MODULE ORGANISATIE & HUMAN RESSOURCES MANAGEMENT. Organisatie & Leiding geven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MODULE ORGANISATIE & HUMAN RESSOURCES MANAGEMENT. Organisatie & Leiding geven"

Transcriptie

1 MODULE ORGANISATIE & HUMAN RESSOURCES MANAGEMENT Organisatie & Leiding geven Versie 16 maart 2010 Kapt. Serge Vander Ougstraete

2 Doelstelling. De gemeente. (hoofdstuk 1) De organisatie van de brandweer. (hoofdstuk 2) De organieke reglementen. (hoofdstuk 2) Leiding geven en bevelvoering naar aanleiding van nablussingswerkzaamheden en eenvoudige interventies. (hoofdstuk 7 ) Bevelvoering en het opperbevel bij brand. (hoofdstuk 9)

3 Inzicht krijgen in de werking en bestuur van (uw) gemeente alsook in de reglementen. Een inzicht krijgen op de hervormingen van de brandweer / zone-vorming. Inzicht inzake bevoegdheden en verantwoordelijkheden bij interventies. De taken van de onderofficier bij interventies. Toepassen van de theorie in de praktijk.

4 De Gemeente

5 België = Federale staat Gemeenschappen: 3 (Vlaamse, Franse, Duitstalige). Gewesten: 3 (Vlaams, Waals, Brussels hoofdstedelijk ). Taalgebieden: 4 ( Nederlands, Frans, Tweetalig en Duits). Provincies. Steden en gemeenten.

6 Gemeenteraad. Wetgevende macht College van Burgemeester en Schepenen. Uitvoerende macht De Burgemeester. Hoofd

7 Democratisch gekozen. Verkiezing om de 6 jaar = normale duurtijd van een mandaat. Politieke partijen en fracties. Vertegenwoordigen de volledige bevolking van de stad of gemeente.

8 Samenstelling: Burgemeester + schepenen + gemeenteraadsleden. Aantal leden is afhankelijk van het aantal inwoners in de stad of gemeente

9 Aantal inwoners Aantal leden tot tot tot tot tot tot tot tot of meer 55

10 Is de wetgevende macht van de gemeente en het hoogste gezag in de gemeente. (a.h.w. het parlement van de gemeente). Is belast met het algemeen beleid en beslist over alles wat van belang is voor de gemeente en door de wet niet expliciet aan het college van burgemeester en schepenen is toevertrouwd.

11 Beraadslaagt over onderwerpen geregeld door de hogere overheid. Mogen niet ingaan tegen de bestaande algemene wetgeving, mogen hun bevoegdheden niet te buiten gaan.

12 Stelt jaarlijks een budget (begroting) op voor het komende jaar. Dient jaarlijks de rekeningen van het voorbije jaar vast te stellen. Bezit de macht om reglementen van inwendig bestuur en politieverordeningen op te stellen. Mogen niet strijdig zijn met wetten of verorderingen op algemeen of provinciaal vlak.

13 Die kiest onder zijn leden een voorzitter Dit kan de burgemeester, een schepen of een raadslid zijn. Wordt voorgedragen door de helft van alle verkozen +1 en daarenboven door de meerderheid van kandidaten verkozen op de lijst waarvan hij deel uit maakt. Mandaat van 6 jaar, maar kan beperkt worden in de tijd. (in dit geval opvolger te vermelden).

14 Samenstelling: De burgemeester. De schepenen. De voorzitter van het O.C.M.W. (deze is van rechtswege schepen zie nieuwe gemeentedecreet). De gemeenten bepalen zelf het aantal schepenen, het gemeentedecreet legt enkel een maximum vast.

15 Aantal inwoners Maximaal aantal schepenen Minder dan tot tot tot tot tot tot tot en meer 10

16 De schepenen worden voorgedragen: Door de minstens de helft +1 van de verkozen gemeenteraadsleden En daarenboven door minstens de helft +1 van de verkozen leden van de lijst waarvan hij deel van uitmaakt Mandaat van 6 jaar, maar kan beperkt worden in de tijd (in dit geval opvolger te vermelden)

17 Voorzitter van het colllege: De burgemeester is van rechtswege de voorzitter van het college van burgemeester en schepenen.

18 Taken: Voert de beslissingen welke door de gemeenteraad werden getroffen uit. Is belast met het dagelijkse bestuur van de gemeente (beheren van bv. gemeentelijke eigendommen en inrichtingen, beheren van de inkomsten en uitgaven, ) Afleveren van bouw- en verkavelingsvergunningen.

19 Afleveren van Vlaremvergunningen 2 e en 3 e klasse. Bijhouden van registers (Burgelijke stand). Opleggen administratieve sancties. Tijdelijke politieverorderingen op het wegverkeer. Aanstellen en ontslaan van personeel. Enz

20 Kan bepaalde bevoegdheden delegeren naar de stads- / gemeentesecretaris. Persoonlijk uit te voeren. CBS kan bepalen dat uitgeoefende gedelegeerde taken aan de secretaris kunnen toevertrouwd worden aan andere personeelsleden (met uitzondering van personeelsbeheer)

21 Het college werkt collegiaal. Een schepen kan zelf geen beslissingen nemen. Alle beslissingen worden door de burgemeester en schepenen gezamenlijk genomen. Het college neemt bij meerderheid van stemmen de beslissingen.

22 De leden van het college verdelen de verschillende onderdelen van het beleid onder elkaar. Elke schepen bereidt de dossiers voor van de beleidsdomeinen die hem zijn toebedeeld.

23 Voorwaarden om te worden voorgedragen: Voorgedragen worden door de minstens de helft +1 van de verkozen gemeenteraadsleden En daarenboven door minstens de helft +1 van de verkozen leden van de lijst waarvan hij deel van uitmaakt

24 Benoeming door de Gewestregering. (in Vlaanderen is dit dus de Vlaamse Regering). Is de voorzitter van het schepencollege. Is het hoofd van de brandweer. Is het hoofd van de politie of zetelt in de politieraad indien het lokale politiekorps verschillende gemeenten bedient.

25 Is belast met het uitvoeren van politiewetten en verordeningen. Zelfs zonder de gemeenteraad te kennen in hoogdringende gevallen (wanneer uitstel van beslissing gevaar of schade zou opleveren voor de bevolking).

26 Gemeentelijke zelfstandigheid is niet absoluut. Er is een toezicht van de hogere overheid ten einde het algemeen belang te beschermen. Toezicht door: Bestendige Deputatie, Gouverneur, Vlaamse Regering, Koning

27 Ambtenaren met wettelijke graad. De stads-/ gemeentesecretaris De financieel beheerder Het managementteam

28 Benoeming door de gemeenteraad Is de hoogste gemeentelijke ambtenaar. Taken / Plichten: Algemene leiding van de gemeentelijke diensten. Hoofd van het gemeentepersoneel. Staat in voor het dagelijks beheer. Vormt a.h.w. een brug tussen het beleid en de administratie welke instaat voor de uitvoering van de beleidsopties.

29 Volgt de onderrichtingen op van de gemeenteraad, de voorzitter van de gemeenteraad, het college en de burgemeester en dit volgens hun bevoegdheden. Rapporteert aan het college. Woont de vergaderingen bij van de gemeenteraad en het college als verslaggever. Geeft advies aan de gemeenteraad, het college en de burgemeester

30 Staat in voor de voorbereiding van de dossiers die bestemd zijn voor de gemeenteraads- en collegevergaderingen. Staat in voor de mede-ondertekening van de stukken van het college of gemeenteraad, teneinde deze stukken echt te verklaren. Leidt het managementteam

31 Benoeming door de gemeenteraad. Is in volledige onafhankelijkheid verantwoordelijke voor de controle van de uitgaven en voor de invordering van de ontvangsten. Hij rapporteert hierover aan het college en aan de gemeenteraad.

