HET BOERENBEDRIJF VAN TOEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET BOERENBEDRIJF VAN TOEN"

Transcriptie

1 HET BOERENBEDRIJF VAN TOEN KIJKJE OP HET BEDRIJF VAN DE KOEDIJKER BOER, KLAAS JACOB DE GEUS Bertus Hoeve kwam in 1958 in dienst bij de veeboer Klaas Jacob de Geus ( ), die zijn bedrijf had op het huidige adres, Kanaaldijk 276. In het kader van zijn opleiding moest hij een verslag maken over het bedrijf waar hij werkte. Dit verslag is weliswaar later bij een brand verloren gegaan, maar Bertus weet ook zonder dit verslag heel veel te vertellen over de gang van zaken op dit boerenbedrijf, dat nog op traditionele wijze werd gevoerd. De boerderij van de familie De Geus Na zijn militaire diensttijd vroeg De Geus hem weer terug te komen, met de mededeling, dat hij dan te zijner tijd het bedrijf van hem kon pachten. De Geus had zelf geen opvolgers voor zijn boerenbedrijf. Zoon en dochter werkten in het onderwijs of hadden geen interesse. Een en ander stond weliswaar niet op papier, maar gebeurde wel, want De Geus was iemand die zijn woord hield. Het bedrijf en de bedrijfsvoering waren in de laatste tientallen jaren niet of nauwelijks veranderd en alles ging nog zoals het altijd was gegaan en zo was het goed.

2 HET BEDRIJF Het bedrijf bestond uit een boerderij met schuren op een erf van 2210 m² en met zo n 13 hectare bouw- en grasland. Het grasland gedeeltelijk aan de andere kant van het kanaal in de gemeente Bergen, dicht bij de vlotbrug, waar 4 tot 5 melkkoeien op liepen. Het overige land lag rond de Mare, waar op de ene weide 4 tot 5 koeien liepen en op de andere zo n 10 koeien. Van het land werd zo n 1,5 hectare als bouwland gebruikt. Hierop werden voederbieten voor de koeien, aardappelen en voor eigen gebruik zomer- en wintergroenten geteeld. In de boerderij was plaats voor 18 melkkoeien, terwijl er soms een kalfje op de koegang stond. Ook was er op de dars een stal, waar 2 paarden konden staan. Plattegrond van de boerderij Verder waren er de bulleboet, waar plaats was voor een stier, 2 vaarzen en de kalfjes, het varkensboetje met 8 tot 10 pinken en het zeugenboetje waar een zeug met biggen werd gehouden. Verder waren er nog geiten en kippen. De mest kwam op de mestplaat of mispet en de vloeibare mest of ier werd opgevangen in de ierput. Op deze ierput stond ook het privaat. Wanneer de ierput vol was, werd hij leeggepompt met een ierpomp. De ier, ook wel gier genoemd, werd dan naar het land gereden met de ierkar en verspreid over het land. Overzicht boerderij en de schuren De landerijen hadden ook namen. Zo waren er de Lage Weid, de Rassche, de Zaaiweid en het Schutterweidje.

3 HET HOOILAND Van het grasland werd ieder jaar een andere helft voor het oogsten van hooi gebruikt. Rond de eerste juni begon het hooien en dat duurde zo n drie weken. Om de week werd 1/3 van het gras machinaal gemaaid en als dit droog was werd het met de machine gekeerd. Na nogmaals te zijn gedroogd werd het met dezelfde machine tot walen geharkt. Toen deze machines er nog niet waren, werd dit werk met de zeis en met de hooihark gedaan, zowel het maaien, het keren van het swad als het harken tot walen. (een De mest wordt over het land verspreid swad is de hoeveelheid gras die met één zwaai van de zeis wordt afgemaaid) Na 10 dagen is het dan hooi en wordt het met de tiemschuiver tot hopen gemaakt, die rustig een week op het land konden blijven staan, omdat eventuele regen er vanaf droop. Daarna werden deze hooihopen met de hooiwagen naar huis gebracht waar ze binnen werden gelost. Na het hooien werd rond de eerste juli de mest uitgereden over het hooiland. Dit gebeurde met de driewieldekar of mestkar, waarbij de lading van de wagen in 7 hopen over het land werd verdeeld, die later met een vork werden verspreid over het land. Ter voorkoming van hooibroei, werd de rest van het jaar regelmatig met een hooiijzer de temperatuur van het hooi in de gaten gehouden. Begon het hooi te broeien, dan moest er gespit worden. Een diepe gleuf in de hooiberg bracht dan de nodige afkoeling. Hooibroei was altijd hèt grote gevaar voor de boer. Het hooi wordt van het land gehaald DE KOEIEN Ieder jaar werd een stierkalf aangehouden of gekocht om het volgende jaar de koeien te dekken, waarbij het dekseizoen loopt van 1 mei tot 1 augustus. Hierna werd de stier verkocht aan een andere boer of aan de slachterij. Aanvankelijk werd een eigen stierkalf aangehouden, maar door problemen met de inteelt werd later overgegaan tot aankoop van een stamboek stierkalf. Van de geboren kalveren werden de stierkalveren nuchter verkocht. Die brachten zo n 30 tot 40 gulden op.

