Het experimenteel modulair kader. Handleiding registratiesysteem het modulair kwartaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het experimenteel modulair kader. Handleiding registratiesysteem het modulair kwartaal"

Transcriptie

1 Het experimenteel modulair kader Handleiding registratiesysteem het modulair kwartaal

2 1. Inleiding Gedurende het MFC experiment werden de individuele trajecten van jongeren geregistreerd, om op deze manier een zicht te krijgen op schakelingen, regie, begeleidingstijd, instroom en uitstroom. Hieruit werd erg veel relevante informatie gehaald, die onder andere de huidige moduleringsbeweging mee in gang gezet heeft. Echter, deze manier van registreren was erg arbeidsen tijdsintensief. Het doel van registreren binnen het experimenteel modulair kader is niet het meten van de impact op cliëntniveau, maar wel wat de gevolgen zijn op organisatieniveau. Is er een verandering merkbaar van bezetting, werkdruk, doelgroep, caseload,? Met de registratie beogen we dus geen meting van de individuele inzet ten aanzien van een jongere, maar wel de gemiddelde inzet van een organisatie, en dat voor de verschillende modules die aangeboden worden. Concreet koppelen we de registratie aan de kwartaalstaten, om de administratieve impact en de tijdsinvestering zo beperkt mogelijk te maken, en anderzijds toch te komen tot een instrument dat relevante en correcte gegevens meet. Dit registratiesysteem is van toepassing op alle organisaties die instappen in het modulair kader. Voor de organisaties uit de pilootregio Integrale Jeugdhulp zullen er later nog bijkomende richtlijnen volgen. 2. Verwachtingen Het is de expliciete verwachting om gedurende het experimenteel modulair kader de inzet in modules niet enkel te gaan opvolgen en evalueren, maar wanneer nodig ook bij te sturen. Hiervoor is het nodig om over correcte gegevens te beschikken. Dit vraagt uiteraard een inspanning van de organisaties. Elke organisatie is erkend voor bepaalde modules die ze aanbieden. Deze modules hebben bepaalde FID parameters (frequentie intensiteit duur), die oa mee bepalen hoeveel uren contextbegeleiding er minimaal moeten gepresteerd worden. Eenvoudig gezegd willen we op organisatieniveau zicht krijgen op de effectieve inzet van de verschillende modules en de eventuele mogelijkheden dat dit met zich meebrengt. Hiervoor zal het noodzakelijk zijn om sommige zaken per traject te registreren, zodat de som van deze trajectresultaten het mogelijk maakt om op organisatieniveau de inzet en de impact van de begeleiding in modules te kunnen meten. Organisaties die zelf reeds beschikken over een registratiesysteem op cliëntniveau, kunnen enkel de totalen van enkele parameters in het nieuwe registratiesysteem invoeren. Hier komen we later op terug.

3 3. Het instrument Excel Er is geopteerd om het registratie-instrument op te stellen als een Excel document. Dit omdat er in de verschillende organisaties nu reeds op verschillende manieren geregistreerd wordt, en het technisch gezien het makkelijkst is om de noodzakelijke gegevens vanuit eender welk programma te integreren in een Excel formulier. Ter vervanging kwartaalstaten Voor de organisaties die instappen in het EMK vervangt het registratieformulier de bestaande kwartaalstaten. Dit wil zeggen dat de huidige kwartaalstaten niet meer dienen opgestuurd te worden, maar dat we vier keer per jaar dit Excel-formulier willen ontvangen. Daarom vragen we om het formulier als volgt op te slaan en vervolgens door te sturen naar 01 januari 2013 tem 31 maart 2013: naam organisatie + kwartaal 1 doorsturen voor 10 april april 2013 tem 30 juni 2013: naam organisatie + kwartaal 2 doorsturen voor 10 juli juli 2013 tem 30 september 2013: naam organisatie + kwartaal 3 doorsturen voor 10 oktober oktober 2013 tem 31 december 2013: naam organisatie + kwartaal 4 doorsturen voor 10 januari 2014 Minimaal in te vullen / maximaal te gebruiken Zoals hierboven reeds aangegeven is het niet de intentie van het registratie instrument om de individuele trajecten evalueren. Echter, om tot een correct totaalcijfer op organisatieniveau te komen zal een organisatie dit voor zichzelf wel op het niveau van de individuele jongere moeten doen. Aangezien sommige organisaties dit reeds doen (en hiervoor specifieke programma s ontwikkeld hebben), terwijl andere organisaties dit nog niet doen, willen we met het registratiesysteem de mogelijkheid geven om ofwel enkel de totale cijfers door te geven (minimaal) of om ook de individuele trajecten hierin op te nemen. Door niet enkel de totale registraties in te geven, maar ook per jongere, krijgt een organisatie zelf een goed zicht op hoe de trajecten binnen de organisatie verlopen, en kunnen deze gegevens eventueel gebruikt worden binnen een jaarverslag. De verschillende tabbladen Het registratiesysteem is opgedeeld in verschillende tabbladen. Het eerste tabblad is vergelijkbaar met de vroegere kwartaalstaten. Behalve de namen, data van begin en einde beschikking en verwijzende instantie noteert u nu ook voor welke modules die jongere aan uw organisatie toegewezen is met een beschikking. De andere tabbladen zijn de pagina s waarop u de registraties kan invullen.

4 1. Modulair kwartaal Dit is het basisformulier van het registratiesysteem, waar de rest van het instrument op afgestemd is. Het is dan ook erg belangrijk om dit formulier volledig en correct in te vullen, niet in het minst omdat adhv dit eerste blad de bezetting van de organisatie berekend wordt. Inrichtende macht + adresgegevens: Het is de bedoeling dat er 1 formulier per inrichtende macht ingevuld wordt. Grote organisaties, met afdelingen die volledig op zich staan en waartussen er geen uitwisseling van jongeren is, kunnen aanvragen om toch verschillende versies af te leveren. U kan hiervoor contact opnemen met uw dossierbehandelaar bij Jongerenwelzijn. Naam, voornaam, rijksregisternummer, datum in, datum uit, verwijzende instantie: - We willen de situatie vanaf 1 januari 2013 registreren. Dit wil zeggen dat de namen van de jongeren dienen ingegeven te worden die op 1 januari toegewezen waren aan de organisatie. - Bij datum in geeft u 01/01/2013 in voor jongeren die reeds toegewezen waren aan de organisatie. Jongeren die na 01/01/2013 toegewezen zijn krijgen als datum in de effectieve startdatum. - In het veld Datum uit vult u niets in tot wanneer de beschikking afloopt of gewijzigd wordt. De officiële einddatum (vroeger, gelijk aan of later dan de datum vermeld in de oorspronkelijke beschikking) vult u hier in. - Verwijzende instanties worden ingevuld zoals voorheen, dus bijv. CBJ Oostende. Opgelet: Wijziging van traject van een jongere in zelfde organisatie: Wanneer een jongere binnen zijn zelfde bandbreedte toegewezen blijft, maar in de praktijk een bepaalde module niet meer invult (bijvoorbeeld: verblijf wordt niet meer ingezet, maar beschikking blijft voorlopig gelijk), dan verandert er niets. Wanneer een jongere zijn traject binnen dezelfde organisatie blijft lopen, maar met een nieuwe beschikking met andere modules, dan wordt de einddatum van de eerste beschikking ingevuld bij datum uit, en wordt de naam van de minderjarige opnieuw ingevuld in de lijst op een nieuwe rij. De nieuwe datum in is gelijk aan de vorige datum uit. De modules die opgenomen zijn in deze nieuwe beschikking, worden in deze rij aangekruist. Een jongere die enkel voor een module crisisverblijf aan een organisatie toegewezen wordt, of er enkel een module ondersteunende begeleiding volgt, wordt niet in deze lijst opgenomen. Deze minderjarigen dienen respectievelijk ingevuld te worden in de tabbladen Crisis extern en Ond. Beg. Extern. Dit betreft niet de crisisopnames die kaderen binnen de crisisnetwerken van IJH. Evenmin geldt bovenstaande voor de organisaties die enkel de module ondersteunende begeleiding aanbieden, waarover later meer.