32 In samenwerking met de stadssecretaris zorgt hij voor de opmaak van het budget, de boekhouding en de jaarrekening. Zorgt voor financieel beleidsadvies en rapporteert hierover aan de stadssecretaris, het managementteam, het college en aan de gemeenteraad.

33 Het managementteam (MT)coördineert de werking van de verschillende diensten van de gemeente. Het team staat decretaal onder de leiding van de stads-/gemeentesecretaris. Het MT zorgt voor de nodige coördinatie tussen de gemeentelijke diensten bij de beleidsvoorbereiding, uitvoering en evaluatie.

34 Bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie, de werking van de gemeentelijke diensten en de interne communicatie. Adviseert in belangrijke dossiers op het vlak van bv. personeelsbeleid, financieel beheer,.

35 Voor een goede (samen-)werking is het van belang dat u de organisatiestructuur van uw stad of gemeente kent. De vergaderfrequentie van de gemeenteraad is niet dezelfde als deze van het CBS. Hou hiermee rekening met de voorbereiding van dossiers.

36 De voorbereiding van (brandweer-)dossiers vraagt een goede planning. Afspraken met andere diensten binnen de administratie (bv. aankoopdienst, dienst financiën, ) Dien tijdig de dossiers in, immers de wettelijke voorziene procedures dient men te volgen.

37 De organisatie van de brandweer De organieke reglementen

38 Inleiding. Algemene toelichting ontrent de organisatie. Organisatie van de brandweerdiensten (K.B. van 8 november 1967) Modellen van organieke reglementen van de brandweerdiensten K.B. van 6 mei 1971)

39 Wet op de civiele bescherming van 31 december 1963 = basis voor de oprichting en organisatie van de huidige brandweer. Opgevat als een kaderwet voor de bescherming van de bevolking, zowel in tijd van oorlog als van vrede.

40 K.B. van 8 november 1967 (en verdere wijzigingen) Feitelijke organisatie van de brandweer. Coördinatie van de hulpverlening. K.B. van 6 mei 1971 Model voor de organisatie van de gemeentelijke brandweerdiensten

41 15 mei 2007: start van de brandweerhervorming door de wet op de Civiele Veiligheid (B.S. 31/07/2007) Kaderwet ter modernisering van de brandweerorganisatie. Doel: - Efficiënter maken van de hulpverlening. - Hulpverlening gelijkschakelen voor elke burger.

42 Wet van 15 mei artikels. Artikel 224 treed in werking 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.(B.S.) Publicatiedatum: 31/07/2007 in werking treden van artikel 224.

43 Art.224: Treden in werking 10 dagen na de bekendmaking van de wet in het B.S. Artikel. 1 Artikel. 2 Artikel 14 en 15 Artikel 68 en 69 Artikel 102 eerste lid Artikel Artikel 220 en 221 Artikel 224

44 Artikel 1: Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in art. 78 van de Grondwet. Artikel 2: Verklaring / omschrijving van bepaalde begrippen.

45 Art. 2: Operationele diensten v/d civiele veiligheid Brandweer- en reddingsposten van de hulpverleningzones en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming.

46 Art.2: Minister : De minister tot wiens bevoegdheid Binnenlandse Zaken behoren en voor wat betreft de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening de minister tot wiens bevoegdheid Volksgezondheid behoort.

47 Art.2: Gouverneur De provinciegouverneurs met uitzondering van de gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad.

48 Art.2: Adequate middelen De minimale inzet van personeel en materieel nodig voor het kwaliteitsvol uitvoeren van de opdrachten en het garanderen van een voldoende veiligheidsniveau v/h interventiepersoneel.

49 Art.2: Snelste adequate hulp De operationele diensten die het snelst op de plaats van de interventie kunnen zijn met de adequate middelen.

50 Art.2: Risicoanalyse De inventarisatie en evaluatie van de risico s aanwezig op het grondgebied van de zone die aangeeft wat de behoeften zijn in materiaal en personeel om deze risico s te dekken.

51 Art.2: Civiele maatregelen Maatregelen van niet- politionele en niet militaire aard

52 Art.2: Brandweer en reddingspost (post genaamd) Een operationele structuur die is voorzien van personeel en materieel van waaruit de adequate middelen worden uitgestuurd om de operationele opdrachten te verzekeren.

53 Artikel 14: Het grondgebied van het Rijk wordt verdeeld in hulpverleningzones. Elke provincie omvat minstens één zone. Elke gemeente maakt deel uit van één enkele zone. De Koning bepaalt (na advies zie art.15) de territoriale afbakening van de hulpverleningzones.

54 Artikel 15: (heeft betrekking tot de voorbereiding van de zone indeling). Oprichting per provincie van een provinciaal raadgevend comité van de zones. Oprichting op federaal vlak van een nationaal raadgevend comité van de zones.

55 Artikel 68:Gemeentelijke dotatie aan de zone Dient te worden ingeschreven in de uitgaven van de gemeentebegroting. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord bereikt tussen de verschillende gemeenteraden. Bij gebrek aan akkoord zal de dotatie worden bepaald aan de hand van een aantal criteria.

56 Criteria inzake berekening gemeentelijke dotaties en dit voor iedere gemeente: De residentiële en actieve bevolking. De oppervlakte. Het kadastraal inkomen. Het belastbaar inkomen. Risico s aanwezig op het grondgebied van de gemeente.

57 Artikel 69: Federale dotatie aan de zone. In de berekeningen zal men rekening houden (op zoneniveau) met: De residentiële en actieve bevolking. De oppervlakte. Het kadastraal inkomen. Het belastbaar inkomen. De risico s aanwezig op het grondgebied

58 Artikel e lid: Een K.B., zal na afbakening van de zones, het minimaal kader van het administratief en operationeel personeel van de zone bepalen.

59 Artikel 119 1: Een K.B. zal per soort interventie de minimumnormen vastleggen op vlak van materieel en uitrusting. De zone past deze normen op basis van de risicoanalyse toe zodat de snelste en adequate hulp kan gerealiseerd worden.

60 Artikel 220: Een K.B. zal de brandweerdiensten in brandweerposten onderbrengen nadat aan volgende voorwaarden is voldaan: Het territoriale ambtsgebied van de zone is vastgesteld. De minimale personeelsbezetting en het minimale materieel van de zone is vastgesteld. De federale dotatie van de zone is bepaald. De gemeentelijke dotaties voor de zone zijn ingeschreven in de gemeentebegrotingen.

61 Uitvoering van artikel 15: K.B. van 4 maart (B.S. 21/03/2008) Besluit betreffende de samenstelling en de werking van het nationaal raadgevend comité (NRC)van de zones en van de provinciale raadgevende comités (PRC) van de zones Samenroepen van het provinciaal raadgevend comité, dit 15 dagen na het inwerking treden van het K.B. (in O-VL op 10/04/2008)

62 Het PRC geeft advies 60 dagen na de vergadering Samenroepen van het NRC voor advies en dit 15 dagen na ontvangst van het geheel der adviezen der PRC. Het NRC geeft advies 45 dagen na de vergadering. Afbakening van de hulpverleningzones

63 Hulpverleningzones: Het K.B. van 02/02/2009 (B.S. 17/02/2009) tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningzones verdeelt België in 32 zones. Deze zones vormen de organisatiestructuur van de toekomstige brandweerdiensten. Dit K.B. is van belang gezien het betekent dat de organisatie zal overgaan van een gemeentesysteem naar een zonesysteem.