4 De kuikalveren werden aangehouden, circa 9 stuks (18 koeien, 18 kalveren helft stier, helft kui). Een kalf wordt na één jaar een pink, na twee jaar en het eerste kalf een vaars, na drie jaar en het tweede kalf een twenter, en na vier jaar, volwassen en uitgewisseld, een koe. De nieuwe koeien kwamen op de stal en een zelfde aantal oude koeien moest dus worden verkocht aan andere boeren of aan de slachterij. Zo werd een jonge veestapel aangehouden. Koestal met koegang, groep, stallen met melkkoeien en links in de wand de deuren van een bedstede De koeien liepen van 1 mei tot 1 november buiten op het land en aten uiteraard gras en dronken uit de sloot. Als ze op stal stonden kregen ze hooi, een mand gemalen voederbieten per dag en als ze in volle productie van melk waren, 2 kilo per dag, anders iets minder. De koeien kregen geen kuilgras of kool te eten, mede vanwege de stank, die deze producten veroorzaken. Op de stal waren 2 waterkranen (de pomp werd niet meer gebruikt) en hieruit kregen ze water in de goot. Deze goot liep licht af in etappes, zodat iedere koe genoeg water kreeg. Er waren dus geen drinkbakken, waaruit de koeien de gehele dag naar behoefte konden drinken. De volgorde van voeren was, water, bieten, koeken en hooi. Daarna werd gemolken. Er werd met de hand gemolken en de volle melkbussen werden aan de weg gezet waar ze s morgens en s avonds door de melkrijder werden opgepikt en naar de melkfabriek Neerlandia in Stompetoren werden gebracht. Bij het melken werd de melk in een emmer opgevangen. De emmer werd door het filter van de teems geleegd in de melkbus. Van de melk worden in de fabriek of in de stal monsters genomen, niet alleen om de kwaliteit vast te stellen, maar vooral om het vetgehalte en de vetvrije droge stof vast te meten. Zij bepalen namelijk de prijs van de melk. Voor de boer is het zaak om zo hygiënisch mogelijk te werken en daarom is het schoonmaken van het melkgerei erg belangrijk. De ligging van het land noopte er toe dat de knecht met de fiets te melken ging naar de overkant van het kanaal, waar de melkbussen aan de Helderscheweg gezet werden en dat De Geus zelf met het

5 melkschuitje naar de overige koeien ging. De knecht, die minder koeien te melken had en dus eerder klaar was, fietste dan naar zijn baas en hielp hem daar nog verder de laatste koeien te melken. De Geus ging dan met de fiets naar huis en de knecht ging met de volle melkbussen in het schuitje terug naar de boerderij. Omdat er maar één karretje was om de zware melkbussen te transporteren en die in de zomer aan de overkant van het kanaal werd gebruikt, moest de knecht bij thuiskomst met het schuitje de volle melkbussen met een juk naar de weg brengen. Twee melkbussen van 10 kilogram met 40 liter melk is in totaal 100 kilogram per keer lopen! ANDERE DIEREN In de varkensboet bij de boerderij werd een zeug gehouden. Twee keer per jaar kwamen er jonge biggetjes en die werden 8 weken bij de moeder gehouden. Daarna werden ze verkocht voor mesterij. Bij een andere varkenshouder werden ze dan vetgemest voor de slacht. Dan werd er ook nog een paard gehouden voor het werk op de boerderij. Op de dars was een stal waar twee paarden konden staan. De Geus had één paard. Bij veel boeren werden in de paardenstal ook geiten gehouden. De ruimte was er en het paard vond het gezellig. De kippen werden uiteraard voor de eieren gehouden, maar er werd ook wel eens kip gegeten. HET BOUWLAND Zeug met haar biggen Het bouwland werd met eigen paard en ploeg bewerkt. Het was een 1-scharige ploeg, waarvoor 1 of 2 paarden gespannen konden worden. Voor 1 mei, wanneer de koeien naar buiten gingen, waren de akkers al zaaiklaar gemaakt en waren de gewassen gezaaid en geplant. Het onderhoud van de akkers, veel handwerk, werd tussen alle andere werkzaamheden door gedaan.

