doping. Hieronder wordt een uitleg gegeven over het ISR. In bijlage 1 zijn enkele vragen en antwoorden opgenomen over de gevolgen van de aansluiting bij het ISR. In bijlage 2 is informatie van NOC*NSF opgenomen over de minimale kwaliteitseisen voor tuchtrechtspraak inzake seksuele intimidatie. Bij de agendapunten 9.1, 9.2 en 9.3 worden de noodzakelijke wijzigingen in Statuten, Algemeen Reglement en Tuchtreglement behandeld. Het Instituut Sportrechtspraak Het ISR is door sportbonden belast met de uitvoering van hun tuchtrechtspraak. Dit gebeurt door de tuchtcommissie en in beroep door de commissie van beroep. Aan het hoofd van beide commissies staat een algemeen voorzitter. De tuchtcommissie en de commissie van beroep worden bijgestaan door een ambtelijk secretaris en een juridisch secretaris. Bij de ambtelijk secretaris worden tuchtzaken en het beroep aanhangig gemaakt. De juridisch secretaris begeleidt de zaak juridisch. De bij de tuchtrechtspraak van het ISR betrokken personen worden benoemd door het bestuur van de Stichting Tuchtrechtspraak en functioneren onafhankelijk van de sportbond. De tuchtcommissie en de commissie van beroep bestaan uit kamers van drie personen die met de behandeling van een zaak zijn belast. De voorzitter van een kamer is een jurist. Voor de behandeling van dopingzaken is er een gespecialiseerde kamer. Wat is tuchtrechtspraak? Tuchtrechtspraak betreft de bestraffing van overtredingen in verenigingsverband. Een sportbond is een vereniging. Van een overtreding is sprake wanneer gehandeld wordt in strijd met de statuten, reglementen of een besluit van de sportbond en soms ook van de betreffende internationale sportbond. Daarnaast kan er sprake zijn van een overtreding

2 wanneer een lid de belangen van de bond schaadt of zich tegenover een medelid niet gedraagt zoals deze zich zou behoren te gedragen. Het verenigingsrecht biedt een sportbond de mogelijkheid om overtredingen te bestraffen en speciale commissies daarmee te belasten. In dit geval: de tuchtcommissie en de commissie van beroep van het Instituut. De tuchtrechtspraak gebeurt volgens vaste regels die vermeld zijn in de Tuchtreglementen van het ISR. Op wie is de tuchtrechtspraak van het Instituut van toepassing? De tuchtrechtspraak is van toepassing op alle leden van de sportbonden die hun tuchtrechtspraak aan het ISR hebben opgedragen. Elk lid van die sportbond kan bij een overtreding met het ISR te maken krijgen. Hetzij als aangever van een overtreding, hetzij als betrokkene tegen wie aangifte is gedaan, maar wellicht ook als getuige of als deskundige. Aansluiting De sportbonden die hun tuchtrechtspraak aan het Instituut opdragen, sluiten daartoe een overeenkomst met de stichting. Deze sportbonden moeten aan een aantal juridische voorwaarden voldoen om te kunnen worden toegelaten. De behandeling van tuchtzaken door het ISR komt geheel voor rekening van de desbetreffende sportbonden. Per zaak worden de aan die zaak verbonden kosten aan de sportbond in rekening gebracht. Daartoe behoren onder andere de eventuele zaalhuur ten behoeve van de mondeling behandeling, de kosten van de juridisch secretaris en de aan de tuchtrechter toe te kennen onkostenvergoeding. Er wordt naar gestreefd de zittingen in of rondom Utrecht te doen plaatsvinden. Tevens wordt gestreefd zoveel mogelijk nationale sportbonden, die lid zijn van NOC*NSF, te laten aansluiten bij het ISR. Inmiddels zijn er 37 sportbonden aangesloten.

3 Bijlage 1 Vragen over aansluiting bij het ISR NOC*NSF heeft ten behoeve van de aansluiting bij het ISR jurist Fred Kollen ingeschakeld. Fred Kollen is een belangrijke kenner van sportrecht en verenigingsrecht en is een van de grondleggers van het ISR. Op 6 november 2012 heeft een overleg tussen Reglementscommissie en Fred Kollen plaatsgevonden waarin de gevolgen van de aansluiting zijn besproken. Hieronder worden de meest relevante besproken vragen en antwoorden vermeld. 1. Wat zijn de kosten van een tuchtzaak bij het ISR? - Het ISR betaalt alleen reiskosten en dinervergoeding aan de rechters. Voorts worden secretariaatskosten in rekening gebracht. - De afhandeling van een zaak zal tussen de euro bedragen. - De verliezende partij betaalt in beginsel de kosten. - Eenvoudige zaken zullen goedkoper zijn. 2. Is de kennis van het ISR over de specifieke bond niet te klein? - De bond mag personen voordragen, mits zij aan bepaalde eisen voldoen: voorzitters moeten jurist zijn, terwijl bijzitters juridisch gevoel moeten hebben en de bond kennen ( cultuur ). - Advies voor het aanleveren van leden voor de Tuchtcommissie: meer feitgericht; advies voor het aanleveren van leden voor de Commissie van Beroep leden: meer beschouwend gericht. - Het is niet mogelijkheid zelf personen te benoemen in de kamers Doping en Seksuele Intimidatie. 3. Hoe is aansprakelijkheid van de bond geregeld? - De bond is aansprakelijk, het ISR niet. Dat is hetzelfde als in de huidige situatie het geval is. - De borging is dat de tuchtrechters van het ISR deskundiger zijn dan binnen bonden gebruikelijk. - Bij tuchtspraak inzake Doping is er een zwaar bewijsvoeringsregime; bij tuchtspraak inzake Seksuele Intimidatie een licht bewijsvoeringsregime. - Degene die bij het ISR is veroordeeld, maar door de strafrechter is vrijgesproken, zal moeten bewijzen dat hij onbehoorlijk is behandeld door het ISR. 4. Zijn de termijnen van het ISR vergelijkbaar met die van de bond? - De termijnen zijn vergelijkbaar, maar er bestaan geen spoedprocedures. - De bond neemt de tuchtreglementen inzake Doping en Seksuele intimidatie van het ISR over als zijnde zijn eigen reglementen. De ISR-reglementen kunnen niet door de bond worden gewijzigd. 5. Moeten er nieuwe statuten worden opgesteld?