64

65

66 Bestuur van de zone: Een zoneraad welke is samengesteld uit één vertegenwoordiger per gemeente. De burgemeester vertegenwoordigt de gemeente van rechtswege. Indien hij verhinderd is, duid hij een schepen van zijn gemeente aan om hem te vervangen.

67 Bestuur van de zone: Een zonecollege welke proportioneel samengesteld is uit leden die door de raad onder zijn leden werden verkozen.

68 Wat nog binnen de zone: Een technische commissie bestaande uit de officieren verantwoordelijk voor de posten van de zone. Een zonecommandant.

69 Doel van de hervorming: Gelijke dienstverlening voor iedere burger tegen een gelijke kostprijs. Dienstverlening op basis van het principe van de snelle en adequate hulp. Territoriale grenzen vallen weg (gemeentelijk / provinciaal)

70 Algemene opdrachten van de operationele diensten zullen bestaan uit: Basiszorg. Gespecialiseerde hulpverlening. Maar ook: Proactie, Preventie, Preparatie, Interventie (= uitvoering) en Evaluatie maken integraal deel uit van de opdrachten

71 De zones bepalen in de toekomst o.a.: De uitrukprocedures. Het personeelsbeleid. Aankoopbeleid inzake technisch en rollend materieel Opleidingsbeleid

72 De personeelsstatuten zullen vastgelegd worden voor beroeps- en vrijwilligerspersoneel en dit in samenwerking met de werkgever en rekening houdende met de regelgeving.

73 Snelle en adequate hulp: Van toepassing bij dringende hulpverlening: Bestrijding van brand. Interventie met brand- en/of ontploffingsgevaar. Redding van personen (bv. verkeers- of arbeidsongevallen met geknelde personen).

74 Snelle en adequate hulp: Uitruktijden: Post met 24 u/ 24 u permanentie: uitruk binnen 2 minuten. Post zonder permanentie: uitruk binnen 5 minuten.

75 Snelle en adequate hulp: Samenstelling eerste uitruk snelste korps op gebied van materieel: Brand / ontploffing: 1 autopomp Bevrijding geknelde personen: 1 multifunctionele autopomp of een snelle hulp- / interventiewagen. Andere dringende interventies voor redding van personen in nood: 1 multifunctionele autopomp of een snelle hulp- / interventiewagen

76 Snelle en adequate hulp: Samenstelling eerste uitruk korps op gebied van personeel: Basis = minimaal 6 personen. Waarvan 1 chauffeur, 1 leidinggevende (officier of onderofficier of korporaal met brevet sergeant) en 4 brandweermannen (persluchtdragers). Minimale bezetting autopomp = 4 personen. Uitruk met meerdere voertuigen om aan het vereiste totaal van de basisuitruk te komen is toegestaan.

77 Snelle en adequate hulp: 6 personen gelijktijdig uit dezelfde post binnen de opgelegde tijd = SAH

78 Houdende, voor de vredestijd, organisatie van de gemeentelijke en gewestelijke brandweerdiensten en coördinatie van de hulpverlening in geval van brand. B.S. 18/11/1967.

79 Bevat 3 hoofdstukken, zijnde: Hoofdstuk1: De organisatie van de gemeentelijke en de gewestelijke brandweerdiensten. Hoofdstuk 2: De organisatie van de hulpverlening in geval van brand. Hoofdstuk 3: Diverse bepalingen

80 Hfdst. 1: Organisatie v/d brandweerdienst Art.1: Onverminderd de bevoegdheden van de burgemeesters, staat de brandweerdienst onder het bevel van de officier, hoofd van de dienst. Deze is verantwoordelijk op technisch en operationeel vlak. Deze oordeelt over de aard en de omvang van het personeel en materieel die ter plaatse dienen gezonden te worden bij een interventie

81 Hfdst. 1: Organisatie v/d brandweerdienst Art.2: Gaat over de indeling van de korpsen volgens het personeelsstatuut: Beroeps Gemengde dienst Vrijwilligers

82 Hfdst. 1: Organisatie v/d brandweerdienst Art.3: De minimale personeelssterkte dient overeen te stemmen met bijlage 1 van het K.B. Art.4: Iedere brandweerdienst moet uitgerust zijn met het minimum aan materieel bepaald in de bijlage 2 van het K.B.

83 Hfdst. 1: Organisatie v/d brandweerdienst Art.5: De gemeenten die een brandweerdienst hebben moeten voldoende kazernering tot hun beschikking stellen om er personeel en materieel in onder te brengen. Art.6: Heeft betrekking tot de oprichting van vooruitgeschoven posten.

84 Hfdst. 1: Organisatie v/d brandweerdienst Art.11: De leden van de brandweer moeten een opleiding ontvangen die overeenstemt met het door de Minister van Binnenlandse zaken bepaalde basisprogramma.

85 Hfdst. 2: Organisatie v/d hulpverlening bij brand. Art.12: Voor de organisatie van de hulpverlening onderscheidt men: X korpsen Y korpsen Z korpsen C - Korpsen

86 Hfdst. 2: Organisatie v/d hulpverlening bij brand. Art.13: Iedere dienst van de categorie X moet een beroepsdienst zijn. Iedere dienst van de categorie Y moet een beroepsdienst of een gemengde dienst zijn.

87 Hfdst. 2: Organisatie v/d hulpverlening bij brand. Art.14: Onverminderd de bevoegdheden van de gouverneur van de provincie en van de burgemeester van de plaats van de interventie, is de leider van de operaties de officier of de onderofficier van de brandweerdienst die eerst ter plaatse aangekomen is.

88 Hfdst. 2: Organisatie v/d hulpverlening bij brand. Art.15, 18, 19 en 20: Houdende bepalingen inzake versterkingen en regelt de mogelijkheden tot samenwerkingen.

89 Hfdst. 3: Diverse bepalingen Art. 21 : Bijzondere overeenkomsten met het doel andere gemeenten hulp te zenden mag nooit tot resultaat hebben dat de taken op het eigen grondgebied niet kunnen worden ingevuld of vertraging oplopen. Art. 22 en 22 bis: Hebben betrekking op de organisatie van de brandpreventie.

90 Hfdst. 3: Diverse bepalingen Art. 23 : De gemeenten moeten over voldoende bluswatervoorraden beschikken. Zij moeten er tevens voor zorgen dat de hydranten, natuurlijke waterwinplaatsen van het openbaar domein,.. steeds gemakkelijk bereikbaar en bruikbaar zijn.

91 Slotbemerking: Een aantal van de bepalingen opgenomen in het K.B. zullen vervallen bij de verdere uitwerking van de wet van 15 mei 2007.

92 Tot vaststelling van de modellen van gemeentelijke reglementen betreffende de organisatie van de gemeentelijke brandweerdiensten B.S. 19/06/1971

93 In dit K.B. worden de modellen van de gemeentelijke reglementen betreffende de organisatie van de brandweerdienst vastgesteld. Aan het K.B. zijn 3 bijlagen verbonden.

94 Bijlage 1: beroeps brandweerdienst. Bijlage 2: gemengde brandweerdienst. Bijlage 3: vrijwillige brandweerdienst. De verschillen zitten hem vooral in de artikels die betrekking hebben op het personeel.

