Schijven en stations formatteren

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schijven en stations formatteren"

Transcriptie

1 Schijven en stations formatteren Vaste schijven, de primaire opslagapparaten op uw computer, moeten worden geformatteerd voordat u deze kunt gebruiken. Als u een schijf formatteert, configureert u de schijf met een bestandssysteem, zodat er met Windows gegevens op de schijf kunnen worden opgeslagen. Vaste schijven op nieuwe computers waarop Windows wordt uitgevoerd, zijn al geformatteerd. Als u een extra vaste schijf aanschaft om de opslagcapaciteit van uw computer uit te breiden, is het mogelijk dat u deze schijf moet formatteren. Andere typen opslagapparaten, zoals veel USB-flashstations en flashgeheugenkaarten, worden mogelijk van tevoren geformatteerd door de fabrikant. Voor cd's en dvd's worden andere indelingen gebruikt dan voor vaste schijven en verwisselbare opslagapparaten. Zie Welke cd- of dvd-indeling moet ik gebruiken? voor informatie over het formatteren van cd's en dvd's. Door het formatteren worden alle bestaande bestanden op de vaste schijf gewist. Als u een vaste schijf formatteert die bestanden bevat, worden deze bestanden verwijderd. Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het formatteren van schijven en stations. Hoe vaak moet ik schijven formatteren? Gewoonlijk hoeft u alleen een schijf te formatteren wanneer u extra opslagruimte aan de computer wilt toevoegen. Als u een nieuwe vaste schijf in de computer installeert, moet deze worden geformatteerd met een bestandssysteem, zoals NTFS, voordat u met Windows bestanden op deze schijf kunt opslaan. Wat houdt het opnieuw formatteren van mijn vaste schijf precies in? Opnieuw formatteren heeft betrekking op het formatteren van een vaste schijf of partitie die al geformatteerd is of die gegevens bevat. Door een schijf opnieuw te formatteren worden alle gegevens op de schijf verwijderd. Het opnieuw formatteren van een vaste schijf en opnieuw installeren van Windows was vroeger de methode die soms werd aanbevolen voor het oplossen van ernstige computerproblemen. Door het opnieuw formatteren werd het probleem opgelost, maar werd wel alles op de computer verwijderd. Vervolgens moesten dan alle programma's opnieuw worden geïnstalleerd vanaf de oorspronkelijke installatiebestanden of -schijven en moesten alle persoonlijke bestanden zoals documenten, muziek en afbeeldingen, worden teruggezet vanaf eerder gemaakte back-ups.

2 In deze nieuwe versie van Windows treft u een aantal herstelopties aan die minder drastisch zijn en die beter aangeven waar u precies moet beginnen om de computerproblemen op te lossen. Zoek in Windows Help en ondersteuning op 'opties voor systeemherstel' voor meer informatie. Het opnieuw formatteren en opnieuw installeren moet worden gezien als laatste redmiddel en iets dat alleen moet worden geprobeerd wanneer alle andere opties voor herstel of diagnose geen resultaat hebben opgeleverd. Wat heb ik nodig om een vaste schijf te formatteren? Voordat u een vaste schijf kunt formatteren, moet u eerst één of meer partities maken op deze schijf. Nadat u de vaste schijf hebt gepartitioneerd, kunt u elke partitie formatteren. (De termen 'partitie' en 'volume' worden vaak door elkaar gebruikt.) U kunt de vaste schijf zodanig partitioneren dat deze één volume of meerdere volumes bevat. Aan elk volume wordt een stationsletter toegewezen. Zie Een vaste-schijfpartitie maken en partitioneren voor meer informatie. Welk bestandssysteem kan ik het beste gebruiken? Voor deze versie van Windows is NTFS de beste keuze voor vaste schijven. Sommige versies van Windows vereisen FAT32, dus in enkele gevallen, bijvoorbeeld op een computer met meerdere besturingssystemen, kan FAT32 vereist zijn. Zie Het NTFS-bestandssysteem en het FAT-bestandssysteem voor meer informatie. Wat is snelformatteren? Snelformatteren is een optie voor het formatteren waarmee een nieuwe bestandstabel op een vaste schijf wordt gemaakt, maar waarmee de schijf niet volledig wordt overschreven of gewist. Snelformatteren gaat veel sneller dan normaal formatteren waarbij alle bestaande gegevens op de vaste schijf volledig worden gewist. Wat zijn partities en volumes? Een partitie is een gebied van de vaste schijf dat kan worden geformatteerd en waaraan een stationsletter kan worden toegewezen. Op een standaardschijf (het meest voorkomende type schijf in pc's) is een volume een geformatteerde primaire partitie of een logisch station. (De termen 'partitie' en 'volume' worden vaak door elkaar gebruikt.) De systeempartitie van een computer wordt gewoonlijk gelabeld met de letter C. De letters A en B zijn gereserveerd voor stations voor verwisselbare media of diskettestations. Sommige computers hebben vaste schijven die zijn gepartitioneerd als een enkele partitie, zodat met de letter C de hele vaste schijf wordt aangeduid. Andere computers kunnen een extra partitie hebben die hulpprogramma's voor systeemherstel bevat voor het geval partitie C beschadigd raakt of onbruikbaar wordt.