5 De modules Per jongere geeft u in de laatste 6 kolommen aan welke modules voor deze minderjarige benoemd worden in de bandbreedte op de beschikking, dus waarvoor hij is toegewezen aan uw organisatie. Dit doet u met de letter x. Elke jongere wordt hierdoor automatisch gekoppeld aan de verschillende registratietabbladen per module. Ondersteunende Begeleiding en crisis kunnen hier enkel aangevinkt worden indien dit opgenomen is in de bandbreedte, en dus in de beschikking, van een jongere. Indien dit niet het geval is, en een jongere uit de organisatie toch gebruik maakt van deze modules, dan wordt dit geregistreerd bij de tabbladen extern. Meer hierover bij de bespreking van de verschillende modules op de laatste pagina s van deze handleiding. 2. De registratietabbladen Er zijn 8 registratietabbladen: 6 voor de mogelijke typemodules waarvoor een organisatie erkend is, en de mogelijk extern in te vullen modules Crisis extern en Ond. Beg. Extern. Wanneer u een jongere hebt ingevuld in het tabblad modulair kwartaal, en aangevinkt hebt voor welke modules die jongere is toegewezen aan uw voorziening, dan zal u deze jongere in die module-tabbladen kunnen terugvinden. Voor de registratie willen we een zicht krijgen op het effectief gebruik van de modules, op organisatieniveau. Dit wil zeggen dat we a.d.h.v. de registratie in de registratietabbladen niet willen meten hoeveel nachten een jongere toegewezen is aan een voorziening, maar wel hoeveel nachten hij er effectief geweest is. De bezetting zelf wordt berekend a.d.h.v. de modules en de toewijzingen die terug te vinden zijn op het eerste tabblad modulair kwartaal. Aan de eigenlijke registratie is dan ook geen enkele vorm van sanctie verbonden, het heeft het duidelijk doel om de impact van de invoering van het EMK op organisatieniveau te meten. Voor de invulling van de registratie zelf heeft u twee opties: a) U kiest ervoor om, per module, enkel de totale registratie op organisatieniveau door te geven. Wanneer u er voor kiest om enkel de totalen door te geven, dan kan dit als volgt: o U registreert in de voorziening op een zelf ontwikkelde (of zelf te ontwikkelen) manier per jongere het aantal nachten verblijf, het aantal dagen dagbegeleiding of ondersteunende begeleiding en het aantal uren contextbegeleiding (ifv autonoom wonen). o Op het einde van een kwartaal telt u dit zelf op voor elke jongere. o Dit totaal kan u per kwartaal invullen in het vakje vrij in te vullen in de tabel bovenaan. o U vult in dit registratieformulier niets in per jongere.

6 b) U kiest ervoor om de registratie per traject in te vullen. o o o U registreert in de voorziening op een zelf ontwikkelde (of zelf te ontwikkelen) manier per jongere het aantal nachten verblijf, het aantal dagen dagbegeleiding of ondersteunende begeleiding en het aantal uren contextbegeleiding (ifv autonoom wonen). Op het einde van een kwartaal geeft u deze gegevens, per jongere en per module, in in de verschillende tabbladen. De totalen worden automatisch voor u berekend. Opmerking Wanneer een zelfde jongere, in hetzelfde kwartaal, verschillende beschikkingen met andere modules heeft, zal hij verschillende keren in de lijst voorkomen. Het is belangrijk om hier ofwel slechts 1 totaal registratie in te vullen ofwel per beschikking te registreren. Crisis extern en ondersteunende begeleiding extern moeten ingevuld worden voor jongeren die niet toegewezen zijn aan de organisatie, maar wel een van deze modules invullen in de organisatie. Tip: U zal merken dat het mogelijk is dat in de registratietabbladen veel leegstaande regels kunnen voorkomen. Dit komt doordat niet elke jongere toegewezen is aan elke module. U kan dit makkelijk oplossen door in cel A6 NAAM te klikken op het grijze knopje met de donkergrijze driehoek, en daar de helemaal onderaan staande filter (Lege cellen) uit te vinken. Bij een nieuw kwartaal moet u dit eerst terug aanvinken en vervolgens opnieuw uitvinken. Het is belangrijk om dit ook opnieuw te doen nadat u nieuwe namen toevoegd zou hebben aan het modulair kwartaal. Opmerking flexibel inzetten contextbegeleiding en contextbegeleiding autonoom wonen: Een organisatie die zowel contextbegeleiding als contextbegeleiding ifv autonoom wonen aanbiedt, kan deze modules onderling flexibel inzetten. Echter, de mogelijke verblijfssubsidies verbonden aan de module CB AW zitten niet in de enveloppe, wat betekent dat er op jaarbasis een eindafrekening zal zijn van het aantal keer dat deze module werd ingezet en er een subsidie werd betaald aan de minderjarige 1. De organisatie voor bijzondere jeugdzorg blijft hiervoor, net als voorheen, maandelijks een overzicht van de minderjarigen die hiervoor in aanmerking komen bezorgen aan de dossierbehandelaar binnen Jongerenwelzijn. 1 Cf. bepaling in het erkenningsbesluit: art. 53 septies 5: Voor personen die begeleid worden met een module contextbegeleiding in functie van autonoom wonen, kan, na uitputting van de procedure waaruit blijkt dat de betrokkene geen recht heeft op het leefloon en niet over voldoende eigen inkomsten beschikt, een subsidie worden uitbetaald die 1/365 bedraagt van het bedrag, vermeld in artikel 14, 1, 2. van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