6 Er was een agria, waarmee tussen de regels planten kon worden gefreesd en waarmee de aardappelen werden aangeaard. Op het bouwland werden voederbieten geteeld, de soorten Groeningia- en Barresbieten. Na de oogst werden deze bieten op het land verzameld in de zogenaamde bietenkuil, afgedekt met riet en aarde, zodat ze tegen de vorst beschermd waren. Veilig waren ze nog niet, want bij te strenge vorst dreigde bevriezing en een te zachte winter bracht rotting. Als de koeien op stal stonden werd een keer per week een lading bieten per schuit opgehaald en naar de boerderij gebracht. Hier werden ze per dag met handkracht in een machientje gemalen, 20 manden per dag, 2 manden per juk. De aardappelen, Bevelanders, waren deels voor de verkoop en deels voor eigen gebruik en werden in huis bewaard. Verder was er nog een hoekje grond waar zomeren wintergroenten voor eigen gebruik werden geteeld. Op één akker was een lorrie, een wagentje op rails, waarmee de geoogste aardappelen of Het paard Tinka bieten naar de schuit konden worden gereden. Op de andere akkers, zonder lorrie, moesten de volle manden of kisten met de hand naar de schuit worden gebracht, een modderige en zware klus! MACHINES, WERKTUIGEN EN GEREEDSCHAPPEN Op de boerderij waren naast het gewone handgereedschap aanwezig: 1 een-scharige ploeg 1 agria 1 driewieldekar of mestkar 1 hooiwagen 1 wagen met (g)iertank 1 maaimachine (merk: Mc. Cormick) 1 hark/keerder voor het hooi 1 tiemschuif (tiemen is het hooi d.m.v. een tiemtuig op hopen trekken) 1 (g)iertank van 1000 liter 2 schuiten van 1 ton (voor het melken, aardappelen e.d.) 1 schuit of praam van 4 ton (voor de bieten)

7 WERKZAAMHEDEN GEDURENDE HET JAAR ZOMER Op 1 mei, een datum die vrij nauwkeurig werd aangehouden, gingen de koeien naar buiten. Op het bouwland werden de bieten, na uitzaaien en opkomen, uitgedund. De aardappelen werden gepoot en later aangeaard. Pinken in het weiland, genaamd de Rassche Het onkruid werd bestreden door schoffelen en wieden, iets wat de hele zomer doorging. Er werd kunstmest gestrooid over bouwland en grasland. Rond 1 juni begon de hooitijd met maaien, keren, walen en hooien. Eenmaal in huis werd de temperatuur van het hooi regelmatig met het hooi-ijzer gemeten. Daarna, rond 1 juli, werd de stalmest uitgereden over het hooiland, een klus van ongeveer 6 weken. Dan werden landhekken in de carboleum gezet en andere onderhoudswerkzaamheden verricht. In september werd begonnen met het schoonmaken van de sloten, ook een klus van zo n 6 weken. Daarna werd het tijd voor de aardappeloogst en werd begonnen met het rooien van de voederbieten. WINTER Op 1 november werden de koeien weer op stal gezet en moesten ze dagelijks van voer en water worden voorzien. De laatste bieten werden gerooid en afgedekt voor de winter. Als de iertank vol was, ongeveer om de 3 weken, werd deze leeggepompt en werd de ier met de ierwagen over het land verspreid.