95 Structuur van de bijlagen: Hoofdstuk 1: Organisatie, taak en samenstelling van de brandweerdienst. Hoofdstuk 2: Personeel I. andere personeelsleden dan de officieren Sectie 1: aanwerving A. bepalingen beroepspersoneel (Y-Z-C korpsen) B. bepalingen voor het vrijwilligerspersoneel (Y-Z-C korpsen) Sectie 2: stage en opleiding Sectie 3: benoeming/ loopbaan (indienstneming(y-z-c)

96 Structuur van de bijlagen: Hoofdstuk 2: Personeel (vervolg). II. Alle personeelsleden Sectie 1: Beëindiging van het ambt A. bepalingen beroepspersoneel (Y-Z-C) B. bepalingen voor het vrijwilligerspersoneel (Y-Z-C) Sectie 2: Plichten A. Plichten die gelden voor alle leden B. Bijzondere plichten van sommige leden C. Plichten in geval van interventies

97 Structuur van de bijlagen: Hoofdstuk 2: Personeel (vervolg). II. Alle personeelsleden (vervolg) Sectie 3: Onverenigbaarheden Sectie 4: Hiërarchie en tuchtregeling A. Plichten die gelden voor alle personeelsleden B. Plichten die gelden voor het vrijwilligerspersoneel (Y-Z-C) Sectie 5: Vergoeding van het vrijwilligerspersoneel (Y-Z-C)

98 Structuur van de bijlagen: Hoofdstuk 3: Gebouwen. Hoofdstuk 4: Materieel en bevoorrading in bluswater. Hoofdstuk 5: Kleding en uitrusting. Hoofdstuk 6: Verzekering van het vrijwillerspersoneel (Y-Z-C) Hoofdstuk 7: Administratieve bescheiden (Bij beroeps is dit hfdst. 6)

99 Structuur van de bijlagen: Hoofdstuk 8: Inspecties en bezichtigingen (Bij beroeps is dit hfdst. 7) Hoofdstuk 9: Overgangsbepalingen (Bij beroeps is dit hfdst. 8) Hoofdstuk 10: Slotbepalingen (Bij beroeps is dit hfdst. 9)

100 Bevoegdheid van de gemeenteraad: Prestatieregeling voor beroepspersoneel. Personeelskader. (rekening houdende met minima in bijlage 1 K.B. 08/11/1967) Aanwervingsvereisten voor de graad van brandweerman/beroepskorporaal. Materieel (rekening houdende met minima in bijlage 2 K.B. 08/11/1967) Vereisten voor toegang tot de bevorderingsgraden.

101 Enkele artikels Organisatie / taak / samenstelling v/d dienst. Bepaling van de categorie (X,Y,Z of C) Aard van de dienst (beroeps, gemengd of vrijwilligers)

102 Leiding brandweer. Enkele artikels (vervolg). Onverminderd de bevoegdheden van de burgemeester is dit de officier-dienstchef. Bij afwezigheid (X en Y korpsen): door de officier met de hoogste graad en meeste graadanciënniteit Bij afwezigheid (Z en C korpsen): door de aanwezige officier, bij ontstentenis de onderofficier, met de hoogste graad en meeste graadanciënniteit.

103 Enkele artikels (vervolg). Taken. Enkel voor taken die hem opgedragen zijn krachtens de wetten en reglementen inzake brand. De leden van de brandweerdienst mogen als dusdanig niet ingezet worden voor andere taken dan die welke vastgesteld zijn.

104 Personeelskader. Enkele artikels (vervolg). Het maximale personeelskader dient opgenomen te worden (rekening houdende met de minima opgegeven in het K.B.) Aanwerving. Niet officieren in de graad van brandweerman Geneeskundig onderzoek (eliminerend) Proeven inzake lichamelijke geschiktheid (eliminerend) Selectieproeven

105 Enkele artikels (vervolg). Stage. Duur van de stage 1 jaar Stageverslag (stagecommissie: dienstchef, officieren, onderofficieren) Gunstig verslag: aannemen in vast dienstverband of effectieve in diensttreding. Ongunstig: verlening van de stage met maximaal 2 x 6 maanden of afdanking.

106 Enkele artikels (vervolg). Opleiding. Behalen van het brevet brandweerman in een erkende provinciale brandweerschool. Loopbaan. Wanneer bij bevordering plaatsen open komen dient het personeel bij dienstnota ingelicht te worden. Hierin dienen te staan: de te vervullen voorwaarden, de opgelegde proeven en stof ervan, uiterste datum voor indienen kandidaturen.

107 Enkele artikels (vervolg). Beëindiging van het ambt. Vrijwillig ontslag. Ambtshalve (bv. voldoet niet meer aan de aanwervingsvoorwaarden). Afzetting (bv. op basis van gemaakte fouten). Bereiken van de leeftijdgrens (kan eervol ontslag zijn).

108 Enkele artikels (vervolg). Tucht. Voor de officieren: Terechtwijzing / berisping (door burgemeester) Schorsing (max. 1 maand) / afdanking (door gemeenteraad op voorstel van de burgemeester) Voor de andere leden: Terechtwijzing / berisping (door officier-dienstchef) Schorsing (max. 1 maand) / afdanking (door gemeenteraad op voorstel van de burgemeester

109 Enkele artikels (vervolg). Vergoedingen (vrijwilligers). Worden vastgesteld door de gemeenteraad. Materieel en bevoorrading bluswater Minimaal bijlage 2 van KB 08/11/1967. Gemeenteraad kan lijst aanvullen. Materieel mag, zelfs tijdelijk,niet voor andere doeleinden dan deze van de dienst gebruikt worden.

110 Enkele artikels (vervolg). Materieel en bevoorrading bluswater De officier-dienstchef laat alle waterwinplaatsen opnemen Hij stelt aan de bevoegde gemeentebesturen de nodige maatregelen en werken voor om het vinden, de toegang en het gebruik ervan te verbeteren. Hydranten op de openbare weg kunnen altijd voor interventies of oefeningen gebruikt worden.

111 Onverenigbaarheden. Enkele artikels (vervolg). Beroeps en vrijwilliger in dezelfde dienst. Brandweerman en lid van een politiedienst die deel uit- maakt van de openbare macht. Brandweerman en personeelslid zijn van ondernemingen (of belangen hebben in deze) welke materiaal vervaardigen, vervoeren of verkopen voor brandbescherming,brandvoorkoming of bestrijding. Brandweerman en werken in ondernemingen welke brandvoorkomingsmaatregelen bestuderen, toepassen of controleren.

112 Kledij. Enkele artikels (vervolg). Mag enkel gedragen worden bij de uitoefening van de dienst, ter gelegenheid van vergaderingen voor beroepsbelangen en officiële plechtigheden. Diensttenue, branduitrusting en uitgangstenue vormen elk één geheel, waarvan de samenstellende stukken niet afzonderlijk mogen worden gedragen.

113 Enkele artikels (vervolg). Verzekering vrijwilligerspersoneel Polis van gemeen recht- arbeidsongevallen. Polis Burgerlijke Aansprakelijkheid. Verplichting om de stagiar-vrijwilliger hiervan bij zijn indienstneming in kennis te brengen. Eventuele facultatieve verzekeringen (bv. sportwedstrijden, )

114 Andere taken: Behoudens de taken opgegeven in het ministerieel rondschrijven van 29/11/1967 kunnen nog andere hulpverleningstaken opgelegd worden krachtens wetten, decreten, reglementen zoals: Wet 08 juli 1964 (Dringende geneeskundige hulpverlening). K.B. 28 februari 1963 (Algemeen reglement op bescherming van bevolking en werknemers tegen het gevaar van ioniserende straling).

115 Andere taken (vervolg): ARAB Milieuwetgeving Intergemeentelijke overeenkomsten

116 Leiding geven en bevelvoering naar aanleiding van nablussingswerkzaamheden en eenvoudige interventies.

117 Inleiding: Branden en complexe hulpverlening vallen in principe onder de leiding van een officier. Alles gebeurt ook in functie van de plaatselijke voorschriften van de dienstchef. De onderofficier kan belast worden met de leiding bij nablussing, controlewerkzaamheden, eenvoudige hulpverleningsopdrachten.

118 Soorten opdrachten: Hulpverleningswerkzaamheden. Opkuis rijbaan, redden dieren, leegpompen kelder, Nablussingswerkzaamheden. Wacht- en bewakingsdiensten. Bij beurzen, grote festiviteiten,

119 Aandachtspunten: Veiligheid personeel boven alles. Zorg dat iedereen de gepaste veiligheidskledij en middelen aanheeft. Interventiekledij Adembescherming

120 Aandachtspunten (vervolg): Schat de situatie / gevaren goed in. Aarzel niet om op te schalen. Voorkom of beperk bijkomende schade. Wissel regelmatig het personeel / ploegen. Doe zelf de controlerondes. Hoe rekening met externe factoren (bv. weersomstandigheden).

121 Aandachtspunten (vervolg): Zorg bij langdurige interventies desgevallend voor spijs en drank. Zorg er voor dat uw bevelen correct en duidelijk zijn. Zie er op toe dat uw bevelen correct worden uitgevoerd.

122 Groepstaken Waar u zelf als onderofficier de opdracht krijgt om een taak tot een goed einde te brengen.

123 Bevelvoering & Het opperbevel bij brand

124 Inleiding. De onderofficier is een belangrijke schakel in de bevelvoering. Als bevelvoerder van een ploeg is het noodzakelijk dat hij weet hoe in het kader van brandbestrijding en hulpverlening de bevoegdheden en verantwoordelijkheden liggen.

125 Opperbevel: De Minister van Binnenlandse Zaken of zijn gemachtigde kan in vredestijd bij optreden in het raam van de civiele bescherming en voor de behoeften ervan, de personen en zaken, die hij nodig mocht achten, opvorderen. Dezelfde bevoegdheid wordt verleend aan de burgemeester. (art.5 van de wet van 31/12/63)

126 Opperbevel (vervolg): De burgemeester heeft het opperbevel bij brand alsmede bij ongevallen andere dan brand voor zover de brandweer daarbij een taak heeft. D.w.z. dat hij als hoofd van de politie en de hoogste burgerlijke overheid bevoegd is tot het nemen van maatregelen om de openbare orde te handhaven en van buitengewone maatregelen die in het eigendomsrecht ingrijpen.

127 Opperbevel (vervolg): Het voorgaande betekent o.a. dat objecten onmiddellijk in bezit kunnen worden genomen in verband met de openbare veiligheid. Bij uitbreiding van de rampsituatie of incidenten met gevaarlijke producten ligt de coördinatie van de hulpverleningsmiddelen en diensten bij de gouverneur.

128 De officier-dienstchef: Onverminderd de bevoegdheden van de burgemeester, wordt de dienst geleid door de officier- dienstchef,.. Dit artikel geeft aan de dat dienstchef de dagelijkse leiding heeft over de brandweer

129 De officier-dienstchef (vervolg): Doet voorstellen aan de burgemeester m.b.t. de goede werking van de dienst. Hij dient er voor te zorgen dat de brandweer altijd in staat is om de haar opgelegde taken uit te voeren. Hij is dus verantwoordelijk voor de organisatie, de goede werking, de tucht van de dienst, Hij heeft het bevel bij brandbestrijding en hulpverlening.

130 De officier van dienst en de sectiechef: De officier-dienstchef kan het bevel bij brand of technische hulp delegeren aan andere bevelvoerenden. Officier van wacht. Sectiechef De officier-dienstchef moet via dienstnota s deze organisatorische afspraken vastleggen.

131 De bevelvoering: Bij eender welke tussenkomst kan een bevelvoerder niet zomaar, zonder er over nagedacht te hebben, zijn mensen en middelen inzetten. Zo niet kan dit leiden tot onverantwoorde inzet, waarbij de veiligheid van personeel, burgers, materieel,.. in gevaar komt en men het beoogde doel niet bereikt.

132 De bevelvoering (vervolg): Om tot een verantwoorde en effectieve inzet te komen: A. De opdracht steeds analyseren. B. De toestand voortdurend beoordelen. Algemene toestand: Hoe is het terrein, hoe is de bereikbaarheid? Hoe is het weer? Wat en hoe zijn de andere omstandigheden? Bijzondere toestand: Kwantiteit en de kwaliteit van het personeel. Beschikbare middelen en materieel Het voorval

133 De bevelvoering (vervolg): Om de toestand van het object waarop men de inzet zal richten te kunnen beoordelen, zal de bevelvoerder een verkenning uitvoeren. Voorkomt dat er zomaar een inzet start. Betere resultaten. Hogere veiligheid. Enz.

134 De bevelvoering (vervolg): C. Plan maken waarin volgende beslissingen verwerkt zijn: Wat moet er worden gedaan? Wie moet het doen? Waar moet het gedaan worden? Hoe moet het gedaan worden? Waarmee moet het gedaan worden? Wanneer moet het gedaan worden?

135 De bevelvoering (vervolg): D. Bevelen geven om het plan uit te voeren / tot een goed einde te brengen. E. Controleren of de bevelen worden uitgevoerd zoals de bedoeling was. Bevelvoering stopt niet bij punt E, maar is een continu proces en dit is pas teneinde als het doel van de inzet bereikt is.

136 De bevelvoering (vervolg): Eigenschappen van een bevel: 1) Geef pas een bevel als het besluit / plan vaststaat. 2) Wie een bevel geeft moet zich verplaatsen in de toestand van deze aan wie het bevel wordt gegeven. 3) De inhoud van een bevel moet duidelijk, logisch en zo kort mogelijk zijn. 4) Het bevel moet volledig zijn (geen aanhangsels = verwarring).

137 De bevelvoering (vervolg): Eigenschappen van een bevel (vervolg): 5) Geef 1 bevel tezelfdertijd. 6) Een bevel moet uitvoerbaar zijn. 7) Geen toelichting bij een bevel. 8) Spreek luid, rustig en duidelijk. 9) Gebruik standaardbevelen.

138

139 VEEL SUCCES!

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN EN FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN EN FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN EN FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU KONINKLIJK BESLUIT VAN 17 OKTOBER 2011 BETREFFENDE DE DISPATCHING VAN

Nadere informatie

23 februari Hervorming van de Civiele Bescherming De vrijwillige personeelsleden

23 februari Hervorming van de Civiele Bescherming De vrijwillige personeelsleden Hervorming van de Civiele Bescherming De vrijwillige personeelsleden en geldelijk statuut Toepassingsgebied De vrijwillige personeelsleden die gevraagd hebben om benoemd te worden in de graad van sappeur

Nadere informatie

BEKENDMAKING VACATURE

BEKENDMAKING VACATURE BEKENDMAKING VACATURE voor de aanwerving van brandweermannen / -vrouwen in het vrijwilligerskader via mobiliteit in dezelfde graad Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD

KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD KONINKLIJK BESLUIT VAN 24 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD EN DE STRUCTUUR VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN VAN DE HULPVERLENINGSZONES. (B.S. 12.09.2014) Gelet op de wet van 15 mei 2007 betreffende

Nadere informatie

BEKENDMAKING VACATURE

BEKENDMAKING VACATURE BEKENDMAKING VACATURE voor de aanwerving van brandweermannen / -vrouwen in het vrijwilligerskader Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszones in

Nadere informatie

HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK II - DE HOGE RAAD VOOR DE OPLEIDING VOOR DE OPENBARE BRANDWEERDIENSTEN

HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK II - DE HOGE RAAD VOOR DE OPLEIDING VOOR DE OPENBARE BRANDWEERDIENSTEN KONINKLIJK BESLUIT VAN 4 APRIL 2003 TOT INSTELLING VAN EEN HOGE RAAD VOOR DE OPLEIDING VOOR DE OPENBARE BRAND-WEERDIENSTEN EN TWEE SUPRA-PROVINCIALE OPLEIDINGSRADEN VOOR DE OPENBARE BRANDWEERDIENSTEN.

Nadere informatie

BEKENDMAKING VACATURE

BEKENDMAKING VACATURE BEKENDMAKING VACATURE voor de aanwerving van sergeanten in het vrijwilligerskader via mobiliteit in dezelfde graad Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszones

Nadere informatie

MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 9 MAART 2018 IMPACT VAN DE FUSIES VAN GEMEENTEN OP DE HULPVERLENINGSZONES INSTRUCTIES EN STAPPENPLAN. (B.S

MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 9 MAART 2018 IMPACT VAN DE FUSIES VAN GEMEENTEN OP DE HULPVERLENINGSZONES INSTRUCTIES EN STAPPENPLAN. (B.S MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 9 MAART 2018 IMPACT VAN DE FUSIES VAN GEMEENTEN OP DE HULPVERLENINGSZONES INSTRUCTIES EN STAPPENPLAN. (B.S. 28.03.2018) Deze omzendbrief is bestemd voor de bevoegde overheden

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD

KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE INHOUD EN DE STRUCTUUR VAN HET OPERATIONEEL ORGANISATIESCHEMA VAN DE HULPVERLENINGSZONES EN TOT WIJZIGING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT

Nadere informatie

Hervorming van de Civiele Veiligheid Infosessie bestemd voor de coördinatoren. Brussel, 19 mei 2014

Hervorming van de Civiele Veiligheid Infosessie bestemd voor de coördinatoren. Brussel, 19 mei 2014 Hervorming van de Civiele Veiligheid Infosessie bestemd voor de coördinatoren Brussel, 19 mei 2014 PROGRAMMA 1. Stand van zaken van de teksten 2. Tarifering brandweerdienst Regularisatie van de berekingen

Nadere informatie

Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone

Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone Selectievoorwaarden: De zoneraad verklaart de functie van beroepskapitein vacant bij bevordering en professionalisering.

Nadere informatie

Rampenbestrijding: actoren, regelgeving en bevoegdheden

Rampenbestrijding: actoren, regelgeving en bevoegdheden Rampenbestrijding: actoren, regelgeving en bevoegdheden Steven Lierman Referendaris bij het Hof van Cassatie Deeltijds docent UA Rampenbestrijding is geen eenduidig begrip Nieuwe uitdagingen in een risicomaatschappij

Nadere informatie

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S. 31.07.2007) en (erratum 01.10.2007) TITEL I. - Algemene bepaling

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S. 31.07.2007) en (erratum 01.10.2007) TITEL I. - Algemene bepaling WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S. 31.07.2007) en (erratum 01.10.2007) TITEL I. - Algemene bepaling Artikel 1. *1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78

Nadere informatie

FAQ : de hulpverleningszones vanaf 2014

FAQ : de hulpverleningszones vanaf 2014 FAQ : de hulpverleningszones vanaf 2014 Inhoud Algemene informatie... 2 Wat zullen de prezones in 2014 worden?... 2 Zal de wet van 31/12/1963 betreffende de civiele bescherming nog van toepassing zijn

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet begrepen worden onder :

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet begrepen worden onder : KONINKLIJK BESLUIT VAN 19 OKTOBER 2010 TOT TOEKENNING VAN EEN AANVULLENDE SUBSIDIE AAN DE PROVINCIALE OPLEIDINGSCENTRA VOOR DE OPENBARE BRANDWEERDIENSTEN VOOR HET JAAR 2010. (inw. 1 januari 2010) (B.S.

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - DE ORGANISATIE VAN DE GEMEENTELIJKE EN GEWESTELIJKE BRANDWEERDIENSTEN.

HOOFDSTUK I. - DE ORGANISATIE VAN DE GEMEENTELIJKE EN GEWESTELIJKE BRANDWEERDIENSTEN. KONINKLIJK BESLUIT VAN 8 NOVEMBER 967 HOUDENDE, VOOR DE VREDESTIJD, ORGANISATIE VAN DE GEMEENTELIJKE EN GEWESTELIJKE BRANDWEERDIENSTEN EN COORDINATIE VAN DE HULPVERLENING IN GEVAL VAN BRAND. (B.S. 8..967)

Nadere informatie

Brandweerman. 1. Doel. 2. Beschrijving. 3. Kerntaken en takengebied

Brandweerman. 1. Doel. 2. Beschrijving. 3. Kerntaken en takengebied Functiekaart: vrijwillig brandweerman/vrouw-ambulancier Brandweerman 1. Doel Het vervullen van een veelheid van operationeel uitvoerende taken in het kader van de basisbrandweerzorg teneinde een goede

Nadere informatie

Deelnemen aan interventies teneinde de operationele doelstellingen van de zone te verwezenlijken.

Deelnemen aan interventies teneinde de operationele doelstellingen van de zone te verwezenlijken. Brandweer zone Kempen Functiebeschrijving brandweerman 1.1 Doel Het vervullen van een veelheid van operationeel uitvoerende taken in het kader van de basisbrandweerzorg teneinde een goede operationele

Nadere informatie

BEKENDMAKING VACATURE

BEKENDMAKING VACATURE BEKENDMAKING VACATURE voor de aanwerving van vrijwillige brandweermannen / -vrouwen Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszones in België. Zone

Nadere informatie

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter

1902 ( ) Nr. 1 5 februari 2013 ( ) stuk ingediend op. Voorstel van decreet. van de heer Filip Dewinter stuk ingediend op 1902 (2012-2013) Nr. 1 5 februari 2013 (2012-2013) Voorstel van decreet van de heer Filip Dewinter houdende wijziging van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking,

Nadere informatie

Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant

Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant De zoneraad van 21 maart 2016 heeft beslist om onderstaande plaatsen vacant te verklaren door middel van bevordering: A. 7 functies voor sergeant

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Bekendmaking van de vacature voor de interne bevordering tot adjudant in het beroeps- en het vrijwilligerskader

Bekendmaking van de vacature voor de interne bevordering tot adjudant in het beroeps- en het vrijwilligerskader Bekendmaking van de vacature voor de interne bevordering tot adjudant in het beroeps- en het vrijwilligerskader 1. FUNCTIEBESCHRIJVING ADJUDANT Doel Beschrijving 1. De operationele leiding over een team

Nadere informatie

Functiebeschrijving Kapitein

Functiebeschrijving Kapitein Functiebeschrijving Kapitein Doel 1. De coördinatie van een aantal interventieploegen op het terrein bij complexe of grootschalige incidenten en noodsituaties om te garanderen dat de ploegen en diensten

Nadere informatie

Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering

Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering Post: Gent Functie Doelstelling van de functie 1. De operationele leiding bij de bestrijding van incidenten over een team medewerkers.