7 4. Veelgestelde vragen a. Wat moet er precies geregistreerd worden? Veel organisaties hebben vragen bij wat er nu precies moet geregistreerd worden per module. In de inspiratiebundel voor organisaties staan de verschillende modules toegelicht, maar hierbij nog enkele registratiegebonden aanvullingen: Module contextbegeleiding (ifv autonoom wonen) - We begrijpen onder contextbegeleiding de aan hulpverleningsdoelstellingen gekoppelde begeleidingscontacten in en met het netwerk van de jongere. Dit betekent dat hulpverleningscontacten met school, CLB, de sociaal werker, de vertrouwenspersoon van de jongere, de trainer van de sportclub, kunnen inbegrepen zijn. - De individuele begeleidingscontacten met de jongere zijn ook gevat in deze module. - De contacten die vervat zitten in deze module zijn in principe face-to-face. - De contacten zijn in principe steeds in aanwezigheid van de jongere/ouder. Echter, indien gemotiveerd kan ook een overleg waar de jongere/ouder niet bij aanwezig zijn hier toch onder vallen. - Contextbegeleiding kan mobiel (in de context) en ambulant (in de organisatie) gebeuren. - Een begeleidingscontact met bvb. de moeder van twee broers/zussen die in dezelfde voorziening verblijven wordt geteld als 1 contact. Module verblijf - De nachten die een jongere effectief doorbrengt in de organisatie. - Kamertraining valt hier ook onder. Module kortdurend crisisverblijf De module kortdurend crisisverblijf kan op verschillende manieren ingezet worden. Afhankelijk hiervan zal er op een andere plaats moeten geregistreerd worden. Gemeenschappelijk is dat ook hier het effectieve aantal nachten die een jongere in de organisatie verblijft moeten geteld worden. 1. De module is optioneel opgenomen in de bandbreedte van een jongere die is toegewezen aan een organisatie die ook de module verblijf aanbiedt: De organisatie duidt bij de start van de begeleiding op het eerste tabblad modulair kwartaal de module crisis aan in de laatste kolom. Wanneer een jongere op een bepaald moment gebruik maakt van deze module dan kunnen deze nachten geregistreerd worden in het tabblad crisis intern, waar de naam van de jongere automatisch in zal staan. 2. De module is niet opgenomen in de bandbreedte van de jongere, maar de jongere is wel al toegewezen aan uw organisatie voor andere modules: Optie 1: In overleg met de verwijzende instantie wordt er een nieuwe beschikking voor de duur van de crisis opgemaakt. De naam van de jongere met de nieuwe bandbreedte wordt op het eerste tabblad aangevuld, en crisis (met eventueel contextbegeleiding) wordt in de laatste kolom aangevinkt.

8 Optie 2: De verwijzer beslist om een nieuwe beschikking op te maken met een bandbreedte waarin nu ook crisis opgenomen is, en dus voor de rest van de begeleiding kan ingezet worden zonder wijziging van beschikking. De naam van de jongere met de nieuwe bandbreedte wordt op het eerste tabblad op een nieuwe lijn aangevuld, alle modules uit de nieuwe bandbreedte (en dus ook crisis) worden in de laatste kolom aangekruist (en de nachten worden geregistreerd zoals in punt 1). 3. De jongere wordt begeleid door een andere organisatie, maar komt in time out/crisis naar uw organisatie. Deze jongere dient manueel ingevuld te worden in het tabblad crisis extern. In de laatste kolom vult u in door welke organisatie de jongere begeleid wordt. 4. De jongere wordt aan de organisatie toegewezen in het kader van het verzekerd aanbod Integrale Jeugdhulp 2 De jongere wordt ingevuld in het eerste tabblad Modulair Kader, en bij verwijzende instantie wordt crisisplaats IJH ingevuld. In de kolommen achteraan wordt crisis aangevinkt. Het aantal nachten verblijf zal dan kunnen geregistreerd worden in het registratietabblad crisis intern. Bij jongeren die toegewezen worden binnen het verzekerd aanbod crisisbegeleiding, dient de kolom CB of contextbegeleiding aangevinkt te worden, waardoor men kan registreren in het tabblad contextbegeleiding. Module dagbegeleiding in groep - Elke begeleidingsdag die een jongere in de groep meemaakt. Zowel een avond in de week, een woensdagnamiddag en een vakantiedag worden geteld als 1 dag. - De dagen dagbegeleiding die broers of zussen van toegewezen jongeren eventueel meevolgen, kunnen ofwel bijgeteld worden bij het traject, ofwel bij het totaal. Tijdens de intervisiegroepen kan dit verder aan bod komen. Module ondersteunende begeleiding Net zoals bij de typemodule kortdurend crisisverblijf zijn er voor deze module verschillende manieren waarop een jongere deze module kan toegewezen krijgen, en afhankelijk hiervan zal er dus op een andere manier dienen geregistreerd te worden. 1. De module is optioneel opgenomen in de bandbreedte van een jongere die is toegewezen aan een organisatie die zelf ook de module ondersteunende begeleiding aanbiedt: De organisatie vinkt bij de opstart van de begeleiding op het eerste tabblad modulair kwartaal de module ondersteunende begeleiding aan in de voorlaatste kolom. Wanneer een jongere op een bepaald moment gebruik maakt van deze module dan kunnen de aantal dagen geregistreerd worden in het tabblad Ond. Beg. intern, waar de naam van de jongere automatisch in zal staan. 2. De module is niet opgenomen in de bandbreedte van de jongere, maar de jongere is wel al toegewezen aan uw organisatie voor andere modules. De organisatie biedt zelf ook de module Ondersteunende begeleiding aan: 2 via het gebruik van artikel 17 van het BVR van 9 december 2005

9 Optie 1: In overleg met de verwijzende instantie wordt er een nieuwe beschikking opgemaakt waarin deze module wordt opgenomen. De naam van de jongere met de nieuwe bandbreedte wordt op het eerste tabblad aangevuld, en ondersteunende begeleiding wordt in de voorlaatste kolom aangevinkt. Optie 2: Het is niet mogelijk om snel een nieuwe beschikking op te maken. De jongere volgt ondersteunende begeleiding in de organisatie, zonder dat deze mogelijkheid in zijn bandbreedte is opgenomen. Deze jongere moet manueel ingevuld worden in het tabblad crisis extern of bb, waarbij bb staat voor buiten bandbreedte. De registratie van het aantal gevolgde dagen kan hier gebeuren. U vult de naam van de eigen organisatie in in de laatste kolom. 3. De jongere wordt begeleid door een andere organisatie, maar volgt ondersteunende begeleiding in uw organisatie. Deze jongere dient manueel ingevuld te worden in het tabblad Ond. Beg. extern. U vult de naam van de andere organisatie in in de laatste kolom. 4. De jongere volgt de module OB in een organisatie die enkel deze modules aanbiedt. Jongeren die enkel deze module toegewezen krijgen van de verwijzende instantie, en dus geen begeleiding in een andere organisatie hebben, moeten op het eerste tabblad Modulair Kwartaal ingevuld worden. De registratie van het aantal dagen zal dan gebeuren in het tabblad Ond Beg Intern, waar de namen automatisch in verschijnen. Jongeren die al begeleiding hebben in een andere organisatie, en waarvan ondersteunende begeleiding al dan niet optioneel opgenomen is in de bandbreedte, volgen deze module in de dienst Ondersteunende Begeleiding. Deze jongeren moeten door de dienst ondersteunende begeleiding ingevuld worden in het tabblad ond beg extern, en hier geregistreerd worden. De naam van de organisatie door wie de jongere begeleid wordt, moet in de laatste kolom ingevuld worden. De manier waarop de verschillende projecten die mogelijk vallen onder de module ondersteunende begeleiding, zoals korte creatieve trajecten, onthemingen, staptochten,, precies moeten geteld worden in dagen, zal onderwerp zijn van overleg, en opgenomen worden in het convenant. b. Vanaf wanneer moet er geregistreerd worden? De registratie begint op 1 januari Dit wil zeggen dat er gevraagd wordt om met terugwerkende kracht de eerste maand in te vullen. We voorzien dat er in het eerste kwartaal nog vele vragen naar boven kunnen komen, en willen dan ook volop gebruik maken van dit eerste kwartaal om jullie de mogelijkheid te geven om het instrument goed in de vingers te krijgen en eventuele opmerkingen door te spelen, zodat we kunnen bijsturen waar nodig. Tijdens de regionale intervisiemomenten zal de registratie als thema op de agenda staan.

10 5. Contact en helpdesk We hopen dat deze handleiding een antwoord is op mogelijke vragen die kunnen ontstaan bij het invullen van het modulair kwartaal. Op de website van Jongerenwelzijn ( ) zal een rubriek met veel gestelde vragen terug te vinden zijn, en daar ook verder aangevuld worden. Bovendien kan u daar vinden wie u kan contacteren mochten uw vragen toch niet beantwoord zijn. Voor praktische vragen rond het invullen van het modulair kwartaal kan u terecht bij uw dossierbehandelaar. Voor inhoudelijke vragen kan dit bij volgende personen: Bram Antheunis (opvolging EMK) Bram.antheunis@jongerenwelzijn.be 02/ Geert Michiels (regio s Oost-Vlaanderen en Antwerpen) Geert.michiels@jongerenwelzijn.be 02/ Kim Craeynest (regio s West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant-Brussel en Limburg) Kim.craeynest@jongerenwelzijn.be 02/

Het experimenteel modulair kader

Het experimenteel modulair kader Het experimenteel modulair kader Handleiding registratiesysteem het modulair kwartaal versie 2014 1 1. Inleiding Het experimenteel modulair kader verandert het hulpverleningslandschap ten gronde. Omwille

Nadere informatie

Handleiding modulering Jongerenwelzijn

Handleiding modulering Jongerenwelzijn Handleiding modulering Jongerenwelzijn 1. Aanmaken van modules Een voorziening/organisatie kan per typemodule slechts één module aanmaken. Grote organisaties met een diversiteit aan doelgroepen verspreid

Nadere informatie

Het experimenteel modulair kader

Het experimenteel modulair kader Het experimenteel modulair kader Een inspiratiebundel voor organisaties die instappen in 2014 1 Inhoudstafel Inleiding 1. Het experimenteel modulair kader 2. De Modules 2.1 Typemodule Contextbegeleiding

Nadere informatie

checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal

checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal Overzicht modules: - Kortdurend crisisverblijf (RTJ): wordt enkel ingezet in lopende mobiele/ambulante begeleidingen, ofwel in de eigen organisatie,

Nadere informatie

checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal

checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal checklist registratie crisisverblijf / time out / onthaal Overzicht modules: - Kortdurend crisisverblijf (RTJ): wordt enkel ingezet in lopende mobiele/ambulante begeleidingen, ofwel in de eigen organisatie,

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio Vlaams-Brabant

verslag Intervisie EMK Regio Vlaams-Brabant verslag Intervisie EMK Regio Vlaams-Brabant datum 22/02/2013 lokaal VAC Leuven refertenummers aanwezig Elke Van Wayenberghe (CWB Vl-Br.-Brussel) - Elke Schillebeeckx (vzw Sporen) Veronique Vanhoutryve

Nadere informatie

10. BEHEER MODULAIR KWARTAAL

10. BEHEER MODULAIR KWARTAAL 10. BEHEER MODULAIR KWARTAAL In het verleden werden de benuttingscijfers van elke voorziening via Excel formulieren doorgegeven aan Jongerenwelzijn. Deze communicatie is nu ingebouwd in Binc. Op basis

Nadere informatie

Nota RTJ worden van dagbegeleiding in groep Jongerenwelzijn

Nota RTJ worden van dagbegeleiding in groep Jongerenwelzijn Nota RTJ worden van dagbegeleiding in groep Jongerenwelzijn nota aan private voorzieningen BJB datum 02/02/2015 uw kenmerk naam lijnmanager David Debrouwere naam auteur Kim Craeynest onderwerp Communicatie

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio Antwerpen

verslag Intervisie EMK Regio Antwerpen verslag Intervisie EMK Regio Antwerpen datum 13 februari 2013 lokaal Bibliotheek Permeke, zaal Consul refertenummers aanwezig Dries Welkenhuysen (vzw De Nieuwe Toren), Johan Praet (vzw Solidariteit Antwerpen),

Nadere informatie

HANDLEIDING DEEL II. maart 2015 Agentschap Jongerenwelzijn - Steunpunt Jeugdhulp. 0 H a n d l e i d i n g B i n c

HANDLEIDING DEEL II. maart 2015 Agentschap Jongerenwelzijn - Steunpunt Jeugdhulp. 0 H a n d l e i d i n g B i n c HANDLEIDING DEEL II maart 2015 Agentschap Jongerenwelzijn - Steunpunt Jeugdhulp 0 H a n d l e i d i n g B i n c INHOUD Gebruik van deze handleiding... 2 1. Beheer modulair kwartaal... 4 1.1 Invullen en

Nadere informatie

Het experimenteel modulair kader. Een inspiratiebundel voor verwijzende instanties

Het experimenteel modulair kader. Een inspiratiebundel voor verwijzende instanties Het experimenteel modulair kader Een inspiratiebundel voor verwijzende instanties 1 Inhoudstafel Inleiding 1. Het experimenteel modulair kader 2. De Modules 2.1 Module Contextbegeleiding 2.2 Module Contextbegeleiding

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen datum 08/02/2013 lokaal Regiohuis BJB Brugge refertenummers aanwezig Sonja Van Ossel (regioverantwoordelijke), Hendrik De Waele (CBJ Kortrijk), Hilde Gheyssens

Nadere informatie

11. BEREKENEN BEZETTINGSGRAAD

11. BEREKENEN BEZETTINGSGRAAD 11. BEREKENEN BEZETTINGSGRAAD In Binc kan je op een eenvoudige manier de bezettingsgraad berekenen, zowel op niveau van typemodules als voor de hele voorziening. Dit gebeurt - net als de samenstelling

Nadere informatie

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio

Tabel: Aantal unieke minderjarigen met een indicatiestellingsverslag in 2015, naar vervolg in regie, naar leeftijd en naar regio Jeugdhulpregie Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van de voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september 2013). Ze regelt voor alle sectoren

Nadere informatie

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden

Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke hulp - Wachttijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 535 van FREYA VAN DEN BOSSCHE datum: 30 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Integrale toegangspoort niet-rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

HANDLEIDING. Registratie RTH Versie 3.0

HANDLEIDING. Registratie RTH Versie 3.0 HANDLEIDING Registratie RTH Versie 3.0 1 Voorwaarden Alvorens iemand geregistreerd kan worden in de cliëntregistratie (via eender welke procedure) dient deze persoon te beschikken over een fiche in de

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio Limburg

verslag Intervisie EMK Regio Limburg verslag Intervisie EMK Regio Limburg datum 06/02/2013 lokaal Agnetenklooster Tongeren refertenummers aanwezig Gert Houben (Pieter Simenon), Kris Claes (YAR), Lucienne Janssen (CBJ Tongeren), Michaël Moyson

Nadere informatie

HANDLEIDING ARCHX 5.2 FINANCIEEL Februari 2014

HANDLEIDING ARCHX 5.2 FINANCIEEL Februari 2014 HANDLEIDING ARCHX 5.2 FINANCIEEL Februari 2014 Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen datum 13-12-2013 lokaal VAC Brugge - OVIS refertenummers aanwezig Anne Vancompernolle, Hendrik Dewaele, Marjan Detavernier, Annelies Delaere, Luc Stock, Rudy

Nadere informatie

Modules in vzw Beaufort

Modules in vzw Beaufort Modules in vzw Beaufort Indigo, vroeger cat 1 begeleidingstehuis voor 45 jongeren, 0-21 jaar, sinds 2013: 42 verblijfsmodules + 45 modules Contextbegeleiding (CB) Epsilon, vroeger dagcentrum Lokeren, 10

Nadere informatie

Handleiding LVS-bestand

Handleiding LVS-bestand Tabblad Niveaus 1. Leerlingen(groepen) invoeren. 2. Nieuwe leerling toevoegen. 3. Leerlingen verwijderen. 4. Behaalde niveaus invoeren. Tabblad Gemiddelden 1. Waarom dit tabblad? 2. Opmerking toevoegen.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Registratie RTH Versie 5.0

HANDLEIDING. Registratie RTH Versie 5.0 HANDLEIDING Registratie RTH Versie 5.0 1 Voorwaarden Alvorens iemand geregistreerd kan worden in de cliëntregistratie (via eender welke procedure) dient deze persoon te beschikken over een fiche in de

Nadere informatie

Begeleiding in haar context

Begeleiding in haar context Begeleiding in haar context Contextbegeleiding: Krachtlijnen vanuit de overheid Brussel, 16 september 2014 Openness and participation are antidotes to surveillance and control. (Howard Rheingold) WWW.JONGERENWELZIJN.BE

Nadere informatie

C modulair kader doc02 nota nota aan de koepelorganisaties datum februari 2016 uw kenmerk naam lijnmanager David Debrouwere naam auteur Els

C modulair kader doc02 nota nota aan de koepelorganisaties datum februari 2016 uw kenmerk naam lijnmanager David Debrouwere naam auteur Els nota nota aan de koepelorganisaties datum februari 2016 uw kenmerk naam lijnmanager David Debrouwere naam auteur Els Meert onderwerp Opstart traject: reflectie op bezetting 1. Huidige regelgeving Het besluit

Nadere informatie

1 Richtlijnen en uitgangspunten

1 Richtlijnen en uitgangspunten FAM geboden ondersteuning 3 juni 2015 Handleiding registratieschema geboden ondersteuning FAM 1 Richtlijnen en uitgangspunten De FAM-voorziening geeft maandelijks aan het VAPH door welke ondersteuning

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers

Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers VEA 1 Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers inhoud 1 Algemeen 2 Invoeren van nieuwe registratiegegevens 2.1 Ik ben een nieuwe verslaggever en ik wil mij registreren

Nadere informatie

Voorstel maatregelen jeugdrechtbank EMK (n.a.v. bespreking met jeugdrechters op 16 en 19 april 2013)

Voorstel maatregelen jeugdrechtbank EMK (n.a.v. bespreking met jeugdrechters op 16 en 19 april 2013) Voorstel maatregelen jeugdrechtbank EMK (n.a.v. bespreking met jeugdrechters op 16 en 19 april 2013) 1. POS 1.A (Enkel) contextbegeleiding: (art. 38 1 3 ) Bevelen van @ tot @ gezinsbegeleiding door (optioneel:

Nadere informatie

CKG JAARCIJFERS Een blik op het aanbod

CKG JAARCIJFERS Een blik op het aanbod CKG JAARCIJFERS 2015 Een blik op het aanbod augustus 2016 Inhoudsopgave Lijst van tabellen...4 Lijst van grafieken...6 1 Inleiding...7 2 Leeswijzer...8 3 Globaal overzicht minimaal gepland en gerealiseerd

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.10

Handleiding Opmaken fiche 281.10 Opmaken fiche 281.10 1. Inleiding... 3 2. Voorbereidingen... 4 3. Personeelsleden als leverancier in de boekhouding voorzien... 7 3.1. Manueel leveranciersfiches voor de personeelsleden aanmaken... 7 3.2.

Nadere informatie

BaSe-IT 1-7-2008 www.base-it.net. Handleiding. www.vervangerspool.nl

BaSe-IT 1-7-2008 www.base-it.net. Handleiding. www.vervangerspool.nl Handleiding www.vervangerspool.nl 1 Inhoudsopgave: 1. Login... 3 1.1 Wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen:... 3 1.2 Nog geen wachtwoord en gebruikersnaam ontvangen:... 4 2 Overzicht gebruikers:... 4

Nadere informatie

Workflow. Taak Sjablonen

Workflow. Taak Sjablonen Workflow Workflow beheer Bij elke klant in RADAR (het vinkje klant staat aan in het tabblad ALGEMEEN van het bedrijf of de familie) kunt u een planning maken van een aantal periodieke taken, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

ALF. Technische handleiding. pagina 1 van 14

ALF. Technische handleiding. pagina 1 van 14 ALF Technische handleiding pagina 1 van 14 Inhoudsopgave 1 Indienen van het afrekeningsdossier... 4 1.1 Tewerkstellingsgegevens... 5 1.1.1 Toevoegen van contracten... 5 1.1.2 Werknemers in brugpensioen...

Nadere informatie

CRM - Salesplanner - NL

CRM - Salesplanner - NL Handleiding PratoFlex CRM - Salesplanner - NL Efficiency through innovation Inhoudsopgave Voorwoord Salesplanner In de klantenfiche Bezoekplanning Filters Legende Automatisch gegeneerde bezoekplanningen

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen Werken met SDD in PC banking Pro professionelen Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep invorderingen aanmaken. 8 Stap 4:

Nadere informatie

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen Werken met SDD in PC banking Pro Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep

Nadere informatie

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS INHOUD 1. Inloggen op my.tentoo... 1 2. Nieuwe uitvoerder inschrijven... 2 3. Dimona-aangifte invoeren... 3 4. Werkbriefje invoeren... 5 5. Werkbriefjesoverzicht...11

Nadere informatie

1 Richtlijnen en uitgangspunten

1 Richtlijnen en uitgangspunten FAM geboden ondersteuning 5 februari 2015 Handleiding registratieschema geboden ondersteuning FAM 1 Richtlijnen en uitgangspunten De FAM-voorziening geeft maandelijks aan het VAPH door welke ondersteuning

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie

Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Intersectorale toegangspoort - Jeugdhulpregie Van de 11.828 kinderen en jongeren voor wie in 2017 een indicatiestellingsverslag is afgeleverd, zijn er 11.554 in regie gekomen. Het verschil heeft te maken

Nadere informatie

DOOR OP DE KNOP KIES VERBLIJF TE KLIKKEN, KUNT U NAAR DE PLANNER VAN HET VERBLIJF/PRODUCT GAAN. U ZIET DAN ONDERSTAAND MENU.

DOOR OP DE KNOP KIES VERBLIJF TE KLIKKEN, KUNT U NAAR DE PLANNER VAN HET VERBLIJF/PRODUCT GAAN. U ZIET DAN ONDERSTAAND MENU. HANDLEIDING RESERVEREN & FACTUREREN GRAFISCHE WEERGAVE RESERVERINGEN 5 PRODUCTEN/VERBLIJVEN MET ELK 30 PLAATSEN 100 TARIEVEN GEWOON IN EXCEL ELK JAAR WEER GEBRUIKEN HOOFDMENU INDIEN HET BESTAND GEOPEND

Nadere informatie

1. DOEL 2. VOORBEREIDING. Werkvoorschrift WV01-1/6. Raad van Bestuur Handleiding Debetnota Datum: 15/05/2005

1. DOEL 2. VOORBEREIDING. Werkvoorschrift WV01-1/6. Raad van Bestuur Handleiding Debetnota Datum: 15/05/2005 Werkvoorschrift WV01-1/6 1. DOEL Dit werkvoorschrift beschrijft hoe het basisdocument voor het opmaken van een factuur, hierna genoemd Debetnota moet ingevuld worden. Het document kan van het internet

Nadere informatie

Handleiding bij het Planningsinstrument

Handleiding bij het Planningsinstrument Handleiding bij het Planningsinstrument Inleiding Als verantwoordelijke werk je elke dag hard om je opvang draaiende te houden. Daarbij is het niet altijd makkelijk een overzicht te behouden van wat juist

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER Onderwijs en Vorming Gebruikersbeheer in Web IDM 1. Aanmelden in het gebruikersbeheerplatform Na het voltooien van het aanmeldproces (zie Aanmelden bij Mijn Onderwijs), kom

Nadere informatie

Richtlijnen bij het gebruik van het Vief-kasboek 4.0

Richtlijnen bij het gebruik van het Vief-kasboek 4.0 Richtlijnen bij het gebruik van het Vief-kasboek 4.0 Dit kasboek is kant en klaar voor gebruik, je hoeft niet veel (of niets) van Excel te kennen om er onmiddellijk mee aan de slag te kunnen. In dit document

Nadere informatie

Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017

Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017 Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017 2 augustus 2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze berekening vouchers 2017... 4 3 Hoe inloggen?... 4 4 Overzicht vouchers 2017... 5 4.1 Vouchers 2017... 5 4.2 Aanpasbare

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

Handleiding voor vormingsverstrekkers

Handleiding voor vormingsverstrekkers www.fbz-pc314.be Handleiding voor vormingsverstrekkers Inhoudstafel 1. REGISTREREN... 3 2. AANMELDEN... 5 3. WACHTWOORD VERGETEN... 7 4. WACHTWOORD WIJZIGEN... 7 5. UW VORMINGEN BEHEREN... 8 5.1. EEN NIEUWE

Nadere informatie

Leerdoelen- en leerlingregistratie

Leerdoelen- en leerlingregistratie Leerdoelen- en leerlingregistratie Inhoudsopgave Inhoud Leerdoelen- en leerlingregistratie Het hoe en waarom van registreren... Beredeneerd aanbod... Instructie digitale registratie leerdoelen Hoe werkt

Nadere informatie

Handleiding Plannen Expert

Handleiding Plannen Expert 2014 Handleiding Plannen Expert Opdrachten roosteren en competenties Staff Support B.V. ROI-Online / Staff 22-12-2014 Deze gebruikershandleiding is bedoeld voor gebruikers van de module Plannen Expert.

Nadere informatie

HANDLEIDING Q3600 Webshop

HANDLEIDING Q3600 Webshop HANDLEIDING Q3600 Webshop Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Webshop artikelgroepen beheren...4 Hoofd artikelgroep toevoegen...6 Sub artikelgroep toevoegen...7 Artikelgroep verwijderen...8

Nadere informatie

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016

REGISTRATIETOOL. Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 REGISTRATIETOOL Van zaterdag 30 april t.e.m. zaterdag 28 mei 2016 ALGEMENE INFO ONLINE STAPPENREGISTRATIETOOL Voor de uitvoering van de stappenclash wordt gebruik gemaakt van de online stappenregistratietool.

Nadere informatie

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 1.1 Registratie en inloggen energieprestatiedatabank... 1 1.1.1 Registratie als student type C... 1 1.1.2 Registratie

Nadere informatie

Om een nieuw lid toe te voegen, is een combinatie van lid in de horizontale werkbalk en informatie in de verticale werkbalk de startpositie.

Om een nieuw lid toe te voegen, is een combinatie van lid in de horizontale werkbalk en informatie in de verticale werkbalk de startpositie. ALABUS Tabblad Lid Aansluiten nieuwe leden Om een nieuw lid toe te voegen, is een combinatie van lid in de horizontale werkbalk en informatie in de verticale werkbalk de startpositie. Dit scherm geeft

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Handleiding KIJK! Webbased Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Training en Implementatie... 4 2. Starten met de

Nadere informatie

ALF. Technische handleiding

ALF. Technische handleiding ALF Technische handleiding Versie 2017 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1 Afrekeningsdossier 2017... 4 1.1 Tewerkstellingsgegevens... 4 1.1.1 Invullen of inkijken van personeelsgegevens... 5 1.2 Administratief

Nadere informatie

Het rapport vanuit het T&T softwaresysteem: Rapportage, Tijdsregistratie werknemers, formaat = CSV.

Het rapport vanuit het T&T softwaresysteem: Rapportage, Tijdsregistratie werknemers, formaat = CSV. Deze toepassing is mogelijk vanaf Cafca versie 09.00.013 Verkort: WERKWIJZE 1: Het registreren van km mobiliteit en werkuren op één werf. 1. Badgen als ze vertrekken naar de werf (aanmelden) 2. Badgen

Nadere informatie

Handleiding eerste invoer gegevens Systeem Secureholiday.net V5

Handleiding eerste invoer gegevens Systeem Secureholiday.net V5 Handleiding eerste invoer gegevens Systeem Secureholiday.net V5 Ga naar www.secureholiday.net/admin Voer uw login en paswoord in U bent nu ingelogd in uw persoonelijke administratiepagina. Deel 1 Uw etablissement

Nadere informatie

Handleiding. ileerlingenvervoer. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel:

Handleiding. ileerlingenvervoer. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel: Handleiding ileerlingenvervoer Versie 2016 Nijverheidstraat 9-8600 Diksmuide Tel: 051 50 21 76 - info@informat.be www.informat.be Inhoudsopgave 1. Voorbereidend werk 3 1.1. Traject aanmaken 3 1.2. Vervoersmaatschappij

Nadere informatie

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 MONITORING www.eyouth.vlaanderen.be/1g1p Alle vragen naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Binnen de 30 dagen heeft RTJ-organisatie

Nadere informatie

Vaste Prijs Afspraken (VPA)

Vaste Prijs Afspraken (VPA) Vaste Prijs Afspraken (VPA) www.wolterskluwer.be Contents 1 Wat is een VPA?... 3 2 Configuratie... 3 2.1 Hoe activeer je de VPA functionaliteit?... 3 2.2 Hoe maak je een VPA aan?... 3 2.3 Eénmalige configuratie...

Nadere informatie

Melden in een paar stappen

Melden in een paar stappen Melden in een paar stappen Voor bewonersinitiatieven veiligheid Kolom Gemeente Den H aag Excel Het meldingsformulier is in Excel gemaakt. KOLOM = alle cellen van boven naar beneden (van 1 t/m 14) RIJ =

Nadere informatie

In het tweede veld Referentie kan je Dubbelkikken en het samengevoegde bouwdossier ophalen en eraan koppelen. Klik eerst nog op zoeken.

In het tweede veld Referentie kan je Dubbelkikken en het samengevoegde bouwdossier ophalen en eraan koppelen. Klik eerst nog op zoeken. 5(/($6(127$&(026 1,(8:(352&('85(6*0',9HQ*0',9 Naar aanleiding van de laatste VLAREM-trein waarin Artikel 44, 1 opnieuw wordt opgenomen leek het ons opportuun dat de gemeenten en steden ook deze informatie

Nadere informatie

Handleiding Webregistraties opvang/uitstappen

Handleiding Webregistraties opvang/uitstappen 1 Inleiding... 2 2 Aanmelden... 3 2.1 Gebruikersnaam en wachtwoord inbrengen... 3 2.2 Wachtwoord wijzigen... 3 3 Van start gaan enkele algemene principes... 4 4 Ingave van verbruik door leerlingen... 5

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature November 2014 Handleiding: Stap 1: Ga naar de website... 1 Stap 2: Ik ben een vrijwilligersorganisatie...

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING SALARISOVERZICHTEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING SALARISOVERZICHTEN GEBRUIKERSHANDLEIDING SALARISOVERZICHTEN Het salarissysteem voor het onderwijspersoneel is grondig vernieuwd. Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) biedt sinds 30 november 2017 de schoollisting

Nadere informatie

Children s Rights and Business Principles

Children s Rights and Business Principles Children s Rights and Business Principles www.childrenandbusiness.be Handleiding voor bedrijven. Children s rights and Business Principles Handleiding voor bedrijven - 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2

Nadere informatie

Instructie RFM modules

Instructie RFM modules Instructie RFM module Introductie RFM staat voor Registratie Flow Module. De RFM module vormt de basis voor een aantal nieuwe modules binnen equse Indicate: - Calamiteiten - Klachten - Kindermishandeling

Nadere informatie

Exporteren naar excel

Exporteren naar excel Exporteren naar excel 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar excel 2 1.1 Exporteren van schermgegevens......................... 3 1.1.1 Export opvragen.............................

Nadere informatie

Richtlijnen/handleiding Geïntegreerde registratietool (GIR) Dienst Ondersteuningsplan

Richtlijnen/handleiding Geïntegreerde registratietool (GIR) Dienst Ondersteuningsplan Richtlijnen/handleiding Geïntegreerde registratietool (GIR) Dienst Ondersteuningsplan Versie 1: maart 2018 pagina 1 van 14 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Applicaties die vanaf 1 januari 2017 komen te vervallen...

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Handleiding bijlage: KALENDER. digital4u.nl effectief op internet. www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1

Handleiding bijlage: KALENDER. digital4u.nl effectief op internet. www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1 Handleiding bijlage: KALENDER digital4u.nl effectief op internet www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1 Introductie Kalender Uw website maakt gebruik van een Kalender module. In deze

Nadere informatie

Handleiding LCC Benchmarking Tool

Handleiding LCC Benchmarking Tool Handleiding LCC Benchmarking Tool Stap1. De tool http://benchmarking.zorgenbouw.nl opent met de onderstaande pagina. Op de openingspagina voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in die u van de beheerder

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Meertaligheid

Modulehandleiding VivianCMS. Meertaligheid Modulehandleiding VivianCMS Meertaligheid Versie: 1.0 Startdatum: 03-03-2006 Datum laatste wijziging: 04-09-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemene

Nadere informatie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Handleiding KIJK! Webbased Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Inhoud Inleiding... 3 1. Training en Implementatie... 4 2. Starten met de

Nadere informatie

HANDLEIDING KAVO-TOOL

HANDLEIDING KAVO-TOOL Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel Contactpersonen: Julie Bouttiau Anne De Ridder T 02 553 69 73 E-mail: kadervorming@cjsm.vlaanderen.be ///// HANDLEIDING KAVO-TOOL Handleiding voor verenigingen

Nadere informatie

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018 Handleiding Online subsidie Vlabinvest aanvragen april 2018 Greet Matthijs Projectleider ICT Handleiding online subsidie Vlabinvest aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie van Vlabinvest aanvragen

Nadere informatie

GEBRUIKERS- HANDLEIDING KIOSK

GEBRUIKERS- HANDLEIDING KIOSK / handleiding GEBRUIKERS- HANDLEIDING KIOSK PROJECTSUBSIDIE VOOR BOVENLOKALE CULTUURPROJECTEN/ 14.03.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Kop 1...Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 Kop 1... 3 3 Kop 1...Fout!

Nadere informatie

Handleiding COL in Smartschool 1.0 (versie )

Handleiding COL in Smartschool 1.0 (versie ) Handleiding COL in Smartschool 1.0 (versie 2017-12-22) 1. Vooraf Dit is op de valreep een eerste beknopte handleiding om aan de slag te kunnen met de nieuwe COL-evaluatie in Smartschool. Vanaf 22 december

Nadere informatie

NOTA. Agentschap Jongerenwelzijn Koning Albert II-laan 35, bus Brussel Tel.: Fax: Situering

NOTA. Agentschap Jongerenwelzijn Koning Albert II-laan 35, bus Brussel Tel.: Fax: Situering Agentschap Jongerenwelzijn Koning Albert II-laan 35, bus 32 1030 Brussel Tel.: 02 553 33 00 - Fax: 02 553 34 19 NOTA Betreft: Kader voor verwijzers in het experiment multifunctionele centra (13/07/07)

Nadere informatie

HANDLEIDING KAVO-TOOL

HANDLEIDING KAVO-TOOL Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel Contactpersonen: Julie Bouttiau Anne De Ridder T 02 553 69 73 E-mail: kadervorming@cjsm.vlaanderen.be ///// HANDLEIDING KAVO-TOOL Handleiding voor verenigingen

Nadere informatie

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH

Typemodules handicap: koppeling met bestaande zorgvormen binnen het VAPH Omzendbrief IJH 2014/1 10 februari 2014 Gericht aan de multidisciplinaire teams; Gericht aan de voorzieningen die zich richten tot minderjarigen; Gericht aan de contactpersonen zorgregie. VRAGEN NAAR:

Nadere informatie

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden.

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden. Met de Excelapplicatie Opleidingskalender kunt u afspraken in het kader van de opleiding met AIOS per Ziekenhuis/Opleiding per specialisme plannen en beheren. Introductie Deze Excelapplicatie is gemaakt

Nadere informatie

Uitzendkracht rol. 30 maart 2011 Akyla bv. copyright Akyla bv

Uitzendkracht rol. 30 maart 2011 Akyla bv. copyright Akyla bv Uitzendkracht rol 30 maart 2011 Akyla bv copyright Akyla bv Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMEEN... 4 2.1 ICOONTJES... 5 2.2 OVERZICHTEN... 5 2.3 ROLLEN... 6 2.4 PROCESTYPES... 7 3. DE UITZENDKRACHT

Nadere informatie

1. Situering en doelstelling

1. Situering en doelstelling Aanwezigheidslijsten voor cursisten Deze onderrichting geldt niet voor onderwijsinstellingen. 1. Situering en doelstelling... 1 2. Organisatie... 1 3. Gebruik en afdrukken van de aanwezigheidslijsten...

Nadere informatie

Taal actief 3 taal groep 4-8

Taal actief 3 taal groep 4-8 Taal actief 3 taal groep 4-8 Met het digitaal registratiesysteem taal van Taal actief 3 kunt u de methodegebonden toetsgegevens van de kinderen vastleggen. Vervolgens kunt u in één oogopslag zien wie welke

Nadere informatie

Milieuvergunningen in FMIS

Milieuvergunningen in FMIS Milieuvergunningen in FMIS 1. Algemeen Elk schooldomein dient verplicht over één of meerdere milieuvergunningen te beschikken. Deze vergunningen zijn gekoppeld aan een domein zelf of aan bepaalde installaties;

Nadere informatie

Octopus > handleiding bij modal split onderzoek

Octopus > handleiding bij modal split onderzoek Octopus > handleiding bij modal split onderzoek inleiding Het herkomst- en vervoerswijze-onderzoek vormt het eerste onderdeel van stap 3. In dit deel van het onderzoek worden de volgende gegevens verzameld:

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio Limburg

verslag Intervisie EMK Regio Limburg verslag Intervisie EMK Regio Limburg refertenummers aanwezig datum 31-05-2013 lokaal Regiohuis Hasselt Leen Colemont (De Wiekslag) Marc Broeders (Don Bosco Genk) Jef Lemmens (Huize Sint- Vincentius) Gina

Nadere informatie

Handleiding LVS Jaarplan toevoegen: stappenplan

Handleiding LVS Jaarplan toevoegen: stappenplan Handleiding LVS Jaarplan toevoegen: stappenplan Inloggen en naar LVS gaan: http://colomaplus.smartschool.be Smartschool adviseert Firefox als browser de gebruikersnaam is niet hoofdlettergevoelig, het

Nadere informatie

Statistiekenmodule. Log in op de beheerspagina van Jeugdverblijven.be en klik in het groene navigatiemenu. , waarna het jaaroverzicht per maand

Statistiekenmodule. Log in op de beheerspagina van Jeugdverblijven.be en klik in het groene navigatiemenu. , waarna het jaaroverzicht per maand Statistiekenmodule Inloggen Open je internetbrowser (bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox) en typ in de adresbalk het volgende webadres in: http://beheer.jeugdverblijven.be (dus ZONDER www). Geef

Nadere informatie

Binc 2.0 Ontwerpnota 10 januari 2014

Binc 2.0 Ontwerpnota 10 januari 2014 Binc 2.0 Ontwerpnota 10 januari 2014 begeleiding in cijfers Visie Binc 2.0 Na een grondige evaluatie van Binc en een herwerking in het kader van de veranderingen in de jeugdhulpverlening, heeft Jongerenwelzijn

Nadere informatie

Handleiding Website GerGemRijssen.nl

Handleiding Website GerGemRijssen.nl Handleiding Website GerGemRijssen.nl 2014 Gereformeerde Gemeenten te Rijssen. Alle rechten voorbehouden Publicatie datum: 6 Mei 2014 Contents Handleiding Website GerGemRijssen.nl... 1 Registreren... 3

Nadere informatie

Handleiding Groeitool. ESF-innovatieproject Duaal Leren

Handleiding Groeitool. ESF-innovatieproject Duaal Leren Handleiding Groeitool ESF-innovatieproject Duaal Leren Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Deelnemer aanmaken... 5 3. Coachingsgesprek aanmaken... 8 4. Zelfevaluatie aanmaken... 12 5. Observatie aanmaken...

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS...1 1.1 Inventaris afdrukken...1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)...3 1.3 Inventaris importeren...3 2 EINDEJAARSKORTING...5

Nadere informatie

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen

verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen verslag Intervisie EMK Regio West-Vlaanderen datum 24 mei 2013 lokaal VAC Brugge refertenummers aanwezig Sonja Van Ossel (regioverantwoordelijke), Werner Vandecasteele (CWL), Sabine Bourgeois (Oranjehuis),

Nadere informatie

Handleiding Octopusverantwoordelijke:

Handleiding Octopusverantwoordelijke: Handleiding Octopusverantwoordelijke: Digitaal leerplatform www.octopusverkeersland.be Octopusplan (Voetgangersbeweging vzw Verkeerspedagogisch Instituut vzw) Generaal Capiaumontstraat 11b1 2600 Antwerpen-Berchem

Nadere informatie