8 Wekelijks werden bieten van het land gehaald en per dag gemalen voor de koeien. Ook werden struiken en bomen op het erf gesnoeid en het hout, geriefhout genaamd, verwerkt tot dampaaltjes, rijshout en brandhout. De koeien werden regelmatig geborsteld. In februari stonden altijd wel enige koeien droog en werd er gekalfd. In april begon langzaam het nieuwe seizoen weer en werd er al weer kunstmest gestrooid. Ook werd begonnen met het zaaiklaar maken van het bouwland. En het hele jaar door, 7 dagen per week, 2 keer per dag, koeien melken. DAGINDELING VAN DE BOER 4.30 uur opstaan Koeien melken en verzorgen 8.00 uur ontbijt Melkemmers en teems e.d. schoonmaken Seizoenarbeid Hooi keren en walen uur koffietijd Seizoenarbeid uur middageten. Warm eten, tenzij in de zomer op brood op het land werd gewerkt. Seizoenarbeid

9 15.30 uur theetijd Koeien melken en verzorgen Melkemmers en teems e.d. schoonmaken avondeten, brood eten Voor het slapen gaan werd nog een rondgang over het bedrijf gemaakt om te zien of alles goed ging en kregen de koeien nog een pik hooi uur naar bed DE BOER EN ZIJN PERSONEEL De knecht ontving naast loon, kost en inwoning. Hij at mee aan tafel bij de boer en zijn familie en kreeg dezelfde dagelijkse kost. Ook kon hij in zijn vrije tijd bij de familie blijven en werd dus zogezegd, als een lid van de familie behandeld. Hij sliep echter in een bedstede op de koegang. De boer Klaas Jacob de Geus ( ) De boer ging om uur naar bed en dan ging de buitendeur op slot. Als de knecht dus eens later naar bed wilde gaan, kon dat zolang hij maar in huis bleef. Ging hij s avonds weg en kwam hij wat later thuis, dan moest hij de boer wakker maken, zodat die de deur kon openen. Kwam hij echter na een avondje stappen laat thuis, dan had hij pech, dan bleef de deur dicht en moest hij een andere slaapplaats zoeken. Cor Visser Met dank aan Bertus Hoeve en de familie De Geus

Melken: van krukje tot robot. www.lely.com. innovators in agriculture

Melken: van krukje tot robot. www.lely.com. innovators in agriculture Melken: van krukje tot robot www.lely.com innovators in agriculture Deze spreekbeurt is ontwikkeld speciaal voor kinderen van de basisschool. Met de spreekbeurt melken, van krukje tot robot wordt er een

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Inhoud Inhoud... 2 1. De Melkveehouderij in onze streek... 3 1.1 Onze streek... 3 1.2 Wat is veen?... 3 1.3 Boeren vanaf het begin... 3 1.4 Koeien melken...

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Instructie voor de begeleiders

Instructie voor de begeleiders Informatie voor de begeleiders Boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek is een initiatief van de Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei en LTO-Noord afdeling Gooi, Vecht en Amstelstreek. Een tiental bedrijven

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding

Waar groeit mijn eten? handleiding Waar groeit mijn eten? handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens Redactie/layout: Hans Wilschut, Marijntje van

Nadere informatie

Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles

Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles Waar groeit mijn eten? handleiding opwarmles Uitgave: Amsterdams NME Centrum Waar groeit mijn eten? handleiding, opwarmles Ontwikkeld in opdracht van Vereniging Boerenstadswens www.boerenstadswens.nl Redactie/layout:

Nadere informatie

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv)

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) De Kaasmaakster Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) Misschien is het je wel eens opgevallen, als je over een landweg reed, of over de dijk. Langs de kant van de weg staat een

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Mag ik u een paar vragen stellen? 6

Inhoud. Voorwoord 5. Mag ik u een paar vragen stellen? 6 Inhoud Voorwoord 5 Mag ik u een paar vragen stellen? 6 1 Het platteland 13 1.1 Veehouderij 13 1.2 Akkerbouw en (glas)tuinbouw 19 1.3 Samenwerking tussen boer en natuur 22 1.4 Welkom bij de boer en de boerin!

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Het Boerenleven. Hoe werd een boerderij gebouwd? Hoe zag een boerderij eruit?

Het Boerenleven. Hoe werd een boerderij gebouwd? Hoe zag een boerderij eruit? Het Boerenleven Hoe werd een boerderij gebouwd? Vroeger bouwden de mensen heel anders dan tegenwoordig. Elke streek had zijn eigen manier van bouwen. De rijkdom van de boer was ook belangrijk. Hoe rijker,

Nadere informatie

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. De lessen duren ongeveer 35 minuten. Les 1: Het

Nadere informatie

Naam: DE DIERENFABRIEK

Naam: DE DIERENFABRIEK Naam: DE DIERENFABRIEK _ Van nature zijn mensen alleseters. Ze verzamelden niet alleen vruchten en knollen, maar gingen ook op jacht. Tot ze ontdekten dat je makkelijker vee kon houden. Dan heb je je prooidieren

Nadere informatie

Heemkundekring Nieuwerkerken

Heemkundekring Nieuwerkerken Heemkundekring Nieuwerkerken 1 2 Fake in Groot Nieuwerkerken Ook Heemkunde Nieuwerkerken draagt zijn bescheiden steentje bij aan het brede jaarthema Fake. In ons landelijk dorpje leefde tot 1950 bijna

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Oorspronkelijk bood een terp plaats aan één of enkele boerderijen. Sommige van deze huisterpen groeiden later aan elkaar vast tot een grote woonheuvel. Door de geïsoleerde ligging,

Nadere informatie

tweede leerjaar www.lessenpakket.be

tweede leerjaar www.lessenpakket.be tweede leerjaar 2 Vlees op je bord... Lekker en gezond! Lees de tekst Zet de nummers in de tekst bij de juiste tekening. Vertel in de juiste volgorde de weg van het vlees tot op je bord. de weg die het

Nadere informatie

Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen

Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen De stolp dateert van 1869. De tekst op de gevelsteen geeft aan dat Hendrik Sevenhuysen de opdracht voor de bouw heeft gegeven. Hendrik

Nadere informatie

Check je melkpak. Boerderij in de kijker. Zelf onderzoek doen op een melkveehouderij en een mening vormen. Wat levert een liter melk op?

Check je melkpak. Boerderij in de kijker. Zelf onderzoek doen op een melkveehouderij en een mening vormen. Wat levert een liter melk op? Wat levert een liter melk op? Wat eet een koe allemaal? Boerderij in de kijker Check je melkpak Zelf onderzoek doen op een melkveehouderij en een mening vormen GROEPEN 7 EN 8 VAN HET BASISONDERWIJS Werkbladen

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Interview met Margje Kleinlugtenbeld-Ekkelenkamp

Interview met Margje Kleinlugtenbeld-Ekkelenkamp Interview met Margje Kleinlugtenbeld-Ekkelenkamp Martin van der Linde - Dalfsen, 7 december 2015 Margje Kleinlugtenbeld-Ekkelenkamp (Dalfsen, 11 april 1939) werkte vanaf haar veertiende vijf jaar lang

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 5 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 5 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Jacques van der Pijl THEMA 4 thema 4 les 1 Wat eten

Nadere informatie

mens en milieu mens en natuur b i o d o e n.n l > biologie > natuur en milieu > mens en milieu

mens en milieu mens en natuur b i o d o e n.n l > biologie > natuur en milieu > mens en milieu mens en milieu mens en natuur b i o d o e n.n l > biologie > natuur en milieu > mens en milieu Voer in de onderstaande tekeningen één ruilverkaveling uit in die gunstig is voor de boerenbedrijven en voer

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

Ervaringen met voederbieten

Ervaringen met voederbieten 172 e themadag NVWV t Beste bouwplan Ervaringen met voederbieten Erik Smale Groot Steinfort Introductie Tuesday 18 October 2016 Dare to Dairy Environment & Biodiversity Iets over mijzelf Groot Steinfort

Nadere informatie

De Bovenstreek, Oldebroek

De Bovenstreek, Oldebroek De Bovenstreek, Oldebroek Educatief project Lesbrief Handleiding 1 Projectoverzicht leerlijn erfgoededucatie Elburg Groep 4 Museum Elburg Musa - de museumman, een project over verzamelen Groep 5 Museum

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Tabel 4 Diergebonden normen

Tabel 4 Diergebonden normen Mestbeleid 20102013: tabellen Tabel 4 Diergebonden normen Waarvoor gebruiken? De diergebonden normen gebruikt u voor zowel de berekening van de minimumopslagcapaciteit die u nodig heeft, als de mestproductie

Nadere informatie

2. Landbouwlandschap

2. Landbouwlandschap 2. Landbouwlandschap 2.1 Landbouwlandschap omgeving koeien akkers gezaaid in rijen koeien akkers Aangezien ik in de Kempen woon, wordt er vooral aan akkerbouw en veeteelt gedaan in mijn leefomgeving. De

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu

Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu Aanvullende gegevens WABO Voor de activiteit milieu Gegevens aanvrager Naam aanvrager (rechtspersoon) Adres Postcode en woonplaats H.F.C. Kuijpers Vinkenweg 8 Gegevens locatie Naam inrichting gegevens

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Blz. 1 Voorwoord: Ik heb gekozen voor het onderwerp, zorgboerderij boer hans. Omdat ik het zelf heel leuk vind om daar naar toe te

Nadere informatie

Op een melkveehouderij wordt melk gemaakt door de koeien in de wei. De koeien worden minimaal twee keer per dag gemolken.

Op een melkveehouderij wordt melk gemaakt door de koeien in de wei. De koeien worden minimaal twee keer per dag gemolken. WERKBLAD KOEIEN > Inleiding Op een melkveehouderij wordt melk gemaakt door de koeien in de wei. De koeien worden minimaal twee keer per dag gemolken. Vroeger gebeurde dit met de hand en moest de boer,

Nadere informatie

Wat voor bedrijf had u hier? Bent u nog boer? Wat vindt u van Vathorst? Interview met Wim en Tiny van Middelaar Door de kinderen van de Josephschool

Wat voor bedrijf had u hier? Bent u nog boer? Wat vindt u van Vathorst? Interview met Wim en Tiny van Middelaar Door de kinderen van de Josephschool Interview met Wim en Tiny van Middelaar Door de kinderen van de Josephschool Hoi-project, maart 2007 Wim en Tiny heten ons van harte welkom in de grote keuken van hun boerderij. Wim vertelt dat hij zijn

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Een dag naar school in de bergen van Nepal.

Een dag naar school in de bergen van Nepal. Zouden jullie willen weten hoe een schooldag van een kind in Nepal eruit ziet? Ja? Lees dan snel verder... Een dag naar school in de bergen van Nepal. Eerst even laten zien hoe Nepal er een beetje uit

Nadere informatie

Lesbrief: gewasbevordering

Lesbrief: gewasbevordering Bloembollen Als we in de Bollenstreek komen vinden we de bloeiende bollenvelden heel mooi. Ook op de Keukenhof kijken ieder jaar weer duizenden toeristen naar de mooie bolbloemen. De bollenkweker zal de

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders,

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders, Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921 Vader en Broeders, Uw brief ontvangen en ik dacht al eerder te schrijven, maar het is er altijd overheen gegaan totdat het nieuwjaar werd en nu volgens oud gebruik

Nadere informatie

De varkens Bob en Robert in Chaulgnes

De varkens Bob en Robert in Chaulgnes 10 jaar later. De zwaluwen zijn laat dit jaar. Ook de Hoep is later dan normaal. Meestal horen we zijn roep al begin april. Ondertussen is het de 18 de en nog steeds geen Hoep. Wel klinkt het kikkerorkest

Nadere informatie

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 1 STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 2016-4 Dirk van Zoelen uit Opmeer had land aan de Westerlangereisdijk. Deze dijk vormt het noordelijk deel van de ringdijk om Heerhugowaard. Beneden deze dijk

Nadere informatie

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 116 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LANDBOUW: ALGEMEENHEDEN EN RESTANTEN

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

Waar komt ons eten vandaan?

Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 14

Nadere informatie

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan?

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15

Nadere informatie

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas:

Lesbrief Cumela PSO. naam: Klas: Lesbrief Cumela PSO naam: Klas: 1. Je komt vast weleens op het sportpark. Daar heb je natuurlijk alleen oog voor de bal Maar weet je ook hoe sportvelden aangelegd en onderhouden worden? Hieronder staan

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR FICHES VOOR DE LEERLINGEN FICHE 1 - A WORTELEN Biowortelen van een bioboer die kiest voor natuur en milieu. Bio kiest voor natuur en milieu! De biowortelboer(in)

Nadere informatie

Interview met Dries Eker

Interview met Dries Eker Interview met Dries Eker Martin van der Linde - Dwarsgracht, 3 juli 2014 Dries Eker (Dwarsgracht, 19 december 1933) woont al zijn hele leven op Dwarsgracht. Hij is zeventig jaar lang boer geweest, totdat

Nadere informatie

Smakelijke biologische kazen. Van drie bijzonder eigenwijze boeren

Smakelijke biologische kazen. Van drie bijzonder eigenwijze boeren Smakelijke biologische kazen Van drie bijzonder eigenwijze boeren Eén jaar onkruid laten staan, is 7 jaren wieden gaan Geachte kaasliefhebber, Ondanks waarschuwingen boeren we biologisch zoals onze opa

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 818 Wijziging van de Meststoffenwet en van de Wet herstructurering varkenshouderij in verband met het schrappen van de tweede generieke korting

Nadere informatie

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 %

68 melkkoeien (incl vaarzen), 21 pinken, 24 kalveren Vervangingspercentage 29 % 2. OMZET EN AANWAS De bedrijfseconomische berekening van de omzet en aanwas is een verhaal apart. Hieronder zal dat aan de hand van een voorbeeldberekening worden duidelijk gemaakt. 2.2 Voorbeeldbedrijf

Nadere informatie

Vredesbest Boerderijnummer: 1577

Vredesbest Boerderijnummer: 1577 arverslag nuari 2013 - december 2013 Vredesbest Boerderijnummer: 1577 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Anders denken, anders doen!!

Anders denken, anders doen!! Schrijvers: Julia van der Ploeg & Jannie Verloop Sector: economie Vakken: economie & biologie Begeleider: Meneer Boonstra Inleverdatum: 18-12-2014 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 De hoofdvraag blz 4 Deelvraag

Nadere informatie

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5

Thema 4 Platteland. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 5 Meander Samenvatting groep 5 Thema 4 Platteland Samenvatting Landbouw Bijna alles wat je eet, komt van de landbouw. De akkerbouwer verbouwt bijvoorbeeld aardappelen, tarwe of mais. Hij strooit eerst mest

Nadere informatie

Nabouwen over de hooibouw

Nabouwen over de hooibouw 11 Nabouwen over de hooibouw Het napraten over de /looibouw, het Z.g. "nabouwen", werd gedaan nadat alles gereed was voor de voedselverzorging voor de komende wintermaanden. Zo ook kijken wij terug naar

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De boerderij. Anneke Boertjes. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Anneke Boertjes 03 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/86455 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Dit verhaal is geschreven door Jisse.

Dit verhaal is geschreven door Jisse. Toen we op school kwamen was de klas mooi versierd iedereen had cadeaus en de juffen wachten in de klas en iedereen was er. Toen iedereen er was gingen we de cadeaus doen er was een bloemenstal ontstaan

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels. Op bezoek bij de boer

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels. Op bezoek bij de boer Nieuwsbrief nummer 7! De zomerse temperaturen zijn enerzijds een verademing na de kou van afgelopen tijd, maar voor onze koeien is het bijna alweer te warm. Op bezoek bij de boer Met regelmaat krijgen

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling

Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling Spreekbeurtpakket - dieren op de boerderij voor de leerling Het voorbereiden van je spreekbeurt: 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over veeteelt kun je vinden op de site van

Nadere informatie

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte!

Voorjaar op de boerderij. Wat een drukte! Voorjaar op de boerderij Wat een drukte! Een uitgave van Natuur- en milieueducatie Afdeling Realisatie - Team Stadsruimte Gemeente Leiden, 2012 De boerderij is erg groot. Er zijn stallen met dieren. En

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek Museum De Bovenstreek Draaiboek museumles Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij Draaiboek Lessenserie Doelgroep Groep 7 van de basisschool. Aanleiding Oldebroek is van oudsher

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

De koe in de kringloop

De koe in de kringloop De koe in de kringloop Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er is een tiental bedrijven,

Nadere informatie

Invulschema voor opstart BestWeide Plus

Invulschema voor opstart BestWeide Plus Invulschema voor opstart BestWeide Plus Vul het schema zo nauwkeurig mogelijk in. Stuur of fax dit formulier samen met een kopie van de analyses van de grondonderzoeken/mestonderzoek terug naar Agis tav

Nadere informatie

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk 2 Meer water betekent al haar drinkbehoeftes kennen Verhoogde wateropname verbetert de melkproductie Melk bestaat uit bijna 90% water, dus het is

Nadere informatie

Jaarrapport 2013 Boerderij van Nambikay

Jaarrapport 2013 Boerderij van Nambikay Jaarrapport 2013 Boerderij van Nambikay Voorwoord Dit jaarrapport geeft kort weer wat de belangrijkste activiteiten waren van Stichting Boerderij van Nambikay. Tevens worden de activiteiten van Farm of

Nadere informatie

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe

De koe. De geschiedenis van de koe. Kenmerken van de koe De koe Waar je ook bent in Nederland, bijna overal buiten de stad zie je ze: koeien. De zwart- of bruin-wit gevlekte runderen grazen in de weilanden. Ook zien we ze vaak terug op melkpakken die we op onze

Nadere informatie

CURSUS PAARDENVERZORGING

CURSUS PAARDENVERZORGING CURSUS PAARDENVERZORGING WWW.I-LEARNING.BE HUISVESTING Paarden in het wild trekken heel hun leven rond opzoek naar voedsel. Gedomesticeerde paarden kunnen dit niet. Ze staan ofwel op stal, ofwel op een

Nadere informatie

De Eemnesser Boer, vroeger en nu

De Eemnesser Boer, vroeger en nu De Eemnesser Boer, vroeger en nu ROM VAN DER SCHAAF Een tentoonstelling met deze titel is in de Oudheidkamer geopend op 10 oktober 2009. Een groot deel van de inhoud wordt in dit artikel gegeven. Het gaat

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3

Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Bijlage 1. Brief Damisi groep 3 Hoi, Ik ben Damisi. Ik ben 8 jaar. Ik woon in Afrika. Mijn oma woont in Nederland. Ik heb een van mijn oma gekregen. Ik zag Nederland. Daar stond een gek dier. Wat is dit?

Nadere informatie

10.00 uur: aanvang nostalgische Boerendag en Oldtimershow 2018.

10.00 uur: aanvang nostalgische Boerendag en Oldtimershow 2018. Beste bezoeker, Van harte welkom op onze 35 e Boerendag en Oldtimershow in Alphen N.B. Elk jaar werken wij met een thema. Het Boerendag-thema in 2018 is: Erpel, wè kunde r ammol meej. Bij de oldtimers

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

Drinken landbouwgewassen aal?

Drinken landbouwgewassen aal? Drinken landbouwgewassen aal? 2 Een woordje mestgeschiedenis. Gefascineerd staat Fran te kijken hoe vader met zijn nieuwe mestinjecteur over de akker hobbelt. Het ruikt in elk geval een stuk minder dan

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 7 8

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 7 8 Ik ben de Klomp De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 NOVEMBER 1998. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering inzake de bescherming van het water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische

Nadere informatie

Tijmen Blom ( ) en zijn vrouw Hendrika Bos ( ). Ze waren de ouders van Joop Blom Meentweg 37.

Tijmen Blom ( ) en zijn vrouw Hendrika Bos ( ). Ze waren de ouders van Joop Blom Meentweg 37. die voor de legers uit gevlucht waren. We kregen van de gemeente Eemnes gedaan, dat ze voedselbonnen kregen en zo zijn ze een hele tijd op Tomatuva gebleven. Er was zelfs een moeder met een baby bij. In

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MULTATULI Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar Uitgeverij Eenvoudig Communiceren De buffel De vader van Saïdjah heeft een Dat sterke beest trekt de ploeg door de zware aarde.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6

Ik ben de Klomp. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. EUROPEES LANDBOUWBELEID GROEP 5 6 Ik ben de Klomp De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese

Nadere informatie

Het Boerenleven in Eemnes rond 1950

Het Boerenleven in Eemnes rond 1950 Het Boerenleven in Eemnes rond 1950 NAJAAR EN WINTER BERT SNEL Ook deze keer was ik weer te gast bij Joop en Fie Blom om hun verhalen van het boerenleven rond 1950 te horen. Deze keer speciaal over de

Nadere informatie

VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE

VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE 1.1 Rekenopgave Dier Het begrip verhoudingen met de breuken en procenten is lastig voor de niveau 2 deelnemers dier. Wanneer leerlingen

Nadere informatie

SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM?

SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM? SILLE WY EFKES DE GEASTEN OM? bijdrage van Stichting Hattum de Vries Voor de wandelaars en fietsers die de route van de Geasten afleggen, is het veelal onbekend dat de situatie daar vroeger nogal verschilde

Nadere informatie