Nadere informatie

BEKENDMAKING VACATURE

BEKENDMAKING VACATURE BEKENDMAKING VACATURE voor de aanwerving van brandweermannen / -vrouwen in het vrijwilligerskader Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszones in

Nadere informatie

HVZ Meetjesland vacature via aanwerving met wervingsreserve (2 jaar) Brandweerman (m/v) vrijwilliger

HVZ Meetjesland vacature via aanwerving met wervingsreserve (2 jaar) Brandweerman (m/v) vrijwilliger HVZ Meetjesland vacature via aanwerving met wervingsreserve (2 jaar) Brandweerman (m/v) vrijwilliger Onze organisatie is één van de 6 Oost-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszones

Nadere informatie

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied.

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied. DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I Definities en toepassingsgebied Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

1 VACANTE BETREKKING VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA MOBILITEIT IN DEZELFDE GRAAD

1 VACANTE BETREKKING VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA MOBILITEIT IN DEZELFDE GRAAD 1 VACANTE BETREKKING VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA MOBILITEIT IN DEZELFDE GRAAD De staat voor de samensmelting van de brandweer- en ambulancediensten van de gemeenten Berlare, Buggenhout,

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN ALGEMENE DIRECTIE CIVIELE VEILIGHEID FEDERAAL KENNISCENTRUM VOOR DE CIVIELE VEILIGHEID MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 11 DECEMBER 2009 BETREFFENDE DE INTERVENTIEVERSLAGEN

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S ) en (erratum ) TITEL I. - Algemene bepaling

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S ) en (erratum ) TITEL I. - Algemene bepaling WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S. 31.07.2007) en (erratum 01.10.2007) TITEL I. - Algemene bepaling Artikel 1. *1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78

Nadere informatie

Artikel 7 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 31 januari 2003, wordt vervangen door wat volgt:

Artikel 7 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 31 januari 2003, wordt vervangen door wat volgt: Uittreksel van decreet van 6 juli 2005 houdende de wijziging van diverse decreten, wat het statuut van de mandaathouders in de aan het Vlaams Parlement verbonden instellingen betreft [ ] HOOFDSTUK III

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

HULPVERLENINGSZONES OVER TE GAAN. De hulpverleningszone is voornamelijk door de federale en de gemeentelijke dotaties gefinancieerd.

HULPVERLENINGSZONES OVER TE GAAN. De hulpverleningszone is voornamelijk door de federale en de gemeentelijke dotaties gefinancieerd. HERVORMING VAN DE CIVIELE VEILIGHEID DE DOOR DE GEMEENTEN EN DE ZONES TE NEMEN BESLISSINGEN OM NAAR HULPVERLENINGSZONES OVER TE GAAN 1. De financiering van de zone De hulpverleningszone is voornamelijk

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpunt van

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S

KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S. 02.09.1998) Gelet

Nadere informatie

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 36840 BELGISCH STAATSBLAD 27.07.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE TRADUCTION MINISTERE DE LA REGION WALLONNE [C 2006/202257] 7 JULI 2006. Omzendbrief betreffende de verkiezingen van de gemeenteraadsleden en de

Nadere informatie

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de gemeentelijke brandweer Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Dordrecht Officiële naam regeling

Nadere informatie

12 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING

12 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING 12 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING De staat voor de samensmelting van de brandweer- en ambulancediensten van de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde,

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Agendapunt nr. 14: VASTSTELLEN REGLEMENT ADVIESRAAD VOOR LOKALE ECONOMIE DE GEMEENTERAAD Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Gelet op de omzendbrief BB 2007/03 van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING BRANDWEERMAN

FUNCTIEBESCHRIJVING BRANDWEERMAN FUNCTIEBESCHRIJVING BRANDWEERMAN Hulpverleningszone Midwest Kwadestraat 159 8800 Roeselare 051 80 60 00 www.zonemidwest.be DOEL 1. Het vervullen van een veelheid van operationeel uitvoerende taken in het

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. - DEFINITIES. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term "gemeente" ook een brandweerintercommunale bedoeld.

HOOFDSTUK 1. - DEFINITIES. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term gemeente ook een brandweerintercommunale bedoeld. KONINKLIJK BESLUIT VAN 19 APRIL 2014 TOT BEPALING VAN DE VERDEELSLEUTEL VAN DE BIJKOMENDE FEDERALE DOTATIE AAN DE PREZONES EN AAN DE HULPVERLENINGSZONES. 1 (B.S. 25.06.2014) en erratum B.S. 26.02.2015

Nadere informatie

BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN

BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN In het kader van de uitvoering van de overeenkomst en het bereiken van de doelstellingen moeten de OPZ hun noden inzake personeel en materieel bepalen en een nulmeting

Nadere informatie

Functiebeschrijving Kapitein

Functiebeschrijving Kapitein BIJLAGE 6 Functiebeschrijving Kapitein Doel 1. De coördinatie van een aantal interventieploegen op het terrein bij complexe of grootschalige incidenten en noodsituaties om te garanderen dat de ploegen

Nadere informatie

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S ) en (errata , en )

WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S ) en (errata , en ) WET VAN 15 MEI 2007 BETREFFENDE DE CIVIELE VEILIGHEID. (B.S. 31.07.2007) en (errata 01.10.2007, 27.11.2014 en 09.11.2017) TITEL I. - Algemene bepaling Artikel 1. *1 Deze wet regelt een aangelegenheid als

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid 6 juli 2012 Decreet van 19 december 2014 houdende

Nadere informatie

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5,

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie departement Personeel --- vergadering van 21 maart 2019 aanwezig Moens Kurt, wnd. voorzitter Grillaert Leentje Gillis Riet Charlier Anna Maria leden De Smet Albert, provinciegriffier dossiernummer: 1901374

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie

AFDELING VI : ORGANISATIE VAN DE BRANDWEERDIENST

AFDELING VI : ORGANISATIE VAN DE BRANDWEERDIENST GEMEENTEBESTUUR 8300 KNOKKE-HEIST GRONDREGLEMENT voor de gemengde brandweerdienst AFDELING I : ORGANISATIE VAN DE BRANDWEERDIENST AFDELING I AFDELING II AFDELING III AFDELING IV AFDELING V AFDELING VI

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/03

Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de leden van de deputaties Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. - DEFINITIES. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term "gemeente" ook een brandweerintercommunale bedoeld.

