Goedgekeurde projecten TMI-regeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goedgekeurde projecten TMI-regeling 2008-2013"

Transcriptie

1 Goedgekeurde projecten TMI-regeling Projectnaam: Ontwikkeling van de RobotRotorMelker Bedrijf: Rotec Special Projects B.V. uit Emmeloord Totale kosten: Doel: De ontwikkeling van de RobotRotorMelker, waarbij automatisch een melkstel wordt onder gehangen bij koeien die zich bevinden op het draaiende plateau van een rotormelker. Het systeem moet aangesloten kunnen worden op alle bestaande merken en typen buitenmelkers. Bij service en mogelijke storing kan alsnog overgeschakeld worden op handmatig onderhangen. Ook kunnen optioneel met afzonderlijke robotarmen de uiers worden gereinigd en gedesinfecteerd. Projectnaam: Eco-innovation op een milieuvriendelijke manier innovatieve producten ontwikkelen Bedrijf: Thermopatch International B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: De ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijke producten en productiemethoden in de textieldrukbranche. Met de bijdrage is Thermopatch een project gestart dat gericht is op het besparen van grondstoffen, het vermijden van het gebruik van schadelijke stoffen en het verminderen van gevaarlijke afvalstoffen. Projectnaam: RFID Platform Bedrijf: DetailRepair B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: De ontwikkeling van een Radio Frequentie IDentificatie-platform. Met de bijdrage is Detail Repair een project gestart dat bestaande artikelbeveiligingssystemen integreert in een centraal beveiligingssysteem. De werking van deze bestaande artikelbeveiligingssystemen wordt uitgebreid met een klantvolgsysteem. De eerste toepassing is gericht op parfumerie zaken. Projectnaam: Groen Datacentrum Almere Bedrijf: Unet B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: De ontwikkeling van het Groen Datacentrum Almere. In het Groen Datacentrum Almere worden energiebesparende concepten onderzocht en ontwikkeld. Unet gaat hierbij minimaal 50% energie besparen ten opzichte van conventionele datacentra. Dit wordt bereikt door technologische innovaties zoals server virtualisatie, netwerk virtualisatie en Cold Corridor toe te passen. Projectnaam: De ontwikkeling van nieuwe multibore membranen voor waterzuivering Bedrijf: Innovative Membrane Technologies B.V. (IMT) uit Zeewolde Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Met membranen kunnen vloeistoffen worden gefilterd. Met de bijdrage is IMT een project gestart. Het project bestaat uit drie ontwikkelingen onder de gemeenschappelijke noemer van het vervangen van milieuonvriendelijke waterzuivering systemen door milieuvriendelijke membraantechnologie.

2 Projectnaam: D30 Open Versie Bedrijf: Donkervoort Automobielen B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: Het ontwikkelen van een nieuwe auto met o.a. een ruimere maar lichtere en stijvere chassis met meer passieve veiligheden. Om de gewenste gewichtsreductie te realiseren worden nieuwe vezelverstrekte composieten gebruikt die ook in de Formule 1 worden gebruikt. Het gaat hierbij om gepre-impregneerde (prepreg) hoogwaardige composieten, versterkt met hoogwaardige koolstofvezels of glasvezels. Op basis hiervan kunnen de komende jaren tal van nieuw te ontwikkelen modellen gerealiseerd worden met een pk/gewicht dat uniek is in de markt. Projectnaam: Ontwikkeling Commodity Video Analytics technologie Bedrijf: Griffid B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: De ontwikkeling van softwareapplicaties voor digitale beveiligingscamera s. Er is software voor beeldinterpretatie van videocamera s ontwikkeld die onafhankelijk van de soort hardware werkt. De wens van bedrijven en organisaties is om videobeelden beschikbaar te hebben en te analyseren voor eigen gebruik. De eerste generatie video analyse software heeft veel nadelen en is vanwege de hoge prijs niet toegankelijk voor een brede toepassing. Doel van dit project is om de ontwikkeling van effectieve en efficiënte video analyse technologie te stimuleren, op een manier dat de brede internationale beveiligingsmarkt bediend kan worden. Projectnaam: Automatisering beslag- en glaslattenmontage Bedrijf: Kolf & Molijn B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project heeft Kolf & Molijn B.V. het beslag en de glaslattenmontage in het bedrijf geautomatiseerd. Dit onderdeel is een vertragend en arbeidsintensief onderdeel van het totale proces. Er is geen apparatuur voor op de markt en daarom heeft Kolf&Molijn de ontwikkeling zelf gedaan. Hiervoor zijn componenten genomen die specifiek voor dit project zijn aangepast en gekoppeld. Ook is er een specifieke en voor dit doel geschikte werkbank ontwikkeld. Projectnaam: Ontwikkeling natuurlijk biologisch gewasbescherming- en versterkingsmiddel Bedrijf: Pireco Productie B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Ontwikkeling van natuurlijke en biologische middelen die via de wortels worden opgenomen in de gewassen. Met dit project wil men zich richten op het ontwikkelen van middelen voor de landbouw. Het middel verandert de smaak op dusdanige wijze dat het alleen waarneembaar is voor insecten. Schadelijke insecten zullen er dan niet van willen eten en een groot deel van een populatie sterft daardoor. Het aantal schadelijke insecten wordt tot natuurlijke proporties teruggebracht. Het middel zorgt ervoor dat het milieu niet onnodig belast wordt. Bovendien krijgt het gewas meer weerstand en worden natuur en gewas niet geschaad, waardoor een beter natuurlijk evenwicht ontstaat.

3 Projectnaam: Octavio, het transport-erp Bedrijf: NACHON Automatisering B.V. uit Zeewolde Totale kosten: Doel: De huidige Transport Management Systemen hebben hun beperkingen omdat de basis een zending van A naar B is. Er kan geen rekening worden gehouden met de (over-)capaciteit tussen samenwerkende transportondernemingen. Met de Octavio is een nieuw systeem gecreëerd met een flexibele architectuur, waarmee transportondernemingen (vervoerders, verladers en samenwerkingsverbanden) met optimale efficiëntie hun transport kunnen organiseren en administreren. Efficiënt transport levert reductie van transportkilometers en de daarmee gepaard gaande luchtvervuiling op. Er is hierdoor een grote reductie van (met name) CO2 en PM10 (fijnstof) gerealiseerd. Projectnaam: Digitaal Notitieboek Bedrijf: Gembird Europe B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Met het digitaal notitieboek wordt een digitaal hulpmiddel ontwikkeld om het papieren notitieboek te vervangen. Het digitale notitieboek zal qua functionaliteiten tussen een ebook/reader en een laptop in liggen. Het product zal te gebruiken zijn voor kleine hoeveelheden documenten om te laten zien, mee te nemen en aantekeningen te maken. Daarnaast kunnen er ook grote hoeveelheden in het geheugen worden gezet. Het notitieboek vervangt hiermee grote hoeveelheden papier of het gebruik van een laptop voor het lezen van documenten. Door gebruikersvriendelijkheid, weinig gewicht en de mogelijkheid notities te maken, biedt het product een goed alternatief voor excessief printgebruik. Projectnaam: Ontwikkeling mobiele kraan chassis Bedrijf: Utior B.V. uit Marknesse Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Doel van dit project is om een chassis voor een mobiele kraan op een vrachtwagen veel slimmer te construeren. Door het chassis op te bouwen uit speciale damwandprofielen kan een chassis met dezelfde sterkte en stijfheid veel lichter worden. Hierdoor is het chassis gemakkelijker en sneller te monteren en zal de kostprijs van het product dalen. Ook heeft het een gunstig effect op de vrachtwagens die hierdoor minder zwaar worden en dus ook minder brandstof verbruiken. Projectnaam: Gerobotiseerde tandwielproductie Bedrijf: Zuidberg Transmissions B.V. uit Ens Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Gerobotiseerde productie van (geslepen) tandwielen. Dit is een geheel nieuwe tak van productie voor Zuidberg en voor de provincie Flevoland. Zuidberg gaat zelf tandwielen produceren voor agrarische toepassingen, waarvan de productie tot nu toe altijd was uitbesteed. In dit project richt het bedrijf zich op het ontwikkelen van de technische kennis om zelf zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk deze tandwielen gerobotiseerd te gaan produceren. De milieuvoordelen zullen worden behaald door minder transportbewegingen, minder reinigen, terugwinning van oliën en duurzame multifunctionele transportverpakking.

4 Projectnaam: Innovatief management van Energie en Warmte Bedrijf: DEA B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project zijn in eigen beheer software en hardware modules ontwikkeld die tot doel hebben energie- en warmteverbruik te kunnen controleren en beheren. De modules moeten aan kunnen sluiten bij de bestaande hardwareplatformen en software. Door mensen bewust te maken van hun verbruik en de daaraan verbonden kosten, zal dit leiden tot een reductie van het energieverbruik. Projectnaam: IDEA Design Active Heave Compensation Unit Bedrijf: IDEA Heavy Equipment B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: IDEA Heavy Equipment B.V. heeft in dit project een Active Heave Compensation Unit (AHCU) ontwikkeld voor hijs- en sleepactiviteiten in de offshore markt. De unit kan bewegingen van schepen op zee door golven en bewegingen van hijs- en sleepkranen gaan compenseren in verschillende richtingen. Dit wordt bereikt door sensoren die realtime informatie verzamelen en een regelunit die daarna de bewegingen compenseert. Projectnaam: Afvalvermindering bij Heynen Systems B.V. Bedrijf: Heynen Systems B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Heynen Systems B.V. heeft een automatiseringsstap gemaakt waarbij een systeem wordt ontwikkeld waarmee storingen op afstand uit te lezen zijn. Aangezien er in de machines duizenden naalden tegelijk werken aan het breisel is hierbij ook een grote kans op storingen. De storingen worden pas laat opgemerkt en zorgen daarmee voor een flinke hoeveelheid afval wat moet worden verbrand. Heynen gaat een systeem ontwikkelen waarmee storingen tijdig en op afstand kunnen worden opgemerkt en verholpen. Hiermee kan de hoeveelheid afval flink worden verminderd. Projectnaam: Nieuwe natuurlijke energiecompositie Bedrijf: Van der Molen Installatie B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In het project wordt onderzoek wordt gedaan naar het verwarmen, koelen en ventileren met een compositie van natuurlijke energiebronnen (zon, aarde, biomassa en hergebruik restwarmte). Er wordt gezocht naar een optimalisatie middels nieuw te ontwikkelen onderlinge regeltechniek, interfaces en sensortechniek met als doel gebouwen klimaatneutraal of zelfs meer dan klimaatneutraal te maken. Er wordt gestart met onderzoek en ontwikkeling van de compositie en bouw van het prototype. Daarna volgt de duurtest, nader onderzoek en specifiekere ontwikkeling wat uiteindelijk leidt tot een definitief prototype en een eerste marktintroductie. Projectnaam: Xerxes, remote multi user samenwerking in een digitale omgeving Bedrijf: Dicolab B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: DicoLab B.V. heeft generieke software ontwikkeld die samenwerken op afstand mogelijk maakt door multi user interactie en multi user view- en datasharing. Hiermee wordt de basistechnologie ontwikkeld om samenwerking binnen één computeromgeving zowel lokaal als op afstand te realiseren. Voorbeelden van toepassingen zijn samenwerken binnen alle bestaande applicaties, interactieve presentaties samen beoordelen, samen leren in onderwijs en samen spelen in multi player games.

5 Projectnaam: Solid Surface Bedrijf: Holland Composites Innovations B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: In het project is er procestechnologische kennis ontwikkeld voor het maken van hybride composiet gevelelementen. Het zijn compleet geïntegreerde gevelelementen bestaande uit een kunststof composiet buiten- en binnengevel. Deze zijn inclusief aansluitingen voor functionaliteit en aan de buitenzijde een geïntegreerde laag met een steenachtig karakter. De elementen hebben hierdoor aan de buitenzijde een traditioneel uitziende steen of beton look. Het gewicht van de composiet elementen is veel lager, ongeveer 20% ten opzichte van het gewicht van gevels van beton of metselwerk. Dit resulteert in minder materiaalgebruik, minder transport, lichtere draagconstructies en andere energetische en duurzaamheidvoordelen. Projectnaam: Volautomatische rubbermachine met verhoogde vleugelbuffer Bedrijf: Kolf &Molijn B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In het project wordt het aanbrengen van de beglazingsrubbers geautomatiseerd. Dit gebeurt momenteel handmatig, is arbeidsintensief en een vertragende factor in het proces. Aangezien er nog geen technische oplossingen zijn neemt Kolf&Molijn zelf de ontwikkeling ter hand om een volautomatische rubbermachine met een verhoogde vleugelbuffer te ontwikkelen. Projectnaam: KLS Tablet Inspector Bedrijf: KLS Software B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project is de KLS Tablet Inspector ontwikkeld. Dit is een apparaat met een innovatief tabletten controlesysteem. De inspector kan individuele medicijntabletten herkennen op kleur, vorm en grootte zakjes per slikmoment. Nu worden nog veel fouten gemaakt met als gevolg een foutieve uitgifte van medicijnen aan patiënten. Daarnaast is er ook sprake van een verspilling van medicijnen die als afval moeten worden beschouwd en vernietigd moeten worden. KLS gaat met de ontwikkeling voor een betrouwbaar systeem met een foutkans van nagenoeg 0%. Dit wordt bereikt door het ontwikkelen van optimale herkenning en een systeem dat door middel van een database met statistische gegevens lerend wordt. Projectnaam: Lasercladding Bedrijf: Technocladding B.V uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project wordt de nieuwe techniek en werkwijze Lasercladden geïmplementeerd die het milieuvervuilende verchromen en vernikkelen vervangt. Door middel van lasertechnologie worden lagen aangebracht op stangen of walsen om een hogere slijtvastheid en betere corrosiebestendigheid te realiseren. Dit wordt gedaan door het toedienen van een poedermetaal aan een laserstraat waardoor er versmelting plaatsvindt met het basismateriaal. Er ontstaan geen gevaarlijke dampen die afgezogen moeten worden, er wordt veel minder energie verbruikt en het genereert veel minder afvalstoffen.

6 Projectnaam: Clean Deposition Bedrijf: Levitech B.V. uit Almere Totale kosten: Doel: Een deelonderzoek waarin een machine is ontwikkeld die hoge aantallen wafers kan produceren. Een wafer is het hart van de zonnecel dat licht in stroom omzet. Door een combinatie van het nat reinigen en het aanbrengen van een passivatie laag op de wafers wordt een rendementsverbetering van 1-2 procentpunten verwacht. Dit resulteert in een efficiency van tussen de 7 en 14% per paneel. Uiteindelijk zal het de passivatie laag en de combinatie met nat reinigen ook industrieel worden toegepast door zonnecel fabrikanten. Projectnaam: Ombouwkit Refit General Aviation Lycoming (0-360) Motor Bedrijf: AIS Development B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project wordt een technisch nieuwe ombouwkit ontwikkeld voor kleine vliegtuigen waarmee de benzinemotor kan worden omgebouwd naar een (bio)dieselmotor. Diesel is veel beter beschikbaar op de luchthavens en veel goedkoper dan de milieuvervuilende loodhoudende benzine (Av-Gas). Als de ombouwkit is ontwikkeld wil AIS Development een productielijn opzetten om zo n 400 motoren per jaar om te kunnen bouwen. Projectnaam: Ontwikkeling nieuwe generatie duurzame bewaarsystemen Bedrijf: Omnivent Techniek B.V. uit Zeewolde Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In het project wordt door Omnivent Techniek één geïntegreerd duurzaam bewaarsysteem ontwikkeld voor voornamelijk aardappels, uien en wortels. Dit wordt gerealiseerd door een koppeling van verschillende innovaties. In het duurzame bewaarsysteem wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, koelsystemen op basis van milieuvriendelijke vulmiddelen en een intelligente, multidimensionale klimaatcomputer. Projectnaam: IASO Backup 2012 Bedrijf: IASO Backup Technology B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: IASO Backup Technology is een bedrijf dat zeer innovatieve IP Backup software levert, waarbij de gegevens automatisch worden verstuurd via (meestal) het internet naar een veilige locatie. De IASO software is uniek in haar soort en op dit moment is geen enkele software leverancier in staat om backups van een dergelijke grootte met zo n hoge snelheid te verwerken. In dit project worden een aantal grote, nieuwe en innovatieve onderdelen ontwikkeld, waardoor integratie met grote pakketten zoals VMware (virtualisatie), Microsoft Sharepoint en Parallel Plesk kan plaatsvinden. Verbeteringen door ondersteuning van Cloud-protocollen, Common File Support, n-tier backup support, archivering en verbetering van het slicing process en ontwikkeling voor het gebruik in Enterprises door aanpassing van de Management Console (condities&triggers) en installatieprocessen worden doorgevoerd.

7 Projectnaam: Ontwikkeling van de nieuwe generatie tracks Bedrijf: Zuidberg Tracks B.V. uit Ens Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project is door Zuidberg een nieuwe generatie rupsbanden met aandrijving ontwikkeld voor landbouwvoertuigen. Deze worden ook wel tracks genoemd. Dit is een nieuwe ontwikkeling binnen de agrarische sector. Omdat de werktuigen en tractoren steeds groter worden gaat tractie en bodemdruk een steeds grotere rol spelen. Tracks hebben veel meer tractie en reduceren de bodemdruk tot wel 75% ten opzichte van een normale tractor met wielen. Hierdoor blijft de bodemstructuur en het bodemleven volledig intact. Door verbeterde tractie wordt zo n 5% brandstof bespaard. De huidige tracks voldoen echter in beperkte mate aan de wensen van de afnemers. Daarom wordt in dit project een nieuwe generatie tracks ontwikkelt die daarna een gerobotiseerd door Zuidberg worden. Projectnaam: ABC - Afvalbesparing en Betere voeding tegen Concurrerende prijzen Bedrijf: Royal Foods V.O.F. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Royal Foods heeft een nieuw concept ontwikkeld voor de bereiding en verzorging van dagverse, smakelijke en regeneerbare kant-en-klaar maaltijden t.b.v. bewoners van woon- en zorgcentra. Hierbij wordt gebruik gemaakt van porseleinen borden met een ingebouwde chip voor monitoring en borging. De te ontwikkelen programmatuur ondersteunt de borging en maakt de maaltijden individualiseerbaar. Door het project wordt bij de eindgebruiker flink bespaard op het plastic weggooiservies en derving van overgebleven voedsel. Projectnaam: (Bio)CoatLease systeem (BCL) Bedrijf: Verf- en Vernisfabrieken Herfst en Helder B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project gaat Herfst en Helder een geheel nieuw verfsysteem ontwikkelen op basis van volledig hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. Hierbij wordt geen gebruik meer gemaakt van op aardolie gebaseerde oplosmiddelen. Voorwaarde is dat dezelfde hoogwaardige kwaliteit verf kan worden geleverd. Ook wordt er een verfleasesysteem ontwikkelt voor geverfde oppervlaktes als commerciële drager van (bio) coatsystemen. Projectnaam: ISOFASTTRACK Bedrijf: Algemeen Centrum Voor Opleidingen (ACVO) BV uit Emmeloord Totale kosten: Doel: In dit project gaat ACVO B.V. een nieuwe vorm van online dienstverlening ontwikkelen op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en ISO De dienstverlening bestaat uit het, tegen jaarlijkse licentiebijdrage, leveren van een webapplicatie inclusief acht uur MVO advisering. Het wordt een snel, doeltreffend product dat de MVO-situatie van een bedrijf in kaart brengt en tot actie aanzet om verbeterpunten voor de organisatie door te voeren.

8 Projectnaam: Veilig en zuinig - Dimbare, intelligente LED-verlichting in de openbare ruimte Bedrijf: Tendris Solutions B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project heeft Tendris Solutions B.V. een derde generatie dimbare, intelligente LEDarmaturen ontwikkeld. Het project omvat twee technologische deelprojecten. De eerste betreft de ontwikkeling van hoogvermogen lampen voor de openbare weg die minimaal 50% energiezuiniger zijn dan conventionele lampen en op lichtmasten met een hoogte van 10 tot 16 meter geplaatst kunnen worden. Het tweede deelproject betreft de ontwikkeling van geschikte armaturen voor laagvermogen lampen in lage ruimtes als bijvoorbeeld tunnels en parkeergarages die ook minimaal 50% energiezuiniger zijn dan conventionele TL-armaturen. Tendris Solutions werkt hierbij aan verlichtingsoplossingen op basis van slimme LED-verlichting voor elke gewenste verkeerssituatie en lichtkleur zodat een duidelijk kleurbeleid voor openbare verlichting ontstaat. Ook onderzoekt Tendris Solutions in het project of uit het oogpunt van duurzaamheid de productie van lampen van China naar Flevoland verplaatst kan worden door inschakeling van bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening. Projectnaam: Ontwikkeling technologisch innovatieve wortelwagen Bedrijf: Andela Techniek en Innovatie uit Nagele Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project is door Andela Techniek & Innovatie een technologische, innovatieve wortelwagen ontwikkeld. Een wortelwagen rijdt tijdens de oogst naast de wortelrooier en een hydraulische arm zorgt ervoor de wortels in de kuubskisten terecht komen. De nieuwe wortelwagen heeft een dubbele capaciteit van kisten, twee assen en een volautomatisch kistenvulsysteem. Met de innovatieve wortelwagen wordt de capaciteit en wortelkwaliteit verhoogd, de bodemdruk verlaagd, wordt er brandstof bespaard en nemen de arbeidsrisico s en arbeidskosten af. Projectnaam: Ontwikkelen van een drukpulsbestendige proceskamer Bedrijf: 3D-Metalforming B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: In dit project wordt een drukpulsbestendige proceskamer (bunker) ontwikkeld waarin d.m.v. explosieven metalen aan elkaar verbonden kunnen worden. Hierbij gaat het om een proceskamer die op efficiënte wijze kan worden gebruikt in een industrieel productieproces. Met name voor het slagen van het ITER project is een dergelijke ontwikkeling van vitaal belang en daar kan 3D-Metal Forming straks een belangrijke bijdrage aan leveren. Een dergelijke proceskamer is uniek in de wereld. Projectnaam: Waterbassin voor het explosief vormen van grote constructies uit dikke metalen platen Bedrijf: 3D-Metalforming B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: In dit project wordt een waterbassin ontwikkeld voor het onder water omvormen van grote constructies uit dikke metalen platen door middel van explosieven. Het bassin wordt geïnstalleerd en getest op basis van experimenten, omdat hier nog geen kennis over beschikbaar is. Met dit bassin wordt het dan mogelijk om grote concrete producten te produceren zoals een cockpit voor Airbus en panelen voor de kernfusiereactor van ITER. Dit zal echt uniek zijn in de wereld.

9 Projectnaam: Ontwikkeling van een Ship Dismantling Instrument voor verantwoord slopen van offshore installaties en vaartuigen Bedrijf: Hydrographic and Marine Consultants (HMC) B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project gaat HMC een Ship Dismantling Instrument ontwikkelen ten behoeve van het verantwoord slopen van productieplatforms en vaartuigen. Dit ontmantelinginstrument wordt afgeleid van de kennis die HMC heeft ontwikkeld met een beladingcomputer. Er wordt ook een nieuwe productiefaciliteit gebouwd voor de productie van de elektronica en ICT componenten. Het instrument zal bestaan uit: Een berekeningsmethode beladingcomputer software met nog te ontwikkelen inverse engineering component; Een rompbewakingssysteem bestaande uit bewakingssoftware en sterktesensoren die tijdens het ontmantelen de sterkte meet en waardoor bepaald kan worden of de structurele integriteit voldoende is; Een methode voor het bepalen van reststerktes en vermoeiingscorrosie. Projectnaam: Ontwikkeling innovatief botskussen Bedrijf: Wagenaar wegbebakening B.V. uit Biddinghuizen Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Wagenaar ontwikkelde, testte en certificeerde in dit project een innovatief botskussen. Wagenaar is actief in de markt van bebakening apparatuur voor gebruik langs wegen. Ter bescherming van wegwerkers en weggebruikers worden in toenemende mate botsabsorbers toegepast. Een botsabsorber bestaat uit een voertuig met bok en botskussen die aanrijdingen tot en met 100 km/h moet kunnen absorberen. Op dit moment is er op de markt geen eenduidig goedgekeurd botskussen beschikbaar dat kan worden ingezet op botsabsorbers. Dit is het gevolg van enerzijds gebrek aan eenduidige regelgeving en anderzijds door het achterwege blijven van handhaving. Voor dit project heeft Wagenaar daarom als enige Nederlandse fabrikant in de NENcommissie plaatsgenomen. Zij gaan ervoor zorgen dat het botskussen gaat voldoen aan bestaande Amerikaanse en toekomstige Europese regelgeving. Projectnaam: Ontwikkeling binnenstedelijke SteadyMixx Bedrijf: Staring B.V. uit Creil Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Met dit project ontwikkelde Staring B.V. een innovatie, genaamd de "Binnenstedelijke multi inzetbare SteadyMixx". Een kleine vrachtwagen met een multi inzetbare SteadyMixx, die met de basisgrondstoffen zand, cement en eventueel schuimmiddel en het ter plekke aanwezige water, zelf de gevraagde specie kan aanmaken. Hierdoor kunnen vele transportkilometers van de betonmixers worden bespaard. Het aanvoeren van droge grondstoffen is namelijk vele malen efficiënter dan het aanvoeren van natte grondstoffen met grote mortelmixers. Binnenstedelijk is dat nu niet mogelijk. Wel met een kleine machine die in de vorm van een kleine aanhangwagen overal kan komen, maar dit is echt voor de kleine klussen. Bij een wat grotere klus rijden mortelmixers af en aan de stad in en dit zorgt vaak voor veel overlast. Resultaat van het project is dat het brandstofverbruik op de weg kan worden verminderd met 40-60% per dag, het aantal onveilige situaties kan worden beperkt (minder vrachtwagenbewegingen), er direct met de klus kan worden begonnen en niet pas bij aankomst van de pomp of de mixer, er minimaal restmateriaal is en er minimaal schoonmaakwater hoeft te worden gebruikt.

10 Projectnaam: Ontwikkeling cliptack systeem Bedrijf: X One Connect B.V. uit Dronten Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: X One Connect B.V. heeft in dit project onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een cliptack systeem voor de bevestiging van buissystemen te ontwikkelen. Het cliptack systeem moet de mogelijkheid bieden om op een efficiënte en duurzame manier zadels ten behoeve van de montage van buissystemen te monteren in de woningbouw, utiliteitsbouw, caravanbouw en Unitbouw. Projectnaam: Procesmodule Levitor 5000 Bedrijf: Levitech B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project ontwikkelde, tekende en bouwde Levitech B.V. een prototype van een nieuwe procesmodule die voldoet aan de eisen van de LED industrie om te komen tot witte LED's met een betere performance. De module verbetert de lichtopbrengst per LED, wat betekent dat er efficiënter elektriciteit in licht wordt omgezet en er minder warmte vrij komt. Projectnaam: Ontwikkeling en marktintroductie LetsBLINQ 2.0 platform Bedrijf: LetsBLINQ B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: LetsBLINQ ontwikkelde en introduceerde in dit project, met een unieke en innovatieve combinatie van technologieën, een open software platform (versie 2.0) voor videoconferencing dat geen downloads vereist en gemakkelijk geïntegreerd kan worden in andere applicaties door het gebruik van API s. Projectnaam: ECMR (European Cleaning Machine Recycling) Bedrijf: Bedrijf : Van der Reest Beheer B.V. uit Urk Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project gaat Van der Reest een nieuw proces ontwikkelen om de afvalstroom van gebruikte schoonmaakmachines te kanaliseren en de machines na inzameling zorgvuldig te demonteren. Voor het inname-, registratie,- en demontageproces worden nieuwe softwareapplicaties ontwikkeld en ingezet. Ook worden procesbeschrijvingen voor demontage per model schoonmaakmachine ontwikkeld. Het proces is in nauwe samenwerking met de fabrikanten opgezet, zodat alles ook teruggekoppeld kan worden en de kringloop zich kan sluiten. Diverse soorten afvalstoffen worden teruggeleverd aan producenten om als grondstof te dienen voor nieuwe machines (cradle to cradle).

11 Projectnaam: Projectnaam : Ontwikkeling van de Fuel Speed Filler voor dumper pitmijnen Bedrijf : Rotec Special Projects B.V. uit Emmeloord Totale kosten: Doel: Rotec Special Projects gaat in dit project een zeer innovatieve robot ontwerpen die een goede oplossing biedt voor de problemen die er op dit moment zijn bij het tanken van zogenaamde dumpers in de pitmijnen (de Fuel Speed Filler). Deze toepassing vraagt om het ontwerp en de ontwikkeling van een nieuw type robot waarvan de technische innovatie primair de robotica betreft. Rotec Special Projects denkt hierbij aan de ontwikkeling van een horizontaal Delta of Hexapot robotsysteem. Daarnaast moet er specifieke vision- en coördinatietechniek worden ontwikkeld en speciale software om dit te integreren in de aansturing van de robot. Ook zal er een specifiek reinigingssysteem worden ontwikkeld om de brandstoftankaansluiting goed geconditioneerd te krijgen. Tevens wordt het FSF systeem geplaatst in een station dat via de 'plug and play' methode overal mobiel op het terrein kan worden ingezet. Integratie van deze deeltechnieken maakt dat de FSF optimaal toereikend is om in de meest lastige omstandigheden te opereren. De FSF bespaart dieselverbruik en voorkomt daarnaast verspilling en lekkages van brandstof. Op deze manier draagt de FSF bij aan een vermindering van schadelijke milieueffecten door de afname van bodemvervuiling en de reductie van C02 emissies. Projectnaam: Verticale afmontagelijn Bedrijf: Kolf & Molijn B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project ontwikkelde Kolf & Molijn B.V. een speciale montagebok om het afmonteren van aluminium puien sneller en arbeidsvriendelijker te maken. Hierdoor kan het afmonteren verticaal plaatsvinden, waardoor tilwerk voorkomen wordt en de werkplekken dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst. Ook worden er waterdichte putten in de vloer gemaakt waar de puien diep in kunnen zakken, zodat ook de bovenzijde van de pui zonder klimwerk kan worden afgemonteerd. Projectnaam: HyReF Defensie generator HP3D Proto1 Bedrijf: HyRef Power B.V. uit Almere Totale kosten: Doel: In dit project gaat Hyref Power B.V. technologieën op het gebied van reformers, warmte wisselaars, membraantechnologie en ontzwaveling combineren tot een zeer efficiënt warmte generator systeem op basis van brandstofcel technologie met diesel als brandstof. Het systeem zal in eerste instantie worden toegepast in de defensie industrie, daarna worden andere toepassingen ontwikkeld. Het project eindigt met de demonstratie van de technologie in één militaire applicatie. Projectnaam: Egnos; Serving the field Bedrijf: GISCare Software Solutions B.V. uit Urk Totale kosten: Doel: Het GISCare programma 'Serving the Field' heeft als doel een totaaloplossing te ontwikkelen voor de huidige versnippering binnen de aansturing van buitendienstmedewerkers. Deze totaaloplossing bestaat uit een software platform, het Workforce ServiceCenter, dat binnen het programma 'Serving the Field' in twee projecten (project 1: Egnos, project 2: Galileo) ontwikkeld wordt. Binnen het Egnos project ligt de nadruk op de ontwikkeling van het Field ServiceCenter.

12 Projectnaam: Ontwikkeling prefab basisspanningslijn LED Projectnaam: Bedrijf: Ontwikkeling Switchtron B.V. Safety uit Dronten Security Incidents Manager Bedrijf: Totale kosten: Griffid B.V. uit Almere Totale TMI-subsidie: kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project gaat Switchtron een voor Europa nieuwe prefab basisspanningslijn ontwikkelen Doel: waarin In op dit willekeurige project ontwikkelt plekken Griffid LED B.V. lichtbronnen een compleet en/of sensoren Safety & Security geklikt kunnen platform worden, dat video zonder analyse tussenkomst koppelt van aan een incident gecertificeerde registratie, installateur. -rapportage Met en het Safety systeem & Security wordt het procesbeheer. technisch mogelijk Hiervoor beoogt en significant Griffid goedkoper een compleet om nieuwe LED te architectuur kunnen gaan te toepassen ontwikkelen in fabrieken, voor de analyse logistieke en beheersing centra, van supermarkten Safety & Security en mega processen. stores. Projectnaam: Ontwikkeling en proefproductie van Y panel Bedrijf: R&D Kaptein B.V. uit Urk Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Het project betreft de ontwikkeling, certificering en proefproductie van een innovatief en duurzaam niet dragend binnenwand paneel om te dienen als scheidingswand. Aanleiding voor het project vormt de constatering dat een scheidingswand eigenlijk veel simpeler en duurzamer zou kunnen, maar dat de bouw(markt) blijft hangen in bewezen systemen. Het paneel is geschikt voor toepassing in woningbouw en utiliteitsbouw, voor renovatie doeleinden en men kan er fluisterstil mee bouwen. Projectnaam: Algaspring nannotechnology Bedrijf: Algaspring B.V. uit Almere Totale kosten: Doel: De verdere ontwikkeling en opschaling van een uniek microalgen kweeksysteem. Algen hebben voor hun groei licht, water, nutriënten en een koolstofbron nodig, bijvoorbeeld CO2. Open vijversystemen benaderen de natuurlijke omstandigheden waarin microalgen leven het beste. Fotobioreactoren zijn gesloten systemen waarbij het licht eerst de transparante wand van de reactor moet passeren om de algencellen te bereiken. Over het algemeen kan worden gesteld dat het in een volledig open systeem in de buitenlucht zeer lastig tot onmogelijk is een hoge kwaliteit algen in continuïteit te produceren. In gesloten reactoren is dat wel mogelijk. Hier zijn de productiekosten echter aanzienlijk hoger dan bij open systemen. Algaspring heeft een unieke algenkweektechnologie ontwikkeld die is te omschrijven als "best of both worlds" van open en gesloten kweeksystemen: Nannotechnology. Hierbij worden de algen gekweekt in een kas tegen de investeringskosten van een open fotobioreactor maar met de kwaliteit van een gesloten fotobioreactor. Projectnaam: Toepassing stoominjectie bij dieselmotoren Bedrijf: ALM Energy B.V. uit Emmeloord Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: ALM Energy B.V. wil komen tot het verminderen van het brandstofgebruik en CO2 en NOx uitstoot bij dieselmotoren door het ontwikkelen van een op maat gemaakte kit, die in staat is om verrijkte stoom in een nieuwe of gebruikte dieselmotor te injecteren. De technologische stap die hiervoor gemaakt moet worden is het testen van de techniek: het combineren van dieselolie en verrijkte stoom in een verbrandingskamer van een dieselmotor.

13 Projectnaam: Technocladding Bedrijf: Plating Solutions B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Plating Solutions B.V. heeft één kernactiviteit: Het verduurzamen van metalen zuigers en assen. Dit doet men tot nu toe door middel van vernikkelen en chromateren, wat een zeer intensief, maar ook milieubelastend proces is. Om de metalen componenten wel te kunnen behandelen, maar dan zonder chroom wil Plating Solutions middels dit project lasercladding ontwikkelen tot een nieuwe bedrijfsactiviteit. Lasercladding is een techniek waarbij als toevoegmateriaal een metaalpoeder als extra bescherming wordt opgelast op bestaande componenten. Projectnaam: Mooie groenten minder gif Bedrijf: De Groene Vlieg B.V. uit Dronten Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Eén van de belangrijkste diensten van De Groene Vlieg B.V. is het aanbieden van uienvliegbestrijding met behulp van Steriele Insecten Techniek (SIT). Hierbij worden zelfgekweekte gesteriliseerde uienvliegen losgelaten op Nederlandse uienakkers ter bestrijding van wilde uienvliegen. Omdat de SIT technologie ook bij andere economisch belangrijke plaaginsecten te gebruiken is, is het doel van dit project om binnen een kort bestek een extra SlT-toepassing op de markt te kunnen brengen. Projectnaam: Self Retracting Lifelines (SRL's, antivaltoestellen en evacuatiesystemen) Bedrijf: HONOR Safety & Consultancy B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: In dit project gaat HONOR Safety & Consultancy B.V. een complete lijn veiligheismiddelen engineeren, verbeteren t.o.v. het marktaanbod en zelf produceren en vermarkten. Het gaat hierbij om SRL's, toestellen die gebruikt worden bij werken op hoogte en die de val van de gebruiker arresteren, een multipersoons evacuatietoestel en een 'Climbing Wall Descender' (valbescherming sportklimmen aan klimmuren en -attracties) waarbij gebruik gemaakt wordt van dezelfde toestelhuizen en, deels, remsystemen. De toestellen brengen gebruikers d.m.v. een remweg tot stilstand, kunnen additioneel uitgevoerd worden met een hijs-/afdaal-reddingsfunctie (lier), of laat deze met een geringe afdaalsnelheld veilig afdalen.

14 Projectnaam: Voerstrategieën bij preventieve en curatieve ziektebehandeling middels model challenge testen Bedrijf: Schothorst Feed Research B.V. (SFR) uit Lelystad Totale kosten: Doel: Er is grote druk op de vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij vanwege het optreden van resistenties bij bacteriën. Deze vormen tevens een bedreiging voor de humane gezondheid(szorg). Antibiotica worden in de veehouderij toegepast als er darmstoornissen optreden. Door aanpassing van de voersamenstelling (verbeterde verteerbaarheid en een antibacteriële werking) zal de bacteriële groei in het darmkanaal kunnen worden gecontroleerd. SFR speelt al jaren een belangrijke rol in de vertaling van academische kennis naar in de praktijk toepasbare kennis over diervoeding. Voor genoemde optimalisering van de voersamenstelling ter vermindering van antibiotica gebruik zijn nieuwe proefopzetten nodig, zogenaamde "challenge tests" of "nieuwe infectie modellen". Hierbij worden de dieren aan verzwakte infecties blootgesteld onder gecontroleerde condities. Dit gebeurt tijdens het uittesten van diverse voerstrategieën, die ook vertaalbaar zijn naar praktijksituaties. Projectnaam: Survival of the fattest Bedrijf: AF&F B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: Het kweken van algen op grote schaal wordt nergens nog toegepast vanwege de complexiteit in kweek en oogst. AF&F neemt deel aan een project dat wordt uitgevoerd door de TU Delft. Het project test een (gepatenteerde) methode om gemixte algenpopulaties te selecteren en te sturen en zo opslagpolymeer rijke algenbiomassa te produceren. Deze methode heet "survival of the fattest". Het programma is zo bijzonder, vanwege het feit dat er geen steriele omstandigheden nodig zijn maar dat een uniek voedingspatroon zorgt voor een constante selectiedruk. Inmiddels is deze kweekmethode op labschaal aangetoond. Op dit moment wordt samen met TU Delft onderzoek gedaan in een pilotinstallatie van 1 m3. De geboekte resultaten zijn zo veelbelovend dat het noodzakelijk is de technische resultaten verder op te schalen naar drie open basislijnen in Lelystad. Met de nieuwe kweektechnologie, wordt de deur geopend voor nieuwe hoogwaardige preparaten, welke in een grote verscheidenheid van voedingsmiddelen of diervoeders verwerkt kan worden. Opzet is om de eindgebruiker een kweektechnologie aan te bieden met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Projectnaam: Ontwikkeling van een HFK-vrije koudemachine Bedrijf: Tolsma Techniek Emmeloord B.V. uit Emmeloord Totale kosten: Doel: Ontwikkelen en in proefmodelversie testen van een compacte koudemachine op basis van milieuvriendelijke koelmiddelen. Dit zou de eerste compacte koelmachine zijn waarbij geen HFK's meer gebruikt worden. De machine zal geschikt zijn voor toepassing in vele branches, maar ook in de eigen bewaarplaatstechnologie (agrarische sector). In het kader van dit laatste item wordt ook een zogenaamde smartsensor ontwikkeld, waarmee op microniveau in een bewaarplaats diverse kwaliteitsindicatoren gemeten kunnen worden. Deze worden opgenomen in een mede te ontwikkelen smartnetwerk (communicatie).

15 Projectnaam: Ontwikkeling milieuvriendelijke compounds voor de medische branche Bedrijf: Rubberfabriek Wittenburg B.V. uit Zeewolde Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: het ontwikkelen van milieuvriendelijke compounds die gebruikt kunnen worden in de productie van bestaande medische "kunststof' producten (te denken valt aan injectiespuiten, infuuszakken, slangetjes, folies, stomasystemen, bloedzakken en een groot scala aan spuitgietproducten). Het project bestaat uit 3 fasen. De eerste fase betreft het onderzoek naar en de inventarisatie van grondstoffen en de koppeling aan gewenste eigenschappen, het onderzoek naar de meest geschikte medische toepassingen en het opstellen van het programma van eisen. In de tweede fase worden de verschillende compound concepten ontwikkeld, uitgetest en onderzocht op produceerbaarheid. In fase drie worden de ontwikkelde concepten gefinetuned en opgeschaald. In deze fase zullen ook het aanvragen van certificaten en patenten de nodige aandacht vergen. Projectnaam: Stofbinding 2.0 Bedrijf: Instral B.V. uit Lelystad Totale kosten: Doel: Het ontwikkelen van een nieuwe generatie stofbindings-stofadsorptiemiddelen. Deze middelen kunnen voor een groot aantal toepassingen worden ingezet zoals infrastructuurprojecten, industrie en landbouw. Inzet van de producten dragen bij aan een verbeterde luchtkwaliteit van de leefomgeving. Bij de ontwikkeling worden onderscheid gemaakt in twee productlijnen: - een stofbindingsproduct dat vooral ingezet wordt om "grof stof, maar ook "fijn" stof, te binden aan een oppervlak om te voorkomen dat het wordt weggevoerd en in de leefomgeving terecht komt c.q. blijft rondzweven. Belangrijke uitdaging voor dit product wordt de beoogde nieuwe eigenschap van een te sturen permeabiliteit voor vocht in combinatie met een lange werking. - een stofadsorptiemiddel dat schadelijke stoffen uit rookgassen kan halen. Belangrijke uitdaging is de ontwikkeling van de selectiviteit. Projectnaam: Multi Wafer Solar Equipment Bedrijf: Levitech B.V. uit Almere Totale kosten: Doel: Het doorontwikkelen van de pilotline machine van het Levitrack systeem, die dunne metaaloxide films op zonnecellen deponeert, naar een commercieel toepasbare machine. Daarbij wordt de toepassing van de machine naar goedkopere multi wafers uitgebreid. Het uiteindelijke doel is dat de zonnecel producenten op mono wafers (huidige zonnecel wafers) en op goedkopere multi wafers hoogwaardige zonnecellen kunnen produceren in hoge volumes. Projectnaam: Brain Integrated Cognitive Improvement (BICI) Platform Bedrijf: Dezzel Media B.V. uit Almere Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Het ontwikkelen van een brain training platform dat in real time is aangesloten op het brein, zodat middels een daarvoor geschikt neurofeedback device data uit het brein uitgelezen kunnen worden en vervolgens geïntegreerd in het brain training programma. Zodoende kan het trainingseffect gemeten en het programma aangepast worden op wat er zich op dat moment in het brein afspeelt. Het resulteert in een geheel nieuw brain training platform, met daarop 5 nieuwe 'adaptive' brain games. Dit BICI platform kan gezien worden als het eerste van een nieuwe generatie brain training platforms. Een andere belangrijke eis is dat er een seamless omgeving ontstaat, wat inhoudt dat de trainingsomgeving beschikbaar is op je pc, smartphone en tablet. Naast snelheid speelt ook beveiliging een rol, aangezien het om persoonlijke data gaat.

16 Projectnaam: Send Post Online Bedrijf: Probegin B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Het ontwikkelen van een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing voor het fysiek verzenden van documenten zoals facturen, offertes, contracten, flyers, nieuwsbrieven etc.. Het belangrijkste onderdeel van de software is de API (Application Program-ming Interface). Dit zal ervoor zorgen dat organisaties de software eenvoudig kunnen invoegen in hun bedrijfsprocessen, nieuwe applicaties, etc.. Doordat er overal ter wereld lokale professionele printers aangesloten zullen worden op het systeem, kan er in zowel kleine als grote volumes geleverd worden. Snel, milieuvriendelijk en met lokale verzendkosten. Het resultaat is een systeem dat de documenten in het juiste format maakt en verzendt naar de juiste printers. Naast het verzenden van allerlei soorten documenten zal de mogelijkheid bestaan om advertentieruimte te verkopen op het voorblad van elk poststuk. Hierdoor kan het verzenden van de post nog goedkoper worden. Projectnaam: Ontwikkeling biologische verbeteraar voor de bodem en drager ten behoeve van gecontroleerde afgifte Bedrijf: Pireco Productie B.V. uit Lelystad Totale kosten: TMI-subsidie: Doel: Het ontwikkelen van een groeistof die de bodem voedt met alle noodzakelijke elementen. Die elementen waren vroeger ook in de bodem aanwezig, echter, als gevolg van intensief gebruik en cultivering (we halen o.a. netjes onze bladeren uit de tuin) komt die bodem allerlei stoffen tekort. In een bodem die vitaler is, blijven specifieke elementen die in de grond noodzakelijk zijn behouden in de grond, waardoor de hoeveelheid mineralen en vitamines zal toenemen en uiteindelijk in de gewassen terecht zullen komen. Als gevolg hiervan zal de weerstand van de beworteling worden verbeterd, waardoor die minder wordt aangetast door bacteriën en schimmels.

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten 2 Duurzaam Koelen van datacenters Inhoud Duurzaam Koelen van datacenters 3 1 Het koudewiel van KyotoCooling 6 2 Het koelconcept DataCenterCooling

Nadere informatie

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 mvo jaarverslag 2012 inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid

Nadere informatie

Een gezamenlijk initiatief van:

Een gezamenlijk initiatief van: Routekaart ICT 2030 Een gezamenlijk initiatief van: ICT~Office is de branchevereniging waarbij circa 550 IT-, telecom-, internet- en officebedrijven in Nederland zijn aangesloten. Met een grote achterban

Nadere informatie

#2 Priva productcatalogus CREATING A CLIMATE FOR GROWTH

#2 Priva productcatalogus CREATING A CLIMATE FOR GROWTH #2 Priva productcatalogus CREATING A CLIMATE FOR GROWTH Voor u ligt de productcatalogus van Priva. Deze catalogus geeft een overzicht van tuinbouw gerelateerde producten en diensten die Priva uw bedrijf

Nadere informatie

ICT en TOPSECTOREN. ICT als Innovatie As

ICT en TOPSECTOREN. ICT als Innovatie As ICT en TOPSECTOREN ICT als Innovatie As ICT als Innovatie As binnen de Topsectoren Onlangs publiceerde het Ministerie van EL&I de Bedrijfslevenbrief. In deze notitie wordt het economische beleid voor de

Nadere informatie

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt ICT motor achter duurzame energie ICT centraal in transformerende energiemarkt Een tijdperk van transitie We leven in een tijdperk van transitie van ongekende omvang. Niet meer in een periode van verandering,

Nadere informatie

ING Economisch Bureau Hightech meets business. De economische impact van technologie voor sectoren, organisaties en mensen

ING Economisch Bureau Hightech meets business. De economische impact van technologie voor sectoren, organisaties en mensen ING Economisch Bureau Hightech meets business De economische impact van technologie voor sectoren, organisaties en mensen Samenvatting en visie Hoe raakt technologie de economie? Wat zijn de belangrijkste

Nadere informatie

2013update. l VDL-Weweler: parel van de maakindustrie l Trimenzo: zorgdomotica op maat l Praxis: 140e winkel in tien weken klaar

2013update. l VDL-Weweler: parel van de maakindustrie l Trimenzo: zorgdomotica op maat l Praxis: 140e winkel in tien weken klaar 2013update l VDL-Weweler: parel van de maakindustrie l Trimenzo: zorgdomotica op maat l Praxis: 140e winkel in tien weken klaar Column Hollander & Hollander Samenwerken en kennis delen maken het verschil

Nadere informatie

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters september 2013 Inhoudsopgave Voorwoord Deel 1 Deel 2 Deel 3 Wereldbeeld 4 Inleiding 6 Het energetisch optimale datacenter 9 De EUE voorbij

Nadere informatie

Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business

Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business Ontwikkel paden voor Predictive maintenance in service business Colofon Auteurs: Paul van Kempen en Rob van Eijk Organisatie: Adversitement In opdracht van: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij In samenwerking

Nadere informatie

Data Centers, Algemeen

Data Centers, Algemeen Data Centers, Algemeen Door Eric Lavrijsen LGSR Experts in Green Data Center Solutions White Paper 20 January 2009 www.greenserverroom.org Rev 2009-1 Page 1 of 19 SAMENVATTING Toekomstvastheid van Datacenters

Nadere informatie

Inzicht. Succes verzekerd! Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers

Inzicht. Succes verzekerd! Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management Thema: Succes verzekerd! juli 2013: editie 18 www.siemens.com/plm 17 Octatube Scherp aanbieden en risicobeheersing leiden tot bouwkundige eye cathers

Nadere informatie

Shared EDA Centre Business plan

Shared EDA Centre Business plan 2008 Shared EDA Centre Business plan Rick Stroot STRiTec Technical Consultancy Versie 2.1 (22-7-2008) Inhoud Technical Consultancy 1 Achtergrond... 3 2 Doelstellingen... 3 3 Organisatie... 4 3.1 Tijdsbestek...

Nadere informatie

Basisbouwblokken maken het datacenter. De impact van overheidsregulering. Freonvrij koelen van datacenters. management. energievoorziening.

Basisbouwblokken maken het datacenter. De impact van overheidsregulering. Freonvrij koelen van datacenters. management. energievoorziening. In samenwerkingen met datacenterworks september 2009 management Basisbouwblokken maken het datacenter energievoorziening De impact van overheidsregulering koeling Freonvrij koelen van datacenters en verder

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING

INFORMATIEBEVEILIGING INFORMATIEBEVEILIGING EN HET NIEUWE WERKEN Afstudeerscriptie IT audit opleiding Postgraduate opleiding Vrije Universiteit Amsterdam April 2011 Adriaan van Nieuwmegen Gerlof Miedema 1 VOORWOORD Er is een

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

Het Internet of Everything omarmen En uw deel van de $ 14,4 biljoen verzilveren

Het Internet of Everything omarmen En uw deel van de $ 14,4 biljoen verzilveren Het Internet of Everything omarmen En uw deel van de $ 14,4 biljoen verzilveren Relevantere en waardevollere verbindingen bieden verbeterde innovatie, productiviteit, efficiency en klantervaringen Joseph

Nadere informatie

Cloud Computing De industrialisatie van ICT: computerkracht als utility

Cloud Computing De industrialisatie van ICT: computerkracht als utility Management White Paper Cloud Computing De industrialisatie van ICT: computerkracht als utility In samenwerking met: 2010 EMC Nederland, Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Verkenning Decentrale energieopwekking

Verkenning Decentrale energieopwekking Verkenning Decentrale energieopwekking Rapportage van verkenning naar sectorale belemmeringen en regeldruk in de topsector Energie Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative

Nadere informatie

Automation magazine van Schneider Electric januari 2010 nr 14. p. 12. Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen

Automation magazine van Schneider Electric januari 2010 nr 14. p. 12. Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen Transparent info Automation magazine van Schneider Electric januari 2010 nr 14 p. 12 Kortere stilstand door slimme hard- en software oplossingen Colofon Transparant Info is een uitgave van Schneider Electric

Nadere informatie

IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing?

IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing? IT Trends en Innovatie Survey Wat wordt de next big thing? Inhoud Voorwoord 4 Trends, innovatie en de CIO agenda 5 Samenhang tussen trends, denken vanuit megatrends 8 Resultaten voor cluster Cloud en

Nadere informatie

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir.

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. De Connected Bus Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. Karin Smorenburg Martin de Jong MSc Status: Definitief Publicatiedatum: 8 juli

Nadere informatie

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud Een commerciële bijlage van ICT Media, verspreid door Het Financieele Dagblad BoardroomIT datacenter & cloud www.it-executive.nl www.ictmedia.nl april 2014 7 Olav Roes 9 (Rabobank): Altijd bereikbaar en

Nadere informatie

Nederlandse valley als innovatiecampus

Nederlandse valley als innovatiecampus 2 S P EC IAL mkb innovatie top-100special 3 Nederlandse valley als innovatiecampus Geen land zo plat als Nederland, maar toch plakken juist wij overal het label va l l e y op. Sommigen noemen het een modewoord,

Nadere informatie

CB Groep & Avnet. Avnet over intelligente dataverwerking "Samsung #1" De App Store van Lexmark Kleurrijk Bloominess House of Men Canon lanceert

CB Groep & Avnet. Avnet over intelligente dataverwerking Samsung #1 De App Store van Lexmark Kleurrijk Bloominess House of Men Canon lanceert magazine #07 Avnet over intelligente dataverwerking "Samsung #1" De App Store van Lexmark Kleurrijk Bloominess House of Men Canon lanceert CB Groep & Avnet... DMS-partners Hotel De L'Europe: Beyond expectations!

Nadere informatie

Het Isotron effect... Wij kleuren het plaatje voor u in. Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws

Het Isotron effect... Wij kleuren het plaatje voor u in. Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws dertiende jaargang tweede kwartaal 2011 Extra pagina s boordevol applicaties en nieuws Checker, uitbreiding Cognexpakket bij Isotron Systems Geen barcode te gek voor Dataman 500 Het Isotron effect... Wij

Nadere informatie

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud Een commerciële bijlage van ICT Media, verspreid door Het Financieele Dagblad BoardroomIT datacenter & cloud www.it-executive.nl www.ictmedia.nl april 2014 7 Olav Roes 9 (Rabobank): Altijd bereikbaar en

Nadere informatie

Hightech systemen & materialen. 3D-Printen

Hightech systemen & materialen. 3D-Printen Hightech systemen & materialen 3D-Printen Colofon Innovatie Zuid September 2013 Thema Hightech systemen en materialen: 3D-Printen Samengesteld door Berenschot Erik Teunissen, Onno Ponfoort, Linda van

Nadere informatie

Logistiek. Service Logistiek in Zuid Nederland

Logistiek. Service Logistiek in Zuid Nederland Logistiek Service Logistiek in Zuid Nederland Colofon Innovatie Zuid Maart 2012 Thema Logistiek: Innovatie in Service Logistiek Samengesteld door Jan Willem Rustenburg en Maarten Driessen van Gordian

Nadere informatie