4 - Ja, de wijzigingen in statuten en enkele reglementen van de aansluitende bond worden dwingend voorgeschreven om een juiste procedurele en inhoudelijke rechtspraak te kunnen waarmaken. 6. Hoe ziet de concrete aansluiting eruit? - Er zal een toevoeging van circa 3 pagina s aan de statuten worden gemaakt. - Er dient een overeenkomst met het ISR te worden gesloten. - Er wordt een sessie belegd met Tuchtcommissie en Commissie van Beroep van de bond.

5 Bijlage 2 Tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport Seksuele intimidatie in de sport Ook binnen de sport is regelmatig sprake van grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie. Thans gaat het om gemiddeld 60 telefonische meldingen per jaar bij 47 verschillende sportbonden, waaruit jaarlijks 40 zaken van seksuele intimidatie voortkomen. Deze meldingen variëren van o.a. verbale seksuele intimidatie, ongewenste aanrakingen en voyeurisme tot aanranding, verkrachting en langdurig misbruik. Een derde van de meldingen betreft deze laatste drie ernstige vormen van seksueel misbruik, waarvoor ook bijna alle plegers zijn veroordeeld (tuchtrechtelijk en/of strafrechtelijk). In de Algemene Vergadering van NOC*NSF (hierna: AV ) van 20 mei 1997 hebben de sportbonden zich reeds gecommitteerd aan de Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport en een intentieverklaring ondertekend voor het actief voeren van beleid tegen seksuele intimidatie in de sport. Om adequaat te kunnen optreden in gevallen van seksuele intimidatie en om de omgeving waar dergelijke gevallen zich voordoen zo veilig mogelijk te maken, is het noodzakelijk gebleken te komen tot goede procedures en regelgeving, maar ook tot registratie van veroordeelde plegers van seksuele intimidatie in de sport. Doel van deze registratie is dat de plegers niet bij andere verenigingen en sportbonden of andere takken van sport weer aan de slag kunnen gaan. In de AV van 13 mei 2008 hebben de sportbonden ingestemd met het instellen van een centraal registratiesysteem van plegers van seksuele intimidatie ( zwarte lijst ). Inmiddels is samen met enkele sportbonden een dergelijk registratiesysteem ontwikkeld, waarin veroordeelde plegers vanaf 16 jaar worden geregistreerd, van wie is vastgesteld dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan een of meerdere vormen van seksuele intimidatie en strafbare seksuele gedragingen binnen de sport(organisatie). Voor het invoeren van dit registratiesysteem is vanwege de bescherming van persoonsgegevens goedkeuring noodzakelijk van het College Bescherming Persoonsgegevens (hierna CBP ). Het CBP heeft op 3 juli 2008 een rechtmatigheidsverklaring afgegeven Voorwaarden van het CBP voor de invoering van een registratiesysteem in de sport Het CBP acht de verwerking van persoonsgegevens in het registratiesysteem in de sport alleen rechtmatig als de verwerking behoorlijk en zorgvuldig is. Bij haar beslissing heeft het CBP het Protocol registratiesysteem in de sport betrokken 1 waarin staat opgenomen dat er een door NOC*NSF beschreven en akkoord verklaarde tuchtrechtprocedure binnen de sport wordt gehanteerd, waaraan de klacht over seksuele intimidatie tegen betrokkene ten grondslag ligt. Daarbij dient de sanctionering tot stand te zijn gekomen door het sanctiesysteem seksuele intimidatie in de sport dat voor alle sportbonden moet gelden. In 1 Besluit van het CBP d.d. 3 juli 2008.

6 het sanctiesysteem dient daarom eenduidig en helder beschreven te staan om welk gedrag het gaat en welke sanctie kan worden opgelegd. Om deze eenduidigheid te bewerkstelligen is in overleg met sportbonden, mede op basis van de beslissingen ten aanzien van de aanpak van seksuele intimidatie in de AV van 13 mei 2008, deze Blauwdruk tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport ontwikkeld, waarin staat beschreven welke vereisten en richtlijnen die de sportbonden in acht moeten nemen bij het opstellen van een Tuchtreglement seksuele intimidatie (hierna ook Tuchtreglement ). Eenduidig Tuchtreglement seksuele intimidatie (Blauwdruk) Er zijn drie mogelijkheden om ervoor te zorgen dat sportbonden een eenduidig Tuchtreglement seksuele intimidatie hebben die de toets ten behoeve van het registratiesysteem kan doorstaan. 1. Sportbonden maken een eigen Tuchtreglement seksuele intimidatie gebaseerd op de blauwdruk. 2. Sportbonden sluiten zich aan bij het ISR en maken hierdoor gebruik van het Tuchtreglement seksuele intimidatie en de tuchtprocedure van het ISR, hetgeen de voorkeur heeft van NOC*NSF. 3. Sportbonden nemen het Tuchtreglement seksuele intimidatie van het ISR integraal over, maar sluiten zich niet aan bij het ISR. Indien noodzakelijk zijn aanpassingen van dit reglement mogelijk ten behoeve van de uitvoering van de eigen tuchtcommissie/tuchtprocedure. Het meest recente tuchtreglement seksuele intimidatie van het ISR kan worden geraadpleegd op de website van het ISR en komt op de website van NOC*NSF ( Voor alle genoemde mogelijkheden geldt dat alvorens hiertoe wordt overgegaan een besluit van de Algemene Ledenvergadering van de sportbond noodzakelijk is, evenals veelal een wijziging van de Statuten waarin een verwijzing moet komen te staan naar de toepasselijkheid van het Tuchtreglement.

A.II Voorwaarden van het CBP voor de invoering van een registratiesysteem in de sport

A.II Voorwaarden van het CBP voor de invoering van een registratiesysteem in de sport Blauwdruk tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport A. Inleiding A.I Seksuele intimidatie in de sport Ook binnen de sport is regelmatig sprake van grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie.

Nadere informatie

Blauwdruk tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport

Blauwdruk tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport Blauwdruk tuchtrecht seksuele intimidatie in de sport A. Inleiding A.I Seksuele intimidatie in de sport Binnen de sport is sprake van grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie. De meldingen

Nadere informatie

A A N G I F T E F O R M U L I E R

A A N G I F T E F O R M U L I E R A A N G I F T E F O R M U L I E R voor het doen van aangifte van een overtreding overeenkomstig het Algemeen Tuchtreglement, het Tuchtreglement Dopingzaken en het Tuchtreglement Seksuele Intimidatie van

Nadere informatie

A A N G I F T E F O R M U L I E R

A A N G I F T E F O R M U L I E R A A N G I F T E F O R M U L I E R voor het doen van aangifte van een overtreding overeenkomstig artikel 9 van het Tuchtreglement van het Instituut Sportrechtspraak. Waar een toelichting wordt verzocht

Nadere informatie

in het tuchtrecht en de verplichtingen vanuit de Minimale Kwaliteitseisen rond Matchfixing de volgende artikelen te wijzigen:

in het tuchtrecht en de verplichtingen vanuit de Minimale Kwaliteitseisen rond Matchfixing de volgende artikelen te wijzigen: Agendapunt 10.2 Wijziging Statuten Het bestuur stelt de Bondsvergadering voor om in verband met opvoeren van de aanklager in het tuchtrecht en de verplichtingen vanuit de Minimale Kwaliteitseisen rond

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : kamer Seksuele Intimidatie Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. R.J.A. Dil (lid) : mr. W.G. Steehouwer (lid) : mr. M. Timmer juridisch secretaris : mr. A.M.

Nadere informatie

VERWEERSCHRIFT. 1. Verweerder (tevens betrokkene )

VERWEERSCHRIFT. 1. Verweerder (tevens betrokkene ) VERWEERSCHRIFT naar aanleiding van een aangifte bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (Zie toelichting achterzijde). * Het verweerschrift wordt alleen in behandeling genomen indien gebruik

Nadere informatie

NOTITIE SOCIALE OMGANGSVORMEN EN VEILIG SPORTKLIMAAT GOLFCLUB ALMKREEK

NOTITIE SOCIALE OMGANGSVORMEN EN VEILIG SPORTKLIMAAT GOLFCLUB ALMKREEK 1. INLEIDING Iedereen in de sport moet zich veilig en prettig voelen. Daarom vinden NOC*NSF en de sportbonden, waaronder de Nederlandse Golf Federatie (NGF), het belangrijk om beleid te voeren zodat ongewenste

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Utrecht, 14 januari T E W

BELEIDSPLAN Utrecht, 14 januari T E W BELEIDSPLAN 2017 Utrecht, 14 januari 2017 Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk Antwoordnummer 570 4200 WB Gorinchem T 0183-682824 E secretariaat@tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl W www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE NEDERLANDSE BOWLING FEDERATIE

STATUTEN VAN DE NEDERLANDSE BOWLING FEDERATIE STATUTEN VAN DE NEDERLANDSE BOWLING FEDERATIE Artikel 4. Rechten en algemene verplichtingen (notariële akte 31 juli 2013) 1. Leden van de NBF zijn tot het volgende verplicht. a. de statuten en reglementen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015. Utrecht, 27 juli 2015. T 030 230 71 95 E secretariaat@tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl W www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.

BELEIDSPLAN 2015. Utrecht, 27 juli 2015. T 030 230 71 95 E secretariaat@tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl W www.tuchtrechtvrijwilligerswerk. BELEIDSPLAN 2015 Utrecht, 27 juli 2015 Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk Maliebaan 71-G 3581 CG Utrecht T 030 230 71 95 E secretariaat@tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl W www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl

Nadere informatie

Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland

Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland Beknopte samenvatting Tuchtrechtspraak Badminton Nederland De Tuchtrechtspraak binnen Badminton Nederland is onafhankelijk. Er bestaan twee commissies die zich hiermee bezig houden, te weten de Tuchtcommissie

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : kamer Seksuele Intimidatie Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. R.J.A. Dil (lid) : mr. W.G. Steehouwer (lid) : mr. M. Timmer juridisch secretaris : mr. A.M.

Nadere informatie

7 Voorstel aansluiting Scouting Nederland bij tuchtrecht

7 Voorstel aansluiting Scouting Nederland bij tuchtrecht 7 Voorstel aansluiting Scouting Nederland bij tuchtrecht Het landelijk bestuur vraagt de landelijke raad te besluiten tot deelname aan een gezamenlijke registratielijst en invoering van een tuchtrechtsysteem

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk 2.03c - Toelichting tuchtreglement

BondsVademecum. Hoofdstuk 2.03c - Toelichting tuchtreglement BondsVademecum Hoofdstuk 2.03c - Toelichting tuchtreglement Datum: 24 november 2012 BondsVademecum hoofdstuk 2.03c - Toelichting tuchtreglement Pag. 2/6 - - 29 november 2014 Wat is tuchtrechtspraak? Tuchtrechtspraak

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE TUCHTRAAD EN DE BEROEPSRAAD

REGLEMENT VOOR DE TUCHTRAAD EN DE BEROEPSRAAD REGLEMENT VOOR DE TUCHTRAAD EN DE BEROEPSRAAD Als bedoeld in Artikel 27 lid 1 van de Statuten van het Watersportverbond Reglementcode : S&R-REG-RTB-170516 Vervangt : S&M-REG-RTB-150616 Versie : 1.0 Ingangsdatum

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Doping Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid) : mr. A.S. Hulster (lid) : mr. J.P.R. Scholten (Juridisch secretaris) : mr. K.

Nadere informatie

Reglement Tuchtrechtspraak. TUCHTREGLEMENT (zoals bedoeld in artikel 31 van de statuten) Artikel 1 Tuchtrechtspraak. Artikel 2 Bevoegdheid

Reglement Tuchtrechtspraak. TUCHTREGLEMENT (zoals bedoeld in artikel 31 van de statuten) Artikel 1 Tuchtrechtspraak. Artikel 2 Bevoegdheid Reglement Tuchtrechtspraak Vastgesteld door de bondsvergadering van: 16 november 2013 Treedt in werking op 16 november 2013. Herziening vastgesteld door de bondsvergadering op 24 mei 2014. TUCHTREGLEMENT

Nadere informatie

RICHTLIJN INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK

RICHTLIJN INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK RICHTLIJN INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit is een interne ISR richtlijn die alleen van toepassing is op de rechtsverhouding tussen het Instituut Sportrechtspraak en de aangesloten sportbonden en op alle

Nadere informatie

Als wethouder Sport breng ik het rapport van de onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport graag bij u onder de aandacht.

Als wethouder Sport breng ik het rapport van de onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport graag bij u onder de aandacht. Post Hillegom I GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115, 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32,2180 AA Hillegom E info@hillegom.nl www.hillegom.nl Sportverenigingen en maatschappelijke organisaties Hillegom

Nadere informatie

HERSTELUITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

HERSTELUITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE HERSTELUITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer (kamervoorzitter) : Mr. J.M. J.M. Doon (lid) : Mr. E.J.A. Vile (lid) : Mr. G.R.M. van den Assum Zaaknummer : T 2015009/2015-11-03

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Doping Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid) : dr. M.A. Dutrée (lid) : mr. A.S. Hulster Zaaknummer : T 2016001/2016-17-01 In

Nadere informatie

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari 2015.

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari 2015. ALGEMEEN TUCHTREGLEMENT INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari 2015. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

KNSB Tuchtreglement. Hoofdstuk 1. Algemeen

KNSB Tuchtreglement. Hoofdstuk 1. Algemeen KNSB Tuchtreglement Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Reikwijdte Tuchtreglement 1.1 Het KNSB Tuchtreglement is een reglement in de zin van artikel 15.2 en 15.5 van de Statuten en wordt hierna aangeduid

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport

Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport Bijlage 1 bij: INSTELLING(SBESLUIT) EN ONDERZOEKSOPDRACHT ONDERZOEKSCOMMISSIE SEKSUELE INTIMIDATIE EN MISBRUIK IN DE SPORT Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport

Nadere informatie

VCP is dat nou nodig? Nationale Handbaldag 2015 Vertrouwenspunt Sport

VCP is dat nou nodig? Nationale Handbaldag 2015 Vertrouwenspunt Sport VCP is dat nou nodig? Nationale Handbaldag 2015 Vertrouwenspunt Sport Ankers voor de presentatie Incident of gepland (wat kun je zoal tegenkomen?) Macht/onmacht VCP Wat is dat? Werkgebied (wie doet wat..of

Nadere informatie

Begripsbepalingen: Artikel 1 Tuchtreglement Artikel 2 Tuchtrechtspraak Artikel 3 Bevoegdheid Artikel 4 Strafbaarheid...

Begripsbepalingen: Artikel 1 Tuchtreglement Artikel 2 Tuchtrechtspraak Artikel 3 Bevoegdheid Artikel 4 Strafbaarheid... TUCHTREGLEMENT VAN DE ATLETIEK- EN RECREATIESPORTVERENIGING THOR Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering op 22 november 2010 Inhoud Begripsbepalingen:... 2 Artikel 1 Tuchtreglement... 2 Artikel 2

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. mr. F.A. van Brussel. [ Betrokkene ] Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond.

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. mr. F.A. van Brussel. [ Betrokkene ] Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond. ambtelijk secretariaat Meeuwenlaan 41 1021 HS Amsterdam 2016004 T ISR T 020-846 32 31 F 020-63 63 466 E info@isr.nl lwww.isr.nl instituut sport rechtspraak UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer Doping

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Seksuele intimidatie Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. R.J.A. Dil (lid) : mr. W.G. Steehouwer (lid) : H.C. Renes juridisch secretaris : mr. M.J.E. Cremer

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. mr. O.J.H.M. van Eijndhoven mr. R.M. Maanicus dr. M.A. Dutrée T / [ Betrokkene ] [...] [...

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. mr. O.J.H.M. van Eijndhoven mr. R.M. Maanicus dr. M.A. Dutrée T / [ Betrokkene ] [...] [... mtolij!< suc1 at11 innt ieuwenlaan 41 21 HS Amsterdam 2016011 T 1 S R f 020-846 32 31 F 020-63 63 466 1: info@isr.nl 1 www.isr.nl ---..1 instituut 6 l 6 ~~~~!spraak UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer

Nadere informatie

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie Ten behoeve van het bestuur van NOC*NSF Over de stand van zaken bij bonden ten aanzien van enerzijds het opstellen van een tuchtreglement Seksuele Intimidatie

Nadere informatie

JAARVERANTWOORDING 2016

JAARVERANTWOORDING 2016 JAARVERANTWOORDING 2016 Utrecht, 20 januari 2017 Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk Antwoordnummer 570 4200 WB Gorinchem T 0183-682824 E secretariaat@tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl W www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Doping Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : mr. G.R.M. van den Assum (lid) : mr. E.J.A. Vilé Zaaknummer : T 2017004/2017-17-01 In de

Nadere informatie

Protocol Ongewenst Gedrag

Protocol Ongewenst Gedrag Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen IJsclub Eindhoven Versie: 1.0 Datum: 4 oktober 2008 Intro Bij activiteiten van onze vereniging komen jonge en oudere mensen voor hun plezier en met sportieve doelstellingen

Nadere informatie

HERSTELBESCHIKKING VAN DE TUCHTCOMMISSIE

HERSTELBESCHIKKING VAN DE TUCHTCOMMISSIE HERSTELBESCHIKKING VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : kamer seksuele intimidatie Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. H.L. Duijm (lid) : mr. S.B. de Pauw Gerlings-Döhrn (lid) : de heer H.C. Renes Zaaknummer

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat. Tuchtreglement seksuele intimidatie ( SI)

Naar een veiliger sportklimaat. Tuchtreglement seksuele intimidatie ( SI) Naar een veiliger sportklimaat Tuchtreglement seksuele intimidatie ( SI) Opdracht ministerie VWS Maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag Actieplan NOC*NSF: naar een veiliger sportklimaat Verplichting

Nadere informatie

Kwalitatieve waarborgen voor een effectief tuchtrecht

Kwalitatieve waarborgen voor een effectief tuchtrecht Kwalitatieve waarborgen voor een effectief tuchtrecht Oktober 2014 Maarten van Koolwijk Hans van Egdom Inhoudsopgave Samenvatting... 2 Aanleiding... 3 Proces tot op heden... 4 Kwalitatieve waarborgen...

Nadere informatie

Tuchtcommissie Commissie van Beroep

Tuchtcommissie Commissie van Beroep Tuchtcommissie Commissie van Beroep INFORMATIE OVER WIJZINGEN IN DE TUCHRECHTSPRAAK Algemeen Met ingang van 1 juli 2007 zijn de nieuwe Statuten en de nieuwe Huishoudelijke Reglementen van kracht. De regelgeving

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. J. Gerrits (lid) : mr. J.P.R. Scholten (lid) : drs. F. Kessel Zaaknummer : T 2013008/2013-11-05 In de zaak

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Doping Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid) : mr. R.M. Maanicus (lid) : dr. M.A. Dutrée Zaaknummer : T 2016009/2016-11-03 In

Nadere informatie

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2016

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2016 Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2016 Ten behoeve van het bestuur van NOC*NSF Over de stand van zaken bij bonden ten aanzien van enerzijds het opstellen van een tuchtreglement

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in de sport

Sociale Veiligheid in de sport Sociale Veiligheid in de sport Sociale Veiligheid De bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door - of dreigt van de kant van menselijk handelen in de openbare ruimte.

Nadere informatie

Protocol Ongewenst Gedrag

Protocol Ongewenst Gedrag Protocol Ongewenst Gedrag Inleiding Bij activiteiten van onze vereniging komen jonge en oudere mensen voor hun plezier en met sportieve doelstellingen bijeen. Het bestuur voelt zich verantwoordelijk voor

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : mr. F.A. van Brussel (lid) : mr. E.J.M. Lombaers Zaaknummer : T 2013014/2013-05-01

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP

UITSPRAAK VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP UITSPRAAK VAN DE COMMISSIE VAN BEROEP Kamer : Seksuele intimidatie Leden van de kamer (kamervoorzitter) : de heer mr. drs. M.A. Fierstra (lid) : mevrouw drs. L. Moget (lid) : de heer drs. T.A. Bode Zaaknummer

Nadere informatie

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari 2015.

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari 2015. TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 18 december 2014 en treedt in werking op 1 januari

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : mr. E.J. A. Vilé (lid) : mr. G.R.M. van den Assum Zaaknummer : T 2015006/2015-14-02

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1

REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1 REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I Definities Artikel 1 1. Bond, De vereniging "Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond", zoals bedoeld in artikel 2.1 van de bondsstatuten; 2. Gewest,

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak binnen de KNBSB. Procesbeschrijving

Tuchtrechtspraak binnen de KNBSB. Procesbeschrijving Tuchtrechtspraak binnen de KNBSB Procesbeschrijving 19 april 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderscheid strafzaken, klachtzaken en overige zaken... 3 Tuchtrechtelijke instanties... 3 Correspondentie...

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Huishoudelijk Reglement

Hoofdstuk 7 Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 7 Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 7 Huishoudelijk Reglement SOCIALE OMGANGSVORMEN EN VEILIG SPORTKLIMAATGOYER GOLFCLUB 1. INLEIDING Iedereen in de sport moet zich veilig en prettig voelen.

Nadere informatie

Het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak was op 1 januari 2014 als volgt samengesteld:

Het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak was op 1 januari 2014 als volgt samengesteld: Jaarverslag 2014 Bestuurlijk Het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak was op 1 januari 2014 als volgt samengesteld: Voorzitter : mr. D.A. van Steenbeek Secretaris : M.L. de Graaff Penningmeester

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Doping Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : mr. F.A. van Brussel (lid) : F. Nusse Zaaknummer : T 2016006/2016-11-02 In de zaak van:

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. R.J.A. Dil (lid) : mr. G. Eelsing (lid) : J.F. Velterop (juridisch secretaris) : mr. K. Meijer Zaaknummer : T 2015010/2015-33-03

Nadere informatie

Protocol ongewenste omgangsvormen

Protocol ongewenste omgangsvormen Protocol ongewenste omgangsvormen Versiebeheer: revisienummer datum omschrijving verandering 4-03-2013 Vaststelling in bestuursvergadering 4 maart 2013, met ingang van 1 maart 2013 Protocol ongewenste

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer (kamervoorzitter) : mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid) : mr. J.P.R. Scholten (lid) : drs. F. Nusse Zaaknummer. T 2013017/2013-11-08

Nadere informatie

Tuchtreglement van Squash Bond Nederland

Tuchtreglement van Squash Bond Nederland van Squash Bond Nederland Januari 2017 I TOEPASSINGSGEBIED Dit reglement is van toepassing op alle volgens de SBN statuten of reglementen benoemde overtredingen. Uitzonderingen zijn die overtredingen die

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag in de sport. Roel Petter

Grensoverschrijdend gedrag in de sport. Roel Petter Grensoverschrijdend gedrag in de sport Roel Petter Programma Vormen van grensoverschrijdend gedrag Cijfers Beleid sport-brede aanpak van grensoverschrijdend gedrag Rugby Vertrouwenscontactpersoon Preventie

Nadere informatie

Registratiereglement Instituut Sportrechtspraak 26 november 2010-1 -

Registratiereglement Instituut Sportrechtspraak 26 november 2010-1 - Registratiereglement Instituut Sportrechtspraak 26 november 2010-1 - REGISTRATIEREGLEMENT INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld

Nadere informatie

POSTBUS 303, 3830 AJ LEUSDEN TUCHTREGLEMENT. KNSA Tuchtreglement (2016), blz. 1

POSTBUS 303, 3830 AJ LEUSDEN TUCHTREGLEMENT. KNSA Tuchtreglement (2016), blz. 1 POSTBUS 303, 3830 AJ LEUSDEN TUCHTREGLEMENT KNSA Tuchtreglement (2016), blz. 1 BEGRIPSBEPALINGEN TC Tuchtcommissie CvB Commissie van Beroep als bedoeld in art. 21 van de statuten en art. 26 van het huishoudelijk

Nadere informatie

Klachtenprocedure & Protocol Sociaal Veilige Sportomgeving

Klachtenprocedure & Protocol Sociaal Veilige Sportomgeving Klachtenprocedure & Protocol Sociaal Veilige Sportomgeving Je bent over iets binnen Arena Atletiek ontevreden? Arena Atletiek staat open voor al je ideeën, suggesties en klachten. Wij stimuleren dat je

Nadere informatie

Reglement Klacht en Tuchtzaken

Reglement Klacht en Tuchtzaken Reglement Klacht en Tuchtzaken Begripsomschrijving Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: De vereniging: NEVOA, Beroepsorganisatie Bedrijfsjuridisch adviseurs. De algemene vergadering:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement O.S.V. DEURNE

Huishoudelijk Reglement O.S.V. DEURNE Artikel 1 Leden 1. Leden zijn natuurlijke personen die conform de statuten zijn toegelaten tot het lidmaatschap. 2. De vereniging kent leden en rustende leden. 3. Op voorstel van het bestuur kan de algemene

Nadere informatie

Commissie-De Vries: sportclub moet altijd politie inschakelen bij seksueel misbruik. Bronnen: NRC, Telegraaf, Eén Vandaag, Volkskrant

Commissie-De Vries: sportclub moet altijd politie inschakelen bij seksueel misbruik. Bronnen: NRC, Telegraaf, Eén Vandaag, Volkskrant Commissie-De Vries: sportclub moet altijd politie inschakelen bij seksueel misbruik Bronnen: NRC, Telegraaf, Eén Vandaag, Volkskrant Bijdragen aan een veilig sportklimaat Programma Bevindingen Onderzoekscommissie

Nadere informatie

Reglement ongewenste omgangsvormen

Reglement ongewenste omgangsvormen Utrechtse Roeivereniging "Viking" Reglement ongewenste omgangsvormen vastgesteld door de algemene vergadering op 19 maart 2012 INLEIDING De Utrechtse Roeivereniging "Viking" (U.R.V. Viking) rekent de zorg

Nadere informatie

REGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND

REGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND REGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND Uitgave november 2012 Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: Begeleider: degene die een sporter begeleidt en/of

Nadere informatie

TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK

TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 20 mei 2016 en treedt in werking op 1 juni 2016.

Nadere informatie

Reglement Tuchtrechtspraak

Reglement Tuchtrechtspraak Reglement Tuchtrechtspraak DEFINITIES Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder klager: 1) degene met wie de seksuoloog in professioneel contact staat, zoals nader is uitgewerkt in de Beroepscode

Nadere informatie

De Vertrouwenspersonen

De Vertrouwenspersonen De Vertrouwenspersonen Jeugdafdeling v.v. De Alblas Patty Biemond Vertrouwenspersoon v.v. De Alblas M 06 41762122 E patty.biemond@xs4all.nl W www.vvdealblas.nl Willy Heussen Vertrouwenspersoon v.v. De

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. O.J.H.M. van Eijndhoven (lid) : drs. J. Breed (lid) : drs. F. Kessel Zaaknummer : T 2010009/2010-28-02 In

Nadere informatie

NGF TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE 2013

NGF TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE 2013 NGF TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE 2013 DEFINITIES Begeleider: Beklaagde: Bestuur: Commissie van Beroep: Geïntimideerde: Klacht(en): Klager: Lid/Leden: NGF: NOC*NSF: Onderzoekscommissie: Partijen:

Nadere informatie

TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK

TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK TUCHTREGLEMENT SEKSUELE INTIMIDATIE INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 11 juni 2016 en treedt in werking op 13 juni

Nadere informatie

Veilig Sportklimaat Hockeyclub Kromme Rijn

Veilig Sportklimaat Hockeyclub Kromme Rijn Veilig Sportklimaat Hockeyclub Kromme Rijn Het bestuur van HC Kromme Rijn wil een actief en preventief beleid voeren, zodat de vereniging een sociaal veilige sportomgeving en een goede begeleiding kan

Nadere informatie

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2015

Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2015 Rapportage Auditcommissie Seksuele Intimidatie over het jaar 2015 Ten behoeve van het bestuur van NOC*NSF Over de stand van zaken bij bonden ten aanzien van enerzijds het opstellen van een tuchtreglement

Nadere informatie

Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering op 25 november 2013.

Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering op 25 november 2013. Huishoudelijk reglement SHE Bedrocks Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering op 25 november 2013. Artikel 1 Algemene bepalingen 1) De vereniging genaamd Soft en Honkbalvereniging Emmen, hierna te

Nadere informatie

Seksuele intimidatie Versterkt beleid Meldpunt en vertrouwenspersonen Registratiesysteem, gedragsregels en tuchtrechtspraak Beleid voor verenigingen

Seksuele intimidatie Versterkt beleid Meldpunt en vertrouwenspersonen Registratiesysteem, gedragsregels en tuchtrechtspraak Beleid voor verenigingen Seksuele intimidatie Versterkt beleid NOC*NSF heeft in samenwerking met de bonden een structuur opgezet om seksuele intimidatie in de sport te voorkomen en waar nodig hulp te kunnen bieden. Sinds 1996

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer

REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer REGLEMENT INZAKE DE TUCHTRECHTSPRAAK van de Stichting Rentmeesterskamer 1. Definities: 1.a. de Stichting: De statutair te Utrecht gevestigde stichting: Stichting Rentmeesterskamer, hierna ook aan te duiden

Nadere informatie

Tuchtreglement Seksuele Intimidatie Instituut Sportrechtspraak 9 december 2010

Tuchtreglement Seksuele Intimidatie Instituut Sportrechtspraak 9 december 2010 1 Dit reglement is door het bestuur van het Instituut Sportrechtspraak Instituut Sportrechtspraak vastgesteld tijdens zijn bestuursvergadering van 9 december 2010 en treedt in werking op 1 januari 2011.

Nadere informatie

Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport

Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport Onderzoeksopzet Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport 1 1. Onderzoeksopdracht, onderzoeksvragen en aanpak Maatschappelijk probleem, dus ook in de sport Seksuele intimidatie en

Nadere informatie

Protocol Ongewenst Gedrag

Protocol Ongewenst Gedrag Protocol Ongewenst Gedrag Richtlijnen bij ongewenst gedrag binnen het verband van de g.v. Pro Patria Zoetermeer protocol ongewenst gedrag - versie ve/01-12-06 blad 1/1 Intro Bij activiteiten van onze vereniging

Nadere informatie

BADMINTON CLUB.WILLEN IS KUNNEN.

BADMINTON CLUB.WILLEN IS KUNNEN. BADMINTON CLUB.WILLEN IS KUNNEN. PREVENTIE BELEID SEKSUELE INTIMIDATIE: DOEL: Het beleid is bedoeld om te zorgen voor een veilig klimaat binnen BC WIK, door Seksuele Intimidatie bespreekbaar te maken,

Nadere informatie

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66

VERTROUWENSPERSOON. z.v.v. Blauw Wit 66 VERTROUWENSPERSOON z.v.v. Blauw Wit 66 Februari 2015 1 Inhoud 1. Doel en aanpak pag. 3 2. Regelement vertrouwenspersoon pag. 5 Vastgesteld door het bestuur d.d. 2 februari 2015 - Holten 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Mededeling(Tuchtreglement(Seksuele(Intimidatie(

Mededeling(Tuchtreglement(Seksuele(Intimidatie( Mededeling(Tuchtreglement(Seksuele(Intimidatie( Sport&en&seksuele&intimidatie.&Ze&zouden&geen&enkele&relatie&met&elkaar&moeten&hebben.&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Maar&het&tegendeel&is&waar.&Nog&steeds&vinden&er&binnen&de&sportwereld&incidenten&plaats.&

Nadere informatie

een bij een Aangesloten Instelling geregistreerde mediator; de door een Aangesloten Instelling vastgestelde gedragsregels;

een bij een Aangesloten Instelling geregistreerde mediator; de door een Aangesloten Instelling vastgestelde gedragsregels; 10 november 2009 REGLEMENT STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK MEDIATORS Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Aangesloten Instelling: Mediator: Gedragsregels: Klachtenregeling:

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : drs. F. Kessel (lid) : mr. N.G. van Wijk Zaaknummer : T 2011014/2011-28-01 In de zaak

Nadere informatie

Dit reglement bestaat uit: - De definities en gedragsregels - Het aannamebeleid vrijwilligers - De vertrouwenspersoon en te volgen procedure

Dit reglement bestaat uit: - De definities en gedragsregels - Het aannamebeleid vrijwilligers - De vertrouwenspersoon en te volgen procedure Reglement Seksuele intimidatie Groen Geel Dit reglement bestaat uit: De definities en gedragsregels Het aannamebeleid vrijwilligers De vertrouwenspersoon en te volgen procedure I. Definities en gedragsregels

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. Zaaknummer: T /

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE. Zaaknummer: T / UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Zaaknummer: T2015012/2015-48-01 Kamer : kamer seksuele intimidatie Leden van de kamer (Kamervoorzitter) : mr. R.J.A. Dil (lid) : mr. W.G. Steehouwer (lid) : mr. M. Timmer

Nadere informatie

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( REGLEMENT STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK MEDIATORS Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Aangesloten Instelling: Mediator: Gedragsregels: Klachtenregeling: Tuchtcommissie:

Nadere informatie

Reglementen bondsvergadering. Seizoen 2015/ 16

Reglementen bondsvergadering. Seizoen 2015/ 16 Reglementen bondsvergadering Seizoen 2015/ 16 Reglement Centrale Tuchtrechtspraak Doping KNVB Vastgesteld in de bondsvergadering van 19 december 2011 en laatstelijk gewijzigd in de bondsvergadering van

Nadere informatie

Wijziging tuchtrecht stichting TBNG Tuchtrechtspraak. Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Definitiebepaling

Wijziging tuchtrecht stichting TBNG Tuchtrechtspraak. Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Definitiebepaling Wijziging tuchtrecht stichting TBNG 2013 Tuchtrechtspraak Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Definitiebepaling Tuchtrechtspraak van de Stichting Tuchtrecht Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg, hierna

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht Betreffende klacht 14.30T ingediend door de heer en mevrouw A. (hierna te noemen klagers

Nadere informatie

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL Klachtenregeling Berg en Boschschool - april 2015 1 1 Inleiding In artikel 3 van de Arbowet is opgenomen dat het bevoegd gezag beleid betreffende preventie en bestrijding

Nadere informatie

NTFU Tuchtreglement Artikel 1 Tuchtrecht Artikel 2 Tuchtcommissie en commissie van beroep Artikel 3 Onverenigbaarheden Artikel 4 Voorzitters

NTFU Tuchtreglement Artikel 1 Tuchtrecht Artikel 2 Tuchtcommissie en commissie van beroep Artikel 3 Onverenigbaarheden Artikel 4 Voorzitters Artikel 1 Tuchtrecht 1.1 Dit wordt vastgesteld en gewijzigd door de Unieraad. 1.2 Dit is van toepassing op alle leden van de. 1.3 De tuchtrechtspraak in de geschiedt op grond van dit. 1.4 De tuchtcommissie

Nadere informatie

2. Waar in dit Tuchtreglement wordt gesproken van "Leden", worden de in artikel 1 lid 1 sub b en c genoemde personen hieronder mede verstaan.

2. Waar in dit Tuchtreglement wordt gesproken van Leden, worden de in artikel 1 lid 1 sub b en c genoemde personen hieronder mede verstaan. MODEL TUCHTREGLEMENT TENNISVERENIGING Definities In dit Tuchtreglement wordt verstaan onder: a. ALV : Algemene Ledenvergadering van de Vereniging; b. "Bestuur": het Bestuur van de Vereniging; c. Commissie

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE

UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE UITSPRAAK VAN DE TUCHTCOMMISSIE Kamer : Dopingkamer Leden van de kamer : (kamervoorzitter) : mr. J.M.J.M. Doon (lid) : drs. F. Kessel (lid) : mr. E.J.M. Lombaers Zaaknummer : T 2011010/2011-07-01 In de

Nadere informatie

de Regeling gezamenlijke klachtencommissie ongewenst gedrag van

de Regeling gezamenlijke klachtencommissie ongewenst gedrag van Regeling Gezamenlijke klachtencommissie ongewenst gedrag Paragraaf 1 Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a Regeling: de Regeling gezamenlijke klachtencommissie ongewenst

Nadere informatie

NMI KLACHTENREGELING 2009

NMI KLACHTENREGELING 2009 NMI KLACHTENREGELING 2009 Artikel 1 Definities In de onderhavige klachtenregeling wordt verstaan onder: a. Gedragsregels: de door het NMI vastgestelde Gedragsregels voor de NMI registermediator. b. Klacht:

Nadere informatie

TUCHTREGLEMENT MATCHFIXING INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK

TUCHTREGLEMENT MATCHFIXING INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK TUCHTREGLEMENT MATCHFIXING INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 11 juni 2016 en treedt in werking op 13 juni 2016, met

Nadere informatie

BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON

BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON BESTUURSBESLUIT: VERTROUWENSPERSOON Domburg, 22 februari 2017 Aanleiding: Soms gebeuren er op of rond de voetbalvelden helaas dingen waarmee je als lid niet graag te koop loopt of die voor de betrokkene(n)

Nadere informatie

Klachtenregeling Kelderwerk

Klachtenregeling Kelderwerk Klachtenregeling Kelderwerk (Seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie en/of onbehoorlijk gedrag Advies Platformoverleg d.d. 6 februari 2008 Vastgesteld d.d. 28 februari 2008 Op grond van

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I. Definities Artikel 1

REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I. Definities Artikel 1 REGLEMENT OP DE BONDSRECHTSPRAAK HOOFDSTUK I Definities Artikel 1 1. Bond, De vereniging "Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond", zoals bedoeld in artikel 2.1 van de bondsstatuten; 2. Gewest,

Nadere informatie