HOOFDSTUK 1. - DEFINITIES. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term gemeente ook een brandweerintercommunale bedoeld. KONINKLIJK BESLUIT VAN 19 APRIL 2014 TOT BEPALING VAN DE VERDEELSLEUTEL VAN DE BIJKOMENDE FEDERALE DOTATIE AAN DE PREZONES EN AAN DE HULPVERLENINGSZONES. 1 (B.S. 25.06.2014) en erratum B.S. 26.02.2015

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

Kapitein beroeps (m/v/x)

Kapitein beroeps (m/v/x) Kapitein beroeps (m/v/x) professionalisering in dezelfde zone - 1 vacature Voorwaarden Je bent benoemd als vrijwillig personeelslid binnen het brandweerkader van de hulpverleningszone Zuid- Oost. Je hebt:

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. GEMEENTE KALMTHOUT UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING FINANCIEEL BELEID. 1. Vaststelling van de werkingstoelage aan de politiezone Grens voor het

Nadere informatie

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 27288 MONITEUR BELGE 10.08.2001 BELGISCH STAATSBLAD 2. Organisatiestructuur van de administratie Binnenlandse Aangelegenheden Om deze organisatorische integratie tussen de diensten die de gouverneur ondersteunen

Nadere informatie

HVZ Rivierenland Sessie Staten-Regionaal Rivierenland 25/11/2017

HVZ Rivierenland Sessie Staten-Regionaal Rivierenland 25/11/2017 HVZ Rivierenland Sessie Staten-Regionaal Rivierenland 30/11/2017 Kolonel Philippe Maudens Hulpverleningszone Brandweer Dringend ziekenvervoer 112 Vroeger Nu Brandweer 1963-2015 X : voornamelijk

Nadere informatie

20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering

20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering 20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering Posten: Assenede (1), Deinze (1), Gavere (4), Lochristi (2), Melle (2), Merelbeke (6), Zelzate (4) Functie Doelstelling van de functie

Nadere informatie

85 VACANTE BETREKKINGEN VOOR KORPORAAL (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING

85 VACANTE BETREKKINGEN VOOR KORPORAAL (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING 85 VACANTE BETREKKINGEN VOOR KORPORAAL (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING De staat voor de samensmelting van de brandweerdiensten van de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 21 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 21 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van xxx tot oprichting van het Begeleidend Comité voor de opvolging van de monitoring van personeelsgegevens in het kader van de Vlaamse Intersectorale

Nadere informatie

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst

Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Oprichtingsstatuten van de Sectorale Deelraad Vrije Tijd Aalst Artikel 1 : Opdracht, doelstellingen en samenstelling Er werd goedgekeurd onder de benaming Sectorale Deelraad Vrije Tijd een raad voor vrijetijdsbeleid

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

DEEL I. ACTIES en VERPLICHTE DOELSTELLINGEN

DEEL I. ACTIES en VERPLICHTE DOELSTELLINGEN OPZ-overeenkomst 2011 Operationele prezone Noord-Limburg Provincie : Limburg Centrumgemeente:Lommel Verantwoordelijke coördinator: Jan Jorissen DEEL I. ACTIES en VERPLICHTE DOELSTELLINGEN -----------------------

Nadere informatie

VR DOC.0332/2BIS

VR DOC.0332/2BIS VR 2017 3103 DOC.0332/2BIS Voorontwerp van decreet tot oprichting van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

8 VACANTE BETREKKINGEN VOOR SERGEANT (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING DOOR VERHOGING IN GRAAD

8 VACANTE BETREKKINGEN VOOR SERGEANT (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING DOOR VERHOGING IN GRAAD 8 VACANTE BETREKKINGEN VOOR SERGEANT (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA BEVORDERING DOOR VERHOGING IN GRAAD De staat voor de samensmelting van de brandweer- en ambulancediensten van de gemeenten Berlare, Buggenhout,

Nadere informatie

Met deze omzendbrief wil ik u de nodige uitleg verschaffen bij de bepalingen van het betreffende besluit.

Met deze omzendbrief wil ik u de nodige uitleg verschaffen bij de bepalingen van het betreffende besluit. OMZENDBRIEF VAN 3 JUNI 2013. - TOEPASSING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 NOVEMBER 2012 TOT VASTSTELLING VAN DE MINIMALE VOORWAARDEN VAN DE SNELSTE ADEQUATE HULP EN VAN DE ADEQUATE MIDDELEN. (inw. 20

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement culturele raad

Huishoudelijk reglement culturele raad Huishoudelijk reglement culturele raad Artikel 1 Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de Culturele Raad door het organiseren van de Algemene Vergadering, van het bestuur,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de werknemers van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening brandveiligheid

Nadere informatie

Statuten. Diensten van de Eerste minister

Statuten. Diensten van de Eerste minister Statuten Diensten van de Eerste minister 3 maart 2000. Ministerieel besluit tot vaststelling van het statuut, de opdrachten en de wijze van beheer van het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse

Nadere informatie

Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen

Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen 1. Wijzigingen aan onverenigbaarheden De personeelsleden van het OCMW kunnen niet meer zetelen in de gemeenteraad

Nadere informatie

Functiebeschrijving Majoor

Functiebeschrijving Majoor BIJLAGE 7 Functiebeschrijving Majoor Doel Beschrijving 1. De multidisciplinaire coördinatie of de coördinatie van zeer veel interventieploegen op het terrein bij zeer complexe of zeer grootschalige incidenten

Nadere informatie

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins

Statuten cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Gemeente Sint-Laureins cultureel adviesorgaan Sint-Laureins Inhoud ERKENNING...3 OPDRACHT EN DOELSTELLINGEN...3 AFSPRAKEN GEMEENTEBESTUUR...4 INFORMATIE-UITWISSELING EN OVERLEG...4 ADVIES VRAGEN...4 ADVIES

Nadere informatie

15 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING

15 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING 15 VACANTE BETREKKINGEN VOOR BRANDWEERMAN (VRIJWILLIG PERSONEEL) VIA AANWERVING De staat voor de samensmelting van de brandweer- en ambulancediensten van de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

Functie. Daarom zijn wij momenteel op zoek naar: Doelstelling van de functie

Functie. Daarom zijn wij momenteel op zoek naar: Doelstelling van de functie Brandweerzone Centrum bestaat uit 13 posten die samen 18 gemeenten beschermen. Net geen 1000 beroeps- en vrijwillige brandweermannen en ambulanciers gaan door het vuur om de veiligheid van 550.000 burgers

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Doel gemeentedecreet: gemeenten een keuzemenu aanbieden Twee soorten verzelfstandiging: - Intern: geen rechtspersoonlijkheid:

Nadere informatie

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem.

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Huishoudelijk reglement De algemene vergadering van de cultuurraad Maldegem, Gelet op het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 BETREFFENDE DE MINIMALE ADMINISTRATIEVE

KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 BETREFFENDE DE MINIMALE ADMINISTRATIEVE KONINKLIJK BESLUIT VAN 25 APRIL 2014 BETREFFENDE DE MINIMALE ADMINISTRATIEVE EN OPERATIONELE FUNCTIES DIE DE HULPVERLENINGSZONES MOET OPRICHTEN. (inw. 20 september 2014) (B.S. 10.09.2014) Gelet op de wet

Nadere informatie

Sociale dialoog in België: Bart Van Melkebeke

Sociale dialoog in België: Bart Van Melkebeke Sociale dialoog in België: Bart Van Melkebeke Brandweerlandschap in België: Voor 2015: Enkele grote en vele kleine kazernes 316 Willekeurige verspreiding Geleid door brandweercommandant Eindverantwoordelijke

Nadere informatie

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc 1 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot regeling van de samenstelling en de werking van de Federale Commissie Rechten van de Patiënt ingesteld bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 14 december 2009 ADVIES 2009-78 Advies uit eigen beweging over de gevolgen voor de openbaarheid

Nadere informatie

1. In de eerste volzin vervalt:, bedoeld in artikel 1, derde lid, van de Politiewet 1993,.

1. In de eerste volzin vervalt:, bedoeld in artikel 1, derde lid, van de Politiewet 1993,. Artikel PM1 A.4 Bijlage 4 De Wet veiligheidsregio s wordt als volgt gewijzigd: A In artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van het artikel door een puntkomma, toegevoegd korpschef:

Nadere informatie