3 Hoe maak ik meer partities? U kunt alleen meerdere partities of volumes maken als de vaste schijf niet-toegewezen ruimte bevat. Dit is niet-geformatteerde ruimte die geen deel uitmaakt van een bestaande partitie. Als u niet-toegewezen schijfruimte wilt creëren, verkleint u een bestaand volume of gebruikt u een hulpprogramma voor partitionering van derden. Zie Kan ik mijn vaste schijf opnieuw partitioneren? voor meer informatie. Hoe voeg ik een nieuwe vaste schijf toe? Als u een interne vaste schijf wilt toevoegen, raadpleegt u de documentatie die bij de nieuwe vaste schijf is geleverd. Als u een externe vaste schijf installeert die met de computer is verbonden via een USB-kabel, zou deze versie van Windows de vaste schijf moeten herkennen. Als deze versie van Windows de vaste schijf niet herkent, raadpleegt u Een vaste-schijfpartitie maken en partitioneren. Ik heb besloten mijn vaste schijf opnieuw te formatteren en Windows opnieuw te installeren, maar wanneer ik probeer mijn vaste schijf te formatteren, geeft Windows een bericht weer met de melding dat het opnieuw formatteren niet kan worden voltooid. Een schijf of partitie die in gebruik is, kan niet opnieuw worden geformatteerd. Dit geldt ook voor de partitie die Windows bevat. Dit is een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat Windows niet per ongeluk kan worden verwijderd. Als u de vaste schijf van uw computer opnieuw wilt formatteren en Windows opnieuw wilt installeren, start u de computer op vanaf de installatieschijf van Windows. Tijdens het installatieproces kunt u de vaste schijf opnieuw partitioneren en formatteren, en vervolgens Windows opnieuw installeren. In dit proces worden uw bestanden en programma's verwijderd. Zorg er dus voor dat u back-ups maakt van uw gegevens en programma's voordat u met dit proces begint. Zoek in Windows Help en ondersteuning op 'Windows(opnieuw) installeren' voor meer informatie. Ik heb een configuratie met twee besturingssystemen (een dual-bootsysteem), met Windows XP op één partitie en Windows Vista op de andere partitie. Ik gebruik Windows XP niet meer en wil de vaste-schijfruimte vrijmaken die hierdoor wordt gebruikt. Kan ik de Windows XP-partitie veilig verwijderen of opnieuw formatteren?

4 Het verwijderen van de partitie die het oorspronkelijke besturingssysteem bevat op een configuratie met meerdere besturingssystemen (een multi-bootsysteem) kan ervoor zorgen dat het systeem niet meer kan worden gebruikt. Deze partitie bevat systeembestanden die het BIOS BIOS (Basic Input/Output System) van uw computer nodig heeft voor het opstarten van de computer (het maakt hierbij niet uit welk besturingssysteem u wilt gebruiken). U hebt nog steeds toegang tot bestanden die zijn opgeslagen op de Windows XP-partitie (en tot de vrije ruimte op deze partitie) vanuit Windows Vista, dus is de vrije ruimte op de Windows XP-partitie niet verlorengegaan. U kunt snelkoppelingen maken naar nieuwe en bestaande mappen op de Windows XP-partitie, zodat u gemakkelijker gebruik kunt maken van de opslagruimte op die partitie. Zie Snelkoppelingen: veelgestelde vragen voor meer informatie. Als u Windows XP blijvend wilt verwijderen van uw computer, moet u een schone installatie van Windows Vista overwegen. Start uw computer opnieuw op vanaf de installatieschijf van Windows Vista. Tijdens het installatieproces kunt u de vaste schijf opnieuw partitioneren en formatteren, en vervolgens Windows opnieuw installeren. In dit proces worden uw bestanden en programma's verwijderd. Zorg er dus voor dat u back-ups maakt van uw gegevens en dat u beschikt over de installatieschijven of -bestanden van uw programma's voordat u met dit proces begint. Zoek in Windows Help en ondersteuning op 'Windows(opnieuw) installeren' voor meer informatie. Een vaste-schijfpartitie maken en formatteren U kunt deze stappen alleen uitvoeren als u bent aangemeld als beheerder. Als u een partitie of volume (de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt) wilt maken op een vaste schijf, moet er niet-toegewezen (lege) ruimte op de vaste schijf of vrije ruimte binnen een uitgebreide partitie op de vaste schijf aanwezig zijn. Als er geen niet-toegewezen ruimte aanwezig is, kunt u ruimte vrijmaken door een bestaand volume te verkleinen, door een partitie te verwijderen of door een partitioneringsprogramma van derden te gebruiken. Zie Kan ik mijn vaste schijf opnieuw partitioneren? voor meer informatie. Zie het onderstaande gedeelte "Wat is opnieuw formatteren?" voor meer informatie over het opnieuw formatteren van een vaste schijf. Een partitie (volume) maken en formatteren Wanneer u met Schijfbeheer partities maakt op een standaardschijf, worden de eerste drie volumes die u maakt, geformatteerd als primaire partities. Beginnend met het vierde volume wordt elk volgende volume geconfigureerd als een logisch

5 station binnen een uitgebreide partitie. Zie Wat zijn partities en logische stations? en Wat zijn standaardschijven en dynamische schijven? voor meer informatie. U kunt Computerbeheer als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud, klik op Systeembeheer en dubbelklik vervolgens op Computerbeheer. Typ het wachtwoord of een bevestiging als u wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging. 2. Klik in het navigatievenster onder Opslag op Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een niet-toegewezen gebied van de vaste schijf en klik 3. vervolgens op Nieuw eenvoudig volume. 4. Klik in de wizard Nieuw eenvoudig volume maken op Volgende. Typ de grootte van het volume dat u wilt maken in MB of accepteer de maximale 5. standaardgrootte en klik op Volgende. Accepteer de standaardstationsletter of kies een andere stationsletter voor de partitie en 6. klik op Volgende. Voer in het dialoogvenster Partitie formatteren een van de volgende handelingen uit: 7. Als u het volume op dat moment niet wilt formatteren, klikt u op Dit volume niet formatteren en klikt u vervolgens op Volgende. Als u het volume wilt formatteren met de standaardinstellingen, klikt u op Volgende. 8. Controleer de keuzen die u hebt gemaakt en klik op Voltooien. Een bestaande partitie (volume) formatteren Als u een partitie formatteert, gaan alle gegevens op de partitie verloren. Vergeet daarom niet om voor u begint een back-up te maken van alle gegevens die u wilt behouden. Een schijf of partitie die in gebruik is, kan niet worden geformatteerd. Dit geldt ook voor de partitie die Windows bevat. Snelformatteren is een optie voor het formatteren waarmee een nieuwe bestandstabel wordt gemaakt, maar waarmee het volume niet volledig wordt overschreven of gewist. Snelformatteren gaat veel sneller dan normaal formatteren, waarbij alle bestaande gegevens op het volume volledig worden gewist. U kunt Computerbeheer als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud, klik op Systeembeheer en dubbelklik vervolgens op Computerbeheer. Typ het wachtwoord of een bevestiging als u wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging. 2. Klik in het navigatievenster onder Opslag op Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op het volume dat u wilt formatteren en klik op 3. Formatteren. 4. Als u het volume met de standaardinstellingen wilt formatteren, klikt u op OK en nogmaals op OK in het dialoogvenster Formatteren.

6 Wat is opnieuw formatteren? Opnieuw formatteren heeft betrekking op het formatteren van een vaste schijf of partitie die al geformatteerd is of die gegevens bevat. Door een schijf opnieuw te formatteren worden alle gegevens op de schijf verwijderd. Het opnieuw formatteren van een vaste schijf en opnieuw installeren van Windows was vroeger de methode die soms werd aanbevolen voor het oplossen van ernstige computerproblemen. Door het opnieuw formatteren werd het probleem opgelost, maar werd wel alles op de computer verwijderd. Vervolgens moesten dan alle programma's opnieuw worden geïnstalleerd vanaf de oorspronkelijke installatiebestanden of -schijven en moesten alle persoonlijke bestanden zoals documenten, muziek en afbeeldingen, worden teruggezet vanaf eerder gemaakte back-ups. In deze nieuwe versie van Windows treft u een aantal herstelopties aan die minder drastisch zijn en die beter aangeven waar u precies moet beginnen om de computerproblemen op te lossen. Zoek in Windows Help en ondersteuning op 'opties voor systeemherstel' voor meer informatie. Het opnieuw formatteren en opnieuw installeren moet worden gezien als laatste redmiddel en iets dat alleen moet worden geprobeerd wanneer alle andere opties voor herstel of diagnose geen resultaat hebben opgeleverd. Een schijf of partitie die in gebruik is, kan niet opnieuw worden geformatteerd. Dit geldt ook voor de partitie die Windows bevat. Dit is een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat Windows niet per ongeluk kan worden verwijderd. Als u de vaste schijf van uw computer opnieuw wilt formatteren en Windows opnieuw wilt installeren, start u de computer op vanaf de installatieschijf van Windows. Tijdens het installatieproces kunt u de vaste schijf opnieuw partitioneren en formatteren, en vervolgens Windows opnieuw installeren. In dit proces worden uw bestanden en programma's verwijderd. Zorg er dus voor dat u back-ups maakt van uw gegevens en programma's voordat u met dit proces begint. Zoek in Windows Help en ondersteuning op 'Windows(opnieuw) installeren' voor meer informatie. Het NTFS-bestandssysteem en het FATbestandssysteem Een bestandssysteem is de onderliggende structuur die door een computer wordt gebruikt om gegevens op een vaste schijf te ordenen. Als u een nieuwe vaste schijf installeert, moet u deze partitioneren en formatteren met een bestandssysteem voordat u bestanden of programma's op deze schijf kunt opslaan. In Windows kunt u kiezen uit drie bestandssystemen: NTFS, FAT32 en het oudere en zelden gebruikte FAT (ook wel FAT16 genoemd). NTFS NTFS is het aanbevolen bestandssysteem voor deze versie van Windows. Dit bestandssysteem heeft vele voordelen boven het oudere bestandssysteem FAT32, zoals:

7 In NTFS kunnen bepaalde schijffouten automatisch worden hersteld, hetgeen in FAT32 niet mogelijk is. NTFS biedt verbeterde ondersteuning voor grotere vaste schijven. De beveiliging in NTFS is beter omdat u machtigingen en versleuteling kunt gebruiken om alleen de door u aangewezen gebruikers toegang tot bepaalde bestanden te verlenen. FAT32 FAT32, en het veel minder gangbare bestandssysteem FAT, worden gebruikt in eerdere versies vanwindows-besturingssystemen, waaronder Windows 95, Windows 98 en Windows Millennium Edition. FAT32 biedt niet die beveiliging die NTFS biedt, dus als er een FAT32-partitie of -volume op uw computer aanwezig is, kan iedere gebruiker die toegang heeft tot uw computer, alle bestanden op deze computer lezen. FAT32 kent ook beperkingen wat betreft de grootte. U kunt geen FAT32-partitie maken die groter is dan 32 GB in deze versie van Windows en u kunt op een FAT32-partitie geen bestand opslaan dat groter is dan 4 GB. De belangrijkste reden om FAT32 te gebruiken is dat u een configuratie met meerdere besturingssystemen gebruikt. U moet bijvoorbeeld FAT32 gebruiken als u een computer hebt waarop soms Windows 95, Windows 98 of Windows Millennium Edition en soms deze versie van Windows wordt uitgevoerd. Als dat het geval is, moet u het oudere besturingssysteem op een FAT32- of FAT-partitie installeren en ervoor zorgen dat deze partitie een primaire partitie is (een partitie die als host voor een besturingssysteem kan optreden). Alle extra partities waartoe u toegang wilt wanneer u deze eerdere versies van Windows gebruikt, moeten ook zijn geformatteerd met FAT32. Met deze eerdere versies van Windows kunt u toegang krijgen tot NTFS-partities of -volumes via een netwerk, maar niet tot de NTFS-partities op uw eigen computer. Een vaste schijf of partitie converteren naar NTFS Het NTFS-bestandssysteem zorgt voor betere prestaties en biedt een betere beveiliging voor gegevens op vaste schijven en partities of volumes dan het FAT-bestandssysteem, dat in enkele eerdere versies van Windows wordt gebruikt. Als u een partitie hebt met het oudere FAT16- of FAT32-bestandssysteem, kunt u deze partitie converteren naar NTFS met de opdracht convert. Het converteren naar NTFS heeft geen nadelige invloed op de gegevens op de partitie. Opmerkingen Nadat u een partitie naar NTFS hebt geconverteerd, kunt u deze niet meer opnieuw naar het FAT-bestandssysteem converteren. Als u weer het FAT-bestandssysteem op deze partitie wilt gebruiken, moet u de partitie opnieuw formatteren, waardoor alle gegevens op de partitie verloren gaan.

8 Met bepaalde eerdere versies van Windows kunnen gegevens op lokale NTFS-partities niet worden gelezen. Als u een eerdere versie van Windows moet gebruiken om toegang te krijgen tot een partitie op de computer, moet u de partitie niet converteren. Hoewel de kans op beschadiging of verlies van gegevens tijdens de conversie minimaal is, is het toch verstandig om een back-up van de gegevens op de partitie te maken voor u begint. Sluit alle geopende programma's die worden uitgevoerd op de partitie die u wilt converteren of het logische station dat u wilt converteren. Klik op de knop Start, klik op Alle programma's, klik op Bureau-accessoires, klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en klik vervolgens op Als administrator 2. uitvoeren. Typ het wachtwoord of een bevestiging als u wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging. Typ in het venster Opdrachtprompt de opdracht convert stationsletter: /fs:ntfs, waarbij 3. stationsletter staat voor de letter van het station dat u wilt converteren. Met convert E: /fs:ntfs converteert u bijvoorbeeld station E naar de NTFS-indeling. Typ de naam van het volume dat u wilt converteren en druk vervolgens op ENTER. Klik 4. op de knop Start en klik vervolgens op Computer als u de beschikbare volumes wilt weergeven. De volumes worden weergegeven onder Vaste-schijfstations. Als de partitie die u converteert, systeembestanden bevat, wat het geval kan zijn als u de volledige vaste schijf converteert, moet u de computer opnieuw starten om de conversie mogelijk te maken. Als uw vaste schijf bijna vol is, kan het conversieproces mislukken. Als er een foutbericht wordt weergegeven, kunt u het probleem proberen op te lossen door overbodige bestanden te verwijderen of door back-ups te maken van bestanden op een andere locatie om schijfruimte vrij te maken. Een vaste schijf of partitie converteren naar FAT32 U kunt deze stappen alleen uitvoeren als u bent aangemeld als beheerder. WaarschuwingAls u een vaste-schijfpartitie of -volume van NTFS naar FAT32 converteert, moet u de partitie opnieuw formatteren, waardoor alle gegevens op deze partitie worden gewist. Vergeet daarom niet om voor u begint een back-up te maken van alle gegevens die u wilt behouden. Bepalen welk type bestandssysteem er op een partitie wordt gebruikt U kunt Computer als volgt openen: klik op de knop Start en klik vervolgens op Computer. 2. Klik onder Vaste-schijfstations met de rechtermuisknop op een station en klik vervolgens

9 op Eigenschappen. Het bestandssysteem dat wordt gebruikt, wordt op het tabblad Algemeen onder Bestandssysteem vermeld. 3. Een vaste-schijfpartitie formatteren met FAT32 U kunt Computerbeheer als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud, klik op Systeembeheer en dubbelklik vervolgens op Computerbeheer. Typ het wachtwoord of een bevestiging als u wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging. Klik in het navigatievenster van Computerbeheer (lokaal) onder Opslag op 2. Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de partitie die u wilt formatteren en klik vervolgens op 3. Formatteren. Selecteer in het dialoogvenster Formatteren onder Bestandssysteem de optie FAT32, 4. klik op OK en klik vervolgens nogmaals op OK Kan ik mijn vaste schijf opnieuw partitioneren? U kunt deze stappen alleen uitvoeren als u bent aangemeld als beheerder. Ja. Het is in deze versie van Windows mogelijk om de vaste schijf opnieuw te partitioneren met de functie Verkleinen in Schijfbeheer. U kunt een bestaande partitie of een bestaand volume verkleinen om niet-toegewezen schijfruimte te maken waarmee u een nieuwe partitie of een nieuw volume kunt maken. (De termen 'partitie' en 'volume' worden vaak door elkaar gebruikt.) U kunt Computerbeheer als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Systeem en onderhoud, klik op Systeembeheer en dubbelklik vervolgens op Computerbeheer. Typ het wachtwoord of een bevestiging als u wordt gevraagd om het Administrator-wachtwoord of een bevestiging. 2. Klik in het navigatievenster onder Opslag op Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op het volume dat u wilt verkleinen en klik vervolgens op 3. Volume verkleinen. 4. Volg de instructies op het scherm.

10 Als u precies wilt weten hoe u een volume verkleint, opent u Schijfbeheer en klikt u achtereenvolgens op Help op de menubalk, Help-onderwerpen, de tab Inhoudsopgave, Schijfbeheer: Welkom, Standaardvolumes beheren en tot slot op Een standaardvolume verkleinen. Opmerkingen Als de vaste schijf in meerdere partities is verdeeld, kunt u partities verwijderen en nieuwe partities maken met de resulterende niet-toegewezen ruimte. Wanneer u een partitie verwijdert, worden alle gegevens op deze partitie gewist. U kunt vaste schijven ook opnieuw partitioneren met een partitioneringsprogramma van derden. Verscheidene fabrikanten bieden programma's aan waarmee u de vaste schijf kunt partitioneren zonder gegevens te wissen. Bron: Terug naar Compufinest:

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup H O O F D S T U K 4 Backup Om een goede ondersteuning te leveren is het van cruciaal belang dat de gebruiker regelmatig een backup maakt. Volgens de gebruikersvoorwaarden van de software moet de gebruiker

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie)

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Als u geen upgrade kunt uitvoeren voor uw computer met Windows Vista naar Windows 7 voert u een aangepaste installatie uit.

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows XP naar Windows 7

Een upgrade uitvoeren van Windows XP naar Windows 7 Een upgrade uitvoeren van Windows XP naar Windows 7 Als u uw computer wilt updaten van Windows XP naar Windows 7, voert u een aangepaste installatie uit, waar bij uw programma's bestanden en instellingen

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware. BI1c. Jos Gils Erik Goossens Info-books BI1c Toegepaste Informatica Deel1c : Systeemsoftware (Win XP), netwerken en hardware Jos Gils Erik Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken 5.1 Probleemstelling Gegevens worden

Nadere informatie

Samsung Auto Backup FAQ

Samsung Auto Backup FAQ Samsung Auto Backup FAQ Installatie V: Ik heb het Samsung externe harde schijfstation aangesloten maar er gebeurt niets. A: Controleer de verbinding met de USB-kabel. Als het Samsung externe harde schijfstation

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Installeren V: Mijn externe harde schijf van Samsung is aangesloten, maar er gebeurt niets. A: Controleer de USB-kabel. Als de externe harde schijf van Samsung

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 5 Installatie-overzicht 5 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 5 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 5

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 4 Inleiding 5 Benodigdheden 6 Installatie-overzicht 6 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 6 Stap 2: De Boot Camp-assistent openen 6 Stap

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4 Stap 3: Windows

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Herstelfuncties van Windows

Herstelfuncties van Windows Herstelfuncties van Windows Wanneer uw pc om een of andere reden plotseling niet goed meer werkt, is Systeemherstel vaak de aangewezen methode om het probleem snel op te lossen. Systeemherstel werkt echter

Nadere informatie

Software-updates, backup en herstel van software

Software-updates, backup en herstel van software Software-updates, backup en herstel van software Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Les 3 De basis (deel 2)

Les 3 De basis (deel 2) Les 3 De basis (deel 2) 3.1 Een Backup maken Uw computer kost je honderden, misschien wel duizenden Euro's, maar toch is dit niet het belangrijkste onderdeel. Je gegevens op je harde schijf zijn dat wel.

Nadere informatie

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven

EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5en 3.5SATA Harde Schijven EW7015 USB 3.0 Dual Docking Station voor 2.5"en 3.5"SATA Harde Schijven 2 NEDERLANDS EW7015 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition

Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition 1-1 Installatie Windows Server 2003 UK Standard Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows Server

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en

Boot Camp Installatie- en Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: De Boot Camp-assistent starten 4 Stap 2: Windows installeren 4 Stap 3: De Boot Camp-besturingsbestanden

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie Compad Bakkerij Installatie Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 23 mei 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 16 juli 2012 Definitief Carol Esmeijer Waarschuwingen toegevoegd Inleiding

Nadere informatie

rev Samsung SecretZone Gebruikshandleiding

rev Samsung SecretZone Gebruikshandleiding rev.2010-08-28 Samsung SecretZone Gebruikshandleiding Inhoud Contents Chapter1 Waarschuwingen Chapter2 Samsung SecretZone Installatie Voor de installatie Systeemeisen voor Samsung SecretZone Installeren

Nadere informatie

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Lees dit document voordat u Mac OS X installeert. Dit document bevat belangrijke informatie over de installatie van Mac OS X. Systeemvereisten

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7

INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 PROGRAMMA : VERSIES : CIEL EN WINDOWS VISTA/7 ALLE DATUM : 23 JULI 2010 INSTALLATIE VAN UW SOFTWARE OP WINDOWS VISTA OU 7 Belangrijk: Indien uw computer deel uitmaakt van een domein moet u ervoor zorgen

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven

EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven EW7033 USB Behuizing voor 2,5 SATA harde schijven 2 NEDERLANDS EW7033 USB Behuizing voor 2.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking...

Nadere informatie

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding

USB2.0 Hard Disk Case. Installatiehandleiding USB2.0 Hard Disk Case Installatiehandleiding Inleiding Dankzij deze hard disk case, die geschikt is voor een vaste schijf van 2,5 inch met een willekeurige capaciteit, kunt u uw computer snel uitbreiden

Nadere informatie

EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven

EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven EW7011 2 NEDERLANDS EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 Een harde schijf aansluiten...

Nadere informatie

Linux te installeren Media Creation (USB)

Linux te installeren Media Creation (USB) Linux te installeren Media Creation (USB) Het maken van een USB opstartschijf aan laars Linux. Geschreven door: Nick INTRODUCTIE Distributies dit werkt met: Universal Wat deze gids volbrengt: Het maken

Nadere informatie

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Acer erecovery Management is een hulpprogramma dat door het softwareteam van Acer werd ontwikkeld en u een eenvoudig, betrouwbaar en veilig middel biedt om uw computer opnieuw

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie

Boot Camp Beta 1.0.2 Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Beta 1.0.2 Installatie- en configuratiegids Boot Camp Beta 1.0.2 Installatie- en configuratiegids 2 Inhoudsopgave 4 Overzicht 5 Stap 1: de systeemsoftware en de firmware van uw computer bijwerken 6 Stap 2: de Boot Camp-assistent gebruiken 9 Stap

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows 98

Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder Arno Schoon IO1D4.1 Installatiehandleiding Windows 98 ICT Beheerder BOL-4 leerjaar 1 Koning Willem I College Project 2

Nadere informatie

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen

windowscorner: - beveiligingswaarschuwingen uitschakelen Page 1 of 12 WAARSCHUWING De beveiligingsinstellingen van Windows Vista zijn niet voor niets hoog ingesteld. Het aanpassen (verlagen) van het beveiligingsniveau is potentieel gevaarlijk voor het besturingssysteem.

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen.

Info-books. Toegepaste Informatica. Inform 5-6. Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet. Handel Secretariaat-talen. Info-books HA1c Inform 5-6 Toegepaste Informatica Handel Secretariaat-talen Deel A3: Systeembeheer (Win XP), communicatie en internet J. Gils E. Goossens Hoofdstuk 5 Met diskettes en harde schijven werken

Nadere informatie

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK FDISK Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK Tegenwoordig is het heel erg gemakkelijk om van een hardeschijf meerdere hardeschijven te maken. Stel, u maakt graag foto s met uw digitale camera en u maakt ook nog eens

Nadere informatie

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb alles goed geïnstalleerd in mijn schijfbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Wellicht heeft u een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de buizing gemonteerd.

Nadere informatie

NAS 308 Inleiding op iscsi

NAS 308 Inleiding op iscsi NAS 308 Inleiding op iscsi iscsi gebruiken met uw ASUSTOR NAS A S U S T O R C O L L E G E CURSUSDOELSTELLINGEN Na afronding van deze cursus, moet u in staat zijn om: 1. Een standaardinzicht te hebben in

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben...

Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... Partitioneren harde schijf Voor de mensen onder ons die geen Partition Magic rescue disks hebben... OPLETTEN OPLETTEN OPLETTEN : MET HET PARTITIONEREN VAN EEN HARDE SCHIJF KUNT U ALLE GEGEVENS OP EEN SCHIJF/PARTITIE

Nadere informatie

EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5" en 3.5" SATA Harde schijven

EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA Harde schijven EW7011 USB 3.0 Docking Station voor 2.5" en 3.5" SATA Harde schijven 2 NEDERLANDS EW7011 Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Back-up en herstel Gebruikershandleiding

Back-up en herstel Gebruikershandleiding Back-up en herstel Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015 Bestandssystemen yvan vander sanden 16 maart 2015 Bij elk operating system is het belangrijk te begrijpen hoe schijven en bestandssystemen werken. Schijven moeten geformatteerd worden met een specifiek

Nadere informatie

Software-updates, backup en herstel van software

Software-updates, backup en herstel van software Software-updates, backup en herstel van software Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S.

Nadere informatie

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het Custom PostScript-printerstuurprogramma of het PCLprinterstuurprogramma op een Windows-systeem

Nadere informatie

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer Computer-onderhoud Agenda Echt schoonmaken Schijforganisatie; partities Opruimen Verdere opruiming Presentatie Mathieu Geelen Defragmentatie!? Backup 1 2 Echt schoonmaken Partitioneren Beperkte mogelijkheden

Nadere informatie

Inhoud. Problemen oplossen. Introductie tot deze handleiding...5. Problemen oplossen... 8

Inhoud. Problemen oplossen. Introductie tot deze handleiding...5. Problemen oplossen... 8 Belangrijk Aangezien er geen herstelschijven worden geleverd bij de computer, moet u herstelschijven maken onmiddellijk nadat u de computer klaar hebt gemaakt voor gebruik. Voor instructies over het maken

Nadere informatie

Geheugenkaart voor de Zumo 660

Geheugenkaart voor de Zumo 660 Geheugenkaart voor de Zumo 660 Omdat ik een geheugenkaart wilde plaatsen in mijn Zumo 660, heb ik de handleiding doorgenomen en zag ik dat er alleen werd aangegeven hoe de geheugenkaart geplaatst moet

Nadere informatie

Gids systeemherstel en probleemoplossing. Maak uw hersteldisks direct na de installatie.

Gids systeemherstel en probleemoplossing. Maak uw hersteldisks direct na de installatie. Gids systeemherstel en probleemoplossing Maak uw hersteldisks direct na de installatie. Inhoud Opzoeken wat u moet doen... 3 Herstel en back-up... 4 Wat is herstel en back-up?...4 Hersteldisks maken...6

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Handleiding voor de installatie van de software Nederlands LB9153001A Inleiding Opties P-touch Editor Printerstuurprogramma P-touch Address Book (uitsluitend Windows

Nadere informatie

Foutcodes in Apparaatbeheer.

Foutcodes in Apparaatbeheer. Foutcodes in Apparaatbeheer. Inleiding In dit artikel worden de foutcodes vermeld die door Apparaatbeheer kunnen worden gegenereerd, en worden oplossingen beschreven. Ga als volgt te werk om de foutcodes

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

EW7015 R1 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven

EW7015 R1 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven EW7015 R1 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven 2 NEDERLANDS EW7015 R1 Dual Docking Station voor 2.5 en 3.5 SATA harde schijven Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken...

Nadere informatie

Bestandsorganisatie en Verkenner.doc

Bestandsorganisatie en Verkenner.doc BESTA N D S O R G A N I S A T I E EN VER K E N N E R Om bestanden te beheren moet eerst worden vastgesteld hoe de opslag van gegevens onder Windows wordt geregeld. DE HARDE SCHIJF Meestal zit in een computer

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. SONY VAIO VGN-CS31ZR http://nl.yourpdfguides.com/dref/3714875

Uw gebruiksaanwijzing. SONY VAIO VGN-CS31ZR http://nl.yourpdfguides.com/dref/3714875 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Mac

Gebruikershandleiding voor Mac Gebruikershandleiding voor Mac Inhoud Aan de slag... 1 Het formatteerhulpprogramma voor de Mac gebruiken... 1 De FreeAgent-software installeren... 4 Stations veilig uitwerpen... 9 Uw stations beheren...

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

EW7016 - USB 3.0 naar IDE / SATA Converter

EW7016 - USB 3.0 naar IDE / SATA Converter EW7016 - USB 3.0 naar IDE / SATA Converter 2 NEDERLANDS EW7016 - USB 3.0 naar IDE / SATA Converter Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 3 2.0

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Samsung SecretZone Snelle gebruikershandleiding

Samsung SecretZone Snelle gebruikershandleiding Samsung SecretZone Snelle gebruikershandleiding De software installeren Het station met uw computer verbinden In de verpakking vindt u een USB-kabel. Het kleinste uiteinde van de kabel steekt u in het

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Back-up en herstel Gebruikershandleiding

Back-up en herstel Gebruikershandleiding Back-up en herstel Gebruikershandleiding Copyright 2007-2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding H e t g e m a k v a n I n t r a m e d Inleiding Welkom bij Intramed. Met dit softwarepakket kunt u uw complete praktijkadministratie op eenvoudige en efficiënte wijze automatiseren.

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

HANDLEIDING HARD DRIVE XS 3.0 EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5" / USB 3.0. Rev. 942

HANDLEIDING HARD DRIVE XS 3.0 EXTERNAL HARD DRIVE / 3.5 / USB 3.0. Rev. 942 HANDLEIDING HARD DRIVE XS.0 EXTERNAL HARD DRIVE /.5" / USB.0 Rev. 942 Freecom Hard Drive XS.0 Geachte klant, Hartelijk dank voor de aanschaf van de Freecom Hard Drive XS.0 externe harde schijf. Voor het

Nadere informatie

FHD-2. USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version. Rev. 316

FHD-2. USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version. Rev. 316 FHD-2 USB 2.0 / USB 2.0 & FireWire version Rev. 316 FREECOM FHD-2 Geachte klant, Hartelijk dank voor de aanschaf van de Freecom FHD-2 externe hard drive. Voor het beste gebruiksgemak en optimale prestaties

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Bestanden en instellingen overzetten

Bestanden en instellingen overzetten Bestanden en instellingen overzetten In de praktijk zal het regelmatig voorkomen dat er een nieuwe pc wordt aangeschaft waarop Windows Vista is geïnstalleerd. Het zou dan gemakkelijk zijn als u bestaande

Nadere informatie

Installatie- en configuratiehandleiding. Voor WebReporter 2013

Installatie- en configuratiehandleiding. Voor WebReporter 2013 Voor WebReporter 2013 Laatst bijgewerkt: 26 juli 2013 Inhoud Vereiste onderdelen installeren... 1 Overzicht... 1 Stap 1: Internet Information Services activeren... 1 Stap 2: setup.exe uitvoeren en de

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Oudere versie Kaspersky Anti-Virus verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-24 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-24 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

EW1015 R3 USB naar IDE / SATA Converter

EW1015 R3 USB naar IDE / SATA Converter EW1015 R3 USB naar IDE / SATA Converter 2 NEDERLANDS EW1015 R3 - USB naar IDE / SATA Converter Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 3 1.3 Aansluitingen

Nadere informatie

EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure

EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure 2 NEDERLANDS EM7047 IDE/SATA hard disk enclosure Waarschuwingen en aandachtspunten Laat reparatie altijd uitvoeren door gekwalificeerd personeel van Eminent! Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten

Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 2.1 Hoofdstuk 2. Schijfformaten en bestandsformaten 1. DEFINITIE EN INLEIDING De bestandsformaten komen in alle domeinen en programma's van informatica terug. Daarom worden zij hier apart behandeld.. 2.

Nadere informatie

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER Klaar om LIVE TRADER te gebruiken? Ontdek de belangrijkste functies van deze tool. Het hoofdscherm gebruiken De modules organiseren Effecten zoeken Het overzicht

Nadere informatie

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Backup en Recovery. Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Backup en Recovery Een Introductie HCC Senioren Academie H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Bekende scenario s? En toen had ik het bestand per ongeluk gewist en kon ik het niet meer terug vinden..

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 9.0 Versiedatum: 13 maart 2014 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921m Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - url vermelding naar bestandsuitwisseling

Nadere informatie

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen.

Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. Help! Ik heb de harde schijf goed geïnstalleerd in mijn computerbehuizing, maar ik kan deze in de Windows verkenner niet benaderen. U heeft een maagdelijke nieuwe ongeformatteerde schijf in de behuizing

Nadere informatie

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up FerdiWeb Back-up Na aanmelding krijgt u van ons een e-mail met daarin een link naar het back-up programma, die u dient te installeren op de computer waarvan u een back-up wilt maken. Het wachtwoord wordt

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024

HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024 HANDLEIDING MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 024 Geachte klant, hartelijk dank dat u de Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive als externe opslagplaats voor gegevens gekozen hebt. Voor

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Nieuwe versie! BullGuard. Backup

Nieuwe versie! BullGuard. Backup 8.0 Nieuwe versie! BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIEHANDLEIDING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Sluit alle geopende toepassingen, met uitzondering van Windows. 2 3 Volg de aanwijzingen op

Nadere informatie

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding mobile PhoneTools Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Vereisten...2 Voorafgaand aan de installatie...3 mobile PhoneTools installeren...4 Installatie en configuratie mobiele telefoon...5 On line registratie...7

Nadere informatie

Installatie Onderwijsversie AccountView

Installatie Onderwijsversie AccountView Installatie Onderwijsversie AccountView Copyright Alle rechten met betrekking tot de documentatie en de daarin beschreven software berusten bij Visma Software BV. Dit geldt ook voor eventuele aanvullingen

Nadere informatie

Cloud Backup Handleiding

Cloud Backup Handleiding Cloud Backup Handleiding 1 Cloud Backup handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Cloud Backup kunt installeren, backups kunt maken en terugzetten. Met het Backup programma

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie