Kennis update Pijnstillers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennis update Pijnstillers"

Transcriptie

1 Kennis update Pijnstillers Pijnstillers die in de drogisterij verkocht worden, zijn veilig. Tenminste, als de klant de juiste pijnstiller koopt en deze goed en veilig gebruikt. Dat lijkt misschien logisch, maar de gemiddelde consument is zich er niet van bewust dat pijnstillers die je gewoon bij de drogist kunt kopen, in sommige gevallen risico s hebben. Belangrijk dus dat je als (assistent)drogist de klant goed advies geeft. Over de juiste pijnstiller bij de juiste kwaal, hoe deze goed en veilig in te nemen en welke klanten extra voorzichtig moeten zijn. In de publiekscampagne van de Erkend Specialist in Zelfzorg over het thema pijnstillers die van 4 t/m 17 november, staat dit centraal. Lees dit artikel vooraf goed door, bewaar het en bespreek het in je team, zodat je alle kennis weer goed paraat hebt. Doe aan het einde de kennistest om te checken of je de belangrijkste punten hebt onthouden. Veel succes! A. EERSTE EN TWEEDE KEUS 1. Eerste en veiligste keus bij alle soorten pijn is paracetamol - behalve menstruatiepijn en ontstekingspijn. Paracetamol veroorzaakt in de normale dosering nauwelijks bijwerkingen. Wel is het belangrijk dat de klant zich aan de dosering houdt, want teveel kan schadelijk zijn voor de lever. Een extreme overdosis kan giftig zijn. 2. Als paracetamol niet of onvoldoende werkt, kun je een NSAID adviseren. Achterhaal wel eerst met de WASA-vragen of een NSAID inderdaad het beste advies is. Niet iedereen mag namelijk in elke situatie een NSAID gebruiken. Welke NSAID het beste geadviseerd kan worden, hangt af van de situatie en de klacht. NSAID's kunnen het slijmvlies van de maag aantasten. Klanten met verhoogd risico op maagproblemen (ouder dan 70 of eerder maag- of darmproblemen) kun je adviseren om met hun arts of apotheker te overleggen over het eventueel gebruiken van een maagbeschermer. Bijvoorbeeld 20 mg omeprazol of 20 mg pantoprazol. Soorten pijnstillers Lichte pijnstillers Paracetamol, al dan niet in combinatie met coffeïne en/of ascorbinezuur (vitamine C). Pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol voor kinderen. Iets zwaardere pijnstillers Paracetamol met coffeïne en propyfenazon (bijvoorbeeld Daro hoofdpijnpoeder). En iets zwaardere pijnstiller dan paracetamol. Qua werking en bijwerkingen lijken ze op een NSAID. Zwaardere pijnstillers NSAID's (Non Steroïde Anti Inflammatory Drugs). Pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Het gaat om de pijnstillers: - acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine) - carbasalaatcalcium (bijvoorbeeld Aspro) - diclofenac (Voltaren K) - flurbiprofen (Strepfen) - ibuprofen (bijvoorbeeld Advil) - ketoprofen (Rilies) - naproxen (bijvoorbeeld Aleve) B. DE JUISTE PIJNSTILLER Klanten vinden het vaak lastig om een keuze te maken uit het grote assortiment pijnstillers. Met het schema (zie bijlage) help je ze met de keuze van de juiste pijnstiller.

2 C. WAT JE MOET WETEN OVER NSAID S GEEN NSAID S GEBRUIKEN BIJ: Maagproblemen (maagzweer of maagbloeding) Slecht werkende nieren Verminderde werking van de lever Hartaandoeningen (hartfalen) Verhoogde bloeddruk in combinatie met alcohol EXTRA VOORZICHTIGHEID MET NSAID S BIJ GEBRUIK VAN DE VOLGENDE (GENEES)MIDDELEN: Bloedverdunners. NSAID's versterken de werking van bloedverdunners. Plastabletten en bloeddrukverlagende tabletten. NSAID's vergroten de kans op vasthouden van vocht (oedeem). Bepaalde antidepressiva (SSRI's) en medicijnen tegen manische depressiviteit (lithium). NSAID's kunnen de bijwerkingen van deze medicijnen versterken. Andere NSAID s. De kans op maag- en darmklachten wordt dan vergroot, vooral bij oudere mensen. Bij de verkoop van NSAID's moet men erop bedacht zijn dat de consument die middelen ook al gebruikt via een doktersrecept. Ketoprofen vermindert de betrouwbaarheid van het spiraaltje D. PIJNSTILLERGEBRUIK BIJ SPECIFIEKE DOELGROEPEN Sommige doelgroepen vereisen speciale aandacht bij het advies. Onderstaand de belangrijkste aanwijzingen op een rij. DOELGROEP OUDEREN KINDEREN ZWANGERE VROUWEN BORSTVOEDING AANDACHTSPUNTEN Eerste keus is Bij ouderen (boven de paracetamol, want dit 65) kunnen de lever en geeft de minste nieren minder goed bijwerkingen. werken. Dit vertraagt de afbraak van medicijnen. Ouderen kunnen daardoor eerder last krijgen van een NSAID. kinderparacetamol NSAID's zijn in het gebruiken of paracetamol algemeen niet geschikt in lagere dosering, zie de voor (jonge) kinderen. bijsluiter. De lagere dosering is nodig omdat hun lever nog niet helemaal volgroeid is. paracetamol in NSAID's alleen aangepaste dosering gebruiken op advies van gebruiken: niet meer dan een arts of apotheker. vier tabletten per dag en niet langer dan een week achter elkaar. paracetamol niet langer Maximale dosering gebruiken dan twee paracetamol: vier dagen. tabletten per dag. Voor een hogere dosering of langer gebruik is overleg met een arts nodig. NSAID's kunnen bij ouderen maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Adviseer om contact op te nemen met de huisarts voor eventueel gebruik van een maagbeschermer. flurbiprofen (Strepfen) niet gebruiken door kinderen jonger dan 12 jaar. flurbiprofen (Strepfen) niet in de laatste 3 maanden van de zwangerschap. NSAID's niet gebruiken tijdens het geven van borstvoeding, alleen op advies van een arts of apotheker.

3 E. ADVIEZEN VOOR VEILIG GEBRUIK Informeer je klanten altijd goed over de juiste dosering en hoe lang ze een pijnstiller mogen gebruiken. Daarbij zijn de volgende punten van belang: DOSERING Per klacht (pijn of ontsteking) en per leeftijd staat in de bijsluiter aangegeven: De aanbevolen hoeveelheid per dag. In hoeveel innames de dagelijkse dosering verdeeld wordt. Hoeveel tijd er tussen de doseringen moet zitten. Indien van toepassing: aanvangsdosering, maximale dosering, maximale dosering in ernstige situaties. Belangrijkste bijwerkingen die kunnen optreden Paracetamol: weinig bijwerkingen, maar in extreem hoge doseringen giftig en levensbedreigend. HOE LANG GEBRUIKEN Pijnstillers zonder recept zijn bedoeld voor kortdurend gebruik. De meeste pijnstillers mogen niet langer dan 10 dagen achtereen gebruikt worden. Sommige pijnstillers (zoals Voltaren K) mogen zelfs niet langer dan 5 dagen (bij pijn) of 3 dagen (bij koorts) gebruikt worden. Flurbiprofen niet langer dan 3 dagen gebruiken. Als de klachten regelmatig terugkeren? Adviseer dan een arts te raadplegen. Voor kinderen gelden andere richtlijnen dan voor volwassenen. Paracetamol met propyfenazon: soms treedt overgevoeligheid op. NSAID's: - maagklachten zoals maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. - darmklachten, zoals diarree, verstopping en winderigheid. - Acetylsalicylzuur: wonden kunnen langer bloeden. Dit medicijn vermindert namelijk de bloedstolling. - Pijn, zoals hoofdpijn. - Bij overmatig gebruik van alcohol kunnen NSAID's de maag irriteren. Hierdoor treden sneller bijwerkingen op. Omdat zowel NSAID's als alcohol het bloed dunner maken, zal het bloed langzamer stollen bij een wond.

4 G. WAT IS JOUW ROL BIJ DE ADVISERING? De kassamedewerker, (assistent-)drogist en toezichthoudend drogist hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid bij het geven van advies aan de klant. WAT DOET DE KASSAMEDEWERKER (ZONDER DIPLOMA (ASS-)DROGIST)? 1. Doe altijd de kassacheck: vraag de klant of deze advies wil van de (ass)drogist over de keuze van het juiste middel of over het juiste gebruik. 2. Heeft de klant geen behoefte aan advies? Adviseer de klant om vóór het gebruik de bijsluiter goed te lezen. Koopt een klant veel pijnstillers (of andere geneesmiddelen) tegelijk, zeg dan: Leest u nog even de bijsluiter want niet alle geneesmiddelen kunnen lang achter elkaar gebruikt worden Koopt een klant verschillende soorten geneesmiddelen tegelijk, zeg dan: Leest u nog even de bijsluiter, want niet alle geneesmiddelen kunnen samen gebruikt worden WAT DOET DE ASSISTENT-DROGIST/DROGIST? Ook de (assistent-)drogist werkt met het kassacheckprotocol zoals hierboven beschreven. Bij advisering gebruik je vervolgens de WASA-vragen. Wees alert op klanten die bijvoorbeeld aarzelen bij het schap met pijnstillers, verschillende doosjes met elkaar vergelijken of na lang aarzelen met lege handen doorlopen. Geef gevraagd, maar ook ongevraagd (bij het schap met pijnstillers) advies over het juiste middel, de (maximale) dosering en de maximale gebruiksduur. Vraag of de klant al pijnstillers op recept gebruikt, of andere geneesmiddelen die niet goed combineren met NSAID's. Wees ook alert op overdosering van pijnstillers als mensen ook al een pijnstiller op recept gebruiken. Wijs klanten, met name bij de aanschaf van NSAID's, op de mogelijke bijwerkingen (maagen darmklachten) en interacties met andere medicijnen. Verwijs naar de bijsluiter. Adviseer klanten contact op te nemen met hun arts als het gebruik van pijnstillers niet helpt. Ook met het oog op middelenafhankelijke hoofdpijn: dat is hoofdpijn die veroorzaakt wordt door langdurig gebruik van pijnstillers. Hierbij is hulp van de huisarts nodig. WAT DOET DE TOEZICHTHOUDEND DROGIST? Zorg voor de juiste mogelijkheden voor de kassamedewerker en assistent-drogist om bovengenoemde taken goed uit te kunnen voeren. Houd in de gaten dat deze taken goed uitgevoerd worden. Wees alert op middelenafhankelijke hoofdpijn Deze vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van pijnstillers of coffeïne. Hierdoor kan gewenning kan optreden. Uiteindelijk belanden de patiënten in een vicieuze cirkel met (bijna) dagelijkse hoofdpijn. Hoofdpijnpatiënten zoeken vaak zelf een oplossing voor hun hoofdpijn en kopen hun pijnstillers zonder recept bij de drogist. Omdat de huisarts vaak niet (meer) bezocht wordt, is het belangrijk dat je als (ass) drogist alert bent op deze kwaal. Verwijs deze klanten naar de huisarts voor behandeling. Aanwijzingen zijn: iemand heeft meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn EN: iemand gebruikt meer dan drie dagen per week pijnstillers tegen hoofdpijn of iemand gebruikt dagelijks meer dan vijf coffeïnehoudende producten, zoals koffie, thee, icetea, Red bull, cola of chocolade

5 TEST: WAAR OF NIET WAAR? Heb jij alles goed onthouden? Test hier je kennis! Geef bij elke stelling aan of deze waar of niet waar is. De antwoorden vind je op de volgende bladzijde 1. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen paracetamol in de normale dosering gebruiken. Waar of niet waar? 2. De meeste pijnstillers die de drogisterij verkoopt worden gebruikt tegen hoofdpijn. Waar of niet waar? 3. Bij hoofdpijn zijn ibuprofen en naproxen de eerste keuze. Waar of niet waar? 4. Paracetamol mag je om de 4 uur innemen. Maar als de koorts in de tussentijds stijgt, mag je al na 2 uur een nieuwe dosis innemen. Waar of niet waar? 5. Bij menstruatiepijn is een NSAID zoals ibuprofen, ketoprofen of naproxen een goede keuze. Waar of niet waar? 6. Acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium verschillen qua werkzame stof, maar worden vaak in één adem genoemd bij het verhelpen van klachten. Waar of niet waar? 7. Een klant vraagt naar een middeltje tegen een slijmbeursontsteking. Je adviseert naproxen of ibuprofen. Dat is een goed advies. Waar of niet waar? 8. Een klant vraagt voor haar kind om een middel tegen de koorts voor haar kind. Het kind is 5 jaar. U adviseert Antigrippine of Finimal. Dit is een goed advies. Waar of niet waar? 9. Een zwangere vrouw vraagt om een doosje Aleve tegen migraine. Zij blijkt ruim 7 maanden zwanger. U adviseert haar maximaal 3 tabletten. Dit is een goed advies. Waar of niet waar? 10. Een klant wil een doosje Voltaren K afrekenen. Het is voor haar vader van 71 jaar. Advies hierover is niet nodig. Waar of niet waar?

6 ANTWOORDEN KENNISTEST 1. Niet waar, voor zwangere vrouwen geldt niet meer dan vier tabletten per dag en niet langer dan een week achter elkaar 2. Waar 3. Niet waar. Paracetamol is de eerste, want veiligste keuze 4. Niet waar, je moet altijd 4 uur tussentijd aanhouden 5. Waar. Als 2 tabletten paracetamol helpen, is dat echter aan te raden omdat dat minder bijwerkingen geeft 6. Waar, ze verschillen alleen in dosering en door de volledige oplosbaarheid van carbasalaatcalcium komen maagklachten minder vaak voor dan bij acetylsalicylzuur 7. Waar, naproxen en ibuprofen zijn beide een juist advies. 8. Niet waar, deze middelen bevatten coffeïne dat niet geschikt is voor kinderen beneden de 6 jaar. Een betere keuze is kinderparacetamol 9. Niet waar, het goede advies is om met 2 tabletten paracetamol te beginnen. NSAID's alleen gebruiken op advies van een arts of apotheker. 10. Niet waar, NSAID's geven bij ouderen vaker maagklachten. Bovendien gebruiken ouderen vaak andere medicijnen die niet goed met een NSAID combineren. Paracetamol is daarom een veiliger pijnstiller voor ouderen.

7 WELKE PIJNSTILLER BIJ WELKE KLACHT? NB: dit schema is een leidraad. Het advies kan verschillen al naargelang de situatie van de klant. Stel dus altijd de WASA-vragen. lichtgrijs: lichte pijnstillers 1: eerste keus donkerder grijs: iets zwaardere pijnstillers 2: tweede keus donkergrijs: zwaardere pijnstillers X: geen geschikte keuze PIJNSTILLER SOORT PIJN Koorts en pijn bij griep/ verkoudheid Hoofdpijn Keelpijn Kiespijn Menstruatiepijn* Ontstekingspijn Rugpijn Spier- en gewrichts pijn Zenuwpijn Paracetamol - Paracetamol - Panadol - Roter paracetamol Kinderparacetamol - Kinderparacetamol - Daro paracetamol vloeibaar - Sinaspril Paracetamol met coffeïne - Paracetamol coffeïne - Finimal - Panadol Plus - Paracetamol comp. - Paracof Roter - Witte Kruis Paracetamol met ascorbinezuur (vitamine C) - Citrosan - Hot Coldrex - Paracetamol/Ascorbinezuur drank Paracetamol met ascorbinezuur en coffeïne - Antigrippine - Finimal Zest X X X X X X 1 2 1

8 Paracetamol met coffeïne en propyfenazon - Daro hoofdpijnpoeder - Para-don - Sanalgin - Saridon Acetylsalicylzuur - Acetylsalicylzuur - Alka-Selzer - Aspirine - Aspro Acetylsalicylzuur en ascorbinezuur - Aspirine C Acetylsalicylzuur, paracetamol en coffeïne - APC diverse merken) - Excedrin Carbasalaatcalcium - Carbasalaatcalcium - Ascal Ibuprofen - Ibuprofen - Advil - Nurofen - Sarixell - Spidifen Naproxen - Naproxen - Aleve Diclofenac - Diclofenac - Voltaren K Ketoprofen - Rilies Flurbiprofen - Strepfen Koorts/pijn bij griep/ verkoudheid Hoofdpijn Keelpijn Kiespijn Menstruatiepijn* Ontstekings pijn Rugpijn Spier- en gewrichts pijn Zenuwpijn X X X x X X 2 X X X X X X *in principe is paracetamol bij menstruatiepijn de eerste keus vanuit veiligheidsoogpunt, maar de ervaring leert dat een zwaardere pijnstiller een beter resultaat geeft.

Pijnstillers. Zo gebruikt u ze veilig

Pijnstillers. Zo gebruikt u ze veilig Pijnstillers Zo gebruikt u ze veilig Pijnstillers Zo gebruikt u ze veilig Paracetamol, Aspirine, Ibuprofen, Aleve, Advil. Zomaar wat pijnstillers die u bij de drogist kunt kopen. En dit zijn ze nog niet

Nadere informatie

Mijn drogist weet er meer van. Pijnstillers ZO GEBRUIKT U ZE VEILIG

Mijn drogist weet er meer van. Pijnstillers ZO GEBRUIKT U ZE VEILIG Mijn drogist weet er meer van Pijnstillers ZO GEBRUIKT U ZE VEILIG Pijnstillers Zo gebruikt u ze veilig Paracetamol, Aspirine, Ibuprofen, Aleve, Advil. Zomaar wat pijnstillers die u bij de drogist kunt

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING REUMATOLOGIE NSAID s BEHANDELING NSAID s Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet-Steroïde Anti- Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven voor de behandeling van uw

Nadere informatie

NSAID s. Reumatologie. alle aandacht

NSAID s. Reumatologie. alle aandacht NSAID s Reumatologie alle aandacht NSAID s (Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs) Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Non-Steroidal Antiinflammatory Drugs; oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven

Nadere informatie

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp 00 Pijnstilling Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp Uw behandelend arts heeft u pijnstilling voorgeschreven. Deze folder is bedoeld voor volwassenen en geeft uitleg over: welke pijnstillers voor u geschikt

Nadere informatie

H.327266.1014. Medicijnen na een beroerte of TIA

H.327266.1014. Medicijnen na een beroerte of TIA H.327266.1014 Medicijnen na een beroerte of TIA Medicijnen na een beroerte of TIA Onlangs hebt u een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte) gehad. Om de kans op herhaling van een

Nadere informatie

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral )

Ciclosporine (Neoral ) Afdeling Dermatologie / allergologie, locatie AZU Ciclosporine (Neoral ) bij constiutioneel eczeem (CE) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel ciclosporine te gaan gebruiken.

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE)

Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Afdeling dermatologie/allergologie, locatie UMC In overleg met uw behandelend arts heeft u

Nadere informatie

Vragen ter voorbereiding op het examen Adviseren

Vragen ter voorbereiding op het examen Adviseren Vragen ter voorbereiding op het examen Adviseren 1 2015 1 1. Wat houdt de aandoening spit in? a) Een combinatie van uitgerekte spieren, spierkramp en/of verrekte spieren b) Verschuiving van een ruggenwervel

Nadere informatie

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt Version 2012_06 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg, tabletten paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt Version 2008_11 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL COMP. APOTEX, TABLETTEN paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE

PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE 557 Inleiding In deze folder informeren wij u over het gebruik van pijnmedicatie thuis. U vindt informatie over: de pijnscore pijnmedicatie die u heeft

Nadere informatie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie Pijnmedicatie dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie (b.g.j.dekkers@umcg.nl) Soorten pijn Nociceptieve pijn (wondpijn) Pijn waarschuwt dat er iets mis is in het lichaam (bijv. verzwikte enkel)

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL Blz.1/6 RVG 22053 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

NSAID s = Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs: Diclofenac Indometacine Meloxicam Piroxicam Ibuprofen Naproxen Fenylbutazon Celecoxib Etoricoxib

NSAID s = Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs: Diclofenac Indometacine Meloxicam Piroxicam Ibuprofen Naproxen Fenylbutazon Celecoxib Etoricoxib Ontstekingsremmende pijnstillers NSAID s = Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs: Diclofenac Indometacine Meloxicam Piroxicam Ibuprofen Naproxen Fenylbutazon Celecoxib Etoricoxib Inhoud Hoe werkt NSAID?

Nadere informatie

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Wij raden u aan deze bijsluiter goed te lezen, ook als u Naproxennatrium 220 mg al eerder heeft gebruikt. Het is namelijk mogelijk dat de informatie

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. NSAID's. Ontstekingsremmende pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie NSAID's i Patiënteninformatie Ontstekingsremmende pijnstillers Slingeland Ziekenhuis Algemeen NSAID's (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen

Nadere informatie

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter Kinderparacetamol zetpil 120 mg, Kinderparacetamol zetpil 240 mg, Paracetamol zetpil 500 mg, Paracetamol zetpil 1000 mg, Dit geneesmiddel kan zonder

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral) (bij huidaandoeningen)

Ciclosporine (Neoral) (bij huidaandoeningen) Ciclosporine (Neoral) (bij huidaandoeningen) 1122 Inleiding In overleg met uw behandeld dermatoloog heeft u besloten te starten met ciclosporine voor de behandeling van ernstige constitutioneel eczeem

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S. Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug

PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S. Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u NSAID (Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug) oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller

Nadere informatie

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Pijnstilling Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Uw pijnmedicatie adviesschema: o Paracetamol o. x per dag o Diclofenac o Ibuprofen o Naproxen o Tramadol o. x per dag o OxyContin o OxyNorm o Omeprazol

Nadere informatie

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Version 2012_12 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u DA Paracetamol met Coffeïne 500 mg/50 mg gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u DA Paracetamol met Coffeïne 500 mg/50 mg gebruikt Module 1 ADMINISTRATIVE INFORMATION... Page: 1.3.1.1-1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER DA PARACETAMOL MET COFFEÏNE 500 MG/50 MG, TABLETTEN paracetamol

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL Blz. 1/5 RVG 26469 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL Blz.1/6 RVG 18550 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL Blz.1/5 RVG 29787 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol zetpil 500 mg HTP Huismerk, zetpillen Paracetamol zetpil 1000 mg HTP Huismerk, zetpillen paracetamol Lees goed de

Nadere informatie

SARIDON, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

SARIDON, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

Sinaspril paracetamol 120 vloeibaar 120 mg paracetamol per 5 ml stroop

Sinaspril paracetamol 120 vloeibaar 120 mg paracetamol per 5 ml stroop Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Mdq 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR, WANT DEZE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR U. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

Medicijnen na een beroerte

Medicijnen na een beroerte NEUROLOGIE Medicijnen na een beroerte (CVA of TIA) BEHANDELING Medicijnen na een beroerte Onlangs hebt u een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte) gehad. Om de kans op herhaling

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER IDYL Kinderparacetamol zetpil 120 mg, zetpillen IDYL Kinderparacetamol zetpil 240 mg, zetpillen paracetamol Lees goed de hele

Nadere informatie

Module Package Leaflet

Module Package Leaflet Module 1.3.3 Package Leaflet Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Bijsluiter: informatie voor gebruikers Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Drogisterij. Adviseren1

Drogisterij. Adviseren1 Drogisterij Adviseren1 Lesboek 2018 1 2 Inhoud Drogisterij Adviseren 1 Inhoud Geschreven door: Anique Michielsen 3 Colofon Copyright Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden

Nadere informatie

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen Vrij verkrijgbare medicijnen WAT ZIJN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN TIPS VOOR EEN GOEDE KEUZE WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN WERKEN BETER DANKZIJ UW APOTHEKER VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Een

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Gebruik van pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Gebruik van pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Gebruik van pijnstillers i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een bezoek gebracht aan de Spoedeisende Hulp. Na uw behandeling kunt u nog pijn hebben. Pijn is erg

Nadere informatie

Registratiehouder: Centrafarm B.V., Nieuwe Donk 3, 4879 AC Etten-Leur, Nederland.

Registratiehouder: Centrafarm B.V., Nieuwe Donk 3, 4879 AC Etten-Leur, Nederland. 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Kinderparacetamol CF 100 mg, tabletten Paracetamol CF 500 mg, tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Samenstelling BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Naproxen 500 mg Teva, à 500 mg naproxen. Werking Naproxen heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende

Nadere informatie

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Hoofdpijn WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL HOOFDPIJN

Nadere informatie

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter PARACETAMOL/VITAMINE C 500/50 MG DRANK BIJ VERKOUDHEID, poeder voor drank Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Medicijnen na een beroerte

Medicijnen na een beroerte Neurologie Medicijnen na een beroerte (CVA of TIA) BEHANDELING Medicijnen na een beroerte Onlangs hebt u een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte) gehad. Om de kans op herhaling

Nadere informatie

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, 500/50 mg Paracetamol / coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Patiëntenbijsluiter ETOS PARACETAMOL/VITAMINE C 500/50 MG DRANK, poeder voor drank Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Kortwerkende antireumatische middelen: NSAID s

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Kortwerkende antireumatische middelen: NSAID s Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Kortwerkende antireumatische middelen: NSAID s Aan u is een ontstekingsremmende pijnstiller, non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID),

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg Paracetamol

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1207 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol Actavis 120 mg zetpillen Paracetamol Actavis 240 mg zetpillen Paracetamol Actavis 500 mg zetpillen Paracetamol

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pijnmedicatie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Spoedgevallen

Informatiebrochure. Pijnmedicatie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Spoedgevallen Informatiebrochure Pijnmedicatie ziekenhuis maas en kempen Dienst Spoedgevallen Beste, Ons team van artsen en verpleegkundigen wil u helpen de pijn zo goed mogelijk te bestrijden. De keuze van type van

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Antigrippine tabletten met paracetamol, coffeïne en vitamine C, tabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Antigrippine tabletten met paracetamol, coffeïne en vitamine C, tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Antigrippine tabletten met paracetamol, coffeïne en vitamine C, tabletten Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet BIJSLUITER SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit

Nadere informatie

BIJSLUITER. HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet

BIJSLUITER. HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet BIJSLUITER HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Pijnbehandeling na ontslag

Pijnbehandeling na ontslag Infobrochure Pijnbehandeling na ontslag mensen zorgen voor mensen Geachte heer, mevrouw, Vandaag onderging u een ingreep in het daghospitaal. Pijn is onvermijdelijk na een ingreep, maar ons team van artsen

Nadere informatie

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING TUSSEN MEDICIJNEN CONTROLE MEDICIJNEN DOOR DE OVERHEID BIJWERKINGEN MELDEN BIJSLUITER

Nadere informatie

2014 KINDEREN EN MEDICIJNEN

2014 KINDEREN EN MEDICIJNEN 2014 KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Jonge ouders vormen een belangrijke klantengroep in de drogisterij en hebben een hoge adviesbehoefte. Om in de drogisterijen zo goed mogelijk tegemoet te kunnen komen

Nadere informatie

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U PARACETAMOL/COFFEÏNE TABLET CF 500/50 MG GEBRUIKT

2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U PARACETAMOL/COFFEÏNE TABLET CF 500/50 MG GEBRUIKT 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL/COFFEINE TABLET CF 500/50 mg, tabletten 500 mg paracetamol en 50 mg coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

SARIXELL, filmomhulde tabletten 400 mg

SARIXELL, filmomhulde tabletten 400 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500 bijsluiter 21-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 500, omhulde tabletten 500 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6

Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850 bijsluiter 12-2-200127-2-2001 blz. 1 / 6 Glucophage 850, omhulde tabletten 850 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

PARACOF, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne

PARACOF, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACOF, 500/50 mg Paracetamol / coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen? Hoofdpijn Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Altijd vervelend, maar niet altijd even ernstig, of van even lange duur. Er zijn dan ook verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine,

Nadere informatie

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Hoofdpijn WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL HOOFDPIJN

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 Marketing 2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 2.3 Package Leaflet (Patient Information Leaflet) of product A The Patient Information Leaflet is designated as Patiëntenbijsluiter

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet BIJSLUITER NEBIVOLOL 2,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem

Nadere informatie

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet BIJSLUITER SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Ibuprofen 400 mg en 600 mg tabletten

Ibuprofen 400 mg en 600 mg tabletten Wanneer schrijft uw arts ibuprofen voor? Ibuprofen tabletten worden gebruikt bij diverse soorten pijn zoals kiespijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, spierpijn en reumatische pijn. Verder bij koorts en pijn

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER paracetamol en vitamine C Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij kanker

Pijnbestrijding bij kanker INTERNE GENEESKUNDE Pijnbestrijding bij kanker met paracetamol en/of NSAID s BEHANDELING Pijnbestrijding bij kanker U wordt in het St. Antonius Ziekenhuis behandeld voor kanker. Ten gevolge van de kanker

Nadere informatie

Ook met mìnder medicijnen minder zuur

Ook met mìnder medicijnen minder zuur Maagzuurremmers Ook met mìnder medicijnen minder zuur Brandend maagzuur, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel. Vaak nemen deze klachten al af als u uw voeding en leefgewoonten aanpast. Zijn de klachten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX PATIËNTEN INFORMATIE Methotrexaat (ledertrexate)/ MTX 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept),

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol Teva 500 mg ovaal, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten BIJSLUITER METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol / coffeïne

Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Boots Pharmaceuticals Paracetamol/coffeïne 500 mg/50 mg, paracetamol / coffeïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Methotrexaat Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is

Nadere informatie

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1

2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 Marketing 2 Proposal for packaging, labelling and package leaflet page 1 2.3 Package Leaflet (Patient Information Leaflet) of product A The Patient Information Leaflet is designated as Patiëntenbijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER. BUMETANIDE 0,5 en 2,5 mg tablet

BIJSLUITER. BUMETANIDE 0,5 en 2,5 mg tablet BIJSLUITER BUMETANIDE 0,5 en 2,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Prednison voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte

Nadere informatie

Bewusteloosheid treedt meestal niet op. Bij te laat handelen na een overdosis pijnstillers, kan er ernstige

Bewusteloosheid treedt meestal niet op. Bij te laat handelen na een overdosis pijnstillers, kan er ernstige Werkstuk door een scholier 1234 woorden 21 mei 2001 6,4 85 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Aspirine is een pijnstiller. Het is een handelsnaam voor acetylsalicyzuur. Het is een medicijn, dat de pijn

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Ibuprofen 200 mg Focus Farma, filmomhulde tabletten Ibuprofen

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Ibuprofen 200 mg Focus Farma, filmomhulde tabletten Ibuprofen BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Ibuprofen 200 mg Focus Farma, filmomhulde tabletten Ibuprofen Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie